Page 1

1

Interior Design Portfolio

Viviani L. Wang


2


About me... Junior interior designer pursues NCIDQ and LEED, believed in environmental-friendly and user-orient space. Previous education and 1+ year working experience prepared me to produce high-quality work in a fastpaced environment. Excellent problem solver and team player with leadership, skilled in modeling and rendering software. Capable to work in a team or individually.

3


Contents 01

Shal Mixed-use ChunYangLi ShiKuMen Refurbishing

02

ShangHai, China

Sharp metro Healthcare

03

San Diego, CA

golden hour Billabing Retail Store

4

Santa Monica, Los Angeles, CA


c-hotel

04

Boutique Hotel C-Hotel Lobby Renovation Milan, Italy

Attatch block

05

Furniture Design Milan, Italy

work projects

06

High-End Groud Up House Rancho Santa Fe, California

TRAVEL & SCRAPBOOK Life & Hobby

07 5


6


01

7


8


Shal SHAL is a mixed-use project, which refurbishing the Shikumen, located in Shanghai, China. Shikumen is one type of historical building with a lot of historical identity. It is a creature that mixed of Western and Chinese culture. Shikumen is only 20% remaining and they are still in danger. The goal of this project is to significantly reduce the living density, create a new living system and lifestyle for new generations, add bathroom, and respect of its own culture while preserving the remaining Shikumen buildings. Shikumen is separated into five parts: streets, gates, alleys, architecture, and courtyard. This project focuses on the alleys and architecture. The new program will include different kinds of living options, such as living, or mixed-use (live and work) units as different options for the consumer. By achieving this goal, three matrixes will be used to create customizable, flexible, and DIYable experience for the future tenants. The alleys are redesigned with the concept of traditional Chinese five elements.

9


about

China

Shanghai

Jin’An

9% Decrease of

Percentage of

ShiKuMen from 1950

ShiKuMen Housing

to 1990 in one district

in Shanghai in 1950s

ShiKuMen Housing in

from 2680 sqkm to 250

is 65%, about 9000

Shikumen is remaining

Shanghai in 2015 is

sqkm. Only 9% is

communities.

in Shanghai, but still

30% out of 65%.

in danger.

remaining 91%

65%

Means only Percentage of

19.5% of total

30%

19.5%

Increse of tall office building in 2017 is 17.5%.

17.5%

Problem Since 1869 First Generation ShiKuMen

history timeline 10

Since 1910 Second Generation ShiKuMen

Since 1990s Demolishment


shikumen

street

gate

alley

architecture

courtyard

Shikumen Zhang's Garden Jin'an Villa Hospital Shopping Mall 1 Shopping Mall 2 Tall Buildings

site

surrounding

architecture with alleys

sun orientation

street to enter

metro lines 11


In the street part, designed a small sidewalk for the residents, and created a small green belt with the trees and plants to give the Shikumen more life are the main goals.

The goal of designing the gate is to create a view from the gate that gives a refreshing and attractive scene to make a deep impression to residents and travelers, insitead of original old, messy look with full of clothes hanging on top of the alley.

12


In order to change the view from the gate, one must redesign the alley. Traditional five elements are the major philosophical theory in Chinese history. Five elements are water, wood fire, earth, and metal. In this theory, each element can create another one, also can destroy another one.

Each sub-alley represents one different element. Using the five elements as concepts to design the alleys according to its color representation, texturing, and Fengshui position.

13


14


15


The new program for this site separates it into four sections, which became for options for different type of persona to choose. The ones around the street will become the mixeduse units, which upstairs is for private use, such as living space, bedrooms, and workout space. The lower level is used for tenants working and social space and kitchen. One community center is located in the center of the site, which exclusively open for the tenants. The community center will have a multi-purpose space on the first level, which can be used for events, movie nights, meetings, and exhibitions. Upstairs will have a small gym and co-working space. Studio and duplex are two living layouts for smaller and bigger families. For all options, tenants can access from both alleys, or from one alley and one street. The circulation created is based on the less is more theory. Keep the main circulation as clean as possible, so that the other program in the space can be open and flexible. Based on different needs, three matrixes will be applied to the program layout. The floor plan is flexible and DIYable.

16

Mixed-use Studio Duplex Community Center


h

f

a b

d

e

c

location

g

LEVEL

SECTION

1

A

1

1

2

2

choice 1

choice 2

choice 3

choice 4

choice 5

WORKOUT

KITCHEN 1

KITCHEN 2

WORK SPACE

BABY GRAND

WORKSHOP STUDIO

EAT + LIVE

EAT + COOK + LIVE 1

EAT + COOK + LIVE 2

BEDROOM / GUEST ROOM

TRANSFORMABLE GUESTROOM + LIVING

TRANSFORMABLE GUESTROOM + WORKING

TWO FULL BEDROOM

MASTER BEDROOM + BUNDLE BED KIDS’ BEDROOM

STUDIO LAYOUT 1 1 BEDROOM

1 bedroom + workout space

1 bedroom + living room

open floor plan

with water fountain

simple layout

with tree + bbq

sitting +bbq

sitting + day bed

meditaition

work + social

B

C

D

STUDIO LAYOUT 2 1 BEDROOM

STUDIO LAYOUT 3 1.5 BEDROOM

E

f 1 front gate

g 2 back gate

h 2 Bridge house

17


prototype Stair - 1 apartment in the structure on the 2nd level - 2 retail shops

Bedroom Closet Bathroom

- 1 trash room + 1 electri-

Kitchen

cal room

Dining Living

mixuse

Special Outdoor Work Studio Trash Electrical Hair Nail Salon Dry Wash - 2 units per structure - level one - work studio - level two - living

- 2 units per structure - 3 bedroom - 3 bathroom - 1 share outdoor garden + 1 private outdoor garden

Stair Bedroom Closet Bathroom Kitchen

living

Dining Living Special Outdoor

- 4 units per structure - 1-1.5 bedroom

18

- 1 bathroom - 1 share outdoor garden or 1 private outdoor garden


19


20


21


The community center is located in the center of the site. It is serving exclusively for the tenants in the community. On the first level, there is a multi-

community center

purpose space that can be used for events, exhibitions, classes, workshops, and meetings. It also contains a coffee bar and a small kitchenette. On the second level, there is a small gym and co-working space for tenants to use. The co-working space has multiple layouts of seating for the different working style. Creating a small gym can promote a positive environment and healthy lifestyle in the community.

Stair Bathroom Bar & Kitchenette Office Storage Multi-Purpose GYM Co-Working Outdoor

22


23


24


25


26

Axolight U-Light

Design Ronan & Erwan Bouroullec Magis Officina Round Table

Herman Miller Designed by Charles and Ray Eames Eames Molded Plastic Dowel-Leg Side Chair (DSW)

Mater Terho Lamp Medium

Black Tie Anton bed side table

Designed by EOOS for Geiger Crosshatch Stool

Axolight U-Light Suspension lamp

Herman Miller Designed by Studio 7.5 Polygon Wire Table

Knoll Designed by Ludwig Mies van der Rohe & Lilly Reich Barcelona Chair

By Michael Anastassiades for FLOS String Cone LED Pendant

Design Ronan & Erwan Bouroullec Magis Central Table

Presotto 1950 Bed

Sollos Designed by Jader Almeida Table lamps

Designed by Jens Risom T.710 Small Side Table

My home collection Softly Sofa


27


28


02 29


30


Sharp Metro is a hospital design project, worked with Marleen Milligan from Cuningham Group Architecture, who is in the hospital design industry for more than 20 years. The site is located in San Diego. The project contains patient room, patient floor, and lobby design by understating the codes and restriction of hospital design. The goal is to reduce the accidents, help patients get healthy faster, and lower the stress level of patients’ family by using different colors, paintings, and space layout for different purpose.

sharp metro 31


mood calming, welcoming, textured, natural

Pictures From Online

32


Lobby

Lobby has double height. Playing with ceiling height to give more playful feeling to this environment. By using warm neutral and warm tone color to create positive and welcoming feeling to the lobby, as well as reduce patients and their families’ anxiety and nervousness level. In one research shows pink interior wall can calm people down without creating cool tone color environment; therefore, main color for the wall in lobby is coral pink and beige.

Reference painting from online

33


CHair

table

lighting

34


Carpet

Flooring - LVT Fabric Colors Wood Texture Marble Contertop

Cafe bar in waiting area

Wall Cover

35


36


Marble Contertop

Wall Paint

Wood Texture

Art Work

servery & dining

Flooring - LVT

37


Patient floor 38

Patient floor is located in the 3rd floor. It contains 30 patient rooms, 4 ADA patient rooms, 2 VIP patient rooms, one family waiting area, one nourishment area, two nurse stations, two public elevators, two patient elevators, two existing stairs, support rooms, and so on. Main colors used in the patient floor are light blue and neutral colors to create a calming environment. Two nurse stations are located two ends of the floor with the drop ceiling and lighting, so that it will be easier for patients and families to locate the nurse station. Two elevators are decentered, and located on the both side. The public area such as family waiting room, nourishment room, public restrooms, and public elevators are located on the east side of the floor.


Marble Contertop Wall Paint Wood Texture

Flooring - LVT

39


Patient Room

The patient floor uses out-board layout, which is the same-handed and canted layout. The nurses can work more efficiently since the room layout is same handed. The canted wall can let the patients see the view and greens outside much easier, without turning around.

40


41

family waiting Room


42


03

43


44


golden hour Golden Hour is a retail design project, worked with Ron Pompei from Pompei C3 and Valentina Bertolizio from Sillman Wright Architects. Billabong is a clothes brand, selling clothing, swimming suits, accessories, and surfing board. It has its own surfing professional team. This retail is located on the 3rd Street Promenade, Santa Monica, Los Angeles, which has a big young population of surfing along the coast from Santa Barbara to Huntington Beach. Santa Monica also has a big population of tourist, which is a nice location for surfing brand retail. The goal is to bring more customers into the store by incorporate Coffee bar and photo wall experience.

45


mood The main concept for this project is golden hour, which is the most beautiful period of a say. People might go out to have a drink, relax, enjoy the wind and the view after working in golden hour. People who are on the beach might start bonfires, prepare barbeques, have drinks, and gather together. It is a tuning point of relaxing in days.

Pictures From Online

46


ACCESSORY STORAGE

FITTING ROOM STORAGE

ACCESSORY

FITTING ROOM

MERCHANDISE MERCHANDISE

COFFEE BAR/ CHECK OUT PICTURE WALL

N

Floor plan & circulation

REST ROOM

The circulation is another big component in this project. Both circulations on 1st floor and mezzanine go through the order of merchandise, fitting room, accessory, and registration/coffee bar. The angle opening and layout of the furniture are helping to lead the circulation.

47


touch point 48

Back Elevation

Touch point 1: Travel with Billabong Team Introducing the Billabong professional team. Tells the store about the who they are, where they go and the competition they went


Touch point 2: Photo Wall The art on the wall can be constantly changed. People can come in to take photo and post on the social media.

Touch point 3: Cafe in Billabong Check out registration with coffee bar seating, customer can engage and chat with the employees. the bar seating area extend to the facade, so people can be attracted by the coffee smell and come in to buy a drink, and might be interested in shopping, so that it can help to increase the sales.

West Elevation

49


Furnitures & Views 50

Rack For clothes, shoes, bags and accesories

Surfing Board Table For new collections and best-sellers

Table

Table

For jeans, trousers, and shorts

For T-shirts, shirts, tanks, hoodies, sweatshirts


Flexible Shelfing System

51


52


04 53


54


c-hotel C-Hotel is a lobby-renovated project located in Milan, Italy, worked with the hotel owner and Sara Bernardi from MICROmacro. C-Hotel is a family-owned boutique hotel, proposing natural and healthy lifestyle. By renovating the lobby, the owner wants to promote their own brand of natural juice; therefore incorporating a juice bar is one of the goals of this project. The design of this boutique hotel is timeless; however, the main problems of this lobby are the circulation and the unused outdoor space. Another main goals is to have flexible circulation and reuse the outdoor space.

55


mood Natural, Green, Spa Feeling, Healthy Life Style

Pictures From Online

56


Before

After Restroom

Dining Area

Coffee Bar

Lobby

Garden Outdoor Lounge Juice Bar Tasting

Using the same wood flooring to connect the indoor and outdoor space, and bringing the green nature into the lobby area to create more natural, healthy and SPA feeling environment to match the concept of C-Hotel. Although cutting off part of the Kitchen reduced the size of it, it can create more comfortable and flexible circulations.

57


outdoor lounge garden juice bar

58


Check-In System

Hotel Life The modular panel can be turned into the rectangular module for the juice tasting. The juice will be placed in the tube. Before the clients check in the hotel, they can enjoy their time in the garden and taste the healthy juice. If they like any of the juices, they can order some of the juice while they checking in. The juice will be delivered to room every morning. Since the hotel owner family owns organic farm as well, incorporating the green wall, growing spices as outdoor façade. Using Viabizzuno’s catenaria di luce serpentine can flexibly lead the circulation for the clients, as well as creating a relaxing feeling.

59


SECTION A-A

60

SECTION B-B


lobby & seating B

A

B

A

61


coffee bar & indoor dining D

C

D

C

SECTION C-C

62

SECTION D-D


63


64


05 65


66


a t t a c h a b l e blocks

Attachable Blocks is a furniture design project, working with architect Niko Koronis. Think of living situation nowadays, especially in Europe, there is at least one piece of transformable furniture in the apartment. Sofa bed is the most common transformable furniture in the world. How transformable sofa beds can have more function and elegance shape are the main problem solving goal in this project. Clients can buy the basic model first, which is the sofa bed. Then as needed, the tables, tatamis, and tatami holder / side table can all be attached later on.

67


mood

Pictures From Online

68


Pictures From Online

current housing situation

Fabric & Wood

69


Standard Sofa bed

70

Small desk can be hidden under the sofa, Served as two desk for working, drinking coffee and so on.

Unfoldable Cushion - Tatami Served as a small tatami for sitting block in the day and sleeping cushion at night.

Tatam serve When out ,i rest, holde


mi Holder & Arm Rest, ed as a tatami holder. n tatami has been taken it can turn into an arm or small magazine er.

Premium Sofa Bed

71


72


06

73


74


work project Most of the projects located in Rancho Santa Fe, including high-end groud up house and partial remodel projects. According to clients’ demand, we will coordinate with architects to ensure the most space-effeciant architectural planning. We believe in environmental friendly material and textile.

75


oldfield New Construction Groud Up House -

76

-

Cabinetry layout design Flooring layout design Countertop edge detail design Bath and shower tile design Floor plan and ceiling detail review Lighting layout design Coordination and communication among vendors, contractors, clients, principles, design team Work in budget and time frame Plumbing fixture and appliance review Attend client meeting with principle Job site visit


bienstock Detached office remodel - Assist principle redesign the detached office - CAD remodel plan and elevation - Photoshop render CAD line work - Cabinetry layout

nixon Complete remodel - Assist designer prepare drawings, presentations, renderings, elevations - Meeting preparation - Outdoor BBQ and shower design

77


78


07 79


80


TRAVEL & JOURNALING

81


love to journal

82


“Documenting life when it happens.� 83


love to travel

“Travel is the destination.�

84


85

Profile for Viviani Li Wang

Interior Design Portfolio 2019  

Interior Design Portfolio 2019  

Advertisement