VITANJČANČEK 2021/22

Page 1

Šolsko glasilo OŠ Vitanje 2021/22, št. 10


Člani novinarskega krožka smo za vas ustvarili deseto številko Vitanjčančka. Iz tega časopisa boste lahko izvedeli, kaj se je v tem šolskem letu na šoli zgodilo novega, kako smo ustvarjali šolski radio, kako nas je obiskala ministrica za šolstvo, kako se je odvijal otroški parlament, kako smo pomagali Ukrajini, katera gradova imamo v Vitanju, kdo je bil Noordung in kaj prinaša letošnje tigrovo leto. Pripravili smo še nekaj zanimivih intervjujev z našimi novimi učenci in zaposlenimi na šoli, prebirali boste lahko tudi literarna umetniška besedila naših učencev in spoznali zabavne predstavitve posameznih razredov. Ob vsem naštetem pa vas bodo ves čas spremljale tudi prelepe umetnine, ki so nastale med poukom likovne umetnosti. Med zadnjimi stranmi boste našli fotografije večine razstav, ki so krasile in še krasijo stene naše šole, čisto na koncu pa uganke in rebuse, ki smo jih sestavili posebej za vas.

Želimo vam veliko zabave ob prijetnem branju!

Člani novinarskega krožka: Tjaša Jakob, Žan Jeseničnik, Januša Hribernik, Enej Fijavž, Tijan Pušnik, Katarina Hrovat in Lukas Štumpfel iz 6. a, z mentorico Petro Slivnikar


Spoštovani učenci, sodelavci in bralci VITANJČANČKA! Tone Pavček - POP0TNIK Ko hodiš, pojdi zmeraj do konca. Spomladi do rožne cvetice, poleti do zrele pšenice, jeseni do polne police, pozimi do snežne kraljice, v knjigi do zadnje vrstice, v življenju do prave resnice. A če ne prideš ne prvič ne drugič do krova in pravega krova, poskusi vnovič in zopet in znova. In tukaj smo znova. Po dveh letih premora (zaradi epidemije) je pred vami ponovno šolsko glasilo, deseta številka Vitanjčančka. Bogata vsebina glasila, dragi bralci, ki je pred vami, je oris tega, kaj vse se je dogajalo na naši šoli v šolskem letu 2021/2022. Ob izidu šolskega glasila čestitam vsem učencem, ki ste avtorji člankov, vsem mentorjem, ki ste učence spodbujali k pisanju o njihovih doživetjih in občutkih. Uživajte v pesmih, sestavkih, doživetjih in dejavnostih, ki so se na šoli in izven nje dogajali skozi vse šolsko leto. Vzemite si čas in preberite glasilo, predstavite ga svojim domačim, prijateljem in znancem. Zahvaljujem se vsem, ki ste se trudili in prispevali k boljšemu delu v šoli in njeni promociji. Bliža se konec pouka in čas počitnic. Za vse naj bo to čas oddiha, sprostitve in nabiranja novih moči, da bomo lahko v jeseni polni energije pričeli ustvarjati enajsto številko glasila. Mag. Tilka Jakob, ravnateljica OŠ VitanjeČlani novinarskega krožka se v tem šolskem letu nismo ukvarjali le s časopisom, ampak smo ustvarili še videoposnetek, na katerem so starejši domačini pričali o svojem načinu prehranjevanja v otroštvu. Če še niste, si ga lahko ogledate na spletni strani šole. Pripravili pa smo tudi nekaj šolskih radijskih oddaj. V slednjih smo predstavljali najrazličnejše zanimivosti ali aktualnosti, za kar smo vsakič pripravili tudi razstavo. Govorili smo o Elvisu Presleyu, predsednikih Republike Slovenije, prvem slovenskem časopisu, holokavstu, Michaelu Jacksonu, Anji Štefan, disleksiji idr. Pano, ki je namenjen vsebinam radijskih oddaj, se nahaja na steni hodnika pred jedilnico, nasproti garderob prve triade. Ker smo želeli, da tudi ostali učenci aktivno sodelujejo pri poslušanju oddaje, smo ob koncu oddaj pripravili kakšno vprašanje ali nalogo. Učenci so svoje glasove oddali v radijske škatle, ki smo jih izdelali sami.


RAZSTAVI PRVE IN DRUGE RADIJSKE ODDAJE


RUJ FIJAVŽ, 5. a Kako se počutiš na novi šoli? Odlično. Na kateri šoli si bil pred vitanjsko? V Ločah in Konjicah. Je na tej šoli kaj posebej drugače kot na prejšnji? Kaj? Čeprav je manjša, mi je zelo všeč in tudi veliko prijateljev imam. Kako se razumeš s sošolci? Odlično. Je bilo težko vzpostaviti stik z njimi? Ne. Kaj je razlog, da si zamenjal šolo? Preselili smo se. Če bi lahko sam izbiral – bi ostal na tej šoli ali bi se raje vrnil na prejšnjo? Ostal bi na tej.

ALEKSANDAR MARAN, 5. a Kako se počutiš na novi šoli? Fajn, ker so me sošolci lepo sprejeli. Na kateri šoli si bil prejšnja leta? Na Osnovni šoli Stevana Aleksića v Srbiji. Je na tej šoli kaj posebej drugače kot na prejšnji? Kaj? Jezik, ki je zame čisto nov, novi sošolci, tu se pouk začne kasneje. V Srbiji se je začel ob 8.00. Kako se razumeš s sošolci? Super, ker so prijazni. Je bilo težko vzpostaviti stik z njimi? Da, na začetku. Če bi lahko sam izbiral – bi ostal na tej šoli ali bi se raje vrnil na prejšnjo? Na začetku mi je bilo težko tukaj, zdaj pa ne vem. Zelo težko bi se odločil.

ALEKS ILIĆ, 5. b Kako se počutiš na novi šoli? Slabo. Na kateri šoli si bil prejšnja leta? OŠ Zreče. Je na tej šoli kaj posebej drugače kot na prejšnji? Kaj? Nič. Kako se razumeš s sošolci? Zelo slabo. Je bilo težko vzpostaviti stik z njimi? Ja. Kaj je razlog, da si zamenjal šolo? Ati je hotel v Srbijo. Če bi lahko sam izbiral – bi ostal na tej šoli ali bi se raje vrnil na prejšnjo? Vrnil bi se na prejšnjo.


V četrtek, 21. 4. 2022 smo pred Osnovno šolo Vitanje postaviti temeljni kamen za izgradnjo vrtca. S posebno častjo smo sprejeli ministrico za izobraževanje, znanost in šport, dr. Simono Kustec, dogodka pa so se udeležili tudi župan in drugi uslužbenci občine Vitanje, poslanec državnega zbora in predsednik za infrastrukturo Bojan Podkrajšek, državni sekretar ministrstva za pravosodje Zlatko Ratej, učitelji, učenci in vrtčevski otroci OŠ Vitanje. Država nam je namenila finančna sredstva, s čimer nam je omogočila gradnjo, izgradnjo pa bo opravilo podjetje GES d. o. o. Celje. Vsi glavni predstavniki so nam namenili nekaj spodbudnih besed, dogodek pa so popestrili učenci harmonikaši in mladinski pevski zbor.

Z izkopavanji so začeli maja 2022.


URŠKA KOROŠEC (učiteljica v 1. razredu) Kakšni so bili vaši prvi občutki, ko ste začeli poučevati na šoli? Občutki so bili zelo prijetni. Vsi so me sprejeli z odprtimi rokami, tako da sem bila zelo vesela. Kako se počutite na šoli zdaj? Prijetno, sproščeno. Rada delam z učenci. Ste pred tem poučevali še na kateri drugi šoli? Ja, na OŠ Dobje pri Planini in na OŠ Frankolovo. Se bolje počutite v družbi učiteljev ali učencev? Oboje. Rada delam s sodelavci. V razredu imam ves čas tudi razredničarko 1. r., ki sva ves čas skupaj, tako da z veseljem prihajam v šolo. Kakšni se vam zdijo učenci OŠ Vitanje na sploh? Vidi se, da so zelo povezani z naravo, jo znajo opazovati, da niso to mestni otroci, da se radi učijo in da so lepo vzgojeni. Kdo je vaš najljubši učenec? Na to vprašanje ne bom odgovorila. Zakaj ste se odločili za poklic učitelja? Ker sem vedno rada delala z otroki, rada sem pomagala. Skratka, rada poučujem. Ali prihajate iz Vitanja? Ne, iz Zreč. Kakšno se vam zdi Vitanje? Vitanje je kraj, kjer ljudje radi sodelujejo, med sabo si pomagajo, dihajo s krajem. Kje ste obiskovali OŠ? V Zrečah. Kateri predmet ste v osnovni šoli imeli najraje? Zgodovino. Kateri predmet najraje poučujete? Slovenščino. Kaj bi bili po poklicu, če ne bi bili učiteljica? Prof. španščine ali arheologinja. Kaj ste hoteli biti po poklicu, ko ste bili majhni? Arheologinja. Kaj je vaš hobi? Trenutno nimam časa za hobije, ker ima dva majhna otroka. Radi berete knjige? Ja, zelo. Imate domačo žival? Mačko. Kdo je vaš vzornik? Moj vzornik …. Hm …. Nimam vzornika.


VERONIKA KADILNIK (razredničarka 5. b) Kakšni so bili vaši prvi občutki, ko ste začeli poučevati na šoli? Na začetku je bilo malo strahu. Ko sem stopila v razred, smo se spoznali in vsi so bili zelo prijazni. V bistvu ste vsi na šoli zelo preprosti, niste »zafnani«, tako da super. Kako se počutite na šoli zdaj? Super. Ste pred tem poučevali še na kateri drugi šoli? Razen prakse ne. Se bolje počutite v družbi učiteljev ali učencev? Kakorkoli je, je super. Kakšni se vam zdijo učenci OŠ Vitanje na sploh? Zelo prijazni, naravni, domači otroci, super. Kdo je vaš najljubši učenec? Nimam enega učenca, ampak v 5. b je več takšnih učencev, ki jih moraš imeti rad. Zakaj ste se odločili za poklic učitelja? Ker sem si že od nekdaj želela poučevati in ker imam rada otroke. Ali prihajate iz Vitanja? Ne. Kakšno se vam zdi Vitanje? Zanimiv mali kraj, ki ima vse. Kje ste obiskovali OŠ? V Slovenskih Konjicah. Kateri predmet ste v osnovni šoli imeli najraje? Likovna ali pa športna. Kateri predmet najraje poučujete? Glasbo. Kaj bi bili po poklicu, če ne bi bili učiteljica? Bila bi zobozdravnica, vzgojiteljica. Kaj ste hoteli biti po poklicu, ko ste bili majhni? Učiteljica. Kaj je vaš hobi? Igranje harmonike. Radi berete knjige? Ne ravno. Imate domačo žival? Imam kmetijo. Kdo je vaš vzornik? Učiteljica iz gimnazije, na glasbenem področju pa ansambel Gadi.


PETRA SLIVNIKAR (učiteljica slovenščine) Kakšni so bili vaši prvi občutki, ko ste začeli poučevati na šoli? Na šoli se že od prvega dne počutim odlično. Mogoče zato, ker delo rada opravljam, predvsem pa, ker mi je prijetno tako med vami, učenci, kakor tudi med sodelavci. Ste pred tem poučevali še na kateri drugi šoli? Ja, na OŠ Anice Černejeve Makole in na OŠ Lesično. Kakšni se vam zdijo učenci OŠ Vitanje na sploh? Vsak posebej je zelo zanimiv, kajti vsak ima svojo zgodbo. Če gledam na vas kot celoto, ste zelo vljudni, spoštljivi, po drugi strani pa sproščeni pred učitelji – predvsem, ko imamo proste pogovore oz. pogovore izven pouka. To mi je posebej všeč. Kdo je vaš najljubši učenec? A ste morda mislili vprašati, kdo NI moj najljubši učenec? 😊 Zakaj ste se odločili za poklic učitelja? Ta poklic mi je pravzaprav pisan na kožo, saj lahko, ko ga opravljam, počnem veliko stvari, ki me veselijo. Zelo rada delam tudi z ljudmi, če pa ste to otroci, je pa samo še toliko lepše. Kakšno se vam zdi Vitanje? Najlepši kraj na svetu. Neizmerno sem hvaležna, da mi je dano živeti v tako zelenem okolju s tako prijetnimi domačini. Kje ste obiskovali OŠ? Prav na tej šoli. Kateri predmet ste v osnovni šoli imeli najraje? Vse predmete sem imela na svoj način rada, res pa je, da sem do slovenščine gojila neko posebno strast. No, tudi umetniški predmeti so mi bili izredno pri srcu (likovna in glasba). Kateri predmet najraje poučujete? Poučujem slovenščino in tisto najraje. Smeh. Kaj bi bili po poklicu, če ne bi bili učiteljica? Hmm … Ko sem se odločila, da bom učiteljica, sploh nisem več razmišljala o drugih poklicih. Če pa zdaj pomislim, sta me blazno zanimali tudi področji psihologije in filozofije. Kaj ste hoteli biti po poklicu, ko ste bili majhni? Sprva me je mami »naučila« povedati, da »bom zdravnica, ko bom velika«, zato sem sprva »želela« postati to. Sama sem se pa zelo pogosto rada igrala učiteljico. Kaj je vaš hobi? Rada berem knjige, zelo me pomirja tudi delo na vrtu in urejanje okolice, rada urejam novo stanovanje, velikokrat rešujem tudi sudoku … Je pa res, da se je v zadnjih letih čas pokazal kot moj neprijatelj, zato se moram z njim večkrat spopasti, da lahko karkoli od tega opravljam. Velikokrat zmaga on. Radi berete knjige? To je zelo podobno, kot če bi nogometaša vprašali, če ima rad žogo. 😊 Je pa res, da zaradi časovne stiske berem bistveno manj kot bi sicer rada. Kdo je vaš vzornik? Ne spomnim se, da bi se kdaj zgledovala po kakem vzorniku. Zlasti ne po enem.


V tem šolskem letu smo dobili tudi novega hišnika, Mateja Špegla, ki zelo vzorno skrbi za raznovrstna hišna opravila na šoli. Ker smo želeli izvedeti, kako se počuti in druge podrobnosti, smo napravili z njim intervju.

Kako se počutite na novem delovnem mestu? Kar v redu. Kje ste bili pred tem zaposleni? Povsod po Sloveniji. Ali ste, preden ste prišli k nam, pričakovali, da vas čaka takšno delo, ali ste si ga drugače predstavljali? Sem kar pričakoval. Je zdaj delo lažje v primerjavi s prejšnjim? Je, ja. Precej lažje je. Vam je prijetno med sodelavci? Kar v redu. Kakšni se vam zdimo učenci, ko nas opazujete tako iz ozadja? Takšni kot smo mi bili včasih. 😊 Ali se veselite novega vrtca ali vas bolj skrbi, da vam bo potem zmanjkalo dela, ko vam ne bo treba tolikokrat prevažati obroke? Ni strahu (smeh). Nam lahko nekoliko podrobneje opišete, kakšna dela vse opravljate? Mogoče boste s tem navdušili koga od učencev, ko bo razmišljal o svoji službi. Vsa vzdrževalna dela, popravila, košnja in razvažanje obrokov v vrtec.


Leta 2020 se je pri nas začel nov virus, ki smo ga poimenovali koronavirus ali natančneje Sars – cov 2. Ko smo prvič izvedeli zanj, smo se ga prestrašili do kosti, a smo kmalu ugotovili, da ni tako hudo, le paziti smo morali, da smo se držali ukrepov, predlaganih s strani NIJZ. Takrat smo se prvič soočili s šolo na daljavo, kar je bilo za nas nekaj povsem neobičajnega. Zelo hitro smo se znašli, a kljub vsemu bilo težje kot običajen pouk v šoli. Ko smo po štirih mesecih prišli nazaj v šolo, smo morali nositi maske. Ni bilo enostavno, saj smo nekoliko težje dihali, pa še vroče nam je bilo. Toda raje smo sprejeli to kot pa se spet šolali od doma. Naslednje šolsko leto smo pričeli pouk v šoli, a so se okužbe zopet začele hudo širiti, zato smo se ponovno morali šolati od doma. Takrat za kar polovico šolskega leta! Ko smo se vrnili v šolske klopi, smo spet morali nositi maske. In to ne le po hodnikih, ampak tudi v razredu. Poleg vsega tega smo se morali še trikrat tedensko samotestirati. V tem šolskem letu se je v zimskih mesecih virus zelo hitro širil, zato se je dogajalo, da je manjkalo tudi po polovico ali več učencev na oddelek. Tisto obdobje je zbolelo tudi veliko učiteljev. Vladal je rahel kaos, a smo vse to uspešno prebrodili. Maske smo v šolah vsega skupaj morali nositi kar dve koledarski leti. 7. marca letos pa smo jih končno lahko sneli. To je za nas predstavljalo veliko olajšanje. Se je pa ob tem na začetku marsikomu dogajalo, da je imel občutek, da mu nekaj manjka. Izkušnjo si bomo gotovo zapomnili, obenem pa upamo, da smo se od korone dokončno poslovili in da se kaj podobnega nikoli več ne ponovi.


25. 5. 2022 smo na šoli prvič sedli za nove mize v jedilnici, ki so večje, lepše, stoli pa mnogo bolj udobni. Za učence 7., 8. in 9. razreda, bo po dooolgem času spet veljalo, da bodo malicali v jedilnici, kar v zadnjih letih zaradi korone ni bilo mogoče. Povedali so, da se tega že zelo veselijo.Otroški parlament je program ZPMS, ki otroke spodbuja k sodelovanju v družbenem življenju in jih izobražuje o človekovih in državljanskih pravicah. Izvaja se že od leta 1990. Letošnji je že 32. po vrsti. Tema je zaradi epidemije ostala 3. leto zapored »Moja poklicna prihodnost«. 24. marca so bili predstavniki OP zadnje triade naše šole vabljeni, da o tej temi izrazijo svoja razmišljanja. Da bi dogodku pripisali večji pomen, smo se srečali kar v zbornici OŠ. Ob čaju, spoznavnih in poklicnih karticah je pogovor zlahka stekel. Skupine so ob zaključku zabeležile skupne sklepe, ki so jih predstavile tudi ravnateljici, ge. Tilki Jakob. Po uspešno izvedenem šolskem OP je 29. marca v Hotelu Zreče potekal medobčinski OP v organizaciji OŠ Zreče in Društvom Druženje parlamentarcev v zbornici šole ob prijateljev mladine Zreče. Udeležili so se ga prijetni razpravi po metodi svetovne kavarne mladi parlamentarci iz OŠ Loče, OŠ Vitanje, OŠ Ob Dravinji, OŠ Pod goro in OŠ Zreče. Srečanja so se udeležili tudi številni odrasli, ki so s svojo prisotnostjo pokazali, da jim je mar za glas otrok. Našo šolo so predstavljali Špela Kušar, Daneja Jakob Kričaj, Klara Kovše, Adam Mauh in Lara Kotnik. Osnovnošolci so se prelevili v odrasle s svojimi sanjskimi poklici in skupaj v paru razmišljali o morebitnih skupnih projektih. Nato je sledilo delo v skupinah, kjer so jim kot moderatorji prijazno pomagali dijaki Gimnazije Slovenske Konjice. V drugem delu srečanja je vsaka skupina zaigrala zabavne igre vlog in med zbrane vrgla vnaprej pripravljeno »kost za glodanje«, na kateri je bilo zapisano provokativno vprašanje ali trditev, ki je sprožila zelo burno in zanimivo debato. Po njej je sledilo druženje s pogostitvijo. Sklepi iz medobčinskega Otroškega parlamenta: Odlične ocene naj ne vplivajo na izbiro šole. Otrok naj izbere šolo glede na vizijo svojega poklicnega življenja. Učenci si želijo, da jim učitelji in šolski svetovalni delavci pri izbiri srednje šole oz. poklica le svetujejo in ne poskušajo vplivati na njihov izbor.


V družinah pogosto pride do sporov, ko starši želijo, da otrok prevzame domače podjetje. Največja napaka staršev je, da se odločajo namesto otroka in ne upoštevajo njegovih želja in interesov. Ob menjavi šole/študija ni potrebno delati velike »drame«. Osebo je potrebno pohvaliti in jo podpreti pri spremembi, saj je prav, da sledi svojim sanjam. Veliko denarja in ugleden poklic nista merilo za srečo v življenju. Vsak poklic bi moral biti cenjen, saj je pomemben člen za delovanje celotne družbe. V naši družbi so predsodki o določenih poklicih neupravičeno še vedno zelo prisotni (smetar, čistilka, frizer, električar…). Ti poklici bi morali biti tudi bolje plačani. Določeni poklici se bodo kljub hitremu razvoju tehnologije obdržali. Za poklice prihodnosti bo pomembna prilagodljivost in iznajdljivost ter pripravljenost na spremembe. Poklici prihodnosti, kot so influencer, niso najbolj zanesljiva in varna izbira, kar pomeni, da bi morali ob tem razmišljati še o »rezervni« poklicni poti.

Že 2 dni kasneje se je naša mlada parlamentarka Špela Kušar udeležila še regijskega parlamenta na Frankolovem. Letošnji otroški parlament pa se je na nacionalnem nivoju zaključil 11. aprila, ko so mladi parlamentarci zasedli mesta v Državnem zboru RS.

mentorica otroškega parlamenta, Ksenija Potočnik


Dogajanje v Ukrajini se je dotaknilo tudi naših učencev, njihovih staršev in zaposlenih na naši šoli. V tednu dni smo se s prostovoljnimi prispevki v obliki prehranskih izdelkov in sanitetnega materiala odzvali na vojno in humanitarno krizo v Ukrajini. Verjamem, da je zbrano prišlo v prave roke vsake mamice, otroka ter vseh ostarelih, obnemoglih, utrujenih in prestrašenih.

Naj skromno zahvalo končam z mislijo Sebastjana Koleše:

“Bodi zvezda vodnica, levici desnica, bodi luč v temi, ko nekdo se izgubi. Bodi tista oseba, ki je tam, ko je treba. Uho bodi jeku, bodi ČLOVEK človeku.”

Rosana Buh, vodja krožka Rdeči križ na OŠ Vitanje


LETO TIGRA 1. februarja letos se je po kitajskem horoskopu začelo tigrovo leto in bo trajalo vse do 21. januarja 2023. Tigrovo leto velja za eksplozivno leto, saj so zanj značilni tudi prepiri in vojne. Začne se silovito in konča slabotno. Leto tigra je povezano z dosežki. V tem obdobju se ustvarjajo veliki načrti, včasih gredo celo do ene ali druge skrajnosti. Veliko premoženja se lahko pridobi, lahko pa tudi izgubi. Prijateljstva se hitro sklepajo, lahko pa tudi hitro ugašajo. Ljudje so pogosteje razburjeni, diplomacija pa je na preizkušnji. Vsekakor pa je to čas velikih sprememb in čas, ko ima humor posebno vlogo. Letošnje leto tigra je posebej zanimivo, saj je energičen tiger povezan z elementom vode, slednje pa v kitajski astrologiji pomeni, da je voda miren, čustven, tih in zadržan element.

LASTNOSTI LJUDI, ROJENIH V TIGROVEM LETU Tigrovo leto se ponovi na vsakih dvanajst let. Tako so ljudje, rojeni denimo v letih 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010 in 2022 t. i. »tigrovci«. Tigrovci so zelo značajni, odločni, uporniški in nepredvidljivi. V sebi nosijo veliko mero človekoljubnosti, saj se vsake stvari lotevajo s srcem. So tudi veliki optimisti, ki pogosto živijo boemsko življenje. Znajo biti topli, rahločutni in simpatični, a tudi trmasti, nerazumni in sebični. Odvračajo tri najhujše nevarnosti vsakega doma, in sicer: ogenj, tatove in duhove. Kot otrok je tiger zelo ustvarjalen, razposajen in vreščav, ki ljubi težavnosti in ostro igro. Življenje z njim je pestro, toda brez njega prazno.

SPLOŠNO O KITAJSKEM HOROSKOPU Leta so po kitajskem horoskopu dobila ime po prvih dvanajstih živali, ki so se odzvale Budovemu slovesnemu vabilu, ko se je odpravljal s tega sveta. Prva se je od njega prišla poslovit podgana, tej pa so sledile še: bivol, tiger, pes, zmaj, kača, konj, koza, opica, petelin, mačka in merjasec. V vsako leto je torej poimenovano po drugi živali, kar pomeni, da se isto ime ponovi na vsakih 12 let.

TIGRI ŽIVALI Tigri so največje in marsikomu tudi najlepše mačke na svetu. Poznamo jih kot samotarske in napadalne, ampak se lahko občasno tudi družijo po možnosti pa celo skrbijo za osirotele mladiče. Samci tigrov za razliko od mnogih mačk niso napadalni do mladičev. Tigri so tudi pravi popotniki, saj se gibljejo na ozemljih, velikih od 1000 pa tudi do 4000 km2. Zanimivi so tudi po tem, da brez težav delijo hrano oz. svoj plen. So tudi izredno močne živali, saj zmorejo ujeti in prevreči plen, bistveno večji in težji od njih.

VIRI – Zrimec B. Maja (2021): Naj živali po svetu. Ljubljana: Mladinska knjiga. – N. N. (1990): Velika stara sanjska knjiga. Celovec. Založba Drava. – Stane Padežnik (2022): Veliki osebni horoskop. (revija)


Vitanjčani se ponašamo z gradovoma, ki ju poznamo pod imeni stari (Goležev) in novi (Krajnikov) grad. Stari grad uvrščamo tudi med najstarejše gradove na Štajerskem, saj naj bi obstajal že l. 1107. Ta naj bi l. 1201 utrpel hude poškodbe ob močnem potresu. Novi grad je bil zgrajen v zadnji četrtini 13. stoletja. Tudi ta grad je doživel grenko usodo, saj je vanj l. 1748 udarila strela, zato naj bi bil od takrat opuščen. Na mestih, kjer sta stala gradova, imamo danes le še razvaline, ki ju je kljub temu vredno obiskati. S tem napravimo prijeten sprehod po Vitanju, po drugi strani pa lahko iz ostankov gradov ugotavljamo, kje so bili kateri prostori, kje so bile morebitne ječe, kako so izgledali graščaki ipd., s čimer ustvarjamo zanimive zgodbe. Čeprav je pot do gradov rahlo strma, je vredna napora, saj nas na vrhu čaka prelep razgled po Vitanju. Še več legend o Vitanju lahko najdete na spletni strani Gradovi Slovenije (www.gradovislovenije.si)

LEGENDA O GRADOVIH VITANJA V Vitanju sta živela brata, ki sta se na smrt sovražila, zato sta si zgradila vsak svoj trden grad. Pozneje sta se pobotala in povezala gradova z mostom. Starejši brat je imel lepo ženo, zato je bil mlajši ljubosumen. Sklenil je, da bo starejšega brata umoril. Rekel je, da gre na lov, v resnici pa se je skril pod most. In ko ga je starejši brat prečkal, je mlajši brat most prerezal. Starejši je padel v globino in se ubil. Obstaja tudi legenda o zapravljivi ženi, ki jo je lastnik gradu zabil v sod in vrgel po globinah skal.

Vitanjska gradova

VIRI –

Vincenc p. Zdravko Jakop (2000): Kratka zgodovina Vitanja in župnije. Ljubljana: Brat Frančišek in Občina Vitanje.

Legende o gradu Vitanja. Gradovi Slovenije. Pridobljeno na: https://gradovislovenije.si/legende-o-gradu-vitanje/.)

Razvaline starega gradu od blizu


V Vitanju imamo Center Noordung, center vesoljskih tehnologij, v katerem so pred kratkim postavili novo razstavo in razširili prostor. Poimenovan je po Hermanu Potočniku Noordungu, prvem Slovencu, ki se je ukvarjal z raketno in vesoljsko tehniko. In ker smo lahko na to zelo ponosni, je prav, da izvemo kaj več o njegovem življenju. Herman Potočnik Noordung se je rodil v Pulju na jugu Istre, v družini vojaškega mornariškega zdravnika Jožefa Potočnika iz premožne slovenjegraške usnjarske rodbine in matere Marije Kokoschinegg (Kokošinek), potomke čeških prednikov, ki naj bi delali v nekdanjih pohorskih glažutah. Hermanov ded franz Kokoschinegg je bil sin vitanjskega lastnika gostilne in kmetije. Po zaključku študija prava je sprva delal na posestvu knezov Windisch-Graetzov v Konjicah, bil imenovan za upravnika posesti Josefa Steinerja v Vitanju (lastnika tamkajšnjih fužin), po preselitvi v Maribor pa je bil med drugim predstojnik okraja v Slovenski Bistrici, nato pa tamkajšnji okrajni sodnik. Po nenadni smrti Hermanovega očeta Jožefa leta 1894 se je mati Marija z otroki: Franzisko, Adolfom in Gustavom ter najmlajšim Hermanom vrnila k svoji materi v Maribor, kjer je nato kot vdova vojnega veterana dobila v uporabo najemniško stanovanje. Herman je tako obiskoval petrazredno ljudsko šolo v Mariboru, pred svojim enajstim letom pa vojaško nižjo realko v Bad Fischau pri Dunaju. Prebival je v internatu, zgrajenem posebej za osirotele sinove častnikov, v času šolanja pa je zanj skrbel očetov brat dr. Gustav Kokoschineg, odvetnik v Gradcu. Šolanje je nadaljeval na več vojaških šolah na Moravskem (danes Češka), nato pa na vojaški tehniški akademiji v Moedlingu, ki jo je uspešno zaključil leta 1913 s činom poročnika, strokovnjaka za železniške in mostovne gradnje. V letih 1914 do 1918 je na več frontah prve svetovne vojne gradil in podiral razne železniške konstrukcije ter mostove. Po predčasni upokojitvi zaradi bolezni se je ustalil pri bratu na Dunaju, kjer je na Tehniški visoki šoli študiral elektrotehniko ter leta 1922 končal študij z nazivom inženirja, specializiranega za raketno tehniko. Že v času študija je Herman sodeloval v univerzitetnem društvu za letalsko tehniko, ki je imel tudi raketni odsek. Tam se je seznanil z vso tedanjo strokovno literaturo. Bil je tudi član t.i. Društva za potovanje po vesolju, v katerega so bili vključeni številni tedanji vodilni raketni teoretiki. PROBLEM VOŽNJE PO VESOLJU Leta 1928 je Noordung v Berlinu izdal knjigo Problem vožnje po vesolju, ki govori o raketah in drugih možnostih plovbe po vesolju, s katero je napovedal tudi, kar vesoljska tehnika še ni uresničila.

V šolski knjižnici imamo knjigo Noordung.doc, v kateri najdete izbor odlomkov iz knjige Problem vožnje po vesolju, predstavljenih na enostavnejši način.

VIRI: https://sl.wikipedia.org/ wiki/Herman_Poto%C4 %8DnikHUMORESKA O VITANJU V Vitanju se marsikdo v gostilni rad napije in se prepira glede raznih stvari. Nekega dne sta se dva kmeta – Lojze in Polde, prepirala glede zemlje, strojev in tako dalje. Prepirala sta se pozno v noč. Naposled so gostilno zaprli in oba sta šla vsak v svojo smer. Doma sta se spravila vsak v svojo posteljo in zjutraj se večera sploh nista spomnila. Njuni ženi, ki jima je bilo ime Ana in Marija, pa sta se ga. Oba sta dobila eno po betici. Za tem sta šla ven in delala na kmetiji. Ko je bilo delo končano, sta se ustavila v gostilni, kjer sta se spet spričkala glede tega, kdo ima boljše stvari. Naposled so ju vsi gledali, kako se pričkata in navijali. To se je spremenilo v velik spopad. Povsod so ležali stoli, mize in njune grablje. Celo župan je bil v množici ljudi in kričal na ves glas. Ženi Lojzeta in Poldeta sta videli ta direndaj, stopili v gnečo in povlekli njuna moža iz nje. Za uho sta ju vlekli iz gostilne proti svojemu domu in se sproti opravičevali za nastalo škodo. Ženi sta se naslednji dan dobili in si izmislili kazen za svoja moža. Tako sta morala Lojze in Polde delati doma, pomivati posodo, prati oblačila … In to kar dva meseca. Tako se nista nikoli več napila in kregala, no, vsaj ne tako, da bi ženi vedeli. Nauk zgodbe: V Vitanju se ni pametno napiti. Aleks Jakob Kričaj, 7. a

MEMI NA PODLAGI MARTINA KRPANA

Gašper Mejač, 7. a

Matej Jeseničnik, 7. a


ORFEJ IN EVRIDIKA Evridika je umrla, Orfej je žaloval. Šel do boga je Hada, na liro rad je igral. Had je rekel: »Dobil jo boš, a ne poglej nazaj.« On pogledal je nazaj in izgubil jo za vekomaj. Dekleta so ga ubila, lira šla je v vodo, Zeus je rešil jo, drugim bogovom dal jo bo. Tjaš Vidmar, 5. a

Zala Kos, 5. a


VODA Voda je kaplja, ki pade z modrega neba kot iz blaga. Vsi si jo želijo, a nekateri je ne dobijo. Voda je smisel našega življenja. Brez nje ni nas, ni našega mišljenja. Voda je vir naše svetosti, naše modrosti. Znani junak Kopljak živi v vodi in ni bedak. TI SI NAŠE ŽIVLJENJE

Ti si čista kot kristal. Hladna in lesketajoča premikaš počasi se izpod hribov in planin, preko prečudovitih zelenih dolin. Oblikuješ kamenje, struge in reke, zate ni nobene prepreke. Napajaš naravo, gozdove, zelene travnike. Ljudje, ptice, živali, rabimo te, da ne umremo kot bi v puščavi. Ti si duša in nebo brez tebe nas ne bi bilo. Obljubimo, pazili bomo nate, te čistili, negovali in varovali, da nam in našim potomcem dajala življenje boš kot sonce. Ti si naše življenje, ti si blagostanje. Hvala za vse, naša VODA! Monja Pogladič, 7. a (nagrajena pesem na literarnem natečaju Brez vode ni življenja (Evropa v šoli 2022)

Voda nas spremlja v slabem koraku in nas varuje pred vsakim naporom. Imamo jo radi, a kmalu je ne bo več, ker jo človek onesnažuje preveč. Brin Lončarič, 7. a


RIBIŠKI ZAKLAD (pustolovska zgodba) Na otoku v majhni ribiški koči je živel Tom z svojim dedkom. Tom je bil 11 letni deček, ki ni hodil v šolo. Njegovi starši so umrli v prometni nesreči z njegovo edino babico vred. Kar mu je ostalo na svetu, je bil njegov dedek. Za kočo je stala majhna pasja uta. V njej je živel pes Beno, Tomov najboljši prijatelj. Beno je bil pasme belega nemškega špica. Pred kočo je stal pomol in na njem majhna ribiška barka. Barka se je imenovala Tuna. Tom je bil ribič tako kot njegov dedek. Ves zbrani ulov sta prodala v ribarnici ali na tržnici. Nekega dne je Tom vstal bolj zgodaj. Od zunaj je bilo slišati močno nevihto in cviljenje Benota. Tom je spustil psa v hišo, saj je bil Beno že čisto moker. Tedaj ko je Benota spustil v hišo, je zunaj zagledal dedka, ki se trudi obdržati barko na pomolu. Skupaj sta uspela barko trdno privezati in mokra stekla v hišo. Naslednje jutro sta z dedkom vstala in bil je že lep sončen dan. Ko je Tom pogledal čez okno, je na plaži zagledal veliko gmoto v obliki ladje in poklical dedka. Ko sta odšla ven, sta na plaži zagledala pravo razbitino, ki jo je dvignil vihar iz morja. Tom jo je velikokrat gledal z vodno masko in k njej so se že spustili potapljači, a niso nič našli. O tej ladji kroži zgodba, da so na njej prevažali kupe zlata ampak potlej so jo pri plovbi mimo otoka oropali je pri tem pa je potonila. Potapljači zaklada niso našli, ampak nekateri mislijo, da je bil po napadu takoj ukraden. Tom se je celo nedeljo sprehajal po krovu in kabinah ladje, naenkrat pa se je spotaknil ob vdolbino. Takoj je poklical dedka in skupaj sta odprla loputo, za katero se je držala vdolbina. Pod loputo sta našla kup težkih in velikih neprepustnih vreč. Vse vreče sta naložila na barko in se odpeljala na celino. Tam sta vse predala policiji. Policija je v vrečah našla velike vsote denarja, onadva pa sta za poštenost dobila veliko denarno nagrado in priznanje. Dedek je s tem denarjem kupil novo ribiško barko, Toma pa je vpisal v dobro šolo. Tako sta živela, in mogoče še živita na otoku, kjer vlada poštenost.

Enej Fijavž, 6. a


FANT ZA ZAMENJAVO – nadaljevanje zgodbe Sin je pri angleščini dobil dvojko. Mama je prosjačila učitelja angleščine, naj mu da trojko, a ji ni uspelo. Namesto dobre ocene je raje priporočal, da sina prijavi na bivanje v collegeu Oxford. OSEBE: oče, mama, sin, sestra. Pogovor med očetom in mamo o oceni ki jo je dobil sin … Oče je prišel domov.

MAMA: Končno si prišel domov. Nekdo me je zelo razjezil … OČE: Kaj bo za večerjo? MAMA: Kaj?! Ali si me sploh poslušal?! OČE: … Ne … Kakšno oceno je dobil sin? MAMA (izgleda kot vulkan, ki bo zdaj, zdaj izbruhnil): Kaj misliš? OČE: Zagotovo pet! MAMA: Ne!! Dobil je dvojko!!! SESTRA (prisluškuje in si pri sebi misli): Boljša sem od njega. OČE: Umiri se ženska. Jaz sem imel v šoli same enke. MAMA: S kakšnim moškim sem se poročila (vzdihne). SIN (pride po stopnicah): Ja, lej, ati, še vseeno sem boljši od tebe. OČE: Da si mi takoj tiho! MAMA (začudeno): Ne morem verjeti, moj sin je boljši od mojega moža. SESTRA: No, ati, lahko te je sram. OČE (udari po mizi): Zakaj ste vsi proti meni?! MAMA: Moški, umiri se. Aja učitelj angleščine mi je povedal še to, da mora najin sin v Anglijo. VSI: … Aaaa? SESTRA: Imam idejo, kaj, če bi oče šel v Anglijo! MAMA IN SIN: Ja!!! OČE: Pa lej, men je čist vreji (odide čez vhodna vrata). MAMA (pozorno posluša): A je šel? Hvala bogu, nisem ga mogla več prenašati! In hvala tebi, da si se tega spomnila. SESTRA: Nič takega, ideja pač. Ampak mami, ali ne bo nič kaznovan ker je dobil dva? MAMA: Seveda, da bo (ostro pogleda sina)! Takoj v svojo sobo in se spravi učit, drugače si cel mesec brez telefona! Zala Kos in Tina Kričaj, 5. a


NAŠ RAZRED MED COVIDOM Covid je prišel, praznike nam vzel. Ni bilo več vina, ampak samo razkužilna tekočina. Domov nas je poslal, ZOOM nam je prižgal. Ko športna je prišla, kamera nam je 'crknala'. Ko smo se vrnili, maske smo nosili, a nekateri so jih radi pozabili. Nato pa vsaki drugi dan, Covid test nam je pristal na dlan. Moja mama je samo norela, ker v Covid ni verjela. Ker pa mama je norela, na proteste je hitela. Moj oče na kavču je ležal in se ji na glas smejal. Aleks Jakob Kričaj in Luka Lužnik, 7. a KORONAVIRUS Prišel je Dedek Mraz in prinesel korono med nas. Ta korona bila je strah, saj nismo vedeli, kaj prinaša med nas. Tisti, ki so umrli zaradi korone, smo v njihov spomin spustili balone. Dobili smo cepivo. Najprej smo se ga bali, nato povedali so, da z njim korono bi pregnali. Ko dobiš ta virus, v prsih te boli, saj so to resni virusi. Prišlo je samotestiranje in z njim ta hudi čas, ker veliko pozitive je prišlo med nas. Tajda Hrženjak in Klara Klemenc, 7. a


Ko pujs kolje človeka, ko navzgor teče reka, ko oče rodi otroka,

iz zadnjice raste roka, ko knjiga učenca bere, ko majica pralni stroj opere, ko cesta po avtih vozi,

ko človek mleko da kozi, ko voda psa popije,

ko torta človeka prekrije, to je čuden kup besed, ki mu rečemo narobe svet.

Tjaš Vidmar, 5. a

LETO 2021 V letu 2021 sem se naučil, da ne smemo onesnaževati okolja. Vozimo se raje z javnimi prevozi, ne mečemo smeti v naravo, se čim manj odišavljamo s parfumi, ne delamo grafita, ker je notri snov, ki uničuje ozonsko plast. Če tega ne bomo upoštevali, bomo sami sebe ubili. Razmišljati moramo, kako bodo živeli naši potomci in da nismo le mi na svetu. Vsak človek, ki vrže pločevinko v gozd, zruši del ekosistema. Tudi z ubijanjem živali ga uničujemo. In tisti, ki boste to brali, se zavedajte, kako ljudje uničujemo svet in vesolje. Ruj Fijavž 5. a


I FELL IN LOVE I fell in love. But not with someone I know. With the person who I made up in my head. Who is just perfect in every way. But the problem is that I don't know if there is a person like this in the world. But he can't break my heart if he isn't real. Right? Wrong. Because he breaks my heart even more. Why? Because he isn't real. – A hopeless romantic Ana Rep Vovk, 8. b

IT WAS JUST A JOKE It was just a joke. You said to the girl your body shamed for weeks. She starved herself for three days. It was just a joke. You said to the girl you made fun of for her smile. She never smiled again. It was just a joke. You said to the boy you made fun of for his acne. He was scared to go out in public since then.

FLAMES Two bodies, four eyes, four arms, four legs, two souls. Two souls that are searching for each other. Two different people, who fit together as one when together. Me and you. You and me. Miles apart. I miss you more than anyone could ever imagine, without even knowing you. I will find you – my flame, my soulmate. Until we meet. Ana Rep Vovk, 8. b

It was just a joke. Ana Rep Vovk, 8. b


Sven Wastian Višnjar, 6. aKo bom velik, bom arhitekt. (Lukas Stošić, 3. a)

Ana Ema Jakop, 9. a

Neli Rotovnik, 9. a


Adam Mauh, 9. a

Jerneja Skok, 9. a

Mentorica: Ksenija PotočnikPRVOŠOLCI SE PREDSTAVIMO Prvega septembra smo se zbrali in prvošolci OŠ Vitanje postali, rumeno rutico si okrog vratu nadeli in v svet računanja in branja pohiteli. Vse črke od A do Ž smo spoznali, se z računskimi nalogami igrali, veliko v naravi raziskovali, pravi mali naravoslovci smo postali. Lepo leto smo skupaj preživeli, pisali, računali, risali, plesali in peli, seveda brez kakšnih lumparij ni šlo, in tako je prvo šolsko leto okoli prišlo. Zdaj drugemu razredu mahamo, na dooolge počitnice komaj čakamo, naše torbe bodo romale v kot, jeseni pa zopet z nami v drugi razred na pot. Zdi se, kot da smo šele prestopili šolski prag, pa smo prvošolci prikorakali do konca šolskega leta. Zdaj nas čakajo zaslužene počitnice. Jeseni pa bomo z velikimi koraki stopili v drugi razred. Leto je bilo zanimivo, polno dogodivščin, dogodkov … predvsem pa smo prvošolci pridobili ogromno novega


znanja. V prvem razredu smo veliko brali, računali, raziskovali, plesali, peli in še bi lahko naštevali. Po čem pa si bomo najbolj zapomnili prvi razred? Ema – V prvem razredu sem se imela zelo lepo. Najbolj pa mi bo ostal v spominu prvi šolski dan, ko sem postala prvošolka. Dobila sem super sošolce in sošolke ter učiteljice. Veselim se drugega razreda. Staš – Jaz sem najbolj užival pri telovadbi, sploh takrat, ko smo igrali lovca. Užival sem, ko smo prespali v šoli in imeli nočni pohod. V prvem razredu smo se imeli super. Lara – Najbolj fajn mi je, da sem se naučila pisati črke in brati. Tako lahko zdaj sama berem pravljice in knjige. Najbolj uživala pa sem pri športni, ko smo tekali, delali prevale, skakali čez kolebnico in se igrali različne igre. V prvem razredu sem res uživala. Sergej – V prvem razredu je bilo lepo. Užival sem, ko smo sejali svoje rastline, raziskovali v naravi, na travniku. Najraje pa sem imel športno, tek v telovadnici in plavalni tečaj. Imel sem se celo leto lepo. Tinkara – V prvem razredu smo se imeli super. Najboljši je bil prvi šolski dan, ko sem videla, v katero šolo bom hodila. Ko pa smo v šoli prespali, pa je bilo še boljše. Imela sem najboljše učiteljice. Komaj čakam, da postanem drugošolka. Nel – Prvi razred je bil fajni. Najboljše je bilo, ko smo raziskovali v naravi in takrat, ko smo se peljali v Velenje na plavalni tečaj. Alina – Najbolj sem vesela, da sem se naučila brati in pisati črke. Uživala sem na plavalnem tečaju, ko smo se peljali z avtobusom, ko smo bili v gledališču in najbolj, ko smo lahko prespali v šoli. Imeli smo res super. Matevž – V prvem razredu mi je bila najboljša matematika. Super mi je bilo na plavalnem tečaju, saj sem se naučil še boljše plavati. Odlično smo se razumeli s sošolci, si med seboj pomagali in se tudi igrali. Veselim se drugega razreda in novih matematičnih nalog. Žana – Prvi razred si bom najbolj zapomnila, ko smo prespali v šoli, bili na plavalnem tečaju, ko smo veliko raziskovali zunaj, gledališke predstave in prvi šolski dan, saj smo šli v veliko šolo in se sladkali z mafini. V šoli sem se veliko novega naučila, super je, ker sedaj znam sama brati, pisati in računati. Učiteljice so bile zelo fajne in so me veliko naučile. Timotej – Najboljše mi je bilo, ko smo šli na plavalni tečaj. V prvem razredu pa sem se veliko naučil, veliko smo risali, pisali, računali, telovadili, peli in se lepo imeli. V razredu smo fajni sošolci in sošolke. Gabrijel – V prvem razredu sem se veliko naučil. Užival sem, ko smo hodili na sprehode, raziskovali in se učili novih stvari. Najboljši pouk pa je bil v telovadnici – tam sem najbolj užival. Anja – V prvem razredu sem se naučila zelo veliko novih stvari – pisati, brati, računati, peti nove pesmice, risati, raziskovati in še več. Najboljše mi je bilo, da smo prespali v šoli, ko smo telovadili in na plavalnem tečaju. V razredu smo vsi prijatelji in smo se imeli lepo. Učiteljice so bile najboljše. Matija – Najbolj fajn je bilo v prvem razredu, da sem se naučil brati. Zdaj lahko vse sam preberem. V spominu mi bo ostalo, ko smo prespali v šoli, si sami vse pripravili in šli na nočni pohod. Užival sem tudi v telovadnici in zunaj na sprehodu. Zala – Prvi razred je bil superski. Veliko sem se naučila in se imela lepo. Najboljše pa je bilo, ko smo imeli noč prvošolcev in prvi šolski dan. Veselim se prvih dolgih počitnic in komaj čakam na drugi razred.


Rene – Fajn mi je bilo, ko smo prespali v šoli in imeli nočni pohod ter na plavalnem tečaju. V prvem razredu smo se zelo veliko naučili. Tia – V prvem razredu smo postali veliki šolarji in meni je bilo to zelo všeč. Najboljše pa mi je bilo pri likovni, ko sem lahko risala, slikala in veliko ustvarjala. Uživala sem, ko smo se peljali z avtobusom v Velenje na plavalni tečaj. V prvem razredu sem se imela super. Jakob – V prvem razredu sem se imel lepo. Fajn je bilo na smučarskem tečaju, plavanju, ko smo v šoli prespali. Vesel sem bil, ko sem postal prvošolec in se veselim, da grem sedaj v drugi razred. Ana – Prvi razred si bom najbolj zapomnila, ko smo se naučili pisati črke, računati in brati. Fajn mi je, da to znam zdaj sama in ne rabim več pomoči. Ne bom pozabila prvega šolskega dne, ko smo prespali v šoli, ko smo imeli nočni pohod in ko smo v šoli plesali in peli. Imam najboljše sošolce in učiteljice in komaj čakam na drugi razred. Rok – V prvem razredu sem najraje opazoval in raziskoval. Super je bilo, ko smo opazovali travnik in iskali male živalice. Najboljše pa je bilo, ko smo lahko prespali na šoli in imeli nočni pohod z lučkami. Imam super sošolke in sošolce. Nika – Meni je bilo najbolj všeč, ko smo se naučili peči kruh in sem spekla čisto svojega. Spomnim se prvega šolskega dne, bilo je lepo, najboljše je bilo, ko smo jedli mafine in videli svoj razred. Super mi je s sošolkami in sošolci. Jan – V prvem razredu sem se imel lepo. Fajn mi je bilo, ko smo se peljali z avtobusom, na plavalnem tečaju, ko smo sadili svoje rastline, ko smo se sankali. Pri pouku smo se veliko naučili, zdaj že znam veliko računati, brati in pisati. Učiteljica Urška – Prvi razred si bom zapomnila po neustrašni noči prvošolcev, medsebojni povezanosti učencev in iskrenem veselju ob vstopu v razred. Krasno je opazovati napredek učencev od pisanja črt ob začetku šolskega leta do pisanja in branja stavkov ob koncu leta. Učiteljica Jasmina – Noč pred prvim šolskim dnem se ponavadi sprašujem, kakšni učenci mi bodo krajšali dneve v učilnici. In predno se spoznamo, imam vedno tudi sama metuljčke v trebuhu, takšne prijetne. In kakšni učenci so mi bili letos zaupani? Prijazni, veseli, vedoželjni, vsak po svoje zanimiv, polni tisoč in ene zgodbe, včasih nagajivi, da mi slučajno ne bi postalo dolgčas … Predvsem pa lahko rečem, da so zelo srčni in energični, da smo si večkrat na hitro umislili polno novih dogodivščin, ki smo jih z veseljem izvedli. In kaj nas čaka v drugem razredu? Zagotovo nam ne bo niti malo dolgčas …

Buča velikanka: Jakob Jakop, Cvetoče drevo: Tinkara Somrak, Juri Muri v Afriki: Tia Sevšek
BLAŽ JAKOB se rad igra, na kmečko delo se spozna. Šola mu ne gre od rok, s kolesom raje gre en krog. Družabne igre pa večkrat igra, na to se dobro spozna. Ko s šolo bo opravil, takrat bo zaživel, ker učenja več ne bo imel. ALEKSANDER KLEMENC v šolo hodi rad, poje, pleše in se veseli, da za poklic se izuči. Doma s sestro rad se igra in na ovčke se spozna. Postal bo mali kmet, ker ima rad vse kar na kmetiji se godi in živi.

MATEJ DACINGER v šolo rad zahaja in včasih nagaja. Dobro se uči, vesel je, ko petko dobi. Doma ima klarinet, ki je zelo lep. Klarinet lepo zveni, on pa rad dolgo bedi.

ŽIGA ŠTUMPFEL je iz Ljubnice doma, na kocke se spozna. Rad si zobe umiva in na kitaro špila. KLARA SLIVNIKAR v šolo rada zahaja in sošolcem tud nagaja. Ko pa treba se je učit, mora svoje roge skrit. Matematiko rada ima, saj računat dobro zna.


Pridno v šolo bo hodila, se veliko naučila, mamice ne bo jezila, da lahko bo kaj dobila. BLAŽ PUNGARTNIK v šoli je priden, doma pa poreden. Nalogo površno naredi, ker vse se mu dobro zdi. Pisanje mu ne diši, na igrišču pa rad tiči.

IZAK MAUH na divje mačke se spozna, saj tigre in leve rad ima. V šolo rad hodi, se pridno uči, saj postal bo policist, za lopove gumitvist.

MARCEL KLINC pri športu petke ima, saj z mamo doma košarko igra. Na planine se spozna, učiti veliko se mu ne da.

TJAN KOPRIVNIK se na živali spozna, mačke, pse zelo rad ima. Tudi na delo se spozna, saj veliko že zna. Rad pa gre na kolo, za zdravo telo.

ŽIGA KLOPOTAN VETRIH matematiko rad ima, in na denar se spozna. Harmoniko igra, a je nikomur ne da. Rad ribe lovi, some pa pusti. Izvirno riše in ustvarja, z lego kockami sestavlja. TEJA BOROVNIK v šoli se trudi in uči, saj si lepih ocen želi. Rada angleščino se uči, matematika pa ji ne leži. Čeprav včasih česa ne zna, šolo rada ima. Kmalu 3. razred bo zapustila in se v 4. preselila. ALJA VELIĆ k nam iz Bosne je prišla, sedaj v Vitanju je doma. V šoli se trudi in uči, saj lepih ocen si želi. Rada učiteljico Ido ima, večkrat ji kakšno darilce da.MI SMO 4. a

To pesem smo ustvarili, da bi se vam predstavili. Smo 4. a, ki misli, da vse zna. Radi se imamo in v razredu super se imamo. Cof, Neža, Jaka in Filip spremljajo nas povsod in v zvezkih polni so prigod. Radi imamo Cofa, ki poje krofa. Naša učiteljica je Melita, ki je polna malega nakita. Mi smo nori med odmori, in veseli smo, ko za malico je pica, ki je dobra kot kraljica. Veliko se učimo, saj so naši zvezki debeli kot zrezki. To smo mi 4. a, ki še vedno misli, da vse zna. ☺


NAŠA RAZREDNA HIMNA Gašperju za matematiko ni, zato mu športna bolj leži.

Anej pravi razredni je junak, v pogovarjanju mu nihče ni enak.

Ruj pravi štručko je, ker v plezanju premaga vse.

Tajda zelo urejena je, zato pri njej vedno štima vse.

Matija »basket« rad ima, zato ga tudi vsak dan igra.

Aljaž sramežljiv je zelo, a pri slikanju in risanju ustvarjalen je močno.

Minea rada hodi pet, in glasba ji pomeni ves svet.

Anže se s svojim kužkom rad igra, za nagrado velikokrat mu kar pašteto da.

Luka velik in zabaven je, in s kolesom vozi se.

Zala tiha in pametna je, najbolj od rok pa ji gre risanje.

Aleksandar s skirojem drvi, da se za njim kar kadi.

Gal navihan »pubec« je, zato njegov nos vsepovsod vtaknjen je.

Klara rada ima klarinet, z njim bi rada odjadrala v svet.

Tjaš v našem razredu glavni »migec« je, zato s svojimi vložki šolske ure popestri vse.

Tjan na motorje se spozna, zato ga tudi doma ima.

Tini svet se nikoli ne podre, zato veliko razredno sonce je. … Pripis učiteljice:

Na začetku šolskega leta se pri meni nekaj je premaknilo, vedela sem, da srce za vas bo vedno hitreje bilo. Rada vas imam do neba in nazaj, naj bo naša učilnica vedno vaš varen kraj. Sedaj pa pogumno po novi poti dalje, neustrašno ujemite in dosezite vse svoje skrite sanje.

Naš prvi pohod v okviru DEKD in pogostitev pri Gorjakih.

Najraje smo se učili v skupinah, kjer nas je učiteljica Rosana samo usmerjala k povezovanju starega in novega znanja.


Dan, ki ga ne bomo nikoli pozabili. Akcija Šolar na smuči, izvedena v januarju na Rogli. Nikoli nam ni bilo težko poprijeti za delo. Skupaj smo močnejši in uspešnejši.

Dneve dejavnosti smo izvajali tudi izven učilnice, tokrat v Celju v objemu zgodb o dosežkih Rimljanov in Celjskih grofov. Pa še LPS smo tam srečali .

Ampak najboljši dnevi so bili tisti, ko smo znanje, kljub grozečemu vremenu, nabirali v gozdu.

Tudi na dan družine nismo pozabili (t. i. materinski dan). Voščilnica v tehniki monotipije. Naš zadnji športni dan. Odkrivanje grajskih zgodb o Konjiškem starem gradu, odkrivanje Zmajčkove učne poti in Trebnika.

Vse dobro vam želiva razredničarka Rosana Buh in sorazredničarka Petra Slivnikar


MI SMO 5. B, KI VSAK DAN VEČ VE. RADI SE IMAMO ZELO, ZATO NAJ SE VAM PREDSTAVIMO.

MOJ DOBER PRIJATELJ PA JE ANDRAŽ TRNOVŠEK. UČITELJICA ME ZAMENJA Z »ANDRAŽ« AMPAK MOJE IME JE V RESNICI

IME MI JE PIJA IN RIMA SE Z MIJA. JAZ PA SEM HANA

ALJAŽ HEJ, JAZ PA SEM ŽIGA (K.), KI VSAK DAN RAD MIGA.

IN MOJA SESTRIČNA JE LANA. MOJE IME JE MARUŠA MOJE IME JE ENJA IN NE MARAM VELENJA. MIDVA PA SVA DVOJČKA ŽIGA IN ŽAN IN RADA SE S TRAKTORJEM VOZIVA

IN SEM ZELO DOBRA DUŠA. JAZ PA SEM (R.) NEJA IN SEM GIBČNA KOT VEJA.

VSAK DAN.

KI RAD »ŽUPO« PIHA

NEJA (K.) MOJE JE IME TO NAJ DANES VSAK IZVE. (RENE KOVŠE) PRI NAS DOMA SE NAM REČE MAKOVŠEK,

JAZ SEM MIHA MENE PA ALEKS KLIČEJO VSI, IN LAHKO ME TUDI VI. ZDAJ STE NAS SPOZNALI IN UPAMO, DA BOMO VSI V 6. RAZRED NAPREDOVALI.


GIGI Gigi je naša razredna maskota. Je majhna miš, črne barve, ki ima rdečega metuljčka. Vsi ga imamo radi. Ima še dva brata. GIGI je zdaj na dopustu.

Že prvi dan, ko smo prišli v šesti razred, smo vedeli, da bomo od letošnjega leta imeli veliko lepih spominov. Že prej smo si bili zelo blizu, a se zaradi virusa nismo mogli družiti. Letos nam je bilo v veliko veselje že samo to, da smo lahko prišli v šolo in nismo bili več preko ZOOM-a. Še bolj smo se pa lahko podružili, ko smo šli v šolo v naravi. Imeli smo se zelo lepo in tudi še bolje smo se naučili smučati. Imeli smo tudi orientacijski pohod, kjer smo morali pokazati svoje znanje o orientaciji v naravi. Tam smo se veliko naučili, malo našportali in tudi zabavali. Tudi v šoli smo se poleg učenja zabavali in se tudi malo pošalili.


Naši najlepši spomini na 7. razred ŠPELA KOŽUH: Najlepši trenutek v tem šolskem letu je bil v šoli v naravi. Tam smo se bolje spoznali med seboj in se zabavali. LUKA LUŽNIK: Moj najboljši dan je bil, ko smo šli v šolo v naravi. ZALA JAKOB: Moj najboljši dogodek tega leta je bil, ko smo imeli orientacijski športni dan. MONJA POGLADIČ: Letos v 7. razredu mi je bilo 'fajn', ker smo dobili za razredničarko najboljšo učiteljico na šoli. V spomin se mi je vtisnila tudi plavalna šola v naravi, ki smo jo imeli v CŠOD Štrk, ter da bomo zopet začeli jesti malico v jedilnici. ALMA MACUH: Moj najboljši dogodek tega leta je bil, ko smo se na športnem dnevu izgubili. ŽANA SEVŠEK: Moj najljubši dogodek je šola v naravi, kjer smo se smejali in igrali razne igre. ŽAN KODRUN: Ko smo šli na plavalno šolo v naravi v dom Štrk. BLAŽ HROVAT: Najboljši trenutek je bil, ko smo bili v plavalni šoli v naravi. MATEJ JESENIČNIK: Ko smo bili na matematičnih delavnicah. MARK MALIGOJ ZALOŽNIK: Ko so učitelji stavkali. ALEKS JAKOB KRIČAJ: Matematične delavnice! BRIN LONČARIČ: Ko je odpadel pouk zaradi protesta učiteljev. ŽAN KREMAR: Najlepše mi je bilo, ko smo odšli na Ptuj za 5 dni. KLARA KLEMENC: Ko sem dobila pri matematiki in naravoslovju oceno 5. TAJDA HRŽENJAK: Ko smo odšli v šolo v naravi in ker sem se poboljšala pri predmetih. MATIJA MALIGOJ MAČEK: Najboljši dan je bil, ko so učitelji stavkali. ANŽE ŠTEFANEC: Ko smo šli v šolo v naravi, plavali in se spuščali po toboganu.Če je levo, zakaj ni desno? Če je na glavi, zakaj ni nogah? Če je na nogah, bi moralo biti na glavi! Če je belo, bi moralo biti črno! Če bi bilo vse prav, bi bilo vse narobe, ker to je 8. b.


IME IN PRIIMEK: Adam Mauh HOROSKOP: Oven NAJLJUBŠA KNJIGA: Vazduhoplovno zrakoplovstvo HOBIJI (DO 3 STVARI): Igranje harmonike, vožnja z motorjem, ribolov ČE BI IMEL ČUDEŽNO MOČ, BI POSTAL oz. NAREDIL …: Moja moč bi bila, da bi lahko letel. OD OSNOVNE ŠOLE SI BOM NAJBOLJ ZAPOMNIL … naše zaključne izlete. MODER NASVET OSMOŠOLCEM: Izkoristite čas, ki ga še imate, saj ga nimate več veliko. MODER NASVET UČITELJEM: Še najprej bodite takšni kot ste bili do nas. IZBOR SREDNJE ŠOLE: Šolski center Slovenske Konjice – Zreče, smer strojni tehnik KO BOM »VELIK«, BOM POSTAL …: pilot!

IME IN PRIIMEK: ANJA MLAKAR VZDEVEK: ANČA HOROSKOP: TEHTNICA HOBIJI (DO 3 STVARI): ODBOJKA, SPREHODI, DRUŽENJE S PRIJATELJI ČE BI IMEL ČUDEŽNO MOČ, BI POSTAL oz. NAREDIL …: BRANJE MISLI OD OSNOVNE ŠOLE SI BOM NAJBOLJ ZAPOMNIL … SOŠOLCE IN VSE SMEŠNE TRENUTKE, KI JIH NI MALO. MODER NASVET OSMOŠOLCEM: BODITE TK KUL, KO MI, PA BOTE NAREDLI 9. RAZRED. MODER NASVET UČITELJEM: ČIM BOLJ BODITE STROGI DO MLAJŠIH GENERACIJ. IZBOR SREDNJE ŠOLE: GIMNAZIJA SLOVENJ GRADEC KO BOM »VELIK«, BOM POSTAL …: NE VEM ŠE


IME IN PRIIMEK: Daneja Jakob Kričaj VZDEVEK: / HOROSKOP: ribi NAJLJUBŠA PESEM (izvajalec/zvrst glasbe): npr. I want to break free – Queen (rada imam pop in rock) NAJLJUBŠA KNJIGA: Mali princ HOBIJI (DO 3 STVARI): aktivnosti zunaj, gledanje filmov ČE BI IMEL ČUDEŽNO MOČ, BI POSTAL oz. NAREDIL …: čarovnik in bi znala čarati. OD OSNOVNE ŠOLE SI BOM NAJBOLJ ZAPOMNIL … trenutke s prijatelji in smešne prigode. MODER NASVET OSMOŠOLCEM: Poslušanje pri pouku (vsaj delno) in delanje nalog zelo pripomoreta k dobri oceni. MODER NASVET UČITELJEM: Več pouka zunaj, na zabaven in zanimiv način. IZBOR SREDNJE ŠOLE: Gimnazija Slovenske Konjice KO BOM »VELIK«, BOM POSTAL …: po poklicu ne vem, nekaj pri čemer bom srečna, si pa želim biti dobra oseba.

IME IN PRIIMEK: Florjan Jakob VZDEVEK: Oli HOROSKOP: lev HOBIJI (DO 3 STVARI): harmonika, kuhanje, pomoč ČE BI IMEL ČUDEŽNO MOČ, BI POSTAL oz. NAREDIL …: bi znal leteti. OD OSNOVNE ŠOLE SI BOM NAJBOLJ ZAPOMNIL … učitelje in sošolce. MODER NASVET OSMOŠOLCEM: Delajte dobro učiteljem in učitelji bodo dobro delali vam. IZBOR SREDNJE ŠOLE: strojna

GAŠPER MACUH

IME IN PRIIMEK: Tjan Kremar VZDEVEK: Kremar, Tjanci HOROSKOP: vodnar NAJLJUBŠA PESEM (izvajalec/zvrst glasbe): Lojze Slak: Glas harmonike, narodno zabavna glasba NAJLJUBŠA KNJIGA: Košarkar naj bo HOBIJI (DO 3 STVARI): delanje v žagi, igranje različnih športov, sprehodi ČE BI IMEL ČUDEŽNO MOČ, BI POSTAL oz. NAREDIL …: bral misli drugih. OD OSNOVNE ŠOLE SI BOM NAJBOLJ ZAPOMNIL … sošolce in učitelje. MODER NASVET OSMOŠOLCEM: Učite se! MODER NASVET UČITELJEM: Dajajte več domačih nalog. IZBOR SREDNJE ŠOLE: srednja poklicna sola Zreče, orodjar KO BOM »VELIK«, BOM POSTAL …: oče.


IME IN PRIIMEK: JERNEJA SKOK VZDEVEK: Neja HOROSKOP: škorpijon NAJLJUBŠA PESEM (izvajalec/zvrst glasbe): MANESKIN-I WANNA BE YOUR SLAVE NAJLJUBŠA KNJIGA: ELVIS ŠKORC, GENIALNI ŠTOR HOBIJI (DO 3 STVARI): ROLANJE, PLES , DRUŽENJE S PRIJATELJI ČE BI IMEL ČUDEŽNO MOČ, BI POSTAL oz. NAREDIL …: BI POMAGALA LJUDEM. OD OSNOVNE ŠOLE SI BOM NAJBOLJ ZAPOMNIL … SOŠOLCE IN UČITELJE. MODER NASVET OSMOŠOLCEM: DA NAJ OSTANEJO TAKŠNI KOT SO. MODER NASVET UČITELJEM: DA NAJ OSTANEJO TAKŠNI KOT SO. IZBOR SREDNJE ŠOLE: SREDNJA ŠOLA ZA TRŽENJE IN DIZANJ MARIBOR KO BOM »VELIK«, BOM POSTAL …: ADMINISTRATORKA.

IME IN PRIIMEK: Klara Kovše VZDEVEK: Kovše, Makavšekija HOROSKOP: strelec NAJLJUBŠA PESEM (izvajalec/zvrst glasbe): In The Stars - Benson Boone NAJLJUBŠA KNJIGA: Preživetje - Igor Karlovšek HOBIJI (DO 3 STVARI): igranje odbojke, tekanje/pohodi, igranje/sprehajanje psa ČE BI IMEL ČUDEŽNO MOČ, BI POSTAL oz. NAREDIL …: brala misli ali nevidnost. OD OSNOVNE ŠOLE SI BOM NAJBOLJ ZAPOMNIL … naše probleme, težave … MODER NASVET OSMOŠOLCEM: Le trudite se, da boste čim bolj uspešni. MODER NASVET UČITELJEM: Veliko ste nas naučili in celo nas tudi preživeli. Naučite še ostale razrede, toliko kot ste nas. IZBOR SREDNJE ŠOLE: Gimnazija Slovenske Konjice KO BOM »VELIK«, BOM POSTAL …: veterinarka

IME IN PRIIMEK: Lara Kotnik HOROSKOP: Strelec NAJLJUBŠA PESEM (izvajalec/zvrst glasbe): Where do broken hearts go - One direction NAJLJUBŠA KNJIGA: Konča se z nama - Colleen Hoover HOBIJI (DO 3 STVARI): Poslušanje glasbe, igranje sintisajzerja ČE BI IMEL ČUDEŽNO MOČ, BI POSTAL oz. NAREDIL …: Če bi lahko imela čudežno moč, bi letela. OD OSNOVNE ŠOLE SI BOM NAJBOLJ ZAPOMNIL … Od osnovne šole si bom najbolj zapomnila šolo v naravi v 6. razredu ter cel 8. razred. MODER NASVET OSMOŠOLCEM: Pejte se učit. MODER NASVET UČITELJEM: Ne pretepat učencev. IZBOR SREDNJE ŠOLE: Gimnazija Lava KO BOM »VELIK«, BOM POSTAL …: Nimam pojma, zato pa grem na gimnazijo :)


IME IN PRIIMEK: Lucija Volavc VZDEVEK: Luc, Luci HOROSKOP: Lev NAJLJUBŠA PESEM (izvajalec/zvrst glasbe): pop glasba, rap HeartlessKanye West NAJLJUBŠA KNJIGA: Krive so zvezde HOBIJI (DO 3 STVARI): Branje, odbojka, risanje ČE BI IMEL ČUDEŽNO MOČ, BI POSTAL oz. NAREDIL …: brala misli, bila nevidna ali pa znala leteti OD OSNOVNE ŠOLE SI BOM NAJBOLJ ZAPOMNIL … prijatelje in vse, kar smo doživeli skupaj. MODER NASVET OSMOŠOLCEM: Slaba ocena ni konec sveta. MODER NASVET UČITELJEM: Vzemite si čas zase. IZBOR SREDNJE ŠOLE: Zdravstvena in kozmetična šola Celje – tehnik zdravstvene nege KO BOM »VELIK«, BOM POSTAL …: fizioterapevtka.

IME IN PRIIMEK: Lučka Višnjar HOROSKOP: Dvojček HOBIJI (DO 3 STVARI): Igranje igric, sprehodi ČE BI IMEL ČUDEŽNO MOČ, BI POSTAL oz. NAREDIL …: Naredila bi stroj, ki ti sam dela domače naloge. OD OSNOVNE ŠOLE SI BOM NAJBOLJ ZAPOMNILA: končne izlete. MODER NASVET OSMOŠOLCEM: Dobro se učite, da boste lahko prišli na vašo srednjo šolo. MODER NASVET UČITELJEM: Še naprej bodite tako dobri učitelji. IZBOR SREDNJE ŠOLE: Šolski center Šentjur, veterinarski tehnik KO BOM »VELIK«, BOM POSTAL …: veterinarka


IME IN PRIIMEK: Neli Rotovnik VZDEVEK: Neli HOROSKOP: Lev NAJLJUBŠA PESEM (izvajalec/zvrst glasbe): No surprises/Radiohead HOBIJI (DO 3 STVARI): poslušanje glasbe, gledanje filmov/anime , igranje igric ČE BI IMEL ČUDEŽNO MOČ, BI POSTAL oz. NAREDIL …: neviden OD OSNOVNE ŠOLE SI BOM NAJBOLJ ZAPOMNIL … razred in naše spomine :) MODER NASVET OSMOŠOLCEM: ne bodi to, kar drugi hočejo, da si. MODER NASVET UČITELJEM: ne obupajte hitro in bodite takšni kot ste. IZBOR SREDNJE ŠOLE: Hortikulturna in vizualna srednja šola Celje KO BOM »VELIK«, BOM POSTAL …:

IME IN PRIIMEK: Nuša Slivnikar VZDEVEK: Nusika HOROSKOP: dvojček NAJLJUBŠA PESEM (izvajalec/zvrst glasbe): POLKAHOLIKI & TIL ČEH NAJLJUBŠA KNJIGA: Kit na plaži HOBIJI (DO 3 STVARI): petje, plesanje, odbojka ČE BI IMEL ČUDEŽNO MOČ, BI POSTAL oz. NAREDIL …: bi rada brala prihodnost OD OSNOVNE ŠOLE SI BOM NAJBOLJ ZAPOMNIL …: najlepše trenutke MODER NASVET OSMOŠOLCEM: Uči se, dokler se še lahko. MODER NASVET UČITELJEM: Bolj stogi naj bodo. IZBOR SREDNJE ŠOLE: slaščičarska KO BOM »VELIK«, BOM POSTAL …: sam svoj šef

IME IN PRIIMEK: SAŠA ZALOŽNIK HOROSKOP: RAK HOBIJI (DO 3 STVARI): SLIKANJE, DRSANJE ČE BI IMEL ČUDEŽNO MOČ, BI POSTAL oz. NAREDIL …: SVET LEPŠI. OD OSNOVNE ŠOLE SI BOM NAJBOLJ ZAPOMNIL … ZADNJE NAJBOLJŠE LETO. MODER NASVET OSMOŠOLCEM: IZKORISTITE ŠE ZADNJE SKUPNO LETO. MODER NASVET UČITELJEM: OSTANITE PRIJAZNI IN BODITE STRPNI. IZBOR SREDNJE ŠOLE: SREDNJA ZDRAVSTVENA IN KOZMETIČNA ŠOLA CELJE KO BOM »VELIK«, BOM POSTAL …: FIZIOTERAPEVTKA


IME IN PRIIMEK: Špela Kušar VZDEVEK: Špelca HOROSKOP: ribi NAJLJUBŠA PESEM (izvajalec/zvrst glasbe): Joker out NAJLJUBŠA KNJIGA: It ends with us HOBIJI (DO 3 STVARI): športanje, petje ČE BI IMEL ČUDEŽNO MOČ, BI POSTAL oz. NAREDIL …: superjunakinja. OD OSNOVNE ŠOLE SI BOM NAJBOLJ ZAPOMNIL … prijatelje, sošolce. MODER NASVET OSMOŠOLCEM: Bodite prijazni in pridni kot mi! IZBOR SREDNJE ŠOLE: Gimnazija Lava KO BOM »VELIK«, BOM POSTAL …: /

IME IN PRIIMEK: TADEJA ZALOŽNIK VZDEVEK: TADEJCI HOROSKOP: VODNARKA NAJLJUBŠA PESEM (izvajalec/zvrst glasbe): BENSON BOONE – IN THE STARS NAJLJUBŠA KNJIGA: ŽIVLJENJE KOT V FILMU HOBIJI (DO 3 STVARI): ODBOJKA, HOJA IN TEK ČE BI IMEL ČUDEŽNO MOČ, BI POSTAL oz. NAREDIL …: SPREMENILA SVET NA BOLJE OD OSNOVNE ŠOLE SI BOM NAJBOLJ ZAPOMNIL … IZLETE IN FRAJ URE MODER NASVET OSMOŠOLCEM: TUDI ČE JE TEŽKO, ZMOREŠ! MODER NASVET UČITELJEM: IMEJTE BOLJŠI PRISTOP DO UČENCEV. IZBOR SREDNJE ŠOLE: GASTRONOMIJA IN TURIZEM CELJE – TURISTIČNI TEHNIK KO BOM »VELIK«, BOM POSTAL …: ŽELJA MI JE, DA DELAM Z RAZLIČNIMI LJUDMI.

IME IN PRIIMEK: Urban Matijec VZDEVEK: Urban HOROSKOP: Dvojčka NAJLJUBŠA PESEM (izvajalec/zvrst glasbe): Rap NAJLJUBŠA KNJIGA: Repa velikanka HOBIJI (DO 3 STVARI): F1, Nogomet, TV ČE BI IMEL ČUDEŽNO MOČ, BI POSTAL oz. NAREDIL …: Superban. OD OSNOVNE ŠOLE SI BOM NAJBOLJ ZAPOMNIL … slovenščino. MODER NASVET OSMOŠOLCEM: Ne zaostat. MODER NASVET UČITELJEM: Bodite prijazni do učencev. IZBOR SREDNJE ŠOLE: Avtoserviser, Celje KO BOM »VELIK«, BOM POSTAL …: avtoserviser Urban.
Pred tabo so uganke. Jih uganeš? (namig: gre za naslove svetovno znanih pravljic)

Ima kožo, belo kot sneg in ustnice rdeče kot kri.

Bili so trije bratje. Vsak je zgradil hišico. Dve je odpihnil volk.

Odšla je na ples in izgubila en čevelj.

K babici je nesla košaro z dobrotami, a jo je pojedel volk. Na srečo jo je rešil lovec.

REŠITVE: Sneguljčica, Trije prašički, Pepelka, Rdeča kapica


1234

123456

1234567

_ _ _ _ _

123456

123456

1234

_ _ _ _ _

1234

1234

_ _ _ _ _ _ _ _ _ REŠITVE: robot, bager, televizor

1234 567


KOLOFON

Vitanjčanček, šolsko glasilo OŠ Vitanje

Leto: 2021/22 Članke, intervjuje in razvedrilo so pripravili člani novinarskega krožka: Tjaša Jakob, Žan Jeseničnik, Januša Hribernik, Enej Fijavž, Tijan Pušnik, Katarina Hrovat, 6. a Fotografije: Lukas Štumpfel, 6. a Prispevali so še: ravnateljica mag. Tilka Jakop, Ksenija Potočnik in učenci od 1. do 9. razreda z razredničarkami Naslovnica: Zaljubljeni strašili, Tia Sevšek in Nika Bračič, 1. a Pregled in oblikovanje: Petra Slivnikar

Junij 2022