Page 1

Expertisecentrum ZORGINNOVATIE

I-TEACH & I-LEARN onderwijsinnovatie in de gezondheidszorg

VIVES investeert veel in een kwaliteitsvolle opleiding van gezondheidswerkers en paramedici. Praktijkgericht onderzoek onderbouwt planmatige onderwijsontwikkeling die ten volle rekening houdt met evoluerende zorgbehoeften, ontwikkelingen in de gezondheidszorg, veranderingen in de studentenpopulatie en nieuwe onderwijskundige inzichten.

vives.be/research


Simulatieonderwijs Simulatieonderwijs is een krachtig middel om studenten verpleeg- en vroedkunde voldoende oefensituaties te bieden en vertrouwen te laten winnen. Het is geschikt om het klinisch redeneren aan te scherpen, theoretische en praktische kennis te leren integreren, in team en multidisciplinair te leren samenwerken, enz. De ervaring die VIVES in de opleidingen gezondheidszorg heeft opgedaan met simulatieonderwijs en het gebruik van high-fidelity patient simulators (HFPS), wordt nu gesystematiseerd en ter beschikking gesteld van de collega-opleidingen binnen de Associatie KU Leuven.

Nieuwe stage-concepten De laatste jaren hebben verschillende hogescholen, waaronder VIVES, geĂŤxperimenteerd met nieuwe stage-concepten, zoals werkplekleren en leerzorgcentra. Nu wordt onderzocht of deze nieuwe vormen van praktijkopleiding de beoogde resultaten afwerpen. Staan ze borg voor een beter leerklimaat en een hoger leerrendement in vergelijking met de klassieke stages? De bevindingen moeten opleidingen, ziekenhuizen en woonzorgcentra helpen weloverwogen beslissingen te nemen over de verdere vernieuwing van de praktijkopleiding.

Contact Tine Vanderplancke coĂśrdinator expertisecentrum Zorginnovatie Katholieke Hogeschool VIVES Doorniksesteenweg 145, 8500 KORTRIJK

03/2014/01

tel. +32 56 27 05 67 - gsm +32 495 86 68 34 e-mail: tine.vanderplancke@vives.be

iTeach & iLearn, Onderwijsinnovatie in de gezondheidszorg  
iTeach & iLearn, Onderwijsinnovatie in de gezondheidszorg  
Advertisement