a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

Deel! JAARGANG 25, NUMMER 1

R e l a ti emag az in e v an V isse r & V isse r

patiënten met taaislijmziekte

‘Het is een taaie zaak, maar we gaan ervoor!’ 6

‘In onze branche moet je constant vooruitdenken’

Visser & Visser Event

Optimalisatie van proces, mens en IT

‘Snellere kankerdiagnostiek redt levens’

12

14

18

20


inhoud

14 Visser & Visser Event

6

12

20

‘Het is een taaie zaak, maar we gaan ervoor!’

‘In onze branche moet je constant vooruitdenken’

‘Snellere kankerdiagnostiek redt levens’

Voorwoord

3

Nieuwsoverzicht

4

De horizon verkennen met uw personeel

10

Audit in een veranderend landschap

22

‘We gaan het samen doen’

24

A data driven century

26

Stip op de horizon!

28

Colofon Deel! is een uitgave van Visser & Visser Accountants-Belastingadviseurs en verschijnt tweemaal per jaar. Deel! informeert over accountancy, personeel en organisatie, juridische en fiscale zaken, administratieve dienstverlening en over de activiteiten van Visser & Visser in het algemeen.

18 Optimalisatie van proces, mens en IT

Redactie Henrieke Hoogerwerf, Ellen de Koning, Marinda van Ekeren, André Rozendaal, Steef Visser en Natasja Ververs Fotografie: Yuri Floris en Hugo Plaisier

Voor informatie over de in Deel! genoemde onderwerpen en over de regelmatige toezending kunt u contact opnemen met uw relatiemanager of mail naar communicatie@visser-visser.nl.

Concept, ontwerp en opmaak WebNL - webnl.nl

Hoewel bij de samenstelling van deze uitgave de nodige zorgvuldigheid wordt betracht, is niet uit te sluiten dat de informatie niet meer (geheel) actueel is als gevolg van gewijzigde wet- en regelgeving. Wij kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor eventueel voorkomende onjuistheden en de gevolgen hiervan. Wij adviseren u dan ook altijd advies bij ons in te winnen indien u overweegt op basis van de informatie uit Deel! actie te ondernemen. Het geheel of gedeeltelijk overnemen van artikelen is toegestaan, mits de bron wordt vermeld.


voorwoord

De stip op de horizon Ondernemen is vooruitkijken, doelen stellen en je inspannen daar te komen. De stip op de horizon maakt duidelijk waar je naartoe wilt en geeft zicht op de beste route.

De missie van Sakura voor snellere kankerdiagnostiek bijvoorbeeld, of de inzet van ondernemers RenĂŠ en Arianne Pronk met hun stichting voor de bestrijding van taaislijmziekte.

Verbeteren en innoveren zijn de paden naar dit succes. In deze Deel! vindt u verhalen van ondernemers over hun ervaringen met deze reis. Het inzetten van technologie, procesverbetering en de verbinding leggen met medewerkers zijn belangrijke en herkenbare elementen. Hoe Visser & Visser inzet op deze elementen en u daarin ondersteunt of kan ondersteunen, leest u uiteraard ook.

In deze Deel! kijken we ook terug op ons klantevent in het Nationaal Militair Museum. Een geslaagd event, waar we veel relaties mochten ontmoeten en inspireren met de keynote van generaal Van Uhm over zijn bijdrage aan vrede en stabiliteit in de wereld.

Verbeteren en innoveren voor meer dan zakelijk succes inspireert zo mogelijk nog meer.

Ik hoop dat deze Deel! bijdraagt aan inspiratie voor uw stip op de horizon en ik wens u ook in 2020 meer dan zakelijk succes toe!

Wilco Schellevis wschellevis@growteq.nl

3


nieuwsoverzicht

Het box 3-regime gaat in 2022 op de schop. Wat gaat er voor u veranderen? Check de handige toolkit op onze website!  visser-visser.nl/box3

Lexpo’20: Legal innovation at its best

Fiscale Bedrijvendag 14 februari Beste Werkgever 2019-2020

Op 20 en 21 april staat Visser & Visser op Lexpo, hét congres waar de laatste innovaties specifiek voor de advocatuurbranche besproken worden met professionals in het vakgebied. Bent u er ook bij?  Meld u aan via www.lexpo.com

4

Visser & Visser ontving opnieuw het Beste Werkgevers Keurmerk! Eind vorig jaar startten we in samenwerking met Effectory het medewerkersonderzoek. Als je vooruit wilt met je organisatie is de feedback van je eigen medewerkers onmisbaar. Waarom is zo’n onderzoek belangrijk? Omdat we geloven in het idee dat je verder komt als je het gesprek op gang brengt. Op alle vier de thema’s bevlogenheid, betrokkenheid, werkgeverschap en werksfeer werd dit jaar hoger gescoord ten opzichte van vorig jaar. Iets waar we enorm blij mee zijn!

Op vrijdag 14 februari waren wij weer aanwezig op de Fiscale Bedrijvendag van studievereniging ChristiaanseTaxateur. Op de planning stonden een plenaire sessie met verschillende gastsprekers, een driegangenlunch, verschillende bedrijfsworkshops en een heerlijke borrel. We hebben tientallen enthousiaste studenten gesproken en mooie contacten gelegd voor de toekomst. We zien terug op een geslaagd event!


Mooie acties voor MAF

Visser & Visser event 2020 Uitreiking Ondernemersprijs MiddenHolland

Vorig jaar startte Visser & Visser een sponsortraject met MAF voor 4 jaar. Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en zijn er door onze medewerkers verschillende acties ondernomen, zoals een zeskamp, een wielertocht van ruim 165 kilometer langs de vestigingen en een fietstocht in Noord-Italië naar de top van de Passo dello Stelvio. Hiermee houden we het vliegtuig van MAF in de lucht! MAF is er voor mensen die in afgelegen gebieden leven; met 130 vliegtuigen en communicatiemiddelen maakt MAF hen bereikbaar voor hulp.

“Why I chose a gun? To make a better world.” Op 23 januari vertelde generaal Peter van Uhm over zijn stip op de horizon tijdens het Visser & Visser event: vrede en stabiliteit. Het was een geweldige avond. Bent u benieuwd naar de foto’s? Neem een kijkje op pagina 14!

Op maandag 20 januari vond de uitreiking plaats van de Ondernemersprijs Midden-Holland in de Goudse Schouwburg. Visser & Visser was als sponsor van dit event aanwezig. Succesvol ondernemerschap stond centraal tijdens de bijeenkomst met een inspirerend verhaal van oud-formule 1 coureur Robert Doornbos. Er was volop gelegenheid om te netwerken en ondernemers uit de regio te ontmoeten. Gefeliciteerd, winnaars!

“Het gaat er niet om hoe je valt, het gaat erom hoe je weer opstaat” Peter van Uhm Generaal buiten dienst

5


ondernemers zetten zich met stichting taai in voor patiënten met taaislijmziekte

‘Het is een taaie zaak, maar we gaan ervoor!’ Als je een ongeneeslijke ziekte als taaislijmziekte hebt, wil je niets liever dan dat er een medicijn komt dat je beter maakt. René en Arianne Pronk gaan zich daarvoor inzetten met hun nieuwe stichting. Wetenschappers van het Erasmus MC vormen de medische raad van de stichting Taai, die op 8 februari officieel van start ging. Een gezond binnenklimaat. René Pronk is er vanuit zijn onderneming Bevico (onderdeel van de PronkGroep) in Barendrecht dagelijks mee bezig. “Bevico is een installatiebedrijf voor ventilatietechnieken. We verzorgen de montage, renovatie en het

onderhoud van ventilatiesystemen voor wooncorporaties verspreid door heel Nederland”, vertelt de ondernemer, die in 2001 in zijn eentje de zaak opstartte en nu in totaal 130 mensen in dienst heeft met vestigingen in Amsterdam, Barendrecht en Bergschenhoek.

René is echter niet alleen vanuit zijn vakgebied geïnteresseerd in schone lucht. Zijn schoondochter Sam heeft taaislijmziekte, ook bekend als cystic fibrosis of CF. Een ongeneeslijke ziekte waarbij het slijm in het hele lichaam te taai is, waardoor diverse organen zoals de longen, alvleesklier en voortplantingsorganen niet goed werken en zelfs steeds slechter worden. De meeste mensen overlijden, omdat de longen niet goed meer werken.

En het erge is: er is geen genezing mogelijk voor mensen die de ziekte hebben. Daar moet verandering in komen.”

“Sam is de dochter van hele goede vrienden van ons en de vriendin van onze zoon.” Echtgenote Arianne Pronk, binnenhuisdesigner bij PRONKstuk, vult René aan: “Als je Sam ziet, denk je niet: oh, zij is ongeneeslijk ziek.

6


7


8


hebben en elk jaar zo’n 25 kinderen worden geboren met deze erfelijke ziekte.”

Het is een stralende, mooie meid. Maar taaislijmziekte is natuurlijk wel een groot onderdeel van haar leven. En het erge is: er is geen genezing mogelijk voor mensen die de ziekte hebben. Daar moet verandering in komen.”

Nu we ermee naar buiten zijn getreden, horen we steeds meer mensen die ook te maken hebben met deze ziekte.

Stichting Taai Met die overtuiging richt het echtpaar in het najaar van 2019 dan ook de stichting Taai op. Het echtpaar zet zich vaker in voor goede doelen. Niet eerder mondde dat uit in een bestuursfunctie. De oprichting doen ze samen met de ouders van Sam en nog een bevriend stel. Samen vormt het zestal het bestuur van de nieuwe stichting. “We deden altijd al veel voor goede doelen. Het werd tijd iets concreets te doen voor CF-patiënten”,

zegt René. “Uiteraard hebben we Sam gevraagd wat zij ervan vond. Wij kunnen goede bedoelingen hebben, maar zij moet het ook goed vinden. Ze heeft met haar ziekte altijd in de luwte gestaan, wij zetten haar nu in de spotlight. Ze zal overigens niet het gezicht van stichting Taai worden, maar wel een van de CF-patiënten die haar verhaal doet.” Dat ze al snel konden rekenen op zoveel steun had niemand kunnen bedenken. “Nu we ermee naar buiten zijn getreden, horen we steeds meer mensen die ook te maken hebben met deze ziekte. En dat terwijl maar zo’n 1.500 mensen in Nederland CF

Wetenschappelijk onderzoek De stichting Taai is niet de eerste stichting die aandacht vraagt en geld inzamelt voor CF. “In Amerika en Europa wordt al veel onderzoek gedaan naar deze ziekte. Daar is het een miljardenindustrie. Zoveel geld verwachten wij niet op te halen. We willen ons ook liever richten op concrete onderzoeken van wetenschappers van het Erasmus MC. Vijf artsen van dit ziekenhuis zitten in de medische raad van stichting Taai. Net als het hoofd Research CF afdeling van het Erasmus/Sophie Kinderziekenhuis. Bij de ziekenhuizen komen de onderzoeksaanvragen binnen. Onze medische raad toetst deze. Als zij akkoord gaan, sluiten wij ons potje met geld aan op de onderzoeken. Zo is het voor onze donateurs direct duidelijk waar hun geld heen gaat. Niets van ons ingezamelde geld blijft aan de strijkstok hangen. Alles gaat naar het wetenschappelijk onderzoek. Wij voeren onze taken ook allemaal vrijwillig uit. Met maar één doel voor ogen: een medicijn ontwikkelen voor mensen met taaislijmziekte. We willen het verschil maken voor patiënten met CF. Zonder medicijn hebben zij geen toekomst. Die willen we hen graag bieden. Het is een taaie zaak, maar we gaan ervoor!”

René en Arianne Pronk zijn klanten van Visser & Visser. René werd afgelopen jaren regelmatig door ons zusterbedrijf Arpentus ondersteund tijdens bedrijfsovernames. Visser & Visser vindt het vanuit haar geloofsovertuiging en visie belangrijk om de medemens te steunen. Zodoende is ervoor gekozen om de stichting Taai hier uit te lichten. Wilt u dit goede doel ook steunen? Dan kunt u terecht op www.stichtingtaai.nl om de verschillende doneeracties te zien.

 stichtingtaai.nl

Jurgen Boer jsaboer@arpentus.nl

9


achtergrond

hrm-advies

De horizon verkennen met uw personeel Als ondernemer herkent u het vast wel. U zet een stip op de horizon. Daar ligt uw ambitie, daar ligt de toekomst van uw bedrijf. Eens in de zoveel tijd is het tijd voor evaluatie en zet u wellicht weer een nieuwe stip op de horizon. Het is goed om dat van tijd tot tijd te doen, omdat het richting geeft aan waar u naartoe wilt. Maar als u personeel in dienst heeft, dan krijgt u soms het gevoel dat sommigen van hen naar een hele andere stip op de horizon kijken, bijvoorbeeld vooral gericht op hun eigen toekomst en ontwikkeling. Hoe mooi zou het zijn als uw stip en die van uw personeel zich op dezelfde plek aan de horizon bevinden? Personeel betrekken U vraagt zich dan nu misschien af: en wat dan? Uw personeel vertellen over uw stip zal er meestal niet toe leiden dat zij zich daar automatisch achter scharen. U zal moeten werken aan het besef dat die stip er staat en waarom nu juist daar. Dat vraagt actie van u als werkgever! Het betrekken van uw personeel bij de toekomst van uw bedrijf is enorm belangrijk. Het zal voor u als ondernemer een grote uitdaging worden om uw ambities bereiken als uw personeel een hele andere stip heeft dan u. Realistisch Heeft u al een stip gezet, maar gaat uw personeel niet mee? Dan is er werk te doen. U wilt hen overtuigen en ervoor zorgen dat zij ook alles in het werk stellen om die stip te bereiken. Zeker als u een groter bedrijf heeft, zal dat een hele opgave zijn. Het is dan vaak beter om een nieuwe stip op de horizon te gaan zetten. EĂŠn die misschien iets minder ver staat dan u zou willen, maar wel een stip die bereikt kan worden, die haalbaar is. Wanneer die stip is bereikt en u samen met uw personeel een nieuw doel bepaalt, is de kans groot dat die dichterbij de stip komt die u in eerste instantie in gedachten had. Zo bereikt u uiteindelijk toch uw doel! Gemotiveerd Het is dus van belang uw personeel te betrekken bij het bepalen van de route naar de toekomst van het bedrijf. Het moet geen keuze zijn van alleen

10

de directie of het managementteam. Als uw personeel ĂŠcht betrokken wordt bij deze route en inspraak heeft, zal dat ertoe leiden dat zij veel gemotiveerder aan de slag gaan. Het is dan immers ook hun stip op de horizon! Dan kan het voortraject misschien iets langer duren, maar u zult zien dat u hierdoor uiteindelijk veel sneller uw doel bereikt. En dat is toch waar het u om te doen is. Keuzes maken Wanneer u dan uiteindelijk die stip heeft gezet, geeft dat richting aan de beslissingen die u neemt. Uw personeel begrijpt beter waarom u bepaalde, misschien wel ingrijpende, keuzes maakt en kan dat beter accepteren. Ook kunt u uw beleid en uw HR-instrumenten daarop aanpassen. Wie heeft u (extra) nodig om die doelen te bereiken en wie kan er misschien wel niet mee in die ontwikkeling? Dat vraagt om een goed gesprek met uw werknemers en in sommige gevallen betekent dat ook afscheid nemen, hoe lastig misschien ook. Succes met (het zetten van) uw stip op de horizon!

Joost de Waard rjdewaard@visser-visser.nl


Ondernemers over hun stip op de horizon “Onze stip op de horizon is focussen op de dingen waar we goed in zijn en op basis hiervan concrete doelen stellen. Dit betekent voor ons in 2020 verantwoordelijkheden dieper in de organisatie brengen, zodat de kwaliteit, continuïteit en flexibiliteit van het bureau gewaarborgd blijft.”

Henk Lakerveld Lakerveld Ingenieurs- en architectuurbureau

“Operando heeft een jaarplan met daaraan KPI’s, onze stip op de horizon. Het jaarplan 2020 is ontwikkeld door het hele team, zodat we elkaar ook scherp kunnen houden in de gestelde doelen. Wat gaan we doen, wat vinden we belangrijk, hoe gaan we het bereiken en welke doelen stellen we? Kortom, een gezamenlijke stip is voor het team en mij belangrijk. Daarnaast meten we per kwartaal wat de stand van zaken is, waar staan we, of we onze doelen hebben bereikt en/of we onze horizon gaan verleggen. Dit doen we door middel van het bijhouden van de KPI’s.”

Annelies Dorst Operando

11


referentie

style labels timmert aan de weg met kinderkledinglabels

‘In onze branche moet je constant vooruitdenken’ Twee zussen. De één creatief en chaotisch. De ander goed in cijfers en opgeruimd. Hun gemeenschappelijke deler: hun spontane, gezellige karakter. Samen runnen ze Style Labels. Het moederbedrijf achter de populaire kinderkledinglabels Quapi en Levv. Wie Monique van der Staaij vroeger had gezegd dat ze ooit een kinderkledingimperium zou runnen, had ze waarschijnlijk uitgelachen. “Ik kocht weleens partijtjes kinderkleding op en verkocht deze op party’s aan huis, maar meer was het niet.” In 2010 besluit Monique haar eigen collectie te willen voeren. Dit mondt uit in de opstart van haar eigen merk Quapi. Het blijkt een uitdaging. “Ik kon zelf niet tekenen en had geen connecties om kleding te laten produceren. Per toeval liep ik tegen een bedrijf aan dat me hierbij hielp. Ik had niet echt een plan. Ik ben gewoon langs de winkels gegaan waar ik vroeger kleding opkocht. In het eerste seizoen bond ik zo al 25 klanten aan me.”

Het kinderkledingbedrijf groeit snel. Het eerste bedrijfspand in Zwijndrecht is al binnen 3 jaar te klein. Kansen Het kinderkledingbedrijf groeit snel. Het eerste bedrijfspand in Zwijndrecht is al binnen 3 jaar te klein. Zo ook het grotere pand met een showroom en eigen atelier voor de styling en productie. Een paar jaar later is verhuizing nummer 3 een feit. Inmiddels is Style Labels in Hendrik-Ido-Ambacht gevestigd en telt het bedrijf 26 medewerkers. “Hier kunnen we verder groeien”, zegt Suzanne Bays-Van der Staaij, zus van oprichter Monique. Sinds begin 2019 is Suzanne compagnon

12

bij Style Labels. Ze verkoopt eerst haar bakkersbedrijf (‘Ooit samen gestart met mijn echtgenoot, een bakkerszoon’) en maakt de overstap van de food- naar de fashionbranche. De jongste zus begint met een herstructurering van het bedrijf en

krijgt hierbij ondersteuning vanuit Visser & Visser. “Ze hebben ons geholpen bij het opzetten van de nieuwe bv’s. Ook denken ze mee over onze toekomst. Dat is nodig om verder te kunnen groeien.” Vernieuwen De groei voor Style Labels komt lange tijd ‘haast vanzelf’. Monique grijpt de kansen die op haar pad komen. Intussen is er een toekomstplan uitgestippeld. “Je moet als ondernemer in deze branche vooruitkijken. Retailers hebben het moeilijk.” Monique vult aan: “We onderzoeken onder meer hoe we op het gebied van e-commerce ons bedrijf verder kunnen profileren. Gewone webwinkels zijn haast alweer achterhaald. Grotere platforms nemen het over. Gesprek van de dag is hoe Style Labels zich kan blijven onderscheiden. We willen onszelf

blijven vernieuwen.” Naast Quapi, het eerste kledingmerk van Style Labels, is er sinds 2017 een stijlvol label bij: Levv. “Levv groeit enorm sterk. We krijgen aanvragen uit binnen- en buitenland. Quapi werd al in België, Duitsland en Canada verkocht.” Monique sluit niet uit dat er nog meer eigen merken bijkomen. Sinds oktober hebben de zussen ook een outletstore in Bataviastad. Elkaar versterken “Ik zit altijd vol ideeën”, zegt Monique. “Ik ben het liefst bezig met de inkoop, styling en marketing. Sinds mijn zus erbij is gekomen, kan ik me focussen op waar ik goed in ben. Zij is juist weer goed met cijfers. Daar heeft het bedrijf baat bij”, zegt ze. “Ach, wat de een tekort komt, vult de ander aan. En andersom”, zegt Suzanne over hun samenwerking. “Zonder Monique zou er niks hangen hier. Ik krijg alleen een leuk plan en cijfers op papier.” Hoe alles reilt en zeilt binnen Style Labels bespreken de zussen elke woensdag met hun ouders. “Dan gaan we samen uit eten. Vroeger werkten we beiden in het groente- en fruitbedrijf van onze vader. Van hem hebben we het ondernemen geleerd en van hem leren we nog steeds. We sparren over van alles nog wat. Er zijn altijd wel hobbels of uitdagingen. Problemen met de productie, late leveringen, klanten die niet kunnen betalen of failliet gaan. Afgelopen seizoen was soms best pittig. Maar we werken met een fantastisch team. Bij iedereen staat de blik op vooruit. En positief. Dat is ons handelsmerk.”  quapikidswear.nl


Hoe kan het gaan? Monique en Suzanne kregen de tip van hun vader, die een onderneming heeft in groente en fruit, om eens een kop koffie te doen bij Visser & Visser. Zo gezegd, zo gedaan. Eind 2018 het eerste gesprek in de showroom van Style Labels. Na een kort voorstelrondje zaten we direct in de materie. Monique vertelde vol passie over haar bedrijf en toekomstplannen. Als nieuwe accountant zijn we gelijk van start gegaan met advies en herinrichting van de structuur, zodat deze klaar is voor de toekomst. We denken mee met de groei en internationalisering van Style Labels. Het is inspirerend om sparringpartner te zijn van deze twee enthousiaste ondernemers!

Marco Ruit mcruit@visser-visser.nl

13


achtergrond

visser

&

visser event

Visser & Visser zet stip op de horizon met generaal Peter van Uhm “De makkelijkste weg is niet altijd de beste weg.” Op 23 januari was het Nationaal Militair Museum in Soesterberg het decor van een bijzondere avond voor klanten, relaties en medewerkers van Visser & Visser. Het accountantskantoor viert haar 30-jarig jubileum. Een mooie mijlpaal om bij stil te staan, trots op te zijn en om samen te vieren. Want samen komen we verder! In 30 jaar is Visser & Visser gegroeid van een tweemans accountantskantoor naar een organisatie met 14 partners, ruim 300 collega’s, 12 vestigingen en verschillende diensten en specialismen, nationaal en internationaal. Daarnaast zijn er business units ontstaan, die onder hun eigen naam opereren: Growteq, Arpentus en SQALE. “Met elkaar bouwen we al 30 jaar aan relaties, mensen, klanten, organisaties en kwaliteit. Bouwen zit ons in het bloed”, aldus Ger Visser. Het was een bijzondere avond, op een bijzondere locatie, met een bijzondere spreker. Generaal Peter van Uhm inspireerde onze gasten met zijn

14

persoonlijke verhaal en stip op de horizon. Hij sprak over leiderschap, vertrouwen, verbinding en kansen pakken. “Het gaat er niet om hoe je valt, het gaat erom hoe je weer opstaat. Als je wilt overleven moet je iets doen. Iets doen vergt lef, maar alles is beter dan niets doen. Dus wees dapper, juist als het tegenzit wordt vertrouwen gebouwd”, gaf hij de bezoekers mee. De avond werd afgesloten met een feestelijke borrel, waarbij de aanwezigen de kans kregen om met Peter van Uhm in gesprek te gaan, van gedachten te wisselen en vragen te stellen. Een indrukwekkende en mooie avond!


“Wij doen al 26 jaar zaken met elkaar en zijn eigenlijk met Visser & Visser meegegroeid in al die jaren. Ik ervaar deze avond als één grote familie bij elkaar.” Leen Trommel, Wesotronic B.V.

“Een mooie en zeer inspirerende bijeenkomst op een prachtige locatie. Goed ook om elkaar eens te zien in een andere setting en de collega’s van Visser & Visser op deze manier te ontmoeten. Peter van Uhm sprak over dienend leiderschap, een praktische en diepgaande boodschap die ik zeker kan vertalen naar mijn eigen bedrijf.” Martijn Goemaat, Goemaat Glas

15


achtergrond

16


“Tijdens de rit naar huis moest ik nog vaak aan de inspirerende en emotionele woorden denken van Peter van Uhm. Zoals de generaal al zei: het gaat er niet om hoe je valt, het gaat erom hoe je weer opstaat. Hoewel de tegenslagen waar wij binnen de ICT detachering tegenaan lopen van een totaal ander kaliber zijn, kan ik deze les toch ook gebruiken bij de teleurstellingen waar wij soms mee te maken krijgen binnen onze branche.” Pascal van Borsum, HappyCustomers

“Ik vond dit sowieso een inspirerende avond, maar wat ik echt bijzonder vond was de speech van Peter van Uhm. De zin ‘het gaat er niet om hoe je valt, het gaat erom hoe je weer opstaat’ gaat wel mee naar huis.” Bert van Velthuizen, Velthuizen Keukens

17


achtergrond

procesoptimalisatie met team online

Optimalisatie van proces, mens en IT Begonnen vanuit een doel en passie bent u uw organisatie gestart. Klein, overzichtelijk en daarmee beheersbaar. Echter, processen kunnen behoorlijk complex worden als uw organisatie groeit. Stelt u zich eens voor dat u als ondernemer uw hele financiĂŤle administratie uit handen zou kunnen geven, zodat u zich bezig kunt houden met wat u het liefste doet: ondernemen. Met de juiste geautomatiseerde processen kunt u meer waarde toevoegen aan uw bedrijf, simpelweg omdat u meer tijd overhoudt om met andere zaken bezig te zijn. Team Online van Visser & Visser helpt u uw financiĂŤle administratie te automatiseren met handige applicaties. Altijd op zoek naar optimalisatie van het proces, de mens en IT! Een goed begin is het halve werk Automatiseren is niet alleen kwestie van software. Voordat u daadwerkelijk uw administratie kunt optimaliseren en automatiseren, moet het doel duidelijk zijn. De projectmanagers van Team Online zoeken in de adviesfase altijd naar het primaire doel van een optimaal administratief proces in uw organisatie. Wat wilt u bereiken?

Coen Scheurwater cjscheurwater@visser-visser.nl

18

Wat zijn uw persoonlijke doelstellingen? En waar valt te verbeteren? Als u niet weet waar u naartoe gaat, belandt u waarschijnlijk ergens anders. Onze adviseurs nemen daarom de tijd om te luisteren en mogelijke kansen en knelpunten te identificeren. Van A tot Z De vervolgstap is een passende oplossing en de route daarnaartoe. De software moet aansluiten bij de mensen en de processen in uw organisatie. Een nieuw proces wordt alleen succesvol als de mensen die ermee gaan werken erachter staan. Met de juiste stappen in de juiste volgorde en in het juiste tijdsframe, is ons advies compleet. U zult merken dat een goede administratie niet langer een bittere noodzaak is, maar zĂł gesmeerd loopt dat het zelfs leuk wordt.


“Dankzij de inspanningen van Team Online op het gebied van het facturatie- en aanmaningenproces kan ik nu op woensdag-avond mijn tijd aan leukere zaken besteden.” Peter Pors Directeur Timmerfabriek Pors

“De migratie van Exact Globe naar Exact online, die begeleid is door Team Online, zorgt ervoor dat we met minder handelingen onze administratie op orde hebben. Hiermee hebben wij sneller inzicht in onze financiële positie.” Xander Slootweg Directeur Today Concepts B.V.

19


referentie

sakura finetek kiest voor slimmer werken met dashboards van growteq

‘Snellere kankerdiagnostiek redt levens’ Wanneer het aankomt op de diagnose ‘kanker’, is er geen tijd te verliezen. Sakura Finetek doet er alles aan om patiënten zo snel mogelijk van een accurate diagnose te voorzien.

20


Wel of geen kanker? Een simpele vraag met een antwoord vol impact. Wie ooit met kanker te maken heeft gehad, weet hoe zenuwslopend de onzekerheid rondom de diagnose ‘kanker’ is. Bij Sakura Finetek in Alphen aan de Rijn zijn ze dagelijks bezig met de kankerdiagnostiek.

krijgt en gelijk weet om welke soort kanker het gaat. “Het eerste deel van onze missie kunnen we al aanbieden aan laboratoria. Met het tweede deel, snel de soort tumor in beeld brengen, zijn we hard aan het werk. We zijn elke dag bezig om onze technieken nog slimmer in te zetten, smart

We maken het voor laboratoria mogelijk om sneller verdacht weefsel te onderzoeken en patiënten zo snel mogelijk van een diagnose te voorzien, zodat hun behandeling kan starten of zij sneller uit de onzekerheid kunnen worden gehaald. Het bedrijf levert materialen en machines voor pathologisch onderzoek. En dan met name instrumenten gericht op de histologie, het onderzoek naar weefsels in het lichaam. “We maken het voor laboratoria mogelijk om sneller verdacht weefsel te onderzoeken en patiënten zo snel mogelijk van een diagnose te voorzien, zodat hun behandeling kan starten of zij sneller uit de onzekerheid kunnen worden gehaald”, vertelt Judith Ursem, Senior Project Manager. Innovatieve technieken Sakura Finetek is van origine een Japans familiebedrijf. In Alphen aan den Rijn staat het hoofdkantoor van Europa. Met 203 medewerkers in 14 Europese landen en distributeurs in het Midden-Oosten, India en Afrika zijn de innovatieve technieken van het bedrijf verkrijgbaar voor laboratoria in een groot deel van de wereld. “Liefst zouden we natuurlijk elk ziekenhuis in de wereld willen voorzien van onze apparatuur. Snellere kankerdiagnostiek redt immers levens. Maar natuurlijk kunnen we niet voor ziekenhuizen bepalen dat ze moeten investeren in onze apparatuur”, zegt Judith. Ze vertelt dat het Sakura’s ultieme missie is om het eerste bedrijf te zijn dat pathologische laboratoria in staat stelt zó te automatiseren dat elke patiënt snel een accurate diagnose

automation noemen we dat. Met slimmer werken, bijvoorbeeld door de inzet van robots of geïntegreerde apparaten, kun je nog meer tijdwinst behalen en de kwaliteit verbeteren door standaardisatie van de processen.” Slimme werkprocessen Slimmer werken gaat verder dan de laboratoriumtechnieken. Volgens Judith start slim en efficiënt werken bij het goed inrichten van de eigen werkprocessen. “Sakura is de laatste jaren flink gegroeid. We zijn hier ooit gestart met 20 medewerkers, nu zijn we met ruim 200. De vraag was of onze werkprocessen hierop zijn ingericht of dat hier nog efficiencywinst is te behalen? Om dat te weten, hebben we

eind 2017 Growteq aangehaakt. We zijn gestart op de financiële afdeling, inmiddels hebben we ook waardevolle stuurinformatie over onze andere afdelingen. We hebben op de werkvloer nu nog een specialist van Growteq zitten. Uiteindelijk willen we alles zelf beheren. Growteq leidt onze mensen hiervoor op.” ‘Empowerment’ De specialist op de werkvloer is Arianne Wolting. Zij stond Sakura afgelopen tijd bij op de werkvloer bij het bouwen en implementeren van de dashboards. Arianne vertelt hoe Sakura dankzij de dashboards inzicht heeft gekregen in haar interne werkprocessen. “We hebben bestaande data die her en der verzameld werd in het bedrijf, veelal in Excel, in één BI-tool ondergebracht en vertaald naar bruikbare rapportages. We stellen Sakura hiermee in staat om processen op strategisch en tactisch vlak beter te sturen. En voor elke afdelingen hebben managers hun eigen KPI’s bepaald waarop ze willen sturen.” Judith vult haar aan: “Eigenlijk precies wat wij met laboratoria doen. We stellen hen in staat hun werk beter te doen, empowerment noemen we dat hier. Dat is precies wat Growteq ook voor ons heeft gedaan. Door elkaar te versterken, kom je verder.”  sakura.eu

Growteq is als business unit van Visser & Visser gespecialiseerd in IT-vraagstukken. Een team van bijna 30 collega’s werkt continu aan IT- en procesverbeteringen bij verschillende opdrachtgevers. Arnoud van der Heiden, partner bij Growteq, vertelt dat Sakura startte met een gedegen selectietraject. “Sakura heeft gekeken naar meerdere BI-oplossingen, maar kwam al snel tot de conclusie dat QlikSense het meest fexibel met alle beschikbare data kon omgaan. Growteq beschikt over de juiste kennis van zowel QlikSense als

internationale handelsbedrijven en daardoor konden we precies inspelen op de behoeften van Sakura. We realiseerden een echte selfservice, intuïtieve en moderne oplossing voor visuele analyse en business intelligence, die hen klaarstoomt voor toekomstige groei en een verbeterde bottom-line.”

Arnoud van der Heiden avanderheiden@growteq.nl

21


achtergrond

audit

&

assurance

Audit in een veranderend landschap Audit is veel meer dan alleen het controleren van de jaarrekening. Om als kantoor toegevoegde waarde te kunnen blijven leveren, is het van belang om breder te kijken. Om een stip op de horizon te hebben. Hoe kunnen we controlekwaliteit verbeteren? Wilbert Snoei (director en hoofd Vaktechniek Audit) en Robert van Beveren (manager Audit) binnen Visser & Visser Audit & Assurance in gesprek over de bewegingen die zij signaleren in het vakgebied, de Commissie Toekomst Accountancysector (CTA) en hun visie op het vak.

22


“Als kantoor streven we altijd naar meer kennis die de kwaliteit van de audit en overige disciplines vergroot”, vertelt Wilbert, waarbij hij doelt op het belang van innovatie. “We hechten enorme waarde aan het gebruik maken van IT en data. Dat wordt alleen maar belangrijker. We werken steeds minder op basis van specifieke informatie die de ondernemer aanlevert, en meer op basis van datastromen. Als die datastromen betrouwbaar zijn, is de informatie die daaruit komt ook betrouwbaar. Het mooie is dat het ons de kans geeft om ondernemers terug te geven wat er gebeurt in hun organisatie.” Lerende organisatie Innovatie is iets waar de CTA volgens Robert meer aandacht voor zou mogen hebben. “Zij kijken vooral naar de tools die nu in de markt zijn en zien datadriven audit als toekomstmuziek. Terwijl die data juist nu al steeds belangrijker wordt.” Focussen op IT en data vraagt meer specifieke kennis van je medewerkers. “Met de toename van de datastromen ligt het gevaar op de loer dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Je moet een manier vinden om de data die er is, en steeds meer wordt, te kaderen. Wat je daarvoor nodig hebt is specialistisch personeel op het gebied van bijvoorbeeld statistiek en IT.

Het mooie is dat het ons de kans geeft om ondernemers terug te geven wat er gebeurt in hun organisatie.

Maar ook de veranderende verwachting van het maatschappelijk verkeer beïnvloedt de toekomstige samenstelling van de teams. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat we in de toekomst een forensisch accountant of een fraude-expert betrekken bij ons team.” Groei en ontwikkeling van het team is een belangrijk speerpunt binnen Visser & Visser. Wilbert: “Onze mensen hebben de drive om verder te komen. Wij streven naar een open cultuur waar fouten gemaakt en besproken kunnen worden en daar vooral van geleerd wordt.” En waar volgens Robert ook kansen gegeven worden. “Samen met een groep collega’s hebben we de Young Profs in het leven geroepen. Wij hebben een visie op de toekomst van het vak en krijgen hiervoor ruimte binnen Visser & Visser. Hiermee bouwen we verder aan een lerende organisatie.” Duurzaam Hoe blijf je als accountant relevant in een veranderend landschap? Wilbert signaleert het belang van maatschappelijke impact. Bedrijven hebben te maken met een brede groep stakeholders (investeerders, klanten, regelgevers) die verwachten dat zij een positieve rol spelen in het oplossen

Young Profs Visser & Visser Op de accountantsdag van 2018 heeft Minister Hoekstra van Financiën een Commissie in het leven geroepen die onderzoek moet doen naar de toekomst van de accountancysector. Als reactie hierop en uit liefde voor hun vak heeft een aantal medewerkers van de Audit-tak van Visser & Visser, waaronder Robert van Beveren, zich verenigd onder de naam Young Profs Visser & Visser. Zij stuurden een open reactie in, waarin ze hun visie deelden ten aanzien van het beroep. De reactie is te lezen via:

van maatschappelijke vraagstukken en dat ook kunnen aantonen. “Ik ben ervan overtuigd dat we juist toegevoegde waarde kunnen leveren door ook zekerheid te geven over toetsbare issues rondom duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat levert veel meer informatiewaarde dan controle op alleen financiële informatie.” In de politiek wordt daar anders over gedacht, constateert Robert: “De CTA vindt dat de accountant zich alleen moet bezighouden met financiële informatie. De vraag is of die grens juist niet te smal wordt getrokken.” De gebruiker centraal Om dat maatschappelijk verkeer aan te spreken is het van belang om als accountant goed te communiceren. Robert: “Ik zie daar een kans liggen. Nu komen we alleen in het nieuws als iets mis gaat. We kunnen ook laten zien wat we wel doen. Dat we in bijna al de jaarrekeningen die wij controleren fouten tegenkomen en die corrigeren. Het is belangrijk om te laten zien wat de waarde is van de audit.” En de gebruiker weet dat het beste. Daarin signaleert Wilbert een verschuiving. “In ons vakgebied zeiden we altijd: de gebruiker moet maar beter begrijpen wat de accountant doet. Nu merken we dat de accountant aan zet is en moeten we onze strategie daarop aanpassen. De accountant moet gaan doen wat de gebruiker van hem verwacht.”

Robert van Beveren jlvanbeveren@visser-visser.nl

Wilbert Snoei wgsnoei@visser-visser.nl

23


referentie

zondervan groep in veranderproces met sqale

‘We gaan het samen doen’ “Dat wordt niks, want je bent geen installateur”, de reactie van de vorige eigenaar van Installatiebedrijf Zondervan toen Dick Smit het bedrijf over wilde nemen. Maar Dick zag een kans. Hij kwam bij veel installateurs over de vloer die een mooi bedrijf en mooie opdrachtgevers hadden, maar een gebrek aan kennis op financieel en commercieel gebied. En dat had Dick met een achtergrond in de technische groothandel nu juist wel. Hij wist de eigenaar te overtuigen en nam 20 jaar geleden Zondervan over. Sindsdien heeft het bedrijf de grootste groei doorgemaakt. “Als service-onderhoudsbedrijf hadden we veel werkzaamheden, maar ik wilde meer projecten erbij gaan doen. Dat heeft ons gebracht waar we nu staan”, vertelt Dick. Met nieuwbouwprojecten van luxe villa’s, renovatieprojecten en een eigen praktijkschool is het installatiebedrijf inmiddels uitgegroeid tot Zondervan Groep. Vanaf 2014 gaat de organisatie zo hard groeien dat de processen in de knel komen en het uiteindelijk ten koste gaat van de marge. “We begonnen als een klein bedrijf en dan weet iedereen duidelijk wat zijn taak is. Als je gaat groeien, wordt dat lastiger. Dan is het van belang om echt als team te gaan functioneren en door de enorme groei is dat in een bepaalde periode niet genoeg bewaakt.” Processen aansturen en bewaken Met Jaco van der Pligt, Accountant bij Visser & Visser, zoekt Dick naar een manier om de marges te optimaliseren. Dick: “We kwamen tot de conclusie dat we de processen beet moesten pakken, zodat we daarop beter kunnen gaan sturen. Om als een goed team te kunnen functioneren is het van belang dat iedereen duidelijk weet wat zijn taken en bevoegdheden zijn.” Een opdracht bij uitstek voor SQALE, de Consultancytak van Visser & Visser.

24

Met adviseurs Hans Silfhout en Leendert de Gelder zijn de processen in kaart gebracht en is het veranderproces in gang gezet. Een uitdaging volgens Dick: “Het is nodig dat de leidinggevenden en de mensen op de vloer veranderen. Dat veranderingsproces is niet van maandag tot vrijdag, dat vergt veel meer. Leendert ondersteunt daarin en reikt ons handvatten aan. Hij is betrokken bij alle processen, van receptie tot de monteurs. Op die manier kun je funderen waar het mis gaat.” Dick benadrukt het belang van Hans en Leendert in het veranderproces. “Twee mensen die heel erg betrokken zijn en zich sterk kunnen inleven in een organisatie. Door hun ervaring en kennis zijn zij van groot belang om die verandering te laten plaatsvinden.” Mindset Zelfsturende teams is waar de organisatie uiteindelijk naartoe wil. “Medewerkers en verantwoordelijken moeten de visie en het plan achter dit proces snappen. Het mooie is dat je ook zichtbare resultaten ziet als je het plan inzichtelijk maakt en met elkaar aan een gemeenschappelijk doel werkt. De mindset verandert. We gaan het samen doen in plaats van ieder individueel met zijn eigen werkzaamheden.” Daar ligt nog wel een uitdaging. “Er is al veel meer structuur. Nu moet iedereen

zich nog gaan schikken in zijn nieuwe rol en verantwoordelijkheid. Sommige mensen, ook ikzelf, moesten daar wel even aan wennen. We zijn een bepaald patroon gewend, dat willen we anders en we laten het over aan iemand anders.

Twee mensen die heel erg betrokken zijn en zich sterk kunnen inleven in een organisatie. Door hun ervaring en kennis zijn zij van groot belang om die verandering te laten plaatsvinden.

Het belangrijkste is dat we elkaar nu als team ondersteunen, iets dat voorheen wel eens minder was.” En de marges? “Doordat de processen goed op elkaar afgestemd zijn en beter bewaakt worden, zijn onze marges ook verbeterd. Dat is een resultaat waar ik blij mee ben!”  zondervan.nl


Als organisatieadviseurs analyseren wij niet alleen hoe we organisaties verder kunnen helpen, maar reiken we hen ook de juiste handvatten aan om die stap(pen) daadwerkelijk te kunnen zetten. Dit doen we op een manier die verder gaat dan een eenmalige opleving; we borgen de verbetering structureel. Dit proces gaan we samen aan! Als daar sprake van is, hebben wij ons werk als organisatieadviseur goed gedaan. Fantastisch om te lezen met hoeveel passie Dick Smit zijn organisatie vooruit wil helpen en het belang om zijn mensen hierin mee te nemen, benadrukt. Een goede voedingsbodem om het beste uit elkaar te halen.

Leendert de Gelder leendert@sqale.nl

25


achtergrond

data intelligence unit visser

&

visser en growteq

A data driven century Bedrijven staan voor grote uitdagingen op het gebied van data. Weet je als bedrijf die mogelijkheden van data om te zetten naar concrete oplossingen, dan heb je een grote voorsprong op je concurrenten. Buzzwords als blockchain, artificial intelligence en machine learning vliegen je om te oren en beloven gouden bergen. In de praktijk blijkt dat de techniek al een heel stuk verder is dan waar de praktijk klaar voor is. Data-integriteit Hoe je het ook wendt of keert, data-integriteit is het fundament waarop elke toepassing gebouwd kan worden. Data-integriteit is de zekerheid dat de registraties nauwkeurig, volledig en intact zijn. Daarnaast moet de data zijn onderhouden binnen hun oorspronkelijke context, met inbegrip van hun relatie met andere registraties.

De technische drempels om data beschikbaar te maken worden steeds lager, maar ze zijn zeker nog niet weg. Elk softwaresysteem is gebouwd om operationele topprestaties te leveren. De systemen zijn meestal niet optimaal ingericht voor het gebruik van de data buiten de eigen applicatie. De technische drempels om data beschikbaar te maken worden steeds lager, maar ze zijn zeker nog niet weg. Tools zoals Power BI worden steeds meer gebruikersvriendelijk, zodat de eerste stappen in data-analytics snel gemaakt kunnen worden. Voor de grotere sprongen vooruit is nog wel meer technische knowhow nodig. Een extra uitdaging ontstaat als gegevens uit verschillende systemen gecombineerd moeten worden. In de regel zijn meerdere bewerkingsslagen nodig om data om te zetten in nuttige informatie. Elk systeem gebruikt zijn eigen inrichting en codering en deze moeten op elkaar aangesloten worden. Hieruit blijkt de genialiteit van het menselijk brein. ‘Op het oog’ zijn kleine verschillen snel te interpreteren, de computer heeft hier aanzienlijk meer moeite mee. Data Driven Strategy Steeds meer bedrijven ontwikkelen een ‘Data Driven Strategy’ om richting te geven aan het slimmer

26

gebruiken van hun eigen data. Bij de toepassing van data-analytics zijn er meerdere niveaus te onderkennen: een rapportagelaag, analyse en monitoring en uiteindelijk een laag van voorspellen (predictive). De opeenvolgende lagen lopen op qua complexiteit, maar nog meer qua actualiteit en toegevoegde waarde. Bedrijven die beginnen met hun data strategie, hebben vaak het predictive model voor ogen. De praktijk leert dat hiervoor het fundament van de datavoorziening op orde moet zijn. De dataintegriteit is in de fase van rapportage, analyse en monitoring een belangrijk onderdeel van het proces. De mate waarin een organisatie datavolwassen is, geeft aan in hoeverre men klaar is voor een volgende stap. Data Intelligence Unit Visser & Visser ziet de kansen en mogelijkheden van het gebruik van data ook. Zowel voor intern gebruik in het verbeteren van de dienstverlening als voor de ondernemers die we verder helpen. Eind 2019 heeft dit geresulteerd in een nieuw onderdeel: de Data Intelligence Unit. De Data Intelligence Unit is een samenwerking tussen Visser & Visser en Growteq, de IT-businessunit van Visser & Visser die zich richt op Business Intelligence, applicatieontwikkeling en Salesforce. Deze nieuwe unit heeft de doelstelling om het hele proces rondom IT en data binnen Visser & Visser te stimuleren, faciliteren en innoveren. In de toekomst zullen onze klanten ook rechtstreeks gaan profiteren van de inzichten vanuit de data.

Gideo Folkers gfolkers@growteq.nl


27


column

Stip op de horizon! Een mooie term voor het formuleren van langetermijndoelen. Waar willen ‘we’ heen met elkaar? Eigenlijk vinden we het vreemd, zeker onverstandig, als je als organisatie geen stip op de horizon hebt. We zouden het bijna mismanagement noemen. Ik wil in deze column even dwars liggen. Is zo’n stip op de horizon nu echt wel verstandig? Leidt het niet teveel af van wat er zich nog meer aan de horizon afspeelt? Dan denk ik aan zo’n foto, waar alle aandacht gaat naar een object in de verte, dat alles daaromheen vervaagt of minder zichtbaar maakt. Snelle (technologische) veranderingen maken het vasthouden aan langetermijnplannen moeilijk, zo niet onmogelijk. Is zo’n stip op de horizon dan wel zo verstandig? En zo ja, hoe bepaal je dan deze langetermijnplannen? De eerste mogelijkheid is het vasthouden aan oude successen. Wat vandaag werkt, zal ook morgen wel goed zijn voor de onderneming. Hier en daar aangepast met wat verbeteringen, maar zonder echt de strategie te wijzigen. Daartegenover staat het gevaar van overflexibiliteit.

Een weg inslaan zonder strategie, zonder plan. Er is uiteindelijk geen rust en visie om producten en diensten door te ontwikkelen. De oplossing zit in een mix van beide! Probeer niet een vastomlijnd beeld van de toekomst te volgen, maar kies een visie en pas deze aan indien er zich onverwachte ontwikkelingen voordoen. Blijf op de hoogte van alle mogelijke veranderingen die de toekomst brengt en zorg voor inzicht in wat dit voor je eigen organisatie kan betekenen. Ontwikkel mogelijke scenario’s en monitor voortdurend of de huidige strategie nog voldoet, of dat blijkt dat de verandering een nieuwe strategie noodzakelijk maakt. Het helpt je te anticiperen op veranderingen en je strategie tijdig hierop aan te passen. Toekomst voorspellen kunnen we niet, maar wel sneller reageren op veranderingen. Bepaal je koers, maar zorg voor wendbaarheid!

Arie Plug aplug@visser-visser.nl

Profile for Visser & Visser Accountants-Belastingadviseurs

Visser & Visser Deel! maart 2020  

Advertisement
Advertisement