Page 1

Personatges principals Sherlock Holmes: És un home molt observador, aficionat a la química i a fumar pipa. És un expert en disfresses i a elaborar tàctiques que ajudin i facilitin el seu treball. Viu en Baker Street. El seu millor i únic amic és Watson. Admira la poesia. Cada vegada que es posa a pensar, es deixa caure sobre la seva butaca, agafa la seva pipa i ajunta els palmells de les mans. És més aviat alt i prim. Les seves deduccions solen basar-se més en els detalls sense importància que en els fets principals. Watson: És doctor, està casat i és ajudant d'Holmes. Admira la manera que té Holmes de pensar, i de vegades intenta imitar-ho. Està una mica regordete i sol portar barret. Moltes vegades es queda a dormir en Baker street, per ajudar a Holmes en les seves tasques. És el que explica totes les històries que té apuntades, en un diari. Encara que no és tan observador, se sol quedar perplex amb les deduccions d'Holmes.

Històries 1. Escàndol en Bohèmia La història comença quan arriba a la casa d'Holmes un home emmascarat, que per la seva vestimenta Holmes dedueix que és un important personatge. Era el rei de Bohèmia i necessitava contractar els serveis d'Holmes. El rei estava compromès amb una jove princesa escandinava i necessitava recuperar una foto antiga on apareixia amb Irene Adler una cantant d'opera, que antigament havien tingut una relació formal. El rei havia tingut diversos intents per robar-li la foto, però tots havien fallat. Holmes organitza un pla per poder ingressar a la casa d'Irene i saber on amaga la foto. Holmes, Watson i el rei van a casa d'Irene per recuperar la foto i descobreixen que ella i el seu marit han abandonat Anglaterra per no tornar, deixant en el lloc de la foto una altra foto, mostrant-la solament a ella. Al costat de la foto deixa una carta per a Holmes, on reconeix la seva astúcia, i demana que el rei no es preocupi per la foto, que està fora de perill, sempre que no la molesti més. Holmes demana al rei el retrat de la dona que la deixat impressionat per la seva bellesa i intel·ligència.

2. La lliga dels pèl-rojos La història comença quan el Sr. Wilson va a visitar a Holmes amb el seu peculiar pèl vermellós, i li ensenya un anunci del diari on es donava treball a algú amb pèl vermell en l'anomenada "la Lliga dels Pèl-rojos i li havien dit que es presentés per fer una entrevista. Wilson havia esperat en una cua plena de pèl-rojos, i va ser l'únic candidat contractat, li pagaven quatre lliures a la setmana, solament per copiar l'enciclopèdia britànica en una oficina solitària. El senyor Wilson posseïa una petita casa de préstec prop de la ciutat. No era un negoci important i només podia tenir un empleat, Vincent Spaulding, aficionat a la fotografia i es


tancava sovint en el soterrani, però no era aigua clara, ja que solament demanava meitat de salari insistia a que Jabez anés a aquestes oficines. Ho van acceptar immediatament. Després d'un temps, les oficines estaven tancades. Ningú havia sentit parlar de l'assumpte. Però aquest tema de la lliga solament era una tapadora per treure del mig al senyor Wilson. Ja que el senyor Vincent Spaulding estava cavant un túnel cap al banc, d'aquí la seva mania de tancar-se en el soterrani. Amb l'ajuda de dues persones mes, Holmes aconsegueix desembolicar una història molt rara en la que Vincent Spaulding era en veritat un delinqüent.

3. Un cas d'identitat Mary Sutherland va a visitar a Holmes perquè resolgui la desaparició d'una persona. Ella ha perdut al seu pare i el seu nou padrastre no la deixa casar-se. Un dels pocs dies que surt, per anar a una festa, ja que el seu pare se n'ha anat de viatge, coneix a l'home dels seus somnis, Hosmer Angel. Els dos es comprometen i primer de tot Hosmer Angel la fa jurar que no es comprometria amb un altre home mai més. Ella accepta i el dia de les seves noces aquest desapareix. Després de diverses deduccions Holmes apunta cap al seu padrastre. Sempre que Hosmer Angel apareix, ell no està i el primer que fa, és fer-la jurar, per a que no pogués anar amb un altre.

4. El misteri de Boscombe Valley El major terratinent en Boscombe Valley era un tal Turner que havia fet fortuna a Austràlia. Una de les seves granges la tenia un altre australia: McCarthy. Aquest tenia un fill que estava enamorat de la filla de Turner. McCarthy es va dirigir a un petit llac perquè tenia una visita important. Ell i el seu fill tenien una manera de cridar-se: cuiiii. El pare va donar aquest senyal en el llac i el seu fill la va sentir i va anar cap a ell. Va haver-hi una discussió entre ells i més tard es va trobar mort el cos de McCarthy. Van arrestar al seu fill. Holmes va estudiar acuradament aquest tema. Al final va quedar demostrat que Turner el va matar. No es portava últimament molt bé amb McCathy i el seu fill s'havia enamorat de la seva filla. Turner va anar també a la cita de l'estany i li va tirar una pedra al cap. Així doncs el jove fill va quedar absolt.

5. Les cinc llavors de taronja Enmig d'una tempesta, va arribar Jonh amb un tema molt rar: el seu oncle va anar a la guerra i després d'això, es van mudar a Horsham. A la seva casa hi havia una habitació plena de papers on Jonh no podia entrar. Un dia el seu oncle va rebre una carta amb 5 llavors de taronja i un rar missatge: K.K.K. El seu pare es va espantar molt i a la carta també posava que diposités els papers en el rellotge de sol. Aquest va cremar els papers. Es va trobar més tard el cos sense vida, deien que s'havia suicidat. Després d'això, Jonh va rebre la carta també. Va morir. Holmes es va posar a investigar i va descobrir que havia estat el KuKuxKlan. Que havien vingut en el vaixell Lone Star. Mai es va poder saber més d'aquests assassins perquè van morir en el naufragi del Lone Star.

6. L'home del llavi tort Anivelli era periodista. Un dia va fer un informe sobre els captaires, es va disfressar com un d'ells i al final del dia va veure que li havien donat més diners que el que ell guanyava. Un dia que la seva dona el va veure en una habitació, va pensar que l'havien segrestat. Quan va arribar la policia, es van creure que havien assassinat a Anivelli. Ràpidament veuen al captaire com a assassí i el porten a la presó. Holmes es posa a inspeccionar i descobreix el secret. Anivelli és el captaire. Per aquest motiu, no es volia rentar mai la cara, ja que era un expert en maquillatge. Anivelli demana que no l'hi diguessin a la seva família i així va ser.

7. El carbunclo blau


Tot va començar quan el recadero va ser a dir-li a Holmes que aquella nit havia vist un borratxo amb una oca sota el braç. De sobte li va assaltar una colla i va deixar caure l'oca i el barret. Llavors el recadero va agafar les pertinences d'aquell home i les hi va portar a Sherlock. Però va descobrir que en el coll de l'oca s'amagava el carbunclo blau de la Comtessa de Morcar, que havia estat robat a l'hotel, i s'havia acusat a l'empleat que treballava en aquesta habitació. El primer que va fer és posar un anunci en els diaris. Holmes, després d'investigar i de diverses visites, es va trobar per casualitat amb el lladre, que es va delatar ell mateix, al no deixar de suar malgrat el fred que feia i no parava de moure's. Al final es va declarar com a lladre. James Ryder, que treballava a l'hotel, era complice amb la dama de la Comtessa, i amb ganes de fer diners fàcils va robar el carbunclo. Tothom va culpar al treballador que es trobava allí. James va amagar la pedra en el coll d'una oca i es va equivocar d'au. Desesperat es va posar a buscar-ho però ja res es podia fer. Finalment, va dir que sortiria del país si no l'acusaven.

8. La banda de pigues Aquesta història comença quan, Helen Stoner, una jove que explica a Holmes la seva tragèdia. La seva germana bessona fa 2 anys que va morir en estranyes circumstàncies i abans de morir parla d'una banda de pigues, d'un xiulet i d'un soroll metàl·lic. Ella sospita del seu padrastre G.Roylott un home rude, violent i de mal humor. Aquest segueix a la seva filla i amenaça a Holmes per a que no es fiqui en els seus assumptes. Holmes comença a investigar i descobreix que la mare de les bessones els havia deixat diners per ser lliurats quan es casessin. El padrastre perdria aquests diners quan elles es casessin i aquest estava en pèssimes condicions econòmiques. La germana que va morir, era a punt de casar-se, quan va morir. Helen després es va comprometre per casar-se i el seu padrastre la va fer canviar d'habitació on dormia la seva germana, es va espantar i va demanar l'ajuda d'Holmes. Holmes decideix anar a la casa d'Helen i descobreix un orifici de ventilació i una campaneta amb un llaç per tocar. Després d'investigar decideix passar la nit a l'habitació i a mitjanit descobreix una serp que passa per l'orifici. Holmes li pega a amb el seu bastó i es retorna per on va venir. Descobreix que el pare va ser mossegat per la serp. El padrastre tènia ensinistrada la serp de pigues i no volia que les seves filles es casessin perquè volia quedar-se amb tots els diners.

9. El dit polze de l'enginyer Un dia va arribar a la consulta de Watson un home al que li faltava un dit. Després d'explicar-li el succeït al doctor aquest li va recomanar que anés a veure a Holmes. Un dia, un home prim i alt va arribar a la meva oficina dient que tenia un treball per a mi, enginyer hidràulic, però que havia de romandre en secret. Vaig acceptar i em van portar a una casa a mitjanit, que era un autentic laberint. Aviat vaig descobrir que tot el que m'havia dit era mentida i que tramava alguna cosa, però em va tancar a dins la casa. Vaig sortir corrent i quan havia de saltar la finestra, d'uns 10 m. d'alçada va arribar el coronel Lysander Stark, i amb una destral em va tallar el dit polze. Quan vaig caure al terra vaig córrer i al matí li vaig dir a la policia i van buscar la casa. Van trobar diverses caixes voluminoses però cap maquinària. Això sí van trobar un polze a la finestra.

10. L'aristòcrata solter Lord St. Simón va visitar a Holmes perquè la seva dona, una americana s'havia escapat enmig de les noces. Tot anava normal quan aquesta es va retirar a la seva habitació i, segons testimonis la van veure anar-se'n corrent amb una altra dona. Més tard la van veure amb Laestrade un Scotland Yard. Tot semblava apuntar al fet que s'havia escapat amb un antic nuvi. No podien localitzar-los però en mirar el compte d'un hotel, Holmes va deduir que es trobarien allí. Així és com l'aristòcrata segueix encara solter.


11. La corona de maragdes El Senyor Holder, empresari bancari, li presten com a prova de confiança la corona de maragdes. Holder, l'amaga a la seva casa. El seu fill necessitava diners, i aquesta nit Holder ho descobreix amb la corona a la mà i sense tres maragdes. Acusen al seu fill i l'hi porta la policia. Holmes investiga, ja que dubta que ho hagi robat el seu fill malgrat la seva actitud tossuda. Aviat descobreix les petjades a la neu i, disfressant-se aconsegueix descobrir que ha estat en qui Holder més confiava: la seva néta Mary. Aquesta l'havia robat, la va donar per la finestra al seu amant i va tancar la finestra de cop, la qual cosa va despertar a Holder. El seu fill Arthur ho va veure tot, va córrer a buscar-la i després d'un forcejament la va aconseguir, i l'anava a posar al seu lloc, perquè el seu pare no s'adonés, però en aquest instant va arribar Hosmer. Així Arthur va ser lliurat de la presó, però Mary va escapar i mai més es va saber res d'ella.

12. El misteri de Copper Beeches Arriba un telegrama de Violet Hunter una cangur que s'havia quedat sense treball, però que ara li havien ofert el triple del seu sou i és volia consultar a Holmes si és que ho havia d'acceptar. Aquesta li explica que ha de complir certes condicions com tallar-se el cabell, usar la vestimenta de la seva filla Alice, complir les ordres de la senyora Rucastle, cuidar a un nen de 6 anys i asseure's en un cert lloc. La cangur explica que la senyora és mes jove que Sr. Rucastre, que aquest era vidu, que tènia una filla de la seva primera esposa i que s'havia anat a Filadèlfia doncs es portava malament amb la seva madrastra. Explica també que en diverses ocasions li fan posar-se un vestit blau, que se sent d'esquena enfront de la finestra, el patró li explica acudits o be ella ha de llegir, fins que descobreix a una persona i ella ha de fer-li senyals. El patró li mostra alguna cosa al costat de la cuina, per un orifici es veuen uns ulls i li informa que hi ha encadenat un gos, que el deixen anar per la nit. La cangur comença a sospitar que alguna cosa estranya està passant. Després de dir-li a Holmes decideix visitar la casa i descobreixen que tenien tancada a Alice i a filla del Sr. Rucastle, ja que aquesta s'havia enamorat i al seu pare no li convenia que es casés ja que tènia que lliurar-li la seva fortuna. Aquest en tancar-la es posa malat i li han de tallar el cabell. Busquen a una cangur que s'assembli a la filla perquè la suplantés i al gos el tenien perquè l'enamorat no s'apropés a ella. Després de descobrir la veritat els enamorats es casen i la cangur troba un altre treball.

Treball sobre el llibre català  
Treball sobre el llibre català  
Advertisement