Page 1

Transformacions Substitució Parlem de substitució quan canviem un element de la imatge per un altre. Com en els exemples següents, on veiem que un préssec és substituït per un pot de melmelada; i en el lloc del tub d’escapament d’una moto hi trobem una trompeta.


Integració Parlem d’integració quan una sèrie d’elements gràfics s’uneixen per formar-ne visualment un altre de més gran. En els exemples que venen a continuació veiem com un conjunt de flames de gas formen un 70%. També veiem com la distribució d’una mica de terra ens dóna el perfil d’una ampolla de vi.


Associació L’associació s’utilitza sovint com a recurs publicitari i serveix per comparar dos objectes. Consisteix a relacionar dos elements per les seves similituds, ja siguin visuals o de contingut. Pot passar que aquesta similitud no sigui del tot evident i ens obligui a fer un esforç de reflexió. Al primer exemple es compara la jaqueta amb un paraigües pel fet que és impermeable. Al segon cas es relacionen tres elements: un préssec, una motxilla i un suc de fruites; per si ens queda algun dubte sobre el significat d’aquesta transformació visual, l’eslògan ja ho deixa prou clar.


Supressió En la supressió trobem que el sentit del missatge visual ve donat per l’absència d’algun element, sense el qual la imatge queda una mica inquietant. En el primer cas es fa publicitat d’una làmpada sense fils, per això veiem que malgrat no haver-hi un fil elèctric els ocells s’aguanten perfectament, sense haver de volar. El segon exemple ens anuncia una exposició dels millors cartells, però sembla que en ser tan bons han desaparegut per algun robatori. El tercer cas ens parla de l’abandó dels animals domèstics.


Permutació A la permutació trobem un canvi en l’ordre lògic de situació del elements d’una imatge. Al primer exemple, que es tracta d’un cartell sobre la pau, veiem com una bala canvia de direcció i torna cap dins del canó. Al segon ens trobem amb un reflex, sobre l’aigua, que també canvia de direcció.

Figura-fons Ara ens trobem amb un element visual que actua com a forma o figura però que ens mostra unes altres formes dins del seu perfil.


Superposició En aquest cas superposem dues imatges de manera que la del damunt és parcialment transparent i ens permet veure la que hi ha a sota.

Exageració Amb l’exageració canviem la grandària habitual d’algun element de la imatge per tal de crear un contrast evident amb altres components de la imatge.


Desenfocament Amb aquest recurs visual distorsionem, deformem o desenfoquem una part de la imatge per tal d’aconseguir una sensació de moviment, de desequilibri, de pèrdua d’interès, de distorsió, etc.

Canvi de color Un canvi de color ens pot servir per crear un clar punt focal a la imatge, com en el primer cas, en el qual també es reforça la identificació del color de l’ocell amb el color del logotip de la marca. El color és un element visual molt expressiu que pot servir per comunicar determinades idees comunament associades a cada color.


Comparació Parlem de comparació quan trobem a la imatge dos elements que es presenten publicitàriament relacionats per algunes similituds, que poden ser purament visuals o també de contingut.

tranformacions visuals  

exemples de transformacions visuals

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you