Page 1

Vitaal journaal ■ Schiedam, Vlaardingen en Maassluis

Volg ons op Facebook en Twitter

4e jaargang, nr. 4, december 2016

Boordevol nieuws over zorg, welzijn en lifestyle

Los de puzzel op (zie pagina 15). Uw oplossing kunt u via onze website inzenden!

Preventie in voetzorg is voor iedereen beter De voetgezondheid in Nederland wordt sterk verbeterd door de samenwerking tussen de vier belangrijkste spelers in de voetenwereld: de podotherapeut, de fysiotherapeut, de orthopedische chirurg en de medische pedicure. “Eenzijdigheid is uit, meervoud is in”, zegt Cihan Vural, podotherapeut, fysiotherapeut, shockwavetherapeut, eigenaar van Vural voetkliniek en deskundige op het gebied van preventie van voetproblemen bij diabetische voeten. Hij weet wat er speelt in de voetenwereld. “Pedicures, podotherapeuten, medische schoentechnici en fysiotherapeuten hebben elkaar nodig.” Volgens Vural is er de laatste jaren meer duidelijkheid en saamhorigheid tussen de beroepsgroepen. “Een goede ontwikkeling, vooral voor de patiënt”, maar volgens Vural kan het beter in het belang van de patiënt. “Die moet centraal staan, want die heeft ons nodig.

Wij hebben alle essentiële beroepen gebundeld in één kliniek onder één vaandel. Zo hoeft de patiënt niet van de ene praktijk naar de andere, van de ene specialist naar de andere te gaan. Bij Vural voetkliniek buigen verschillende specialisten over hetzelfde voetenprobleem. Bovendien is het handig omdat de disciplines elkaar overlappen. Zo bekijken bijvoorbeeld zowel de podotherapeut en de fysiotherapeut op basis van hun eigen deskundigheid en inzicht.”

Preventief handelen Vural voorspelt dat het aantal mensen met voetproblemen de komende jaren zal groeien, onder andere door vergrijzing,

overgewicht en chronische aandoeningen. “Een goed voorbeeld is dat 25 procent van de mensen met diabetes voetproblemen ontwikkelt, dat zijn 200.000 mensen.” In een ideale situatie werkt de samenwerking preventief. “Dat is vooral voor mensen met diabetes belangrijk. Als mensen uit zichzelf komen en bij wijze van spreken het bloed uit hun schoenen loopt is het al te laat. Toch heeft Vural voor deze mensen een oplossing; namelijk de gecombineerde voetzorg van de podotherapeut en huidtherapeut binnen de voetkliniek. Bij mensen met diabetische voetwonden zorgt de huidtherapeut voor deskundige wondzorg terwijl

de podotherapeut de druk op de wonden weet te ontlasten door zolen en schoenen. Middels deze combinatie van voetzorg geneest de wond sneller. De medisch pedicure bij Vural neemt het hier verder over en verzorgt de voeten om recidief te voorkomen. Goede voetzorg betekent minder wonden en minder amputaties.” Er is nog veel werk te verrichten in de voetenwereld. De NZA, Nederlandse Zorg Autoriteit heeft het zorgmodule ‘preventie

DEZE ZORGKRANT IS MOGELIJK GEMAAKT DOOR

Editie Gemeente Schiedam/ Vlaardingen en Maassluis e.o. www.zgvlaardingen.nl

www.franciscus.nl

www.kbozuidholland.nl

www.argoszorggroep.nl

www.pcob.nl

www.argoseropuit.nl

www.seniorenwelzijn.nl

diabetische voetulcera’ in 2014 ingevoerd, met een passende behandeling voor elke risicovoet. “We willen dat elke patiënt bekeken wordt en de zorg krijgt die nodig is. Elke patiënt krijgt de voetzorg waar hij of zij recht op heeft. Zinnige en zuinige voetzorg. Bij preventie zijn de kosten ook lager.” Hij rekent voor: “Een wond die niet goed geneest, kost gemiddeld tussen de acht- en tienduizend euro aan behandelingen. Moet je kijken hoeveel behandelingen bij de specialisten van Vural je voor dat geld kunt krijgen.”

www.rogplus.nl


Pagina 2

Méér dan alleen voettherapie!

Bij Vural voetklinieken krijgt u diverse behandelmethoden en een combinatie van therapieën voor uw voet, enkel, knie, heup en rugproblemen. Een complete behandeling dus door meerdere specialismen gebundeld in één praktijk.

Combinatie specialisaties voetzorg Individueel onderzoek + behandeling op maat

Shockwave Therapie

PodoDerma

Specialisme bij correctie voetstand en lichaamshouding.

Podotherapie

Lokaal doeltreffende pijntherapie tegen peesontstekingen d.m.v. schokgolven.

Wondzorg en dermatologie voor voet en onderbeen.

Voet & Fysio

Diabetes

Podo-Utilities

Hands-on mobiliseren en manipuleren van gewrichten en spieren.

Voetscreening en preventie. Opzetten zorgplannen pedicure behandeling.

Specialistische hulpmiddelen ter ondersteuning van voetgerelateerde klachten.

Intake op afspraak, met of zonder verwijzing Laan van Boles 3-G, Schiedam

tel: 010-273 11 73 www.vural.nl info@vural.nl


Pagina 3

Uitjes, activiteiten, bijeenkomsten en vervoer!

Argos Zorggroep is altijd in de buurt Argos Zorggroep biedt naast zorg ook plezier, vermaak en ontspanning. Van volledig verzorgde uitjes inclusief vervoer van Argos ErOpUit, tot een leuke activiteit of interessante informatiebijeenkomst in een van onze huizen bij u in de buurt. Er is voor ieder wat wils!

Herkent u dit? • Ik ga graag op stap, maar liever niet alleen. • Ik zou wel eens gezellig met anderen uit eten willen. • Het lijkt mij leuk om anderen te ontmoeten. • Ik ga niet vaak uit omdat ik geen vervoer heb. Dan hebben wij voor u de oplossing!

Vlaardingen, Maassluis, Maasland, Spijkenisse, Hoogvliet, Poortugaal, Rhoon, Barendrecht en Rotterdam. Bij Argos ErOpUit kiest u uit een groot aanbod aan praktische, recreatieve en culturele uitstapjes inclusief vervoer en begeleiding. Leden ontvangen vier keer per jaar de ErOpUit-krant met uitgebreide beschrijvingen van alle uitstapjes.

Argos ErOpUit

Argos Mobiel

Blijven meedoen en (her)ontdekken! Argos ErOpUit is hét uitstapjesbureau voor ouderen in de regio. Wilt u er graag eens op uit maar vindt u het niet leuk om alleen te gaan? En wilt u nieuwe mensen leren kennen en samen genieten van leuke uitstapjes? Maak dan kennis met Argos ErOpUit en laat u verrassen door de mogelijkheden! Samen naar een theatervoorstelling, een stad bezoeken, koffiedrinken of het nuttige met het aangename combineren tijdens het winkelen met de BoodschappenPlusBus. Ook als u minder goed ter been bent of gebruikmaakt van een rolstoel bieden wij diverse mogelijkheden. Argos ErOpUit is het meest uitgebreide uitstapjesbureau voor zelfstandig wonende 55-plussers in Schiedam,

Altijd vervoer binnen handbereik Even naar de markt, koffie drinken bij een kennis of op bezoek bij onze huizen voor een maaltijd of een leuke activiteit? Dankzij Argos Mobiel heeft u altijd vervoer binnen handbereik. Argos Mobiel is een unieke elektrische vervoersservice, speciaal voor ouderen. Onze chauffeurs brengen u naar elke gewenste bestemming in uw gemeente. In Vlaardingen doet u een beroep op Argos Mobiel Vlaardingen en in Schiedam staan de chauffeurs van Argos Mobiel Schiedam voor u klaar. Reserveren? Bel naar 010 – 427 83 90.

Argos l’Entrée Interessante bijeenkomsten met wisselende thema’s

Op onze website www.argoszorggroep.nl vindt u de agenda met daarin een overzicht van aankomende activiteiten. We hopen u binnenkort te ontmoeten!

Argos l’Entrée organiseert maandelijks interessante bijeenkomsten in de huizen van Argos Zorggroep in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, Spijkenisse, Hoogvliet en Albrandswaard. Elke maand staat een ander thema op het programma dat te maken heeft met gezondheid, veiligheid en/of plezier. Wist u dat u gratis kunt deelnemen aan deze bijeenkomsten? Naast informatie en praktische tips van professionele gastsprekers tijdens de bijeenkomst, is er voldoende informatiemateriaal beschikbaar om alles thuis nog eens rustig na te lezen. Kom gerust eens langs om anderen te ontmoeten, de koffie staat voor u klaar. U bent van harte welkom! Bekijk de actuele agenda op www.argoszorggroep.nl.

Wijkactiviteiten Gezelligheid bij u in de buurt In de huizen van Argos Zorggroep valt altijd wel iets te beleven. Bewoners, maar ook zelfstandig wonende ouderen zijn van harte welkom om mee te doen aan onze activiteiten.

Activiteiten en evenementen Bent u creatief? Sluit dan eens aan bij de gezellige handwerkclubs van Granny’s Finest. Of waagt u liever een dansje? Geniet dan met ons mee van live muziek door Rita Young tijdens de populaire Mag ik deze dans van u? dansfeesten. En neem gerust iemand mee! Wilt u niet deelnemen aan een activiteit maar vindt u het wel leuk om af en toe wat gezelligheid op te zoeken? Kom dan eens naar een van onze evenementen. Onze huizen organiseren regelmatig gezellige rommelmarkten en muzikale concerten. Houd de agenda op onze website in de gaten voor leuke uitjes bij u in de buurt. Faciliteiten vlakbij huis Ook kunt u in onze sfeervolle brasserieën genieten van een heerlijke maaltijd of een kopje koffie met iets lekkers. Naast de brasserieën beschikken onze huizen over diverse

faciliteiten waar u gebruik van kunt maken, zoals een schoonheidsspecialiste, kapsalon, beweegtuin, etc. Kijk gerust eens wat onze huizen bij u in de buurt te bieden hebben. In Vlaardingen en Schiedam brengt Argos Mobiel u graag naar onze huizen of een andere bestemming binnen de gemeente. Wel zo gemakkelijk!


Pagina 4

De Vlaardingse ouderenbond PCOB jubileert Tekst door Jan Zegwaard

Op 10 oktober 2016 bestond de Vlaardingse afdeling van de PCOB 35 jaar. Met die leeftijd behoort onze afdeling weliswaar nog niet tot de doelgroep van de seniorenorganisatie PCOB, maar in die 35 jaar is veel gebeurd.

Sinds de oprichting in 1981 heeft de PCOB Vlaardingen veel gepresteerd en hebben veel voor elkaar gekrege . We hebben ons laten zien in de belangenbehartiging voor ouderen bij de gemeente en bij allerlei relevante organisaties. Daarnaast hebben we bij al ons werk de zorg en het omzien naar elkaar hoog in het vaandel gehad. Als kernwaarde heeft de PCOB Vlaardingen het ‘Er zijn voor de ander’ ontwikkeld. We zijn een levendige en zéér actieve afdeling met zo’n zevenhonderd leden. Helaas is het ledental de afgelopen jaren wel iets gedaald, mede doordat mensen wegvielen door overlijden. Één van de uitdagingen voor de nabije toekomst is om zo snel mogelijk samen te gaan met de KBO, want samen hebben meer slagkracht in de belangenbehartiging voor senioren.

In de tweede week van oktober vierden wij ons jubileum. Die feestweek stond bol van de activiteiten. Zo werd op maandag 10 oktober, op de maandelijkse contactmiddag door eigen leden een toneelstuk opgevoerd. Later in de week gingen we met een grote groep leden een fietstocht maken, met een museumbezoek en lunch. Ook hebben we een vaartocht gemaakt, een dag waarvoor zich meer dan tweehonderd leden hadden zich opgegeven; en dat waren niet alleen de jongste ouderen. Zo zie je, oud zijn is niet altijd oud voelen en alleen zijn hoeft niet altijd eenzaam te zijn.

De Vlaardingse PCOB is al 35 jaar vitaal en zal er ook in de komende jaren voor u zijn. Om voor u op te komen, activiteiten te verzorgen en met elkaar mee te leven.

“Samen met de KBO hebben meer slagkracht in de belangenbehartiging voor senioren”


Pagina 5

Topscore: zorg voor ouderen Het was een prachtig resultaat op zaterdag 5 november 2016: een zesde plaats voor Franciscus Gasthuis en een elfde plaats voor Franciscus Vlietland in de AD Ziekenhuis top 100. Franciscus Vlietland steeg maar liefst 18 plaatsen ten opzichte van de voorgaande editie van de ranglijst. Franciscus Gasthuis maakte met acht plaatsen een grote sprong en behaalde daarmee voor de vijfde keer een top 10-positie.

Toekomstplannen De scores van beide locaties sluiten aan bij onze toekomstplannen. Hoewel de posities een kroon zijn op het werk, staan wij niet stil. Dagelijks wordt hard gewerkt om ook de zorg op andere punten goed te doen of zelfs te verbeteren. In de komende jaren worden daarom bepaalde vormen van zorg geconcentreerd. Zo wordt op de Schiedamse locatie de zorg voor (kwetsbare) ouderen verder uitgebouwd. En de zorg voor mensen met ernstig overgewicht wordt verplaatst naar deze locatie.

Complexe operaties, de zorg voor (pasgeboren) kinderen en bevallingen worden geconcentreerd op de Rotterdamse locatie. Voor deze zorg moeten namelijk specifieke faciliteiten in het ziekenhuis aanwezig zijn. En van complexe operaties moet chirurgen er jaarlijks een minimumaantal uitvoeren. Het is immers belangrijk dat u wordt geopereerd door een arts die de juiste ervaring heeft.

Samenwerken is belangrijk Voor de toekomstplannen is het belangrijk dat onder meer de medisch specialisten van het ziekenhuis nauw samenwerken met de huisartsen. Alleen zo kunnen wij gezamenlijk zorgen voor optimale patiëntenzorg. Dat is tenslotte ons gezamenlijke doel!

Keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis O

RV

RIEND

E LI

JK

Franciscus Vlietland heeft het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis. Ouderenzorg is een belangrijk speerpunt van het ziekenhuis en het keurmerk geeft aan dat de kwaliteit van deze zorg zeer goed is.

16

ZIE KE

N

20

In de AD Ziekenhuis Top 100 wordt Franciscus Vlietland vooral geprezen om de extra zorg en aandacht voor kwetsbare ouderen De en het zorgvuldig Complexe operaties omgaan met scores van hun medicijnFranciscus beide locaties gebruik. Gasthuis sluiten aan bij de Ouderen heeft met hebben vaak de zesde toekomstplannen meerdere plaats weer van het aandoeningen een hoge ziekenhuis. tegelijkertijd, plek in de rangen beleven een lijst. Daarmee is opname in het ziekenFranciscus Gasthuis huis op een heel eigen manier. het beste ziekenhuis van Geriatrie, de zorg voor ouderen, Rotterdam en het best scorende is een speerpunt van ons ziekenhuis van de regio. Er ziekenhuis. Dit merkt u goed wordt goed gescoord op veel onderdelen van de ranglijst. in Franciscus Vlietland. Niet voor niets wordt daar de zorg Voorbeelden zijn de scores op

Concentreren van zorg

het aantal complexe operaties, bijvoorbeeld aan de blaas, prostaat en halsslagaders. Ook wordt goed gescoord op het plaatsen van pacemakers, operaties voor gebroken heupen en de bestrijding van ondervoeding.

HU

-

De Raad van Bestuur sprak zijn grote dank uit richting patiënten én richting de ruim 4.200 mensen die werkzaam zijn bij de organisatie: ‘Wij zijn erg trots op onze medisch specialisten en medewerkers, die ervoor gezorgd hebben dat wij deze prachtige resultaten hebben

Aandacht voor ouderen

al drie jaar op rij beloond met het keurmerk ‘Seniorvriendelijk ziekenhuis’. De geriaters (artsen) worden vaak betrokken bij de behandeling van ouderen, en zij controleren hun patiënten goed op ondervoeding en delirium (ernstige verwardheid).

I

Trots

behaald. Wij danken de patiënten voor het vertrouwen.’

N

Voor ons ziekenhuis zijn dit maar liefst twee fantastische resultaten. Franciscus Gasthuis & Vlietland is sinds 2015 de overkoepelende naam van het Schiedamse ziekenhuis Franciscus Vlietland en het Rotterdamse ziekenhuis Franciscus Gasthuis. Voor de ranglijst werden wij nog als twee ziekenhuizen beoordeeld. De mooie posities bevestigen de goede ziekenhuiszorg die wij onze patiënten bieden.

SE

Twee mooie posities

IS 201

5


Pagina 6

Van ANBO Schiedam naar Soos Blauwhuis

Op de trappen van het bordes van het Blauwhuis (de muziekschool) vlnr Hanke Clausen, Anneke Zwarts,Joke Ballijns, Cor Heukels, Nel Lowes, Flip Brand, Andre van Riel, Henk van den Broek en Bart Overzier.

Hoe is dit zo allemaal gekomen? In oktober vorig jaar besloot het hoofdbestuur van de ANBO in Woerden alle girale tegoeden van alle afdelingen in Nederland naar Woerden toe te sluizen. Er waren onregelmatigheden geconstateerd en men wilde de betalingen allemaal centraal gaan doen. Het dagelijkse bestuur van ANBO Schiedam (bestaande uit Nico van der Vliet-Joke Ballijns en Andre van Riel) vroegen direct een onderhoud aan met directeur Liane den Haan. Een verzoek dat onmiddelijk werd ingewilligd. Bij een geboorte horen beschuiten met muisjes in dit geval blauwe muizen voor de leden van Soos Blauwhuis.

Notaris Jeroen Krabbendam leest de oprichtingsacte voor. De nieuwe voorzitter van Soos Blauwhuis Andre van Riel ondertekent de acte.

Lid worden Wilt u lid worden mail naar Joke Ballijns onze secretaris: jokeballijns@hotmail.com of bel haar 0622724227. Voor 2016 betaalt u niet en voor 2017 per persoon € 20,- voor het hele jaar.

“We hebben toen uitgelegd dat onze tegoeden zogenaamd geoormerkt waren en bestemd om een eventuele verhuizing te kunnen bekostigen”, vertelt Nico van der Vliet. “Dit argument werd door Woerden geaccepteerd en vanaf dat moment is Woerden onze rekeningen gaan betalen zonder dat wij onze inkomsten naar Woerden toe overmaakten. Alles ging in wederzijds overleg en goedvinden, maar uiteraard ging dat met flinke discussies gepaard. De landelijke ANBO wilde alleen maar optreden voor de landelijke belangen. De plaatselijke activiteiten waren voor hen oncontroleerbaar en wilde men daar vanaf. Besloten werd toen om de plaatselijke activiteiten los te koppelen en een geheel nieuwe vereniging op te richten. De naam Soos Blauwhuis werd geboren,

omdat het hele complex waar we huizen, al Blauwhuis heet. Het is een hele oude Schiedamse naam. Vroeger was het een tehuis voor “moeilijke” meisjes die het wasgoed moesten blauwen. Het hele complex waar we nu zijn gevestigd, in een oude school van 150 jaar oud, heeft de gemeente te koop gezet, dus we zullen er een dezer jaren ooit weg moeten. We zien dan ook uit naar een ander complex met dezelfde mogelijkheden. We maakten met Woerden de deal dat leden die lid zouden blijven van ANBO Woerden tegelijkertijd lid zouden kunnen worden van Soos Blauwhuis voor 2017. De ANBO heeft daar een vergoeding tegenover gesteld. Wil men echter lid worden van de Soos alleen dan betaalt men € 20,- per jaar en kan men meedoen met

alle activiteiten. Ook is overeengekomen dat alle plaatselijke belangen behartigd blijven worden door het Soos Blauwhuis bestuur. Wat de ANBO Schiedam deed wordt dus eigenlijk geheel overgenomen door het bestuur van Soos Blauwhuis. Ieder derde zondag van de maand wordt een hele dag gevuld met activiteiten inclusief een maaltijd, maar ook alle dagactiviteiten zoals biljarten, koersbal, bewegen, zwemmen, crea, kaarten en het Roze café gaan gewoon door. Daarnaast wordt minstens tweemaal per jaar een dagtocht georganiseerd. Alle belastingactiviteiten gaan eveneens normaal door. Voor € 10,- worden uw formulieren ingevuld. Ook de contacten met de andere ouderen bonden, SeniorenWelzijn en de wethouder worden een Soos Blauwhuis deel van het takenpakket.”


Pagina 7

In deze samenleving moeten we elkaar helpen! “Gezien mijn eigen leeftijd vond ik het vanzelfsprekend om iets voor senioren te gaan doen. Ik ben een nieuwe generatie senior en voel dat ik mijn oude dag ‘anders’ dan de oudere generatie senioren – wil of moet – gaan invullen. Om de toekomst voor die nieuwe generatie senioren daadwerkelijk te veranderen, moet ik ook zélf in beweging komen. Ik vind dat we elkaar in deze samenleving moeten helpen! Daarom ben ik vrijwilliger geworden bij Seniorenwelzijn,” vertelt Jan Boumans. Als gepensioneerd gemeenteambtenaar uit Delft, zet Jan zijn ervaring en vakkennis nu in voor Seniorenwelzijn: “Zij hebben oog, hart en handen voor de (kwetsbare) senioren en ik vind dat wat zij doen als welzijnsorganisatie voor die senioren, ontzettend belangrijk. In de huidige samenleving wordt er al een groot beroep gedaan op de vrijwillige inzet van familie, vrienden, en buren, rondom senioren die hulp nodig hebben. Dat zal alleen maar meer worden in de toekomst, immers ouderen moeten langer thuis blijven wonen. Er zal dus blijvend gefaciliteerd moeten worden, want de welzijnstaak rondom de senioren wordt alleen maar belangrijker. De groep (kwetsbare) senioren groeit, maar de groep die helpende handen kan bieden wordt echter kleiner. De rol van Seniorenwelzijn in de samenleving blijft van grote waarde. Ik denk dat zij als

organisatie bij uitstek geschikt zijn om volledig in te spelen op de veranderende behoeften van senioren, als gevolg van de bezuinigingen op welzijn. Met hun professionals, vrijwilligers, met hun diensten en activiteiten - zorgen zij er nú al voor dat senioren zich niet eenzaam hoeven te voelen. Dat ze veilig thuis kunnen blijven wonen en dat hun welbevinden vergroot wordt. Aan een organisatie die continuïteit waarborgt om voor de (kwetsbare) senior te willen blijven zorgen, wil ik mij graag als vrijwilliger verbinden.”

Jan Boumans:

“In deze wereld moeten we elkaar helpen.”

Seniorenwelzijn is op zoek naar uw talenten! Als welzijnsorganisatie heeft Seniorenwelzijn veel keus in vrijwilligerswerk: u kunt in

een ontmoetingscentrum gaan werken, bij een reguliere visiteclub, bij een visiteclub waar mensen met lichte geheugenproblematiek komen, bij activiteiten, bij de dienstverlenende producten van Seniorenwelzijn, of u kunt uw talent als ervaring en kennisbron inzetten om vrijwilligers bij te scholen/op te leiden of mentor worden van mensen die heel graag willen gaan werken, maar een steuntje in de rug nodig hebben. Kortom, er liggen legio kansen voor u. U kunt helemaal zelf bepalen hoeveel tijd u als vrijwilliger wilt besteden.

Wat brengt het u?

Voor uw inzet als vrijwilliger krijgt u ook iets terug! U krijgt het vertrouwen en de vrijheid om zelfstandig te werken. Initiatieven te ontplooien en verantwoordelijkheid te nemen. Ook krijgt u ruimte om zelf op een creatieve manier eventuele problemen op te lossen. Seniorenwelzijn heeft natuurlijk de leidende en faciliterende rol, waarbij zorgen voor die vrijwilligers vanzelfsprekend is. Als u zich aanmeldt als vrijwilliger, krijgt u een intakegesprek waarbij de persoonlijke voorkeur richting het vrijwilligerswerk wordt besproken, want Seniorenwelzijn vindt het belangrijk om de juiste vrijwilliger op de juiste plek te zetten. Ook

“Met bloemen de natuur bij ouderen brengen.”

“Ik kon groeien in mijn taalontwikkeling.”

de competenties en de ambities worden in kaart gebracht. Seniorenwelzijn biedt u als vrijwilligers kansen om talenten te ontwikkelen door scholing en opleiding. Er worden bijeenkomsten georganiseerd waar u vrijwilligers kunt ontmoeten en kennis en ervaringen uit kan wisselen. En te allen tijde heeft u een professional van Seniorenwelzijn als vast aanspreekpunt. Op 7 december is het de Nationale Vrijwilligersdag. Natuurlijk zet Seniorenwelzijn haar vrijwilligers die dag graag extra in het zonnetje omdat zij blij is met …en dankbaar voor hun inzet. Dat vrijwilligers het ook fijn vinden bij Seniorenwelzijn leest u hieronder:

“Sociale praatjes vullen hier veel gaatjes.”

“Ik heb een nieuwe wereld mogen ontdekken.”


Pagina 8

Renée de Vries van ANBO:

“Langer thuis wonen vergt een geïntegreerde aanpak van alle partijen” Anticiperen op de nieuwe werkelijkheid waarbij zo lang mogelijk zelfstandig wonen de basis vormt. Een onderwerp dat velen bezighoudt. Dat geldt zeker ook voor ouderenbelangenorganisatie ANBO. Woordvoerder Renée de Vries benadrukt dat een geïntegreerde zorgvisie een voorwaarde is bij het oplossen van het uitdagende probleem. Overheden, ontwikkelaars, financiers en de ouderen zelf zullen zich actiever moeten opstellen dan nu het geval is.

Renée de Vries: “ Op een congres van het CAK in Utrecht sneed onze ANBO directeur- bestuurder Liane den Haan een onderwerp uit een brief aan die zij kort daarvoor aan de Tweede kamerleden en het kabinet had gestuurd: “Essentieel in het slagen van langer zelfstandig wonen is dat gemeenten toewerken naar een geïntegreerde woon-zorgvisie. Er moet rekening worden gehouden met de consequenties van vergrijzing voor de woonbehoeften van burgers. Ook de manier waarop je de lokale zorg, buurtzorg en bijvoorbeeld Wmo organiseert moet je in die visie betrekken.” En dat gaat verder dan het bijbouwen van woningen voor het middensegment, waar wij overigens ook van zeggen dat het broodnodig is. Levensloopbestendige woningen zijn nodig om de toenemende vraag op te vangen. ANBO ziet diverse knelpunten op de woningmarkt, die een goede doorstroom van senioren naar geschikte(re) woningen belemmeren. Renée de Vries: “Gelukkig gaat het er voor mensen met een koopwoning die last hadden van onderwaarde er langzaamaan beter uitzien. De koopmarkt herstelt zich weer langzaam. Maar in het huursegment zien wij dat veel senioren geen geschikte woning kunnen vinden. Ze voelen zich daardoor vaak gedwongen in een ongeschikte woning te blijven wonen, zelfs als ze beperkingen beginnen te krijgen. Er is onvoldoende betaalbaar

Renée de Vies van ANBO

aanbod. De verhuurderheffing aan woning-corporaties helpt wat dat betreft niet mee: corporaties kunnen nu minder snel investeren in betaalbare (zorg)woningen. Wij blijven gemeenten én het rijk aansporen het beleid beter vorm te geven met senioren in gedachten! Gemeenten hebben ook nog een duidelijke slag te maken. Tachtig procent van de gemeenten heeft een weliswaar beleid ontwikkeld, maar de helft start nu pas met het nadenken over de specifieke problemen op de seniorenwoningmarkt terwijl men eigenlijk een spilfunctie heeft. Dat “ontslaat” overigens senioren ook niet van de noodzaak om tijdig aan de toekomst te denken en daar, waar mogelijk, ook naar te handelen. Het blijkt uit de praktijk dat het nou typisch zo’n voorbeeld is van “ik schuif dat liever vooruit”. Als het moment daar is, is het soms te laat en kunnen noodzakelijke investeringen aan de woning om welke reden dan ook niet meer te kunnen plaatsvinden. Dat besef is er over de hele linie onvoldoende. Ook dat trachten we onze leden, maar ook via de media aan alle senioren, duidelijk te maken. Bij ons zijn ook voorbeelden bekend van mensen die gezamenlijk een woonvorm willen opzetten. Dergelijke onderwerpen doen het vaak goed op verjaardagsfeestjes en vergelijkbare situaties. Ook tegen die mensen zegt de ANBO “wacht daar niet te lang mee”. We hebben er onderzoek naar laten doen en daaruit bleek dat vanaf de prilste gedachtenvorming en de eigenlijke realisatie gemiddeld acht jaar zit. Dat is lang, zo niet té lang.


Pagina 9

Helft gemeenten verwacht tekort seniorenwoningen in 2020

Financiering woningaanpassingen blijft probleem

Meer dan de helft van de onderzochte gemeenten

Het minst vaak (28%) hebben

verwacht een tekort aan geschikte seniorenwoningen

deelnemende gemeenten zicht

in 2020. Dat blijkt uit de vijfde editie van het onderzoek

op de woningen die relatief eenvou-

‘Lokaal beleid seniorenhuisvesting’ van Ipso Facto in

dig aangepast kunnen worden voor

opdracht van seniorenorganisatie ANBO.

mensen met een beperking.

Aan het onderzoek deden 114 van de 390 gemeenten in Nederland mee (29% respons), met een mooie verdeling van bevolkingsgrootte. Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Het verschil in inzicht verschilt per gemeente enorm. Verbazend, want instrumenten om huisvestingsbeleid te onderbouwen zijn heel belangrijk. Vooral nu het overheidsbeleid gericht is op langer zelfstandig wonen.” Het onderzoek is sinds 1998 met intervallen van vier jaar uitgevoerd.

Daar maken wij ons echt zorgen over: wanneer senioren met beperkingen niet naar een geschikte woning kunnen verhuizen is er geen andere keuze dan een woningaanpassing. Maar veel gemeenten hebben slecht zicht op de aanpasbare woningvoorraad en uit eerdere ANBO-onderzoeken blijkt dat financiering voor woningaanpassingen uit de Wmo vaak moeilijk los te krijgen is. Zelf betalen is vaak geen optie voor senioren. Dit knelpunt moet volgens de ANBO de komende jaren worden aangepakt.

Waar veel gemeenten de feiten over wonen van senioren op een rij hebben, heeft een aanzienlijk deel dat overzicht niet: een nipte meerderheid van 55% weet hoeveel woningen in de gemeente nu al geschikt zijn voor senioren. De helft (49%) kan een inschatting geven van het aantal geschikte woningen. “Dat bevestigt het beeld dat het Aanjaagteam Langer Zelfstandig Wonen in haar eindrapportage geeft: er moet meer structureel zicht zijn op gemeenteniveau over zorgvraag, het aantal geschikte woningen en over sociale veiligheid,” licht Den Haan toe. “Het Aanjaagteam stelt voor dat de Rijksoverheid een onderzoeksprogramma gaat uitvoeren voor meer inzicht op gemeentelijk niveau.”

Om langer zelfstandig wonen tot een succes te maken moeten partijen op lokaal niveau intensief samenwerken. Uit het onderzoek blijkt dat gemeenten en woningcorporaties dat vaak al doen: in drie kwart van de gevallen zijn er prestatieafspraken gemaakt over te behalen resultaten. “Maar met zorgaanbieders of met andere gemeenten of projectontwikkelaars worden door minder dan 20% van de gemeenten prestatieafspraken gemaakt. Daar moet de cultuuromslag dus nog plaatsvinden om de behoefte aan zorg en wonen te kunnen voorzien.

Stekkie van de Maand Met de nieuwe, maandelijkse rubriek ‘Stekkie van de Maand’ zetten woonwebsite Woonz.nl en ANBO elke maand een andere woonvorm voor senioren in het zonnetje. In Nederland bestaan veel verschillende manieren waarop senioren kunnen wonen: een hofje, fje, een appartementencomplex met gezamenlijke ruimte, een flat waar studenten en ouderen samen wonen en nog veel meer. Er komen elk jaar nieuwe initiatieven bij, maar nog lang niet et genoeg. ANBO ziet dat, hoewel de behoefte aan geschikte woonruimte groot is, senioren vaak tegen drempels aanlopen om daadwerkelijk te verhuizen. Stekkie van de Maand laat maandelijks een nieuw initiatief zien, belicht vanuit een bewoner én een initiatiefnemer. Op de websites van Woonz.nl en ANBO leest u interviews en ziet u korte filmpjes over deze mensen: ANBO en Woonz.nl zien dat er een groot tekort is op de woningmarkt voor senioren. Er zijn wel steeds meer verrassende woonmogelijkheden, maar deze zijn vaak niet bekend bij het publiek.Met het ‘Stekkie van de Maand’ laten de woonwebsite en de seniorenorganisatie zien wat er mogelijk is. Dat is leuk voor senioren zelf, maar ook voor beleidsmakers en projectontwikkelaars. Gemeenten, woningcorporaties en investeerders moeten meer aandacht krijgen voor verschillende woonvormen. Door de hindernissen waar initiatiefnemers tegen aan lopen aan te kaarten, helpen ANBO en Woonz.nl mee in de toekomst meer projecten mogelijk te maken.


Pagina 10


Pagina 11

Zonnehuisgroep Vlaardingen viert 50-jarig bestaan Dit jaar viert Zonnehuisgroep Vlaardingen haar 50-jarig bestaan. De organisatie heeft een grote bekendheid in Vlaardingen en zeker ook in de buurtgemeentes. Bijna iedereen kent ‘Het Zonnehuis’ van naam, vaak omdat er een bekende in dit verpleeghuis woont of omdat er iemand uit de kenniskring werkt. Hoe is het ooit begonnen?

Zorg voor kwetsbare mensen Zonnehuisgroep Vlaardingen heeft zijn wortels in de Vereniging Het Zonnehuis, een vrijwillig particulier initiatief dat startte in 1921. Het doel was het bieden van waardige zorg aan kwetsbare mensen, wat toen nog niet door de overheid werd geregeld. In 1950 opende Vereniging Het Zonnehuis haar tweede verpleeghuis in Schiedam; ‘Zonnehuis Schiedam’. Omdat dit gebouw als snel te klein was, werd in 1966 het verpleeghuis ‘Zonnehuis Vlaardingen’ geopend. Alle Schiedamse bewoners verhuisden naar deze spiksplinternieuwe locatie.

Uitgebreid zorgaanbod Nu, 50 jaar later, is het academisch verpleeghuis Het Zonnehuis allang niet meer de enige locatie van Zonnehuisgroep Vlaardingen. Op dezelfde plek aan de Dillenburgsingel zijn ook twee andere locaties te vinden: Revalidatiecentrum De Dillenburg

en De Laurenburg, een plek voor jongere mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Daarnaast bevindt zich aan de Van Hogendorplaan de kleinschalige woonvoorziening Adriaan Pauw, voor mensen met dementie. En ook de locatie Drieën-Huysen, waar op dit moment nieuwbouw wordt gerealiseerd, hoort bij Zonnehuisgroep Vlaardingen. Naast de vijf locaties waar mensen korte of langere tijd kunnen verblijven, biedt Zonnehuisgroep Vlaardingen onder de naam Zonnehuis Thuis ook thuiszorg aan voor de inwoners van Vlaardingen en Schiedam. Al met al is Zonnehuisgroep Vlaardingen de afgelopen 50 jaar flink gegroeid. Maar ondanks deze groei, blijft zij nog steeds een lokale organisatie die het belangrijk vindt om er persoonlijk te zij zijn jn vo voor or h haar aar aa voor or d e in nwone n rs van cliënten én vo de inwoners Vlaardingen Vlaa aard rdin inge gen n en omgeving. omg mgevin ng g..

‘Zeg maar Nel hoor’ Nel Lubbe, (bijna) iedereen die in Het Zonnehuis woont of werkt, kent haar wel. Deze dame, die al 50 jaar in Het Zonnehuis woont, is een bekend gezicht voor iedereen. Omdat Zonnehuisgroep Vlaardingen dit jaar haar 50-jarig jubileum viert, hebben we Nel gevraagd iets te vertellen over de 50 jaar die zij hier al verblijft. In november 1966, een maand na de opening van de locatie, kwam Nel hier wonen. Vanuit Oegstgeest, waar ze opgroeide, werd ze één van de eerste bewoners van Het Zonnehuis in Vlaardingen. De eerste periode heeft ze flink moeten wennen aan haar nieuwe leefomgeving; ze miste Oegstgeest en haar familie. Gelukkig maakte ze al snel een aantal vrienden en vriendinnen in Het Zonnehuis, met wie ze veel kon delen. Helaas zijn deze vrienden inmiddels allemaal overleden. Een vriendschap die wel nog steeds bestaat en heel bijzonder is, is die met vrijwilligster Anneke Vermeij. Sinds 35 jaar is Anneke het vaste maatje van Nel. Samen kopen zij leuke kleding voor Nel, drinken een kopje thee en praten met elkaar. Nel vertelt: “Anneke en ik zijn vriendinnen voor het leven.” Vroeger deed Nel vaak mee met de activiteiten die georganiseerd werden door het activiteitenteam. Vooral kleuren en schilderen vindt ze leuk, maar ook breien doet ze graag. Dit wordt wel ietsje minder doordat de ogen van Nel achteruit zijn gegaan. Voor de gezelligheid schuift Nel nog steeds met regelmaat aan bij de activiteitenbegeleiding en neemt dan haar breiwerkje mee. Ook is ze graag aanwezig bij de kookactiviteit op haar afdeling. Vroeger hielp ze nog wel eens mee met groenten snijden, maar ook dat gaat nu niet meer. Nu geniet ze van de kokende vrijwilligers en natuurlijk van het eten dat gemaakt wordt. Boerenkool met worst én macaroni vindt ze erg lekker. Nadat Nel ’s ochtends geholpen is met wassen en aankleden “De zusters zorgen goed voor me, ze zijn lief” en een boterham gegeten heeft, gaat ze het liefst op pad door Het Zonnehuis. Zo gaat ze op alle afdelingen wel even kijken en ook in de Brasserie is ze regelmatig te vinden. Iedereen die haar tegenkomt groet haar met een te ‘G Go oe ed de emo orrg gen no G edem ed mid dda ag , so omss w ‘Goedemorgen off Go Goedemiddag’, soms wel zo vaak dat ze ‘er een b beet be eet etjje e gek gek ek vvan an w an ordt or rdt dt’.. M aar n aa na atu t urrliijkk vvindt indt in dtt zze d e he et wel we w el heel el he eel el leuk le eu uk dat da d at beetje wordt’. Maar natuurlijk het me m ens nssen en e n haar ha aa ar kennen. kke enn nn nen en. Alleen, en Allle A een en, wanneer wa w an nn nee eer iemand iie emand ema ma m an nd d ‘mevrouw’ ‘m me evr vro ou uw uw’ w’’ tegen te eg gen nh aa a ar ar mensen haar zzegt, ze egt gt, iss zze e ni n iet et blij: blilij:j:j: ““Zeg Zeg Ze g ma m aar ar N ell h e oor, oo rr,, m e ro ev ou uw wL ub u bb be e iiss zzo o ttuttig”. uttttiig g””. niet maar Nel hoor, mevrouw Lubbe


Pagina 12

Bezorgd over iemand die zijn belangen niet (meer) kan behartigen?

helpt bij het ordenen van de financiële huishouding en het behartigen van persoonlijke belangen Beschermingsbewind Budgetbeheer Budgetbegeleiding Curatele Zuidvliet 111A, Maassluis • 015-2132600 • www.stichtingbudgethulp.nl


Pagina 13

Woningaanpassing is een vak Het Aannemersbedrijf Ouwerkerk, voorheen Ouwerkerk Onderhoud en Interieurbouw is een echt familiebedrijf, opgericht in 1993. In deze periode heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een deskundig aannemersbedrijf. Zowel particulieren, bedrijven en gemeentelijke instanties behoren tot de opdrachtgevers. Het bedrijf is gevestigd aan de Hongkongstraat op bedrijvenpark Rotterdam Noord-West. En heeft het keurmerk BouwGarant aannemer. “Ondanks onze ‘behaalde leeftijd’ blijven wij een jong en dynamisch bedrijf en houden we van uitdagingen”, vertelt Louise Ouwerkerk die onder andere de administratie, planning en het maken van offertes voor haar rekening neemt. “Mijn man Jim en zoon Sven vormen samen met mij het hart van het bedrijf. Daarnaast maken we gebruik van ekwame en ervaren inleners of ZZP-ers die hun sporen hebben verdiend in de specifieke markt van woningaanpassing, want dat is een van onze specialisme. De werkzaamheden die door ons kunnen worden uitgevoerd zijn van zeer uiteenlopende aard, van kleine particuliere klussen tot grootschalig onderhoud van bedrijfspanden”

Aanpassingen Nu het regeringsbeleid erop gericht is meer mensen langer

thuis te laten wonen, is het aanpassen van woningen een groeimarkt. Louise: “Voor ons is het ook merkbaar. Vanaf de start van het bedrijf houden we ons er al mee bezig, maar tegenwoordig schat ik in dat de helft van onze omzet vanuit de woningaanpassingen komt. En dat is dan ondanks het feit dat de gemeente hier vanuit de Wmo noodgedwongen moest aanbesteden en voor een grote aanbieder moest kiezen. We hebben gelukkig een goede naam opgebouwd op dit gebied. De mensen waarderen het dat we met onze geringe omvang korte lijnen hebben en dat men werkelijk voor alles bij ons terecht kan en te maken heeft met één contactpersoon. We voeren alles in eigen beheer uit. Naast bouwkundige werkzaamheden doen we ook bijvoorbeeld het installatie(elektra, water, C.V. etc.) en tegel-

werk. De woningaanpassingen zijn zeer divers, van het aanbrengen van een aantal beugels, het installeren van een verhoogde pot, het plaatsen van een toiletzitting met douche/föhn functie tot het rolstoelvriendelijk maken van een complete badkamer of gehele woning. Ook volgen we alle trends op het gebied van domotica, de technische snufjes die het wonen aangenamer en

veiliger kunnen maken. Het gebruik van sensoren voor een alarmeringssysteem tot het met afstandsbediening sluiten en openen van ramen en gordijnen. We bezoeken beurzen en volgen de belangrijke vakliteratuur zodat we te allen tijde mensen kunnen adviseren op het gebied van de allernieuwste ontwikkelingen Er kan soms veel meer dan dat de mensen denken. Onze ervaring

is dat veel mensen aan de late kant zijn met het nadenken over het aanpassen van hun woning. Dat kan soms erg nadelig uitpakken. Tegen die mensen zou ik willen zeggen: neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op. En heeft u een spoedreparaties dan zijn wij 24 uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar.”

In geval van spoed 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar!

Gijs (72) zorgt samen met zijn vier (stief-)kinderen voor zijn vrouw Marie (70)

“Het is naar dat haar gedrag zo is veranderd” Marie heeft sinds een aantal jaren dementie. Soms is ze ineens boos om iets relatief kleins en het gebeurt ook weleens dat ze zo dwars is als een klein kind. “Het is naar dat haar gedrag zo is veranderd,” vertelt Gijs. “En haar geheugen laat haar steeds vaker in de steek.” Ze vergeet de meest voor de hand liggende dingen. Hij en de mantelzorgconsulent hebben samen met zijn (stief-)kinderen een manier bedacht om de zorg voor Marie met elkaar te dragen. Door die vergeetachtigheid wordt een pannetje op het vuur zetten ineens levensgevaarlijk – want dat kan ze compleet vergeten. Vooral haar korte termijn geheugen laat haar in de steek. En even de deur uitlopen is een keer geëindigd op het politiebureau: “Marie stond daar zonder jas, terwijl het hartstikke koud was. Ze wist niet meer waar ze woonde en had niks bij zich.” Gijs vertelt dat ze daarom niet alleen thuis kan zijn. Hij vindt het fijn dat ze nog samenwonen, in hun vertrouwde omgeving: “Ik hoop dat dit nog lang zo kan.”

volgens Gijs. “Ik raak mijn vrijheid steeds meer kwijt.” Aangezien vragen om hulp er bij Gijs niet in zit, hebben zijn vier (stief-)kinderen in overleg met de mantelzorgconsulente een oplossing bedacht om samen met Gijs voor Marie te zorgen. Een keer per maand ruilt Gijs zelfs met een van de kinderen een weekend van huis. Zo zorgt er van zaterdagochtend tot zondagmiddag een van de stiefkinderen voor Marie en kan Gijs op adem komen. “En ik kom nog eens ergens,” lacht hij. Ook Marie

vindt het fijn. “Ik merk dat ze opleeft van onze bezoekjes,” zegt stiefdochter Sandra. Die vertrouwde gezichten doen haar goed.” Daarnaast nemen de stiefkinderen regelmatig en bij toerbeurt dagdelen over, zodat Gijs weer eens naar de tennisclub kan of gewoon een wandelingetje kan maken. Om de privacy van onze cliënten te garanderen zijn de namen en omstandigheden onherkenbaar gemaakt.

Weekendjes ruilen Marie vergeet de meest voor de hand liggende dingen.

De zorg voor Marie is intensief

Minters Mantelzorg is onderdeel van Minters (www.minters.nl). De mantelzorgconsulenten geven voorlichting en advies over ziektes, handicaps en aandoeningen, hulpmiddelen en voorzieningen, hulpverlenende personen en instanties, wetten en regelingen, cursussen, lotgenotencontact en andere activiteiten. Zij bekijken of kort- of langdurende professionele en/of vrijwillige hulp inzetbaar is en bieden een luisterend oor. Kijk voor meer informatie op www.mintersmantelzorg.nl of bel 010 435 10 22.


Pagina 14


Pagina 15

Courgette stamppot

Puzzel mee!

via onze website U kunt de oplossing per post, per mail of wordt een prijs verloot. inzenden. Onder de goede inzendingen

Wat heb ik nodig... 800 gr kruimige aardappels, geschild en gehalveerd ■ 1 courgette ■ 125 ml crème fraîche ■ 1 blokje groentebouillon ■ 250 gr spekblokjes of reep jes ■ 50 gr walnoten ■ 1 teentje knoflook, fijnge hakt ■ 1 potje gedroogde toma atjes (op olie) ■ scheutje olijfolie ■ klontje boter ■ zwar te peper ■ verse basilicum

Nieuw: Zend uw oplossing in via onze website

mooie prijs te winnen. Ook voor deze editie is er weer een on t.w.v. 25 euro aan. Vitaal journaal biedt een VVV-b

ari 2017 binnen zijn op e-mailadres Uw inzending moet voor vrijdag 20 janu Sneek of BC Uitgevers, Postbus 416, 8600 AK, puzzel@vitaal-journaal.nl, per post naar . via onze website www.vitaal-journaal.nl edam, Vlaardingen en Maassluis. Schi el Puzz van g eldin verm Graag onder

12

11

Bereidingswijze

de kook en los de groenteBreng een pan water aan Voeg de aardappelen toe en bouillon tablet hier in op. gaar. Bak ondertussen de kook ze in ongeveer 15 min krokant worden, schep ze spekjes in een pan totdat ze der het vet en vocht uit de daarna uit de pan. Verwij n voor de groente. pan of neem een aparte pa blokjes. Fruit de knoflook Snijd de courgette in kleine voeg de blokjes courgette in een beetje olijfolie aan en ken en snijd ook deze in toe. Laat de tomaatjes uitlek ar de courgette en bak een pa stukjes. Voeg deze toe aan jn. ppelen af en stamp ze fi minuten mee. Giet de aarda de crème fraîche er door Schep een klontje boter en courgette-tomaat mengsel heen. Voeg dan de spekjes, ng de stamppot op smaak daarna de walnoten toe. Bre s k niet nodig omdat de spekje met wat peper. Zout is vaa s kje stu in um blaadjes basilic al vrij zout zijn. Snijd wat en meng deze door de stamppot. Verwarm de stamppot nog een minuutje door en garneer met wat Bon of um basilic appetit! . peterselie

Uitgever, vormgeving, redactie en advertenties

BC Uitgevers BV, Postbus 416, 8600 AK Sneek Graaf Adolfstraat 36d, 8606 BT Sneek, Telefoon 0515 - 429 429 E-mail redactie@vitaal-journaal.nl, Website www.vitaal-journaal.nl Facebook www.facebook.com/vitaaljournaal Twitter @VitaalJournaal

10

9

8

7

6

5

4

3

2

1

Bron: www.leukerecepten.nl

Een lekker herfstgerecht voor 4 personen

en win een leuke prijs!

20

19

18

23

22

21

25

24

26

17

16

15

14

13

31

30

29

28

27

33

32

41

40

39

38

37

36

35

34

43

42

47

46

45

44 48

enplant ond (afk.) 9 pl. in Noord-Brabant 11 spor Horizontaal: 1 ladekast 6 pasvorm 8 vakb d 19 kleur 16 riv. in Oostenrijk 18 ondernemingsraa 12 gesloten 13 kledingstuk 14 geluidje moment pl. in Frankrijk 24 carnavalsgroet 25 kort 20 assistent-econoom (afk.) 21 vogel 23 tebron 33 deel v.e. naald 34 voor de vuist 35 warm 26 terdege 29 troep 32 Spaanse uitroep len staafje d 41 nageslacht 42 beursterm 43 meta 37 pers. vnw. 38 huisdier 40 zogenaam vruchtennat 48 suikersiroop 44 Ierse verzetsgroep 45 weke massa 47 rgel in Azië 4 bedrijfsvorm 5 opschik 7 sme Verticaal: 1 spoel 2 before christ 3 land kleverig 15 opstaand haar 10 bestuurscollege 13 donkere kamer 14 Vul iekinstrument 26 schilderij 17 deel v.h. gezicht 22 autopech 23 muz hier uw pese hoofdstad 30 predikante 27 offer tafel 28 pl. in Oostenrijk 29 Euro oplossing tploeg 41 riv. in Frankrijk 31 riv. in Duitsland 36 marktplein 39 spor in! 45 bladzijde 46 lekkernij 28

31

40

9

4

13

35

34

16

26

10

8

35

31

8

Partners dragen geen verantwoording betreffende de redactionele inhoud in deze krant.

Prijswinnaar Puzzel Vitaal journaal Schiedam, Vlaardingen en Maassluis september 2016 Op de vorige puzzel mocht de redactie vele inzendingen in ontvangst nemen, zowel per mail als per post. Winnaar van de september-editie is Barbera Lodder, Zorgcentrum ‘Uitzicht’, Vlaardingen. Wij feliciteren de winnaar van harte met de gewonnen prijs (deze prijs is u aangeboden door Vitaal journaal).

21


Pagina 16

Vitaal Journaal Schiedam Vlaardingen en Maassluis december 2016  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you