Seili - Själö 2021

Page 1

2021 TULE AALTOJEN ÄÄRELLE KAUNEIMPAAN SAARISTOON

Lähimatkaile Retkeile, virkisty ja nauti

KESÄLLÄ UUSI REITTI RÖÖLÄ —SEILI JA EDELLEEN SAARISTOON

RAVINTOLA | KAHVILA | OPASTUKSET | MAJOITUS | VIERASSATAMA | KOKOUKSET | RYHMÄPALVELUT WWW.VISITSEILI.FI


Meno - paluu

Saaristoon

alk.

37,-

TURKU - SEILI - NAUVO

Aikataulut ja Online matkalippuvaraukset www.saaristolinja.fi

KESÄN UUTUUS Rymättylän Röölästä – Seiliin ja edelleen Nauvoon ja saaristoon Reitti sopii myös hyvin rengastietä pyöräileville

2


Saari täynnä historiaa Tule omalla veneellä tai yhteysaluksella Turusta, Nauvosta tai Rymättylästä. Seili on Pienen Rengastien varrella ja helposti tavoitettava ympärivuotisesti. Vain runsas tunti Turusta ja olet saariston lumoavassa maailmassa. Myös yksityiset venekuljetukset järjestyvät kaiken kokoisille ryhmille ja toteutetaan toivomusten mukaan

SAARISTO 365

Palvelemme vuoden ympäri Yhteysalukset liikennöi Nauvosta Seiliin myös talvisin

3


Neljä lumoavaa vuodenaikaa

4


Meren ja saarten mosaiikki. Lyhyitä talvia – pitkiä kesiä. Monet löytävät saariston kesällä, mutta saaristo on tutustumisen arvoinen kaikkina vuodenaikoina. Tarjoten jokaiselle vuodenajalle omanlaisiaan elämyksiä ja tekemistä. Täällä on neljä vuodenaikaa, joihin kuuluu aurinkoisia keväitä ja pitkän kesän jälkeen syksy saapuu saaristoon hitaasti. Meri varaa lämpöä ja myöhään tuleva syksykin vaihettuu hitaasti talveksi. Toisinaan jääkansi peittää koko saariston usean kuukauden ajaksi. KEVÄT TALVI

Kevät on meren äärellä vaikuttava tapahtuma. Pakkaa eväsreppu ja lähde virkistävälle retkelle.

Pysyvä lumipeite sataa saaristoon harvoin vanhan vuoden puolella. Talven tullessa, toisinaan jääkansi peittää koko saariston usean kuukauden ajaksi. Tarjoten ainutlaatuisen mahdollisuuden liikkua, kokea ja nauttia luonnosta. Tai vain olla ja nauttia saariston rauhasta, tuvan lämmöstä ja hyvän kirjan seurasta.

Jäällä, ohuessa lumipeitteessä, näkyy ketun jälkijono ja vaikka olosuhteet yön jälkeen ovat vielä talviset, alkaa elämä palata luodoille. Ulapalla ui kyhmyjoutsenpariskunta, ja jään reunalla lepäilee isokoskelopari. Kohta haahkat ja muut muuttolinnut saapuvat sankoin joukoin. Kun kevät lopulta ottaa vallan, puiden silmut turpoavat nopeasti ja kukatkin alkavat kukkia runsain määrin, ja saariston kevät etenee suurin harppauksin kohti kesää.

Syksyllä ja talvella Seili ja saaristo tarjoaa myös hyvät puitteet lyhyemmälle ja pidemmälle oleskelulle ja etätyölle. Kun tuntuu että kotikonttorin seinät kaatuvat ja tarvitset rauhan tehdä töitä ja nauttia luonnosta.

SYKSY

KESÄ

Syksy saapuu saaristoon hitaasti ja on luonnossa liikkuvan todellista kulta-aikaa. Seuraa lintujen syysmuuttoa, lähde veneretkelle ja nauti ainutlaatuisesta väriloistosta.

Pitkä aurinkoinen ja lämmin kesä hemmottelee monipuolisuudellaan kävijää ja lomailijaa. Tällä on jokaiselle jotakin ja kesä jatkuu syyskuun puolelle. Matkaa saarelta toiselle maailman kauneimmassa saaristossa. Nauti ainutlaatuisesta luonnosta, tutustu ydyllisiin saaristokyliin, paikallisiin ravintoloihin ja nähtävyyksiin. Valitse ja yhdistele itsellesi sopivin reitti ja tutustu saariston mansikkapaikkoihin.

Vaella metsässä, luodoilla ja kallioilla, tai koe jännitystä ja kalaonnea syksyn turkoosinsinisessä kirkkaassa meressä. Iltaisin rentoudu lämpimillä löylyillä ja maistuvalla illallisella.

5


Sjählö, Seili Seilin saari, Hyljesaari, sielujen saari oli lohduttomien mielien saari

V

Josta tarinan mukaan yksi suomen kielen monista humalatilaa tarkoittavista sanoista on peräisin ajalta, jolloin leprasairaalan potilaat valmistivat saarella alkoholia.

uosisadat ovat muovanneet Seilistä uniikin saaristokohteen ja vuonna 2019 tuli kuluneeksi 400 vuotta siitä, kun kuningas Kustaa II Adolf vuonna 1619 määräsi hospitaalin perustettavaksi

Kerrotaan, että alkoholia olisi myyty ohimeneville laivoille saaren laiturilta ja kun Turkuun matkalla olleet merimiehet olivat nauttineet liikaa Seilistä ostamaansa pontikkaa, sanottiin heidän olevan täydessä seilissä.

Seili oli ainakin jo 1500-luvulta lähtien kruunun hallinnassa oleva saari. Siellä tiedetään olleen maatila, Fogdeby, jota viljeli kaksi kruunun talonpoikaa. Myöhemmin maatilan velvollisuuksiin lisättiin Seilin hospitaalin omavaraisuudesta huolehtiminen. Seilin historia sairaalasaarena alkoi vuonna 1619, jolloin kuningas Kustaa II Adolf julkaisi 15. heinäkuuta avoimen käskykirjeen uuden leprasairaalan perustamiseksi. Sen mukaan spitaalitauti oli Jumalan rangaistus syntisestä elämästä, ja Turun ulkopuolelta oli siten etsittävä saari, jonne voitaisiin rakentaa leprasairaala. Sinne tultaisiin sijoittamaan kaikki Turun silloisten hospitaalien leprapotilaat sekä mielisairaita, kuuroja, sokeita ja muita vaivaisia. Spitaalipotilaille ei järjestetty varsinaista lääkärinhoitoa. Ensimmäisen kerran saarella vieraili lääketieteen oppinut vuonna 1686. Myöhemminkään lääkärin läsnäolo saarella ei ollut yleistä. Muita hoitokeinoja olivat paloviina, parantavien lähteiden vesi ja Jumalan sana.

I som här inträden, lemnen bakom eder allt hopp! Zacharias Topelius

6


Ensimmäinen maininta houruinhuoneesta eli mielisairaalasta on vuodelta 1689. Houruinhuoneet sijaitsivat Kirkkoniemeä vastapäätä olevalla kalliolla, jolla sijaitsi vielä 1800-luvun alussa neljä ikivanhaa ja käytöstä poistunutta sairashuonetta. Seilin ensimmäinen kirkko oli pieni ja yksinkertainen neliömäinen rakennus. Isonvihan aikana 1700-luvun alussa Seili joutui venäläisten ryöstämäksi ja sodan jälkeen nykyinen puukirkko rakennettiin vuonna 1733 vanhan, Turusta siirretyn, kirkon paikalle. Kammoksuttu lepra alkoi 1700-luvulla kadota Suomesta, ja Seiliin alettiin sijoittaa yhä enemmän mielisairaita. Seilin viimeinen spitaalipotilas, Eurasta kotoisin ollut ja saarella 52 vuotta viettänyt Malin Matsdotter haudattiin kirkkomaahan vuonna 1785. 1800-luvulla sairaalan toiminnan ja rakennusten todettiin olevan kehnosti hoidettuja. 1820-luvulla sairaalaa suunniteltiin jo siirrettäväksi Turkuun, mutta suunnitelmat raukesivat Turun palon myötä 1827. Mielisairaala lakkautettiin vuonna 1962 ja rakennukset siirtyivät Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen käyttöön. Tutkimuslaitos aloitti toimintansa vuonna 1964. Seilissä tehtävän tutkimuksen ja optetus- ja kurssi toiminnan keskiössä ovat muun muassa meri, saarten luonnon monimuotoisuus sekä puutiaiset. Toimintaan kuuluu myös meriympäristön tilan pitkäaikaisseuranta.

Asutusta keskiajalta saakka Seilin saaret ovat kohonneet viimeisimmän jääkauden myötä, noin 5000 vuotta sitten ja maakohoamisen myötä kasvaneet yhteen. Seilissä on ollut pysyvää asutusta keskiajalta saakka, jolloin saarella harjoitettiin maanviljelyä

Seilin hospitaali perustetaan Vuonna 1619 kuningas Kustaa II Adolf antoi määräyksen rakentaa leprasairaala Seiliin. Seilin saari Nauvossa valikoitui sopivaksi kohteeksi, sillä sairaat haluttiin eristää saarelle tartuntavaaran vuoksi.

Mielisairaala perustetaan Lepra alkoi kadota Suomesta 1700luvulla. Seilin viimeinen spitaalipotilas haudattiin kirkkomaahan vuonna 1785. Spitaalisten poistuttua Seiliin alettiin sijoittaa yhä enemmän mielisairaita. Hospitaali siirrettiin pääsaarelle, jonne rakennettiin 1800-luvun alussa hourujenhuone eli mielisairaala.

Tutkimustoiminta alkaa Seilin mielisairaala lakkautettiin vuonna 1962 ja mielisairaalan rakennukset siirtyivät Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen käyttöön. Tutkimuslaitos aloitti toimintansa vuonna 1964. Tutkimus keskittyy Saaristomeren ja Itämeren alueen monitieteelliseen tutkimukseen.

Seilin palvelutarjonta laajenee Kesällä 2017 Seili aukesi laajemmin kävijöille ja vierailijat pääsevät tutustumaan entistä laajemmin saaren luontoon, historiaan ja saarella tehtävään tutkimustoimintaan. Seili tarjoaa vierailijoille mm. kahvila-, ravintola-, opastus-, kokous-, majoitusja vierassatamapalveluja

7


8


Saaristomeren tutkimuslaitos Seilin saaressa vuodesta 1964 Saaristomeren tutkimuslaitos on osa Turun yliopiston Biodiversitettiyksikköä, johon kuuluvat myös Lapin tutkimuslaitos Kevo, Aerobiologian yksikkö, Ruissalon kasvitieteellinen puutarha, Eläinmuseo ja Kasvimuseo.

Seilissä tehty työ on erinomainen esimerkki pitkäjänteisen perustutkimuksen tarpeellisuudesta. Vesinäytteitä otetaan yhä edelleen kymmenen päivän välein samasta paikasta ja samoista syvyyksistä. Kaukonäköisten päätösten ansiosta käytettävissä on noin viisikymmenvuotinen aikasarja. Seilissä kerätyt pitkät aikasarjat osoittautuivat kansainvälisestikin ainutlaatuisiksi 1990-luvulla, jolloin ilmastonmuutosta ryhdyttiin tutkimaan Suomessa.

Tutkimuslaitoksen ja opetustoiminnan painopisteenä on Saaristomeren ja Itämeren alueen monitieteelliseen tutkimus, jonka keskiössä on meriympäristön tilan pitkäaikaisseuranta. Ympäristötutkimuksen lisäksi saariston yhteiskuntien, historian ja kulttuurin tutkimuksella on merkittävä osuus tutkimuslaitoksen toiminnassa. Tutkimustyö toteutetaan yleensä yhteistyönä yliopiston muiden laitosten kanssa, mutta myös omia tutkimusprojekteja on vuosittain käynnissä .

Tutkimuslaitos on osa kansallista merentutkimuksen infrastruktuuriverkostoa (FINMARI) sekä Suomen yliopistojen tutkimusasemaverkostoa (RESTAT).

Itämeren lisäksi Seilissä tutkitaan muun muassa puutiaisia, jotka ovat runsastuneet voimakkaasti Suomessa ja muualla Euroopassa. Puutiaistutkimuksessa selvitetään etenkin huonosti tunnetun taigapunkin esiintymistä koko Suomen alueella.

Tämän lisäksi tutkimuslaitos on liitännäisjäsen AnaEE tutkimusinfrastruktuuriverkostossa sekä Suomen pitkäaikaisen ympäristötutkimuksen verkostossa FinLTSER.

Saaristomeren tutkimuslaitos lukeutuu alansa pioneereihin. Tutkimuslaitoksen kenttäaseman tutkijat ovat keränneet vesinäytteitä meriympäristön tilan seuraamiseksi jo vuodesta 1966 alkaen.

Kansainvälisesti tutkimuslaitos on osa eurooppalaista EMBRC-ERIC infrastruktuurikonsortiota ja Assemble Plus-projektia.

9


Seilin luonto S

eilissä kulkeva huomaa nopeasti ihmisen pitkäaikaisen läsnäolon jättämät merkit. Seilissä harjoitettiin maanviljelyä jo keskiajalla. Myös laiduntamista on ollut saarella jo pitkään. Seilin arvellaankin olleen lähes puuton saari 1600– 1900-luvuilla. Laiduntamisen vähentymisen myötä saaren niityt, hakamaat ja kedot ovat kuitenkin alkaneet metsittyä.

Seilissä tavataan muun muassa ketoneilikka, amiraaliperhonen, neitoperhonen, pohjanlepakko ja vesisiippa. Kalasääksipari pesii saaressa vuosittain. Sen elämää voi seurata Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen sääksikameran kautta. Monipuolisuutensa ansiosta Seili tarjoaa hyvät edellytykset myös luonnonhoidon tutkimukselle.

Noin 160 hehtaarin kokoisen Seilin saaren maaperä on osin hiekkapohjaista, minkä vuoksi se soveltuikin hyvin leprahospitaalin sijoituspaikaksi. Saarelta löytyy useita luontotyyppejä sekä harvinaisia lajeja. Saaren keskiosaa leimaa vuosisatojen saatossa muovautunut perinnemaisema. Saaren eteläosa on puolestaan lehtomainen ja rehevä kun taas pohjoisosa on havupuiden karua aluetta. Seilissä esiintyy myös harvinaisia luontotyyppejä kuten laajoja pähkinäpensaslehtoja saaren eteläosassa sekä kallioketoja saaren keskiosassa.

Koko saari on luokiteltu suojelualueeksi, ja suuri osa sen maa-alueista kuuluu myös Natura 2000suojeluverkostoon. Saaren perinnemaisemia on elvytetty niittämällä, kulottamalla ja tuomalla lampaita ja lehmiä laiduntamaan saarelle. Lehmillä ja lampailla on tärkeä rooli perinnemaisemien hoidossa. Seilin ainutlaatuista luontoa ja kulttuuriperintökohteita hoitaa Metsähallitus, jonka hallintaan suurin osa saaren alueista kuuluu.

Perinnemaisema on Suomen uhanalaisin luontotyyppi, joten suojeltavia ja silmälläpidettäviä lajeja on Seilissä useita. Saarella on myös luonnontilaa lähestyviä metsiä, kalliomänniköitä, arvokkaita lehtoja, pähkinäpensaita ja muita jalopuita. 10


11


12


Museokirkko S

eilin nykyinen puukirkko rakennettiin vuonna 1733 vanhan, Turusta siirretyn, kirkon paikalle. Sen rakennusmestariksi mainitaan kirkossa olevassa perustamistaulussa merimaskulainen Kaarle Jaakonpoika. Kirkon rakentamistyöt aloitettiin 1. kesäkuuta 1733 ja ne valmistuivat 23. elokuuta 1733. Kirkko vihittiin käyttöön kolme päivää myöhemmin. Kirkon sisustus on pelkistetty; kaikki pinnat saarnastuolia lukuun ottamatta ovat käsittelemätöntä hirttä ja kirkon ainoana alkuperäisenä koristuksena pidetään mustavalkoista saarnastuolia. Nykyään kirkosta löytyy saarnastuolin lisäksi Helge Stenin maalaus ”Myrsky Genesaretinjärvellä” sekä saaristokirkoille ominainen votiivilaiva. Erikoista kirkossa on myös kellotapuli, joka ei ole kirkossa sisällä vaan kirkon pihalla aivan meren rannassa. Kirkon pihalla on suuri puinen risti, joka on pystytetty vuonna 1982, kaikkien 663:n saarella kuolleen spitaalipotilaan muistoksi.

13


Matkaa maailman kauneimmassa saaristossa saarelta toiselle

Valitse ja yhdistele itsellesi sopivin reitti ja tutustu saariston mansikkapaikkoihin

14


Visit Naantali

Pieni Rengastie Hyppää pyörän selkään ja matkaa pitkin rengastietä, merellisissä saaristomaisemissa. Poikkea matkan varrella idyllisissä saaristokylissä, herkuttele paikallisissa ravintoloissa ja kahviloissa ja majoitu mukavasti pienissä hotelleissa, B&B– paikoissa ja rentoudut iltaisin lämpimillä löylyillä. Pienellä rengastiellä on paljon annettavaa sellaiselle, joka halua kokea saariston luonnon, kulttuurin ja rauhan omaan tahtiin. Missä muun muassa Naantali, Röölä ja Seili tarjoavat matkaavalle oivan pysähdyksen, paljon koettavaa ja nähtävää sekä majoituksen ja saunomisen. Voit myös aloittaa matkan Turusta Saaristolinjan aluksella pysähtyen Seilissä, mistä jatkaa Nauvoon ja edelleen saaristoon tai Rymättylän Röölään, mistä Naantalin kautta takaisin Turkuun.

15


Nauti hyvästä ruuasta Nauti kahvilan herkuista, kattavasta

Ravintola palvelee myös suurempia ryhmiä ja juhlaseurueita aina 100 hengen seurueisiin saakka, ja iso sisäpiha soveltuu hyvin juhlavieraiden vastaanotolle, seurustelulle sekä tervetulomaljojen kunniapaikaksi.

lounaasta tai maukkaasta illallisesta. Päärakennuksen aurinkoinen ja vehreine pihapiiri sekä sisätilat tarjoavat vierailijoille idyllisen ilmapiirin ja ympäristön, jossa voi nauttia itseleivottuja kakkuja ja runsas lounaspöytä vaihtelee päivittäin. Kahvilasta voit myös ostaa tuliaisiksi meidän itse leipomaa tuoretta saaristolaisleipää.

Pienemmille ryhmille viereinen Makasiini on toivottu tila ja voidaan kattaa noin 30 henkilölle. Autamme järjestämään perhejuhlat, häät, yritystilaisuudet ja kokoukset ammattitaidolla ja uniikissa historiallisessa ympäristössä.

Iltaravintola ja tarjoilu huomioi saaristoa ja pohjoismaalaista keittiötä, jossa aistit myös välimerellisiä vivahteita. Raikas ja maistuva menu valmistetaan kauden parhaimmista raaka-aineista ja ruokalistasta elää kauden mukaan.

16


17


Majoitu mukavasti kauniissa saaristossa Vuosisadat,

historia ja luonto ovat muovanneet Seilistä uniikin ja kokemisen arvoisen, niin päiväkäynnille kuin pidempään oloon ja virkistykseen. Tule yksin, yhdessä tai ryhmänä. Maailman kaunein saaristo luo upeat kehykset ja Seili tarjoaa unohtumattoman ja elämyksellisen vierailuun, kutsuen nauttimaan luonnon rauhasta, hyvästä ruoasta sekä pehmeistä unista taianomaisessa ympäristössä. Seilissä on majoitustilaa n. 70 henkilölle ja valittavanasi on useita majoitustyyppejä, niin perhelomaa viettävälle kuin ryhmille ja kokousvieraillekin. Rakennukset ja huoneet ovat yksilöllisiä ja savuttomia. Osaan huoneista lemmikkieläimet ovat myös tervetulleet. Majoitus sekä eri ryhmä-, yritys- ja yksityistilaisuudet ovat mahdollisia myös kesäkauden ulkopuolella.

Online majoitusvaraukset 24/7 osoitteessa: www.visitseili.fi 18


PORTTI 6 vuodepaikkaa Hospitaalin ensimmäinen kivinen sairaalarakennus valmistui samanaikaisesti päärakennuksen kanssa 1801-1803. Portissa on yhden ja kahden hengen huoneita, joiden wc ja suihku ovat yhteiset ja sijaitsevat käytävällä. Talossa on yhteiskeittiö, seurustelutila sekä oma rauhallinen ulkotila. PORTTI, PÄÄTYHUONEISTO 3 + 1 vuodepaikkaa Ihanteellinen pienille perheille ja pariskunnille. Erillinen kaksio, jossa makuuhuone ja keittiö sekä oma wc ja kylpyhuone suihkulla. FYYRI 13 vuodepaikkaa C.L. Engelin laatimien suunnitelmien mukaan 1827 pystytetty kaksikerroksinen hirsinen asuinrakennus, joka alkuaan ollut hospitaalin taloudenhoitajan ja päällysmiehen virkatalona. Rakennuksessa on yhden, kahden ja kolmen hengen huoneita, jotka lisävuoteilla voidaan lisätä majoittujamäärää. Wc, suihkut ja keittiö ovat yhteiset ja sijaitsevat käytävällä. FYYRI, PÄÄTYHUONEISTO 3 + 1 vuodepaikkaa Ihanteellinen pienille perheille ja pariskunnille. Erillinen kaksio omalla pihalla, jossa olo-/makuuhuone ja tupakeittiö sekä oma wc ja kylpyhuone suihkulla. Fyyri sijaitsee päärakennuksen ja vierassataman yhteydessä. LEIPOMO 9 vuodepaikkaa 1800-luvulla rakennettu entinen leipomorakennus, jossa kahden ja kolmen hengen huoneita. Wc ja suihku ovat yhteiset ja sijaitsevat käytävällä. Huoneiden yhteiskäytössä on jääkaappi ja mikro. Leipomo sijaitsee päärakennuksen ja vierassataman yhteydessä

19


20


NORDLING 4 + 1 vuodepaikkaa Viihtyisä ja tunnelmallinen työväenasunto 1900-luvun vaihteesta. Ihanteellinen pienille perheille ja pariskunnille. Talossa on kaksi erillistä huonetta, joissa vuodepaikat 4 + 1 henkilölle, tupakeittiö, ruokailutila sekä wc ja kylpyhuone suihkulla. Rakennus sijaitsee omassa rauhassaan ja omalla pihalla, noin 300 metrin päässä päärakennuksesta. ALATALO | METSÄTALO | YLÄTALO 36 vuodepaikkaa kolmessa rakennuksessa Nykyaikaiset kaksikerroksiset rakennukset, Skandinaavisesti sisustettu Alvar Aallolla. Kussakin rakennuksessa on kuusi erillistä kahden hengen huonetta, ja wc sekä suihkut ovat yhteiset ja sijaitsevat käytävällä. Kauden ulkopuolella mahdollisuus omatoimiseen ruoanvalmistukseen viereisessä yhteistilan keittiössä. Rakennukset sijaitsevat yhdessä ja omassa rauhassaan, noin 300 metrin päässä päärakennuksesta.

RANTASAUNA Rantasauna sijaitsee noin 200 metrin päässä päärakennukselta ja vierasvenesatamasta. Rantasaunalla on takkatupa, jossa voi järjestää illanviettoja. Suositeltu henkilömäärä 8-12 henkilöä KURSSISAUNA Kurssisauna sijaitsee omassa rauhassa ja noin 400 metriä päärakennuksesta. Suositeltu henkilömäärä 6 - 10 henkilöä.

Kaatuuko seinät kotikonttorilla Tarvitsetko rauhan tehdä töitä? Tule etätöihin Seiliin ja nauti luonnosta ja saariston rauhasta. Ota yhteyttä ja räätälöidään juuri sinun tarpeisiisi sopiva kokonaisuus.

Online majoitusvaraukset 24/7 osoitteessa: www.visitseili.fi 21


Täydelliset puitteet aktiivilomalle Koe saaristo uudesta näkökulmasta. Tylsyyttä ei ole näillä leveysasteilla tunnettu vuosikausiin tekemistä riittää jokaiselle päivälle ja saaristo tarjoaa useita vaihtoehtoja luonnonystäville ja retkeilijöille. Vuokraa kajakki, moottorivene, purjevene tai vaella luonnossa. Voit myös tilata picnickorin ja päivän retkieväät ravintolan keittiöstä. MELONTA

VENERETKI

Suunta retkelle ja koe vapaus liikkua hiljaa meloen ja tutustuen lähialueen saariin ja luotoihin omaan tahtiin. Mikäli olet todellinen aamuvirkku, voit suunnata Seilin pohjoispuolella oleville luodoille ja kokea oman ja niin kiinnostavan hyljesafarin.

Lähde moottoriveneellä päiväretkelle ja tutustu lähisaariin uudesta näkökulmasta. Tai lähde kokeileman kalaonnea omassa rauhassa ja mikäli onni suosii ja vonkale suuri. Ota yhteyttä ravintolan keittiöön ja voimme valmistaa sinulle ja seurallesi maistuvan illallisen. Suositeltu henkilömäärä 2–3 hlö.

VAELLA LUONNOSSA

PURJEHDUS

Ota eväsreppu mukaan ja lähde vaeltaen retkelle noin reilun kilometrin päässä olevalle Saukkovuorelle, josta avautuvat huikeat näkymät kauas yli Saaristomeren ja Airiston. Saukkovuorelta voit edelleen jatkaa vaellusta uloimmalle pohjoiskärjelle, Ristiniemelle.

Vuokraa klassillinen päiväpurjehtia ja tunne purjehduksen vapaus. Voit rantautua tutkimaan saaria ja luotoja ja nauti picnicistä. Tai käännä kokka kohti Nauvon kirkonkylää ja tutustu aina niin virkeään saaristokeskukseen ja sataman eloisaan rantaelämään. Suositeltu henkilömäärä 2–4 hlö. 22


Ryhmä– ja oheispalvelut Tarjoamme merelliset puitteet ja toimivan kokonaisuuden kokouksiin sekä monenlaisiin juhliin ja asiakastilauksiin. Kickoffit, TYKY- ja TYHY-päivät sekä henkilökunnan virkistykseen. Kauttamme varaat kätevästi majoituksen, ruokailut, kuljetukset sekä valitsemasi oheisaktiviteetit, kuten kokouspaketit, opastukset, aktiviteetit ja saunaillat koko ryhmälle. Voit myös järjestää merkkipäiväjuhlia ja häitä. Venekuljetukset järjestyvät kaiken kokoisille ryhmille ja voidaan toteuttaa toivomusten mukaan esim; Turusta, Naantalista ja Nauvosta. Palvelemme vuoden ympäri. Yhteysalukset liikennöi Nauvosta Seiliin myös talvisin.

23


Kokous Seilissä Tuo vieraasi aaltojen äärelle saaristoon. Vain runsas tunti Turusta ja olet Seilin lumoavassa maailmassa. Tarjoamme merelliset puitteet ja toimivan kokonaisuuden kokouksiin sekä monenlaisiin juhliin ja yritystilaisuuksiin. Tilaa 2 – 80 henkilön kokouksille, uniikissa ja historiallisessa ympäristössä. Kokoustilamme kutsuvat innoittaviin kokouksiin sekä yritys- ja asiakastilaisuuksiin. Täällä nautitte ja kehitytte rauhallisessa ympäristössä, joka yhdessä hyvän ruoan ja moninaisen toiminnan kanssa täydentää vierailua ja tarjoaa enemmän kuin pelkän kokouksen. Seilissä on majoitustilaa n. 70 henkilölle ja tarvittaessa läheisyys Nauvoon tarjoaa lisää majoitustilaa. Tule omalla veneellä tai yhteysaluksella. Venekuljetukset järjestyvät kaiken kokoisille ryhmille ja voidaan toteuttaa toivomusten mukaan esim; Turusta, Naantalista ja Nauvosta. Ota yhteyttä ja autamme sinua toteuttamaan seuraavan kokouksesi!

SAARISTO 365 Palvelemme ennakkovarauksesta ryhmiä vuoden ympäri. Yhteysalukset liikennöi Nauvosta Seiliin myös talvisin

24


25


OPASTUS

LEIRIKOULUT ja LUOKKARETKET

Seili on tulvillaan tarinoita. Kesäkaudella järjestämme päivittäin saarikierroksia, joiden aikana pääsee tutustumaan historiaan, luontoon, näyttelyihin sekä saarella tehtävään tiede- ja tutkimustoimintaan.

Seili tarjoaa jännittävää historiaa ja monipuolista luontoa. Läheinen yhteistyö Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen kanssa tarjoaa mahdollisuuden oppia tekemisen ja kokemuksen kautta itsenäisesti sekä ryhmässä.

Yksityisopastus sopii erityisesti suuremmille ryhmille sekä seurueille, jotka toivovat opastusta muilla kielillä.

Leirikoulun ja päiväretken teema voi olla kiinnostus luontoon, ympäristöön, historiaan, liikuntaan ja seikkailuun tai saaristokulttuuriin. Seilissä autamme järjestämään unohtumattoman kokemuksen ja yhteisöllisyyden leiriläisille. Ota yhteyttä, niin autamme järjestämään ohjelman sekä kuljetukset, majoituksen, ateriat, aktiviteetit, retket sekä toimintaa vapaa-ajalle.

Yksityisopastuksen reitti määritellään kohtaisesti ryhmän toiveiden mukaan.

tapaus-

Yksityisopastuksia voidaan järjestää myös keväisin ja syksyisin.

Seili tarjoaa majoitusta noin 70 hengelle ja Leirikouluille on oma hinnasto.

Online opastusvaraukset osoitteessa: www.visitseili.fi 26


VIRKISTY ja HEMMOTTELE ITSESI Haluatko enemmän energiaa ja iloa jokapäiväiseen elämääsi – Seili tarjoaa mielen virkistystä – aikaa ajatella, aikaa tuntea ja aikaa olla läsnä. Ympäröivä luonto ja historiallinen miljöö muodostavat täydelliset puitteet yhdessä tekemiselle ja mahdollisuudelle rentoutua irti arjesta. Majoitu mukavasti, hemmottele itseäsi hyvällä ruoalla ja nauti ystävien seurasta. Autamme järjestämään leirejä, kursseja ja viikonlopputapahtumia toiveidenne mukaan. Ryhmä- ja yksityistilaisuuksien järjestäminen on mahdollista ympärivuotisesti.

HÄÄT SEILISSÄ Seili on tunnelmallinen kohde tärkeimpään päivääsi. Autamme mielellämme kaiken kokoisissa hääjärjestelyissä – niin pienet intiimit häät kuin suuret ja juhlavat tilaisuudet. Kaikki toivomustenne mukaan. Saaristo ja ainutlaatuinen ympäristö tarjoaa mahdollisuuden järjestää muistorikas vihkiminen Seilin tai Nauvon kirkoissa tai luonnon rauhassa rantakallioilla. Kaikki huomioiden juhlavieraiden määrä ja luonnollisesti sää. Päärakennus tarjoaa tilaa jopa sadan hengen tilaisuuksiin ja iso sisäpiha soveltuu hyvin juhlavieraiden vastaanotolle, seurustelulle ja tervetulomaljojen kunniapaikaksi. Pienemmille ryhmille sopiva tila on viereinen Makasiini, joka voidaan kattaa n 30 henkilölle. Venekuljetukset järjestyvät kaiken kokoisille ryhmille ja voidaan toteuttaa toivomusten mukaan Turusta, Naantalista ja Nauvosta.

LÄHDE MELONTARETKELLE Yhdistä Seilissä oloon 2-4 tunnin melontaretki esimerkiksi ystävä- ja yritysryhmälle. Retkellä opit merimelonnasta hauskan ja rennon iltapäivän aikana. Aikaisempaa melontakokemusta et tarvitse – riittää vain halu nauttia hienosta saaristosta! Retken pituus ja vauhti suhteutetaan sään ja osallistujien mukaan, jotta kaikki saavat mukavan ja hienon kokemuksen.

27


SAARISTORETKI Lähde retkelle ulkosaaristoon ja nauti saariston monimuotoisesta kauneudesta. Järjestämme opastettuja ryhmä-, teema- ja viikonloppuretkiä täysihoidolla. Retket tarjoavat ainutlaatuisen tilaisuuden irrottua arjesta ja viettää virkistävä ja nautinnollinen kokemus saaristossa, hyvässä seurassa ja mukavalla ohjelmalla. Retki sopii hyvin myös yhdistettäväksi esim. innoittaviin kokouksiin sekä yritys- ja asiakastilaisuuksiin. Retki sopii seurueille, jotka haluavat tutustua saaristoon valiten omat rantautumispaikkansa ja nauttia unohtumattomasta risteilystä ja ohjelmasta ulkosaariston lumoavassa ympäristössä. Sopii jopa 95 hengen ryhmälle.

PATIKOI JA VIRKISTY LUONNOSSA Lähdemme yhdessä patikoimaan reilun kilometrin päässä päärakennuksesta olevalle Saukkovuorelle, josta avautuvat huikeat näkymät kaikkiin ilmansuuntiin kauas yli Saaristomeren, missä hyvää pitää tauko retkieväin. Reitti kulkee halki luonnon ja pientä kiipeämistä on matkalla. Sopii jopa 20 hengen ryhmälle.

OPASTETTU KALARETKI Majoitu mukavasti Seilissä ja varaa ryhmällesi yhteinen kalastusretki, jossa opas vie teidät kulloisenkin ajankohdan ja olosuhteiden mukaan parhaille kalapaikoille. Kalastusoppaat ovat kielitaitoisia ja paikalliset olosuhteet ymmärtäviä huippuosaajia. Kalastus saaristomerellä on antoisaa ja eri kaloilla on oma sesonkinsa eri aikoina, joten kalaonni on pääsääntöisesti hyvää läpi vuoden. Tarvittaessa järjestyy myös vaatetus olosuhteiden vaatimalla tavalla.

28


RIB-Safari Todellista vauhdin hurmaa! Valitse valmiiksi suunnitelluista paketeista tai juuri teidän ryhmällenne räätälöidystä retkestä ja safarista. Asiansa osaavat kipparit varmistavat ikimuistoisen elämyksen ja jokaiselle järjestettävät varusteet takaavat suurellakin nopeudella kyydin pysyvän tasaisena ja matkustajien kuivina turhilta pärskeiltä ja tyrskyiltä. Veneet sopivat jopa 12 hengen ryhmille.

Telkkä (Bucephala clangula) Sorsien heimoon kuuluva keskikokoinen kokosukeltaja

LÄHDE TUTKIMUSRETKELLE Suuntaa ainutlaatuiselle tutkimusretkelle m/s Aurelialla ja tutustu Saaristomeren Tutkimuslaitoksen opastuksella meren ja saariston saloihin. Tutkimusretki tarjoaa ainutlaatuisen ja mieleen painuvan tilaisuuden irrottua arjesta, tutustua meren ja saariston saloihin sekä viettää virkistävä ja nautinnollinen kokemus esim. yritys- ja asiakastilaisuuksiin sekä tiimihengen kasvattamiseen ja työssä jaksamiseen. Sopii jopa 20 hengen ryhmälle.

29


RETKEILE | VIRKISTY | NAUTI

30


Seilaa Seiliin ja nauti vierailusta Seilissä on kolme suojaisaa satamaa joissa yhteensä noin 50 venepaikkaa. Omalla veneellä saapuvat kävijät voivat kiinnittyä Asemalaituriin, Postilaituriin sekä Kirkkolaituriin. Yöpyvien vierasveneiden tulee ensisijaisesti kiinnittyä Asema- ja Postilaituriin. Päiväkävijöitä pyydetään käyttämään Posti- ja Kirkkolaituria. Sauna ja muut sataman palvelut sisältyvät yöpyvien veneiden satamamaksuun. Yksityiset saunavuorot ovat varattavissa klo. 20 eteenpäin. Vierassatama palvelee kesäkaudella päivittäin ja touko- sekä syyskuussa viikonloppuina. Mikäli toivot satamapalveluja varsinaisen kauden ulkopuolella, otathan yhteyttä; puh. 040 1560 064 tai info@visitseili.fi.

Online venepaikkavaraukset osoitteessa: www.visitseili.fi 31


32


33


www.visitseili.fi +358 45 2463707 | sales@visitseili.fi 34