Visto förlag, Nyhetskatalog 2022

Page 1

VISTO FÖRLAG

NYHETSKATALOG

2022


VUXEN BIOGRAFIER / PERSONLIGA BERÄTTELSER FAKTA / PERSONLIG UTVECKLING SKÖNLITTERATUR DIKTER / NOVELLER


FLICKAN MED EN LAPP OM HALSEN Maria Bouroncle

”[...] ett fantastiskt tidsdokument över de finska barn som hamnade i Sverige.” – Lektör Frida Jönsson, BTJ-häfte 7:2022 Tolvåriga Hilja och hennes lillebror Antti har tvingats lämna allt och alla bakom sig. De är bara två utav alla de finska barn som skickas till Sverige för ett liv bortom kriget. Ett liv utan mamma, pappa och syskon.

ISBN: 978-91-7885-699-2

ÄVEN SOM LJUDBOK

HITTA HEM Lisa Hagsten

KONSTEN ATT HITTA KÄRLEKEN I SMURFKLÄDER Anna Pamuk

Lisa Hagsten börjar skriva dagbok tre månader innan hon, hennes man och deras två söner, fem och sju år gamla, flyttar från sitt radhus i den växande Stockholmsförorten till en villa i en skånsk by nära havet. Hennes mål är att skriva under ett helt år och ge en ärlig och rak skildring av hur en helt vanlig familjs långflytt kom att bli. Hon delar med sig av stort som smått – alltifrån praktiska grejer till existentiella reflektioner (...)

Veterinären Anna Pamuk har spenderat större delen av sitt liv i Jämtland. Hennes kärlek till livet i Norrlands inland har med tiden vuxit sig stark och det som en gång var tillfälligt har blivit permanent. Genom att våga göra det oväntade kan man hitta sig själv och sitt liv på de mest s­pännande platser.

ISBN: 978-91-7885-618-3

ISBN: 978-91-7885-631-2

BIOGRAFIER / PERSONLIGA BERÄTTELSER

Efter tre dagars resa och två veckors karantän når de den lilla byn Vesene i Västergötland. Här skiljs de åt, fast Hilja lovat sin mor att alltid se efter sin lillebror. Trots detta lär hon sig snabbt att uppskatta sin nya tillvaro på gården hos tant Maria och den tystlåtne Artur. Vad hon inte vet är att familjen bär på en mörk hemlighet …


BIOGRAFIER / PERSONLIGA BERÄTTELSER

BAKOM SKOTTSÄKERT GLAS

LIVSSKOLAN

Linda Rönn

Sati Bacchus

Det är svårt att förändra samhället. Ordet abort är tabubelagt och det är många kvinnor som inte vill dela med sig av sina erfarenheter. Men om vi inte pratar om aborter öppet utan döljer det och använder andra ord när vi pratar om aborter, hur ska förändring någonsin kunna ske?

”När jag var tolv ville jag dö” - så börjar Sati Bacchus Livsskolan.

Linda inser att hon är gravid. Beskedet kommer oväntat, men är välkomnat. (...)

Hennes mamma har nyligen dött och den lyckliga barndomen på Barbados är över. Vi får följa Sati genom stökiga ungdomsår till ett vuxenliv där hon genom olika livslektioner lär sig ta ansvar för sig själv, läka känslomässigt och växa som människa. Detta leder henne in på

ISBN: 978-91-7885-768-5

ISBN: 978-91-7885-768-5

MAMMA VAR PSYKOPAT, JAG BLEV PSYKOLOG Susanna Carolusson

Mamman var psykopat, pappan alkoholist; hon blev psykolog. Hur blev det så? Min pappa var okomplicerat dubbel. En fin, intelligent och stabil man och en jävla alkoholist. Han ville ha mig, det gav mig självkänsla. Det var mer komplicerat med mamma. Hon var sin nervöse våldsbenägne fars favorit, vilket kan ha bidragit till hennes utveckling av två personligheter: en intagande kvinna och en våldsam despot. Jag värnade länge myten om min fantastiska mamma. Levde i två separata inre tillstånd: Ett bejakat, utåtriktat och lyckligt; dolt, oroligt och ensamt. Det dolda försvann inte, det levde kvar ISBN: 978-91-7885-768-5


MIN SON LOVE Örjan Gruden

Kärleken, sorgen och självmordet. En berättelse av en pappa som har förlorat sitt barn. Jag slänger snabbt iväg ett sms: Gör det inte Love samtidigt som jag går in till vardagsrummet och ber Milena ringa 112 och säger: ”Milena, vi behöver göra oss i ordning för att sticka. Jag är rädd att Love håller på att ta livet av sig.”

ISBN: 978-91-7885-771-5

ANDRA CHANSEN – ATT VÄXA UPP I FAMILJEHEM Anette Flink

MAMMA, DET HAR HÄNT EN OLYCKA! AnnaLena Forsberg

Anette Flink (f.d. Nilsson) har under mer än 50 år haft familjehemsverksamhet i egen regi hemma. Under de 50 åren har Anette haft 75 fosterbarn.

Mamma, det har hänt en olycka! Så börjar samtalet där jag får veta att min yngste son, Jalle, har kraschat med crossen i skogen. Det är hans storasyster som ringer och hon har panik. Det här är början på en lång, plågsam och ibland tröstlös kamp för att rädda Jalles liv och hans skadade ben. AnnaLena Forsberg, författare och mamma till Jalle, beskriver en situation som är lika hjärtskärande som hoppfull.

ISBN: 978-91-7885-649-7

ISBN: 978-91-7885-837-8

Hur skapas tryggheten som ger barn en andra chans till en lycklig barndom? Hur går det för barn som växer upp i familjehem? Hur är det att vara familjehem?

BIOGRAFIER / PERSONLIGA BERÄTTELSER

Min son Love är en berättelse författad av en pappa som har förlorat sitt barn. På ett närvarande och kärleksfullt vis berättar han om sina erfaren­heter, sina reflektioner och om vad som ledde fram till ögonblicket då han inte längre hade sin son i livet. Men framför allt är det en berättelse om odödlig kärlek, om vikten av att prata om sina upplevelser och om att bryta stigmat och tystnaden.


FÖDA FÖR TIDIGT: EN BOK FÖR NYBLIVNA PREMATURFÖRÄLDRAR Milla Belkacem

”… en informationsrik, saklig och konkret föräldra­handbok som kompletteras med personliga, engagerande, berörande, stöttande föräldraberättelser.”

FAKTA / PERSONLIG UTVECKLING

– Lektör Carola Forslund, BTJ-häfte 13:2022. Boken är för dig som blivit förälder långt innan beräknat födelsedatum – som kämpar med oro och smärtsamma tankar. Med förhoppning att boken finns där för dig, om och när det passar just dig, oavsett tidpunkt på dygnet. För stöttning. Och igenkänning. Många delar erfarenheten av att bli förälder till ett för tidigt fött barn. Du är inte ensam.

ISBN: 978-91-7885-718-0

I den här boken finns berättelser från föräldrar, faktabaserad information och konkreta råd för den som har eller kommer att behöva föda för tidigt. Boken är skriven av Milla Belkacem, barnmorska och neonatalsjuksköterska med över tio års erfarenhet av prematurvård.

FÖRLOSSNINGSDEPRESSION – ENSAM ÄR INTE STARK Elin Lampi Var sjätte mamma drabbas av förlossningsdepression. Psyko­ logen Elin Lampis nya bok ger handfasta tips och förmedlar hopp till den drabbade. Den här boken är till dig som har fått barn och känner att ingenting riktigt blev så som du tänkt. Livet har förändrat­s, du har blivit mamma. Omgivningen uppmanar dig att passa på att njuta . Ändå sitter du här och får inte ihop det. Vad är egentligen förlossningsdepression? Vad kan du göra för att ta dig ur det? I den här varma boken skrive­n av Elin Lampi, legitimerad psykolog, får du ta del av författ­arens samlade yrkeserfarenhet, men även ord från andra mammor till dig. Boken ger handfasta tips och förmedlar hopp, utan att krångla till det i onödan. ISBN: 978-91-7885-718-0

Boken kan även ge professionella aktörer som möter nyblivna föräldrar en ökad kunskap om psykisk ohälsa efter förlossningen.


SKAMSAGA Eva Lindberg

”... så språkligt begåvat att man blir perplex.” – Lektör Monica Wiksten Gideonsson. BTJ-häfte 4:2022 Anna Andersson är snart 60. Det är något som inte stämmer överens med journalerna och den bild hon har av sig själv. Vad är sant? Anna Andersson måste nu titta tillbaka för att för första gången någonsin kunna blicka framåt. För DNA ljuger väl inte?

ISBN: 978-91-7885-628-2

ÄVEN SOM LJUDBOK

FLYG I SKYMNING – FÖRSTA BOKEN OM VANJA Lena Gennerud

Flyg i skymning är relationsdramat om flera generationer i nutid. Berättelsen utforskar hemligheten i en släkt: det några vet men ingen pratar om. I denna roman är det oförlöst kärlek som påverkar hela klanen. Inte bara huvudpersonen Vanja och mannen hon fortfarande älskar, utan även guddottern Kerstin som lever i ett olyckligt äktenskap. Kerstin ber Vanja om råd, men hon kan inte hjälpa, då skulle ju allt komma fram … ISBN: 978-91-7885-636-7

INFARKT Catarina Kent Martin sveper in i Johannas liv med en passion och en öppet redovisad bipolaritet som rubbar hennes välordnade tillvaro i grunden. Förälskelsen får Johanna att tappa taget om sina föreställningar om vad som är sant och riktigt i livet. När är kärlekens pris för högt? Infarkt är en kärleksroman inspirerad av verkliga händelser som g­­estaltar kampen mellan tankens klarhet, hjärtats obotliga ensamhet och den sexu­­ ella driftens kraft.

ISBN: 978-91-7885-720-3

SKÖNLITTERATUR

Vad händer när barndomsvännen gifter sig med mannen du älskar, och du bär på en h ­ emlighet som ingen vet?


KLARAR ALLT Maja Bergman Lindberg

En debutroman om att slitas mellan det trygga och okända som nybliven vuxen. Efter det värsta tänkbara sveket på sin studentnatt tvingas Klara flytta ut från pojkvännens lägenhet och hem till föräldrarna igen. Det dröjer inte länge innan höstens studieplaner också går i kras. Plötsligt har hon ett förkläde runt höfterna och jobbar på café, och medan bästisen Gabbi sporrar om att Klara behöver träffa en ny kille så kan hon inte att sluta tänka på Lukas. Han som kallades Mister Perfect men ändå jagade lila spetstrosor. Klarar allt är en rättfram berättelse om att falla, resa sig upp igen, falla några gånger till och hitta lärdom längs vägen.

SKÖNLITTERATUR

ISBN: 978-91-7885-689-3

FLICKAN MED SMARAGDÖGONEN Nadja Taivainen

PORTALERNAS VÄRLD Matilda Johnsson

Elle är en 17-årig tjej som har vuxit upp i en liten stad i Arizona. Men nästan från den ena dagen till den andra förändras livet för henne när en magisk hemlighet som vaktats i flera år börjar se dagens ljus. Hon drömmer allt oftare om en stilig ung man som rider på en vit häst i ett förtrollande vackert land, och hennes känslor för honom blir allt djupare. Kommer de någonsin att träffas i verkligheten?

I Portalernas värld råder kaos. Mörkret, det onda väsendet, håller på att ta över alla kunga­ riken och folket vet inte hur de ska stoppa det. De förlitar sig på en urgammal sägen om att Ljuset en dag ska komma och befria dem från Mörkret, men tills dess att Ljuset kommer försöker de hålla ihop och göra sig redo inför strid.

ISBN: 978-91-7885-673-2

ISBN: 978-91-7885-661-9


NÅGOT ÄR FEL I UNIVERSUM! Stefan Olsson

”Gillar man humoristiskt rymdäventyr i tok­ rolig anda har man mycket att hämta här. [...] Mycket underhållande läsning är det.” – Lektör Daniel Gustavsson, BTJ-häfte 8:2022 Jerry var mycket olycklig för att han hade glömt pelargonen på den blå planeten från början och Jennifer hade upp­repade gånger bett om ursäkt för att hon tagit den. D­esmond försökte förklara för dem att det inte spelade någon roll. M­ixtrar man med u­niversum så händer det konstiga saker. Eller, det h­änder k­onstiga saker i u­niversum helt enkelt. Så är det bara. ISBN: 978-91-7885-662-6

SKUGGAN AV ETT HÅRSTRÅ Jakob Marklund

När en pojke plötsligt försvinner tvingas samordnings­­gruppen rycka in för att hjälpa till. Under den hisnande jakten efter förövarna spionerar de på nazister och avslöjar korrupta kommunpampar. Men ingen av dem hade räknat med att de skulle tvingas ut på äventyr utanför byns snäva gränser …

ISBN: 978-91-7885-711-1

EN GÖTEBORGSTRILOGI Markus Lenngren

”En känsloladdad, trovärdig och lättillgänglig människoskildring.” – Lektör Kristín Rut Kristjánsdóttir, BTJ-häfte 5:2022 Erik, Hassan och Anna verkar till synes inte ha något gemensamt, men under ytan finns fler likheter än man först kunnat tro. Över kullerstensbelagda gator och runt parkbänkar invid kajen rör de sig mot nya möten och mål – hela tiden bevakade av Poseidon. Alla tre längtar efter kärleken. ISBN: 978-91-7885-639-8

SKÖNLITTERATUR

I det lilla, men relativt välmående, västerbottniska samhället Storsele jobbar kommunens task force: den särskilda samordningsgruppen.


HANSSON & NILSSON LÖSER FALLET IGEN Christoffer Sorner

”Fantastiskt roligt språk! Snabb story och hög igenkänning från 80-talet! Betyg: 5 av 5.” – Lisa Gustafsson, Storytel Mordfallet på popstjärnan Davy Tyler har fått sin explosiva upplösning. Hansson och Nilsson ska till slut få en välförtjänt sol­ semester. Istället stormar Sveriges mest kända artist, Ester Maria Edensdotter, in på kontoret i desperat behov av hjälp. Hennes höggravida dotter, Dina, är kidnappad. Hansson & Nilsson Löser Fallet Igen är en originell och spännande bladvändare om mörkret i människors själar och musiken som binder ihop dem.

SKÖNLITTERATUR

ISBN: 978-91-7885-722-7

FÖRLORAD IGEN Hanna Simmons Peter lever ett idylliskt familjeliv med sin fru Anna och barnen. När han stöter på sin ungdoms­kärlek tvingas han inse att han kanske har mer mörker kvar i sig än han trodde. Annas liv vänds upp och ner när Peter p ­ lötsligt försvinner. Hur väl känner hon egentligen ­pappan till sina barn? Och vad har hänt med honom?

ISBN: 978-91-7885-570-4

ANDRA VÄRLDAR – RAPPORT FRÅN INSIDAN Karin Efraim Gärdegård Vem blir du när de runt omkring dig visar sig vara något annat än vad de utgett sig för att vara? När trygg­heten du tog för given visar sig vara en illusion? När rösterna blir för höga? När dina tankar inte längre är dina? Detta är en bok om den dolda verkligheten. Om de tysta skriken. Detta är berättelser från de innersta rummen. En rapport från insidan. ISBN: 978-91-7885-755-5


SVENSKA FÖR KINGAR Anna Pettersson och Önder Koyuncu Fyra unga män från Afghanistan kommer till Uppsala och blir bästa vänner. De har allt, och samtidigt inte mycket alls, gemensamt. Mahdi drömmer om respekt, Ali drömmer om kärlek och Gholam drömmer om trygghet. Ravesh har den största drömmen av dem alla. Han vill bli svensk vad det nu innebär. En kväll kommer Johan och handlar i Raveshs korvvagn. Mötet blir starten på en omtumlande berättelse där Ravesh tvingas upptäcka nya delar av sig själv: hur han vill vara, hur han inte vill vara och vad han ofrånkomligen är. ISBN: 978-91-7885-629-9

TAPETBLOMMAN Gudrun Wallte

Tapetblomman är en autofiktiv memoar om att växa upp som flicka i en arbetarfamilj under 1900-talets mitt. ISBN: 978-91-7885-719-7

JAG KALLADES EN DUM BLONDIN Maria Fredin Det här handlar om Emilia, från 1961 till 2009. I gymnasiet blir hon offer för en liderlig lärare. Som ung reporter på de två största morgontidningarna stoppas hennes karriär av ryktes­spridning. Hon kallas is­jungfru och en dum blondin. Som ensamstående mamma försöker hon rädda sin annor­lunda dotter från mobbning i en tid då man ansåg att mobbning inte fanns. Författaren och konstnären Maria Fredin är född 1945. Hon har jobbat som journalist, bildredaktör och pressekreterare. Romanen är baserad på hennes egna upplevelser under drygt fyrtio år. ISBN: 978-91-7885-634-3

SKÖNLITTERATUR

Sverige, mitten av femtiotalet. En liten flicka läggs in på sjukhus. Hon drömmer om att börja skolan, sedan drömmer hon om att arbeta med mode. Med en bror som sitter på mentalsjukhus, en pappa som hoppar från jobb till jobb och en morfar som kände Moa Martinsson följer vi sjukhusflickan under de där åren då både hon själv och Sverige är i stor förändring.


ASTRID, INGRID & WARARAT Camilla Sundqvist Astrid, Ingrid och Wararat. Tre kvinnor i olika åldrar, skeden av livet och med olika bakgrunder. De känner inte varandra. Ingen av dem vet att de andra existerar. Ändå kommer de bli ovärderliga i varandras liv. En helg i augusti väljer alla tre att lämna de liv de är vana vid. Utan att förklara, utan att själva riktigt förstå. Av en slump hamnar de alla på samma geografiska plats långt ifrån Sverige. Ibland räcker det för att man ska knyta an till varandra. Snart kommer det visa sig att de har mer gemensamt än vad man kan tro. Alla tre flyr från någonting: Minnen, relationer, döden. Flykten ledde dem bort, men också till varandra. ISBN: 978-91-7885-741-8

EN DAG PÅ JOBBET SKÖNLITTERATUR

Stefan Antonsson

Gripande! En lärares roll är att hjälpa elever välja en stig som är deras i livet. Staffan vågar det! – Rosie Windsén, Kurator Staffan är mentor för klass 8K, den klass som hans kollegor betonade med ett tycka-synd-om-uttryck när han skulle börja sin anställning för ett år sedan. Möjligt att det finns anledning till det, tänkte han då. Men det ska gå att ändra på. Staffan var helt övertygad om sin arbetsmodell. I 8K går Hanna och Alle. De har en plan. Sakta men säkert, även med rektorns hjälp, ska de tvinga bort sin mentor från skolan. ISBN: 978-91-7885-786-9

ÄVEN SOM LJUDBOK

NÄR KÄRLEKSÖRTEN BLOMMAR PÅ HÖSTEN Carina Blid Gunnar och Marita lever sina parallella liv i Göteborg med barn och barnbarn. Gunnar den lugne som känner sig otroligt ensam efter att hans fru har gått bort. Marita har blivit lämnad av sin man och är ­osäker på om hon vill inleda någon mer relation, har hon det inte bra som hon har det? De träffas och blir djupt förälskade och där skulle egentligen romanen kunna sluta. Men då växer ett komplext drama fram om bitterhet, avståndstagande, sorg men också om det svåra med kärleken.

När kärleksörten blommar på hösten är en finstämd roman som väcker frågor om relationer och när de urartar men också om hur man som männi­ ska ska överleva det som gör ont och sårar för att inte själv gå under. ISBN: 978-91-7885-705-0


H.O.L.O. Theo & Ulla Gabay

Göteborg, år 2053. En seriemördare går lös. Sektionschef Ellen Hennung kallas ut till Västra Frölunda en snöslaskig måndagsmorgon efter ett rapporterat självmord. Liket av en naken man påträffas i ett badkar, fastkedjad vid en cementklump. Det som först verkar vara ett makabert självmord blir i stället upptakten till en kapplöpning med en seriemördare som syste­ matiskt siktar in sig på offer från den ytliga underhållningsbranschen, där Hologrammet styr. Under utredningen plågas Ellen av sitt förflutna, något som tycks interagera med mördarens eget mörker och deras öden kommer oundvikligen att sammanflätas. ISBN: 97891-7885-779-1

SKÖNLITTERATUR

AVLÄGSET MÖRKER Andreas Yngvesson

NÄR ALLA TITTAR BORT Jessica Wallskog Svensk

Året är 2315 och mänskligheten har etablerat sig ute i rymden, men det har inte varit smärtfritt och en orolig vapenvila hänger över den Internationella rymdfederationen.

Linda kastar sig in i ett passionerat och himla­ stormande äktenskap. Marlene börjar på ett nytt, spännande jobb. Amanda får en ny, kontakt­ sökande granne. Trots att de lever så olika liv tvingas deras öden ihop i takt med att de nya relationerna tar allt mer plats.

Tre familjer i rymdflottan kastas in i kampen om liv och död när de plötsligt tappar kontakten med planeten Qínchao. Kan det vara u­­tbrytarna som ligger bakom det? ISBN: 978-91-7885-633-6

Kan man förlåta något oförlåtligt? Och framför­ allt, när blir en människa farlig? ISBN: 978-91-7885-754-8


ZAWAKO – BLODSTÄNKT SÖTVATTEN Jeanette Sabuni Frans

Ett familjeepos med känsla och passion. Jeanette Sabuni Frans debutroman handlar om Zawako och ­h­ennes liv i ett händelserikt hem, med invecklade och komplexa relationer. Hemmet styrs av vidskepelse och uråldriga traditioner, men framför allt av tillfälligheter. Berättelserna kretsar främst kring pappan Mpenda, hans kvinnor och deras livsöden. I synner­ het kvinnornas enorma längtan efter kärlek och uppskattning, och Mpendas kamp och emellanåt hans oförmåga att ge det. Berättelsen utspelar sig i ett polygamiskt hem, där kvinnornas öden styrs av männen, och männens av slumpen. Efter många år av hemlighetsmakeri bestämmer sig Zawako för att berätta om pappan, hans fem fruar, hans oräkneliga barn och pappans längtan att hitta äkta kärlek.

SKÖNLITTERATUR

ISBN: 978-91-7885-816-3

LIVET PÅ DISTANS Katarina Lundholm

KÄRLEK UTAN MUNSKYDD Eva Moberg

En pandemi vänder upp och ner på tillvaron och det mesta ska ske på distans. Det blir en utmaning, men det dyker även upp oväntade möjligheter.

Peter är en ovanligt attraktiv kulturarbetare. Alla hans jobb försvann när covid-19 svepte in över världen, så han försöker överleva i en omodern sommarstuga. Peter fantiserar om närhet, men hur går det ihop med smittspridning?

Livet på distans är en feelgood-roman och en fristående uppföljare till romanen Värket. Här får vi återse några av personerna och följa hur deras liv förändras när de tvingas ställa om till hemmakontor och leva livet på distans. ISBN: 978-91-7885-840-8

Vi får följa Peter, Paula och Pia under några avgörande månader. De bor alla i Norrköping, men hur kommer deras vägar att korsas? ISBN: 978-91-7885-804-0


VIDDERNAS VÄV Sanne Åberg Att vara drottning är krävande. Att vara mamma också. Och Ailsa vill lyckas bra med båda. Kanske ställer hon stundtals lite för stora krav på sig själv. Då kommer drömmarna med dimma, drömmar som får henne att tänka på den besegrade kejsaren. Är han trots allt inte död? Tillsammans med sin älskade beger hon sig västerut, ut på okänd mark, för att finna svaren. Till sin hjälp har de en märklig karta och en urgammal kraft. Viddernas väv är den tredje boken i serien om Elsinorien. ISBN: 978-91-7885-640-4

MOT ELDEN Förmiddagen den 22 juli 2015 lämnar sommarvikarien Karin Johansson, för sista gången, den psykiatriska kliniken utanför Värnamo. Enligt uppgift är det för att göra ett rutinärende med patienten Paul Klasson. Karin har därefter aldrig återfunnits. Vid slagningar i polisens databas går det inte att finna någon relevant information om Karin, hon har agerat under en kapad identitet. Allt som återstår är ett suddigt fotografi. Jag är ”Karin”.

ISBN: 978-91-7885-721-0

I HANS KLOR Jenny Larsson Hur kan man älska en upptagen man? Det är frågan Linnea ställt sig själv alldeles för länge nu. Men hur förbjudet hon än vet att det är kan hon inte förmå sig att släppa honom. Ingen har någonsin tillfredsställt henne på det sättet han gör och varje gång hon försöker och får chansen att gå vidare drar han henne tillbaka med full kraft. Men det är inte bara deras romans de måste hålla hemlig, utan något ännu viktigare. Något ingen förutom de känner till ... ISBN: 978-91-7885-577-3

SKÖNLITTERATUR

Marcus Magnusson


EXIT ZON 155 Philip Tordsson

En kamp mot klockan för att rädda sin familj i ny actionfylld thriller. Daniel har tjugosju timmar på sig att betala skulden till Gino. Han förstår allvaret när han blir dränkt i bensin i en dunkel källare, men det är dottern och sambon han oroar sig mest över. Banken beviljar inga lån och erbjudanden från släktingar ekar tomt. Daniel är ingen bankrånare, men där vet han att det finns pengar. Han behöver en kumpan men den enda han kan tänka på är hans gamla kompis från skoltiden: Collin, den kreativa småskurken. Frågan är bara om han kan hjälpa Daniel att rädda sin familj, eller har åren av e­nsamhet och missbruk tagit det bästa av honom?

SKÖNLITTERATUR

ISBN: 978-91-7885-873-6

BAKOM FASADEN MEN FRAMFÖR ALLT Linda Wallin

FRANK & AMIE Magnus Ottosson

Välkommen till en värld där autism och adhd förvånar och fascinerar. I den här boken varvas fakta med dråpliga möten och händelser ut författarens egna liv, känsligt och humoristiskt illustrerat.

Frank och Amie lever sambolivet i New York. De har dejtat i ett halvår, Frank har karriärsklättrat och hans föräldrar är på besök från Sverige för att träffa Amie för första gången. Dessutom ska Frank ge ut sin debutroman. Allt borde vara fantastiskt! Borde vara.

Följ med denna mamma och hennes tre söner på en faktaspäckad och känslofylld resa, i en vardag som inte riktigt är som en vanlig Svenssons.

ISBN: 978-91-7885-897-2

En sak är säker, vintern i New York blir något helt annat än vad Frank någonsin kunnat förställa sig. ISBN: 978-91-7885-890-3


VILSEN I EUROPA Emeric Carlsson Andreas har aldrig gjort något bara för sig själv. Alltid har han något eller någon som kommer före: jobbet, kompisen, ångesten. Slutligen har han nått en punkt i livet med en molande känsla av tomhet i själen. En sommar bestämmer han sig därför för att tågluffa ensam i Europa och, hur säreget det än låter, hitta sig själv. Kanske kan han glömma det ­mörka som har varit om han bara lämnar allt och drar. Det ser så lätt ut när andra vilsna individer beger sig ut på äventyr, men hur hittar man egentligen sig själv när man inte vet var man ska börja leta? ISBN: 978-91-7885-819-4

TITEL Namn

ISBN: XXXX

TITEL Namn Text

ISBN: XXXX

SKÖNLITTERATUR

Text


NATTBÖNER I KARANTÄN Karolina Hellman I mitten av mars 2020 hamnade hela ön i medelhavet där vi bor i total lock down. Från en natt till en annan blev vår lilla familj instängd i en lägenhet utan balkong på elfte våningen i Palma de Mallorca. En präst, en popstjärna, en storebror som bara längtade ut till sina hästar och en lillebror som tyckte att det var ganska skönt att hela flocken var samlad under ett tak och att varje dag blev likadan. Det här är texter som är skrivna i en ny sorts kaos och instängdhet. Ord som är menade att ge tröst och hopp. Och de lite skakiga bilderna symboliserar någon slags vanlighet och allt det som vi längtade efter just då. ISBN: 978-91-7885-646-6

FRÅNSKÄR DIKTER / NOVELLER

Anneliese Fältström Frånskär är en diktsamling som öppet och sårbart reflekterar över skilda teman som moderskärlek, främlingskap och förlust. Kapad vid rötterna bar jag dig hela vägen hem utan en tanke på henne som burit dig i sin kropp fött dig tänkt dig föreställer sig hur du bildar rotsystem ISBN: 978-91-7885-692-3

VILKEN DEL AV NÖDLÄGE ÄR DET DU INTE FATTAR? Isabelle Anger Det brinner i källaren och huset måste evakueras. Isabelle får sjuka tankar: det borde brinna oftare så att man skulle få chans att träffa sina grannar. En kvinna går till en butik för att skaffa sig en hus­hållsrobot. Väl där grubblar hon och undrar om hon v­erkligen behöver denna nya apparat? Världen kommer ändå att kollapsa till slut. Under en brinnande vecka i somras, där hon stoppade trafik i Oslo tillsammans med en klimatrörelse, blev Isabelle och ett hundratal rebeller arresterade och satta i a­rrest. Där föddes idén med en novell som är ledstjärna i denna samling, novellen ”ReGen”. ISBN: 978-91-7885-679-4BARN & UNGDOM 0–3 ÅR | 3–6 ÅR | 6–9 ÅR | 9–12 ÅR


TYRA OCH STUDSET SOM FÖRSVANN Text & illustration: Hanna Julinder

Ibland får Tyra en massa studs i kroppen. Som när hon fick en bonussyster eller när hon cyklar snabbt på förskolan. Men en dag är allt studs borta och känslorna beter sig inte alls som de ska.

3–6 år | ISBN:978-91-7885-621-3

ALLA KÄNSLOR ÄR BRA

Kim går på förskolan, till och med på natten. Hon tycker först att det känns otäckt men så träffar hon Love som också går på nattis. Att börja på förskolan kan kännas som en v­irvelvind. Plötsligt måste barnet ta hänsyn till andra barn och deras viljor. Men om vi pratar om de olika k­änslorna, så lär vi oss förstå andra och oss s­jälva mycket bättre. Att kunna sätta ord på k­änslor, s­ynliggöra normer och tidigt stärka barns s­jälvkänsla och självkännedom bidrar till att b­arnen mår bättre. Om vi vet hur vi ska handskas med våra egna känslor så är vi också ett steg närmre till att förstå andras. 3–6 år | ISBN: 978-91-7885-588-9

DRÖMLOVET Text & illustration: Jannie Lindgren

Sommarlovet hade äntligen kommit till den lilla staden Humleby. Alla barnen var överlyckliga. Alla utom syskonen Minna och Markus. Skulle detta sommarlov återigen spenderas hemma utan äventyrliga resor och utflykter? Efter ett par dagars vistelse hos mormor Doris förändras sommarplanerna helt. Kan en gammal ödelagd lekpark vara början på ett magiskt äventyr?

3–6 år | ISBN: 978-91-7885-701-2

BARN & UNGDOM

Text & illustration: Carina Joersjö


HAVETS KALSONGER Text: Camilla & Erica Hindborg | Illustration: Agnes Asplund

”[…] Verserna fungerar fint rytmiskt och illustrationerna är suveränt bra.” – Lektör Birgitta Mark, BTJ-häfte 14:2022. Sjöborren Biggan är arg! Arg över allt skräp som dom där uppe slängt i havet. Det är så mycket skräp att hon måste bo i en stinkande kalsong. En dag får Biggan nog. Hon ger sig av för att hitta sig ett nytt hem. Men oj, så svårt det visar sig att bli! Det är ju lika skräpigt överallt.

BARN & UNGDOM

3–6 år | ISBN: 978-91-7885-785-2

KALLE MUS PÅ EN SPÄNNANDE STADSRESA

HÖNAN OCH STORMEN Text & illustration: Pia Nykvist

Text & illustration: Sigvard & Wilma Fors

Följ med Kalle mus på en spännande resa genom skog och mark till den stora staden! En dag får Kalle mus ett brev med en inbjudan. Äntligen ska han få hälsa på sin kusin! Men vägen dit är långt ifrån spikrak ...

3–6 år | ISBN: 978-91-7885-680-0

En bok om missförstånd och vänskap. Vad hände dagen då hönan blåste iväg?

3–6 år | ISBN: 978-91-7885-612-1


ÄVEN SOM LJUDBOK

MILA & MÖRKRET Text: Jenny Almquist | Illustration: Mymoa Wängdahl

”[...] en underbar bok om att lära sig hantera sin mörkrädsla.” – Lektör Agneta Warheim, BTJ-häfte 8:2022 Varför är mörkret så läskigt egentligen? Det är något Mila försöker förstå när hon blir tvungen att gå ensam genom den nattsvarta skogen. Gubbe Måne säger att lösningen kan vara att hitta mörkrets ljus. Men vad ÄR mörkrets ljus och hur hittar man det då? 6–9 år | ISBN: 978-91-7885-648-0

PUMPAKUNGEN Tycker du att det är läskigt med mörker? När det blir så där mörkt att du inte kan se handen framför dig? Då är du inte ensam. Halloween är en högtid fylld med glädje och spänning, men även med rädsla och oro. Det är ju inte så konstigt eftersom man alltid pratar om spöken och monster under denna tid. Men för många barn handlar Halloween inte alls om läskigheter, snarare tvärtom. Så gosa ner dig i sängen och dra upp täcket ordentligt så ska du få höra en berättelse om just två sådana här barn och om deras speciella Halloween-natt! 3–6 år | ISBN: 978-91-7885-759-3

ÄVEN SOM LJUDBOK

BLÅMESEN UFFE Text & illustration: Camilla Francke

Alla sparvar och mesar tjattrar, knuffas och puttas för att få sig en matbit. Ibland kommer det större fåglar utan Uffes invit. De tränger sig förbi Uffe. ”Vansinnigt!” ryter han då och hoppas att de ska försvinna, bara gå! Det här är berättelsen om den hungrige blåmesen Uffe. Häng med i fåglarnas värld där vi följer Uffes jakt efter mat och viljan att våga vara med.

3–6 år | ISBN: 978-91-7885-710-4

BARN & UNGDOM

Text: Peter Stålhammar | Illustration: Lotta Myrefelt


ALLT HANDLAR OM MAMMA Sophia Larsson

Allting börjar med att Siris klass ska åka på klassresa. Eller egentligen börjar det mycket tidigare än så. Siri bor med sin mamma i en ny lägenhet, de har flyttat för miljonte gången eftersom mamma som vanligt gjort sig ovän med alla grannar. Mamma är n­ästan alltid konstig, men under Siris klassresa blir allt mycket värre. ­Pr­ ecis efter fotbollsturneringen, då när Adam tog Siris hand och hon blev helt pirrig, tar Lena Siri åt sidan. Hon berättar att Siris mamma har hamnat på sjukhus, att hon inte mår bra. Och vad betyder det att de ska göra en utredning? 9–12 år | ISBN: 978-91-7885-650-3

BARN & UNGDOM

SKUGGBARNEN I PARKEN Ingrid Ljungström

Maggan och Åke flyttar med sina tvillingar Lars och Anna till Kalmars­ vik under sommarlovets första vecka. Att den idylliska hamnstaden ­döljer en mörk hemlighet är inget familjen anar. Det är först efter att Lars och Anna försvunnit spårlöst från en park som den skrämmande sanningen börjar nystas upp ... Flera barn har tidigare försvunnit under mystiska omständigheter, ingen vet vart de har tagit vägen. Maggan bestämmer sig för att hitta dem, inte bara sina egna, utan alla barn. 9–12 år | ISBN: 978-91-7885-700-5

TRASIGA HJÄRTAN OCH SMULTRON PÅ STRÅN Text: Frida Olsen | Illustration: Erica Olson

Det är sommar i Göteborgs skärgård. Bästisen Maja har precis kommit från Stockholm, men Inez bor där hela tiden. Det är mycket roligare när Maja är där. Då kan de leka bland fru Lindgrens gamla teaterkostymer och bada från klipporna. En dag frågar Elof, sjökaptenen som brukar sälja fisk i hamnen, om deras hjälp. Hans barnbarn Oliver ska komma på besök och Elof vet inte hur man tar hand om barn. Barnbarn? Inez visste inte ens att Elof hade barn!Snart inser Inez och Maja att Elof och hans barnbarn behöver mer hjälp från dem än de först trott.

6–9 år | ISBN: 978-91-7885-787-6


GAMMELBOKEN & HANS VÄNNER: BLAND MOTISAR OCH MYSTISKA MÄRKEN Lise-lott Ökvist

”Briljant!” tycker BTJ och ger högsta betyg! Vet du vad vi böcker gör när ni människor inte ser? I denna bok får du ta del av vår värld! Här möter du superkittliga anteckningsböcker, mystiska almanackor, vresiga matteböcker och musikljudböcker som inte kan låta bli att spela upp sig. Du får följa med den nya boken Pelle när han upptäcker livet som bok och vad som ger en boks liv mening. Historien tar sin början en sensommarkväll då Pelle hamnar bredvid den högt snarkande Gammelboken.

6–9 år | ISBN: 978-91-7885-622-0

BARN & UNGDOM

EN RESA I TIDEN – STOCKHOLMS BLODBAD Anna Leek

COWBOYSÅNGER Lisa Kennedy

Denna berättelse utspelar sig i Sverige under början av 1500-talet. På den tiden var livet i Stockholm svårt, man bodde trångt och sjukdomar spreds snabbt.

Syskonen Lumi och Rasmus har det jobbigt. Rasmus kan inte sitta stilla på lektionerna och får ont i handen av att hålla pennan. Lumi är bäst i klassen men vågar inte prata högt eller gå på toa. Varför blir det aldrig rätt? Och hur gör man som pappa när man inte vågar se att ens barn mår dåligt?

Ändå bodde det barn, precis som du, där. Det här är berättelsen om ett sådant barn och om hur Sverige en dag förändrades mitt framför dennes ögon.

Cowboysånger är en varm bok om viktiga ämnen, full av humor och kärlek.

9–12 år | ISBN: 978-91-7885-753-1

9–12 år | ISBN: 978-91-7885-693-0


UPP & UT Text: Ensemble Yria | Illustration: Mia Maria Güettler

Grammisnominerade Yria bjuder på ett medryckande musikäventyr för barn i förskoleåldern. Med en hink och lite fantasi bjuder Geggamoja-Maja och ­RenaLena in till en upptäcktsfärd som slingrar sig fram bland kliiga snår, lurviga larver och brobyggen. Hinken ska fyllas med upplevelser och många spännande saker händer längs vägen. Är du redo att fånga en sång i vinden? Håll ögon och öron öppna … Man vet aldrig vad som väntar!

BARN & UNGDOM

3–6 år | ISBN: 978-91-7885-688-6

ANJA OCH RACKARTYGEN

ANJA OCH OLYCKORNA

Text: Annika Scharnke | Illustration: Jessica Borup

Text: Annika Scharnke | Illustration: Jessica Borup

Ibland gör Anja förbjudna saker. Inte bra! Inte bra alls!

Anja har otur och råkar ut för en massa otäcka saker som gör ont. Hon:

Springer på broräcket = jättefarligt Tjuvringer i telefon = buskul Lillebror förstör affischerna = dumma unge! Genar över järnvägen = TOTALT FÖRBJUDET! Pallar frukt = spännande Får gå på konsert med Hep Stars = LYCKA!

drunknar (nästan i alla fall) = farligt får blodförgiftning = livsfarligt får en märla i ögat = Aj! ramlar i stentrappan = Aj! Aj! är hundvakt och hunden rymmer i skogen = oroligt tröstar mormor när det åskar och blixtrar = känns bra

6–9 år | ISBN: 978-91-7885-739-5

6–9 år | ISBN: 978-91-7885-738-8


VILJAN OCH VÄRLDEN Text: Erica Algehov | Illustration: Vega Winberg

Viljan älskar att gå på upptäcktsfärd i skogen med sin hund Tossie. I granntanten Anniellas trädgård är det extra spännande att vara. Viljan och Anniella har en sak gemensamt, de älskar djur och att ta hand om vår planet. Men i skolan är det jobbigt. Klasskompisen Saga retas hela tiden. En dag när Viljan är ledsen får Anniella en idé. Viljan följer med upp på den knarriga vinden där något mystiskt ska finnas. Längst in i hörnet får Viljan syn på något som kommer att förändra allt. 6–9 år | ISBN: 978-91-7885-846-0

I MIN SYSTERS SKUGGA Ulrika Fredrika är snart 13 år gammal och ska spendera sommaren hos sin farmor i Skåne. Kanske låter detta p­recis som dina somrar? Men då ska du veta att Ulrika, kallad fröken Ulla, är grevinna, att hennes farmor bor på ett slott och att hon lever under 1700-talets Sverige. Sverige såg väldigt annorlunda ut för några hundra år sedan: flickor fick inte gå i skolan, de som var rika var väldigt rika och de som var fattiga hade nästan ingenting. Ullas stora dröm är att bli författare, gifta sig med stallpojken och att få spendera dagarna med kokerskan madam Fridh. 9–12 år | ISBN: 978-91-7885-637-4

ELLEN PÅ TUVÄNGEN Martine Christensen Odenhall

Följ med i Ellens äventyr på 70-talet! I villaområdet där Ellen växer upp får barnen leka väldigt fritt. De genar över andras trädgårdar när de jagar varandra i Röda Vita Rosen, de spelar brännboll mitt i korsningen, de samlar sniglar på en vildvuxen tomt där den svartklädda damen på hörnet bor – ja, de klättrar faktiskt också på hustaken! Hela området blir som en egen liten värld – Ellens värld.

9–12 år | ISBN: 978-91-7885-709-8

BARN & UNGDOM

Text: Carin Hammarberg | Illustration: Aja Eriksson


EN LÄGENHET FULL AV STJÄRNOR Jessica Sjöblom

Samma dag som Alva ska gå på jullov träffar hon en märklig flicka i källaren. Och när Alva nyfiket sneglar in genom grannens fönster blir frågorna fler och fler. Hon kan svära på att det var en riktig stjärnhimmel hon såg bakom persiennerna. Men det är väl knappast möjligt. Eller? Snart kommer Alva och hennes familj dras in i ett äventyr bortom storstadsmyller och människoliv. I skogarnas djupa mörker utkämpar sagolika varelser en kamp mot varandra, och Alvas önskan om att få vara med om något magiskt går från dröm till skrämmande och livsfarlig verklighet. 9–12 år | ISBN: 978-91-7885-790-6

BARN & UNGDOM

ÄVEN SOM LJUDBOK

SALLYS CAFÉ

BERÄTTARENS SAGOR

Hans Wilhelmsson & Isabella Dautović

Jean-Pierre Salkvist

Elaka krafter härjar i Arana. Sallys familj har det besvärligt, mamma och pappa har åkt för att arbeta i ett annat land. Sally och musen Mia kommer ett mysterium på spåret och med hjälp av vänner och en gammal receptbok försöker de rädda caféet. Spännande äventyr väntar när vännerna försöker skaffa ingredienser till de gamla recepten. I bakgrunden smider tjuven sina planer.

Jag är sagoberättare. Jag berättar sagor och legender. Jag berättar om sådant som jag har sett och om sådant som jag har hört. Länge har jag vandrat omkring och jag har fått möta många, både stora och små, människor och andra varelser.

6–9 år | ISBN: 978-91-7885-844-6

6–9 år | ISBN: 978-91-7885-691-6

Det jag berättar är helt sant och det är samtidigt helt och hållet påhittat – så vad är sant och vad är påhitt? Ja, det får ni hålla reda på själva.


PUSS - PUSSEL Text & illustration: Delphine Cartier

Vad är en plus-puss? Det och mycket mer lär vi oss i denna viktiga bok om samtycke. Puss-Pussel är en viktig bok om samtycke för barn. Den lär barnen att respektera ett nej, men också att ett ja är en känsla av entusiasm för närhet. Barn har makten över sina kroppar och sina pussar och ska inte tvingas till närhet. Och alla har alltid rätt att ändra sig. 3–6 år | ISBN: 978-91-7885-696-1

GIRAFFEN UTAN HALS

Gunnar ser inte ut som de andra girafferna, han har ­nämligen ­ingen lång hals. Därför har de andra girafferna bestämt att ­Gunnar inte får vara med och spela basket. Det går inte om man saknar en lång hals, säger de och skrattar elakt. Gunnar får istället sitta på bänken och titta på. Men så en dag kör det in en flyttbil på gården, ut stiger en ­elefant­­­­­­­unge. Han ser annorlunda ut. Han saknar nämligen en lång elefantsnabel … 3–6 år | ISBN: 978-91-7885-886-6

VAD HETER DU? VETINTE! Text: Helena Adrian

Skolstarten har skjutits upp med en hel vecka, det innebär att det är sommar i några dagar till. Den här veckan skulle komma att bli ovanligt händelserik, i alla fall för en ljushårig tjej med en tofs på varje sida. Hon heter Matilda men kallas Vetinte. Varför? Det är en lång historia. Så här ... Vad heter du? Vetinte! är en berättelse om en sjuårings vardagsäventyr: Om hur en extra sommarlovsvecka kan leda till blodbad på äldreboendet, att man kommer bort i affären eller hittar ett hem åt en sovande ekorre. 6–9 år | ISBN: 978-91-7885-861-3

BARN & UNGDOM

Text & illustrationer: Sara Berggard


KUGG OCH DEN UPPTAGNA DAGEN Text & illustration: Olof Eneroth

”[...] en finstämd bok om att våga stanna upp och känna efter.” – Lektör Maria Nestorzon, BTJ-häfte 19:2022. Kugg är ett magiskt, mekaniskt barn som alltid vill kunna hjälpa till! Men vad händer när det finns mer att hjälpa till med än vad Kugg är van vid?

BARN & UNGDOM

3–6 år | ISBN: 978-91-7885-729-6

MYRFÅNGAREN Text & illustration: Else-Marie Strese

JULIUS OCH MYSTERIET PÅ PENSIONAT SKOGSGLÄNTAN Helena Hedström

En sommardag går Essi upp på berget för att titta på myror, fast mamma har varnat henne att åskan snart kommer. Essi ska bli ­myrforskare och vill veta allt om myror! Hon bestämmer sig för att göra ett experiment för att få reda på mer om dessa lustiga varelser. De ser ju ut som utomjordingar på sex ben, så vad har de för sig egentligen?

Istället för västkustens vildmark och äventyr tvingas Julius följa med mamma till en gammal herrgård mitt ute i ingenstans. Det känns urtrist, fram tills han börjar luska lite i sin mammas arbete. Mamma är där för att skriva om en flicka som dog på herrgårdens marker under mystiska omständigheter. Kanske blir det ett mer äventyrligt sommarlov än vad han först hade trott ...

3–6 år | ISBN: 978-91-7885-898-9

9–12 år | ISBN: 978-91-7885-880-4


TITEL Text: XXXX | Illustration: XXXX

Text

– år | ISBN: XXXX

TITEL

Text

– år | ISBN: XXXX

TITEL Text: XXXX | Illustration: XXXX

Text

– år | ISBN: XXXX

BARN & UNGDOM

Text: XXXX | Illustration: XXXX


www.vistoforlag.se