Page 1

HAWAII

1982, 1985, 1994


HAWAII ALLMÄNT

Efter andra världskrigets slut blev Hawaii USA:s 50:e stat, och proklamationen undertecknades av president Dwight Eisenhower den 2 augusti 1959. Man flyger från Los Angeles eller San Francisco till OAHU och Honolulu Int Airport.. Det tar mellan 5 och 5 1/2 timma till Hawaii. Tidskillnaden till Sverige är 12 timmar- efter Sverige. Planen landar på en smal remsa ute i havet- och när man kommer ut i friska luften är det som att gå rakt in i en vägg med den mest underbara parfymdoften. Det är blomman LEI som doftar mycket starkt och används till de mycket berömda blomstergirlanderna som man kan få runt halsen när man kommer eller far därifrån. Det finns även plast-varianter av blomsterkransarna.En annan sed på Hawaii är att att flickorna har en hibiskus bakom örat. Om den är placerad bakom vänster öra (hjärtsidan) anger det att hon endera är gift, förlovad, eller är engagerad på annat sätt. Har hon satt blomman bakom höger öra, betyder det att hon är på jakt. Då gäller det att vara på sin vakt.... ”Det finns två olika årstider här på Hawaii”- sa´ tourguiden, sommar och vinter...men det banne mig ingen skillnad. Härligt eller hur ? Hawaii består av 8 öar, och man kan besöka sju av dem. (har varit på fem) Förutom de fem jag kommer att berätta om, finns LANAI. Ön, som är ett enda stort ananasfält. Ananasplockarna flyger in på måndagarna och flyger därifrån på fredagarna och det är ganska glest med flygturerna. Ön NIIHAU, grannö med KAUAI, kan man endast besöka om man blir inbjuden. Där bor bara Hawaiianer, och man skapar lagar för att få behålla den Hawaiianska ådran. Som exempel får barn endast ärva hus och mark om man gifter sig med en Hawaiian eller Hawaiianska. Ön KAHOOLAWE är bombfällnings och skjutövningsö för Amerikanarna-så dit ska man nog inte sticka nosen.


OAHU

3


OAHU

Den viktigaste av öarna är OAHU med huvudstaden Honolulu, Pearl Harbor är hemmahamnen för Förenta Staternas Stilla havsflotta, turistområdet WAIKIKI och allt vad Hawaii kan prestera ifråga om industri. Nästan 80 % av befolkningen bor i Honolulu på Oahu-och då förstår man bättre att det är ganska gott om utrymme på de andra öarna. 1. Man bor ute på WAIKIKI BEACH-endera på hotell eller i lägenhet. Vill man lyxa till sig ska man bo på ROYAL HAWAIIAN HOTEL på beachen. Det var det första hotellet som byggdes på WAIKIKI BEACH. Kallas även PINK PALACE. 1994 bodde vi i lägenhet på 36:e våningen på WAIKIKI BANYONS lägenhetshotell -kanonfint och en vidunderlig utsikt över havet. Två kvarter från Waikiki Beach.Lägenheterna adm av REWA, (Real Estate World Ass.)tel (808) 922-0723, Fax (808) 922-8804 Toll Free 1-(800) 845-6910.. 2. WAIKIKI BEACH är ett måste även om besöket blir kort-det är liksom lite trångt där. Det finns någa beacher med världsrykte: Copacabana, Brazil, Acapulco, Mexico, WAIKIKI, Hawaii och Bondi Beach Sydney AUS 3. På ALA MOANA (väg 92) åker man från flygplatsen och håller höger in på KALAKAUA AVENUE och då är du framme i WAIKIKI. Det är här alla hotellen ligger -MOANA OUTRIGGER, HYATT, SHERATON, m.fl, och en ständig ”Vattenfestival ” råder. På stranden är det HULA HULA- uppvisning . och i hotellträd-gårdarna är det asado och Hula Hulamusik överallt. När de mjuka Hawaiitonerna klingar ut från ena stället hör man tonerna från nästa. Här ligger också ROYAL HAWAIIAN SHOPPING CENTER, och mitt emot ligger INTERNATIONAL MARKET-PLACE, som är en utomhusbazar med kläder, guld, stearinljus , restauranger och allt vad man kan tänka sig. Fantastisk upplevelse att se hur de ”täljer till” de mest otroliga ljusskapelser. Inne i HYATTS atriumfoaje , brusar ett vattenfall, och olika musikuppträdanden avlöser varandra.


4. NATIONAL MEMORIAL CEMETERY , PUNCHBOWL , är ett mycket intressant ställe. Oändliga rader med namn på stupade soldater från 2:a världskriget, är inristade i marmorblock. Kartor visar också hur USA tog tillbaka Stilla Havsöarna från japanerna. 5. Kung KAMEHAMEHA-statyn står framför THE JUDICIARY BUILDING. 6. I en ev. sight-seeingtur ingår även PEARL HARBOR, med en autentisk film från de japanska bombningarna den 7 december 1941. Märkligt, men de flesta besökarna när jag var där var Japaner ! Sedan en tur ut till USS ARIZONA MEMORIAL, där förvridna kanontorn sticker upp ur vattnet. I den sänkta kryssaren finns fortfarande besättningen kvar, 1102 soldater har sin grav där nere. 7. Efter Kalakaua Ave finns också WAIKIKI BUSINESS PLAZA och längst upp en roterande restaurang. Dyrt..men oj vilken mat och vilken utsikt ! 8. En riktig Hula Hula show kan man se på MOANA HOTEL-även det ett starkt ” måste”. Det låter som en mekanisk verkstad när musiken drar igång-men sen kommer HULA HULA-flickorna-då hör man inget-bara ser... 9.Här beskriver jag en EN-DAGARS-TUR runt OAHU. Start vid Waikiki Beach, för det är väl där Ni bor. Rundar DIAMONDS HEAD (man kan åka upp dit också) i sakta mak och gör första stoppet vid AMAHUMA BEACH-drömstället för snorklare. Nästa stopp blir vid THE BLOW HOLE, där havet vräker sig in mot de vulkaniska klipporna, för att sen leta sig upp genom håligheter i lavan.En präktig kaskad vatten. sprutar rakt upp i luften, och folket jublar. CHINAMANS HAT är ett rofyllt ställe. Namnet efter en liten ö ute i havet som ser ut som en hatt. På beachen kan man sola, bada, campa ha pick-nick eller spela boll. På helgerna är det ett populärt ställe för de bofasta att träffas och grilla och ha det bra. POLYNESIAN CULTURE CENTER är som det låter... alla polynesiska öarna har sin plats där och visar vad man gör och hur. Musik och hantverk och mycket mat. Där kan man ströva en hel dag, men även svepa över på ett par timmar. MORMONPALATSET ligger i anslutning till centrat , måste man också se-underbart vackert och imponerande stort. Längst upp ligger ett HILTON HOTEL med privat beach. Be vakten snällt och fint, och Du får åka in och beskåda härligheten.


Sen kommer man upp till norrsidan och SUNNY BEACH. 1985 var det en het politisk debatt om att göra ett nytt WAIKIKI där uppe.....När vi var där nu senast 1994 såg vi inte ett spår av dessa ideer. En mycket stor-lång beach där ingen trängsel förekommer-nästan lite ödslig. Det sista är en liten överdrift till alla Hawaii-belackare som dömer ut Hawaii som kommersialismens högborg utan att ha varit där...troligvis ett utslag av den svenska avundsjukan. ” Åk till Trosa en sommar ” är mitt standardsvar på Hawaii-påhoppen. Du kan praktiskt taget hitta en egen beach och vara för Dig själv, på vilken av öarna Du än besöker. På Molokai kan Du t o m köpa en hel beach för Dig själv.....om det nu skulle va´ nått..... Detta som motsats till Waikiki Beach, där det är ganska packat för jämnan-men man bestämmer ju själv hur långt besöket ska vara. Ett besök till WAIMEA FALLS , eller ett dyk från stora stenen vid WAIMEA BAY kan avsluta färden på norrsidan. Sen viker man söder ut mitt på ön, och gör ett stopp vid DOLE ananas-plantage. 1985 när jag åkte där var det i princip ett fruktstånd vid vägkanten-nu (1994) ett jättecentra med krims-kramsförsäljning. DOLE-märket på allt man kan tänka sig-och det gör inget om man kör ”värdshuset” förbi. Stanna dock mitt i ananasfälten-titta, känn och lukta. En lagom lång och härligt omväxlande dagstur avslutas på någon trevlig restaurang eller bar med Hula Hula-musik i den svarta sammetsnatten. På promenadavstånd från Waikiki, in mot stan, finns (fanns) en otrolig väggmålning. Konstnären heter WAYLAND och väggen föreställer en mängd valar i havet. En fantastisk skapelse , målad april 1985. Nu (1994) har de byggt ett höghus framför , som skymmer det mesta av målningen. Det finns en bok om denne WAYLAND-kan rekommenderas livligt. Finns att köpa på permanentutställning på Kauai. US dollar 31.20 då = c:a 200 SEK..


ARIZONA

The USS Arizona is the final resting place for many of the ship's 1,177 crewmen who lost their lives on December 7, 1941 in Pearl Harbor. The 184-foot-long Memorial structure spanning the mid-portion of the sunken battleship consists of three main sections: the entry and assembly rooms; a central area designed for ceremonies and general observation; and the shrine room, where the names of those killed on the Arizona are engraved on the marble wall.


Waikikki Beach


Diamonds Head


maui

2


MAUI

Maui är den näst största ön efter The Big Island, och tvåa på populärtoppen efter Oahu och Waikiki. Från början var det två öar, men efter ett vulkanut-brott , smälte de samman till nuvarande form. 1.Här ligger HALEAKALA, världens största vulkan som lyckats hålla sig i skinnet. Den är 3.300 meter hög och är fyra och en halv svenska mil i omkrets. Kratern är tillräckligt stor för att rymma hela Stockholm. Det finns snö på toppen och det finns t. o. m en skidklubb där. Föret är kanske inte det bästa, men bara tanken på att åka skidor på Hawaii är tilltalande för många. HALEAKALA är ett populärt utflyktsmål att se soluppgången från, och vid klart väder ser man topparna MANUA LOA och MANUA KEA på The Big Island. 2.LAHAINA var under valfångarnas och missionärernas glansperiod Hawaiis huvudstad. Den har myctet gamla anor. Har bott på Sheraton på KANAPALI BEACH-innestället nummer ett, och så på det inhemska hotellföretaget, HUKILAU strax öster om flygplatsen.(avsevärt billigare och enklare, men bra) Huvudorten LAHAINA har som sagt mycket gamla anor, och där står världens äldsta BANYANTRÄD, planterat redan 1873. PIONEERS INN mitt i byn-är ett riktigt gammalt hotell i kolonialstil. 3. MAUI PLANTATION är en trädgårdsanläggning med träd, buskar och blommor, och exotiska frukter i en aldrig sinande ström. Mycket intressant- och speciellt näckrosorna är mycket sevärda, + Hula-Hula uppvisningen. 4. SEVEN POOLS ligger i KAUPO på sydostkusten. Trots varningar att INTE åka dit, så gjorde jag det...Vägen kallas HANA HIGHWAY och är smal och krokig och mer än 50 enkelriktade träbroar.....å när vi kom fram fanns det inget vatten i poolerna-medan det veckan före, varit översvämning. Man får INTE åka runt utan 4-wheels-drive-bil, så det var bara att snirkla sig tillbaka samma smala, krokiga väg. Det finns T-shirts att köpa med texten I SURVIVED HANA HIGHWAY. Jag ångrar att jag inte köpte en sådan 5. Vindsurfarnas paradis ligger efter Hana Highway på norrsidan.

6. IAO NEEDLE, nära Maui Plantation är ett landmärket som sticker upp som en nål i naturen. 7. Söder ut på stora ö-kroppen ligger MAKENA BEACH, lugnt och nästan öde-mil efter mil...


Maui är den näst största av öarna i Hawaii, yta på 1883 km², 117 644 invånare. Större städer på ön är Kahului, Wailuku, Lahaina och Kihei.


molokai 1


MOLOKAI ”THE FRIENDLY ISLE”.- Molokai är den ö som ligger närmast Oahu, Det är 18 minuters flygfärd dit. Ön har dock aldrig blivit riktigt populär. Ön kan visa upp vackra scenerier, mängder av boskap, ananas och sockerfält, och jaktmarker, En utflyktsö för Honoluluborna...Ön är 59 km lång och 16 km bred. Förr i tiden skeppade man spetälska personer till Molokai och Ön kallas också THE LEPRA ISLAND. Spetälskekolonin i KAULAPAPA kunde endast nås med båt på den tiden. 1985 kunde man köpa hela beachar om man ville, och befolkningen frågade av vilken anledning vi kom dit ??? Förmodligen har det hänt en del saker på 25 år ! Bodde i en andelslägenhet på WAVECREST RESORT , mellan Kamalo och Pukoo på den sydvästra delen av ön. Familjen före oss, var från Torsby enl. gästboken, och social som jag är skrev jag ett kort till dem-men int´fan hörde de av sig. Puu o Hoku Ranch och Halawa Valley i nordöstra hörnet var fina fotoobjekt. Ett härligt litet träkapell, ej att förglömma, På östra sidan fanns SHERATON HOTEL, vid Paniolo Hale och en tjusig golfanläggning. I ”huvudstaden” KAUNAKAKAI kan man bo på Midnite Inn, Hope Inn och Pau Hana Inn. Extra PS. På Madeira var vi på världens näst högsta havsklippa, 580 m ö havet år 2010. Var finns då den högsta ? På Googles hittade vi världens högsta havsklippa. Den finns på Molokai, och vi var snubblande när den !! Den är c:a 1000 meter. Molokai har en landyta på 673,4 km², vilket gör den till den femte största av öarna i gruppen, och den 27:e största ön i USA. Den ligger öst om Oahu och norr om Lanai. Ön har 7 404 invånare enligt 2000 års folkräkning. De största städerna på ön är Kaunakakai, Kualapuu, Maunaloa och Kalaupapa.


LANAI

ANANASÖN. Ananasplockare flygs in på må¨ndagarna och “hem” på fredagarna. För övrigt glest mellan flygningarna.


Kauai 3


KAUAI

Det här är min favoritö-THE GARDEN ISLAND, som den också kallas-om någonting kan kallas paradiset i paradiset, så är det Kauai. Plantager, floder, vattenfall, berg och gröna dalar samt en tropisk vegetation som trotsar all beskrivning, är utmärkande för denna ö. En fantastisk flora-blommor du aldrig ens drömt om-och en canyon som bara Grand Canyon i Nevada kan matcha. Har bott på tre olika hotell eller Resorts som det ibland kallas. Sheraton, Kapaa Beach, Poipu Beach Hotel, och senast Coconut Plantation Hale vid Waipouli Beach. Lyxig lägenhet c:a 100 m från havet, och l50 meter från THE COCONUT MARKET PLACE.. Vid WAIPOULI PLAZA finns utställningen WYLANDS COLLECTIONS, 4-831 KUHIO HWY, KAPAA , och boken jag berättat om tidigare.(US 31:20) LIHUE, heter ”huvudstaden” men den märker man knappt, när man är ute och åker. Flygplatsen ligger mellan havet och LIHUE. Man kan INTE åka runt ön Ena vändan -södra och västra sidan, andra turen östra sidan och den norra kusten. 1. Waimea Canyon -en fantastisk naturupplevelse. Fortsätter man norrut, kommer du till den plats där regnbågen föddes . Området heter KOKEE STATE PARK, och det finns en mängd look-outer-den ena häftigare än den andra. Åk tills vägen slutar vid KALALAU LOOKOUT och skåda ner över NA PALI COAST. .2. Andra turen kan man börja med en båtfärd till FERN GROTTO. Utgångsläge WAILUA BAY. Man kan bara ta sig dit per båt, och man hamnar verkligen mitt i en tropisk djungel. I den berömda grottan har man konserter, och det är mycket populärt att gifta sig där. Stanna till i PRINCEVILLE, handla i snabbköpet, f´låt , det heter shopping-center, och kolla även PRINCE GOLF COURSE. Stanna efter PRINCEVILLE och titta ut över HANALEI VALLEY, en av de vackraste vyerna på den här ön. Kolla även lilla vackra kapellet WAIOLI MISSION HOUSE. Man passerar beachen KAHALAHALA BEACH där South Pacific spelades in, och det finns tre-fyra beacher ytterligare,där Du kan vara helt solo . Sista biten är det smala träbroar, och dead-end är vid en underbar beach, som heter KEÉ BEACH. Här finns också mindre grottor att beskåda.....å kossorna med kohägrar på ryggen-vilken utsikt de har ! The wettest point on earth, finns på Kauai. Mount WAIALEALE heter toppen där det regnar ständigt.


Plantation Hale, Kaapa


Poipo Beach


Fern Grotto


http://www.wyland.com/ http://www.wylandgalleries. com/


Big Island 3

http://www.gohawaii.com/big-island


BIG ISLAND eller HAWAII.

Den här ön har jag besökt alla tre gångerna-kontrasternas ö. Tät subtropisk djungel-vindlande vattenfall-totalt död lavatäckt natur..och mitt i den lavatäckta marken står ett vitt träkors, som berättar att någon inte hann undan lavafloden, just här. Här finns aktiva vulkaner, Mauna Kea och Mauna Loa , världens näst största boskpshjord på Parker Ranch, kaffeplantage, orkide-farmer och Kealakekua, där James Cook dräptes av infödingarna. Man flyger in till ostsidan och Hilo-den regnigaste delen av ön-och avpatrullerar den sidan såväl norrut, som söder -sydväst-ut mot HAWAII VOLCANOES NATIONAL PARK. 1994 bodde vi på Naniloa Hotel , på Banyan Drive, direkt vid havet och spottavstånd från flygplatsen. Hotellet låg på lavagrund, svart som synden. Trevligt hotell med bra utgångsläge för sight-seeing. Notan för två nätter inkl. frukost US 261. Förutom själva kraterområdet och Vulcanoe Center, upplevde vi nog resans cloue efter väg 137 söder Kalapana. 1985 åkte jag från Mackenzie National Park söder ut, för att komma till väst -sidan och Kona. Nu var vägen avstängd, blockerad av lava efter PU´U ´O´O:s och Kupaianahas utbrott 1993 En stor rök-ång-pelare stod rakt upp i skyn, och hade gjort så sedan utbrottet. Fortfarande rann lava under det stelnade lavatäcket ner i havet, och när den heta lavan och havet möttes uppstod denna rökpelare. Man såg den på långt håll, och kunde komma relativt nära den,en helt otrolig upplevelse Sight-seeinghelikoptrar surrade ständigt i luften, runt och över rökpelaren som steg upp från ett nästan onaturligt intensiv-blå-grönt hav. I förgrunden ser man en black-sand-beach. Landskapet runt omkring, är så långt ögat når, heldött, och täckt av svart lava. Jättekraters efter vägen , och skyltar som talade om vilka år vulkanerna haft utbrott, finns i hela området. I en del lavasprickor spirade små gröna ormbunkar. Frön i fågelskit som släppts från luften, sägs vara anledningen till att det finns liv. Fortsätter man söderut, stöter man på PUNALUU BLACK SAND BEACH, en badstrand med svarta sandkorn, grövre korn än vanlig sand. En kemisk reaktion inträffar när lavafloden träffar havet. Ganska märkligt och fashinerande. Åker man norrut från Hilo kommer man till AKAKKA-FALS STATE PARK. Bör upplevas-man går på smala stigar i djungelvegetation, och plötsligt står man framför ett mäktigt vattenfall på säkert över 100 meter. Fortsätt norrut-ta The Senic way och ev. ett besök på Hawaii Tropical Botanic Garden och kör fram till Waipio Valley Lookout-där vägen slutar. Kör sedan till Waimea ner mot Kona. Där finns Parker Ranch Museum. Ranchen är bland världens största.


The Island of Hawaii,[1] also called the Big Island or Hawaiʻi Island Hawaiian: is a volcanic island in the North Pacific Ocean. With an area of 4,028 square miles (10,432 km²), it is larger than all of the other Hawaiian Islands combined and is the largest island in the United States. The Island of Hawaiʻi is administered as the County of Hawaiʻi within the state of Hawaii. The county seat is Hilo. In modern times, Hawaiʻi is known as the "Big Island" to reduce confusion between Hawaiʻi Island and the state.


1985

Kahaluu St Peters Catholic Church1994


The end

dne ehT

Reseinformationen är skriven efter varje resa, och kan tyckas aningen antik... men såvitt jag vet ligger öarna kvar, beacherna, vulkanerna, städerna och orterna, de flesta hotellen, kanske lite upfrächade, och doften av leiblomman finns säkert ständigt närvarande.Lyckans ost, Du som besöker Hawaiii.

Hawaiiiiiiiiiiiiiiii  

Fun, nature, exotic

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you