Page 1

NR 1 2010

En tidning om

KULTUR DESIGN INREDNING RESOR MODE

-Vardagslyx hos Sara & Anders

reportage

M

EXIKANSK FEST-

ASSOR MED RECEPT OCH TIPS

STÄDER Robert Downey Jr

MR IRON MAN-EN STILIKON


Nummer 1 2010

Ledare

L

ivsnjutning. Bara ordet är härligt. Att få vara frisk är livsnjutning, att ha förmågan att uppskatta det lilla i livet är livsnjutning, att ha familj och vänner men ibland även att unna sig det där lilla extra såsom en picknick ute sommartid, en snabbt påkommen weekend till någon stad, något extra på middagsbordet och en massa levande ljus såklart eller kanske en gnutta parfym. Februari är kanske den tråkigaste månaden av de alla, man kan inte gå ut och göra kreativa saker på grund av vädret. Men livet är för kort för att slarvas bort. Sätt lite guldkant på tillvaron. Mina bästa tips är en riktigt stor frukost på Grand hotell som ett underbart sätt att starta dagen på eller varför inte Jazz brunch på Mosebacke på en lördag. Frossa prinskorv och äggröra medan du lyssnar på ett skönt jazzband. Jag skulle också vilja rekommendera en lång promenad på skansen. På kvällen slinker man in på Gothem och tar en av deras berömda plankstekar. 1 miljon planksteksätande besökare kan inte ha fel. För dig som bara har en tjuga på fickan så kan man alltid ta gratisbussen till IKEA och inhandla 4 kokta med bröd.Jag hörde nyligen att i februari behöver vi få unna oss mer än någonsin, försöka göra mer fest av livet, det är en tung och ganska trist månad innan vi kan se fram emot våren, så unna er av vad livet och butikerna ger. Och tills vi ses igen, njut av livet!

Anders Sandström

Redaktion Chefredaktör och ansvarig utgivare ANDERS SANDSTRÖM Art director YLVA PETTERSSON Redaktionschef JAN INGVARSSON Reporter LISA KARLSSON Kreativ redaktör ARNOLD STEN

Skribenter & Stylister MATILDA RAGNARSSON, HANNA JOHANSSON, MALIN PAULSSON, JONI PELTOMAA

Adress Stockholmsvägen 11, 11540 Stockholm Telefon: 08-47 33 82 28 E-post: förnamn.efternamn@vivant.se www.vivant.se

Fotografer & Illustratörer MATILDA RAGNARSSON, HANNA JOHANSSON, MALIN PAULSSON, JONI PELTOMAA


38

Innehåll KULTUR

Designnyheter Utställningar & Events Kulturweekend

MODE Runway report Vårfin- kvinna Noir et blanc Vårfin- man Mr Iron Man

6 7 8

11 12 13 14 15

17 19 23

REPORTAGE En vardag långt ifrån tråkig

32 33 36 37

19 724

RESOR Världens bästa städer Vancouver Wien Melbourne

38 39 40 41

KULTUR

INREDNING Vårgrön kontrast Ett färgstarkt hem mitt i lugnet Fånga känslan

MAT & DRYCK

Una fiesta Mexicana Recept Det italienska undret Vinrecensioner

24

Bokrecensioner Filmrecensioner

42 45

13


vivant kultur

DESIGNNYHETER

Klassisk modell från klassiska Hublot i aningen mer vågad design för den våghalsige.

Nio designnyheter som sätter stil på resten av 2010! Nedan hittar du ett axplock av vårens alla designnyheter för den medvetne.

HD-kamera från JVC spelar in alla viktiga ögonblick i högsta möjliga kvalite.

Denna minst sagt udda vas för den vågade som vill ge uttryck för sin personlighet.

Håll ordning på dina köksredskap med denna stiliga hållare i blänkande stål.

Res med stil! Kabinväska från Titan nu i uppdaterad form. Hero är nya multiluren från HTC med vilken du kan åstadkomma i princip vad som helst.

Stilig och tidlös karaff från Orrefors introduceras nu under våren 2010.

Dessa färgglada köksredskap piggar upp köket rejält, perfekt nu till våren!

Volvos minsting C30 i ny uppdaterad version med eldig röd färg lagom till vårvärmen.

6 VIVANT


vivant kultur

4

Champagneprovning Vin- & Sprithistoriska Museet

30

Gothenburg horse show Göteborg

7

Allt för sjön Båtmässa, Älvsjö

31

“Preraphaeliterna” Nationalmuseum, Stockholm

8

Salon du livre Paris

11

Alpine world cup finals Åre

2

Antikmässan Älvsjö

17

Art dubai Dubai

5

Safari-rally Nairobi, Kenya

19

Premiär “dekadens” Göteborgsoperan

5

Osterfestival Bayreuth

20

Carl larsson-utställning Waldemarsudde, Stockholm

26

Karnevalen i venedig Venedig

31 27

Aalborg operafestival Aalborg

APRIL

TIPS!

För dig som är intresserad av opera rekommenderar vi ett besök på Dekadens när den har premiär på Göteborgsoperan 19 mars.

Art Dubai

Karneval i Venedig

& EVENT

MARS

UTSTÄLLNINGAR

9

Premiär, verdis “macbeth” Operan, Stockholm

14

Tennisveckan i monaco Monte Carlo

15

Chelsea flower show London

21

Skandinavisk filmfestival Rouen

Opera är en form av musikteater, förknippad med den västerländska konstmusiken från barocken och framåt. Det finns en enorm mängd av undergenrer och stilistiska inriktningar, alla förankrade i sin tids olika musikaliska och teatraliska strömningar. Ordet opera kan ses som pluralformen av latinets opus, som betyder verk eller arbete. Benämningen har också överförts till liknande teaterformer från olika delar av världen (exempelvis kinesisk opera). Detta indikerar ingen gemensam bakgrund med operan, utan är en ren analogi.

VIVANT 7


vivant kultur

KULTUR I EUROPA

På Dalí-museet hänger mästerverket Don Quijote

KULTURWEEKEND

Spendera en weekend i kulturrika Barcelona. Ett besök på Dalí-museet är ett hett tips för dig som är konstintresserad.

8 VIVANT

Den världsberömda, ofullbordade katedralen. Barcelonas mäktigaste och märkligaste byggnadsverk bär inte oväntat Gaudis signum. Fast många andra konstnärer och arkitekter har också varit inblandade i projektet. Idén kläcktes på 1860-talet. En katedral skulle skapas till Guds ära, och formspråket skulle vara nytt. Arbetet startades 1882. Fransico de Paula del Villar började. Året efter tog Gaudi över. Helgedomen är fylld av symbolism. De fyra tornen tillägnas apostlarna. Ytterligare fyra torn planeras. Brist på pengar har under långa perioder fått bygget att göra halt. Nu har turistpengar och donationer åter fått fart på arbetet. Realister tror inte att den första mässan kommer att hållas förens 2015. Redan nu kan man ta trappor eller hiss till tornrummens utsiktsterrasser. Museum finns också liksom Gaudis grav i en neo-gotisk krypta.


vivant kultur

KULTUR I SVERIGE

Kultur hittar du även närmare än Europa. I Sverige finns mängder av museér värda ett helgbesök. Kultur har främst två betydelser; andlig (konstnärlig) odling eller socialt överförda levnadsmönster; i vardagligt tal är den första betydelsen den vanligare. Ordet kultur kommer från latinets, cultura av cultus, som betyder odling, och som etymologiskt hör samman med ordet kult. I sin ursprungliga betydelse förekommer det i till exempel bakteriekultur. Kultur kan definieras som alla livsmönster, inklusive språk, konst, värderingar och institutioner hos en population som överförs socialt från generation till generation. Kultur har kallats “levnadssättet hos ett helt samhälle”. Som sådant inkluderar det beteendemönster, seder, klädsel, religion, ritualer, lekar, normer för lagar och moraliska system, liksom trossystem och konstarterna. Kultur refererar ofta till en universell mänsklig kapacitet för att klassificera och kommunicera erfarenheter materiellt.

Moderna museet i Stockholm.

Thielska galleriet på Djurgården i Stockholm.

Arbetets museum, Norrköping

VIVANT 9 Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn.


10 VIVANT


VIVANT 11


vivant mode

&

1

Skräddat klart

9

8

2

I år vill vi ha skräddarsydda plagg som passar oss som handen i handsken. Klassiska plagg med nya snitt. Svarta basplagg blandas upp med ljusa, fräscha nyanser.

3

1. Kavaj, Zara, 1299 kr. 2. Bustier, H&M, 249 kr. 3. Kjol, Vila, 399 kr. 4. Väska, Topshop 899 kr. 5. Slingbacks, Christian Louboutin, 2399 kr. 6. Pumps, Bianco, 799 kr. 7. Kuvertväska, Åhlens, 499 kr. 8. Klänning, Zara, 699 kr. 9. Kofta, By Malene Birger, 1299 kr.

4 8

7

12 VIVANT

6

5


vivant mode

Noir et blanc Petra Thoms och Linnéa Carlgren är designerna bakom Noir et blanc, modemärket som från starten för drygt ett år sedan haft något av en kometkarriär. De beskriver sin design som ”skulptural, grafisk och bärbar, men utan basplagg” och jobbar nästan uteslutande, som namnet skvallrar om, i svart och vitt.

Vad är er designfilosofi?

– Noir et blanc startade som ett litet projekt och det var inte riktigt tanken från början att det skulle växa så här stort, och fort. Vi ritade och sydde upp fyra olika modeller och mailade ut bilder till några utvalda butiker. Fyra dagar senare var hela kollektionen slutsåld. – Vi är stilrena som många andra svenska designers, så vår look är delvis skandinavisk. Våra plagg utgår från mönster, vi inspireras mycket av grafik och geometri.

Hur ser ni på framtiden?

– Vi vill utöka internationellt och utveckla vårt koncept och varumärke. Att ha en stark helhet blir viktigare för varje säsong som går. Sedan letar vi efter nya marknader, som kanske värdesätter detaljarbete på ett annat sätt.

Varför är mode så roligt?

– Kläder är ett sätt att uttrycka och klä ut sig på. Det är fantastiskt att se våra plagg på köparen och hur hon valt att bära och styla dem på.

Vad uttrycker ni då?

– Lekfullhet, mode ska vara roligt och inte så allvarsamt! Vi älskar att hålla på med en ny kollektion och se den ta form. Och den kreativa biten vill man jobba med hela tiden. Som till exempel hantverket när vi trycker våra tyger.

VIVANT 13


vivant mode

2 1

9

PREPPY

I vår är det välklätt som gäller. Varma koftor, sköna cardigans och snygga skjortor. Komplettera med en snygg klocka och en väska som rymmer allt du behöver.

3

1. Cardigan, Hugo Boss, 1999 kr. 2. Skjorta, D&G, 1549 kr. 3. Jeans, Lee, 1299 kr. 4. Skärp, H&M, 99 kr. 5. Skor, Nilssons, 599 kr. 6. Klocka, Omega, 2599 kr. 7. Väska, MQ, 499 kr. 8. Chinos, MQ 599 kr, 9. Tröja, GANT, 1119 kr.

8 7

4 5 6 14 VIVANT

6


vivant mode

Mr. Iron Man

Robert Downey Jr är den mest eftertraktade mannen i Hollywood just nu. Han är aktull som detektiv i Sherlock Holmes och en actionhjälte i Iron Man 2. Han verkar ha allt. Men så har det inte alltid varit och här berättar Robert om hur han blev den man vi kan se idag. Passa på och se Robert Downey Jr. För det är inte säkert att skådespelaren som nu vänder upp och ner på den traditionella bilden av Sherlock Holmes bjuder upp till dans länge till. – Jag funderar på att lägga av, säger han. Med tanke på hur den tidigare brottsdömda stjärnan och exmissbrukaren kämpat för att komma tillbaka överraskar uttalandet. Men det är Downey i ett nötskal. 44-åringen har aldrig gått i några traditionella ledband. Ta bara hans senaste två filmer. Han stal showen i ”Tropic thunder” och förvandlade en nederlagstippad film om en serietidningsfigur till en monsterhit. Den sistnämnda, ”Iron man”, har spelat in mer än 3,5 miljarder kronor. Tillsammans med regissören Guy Ritchie och Jude Law i rollen som Dr Watson tacklar han nu Sir Arthur Conan Doyles ”Sherlock Holmes”.

Din stil är beundrad av många män. Vad är din hemlighet? Jag tror inte att jag har någon hemlighet. Ett par jeans och en snygg t-shirt eller skjorta funkar alltid.

Beskriv din stil.

För det mesta är den ganska avslappnad och enkel men efter Iron Man har jag börjat uppskatta en riktig skräddarsydd kostym.

Vart köper du dina kläder?

– Jag köper inte så mycket kläder, men när jag gör det är det ofta direkt av varumärken som jag verkligen uppskattar. Jag gillar jeans från Acne och Hugo Boss har snygga kostymer.

Du ligger ju verkligen på topp nu, Iron Man 2 på gång och vi har hört att det talas om en uppföljare till Sherlock Holmes.Hur länge tror du att du kommer att hålla med film?

– Jag vet inte. Men jag är i 40-årsåldern och börjar se saker i andra sammanhang. Det finns massa saker jag vill hinna göra och kanske är det dags för mig att lägga av snart, avslutar han med ett snett leende.

VIVANT 15


vivant inredning

3 2 4

1

VÅRGRÖN KONTRAST 5

Vårens nyheter går i en ljusgrön nyans, men var inte rädd för att blanda med silver såväl som svart. Kontraster är det som är inne våren 2010!

12

1. Ljusstakar, Silver, 1295 kr. 2. Ljusstake, Lagerhaus, 39 kr. 3. Tulpaner, InterFlora, 49 kr. 4. Kudde, Indiska, 75 kr. 5. Dalarhästar, Svensk Form, 120 kr. 6. Vas, Orrefors, 589 kr. 7. Teburkar, Teahouse, 169 kr/ 2 st. 8. Sittpuff, Lekstugan, 1295 kr. 9. Kaffekopp Åhléns, 35 kr. 10. Glasskål, Klaras Gård, 305 kr. 11. Lampa, Glöd, 1799 kr. 12. Rumsavdelare, Village, 149 kr/ st.

9

10

8

11

16 VIVANT

6 7


MED ÖGA FÖR DETALJER

VIVANT 17


vivant inredning

Vardagsrummet badar i ljus i och med det stora fönstret.

Likt ett örnnäste med fri sikt över hela Stockholms inlopp. Här bor scenografen Mona Theresia Forsén, som plockar prylar med säker hand och kan konsten att inreda själfullt.

U

tsikten är spektakulär, nästan som en kuliss. Man ser ut över stadens hustak och färjorna som far mellan Gamla stan och Djurgården. Precis nedanför syns tornet där Sigrid Hjertén och Isaac Grünewald hade sina konstnärsateljéer. Ständigt liv och rörelse, på kvällen glittrar alla ljusen och det är en

Här samlas familjen när barnen är hemma.

annan sorts utsikt. Jag känner mig privilegierad och jag tröttnar aldrig på att titta ut genom fönstren, dag som natt. Det är ett skådespel där jag sitter på första parkett, säger Mona Theresia. Det finns mycket oväntat i hennes hem. Bostaden ligger i en funkisfastighet, ritad av arkitekten Bengt Lindroos som också är arkitekten bakom Kaknästornet. Huset är bokstavligen hängande på klipphällen vid Katarinavägen. Alla arkitekter är intresserade av den här fastigheten. Hit kommer busslaster med folk för att beskåda det vackra 1800-tals huset, skrattar Mona Theresia.

SKAPAR RYMD

Interiört finns en pelare som löper rakt genom hela huset och skapar en intressant vertikal i hennes vardagsrum. Rummen i lägenheten ligger i fil och har en luftig genomsikt tvärs igenom. Bostaden är perfekt för en konstnär eftersom den ligger i norrläge, det skapar rymd och en ateljékänsla, förklarar Mona Theresia. Över inredningen vilar lugn och harmoni, snyggt men inte exklusivt. Som scenograf plockar Mona Theresia med dramatik fram det bästa. En riktig konstnär som tar från sitt inre och inte tummar på kvaliteten, hon har det i sig. Mottot är: Man tager vad man haver. Hon är en mästare på att skala av ting till det rena enkla ursprunget där skönhet och själ förenas. Det är en etnisk mix i färger och mönster, blandat med svenskt och litet afrikanskt. Men basen är ganska enkel.

KOMBINATIONEN ÄR VIKTIG

Det handlar om kombinationen, hur jag sätter ihop saker. Många säger att jag gör små stilleben av allt. Det kanske är en yrkesskada. Eftersom jag jobbar med film har jag hittat mycket när jag letat efter grejer till filminspelningar. Jag tittar alltid, registrerar allting. Jag är bra på

GUSTAV & MARIA MANDELMANN Ålder: 43 år och 41år Familj: Barnen Karl 21 år och Anna 19 år. Yrke: Gustav är resturangägare och Maria jobbar som lärare. Bor: I en tvårumslägenhet i centrala Malmö.

18 VIVANT


vivant inredning att scanna och det går snabbt, vet direkt, pang den där är det. Jag vet vad jag tycker om, säger Mona Theresia bestämt. Yrket som scenograf på stora filmproduktioner förde henne till denna våning. Första gången Mona Theresia såg den var när någon annan bodde där och hon letade inspelningsplats.Varje gång hon åkte Djurgårdsfärjan tittade hon upp och drömde om den fina platsen. Ibland har man osannolik tur, ett tillfälle yppade sig och hon kunde med tiden flytta in i drömbostaden genom ett byte. Jag var salig, målade allt vitt, det är fint mot rummens gamla parkettgolv, säger Mona Theresia.

ÖGONEN ÖPPNA

Hon har alltid ögonen öppna för intressanta ting och möbler och bryr sig inte

om trender. Mona Theresia är snarare den som sätter trenden, och har livnärt sig på att ligga före i tiden. En magkänsla som bara finns där. Hon gör på sitt vis och var för länge sedan först med quiltat, innan alla andra började med det. Hon gillar det enkla som målningar på duk utan ramar och oklädda möbler. På väggarna hänger pappersark som konst. Jag älskar papper och har ett helt lager. På mitt sommarställe där jag behöver måla om, sätter jag hellre upp papper som applikationer, säger Mona Theresia och berättar att hon pendlar mellan lägenheten på Söder och sin gård på Öland. Kontrasten kan inte vara större. I stan har jag hela Stockholm framför mina fötter och på Öland bor jag i en enslig by som är inbäddad i grönska. Det är just mixen

Köket är inte så stort men är välplanerat.

Köket är inrett med rostfria vitvaror.

Det har tagit lång tid att hitta alla saker som vi ha velat ha, men det har det varit värt. En skön fåtölj när man vill sitta ner och läsa.

Sovrummet är skandinaviskt inrett.

VIVANT 19


vivant inredning Nytt och modernt badrum.

Kranen har vi designat själva och sedan har en rörmockare gjort den efter våra önskemål. Hallen har bra förvaringsmöjligheter.

av mina boenden som ger mig inspiration och energi till mitt arbete. När vi undrar vad nästa trend är, kommer svaret tvärsäkert: Trenden som kommer är nyanvändning. Man gör någonting bra med det man redan har. Jag säger det åter igen, man tager vad man haver. Utsikten är spektakulär, nästan som en kuliss. Man ser ut över stadens hustak och färjorna som far mellan Gamla stan och Djurgården. Precis nedanför syns tornet där Sigrid Hjertén och Isaac Grünewald hade sina konstnärsateljéer. Ständigt liv och rörelse, på kvällen glittrar alla ljusen och det är en annan sorts utsikt. Jag känner mig privilegierad och jag tröttnar aldrig på att titta ut genom fönstren, dag som natt. Det är ett skådespel där jag sitter på första parkett. Det finns mycket

20 VIVANT

oväntat i hennes hem. Bostaden ligger i en funkisfastighet, ritad av arkitekten Bengt Lindroos som också är arkitekten bakom Kaknästornet. Huset är bokstavligen hängande på klipphällen vid Katarinavägen. Alla arkitekter är intresserade av den här fastigheten. Hit kommer busslaster med folk för att beskåda huset, skrattar Mona Theresia. Interiört finns en pelare som löper rakt genom hela huset och skapar en intressant vertikal i hennes vardagsrum. Rummen i lägenheten ligger i fil och har en luftig genomsikt tvärs igenom. Bostaden är perfekt för en konstnär eftersom den ligger i norrläge, det skapar rymd och en ateljékänsla, förklarar Mona Theresia. Över inredningen vilar lugn och harmoni, snyggt men inte exklusivt. Som scenograf plockar Mona Theresia med dramatik fram det bästa.

Handfatet är specialbeställdt.


vivant inredning 10

11

BLACK & WHITE

1

2

Att skapa ett funktionellt hem är inte det lättaste, så är några tips hur du kan fånga den klassiska svart-vita känlsan.

9

8

1. Vas, Kosta Boda, 2095 kr. 2. Väggklocka, Karlssons, 399 kr. 3. Kudde, Mio, 149 kr. 4. Kudde, EM Möbler, 75 kr/ st. 5. Duk, Severins, 120 kr. 6. Soffa, Ekerö Möbler, 6589 kr. 7. Bringare, IKEA, 69 kr. 8. Golvlampa, Tända Belysning, 3295 kr. 9. Vas, Inreda, 935 kr. 10. Matta, Mio, 1305 kr. 11. Dricksglas, Åhléns, 1799 kr.

3

4

7

6

5

VIVANT 21


vivant reportage

En vardag långtifrån tråkig Det finns de som lever sin vardag som den alltid har varit och det finns de som gör något extra av den, med bara små medel. Familjen Andersson är en sådan. De saker som många andra skulle ta för givet som en helgsyssla lägger de in i vardagen som en självklarhet. Vivant besökte dem mitt i sommaren och blev nog så inspirerade för att själva gå hem och ”lyxa” till det.

I växthuset tillbringar Anders och Sara sina lediga stunder. Här kan de äta, läsa en bok eller bara umgås.

22 VIVANT


vivant reportage

Dottern Lisa

O

m familjen Andersson får bestämma så blir det en helt vanlig normal dag, eftersom jobbet tar mycket energi. De frågar sig hur de ska göra just denna dag lite extra speciell. Sara berättar att hon kan mycket väl känna sig tillfreds med att plocka disk och hänga tvätt. Att bädda rent i sängen känns också lyxigt. Pannkaka, till och med fläskpannkaka, duger bra till middag på en helt vanlig normal dag. Ja, varför inte? Fläskpannkaka med lingonsylt. Det blir bra! Jag måste vattna blommorna. Det är sådant man gör på en helt vanlig dag. Just i dag låter det vackert i mina öron. Jag kan inte sitta här och drömma. Jag måste ta itu med dagen, som en god maka och mor - sagt utan ironi eller sarkasm! På med kluten och fram med dammtrasan för här ska njutas en helt underbart vanlig grå vardag idag! Jag sitter i bilen, åkandes på en snötäckt landsväg. Från fönstret kan jag konstatera att omgivningen i stort sett är helt obebodd. Hur kommer det sig att familjer boendes i storstäder väljer att flytta ut till en lugnare tillvaro på landsbygden? För att ta reda på detta har jag valt att träffa familjen Lövgren, nybyggare på den svenska landsbygden efter ett beslut om att lämna huvudstaden Stockholm. Ungefär trettio kilometer österut från Linköping ligger Spjällrum, en mindre by med cirka hundrafemtio invånare. För mig som under hela mitt liv bott inne i Linköping ger det här lugna och sömniga samhället mig ett mindre intryck. Visserligen är vyerna jag ser genom bilfönstret vackra med alla mindre hus målade i rödvita färger och närheten till den nu snötäckta naturen, men ett boende här skulle jag personligen ej uppskatta. Förmodligen skulle den händelselösa tillvaron tråka ut mig fullständigt. Ändå är det många familjer som tidigare bott i någon större stad som valt att bo här i Spjällrum där de flesta anser sig ha gjort ett bra boendeval. Familjen Lövgren är inget undantag. De har bott här sedan sommaren 1999 och har inga

VIVANT 23


vivant reportage planer på att flytta tillbaks in till staden igen. Vi sitter i familjens kök och pratar samtidigt som vi äter av det som Eva ställt fram på köksbordet. Peter sitter framför mig och ger ett intryck av att vara en helt vanlig medelålders man. Vid hans sida sitter Eva med sjuåriga Jessica i knäna. Under hela intervjun sitter hon och väntar tålmodigt medan föräldrarna besvarar mina frågor. Man kan med enkelhet märka att hon tycker det ovanliga besöket är både spännande och intressant. Eva berättar om det ledsamma livet innan de flyttade till Spjällrum. ”Vi kunde nästan aldrig vara allihop tillsammans” berättar hon och gör ett kort uppehåll, tittar på Peter och fortsätter; ”Peter brukade jobba i skift och jag anpassade min arbetstid så att jag arbetade längre när Peter var hemma för att kunna gå tidigare när Peter arbetade”. Jessica satt i knät på Gunde under ceremonin. Under hela intervjun sitter hon och väntar tålmodigt medan föräldrarna besvarar mina frågor.

En extra fin dukning gör måltiden extra lyxig. Sara använder linneservetter och tänder ljus.

MORGONTANKARNA AVGÖR RESTEN AV DAGEN

Det var när paret en morgon såg en artikel i tidningen som de kom på andra tankar. Artikeln handlade om en familj som flyttat från Stockholm ut på landsbygden och var nöjda över beslutet de tagit. Paret Lövgren ansåg då att även de möjligen skulle lämna det kaotiska livet i storstaden för att istället leva under lugnare omständigheter. ”Vi tänkte att det skulle vara bättre både äktenskapsmässigt och ekonomiskt” berättar Peter. På grund av de stigande fastighetspriserna i storstäderna blev nämligen parets hyra för den mindre lägenheten på södermalm alltför hög.

BARNEN HJÄLPER OSS

De såg det därför naturligt att flytta ut på landet där de skulle få större bostadsyta till ett lägre pris. Men detta är inte de enda orsakerna till att familjen Lövgren har valt att flytta, ”Tanken om att bo i ett eget hus har alltid varit lockande” berättar Eva när hon visar mig runt i den trevligt inredda bostaden. Vardagsrummet är prytt med ett flertal tavlor i en mängd olika färger och solljuset som lyser genom de stora fönstren bildar ett färgrikt skuggspel då det lyser genom några flaskor som står i dessa. Rummen är i allmänhet väldigt utsmyckade, dock utan att skapa någon kaotisk stämning. Jag kan tydligt märka Evas upprymdhet och stoltheten hon känner över att vara ägare av huset. ”Jag skulle inte kunna tänka mig att bo någon annanstans än här, detta är vårat drömhus. Tack vare detta har sammanhållningen i familjen ökat” berättar hon med ett leende. Ändå var husköpet inte helt fritt från möda. Resulterande av det stora intresset som finns om ett boende på landet i dagsläget gav paret svårigheter i att hitta ett lämpligt hus. Paret valde att ge sig på ett försök till att köpa ett hus utan någon hjälp från mäklare, något som en tredjedel av alla husköpare gör. Det positiva med detta är att säljaren kan spara utgiften för mäklararvodet, vilket kan göra det lättare att pressa ner priset. Min familj är min största

24 VIVANT

Frekventa besök på favoritfiket i stan´.


vivant reportage lycka i livet. Utan dem skulle jag ha svårt att leva, andas. Utan dem skulle inte julen ha någon betydelse. De gör mig lyckliga och får mig att lägga alla krav åt sidan. Jag tänker fira jul i vår takt, på vårt sätt och göra det så enkelt och vackert som möjligt. Jag tänker släppa på kraven och inte bry mig att städa som en tok eller att köpa en massa klappar. Tids nog är det vanlig vardag igen och vem blir då lyckligare över att ha en tok stressad mamma.I dessa tider är det ibland svårt att känna ren och skär lycka. Butiker och vår omgivning ger gärna skenet av att lycka finns i ett paket som måste köpas. Som familj så finns det många måsten som ska hinnas med. Själv har jag numera två jobb vilket gör mig lite splittrad och förvirrad, men samtidigt lycklig.

Terassen har Sara inrett till ett litet rum där alla kan umgås.

Det gäller att kunna prioritera och ställa sig frågan vad gör mig och min familj lycklig i jul? Är det alla julklappar, är det dessa olika sorters mat som finns på bordet, är det tid i soffan med en bok och tända ljus, är det att gå i affärer, är det att få baka eller kan jag inte lika gärna köpa bröd och julgodis i affären? Samtidigt också tänka har vi råd med denna konsumtion? Julen är en kostsam historia som gör att många går på knäna. I vår familj får vi tänka oss för, inte har vi råd med allt som julen ska innehålla utifrån alla krav. Vi är trots allt en lycklig familj. Vi är friska och har

Att bädda rent i sängen är lyx. Motion är lyx

Jag sitter i bilen, åkandes på en snötäckt landsväg. Från fönstret kan jag konstatera att omgivningen i stort sett är helt obebodd. Hur kommer det sig att familjer boendes i storstäder väljer att flytta ut till en lugnare tillvaro på landsbygden? För att ta reda på detta har jag valt att träffa familjen Lövgren, nybyggare på den svenska landsbygden efter ett beslut om att lämna huvudstaden Stockholm. Ungefär trettio kilometer österut från Linköping ligger Spjällrum, en mindre by med cirka hundrafemtio invånare. För mig som under hela mitt liv bott inne i Linköping ger det här lugna och sömniga samhället mig ett mindre intryck. Vardagsrummet är prytt med ett flertal tavlor i en mängd olika färger och solljuset som lyser genom de stora fönstren bildar ett färgrikt skuggspel.

En gemensam promenad med hunden förgyller vardagen.

VIVANT 25


Livsnjutning. Bara ordet är härligt. Att få vara frisk är livsnjutning, att ha förmågan att uppskatta det lilla i livet är livsnjutning, att ha familj och vänner men ibland även att unna sig det där lilla extra.

26 VIVANT


vivant reportage Regn kan göra en lycklig

Om familjen Andersson får bestämma så blir det en helt vanlig normal dag, eftersom jobbet tar mycket energi. De frågar sig hur de ska göra just denna dag lite extra speciell. Sara berättar att hon kan mycket väl känna sig tillfreds med att plocka disk och hänga tvätt. Att bädda rent i sängen känns också lyxigt. Pannkaka, till och med fläskpannkaka, duger bra till middag på en helt vanlig normal dag. Ja, varför inte? Fläskpannkaka med lingonsylt. Det blir bra! Jag måste vattna blommorna. Det är sådant man gör på en helt vanlig dag. Just i dag låter det vackert i mina öron. Jag kan inte sitta här och drömma. Jag måste ta itu med dagen, som en god maka och mor - sagt utan ironi eller sarkasm! På med kluten och fram med dammtrasan för här ska njutas en helt underbart vanlig grå vardag idag!

sjuåriga Jessica i knäna. Under hela intervjun sitter hon och väntar tålmodigt medan föräldrarna besvarar mina frågor. Man kan med enkelhet märka att hon tycker det ovanliga besöket är både spännande och intressant. Eva berättar om det ledsamma livet innan de flyttade till Spjällrum. ”Vi kunde nästan aldrig vara allihop tillsammans” berättar hon och gör ett kort uppehåll, tittar på Peter och fortsätter; ”Peter brukade jobba i skift och jag anpassade min arbetstid så att jag arbetade längre när Peter var hemma för att kunna gå tidigare när Peter arbetade”.

Jag sitter i bilen, åkandes på en snötäckt landsväg. Från fönstret kan jag konstatera att omgivningen i stort sett är helt obebodd. Hur kommer det sig att familjer boendes i storstäder väljer att flytta ut till en lugnare tillvaro på landsbygden? För att ta reda på detta har jag valt att träffa familjen Lövgren, nybyggare på den svenska landsbygden efter ett beslut om att lämna huvudstaden Stockholm.

BERÖRING ÄR LIKA MED LYX

Ungefär trettio kilometer österut från Linköping ligger Spjällrum, en mindre by med cirka hundrafemtio invånare. För mig som under hela mitt liv bott inne i Linköping ger det här lugna och sömniga samhället mig ett mindre intryck. Visserligen är vyerna jag ser genom bilfönstret vackra med alla mindre hus målade i rödvita färger och närheten till den nu snötäckta naturen, men ett boende här skulle jag personligen ej uppskatta. Förmodligen skulle den händelselösa tillvaron tråka ut mig fullständigt. Ändå är det många familjer som tidigare bott i någon större stad som valt att bo här i Spjällrum där de flesta anser sig ha gjort ett bra boendeval. Familjen Lövgren är inget undantag. De har bott här sedan sommaren 99 och har inga planer på att flytta tillbaks in till staden igen. Vi sitter i familjens kök och pratar samtidigt som vi äter av det som Eva ställt fram på köksbordet. Peter sitter framför mig och ger ett intryck av att vara en helt vanlig medelålders man. Vid hans sida sitter Eva med

Massage är gratis lyx som gör en både lycklig och avslappnad.

Det var när paret en morgon såg en artikel i tidningen som de kom på andra tankar. Artikeln handlade om en familj som flyttat från Stockholm ut på landsbygden och var nöjda över beslutet de tagit. Paret Lövgren ansåg då att även de möjligen skulle lämna det kaotiska livet i storstaden för att istället leva under lugnare omständigheter. ”Vi tänkte att det skulle vara bättre både äktenskapsmässigt och ekonomiskt” berättar Peter. På grund av de stigande fastighetspriserna i storstäderna blev nämligen parets hyra för den mindre lägenheten på södermalm alltför hög.

Med grönsaker från trädgården gör Anders goda mackor.

Ett glas vin på en vacker plats uppskattas alltid.

VIVANT 27


vivant mat&dryck

Una fiesta mexicana Bjud in vännerna till ett härligt mexikanskt party men istället för vanliga nachos med tacosås, laga din egna mexikanska mat. Vi hjälper dig med rätter som är lätta och göra och som garanteras kommer att älskas av alla. Så ta på dig sombreron, sätt på lite mariachi-musik och ta fram tequilan. Let’s party! Tacos har blivit den nya svenska husmanskosten. Men ”Texmex” kan slänga sig i väggen för den genuina mexikanska maten. Där stannar inte den kulinariska kreativiteten vid guacamole och skal som går sönder vid första bettet. Mexico är som en kulturell och kulinarisk salsa. Den spanska kolonisationen har satt djupa spår i den indianska själen och skapat en egen färgstark kombination. Det finns stora regionala skillnader i vad man äter. Norra Mexikos kök är känt för sin stora andel nöt-, get- och strutskött medan man i sydöstra Mexico äter heta rätter med mycket grönsaker och kyckling. Här finns också starka karibiska influenser med fisk och skaldjur i kosten. Till nästan varje rätt ingår tortilla, frijoles eller chili. Tortilla är tunna runda bröd gjorda av majs eller vete. Tortilla serveras till alla typer av rätter. De används ibland vid sidan om eller till att lägga maten i, så det blir som en tunnbrödsrulle. Frijoles är bönor som man äter kokta, stekta eller friterade till bl.a. tortilla eller i soppa. Chili används till många rätter. Mexikanerna skiljer mellan hetta och smak, vilket vara en snårig djungel för en otränad gom. Chilipeppar används både färsk och torkad. Om man vill skona sin tunga ska man undvika kärnor-

28 VIVANT

na och det vita innanmätet. Om du trots allt skulle få i dig en piripiri kan du lindra hettan med ris, bröd eller yoghurt och tänka optimistiskt. Het mat förbränner fett. Bland de starkaste peppar frukterna är serrano och habanero, en annan variant heter poblano och är något mildare. Om du är i Mexiko och osäker på hur stark maten är så fråga efter om den är är söt (dulce), stark (picante) eller muy picante (väldigt starkt). Tequilan har funnits sedan Aztekernas tid. Då hette den Pulque som man utvann ifrån agave, som är en växt. Den växer vid ökenliknande platser, agaven är dock ingen kaktus. Pulquen var, innan conquistadorernas ankomst, Indianernas enda alkoholdryck. Det var conquistadorerna som började experimentera med Pulque och hittade då en starkare dryck, nämligen Tequila. Tequila kommer ifrån den blå agaven, som växer i delstaten Jalisco. Så ta utmaningen när du är värd för nästa middag och göra det till en mexikansk fiesta att minnas. Genom denna meny måste du göra gamla standarder från grunden och upptäck den skillnad det gör i åtnjutande av detta komplicerade rätter.


Chicken fajitas Ingredienser

4 stora, mjuka tortillas 2-3 kycklingfiléer 1 gul lök 1 gul paprika 1 röd paprika 1 msk olja salt peppar 1 burk créme fraiche mexican chili 1 dl riven ost

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Strimla kycklingen och hacka lök och paprika smått. Stek lök och paprika i olja ett par minuter innan du tillsätter kycklingen. Stek tills kycklingen är genomstekt. Krydda sedan med salt och peppar och tillsätt créme fraiche. Fyll tortilla bröden med fyllningen, rulla ihop dem och lägg dem i en form med skarven ner. Strö på osten och gratinera i cirka 10 min.

Guacamole Ingredienser

2 avokado 2 pressade eller hackade vitlöksklyftor Saften från en lime 1 dl (lätt) crème fraiche 3 krm salt Hackad chili eller cayennepeppar efter smak

Gör så här

Kärna ur och skala avokadon. Mosa avokadon i en skål och tillsätt resterande ingredienser och blanda om.

Pico de Gallo Ingredienser

4 mogna stora tomater 1 gul lök 0,5 dl hackad färsk koriander 1 grön jalapeno (Obs stark! Ta i lite i taget) 2 msk limejuice Salt och vitpeppar

Gör så här

Tärna tomater, hacka lök, jalapeno och koriander samt blanda med limejuice och smaka av med salt samt vitpeppar. Låt stå en timme i kylen så kommer hettan fram mer.

VIVANT 29


vivant mat&dryck

Enchiladas Ingredienser

2 gula lökar 1 grön paprika 1 röd paprika 1 squash (ca 300 g) 4 kycklingfiléer 1 tsk salt 2 krm kajennpeppar (1-2 krm) 3 dl salsa 8 stora tortillabröd 2 dl riven ost

Att äta är ett tillfälle att umgås och träffa sina nära och kära,

Quesadillas Ingredienser

2 st stora tortillabröd 150 g pizzamozzarella 1 pkt stark salami 1 kruka färsk oregano 1 st mild, röd chili flingsalt svartpeppar från kvarn olivolja till stekning

Gör så här

Lägg ut två av bröden på en skärbräda och varva skivad mozzarella och salami ovanpå. Hacka oregano och chili, strö över och krydda med svartpeppar. Lägg de andra två bröden ovanpå som ett lock, och se till att det är lite mozzarella på toppen som limmar fast brödet. Stek i cirka en minut på varje sida i en het panna. Dela dem i 8 delar och servera direkt.

30 VIVANT

Gör så här

Sätt ugnen på 250°. Skala och skiva löken. Skölj, kärna ur och tärna paprikorna. Skölj och strimla squashen. Strimla kycklingfiléerna. Hetta upp hälften av oljan i en stekpanna. Fräs kycklingen ett par min. Lägg över kycklingen i en gryta. Fräs grönsakerna i resten av oljan i stekpannan ca 5 min. Lägg grönsakerna i grytan. Krydda med salt och peppar. Häll över salsan och låt puttra några min. Fördela kycklingröran på tortillabröden. Rulla ihop och lägg i en lätt smord ugnssäker form. Strö över ost och gratinera i cirka 10 min.


TREs leche-tårta Ingredienser

5 dl mjöl 1 krm salt 1 tsk bakpulver 1 dl olja 2,5 dl socker 1 tsk vaniljsocker 5 ägg 2 dl mjölk Kräm 3,5 dl kondenserad mjölk 4 dl söt kondenserad mjölk 2,5 dl vispgrädde Eventuellt lite rom eller konjakt Topping 2 dl vispgrädda 1 tsk vaniljsocker 1 msk socker Färska bär till garnering

Gör så här

Sätt ugnen på 275 grader. Starta med att blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Blanda sedan olja, socker ochvaniljsocker i en annan, spearat skål. Tillsätt ett ägg i taget innan du tillsätter mjölken. Blanda sedan de två delarna försiktigt med varandra.

DRINKAR

Häll smeten i en lätt smord ugnsform och grädda i 30-40 minuter eller tills den känns fast. Låt kakan svalna.

Gräddblandning

Vispa ihop de tre mjölksorterna och eventuellt lite rom eller konjak. Häll vätskan över det avsvalnade kakan. Låt stå i kylskåp i en timme.

Garnering

Vispa grädden, vanilsockret och sockret i en kyld bunke Sprid det sedan i ett tunt lager över kakan. Garnera med färska bär.

Om du inte bara vill bjuda på Corona & tequila har vi två drinkar som garanterat kommer att göra succé på festen.

MOJITO Ingredienser

Margarita Ingredienser

6 cl kubansk rom 1,5 msk muscovadsocker 2 kvistar färsk mynta 1/2 lime i klyftor

4 cl tequila 2 cl cointreau 3 cl pressad lime

Gör så här

Fukta kanten på ett cocktailglas med limejuice och doppa den i salt. Skaka alla ingredienserna kraftigt med is i en shaker och sila upp i glaset. Ställ gärna glasen i frysen ett par timmar innan du serverar

Muddla myntan och sockret lägg i limeklyftorna och muddla även dem lite. Fyll på med is upp till hälften av glaset slå på med rom och rör om. Om du vill kan du toppa drinken med soda.

Gör så här

VIVANT 31


vivant mat&dryck

Det italienska undret Barbro – italiensk vinambassadör Hon kom från Småland 1970 till den lilla staden Brindisi som dåsar i solgasset i Apulien där det svenska textilföretaget Hettermarks sydde kappor. Där mötte hon kärleken. Hettermarks är borta men Barbro är kvar på egen vingård i Palo del Colle med maken Mimmo, 17 hundar och 10 katter. Barbro Guaccero blev de italienska vinernas första ambassadör i Sverige. En passsionerad Donna de Vino, numera med egna vinexperiment puttrande i källaren. Hon har 42 ha med i huvudsak den lokala Uva di Troia. -Vi har också Sangiovese, Montepulciano och Merlot och har i alla år sålt druvorna till kooperativet i närheten. Nu får vi se. Det blir en liten produktion runt 20.000 buteljer. Jag kommer att vinifiera allt själv här på gården i så fall, säger Barbro. (Jag väntar nyfiket med korkskruven.) Italienska viner ökar i Sverige och ligger i dag på andra plats efter Spanien. Allt är väl inte Barbros förtjänst men hon har själv runt 15 systemlistade italienska viner i sin portfölj just nu. Bland annat den imponerande Valpolicellan ”La Grola” 1998 från syskonen Allegrini som själva graderade ner vinet från D.O.C. till I.T.G eftersom reglerna inte tillåter Syrah, än mindre Sangiovese i en Valpolicella... Vinet har en häpnadsväckande kvalitet med stor komplexitet av mogna moreller, katrinplommon och harmoni från 18 månader på barriquer från Allier och Nevers. Ålderstigna, stelbenta odlingsregler bromsar kreativiteten. D.O.C. och alla andra appellationssystem har betydelse för kvalitet och trovärdighet generellt. Men är samtidigt konserverande. Dags för lagstiftarna att tänka om, Basta!

Bengt Frithiofsson

32 VIVANT

Bengt Frithiofsson är den mest välkända vinexperten i Sverige. Det han inte vet om viner är knappast värt att veta.

Bengts val 42334, La Grola 1998, Valpolicella, Allegrini, 155:100 % Nebbiolo från vingården Bric dël Fiasc i Castiglione Faletto. 24 månaders fatlagring och buteljering utan filtrering för maximal doft- och smakupplevelse. Häpnadsväckande nu men ännu större upplevelse om 8 – 10 år.


vivant mat&dryck

Månadens Vin

VVVVV

Baileyana GRAND syrah 2006 Art. nr: 73324 Pris: 119 kr Producent: Firepeak Vineyard Land: USA Druva: Syrah Årgång: 2006

Djupt röd med rubinröda toner. En komplex, intensiv doft med aromer av stuvade plommon, ljusa körsbär, toner av kryddor. Smaken är livlig av söta, mogna fruktsmaker, körsbär och plommon och toner av äpplen och päron. En kryddighet kompletterar. Mediumkropp, fruktig och inbjudande. Avslutningen är lång och stilig.

VVVVV

VVVVV

Pinot Gris Réserve 2006 PINK ELEPHANT Limited Series Rosé 2008

Art. nr: 72240 Pris: 106 kr Producent: Cave de Turckheim Land: Frankrike Druva: Pinot Gris Årgång: 2006

Vinerna från Alsace har under många år haft en stark position i Sverige, mycket beroende på att den fylliga stilen på passar särskilt bra till vår mat. Av de olika vinerna i Alsace är det kanske Pinot Gris som passar bäst till svensk mat, med den speciella kryddigheten och koncentrerade fruktigheten.

Art. nr: 73119 Pris: 79 kr Producent: René Barbier Land: Spanien Druva: Merlot, Pinot Noir Årgång: 2007

Till denna rosé har vinmakarna gjort en druvsammansättning bestående till största delen av Garnacha och Merlot för att ge vinet en bra struktur och kropp. Genom maceration har vinet fått en frisk fruktighet samt en angenäm kärvhet från druvskalen. Det har en doft och smak av röda och mörka bär.

VIVANT 33


VÄRLDENS BÄSTA STÄDER Vancouver WIen MELBOURNE ...i topp i senaste omröstningen över världens bästa städer att leva och bo i.

34 VIVANT


vivant resor

VANCOUVER Staden utgör det största storstadsområdet i västra Kanada, och är därmed också Kanadas tredje största storstadsområde. Själva staden är den åttonde största. Enligt 2006 års folkräkning har Vancouver strax över 578 000 invånare, och dess storstadsområde cirka 2,3 miljoner invånare 2009. Av invånarna har 52 % ett modersmål som inte är engelska. 1867 började man anlägga timmerdepåer och sågverk vid området Gastown, vilket kom att bli kärnan kring vilken staden växte upp och Vancouver blev stad i april 1886. 1887 nådde utbyggnaden av Canadian Pacific Railway fram till Vancouver. Stadens stora naturliga hamn var attraktiv och blev snart en viktig del av handelsvägen mellan Orienten, östra Kanada och London.

FAKTA

Land: Kanada Tidszon: -8 timmar Invånare: 1,9 miljoner Valuta: Canadian dollar (CAD) Språk: Engelska och franska Inv/km2: 1720

Den ångdrivna klockan i stadsdelen Gastown.

Miljonstaden Vancouver lyser upp natthimlen som få andra.

VIVANT 35


vivant resor

WIEN

Som så många andra romerska städer i Centraleuropa grundades Wien (Vindobona) av romarna på en tidigare keltisk bosättning. Wien belägrades av Osmanska riket 1529 och 1683. 1814-1815 hölls Wienkongressen i staden vilket markerade Wiens plats inom dåtidens europeiska storpolitik. Under 1800-talet gjordes stadskärnan om. Man rev då de gamla befästningsvallarna som skyddade innerstaden, men samtidigt blockerade det inre och yttre Wien. Den nya marken användes till skapandet av nya stora paradgator i staden. I det gamla kejserliga residenset Hofburg finns Habsburgarnas samlade skattkammare, med kejsarkronan och hovjuvelerna. Vidare utgör uppträdanden på Spanska ridskolan ett levande museum över vad som en gång var kejsarfamiljens paradhästar.

Missa inte Stadshuset när du besöker staden.

FAKTA

Land: Österrike Tidszon: +1 timme Invånare: 1,7 miljoner Valuta: Euro Språk: Tyska Inv/km2: 4077

36 VIVANT


vivant resor

MELBOURNE Melbourne och Sydney har i hela Australiens moderna historia varit de två konkurrerande storstäderna och medan Sydney är det ekonomiska centret i federationen, så har Melbourne blivit den kulturella medelpunkten. En annan viktig skillnad städerna emellan är arkitekturen och stadsplaneringen. Sydney har med tiden fått en mer metropolartad struktur, vilket gör den mer oöverskådlig, medan Melbourne åtminstone i stadskärnan behållit mer av den brittiska koloniala stadsplaneringen. Gatorna är raka och geografiskt mycket jämnt fördelade, vilket gör det lätt att ta sig fram. Melbourne har ett måttligt oceaniskt klimat och är känt för sina snabba väderbyten. Detta beroende bland annat på stadens platta topografi, dess placering vid Port Phillip Bay och Dandedongs har gett upphov för den Melbourne kända frasen “fyra årstider på en dag”. Under sommarmånaderna kan det bli extremt varmt när nordliga eller nordvästliga vindar drar ner het ökenluft över sydöstra Australien. Rekordet ligger på 46,4 grader C den 7-e februari 2009. Gatorna är raka och geografiskt mycket jämnt fördelade, vilket gör det lätt att ta sig fram.

FAKTA

Land: Australien Tidszon: +10 timmar Invånare: 3,9 miljoner

Valuta: Australian dollar (AUD) Språk: Engelska Inv/km2: 1566

VIVANT 37


BOKRECENSIONER

vivant kultur

HYPNOTISÖREN Författare Lars Kepler Förlag Albert Bonniers Utgiven 201002 ISBN 9100124044

I ett omklädningsrum på en idrottsplats i Tumba hittas en man brutalt mördad. Avsikten tycks ha varit att utplåna hela familjen. Men sonen överlever, svårt skadad, och när kriminalkommissarie Joona Linna förstår att det finns ännu en familjemedlem kvar i livet, en syster, inser han vikten av att hitta henne innan mördaren gör det. Sonen svävar in och ut ur medvetslöshet, och för att kunna skynda på förhörsprocessen tar Joona Linna kontakt med läkaren Erik Maria Bark och övertalar honom att hypnotisera pojken för att få en bild av händelseförloppet.

DEN FÖRLORADE SYMBOLEN Författare Viveca Sten Förlag Månpocket Utgiven 201001 ISBN 9170017425

Författare Katarina Wennstam Förlag Albert Bonniers Utgiven 201001 ISBN 9100123021

DÖDEN SKALL DU TÅLA

38 VIVANT

VVVVV Det är en solig julidag. Feststämningen fyller luften och på vattnet utanför Sandhamn trängs båtarna. Alla är där för att beskåda starten på Gotland runt. Så avfyras starskottet. En stor Swanbåt ligger längst fram, men plötsligt faller en av. Skepparen är skjuten, mitt på öppet hav. Thomas Andreasson, som befinner sig i publiken tillsammans med en gammal kollega från sjöpolisen, inser omedelbart allvaret.

ALFANHANNEN

Författare Karin Fossum Förlag Bokförlaget Forum Utgiven 201001 ISBN 9137135635

VVVVV

VVVVV Jack Rappe tar kvinnor som en karl ska. Att de inte alltid är med på noterna hör ju bara till spelet, eller hur? Filmen älskar sina bad boys, och Jack Rappe är den verklige alfahannen bland de manliga skådespelarna. Därför blir det också en sensation av stora mått när Rappe hittas på bryggan med ett livshotande sår i magen. Jack Rappes våldsamhet verkar till slut ha hunnit ikapp honom själv. I sista delen av Katarina Wennstams trilogi om mäns våld mot kvinnor får läsaren återknyta kontakten med huvudpersonerna från succéromanerna Smuts och Dödergök.

VVVVV Det är en varm sensommardag i ett norskt villaområde. Barn hoppar på studsmattor, vuxna slöar i solstolar, någon målar ett staket och en annan tvättar bilen. En ung mamma har lagt sin bäbis i vagnen att sova middag under ett träd i hagen. Hon känner sig helt trygg och vet att hon genast skulle höra om något hände barnet. Men när en person kommer fram ur skogen och drar av det lilla täcket märker hon ingenting.


VIVANT 39


40 VIVANT


vivant kultur

Ett bränt kvinnolik hittas och säpo misstänker att Gunvald Larsson har Kopplingar till mordet. Den brända kvinnan var internationellt efterspanad och ingår i en grupp miljöaktivister som utför attacker runt om i världen. Gunvald ger sig ut på egen hand för att finna kvinnans mördare samtidigt som han har säpo i hälarna. Martin Beck får order att anhålla Gunvald och han lojalitet mot sin kollega ställs på prov. Samtidigt upptäcker Beck miljöaktivisternas planer att slå till här i Sverige.

BECK: I STORMENS ÖGA

VVVVV

Cameron Diaz, Abigail Breslin, Alec Baldwin med flera, skapar en fantastisk känsla i berättelsen om 11-åriga Anna Fitzgerald, född för att vara donator till sin leukemidrabbade äldre syster, men som till slut kräver rätt att bestämma över sin egen kropp. Hennes kamp för frihet att välja kanske splittrar familjen eller är det första steget mot verklig tillgivenhet, värdighet och vad det betyder att vara en familj. Filmen bygger på romanen med samma namn av Jodi Picoult. Nick Cassavetes är filmens regissör.

VVVVV

ALLT FÖR MIN SYSTER

Journalisten Mikael Blomkvist arbetar på en stor historia om sexhandel då två av hans medarbetare blir brutalt mördade. Nästa stora chock får Blomkvist när han upptäcker att polisens huvudmisstänkt heter Lisbeth Salander! Journalisten Mikael Blomkvist arbetar på en stor historia om sexhandel då två av hans medarbetare blir brutalt mördade. Nästa stora chock får Blomkvist när han upptäcker att polisens huvudmisstänkt inte är någon mindre än Salander!

FLICKAN SOM LEKTE MED ELDEN VVVVV Den vackra Audrey Tautou gör här en fantastisk rollprestation som den legendariska modeikonen Coco Chanel. Hennes resa gick från ett barnhem på den franska landsbygden till Paris finaste societetskretsar. Kreativiteten formligen sprudlade och hon var både sömmerska och modeikon. Många rika och eleganta män var besatta av den mångsidiga Coco Chanel, vars stil och visioner inspirerades av mode och passion och gav denna moderna kvinna ett liv med lyx, till slut.

COCO - LIVET FÖRE CHANEL VVVVV

VIVANT 41


NÄSTA NUMMER

3 APRIL

Vårkänslor i Venedig SVERIGES 10 BÄSTA SPAANLÄGGNINGAR 42 VIVANT

VÅRENS MODE

FÖLJ MED HEM TILL STILGURUNIRIS BERG


VIVANT 43


44 VIVANT

Vivant Magazine  

We love every day

Vivant Magazine  

We love every day

Advertisement