Page 1

17e jaargang nr. 3 ~ september 2012

€ 2,50

Yaris Hybrid

Hybride rijden in compacte klasse

Fiat 500L

Audi A3

Failliet!

Iets héél anders!

Hoezo, generatiekloof?

Autobedrijf valt om, wat zijn uw rechten?


Fiat Camper Mobile Door: Rien van der Steen

Camperservice ook ‘mobiel’ Auto & mobiliteit • 3-2012

2

Campers zijn razend populair. Daar speelt Fiat op in met een uitgebreid servicepakket. Naast een nieuwe ‘camper app’ voor je smartphone komt er ook gratis technische service op de camping. De belangstelling voor campers is groot. Zo werden er in Europa vorig jaar 250.000 verkocht. Nieuw en gebruikt. Uiteraard staan er allerlei merken op hun koetswerk, maar ‘daaronder’ is de variatie veel kleiner. Pakweg twee op de drie campers is namelijk gebouwd op een Fiat Ducato basis. De Italianen bieden de fabrieken een brede keuze aan cabines, chassisvarianten en speciale motoren en versnellingsbakken. De campermerken hoeven er in zekere zin alleen hun opbouw op te schroeven en alle kabels en leidingen aan te sluiten. Om de ontelbare Fiat Ducato campers optimaal te begeleiden, hebben de Italianen een telefonisch hulp- en informatiecentrum en een speciale internetsite. Op hun helpdesk kun je in 13 talen terecht en desgewenst zullen telefonisten ook op afstand als tolk optreden. Handig! Veel van onze eigen leden maken tot grote tevredenheid gebruik van personenauto

wegenhulp. Deze zeer gespecialiseerde ‘Camper Assistance’ mikt echter op het grote werk. Daar kijkt niemand op van een probleemgevalletje met een gewicht van drie en een halve ton. En weet men ook werkplaatsen die hoog genoeg zijn om de giganten op een hefbrug te zetten.

Pechgeval Campereigenaar Piet de Jong rijdt enkele malen per jaar met zijn Adriatic 660 door Europa en meldt dat maatwerk hulp met zo’n kampeergigant plezierig is. ,,Via die speciale internetsite fiatcamper.com houden ze je op de hoogte van terugroepacties. Recent zijn mijn remmen zonder kosten aangepast. En in Spanje kwam laatste een Fiat monteur voor mij in zijn bestelautootje de camping op rijden. Die ontdekte trouwens toevallig dat er verkeerde ventielen in de wielen zaten. Dat had onder het rijden nog een ramp kunnen worden.” Topman Antonino Mannina van Fiat Professional: ,,We beschikken nu over duizenden werkplaatsen, waarvan er 1.800 speciaal zijn ingericht voor campers. Je moet er met je hoge camper uiteindelijk wel kunnen binnenrijden. Zweden is bijvoorbeeld een populair land voor kampeerauto’s en daar is het aantal serviceplekken in korte tijd verdubbeld naar 109.” De tijd staat niet stil. Ook voor de kampeerder

bestaan internetsites en telefoon applicaties. U kent wellicht de campingzoeker van de Nederlandse ASCI kampeerorganisatie (ook voor iPhone en Android telefoons). Fiat Professional heeft voor 15 landen nu een gratis app voor mobiele Android telefoons (Fiat Ducato Camper Mobile). Let op: heeft u geen data abonnement op de telefoon, zoek dan een wifi hotspot op. Bijvoorbeeld een McDonalds onderweg. Die hebben meestal gratis draadloos internet.

Informatie Heb je eenmaal verbinding, dan kun je terecht voor informatie over campings, parkeerplekken en wat er in de regio allemaal te doen is. Verder kun je opvragen waar de tankstations zijn en waar je voor service terecht kunt. De ‘app’ helpt zelfs om de geparkeerde camper in een stad terug te vinden. Inmiddels denkt Fiat al weer een stap verder. Ze willen op de grote internationale megacampings letterlijk ter plaatse service gaan bieden. Een gratis controlebeurt bijvoorbeeld. Fiat Professional komt letterlijk zelf naar de camping. Bij wijze van proef deden ze dat dit jaar al op de immense camping Ca’Savio in de buurt van Venetië. Ze staan er nog tot eind september met een servicewagen en checken je kampeerwagen kosteloos.


INHOUD

Auto&mobiliteit 17e jaargang, nummer 3, september 2012

Startpunt l Nieuwe ronden, nieuwe kansen! In deze uitgave van Auto&mobiliteit zult u zien dat de wereld van de mobiliteit flink in beweging is. Letterlijk en figuurlijk, zou je bijna zeggen.

8

Toyota Yaris Hybrid

Fiat 500L

De compacte Yaris is nu ook leverbaar met full hybrid aandrijving. Je kunt in druk verkeer een kort stukje elektrisch rijden en daarna doen elektromotor en benzinemotor het werk samen. De auto is niet super goedkoop, maar biedt wel heel lage gebruikskosten.

Zijn naam verwijst misschien naar het kleine designwondertje uit Turijn, maar de Fiat 500L tapt toch echt uit een geheel ander vaatje. Hij is zelfs groter dan een Punto. Een heuse ruimtewagen dus. Mooi? Dat mag u zelf uitmaken!

26

10 Jeep Grand Cherokee SRT8

Audi A3

Hij is bijna vijf meter lang en onder zijn enorme motorkap ronkt een niet minder indrukwekkende 6,4 liter V8 motor. Niet bepaald een spaarmodel dus, maar de prestaties zijn fenomenaal en dankzij moderne techniek is pakweg 1 op 7 met enige moeite te halen

Je kunt het belang van de nieuwe Audi A3 bijna niet overdrijven. Natuurlijk blijft het een auto voor kopers met een wat dikkere portemonnee, maar zijn techniek zal de basis vormen van tientallen andere nieuwe modellen. Te beginnen met de nieuwe VW Golf!

34 Autobedrijf stopt, wat nu? Er is de afgelopen tijd heel wat te doen geweest rond automerken die omvielen (Saab) of zelf in Europa de handdoek gooien (Daihatsu). Wat betekent dat voor u als u zo’n auto rijdt? En wat speelt er bijvoorbeeld wanneer uw autobedrijf failliet gaat?

Clubinformatie pagina’s zie 13 t/m 24 Magazine uitgegeven door de stichting Dienstencentrum voor Gemotoriseerde Weggebruikers St. D.G.W. : K.v.K.nr. : Oplage: Bladmanager: Hoofdredacteur: Redactie adres: Redactie: Omslagfoto: Vormgeving: Druk:

Postbus 38, 7400 AA Deventer, telefoon (0570) 672 674, fax (0570) 642 946 38.021.629 21.000 exemplaren Ton de Geest Rob van Ginneken Postbus 59, 3830 AB Leusden, telefoon (033) 495 1445, fax (033) 494 6734 Paul Klaver, Ron de Beer, Rob Mosselman, Joop Stam, Inge Veerkamp Inge Veerkamp Visual Talents, 06 29 23 96 46, info@visualtalents.nl, www.visualtalents.nl Veldhuis Media bv, Raalte

© Copyright 2003, Uitgeverij St. DGW Deventer. Niets uit deze uitgave mag geheel of gedeeltelijk op welke wijze dan ook verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van St. DGW.

Zo gaat het met elektrisch rijden veel sneller dan ik nog maar kort geleden voor mogelijk hield. Vooral de nieuwe half- elektrische modellen gaan met duizenden over de toonbank. En kennelijk ziet BMW ook toekomst in elektrisch rijden op twee wielen. We reden in olympisch Londen met hun C-evolution motorscooter. Ook het rijden op LPG is aan een razendsnelle opmars bezig. Nauwelijks verwonderlijk als je ziet dat de brandstofprijzen naar astronomische hoogte klimmen en BiFuel automodellen voor een kleine meerprijs bovenop de gewone versie te koop zijn. Het zal u dan ook niet verbazen dat ik ook zelf de overstap heb gedaan. En ik kan melden: het tanken is misschien een beetje een gedoe, maar het is een feest om je gastank voor vijftien of zestien euro vol te laten stromen! Voordeliger kun je eigenlijk niet autorijden. Een razend scherpe verzekering via ‘onze’ autoclub, voorlopig geen wegenbelasting betalen en bij de dealer een actiekorting die klonk als een klok. Hij had de auto immers al in de showroom staan en vanwege de ietwat merkwaardige bekleding was de belangstelling van andere kopers al een heel tijdje tamelijk lauw. En ach, misschien went die ‘caleidoscopische’ bloemmotief bekleding wel. En anders gaat hij gewoon een keer naar de autobekleder. Als er tenminste weer wat centen op de bank staan. Superzuinig rijden kan tegenwoordig gelukkig ook met auto’s waar je fatsoenlijk met zijn vieren in kunt zitten. Een interessante nieuwkomer op dat gebied is de Yaris Hybrid. Een heus spaarwonder op wielen. Om meteen maar aan te tonen dat het ook heel anders kan, testen we in dit magazine een auto waarmee we een nieuw redactioneel record brandstof slobberen hebben gevestigd. Eén op zes was slechts met grote moeite te halen. Maar eerlijk is eerlijk: wat een pret!

Rob van Ginneken

3 Auto & mobiliteit • 3-2012

4


Hybride in maatje

Auto & mobiliteit • 3-2012

4

Hybride rijden was tot nu toe iets voor zakelijke rijders, maar de Yaris Hybrid mikt duidelijk op een veel groter koperspubliek. Hij is handzaam, lekker zuinig en redelijk betaalbaar. JE zou bijna zeggen: de eerste ‘volkshybride’. Je mag rustig stellen dat Toyota aan de basis stond van de huidige trend om auto’s uit te rusten met een gewone motor èn een elektrische hulpmotor. Die laatste helpt dankzij zijn stevige koppel ‘van onder uit’ vooral mee om de auto op gang te trekken en dat scheelt erg veel in het verbruik. Eén klein probleempje: twee motoren plus bijbehorend accupakket kosten een paar centen extra. Daarom was zo’n auto tot nu toe vooral populair in businessclass kringen. Jammer feitelijk, want de dubbele aandrijving is juist erg goed op zijn plek in druk verkeer. Hoe meer stoppen en optrekken, des te meer een hybride in zijn element komt. Het rare gegeven is echter dat hybride auto’s met name worden gekocht door mensen die er veel ‘voor de zaak’ mee rijden. Terwijl pakweg een Prius dan juist niét zo zuinig rijdt. Zeker als je op de snelweg ook nog stevig doorrijdt.

In dat licht bezien voldoet de nieuwe Yaris Hybrid aan een behoefte. Dankzij een elektrische duwtje in de rug wordt de toch al redelijk zuinige stadsauto omgetoverd tot een heus spaarwondertje. Oók in de dagelijks praktijk. Na enkele dagen rijden in de Randstad – vooral drukke provinciale wegen en in de stad - noteerden we zonder enige moeite een gemiddeld verbruik van minder dan 1 liter op 20 kilometer. Zonder twijfel kan dat ook wel 1 op 25 worden als je er een beetje op let.

Een paar mille extra Een echte ‘volkswagen’ is ook betaalbaar en het ligt voor de hand dat de Yaris Hybrid daar

M

wat laat liggen. Je betaalt zo’n 2.500 euro meer dan voor een qua prestaties vergelijkbare normale 1,3 liter benzineversie. Om precies te zijn 17.990 euro. Het goede nieuws is dat je er naast het milieu ook jezelf een plezier mee doet door zijn soepele rijgedrag en lagere gebruikskosten. Je verdient een paarhonderd euro per jaar aan brandstof terug, tot eind volgend jaar betaal je geen wegenbelasting en verrassend genoeg scheelt het ook in onderhoud. Dat laatste klinkt raar, maar de importeur belooft dat er in zo’n ogenschijnlijk gecompliceerde hybride juist minder slijtage optreedt en ook minder kapot kan gaan. De kenners van de

Blauwe en grijsblauwe accenten interieur zijn wat je noemt ‘smaakgevoelig’.


Toyota Yaris Hybrid Door: Rob van Ginneken Foto’s: Jeffrey van der Vaart

Onder de bank Die zit namelijk niet onder de laadvloer, maar ligt onder de achterbank. Daarom moest de benzinetank wel iets kleiner worden (36 liter). Dat is genoeg om dik 700 kilometer te rijden. Geen probleem dus. Even afgezien van zijn boven modale prijskaartje valt er ook in andere opzichten weinig op de ‘Yaris met hulpmotor’ af te dingen. Je merkt er qua ruimte en gebruiksgemak weinig van. De aanpassingen aan het interieur zijn een smaakkwestie. Zelf zijn we niet zo kapot van de blauwe kleuraccentjes en bijvoorbeeld het rooster over de luidsprekers. Het is ook even wennen aan de standaard automatische CVT transmissie die bij zo’n Toyota full hybrid techniek samenhangt. De motor klinkt anders, omdat het toerental altijd op maximale efficiëntie wordt afgestemd en niet direct met de snelheid samenhangt. Maar ach, het rijdt ontspannen. Zeker in druk verkeer. Vaak start de verbrandingsmotor niet eens omdat zo’n full hybrid ook volledig elektrisch kan wegrijden en een heel stuk met stadsverkeer mee snort. Pas wanneer er meer trekkracht wordt gevraagd (de accu leeg is), gaan beide aandrijfbronnen samen aan het werk. Samen zijn

ze goed voor 100 pk, maar belangrijker is het feit dat optrekken dan met speels gemak gaat. Boven de 70 kilometer per uur neemt de 1.5 liter benzinemotor het zonder hulpje over.

Geen potten breken Dat verklaart meteen waarom de Yaris Hybrid weliswaar heel vlot optrekt, maar op de snelweg en zelfs op de provinciale weg geen potten kan breken. Dan doet de 75 pk benzinemotor dus al het werk alleen. Overigens kun je bij een constante snelheid van rond de 70 kilometer per uur soms een lichte onregelmatigheid inde aandrijving voelen. Het punt waar de e-motor net wel of niet meehelpt. Toyota belooft daar nog aan te sleutelen in de elektronische regeling. Verder geen klachten. De voorstoelen zijn prima, vering is behoorlijk comfortabel, de besturing voelt plezierig aan en mede door 60 kilo extra gewicht ligt hij solide op de weg. De Hybrid is door zijn motorische karakter geen auto voor kilometervreters, maar voor doorsnee gebruik is hij zeker het bekijken waard.

En ach, van een fikse vakantietrip schrikt hij ook niet. Alleen wordt een bergpas niet in hoog tempo overwonnen en verbruikt hij dan evenveel als een gangbare kleine viercilinder. Als gezegd start de prijslijst net onder de 18 mille. Daarvoor koop je een technisch hoogwaardige, verrassend ruime en heel fatsoenlijk uitgeruste auto. Naast de automaat noteren we bijvoorbeeld een links en rechts gescheiden regelbare klimaatregeling. De 500 euro duurdere Aspiration uitvoering heeft ook nog een achteruitrijcamera, cruise control en een fraai multimediasysteem.

Toyota lepelde de dubbele aandrijving in het krappe vooronder.

5 Auto & mobiliteit • 3-2012

leasemaatschappijen lijken dat te erkennen. Hoe dan ook: hoe duurder de benzine wordt, des te sneller je de hybride techniek terugverdient. Maar hoe bevalt de 390 centimeter grote Yaris Hybrid in het dagelijks gebruik? Zijn koetswerk ziet er in elk geval modern uit en van binnen vind je net als in zijn ‘gewone’ broer lekker veel zitruimte. Dat maakt hem tot een redelijk veelzijdige gezinsauto. Zelfs bagageruimte is ondanks de extra grote accu achterin vrijwel even groot gebleven (342 liter).


Auto & mobiliteit • 3-2012

6

Autoshowroom op het internet Het kopen van auto’s via internet is aan een enorme opmars bezig. Tenminste, dat zou je denken als je ziet dat zo ongeveer alle grote media via hun internetsite desgewenst ‘doorlinken’ met een virtuele showroom vol koopjes. Maar hoe groot is die tak van sport nu eigenlijk? Is het voor de koper echt interessant om er eens rond te surfen?

De afgelopen jaren is er in de media veel gesproken over de vraag hoe lang de ‘klassieke’ autodealer nog blijft bestaan. De argumenten zijn bekend. De klant oriënteert zich tegenwoordig uitgebreid in gedrukte media en op internet, dus waarom zou je nog een kostbare showroom en een boel personeel moeten hebben? Het scheelt ook een boel handjeklap. Bovendien is het een volkswijsheid dat autobedrijven vooral op kleine auto’s niets verdienen. Kortom: autokopen moet de 21e eeuw binnenkomen. Als je eens om je heen kijkt, lijkt die ontwikkeling inderdaad aan de gang. Landelijke media, auto internetsites, gespecialiseerde sites en zelfs de ANWB bieden de mogelijkheid om met een paar muisklikken een auto te kopen. De laatste zelfs met ledenkorting.

De boodschap is in alle gevallen dezelfde: geen handjeklap met een autohandelaar, maar meteen de beste prijs. Zelfs de inruil van een auto is daarbij geen probleem meer, want ook die kan na aanvraag van een offerte en het zenden van wat foto’s via dezelfde internetroute worden verkocht. Maar gebeurt dat daadwerkelijk zo vaak als alle betrokken media, organisaties en internetondernemers ons willen doen geloven? Het antwoord op die vraag blijkt na enig onderzoek helder: natuurlijk zijn gespecialiseerde sites bijvoorbeeld heel handig wanneer je een occasion zoekt en ook dealers lokken de koper zo in hun showroom binnen, maar het ècht via internet aanschaffen van nieuwe auto’s is heel zeldzaam. Aantallen? De twee grote spelers in die business erkennen dat je dit jaar over ‘minder dan 2.000 auto’s praat’. Zelf houden we het eerder op pakweg 1.200. Daarvan neemt de meest pure internetsupermarkt www.auto.nl er een kleine 400 voor zijn rekening. Een aantal dat menig dealer in zijn eentje scoort. De rest komt met name voor rekening van NAK. Ooit de eerste aanbieder met www.nieuweautokopen.nl en dat is inmiddels uitgebouwd met allerlei andere sites die allemaal op hetzelfde adres binnenkomen. Bij deze grootste speler in deze tak van sport kom je overigens ook via de ANWB terecht, zowel bij nieuwkoop als het verkopen van je auto.

Invloed Toch is de invloed van dergelijke internetsites groot, zo meent NAK internet- en telemarketing ondernemer Paul de Vries. Hij is zo’n beetje de spreekwoordelijke spin in het web op dit gebied. ,,We versturen per jaar vele duizenden offertes. Gemiddeld een op de acht leidt tot een verkoop. Nog eens vele malen meer internetbezoekers kijken op onze diverse sites naar aanbiedingen of klikken door vanaf een site als die van de Telegraaf. Die krijgen daar een kleine fee voor. Hoe dan ook: daarmee hebben ‘we’ de markt toch flink veranderd, want de koper weet nu wat een scherpe prijs is en gebruikt die kennis in de onderhandelingen met zijn autobedrijf.” De Vries moet hartelijk lachen om het idee dat internetkopen aantrekkelijk is omdat men niet wil onderhandelen. ,,Ze doen niet anders, juist met internetprijzen en -offertes in de hand.” Is het daadwerkelijk goedkoper? Dat lijkt ons na wat steekproeven zeer de vraag. Het gaat in


Virtuele showroom Door: Rob van Ginneken Foto’s: Auto.nl en Opel

aan-huis pers op de klant loslaten. Vaak kun je via de officiële site van de importeur ook zien waar voorraad- en actieauto’s in het land staan.

Klankbord

Thuiswinkelen Oprichter Marque Joosten, voorheen de man achter makelaarssite Funda: ,,We werken volgens Thuiswinkel Waarborg regels feitelijk als enige échte internet autosupermarkt. Bij andere, zoals NAK, heb je meer een telemarketing aanpak. Met onderhandelen. Bij ons is de prijs gewoon de prijs, inclusief aflevering in ons centrum in Breukelen.” Bij NAK is er keuze of je hem via hun levercentrum in Almere, een dealer of thuis geleverd wilt zien. Zij berekenen daarvoor overigens wel kosten. Een intrigerende bijkomstigheid is dat de koper volgens de Europese ‘kopen op afstand’ regels minstens een week recht heeft om zich te bedenken. Dat geldt inderdaad ook bij beide grote spelers. Auto.nl gaat zelfs zover dat je na aflevering 14 dagen retourrecht hebt. Waarbij je uiteraard niet eerst even naar Frankrijk mag rijden, want 100 kilometer is de grens. Onderhoud en garantieklusjes moet je via een universeel servicebedrijf of merkdealer zelf regelen. Of de dealer die de aflevering heeft gedaan. Nog een punt van aandacht: aan-

biedingen gaan niet zelden over auto’s die al ‘op kenteken’ staan en door de importeur als het ware in de markt worden geschoven. Bijvoorbeeld om zijn doelstellingen te halen of snel voorraadmodellen te verkopen die door nieuwe belastingwetgeving of simpelweg een nieuw model onverkoopbaar dreigen te worden. Voor het overgrote deel gebeurt dat ook via hun dealers trouwens en dat verklaart het ‘gestunt’ dat ook zij via internet en huis-

Bestellen doe je online, betalen bij aflevering.

7 Auto & mobiliteit • 3-2012

verreweg de meeste gevallen over een kleine auto – Kia, Renault, Fiat, Chevrolet en Toyota met name – en die is ook via de klassieke dealerroute veelal in de aanbieding. Overigens moet je als ‘klant’ goed in de gaten houden dat aan het eind van de som niet onverwachts afleverkosten worden berekend. Voor zover ons bekend is www.auto.nl de enige die all-in aanbiedt.

Conclusie? Zeker de beide grote internetspelers zijn een serieus te nemen partij en met name ook een prima ‘klankbord’ om eens te kijken wat er zoal speelt aan aanbiedingen. Er zijn ook speciale sites die de acties in kaart brengen, zoals de actieautoindex van AutoWeek.nl. Simpelweg googlen op bijvoorbeeld ‘Spark BiFuel’ en ‘aanbieding’ levert trouwens ook een wereld aan dealersites en andere adresjes op. Soms is alleen moeilijk te bepalen of het actuele of oude acties betreft. Koopjestijd heb je doorgaans kort voor het eind van het het halve en hele jaar, maar ook in langdurige stille periodes bij de wisseling voor een nieuwe modelgeneratie. Realiseer u in elk geval dat je in 99,9 procent van de gevallen uiteindelijk toch bij een dealer terecht komt. Al die veranderingen rondom internetkopen zijn vooral ‘virtueel’ en horen bij dat ene ding dat het internet het best kan: informeren.


Bekende naam, nieuw model Auto & mobiliteit • 3-2012 2-2011

8

Vijf jaar na de wedergeboorte van de cinquecento voegt Fiat de ruimtewagen 500L aan het gamma toe. Dat is eigenlijk een nieuw model maar met die naam profiteert het merk van het 500succes. De kleine Fiat staat wereldwijd model voor Italiaans design. Zelfs in Amerika is de mini inmiddels geweldig populair. Toen het idee 500L werd geboren hebben de Italianen wellicht het voorbeeld Mini op het netvlies gehad. Immers, de Mini werd uitvergroot met als resultaat de ruime vierzitter CountryMan. Fiat kiest voor een wat andere strategie: ze hanteerden niet simpelweg het vergrootglas, maar ontwikkelde een nieuw model dat meer lijkt op een grote Panda dan op een ‘opgepompte’ versie van de olijke 500.

Al wat nog naar de kleine verwijst, zijn de ronde koplampen en het Fiat-logo in een prominente chromen strip op het front. Op het gebied van functionaliteit en motorisering heeft de 500L wèl affiniteit met zijn kleine broer. De voorzieningen staan op een hoog niveau, ondersteunende techniek is volop aan boord (al dan niet optioneel) en qua motorisering volgt Fiat met de TwinAir- en de dieselmotor de inmiddels bekende weg.

Groot De 500L meet 4,14 centimeter en is daarmee zelfs zeven centimeter langer dan de Punto. Vijf personen en hun koffers vinden in deze auto een ruime plaats. Op de achterbank wacht drie volwassenen een comfortabel verblijf. Fiat onderstreept dat de ‘L’ niet alleen voor ‘Large’ staat maar ook voor ‘Light’ en ‘Loft’. Eerstgenoemde verwijst naar de bagage-

Zeer speels interieur, desgewenst ook in felle kleuren. Véél bergruimte.


Fiat 500L Door: Willem de Volder Foto’s: Fiat

benzinemotor (95 pk). Ook de 1.3 liter viercilinder dieselmotor (85 pk) doet prima werk. De TwinAir en de diesel hebben een Ecostand en startstop-techniek. Dat scheelt weer in het verbruik.

Startstop

ruimte van vierhonderd liter, naar de flexibele indeling van dat compartiment en naar de in lengte verstelbare achterstoelen in de luxere versies. De rugleuningen zijn sowieso afzonderlijk neerklapbaar en na wat vouwen en kantelen heb je dan een vlakke laadvloer. Maak vervolgens de passagiersstoel tot een tafeltje (plat voorover) en er kunnen zelfs objecten tot 2,4 meter lang in de auto. De L staat ook voor light. Het glasoppervlakte van de ruiten is enorm en er is ook nog een mogelijkheid om te kiezen voor een glazen dak van anderhalve vierkante meter. Dat is er trouwens in twee uitvoeringen: elektrisch bediend of als permanente ‘Skydome’. De L van luxe is ook van toepassing. Zo wordt het UConnect multimediasysteem bediend via een 5 inch groot aanraakscherm. Daarmee bedien je de radio, maar maak je ook draadloos verbinding met i-Pod of smartphone. Het bijbehorende navigatietoepassing is nog in de maak.

fles die in een speciale houder staat. Hij werd in samenwerking met koffiegigant Lavazza ontwikkeld. In een kleine vijf minuten is je espressootje klaar voor consumptie. Uiteraard bleef de introductie niet beperkt tot muziek luisteren en koffie zetten. We namen de 500L ook mee voor een stevige testrit. De nieuwste versie van de TwinAir (105 pk) was de eerste krachtbron die er aan moest geloven. Het 0,9 liter tweecilinder motortje pruttelt lekker, maar heeft duidelijk moeite om de grote 500L voort te sleuren. Die weegt dan ook 1.260 kilogram. Maar toch: de acceleratie naar honderd verloopt in 12,3 seconden en de top is 180 kilometer per uur. Vanaf 2.000 toeren komt het koppel van 145 Nm volledig tot leven. Iets minder eigenzinnig is de 1.4 liter viercilinder

Veelzijdig De leefruimte in deze auto is verbluffend. Zelfs lange vakantieritten met veel bagage zijn geen enkel probleem. Je zit prima en er zijn maar liefst 22 opbergvakken. Het nieuwe soundsysteem met Hi-Fi-kwaliteit is ook een hebbeding. Het is ontwikkeld in samenwerking met Beats Audio wat betekent dat onder andere de bekende artiest en producer Dr. Dre er zich mee heeft bemoeid. In een gezinsauto reken je altijd al op het nodige gebruiksgemak, maar wat dacht u van een espressoapparaat? Serieus! Het is een optie! Het werkt op 12 volt en is een soort thermos-

Een espressoapparaat in de auto, het moet niet gekker worden!

9 Auto & mobiliteit • 3-2012

Tweekleurige lakcombinaties geven hoekig design toch iets speciaals mee.

Sturen doet de 500L goed, maar het gaspedaal vraagt vooral bij de TwinAir een wat zware voet om levendig door het verkeer te gaan. De vering is voor een degelijke gezinsauto een tikje hard. Een groot pluspunt is de stilte in de auto. Tenminste… als we de beats van Dr. Dre niet aanspreken. De Fiat 500L staat vanaf november bij de dealers in ons land. Er zijn meerdere uitvoeringen leverbaar en wat de kleuren betreft kun je je uitleven: er zijn 333 combinaties voor lak en interieur mogelijk. De richtprijs bedraagt 18.500 euro. Tijdens de 500L-presentatie in Turijn werd al snel duidelijk dat het niet bij één ‘L’ blijft. Ook een SUV-achtige ‘500X’ en een zelfs een langere 500 voor zeven personen zitten in het Fiat-vat. De 500X is zowat productie klaar en die kregen we ook al kort te zien. Later dit jaar wordt hij definitief onthuld.


Jeep Grand Cherokee SRT8 Door: Ron de Beer Foto’s: Inge Veerkamp

Gigant leert dansen Auto & mobiliteit • 3-2012

10

Zelfs in Amerika kijken ze op van een auto als de Jeep Grand Cherokee SRT8. Imposant, razendsnel en vooral ook uiterst dorstig. Maar het moet gezegd: zelden zoveel pret gehad! Laten we meteen het slechte nieuws maar laten doorkomen… de Grand Cherokee SRT8 scoort weinig punten als duurzaamheid hoog op je verlanglijstje staat. Een Amerikaanse collega omschreef het treffend: ,,Olifant leert dansen.” Dat klinkt misschien weinig complimenteus, maar hij bedoelde het als een compliment. Bij de kennismaking valt namelijk meteen op dat de bijna vijf meter grote ‘jumbo’ als een veulen over de weg dartelt. Nou ja, voor zover je dat van een 2,3 ton zware auto kunt zeggen dan. Het ligt voor de hand dat daarvoor uiterst doortastende maatregelen zijn genomen. En zoals we weten heeft elk voordeel zijn nadeel. Zo moet je met deze Jeep duidelijk wegblijven uit het terrein. Doorgaans toch een spe-

cialiteit van de Amerikanen, maar met zijn verlaagde koetswerk, enorme (tamelijk kwetsbare) lichtmetalen sportwielen en plakkerige Pirelli sportbanden kon een zware rit over een onverharde weg wel eens in schade eindigen. De SRT8 is vooral afgestemd op een stevig stuk sturen op een canyon road of pakweg een Oostenrijkse bergpas. Want moederconcern Fiat heeft besloten om hem ook in ons deel van de wereld aan te bieden. Deze maand staat hij bij de dealer.

aanse paraplu) in Amerika reden. Daar betaal je pakweg 90 cent per liter. Kopers met een diepere portemonnee krijgen daar een boel voor terug. Hij hakt een fikse hoek uit de beschikbare fossiele brandstoffen, maar de prestaties zijn fenomenaal. In veel opzichten is de SRT8 een soort SUV alternatief voor Italiaanse sportwagens. Of de Corvette.

Porsche killer Zie hem als een directe concurrent van de meest gespierde BMW X5 en Porsche Cayenne uitvoeringen. Eén ding is zeker: onze minister van financiën is er blij mee. Door alle mogelijk belastingen – vooral de CO2 heffing in de BPM – schiet de prijs van de Grand Cherokee SRT8 met enorme stappen omhoog van netto 66 mille naar 150 duizend euro. Je moet er dus iets voor over hebben. Ook aan de benzinepomp. Met een rustige rijstijl haal je misschien zes tot zeven kilometer op een liter benzine. Gebruik je de beschikbare 470 paardenkrachten wat uitbundiger, dan verdubbelt dat soepel. Het goede nieuws voor ons was daarbij dat we Fiat’s grootste automodel (Jeep en Chrysler vallen onder de Itali-

Enorme banden en remmen houden de SRT8 in het gareel.


Met zijn elektronisch geregelde onderstel is de SRT8 overigens geen overmatig comfortabele auto. De platte sportbanden, het verlaagde onderstel en tamelijk stevige schokdempers mikken er allemaal op om ongewenste bewegingen van het koetswerk te beheersen. Maar zelfs in de zachtste stand is het resultaat aan de stevige kant. Je kunt dat via een draaiknop tussen de stoelen instellen. Er is zelfs een ‘circuit’ instelling.

Afwerking

Hij is simpelweg de snelste Jeep allertijden en daarbij hanteren de Amerikanen een weinig subtiele aanpak.

Enorme V8 Onder de enorme motorkap ronkt en brult een 6,4 liter V8 ‘Hemi’ motor. Die komt overigens van hun afdeling ‘Street and Racing Technology’. Hij maakt op volle stoom inderdaad verrassend veel toeren en perst er een geweldige trekkracht uit. Voor de kenners 630 Nm. Als trekauto is hij dus nauwelijks te overtroeven. Mocht u toch een excuus zoeken om de Amerikaan voor uw bouw- of tuinarchitectuurbedrijf aan te schaffen. Technisch gesproken is de krachtbron een opmerkelijk mengelmoesje van hypermoderne en bijna klassieke techniek. Aan de ene kant trekken zijn ontwerpers een blik vol regelelektronica, heuse racetechniek in de cilinderkoppen èn een systeem van cilinderuitschakeling open. Zodat je rustig rijdend op vier cilinders voort ronkt. Zonder dat je daar iets van merkt overigens. Daar staat tegenover dat diezelfde kleppen met stoterstangen worden bediend. De kracht wordt vanzelfsprekend op alle vier de wielen overgebracht, zodat je bij stevig optrekken geen zwarte rubberstrepen trekt. Standaard gaat tweederde van de power naar de achterwielen, maar dat wordt naar behoefte aangepast. Dat werkt in de praktijk – om het maar eens voorzichtig uit te drukken – uiterst heilzaam op de tractie.

Razendsnel Je verwacht van een dergelijk grote auto geen ‘olympische’ prestaties, maar die legt hij wel degelijk op het asfalt. Na een ferme duw op het gaspedaal gaat hij er werkelijk als een

raket vandoor en doorbreekt in minder dan vijf tellen de grens van 100 kilometer per uur. Even afgezien van de diepe brul uit het vooronder gebeurt dat zonder veel misbaar. De techniek houdt alles in een ijzeren vuist. Vanzelfsprekend hebben we de topsnelheid niet benaderd, want voor de beloofde 257 kilometer per uur wordt je zonder twijfel door de plaatselijke sheriff in de boeien geslagen en gooien ze de sleutel van je cel vervolgens weg. Maar ook zo wordt rap duidelijk dat je met een uiterst potente SUV te maken hebt. Op onze route door vijf Amerikaanse staten en een hoekje Canada ontpopt hij zich zelfs als een heel plezierige stuurmachine. Op een of andere manier zijn de Amerikanen er met hulp van de Italianen in geslaagd om hem zelfs een levendig bochtenkarakter mee te geven. De olifant danst als de beste. Dat zie je zelden, bij een auto waar ook een grote bouwkeet mee naar een aannemersklus kan worden getrokken!

11 Auto & mobiliteit • 3-2012

Interieur als van een sportwagen. Afwerking met Italiaans gevoel voor detail.

Alles bij elkaar opgeteld blijkt de Jeep Grand Cherokee SRT8 een verrassend totaalpakket. Als je geen gewetensbezwaren hebt tegen zijn hoge tot immense brandstofverbruik zal je niet makkelijk meer plezier, exclusiviteit en veelzijdigheid in één auto verzameld vinden. Zijn uitrusting is vanzelfsprekend enorm compleet en luxueus. De sportstoelen bieden een bijna perfect zitcomfort en ook achterin is het goed toeven. Je merkt meteen dat de Italianen een flinke vinger in de pap hebben ,want het ontwerp en de afwerking van het interieur zijn enorm opgeknapt. Een tamelijk opvallend gadget is de mogelijkheid om de SRT8 op afstand te starten. In een parkeervak komt hij dan tot lichte verbijstering van omstanders grommend tot leven. Jeep maakt er een hele show van want de als trompetten gevormde uitlaten zorgen voor een diepe ‘roffel’. Gek genoeg gebruik je het licht gegeneerd steeds vaker, want het is gewoon lekker om in een koele auto te stappen. Saillant detail: een koelsysteem in de stoel zorgt voor extra comfort. Het zwarte leer wordt door de zon vrij warm namelijk. Je zou bijna zeggen: het kost wat, maar dan heb je ook wat!


Bagage Door: Rob van Ginneken Foto: Thule

Kan uw bagage het dak op? Auto & mobiliteit • 3-2012

12

Deze zomervakantie zag je als gebruikelijk dakdragers op auto’s verschijnen. Komende winter worden dat er zelfs nog meer. Alle reden om eens naar het fenomeen te kijken. Vooral in de wintervakantie is een dakdrager een uitkomst. Je hoeft niet langer met onhandig grote bagagestukken in je auto te laveren. Die gaan op de ‘imperiaal’ of komen in een beschermende dakbox. In deze zomerperiode zijn het ook vaak fietsen die letterlijk ‘het dak op’ kunnen. In deze tijd van brandstof sparende automodellen moet je soms wel, want er bestaat lang niet altijd een trekhaak voor ultrazuinige auto’s. Om de simpele reden dat die niets mogen trekken. Overigens geldt een soortgelijk probleem voor dakdragers. Niet elke auto heeft daar voorzieningen voor, maar daar is veelal wat makkelijker een mouw aan te passen. Een recent onderzoek van specialist Thule trok onze aandacht. Zij confronteren de consument met de waarschuwing dat het gebruik van een dakdrager beslist met overleg dient te gebeuren. Bijvoorbeeld omdat zo’n ‘remparachute’ op je dak fiks kan schelen in het verbruik. Je helpt de stroomlijnvorm van een auto immers subiet om zeep door een constructie op het dak te schroeven.

Dure grap Ook na enig aandringen wenst Thule geen ‘namen en rugnummers’ te geven met de tamelijk slappe verklaring dat het te sterk van de omstandigheden afhangt. Even surfen op het internet levert echter rap harde meetcijfers op. Zo vonden we er eentje met een compacte gezinsauto met daarop een klassieke ‘imperiaal’. De snelheid waarmee was gereden lag rond de 90 kilometer per uur gemiddeld. De resultaten zijn opmerkelijk. Zelfs met een compleet lege drager neemt het verbruik dan met zo’n 10 tot 12,7 procent toe. Een eenvoudige rekensom leert dat het al gauw 200 euro per jaar aan brandstof kost als je de dakdrager ietwat gemakzuchtig laat zitten. Omdat hij over een paar maanden toch weer nodig is voor de volgende trip. Het is maar goed dat niemand op het idee zal komen om datzelfde met de fietsen te doen, want in dat geval verbruikt de auto ruim een kwart meer. Zet in de zomer dan ook nog je airco aan (plus 10 procent) en je vakantiebudget gorgelt weg via de tankopening. Misschien is het wel goedkoper om gewoon op uw bestemming een paar dagen fietsen te huren? Dan hebben we het nog niet eens over het bijkomende offer aan reiscomfort gehad. Uiteraard is het vanwege de enorme winddruk op je dakbagage een goed idee om niet al te hard te rijden. Ook het extra windgeruis

is een factor om rekening mee te houden. U voelt hem al: dat is precies waar de Zweedse specialist Thule met zijn onderzoek uitkwam. Hun nieuwe ‘WingBar’ generatie is in de windtunnel ontworpen en vertoont de genoemde nadelen in mindere mate.

WingBar Woordvoerder Peter Steketee: ,,In Nederland ligt dat misschien wat anders, maar uitgangspunt was dat men de dakdragers met name in Oost-Europa vaak het hele jaar laat zitten. Met die WingBar is dat niet meer zo’n probleem. De voet is zo gemaakt dat alles zo veel mogelijk strak aansluit en de liggers krijgen de vorm van een vliegtuigvleugel mee. Zelfs het ingebouwde profiel dat wordt gebruikt om een box of fietsdrager te bevestigen, is aerodynamisch afgewerkt.” Het effect is goed merkbaar, zo laten de metingen zien. De extra luchtweerstand ‘leeg’ wordt meer dan gehalveerd en de effecten zijn volgens Steketee ook merkbaar wanneer de dragers ‘beladen’ zijn. ,,Met name het voordeel voor het windgeruis en gedreun is enorm. Iedereen die wel eens met zo’n ding op het dak rijdt, weet dat een gesprek in de auto boven de 120 kilometer per uur bijna door de wind wordt overstemd. Ook buiten de auto is het verschil trouwens enorm: 90 procent minder geluid.”


EAC Clubnieuws Colofon Stichting EAC K.v.K.nr.: 38.017.150 Nieuwe Markt 1 - Postbus 181 7400 AD DEVENTER 0570-619246, of fax 0570-642946 e-mail: info@eac.nl www.eac.nl

Redactionele medewerkers

Opgave lidmaatschap

Ton de Geest, Jan Krosenbrink

Stichting EAC, telefoon (0570) 619 246

Deelnemersbijdrage per kalenderjaar bij automatische incasso € 20,- , gezinslid € 14,- . Beëindiging van het lidmaatschap dient uiterlijk voor 1 november schriftelijk plaats te vinden, onder terugzending van de eventueel in bezit zijnde brandstofpas(sen).

Uw automobielclub maakt in 2013 een nieuwe start Het zal u niet zijn ontgaan dat de wereld om ons heen snel verandert. Ook de economie heeft de nodige tegenslagen opgeleverd. Juist voor een economische automobilistenclub als de EAC zijn de effecten daarvan ingrijpend. Dat merken wij onder andere aan een afnemend ledenbestand en dat heeft ons doen besluiten om daar tijdig op in te spelen.

Zoals u wellicht weet, hebben wij al enkele jaren met toenemend succes een intensieve relatie met EAC advies. Deze verzorgt exclusief voor onze deelnemers onder andere EAC financiële diensten. Duizenden leden profiteren via onze ‘zuster’ bijvoorbeeld van autoverzekeringen tegen zeer scherpe premies. Door EAC advies wordt dan ook een nieuwe stichting EAC opgericht met het voornemen vanaf 2013 de dienstverlening aan u te verzorgen en bijvoorbeeld ook het magazine Auto&mobiliteit uit te geven. Om ervoor te zorgen dat de nieuwe start goed verloopt en ook de dienstverlening zoals u dat gewend bent goed kan worden uitgevoerd, zullen wij de nieuwe stichting EAC de beschikking geven over ons deelnemersbestand. Zij zal u dan ook voor het nieuwe jaar de (ongewijzigde) deelnemersbijdrage in rekening brengen en vanaf 1 januari 2013 de diensten aan u gaan verlenen. Zonder uw tegenbericht nemen wij aan dat u akkoord gaat en tevens akkoord bent met de wijze van incasso indien u een machtiging heeft afgegeven. Het huidige bestuur betreurt het dat de economische omstandigheden er toe leiden dat na ruim 45 jaar uw Economische Automobielclub niet meer op de huidige wijze kan blijven bestaan. Tegelijkertijd vertrouwt zij er op dat de belangen van de deelnemers met bovenvermelde koerswijziging en een nieuwe start het beste worden gediend. In het volgende nummer van Auto&mobiliteit, dat in november/december 2012 verschijnt, informeren wij u verder. En zullen we ook meer gedetailleerd ingegaan op de plannen en ambities van de nieuwe stichting EAC. Deventer, augustus 2012 Het bestuur van de Stichting Economische Automobielclub P. de Jong, voorzitter

A. de Geest, secretaris/penningmeester

13 Auto & mobiliteit • 3-2012

Het bestuur heeft gezocht naar een oplossing die de huidige deelnemers de zekerheid geeft dat zij voordelen kunnen blijven behouden. Je zou het ‘EAC 2.0’ kunnen noemen. Daarbij wordt namelijk ook gewerkt aan nieuwe activiteiten en diensten.


ONTDEK... Toscane & Umbrië

Italië 8-daagse autorondreis ‘Middeleeuwse Stadjes’ vanaf

289,-

p.p.

EAC/HAC SPECIAL

Een prachtige autorondreis door de schitterende regio’s Toscane en Umbrië. U rijdt langs schilderachtige dorpjes, knusse middeleeuwse stadjes en uitgestrekte heuvellandschappen. De reis begint in de omgeving van Florence. U bezoekt Lucca, Pisa en natuurlijk de kunststad Florence. Daarna maakt u in zuid Toscane kennis met o.a. het bekende wijnstadje Montepulciano en Siena. Vervolgens gaat uw reis verder naar het kloppende groene hart van Italië, Umbrië! Groene heuvels , kronkelende rivieren en mooi gelegen stadjes als Assisi en Spoleto. Vertrekperiode: dagelijks t/m 24 oktober Reisnummer: ITEB5209 Inclusief: 7 overnachtingen in goede middenklasse accommodaties o.b.v. logies & ontbijt, Oad-informatie met tips voor onderweg en Capitool reisgids t.w.v. € 36,99. Exclusief: Calamiteitenfonds, reserveringskosten, administratiekosten, parkeerkosten en toeristenbelasting. Voor meer informatie, speciale EAC/HAC-voorwaarden en/of boekingen: Globe Telefonisch Reisburo tel. 0900 - 8098 (0,20 p.m.) Globe Reisburo Brooks Den Haag, Thomsonlaan 83 tel. 070 - 36 37 947 Globe Reisburo Deventer tel. 0570 - 61 94 98 Globe Reisburo Colmschate tel. 0570 - 65 49 55


Juridische Bijstand

groep

Een overzicht van de voordelen voor onze leden ASN-Groep

Elk EAC lid heeft recht op gratis verhaalsbijstand, bemiddeling

Samenwerkingsverband van een groot aantal schadeherstel-

en/of juridisch advies bij afwikkeling van zowel materiële als

bedrijven. Casco verzekerde leden ontvangen extra service en

letselschade.

betalen geen eigen risico. Haal- en brengservice. Gratis vervangend vervoer. Ook bij niet gedekte schades helpen zij u graag.

Advies bij aan- en verkoop van uw auto “Wat mag die auto kosten?” of “Wat is mijn auto nog waard?”

Kwik-Fit

Een telefoontje naar de EAC is voldoende voor een antwoord

Voor APK- en onderhoudsbeurten ontvangen de leden op ver-

op die vragen.

toon van het deelnemersbewijs 15% korting bij alle Kwik-Fit vestigingen.

Technovraagbaak Brezan

nisch gebied. Op de meeste vragen krijgt u direct antwoord.

Voor accessoires, audio en navigatie heeft de EAC aantrekkelijke

Voor sommige problemen is wat meer tijd nodig voor een ant-

kortingen bedongen voor de leden, welk kunnen oplopen naar

woord.

30%, afhankelijk van de productgroep.

Auto&mobiliteit

Globe/OAD

Niet zo maar een automagazine, maar het ‘ECONOMISCH’ auto-

Behalve de regelmatig terugkerende speciale aanbiedingen van

magazine van Nederland, met vooral aandacht voor de nieuw-

verzorgde reizen voor leden, die u kunt vinden in ons magazine

ste ontwikkelingen op het gebied van zuinig en verantwoord

Auto&mobiliteit, ontvangen onze leden flinke kortingen op de

autorijden.

via Globe/OAD en Hotelplan geboekte reizen.

Brandstofkorting

Dorint

Of u nu benzine, diesel of gas tankt, EAC leden ontvangen op

In dit jaar kunnen wij in ons magazine Auto&mobiliteit onze

alle brandstoffen korting. Een nog steeds uitbreidend netwerk

leden zeer voordelige autoreizen aanbieden naar hotels van de

van benzinestations staat onze leden gaarne ten dienste. Voor

Dorint keten en naar daaraan gelieerde andere hotels in West

een brandstofcreditcard svp het aanvraagformulier op onze

Europa.

website invullen. Vriendenloterij Autokeuringen

Indien u meespeelt in de Vriendenloterij dan gaat altijd een deel

Voor EAC leden bestaat de mogelijkheid op korte termijn en

van uw inleg naar een door u aan te wijzen doel. Indien u de

tegen een gereduceerd tarief, een onafhankelijke aankoop-

EAC als begunstigde aan wilt wijzen, vermeldt u dan dat u speelt

keuring te laten uitvoeren door de DEKRA-organisatie. Met een

voor: Stichting E.A.C. (let op de punten tussen de letters) in de

dergelijke keuring wordt een goed inzicht verkregen over de

categorie welzijn.

algehele toestand en de kwaliteit van het voertuig, alsmede van de te verwachten reparatiekosten. Vooral bij aankoop van een

Thermen Bussloo

tweedehands auto zonder BOVAG-garantie is een dergelijke

EAC leden ontvangen aantrekkelijke kortingen bij een van de

keuring een ‘must’!

meest uitgebreide en exclusieve sauna-, spa- en beautyresorts van Nederland.

EAC Wegenhhulp Verzekerd van hulp bij pech vanaf uw voordeur tot op iedere

Hertz autohuur

locatie in Nederland. Zeven dagen per week en 24 uur per dag

Geniet tot 10% korting op autohuur zowel in Nederland als in

staan onze hulpverleners klaar om u te helpen bij pech met

europa en wordt gratis lid van Hertz#1ClubGold. Reserveren via

uw auto of motorfiets. Onder normale weers- en verkeersom-

www.hertz.nl of via 0900 23 54 37 89 (15ct p.m.) Bij reserveren

standigheden zijn we binnen een half uur bij u. Indien niet ter

vermeldt u CDP 722127

plaatse het probleem kan worden opgelost dan beslist u waar uw auto/ motor naar toe wordt vervoerd. Mogelijkheid voor uit-

Verzekeringen en andere financiële diensten

breiding met vervangend vervoer.

EAC advies heeft speciaal voor u een eigen polis ontwikkeld met zéér scherpe premies. U profiteert niet alleen van de collectivi-

Autohotel

teitskorting die EAC heeft bedongen, maar ook van een pakket-

Leden ontvangen 10% korting bij het reserveren van een par-

korting die kan oplopen tot maar liefst 10%. U kunt zodoende

keerplaats in de buurt van Schiphol bij Autohotel Rijsenhout en

gemiddeld circa 35% besparen t.o.v. uw huidige premie. Voor

Amsterdam Sloten. Vermeld code AHEAC10.

meer informatie kijk dan op www.eac-advies.nl of bel onder kantoortijd 0570 683990 en ontdek wat uw voordeel is.

15 Auto & mobiliteit • 3-2012

EAC leden kunnen bij ons terecht met alle vragen op autotech-


Vrijblijvende offerte autoverzekering Kenteken: Schadevrije jaren: Aantal kilometers per jaar: Huidige verzekeraar: Huidige premie: Gewenste dekking: Aanvullende dekking: Persoonlijke gegevens:

€ wa/wa beperkt casco/wa casco* no-claim beschermer/schade voor inzittenden/ongevallen inzittenden*

Naam: Geboortedatum: Adres: Postcode + Woonplaats: Telefoonnummer: Emailadres: Offertepremie per

Maand/Kwartaal/Half jaar/Jaar*

* Omcirkelen wat van toepassing is

Deze coupon kunt u ingevuld terugsturen naar: EAC advies, Antwoordnummer 19, 7400 VB Deventer

Exclusief voor leden

15

Op vertoon van uw deelnemersbewijs ontvangt u:

%

KORTING

Geldig t/m 31 december 2012. Niet i.c.m. andere aanbiedingen en in de webshop. 0,10 ) ADRESSEN: WWW.KWIK-FIT.NL OF BEL 0900-8698 ( p.m.

GA TOCH GEWOON NAAR KWIK-FIT!

Geldig voor:

• APK-KEURING • KLEINE ONDERHOUDSBEURT • GROTE ONDERHOUDSBEURT


VERKEERSVEILIGHEID BEHOUDT EEN HOGE PRIORITEIT VOOR DE RIJKSOVERHEID

VERPLICHTE VERKEERSCURSUS. Bestuurders die zich ernstig schuldig maken aan gevaarlijk en risicovol rijgedrag, zoals bumper kleven, fors te snel rijden, snijden of rechts inhalen, kunnen verplicht worden een verkeerscursus te volgen. De Educatieve Maatregel Gedrag en Verkeer is een verplichte cursus die geregeld wordt door het CBR. Nadat de politie iemand heeft aangehouden voor een grove verkeersovertreding, wordt dit gemeld aan het CBR en zij bepalen of de cursus gevolgd moet worden. De cursus is gericht op het gedrag van de bestuurder om te leren op een veilige manier aan het verkeer deel te nemen. De cursuskosten van 798 euro moeten door de bestuurder zelf betaald worden! VERKEERSVEILGHEID VOOR OUDEREN. De Minister trekt een half miljoen euro uit voor initiatieven die ouderen mobiel houden en helpen om veilig aan het verkeer te blijven deelnemen. Scootmobielcursussen, fietstips en opfriscursussen verkeersregels zijn o.a. onderdelen van dit plan. Het Samenwerkingsverband Blijf Veilig Mobiel, waarin o.a. Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland, ANWB, en ouderen bonden samenwerken, krijgt geld om concrete producten en diensten te leveren waar ouderen wat aan hebben om veilig te kunnen deelnemen aan het verkeer.

FIETSVEILIGHEIDSONDERZOEK. Voor innovatieve oplossingen om de fietsveiligheid te vergroten, trekt de Minister 300.000 euro uit. Omdat het aantal ongelukken onder fietsers is toegenomen, is er nieuwe kennis nodig om de fietsongevallen terug te dringen. Samenwerking tussen kennisinstituten, maatschappelijke organisaties, decentrale overheden en marktpartijen is daarbij noodzakelijk om tot nieuwe kennis en oplossingen te komen. De beste 3 ideeën worden op 10 september geselecteerd en krijgen geld om een haalbaarheidsstudie uit te voeren VOERTUIGTECHNOLOGIE. Voertuigen met gebreken kunnen voor de bestuurder en andere verkeersdeelnemers gevaren opleveren. Daarom moeten alle voertuigen aan technische eisen voldoen voordat ze op de openbare weg mogen rijden. De technische eisen zullen worden aangescherpt en bij de APK - keuring strenger worden gecontroleerd. Nieuwe technologie voor voertuigen levert ook een belangrijke bijdrage aan de verkeersveiligheid. Door snelheidsbegrenzers, verbeterde remsystemen zoals ABS of LDWA systemen voor vrachtwagens verplicht te stellen, levert dit een belangrijke bijdrage. VERKEERSVEILIGE INRICHTING VAN WEGEN. Onveilige punten worden door de wegbeheerder aangepakt. Voorbeelden hiervan zijn 30 - kilometer zones in woonwijken, aanbrengen van rotondes en fietspaden, goede belijning en verlichting van wegen en duidelijke verkeersborden. Een voorbeeld van een duidelijk verkeersbord is de invoering per 1 oktober 2012 van verkeersborden met een witte rand. Voor mensen met kleurenblindheid zijn dergelijke borden beter herkenbaar. HANDHAVING VERKEERSREGELS. Menselijk gedrag is een hoofdoorzaak van veel verkeersongelukken. Iedere verkeersdeelnemer is zelf verantwoordelijk

17 voor zijn gedrag op de weg. Om de verkeersveiligheid te handhaven probeert de Minister door voorlichtingscampagnes de weggebruiker aan te sporen tot verkeersveiliger gedrag. Gelijktijdig moeten politiecontroles erop toezien dat de regels worden gehandhaafd. Er wordt extra toezicht ingezet voor o.a. snelheidscontroles, alcoholgebruik, dragen van autogordels, dragen van een helm en rijden door rood licht. VERKEERSVEILGHEID TOT 2020. Voor de lange termijn heeft de Rijksoverheid een uitgebreid programma opgesteld om te bereiken dat het aantal verkeersdoden wordt terug gebracht naar maximaal 500 en het aantal ernstig gewonden naar 10600.De plannen van de overheid staan beschreven in het Strategisch Plan Verkeersveiligheid van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu!

Auto & mobiliteit • 3-2012

Ondanks de slechte financiële toestand van de Rijksoverheid wordt er toch geld uitgetrokken voor plannen ter verbetering van de verkeersveiligheid. Voor de korte en langere termijn worden een reeks van maatregelen genomen, alles gericht om het aantal verkeersdoden en gewonden te verminderen. Voor de korte termijn moet gedacht worden aan maatregelen zoals: • eisen stellen aan voertuigen en bestuurders. • verkeersveiliger inrichten van wegen. • verkeersovertredingen strenger aanpakken.


Bijzondere kentekens voor bijzondere mensen

Auto & mobiliteit • 3-2012

18

Kentekens blijven altijd iets uitdagends houden. Kenners zien in één blik het bouwjaar van een auto. Anderen herkennen de eigen initialen of favoriete afkortingen. En dan zijn er de bijzondere kentekens, die veelal voorbehouden zijn aan vaak even bijzondere eigenaren. De blauwe kentekens van taxi’s zijn al weer jaren een bekend gezicht in het verkeer, aanzienlijk zeldzamer zijn auto’s met het beroemde AA-kenteken. Opvallend is dat de letters AA vaak gevolgd worden door een laag getal zoals AA-90, terwijl het toch om recente modellen gaat, hoe kan dat?

AA-13 Om te beginnen zijn AA-kentekens voorbehouden aan leden van het Koninklijk Huis. Daarbij kunnen AA-kentekens wanneer de auto vervangen wordt, opnieuw worden gebruikt. Zo heeft Prins Bernhard zijn hele leven het nummer 13 in zijn kentekenplaten gebruikt. In de oude provinciale kentekenseries was dat HX-13, later AA-13, AA-013 en als laatste AA-00-13. En wanneer een auto met een AA-kenteken verkocht wordt? Jammer, maar dan komt er weer een gewoon kenteken op.

CD Minder exclusief en vooral in Den Haag en omstreken veelvuldig te zien, zijn de beroemde CD-kentekenplaten. De letters staan voor ‘Corps Diplomatique’, buitenlandse diplomaten en leden van internationale organisaties als Unesco die in Nederland werken. Een variant op de CD-platen zijn de CDJ-versies die voorbehouden zijn aan


Defensie

Fabeltjes Consulaten, ambassadepersoneel en buitenlanders die tijdelijk in Nederland verblijven, maken ook gebruik van BNen GN-platen. Om maar meteen een mythe weg te nemen: de afkortingen zouden staan voor ‘Buitenlander in Nederland’ en ‘Geen Nederlander’, maar in werkelijkheid hebben ze gewoon geen betekenis. Om ook maar direct een ander fabeltje weg te nemen: voertuigen met een CD-kenteken mogen weliswaar nooit belemmerd worden in hun vrijheid (een fout geparkeerde CD-auto zal dus geen wielklem krijgen, maar de bestuurder kan daar wel degelijk voor bekeurd worden, net zo als bij te hard rijden en andere overtredingen het geval kan zijn). Interessant detail: wat als een CD-kentekenplaat gestolen wordt? In dat geval wordt er een tijdelijke, zwart/ witte vervangende CD-nummerplaat met maandcode verstrekt. Daarna wordt er geen duplicaatcode, maar een volkomen nieuwe kentekencombinatie uitgegeven.

Nederland- Duitsland De bewoners van de grensstreek zullen vertrouwd zijn met de GV-kentekens (grensverkeer). Deze komen onder meer voor op landbouwvoertuigen. Deze zijn in Nederland niet, maar bijvoorbeeld in Duitsland wel kentekenplichtig. Om nu toch met een Nederlandse tractor in Duitsland te kunnen en mogen rijden, kan een GV-kenteken verstrekt worden.

Witte plaat Een uitgesproken mysterieus kenteken is de zwart/witte plaat waarop slechts één letter en twee groepen van twee cijfers te vinden zijn bijvoorbeeld K-10-30) en die vaak nog zelf gemaakt zijn met de hulp van viltstift en karton. Het gaat hier om tijdelijke kentekens die zijn uitgegeven zodat een voertuig naar en van ‘een plaats van onderzoek’ mag rijden, bijvoorbeeld om gewogen of gekeurd te worden. Die eerste letter staat voor de maand, waarbij de K bijvoorbeeld voor september staat.

Uitzonderlijk Minder spannend, maar wel nuttig zijn de ZZ-kentekens. Deze worden uitgegeven aan ‘buitenwettelijke’ voertuigen die in verband met hun constructie, alleen op de weg mogen rijden met een ontheffing. Vaak gaat het hier om immense kraanwagens, speciale brandweerwagens of voertuigen voor zeer zwaar transport.

Export Voertuigen die naar het buitenland worden geëxporteerd moeten, als ze rijdend over de weg het land verlaten, witte exportkentekenplaten met zwarte tekens voeren. Ook hiervoor mag een plaat van karton met opgeschreven nummer gebuikt worden. Het exportkenteken bestaat uit 2 keer 3 tekens (bijvoorbeeld JVN-R78) en is geldig tot de veertiende dag na het ongeldig verklaren van het Nederlandse kenteken. APK-plichtige voertuigen moeten in die periode een geldige APK hebben.

Transito Het transitoteken ziet er hetzelfde uit als het exportkenteken, maar wordt gebruikt voor het doorvoeren van voertuigen die geen geldig Nederlands kenteken hebben en voor ongekentekende voertuigen.

Bron: RDWijzer 1/2012

19 Auto & mobiliteit • 3-2012

de rechters en medewerkers van het Internationale Gerechtshof en het Paleis van Justitie.

EAC Clubnieuws

Een heel aparte categorie vormen tot slot de kentekens van de voertuigen van de Koninklijke Landmacht ( KL- en KR-platen en nog enkele lettercombinaties). Koninklijke Luchtmacht (LM-platen), Koninklijke Marine (KV-platen). Deze kentekens worden namelijk niet door de RDW, maar door het ministerie van Defensie uitgegeven. De RDW heeft hier dan ook geen informatie over beschikbaar. Hetzelfde geldt voor voertuigen met NATO-kentekens.


Hotel Berlijn Tegel + 3e nacht gratis met ontbijt! Berlijn, de hoofdstad van Duitsland, blinkt uit door een enorme diversiteit aan bezienswaardigheden, een rijk cultureel leven en de bruisende, maar toch ontspannen levensstijl. Het driesterren Dorint Hotel Berlijn Tegel ligt in het rustige stadsdeel Reinickendorf en is de ideale uitvalbasis om deze dynamische stad te ontdekken. De tram brengt u binnen 15 minuten hartje centrum. De kaarten voor het openbaar vervoer zijn inclusief! Speciaal voor u als lezer van dit blad hebben wij in samenwerking met het charmante Dorint Hotel Berlijn Tegel *** een speciale aanbieding samengesteld.

Lezersaanbieding:

• Speciaal voor u heeft ons Dorint Hotel Berlijn Tegel een zeer aantrekkelijke citytrip samengesteld: • 2 overnachtingen incl. zeer uitgebreid ontbijtbuffet • 1 x welkomstdiner • 2 x dagkaart p.p. voor het openbaar vervoer in Berlijn • 3e nacht inclusief uitgebreid ontbijtbuffet gratis Prijs € 99,00 per persoon / géén 1-persoonskamer toeslag Geldig aankomst dagelijks tot 31 december 2012. Het arrangement is op basis van beschikbaarheid en eigen vervoer

Meer informatie en boeken

Voor reserveringen en informatie belt u met Future Travel 040 – 232 61 16, of e-mail naar lezersaanbieding@futuretravel.nl.

€ 99,00 p.p. Let op: Hoge korting van € 30,00 p.p. + 3e nacht gratis met ontbijt!!! MEER INFORMATIE EN BOEKEN:

Voor reserveringen en informatie belt u met Future Travel 040 – 232 61 17, of e-mail naar lezersaanbieding@futuretravel.nl


leden werven leden

Laat ook anderen genieten van de voordelen van uw EAC! De vele voordelen die onze leden genieten, zoals onder meer belangrijke kortingen op verzekeringen, autokeuringen, reizen, autohuur, de voordelige pechhulp, alsmede de hulp bij het verhalen van schades aan uw motorvoertuig zijn met het magazine Auto&mobiliteit stuk voor stuk voldoende reden om lid te worden van de EAC. Uw inzet om anderen te interesseren voor het lidmaatschap wordt beloond! Voor elk door u aangebracht nieuw lid ontvangt u, na ontvangst van de bijdrage van het nieuwe lid, een bedrag van €5,- op uw bankrekening.

Aanmelding

Onderstaande autobezitter(s) heeft (hebben) tegenover mij verklaard dat hij/zij zich aanmeld(t)(en) als deelnemer van de EAC, inclusief het magazine Auto & mobiliteit voor € 15,00 tot 1 januari 2013. Gezinsleden betalen slechts € 10,- tot 1 januari 2013. Zij ontvangen geen Auto & mobiliteit. Nieuwe leden ontvangen na betaling een attentie. De bijdrage per kalenderjaar bedraagt € 20,- resp. € 14,-. Bovenstaande bedragen worden met € 2,50 verhoogd als geen machtiging tot automatische incasso wordt afgegeven. naam: adres: postcode: telefoonnummer:

Gezinslid naam: geboortedatum: Opgegeven door: naam: adres: postcode: telefoonnummer: EAC-deelnemersnummer:

voorletters:

m/v

woonplaats: geboortedatum:

voorletters:

m/v

21

voorletters:

m/v

Auto & mobiliteit • 3-2012

woonplaats: geboortedatum:


Onze collectieve aanbieders:

Kies hetzelfde Betaal véél minder

Premievergelijk autoverzekering Onze premie

Auto & mobiliteit • 3-2012

22

FBTO

Interpolis

0 schadevrije jaren

€ 778,56

€ 995,83

€ 1.043,52

5 schadevrije jaren

€ 478,49

€ 596,64

€ 682,80

10 schadevrije jaren

€ 371,32

€ 452,42

€ 466,32

* Berekening op basis van: WA volledig casco met inzittendenverzekering, Volkswagen Polo 2011, bestuurder 41 jaar, postcode 8015 PH Zwolle. Premies zijn per jaar, inclusief 9,7% assurantiebelasting én eventuele collectieve kortingen (exclusief pakketkorting).

Persoonlijke gegevens: Voorletters + Naam:

m/v*

Geboortedatum: Adres: Postcode + Woonplaats: Telefoonnummer: Emailadres: Offertepremie per uw financieel adviseur

Maand/Kwartaal/Half jaar/Jaar*

Autoverzekering Kenteken: Schadevrije jaren:

advies Nieuwe Markt 1 7411 PA Deventer T 0570 - 683 990 F 0570 - 683 999 www.eac-advies.nl info@eac-advies.nl

Aantal kilometers per jaar: Gewenste dekking:

wa/wa beperkt casco/wa volledig casco*

Aanvullende dekking:

no-claim beschermer/inzittendenverzekering/verkeersrechtsbijstand*

* Omcirkelen wat van toepassing is

Voor een vrijblijvende offerte: invullen, uitknippen en zonder postzegel opsturen naar: EAC advies, Antwoordnummer 19, 7400 VB Deventer


PUZZEL MEE EN WIN! HORIZONTAAL: 1. Boomvrucht 6. Delen van bloeiende planten 12. Geweckte spijzen 14 Inclusief (afk.) 15. In gedachtenis (afk.) 17. Vervuilingseenheid (afk.) 18. maand 20. Windrichting (afk.) 21. Tijdschrift 22. Insect 25. Versteend dennenhout 28. Koraaleiland 29. Hevige wind 31. Rijstbrandewijn 32. Naschrift 33. eventueel (afk.) 35. Kolk 36. Wereldkampioenschap (afk.) 37. Boksterm (afk.) 38. Donderslag 40. Rijstgerecht 42. Persoonlijk voornaamwoord 43. Als druppels uit de wolken vallen 44. Getijde 46. De geregelde seizoensgebonden verhuizing van sommige vogels 48. Rustig 51. Maanstand 53. Verenigde Naties (afk.) 54. Voorvoegsel te aanduiding van een relatie met de aarde 56. San Marino (in internetadres) 57. Tegenover (afk.) 58. Eskimo 60. Het wijfje van het hert 62. Doorsijpeling 64. Nevelwoud 66. In het land zelf thuishorend 68. Vooraf (Lat afk.) 69. Titel 70. Senator (afk.) 72. Ondernemingsraad (afk.) 73. Portugal (in internetadres) 74. Schrijfvloeistof 76. Hen 78. Weinig tanden hebbend 79. Insect.

Verticaal 1. Land waarop vee kan grazen 2. Laagwater (afk.) 3. Misten 4. Puntoog (bij insecten) 5. Operatiekamer (afk.) 7. Lithium (symbool) 8. Niet dichtbij 9. Belasting op milieuschadelijke producten 10. Inhoudsmaat 11. Komvormige nestholte 13. Muzieknoot 16. Indien 18. Schapenkaas 19. Boom 21. Houtsoort 23. Bolivia (in internetadres) 24. Onderschrift(afk.) 26. Lumen (afk.) 27. Ingenieur (afk.) 30. Donderen en bliksemen 34. Klasse van overblijvende sporendragende planten 36. Insect 38. Klein soort paard 39. Niet vloeistofdicht 40. Landtong 41. Dun 45. Atmosfeer 47. Felle windstoot 49. Bijen houden 50. Bast of schil van noten, kastanjes etc. 52. Bladbeginsel 54. Leidsman 55. Hoofdgod van de Oud-Noorse mythologie 57. Temperatuur (afk.) 59. Verenigde Naties (afk.) 60. Uitroep om een paard te doen stilhouden of aanmoedigen 61. Voegwoord 63. Persoonlijk voornaamwoord 65. Zwaardwalvis 67. Gedroogd gras 71. Landbouwwerktuig 74. Voorzetsel 75. Turkije (in internetadres) 76. Inhoudsmaat 77. na dato (afk.).

1E PRIJS: EEN VVV BON TWV 25 EURO 2E PRIJS: EEN HEEL STAATSLOT 3E PRIJS: EEN 2/5 STAATSLOT

Stuur de oplossing voor 30 september 2012 naar: puzzel@automobiliteit.nl of naar DGW, Postbus 38, 7400 AA Deventer

De oplossing van de puzzel in ons magazine van juni 2012 is: ‘zonneschijn zonder regen maakt een woestijn Prijswinnaars zijn: 1e prijs een VVV bon van € 25,- : Dhr. A.H. Post te Gorssel 2e prijs een heel staatslot : Dhr. M.J. van Hees te Hoek van Holland 3e prijs 2/5 staatslot : Dhr. H.H.J. van Putten te Hilversum

Vul uw oplossing hier in:

23 Auto & mobiliteit • 3-2012

Breng de letters uit de genummerde vakjes over naar de gelijkgenummerde vakjes van de oplossingsbalk. Daar verschijnt dan de oplossing.


EAC Clubnieuws

CBR houdt landelijke proef examineren op winterbanden Het CBR houdt de komende winter in al zijn 55 rijexamenplaatsen een proef met examineren op winterbanden voor de categorie personenauto. Daartoe heeft het exameninstituut in samenspraak met de rijschoolbrancheorganisaties BOVAG, FAM en VRB besloten vanwege de goede resultaten tijdens een kleinschaliger proef in de afgelopen winter. Daaruit bleek dat het aantal uitgestelde examens aanzienlijk kan worden teruggedrongen zonder dat dit ten koste gaat van de verkeersveiligheid en de validiteit van het examen. In de winter 2009-2010 moest een recordaantal van ruim 34.000 praktijkexamens en toetsen worden afgelast vanwege de uitzonderlijke weersomstandigheden en gladheid op de wegen. In de daarop volgende winter gingen ruim 27.000 praktijkexamens en toetsen niet

Auto & mobiliteit •3-2012

24

door. Het gedwongen uitstel schaadde zowel de kandidaten als de rijscholen en het CBR. Vandaar dat een proef werd opgezet met examineren op winterbanden. Gedachte hierbij was dat een praktijkexamen met een auto op winterbanden tijdens winterse omstandigheden eerder zal doorgaan dan met een auto op andere banden. Winterbanden bieden namelijk meer grip op het wegdek

tijdens winterse omstandigheden. Tijdens de proef in de winter van 2011-2012 waren in de tien proeflocaties tijdens de uitstelperiode in totaal 490 autopraktijkexamens en toetsen gereserveerd. Van de 410 examens op winterbanden gingen er 363 door, oftewel 89%. De examens op zomerbanden gingen toen niet door.

De RDW controleert op de verzekeringsplicht De RDW controleert of een voertuig verzekerd is. Ieder geregistreerd voertuig wordt minimaal één keer per jaar gecontroleerd. Als uit een controle blijkt dat er geen verzekering geregistreerd staat kan de kentekenhouder een boete krijgen. Het gaat hierbij om de volgende voertuigsoorten: • personen- en bedrijfsauto’s • motor-, brom- en snorfietsen Hieronder vindt u meer informatie dat mogelijk op uw situatie van toepassing is. Voertuig is wel verzekerd Neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij. Uw verzekeringsmaatschappij kan zorgen voor aanmelding van uw verzekering.

Voertuig wordt niet gebruikt Maakt u geen gebruik van het voertuig, laat dan het kenteken schorsen. Dit voorkomt registercontroles. U hoeft tijdens de schorsing niet te voldoen aan de APK (indien van toepassing), verzekeringsplicht en de motorrijtuigenbelasting. Voertuig is gesloopt Heeft u het voertuig zelf gesloopt of laten slopen ga naar slopen of demonteren op de website van de RDW. Voertuig is uitgevoerd Bij uitvoer van een voertuig moet de kentekenregistratie in Nederland worden beëindigd. Wat u hiervoor moet doen, vindt u op de website bij uitvoeren.

Voertuig is verkocht Bij verkoop moet u er voor zorgen dat het kenteken wordt overgeschreven op naam van de koper. Voertuig is gestolen De diefstal van een voertuig moet u melden bij de politie in uw regio. Ook als het voertuig in het buitenland is gestolen, moet u aangifte doen bij de politie in het buitenland. Eenmaal terug in Nederland gaat u met het proces verbaal naar de politie in uw regio. De politie meldt online bij de RDW dat het voertuig is gestolen. Vanaf het moment dat het signaal is gemeld, bent u voor de duur van de diefstal niet meer aansprakelijk voor de voertuiggebonden verplichtingen (APK, verzekering en motorrijtuigenbelasting).


Fisker Karma Door: Ron de Beer

Zijn roots liggen in Amerika, maar hij wordt in Finland gebouwd. Alsof dat nog niet bijzonder genoeg is, heeft deze sportcoupé ook nog elektrische aandrijving. Het moet niet gekker worden, zou je bijna zeggen. De Fisker Karma scoort hoog als het gaat om zuinig rijden. Sterker nog: binnenkort wordt er een lichtjes verbeterde versie gelanceerd die in ons land in één adem genoemd mag worden met milieusnufjes als zonnepanelen. Je kunt er op een acculading namelijk ruim 80 kilometer volledig elektrisch mee rijden. Met name zakelijke rijders en kleine ondernemers springen een gat in de lucht, want ze kunnen hun hele verlanglijstje in een keer afvinken. Kijk maar even mee: hij is razendsnel en oogt voor de liefhebber zeer fraai. Bovendien rijdt de Karma bij normaal woonwerk verkeer en andere dagelijkse ritjes lekker stil en schoon op elektrische energie. En het allermooiste is

misschien nog wel dat ondernemers de helft tot driekwart van zijn aanschafprijs van de belasting kunnen aftrekken. Bovendien rijden ze de komende vijf jaar met ‘nul’ bijtelling en betalen geen wegenbelasting. Zo gauw die nieuwe versie er is, zal menig boekhouder (en autoliefhebber) subiet zich zelf naar de showroom spoeden om een bestelling te plaatsen. Voor ons gewone mensen staat hij weliswaar voor 106 mille in de lijsten, maar in het meest gunstige geval hoeft zo’n zakelijke koper netto misschien maar een mille of 30 in de auto te investeren. Kijk dus niet raar op als deze exoot de komende tijd in veel grotere aantallen op de weg verschijnt. In feite is hij een soort overtreffende trap van Chevrolet Volt en Toyota Prius Plug-In. Saillant detail: met zijn combinatie van twee elektromotoren en een 2-liter turbo Opel Ecotec benzinemotor zal de nieuwe versie precies even gunstig scoren als die laatste (49 gram CO2). Daarmee wordt de vijf meter grote sportcoupe officieel erkend als ‘elektrische auto’ en wordt dus de rode loper uitgerold voor alle mogelijk milieusubsidies en investeringskortingen.

Dik Trom De koper hoeft zich in elk geval niet te vervelen. Zijn afwerking is zeer fraai en een tikje futuristisch. De sportstoelen zitten subliem. Ook de rijeigenschappen zijn op zijn minst spannend te noemen. Rij je alleen op de energie van het grote lithiumion accupakket, dan is het geweld al imposant. Niet zo raar als je weet dat de beide 150 kW elektromotoren samen dus ruim 400 pk leveren. En een enorme trekkracht (1.330 Nm). Zoals altijd bij e-motoren beginnen ze er al vanaf zeer lage snelheden enorm aan te sleuren. Begeleid door een licht ‘huilend’ geluid dat vaag doet denken aan een opstijgend vliegtuig. Heel in de verte, vanzelfsprekend. Raken de accu’s leeg, dan start de verbrandingsmotor en gaat als een soort generator werken. Daardoor is zijn actieradius zo’n 500 kilometer. In deze rij-modus levert de auto overigens nog indrukwekkender prestaties. Daarbij ligt de Karma als een blok op de weg. Ook letterlijk, want hij weegt 2.400 kilo. Dat verklaart wellicht waarom hij wel mooi stabiel rijdt, maar niet bepaald geraffineerd en sportief stuurt. Er vallen meer kritische noten te kraken: de zitruimte achterin houdt niet over, de bagageruimte is minuscuul en menigeen zal het zijne over de duurzaamheid van het concept denken. Dik Trom zou waarschijnlijk zeggen: ,,We zijn een raar land. En dat zijn we.” Ook voor de ‘gewone’ koper is er hoopgevend nieuws. Fisker werkt aan een aanmerkelijk kleiner model dat veel minder zal kosten.

25 Auto & mobiliteit • 3-2012

Racemonster met schoon geweten?


Audi A3 Door: Rob van Ginneken Foto’s: Audi

De Audi A3 is de eerste van een ware lawine van nieuwe modellen. Op den duur zal moederconcern Volkswagen Auto & mobiliteit •3-2012

26

zo’n 10 miljoen auto’s per jaar volgens dit recept bouwen. De Volkswagengroep staat aan de start van een stille revolutie. Werkelijk alle gezinsautomodellen worden tot het laatste boutje en moertje nieuw ontworpen. Ze zullen voor een groot gedeelte uit dezelfde mal komen. Of er nu VW op staat of Audi, Seat of Skoda. Sedan, hatchback, coupé, stationwagen of cabriolet. Het maakt niet uit. Onderhuids worden

A3 is eerste van ‘Volkswagen’ generatie het allemaal broertjes van elkaar. Dat scheelt enorm in de ontwikkelings- en productiekosten. Rond het jaar 2018 moeten er zo’n 10 miljoen auto’s per jaar op deze zogenaamde MQB basis van de band rollen. Als eerste is inmiddels de Audi A3 gepresenteerd en het zal niemand verbazen dat ‘Volkswagen AG’ behoorlijk gespannen is hoe pers

en publiek reageren. Inmiddels is de volgende stap ook al aangekondigd, want in september mogen we komen kijken hoe de nieuwe Volkswagen Golf oogt. De ‘eeneiige tweelingbroer’ is van deze Audi en eindelijk eens een echt geheel nieuwe Golf. Je zou denken dat een autofabriek voor zo’n revolutionaire ommezwaai echt iets bijzonders uit de hoge hoed tovert, maar merkwaardig genoeg moet je bij de nieuwe Audi A3 niet twee, maar wel drié keer kijken. Zijn formaat is vrijwel gelijk aan die van zijn voorganger, de voorkant ziet er uit als een wat grotere A1 en ook van achteren zijn er geen grote verrassingen. Het interieur? Dat oogt zakelijker dan ooit. Helemaal volgens beproefd Audi recept en vanzelfsprekend ook zeer fraai afgewerkt. Kennelijk wilde men geen risico’s te nemen.

Ruim

Slim concept biedt meer ruimte achterin en toch ook meer bagageruimte.

Door zijn slimme concept heeft de A3 wel iets meer beenruimte achterin en heb je ook een grotere bagageruimte (365 liter). Maar het verhaal gaat véél verder. De geheel nieuwe techniek levert bijvoorbeeld een enorme


Zuinig

gewichtsverlaging op. Maar liefst 80 kilo en dat ga je merken in het verbruik, de prestaties en de rijeigenschappen. Alsof er een stevig gebouwde passagier uitstapt. Juist door de winst die de ‘universeel opbouw’ oplevert, kan in andere opzichten extra geld geïnvesteerd worden. Motorkap, wielkasten en het front zijn van aluminium gemaakt, de A3 wordt voor een groot deel uit speciaal staal gebouwd en er zitten nieuwe ontwikkelde motoren in. Samen scheelt dat een kilo of 45. Die afslanklijst is heel lang. Zo wegen stoelen en airco allebei vier kilo minder. De bedieningselementen zijn waar mogelijk samengevoegd. Daardoor oogt alles veel strakker en het scheelt behoorlijk in het gewicht omdat bedrading en bevestigingspunten simpeler worden. Zelfs de klassieke handrem ontbreekt. Dat is nu een elektrische blokkering.

tenne peppen het signaal buiten op. Het Volkswagen concern trekt een blik vol motoren open. De A3 is vanaf deze maand leverbaar voor prijzen vanaf 25 mille. Instapversies komen wat later in de showroom. We reden tijdens de kennismaking met de compleet nieuw ontwikkelde 1.4 TFSI met 122 paardenkrachten. Als eerste in deze klasse heeft die zogenaamde cilinderuitschakeling. Wanneer je rustig rijdt, zoals inde stad en in druk verkeer, worden twee van de vier cilinders stilgelegd. Je merkt er weinig van gelukkig. Het is vaag hoorbaar aan het motorgeluid. Ondanks het feit dat de motor binnen enkele honderdsten van een seconde weer op alle vier de cilinders overgaat bij gasgeven, voel je het ook wel lichtjes. Niettemin is het een klein offer voor de winst in rendement.

Chique Pas in dergelijke details ontdek je dat Audi heel veel werk heeft verricht. Zo hebben de luxere versie een groot beeldscherm dat uit het dashboard omhoog zoeft. Daarvoor is vederlicht magnesium gebruikt. Leuk en handig detail: de ventilatieroosters hebben een stelpiefje waarmee je de luchtstroom niet alleen kun richten, maar ook extra op één punt kunt richten. het instelpiefje te trekken ook meer op één plek concentreren. Op de middenconsole vonden we een speciaal kastje voor je mobiele telefoon. Dat lijkt weinig innovatief, maar in dit geval is daar letterlijk op een grote telefoonantenne ingebouwd. De telefoon kan dus op een gezonder (minder hoogfrequent straling) zeer laag vermogen zenden. Een versterker en een dakan-

Behoorlijk dynamisch en toch comfortabel, wat wil je meer?

27 Auto & mobiliteit • 3-2012

Afwerking subliem, ergonomie top, maar wel ingetogen. Beeldscherm verzinkt in rusttoestand in dashboard.

In de praktijk verbruikt hij een liter op 16 of 17 kilometer. In dat licht bezien is het knap dat deze auto toch ruim 200 kilometer per uur haalt en in negen tellen naar de 100 accelereert. Voor rijders die van dynamiek houden, biedt hij dus het beste van twee werelden. Bovendien heeft de TFSI de trekkracht van een diesel, maar dan zonder de bijpassende geluidsoverlast. En zonder torenhoge wegenbelasting. Zoals je bij een Audi mag verwachten is de nieuwe A3 een zeer plezierige auto. Achterin kun je prima passagiers kwijt kunt. De Duitsers hebben de vering vrij comfortabel afgestemd en dat merk je wel in het betere bochtenwerk. Toch stuurt hij heel behoorlijk. Het kostenbesparende productieconcept liet kennelijk ook ruimte over om een nóg fraaiere afwerking van het interieur te realiseren. Hij heeft ook de centrale bedieningsknop tussen de stoelen die we van de limousine gewend zijn. Ook veiligheidstechnisch zijn stappen genomen. Denk aan de zogenaamde ‘actieve motorkap’. Die komt bij een botsing razendsnel een stukje omhoog om voetgangers of fietsers ‘op te vangen’. De designers waren er ook blij mee, want zo kon de A3 een wat lagere neus houden. Audi start de verkopen met de driedeurs A3, later volgen de vijfdeurs en andere uitvoeringen. De prijslijst begint met de 1.4 TFSI met cilinderuitschakeling: 25.650 euro. Standaard heeft die een uitstekende zesversnellingsbak, een hoogwaardige radio met acht speakers, airco, lichtmetalen wielen en allerhande andere snufjes aan boord. Plus een blik vol veiligheidstechniek.


Toekomst op twee wielen

BMW e-scooter Door: Rob van Ginneken Foto’s: BMW

maar kijk niet op als je daar binnen een jaar of vijf al talloze voorbeelden van gaat zien!

E-scooter

Auto & mobiliteit • 3-2012

28

Tijdens de Olympische Spelen onthulde BMW zijn toekomstige elektrische scootermodel. Sterker nog: we kregen de gelegenheid om in Londen met een prototype te rijden. Een kijkje in de toekomst!

BMW maakt er al jaren geen geheim van dat ze verwachten dat ‘de mobiliteit’ in de komende jaren snel zal veranderen. Het wordt volgens de Duitsers steeds minder vanzelfsprekend dat menig gezin twéé auto’s voor de deur heeft staan. Vooral in en om de grote steden zal de consument een deel van zijn vervoersbehoefte op andere manieren gaan invullen. Een voor de hand liggend voorbeeld is de i3. Een elektrische auto die vooral is bedoeld voor gebruik over wat kortere afstanden en in stedelijk verkeer. Ideaal voor onze Nederlandse Randstad. Binnen een radius van enkele tientallen kilometers wonen vele miljoenen mensen. Een auto die 160 kilometer kan rijden en onderweg geen uitlaatgas uitstoot is daar helemaal in zijn ‘habitat’. Daarbij houdt een fabriek als BMW ook nadrukkelijk rekening met het idee van autodelen. Een beetje zoals Greenwheels. Met het verschil dat je ‘hun’ deelauto ergens oppikt en op een andere locatie is de stad achterlaat. Autofabrieken maken zich op voor een tijd dat ze niet alleen auto’s gaan verkopen, maar ook mobiliteit op maat. Dat klinkt futuristisch,

Net als veel andere merken denkt BMW in het drukke stedelijke verkeer dan zeker ook aan tweewielers. Ze zullen daarvoor een brede range van grote en kleine scooters (maar ook diverse fietsen) ontwikkelen. een goed voorbeeld om te volgen is het netwerk van huurfietsen in Londen. ‘Boris Bikes’ noemen de Britten het, met een knipoog naar de burgemeester van de stad die zich er sterk voor heeft gemaakt. Je pakt een fiets met je ledenpasje. Ook toeristen kunnen ze vanaf een pond per dag als gast gebruiken. In steden als Parijs, Brussel en Kopenhagen hebben ze iets vergelijkbaars, maar de Boris Bikes worden wel heel doortastend aangepakt. Er zijn er 6.000 en die staan op 400 punten in het centrum. Klik je de fiets binnen een half uur weer in een houder op een van die honderden locaties dan rij je buiten die ene pond startkosten gratis. Niet zo raar dat je ze overal ziet rondrijden. Maar goed, terug naar BMW. Daar experimenteert men in steden als München en Berlijn met een vergelijkbaar systeem voor auto’s. Zonder twijfel zullen er bij de lancering van hun eerste elektrische productiemodel i3 (eind volgend jaar) een boel worden ingezet als deelauto voor dergelijke grote steden. Daar komen vrijwel zeker ook elektrische scooters naast te staan als alternatief. Als het een béétje normaal weer is, flits je zonder fileproblemen naar je afspraak elders in de stad. De eerste voortekenen van die ontwikkeling zijn er al. Kort na de i3 wordt de eerste volledig elektrische BMW scooter in de markt gelanceerd. En gespierde machine, die opvallend genoeg letterlijk een broer is van de elektrische i3 auto.

Technisch bekeken De sterke motorscooter wordt gebouwd door BMW Motorrad, maar maakt gebruik van dezelfde accutechniek en elektronica die in auto terecht zal komen. Ontwikkelingstechnicus Christian Ebner: ,,Uiteraard zijn er ook grote verschillen, wij gebruiken drie lithiumion accumodules en de auto acht. Voor ons is dat al voldoende voor een actieradius van 100 kilometer en meer


Lichtmetalen behuizing lihiumion accucellen beschermt de techniek en is dragend onderdeel van het frame.

het roffelen van de banden, maar veelal houdt het op bij windgeruis. We nemen aan dat de productieversie nog een hogere ruit krijgt, want nu zit je wel erg met je ‘snuit in de wind’. De C-evolution heeft een geweldige sprint in huis. Zonder twijfel wordt zijn immense trekkracht bij het op gang komen elektronisch beperkt, want anders zou het achterwiel simpelweg doormalen. Een elektromotor heeft vanaf stilstand immers meteen maximale trekkracht. Eenmaal op gang voel je meer van de power. Alles bij elkaar opgeteld kun je de prestaties goed vergelijken met de deze maand in de showroom aangekomen C600 Sport benzinescooter. Die heeft een 600 cc tweecilindermotor. De topsnelheid bij de e-scooter is wel

elektronisch op 120 kilometer per uur afgeregeld. Samenvattend: een intrigerend project dat ons vast een kijkje in de toekomst gunt. Een mikprijs is nog niet genoemd, mede omdat de lithiumion accutechniek zich snel ontwikkelt. BMW Motorrad lift in elk geval slim mee op het werk van hun automobielcollega’s. Omgekeerd zal de automobielafdeling overigens ook van de kennis van de motorafdeling gaan profiteren. Op afzienbare termijn komt er namelijk een zogenaamde extended range versie van de i3 auto. Wanneer de accu leeg is kan die verder rijden met een kleine benzinemotor. Net als de Opel Ampera. U mag één keer raden waar dat 600 cc motortje vandaan komt!

merken waar we al eerder op konden stappen. Net als bij de grote benzinescooters van BMW staat de C-evolution bijvoorbeeld met een rem geblokkeerd wanneer hij op de zijstandaard staat. Bovendien is er een extra startprocedure met een combinatie van ingeknepen achterrem en een druk op de knop. Het is een veiligheidssnufje. De elektromotor heeft namelijk even veel trekkracht als een dikke dieselmotor (580 Nm!) en je zou de scooter dus letterlijk kunnen lanceren door even onoplettend aan het gas te draaien terwijl je nog stilstaat.

Rust en kracht Nu rijdt hij dus alleen weg als dat echt moet en dat gebeurt met de enorme souplesse en rust die een elektrisch voertuig nu eenmaal biedt. Onder volle acceleratie hoor je hoogstens het vage gehuil van de elektromotor en

Dashboard wordt een soort computer tablet. Wellicht ook afneembaar?

29 Auto & mobiliteit • 3-2012

plaats hebben we gewoon niet. Waarom we autotechniek gebruiken? Simpel: we liften mooi mee op honderden miljoenen geïnvesteerde ontwikkelingskosten. En de kennis van onze autocollega’s.” Als een van slechts een dertigtal mondiale journalisten konden we in Londen al met de BMW C-evolution scooter test rijden. Er bestaan nog maar vijf handgemaakte exemplaren van. In details wordt het ontwerp nog wel aangepast, maar in grote lijnen gaat hij over een dik jaar precies zo in productie. Afgezien van zijn opvallend strakke en enigszins futuristische design is de ‘C-evo’ een scooter als elke andere motorscooter. Toch is het rijden duidelijk een ander verhaal dan bij de elektrische bromscooters van andere


Relaxen op wielen

Auto & mobiliteit • 3-2012

30

Met de nieuwe Zafira Tourer begeeft het ‘merk met de flits’ zich in de klasse van ‘premium’ ruimtewagens. Kwaliteit en raffinement zijn

je het over een klassieke doos op wielen, maar de designers gaven hem een redelijk sierlijke en gestroomlijnde carrosserie mee. En belangrijker nog: ze troefden de Renault Scénic keihard af met een bijna briljant gemaakt ‘ameubelement’. In de zevenpersoonsversie verdwijnen de twee stoelen achterin vrijwel onzichtbaar voorover geklapt onder de vloer. Plat op hun buik, als het ware. Omhoog of omlaag klappen

is in luttele tellen gedaan. Geen gesjouw met uitneembare meubels dus. Ook de verschuifbare achterbank was en is een troefkaart. Niet voor niets zijn ze ook als occasion populair.

Nóg veelzijdiger Kan het nog slimmer? Jawel, want de Zafira Tourer is zelfs nóg veelzijdiger. Hij is aanzienlijk groter (466 centimeter) en staat op een

inderdaad indrukwekkend, maar hoe staat het met de kansen van zo’n auto? Bij de lancering van de eerste Zafira in 1999 verblufte Opel het koperspubliek met een voor die tijd ongelooflijk veelzijdige ‘goocheldoos op wielen’. Voor die tijd waren er natuurlijk ook wel auto’s met een variabel interieur, maar de slimme ruimtewagen op Astra-basis werd op slag de lieveling van ouders met grote gezinnen. En nog steeds zie je ze in het weekeind overal in het land rijden met een half sportteam op de passagiersstoelen. Het bleek een voltreffer. In veel opzichten heb

Interieur past net zo goed in pakweg een Insignia limousine.


Opel Zafira Tourer Door: Inge Veerkamp Foto’s: Rob van Ginneken

Middelste zitrij in drie delen verschuifbaar.

Gesoigneerd

Bagageruimte in ontelbare stappen uit te breiden.

Achter het stuur kom je ook niet tekort, want Opel zet voorin uitstekende ergonomische zetels. Alles bij elkaar opgeteld, maakt het de Zafira Tourer tot een prettige vakantie- of zakenauto. Overigens kun je hem ook prima gebruiken voor een verhuizinkje, want met alle meubels omlaag beschik je over een enorm grote en vrijwel vlakke laadvloer met daarboven bijna twee kuub laadruimte. Wel voorzichtig doen, want zijn zeer luxueus afgewerkte interieur is tamelijk kwetsbaar. Toch maar liever geen koelkast achterin dus!

Rijden dan maar. De zithouding is licht verhoogd en zo’n ‘commando positie’ is bijzonder aangenaam. Alles is hoogwaardig afgewerkt en voelt ook aangenaam aan. Ook aan de ergonomie en bediening is veel aandacht besteed. Standaard beschikt de Zafira Tourer al over geavanceerde comfort- en veiligheidstechnieken, maar naar onze smaak mag u een parkeerhulpsysteem als extra bestellen. Het is namelijk moeilijk in te schatten waar de neus en achterkant precies beginnen en eindigen. Let wel op wat u daarna allemaal ‘aanvinkt’ op de bestelling, want de prijslijst begint weliswaar bij 29 mille, maar voor je het weet vertoef je in Mercedes regionen van rond de 40 mille. Op extraatjes als een extra verfijnd veersysteem, de boven je hoofd doorlopende panoramavoorruit, het enorm dure infotainmentsysteem en grotere lichtmetalen wielen laat

je de bank soepel springen. Je kunt je afvragen of Opel zijn traditionele kopers niet een beetje uit beeld verliest. Zeker met peperdure biturbo dieselversies. Zelf zouden we vooral kijken naar de Zafira Tourer in BiFuel versie (LPG). Die kost 32 mille en je rijdt lekker goedkoop op autogas. Helaas kun je bij die versie géén FlexFix meer bestellen, want de gastank maakt die uitschuifbare fietsdrager onmogelijk. Ook de derde zitrij past dan niet meer. Het goed nieuws is wel dat die motorversie - de 1.4 Turbo – bijzonder plezierig rijdt. Het is vooralsnog de basismotor, maar hij heeft meer dan genoeg trekkracht in huis. Ook op de grote weg is hij, tot zo’n 130 kilometer per uur, opvallend stil. De zesversnellingsbak werkt prima, maar mag wel iets kortere ‘schakelslagen’ krijgen. Vanzelfsprekend is een fully loaded Zafira Tourer geen lichtgewicht (1.600 kilogram) maar daar merk je niet veel van. Het verbruik is met een beetje goede wil rond de 1 op 13 te houden en toch rijdt hij desgewenst zelfs bijna sportief. De eerlijkheid gebiedt dan wel te melden dat onze testauto zowel het speciale onderstel als grotere wielen had. Feit is wel dat dit waarschijnlijk de meest geraffineerde en geavanceerde auto is die Opel ooit heeft gebouwd. Met de mogelijke uitzondering van de Ampèra, maar die komt uit Amerika. Gelukkig sijpelt die topkwaliteit ook door naar de meer betaalbare Opel-modellen. Dat komt goed uit, want ook Opel topman Johan Willems gaf in een recent interview op BNN radio aan dat Opel naar zijn smaak meer terug moet naar zijn roots door hun modellen meer als ‘volksauto’ te positioneren.

De nieuwe Zafira is wat minder MPV en meer een verhoogde sportieve stationwagen.

31 Auto & mobiliteit • 3-2012

veel mooier onderstel. Bovendien waardeert Opel zijn afwerking niet een, maar wel twee stappen op en krijgt hij een boel extra bagage- en bergruimte tot je beschikking. Bij de oer-Zafira kon je met zeven stoelen in gebruik bij wijze spreken met moeite nog een tandenborstel achterin kwijt. In de nieuwe Tourer is dat beter geregeld en zit je bovendien aanmerkelijk comfortabeler. Toch blijft de derde zitrij voorbehouden aan kinderen. Door hun speciale constructie kunnen die nu eenmaal niet erg hoog worden gemaakt. Op de achterbank is het veel beter toeven. De drie verschuifbare stoelen zijn weliswaar niet breed, maar verder valt er weinig te klagen. Bovendien krijgt de Zafira (net als de Meriva) een lounge concept mee. Je kunt de middelste tot een armsteun omtoveren en de twee buitenstoelen wat meer naar binnen verschuiven. Dan heb je daar dus twee vrij staande stoelen met erg veel ruimte rondom.


BiFuel modellen razend populair Door: Inge Veerkamp

Autogas in de express lift Auto & mobiliteit • 3-2012

32

De tijd van traag voortzeulende, sterk geurende en zo nu en dan terugploffende auto’s op LPG is al lang voorbij. Tegenwoordig noemt men het heel chique ‘BiFuel’ en merk je nauwelijks iets van enig verschil in rijeigenschappen.

Het rijden op LPG maakt een enorme comeback mee. Nauwelijks verwonderlijk als je naar de pompprijzen van de brandstoffen kijkt. Wellicht is het een idee om bij een volgend bezoek aan uw benzinestation eens naar de lijst te kijken. Op het moment dat we dit schrijven is de landelijke adviesprijs van LPG 82,9 cent terwijl Euro benzine op 185, 1 cent per liter komt. We hebben het al eerder geschreven: je gaat bijna voor je plezier autogas tanken! Bij de automodellen met zo’n BiFuel ‘twee brandstoffen’ systeem vul je de tank veelal voor tussen de 16 en ruim 20 euro. In de praktijk rij je de tank niet echt leeg en bij het tanken slaat de installatie vanzelf af wanneer de tank 80 procent vol is. Dat laatste heeft te maken met de veiligheid. Wanneer je tankt wordt alles namelijk erg koud en dat betekent dat er bij opwarming ruimte moet zijn voor het uitzetten en verdampen. Zeker bij warm weer. Het zou slordig zijn als de overdrukklep regelmatig in werking treedt. In de praktijk zal je dus na pakweg 250 tot 350 kilometer weer gaat tanken. Als gezegd, is dat gelukkig een relatief pijnloze gebeurtenis. Op dit moment kost LPG met een béétje zoeken immers rond de 74 cent en de drie populair-

ste modellen – Chevrolet Spark, Opel Corsa en Mazda 2 - hebben een tank van 34 tot 42 liter. Dat betekent een ‘effectieve’ tankinhoud van 27 tot 33 liter. Nu we het er toch over hebben: die tank zit bij fabrieksmodellen in alle gevallen tegenwoordig onzichtbaar onder de laadvloer weggeborgen, zodat je er bewust naar moet zoeken om er iets van te merken. Hij neemt de plek van een eventueel reservewiel in. Dat

Los ‘indraai’ verloopnippel voor tanken, een beetje een gedoe.


De beste verkochte LPG modellen Corsa en Spark. Ook onder de motorkap zie je weinig van het LPG systeem.

Kostenplaatje Laten we er niet omheen draaien: net als ‘vroeger’ komt de enorme belangstelling voor LPG rijden voort uit financiële overwegingen. Je bespaart al gauw een euro of meer per liter. De eerlijkheid gebiedt dan wel te melden dat er wel minpuntjeszijn. Zo is het tanken bij de populairste modellen een heel gedoe met een los verloopstukje. Bovendien moet je op het verbruik nog wèl een omrekenfactor loslaten. Rijden op gas is aan de ene kant flink schoner en goedkoper, maar levert wel een wat hoger verbruik op vanwege de lagere verbrandingswaarde per liter. Hoeveel? Dat hangt er sterk vanaf welk systeem het betreft. De vuistregel is 10 tot 15 procent meer. In een praktijktest met de Corsa 1.2 BiFuel ontdekken we al snel dat de auto zowel op benzine als LPG rijdend een stukje meer verbruikt dan de fabriek claimt. Met een vlotte rijstijl en vrij veel stadskilometers (veel optrekken) noteren we een LPG verbruik van 1 op 13, terwijl je op benzine anderhalf of twee kilometer verder komt. Uiteraard ziet dat er op de grote weg gunstiger uit. Maar daar rijden we nu eenmaal niet dagelijks. Hoe dan ook: het scheelt enorm in de brandstofkosten. Op LPG hadden we het op het moment dat we de som maakten (in juli) over 5,7 cent per kilometer en op benzine 12,4 cent.

Nederland kennisland Ons land staat mondiaal aan de top als het om de ontwikkeling van gassystemen gaat. Dat blijkt ook uit de innovatieprijs die het Eindhovense Prins Autogassystemen onlangs in ontvangst nam tijdens de internationale Automechanika tentoonstelling in Frankfort. Met hun Direct LiquiMax techniek haken ze in op de trend naar direct ingespoten turbo benzinemotoren in de autowereld. Technicus John Wouters: ,,Dit systeem spuit direct in de verbrandingskamers in en dat heeft juist bij dergelijke motoren grote voordelen op de prestaties, het verbruik en de uitstoot. Direct ingespoten benzinemotoren hebben veelal een vrij hoge compressieverhouding en dat combineert prima met het hoge octaangetal van LPG. Zo tussen de 108 en 110. Euro benzine zit als bekend op 95.” Een belangrijk verschil met de gangbare gassystemen zit hem in het feit dat de nieuwe Direct LiquiMax meteen bij de start op LPG werkt. Bij alle andere ‘indirecte’ systemen start de motor op benzine en schakelt pas over wanneer de motor warm is. Uiteraard is de techniek geavanceerd maar Prins noemt een richtprijs van rond de 2.200 tot 2.300 euro voor een viercilindermotor. Een procent of tien meer dan hun VSI ‘damp injectiesysteem’. Volgens John Wouters moet je voor een ingebouwd systeem bij een viercilindermodel dan immers rekenen op 1.900 tot 2.100 euro. Overigens onderstreept Wouters ook dat de tijd voorbij is dat je iets merkte van het verschil tussen rijden op benzine of gas. ,,De techniek heeft enorme stappen genomen.” Volgens Kees Goudberg van de Stichting Autogas Nederland maakt dat de keuze steeds makkelijker. Niet voor niets zit ook flink de groei in de ‘achteraf gemonteerde systemen’. Hij rekent voor dat bijvoorbeeld een Opel Meriva BiFuel slechts 800 euro meer kost dan een versie zonder dat systeem. Ons belastingsysteem beloont auto’s met lage CO2 uitstoot namelijk met een lagere heffing. ,,Die meerprijs verdien je bij de huidige brandstofprijzen in no time terug en daarna zit je dus bij elke tankbeurt dik in de winst. Een auto zelf om laten bouwen? Als vuistregel zou ik zeggen dat je doorgaans bij hoogstens 12.000 kilometer per jaar al goedkoper rijdt.”

33 Auto & mobiliteit • 3-2012

betekent automatisch dat zulke auto’s een ‘banden reparatiekit’ hebben. Maar dat geldt tegenwoordig voor heel veel nieuwe auto’s. Je spuit dan een reparatiespuitbus in de band en rijdt met enig geluk meteen weer verder naar een plek waar de band serieus kan worden gerepareerd of vervangen.

Als je dan ook nog weet dat de meerprijs van zo’n installatie ‘af fabriek’ zeker bij acties niet zo gek hoog is. Wat dat betreft hebben we overigens een heuse primeur te melden. Mazda is er namelijk in geslaagd zijn Mazda 2 BiFuel nog wat zuiniger te laten rijden waardoor die ook na 1 juli in zijn nieuwe versie weer BPM-vrij leverbaar wordt. Bij Opel en Chevrolet zal men dus flink aan de bak moeten om dat ook te realiseren. Mazda heeft daar een voorsprong omdat hun leverancier in Nederland zit: Prins. Overigens profiteer je bij die laatste twee nog steeds wèl van ‘nul’ wegenbelasting tot eind 2013. Ook wanneer je nu zo’n auto koopt. Aan die regeling is op 1 juli namelijk niets veranderd.


Dealer omgevallen

Autobedrijf valt om. Wat nu?

Auto & mobiliteit • 3-2012

34

Door: Rob Mosselman Foto’s: RvG en Daihatsu

Er is de laatste tijd heel wat te doen rond autobedrijven en zelfs autofabrieken die het niet langer redden. Dat laatste klinkt misschien verrassend, maar het komt vaker voor dan we denken. Het zal niemand zijn ontgaan dat het Zweedse Saab recent failliet ging, maar iets minder bekend is het feit dat Daihatsu begin volgend jaar stopt met zijn Europese activiteiten. Dan sta je als Daihatsu (of Saab) rijder toch even met je oren te klapperen! Het is duidelijk dat dergelijke grote klappers veel aandacht trekken, maar misschien hebben consumenten wel vaker te maken met een minstens even grote catastrofe op kleinere schaal. Een autobedrijf dat failliet gaat? Volgens Henk Heuvelman van vakblad Automobiel Management valt dat in de praktijk feitelijk wel mee. ,,Elke maand zijn er in de autowereld wel faillissementen. Tot en met juli waren het er dit jaar zo’n honderd, maar als je naar juli kijkt, zie je dat er bijvoorbeeld poets-, autoschade- en sloopbedrijven bij zitten. En eigenlijk maar een handvol autobedrijven. De verwachting is wel dat dat er meer kunnen gaan worden.” Veel dealers en autobedrijven hebben door de economische tegenslagen van de afgelopen jaren behoorlijk wat ‘stormschade’ opgelopen. Je moet er als consument dus rekening mee houden dat zoiets ook met je eigen autobedrijf kán gebeuren.

Tips

De autowereld heeft het erg moeilijk. Er gaan nogal wat dealers failliet, Saab viel letterlijk om en binnenkort gooit ook Daihatsu in Europa de handdoek. Wat betekent dat voor de consument? Hoe zit dat in zo’n geval met garantie, service en onderdelen?

Waar moet je dan op letten om te voorkomen dat je als klant ook het schip in gaat? Staat uw auto op het moment van faillissement voor reparatie bij een autobedrijf, dan bent u die niet kwijt. Het is en blijft uw eigendom, maar u zult hem wel moeten ‘revindiceren’ uit de failliete boedel. Lees: terugeisen bij de curator. Dat is soms een heel gedoe en kan ook best even duren. Treft u onverhoopt een lege garage aan, dan zult u wellicht op speurtocht moeten gaan. Dat kan door via www.rechtsspraak.nl in het insolventieregister te kijken. Maar uiteraard helpt uw automobielclub u daar graag mee. Er is een geval waar ook een juridische helpende hand u niet kan redden: een nog niet afgeleverde nieuwe auto moet u op zijn minst voor een groot deel als ‘verloren’ beschouwen. Betaal dus nooit grote bedragen aan en lever ook uw inruilauto niet vast in omdat het


Daihatsu stopt begin volgend jaar zelf met Europese verkopen. Toyota neemt de serviceverlening over.

Automerk weg Hoe zit het wanneer een heel automerk verdwijnt? Zoals Daihatsu, dat begin volgend jaar stopt omdat men geen toekomst op de Europese markt ziet? In Vianen zit alleen nog een kleine bemanning

die de lopende zaken afwikkelt. Directeur Eric Prent van Daihatsu Nederland: ,,Op dit moment wordt feitelijk alleen nog maar uit de bestaande restvoorraad uitverkocht. Pakweg 150 auto’s dit jaar.” Hoe moet dat verder met service en garantie? ,,Daar is het nodige voor geregeld. Vanaf eind januari gaat de zogenaamde aftersales voor de hele Benelux over naar de Louwman Groep. Onder andere bekend als importeur van Toyota. Het grote Toyota is in Japan namelijk eigenaar van de meeste Daihatsu aandelen.” Volgens Louwman woordvoerder Guido Roozenkrans zal er voor de ruim honderdduizend Daihatsu rijders in Nederland weinig veranderen. ,,Dezelfde autobedrijven blijven daarmee actief, alleen zijn dat dan geen Daihatsu dealers meer, maar zogenaamde aftersales punten. De fabrieksgarantie en onderdelenlevering lopen gewoon verder. Voor die bedrijven is het cruciaal dat ze hun klanten goed blijven bedienen.” Klopt, want aangezien de winstmarges op kleine auto’s ook klein zijn, waren de werkplaatsen al de kurk waarop zo’n bedrijf dreef. In ons land zullen in de nieuwe situatie ongeveer 80 servicepunten overblijven. Volgens Eric Prent wordt zo’n service punt vaak gecombineerd met een dealerschap van een ander automerk. ,,Vaak is dat Chevrolet. En soms ook Subaru. Twee merken die met hun instapmodellen kennelijk aanspreken bij de Daihatsu clientèle.”

Saab verdwenen? Het ‘geval’ Saab is wel heel extreem. De fabrikant ging failliet. Toch is ook daar een oplossing voor bestaande en nieuwe klanten bedacht. Dealer Klaas Gol is voorzitter van de aftersales commissie en erkent dat de paar nieuwe auto’s die nog in het land staan zonder fabrieksgarantie worden verkocht. ,,De fabriek is er niet meer. Maar de dealers en voormalige importeur hebben het ‘Saab garantieplan’ opgesteld. Volgens mij een unicum in de hele wereld. Saabrijders zijn enorm merken- en dealertrouw en daar spelen we op in.” Saab houdt de garantie via die constructie op de been. Ook de levering van onderdelen is gegarandeerd. Voor de voormalige importeur Beherman Groep en de autobedrijven is de aftersales gewoon ook business. Gol: ,,Aftersales was en is de kurk waarop autobedrijven drijft. Het belang van de klant, voormalige dealers en - importeur gaan daar gelijk op. Onderdelen komen van een winstgevende Zweedse onderneming Saab Automobile Parts AB.”

35 Auto & mobiliteit • 3-2012

autobedrijf er al een koper voor heeft. De nieuwe auto is pas van u wanneer hij daadwerkelijk is geleverd. Lees: wanneer u de sleutels overhandigd hebt gekregen. Het omgekeerde geldt ook: uw inruiler is van de dealer wanneer u hem met sleutels en papieren vast overhandigt omdat hij er een koper voor zegt te hebben. Dan behoort de auto volgens de curator al gauw tot de ‘boedel’ van het autobedrijf. Over dit onderwerp valt nog veel meer te vertellen, maar in grote lijnen geldt: niet doen. Als het autobedrijf een koper weet, dan koopt hij hem toch gewoon eerst van u? Als uw auto verkocht blijkt en het autobedrijf failliet, zit u waarschijnlijk met de gebakken peren, want dat geld krijgt u vrijwel zeker niet. Paul de Waal van de BOVAG: ,,In de praktijk komt het probleem met nieuwe auto’s maar zelden voor. Aanbetalingen worden zelden gevraagd. De klant betaalt met een spoedoverboeking of verhoogt zijn pinmaximum tijdelijk en betaalt ter plaatse. Boter bij de vis, dan kan er niets verkeerd gaan.” Samenvattend: het gaat maar in zeldzame gevallen mis met een autobedrijf, maar hou er altijd rekening mee. Doe niet voortijdig ‘afstand’ van uw inruilauto en bij de aanschaf van een nieuwe (of occasion) is het devies: betalen en meenemen. Liefst ter plaatse pinnen!


DE

DEALS BIJ CHEVROLET

Sla nu uw slag met fantastische aanbiedingen! Tot

Beste

EXTR inruilb A onus

waarde

Tijdens de High Five deals bij Chevrolet valt er tijdelijk heel veel extra voordeel te halen! Zo krijgt u de beste inruilwaarde, betaalt u 5 jaar 0% rente en ontvangt u ook nog eens een extra inruilbonus tot € 2.500,-! Deze fantastische actie geldt op de Spark, Aveo, Cruze, Orlando en Captiva. Dus met hoeveel voordeel gaat u uw slag slaan? Kom naar de showroom voor uw persoonlijke aanbod! Give me High Five! De Chevrolet High Five actie loopt van 1 februari 2012 tot en met 31 maart 2012, met uiterlijk kentekenregistratiedatum van 15 april 2012. Het betreft een niet doorlopend krediet aangeboden door GMAC Nederland N.V. te Breda (KvK nr. 24107861, AFM register nr. 12013025). GMAC behoudt het eigendom van de auto tot het krediet inclusief de rente is terugbetaald. De vermelde kredietsommen zijn voorbeelden van het aanbod; het maximaal te financieren bedrag tijdens deze actie per nieuw Chevrolet model bedraagt € 10.000,-, behalve op de Captiva diesel bedraagt het maximaal te financieren bedrag € 20.000,- exclusief afleveringskosten, onder aftrek van minimaal 15% aanbetaling contant of via inruil (korting wordt niet gezien als aanbetaling). Indien wenselijk zijn kortere looptijden mogelijk tijdens deze actie periode tegen 0% debetrentevoet condities. Toetsing bij het BKR te Tiel. Voor dit krediet wordt een standaard informatieblad opgesteld. Dit document informeert u over de belangrijkste kenmerken van het krediet. Vraag naar dit standaard informatieblad bij uw Chevrolet dealer of bij

www.chevrolet.nl

de klantenservice van GMAC Nederland N.V. (076-5448932). GMAC Nederland N.V. en uw Chevrolet dealer geven geen advies. U dient zelf te bepalen of het door u gewenste krediet aansluit bij uw wensen, behoeften en persoonlijke/bedrijfssituatie. Uw Chevrolet dealer bemiddelt voor GMAC Nederland N.V. (en mogelijk ook voor andere kredietaanbieders) op basis van een contractuele verplichting.

Kredietsom

Looptijd in mnd.

Totaal prijs krediet

5.000,-

60

€ 5.000,-

€ 83,34

Maandlast

Debetrentevoet 0,00%

7.500,-

60

7.500,-

€ 125,00

0,00%

€ 10.000,-

60

€ 10.000,-

€ 166,67

0,00%

€ 15.000,-

60

€ 15.000,-

€ 250,00

0,00%

De High Five Actie loopt tot en met 31 maart 2012 op nieuwe orders met uiterlijk kentekenregistratiedatum van 15 april 2012, zolang de voorraad strekt. De High Five Actie geldt op Spark, Cruze, Orlando en Captiva. Voor de Aveo geldt dat u een keuze kunt maken uit de High Five Actie (3 opties bij elkaar) of een korting van 19% op de door Chevrolet Nederland geadviseerde wederverkoopprijs (netto catalogus prijs). Wijzigingen in prijs en model, evenals druk- en zetfouten voorbehouden. Vraag uw dealer naar alle volledige voorwaarden of kijk op www.chevrolet.nl

Het gemiddelde brandstofverbruik (volgens ECE test) varieert van 3,6 tot 10,7 l/100km. De gemiddelde CO2-uitstoot varieert van 95 tot 252 g/km.

A&m #3 2012  

Auto en mobiliteit #3 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you