Page 1

cials

vitamin magazine

WINTER

Jaargang 13, nr. 1 - winter 2014

Goede of slechte weerstand We hebben er allemaal mee te maken

Wat een ‘snert’ weer

Of vind je het juist lekker?

Nederland, schaatsland

NEEM!

MEE

Kies jij ook voor de ijzers?

Oei, verkouden! Beauty or the beast

Zoek mee met vitaminpuzzel en maak kans op één van de vele prijzen zoals een Mádara winterset!

Winterwandelen

Een echte oppepper!

health

sports

beauty


KAG-nr.: 431-1013-2226

Probiotica voor elke dag

> Probiotica zijn levensvatbare bacteriën. We consumeren al sinds mensenheugenis grote hoeveelheden bacteriën in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals bier, kaas of yoghurt. Orthica heeft een breed aanbod aan probiotica voor iedereen; van baby’s tot senioren. Deze kun je elke dag nemen, thuis of onderweg.

De producten van Orthica zijn optimaal ontwikkeld met kwalitatief hoogwaardige ingrediënten voor elke levensfase. Probiotica van Orthica bevatten bijvoorbeeld altijd een probioticamix met verschillende bacteriestammen.

Kijk voor een overzicht van alle probiotica van Orthica op www.orthica.nl/probiotica

Orthica helpt met producten, kennis en educatie al 30 jaar mensen van alle leeftijden om vandaag fit te zijn en ook in de toekomst gezond te blijven. Als puur Nederlands merk doen wij dit op basis van de laatste wetenschappelijke onderzoeken.


Vitaminmagazine: alles over health, sports en beauty!

Store

10 16

Health

Goede of slechte weerstand We hebben er allemaal mee te maken

26 28

Vitaminboost Verantwoord en lekker

Colofon Correspondentie adres Vitaminstore Nederland BV t.a.v. Vitaminmagazine Postbus 9508, 1006 GA Amsterdam redactie@vitaminstore.nl twitter.com/vitaminstore

Wat een ‘snert’ weer Of vind je het juist lekker? Winterwandelen Een echte oppepper

Sports

40

Nederland, schaatsland Kies jij ook voor de ijzers?

44

Paaldansen Met recht TOPsport

facebook.com/vitaminstorenl Hoofdredacteur/Tekstschrijver Marjori Hong Category manager/Productspecialist Pepijn Aardewijn Vormgeving / beeldbewerking Joy Darshoen Advertenties Manon Otten en Pepijn Aardewijn Fotografie Innovital, Thinkstock, Joy Darshoen, Marjori Hong, Els de Jong Met medewerking van Alain Vermeulen, Koert Otten, Mirella Marcus, Tim Wolters, De Groene Meisjes: Merel & Jamie, Laurens Tenbergen, Eric de Jager, Hein Otterspeer, Michel Mulder, Evelien van der Horst, Evert van der Zee, Tatjana van Onna, Richard Hoogendoorn, Nzinga Sordam Oplage 80.000 Drukwerk Van Noort Printing De inhoud van deze uitgave is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Enig advies of informatie is nimmer bedoeld als voorschrift voor het voorkomen, lenigen of genezen van ziektes. De diagnose en behandeling dient altijd te geschieden onder de verantwoordelijkheid van huisarts of medisch specialist. Vitaminstore Nederland BV, noch de auteurs stellen zich aansprakelijk voor eventuele schade, voortvloeiend uit eventuele onjuistheden of onvolledigheden in deze uitgave. Afbeeldingen kunnen afwijken, prijzen onder voorbehoud en zolang de voorraad strekt. Aanbiedingen zijn geldig t/m 21 maart 2014. Druk- en zetfouten voorbehouden. Copyright 2014, niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd of anderzijds worden vermenigvuldigd, zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de uitgever.

Rubrieken 3 6 9 15 19 21

Colofon en inhoudsopgave Lezersrubriek Store Column Alain Vermeulen Column Marjori Hong Puur natuur: zoete aardappel Vitaminpoints spaarvoordeel

25 31 32 35

Lezersrubriek Health Column De Groene Meisjes Sport & Voeding: Hein Otterspeer en Michel Mulder Vitaminbody: de navel

39 43 47

Lezersrubriek Sports Ins & outs van… Aikido Sportalfabet: T t/m W

51 57 59

Lezersrubriek Beauty Man aan het woord Column Nzinga Sordam

61 63 65 67

Gezonde wintertips Vitaminpuzzel Vitaminstore winkeladressen Volgende uitgave - Voorjaarseditie

Beauty

52Oei, verkouden! Beauty or the beast

vitamin magazine 3


Reinigen.. zuiveren.. Energie en vitaliteit! Bestsellerauteur en Health & Lifestyle Coach Annemarie Postma is het levende bewijs van wat ze schrijft en onderwijst en inspireert daardoor vele mensen.

Chlorella als superfood

“Veel mensen denken dat ze gezond eten, nemen bepaalde ongemakken voor lief en zijn zelfs gewend aan het feit dat ze zich nooit écht fit voelen. Ik zit al meer dan 34 jaar in een rolstoel en bepaalde ongemakken liggen bij een zittend leven voortdurend op de loer. Maar ik ontdekte een eenvoudige methode om ze voor te zijn: Chlorella!”

Zuiverend en reinigend

“Dit kleine algje helpt bij het reinigen van het lichaam en bij het afvoeren. Ook bevordert dit algje een goede darmwerking. En doordat mijn lichaam schoon is, is ook mijn geest helder. Schoonheid ontstaat echt van binnenuit.”

■ Geeft meer energie ■ Is reinigend en zuiverend Een voedingssupplement is geen vervanging van een gevarieerde voeding en een gezonde levensstijl.

■ Bevordert de spijsvertering

Annemarie Postma BESTSELLERAUTEUR CH HEALTH & LIFESTYLE COACH

200 tabl. 14,95

600 tabl. 36,45

1000 tabl. 51,95

voordeel to0t

⁹⁵ ⁹⁵ ⁹⁵ 10

0

en darmwerking

“ Mensen Me die mijn boeken kennen, weten dat Chl Chlorella al jarenlang mijn favoriete superfood is. Naa alle studies die ik heb gelezen over wat Naast Chl Chlorella voor het lichaam kan betekenen, zijn t zij toch echt het levende bewijs: Chlorella is echt een algje dat ik iedereen kan aanbevelen.”

Kijk voor meer informatie op: ww www.vitalgreenchlorella.nl


Wie oude kennis koestert en voortdurend nieuwe vergaart, mag een leraar van anderen zijn. Confucius, Chinees filosoof

The greatest

glory in living lies

not in never falling, but in

rising

every time we fall.

Nelson Mandela

veranderen.

Olaf Hoenson, Nederlands auteur en stresscounselor

•• •p ag in a• ••

Alles verandert, zelfs de manier waarop de dingen

5 22 vitamin magazine 5


Tips, nieuwtjes en vragen

Fout? Nee joh! Oooh, vind jij dat ook zo lekker? Met een zak chips op de bank? Nou, lekker aan toegeven hoor, het is hartstikke gezond. Hip zelfs. Let er alleen wél op dat je de juiste krakers hebt: boerenkoolchips! Je herkent ze aan hun groene kleur en ze zijn verschillend gekruid verkrijgbaar. Deze nutriëntrijke groente die wij als oer-Hollands kennen, is razend populair in de Verenigde Staten, waar het de titel ‘superfood’ draagt. Iets wat onze oma’s ons natuurlijk allang wisten te vertellen. Boerenkool bevat hoge gehaltes verscheidene vitamines zoals vitamine A, C, B1, B2, B6, B11 (foliumzuur), E en K. Tevens is het een ijverige bestrijder van vrije radicalen in ons lichaam. Iemand nog een chippie…? o.a. verkrijgbaar bij Vitaminboost Beethovenstraat

Handjevol “Hand ervoor!” Wie kent deze kreet niet. Kleine kinderen worden met een applausje beloond wanneer zij trots hun hand voor hun mond of neus houden bij een kuch of nies. Maar dan? Wat moet je daarna met dat handjevol doen? Vooral tijdens een rit met het openbaar vervoer zie je het veelvuldig voor je neus gebeuren. Die meneer die er de volgende halte uit moet en al bij de deuren klaarstaat, moet nog nét even niezen: “Hatsjóé!” Bij die laatste klemtoon zie je de spetters zo in het holletje dat hij van zijn hand gemaakt heeft, belanden. Vervolgens zie je dat de beste man als vanzelfsprekend de stang in het gangpad weer vastgrijpt. Een stang bij wie een ander – misschien jijzelf wel – een paar minuten later ook houvast zal zoeken, waardoor de restanten van de meneer in kwestie onbedoeld meegenomen worden, uurrgh! Voorkom dit domino-effect en hoest of nies in de holte van je elleboog.

Een goede start ...schrijf ons! Reageren op iets wat u in Vitaminmagazine heeft gelezen? Tips, nieuwtjes of ervaringen die u graag wil delen met andere lezers? Uw reactie is van harte welkom! Stuur uw reactie naar: Vitaminstore Nederland BV t.a.v. redactie Vitaminmagazine Postbus 9508, 1006 GA Amsterdam magazine@vitaminstore.nl twitter.com/vitaminstore facebook.com/vitaminstorenl * De redactie behoudt zich het recht uw reactie te bewerken en/of in te korten of om ingezonden stukken te weigeren. Hierover is geen correspondentie mogelijk. vitamin magazine magazine 66 vitamin

Wij zijn Willemijn en Liselotte van BeBio. Elke dag starten wij met een gezonde shake uit de blender of de slowjuicer; dit is niet meer weg te denken uit ons ochtendritueel. En bij gebrek aan tijd is er ook niets aan de hand, want dan halen we gewoon een sapje bij Vitaminboost in de Kinkerstraat, onze favoriete stek! Bij BeBio.nl kun je alles vinden wat met een bewuste lifestyle te maken heeft: biologisch, fairtrade, duurzaam, eerlijk en groen! In januari organiseren wij na alle feestdagen vol verleidingen een Clean Start Detox. Dit is een detox maand vanaf 20 januari voor een schone start, meer energie en een gemakkelijk begin van een bewuste lifestyle. Detoxen door gezond en puur te eten en Liselotte Wannijn en Willemijn Kornelis drinken én te bewegen! Laat de meest depressieve dag van het jaar (de 3de maandag van januari) de dag zijn dat jij het roer omgooit! Be Better, Be Bio: meer informatie vind je op www.bebio.nl.


Van en voor onze lezers

Vitaminsports Magazine Het nieuwe uiterlijk van Vitaminstore’s sportlijn was van meet af aan een groot succes. “Zullen we als mooie aanvulling een nieuw magazine beginnen?!”, opperde algemeen directeur Koert Otten op zomaar een middag. “Een magazine waarin ‘sport’ centraal staat.”

Heb jij een sportschool, -winkel of praktijk (fysio, doktor, tandarts, kapper etc.) en zou je SPORTS! en/of Vitaminmagazine graag aan je klanten, cliënten of leden mee willen kunnen geven, mail dan jouw aanvraag met naam, telefoonnummer en adres naar redactie@vitaminstore.nl.

Gezond met Voedingssupplementen ‘Voedingssupplementen’ zijn zelden geliefd. Officiële instanties zijn vaak openlijk contra. Huisartsen vermijden het onderwerp liever. Dr. Gert Schuitemaker, een van de grondleggers van de hedendaagse orthomoleculaire voedingsleer, hanteert het motto: eerst voeding en voedingssupplementen en dan pas medicijnen. In Gezond met voedingssupplementen behandelt hij alle mogelijke facetten van het gebruik van voedingssupplementen op overzichtelijke, informatieve, mooie en vooral toegankelijke wijze.

he life • 100

life • 100% nat • ura h a lt l

v

h• a lt

insuperfoods • itam

1 exemplaar 29.50

verwac t d r ht! Wo

Lezersrubriek

We kunnen inmiddels mededelen én laten zien dat het niet bij woorden alleen gebleven is en dat Vitaminstore’s creatieve team meteen aan de slag gegaan is. Mogen wij u voorstellen: Vitaminsports Magazine, roepnaam: SPORTS! SPORTS! is gratis vanuit de Vitaminstore winkels mee te nemen of bij een online bestelling te krijgen en ligt zelfs al in enkele sportscholen en fysiopraktijken. Hierbij dan ook meteen weer een oproep:

Vitaminsuperfoods

% na t u ra l

Juicebar Vitaminboost draait op volle toeren, hierbij gebruikmakend van superfoods als heilzame boost in de juices en smoothies. Een logische volgende stap voor Vitaminstore was dan ook om met een nieuwe productlijn te komen: Vitaminsuperfoods. De welbekende chiazaadjes en o.a. açaipoeder en spirulinapoeder koop je voortaan gewoon van je favoriete merk! vitamin magazine 7

minsuperfoods • vita h

e


Alles voor jouw gezondheid

Frambozen powerrr… Bij geen ander product als dit product wordt de invloed van de tv in de USA beter bewezen. Toen Dr. Oz vorig jaar een enthousiast verhaal vertelde over de werking van raspberry ketonen, en uitlegde waarom ze zo goed kunnen worden gebruikt bij ieder soort dieet, liepen de Amerikanen massaal de winkels plat. En dat, terwijl het product nog maar net op de markt was. De enorme vraag die de markt overspoelde heeft inmiddels ook Europa bereikt. Wat is het? Raspberry ketonen werden al sinds 1960 gebruikt als kleurstof in onder andere snoep en yoghurt. Echter, het verbod op enkele slankmakende ingrediënten, waaronder ma huang en yohimbe, noopte de fabrikanten uit de sportsupplementenindustrie tot een zoektocht naar mogelijke vervangers. Raspberry ketonen zijn de jongste aanvulling en hebben in Dr. Oz een fervent aanhanger gevonden. Hoe werkt het? Het kenmerk van de meeste diëten is toch het beperken van de calorie inname. Het lichaam

reageert vervolgens met honger enerzijds en het verlagen van de stofwisseling anderzijds. Raspberry ketonen behoren tot de groep van de synephrine-achtigen. Deze groep stofjes wordt om diverse redenen vaker gebruikt in combinatie met caloriebeperkende afslankdiëten. Raspberry Ketonen Innovitality 60 v-caps 14.95

Begin bij de Basis… Geloof het of niet. maar Orthica bestaat inmiddels al meer dan 30 jaar. In die periode heeft het merk zich ontwikkeld tot een van de bekendste merken in Nederland op het gebied van voedingssuppletie. Wetenschappelijk onderzoek, kennisoverdracht en het waarborgen van kwaliteit zijn nog steeds de belangrijkste pijlers van het succes van de Orthica producten. Sinds mensenheugenis eten we dagelijks grote hoeveelheden bacteriën in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals bier, kaas of yoghurt. Deze ‘levensvatbare bacteriën’ zijn verkrijgbaar onder de naam ‘probiotica’. Orthica is al jaren marktleider in het steeds groeiende en specialistischer segment van de probiotica en heeft inmiddels een breed en zorgvuldig uitontwikkeld aanbod van probioticaproducten; van baby tot senior.

Krijg je probiotica geadviseerd en/of begin je met probiotica? Begin bij de basis!

Orthiflor Basic Orthica 90 capsules 16.35

8 vitamin magazine

Orthiflor Basic Is een basis probioticamix met vier verschillende stammen die geschikt is voor dagelijks gebruik vanaf 4 jaar. De beste manier om het product te gebruiken is om de inhoud van de capsule(s) toe te voegen aan een half glas lauw water, even door te roeren en het vervolgens, voor het slapen gaan op een lege maag op te drinken. Dit product bevat natuurlijk GEEN gluten, lactose, soja-eiwit, sacharose, synthetische conserveermiddelen, synthetische kleur-, geur- en smaakstoffen.


Drs. Alain Vermeulen

Terug in Nederland N

kwam aan het licht dat zij traditionele Chinese geneeskunde studeert en dat het haar bedoeling is om daar dan in Nederland haar eigen praktijk in te beginnen. Genoeg gesprekstof dus én mogelijkheden om eventueel samen te gaan werken. Het assortiment van Vitaminstore – waarin al Chinese planten en kruidenextracten terug te vinden zijn, zoals Ginseng en Don Quai – biedt daar in elk geval wel de ruimte voor. De toekomst zal het uitwijzen.

Column

a ruim drie jaar in China te hebben gewoond, vloog ik met mijn gezin vlak voor de Kerst terug vanuit Xiamen naar Amsterdam om ons weer in Nederland te vestigen. Ondernemen in China was één groot avontuur waar ik elke dag weer nieuwe dingen leerde en waar ik twee Vitaminstore winkels en een webshop opende (deze zijn nu door een Chinese partner overgenomen met ambitieuze plannen om Vitaminstore de komende jaren in China verder te laten groeien).

O Drs. Alain Vermeulen Oprichter Vitaminstore De invloed van voedingssupplementen op het menselijk lichaam houdt Alain al sinds zijn studie inspanningsfysiologie bezig. In 1998 richtte hij met zijn compagnon Koert het concept Vitaminstore op: gezondheid op een positieve en persoonlijke manier benaderen. Reageren? Mail naar alain@vitaminstore.nl

ndertussen groeide Vitaminstore in Nederland ook. Onder leiding van mijn compagnon Koert Otten hebben we inmiddels 23 Vitaminstores en 5 Vitaminboost juicebars, inclusief onze lunchroom in het winkelcentrum Stadshart Amstelveen. Een prachtige prestatie en leuk om te zien dat we steeds meer (h)erkenning krijgen onder het grote publiek en dat Vitaminmagazine ook steeds meer lezers krijgt.

I

n drie jaar wonen en werken in China heb ik me ook kunnen verdiepen in de traditionele Chinese geneeskunde. Het is fascinerend om te zien hoe een oude geleerde Chinese arts een zeer nauwkeurige diagnose kan stellen zonder medische apparatuur. Alleen door het voelen van de pols, kunnen blokkades van energiebanen in het lichaam worden ontdekt en de oorzaak ervan worden achterhaald. Met kruiden en het voedingsadvies nemen bij veel patiënten de klachten vaak al snel af, zonder gebruik van geneesmiddelen die in Nederland misschien al wel zouden zijn voorgeschreven.

Z

o kwam ik tijdens een bezoekje aan Starbucks in Shanghai spontaan in contact met een Nederlandse vrouw. Zij bleek ons magazine te kennen en graag te lezen, wat het koffie drinken alleen maar nog prettiger maakte. Tijdens het gesprek

I

n ieder geval blijf ik nu voorlopig in Nederland wonen, waarbij ik natuurlijk wel af en toe blijf reizen omdat ik altijd geïnteresseerd ben naar nieuwe manieren of juist hele oude tradities om gezond en vitaal te leven. Ik ben daarom benieuwd wie de volgende lezer zal zijn met wie ik in gesprek kom en interessante ideeën kan uitwisselen. Hier in Nederland of heel ergens anders op de aardbol.

R

est mij iedereen het allerbeste te wensen voor het nieuwe jaar en veel leesplezier met deze wintereditie van Vitaminmagazine!

vitamin magazine 9


Goede of sl We hebben

10 vitamin magazine


slechte weerstand er allemaal mee te maken Weerstand. Het is een verschijnsel dat in alle lagen van de bevolking voorkomt, van jong tot oud. Neem die schattige baby die verandert in een ieniemini monster dat koppig de speen weigert. En wanneer de baby tot dreumes getransformeerd is, wordt het een spelletje van wie is de sterkste waarbij het vaak genoeg voorkomt dat het kleine monster waar we zoveel van houden, als grote winnaar uit de bus komt. Later als tiener ziet hetzelfde kind er het nut niet van in om trouw zijn huiswerk te maken, want waar is dat nu weer goed voor en wanneer kindlief eenmaal in het volwassen leven staat, is hij bepaald niet van zin om het die nieuwe collega naar de zin te maken, want denkt die nieuwe zomaar even veranderingen te kunnen invoeren? En tegen de tijd dat geopperd wordt dat het wellicht tijd wordt om aan een bejaardenhuis te denken, is ‘het’ er ook weer in alle heftigheid: weerstand.

Volkomen normaal Weerstand is een verschijnsel dat zo gewoon is, dat we ons er vaak niet van bewust zijn. Alhoewel, dat klopt nu ook weer niet helemaal. We zijn ons er vaak wél van bewust, maar dan vooral wanneer we zelf op weerstand stuiten. Dus wanneer ‘die ander’ tegenwerkt. Stel je hebt een nieuwe baan en je bent aangenomen om een bepaalde functie op een bepaalde manier in te richten. Je bent hartstikke enthousiast en gaat vol goede zin aan de slag, maar dan… Collega’s blijken minder enthousiast en in het ergste geval werken

Mensen uit je directe omgeving krijgen ongevraagd óók met jouw veranderingen te maken ze je tegen. Of nog erger, ze gaan achter je rug om klagen bij de baas om er toch vooral maar voor te zorgen dat er niets zal veranderen. Zeer pijnlijk voor jou, maar wanneer je je realiseert dat weerstand volkomen normaal is en mensen meestal gewoon even de tijd nodig hebben om aan veranderingen te wennen, dan kun je er makkelijker mee omgaan.

Denk ook aan dat moment waarop je je realiseerde dat je niet goed voor jezelf bezig was en je de knop om wilde zetten. Misschien at je vrij ongezond en deed je niet aan sporten, met als gevolg dat je met allerlei lichamelijke en geestelijke ongemakken te maken kreeg. Of je besefte eindelijk dat je altijd maar aan het rennen en vliegen was en klaar stond voor iedereen, waar dat andersom niet het geval was. Tijd voor veranderingen; je bent er helemaal klaar voor! Ja jij wel, maar… je omgeving niet! En dan stuit je opeens op weerstand waar je dat helemaal niet verwacht had. Toch is dit zo merkwaardig nog niet. Mensen uit je directe omgeving krijgen namelijk ongevraagd óók met jouw veranderingen te maken, wat inhoudt dat ook zij zullen moeten veranderen. Niet iedereen heeft daar zin in (of misschien beter gezegd: niet iedereen heeft dat voor jou over). Het kan dan ook zomaar zo zijn dat door veranderingen bepaalde mensen uit je leven zullen verdwijnen.

Ik wil ’t niet, ik wil ’t niet Veranderingen zijn dé ultieme weerstandstrigger. De meeste mensen zijn er niet zo dol op (of ze dat nu wel of niet toegeven) en al helemáál niet als ze er niet om gevraagd

vitamin magazine 11


Goede of slechte weerstand

hebben. Weet je nog, die keer dat je erachter kwam dat je favoriete presentator/presentatrice opeens vervangen bleek? Had je toen niet (heel even) het gevoel van ‘pótver, nu is het hele programma verpest!?’. Een andere trigger is het gevoel hebben dat een bepaalde beslissing ‘oneerlijk’ is of men voelt zich tekort gedaan en ‘niet gehoord’. Hierop zal geheid protest volgen. Onbewust wordt dan een gevoel opgeroepen dat eist

nog meer, door anderen voor kritiek werden aangezien. En kritiek roept al gauw zoiets op als: “En wie ben jij om mij te vertellen dat…” • Observeer en luister Kijk gewoon eens om je heen. Zie hoe je nieuwe collega’s op elkaar reageren, wat hun humor is en hoe ze jou uit je tent proberen te lokken, puur om te kijken hoe ver ze kunnen gaan. Ontdek vaste patronen

Het respect dat je toont, krijg je doorgaans ook weer terug dat de situatie zo snel mogelijk weer rechtgezet wordt. Weerstand mag dan ook zonder meer gezien worden als een zeer sterke emotionele prikkel die zeker serieus genomen dient te worden. Wat in ieder geval níet werkt wanneer je met weerstand geconfronteerd wordt, is ‘er vol tegenin gaan’. Dit kan alleen maar tot wrijving of zelfs keiharde conflicten leiden en daar is doorgaans niets of niemand bij gebaat.

Weerstand hanteren • Stapje terug Doe een stapje terug wanneer je met weerstand te maken krijgt. Door ervoor te kiezen het ‘protest’ tijdelijk te parkeren, geef je jezelf en de ander de kans om e.e.a. even rustig te laten bezinken. In je hoofd ben je er nog wel mee bezig, maar daar blijft het ook bij. Soms laat dit stapje terug je zien dat de wederzijdse opvattingen heus zo sterk niet van elkaar verschillen. Soms blijkt die ander gewoon in een reflex tegengas gegeven te hebben, puur om de eigen positie te beschermen. Het kan zo zijn geweest dat jouw enthousiasme, goede raad en wat

12 vitamin magazine

in iemands gedrag, bemerk dat sommige mensen op bepaalde tijdstippen beter te benaderen zijn: als iemand ’s morgens eerst een kopje koffie nodig heeft, is het niet slim om voor die tijd al om aandacht te vragen. Luister hoe de mensen met wie je te maken hebt zichzelf verwoorden en hoe ze anderen (proberen te) overtuigen. Door te weten met wie je te maken hebt, kun je zelf beter en sterker voor de dag komen. • Laat weten dat je weerstand voelt Weerstand wordt niet altijd openlijk uitgesproken. Soms voel je dat er ‘iets’ in de lucht hangt, maar kun je er niet precies de vinger op leggen. Onderhuidse spanningen kunnen de sfeer behoorlijk verpesten. Het kan enorm helpen om een gesprek met elkaar aan te gaan en aan te geven wat je voelt. Vaak wordt de ander hierdoor gestimuleerd om bepaalde bezwaren kenbaar te maken. Bezwaren waar jij wellicht nog helemaal geen weet van had. Door open en eerlijk met elkaar te praten, kan de lucht geklaard worden en kan gekeken worden naar een volgende stap. Uiteraard zijn er

altijd uitzonderingen: waar jij dacht dat een zeker ‘goed gesprek’ een voorbode betekende voor een leuke samenwerking, komt het ook vaak genoeg voor dat die ander op dezelfde wijze verder gaat en het lijkt alsof er totaal geen vooruitgang geboekt is. Een stapje terug doen, de boel parkeren en wederom alles even laten voor wat het is, is dan een slimme zet. Uiteraard kan dit veel zelfbeheersing vergen, maar wanneer je nadien terugkijkt, zul je blij zijn dat je geen harde strijd aangegaan bent. • Openheid Sta open voor ideeën en wensen van anderen. Vooral omdat weerstand, ondanks de negatieve associaties die het oproept, wel degelijk van nut is. Want het zou toch zomaar kunnen dat die ander – gedeeltelijk – een punt heeft. Tegelijkertijd kan het standpunt van die ander jou aan het denken zetten over zaken waar jij niet direct oog voor had, maar waar je wellicht je voordeel mee zou kunnen doen. • Maak kenbaar dat je de ander begrijpt Door goed naar de ander te luisteren, ontdek je diens beweegredenen. Laat merken dat je zijn/haar argumenten begrijpt en serieus neemt. Vaak is dat al genoeg om de barrière te doorbreken. Men wil gehoord worden. Jij toch ook? • Bereid je goed voor Ga al van tevoren op zoek naar ondersteuning voor je ideeën (draagvlak creëren). Door kenbaar te maken wat je in gang wilt zetten en hierbij de mening van anderen te vragen, betrek je de mensen met wie je te maken hebt bij het project. Hiermee geef je ze het gevoel dat ook zij een bijdrage hebben. Mensen zijn zo eerder geneigd iets nieuws tot zich te nemen. En doordat ze nu een stem gekregen hebben en niet langer het gevoel hoeven te hebben dat zaken zomaar even van buitenaf besloten zijn, zullen ze eerder voor jou en je ideeën


open staan. Je zult merken dat je steeds minder met weerstand en steeds vaker met bijval te maken zult hebben. Het respect dat je toont, krijg je doorgaans ook weer terug (uitzonderingen wederom daargelaten). • Flexibiliteit en aanpassingsvermogen kunnen je enorm helpen Verschillende mensen, organisaties en culturen hebben verschillende normen en waarden. Ken die verschillen en pas je waar mogelijk aan als je iets gedaan wilt krijgen. Dat het in die ene situatie zo goed uitpakte dat je op je strepen ging en bleef staan, kan in een soortgelijke situatie betekenen dat de boel op een complete catastrofe uitloopt.

• Stel je assertief op Of je je beheerst of juist agressief opstelt, maakt een enorm verschil. In het eerste geval zullen mensen bereid zijn naar je te luisteren; het kan daarbij natuurlijk geen kwaad als je ook werkelijk weet waar je het over hebt en je je standpunten goed weet te onderbouwen. Agressie – stemverheffing, scherpe toon, dreigende houding – roept sowieso meteen al weerstand op (wat ook weer niet wil zeggen dat je je als een mak lammetje moet opstellen; door ‘op de juiste momenten’ je tanden even te laten zien, maak je meteen je grenzen duidelijk). Heb je er moeite mee om je assertief op te stellen, leer het dan! Misschien zijn er

mensen in je omgeving die jou ermee willen helpen en anders zijn er ook genoeg cursussen die je kunt volgen. Je zult er in uiteenlopende situaties profijt van hebben. Blijf vooral beseffen dat het niet alleen maar anderen zijn die jou tegenwerken. Als je eens goed naar jezelf durft te kijken, zul je zien dat ook jij geregeld de nodige beren op de weg ziet. Indien je erachter weet te komen waarom je je opstelt zoals je doet – hierbij gebruik makend van eerder genoemde punten om met weerstand om te gaan – kunnen positieve resultaten eerder bereikt worden. Zie het desnoods als een uitdaging voor het nieuwe jaar?!

Stel jezelf assertief en met een open geest op. Des te groter de kans dat je gehoord wordt en des te kleiner de kans dat jouw weerstand bij voorbaat al compleet overhoop geblazen wordt!

vitamin magazine 13


Solgar No. 7 houdt gewrichten soepel

W U E NI

WWW.SOLGAR.NL


Marjori Hong

IJspret? D

Marjori Hong

Hoofdredacteur/tekstschrijver Naast de vele onderwerpen die onder de noemer ‘gezonde levensstijl’ te plaatsen zijn, schrijft Marjori ook graag over alledaagse zaken. Die gewone momentjes uit het dagelijks leven die we allemaal wel kennen. www.alledaagsezaken.nl Reageren? Mail naar marjori@vitaminstore.nl

M

aar schaatsen deed ik dus graag en veel. Tót dat ene moment. Het was op de middelbare school toen we met de gymles op een bevroren plas in de buurt moesten gaan schaatsen. Iets wat ‘moet’ stuit doorgaans op protest, dus je kunt je het geklaag van ons pubers vast wel voorstellen. Die twee gymuurtjes op het ijs kan ik me dan ook niet meer herinneren. Wél het beeld van een natte gymleraar: meneer Tessel was door het ijs gezakt!

jongens, werden er al snel twee, want die ene die dit fantastische idee had gehad – Philip – zakte daar, vlak voor onze neus, door het ijs! Ik herinner me dat ik als versteend stond en geen stap meer durfde te verzetten. Niet vooruit, niet achteruit en ook niet opzij.

P

hilip stond gelukkig al snel weer op het ijs, maar als je bedenkt dat we ons midden op die plas bevonden, snap je ook wel dat we niet anders konden dan óf doorlopen óf teruggaan. We deden het eerste, maar bij het café aangekomen maakte mevrouw Hong hier, na zich gemeld te hebben, per direct rechtsomkeert. Mét een omweg. Schaatsen en lopen op natuurijs heb ik sindsdien jarenlang vermeden. De schrik zat erin.

Column

e herfst en de lente zijn mijn favoriete seizoenen. Maar dat is niet altijd zo geweest. Vroeger was ik namelijk echt een winterkind. Hele dagen buiten, waarbij alleen het gebrek aan licht uiteindelijk reden was om naar binnen te gaan. Sleetje rijden, sneeuwballen gooien, schaatsen, chocomelk met slagroom en heerlijke bakkies snert. Het hoorde er allemaal bij. Zo ook onze overburen, de familie Dijkstra, mijn tweede thuis. Het waren de Dijkstra’s die me op m’n derde hebben leren schaatsen en die me met de paplepel meegegeven hebben om te genieten van de schaatswedstrijden op de televisie. Ook vandaag de dag nog kan ik hele weekenden vullen met de schaatssport op de buis.

J

aren later op de HES in Amsterdam, moest ik wederom een gymles op het ijs doorbrengen. We zouden even buiten de stad een tocht op natuurijs maken en ik merkte aan mezelf dat ik ‘m toch wel kneep. Want was het ijs wel betrouwbaar…? Vanaf de bushalte was het nog een flink stuk lopen naar het café waar verzameld moest worden, wat een van de jongens uit ons groepje op het geniale idee bracht om de route af te snijden. In plaats van óm de plas die voor ons lag, zouden we er gewoon overheen lopen; er lag immers toch ijs op. Dus daar liepen wij meiden trouw achter de drie jongens aan. En die drie

M

ijn liefde voor ijs is overigens altijd gebleven. Er gaat geen dag voorbij dat ik het zonder doe. Of het nu waterijs, schepijs of ‘yoghurtijs op een stokje’ van voormalig schaatskampioen Erben Wennemars is. IJs is het helemaal voor mij. En ja, ik kijk enorm uit naar de komende Olympische Winterspelen!

vitamin magazine 15


Er is veel gebeurd in een jaar tijd. Veel moois. In het lentenummer van Vitaminmagazine brachten we onze drie Vitaminboost juicebars én onze mobiele juicebar waarmee we op beursen en events staan al onder de aandacht. Inmiddels zijn ook juicebar vier en vijf al volop in beweging.

Vitaminboost is de juicebar van Vitaminstore waar aan de verschillende verse sapjes en smoothies op basis van groente en fruit, superfoods en/of supplementen worden toegevoegd voor een verantwoorde boost.

Na de Beethovenstraat in het chique Amsterdam Zuid, kwam een tweede Vitaminboost in Leidschendam te staan en werd al snel de derde in de Amsterdamse Kinkerstraat geopend. De als laatste geopende Vitaminboost staat in Amersfoort.

Vitaminboost Amersfoort

“Kom ook snel eens zo’n gezond, kleurrijk slokje proeven, daar in de Sint Jorisstraat op nummer 5 in Amersfoort.”

Oktober 2013 was voor de familie Van Helvoort het begin van een nieuw avontuur: als franchisenemer van Vitaminstore Amersfoort werd besloten om ook voor de juicebar te kiezen. Deze vijfde Vitaminboost vormt inmiddels een prachtig plaatje met de rest van de aantrekkelijke, zeer ruime winkel. Gezien de positieve reacties van de klanten, kunnen we tegen de rest van Amersfoort en omgeving alleen maar zeggen: “Kom ook snel eens zo’n gezond, kleurrijk slokje proeven, daar in de Sint Jorisstraat op nummer 5.” Met Amersfoort als Vitaminstore’s vijfde juicebar, ontbreekt natuurlijk nog nummer vier, een geval apart…

Vitaminboost Amstelveen

16 vitamin magazine

Winkelcentrum Stadshart in Amstelveen heeft in Amstelveen Binnenhof Vitaminboost nummer vier staan. En dit is voor Vitaminstore een wel héél speciale. Deze ‘nr. 4’ gaat namelijk


Super food met superfoods Er is voor gekozen om de toevoeging van superfoods ook door te zetten naar het eten. Of je nu kiest voor een ontbijtje met biologische yoghurt, voor smaakvolle Hot Sandwiches, voor een rijke salade of voor verrassend lekker belegde sneetjes brood. ‘With a touch of Vitaminboost’ smaakt het allemaal naar meer.

verder dan sapjes en smoothies en is de eerste Vitaminboost met een lunchroom. Zo is hier plaats voor verschillende ‘hot and cold drinks’: van diverse soorten thee en koffie tot (kokos)water tot verschillende soorten chocomelk. Ben je nieuwsgierig naar chocolademelk met kokos, rode peper of hazelnoot? Of chocomelk die van witte chocolade gemaakt is? De Hot Chocolate bij Vitaminboost is een heerlijke, verrassende verwarmer voor deze wintermaanden.

Bij Vitaminboost wordt er gewoon een super draai aan gegeven en worden superfoods toegevoegd die de smaak van de traktatie ten goede komen.

Maar ook hier blijft het niet bij, want ‘een beetje fout’ tussen al het gezonde moet natuurlijk ook gewoon kunnen. En met de juiste ingrediënten is er dan tóch weer iets van te maken wat geheel binnen Vitaminboost past. Wie wil het winkelen nu niet af en toe eens onderbreken voor de cake van de week. Denk bijvoorbeeld aan worteltaart, bananabread of cheesecake. Bij Vitaminboost wordt er gewoon een super draai aan gegeven en worden superfoods toegevoegd die de smaak van de traktatie ten goede komen. Tijdens een gezellig dagje winkelen, of wanneer je simpelweg in de buurt bent, kun je het allemaal zelf gaan beleven.

De volgende… En Vitaminboost nummer zes? Daar zullen we het vast en zeker in het lentenummer van Vitaminmagazine over gaan hebben!

vitamin magazine 17


Zoete aardappel Ook een bataat op je bord?

Hip en heilzaam Dit gezonde, licht-zoete knolgewas is zo onderhand overal in het land te koop. Waar je de zoete aardappel voorheen vrijwel alleen bij de toko kon kopen, kun je er tegenwoordig gewoon voor terecht bij de supermarkt en groenteboer. Iedereen met een beetje belangstelling voor een healthy lifestyle zal vroeg of laat bij de zoete aardappel uitkomen. De knol zit eenvoudigweg boordevol complexe (langzame) koolhydraten, nuttige voedingsstoffen en voedingsvezels.

Trek in friet? Een mooi moment om sweet potato fries uit te proberen!

De zoete aardappel bevat raffinose, een suiker die ook voorkomt in bonen en koolsoorten en die kan leiden tot winderigheid. Oeps!

Vooral sporters, mensen die af willen slanken en diabetici zijn in korte tijd bijzonder gecharmeerd geraakt van de zoete aardappel. De knol kan dan ook met recht als ‘geschikt voedingsmiddel’ op tafel gezet worden. Langzame koolhydraten en vezelrijk De zoete aardappel bevat veel vezels, wat op zich al zorgt voor een vertraagde opname van koolhydraten. De vezels zorgen er ook voor dat je snel vol zit. De koolhydraten (suikers) in zoete aardappels worden pas in de dikke darm verteerd en niet zoals bij snelle suikers al aan het begin van de spijsvertering. Door de trage verbranding van de koolhydraten veroorzaakt de zoete aardappel geen pieken en dalen in je bloedsuikergehalte, waardoor plotselinge ‘vreetbuien’ of ‘trek-in-zoet aanvallen’ achterwege blijven. Vetverbranding Tevens stimuleert de bataat de aanmaak van het eiwithormoon adiponectin. Dit hormoon heeft een gunstige invloed op de werking van dat andere hormoon, insuline, waar het suikergehalte in ons bloed mee gereguleerd wordt (mensen met suikerziekte hebben doorgaans een te laag gehalte aan adiponectin). Met een bloedsuikergehalte dat stabiel is, maak je het je lichaam makkelijker om vet te verbranden.

Nutriëntrijk De zoete aardappel voedt ons goed. Zo zijn bijvoorbeeld vitamine C en bètacaroteen (provitamine A) volop aanwezig, evenals het mineraal kalium dat een gunstige invloed heeft op het zenuwstelsel. Tevens bevat dit gewas fytonutriënten die helpen zware metalen uit ons lichaam te verwijderen.

Zo klaargemaakt Het hoogste gehalte aan voedingsstoffen zit in de schil. Komt dát even goed uit: een bataat hoef je niet te schillen! Gewoon schrobben die knol en snijden en bereiden maar. Zoete aardappels passen zowel in zoete als in hartige gerechten en je kunt ze op verschillende manieren klaarmaken: koken, roerbakken, frituren, poffen, verwerken in een ovenschotel, rauw door een salade of in een smoothie.

Puur Natuur

Ze staan in vele gezinnen dagelijks op het menu, aardappels. Meestal in gekookte versie, maar ook gebakken en gefrituurd. Daarnaast halen ze vooral in de twee koudste seizoenen van het jaar de creativiteit van menig keukenprins of -prinses naar boven bij het maken van overheerlijke ovenschotels. Maar… wist je dat je met de zóete aardappel – ook wel bataat genoemd – hetzelfde kunt doen? Deze zoete pieper wordt veelvuldig gebruikt in de ZuidAmerikaanse keuken en wint momenteel snel aan populariteit.

De zoete aardappel is gluten- en cholesterolvrij

vitamin magazine 19


Alles voor jouw gezondheid

Vitaminhealth vernieuwt en verbetert haar producten voortdurend. Ook Prenatal heeft een facelift gekregen. De nieuwe Prenatal van Vitaminhealth is de perfecte zwangerschapsmulti: een multivitaminen- en mineralenpreparaat voor tijdens en direct na de zwangerschap, gedurende de borstvoedingsperiode maar ook voor vrouwen met zwangerschapswensen.

Prenatal is een van de weinige zwangerschapsmulti's die precies de aanbevolen 10 mcg vitamine D, 400 mcg foliumzuur en 18 mg maagvriendelijk (bisglycinaat) ijzer bevat. In tegenstelling tot andere ijzerverbindingen veroorzaakt de bisglycinaatvorm geen misselijkheid of verstopping. IJzer draagt onder andere bij tot de normale vorming van rode bloedcellen. In de behoefte aan vitamine A wordt voorzien door middel van bèta-caroteen, dat door het lichaam zelf kan worden omgezet in vitamine A, maar dan wel alleen wanneer het lichaam

Prenatal De zwangersschapsmulti

daar behoefte aan heeft. Bovendien bevat deze formule nu ook DHA, een van de belangrijkste omega-3 vetzuren uit visolie. Prenatal van Vitaminhealth is een eenmaal daags formule die speciaal is afgestemd op de richtlijnen die de Nederlandse instanties voor deze bijzondere groep mensen hebben vastgesteld. En dat er verschillen zijn tussen de voedingsrichtlijnen en behoeften van Amerikaanse en Nederlandse vrouwen heeft natuurlijk weinig uitleg nodig.

Prenatal Vitaminhealth 30 tabletten 11.95 60 tabletten 19.95 120 tabletten 34.95

‘Winterblues’

Iedereen heeft er wel eens last van wanneer het dagenlang somber weer is…

Sommige mensen voelen zich lusteloos en vermoeid, sommigen hebben moeite om zich te concentreren en anderen zijn prikkelbaar of zenuwachtig. Soms lijkt het of we minder stressgevoelig zijn. De drukke tijden lijken hun invloed te hebben op de mentale weerbaarheid. Het lijkt erop dat de donkere dagen zich in ons hoofd en lichaam hebben genesteld en er een potje van maken.

Brain Mood 60 Vcaps. 23.95 gratis probeerverpakking Maca Forte 30 Vcaps. 20 vitamin magazine

Maak kennis met Brain Mood van Ortholon bevat rhodiola, een ginsengachtige uit Rusland die helpt bij geestelijke druk en inspanning. Die wordt gecombineerd met griffonia (dat van nature 5-HTP bevat) dat goed is voor het zenuwstelsel en sint janskruid hypericum dat het gemoed

positief kan beïnvloeden. De kracht van Brain Mood zit ‘m niet in de afzonderlijke ingrediënten maar in de som der delen. De verschillende effecten van de ingrediënten die elkaar aanvullen en tezamen zorgen voor een geweldig gevoel! ‘Macacijn’ Diep in de Braziliaanse jungle weten ze het al honderden jaren: maca is gezond. De traditionele medicijnmannen van de Inca’s gebruikten maca namelijk al met talloze toepassingen: energie, libido en bij zwakke zenuwen. Dat maakt dat Maca Forte ideaal is om te combineren met Brain Mood. Combineer Brain Mood met Maca Forte en zie licht in de duisternis van de winter!


Spaarvoordeel speciaal voor vaste klanten

Je kunt vitaminpoints bij het bereiken van 250 stuks natuurlijk inleveren voor 10.00 euro contante korting, maar je kunt ook nog even doorsparen voor meer voordeel! Of je vitaminpoints juist lekker snel inleveren voor extra kleine prijsjes… Het vitaminpoints aanbod van deze winter*:

Voor een schoon, fit en vitaal lichaam

Vitamintea 20 zakjes

Chlorella 200 tabletten 1 exemplaar

0.00

Zuiver bij de hand! Zuiver en puur 125 ml 1 exemplaar

0.00

0.00

+ 250 vitaminpoints

+100 vitaminpoints

Verkrijgbaar in 6 smaken.

of 9.95

of 5.95

Rocketbottle!

Zachte lippen

Praktisch en duurzaam waterflesje

Vitaminsports bidon 1 exemplaar

Natuurlijke lippenbalsem 1 exemplaar

Vitamindopper 1 exemplaar

+ 50 vitaminpoints of 2.95

0.

0.

+ 75 vitaminpoints

+ 50 vitaminpoints

of 3.50

vanaf 2.50

00

00

Zuiver & Puur Smakelijke Detoxdrink

2.50

+ 250 vitaminpoints of 12.50

Nog geen Vitaminclubkaart? Vraag ‘m dan nu aan in de winkel en profiteer van alle voordelen!

Vitaminpoints

Echte theeleut?

Vitaminclub

Als lid van vitaminclub profiteer je van exclusieve voordeelacties en kun je deelnemen aan speciale clinics. Ook word je uitgenodigd voor interessante lezingen of gezonde evenementen bij jou in de buurt. Bij minimaal 2 bezoeken per jaar ontvang je ieder kwartaal een unieke kortingsactie samen met Vitaminmagazine gratis thuisgestuurd. Dit glossy tijdschrift bevat alles over health, sports, beauty en food. Bovendien maak je als lid van vitaminclub automatisch gebruik van een aantrekkelijk spaarprogramma: over alle aankopen ontvang je gratis vitamin-points die je kunt inwisselen voor kortingen* of bijzondere aanbiedingen! Op vertoon van je vitaminclubkaart kun je tevens profiteren van vele voordelen bij talloze partners van Vitaminstore. Kijk voor meer informatie op www.vitaminstore.nl/vitaminclub

* Geldig t/m 21-03-2014, niet geldig i.c.m. andere acties en/of aanbiedingen. Voor iedere 1.00 die je bij Vitaminstore besteedt ontvang je één vitaminpoint. vitamin magazine 21


Winterse toppers

D telt weer mee Hoewel de voedingsraad onder druk van alle wetenschappelijke data de vitamine D aanbevelingen recentelijk naar boven aanpaste, gaat ze volgens orthomoleculair wetenschapper dr. Gert E. Schuitemaker nog lang niet ver genoeg.

Super D Vitaminhealth super 100 softgels 12.95 250 softgels 24.95

Super D bevat 25 microgram bio-actieve vitamine D3 (cholecalciferol) opgelost in rijstkorrel olie van koude persing. Zolang de R in de maand zit adviseren wij daarom D(eze).

Pukka, gecertificeerd biologische thee • award winning thee • meest verrukkelijke smaken in de wereld • vrij van synthetische zoetstoffen • duurzaam verbouwd

OP=OP

Geschenkblik zwart Pukka 1x Love 1x Peppermint & Licorice 20x2 gram 9.99

Meer comfort in elk type schoen De Comfort Sole van BackJoy houdt u comfortabel in balans, waardoor knie- en rugklachten kunnen verminderen. Dit zorgt voor een betere houding. BackJoy Comfort Soles: • schokabsorberend • ventilatiegaatjes • circulatienopjes • ergonomische hielcup • ultralicht materiaal 

Comfort Soles BackJoy 1 paar 12.50

22 vitamin magazine

Het is rood en… Rode Gist Rijst wordt gemaakt door rijst te ‘vergisten’ met een gist dat Monascus purpureus heet. Een stofje in de Rode Gist Rijst, Monacalin K, blijkt het natuurlijke alternatief voor een verantwoord cholesterolgehalte. De wetenschappelijke commissie van de EU die gezondheidsclaims goed- en afkeurt, vond de werking van rode rijst gist voldoende bewezen om te kunnen claimen dat het helpt om normale cholesterolgehalten in het bloed in stand te houden.

Rode Gist Rijst

Goed voor de cholesterolspiegel

Rode Gist Rijst Vitaminhealth 120 vcaps 29.95

En de winnaar is… Dit is ons meest geavanceerde bijdetijdse multivitaminen-/mineralenpreparaat. Super Multi is een bijzonder rijke formule, samengesteld voor iedereen met een onregelmatige en/of drukke levensstijl. Alle ingrediënten, waaronder zelfs superfruits en -foods, zijn met zorg gekozen en toegevoegd. De speciale donkerbruine glazen pot zorgt voor optimale bescherming tegen de invloed van licht, zuurstof en vocht.

Super Multi Vitaminhealth Super 60 tabletten 34.95 120 tabletten 64.95


Een van de

moeilijkste dingen om

weg te geven, is vriendelijkheid; meestal wordt ze teruggegeven. Mark Ortman, Amerikaans auteur en consultant

Het is bijna

onmogelijk om iemand

door de modder te halen, zonder zelf

smerig te worden.

ook

Abigail van Buren, Amerikaans adviescolumniste

•• •p ag in a• ••

koren wordt niet verstikt door onkruid, maar door nalatigheid van de boer. Het

23 36

Chinese wijsheid vitamin magazine 23


nde t ma ar liefst 17-18 verschille superfoods.

V ro uw

Me

n& a M r Speciaal voo

t Me Shi

R ita eishi, ke. Cord ke & i n g Met yceps, Maitarsteunand Reishi ter onde erst e van de w

Premium vitaminen n en minerale

120 tabletten 69,95

60 tabletten 36,95

Royal Green Multi Man & Vrouw Royal Green Multi Man en Multi Vrouw leveren essentiële vitami-

van bestrijdingsmiddelen! Dus vraag uzelf af: wil ik een volledig synthe-

nen en mineralen die een man of vrouw nodig heeft in de vorm van

tische tablet, of wil ik een unieke mix van vitaminen, mineralen, super-

voeding. Zo komt onze vitamine C uit Acerola bessen, alle verschil-

foods, kruiden, paddenstoelen en plantenextracten?

lende B-vitaminen uit een unieke mix van Spirulina, Holy basil, Guave en Citroen en komt onze Selenium uit mosterdzaadjes. We leveren hiernaast

Royal Green gebruikt absoluut geen chemicaliën,

maar liefst 17-18 verschillende superfoods, waaronder Gember, Geelwor-

conserveringsmiddelen, synthetische zoet- of smaak-

tel, Groene thee, Zwarte bessen, Blauwe bosbessen, Ginseng, Granaatap-

stoffen. Natuurlijk gluten vrij. Ervaar het verschil nu!

pel, Rhodiola en nog veel meer! Uiteraard verbouwd zonder het gebruik Meer informatie: Frenchtop Natural Care Products BV. • Tel: 0226-364400 • www.royal-green.eu

ESSENTIALS

Enjoy life, stay healthy!


Tips, nieuwtjes en vragen

Goed volk

Laat je darmen spreken en luister daarbij dan ook werkelijk naar wat ze te zeggen hebben. Je darmen kunnen je namelijk een indicatie geven van hoe het met je gezondheid gesteld is. Zijn je darmen in slechte conditie, dan raakt je lichaam uit balans en staat de deur naar allerlei klachten open. Eet daarom gevarieerd en gezond; hiermee haal je ‘goed volk’ in huis: vezels en voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor een optimale darmconditie en een fijn gevoel. Met een gezond darmstelsel loop je tevens minder kans om allergieën te ontwikkelen.

Gezonde darmen geven een goed gevoel!

Voedingsintolerantie?

Vind je het lastig om genoeg groente – en dus vitaminen en vezels – te eten op een dag? Probeer dan eens deze ‘XXL groene superfood smoothie’! In de smoothie zijn superfoods verwerkt die kunnen bijdragen aan een heerlijk energiek gevoel; het is een ideale smoothie om je dag mee te beginnen. We weten zeker dat je met dit 'groene monster' met gemak de ochtend doorkomt!

Dit heb je nodig: • 1 banaan • 2 kiwi’s • het sap van een halve citroen •3h  andjes ‘gewassen’ verse bladspinazie (boerenkool kan ook!) •1e  etlepel chiazaad (boordevol omega-3 vetzuren, geeft een verzadigd gevoel) • 1 theelepel chlorellapoeder • 1 theelepel macapoeder • een flinke scheut kokoswater •e  en paar gojibessen voor 'on top'

Mensen met een sluimerende voedingsintolerantie hebben vaak last van vage klachten die door de dokter niet geduid kunnen worden. Een ongemakkelijk, opgeblazen gevoel, regelmatig last van hoofdpijn of onlogisch moe terwijl je toch voldoende uitrust? Herken je jezelf? Misschien heb jij ook wel last van een verborgen voedingsintolerantie. Met FoodDetective test je jezelf op de 46 meest voorkomende, verborgen voedingsintoleranties en krijg je advies over hoe je deze voedingsstoffen zonder al teveel ingrepen toch zoveel mogelijk kunt vermijden! Food Detective 1 thuistest voor 1 persoon 99.50

Blend the morning away baby!

Afslanken met konjac?

Het antwoord schijnt ja te zijn. Tenminste, als je ‘slim’ eet… Noodles, pasta’s en rijst van het merk Slim zijn suikervrij, vetvrij én glutenvrij. Daarnaast bevatten ze weinig calorieën (tussen de 7,7 en 12 calorieën per 100 gram), hebben ze een goede invloed op het cholesterolgehalte én bevatten ze vezels die een bijzondere eigenschap hebben: het verzadigingsgevoel houdt wel 4 uur aan! Verantwoordelijk voor deze interessante kenmerken is de wortelknol van de Konjacplant (Glucomannan) die voor-

komt in en rondom China, Japan en Indonesië. Klein detail: Konjac moet niet verward worden met cognac. Denk dus niet dat je wel je eigen konjacpasta kunt maken door eenvoudigweg wat cognac over je spaghetti te gieten. In tegenstelling tot konjac, heeft cognac een zéér hoog alcoholgehalte…

Tip 1: blend eerst de spinazie met het kokoswater. Op deze manier voorkom je dat je straks stukjes spinazie in je smoothie terugvindt. Tip 2: Misschien moet je even wennen aan de smaak. Als je de smoothie liever wat zoeter drinkt, voeg je meer kokoswater en banaan toe. www.degroenemeisjes.nl 

Lezersrubriek

Een darmstelsel dat naar behoren werkt, filtert die zo belangrijke voedingsstoffen uit onze voeding en geeft het af aan het bloed. Hiermee kan ons afweersysteem naar een hoger niveau getild worden, waardoor we beter weerstand kunnen bieden tegen fóut volk: ziektekiemen.

SUPER GROEN

Enjoy!

vitamin magazine 25


Wat een snertweer! Of vind je het juist lekker? “Wat een snertweer!” Waarschijnlijk heb je deze zin de laatste drie maanden best wel een aantal keer – of meer – uitgesproken. En misschien heb je wel net zoveel keer – of meer – gezegd: “Wéér snert!” Bij de een betekent het dan “Wéér snert, gátver!” en bij de ander “Wéér snert, lékker!”. Maar hoe je er ook tegenaan kijkt, bij de donkere dagen hoort traditiegetrouw nu eenmaal dat bekende bakkie: erwtensoep!

Erwten – en ook andere peulvruchten – hebben een gunstige invloed op het cholesterolniveau; ze streven naar een juiste balans. Het ‘slechte cholesterol’ gaat omlaag en het ‘goede’ gaat omhoog.

Dat voedt Ze zijn enorm voedzaam hoor, die groene prehistorische balletjes, verstopt in een peul. Erwten behoren tot de categorie peulvruchten en zijn goed gevuld met koolhydraten, proteïnen (eiwitten), uiteenlopende vitaminen en mineralen en verschillende polyfenolen. Polyfenolen zijn chemische verbindingen die in planten voorkomen en die met succes de strijd aangaan met de vernietigende vrije radicalen in ons lichaam. Een opmerkelijk kenmerk van erwten is dat ze boordevol proteïnen en vezels zitten. Proteïnen en vezels zijn uitstekende helpers voor wat betreft het in balans houden van de bloedsuikerspiegel, waardoor onbedwingbare eetbuien – snoepbuien – beter voorkomen kunnen worden. Heel handig zo aan het begin van het jaar waarbij pogingen tot ‘afvallen’ en ‘niet snoepen’ weer veelvuldig ondernomen worden. In een jaargetijde waarin veel van ons lichaam gevergd wordt, vormt een bord erwtensoep een stevige, versterkende hap. Zowel als hoofdmaaltijd als in de

26 vitamin magazine


vorm van een tussendoortje (bijvoorbeeld na een uitwaaiwandeling over het strand, tijdens het winkelen of op de bank bij het kijken van een dvdtje op zo’n fijne ‘binnenblijfdag’ in het weekend).

Gespleten persoonlijkheid?

Wanneer van een gedroogde erwt de huid wordt verwijderd, valt het balletje uiteen in twee helften. Voilà, de spliterwt is geboren. En laten dit nu net de erwten zijn die bij het bereiden van erwtensoep gebruikt worden. En nee, het is niet zo dat spliterwten niet deugen; ze zijn nog steeds van hetzelfde geweldige karakter, maar gaan gewoonweg gehalveerd door het leven. Niets mis mee dus. Sterker nog, hun gespleten gedaante verkort de kooktijd!

Bereidingswijze Doe de spliterwten, het water en de karbonades in een soeppan. Kruimel daar twee bouillonblokjes boven en strooi er wat zout, cayennepeper en kurkuma bij. Kneus de laurierblaadjes en doe ze met de pimentkorrels in een theefilter en knoop die dicht. Dit kruidenzakje doe je ook in het water. Zet de pan op het vuur en draai zodra het water kookt het vuur op de laagste stand. Na zo’n 45 minuten haal je de karbonades uit de pan en leg je ze op de snijplank. Ondertussen bak je de spekjes in eigen vet gaar (níet krokant) en doe je ze in de soeppan. Verkruimel nog twee bouillonblokjes boven de pan, strooi er rijkelijk kurkuma bij en nog een beetje cayennepeper. Door peper toe te voegen, worden de heilzame eigenschappen van kurkuma beter door het lichaam opgenomen. Kurkuma wordt al sinds

Oma’s uit de vorige eeuw en holbewoners van nóg langer geleden, konden hun pannen met soep uren en uren en uren op het vuur laten staan. In de 21ste eeuw gaat het er veelal anders, sneller, aan toe: zodra de erwten zodanig zacht geworden zijn dat je ze – op hun kleur na – niet meer herkent, gaat het vuur uit en zijn we er klaar mee.

Echt een snertrecept!

Elke familie heeft zo haar eigen perfecte recept voor erwtensoep. Het ene recept kan boordevol verschillende ingrediënten zitten, waar het andere juist uitblinkt in eenvoud. Eén gemene deler zullen ze in ieder geval hebben: de erwt. Ingrediënten • 500 gram spliterwten • 2 - 2,5 liter water (afhankelijk van hoe dik je de soep wilt hebben) • 2 schouderkarbonades • 100 gram magere spekreepjes • 750 gram soepgroenten voor erwtensoep (knolselderij, prei, wortelen, ui) – indien je heel veel zin hebt om in de keuken te staan, mag je ook gerust zelf al je groenten snijden. Wij houden het echter bij een voorgesneden versie… • 1 rookworst • 7 Maggi bouillonblokjes (kleine vierkante) • 3 laurierblaadjes, 10 pimentkorrels • zout, cayennepeper, kurkuma • theefilter (deze zakjes worden gewoonlijk voor ‘losse thee’ gebruikt)

oudsher gebruikt vanwege de goede invloed op de lever en de spijsvertering. Cayennepeper zelf is overigens ook een superkruid; het is een echte hartevriend, o.a. stimulerend voor hart en bloedsomloop. En maak je niet druk om de mild bittere smaak van kurkuma. Die vervaagt door de sterke smaak van de spliterwten. Wanneer de spliterwten uit elkaar beginnen te vallen, doe je de soepgroenten bij het geheel met nog twee bouillonblokjes. Of je het laatste bouillonblokje nog gebruikt of eventueel nog wat zout, kun je bepalen door af en toe even te proeven. Wanneer de soepgroenten wat zacht geworden zijn, doe je de inmiddels in kleine stukjes gesneden karbonades er weer bij. Laat alles lekker op een laag vuurtje verder pruttelen tot de spliterwten en de soepgroenten helemaal zacht zijn. Als laatste voeg je dan nog in plakjes gesneden rookworst toe. Klaar! Traditioneel wordt bij de soep roggebrood met katenspek geserveerd.

Erwtensoep is als een diesel. De soep heeft even de tijd nodig – een dag – om pas écht goed op gang te komen. De smaken komen dan volledig tot hun recht en de structuur zal de gewenste dikte bereikt hebben. Mmmmm, lekker hoor!

TIP! Patatje snert

Soms moet je een beetje ‘out of the box’ denken, moet eigenaar Laurens ten Bergen van cafetaria ‘t Pelkhuisje in Winterswijk gedacht hebben. In oktober 2013 haalde hij het nieuws met zijn nieuwkomer op het patatmenu. Geen mayonaise, satésaus, curry of ketchup over de vers gebakken patatjes, maar gewoon een goede schep snert. Het schijnt verrassend lekker te zijn en is in ieder geval… het proberen waard! www.pelkhuisje.nl

vitamin magazine 27


Winterwandelen Een waanzinnige oppepper

Heb je al eens ervaren wat een waanzinnige boost je krijgt van een koude, gure winterwandeling? De eerste minuten vraag je je misschien nog af wanneer je toch ‘van het pad geraakt bent’, want je hebt het koud en verlangt naar de warmte van de centrale verwarming, de open haard, een kopje thee of een kruik. Wat doe je buiten?! Maar al na een aantal minuten met de pas erin, kom je erachter dat het loont om niet altijd die geijkte wandelpaden van de lente en de zomer af te lopen. Wandelen in de winter is een beetje koud, maar wel lekker!

Loop je mee? Misschien is sporten voor jou niet altijd even vanzelfsprekend en doe je het vooral omdat het moet. En in dat geval heb je er al snel geen zin meer in en beland je binnen de kortste keren weer apathisch op de bank. En elke keer zal het dan weer moeilijker worden om tóch de stoute sportschoenen weer aan te trekken en het nog maar weer een keer te proberen. Winterwandelen zou dan wel eens perfect in jouw straatje kunnen passen. Sterker nog: je kunt het gewoon in je eigen straat doen! Ook indien je wel al geregeld en vanzelfsprekend aan sporten doet, zou winterwandelen je aan kunnen spreken. Het is een prettige bezigheid die altijd wel even tussendoor kan en die puur als ontspanning kan dienen naast de sport die je al beoefent. Bij winterwandelen gaat het er niet om het uiterste van jezelf te vergen. Een simpel ‘blokkie om’ is al goed genoeg!

Eigenlijk heel simpel Wandelen is simpel en daarom heel eenvoudig in je dagelijkse routine op te nemen. • Het kan altijd, gratis en overal. • Je kunt het met jezelf of met anderen doen. • Je kunt het zo intensief maken als je wilt. Voor je het ook maar in de gaten hebt, houd je er opeens een behoorlijk gezonde levensstijl op na, lijk je energie voor tien te hebben, voel je je sterk en ontspannen en ga je er met de dag beter uitzien. Begin daarom vandaag! 28 vitamin magazine

Met tien minuutjes hier en een half uurtje daar, heb je in no-time jouw eigen waanzinnige winterwandelschema samengesteld. We helpen je een eindje op weg. Kies of combineer maar: ’s Ochtends voor je aan je dag begint Een stevige wandeling van een kwartier is al voldoende om je motor (de stofwisseling) op te starten en draaiende te houden. Heb je ’s ochtends meer tijd, dan is een wandeling van een half uur nóg beter. In de lunchpauze Twintig tot dertig minuten de pas erin – alleen of met collega’s – is voldoende om daarna weer energiek en geconcentreerd je werkdag te kunnen vervolgen. Hoe de dag verder ook zal verlopen, een portie beweging heb je in ieder geval al gehad (let er wel op dat je niet gaat slenteren, want daar word je juist moe van). Als tussendoortje Met een ommetje van vijf tot tien minuten en daarbij een smakelijke, slimme snack (fruit, noten, soep) blijf je die vervelende 4-uur dip de baas. ’s Avonds Door dertig minuten flink de pas erin te hebben en daarbij de armen af en toe lekker mee te laten zwaaien, kun je de voorbije dag even goed van je afschudden. Terwijl je loopt, laat je al het gepieker en gedoe los en bereid je


jezelf voor op een welverdiende ontspannen avond. En wat zul je lekker slápen… In het weekend en op andere vrije dagen Misschien heb je nu wel tijd en zin in een stevige wandeling van een uur of langer. Trek er op uit, span de buikspieren aan, voer het tempo op, transpireer er op los en vergeet niet om ook nog van de mooie natuur te genieten. Vooral wanneer er sneeuw ligt zou je je weleens in een waar winterwonderland kunnen wanen. Wil je er een echte workout van maken, dan zou je jezelf kunnen verrassen met pittige tempowisselingen. Ook kun je een touw meenemen om tussendoor wat touwtje te springen of ga je de duinen in en klim je je rot! Vooral de bil- en beenspieren zullen je daar dankbaar voor zijn (of juist niet: au, spierpijn).

Ligt er ijs op de paden? Sla het wandelen dan maar liever een keer over. Is er nét sneeuw gevallen? Dan heb je nog goede grip tijdens het wandelen, míts je schoenen draagt met een duidelijk profiel!. En wat een heerlijk geluid is dat toch: gekraak van sneeuw. Is de sneeuw al platgelopen? Dan kunnen de paden verraderlijk glad zijn, zélfs als je schoenen draagt met een duidelijk profiel! Houd vooral je lippen altijd vet. Eenmaal gebarsten kunnen ze behoorlijk veel pijn opleveren. Je hebt vast wel plek in je zak voor een goede, natuurlijke lippenbalsem. Vergeet je sjaal en muts niet bij snijdende kou en kleed je in laagjes. Vergeet niet om jezelf zichtbaar te maken in ’t donker. Een lampje of reflecterend hesje of bandje kan een botsing helpen voorkomen.

Gezonde gewoonte We hoeven er niet geheimzinnig over te doen. Winterwandelen biedt waanzinnige voordelen: • Het versterkt o.a. hart, longen, spieren en botten. • Door geregeld tussendoor het tempo te verhogen, verhoog je je gemiddelde vetverbranding. Zeer welkom bij het afvallen. • Wandelen ontspant en geeft positieve energie. • Voel je je fit, dan ben je ook eerder geneigd om gezond en minder te eten. Dat scheelt weer foute vetten en onnodige calorieën.

Heb je net de slag en het plezier van het winterwandelen te pakken, is de winter alweer voorbij. Wat dan?

• Wandelen is goed voor de doorbloeding; staat je goed, die frisse toet! • Wandelen is niet alleen een zegen voor je lichaam, maar helpt je ook geestelijk overeind te blijven. • Wandelen stimuleert creativiteit. De goede ideeën lijken zomaar aan te komen waaien. Zo ook die ene oplossing voor dat ene grote probleem… De lijst met voordelen is nog vele malen langer, maar het is leuker om daar gewoon zélf achter te komen!

Nou, niets aan de hand. Wanneer je je aanpast aan de veranderde weersomstandigheden, kun je gewoon door blijven gaan met wat je doet. Je noemt het dan alleen anders: lentewandelen, zomerwandelen, herfstwandelen… PS. Die langere winterwandelingen in het weekend mogen best beloond worden hoor. Wat dacht je van een heerlijk bakkie snert of een kop koffie of chocolademelk met een goed aanwezige toef slagroom erop, mmm! vitamin magazine 29


Alles voor jouw gezondheid

Phital Support en Phital Probiotica zijn nu ook verkrijgbaar bij Vitaminstore Phital is een kwalitatief hoogwaardige voedingssupplementenlijn met unieke ingrediënten die ondersteuning kunnen bieden en zo een bijdrage kunnen leveren aan het behoud van uw gezondheid. De volgende Support producten zijn nu ook verkrijgbaar bij Vitaminstore: • Brain support bevat Ginkgo-biloba extract dat goed is voor het geheugen en de concentratie.

Van Phital Probiotica zijn de Probiotica Plus (10-daagse kuur) en Probiotica Daily (voor dagelijks gebruik) bij Vitaminstore verkrijgbaar.

• Circulatie support bevat druivenpitextract dat door zijn werking als antioxidant een De probiotica producten maken gebruik gunstige invloed heeft op de bloedsomloop van de gepatenteerde DuoLac® • Cardio support bevat Knoflook-extract dat technologie die de melkzuurbacterie een gunstige invloed voorziet van een dubbele coating, heeft op hart en bloedvaten. waardoor de inhoud wordt beschermt tegen maagsap en gal. Hierdoor blijven • Cranberry + C is een krachtige cranberry de probiotica stammen levensvatbaar formule met vitamine C dat helpt bij de en in goede conditie. normale werking van het immuunsysteem

Voor soepele gewrichten Solgar introduceert Solgar No. 7 Gewrichten zijn belangrijk voor het bewegen. Of u nu rent, klimt of danst. Door het ouder worden kan het zijn dat de gewrichten wel wat ondersteuning kunnen gebruiken. Het is dan goed om toch te blijven bewegen. Als u rustig fietst, wandelt of zwemt blijven de gewrichten, door de beweging, soepel. Van oudsher worden binnen de Ayurvedische voedingsleer plantaardige extracten gebruikt om de gewrichten te ondersteunen. Zo wordt de hars van de boom Boswellia serrata* gebruikt om de gewrichten soepel te houden. Solgar No. 7 bevat een geconcentreerd Boswellia extract (5-Loxin® advanced), aangevuld met onder andere de krachtige, niet zure vorm van vitamine C (Ester-C®) voor het behoud van gezond kraakbeen. In Engeland werd Solgar No. 7 de Natural & Organic Award 2013 toegekend als beste introductie in de categorie vitaminen en mineralen.

30 vitamin magazine

Solgar No.7 Solgar 30 plantaardige capsules 43.75


Merel & Jamie

Winterontbijtjes O H P

De Groene Meisjes Bloggers De Groene Meisjes, Merel & Jamie, bloggen over alle mogelijke manieren om je leven op een hippe manier groener te maken. Dit doen ze onder andere door heerlijke recepten met je te delen. De recepten zijn gezond, veganistisch en gemakkelijk. Verder schrijven de Groene Meisjes over onderwerpen als vintage kleding, kringloopinterieur, hotspots in allerlei leuke steden en de nieuwste en leukste producten en boeken. www.degroenemeisjes.nl

robeer eens ‘overnight oats’. De naam zegt het al: overnachtse havermout. Je maakt ’s avonds, vlak voordat je gaat slapen, een kom klaar met bijvoorbeeld amandelmelk, havermout, een geprakte banaan en wat kaneel. De kom zet je afgedekt in de koelkast. Wanneer je de volgende ochtend slaapdronken uit je bed komt rollen, haal je de kom uit de koelkast. Eventueel voeg je dan nog wat superfoods toe, zoals gojibessen, chiazaad of lijnzaad, maar dat is een optie. De havermout is door het nachtje weken heerlijk zacht en romig geworden en je hebt er helemaal geen werk aan. Je kunt de overnight oats ook makkelijk meenemen. Het is tegenwoordig hartstikke hip om je eten in weckpotjes te verpakken. Lepel erbij en klaar ben je!

Je stevige ontbijtshake zal je de hele ochtend power geven en is overigens makkelijk mee te nemen in een lekvrije beker. Rietje erbij en gáán!

eb jij iets minder haast en vind je het geen probleem om 's ochtends wat meer tijd uit te trekken voor het ontbijt? Overnight oats zijn heerlijk, maar in de winter kan natuurlijk niets de warme havermoutpap die je nog van vroeger kent verslaan. Het allerlekkerst wordt dit ouderwetse ontbijtgerecht door de havermout te koken in amandelmelk en het op smaak te brengen met kaneel, rozijnen en appel. Vind je dit niet zoet genoeg? Voeg dan wat kokossuiker toe. De suiker smelt door de warmte van de pap en... je weet niet wat je proeft! Havermoutpap moet je lekker thuis eten, warm en met een beker thee erbij. Misschien een idee voor de vele winterse weekenden die nog gaan komen?

Column

ntzettend veel mensen hebben moeite met ontbijten. Ze vinden dat het teveel tijd kost of weten niks lekkers te bedenken (en geef toe, die bruine boterham met hagelslag heb je ook wel een keer gezien). In de winter wordt dit nog een beetje moeilijker, immers: het is donker als je uit bed komt – en koud bovendien – en het laatste waar je dan zin in hebt is veel tijd besteden aan het maken van een ontbijt. Goed nieuws: dat hoeft ook helemaal niet! Als jij ’s ochtends weinig tot geen tijd aan je ontbijt wilt besteden, hebben we een paar tips voor je.

H

et ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag en geeft ons de nodige energie om de dag mee door te komen. Zeker in de winter heb je deze energie hard nodig, dus maak eens goed gebruik van onze tips.

E

en smoothie is altijd een goed idee en kost bovendien heel erg weinig tijd; je ontbijt is klaar voor je het doorhebt. Eventueel snijd je het fruit de avond van tevoren al klein en stop je de ingrediënten bij elkaar in een bakje dat je vervolgens in de koelkast zet. De volgende ochtend leeg je het bakje in de blender, doe je er een beetje sap, water, yoghurt of melk bij en eventueel ook nog wat superfoods of havervlokken (voor de vulling): blenden maar! Lekkere winterse fruit- en groentesoorten om in je smoothies te verwerken zijn: bieten, boerenkool, appels, peren, gember en sinaasappels.

Eet smakelijk! vitamin magazine 31


Hein Otterspeer

Sport & Voeding Wie hard wil schaatsen, moet eerst goed eten

Amateursporter of topsporter: je kunt nog zo hard trainen, maar als datgene wat je naar binnen werkt niet van net zo’n grote kwaliteit is als de arbeid die je verricht, kom je niet ver. Je zult zo nooit de prestaties kunnen behalen die er van je verwacht worden. Die je van jezélf verwacht. Met de Olympische Winterspelen in het Russische Sochi in aantocht is het voor de deelnemende sporters van nóg groter belang om voldoende – en de juiste – voedingsstoffen binnen te krijgen. Zij gaan voor het hoogst haalbare. Voor goud!

WOLVEGA – Schaatser Hein Otterspeer loopt voor de derde keer met een vol bord van het hotelbuffet naar de tafel. Daar krijgt hij de standaardvraag van zijn ploeggenoten: “Heb je nog trek, Hein? Straks nog even een hapje in de stad eten?” Otterspeer glimlacht erom. Hij weet dat hij een indrukwekkende eetlust bezit. En hij weet ook dat dat nódig is met zo’n indrukwekkend lijf als het zijne. “Ik moet vooral zorgen dat ik niet te weinig eet”, zegt Hein aan de speciaal voor Team beslist.nl gereserveerde dinertafel in hotel Van der Valk in Wolvega. “Ik vraag veel van mezelf en dus verbrand ik ook veel.” Otterspeer moet als topsporter met olympische ambities natuurlijk op zijn voedingspatroon letten, maar zijn 1.93 meter lange lichaam vraagt nog meer aandacht. “Ik eet vier keer per dag. Twee keer zorg ik voor warm eten – in de middag en in de avond – 's ochtends ontbijt ik met yoghurt en door mijzelf samengestelde muesli en 32 vitamin magazine 32 vitamin magazine


Sport & Voeding

's avonds neem ik dan nog fruit of kwark en soms een boterham.” Behalve op voldoende voedingsstoffen, let Hein er ook op dat hij gevarieerd eet. “Zo veel mogelijk. Soms is dat moeilijk, als je op trainingskamp bent bijvoorbeeld. Je kunt in een hotel niet altijd eten wat je wilt en soms schaft de pot veel van hetzelfde.” Dat zijn de momenten waarop Hein Otterspeer zich gelukkig prijst dat Plantina supplier is van Team beslist.nl. “Op trainingskamp gebruik ik die voedingssupplementen. Je werkt keihard op zo'n trainingskamp en dan moet je zorgen dat je alles in goede conditie houdt. Als het weer minder wordt, zo'n typisch Nederlandse herfst bijvoorbeeld, moet je ook opletten. Dan grijp ik naar mijn supplementen voor dat beetje extra.”

trainingen kan volhouden, en 's avonds eet ik vlees en groenten. Daarmee probeer ik veel te variëren. En om het evenwicht te houden, heb ik mijn Plantina voedingssupplementen. Vooral tijdens zware trainingsperiodes helpen die mij goed.” Als zelfs Hein is uitgegeten, pakken de schaatsers hun spullen bij elkaar. Daar zitten ook de nieuwe bidons bij, dit seizoen bedrukt met het logo van Plantina. “Deze dus”, zegt Michel Mulder nog een keer ten overvloede, terwijl hij op zijn waterfles wijst.

“Ik dacht dat ik goed bezig was, maar ik dronk zó een fles cola leeg.” Michel Mulder, wereldkampioen sprint, is een van de ploeggenoten die bewonderend kijkt naar de borden pasta die Hein Otterspeer wegwerkt in de eetzaal van het hotel. Mulder heeft niet zo veel voeding nodig als zijn teammaat, maar is zich wel degelijk bewust van het belang van goede, evenwichtige voeding. Tot 2011 was hij een goede schaatser en skeeleraar, maar nog geen wereldtopper. Toen gooide hij – na goede gesprekken met Gerard van Velde, coach van Team beslist.nl, en zijn inlinecoach Desly Hill – het roer om. “Ik sloeg soms gewoon een fles cola achterover en ging regelmatig bij McDonald's eten. Toch dacht ik dat ik goed bezig was, maar nu weet ik dat dat niet klopte. Bij een gezond leven – en dat is een basisvoorwaarde om topsport te kunnen bedrijven – hoort gezonde, evenwichtige voeding.” Nu zorgt Michel in zijn flatje in Heerenveen voor voedzame maaltijden. Hij kookt tegenwoordig zelf. “In de ochtend neem ik yoghurt met muesli, 's middags eet ik veel koolhydraten, zodat ik de zware

Michel Mulder

vitamin magazine 33


Zuiver en Puur Natuurlijke detox formule!

De lever is het lichaamseigen ontgiftigingsapparaat. Zuiver & Puur zijn Detox producten met aandacht voor het lichaam en voor de lever. Artisjok, Mariadistel en

Zuiver & Puur Natuurlijke detox formule

Kurkuma worden in de wereld al eeuwen gebruikt ter ondersteuning van de spijsvertering en de lever.

Zuiver & Puur Smakelijke Detoxdrink


De navel Gewoon in ‘t midden

Eetbaar

daarom wel zo’n grote aantrekkingskracht op mannen heeft...?

Troep

Navels zijn bijzonder lekker, vooral in de winter. We hebben het in dit geval dan wel over de populaire ‘navelsinaasappel’: lekker en vriendelijk. Vriendelijk, omdat er geen pitten in zitten! De navelsinaasappel heeft zijn naam te danken aan het plekje onderaan, dat lijkt op de navel zoals wij mensen die hebben. Zo doodgewoon als de sinaasappel voor ons is, zo eigenaardig is de navelsinaasappel als je hem nader bekijkt: hij draag een tweede vrucht met zich mee! En de ‘navel’ aan de buitenkant, is met deze tweede vrucht verbonden. Wanneer je de navelsinaasappel schilt en doormidden breekt is dat duidelijk te zien.

De navel, bij het merendeel van de bevolking een kuiltje, heeft de neiging zich te gedragen als een rommelige zolder. Stof, kledingvezels, zweet en huidschilvers verzamelen zich in de kleinste hoekjes. Vergeet niet om tijdens het douchen ook je navel schoon te maken en hem vervolgens vooral goed af te drogen, want voor je het weet heb je een stinknavel en met nog meer pech een schimmelnavel. • Gebruik geen zeep bij De navel is een grote bekende van kleine omhet wassen van je navel. vang. Bij de meeste mensen is hij hol en bij een • Ga er niet in peuteren enkeling bol. Al ruim voor onze geboorte hadden (en zeker niet met een pincet). we er een band mee, al wordt in die baarmoe• Geef je navel de ruimte (niet te strakke dertijd van een ‘navelstreng’ gesproken. Tijdens kleding). de hele zwangerschap is het de navelstreng die En nogmaals: houd hem droog. als aan- en afvoerbuis tussen moeder en kind de vele voedingsstoffen, zuurstof en afvalstoffen transporteert. Helaas zijn er vandaag de dag nog steeds zwangere vrouwen die zich hier te weinig van bewust zijn: alles wat de moeder binnenIn de wereld van meditatie en yoga wordt de navelchakrijgt, komt ook bij het kind terecht. kra gezien als de plek waar energie opgeslagen wordt. Bij de geboorte wordt de navelstreng op zo’n vijf De navelchakra is van belang voor de spijsvertering centimeter afstand van de babybuik afgeklemd, en wordt geassocieerd met o.a. de alvleesklier, maag, waarna het overgebleven uitsteeksel uitdroogt en lever en dunne darm. Wanneer de navelchakra geblokeraf valt. Hier dragen we vervolgens de rest van keerd is, kan de persoon in kwestie prikkelbaar raken ons leven het 'litteken' van mee: onze navel.

Een band voor ‘t leven

Hoog sensitief

De huid van de navel is uiterst dun en daardoor een zeer gevoelige plek. Voor sommige vrouwen is het zo gevoelig dat het zelfs als erogene zone fungeert. Misschien dat een blote navel

Vitaminbody

Wie kent ‘m niet, de navel: het herkenningspunt van de buik. Vraag een kleine meid waar haar buik zit en ze zal met trots naar haar navel wijzen. En het liefst wil ze dan nog met haar vinger ín de navel, zodat er meteen ook een “Nee, niet doen!” van pa of ma op volgt. Zit je niet (meer) in de kleine kinderen, maar misschien wel in de kruiswoordpuzzels, dan kom je de navel ook geregeld tegen. Wie kent nu niet dat lichaamsdeel van vijf letters dat op 9 horizontaal ingevuld moet worden?

en kunnen problemen met eerder genoemde organen optreden. De navelchakra is te ‘openen’ door bijvoorbeeld buikdansbewegingen te maken. En bij buikdansen… is de navel vaak een van de mooie zichtbare onderdelen! vitamin magazine 35


Winterse healthtoppers

Goed gebufferd Base C bevat drie verschillende mineraal ascorbaten: calciumascorbaat, maar ook magnesium- en zinkascorbaat. Doordat de vitamine C (ascorbinezuur) is gebonden aan basische mineralen, zijn de tabletten pH-neutraal (zuurvrij) en daardoor ook geschikt voor iedereen met een gevoelige maag.

Je lichaam in balans

Base c

Mineraal gebonden C complex

Royal Green Algenolie • 100% plantaardige & vegetarische DHA (niet uit vis).

In de sportwereld worden mineraalcitraten al enige tijd gebruikt om melkzuur sneller onschadelijk te maken en zo de sportprestaties te beïnvloeden. Ook veel vruchten- en groentesappen en grassoorten blijken van nature sterk basisch. AlkaBalance is een voedingssupplement dat al deze ingrediënten combineert. Dit maakt het tot een preparaat voor iedereen die zijn zuur-base dieet een steuntje in de rug wil geven. AlkaBalance Source Naturals 60 tabletten 14.95 120 tabletten 27.95

Wonderolie

Vitamine E 200 Ter bescherming van gezonde cellen en weefsels

Vitamine E 200 Vitaminhealth 100 softgels 13.50 36 vitamin magazine

Vitamine E is en blijft een van de krachtigste antioxidanten die in je hele lichaam cellen en weefsel kan beschermen tegen vrije radicalen. Vitamine E olie is bovendien een van de oudste middelen om littekens te vervagen en te verwijderen. Kies bij voorkeur softgels met vitamine E olie en prik ze door alvorens ze in de huid te masseren.

Super E 400 Vitaminhealth Super v.a. 60 softgels 13.95

Base C Vitaminhealth 90 tabletten 16.95 180 tabletten 29.95

• De inname van DHA (docosahexaeenzuur) door de moeder draagt bij tot de normale ontwikkeling van de ogen en hersenen bij de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen (deze gunstige effecten worden verkregen bij een dagelijkse inname van 200 mg DHA naast de aanbevolen dagelijkse inname voor omega-3 vetzuren voor volwassenen, d.w.z: 250 mg DHA en EPA).

Algenolie Royal Green 60 vegicaps 34.95 29.95

• Niet alleen moeders kunnen Algenolie innemen, ook senioren en vegetariërs raden wij dit voedingssupplement met DHA aan.

Pro-leven! De categorie probiotica (letterlijke vertaling: voor het leven) is een verzamelnaam voor levensvatbare bacteriën. Sinds mensenheugenis krijgen we middels gefermenteerde voeding zoals kaas en yoghurt bacteriën binnen.De klassieke maar krachtige probioticaformule Orthiflor Original van Orthica bevat een optimale mix van 1 miljard kolonievormende eenheden, verdeeld over zes verschillende bacteriestammen in ongeveer gelijke verhoudingen. Orthiflor Original Orthica v.a. 30 capsules 12.95


Een dreigement heeft geen kracht als je er niet op reageert. Paulo Coelho, Braziliaans schrijver

Sommige mensen bereiken de hoogste top van de ladder en ontdekken dan pas dat die tegen de verkeerde muur staat. Stephen Covey, Amerikaans auteur

Sigmund Graff, Duits schrijver en verzamelaar van aforismen

•• •p ag in a• ••

Goede relaties krijgt men het snelst door de schijn te wekken dat men ze al heeft.

37 48 vitamin magazine 37


Tips, nieuwtjes en vragen

De vele levens van de hoepel

TIP – Ballen met collega’s

Dam tot Dam & Spieren voor spieren Sporten wordt doorgaans gedaan om je lijf en geest een noodzakelijke, prettige boost te geven. Het geeft echter ook heel veel voldoening om voor een ánder te sporten. Dit ondervond Evelien van der Horst uit West-Graftdijk. In April vorig jaar heeft mijn nichtje de diagnose SMA type 2 gekregen. Dit is een progressieve spierziekte waar nog geen enkel geneesmiddel voor bestaat.

Het ene moment een fitnessrage en het volgende moment weer vergeten. Maar nooit voor lang. Men komt er namelijk keer op keer weer achter dat we hier toch echt te maken hebben met verrekte handig sportmateriaal. Tja, dat effect hebben cirkels nu eenmaal; je blijft op hetzelfde punt uitkomen… RESULTAAT! Aan te raden is om een echte fitnesshoepel te gebruiken, die steviger en zwaarder is dan de bekende hoepels uit de speelgoedzaak. Ze zijn tevens verkrijgbaar met noppen aan de binnenkant, die voor een stevige ‘massage’ van buik en onderrug zorgen. Het hoepelen met zo’n fitnesshoepel helpt je al snel aan een sterk corset. 10 minuten in de ochtend terwijl je kijkt en luistert naar het ontbijtnieuws en 10 minuten in de avond tijdens je favoriete tvprogramma zijn wel vol te houden toch? www.fitnesshoelahoep.com

Lezersrubriek

Het kan soms best even puzzelen zijn om elke dag aan voldoende beweging te komen (en het moet natuurlijk wel ook een beetje leuk zijn). Wat dacht je van een sportief, winters tussendoortje met je collega’s: een heerlijk ouderwets sneeuwballengevecht! Zo met elkaar dollend door de sneeuw worden verstijfde spieren en gewrichten even goed losgemaakt en versterk je door het vele hurken en weer opstaan ongemerkt je bil-, been- en buikspieren. Daarna kan iedereen lekker opgefrist en met goede zin weer aan de slag. Op deze manier ‘met je werk naar buiten’ heb je met recht een Work Out!

Hartverscheurend en onbegrijpelijk nieuws waar mijn familie en ik kapot van zijn. En dan denk ik vooral aan mijn zus en zwager; hoe kom je zulk nieuws ooit te boven. Ik, als trotse tante van dit prachtige meisje, sta net als We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: haal de squat terug in je iedereen machteloos. leven! Er is een tijd geweest – lang geleden – dat je de squat dagelijks, Toen ik na de diagnose flink aan het googelen was naar vanzelfsprekend, diep, perfect en met veel plezier uitvoerde. Ga dus op de ziekte en vooral naar positieve verhalen zocht – zoek naar die dreumes van toen en doe er je voordeel mee, want de helaas weinig positiefs te vinden – kwam ik op de site squat: van Spieren voor Spieren terecht. Claudia van der Kroft, de andere tante van mijn nichtje Sammie, zei: “Eef, • pakt quadriceps, hamstrings, bilspieren zullen we ons opgeven voor de Dam tot Dam loop?”. en zelfs je buikspieren flink aan Dit hebben we gedaan en samen zijn we flink gaan • verhoogt de afgifte van anabole hormonen trainen. Toch best ver – 16,1 km – als je nooit verder dan die een versterkende werking hebben op 5 km hebt hardgelopen. Maar door elke week op te de spieren in je gehéle lichaam bouwen en van 5 naar 10 km te gaan, kregen we er • zet je stofwisseling op volle toeren steeds meer zin in en wisten we dat we ons doel zouden • versnelt vetverbranding zorgt voor meer flexibiliteit bereiken. We wilden binnen twee uur binnen zijn en dat is ons gelukt! We zijn zo blij dat we, door geld in te zamelen, een steentje hebben kunnen bijdragen aan het werk van De diepe squat is niet voor iedereen weggelegd, maar een hoek van Spieren voor Spieren voor de kinderen van nu en van de 90 graden is echt al goed genoeg. Forceer je lichaam niet; pas toekomst. We zijn dan ook vastbesloten om volgend jaar wanneer je de techniek onder de knie hebt, kun je verder weer mee te lopen en dan een nog betere tijd neer te zetten! spelen. En eh, i.p.v. de rammelaar als begeleidend speelgoed gebruik jíj dan natuurlijk de kettlebell!

Do the squat

www.spierenvoorspieren.nl

vitamin magazine 39


Nederland, s Iedereen in Nederland is er bekend mee: of je nu rijdt of niet, je weet wat het is en hoe het gaat. Schaatsen is dé Nederlandse sport bij uitstek en vormt met recht een oer-Hollandse traditie.

Van daar naar hier Eigenlijk vindt het schaatsen zijn oorsprong al in de prehistorie. Om ijsvlaktes sneller te kunnen overbruggen, bond men in Nederland en Vlaanderen geslepen beenderen van dieren onder de voeten. Toch wel een vindingrijke manier om mee naar de overkant te komen. Deze methode is door de jaren heen steeds verder ontwikkeld, verbeterd en natuurlijk gemoderniseerd. In de negentiende eeuw waren drie soorten schaatsen bekend: de Hollandse krulschaats, de Zuid-Hollandse baanschaats en de Friese doorloper. De eerste twee werden gebruikt om te zwieren en te zwaaien – zij zijn de voorlopers van de kunstschaats – en de laatste werd gebruikt om hard te rijden. De Friese doorloper is hierdoor ontzettend populair geworden als wedstrijdschaats. De eerste wedstrijden dateren van rond 1800 en werden georganiseerd in Groningen en Friesland.

Kunstig Zowel het recreatieve schaatsen als het wedstrijdschaatsen is immens populair in Nederland. In principe kun je als je wilt schaatsen altijd wel ergens op het kunstijs terecht. Nederland beschikt over een aantal zeer mooie kunstijsbanen. Denk bijvoorbeeld aan het Thialf stadion in Heerenveen, De Scheg in Deventer, de Jaap Edenbaan in Amsterdam of het Triavium in Nijmegen. Voor het rijden van de belangrijkste wedstrijden wordt veelal gebruik gemaakt van kunstijs en Nederland zit aan de buis gekluisterd

40 vitamin magazine

wanneer het seizoen weer is begonnen. We kijken massaal naar de de korte baanwedstrijden, de lange baanwedstrijden en de marathons – op televisie of live op de ijsbaan. We dossen ons uit in oranje en moedigen Sven, Mark en Irene aan.

Beneden nul De schaatskoorts breekt pas echt goed uit als het kwik beneden nul komt. Men wordt zenuwachtig en checkt de weerberichten nog eens extra. Zou het blijven vriezen, hoe is de ijsdikte, zijn mijn schaatsen nog wel scherp genoeg? Als er dan wat tochten op natuurijs worden georganiseerd, wil men er als de kippen bij zijn en neemt men – terwijl het eigenlijk niet kan – toch maar een dagje vrij. Want stel je voor dat het morgen alweer te laat is… Als dit allemaal een tijdje aanhoudt dan komt langzaamaan de volgende vraag in beeld: komt er een Elfstedentocht? De Elfstedentocht is een traditie die inmiddels bijna nostalgie geworden is. De eerste keer dat hij werd gereden was in 1909 en de laatste keer dat de elf Friese deelnemende steden door duizenden rijders werden aangedaan, was in 1997. Je doet niet zomaar mee aan de Elfstedentocht. Ten eerste moeten de omstandigheden ervoor optimaal zijn en ten tweede is de tocht zó populair dat er een maximum aantal deelnemers aan mee kan doen: 16.000 mensen. Om mee te kunnen doen is lidmaatschap van de Elfstedenvereniging vereist. Deze vereniging kent rijdende leden die wanneer de


schaatsland Kies jij ook voor de ijzers? Natuurlijk!

tocht doorgaat, verzekerd zijn van een startplaats, en lotende leden. Dat laatste houdt in dat je het ene jaar wel en het andere jaar niet ingeloot bent. Als de tocht er komt en je bent wél ingeloot, dan mag je hem rijden.

Dat is nog een hele toer Om je voor te bereiden op een schaatstocht zijn goed kunnen schaatsen en een goede basisconditie niet voldoende. Je banden, kapsels, pezen en spieren zijn niet voorbereid op een stevige schaatstocht. Essentieel is dat je deze van tevoren gericht traint door bijvoorbeeld wielrennen, hardlopen, spinning of fitness. Ook skeeleren legt een prima basis natuurlijk. Als je kijkt naar de spieropbouw die je bij schaatsen bereikt, dan benaderen wielrennen en skeeleren deze opbouw het meest. Schaatsen is een sport die alle spieren in actie zet in je lijf. Het beïnvloedt je kracht, je uithoudingsvermogen en ook je doorzettingsvermogen. Als je gaat deelnemen aan een toertocht op het ijs, wordt niet alleen je conditie op de proef gesteld, maar ook je karakter. Je voelt de snerpende wind dwars door je lijf gaan, je ijskoude oren, vingers en tenen doen zeer en het ademhalen wordt steeds zwaarder… Doorzettingsvermogen is wat je nodig hebt: je wil ‘t en je kan ‘t!

Persoonlijk ben ik een fervent natuurijsschaatser. Er kan niets tippen aan natuurijs met de bijbehorende entourage en het ‘wij’ gevoel: samen baantjes rijden, de baan schoonvegen en elkaar weer omhoog hijsen als we gevallen zijn. De snerpende wind, de koek en zopie tent, de wijde wateren: voor mij het echte werk! Als je besluit om eens een toertocht op natuurijs te gaan maken, bereid je dan goed voor. Ga er sowieso liever niet alleen op uit. Zorg voor de juiste kleding: muts, handschoenen, lange onderbroek, hoesjes voor over je schaatsen en een rugzak met wat te eten, te drinken én een veiligheidsset met daarin touw, ijspriem, ijsstok en een fluitje. Stop tijdens de tocht vaak genoeg om jezelf weer op te laden. Probeer met een groep mee te schaatsen en schaats ‘kop over kop’, dat wil zeggen: wissel de posities af zodat je niet de hele tijd tegen de wind hoeft te werken. Je verdeelt zo je energie en maakt een grotere kans je einddoel te behalen. Misschien een tip ten overvloede: gebruik geen alcohol tijdens de rit. De alcohol ‘schiet’ gelijk door naar je benen waardoor je langzamer gaat rijden en het koud krijgt. Schaatsen is een sport waar je zo mee kunt beginnen. Het wat serieuzer aanpakken is natuurlijk ook goed mogelijk. Kijk maar eens op de site van de KNSB waar je meteen ook zult zien dat er nog veel meer disciplines op het ijs mogelijk zijn: www.knsb.nl

Evert van der Zee is personal trainer, fitness trainer, cycledocent en bootcamptrainer. Zelf is hij fanatiek schaatser en geeft hij schaatsclinics door heel Nederland: www.evertvanderzee.com

vitamin magazine 41


Alles voor jouw gezondheid

Puur CreaPure… Hoe werkt creatine? Adenosine trifosfaat (ATP) is de energierijke fosfaatverbinding, die de spieren in staat stelt samen te trekken. Bij dit samentrekken geeft ATP een van zijn fosfaten af waardoor energie vrijkomt en ATP wordt omgevormd tot ADP (difosfaat). Creatine dat in de spiercel ligt opgeslagen zorgt voor de fosfaten waarmee ADP weer snel wordt opgebouwd tot ATP, zodat de spiercellen nog wat extra snelle energie kunnen gebruiken voor het samentrekken van de spiervezels. Door 2-5 gram creatine te gebruiken – meer dan je normaal gesproken uit voeding zou halen of door je lever aangemaakt kan worden – neemt de hoeveelheid in de spiercellen opgeslagen

creatine toe. Daarmee ook het vermogen om explosieve kracht te leveren.

Wist je dat… Vitaminsports gebruik maakt van CreaPure? Deze creatine is aangetoond de beste creatine voor explosieve spierkracht. Creapure is de meest zuivere creatinemonohydraat die wereldwijd verkrijgbaar is. AlzChem Trostberg GmbH, de producent, test iedere batch op zuiverheid en kwaliteit. De kwaliteit en werkzaamheid van het gepatenteerde CreaPure is 100% gegarandeerd. En dat merk je; met CreaPure creatine heb je de beschikking over meer explosieve spierkracht, presteer je beter en herstel je sneller!

Creatine Puur Vitaminsports 150 gram 12.50 500 gram 30.95

Sporters multi • eenmaal daags formule • hoog gedoseerd • natuurlijke verbindingen • bio-actieve vitaminen B • 14 mg maagvriendelijk ijzer

High Multi Vitaminsports 90 tabletten 27.50

42 vitamin magazine

Sporten is gezond. Door te sporten trainen we niet alleen ons cardiovasculair systeem, maar ook onze spieren. Tevens blijven we gemakkelijker op een gezond gewicht. Door sporten verbruik je niet alleen maar zuurstof, maar ook meer energie en daardoor ook meer vitaminen en mineralen. Behalve macronutriënten (koolhydraten, vetten en eiwitten) heeft ons lichaam dus ook extra vitaminen en mineralen nodig. Door met wat extra aandacht gezond en gevarieerd te eten kunnen sporters in deze verhoogde behoefte voorzien. Toch kan jammer genoeg door allerlei omstandigheden niet altijd aan de vraag worden voldaan en in dat geval kan een multivitaminen- en mineralenpreparaat uitkomst bieden. High Multi is een hoog gedoseerde multivitaminen- en mineralenformule die speciaal is afgestemd op de verhoogde behoeften van sporters. High Multi draagt bij aan een normale weerstand (vit C), ondersteunt het normale energieniveau (vit B12 en ijzer) en is goed voor de werking van de spieren (zink). De High Multi bevat zoveel mogelijk natuurlijke, soms zelfs bio-actieve coenzymatische ingrediënten (vitamine B6 en B12) zodat de vitaminen en mineralen goed door uw lichaam worden herkend, beter worden opgenomen en sneller actief zijn.


Aikido Het begon bij…

Aikido is een vreedzame Japanse krijgskunst die eigenlijk ‘nog maar net’ komt kijken. Het is aan het begin van de 20ste eeuw ontwikkeld door Morihei Ueshiba (1883-1969) met de bedoeling de wereld de ware betekenis van budo te leren: een eind maken aan al het vechten, aan agressie. Ueshiba wordt door beoefenaars van de sport (aikidoka’s) respectvol O’Sensei genoemd: de grote meester.

bestaat uit een oefenzwaard (boken), een stok (jo) en een oefenmes (tanto). Bij de ongewapende kant draait het voornamelijk om allerlei draaibewegingen die uiteindelijk beëindigd worden met een werp- of klemtechniek: de balans van de tegenstander wordt verstoord en hij kan onder controle gebracht worden.

Aikido

Tussen de oren

Ai = harmonie/liefde Ki = levensenergie/-kracht Do = de weg Vrij vertaald staat aikido voor: de weg om in harmonie te komen met de levenskracht van jezelf en die van je tegenstander.

Het geestelijke aspect heeft een belangrijke rol binnen deze krijgskunst. Zo begint elke training met staande of zittende meditatieoefeningen, waarbij de ademhaling een belangrijke factor is. Met de juiste ademhaling wordt de Ki, de levenskracht, ontwikkeld. Ki kan tot op latere leeftijd ijzersterk blijven en wordt dan ook belangrijker gezien dan spierkracht.

Aikido is voor man en vrouw, voor jong en oud en men traint in principe puur voor zichzelf. Morihei Ueshiba heeft bepaald dat bij aikido geen wedstrijden gehouden worden. Dit, om de pure aikidotechnieken niet verloren te laten gaan én om te voorkomen dat competitie op de voorgrond zou treden, waar het toch juist om harmonie dient te gaan. Bij deze ‘kunstvorm’ gaat het om de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van de aikidoka. Gewerkt wordt aan het perfectioneren van de technieken die gebruikt worden om een eventuele aanvaller niet uit te schakelen maar te controleren. Voor het uitoefenen van deze technieken wordt de aanvalskracht en de bewegingsrichting van de tegenstander gebruikt. Het effect hiervan maakt meteen duidelijk dat agressie volkomen nutteloos is!

In de les

Ins & outs van...

Niet iedereen vindt het even prettig om in ’t donker de straat op te gaan. Angst om misschien wel aangevallen te worden, speelt daarbij toch wel een grote rol. Voor sommigen is dit reden om op een vorm van vechtsport te gaan, al was het alleen maar om een zelfverzekerder gevoel te krijgen én uit te stralen. Maar welke vechtsport is dan de juiste: een aanvallende vechtsport of een vorm waarbij het ‘vechten’ het liefst vermeden wordt? Die eerste categorie is zeer populair, maar komt momenteel veelvuldig negatief in het nieuws omdat er lui zijn die de vechtsport ‘misbruiken’. Die tweede categorie zou daar een goed antwoord op zijn, want wat dacht je van een zelfverdedigingskunst waarbij het juist gaat om het in harmonie komen met de tegenstander. De aanval wordt geneutraliseerd en het respect voor elkaar en voor de budo (krijgskunsten) staat hoog in ‘t vaandel. Mooi, puur en effectief tegelijk!

Kunst in beweging…

Bij aikido wordt het bekende witte pak gedra"Nog voor het moment dat de gen, maar… er hoort nóg een kledingstuk bij: aanvaller heeft besloten mij aan de hakama. Dit is een wijde zwarte of donkerte vallen, heeft hij reeds verloren." blauwe broekrok die bij de trainingen meestal pas vanaf een bepaald niveau gedragen mag Morihei Ueshiba, grondlegger Aikido worden (dit kan per school verschillen). Aikido heeft zowel een gewapende als een ongewapende kant en de vaardigheden en techWil je meer weten over de technieken en nieken vinden hun oorsprong veelal bij de Jabegrippen omtrent aikido, download dan panse krijgers van toen: de samoerai. Zo zijn de bijv. de Yoseikan aikido app. zwaardbewegingen van de samoerai duidelijk terug te zien in de soepele, ronde bewegingen van de aikidoka. De gewapende kant van aikido Op de foto's: Kevin Doesburg en Joy Darshoen vitamin magazine 43


Paaldansen Met recht TOPsport Wanneer je in de winter aan sport en hoogte denkt, kom je al snel terecht tussen de pieken van Zuid-Tirol. Toch kan het anders. Heb je namelijk wel eens gedacht aan paaldansen? En dan niet aan het standaardplaatje dat bol staat van taboe – wulpse dames in nachtclubs – maar aan paaldansen als sport. In die hoedanigheid wordt het ook wel polefitness genoemd. Deze bewegingsvorm die al duizenden jaren bestaat, is in de jaren tachtig in Canada en Amerika opgebloeid en is rond 2005 naar Nederland overgewaaid. Het vraagt het uiterste van je lichaam en brengt je met een beetje consequent trainen naar de top. Zowel in de paal als in de sport, want bij polefitness komen serieuze wedstrijden om de hoek kijken: Nederlandse, Europese en Wereldkampioenschappen.

Wist je dat je ook je eigen paal aan kunt schaffen? Ze zijn al rond de 200 euro verkrijgbaar en simpel en goed vast te zetten tussen vloer en plafond. Dus als je nog een plekje hebt…? 44 vitamin magazine


Lichamelijk intensief

Paaldansen is een combinatie van turnen, acrobatiek, dans en krachttraining en is een workout voor het gehele lichaam. Er komen spieren aan te pas waarvan je het bestaan niet wist en die spieren leren ook nog eens geweldig met elkaar samenwerken. Ze hebben elkaar nodig om jou hoog, strak en in balans te houden. Techniek speelt een grote rol bij deze bewegingsvorm. Waar je bij een eerste aanblik misschien wel denkt ‘hoe kan iemand in vredesnaam al die figuren hoog daarboven uitvoeren zonder te vallen’, zul je na oefening zelf ervaren dat het allemaal om techniek draait. Eenmaal de juiste techniek te pakken, ben je in no-time een hoogvlieger!

volgende – een die moeilijker is – aan te leren. Je lichaam gaat keer op keer grenzen over en past zich vervolgens aan. Voor je het weet, ben je zo flexibel en sierlijk als een lintje! • Alles heeft een ritme Bij paaldansen wordt gebruik gemaakt van muziek. Nadat je wat basistechnieken onder de knie hebt, kun je de ‘tricks’ die je inmiddels in huis hebt, met elkaar gaan combineren en deze vervolgens op de muziek mooi in elkaar laten overvloeien. Het is nog een hele uitdaging om de muziek, de bewegingen en de paal zó in elkaar over te laten gaan, dat het voor de toeschouwer lijkt alsof het je totaal geen moeite kost.

De pieken van paaldansen: • Je bouwt kracht op Dat de spieren in je lichaam door paaldansen versterken is wel logisch, maar besef je wel dat je geestelijk ook kracht opbouwt? Het is nogal wat om daar bovenin zo’n paal te hangen met daarbij de ogen van anderen op je gericht. Eenmaal over die drempel heen, zul je merken dat je als mens sterker in je schoenen komt te staan. Ook de spierbeheersing die van je gevraagd wordt, speelt geestelijk door. De controle die je over je spieren leert te krijgen, heeft invloed op hoe jij als mens in het leven staat: rechtop, blik vooruit, vol vertrouwen. • Uithoudingsvermogen verbetert Door het constant ‘paal in, paal af’, ben je doorlopend bezig met kracht zetten en weer loslaten, kracht zetten en weer loslaten. Dit vergt enorm veel van zowel de spier- als de longconditie. Blijf je de trainingen consequent volgen, dan zul je merken dat je met sprongen vooruit gaat. Of beter gezegd: omhóóg. • Je werkt aan je lenigheid Het is niet de bedoeling dat je met paaldansen alleen maar omhoog en weer naar beneden klimt: dan had het wel paalklimmen geheten. Het heet paaldánsen en ook uitgevoerd als polefitness wordt het dansen intact gehouden. Met paaldansen leer je je zowel in als naast de paal sierlijk, strak en licht bewegen. De sierlijke bewegingen variëren in moeilijkheidsgraad; heb je de ene beweging onder de knie, dan wil je natuurlijk de uitdaging aangaan om een

Polefitness is voor man en vrouw, voor jong en oud (gemiddeld van 16 tot 65 jaar). De verschillende kampioenschappen zijn zelfs ingedeeld in leeftijdscategoriën waardoor ook die dame van 59 zich op hoog niveau met leeftijdsgenoten kan meten.

Pick your pole!

Lessen en workshops vinden doorgaans plaats in groepsverband. Vaak zul je dan ook zo nu en dan op je beurt moeten wachten. Maar dat is niet overal het geval! Wij namen een kijkje bij Tatjana van Onna die het allemaal anders, grootser aangepakt heeft. Als kind van ouders die in Amsterdam

als een van de eersten een goedlopende sportschool runden, sportschool Onna, besloot ook Tatjana er serieus voor te gaan: in september 2013 opende zij de deuren van haar eigen Pole Dance Factory! Wat je je daarbij voor moet stellen? Nou, een grote fabrieksruimte met genoeg palen voor elke deelnemer. Tijdens een les kan iedereen een eigen paal uitkiezen en is er volop tijd en ruimte om te oefenen, te oefenen en nog eens te oefenen. Gezellig met elkaar. Heerlijk op muziek. Tatjana neemt ons even mee in haar wereld vol palen en pieken en laat ons van dichtbij zien dat we hier echt met tópsport te maken hebben. Jee, wat indrukwekkend! www.pdfamsterdam.com

Ja, ik wil Ben je enthousiast, maar vrees je dat paaldansen/polefitness voor jou te hoog gegrepen is? Geen zorgen: je begint gewoon onderaan de paal. Hogerop kom je na de nodige training en die training… die is door het hele land te krijgen. Naast scholen die gespecialiseerd zijn in paaldansen, zijn er vanwege de groeiende populariteit van de sport inmiddels ook gewone sportscholen die een paal aanbieden. Wil je het serieus aanpakken, kies dan voor de juiste begeleiding. Kijk bijvoorbeeld eens naar de scholen die aangesloten zijn bij Pole Fitness: www.polefitness.nl vitamin magazine 45


www.vitaminstore.nl/mattisson


Sportknowledge

T t/m W J

T

raplopen De trap is een goede bekende die op de een of andere manier toch nog het liefst vermeden wordt. Jammer, want deze uitvinding om makkelijk naar boven te klimmen is een ware topper op workout gebied. Het is niet voor niets dat de beweging van het traplopen is vertaald naar de fitnesswereld. Zo is het steppen al jaren een populaire groepsles en wordt het stepapparaat in de fitnessruimte ook veelvuldig gebruikt door mannen en vrouwen die hun achterwerk graag in shape willen brengen en houden. Overal is wel een trap te vinden. Is het niet in je eigen huis, dan wel op je werk, in een warenhuis, portiek of zelfs in een park. En varieer gerust: de ene keer pak je alle treden en de andere keer maak je het wat zwaarder voor je spieren door treden over te slaan.

U

ithoudingsvermogen Aan je uithoudingsvermogen is prima af te lezen hoe het met je conditie gesteld is. Je longinhoud is hierbij een mooi uitgangspunt: hoe groter je longinhoud, des te meer zuurstof en afvalstoffen aan- en afgevoerd kunnen worden, des te langer je spieren een uitdaging volhouden. Door herhaaldelijk grenzen op te zoeken en daar steeds een beetje overheen te gaan, kun je je uithoudingsvermogen vergroten. Zorg daarbij wel voor voldoende herstel, want je

wilt natuurlijk geen roofbouw op je eigen lichaam plegen. Intervaltrainingen (verrassende tempo- of gewichtswisselingen) zijn erg makkelijk om op elk moment toe te passen én zijn ideaal om snel resultaat mee te boeken.

V

linder De vlinderhouding wordt in de wereld der yogi’s ook wel baddha konasana genoemd en is een geliefde oefening voor jong en oud. Baddha betekent gebonden en kona betekent hoek. Hoor je ergens de term ‘gebonden hoek’ vallen, dan gaat het dus over de vlinderhouding. Deze oefening is een stimulerende, sterke heupopener, geeft optimale rek aan liezen en binnenkant dijbenen en activeert de spijsverteringsorganen. Zoals de foto al aantoont, is het een oefening waarbij je letterlijk je vleugels spreidt. Ga op de grond zitten met je benen voor je uitgestrekt. Trek je voeten naar je toe en plaats je voetzolen tegen elkaar waarbij je je handen om je voeten vouwt. Zit rechtop. De bedoeling is om met herhaaldelijk oefenen in staat te zijn de voeten zo dicht mogelijk bij de liezen te plaatsen en de knieën zo dicht mogelijk bij de grond te laten komen. Forceer echter niets! Adem rustig en houd je houding in de gaten: blijf goed rechtop zitten. In deze houding kun je als een vlinder zachtjes met je vleugels (knieën) op en neer wapperen. De vlinderhouding is ook liggend uit te voeren en heet dan supta baddha konasana. Dit is een ideale houding voor een goede nachtrust.

flexibiliteit en explosiviteit. Ze zijn ook bijzonder geschikt als revalidatiemateriaal en worden dan ook graag door fysiotherapeuten gebruikt. De banden zijn in verschillende sterktes verkrijgbaar, waardoor iedereen op zijn eigen niveau kan trainen.

Sportalfabet

e kunt van alles tegenkomen wanneer het om sport gaat en al die informatie kan behoorlijk verwarrend zijn. In deze rubriek gaan wij op enkele onderwerpen wat dieper in. Van een sport beoefenen, tot een of ander moeilijk woord dat eetbaar blijkt te zijn. Van speciale trainingsmethodes tot interessante weetjes. Blijf je toch met vragen zitten, stel ze dan aan onze klantenservice via twitter, facebook, email of telefoon.

W

eerstand Breng weerstand in je training! Door gebruik te maken van weerstandsbanden kun je op simpele wijze je oefeningen verzwaren. Elastische weerstandsbanden kunnen los gebruikt worden, maar je kunt ze ook aan fitnessapparaten bevestigen om bijvoorbeeld het bankdrukken te verzwaren. Met weerstandsbanden vergroot je o.a. je kracht,

vitamin magazine 47


Winterse sporttoppers

De beste en de snelste Wei Isolaat van Vitaminsports is de best opneembare intacte eiwitbron. Ongezoet en zonder smaakstoffen. De neutrale smaak van isolaat en de perfecte oplosbaarheid, de hoge biologische waarde en de supersnelle opneembaarheid, maken het product bijzonder geschikt om als uiterst licht verteerbare eiwitshake te gebruiken direct voorafgaand aan of na de training. De snelle opname zorgt bovendien voor een extra BCAA piek.

Strak en sterk

Lekker pompen

Rush Accelerated Stacker2 454 gram 49.99 diverse smaken

Strak wit, BPA vrij en voorzien van de logo’s van je favoriete winkel en je favoriete sportmerk. De bidon is speciaal uitgerust met een aangenaam tandveilige rubberen mondstuk. De blauwe dop van de shaker is dankzij de schroefdraad beveiligd tegen het vermaledijde losschieten. Praktisch en mooi tegelijk!

Rush Accelerated zorgt voor een waanzinnige adrenalinerush en een maximale pomp. Ervaar een ongelofelijke boost die je met reguliere supplementen niet bereikt. Rush Accelerated is Stacker2’s sterkste en het meest effectieve (100% dopingvrije) pre workout supplement, welke je fysieke grenzen verlegt. Nooit trainde je zwaarder en intenser dan met Rush Accelerated.

Bidon Vitaminsports 1 exemplaar 3.50

Droogtrainen met BCAA Tijdens intensieve trainingen gebruiken de spiercellen de BCAA aminozuren als extra brandstofbron. Het gebruik van BCAA tijdens intensieve trainingen voorkomt dat je lichaam spierweefsel gaat aanspreken om aan de BCAA behoefte te kunnen voldoen. BCAA’s worden daarom vaak gebruikt in de ‘droogtrainfase’ van krachtsporters die middels extra trainingen wel vet, maar geen spieren willen verbranden.

BCAA poeder Vitaminsports 125 gram 14.95

48 vitamin magazine

Wei Isolaat Vitaminsports v.a. 400 gram 21.50

Pil met Pit

WORDT

VERWACH

T

De kruiden in Energy Hit worden al eeuwen gebruikt voor het verhogen van het energieniveau, voor meer alertheid en voor een heldere geest. Energy Hit bevat een geconcentreerde mix van energiekruiden die samenwerken met Vitamine B3 dat de natuurlijke energie in je lichaam activeert. Ideaal voor bij het sporten, op het werk of in de auto.

Energy Hit Innovitality 60 tabletten 14.95

Shaker Vitaminsports 1 exemplaar 4.95 3.50


Charme wordt beetje bij beetje

ontdekt.

Schoonheid valt met de

deur in huis.

Sigmund Graff, Duits schrijver en verzamelaar van aforismen

Alleen de stem van het hart bereikt een ander hart. Alfred de Musset, Frans romantisch dichter, toneel- en romanschrijver

•• •p ag in a• ••

49 60

Liefde is de schoonheid van de ziel. Epictetus, Grieks stoïcijns filosoof

vitamin magazine 49


Dagelijkse bescherming DD (Daily Defense) crème Voor een zachte huid zowel in de winter als de zomer. Ultra-rijke crème om de huid te beschermen tegen uitdroging en extreme weersomstandigheden! DAILY DEFENCE crème is een veelzijdige gezichts-, lichaams- en handcrème die droogheid en ruwheid van de huid helpt tegen te gaan. De crème beschermt de huid tegen kou en wind, ondersteunt de genezing van gesprongen of gebarsten lippen, verzacht de nagelriemen en kan zelfs worden gebruikt als een verzachtende babycrème.

DD cream dingt mee naar de Beauty Astir award in de categorie "Best ECO 2013"

Daily Defense Cream MÁDARA 60 ml 15.00


Tips, nieuwtjes en vragen

Met vertrouwen

Geknetter Nee, het gaat hier niet om het knusse brandje in de open haard, maar je bent wel dicht in de buurt. Haal die ‘d’ eraf en je houdt ‘haar’ over. Heb je last van statisch haar, dan herken je het geknetter vast wel van het aan-/uittrekken van een trui.

Je hebt onzeker en je hebt ‘irritant onzeker’ en die laatste categorie kun je maar beter uit je leven bannen, want… het maakt je lelijk! Nu ja, in ieder geval niet aantrekkelijk. Onzekerheid is overal, het zit in ieder mens. Tot zover niets aan de hand. De lelijkheid zit ‘m echter in de mate waarin je die onzekerheid de boventoon laat voeren. Misschien goed om even extra aan te denken wanneer je van plan bent om wederom met gebogen schouders en je blik op de grond gericht de deur uit te gaan. Liever kop omhoog en borst vooruit! Op de vraag wat man en vrouw aantrekkelijk vinden aan de andere sekse, staat steevast in de top 5: zelfvertrouwen.

Koude en droge lucht droogt je haar uit, waardoor het al snel statisch wordt. Enkele tips:

• Vermijd alcohol in je haarproducten. • Kokosolie werkt niet alleen goed ín het lichaam, maar ook eróp. Geef je haar dan ook geregeld een masker van kokosolie. Laat het een uur of langer intrekken met huishoudfolie of een douchekapje eromheen.

Het goud van Marokko In het Zuidwesten van Marokko en in een deel van Algerije komt de arganboom voor. De noten van deze boom bevatten pitten waar men arganolie van maakt, geschikt voor culinaire of cosmetische doeleinden. Eén ding is zeker en hoeft zeker geen argwaan op te wekken: argan en beauty gaan uitzonderlijk goed samen. Het is dan ook niet voor niets dat dit Marokkaanse goud in steeds meer schoonheidsproducten opduikt. Arganolie is zeer rijk aan vitamine E, dat als antioxidant een bijdrage levert ter bescherming van gezonde cellen en (huid)weefsel. Ook onze haren, nagels en lippen hebben profijt van argan.

n a V

aar daa n r r hie

• Huid; de veranderende hoeveelheid oestrogeen kan de huid gevoeliger maken voor invloeden van buitenaf.

Van 2013 naar 2014. De jaarwisseling werd weer feestelijk gevierd. Vuurpijlen schoten de lucht in, leuk! Minder leuk is die ándere overgang. Ook daarbij schiet de hitte omhoog, maar déze opvliegers zijn lang zo plezierig niet; hormonale veranderingen die het einde van de vruchtbaarheid van de vrouw inluiden, kunnen haar leven behoorlijk overhoop gooien. Ook hebben ze invloed op haar uiterlijk:

• Haar; bij het dalende oestrogeengehalte is het belangrijk de kleine bloedvaatjes van het lichaam te stimuleren. Vergeet daarbij de hoofdhuid niet. Door deze te masseren loop je minder kans op dun en futloos haar.

Lezersrubriek

• Hang waterbakjes aan de verwarming zodat je woonomgeving niet te droog wordt.

• Lichaamsbeharing; door het afnemende oestrogeengehalte en het gelijkblijvende testosterongehalte verandert de verhouding m/v hormonen in het vrouwenlichaam. Dit kan ongewenste haargroei bevorderen (bovenlip, kin, benen). • Ogen; minder oestrogeen = minder traanvocht = droge, geïrriteerde ogen. Aan de overgang valt niet te ontkomen, maar zorgen voor voldoende beweging en gezonde voeding kun je wel. Voedingsmiddelen die een gunstige uitwerking op de hormoonbalans hebben zijn o.a. erwten en andere peulvruchten, soja, spinazie en koolsoorten.

vitamin magazine 51


Oei, verkouden! Beauty or the beast

Vanaf de maand september is het een beetje schering en inslag: verkoudheid. En in sommige gevallen ook griep. Iedereen steekt elkaar aan en je zult er vast minstens één keer per jaar mee te maken krijgen: hoesten, niezen, snotteren, hoofdpijn, slecht slapen, dichtgeplakte ogen, een verstopte neus en dit alles bijgestaan door een bos verwilderde haren. Wanneer je ‘het’ te pakken hebt, vóel je je niet alleen belabberd, je ziet er ook zo uit!

52 vitamin magazine


Watskeburt?!

Sterk wisselende weersomstandigheden vragen veel van het lichaam. Van het afweersysteem. Gebrek aan licht, nattigheid, wind, kou… Wanneer je ook maar even niet oplet, een beetje te weinig aandacht geeft aan rust, beweging, buitenlucht en goede voeding, kun je al snel het slachtoffer worden van een verkoudheidsvirus en kan slijm een eigen leven gaan leiden. Een verkoudheidsvirus is overigens iets anders dan een griepvirus (influenzavirus). Griep is van ernstiger aard. Maar vergis je niet: ook een zware verkoudheid kan behoorlijk beroerd aanvoelen.

Ik wil geen slijm! Ja, dat wil je wél. Slijm in het lichaam is een heel normaal en vooral noodzakelijk goedje. Je neus, keel, oren en longen om maar wat te noemen, zijn bekleed met slijmvlies. Dit slijmvlies bevat bloedvaten en slijmklieren die slijm produceren om weefsels vochtig te houden. Ook vangt het slijm allerlei stoffen op die niet welkom zijn in ons lichaam en voert die vervolgens af. Het heeft dus een beschermende rol. Doorgaans merken we niet veel van dit interne proces: slijm belandt via de keel in de maag en gaat mee in het normale spijsverteringsproces.

Wanneer slijm strandt Besmet zijn met het verkoudheidsvirus brengt met zich mee dat afvoerwegen verstopt raken door een slijmoverschot. Dit onbedoeld verzamelde slijm kan vervolgens leiden tot een ontsteking: voilà, je bent verkouden. Meestal komt een verkoudheid als eerste in de neuskeelholte tot uiting. Je hebt het vast wel eens meegemaakt dat je na een doodgewone dag waarin je je prima voelde, opeens ’s avonds werd verrast door pijn bij het slikken. Vaak slaan dan de alarmbellen al aan en grijp je snel naar een kopje thee met honing.

OGENschijnlijk niets aan de hand?

Je voelt je s' avonds dus niet zo lekker en gaat maar vroeg onder de wol. Slapen doet immers goed. Morgen zal het wel weer over zijn, denk je nog optimistisch. De volgende ochtend tijdens het opstaan kom je er echter al vrij snel achter dat je de klos bent. Nog voor je je ogen opent, weet je het al. Hoe dat kan? Omdat je je ogen niet kúnt openen. Ze zitten dicht. Met slijm. Opgedroogd slijm. Voorzichtig wrijf je een en ander van en uit je ogen, stap je uit bed en loop je naar de spiegel waar je letterlijk voor je ziet wat je al vermoedde. Want wie is die man of vrouw in de spiegel met die troebele blik? Vermoeid en balend loop je naar de badkamer en hoop je nog wat van jezelf te maken.

“Zakdoekje leggen, niemand zeggen…”

Het kan best zijn dat je in tijden van verkoudheid weer even aan dit vrolijke liedje van de kleuterschool moet denken. Met enig sarcasme, want zo vrolijk ben je helemaal niet. En niemand zeggen? Je hóeft het ook aan niemand te zeggen, want iedereen kan zelf wel zien dat je er niet uit ziet. Het slijmvlies in je neus is overgevoelig en elke prikkel leidt tot een pittige niesaanval. Het snot (slijm) loopt uit je neus. Je neus ophalen is ’t best, maar geeft een onsmakelijk geluid waar de omgeving dan weer niet blij mee is. We zijn er daardoor aan gewend om meteen tot snuiten over te gaan. En heb je de pech dat het snot niet als vanzelf je neus uitloopt, maar verstopt zit, dan ga je ook nog eens steeds hárder snuiten; dit met de bedoeling weer lucht krijgt (wat op deze manier vaak niet lukt). Dit harde snuiten dreunt natuurlijk door naar je hoofd, waardoor de hoofdpijn waar je die ochtend al mee opgestaan was, niet meer te negeren is. Trouwens, door te hard te snuiten, loop je ook een grotere kans dat het slijm in je oren en voorhoofdholtes loopt. Dit geeft kans op nog méér ontstekingen. Overal waar je kijkt, liggen gebruikte zakdoeken, bah. En een blik in de spiegel is de genadeslag: schrok je eerder op de dag al van die troebele ogen die je hulpeloos aankeken, inmiddels is je neus ook niet meer wat het ooit geweest is. Hij is nu rood, schraal en bijzonder pijnlijk ook. En ook de kwetsbare huid tussen neus en bovenlip is aangetast. Het lijkt wel of je een rode snor hebt! Nog voor je de vraag hebt kunnen stellen: “Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…”, roept je spiegel al luid en duidelijk: “Jij niet!” Je bent blij dat het de volgende ochtend weekend is. Je haar staat alle kanten op en je wilt even niets moeten. Je blijft lekker in bed of languit op de bank, te midden van zakdoeken en je favoriete dvd'tjes.

Antibiotica kunnen van nut zijn in geval van een bacteriële infectie, maar hebben bij virale infecties weinig zin. Je zult je huisarts bij griep of verkoudheid daarom ook niet zo snel bereid zien om jou antibiotica voor te schrijven.

vitamin magazine 53


Oei verkouden!

Hoest!

Ook in de keel en de longen zit een teveel aan slijm en het slijmvlies geeft daardoor al snel het signaal om te hoesten. Hoe vervelend het ook is, het is wel voor een goed doel: de rommel moet eruit! Het vele hoesten dat je doet – dit kan zelfs wel een aantal weken duren – kan behoorlijk pijnlijk zijn; het dondert door je hoofd en het hoesten ‘schraapt’ langs je keel. Van de hoofdpijn kijk je scheel en je voelt je inmiddels doodmoe. Aan de spiegel waag je je allang niet meer.

Thuisdokteren

Verkoudheid gaat vanzelf weer over en medicijnen zijn dan ook niet nodig. Het is wel mogelijk om het herstelproces wat te vergemakkelijken of te bespoedigen. Dit is te doen met wetenschappelijk bewezen middeltjes, maar ook met middeltjes die ontstaan zijn door het vele thuisdokteren dat al bestaat sinds mensenheugenis. Vitamine C - Wanneer veel van ons lichaam gevraagd wordt, is vitamine C een van de vitaminen waar men als eerste naar grijpt. Niet zo gek, want C ondersteunt de normale werking van het immuunsysteem. Soepie! - Ben je ziek, dan kun je maar beter moeders of oma’s goede raad opvolgen: kippensoep. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het eten van kippensoep tijdens ziekte de weerstand verhoogt (en doe er ook maar lekker veel uien en knoflook door). Des te eerder zie je er weer uit om door een ringetje te halen en voel je je weer alsof je de hele wereld aankunt. Niet eens om te huilen – Een halve ui naast je bed, geeft meer lucht en werkt slijmoplossend. Tevens werkt het reinigend op de luchtwegen wanneer je een ui in een glas overgiet met heet water, het even laat trekken en het drankje vervolgens opdrinkt. Het is gewoon lekker – Maak een drankje van citroensap, honing en gember(poeder) en neem er een aantal keer per dag een lepeltje van. Het versterkt, vergemakkelijkt het ophoesten van slijm en verzacht tegelijkertijd. Om op te zuigen – Je kunt op een dropje zuigen om je keel te verzachten, maar je kunt ook kiezen voor een schijfje gember. Gember 54 vitamin magazine

werkt pijnstillend, slijmoplossend en heeft een sterke ontstekingsremmende werking. Smeren maar – Vaseline helpt tegen een rode schrale neus. Zo’n rode glimmende neus staat alleen niet zo charmant, dat is dan wel weer jammer. Mede hierdoor zijn mensen in tijden van verkoudheid hun lippenbalsem gaan gebruiken voor hun neus én voor de ruimte tussen neus en bovenlip. Ach ja, wanneer je dan toch je lippen aan het insmeren bent, kun je gewoon nog even naar boven doorsmeren. Best handig eigenlijk. Stomen kan ook – Een stoombadje met daarin kamille, zeezout of menthol wordt erg gewaardeerd. Voor het slapen gaan een hete, stomende douche nemen is misschien wel nóg prettiger.

Weet je te weren In de auto voor het stoplicht wil je ze nog wel eens zien in je achteruitkijkspiegeltje: snoteters. Kleinschalig, persoonlijk onderzoek heeft aangetoond dat het hier doorgaans gaat om mannen in pak. En deze mannen zijn misschien zo gek nog niet. Snot bevat namelijk antilichamen en eenmaal weer in het lichaam opgenomen, schijnen ze in staat te zijn bacteriën en virussen te herkennen en uit te schakelen. Dus...

Terwijl je als perfecte look-alike van the beast op de bank ligt, neem je je voor om je wat jou betreft nooit meer zo rot te voelen. De hoogste tijd om je afweersysteem niet in de kou te laten staan. Weerstand, je kunt er niet omheen: het is en blijft van belang om je afweersysteem in optimale conditie te houden. Hoe beter het werkt, hoe minder kans je loopt om een infectie op te lopen. Zorg voor: • Een gezond en gevarieerd voedingspatroon - Groente, fruit, rauwe noten (vooral paranoten, amandelen en walnoten vanwege hun hoge gehalte aan selenium),


In groente en fruit zitten niet alleen maar de ‘bekende’ vitaminen en mineralen, maar ook salvestrolen. Dit zijn stoffen die de plant zelf aanmaakt en die bescherming bieden tegen aanvallen van buitenaf: kou, zon, pesticiden en ja, ook bacteriën en virussen. Diezelfde bescherming werkt ook door in óns lichaam wanneer wij fruit en groente eten. Omdat elk gewas zijn eigen samenstelling heeft, is het belangrijk om zo gevarieerd mogelijk te eten zodat je van zoveel mogelijk positieve invloeden kunt profiteren. Ook versterken de stoffen elkaar. Een gerecht waarin veel verschillende groenten tegelijk voorkomen, is dan ook helemáál een aanrader.

vis, kip, kruiden en wat nog meer. Varieer! Niet steeds bloemkool, terwijl je ook eens voor spitskool kunt kiezen. Niet steeds een appel, terwijl je ook voor een kaki kunt kiezen. Durf ook kruiden te gebruiken. Kruiden staan al duizenden jaren bekend om hun medicinale eigenschappen. Durf met cayennepeper, kurkuma, gember en koriander te strooien om maar iets te noemen. In groentegerechten kan er niet veel mis gaan. Probeer het gewoon eens. • Kies voor yoghurt - dit zure melkproduct staat erom bekend de weerstand te verhogen vanwege de melkzuurbacteriën die erin zitten. • Daar gaan we weer: soep! – Maar dit keer tomatensoep. Verse tomatensoep helpt je aan een sterker afweersysteem vanwege het hoge gehalte aan lycopeen. Waar kippensoep ideaal is voor herstel, helpt tomatensoep juist bij het voorkómen van griep en verkoudheid. • V  itamine D – Deze vitamine zorgt mede voor een goede weerstand. Door een tekort aan licht, wordt in de winter echter veel minder vitamine D in de huid aangemaakt. Dit geldt voor iedereen, maar voorál voor senioren, gesluierden en mensen met een donkere huidskleur. • L  ichaamsbeweging - Hiermee zorg je voor een betere doorbloeding waardoor voedingsstoffen beter aangevoerd, en af-

valstoffen beter afgevoerd kunnen worden. Het heeft een positieve uitwerking op zowel de buiten- als de binnenkant. • Buitenlucht - Streef ernaar om veel buiten te zijn. Dit kan door buiten te sporten, maar ook door gewoon elke dag wat tijd vrij te maken voor een wandeling. En als je ‘wandelen’ maar suf vindt klinken, noem het dan gewoon ‘lopen’. Het effect is hetzelfde… • Ontspanning - Vermijd een teveel aan negatieve prikkels, zowel lichamelijk als geestelijk. Een teveel aan stress zorgt voor meer vrije radicalen in het lichaam en dat doet onze weerstand geen goed. Zorg daarom voor voldoende rust in je trainingsschema zodat je voldoende kan herstellen voordat je weer het uiterste van je lichaam vergt, en zoek een mooie balans tussen werk en privé. • Goede nachtrust - Wanneer we slapen komen zowel lichaam als geest tot rust. Goede en slechte indrukken van de voorgaande dag worden ‘verwerkt’ en het lichaam heeft de kans om te herstellen van zware lichamelijke bezigheden. • Drink, drink, drink – Water! Hoogstwaarschijnlijk zal je spiegel nu veel beter nieuws te melden hebben…

vitamin magazine 55


Alles voor jouw gezondheid

De helpende hand Droge handen en kloven komen vooral in de winter veel voor. De lucht op het werk en thuis wordt door het stoken steeds droger. Terwijl anderzijds de lucht buiten niet alleen veel kouder, maar gemiddeld genomen ook veel droger is. Droge handen zijn gemakkelijk te herkennen, ze zien er ruw uit en worden snel rood, ze jeuken wat vaker en kunnen pijn gaan doen wanneer er kloofjes ontstaan: kleine pijnlijke barstjes in de opperhuid.

1) Verbeter de luchtvochtigheid op je werk en thuis. Plaats schoteltjes/bakjes water op de kachels.

Voorkomen is beter dan genezen. Door goed voor je handen te zorgen zul je minder snel last krijgen van een droge huid. Heb jij snel last van gevoelige en droge handen, volg dan deze tips:

Vitaminbody handcrème met vitamine E is een zo natuurlijk mogelijke handcrème die de antioxidantwerking van vitamine E combineert met de beschermende werking van de in de crème verwerkte natuurlijke oliën en wassen. De crème trekt snel in en herstelt de vet-vochtbalans merkbaar en voelbaar.

2) Draag buiten handschoenen, voorkom dat de droge winterwind de handen kan geselen. 3) Smeer de handen dagelijks en regelmatig in met een goede handcrème. Kies een crème die je goed verdraagt, bijvoorbeeld Vitamine E handcrème van Vitaminbody.

Vitamine E handcream Vitaminbody 75 ml 4.95

Puur en fair voor je baby Iedere vrouw wil toch de meest gezonde en eerlijke start voor haar kind? En iedere vader, oma, tante, collega, buurvrouw of vriendin natuurlijk ook! Zo ontstond het idee van BabyBeGood: een babydoos met zorgvuldig geselecteerde, pure babyspulletjes. Producten met een verhaal, met een bijzondere herkomst, maar die er ook aantrekkelijk uitzien en fijn zijn in gebruik. Uiteraard mag het ecologische Letse merk MÁDARA dan niet ontbreken. MÁDARA is in de babydoos te vinden met haar Mild Baby Wash. MÁDARA’s Mild Baby Wash Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn met baby’s huidje. Deze milde en rustgevende badgel reinigt, maar droogt niet uit. De badgel is geschikt voor zowel het lichaam als het gezicht en prikt niet in de ogen. BabyBeGood is leuk om te krijgen én om te geven! De babydoos is voor slechts 22.50 i.p.v. 55.00 te bestellen op shop.babybegood.nl

SPECIAAL VOOR LEZERS VAN VITAMINMAGAZINE NU 10% KORTING BIJ VERMELDING VAN KORTINGSCODE: madara

56 vitamin magazine

1


13

flesjes parfum Richard Hoogendoorn uit Heemstede, 24 jaar.

Nou Richard, brand los. Besteed jij veel tijd aan uiterlijke verzorging? Dat ligt er een beetje aan hoe mijn dag van start gaat. Als ik mij heb verslapen loop ik nog wel eens de deur uit zonder mijn haar in de gel te gooien. Maar over het algemeen is ’t zo dat ik de avond van tevoren mijn outfit voor die dag al bedacht en samengesteld heb. De meeste tijd zit ‘m dan nog in het perfectioneren van mijn kuifje, die moet altijd goed zitten. Pas dan kan ik écht naar buiten. En kunnen we hieruit ook opmaken dat mensen ab-so-luut van je haar af moeten blijven? Eigenlijk wel ja. Je moet niet met je handen in de buurt komen van mijn haar. Zodra het in de gel zit is het verboden terrein, zelfs voor mijzelf. Zodra er een millimeter verkeerd zit, ren ik naar een wc om de boel weer strak te krijgen! Vanaf welke leeftijd ben je echt aandacht gaan besteden aan uiterlijke verzorging? Dat begon al vanaf mijn zevende ongeveer. Ik zag mijn vader altijd geurtjes opspuiten voordat hij naar zijn werk ging en vervolgens deed ik het ook voordat ik naar school ging. Mijn eerste parfum was die van Calvin Klein en iedere keer wanneer ik het geurtje nu bij een voorbijganger ruik, moet ik aan mijn basisschooltijd denken.

Gebruik je verzorgingsproducten? Jazeker, ik heb allerlei bodylotions en gezichtscrèmes die ik bijna dagelijks gebruik. Ook heb ik dertien flesjes parfum in de badkamer staan. Ik heb namelijk voor elke outfit een ander geurtje en zo kan ik mijn stijl van overdag wisselen met mijn stijl voor ‘s avonds. Dértien flesjes parfum?!! Dat is ‘serious business’. Heb je een vriendin, en zo ja, wat vindt zij hier dan allemaal van? Mijn vriendin vindt het erg leuk dat ik zoveel geurtjes heb, al weet ze vaak niet welke ik draag omdat dat altijd verschillend is. Zij is het tegenovergestelde: zij heeft het liefst maar één geurtje. Ik ben dus al begonnen met parfum cadeau te geven, zodat ik straks niet meer de enige ben! Wat versta jij eigenlijk onder schoonheid? Als je de mediamarketing moet geloven draait het woord ‘schoonheid’ puur om het uiterlijk van een vrouw, maar door persoonlijke ervaringen heb ik geleerd dat het meer is dan dat. Het innerlijk maakt de buitenkant! Wanneer vind jij een vrouw het aantrekkelijkst? Als ze zelfverzekerd, lief en zorgzaam is.

Ben jij of ken jij ook een man die graag een kijkje achter de schermen geeft, stuur dan een duidelijke foto en korte toelichting naar redactie@vitaminstore.nl onder vermelding van: man aan het woord.

Wat is voor jou een regelrechte afknapper? Een slechte adem. Tijdens het uitgaan heb ik een aantal keer met vrouwen gesproken die niet zo’n frisse adem hadden. Dan kap ik het gesprek al snel af. Wat vind je van sport in relatie tot het uiterlijk? Erg belangrijk. Zelf ga ik zo’n 3 à 4 keer in de week naar de sportschool om in shape te blijven. Met ‘in shape’ bedoel ik vooral jezelf prettig en lekker voelen in je eigen lichaam. Zodra dat het geval is, straal je dat automatisch uit naar de buitenwereld.

Over het algemeen is ’t zo dat ik de avond van tevoren mijn outfit voor die dag al bedacht en samengesteld heb. En voeding. Let je daar nog speciaal op? 1 + 1 = 2 natuurlijk. Als je niet echt rekening houdt met wat je eet, valt dat al gauw op. Ik moet er niet aan denken om mezelf uiteindelijk met een buikje te zien! Mijn vriendin kwam in de zomer bijna dagelijks aanzetten met heerlijke chocoladetaarten en allerlei snoepjes, maar ik heb haar verteld dat ik dat liever niet meer had. Het liefst blijf ik strak in vorm voor haar, en natuurlijk ook voor mijzelf!

man aan het woord

De tijd dat spiegels, potjes crèmes en lekkere luchtjes alleen voor vrouwen weggelegd waren, is alláng voorbij. Toch horen we veel te weinig van die ‘gewone man’ die goed voor zichzelf zorgt. Richard Hoogendoorn uit Heemstede, 24 jaar, was bereid ons een kijkje achter de schermen te geven.

vitamin magazine 57


Nieuwe wetenschappelijke slank aanpak:

Start nu met afvallen!

een nieuwe aanpak voor effectief gewichtsverlies LipoControl staat voor de nieuwste aanpak van gewichtsverlies: een 5-in-1 tablet die alle belangrijke aspecten van afvallen en een goed figuur krijgen in zich heeft. Dit is de vertaling van de nieuwste kennis over afslanken en ontgiften in 1 tablet om het makkelijk te maken af te vallen en op gewicht te blijven. ING

De weg naar gewiChtsverLies:

AP

DIE PR NT OV EFF E EC D TS

RE

afvallen Gewichtsverlies en slank blijven1)

O CHO SE LD

UR BODY CO YO U IF

EU

verhoog de verbranding Verbrand meer vet en koolhydraten2) stabiele bloedsuikerspiegel Maak minder snoepen makkelijker2) Detox – ontgifting Reiniging van het lichaam door afvoer van ongewenste stoffen1)

NL_LipoExitPlus_AD_A4_1113

Meer energie Verminder vermoeidheid3) LipoControl bevat een uitgebalanceerde mix van Artisjok extract, FibrePrecise ®, ascorbinezuur (Ascorbit TM), chromium (ChromoPrecise®) en pectine.

met artisjok dat helpt bij de vetverbranding, gewichtscontrole en detox. met chromium dat helpt bij de normale verbranding van vetten en koolhydraten en het helpt de bloedsuikerspiegel normaal te houden. 3 met vitamine C dat helpt bij vermoeidheid. 1 2

info-nl@pharmanord.nl


Nzinga Sordam

Zeker genoeg Nee. Nee. Nee. Nee. Nee. Ja misschien. Nee, toch niet. Nee. Nee. JAAA!!!!!!!! Nee. Nee. Nee... Tekst voor net afgestudeerde actrices zoals ik. Meer afwijzingen dan bevestigingen voor audities.

R

Ben ik wel leuk genoeg? Zeker leuk genoeg. Ook met m’n mandje. Wat blijkt: iedereen heeft zo’n mandje met een grote strik. Daar halen we juist onze uitdagingen uit. Check!

Nzinga Sordam (27) Actrice/yogadocent in opleiding Het leven vraagt de jonge moderne vrouw vaak verschillende rollen te spelen en dat is soms verwarrend. Hoe blijf je eerlijk naar jezelf kijken? “Enjoy what there is to enjoy and suffer what there is to suffer” instagram.com/nzinganaima

Ben ik slank genoeg? Wat betekent slank eigenlijk? Moet ik me ergens mee vergelijken? Met de modellen uit de blaadjes? Ik gruwel bij de gedachte dat ik er zo uit zou moeten zien. Ik ben blij met m’n heupen, m’n ronde billen, m’n slimme taille en m’n stevige armen. Ik heb het niet koud in de winter en m’n vrienden vinden het lekker om me vast te houden en te knuffelen. Check.

Ben ik wel fit genoeg? Ah! Dit is nou eens een onzekerheid waar ik wat mee kan. Ik vind het ontzettend belangrijk om fit te zijn. Toen ik aan het filmen was voor de film Rauw, draaiden we in de winter, buiten, tot diep in de nacht. Mijn personage droeg een panty, kort spijkerbroekje en een dun jasje. Een aanval

N

a een productie zak ik in. Dan heb ik weer even een schop onder m’n kont nodig. In de praktijk betekent dit dat ik m’n yogamatje vaker uitrol en frequenter een lekker groenten/fruitsapje haal bij Vitaminboost in de Kinkerstraat.

Column

egelmatig ‘Nee’ horen, voor iets wat ik het allerliefste doe, heeft nogal een impact. Opgebouwde zelfverzekerdheid brokkelt in één keer af. Blijft over: naakte, koude en rillerige onzekerheid. Geen prettig gevoel! Het maakt me ontvankelijk voor negativiteit. Er ontstaat ruimte voor twijfels en onzekerheden: leuk genoeg, slank genoeg, fit genoeg? En The Queen of All: ben ik wel goed genoeg? Alle onzekerheden veeg ik bij elkaar en stop ik in een mooi mandje met een grote strik eromheen. Dat mandje ga ik niet verstoppen, het is nondeju geen Pasen! Wat ik er wél mee ga doen? Transformeren naar een voordeel lijkt me een strak plan.

op mijn weerstand! Gelukkig was die goed; ik sportte veel, at gezond en sliep genoeg. Mijn rol kon ik optimaal spelen, zonder ziek te worden of in te storten. Helaas gebeurde dit wel bij een aantal medespelers en crewleden. Een halve check.

Ben ik wel goed genoeg? Dit is mijn grootste onzekerheid en een steeds terugkerende vraag. De rustgevende oplossing hiervoor is vertrouwen. Vertrouwen in mezelf. In de opleidingen die ik heb gedaan, de boeken die ik lees, de familie waarin ik opgroeide, de mensen die ik ontmoet en spreek, de reizen die ik maak. Alles wat ik tot nu toe geleerd en ervaren heb, is precies wat ik nodig heb om mijn beste zelf te zijn.

Wanneer ik een mooie rol in een film speel, vertrouw ik erop dat ik op dat moment goed genoeg ben voor de rol. Het is een manifestatie van al mijn voorwerk. En eerlijk gezegd, ik ben nooit uitgeleerd of uitgegroeid. Dat zou behoorlijk saai zijn. “Ben ik wel goed genoeg?”. Double check!

vitamin magazine 59


Winterse beautytoppers

Gezond uiterlijk! Huid Haar Nagel is een compleet multivitaminencomplex dat alle essentiële nutriënten en voedingsstoffen bevat die specifiek een rol spelen bij de groei en het onderhoud van onze huid, haren en nagels. Huid: vitamine B2, B3 en C helpen bij het behoud van de normale structuur en functie van de huid. Vitamine C draagt bovendien bij aan de normale collageenvorming (belangrijk voor veerkracht). Haar en Nagels: zink en selenium werken samen met biotine. Deze nutriënten zorgen voor de conditie van je haar en houden het glanzend en sterk, terwijl koper bijdraagt tot een normale pigmentatie (kleur) van het haar. Met Huid Haar Nagel ontdek je snel waar echte schoonheid vandaan komt: van binnenuit..

Beautyjuice De kracht van schoonheid ligt verborgen in deze bessen: granaatappel, açai, aronia, zwarte bessen en cranberries. De bessen vormen een fris en fruitig drankje met een rijke mix aan krachtige en bijzonder exclusieve antioxidanten. Zij maken van OCÓO uw dagelijkse portie schoonheid. En dat met slechts 48 calorieën per 250 ml fles! Ocóo 250 ml 3.50 4x 250 ml 12.00

Natuurlijke lippenbalsem Wegens succes verlengd. Deze geweldige en volledig natuurlijke lippenbalsem verwent je lippen. De plantaardige wassen en oliën en de van nature aanwezige nutriënten maken de lippen zacht en voorkomen uitdroging en kloofjes. De balsem zorgt ervoor dat de lippen het hele jaar door hun natuurlijke schoonheid behouden, zelfs bij strenge koude en droge lucht.

Natuurlijke lippenbalsem Vitaminstore 2.50

60 vitamin magazine

Huid Haar Nagel Vitaminbeauty 90 capsules 19.95 180 capsules 34.95

Het is klein en groen… De nieuwe Antioxidant Basis bevat alle belangrijke basis antioxidanten. De handige kleine tabletjes zijn makkelijk slikbaar. Tevens zijn de doseringen zo gekozen dat ze ook heel goed samen te gebruiken zijn met een hooggedoseerde multi, zonder de kans te lopen van sommige nutriënten teveel binnen te krijgen. De formule is zodanig breedspectrum, dat het ook als zelfstandig antioxidantpreparaat gebruikt kan worden. Antioxidant Basis Vitaminhealth 90 capsules 16.95 180 tabletten 29.95

De kracht van de natuur Puur natuur en de beste op de markt. Rozencrème van Hauschka is dé crème voor de normale, droge, gevoelige en rijpere huid. De crème geeft ook optimale bescherming aan de huid die neigt naar vroegtijdige veroudering. Rozenolie en rozenbottelextracten voeden de huid en ondersteunen het zelfherstellend vermogen. Sheaboter, rozenbloesemwas en avocado-extract voorkomen uitdroging. De vet-vochthuishouding herstelt zich en alle huidfuncties worden geharmoniseerd.

Rozencreme Dr. Hauschka 30 ml 21.95 Rozencreme Light Dr. Hauschka 30 ml 21.95


Gezonde wintertips

sneeuw

kracht

warmte

Face cream 50 spf

Energy Hit Pil met pit

Hotpack volatile

Slimpasta

Warm bedvriendje 1 exemplaar, 19.99 Diverse varianten

Eten en toch aan de lijn 5 verschillende smaken 2.95

voornemens

Gezond bruin worden 50 ml 16.99

60 tabletten 14.95

Dr. Fix spierwonder olie

Diffuser volatile

Vitamintea

Raspberry ketonen

Soepel de berg af 30 ml 19.95

Ideale geurbron vanaf 49.95

Opwarmende thee 20 zakjes 2.95

De keuze van Dr. Oz 60 v-caps 14.95

Magnesium Tauraat

Rhodiola

Medical neckwarmer

Green coffee 1000

Ondersteunt het energieniveau 120 capsules 18.95

Natuurlijke doping 60 v-caps 20.50 / 120 v-caps 36.95

Everon lippenpommade

Litebook elite

DE remedie tegen schrale lippen 4 gram 4.99

Geeft licht in de duisternis   1 exemplaar 219.95

Ontspannend genieten 1 exemplaar. v.a 19.99  Diverse uitvoeringen      

Lovechock Liefdevol snoepen 1 reep, diverse smaken 2.99                      

Afslankhit van 2013 18 sachets 14.95

AlkaBalance De groene detoxer 60 tabs 14.95 /120 tabs 27.95

vitamin magazine 61


Zoek mee... 1e prijs:

2e prijs:

3e prijs:

Backjoy Poisture Sleep

Diffuser Kelk t.w.v. 49.95

MÁDARA winterset

t.w.v. 89.95

1x

Wat een slaapgenot! De Posture Sleep is een gepatenteerd hoofdkussen dat uit diverse lagen bestaat, waaronder traagschuim. Dit zorgt ervoor dat de positie van het hoofd ten opzichte van de nek altijd optimaal is. Het kussen is geschikt voor zowel zij- als rugslapers.

2

1

Geluidloos en veilig De Diffuser Ovaal is perfect te gebruiken om de luchtkwaliteit in huis of bijvoorbeeld op kantoor te verbeteren. Deze verspreider van etherische oliën zorgt direct voor een prettige, rustgevende sfeer. De diffuser is eenvoudig in gebruik: je hoeft hem slechts te vullen met water, waarna je enkele druppels etherische olie direct op het oppervlak sprenkelt. Na activering produceert de diffuser een lichte nevel die de geur van de etherische olie door het hele huis verspreid.

DD Cream (Daily Defense), 60 ml Deze multifunctionele crème helpt droogheid en ruwheid van de huid tegengaan en beschermt de huid tegen kou en wind. Berken & Algen gezichtszeep, 70 gr Deze gezichtszeep is verrijkt met voedende tarwekiemolie en plantaardige suikers die de huid helpen om vocht vast te houden. Cranberry & Jeneverbes body & handzeep, 140 gr. Deze body & handzeep zuivert en voedt de huid met de vitaliteit van cranberry en de frisheid van jeneverbes. De zeep bevat onder andere jojoba olie, dat de huid voedt en vitaliseert.

Naam: Adres:

26 3

3x

Verwennerij! Deze sfeervolle cadeauset bestaat uit de volgende drie nieuwe producten:

Ga de uitdaging aan!

Zo speel je mee Zoek de oplossingen en lever de puzzel voor 8 februari in bij een Vitaminstore winkel of mail naar puzzel@ vitaminstore.nl en wie weet ben jij straks de winnaar van één van deze prijzen!

2x

t.w.v. 20,-

4

Postcode: Plaats: Tel. nummer: E-mail:

5

6 Vitaminstore filiaal:

Je kunt de oplossing van de puzzel bij één van onze filialen inleveren tot 8 februari 2014 .Prijswinnaars krijgen persoonlijk bericht en zullen in de volgende uitgave worden vermeld. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. Alleen volledig ingevulde bonnen dingen mee naar de prijzen. Prijswinnaars van het vorige magazine: dhr./mevr. A.B.H. Hoebeek uit Pijnacker (MÁDARA pakket), dhr./mevr. M.H. Heil uit Den Haag (Princess Personal Blender), Yvonne den Otter uit Hoenzadriel (Princess Personal Blender), dhr./mevr. J. van Sabben uit Zwijndrecht (Handbag Citrus Weleda), dhr./mevr. F. Plas uit Haarlem (Handbag Citrus Weleda), dhr./mevr. A. van Bruggen uit Alkmaar (Handbag Citrus Weleda).

Vitaminpuzzel

… en maak kans op een van deze gezonde prijzen! De eerste plaats is een Backjoy Poisture Sleep, een kussen dat heerlijke nachten belooft! Of wat dacht je van onze tweede prijs, waar je de heerlijkste geuren mee in huis haalt. Ook de derde prijs is een ‘wanna have’: een MÁDARA winterset om je huid mee te verwennen.


Alles voor jouw gezondheid

Stressmomenten? Relax. Blijf MetaRelax.

MetaRelax® 45+15 tabletten gratis. Zolang de voorraad strekt.

Advertentie MetaRelax 45+15 Vitamine Store 210x135mm.indd 1

11/15/2013 10:25:06 AM

De beste aanvulling Weerstand ‘C’ampioen voor je kind

• vegetarisch & hypoallergeen • vrij van conserveringsmiddelen • variatie in vormpjes en kleuren • met echte groente- en fruitextracten • geen kunstmatige geur-, kleur-, smaak- en zoetstoffen

64 vitamin magazine


waar vind ik vitaminstore? Alkmaar

Den Haag

Leusden

Rotterdam

Gedempte Nieuwesloot 6 072 - 520 63 52

Fred. Hendriklaan 102 070 - 355 31 89

Amersfoort

Gouda

Komenij 7a tegenover Goudreinet 033 - 489 36 04

Meent 3a hoek Goudsesingel 010 - 282 79 82

St. Jorisstraat 5 033 - 469 01 05

Lange Tiendeweg 24 0182 - 54 98 05

Pijnacker

Utrecht

Amstelveen

Haarlem

Raadhuisplein 6 naast het Witte Huis 015 - 361 09 10

Lijnmarkt 4 030 - 236 71 00

Rembrandthof 52 tegenover Albert Heijn 020 - 345 49 60

Anegang 21 tegenover C&A 023 - 532 29 42

Roermond

Amsterdam

Heemstede

Neerstraat 6 0475 - 56 62 55

Liesveld 104 onder het viaduct 010 - 232 76 49

Beethovenstraat 59 020 - 810 07 38

Binnenweg 19 tegenover Dekamarkt 023 - 547 35 90

Rotterdam

Weert

Poolsterstraat 70 winkelcentrum Alexandrium 010 - 455 01 92

Muntpassage 73 tegenover Kruidvat 0495 - 52 52 33

Haarlemmerstraat 61 020 - 820 21 15

Amsterdam Osdorpplein 712 winkelcentrum Shoperade 020 - 619 12 72

Den Bosch

Heerlen Homerusplein 6a winkelcentrum 't Loon 045 - 579 07 90

Leidschendam Liguster 8 winkelcentrum Leidsenhage 070 - 301 94 23

Hinthamerstraat 79 073 - 610 47 96

waar vind ik vitaminboost? Amsterdam

Amstelveen

Beethovenstraat 59 020 - 810 07 38

Binnenhof 77c 020 - 8201192

Amsterdam

Amersfoort

Kinkerstaat 69 Vlakbij Bilderdijkstraat 020 - 612 00 20

St. Jorisstraat 5 033 - 469 01 05

Leidschendam Liguster 8 winkelcentrum Leidsenhage 070 - 301 94 23

Heerlen

Winkeladressen

Amsterdam

Vlaardingen

Homerusplein 6a winkelcentrum 't Loon 045 - 579 07 90 volgt in 2014

Vitaminboost Amstelveen heeft naast lekkere sappen en smoothies ook lekker eten. MĂŠt superfoods! Kom je snel eens langs?


Bij 10 kilo of

Totale lichaamsreiniging in 5 dagen! 00 0 1

meer overgewicht • Voor de behandeling van obesitas • Vermindert honger en voorkomt overeten • Voor substantieel gewichtsverlies

KASSA

KORTING

Biedt hulp bij het verwijderen van alcohol- en vetresten, en overtollige afvalstoffen ter ondersteuning van de darm-, lever- en galreiniging en een goede vochtbalans.

25% KORTING

42 CAPSULES

22.95 max. 2 per klant

17.21

5 TABLETTEN+ 5 FLESJES

Nu ook 25% korting op Obesimed Bloc!

29.95 max. 2 per klant

19.95

Dé gezonde, natuurlijke

suikervervanger

Lucovitaal Stevia smaakt als suiker, bevat nagenoeg geen calorieën en is perfect om mee te koken, bakken en warme dranken mee op smaak te brengen.

BLIJVEND IN PRIJS VERLAAGD

Binnen 5 minuten weer soepele

KASSA

KORTING

VAST LAAG max. 2 per klant

3.95

7 x sneller diep en egaal bruin

spieren?

onder de zonnebank

bij vermoeide en zwaarbelaste spieren bij vastzittende nek- en rugspieren bij ochtendstijfheid bij continue belasting van handen, polsen, ellebogen, nek en schouderwerk • bij gebruik op spieren voor of na het sporten

Activeert het pigment waardoor het bruiningsproces diverse malen wordt versneld. Het maakt daarnaast de huid soepel en fluweelzacht.

• • • •

500

75 GRAM

300

KASSA

KORTING 100 ML

50 ML

19.95 max. 2 per klant

14.95

14.95 max. 2 per klant

11.95


Half maart in het volgende Vitaminmagazine‌

health Werk en privĂŠ

store Nieuw leven Overal waar je kijkt...

beauty Mooier, jonger, stralender... Het zit 'm in de kneep

sports

Volgende uitgave

In Balans?

Het is nooit te laat Sporten is voor alle leeftijden! vitamin magazine 67


Ga voor goud

Ieder Vitaminhealth Super product heeft zijn eigen verhaal. De bijzondere, hoge kwaliteit ingrediĂŤnten en de unieke formuleringen zijn soms zo bijzonder dat u ze verwacht in de meest exclusieve merken. Vitaminhealth Super producten zijn vergelijkbaar met artikelen uit de meest exclusieve productlijnen. Kortom met het beste wat er te koop is in de wereld van voedingssuppletie!

Vitaminstore Wintermagazine 2014  

Hét Vitaminstore magazine: gezond en actief de winter door! ♥

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you