__MAIN_TEXT__

Page 1

2018 - 2019 LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

1


Luonnollisesti somessa Pysy mukana Ylläksen tunnelmissa ja jaa omat kokemuksesi kanssamme kaikkina kahdeksana vuodenaikana. #ylläs #visityllas #luonnollisestiykkönen

#ylläs #visityllas #luonnollisestiykkönen

@visityllas

2


SISÄLTÖ

Tietoa Ylläksestä s. 4–9

s.

14 KA

Tamm

ÄN

TA

i

s

H

LV

KA

Syys

o

El

s.

2

T

Kes

ä

Hein

YÖTÖN YÖ

s.

ä

SA

DO

N

4

V

K

O

ko

RJ

KE

6

UU

u Ä

RUS

s.

ti

38

22

Huh To

Julkaisija: Visit Ylläs | marraskuu 2018

s.

li s

Ylläksen vuosi

HANKIKANTO

Maa

Loka

EN

i

SIL

I

el

M

ar

UM

I

10

ra

oulu

SYD

m

s.

S AMO

J

18

s.

s.

3

30

Alueen palvelut s. 42–65 Saapuminen ja liikkuminen s. 66–73 Tietoa matkailijalle s. 74

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

3


Luonnollisesti ykkönen

Vaihda ruutuaika revontuliin Revontulet räiskyvät Ylläksen taivaalla elokuun lopusta huhtikuun alkuun. Ylläs Twilight sammutaa

Tutustu kansallispuistojen kultamitalistiin Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on Suomen suosituin. Siellä on myös mitattu maailman puhtain ilma. Kyllä kelpaa tuuletella.

katuvalot kello 22 lokakuulta helmikuulle, jotta reposet pääsevät oikeuksiinsa. Jätä kymppiuutiset välistä.

Laske Suomen pisin rinne x 2 Koe ravintolaelämys ylitse muiden Yllästunturin huipulla, 719 metrissä, on Suomen

Ylläs on Suomen ykkönen rinnekilometreissä. 63 laskettelurinteestä kaksi yltää kolmen kilometrin pituuteen – laske vaikka.

korkeimmalla sijaitseva ravintola. Gondolihissillä hurautat pöytään vaikka ykköset päällä.

Seikkaile Suomen laajimmassa reittiverkostossa Ylläksellä on 100 kilometriä talvipyöräilyreittejä, 200 kilometriä maastopyöräilyreittejä, 330 kilometriä latuja ja 410 kilometriä kelkkareittejä. Seikkaile ympäri vuoden ja löydät suosikkisi.

4

Tunne Lapin outoa taikaa Valo luo Lapin mystiikan: kesällä paistaa kellon ympäri, talvella ei niinkään. Keskiyön aurinko ja kaamos fiilistelevät sinustakin romantikon.


Tervetuloa Ylläkselle! Kiitos, että olet valinnut Ylläksen lomakohteeksesi. Seitsemän tunturiamme tarjoavat hienoja elämyksiä kaikkina kahdeksana vuodenaikana. Talvisin nautit Suomen lumisimmasta luonnosta, kesäisin yöttömän yön loppumattomasta valosta. Syysmaisemassa aistejasi hellivät ruskan hehku ja revontulten räiske. Olemme ylpeitä Pallas-Yllästunturin kansallispuistosta, jossa voit tutkitusti hengittää maailman puhtainta ilmaa. Toivomme, että sinäkin kunnioitat luontoamme ja huolehdit Ylläksen säilyvän luonnollisesti ykkösenä. Me paikalliset puolestamme pidämme huolen siitä, että Ylläksen laskettelurinteet, hiihtoladut ja pyöräilyreitit ovat jatkossakin Suomen hienoimmat. Olet lämpimästi tervetullut Ylläkselle. Aitojen lappilaisten kyliemme tunnelma ja loistavat palvelut takaavat sinullekin raikkaan ja rentouttavan lomafiiliksen.

Janne-Juhani Haarma Toimitusjohtaja Visit Ylläs

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

TIETOA YLLÄKSESTÄ

5


Löydä tunturien raikkaimmat klassikot Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa Tunturi-Lapin taival vie sinut huipulta huipulle ja eläviin tunturikyliin. Patikoit, retkeilet ja hiihdät Suomen vanhimmilla vaellusreiteillä hyvien palvelujen ympäröimänä. Kansallispuistossa hengität maailman puhtainta ilmaa huimissa tunturimaisemissa ja taigametsien keskellä.

Tervetuloa Kellokkaaseen Yllästunturin luontokeskus Kellokas on jokaisen Ylläksen-kävijän olohuone, tapahtumatori ja luontoikkuna. Luontokeskuksesta saat tietoa Pallas-Yllästunturin kansallispuistosta ja retkeilyreiteistä, Ylläksen alueen majoituksista, tapahtumista, tunturikylistä ja muista tunturien raikkaimmista klassikoista.

6

TIETOA YLLÄKSESTÄ


MATKAILUINFO Löydät meidät Luontokeskus Kellokkaasta. Tunturintie 54, 95970 Äkäslompolo info@yllas.fi, p. 040 550 2424

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

TIETOA YLLÄKSESTÄ

7


Nauti lappilaisesta kylätunnelmasta Ylläksellä Ylläksen palvelut ovat keskittyneet kahteen kylään Yllästunturin molemmin puolin: Ylläsjärvelle etelässä ja Äkäslompoloon pohjoisessa.

Sekä Ylläsjärvellä että Äkäslompolossa voi aistia aitoa lappilaista paikallistunnelmaa luonnonkauniissa maisemissa ja maistella herkullista lähiruokaa, jonka lähteinä ovat ympäröivät metsät ja vedet. Ylläksen ovet ovat olleet auki matkailijoille jo miltei vuosisadan, sillä matkailun juuret juontavat aina 1930-luvulle asti. Vuosien varrella matkailuyrittäminen on levinnyt myös muihin Kolarin kyliin, joihin on perustettu muun muassa poro- ja huskytiloja. Tänä päivänä Ylläsjärveltä ja Äkäslompolosta löytyy ravintoloita, kauppoja, erikoisliikkeitä sekä monipuolisia majoitus- ja ohjelmapalveluja. Molemmista kylistä on luonnollisesti pääsy Ylläksen laduille sekä kelkkailu-, pyöräily-, patikointi- ja lumikenkäilyreiteille. Ylläksen perinteikkäissä kylissä on ympärivuotisia asukkaita hieman yli tuhat.

Ylläsjärven kylä sijaitsee Yllästunturin

8

Äkäslompolon kylä sijaitsee Yllästunturin

eteläpuolella samannimisen järven ympärillä.

pohjoispuolella. Äkäs-sana on vanhaa

Ylläsjärven ja Äkäslompolon yhdistää hienoja

lapinkieltä ja viittaa peuranpyyntiaitaan;

näkymiä tarjoava Maisematie.

lompolo on joen laajentuma.

TIETOA YLLÄKSESTÄ


Tutustu kylien Kolariin Ylläksen matkailukeskus sijaitsee Kolarin kunnassa Tunturi-Lapissa, Ruotsin rajan tuntumassa. Kolari tunnetaan Ylläksen lisäksi Tornion-Muonionjoen eli Väylän molemmin puolin vaikuttavasta meänkielisestä kulttuurista ja lohen kalastuksesta. Rajaton meänkieli kuuluu myös Kolarin murteessa – puhuthaan hoon päältä. Kolarin kirkonkylällä voi vierailla vaikkapa saaren vanhassa kirkossa, hiihdellä olympiavoittajan Teuran lenkillä tai käydä ostoksilla rajasillan toisella puolella Pajalassa aidossa ruotsalaisessa kyläkaupassa. Tornionjokivartta myötäilevä lohitie Kolarista Pelloon on hieno maisemareitti, jonka varrella kannattaa pysähtyä katsomaan Tornion- ja Muonionjokien yhdistymistä Lappean kylän kohdalla. Euroopan suurin aapasuo sijaitsee Kolarissa: Teuravuomaa halkovaa opastettua reittiä pitkin pääsee tutustumaan kauniin suoluonnon lisäksi myös Kolarin järvikyliin. Kylien Kolari tarjoaa paljon mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa, kuten Nuottavaaran tammikuiset koiravaljakkokilpailut, Sieppijärven kotiseutumuseon, Pasmajärven myllyn luontopolkuineen ja Vaattojärven paviljongin kesäiset lavatanssit. Tervetuloa Kolahriin! Kolarin kunta kolari.fi/matkailu

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

TIETOA YLLÄKSESTÄ

9


YLLÄKSEN VUOSI

Ensilumi Ensilumi verhoaa Ylläksen valkoiseen vaippaan lokamarraskuussa ja antaa ensimmäisen viitteen tulevasta talvesta. Öisin lämpötilat putoavat pakkasen puolelle ja aamuisin maa ja puut kimmeltävät kuuraisina. Päivällä loppusyksyn aurinko lämmittää vielä retkeilijää. Pimeä iltataivas toimii näyttämönä revontulten tanssille.

ENSILUMI | lokakuu - marraskuu

us

et Va

lo

ku

va

ul nt vo Re

Ra t

sa

st

us

ily rä Py ö

nt oi tik Pa

ih hi st o M aa

10

i

to

t ee nt Ri

Go

nd

ol

i

KAUDEN AKTIVITEETIT


Instavinkki

@visityllas

Pirunkuru – klassikkoreitti kurua ylös Kesänkitunturille palkitsee huikeilla fiiliksillä joka kerta.

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

lokakuu - marraskuu | ENSILUMI

11


Suomen suurin avaa talvikautensa Ylläs avaa talvikautensa marras-joulukuun vaihteessa – Suomen suurin hiihtokeskus ja monipuolisin latuverkosto toivottavat laskulajien harrastajat ja hiihtäjät tervetulleiksi! yllas.fi/tapahtumat

Paikalliskulttuuria Galleria Kellokkaassa Yllästunturin luontokeskus Kellokkaassa pääset tutustumaan lappilaiseen taiteeseen. Galleria Kellokkaan vaihtuvat näyttelyt esittelevät teoksia niin nousevilta taiteilijoilta kuin vanhoilta konkareilta. yllas.fi/palvelut

TUNTURIVINKKI:

Tee kuukkeliretki Kesängille Kesängin ja Kellostapulin välissä sijaitseva Kesänkijärvi on Ylläksen alueen suosituimpia retkeilykohteita. Lähes kesyt kuukkelit ihastuttavat kulkijoita – nappaa ruuanmuru, ojenna käsi ja katso, mitä tapahtuu!

12

ENSILUMI | lokakuu - marraskuu


K K

D

K

U

Y

A EN N E N Ö

LÖYDÄT SÄHKÖISEN REITTI- JA LATUPALVELUMME

yllas.fi/shop

Maastohiihto Ylläs on maastohiihtäjän mekka. Suomen laajin latuverkosto ja ensiluokkainen latupalvelu takaavat loistavat harrastusmahdollisuudet. Ylläksellä hiihdetään luonnonlumilla koko kausi. Alkutalvesta avattavat latukilometrit ovat valaistuja iltakymmeneen asti ja sijaitsevat korkealla, jossa keli on pakkasilla leudompi kuin alhaalla kylissä.

KATSO LISÄÄ

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

yllas.fi/aktiviteetit/hiihto

lokakuu - marraskuu | ENSILUMI

13


YLLÄKSEN VUOSI

Kaamos Alkutalven myötä päivänvalo vähenee ja kaamos koittaa. Auringonsäteiden pilkahdukset horisontissa ovat niukkoja, mutta ainutlaatuisen värikkäitä. Kaamoksen hämärä henkii Lapin taianomaista mystiikkaa ja takkatulen ääressä ihminen voi hiljentyä luonnon mukana. Selkeinä öinä revontulet tuovat valoa pimeyteen.

KAAMOS | joulukuu

iih t

äi ly M

aa

st

oh

en k ik m s au

uv ok Va l

rä Ta

lv

ip

nt vo Re

Lu

Ri nt ily

Ke ul

et

s ts as tu Ra

ee t

s ila u

ky Hu s

nd Go t ro

Po

t

ol i

ui nt i to an Av lu ai kk el rik tto oo M

14

o

KAUDEN AKTIVITEETIT


Instavinkki

@visityllas

Ylläs Twilight ja revontulet – Ylläs Twilight sammuttaa katuvalot iltaisin ja revontulet pääsevät hienosti esiin. Mökkitietäkin pääsee hyville pimeille ja aukeille kuvauspaikoille.

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

joulukuu | KAAMOS

15


Kuva: Eeva Mäkinen

Huskyajelulle kaamostunnelmissa Huskyt, koirarotujen lassevirenit, ovat luotuja juoksemaan ja rakastavat sitä. Ylläksellä koiravaljakkoajelua pääsee kokeilemaan pitemmillä ja lyhyemmillä lenkeillä päivittäin lumisena aikana. Uudet karvakaverit odottavat! yllas.fi/aktiviteetit

Aito joulu ja uusivuosi Lapissa Joulu Lapissa on unohtumaton juhla: korkeat nietokset sekä kaamoksen hiljaisuus ja värit luovat oikean joulutunnelman. Uutenavuotena tunturissa juhlitaan railakkaasti ilotulituksin ja monenlaisin menoin! yllas.fi/joulun-aktiviteetit

TUNTURIVINKKI:

Nouse hissillä Ylläksen huipulle Mahtava Yllästunturi on ansaitusti Ylläksen matkailualueen keskipiste. Suomen eteläisimmän suurtunturin huipulta avautuu upeat maisemat, ja sieltä löytyy myös Suomen korkeimmalla sijaitseva ravintola.

16

KAAMOS | joulukuu


K K

D

K

U

Y

A EN N E N Ö

Instavinkki

@visityllas

Gondolihissi Ylläksen huipulla – kaamosaikaan aurinko käy päivällä juuri oikeassa paikassa hyviä vastavalokuvia ajatellen.

Laskettelu ja lumilautailu Laskukansa tietää, ettei Ylläksen rinteille löydy kotimaasta vertaista – sekä Suomen suurin korkeusero että pisin rinne ovat Ylläksellä. Ylläksen 63 rinteestä ja ympäröivien tuntureiden vapaalaskukohteista löytyy mäkiä kaikille laskijoille. Parkki, lastenrinteet ja hiihtokoulu lisäävät hauskanpidon mahdollisuuksia koko perheelle.

K ATS O LIS ÄÄ

yllas.fi/aktiviteetit/laskettelu

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

joulukuu | KAAMOS

17


YLLÄKSEN VUOSI

Sydäntalvi Vuodenvaihteen jälkeen päivät alkavat hiljalleen pidentyä. Lisääntyvä valo innostaa ihmiset aktivoitumaan – sydäntalven paukkupakkasilla voi liikkua luonnossa rauhallisemmin, leudommalla säällä kannattaa suunnata laduille ja rinteisiin. Keskellä talvea Ylläksen reiteillä on tilaa liikkua ja kylissä voi aistia kansainvälistä tunnelmaa.

iih t

äi ly M

aa

st

oh

en k ik m s au

uv ok Va l

rä Ta

lv

ip

nt vo Re

Lu

Ri nt ily

Ke ul

et

s ts as tu Ra

ee t

s ila u

ky Hu s

nd Go t ro

Po

SYDÄNTALVI | tammikuu - helmikuu

t

ol i

ui nt i to an Av lu ai kk el rik tto oo M

18

o

KAUDEN AKTIVITEETIT


Instavinkki

@visityllas

Kuertunturin tykkypuut – Kuerilta löytyy mahtavia tykkyjä ja huipulta avautuu kaunis tunturimaisema.

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

tammikuu - helmikuu | SYDÄNTALVI

19


Ylläs Jazz & Blues lämmittää pakkasen keskellä Sekä esiintyjien että yleisön rakastama lämmintunnelmainen musiikkitapahtuma svengaa tunturissa kaamoksen päätteeksi. Laadukkaaseen artistikatraaseen kuuluu vuosittain jazzin, bluesin ja juurimusiikin kansainvälisiä tähtiä. yllas.fi/tapahtumat

Kuva: Daniel Taipale

Tee tuttavuutta porojen kanssa Porot, pohjoisen sherpat, auttoivat aikoinaan postinkannossa Ylläksellä. Poroihin voit tutustua lähemmin vierailemalla porotilalla, jossa pääset myös poroajelulle. yllas.fi/aktiviteetit TUNTURIVINKKI:

Kelkkaile Kuerin päälle Sydäntalvella elohopea saattaa tippua Ylläksen kylissä niin alas, että ulos ei huvita mennä. Vaikkei uskoisi, ylhäällä tunturissa on usein huomattavasti lämpimämpää. Kuertunturin huipulle pääsee moottorikelkalla nauttimaan huikeista näköaloista.

20

SYDÄNTALVI | tammikuu - helmikuu


K K

D

K

U

Y

A EN N E N Ö

Fatbikepyöräily Leveärenkaiset läskipyörät sopivat täydellisesti Ylläksen maastoihin, jossa niillä voi liikkua ympäri vuoden. Paksut renkaat tekevät kyydistä tasaista ja miellyttävää jopa lumisilla tuntureilla. Talvipyöräreittejä huolletaan kuten latujakin, joten olosuhteet ovat aina parhaat mahdolliset – Ylläksen reitistö on jo sadan kilometrin mittainen.

K ATS O LIS ÄÄ

yllas.fi/aktiviteetit/pyoraily

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

tammikuu - helmikuu | SYDÄNTALVI

21


YLLÄKSEN VUOSI

Hankikanto Kevättalvella Ylläs tulvii valoa, kun auringonsäteet heijastuvat kirkkailta valkoisilta hangilta. Hankikanto on upeaa aikaa tunturissa niin rinteissä, laduilla kuin luontoreiteillä: hyväntuuliset ulkoilijat nauttivat olostaan kupposella kuumaa repusta tai latukahvilasta, ja metsän eläimetkin tepastelevat kylille ihmettelemään kevään kuhinaa.

oh st aa M us

va ku lo Va

yö r Ta

lv

ip

nt vo Re

iih t

äi ly en k ik m ly äi

et ul

tu ts as Ra

Lu

Ri nt

Ke s

t ro Po

ee t

s

ky Hu s

nd Go en in

m ki lk Pi

HANKIKANTO | maaliskuu - huhtikuu

ila u

t

ol i

ui nt i to an Av lu ai kk el rik tto oo M

22

o

KAUDEN AKTIVITEETIT


LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

maaliskuu - huhtikuu | HANKIKANTO

23


Kovakuntoiset keväthangilla: Visma Ski Classics Ylläs-Levi 70 ja 55 kilometriä Tiukka kilpailu ja mahtava massahiihtotapahtuma mykistävissä maisemissa Suomen upeimmilla laduilla 13.4.2019! Tarjolla myös lyhyempi 55 kilometrin matka Äkäslompolosta Leville sekä huskyajelutusta katsojille. yllas.fi/tapahtumat

TUNTURIVINKKI:

Pilki Pyhän juurella Pilkkireissulla järven jäällä raikkaasta ulkoilmasta voi nauttia ihan jokainen, vaikkei kalastus kummemmin nappaisikaan. Pyhäjärvi mahtavan Pyhätunturin kupeessa on loistava kohde pilkkiretkille – ei kun kairaamaan!

Kuva: Daniel Taipale

Luminen luonto avautuu lumikengillä Ylläksellä on noin 50 kilometriä merkittyjä lumikenkäreittejä. Opastetuilla retkillä kuulet tarinoita tunturiluonnosta ja kylistä. Lumikenkäilyä on helppo kokeilla myös omin päin: Ylläksellä on useita vaihtoehtoja lumikenkien vuokraamiseen. yllas.fi/aktiviteetit

24

HANKIKANTO | maaliskuu - huhtikuu


K K

D

K

U

Y

A EN N E N Ö

Vapaalasku Ylläs on Suomen monipuolisin vapaalaskualue – sekä hiihtokeskuksen välittömässä läheisyydessä että hieman etäämpänä on tarjolla rajaton määrä laskuseikkailuja, kaikki Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. Ylläs on myös edelläkävijä lumiturvallisuudessa ja tarjoaa paikallisen lumiturvallisuusennusteen ainoana keskuksena Suomessa. Muista aina turvallisuus, kun liikut luonnonvaraisilla rinteillä. Hiihtokeskuksissa ei ole lumivyöryvaaraa.

K ATS O LIS ÄÄ

yllas.fi/aktiviteetit/laskettelu

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

maaliskuu - huhtikuu | HANKIKANTO

25


YLLÄKSEN VUOSI

Kevät Kevään edetessä lumi sulaa ja vesi solisee pieninä puroina tuntureilta kohti järviä ja jokia, joiden jäät tekevät lähtöään. Porot vasovat ja muuttolinnut palaavat Lappiin talven matkoiltaan. Touko-kesäkuun raikkaissa keleissä retkeillessä voi miltei silmin havaita, kun luonto heräilee talven horroksesta kesän kukoistukseen.

26

KEVÄT | toukokuu

us

ly

va ku lo Va

Py

ör

äi

i nt oi tik Pa

on el M

on ub nt

ta

us ga

st la Ka

Li

Fr

isb

ee

go

lf

us

KAUDEN AKTIVITEETIT


LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

toukokuu | KEVÄT

27


Eläimet tuovat kevään kyliin Porot seuraavat ikiaikaista vuoden kiertoa ja hakeutuvat keväisin alas kyliin, jossa kulkeminen on helpompaa lumien sulaessa tuntureilta. Sekä Ylläsjärvellä että Äkäslompolossa on lintutornit, joista voi talven jälkeen bongailla siivekkäitä paluumuuttajia hienoissa maisemissa. yllas.fi/aktiviteetit

TUNTURIVINKKI:

Hiihdä Lainiolla juhannuksena Lainiotunturin luoteissivulta löytyy Lumikuru, joka on nimensä mukaisesti hyvä paikka vaikkapa juhannushiihdolle. Kurun lähistöllä voi ihailla myös jääkauden jälkiä, sillä tunturinrinnettä vyöttää toistasataa lieveuomaa.

Ylläs Mayhem tykittää täysillä Vappua edeltävänä viikonloppuna on extreme-meininki, kun Ylläs Mayhem shreddaa tunturissa. Luvassa on äärimmäistä kelkkailua, pyöräilyä, lautailua ja suksittelua – ei takuulla jätä ketään kylmäksi! yllas.fi/tapahtumat

28

KEVÄT | toukokuu


K K

D

K

U

Y

A EN N E N Ö

Kalastus Ylläkseltä on vain puolen tunnin ajomatka Suomen ykköslohikohteisiin lukeutuvalle Tornion-Muonionjoelle eli Väylälle. Kalaisa rajajoki on tunnettu suurista lohistaan, ja sama lupa oikeuttaa kalastamaan Suomen lisäksi kattavasti Ruotsin puolella. Lisää tietoa yhteisluvasta löydät yhteislupa.com-verkkosivustolta, josta voit myös ostaa luvan. Myös Ylläksen lähialueen järvet ja joet ovat otollisia kalapaikkoja. Kalaretkiä, opastusta ja välineitä on saatavilla ohjelmapalveluyrityksiltä. Kalastuslupia myy Metsähallitus (Eräluvatpalvelu verkossa).

K ATS O LIS ÄÄ

Instavinkki

yllas.fi/aktiviteetit/kalastus

@visityllas

Kesänkijärven ranta – sulan veden aikana tunturit peilautuvat upeasti järven pinnasta.

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

toukokuu | KEVÄT

29


YLLÄKSEN VUOSI

Yötön yö Lapin kesän tunnusomaisin ilmiö on keskiyön aurinko eli yötön yö, jonka aikana pikkutunteja ei kannata tuhlata nukkumiseen vaan luonnossa liikkumiseen. Kesäyöt ovat mukavan viileitä ja luonnossa näkee paljon elämää. Tunturin huippu on lyömätön paikka keskiyön auringon ja loputtoman maiseman ihailuun.

oi nt i

va u

s

P

M

Pa

tik

el on

ta

us st

ku lo Va

s tu as ts Ra

SU

Go ör

äi

ly

Fr YÖTÖN YÖ | kesäkuu - heinäkuu

Py

ks u uo uj lk Po

30

Ka la

nd

isb

ol i

ee go

lf

KAUDEN AKTIVITEETIT


LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

kesäkuu - heinäkuu | YÖTÖN YÖ

31


Kuva: NUTS Ylläs Pallas 2018 / Aapo Laiho

Nuts Ylläs Pallas: kesän ultrakoitos 12.–13.7.2019 Tässäpä mahdollisuus haastaa itsensä toden teolla! Ultrajouksun kuningasmatka 160 kilometriä vie kilpailijat Hetasta kansallispuiston halki Ylläkselle. Harrastajille on tarjolla lyhyempiä matkoja: 37, 55 ja 105 kilometriä. Tapahtuma on ainoa Ultra-Trail World Tour Discovery Race -sarjan kilpailu Suomessa. yllas.fi/tapahtumat

TUNTURIVINKKI:

Pyörähdä Varkaankurussa Kellostapulilla Varkaankurun luontopolku on Ylläksen alueen suosituimpia reittejä. Luontokeskus Kellokkaan pihasta lähtevä polku on pitkostettu ja porrastettu helppokulkuiseksi koko perheelle, ja sen varrelta löytyy tulistelupaikka ja kota.

Ylläs Soikoon! tanssittaa tunturia Legendaarinen tanssimusiikkitapahtuma on Ylläksen keskikesän huipennus, jonne tuhannet juhlijat saapuvat nauttimaan hyvästä musiikista ja Lapin kesän taiasta. Esiintyjälista vilisee Suomen eturivin artisteja vuosittain. yllas.fi/tapahtumat

32

YÖTÖN YÖ | kesäkuu - heinäkuu


K K

D

K

U

Y

A EN N E N Ö

Pyöräily Ylläksestä tuli Suomen monipuolisin ympärivuotinen pyöräilykohde, kun Pallas-Yllästunturin kansallispuiston reitistö avautui kesällä 2017. Ylläkseltä alkava pyöräilyverkosto tarjoaa polkuja kaikenikäisille ja -tasoisille pyöräilijöille. Sähköavusteiset maastopyörät avaavat täysin uusia mahdollisuuksia kokea alueen ainutlaatuinen luonto. Sähköpyöriä voi vuokrata useasta paikasta Ylläksellä.

K ATS O LIS ÄÄ

Instavinkki

yllas.fi/aktiviteetit/pyoraily

@visityllas

Kukastunturin huippu – kesällä pyöräillen ja talvella hiihtäen – Kukas on huikea valloitettava ympäri vuoden.

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

kesäkuu - heinäkuu | YÖTÖN YÖ

33


YLLÄKSEN VUOSI

Sadonkorjuu Sadonkorjuu tarkoittaa Lapissa marjastusta, sienestystä, metsästystä ja kalastusta. Näitä perinteitä vaalitaan ja luonnon antimia varastoidaan pitkän talven varalle.

ie ne st ys

Päivät ovat lämpimiä, yöt viileitä – revontulikausi alkaa syksyn ensimmäisinä pimeinä iltoina, ja vuoden upeimmat näytökset koetaan usein juuri tällöin.

34

SADONKORJUU | elokuu

el on M

ar

us

M et

va ku lo Va

Re

vo

nt

ul

tu as ts Ra

ta

ja st us

tu s Ka la s s

ly äi ör Py

uo uj lk Po

Pa

tik

oi

nt

i

ks u

Fr

Go

isb

nd

ol

i

ee go

lf

/s

KAUDEN AKTIVITEETIT


Instavinkki

@visityllas

Ylläs Swing – Äkäslompolojärven rantaan pystytetty keinu on syystäkin suosittu paikka ikuistaa lomamuistoja.

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

elokuu | SADONKORJUU

35


Lapland Classic Original -vaellus kansallispuiston halki Miltei viikon mittainen vaellustapahtuma kulkee Pallas-Yllästunturin kansallispuiston läpi. Lähtöpaikka on Ylläksen Äkäslompolo, ja maaliin tullaan 126 kilometriä pohjoisempana, saamelaisalueen sydämessä Hetassa. yllas.fi/tapahtumat

TUNTURIVINKKI:

Marjasta ja sienestä Aakenuksella Vaikuttavan Aakenustunturin liepeiltä löytyy hyviä marjastus- ja sienestyspaikkoja, ja huipulta avautuu upeat maisemat. Tunturin rinteellä voi ihmetellä vuonna 1944 pudonnutta saksalaisen Junkers Ju-52 -kuljetuskoneen hylkyä.

Revontulet panevat parastaan pimeissä illoissa Revontulikausi alkaa Ylläksellä jo elokuun lopulla ja jatkuu maaliskuun loppuun. Syksyn pimeät, lumettomat illat ja heijastavat vedenpinnat antavat hienot puitteet revontulien katseluun. Ylläs Twilight sammuttaa katuvalot kello 22 lokakuulta helmikuulle, jotta revontulet näkyvät hyvin vaikka mökin pihasta. yllas.fi/revontulet

36

SADONKORJUU | elokuu


K K

D

K

U

Y

A EN N E N Ö

Melonta Veden päältä saat uutta perspektiiviä alueen luontoon – Ylläksellä pääsee melomaan kajakeilla, intiaanikanooteilla ja jättikanooteilla. Melontavesiä löytyy rauhallisista järvistä ja joista kuohuviin koskiin. Välineitä voi vuokrata ja ohjattuja retkiä ostaa Ylläksen välinevuokraamoista ja ohjelmapalveluyrityksistä. Myös tietoa, ohjeita ja kuljetusta on saatavilla. Muista aina pelastusliivit.

K ATS O LIS ÄÄ

yllas.fi/aktiviteetit/melonta

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

elokuu | SADONKORJUU

37


YLLÄKSEN VUOSI

Ruska Ruskan väriloisto on ehdottomasti yksi vuoden kohokohdista Ylläksellä. Syyskuun kuulaat aamut houkuttelevat ihailemaan maalauksellista luontomaisemaa kansallispuistossa.

st ys

Raikkaat kelit ovat ihanteellisia ulkoiluun, ja tuntureiden värinäytelmää tutkii kukin tyylillään – yksi vauhdikkaasti pyöräillen, toinen rauhassa patikoiden.

38

RUSKA | syyskuu

nt el o us

M

ar M et

va ku lo Va

Re

vo

nt

ul

tu as ts Ra

a

ja st u

s la st u Ka s

ly äi ör Py

uo uj lk Po

Pa

tik

oi

nt

i

ks u

Fr

Go

isb

nd

ee

ol i

go lf

s/

sie

ne

KAUDEN AKTIVITEETIT


Instavinkki

@visityllas

Kansallispuiston maisemat – PallasYllästunturin kansallispuiston näkymät saavat aikaan kylmiä väreitä vuodenajasta riippumatta.

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

syyskuu | RUSKA

39


Venetsialaiset päättävät kesäkauden Ylläksen Venetsialaiset ovat kesäkauden päätöskarnevaali koko perheelle. Juhlaa vietetään vuorovuosin Ylläsjärvellä ja Äkäslompolossa – vuonna 2019 karkeloidaan Ylläsjärvellä. yllas.fi/tapahtumat

TUNTURIVINKKI:

Valloita Kukas omaan tyyliisi Kukastunturin huipulle pääsee helppoa mutta jyrkähköä reittiä kävellen tai pyöräillen. Näköalat huipulta ovat hulppeat, ja lähistöllä sijaitseva Hangaskurun laavu on oiva taukopaikka.

Kino Ylläs – elokuvia taivasalla Ulkoilmateatteri tunturin juurella pimenevässä Lapin syysillassa – voitko kuvitella tunnelmallisempaa elokuvakokemusta? Luonto tuo omat tehosteensa näytöksiin – lämmintä päälle ja kuumaa kahviosta! yllas.fi/tapahtumat

40

RUSKA | syyskuu


K K

D

K

U

Y

A EN N E N Ö

Patikointi Ylläksellä patikointi on esteettinen kokemus, kun seitsemän tunturia hehkuu ruskan satumaisissa väreissä. Iltaisin värinäytös kohoaa taivaalle, josta revontulet tekevät estradinsa. Ei tarvitse ihmetellä, miksi juuri ruska on monelle suosikkiajanjakso Lapissa. Ylläkseltä löytyy laaja valikoima patikka- ja vaellusreittejä, jotka soveltuvat päiväretkiin ja pitempiin, jopa viikon parin mittaisiin vaelluksiin.

K ATS O LIS ÄÄ

yllas.fi/aktiviteetit/patikointi-ja-retkeily

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

syyskuu | RUSKA

41


OHJELMAT 1. Kelkkasafari luontoon 2 h 2. Ajajan unelma 3 h 3. Revontulisafari kelkalla 3–3,5 h 4. Pilkkisafari kelkalla 4 h 5. Porosafari 3 h 6. Kelkkasafari porotilalle 4,5 h 7. Huskysafari 10 km Huskysafari 5 km 8. Koko päivän huskysafari 7 h 9. Lumikenkäretki 3 h 10. Revontuliretki lumikengillä 2,5 h 11. Hiihtoretki 2 h 12. Altai-hiihtoretki 3 h 13. Fatbike-talvisafari 2,5 h

MA

TI •

• •

PE

LA

• •

SU

• • •

• •

• •

• •

• •

• •

• •

• •

• •

• • •

15. Kelkkasafari Lumikylään 4,5 h 16. Illallinen Lumikylässä 3 h

18. Alkeiskurssit rinteessä 1,5 h – laskettelu – lumilautailu – telemark

TO •

14. Retki Lumikylään 3 h – päiväretki – iltaretki

17. Yöpyminen lumihotellissa – autolla – kelkalla

KE

• • •

• • •

• •

• • •


YLLÄSJÄRVI

K A I K K I PA LV E L U T S I N U A VA R T E N U P E AT R I N T E E T • G O N D O L I H I S S I • R I N N E R AV I N T O L AT H I I H T O KO U L U • V U O K R A A M O • O H J E L M A PA LV E L U T • S H O P I T K YLPYL ÄHOTELLI • CHALE TS-HUONEIS TOT • KEIL AHALLI

Sport Resort Ylläs

@sportresortyllas


YLLÄKSEN HUIPULLA | 719M

SPORT RESORT YLLÄKSELLÄ PÄÄSET NAUTTIMAAN UPEIDEN ETELÄ-RINTEIDEN LISÄKSI LUKUISISTA MUISTAKIN AKTIVITEETEISTA. ALUEELTA LÖYTYVÄT KAIKKI TARVITTAVAT PALVELUT JUURI SINUN LOMAASI. NÄHDÄÄN TUNTURISSA!

MYÖS KESÄLLÄ

U EI€LA K9 rata

SAUNAGONDOLI

FATBIKE

2

YL LÄ S JÄ R VE N P U O LE LL A GONDOLI-H ISSIN ALA-ASEMAN VIERESSÄ

sis. ke Ei hlö rajoi

KLO 15 A

NYT KEILAAMAAN! KEILARATA JA SKIBAR

ään.

avoinna päivittäin klo 11- iltamyöh 14.–17.3.2019

TOLAT.FI | 044 774 0181 RATAVARAUKSET | WWW.YLLASRAVIN

LASTEN RINTEET

13.-14.4.2019

ONLINE LIPPUKAUPPA YLLAS.FI

KEILAHALLI

SPORTRESORTYLLAS.COM

ISO-YLLÄKSENTIE 44, 95980 YLLÄSJÄRVI, P. (016) 5103 500, INFO@ISO-YLLAS.FI


Uskomaton Ylläs odottaa! Lomarenkaan valikoimista löydät laatutarkastettua mökkimajoitusta erämökeistä kelomökkeihin ja hulppeisiin huviloihin. Tule ja nauti Ylläksestä kaikkina vuodenaikoina.


365

päivää Yllästä

Alkaen 300 €/viikko lomarengas.fi


VAPAUS VALITA YLLÄS – SUOMEN MONIPUOLISIN MATKAILUKESKUS Mittasuhteiltaan Suomen suurin laskettelukeskus Ylläs ei ole ainoastaan rinnelaskijoiden unelmapaikka, vaan tarjoaa ainutlaatuiset olosuhteet myös vapaalaskijoille sekä lumikenkäilijöille. 330 kilometrin latuverkosto takaa, että myös murtomaahiihtäjät viihtyvät Ylläksellä. Alueelta löytyvät monipuoliset palvelut, kuten hiihtokoulu, vuokraamo sekä kuusi ravintolaa, joista löytyy purtavaa jokaisen makuun. KATTAVAT HOTELLIPALVELUT Lapland Hotelsin kohteet Ylläksellä SnowVillage, Ylläskaltio, Saaga sekä Äkäshotelli tarjoavat kaikkea hyvään oloon, kaipaatpa lomaltasi aktiivisempaa tekemistä tai rentoutumista. Erilaiset majoitusvaihtoehdot, ravintolat, hemmotteluhoidot sekä ammattitaitoinen asiakaspalvelumme pyrkivät takaamaan, että lähdet hotelleistamme rentoutuneena. Y1 SKI SHOPISTA JA VUOKRAAMOSTA UUSIMMAT VARUSTEET JA VÄLINEET • Sukset, monot, siteet ja sauvat • Nousukarvat • Lumiturvallisuusvälineet ja laskureput • Vuokraa välineet päiväksi tai pidemmäksikin aikaa

TURVALLISESTI TAKAMAASTOIHIN • Pieps Service Center sekä siirrettävä Pieps -piipparikenttä • Ylläs Ski Hiihtokoulun viikoittaiset lumiturvallisuuskurssit sekä ohjatut vapaalaskuretket lähituntureille

Osta liput edullisemmin ennakkoon Ylläksen Online-lippukaupasta: www.skipass.fi/yllas Ostaessasi lipun Online-lippukaupasta sinun ei tarvitse käydä lippuluukulla, vaan voit lähteä suoraan laskemaan

Hissilipunmyynti

Hissilipunmyynti, suksivuokraamo

Hissilipunmyynti

Palvelemme sinua numerossa 016 3232 HELSINKI | OULU | TAMPERE | LEVI | YLLÄS | ROVANIEMI | OLOS | PALLAS | HETTA | KILPISJÄRVI | SAARISELKÄ | LUOSTO


50


Kasvohoidot / Facials Jalkahoidot ja käsihoidot / Foot care and hand treatment Ripsienpidennykset ja kestovärjäykset / Lash extensions and tinting Sokeroinnit / Sugaring

Yhteystiedot / Contact:

Avoinna joustavasti sopimuksen mukaan. Ajanvaraus myös netissä 24/7.

Kauneuskeskus Kristalli Ylläs Aurora Estate-hotelli Tirroniementie 4 C, Ylläsjärvi

We are open flexibly at appointed times. We also have 24/7 online booking.

040 8240 206 yllas@kauneuskeskuskristalli.fi www.kauneuskeskuskristalli.fi

HEAD FOR FUN!

/headskirent @hsr_sportshop

Next to the Gondola lift

Vuokraamostamme • alppisukset • murtomaasukset • kilpasukset • lumikengät • ahkiot • E-fatbiket • lumivyörysetit ja paljon muuta Välineet myös omaksi Sport Shopista Head Ski Rent & Sport Shop Ylläs • Vaeltajantie 2, Ylläsjärvi • 040 450 3758 YLLÄS • LEVI • TAHKO • RUKA > headskirent.fi

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

ALUEEN PALVELUT

51


Laadukkaat mökit ympäri vuoden - palveluiden keskellä - revontulihälytys - näe revontulet sohvalta

Vuokrataan rantasauna avannolla info@yopuu.com +358 400 796 012 www.yllaksenyopuu.com 52

ALUEEN PALVELUT


p

whhyy paayy w why pay

y forpay whfor

for RA T H E for

APY T HER PY

SE ERILAISEMPI URHEILUKAUPPA

Ostokset myös netistä: äkäslompolosportshop.fi

APY T HERAPY WHEN CAN R T H E YOU

WHEN YOU CAN

WHEN go YOU to CAN WHEN YOU CAN go to

Äkäslompolo Sportshop Tunturintie 15, 95970 Äkäslompolo Puhelin: (016) 569 099, 0400 696 885 Sähköposti: sportshop@yllas.fi

Yli 100 ilmaisjakelupistettä, Yli 100 ilmaisjakelupistettä, Yli 100 ilmaisjakelupistettä, tilattavissa osoitteellisena! tilattavissa osoitteellisena! tilattavissa osoitteellisena!

go to Lapland go to

Lapland

Lapland Lapland

7 FELLS HOSTEL +358 40 522 9925 www.sevenfellshostel.fi

Kuljetuspalveluita Länsi-Lapin alueella Perinteiset taksikuljetukset Ylläksellä Skibus-liikennöinti Ylläksellä Airport Express Kittilän lentoasemalta Ryhmien tilausajot bussikalustolla Vuokra-autojen tilauspalvelu

39 €€ digi 39 39 € digi digi 45 € printti 45 45 €€ printti printti 50 € printti+digi 50 50 €€ printti+digi printti+digi

0400123911 - info@yllasexpress.fi - www.yllasexpress.fi

19 kertaa vuodessa matkailusesongin rytmissä, 19 kertaa vuodessa matkailusesongin rytmissä, keväällä viikoittain, painos 11 500 - 18 000 lehteä. 19 kertaa vuodessa matkailusesongin rytmissä, keväällä viikoittain, painos 11 500 - 18 000 lehteä. keväällä viikoittain, painos 11 500 - 18 000 lehteä. 016 569 567 (ti–to) 016 569 567 (ti–to) www.kuukkeli.com 016 569 567 (ti–to) www.kuukkeli.com asiakaspalvelu@kuukkeli.com www.kuukkeli.com asiakaspalvelu@kuukkeli.com asiakaspalvelu@kuukkeli.com

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

ALUEEN PALVELUT

53


YllasChalets .net Helppoa ja huoletonta lomaa! Unohda hetkeksi arkihuolet - varaa t채ydellisesti varustettu loma-asunto tunturin rinteest채 Katso vapaat huoneistot ja tee varaus k채tev채sti online -varaamossamme

YllasChalets .net info@chalets.fi - puh. 0400 550208

54

ALUEEN PALVELUT


MAJOITUKSET

Majoitukset

MAJOITUKSET

Ylläsjärvi

Kolari

Kylmämaan majoitus LappeanLohi • • • • • •

MAJOITUKSET

Lainio

Lapland Hotels SnowVillage

Huone- ja mökkimajoitusta Teltta- ja matkailuajoneuvopaikat Kokouspalvelut Savusauna ja tilausravintola LappeanLohi-eräkohde Kalastuspalvelut ja luontoretket

Lapland Hotels SnowVillagessa yhdistyy taianomaisella tavalla lumen ja jään maailma. Jäinen yhdistelmä sisältää: • Koristeltuja lumisviittejä • Jääveistoksia ja jääkappelin • Jääravintolan, samppanjabaarin ja jäisen cocktailbaarin

Lappeantie 251, 95900 Kolari 0400 397 484, info@kylmamaa.fi www.kylmamaa.fi

Lainiontie 566, 99120 Kittilä, 040 416 7227, snowvillage@laplandhotels.com www.laplandhotels.com

MAJOITUKSET

MAJOITUKSET

Ylläsjärvi

Ylläsjärvi

YllasChalets .net Hotelli Ylläsrinne

Lapland Hotels Saaga

Ylläs Chalets

Keskellä kaunista tunturimaisemaa, upeat mahdollisuudet rentoutumiseen. • 50 uudistettua huonetta • Saunaosasto ja kuntosali • Aamiais-, lounas-, ja päivälliskattaukset päivittäin sekä aulakahvila • Latuverkostoon pihapiiristä – lämpimät suksien säilytys- ja huoltotilat

Lapland Hotels Saagassa yhdistyy upeat näköalat loistavaan sijaintiin Ylläsjärven hiihtokeskuksen ytimessä. • 196 majoitusvaihtoehtoa • Kylpylä ja kuntosali • 3 ravintolaa • Kokoustilat 12–98 hengelle

• • • • • • •

Hotellintie 6, 95980 Ylläsjärvi 040 643 1154, hotelli@yllasrinne.com

Iso-Ylläksentie 42, 95980 Ylläsjärvi 016 323 600, saaga@laplandhotels.com www.laplandhotels.com

Iso-Ylläksentie 42, 95980 Ylläsjärvi 0400 550 208, info@chalets.fi  www.chalets.fi

MAJOITUKSET

MAJOITUKSET

MAJOITUKSET

Ylläsjärvi

Äkäslompolo

23 chalet-huoneistoa rinteessä Yksiöistä 7 hengen kolmioihin Yli 80 vuodepaikkaa Keskellä hiihtokeskusta Palvelut kävelymatkan sisällä Liinavaatteet + siivous sis. vuokraan Helppoon ja huolettomaan lomaan

Äkäslompolo

Ylläs Lake Hotel

Destination Lapland

Kuerkaltion lomakylä

Retkeilyhenkeä ja Lapin tunnelmaa! Tunturihotellista kodikasta majoitusta, maittavaa ruokaa ja lempeitä löylyjä. Ladulle ja patikkaretkelle pääsee suoraan pihasta ja suksien huoltoa varten on oma lämmin tilansa.

• • • • •

• • • • • • •

Ylläsjärventie 160, 95980 Ylläsjärvi 040 572 4328 yllaslakehotel@safartica.com www.yllaslakehotel.com

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

Mökkimajoitusta Äkäslompolossa Yli 400 kohdetta Paikallinen, perinteinen, palveleva Safariviikko-ohjelmat Räätälöidyt ohjelmapalvelut

016 510 3300 info@destinationlapland.com www.destinationlapland.com

Rauhallinen lomanviettopaikka Saunallisia pari- ja rivitalohuoneistoja Lämmin suksienhuoltotila Latuverkostoon pihasta Palvelut kävelyetäisyydellä Kesä–syksyaikaan polkupyöriä Vene Kesänkijärvellä

Karhukoantie 6, 95970 Äkäslompolo 016 510 0100 www.kuerkaltio.fi

ALUEEN PALVELUT

55


MAJOITUKSET

Äkäslompolo

MAJOITUKSET

Äkäslompolo

MAJOITUKSET

Äkäslompolo

Lapland Hotels Ylläskaltio

Lapland Hotels Äkäshotelli

Lodge 67°N

Hotellimme on rauhallinen vaihtoehto majoittumiseen. Majoitu mukavasti saunallisissa huoneissamme, isommalle porukalle tarjoamme myös parvellisia huoneita. • 72 majoitusvaihtoehtoa • Ruokaravintola

Äkäshotelli on paikka aktiiviseen lomaan ja kokoukseen. Perinteisessä Pirtukirkossa huippuartistit tanssittavat kansaa pikkutunneille. • 141 majoitusvaihtoehtoa • Ruoka- ja tanssiravintola • Auditorio 120 hengelle

• • • • • •

Sivulantie 7, 95970 Äkäslompolo, 016 552 000, yllaskaltio@laplandhotels.com www.laplandhotels.com

Äkäsentie 10, 95970 Äkäslompolo, 016 553 000, akashotel@laplandhotels.com www.laplandhotels.com

Äkäsentie 6, 95970 Äkäslompolo 040 671 1167, lodge@yllaslodge.com www.yllaslodge.com

MAJOITUKSET

MAJOITUKSET

MAJOITUKSET

Äkäslompolo

Lomarengas Ylläs • • • • •

Vuokramökit, huvilat ja huoneistot Koko Ylläs Lähellä rinteitä ja palveluita Aktiviteetteja ympäri vuoden Hinnat alk. 300 €/viikko

0306 502 580 yllas@lomarengas.fi www.lomarengas-yllas.fi

MAJOITUKSET

Äkäslompolo

Äkäslompolo

Mäkelän Mökki- ja Talomajoitus Oy

Keskellä Äkäslompolon kylää Aamupala sisältyy huonehintaan 8 x 2hh (minikeittiö, wc, suihku) 3 mh saunallinen huoneisto Lämmin suksienhuoltotila 2 saunaa, takkahuone, kokoustila

Tunturioravat

• Äkäslompolon kylän ydinkeskustassa • Ympärivuotista huone- ja mökkimajoitusta hyvin varustelluissa mökeissä • Palvelut kävelyetäisyydellä • Rinteet 3 km, skibussi ja ladut 150 m, kelkkareitit ja kauppa 700 m

• 5 kpl hyvin varustettua erillistä mökkiä • Valaistu latu 150 m päässä • Mökeissa on 2 x 2h mh, 58 m2, tupa / tupakeittiö, sauna, pesuh / wc • Hinta sisältää aina liinavaatteet, takkapuut ja loppusiivouksen

Aihkitie 1 B, 95970 Äkäslompolo 0500 894 876, info@yllasmakela.fi www.yllasmakela.fi

Oravapolku 1, 95970 Äkäslompolo 040 520 7021 www.tunturioravat.fi

MAJOITUKSET

MAJOITUKSET

Äkäslompolo

Ylläksen Yöpuu

Ylläshumina

7 Fells Hostel

• • • • • •

Hotelliltamme Äkäslompolojärven rannalta näkyy vastarannan kylä ja jylhät 7 tunturia! • Lappilainen ravintola, viinibaari & pub • Hotellihuoneet • Superior-hotellihuoneet • Suite-hotellihuoneet • Lomahuoneistot • Safarit ja aktiviteetit

• • • • •

Mökkejä Ylläksen parhaalla paikalla Wi-fi ja revontulihälytys Rantasauna vuokrattavana Kotkasafarit Latu pihasta ja lämmin suksienhuoltotila Kelkkareitti ja tankkaus 100 m

Tunturintie 18 B, 95970 Äkäslompolo 0400 796 012, info@yopuu.fi www.yllaksenyopuu.com

56

ALUEEN PALVELUT

Äkäslompolo

Tiurajärventie 27, 95970 Äkäslompolo 020 719 9820, www.yllashumina.com

Äkäslompolo

Ekohostelli Lemmikkiystävällinen Petipaikkoja, huoneita ja mökkejä Hyvät sängyt ja rento meininki Reppureissaajan oma hostelli

Kartanontie 2, 95970 Äkäslompolo 040 522 9925, info@sevenfellshostel.fi www.sevenfellshostel.fi


RAVINTOLAT

Ravintolat

RAVINTOLAT

Äkäslompolo

Äkäslompolo

Elämänluukku savottakahvila

Kesängin Keidas

• • • • •

Palvelemme hiihtokauden ajan sekä syksyllä ruska-aikaan.

Kahvila savottahengessä Paikallisia herkkuja Rauhalliset ladut Talvipyöräilyreitit Kesäreitit

Tervetuloa!

Tervetuloa! Äkäslompolontie 2508 0500 331 227 www.elamanluukku.fi

RAVINTOLAT

Äkäslompolo

RAVINTOLAT

040 551 2185 www.facebook.com/kesanginkeidas

Äkäslompolo

Äkäslompolo RAVINTOLAT

Äkäslompolo

Public House Selvä Pyy

Ravintola Poro

Restaurant Rouhe Ravintola Rouhe

• • • •

• • • •

• • • • • •

Laaja juomavalikoima Musiikkia Urheilua Maukasta pubiruokaa

Tarjoamme lappilaisia makuelämyksiä! Tunnelmalliset tilat Avoinna talvisin Pienimuotoista catering-toimintaa

”Rakkaudesta lajiin” Tunturintie 16, Äkäslompolo Jounin Kauppakeskus 050 555 7709, info@selvapyy.fi www.selvapyy.fi

Sivulantie 22, 95970 Äkäslompolo 040 506 4020, poro@ravintolaporo.fi www.ravintolaporo.com

RAVINTOLAT

RAVINTOLAT

Äkäslompolo

Velhon Kota • Jotain vanhaa, jotain uutta • Suolaisia ja makeita herkkuja • Munkit ja letut omasta keittiöstä kaikkina aukiolopäivinä • Paikallisia luonnontuotteita Tervetuloa nauttimaan tunnelmasta! 040 747 0614, info@velhonkota.fi facebook.com/velhonkota www.velhonkota.fi

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

Äkäslompolo

Villi Pohjola Café & Restaurant • • • •

Luontokeskus Kellokkaan tiloissa Lounasta tarjolla ma–pe Iltaisin tilausravintolana Avoinna joulukuusta huhtikuuhun, tervetuloa!

Tunturintie 54, 95970 Äkäslompolo 040 778 1808, yllas@villipohjola.fi www.villipohjola.fi

We offer a wonderful dining experience! • Tarjoamme ihania makuelämyksiä! A restaurant with a separate • spacious Tilava ravintola ja erillinen kabinetti cabinet Small-scale Catering service • Pienimuotoista catering-toimintaa Open during winter and summer • Avoinna kesät talvet With us you can come alone... • Meille yksin… ...by two mahdut or with aniin larger crowd ...kaksin kuin suuremmalla seurueellakin.

Lompolontie 3, 95970 Äkäslompolo +358 40 50 64 044 Lompolontie 3, 95970 Äkäslompolo rouhe@ravintolarouhe.fi 040 506 4044, rouhe@ravintolarouhe.fi www.ravintolarouhe.fi

RAVINTOLAT

Äkäslompolo

Ylläshumina Ravintola Humina on tunnelmallinen Lappilainen ruoka- ja seurusteluravintola. • A la Carte, noutopöytä iltaisin • Viinibaari ja lounge – laaja viinivalikoima ja samppanjaa laseittain • Humina-Pub – musiikkia, ruokaa, karaokea, monotanssit, juomia Tiurajärventie 27, 95970 Äkäslompolo 020 719 9820, www.yllashumina.com

ALUEEN PALVELUT

57


OHJELMAPALVELUT

Kaukonen

OHJELMAPALVELUT

Kurtakko

KUVA (teoksesta): Reidar Särestöniemi, Paennut viulu, öljyvärimaalaus, 1961

Ohjelmapalvelut

OHJELMAPALVELUT

Luosujärvi

Rönölä – vanha savottakartano Tilauksesta isompiin ja pienempiin tilaisuuksiin ja retkeilykohteeksi. • Tunnelmallinen tilava hirsikämppä • Istuinpaikat jopa noin 50 hengelle • Perinteinen puusauna ja savusauna • Rantalaavut ulkotulisteluun Rönöläntie 2, 95900 Kolari 040 511 8102 info@ronola.fi, www.ronola.fi

OHJELMAPALVELUT

Ylläsjärvi

Safartica Ylläs Anna meidän tehdä lomastasi ikimuistoinen ja koe jännittäviä seikkailuja koko perheen kanssa! • Opastetut moottorikelkka-, lumikenkä-, husky-, ja porosafarit • Moottorikelkkojen ja varusteiden vuokraus Vaeltajantie 2B, 95980 Ylläsjärvi 040 502 6458, yllas@safartica.com www.safartica.com

58

ALUEEN PALVELUT

Särestöniemi-museo

Husky Ranch Lapland

• Vierailu taiteilija Reidar Särestöniemen (1925–1981) kotipiiriin on unohtumaton kulttuurielämys • Vaikuttavaa arkkitehtuuria ja värikylläisiä näyttelyitä keskellä kauneinta luontoa • Vain reilu tunti ajomatkaa Ylläkseltä • Avoinna ympäri vuoden ti–la 12–18

• Pieni ja kotoisa huskytila • Henkilökohtainen palvelu ja kiireetön tunnelma • Koiravaljakkoseikkailuja lumipeitteisenä aikana (alkaen 25 km) pienryhmille • Laadukkaat safarivaatteet ja varusteet • Huskytilavierailuja ryhmille (kesä ja syksy)

Särestöntie 880, 99110 Kaukonen 016 654 480, info@sarestoniemenmuseo.fi, www.sarestoniemimuseo.com

Kurtakontie 205, 95990 Kurtakko 040 842 4469, juho@huskyranch.fi www.huskyranch.fi

OHJELMAPALVELUT

OHJELMAPALVELUT

Ylläsjärvi

Ylläsjärvi

Kylmämaa Ylläs

Lapland Safaris Ylläs

• KylmämaaKuura-safaripalvelut: moottorikelkka-, husky- ja porosafarit • KylmämaaMetsä-luontoretket: lumikenkä- ja valokuvausretket • KylmämaaLoiste-yrityspalvelut • Tilausliikenne

• • • • • • •

Taatut viikkolähdöt kaikenikäisille Räätälöidyt ohjelmat ryhmille Moottorikelkka- ja lumikenkäretket Poro- ja huskyretket Revontuliretket Toimintaa Ylläsjärvellä ja Äkäslompolossa Vierailut SnowVillage–lumikylään

Hotellintie 4, 95980 Ylläsjärvi 0400 397 484, info@kylmamaa.fi www.kylmamaa.fi

016 569 666, yllas@laplandsafaris.fi www.safaris.fi/yllas

OHJELMAPALVELUT

OHJELMAPALVELUT

Ylläsjärvi

Sport Resort Ylläs Iso-Ylläksen Hiihtokoulu Meiltä opit jokaiselle ikään ja taitoihin katsomatta ammattitaitoisten opettajien johdolla.

Iso-Ylläksentie 44, 95980 Ylläsjärvi 016 510 3500, hiihtokoulu@iso-yllas.fi www.sportresortyllas.com

Äkäslompolo

Ei ihan tavallinen kotieläinpiha • Suomen pohjoisin kameli • Ratsastusretket ja -tunnit, lapsille poniratsastusta • Hevos- ja huskyajelut • Laavu ja pulkkamäki • Latukahvilasta myös ruokaa • Kylpytynnyrin vuokraus • Avoinna ympäri vuoden! Konijänkäntie 1, 95970 Äkäslompolo 044 297 6039, www.konijanka.fi


OSTOSPAIKAT

Ostospaikat

Äkäslompolo

Äkäslompolo

Mailan Putiikki

• • • •

• Matkamuistot • Pipot, käsineet ja vaatteet • Puukot, kuksat, vyöt • Puu- ja poronluutuotteet • Hopea- ja kultakorut • Paljon muita tuotteita

Lappilaista taidetta ja käsitöitä Keramiikka, korut, neuletyöt Poppanat, kynttilät, puukot Maalaukset, grafiikat, valokuvat, kortit

OSTOSPAIKAT

Tunturintie 6, 95970 Äkäslompolo 016 569 235 www.mailanputiikki.fi

Äkäslompolo

Team Sportia Äkäslompolo

Äkäslompolo SportShop

SHOP & RENTAL • Maastohiihdon erikoisliike • Suksihuolto / voitelupalvelu • World Cup -hionta • Fischer Racing Center • Fatbike-vuokraamo

• Se erilaisempi urheilukauppa • Äkäslompolon sydämessä • Verkkokaupassamme voit tutustua kattavaan merkkivalikoimaamme • Suuri 600 m² myymälämme sisältää myös välinevuokraamon ja huollon

Tunturintie 16, 95970 Äkäslompolo akaslompolo@teamsportia.fi www.sportia-yllas.com

Tunturintie 15, 95970 Äkäslompolo 016 569 099 / 0400 696 885 www.akaslompolosportshop.fi

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

Äkäslompolo

Lumiperhonen

Tunturintie 15, 95970 Äkäslompolo tanja.kaulanen@yllas.fi www.lumiperhonen.fi

OSTOSPAIKAT

OSTOSPAIKAT

ALUEEN PALVELUT

59


MUUT

Muut

Hetta

Äkäslompolo

Pallastunturi

Tunturi-Lapin luontokeskus

Pallastunturin luontokeskus

• • • • • •

• • • • • •

135 kilometriä Ylläkseltä Jokaisen maksuton vierailukohde Kansallispuisto- ja retkeilyinfo Vuovjjuš – Kulkijat -näyttely Hetta - Pallas -vaellusreitti Tapahtumat, vaihtuvat näyttelyt

Peuratie 15, Enontekiö tunturi-lappi@metsa.fi luontoon.fi/tunturi-lappi

MUUT

MUUT

MUUT

65 kilometriä Ylläkseltä Jokaisen maksuton vierailukohde Kansallispuisto- ja retkeilyinfo Metsästä paljakalle -näyttely Hetta - Pallas -vaellusreitti Tapahtumat, vaihtuvat näyttelyt

Pallastunturintie 557, Muonio pallastunturi@metsa.fi luontoon.fi/pallastunturi

Äkäslompolo

MUUT

Äkäslompolo

Kolari - Ylläs Päivystys 24/7 040 580 6999 • Hinaus- & käynnistysapu • Sijaisauto tarvittaessa

Sannanrannantie 3, 95970 Äkäslompolo hinaus@t-lh.fi www.t-lh.fi

60

ALUEEN PALVELUT

Taksit Taksi 8 hlöä (polkupyöräkuljetukset) • Mikon Taksi 0400 380 835 • Annen Taksi 0500 380 835 Taksi 1 + 7 hlöä • Taksiliikenne Kultima

0400 951 202

Bussit 16 / 17 hlöä • Seppo • Anne

040 548 1660 0400 750 835

kultima@mikontaksi.fi, mikontaksi.fi

Yllästunturin luontokeskus Kellokas • • • • • •

Jokaisen maksuton vierailukohde Kansallispuisto- ja retkeilyinfo Meän elämää -näyttely Ylläksen ja Kolarin matkailuinfo Tapahtumat, vaihtuvat näyttelyt Elokuvateatteri Kino Kellokas

Tunturintie 54, Äkäslompolo 020 639 7039, kellokas@metsa.fi luontoon.fi/yllastunturi


Ylläksen alueen palvelut Kuljetus

Terveyspalvelut

Annen Taksi Äkäslompolo p. 0500 380 835 kultima@mikontaksi.fi www.mikontaksi.fi

Lääkäriasema MediYlläs Äkäsentie 8 ja 10, Äkäslompolo Vaeltajantie 2, Ylläsjärvi p. 040 411 2262 katja@mediyllas.fi www.mediyllas.fi

Empun taksi Ylläsjärvi p. 0400 444 190 empuntaksi@gmail.com www.empuntaksi.fi Jounin Taksi® Oy Ylläsjärvi p. 0400 563 264 taksi@jounintaksi.fi www.jounintaksi.fi Kylmämaa Hotellintie 4, Ylläsjärvi p. 0400 397 484 info@kylmamaa.fi www.kylmamaa.fi Viljo Rundgren Ky Kaivajantie 9, Sieppijärvi p. 040 502 5691 rundgrenky@msn.com www.rundgrenky.fi Ylläksen Pirssit Oy Äkäslompolo p. 0400 750 835 kultima@mikontaksi.fi www.mikontaksi.fi Ylläksen Taksit Tunturintie 16, Äkäslompolo Vaeltajantie 2, Ylläsjärvi p. 0200 718 00 www.yllaksentaksi.fi Ylläs Express / Liikenne Satokangas Oy Metsävelhonpolku 7, Äkäslompolo p. 0400 123 911 info@yllasexpress.fi www.yllasexpress.fi

Majoitusvaraamoja Destination Lapland Ahdinkuja 1 / Sivulantie, Äkäslompolo p. 016 510 3300 info@destinationlapland.com www.destinationlapland.com Yllakselle.com p. 0400 887 454 varaukset@yllakselle.com www.yllakselle.com YllasChalets.net p. 0400 550 208 info@chalets.fi www.chalets.fi Lomarengas Ylläs Tunturintie 54, Äkäslompolo p. 0306 502 580 yllas@lomarengas.fi www.lomarengas-yllas.fi

Hotellit, hostellit ja majatalot – Ylläsjärvi Lapland Hotels Saaga Iso-Ylläksentie 42, Ylläsjärvi p. 016 323 600 saaga@laplandhotels.com www.laplandhotels.com Lapland Hotels SnowVillage Lainiotie, Kittilä p. 040 416 7227 snowvillage@ laplandhotels.com www.laplandhotels.com/ snowvillage Hotelli Ylläsrinne Hotellintie 6, Ylläsjärvi p. 040 643 1154 hotelli@yllasrinne.com www.yllasrinne.com

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

Ylläs Lake Hotel Ylläsjärventie 160, Ylläsjärvi p. 040 572 4328 yllaslakehotel@safartica.com www.yllaslakehotel.com

Hotellit, hostellit ja majatalot – Äkäslompolo 7 Fells Hostel Kartanontie 2, Äkäslompolo p. 040 522 9925 info@sevenfellshostel.fi www.sevenfellshostel.fi Lapland Hotels Ylläskaltio Sivulantie 7, Äkäslompolo p. 016 552 000 yllaskaltio@laplandhotels.com www.laplandhotels.com Lapland Hotels Äkäshotelli Äkäsentie 10, Äkäslompolo p. 016 553 000 akashotel@laplandhotels.com www.laplandhotels.com Lodge 67˚N Äkäsentie 6, Äkäslompolo p. 040 671 1167 lodge@yllaslodge.com www.yllaslodge.com Hotelli Ylläshumina Tiurajärventie 27 b, Äkäslompolo p. 0207 199 820 yllashumina@yllashumina.com www.yllashumina.com Kuerkievari KuerHotel & KuerHostel Kievarintie 5, Äkäslompolo p. 044 230 9540 myynti@kuerkievari.fi www.kuerkievari.fi Peurakaltio Wilderness B&B Aakenuksentie 388, Muonio p. 040 514 6655 riitta.kekalainen@cpf.fi www.peurakaltio.fi

Hotellit, hostellit ja majatalot – muut alueet LappeanLohi Lappeantie 251, Kolari p. 0400 397 484 info@kylmamaa.fi www.kylmamaa.fi

Mökit ja lomahuoneistot – Ylläsjärvi Hannun mökki Loukkupellontie, Ylläsjärvi p. 0400 271 851 hannu.yllasjarvi@gmail.com Rasessi Group Oy Iso-Ylläksentie 42, Ylläsjärvi p. 0400 521 212 kimmo.tiainen@ilmatuote.fi YllasChalets.net p. 0400 550 208 info@chalets.fi www.chalets.fi Ylläs-Topin Lomamajat Ylläs-Topintie 4, Ylläsjärvi p. 040 738 6084 ulla.yllasjarvi@gmail.com Ylläs-Äijän majat Rantasaarentie p. 0400 891 772 yllas.aijanmajat1@gmail.com www.yllasaijanmajat.fi

Mökit ja lomahuoneistot – Äkäslompolo Escape to Lapland Ay / Tunturioravat Myllylehdontie 12, Äkäslompolo info@escapetolapland.fi www.escapetolapland.fi Feeling-huoneisto Kesänkijärventie 4, Äkäslompolo p. 050 912 8320 feeling@lapland-feeling.net www.lapland-feeling.net ALUEEN PALVELUT

61


YLLÄKSEN MATKAILUINFO – LUONTOKESKUS KELLOKAS Tunturintie 54, Äkäslompolo p. 040 550 2424, info@yllas.fi, www.yllas.fi

Joutoaikamajat Suorannantie, Äkäslompolo p. 0400 393 811 heikka.joutoaika@yllas.fi www.joutoaikamajat.fi

Ylläksen Oravanpesät Oravapolku 6, Äkäslompolo p. 050 547 6054 mervi@oravanpesat.com www.oravanpesat.com

Jemessport Vaeltajantie 2, Ylläsjärvi p. 0400 725 766 jemessport@gmail.com www.jemessport.com

Juhani Kukkola Tmi Äkäslompolo p. 0400 478 108 juhakkk@saunalahti.fi www.yllasmokit.com

Ylläksen Yöpuu Tunturintie 18, Äkäslompolo p. 0400 796 012 info@yopuu.fi www.yllaksenyopuu.com

Kiinteistö Oy Äkäsniva Lohitie, Äkäslompolo p. 050 516 8792 hetecon@kolumbus.fi www.nukuttaako.fi

Ylläs-Niiles Sivulantie 20, Äkäslompolo p. 040 520 7006 pirkko.pudas@yllasniiles.fi www.yllasniiles.fi

Saaga Ski Rental Lapland Hotels Saaga Iso-Ylläksentie 42, Ylläsjärvi p. 040 509 3105 saaga.skirental@ laplandhotels.com www.laplandhotels.com

Lumiperhonen Oy Tunturintie 15, Äkäslompolo p. 040 702 1356 ahti.kaulanen@yllas.fi www.lumiperhonen.fi

Ylläskieppi Koulutie 6, Äkäslompolo p. 0400 399 271 yllaskieppi@pp.inet.fi www.yllaskieppi.net

Kuerkaltion Lomakylä Karhunkoantie 6, Äkäslompolo p. 016 5100 100 infon.hoitaja@kuerkaltio.fi www.kuerkaltio.fi Selvä Pyyn mökit Tunturintie 15, Äkäslompolo p. 040 733 3379 majoitus@selvapyy.fi www.selvapyy.fi Mäkelän Mökki- ja Talomajoitus Aihkitie 1 B, Äkäslompolo p. 0500 894 876 info@yllasmakela.fi www.yllasmakela.fi Outamajat Aihkitie 2, Äkäslompolo p. 040 664 4628 outamajat@gmail.com Savu Myllylehdontie 8, Äkäslompolo p. 040 184 4350 savu@vuokramokki.fi www.vuokramokki.fi Sielikkö Karilantie 9, Äkäslompolo p. 0400 424 299 pasi.sielikko@gmail.com

62

ALUEEN PALVELUT

Caravan-alueet Sport Resort Ylläs Iso-Ylläksentie 44, Ylläsjärvi p. 016 510 3500 info@iso-yllas.fi www.sportresortyllas.com

Hiihtokeskukset Sport Resort Ylläs Iso-Ylläksentie 44, Ylläsjärvi p. 016 510 3500 info@iso-yllas.fi www.sportresortyllas.com Ylläs Ski Resort Äkäslompolo Tunturintie 56, Äkäslompolo p. 040 509 3082 yllas-ski@laplandhotels.com www.laplandhotels.com

Välinevuokraamot Head Ski Rent & Sport Shop Vaeltajantie 2, Ylläsjärvi p. 040 450 3758 yllas@headskirent.fi www.headskirent.fi

Team Sportia Äkäslompolo Tunturintie 16, Äkäslompolo p. 020 712 0460 yllas@sportia.com www.sportia-yllas.com Y1 Ski Rental Tunturintie 56, Äkäslompolo p. 040 509 3082 yllas-ski@laplandhotels.com www.laplandhotels.com Sisu Outdoor Sivulantie 1, Äkäslompolo p. 040 038 7772 sisuoutdoor@gmail.com www.sisuoutdoor.com Äkäslompolo Sportshop Tunturintie 15, Äkäslompolo p. 016 569 099 sportshop@yllas.fi www.akaslompolosportshop.fi Lapland Safaris Ylläs Tunturintie 22, Äkäslompolo p. 016 569 666 yllas@laplandsafaris.fi www.safaris.fi/yllas

Hyvinvointipalvelut Hierontahoidot Simo Kallo Karilantie 14, Äkäslompolo p. 040 540 6354 simo.kallo@gmail.com Kauneuskeskus Kristalli Ylläs Aurora Estate -hotelli Tirroniementie 4 C, Ylläsjärvi p. 040 824 0206 info@kauneuskeskuskristalli.fi www.kauneuskeskuskristalli.fi

Rönölä saunat tilauksesta Rönöläntie 2 (Luosuntie 88), Kolari p. 040 511 8102 info@ronola.fi www.rönölä.fi

Opas- ja ohjelmapalvelut Elämänluukku p. 0500 331 227 elamanluukku@ elamanluukku.fi www.elamanluukku.fi gr8 Bowling & Skibar Pöllö Iso-Ylläksentie 44, Ylläsjärvi p. 044 774 0181 yllas@gr8.fi www.gr8.fi/yllas Husky Ranch Lapland Kurtakontie 205, Kurtakko p. 040 842 4469 juho@huskyranch.fi www.huskyranch.fi Konijänkän Kotieläinpiha Konijänkäntie 1, Äkäslompolo p. 044 297 6039 info@konijanka.fi www.konijanka.fi Kylmämaa Hotellintie 4, Ylläsjärvi p. 0400 397 484 info@kylmamaa.fi www.kylmamaa.fi Lapland Safaris Ylläs Tunturintie 22, Äkäslompolo Vaeltajantie 2, Ylläsjärvi p. 016 569 666 yllas@laplandsafaris.fi www.safaris.fi/yllas LappeanLohi Lappeantie 251, Kolari p. 0400 397 484 info@kylmamaa.fi www.kylmamaa.fi Sisu Outdoor Sivulantie 1, Äkäslompolo p. 040 038 7772 sisuoutdoor@gmail.com www.sisuoutdoor.com


YLLÄKSEN MATKAILUINFO – LUONTOKESKUS KELLOKAS Tunturintie 54, Äkäslompolo p. 040 550 2424, info@yllas.fi, www.yllas.fi

Rami’s Huskies Lainio, Kittilä p. 040 537 0593 rami.kulppi@ramishuskies.fi www.ramishuskies.fi

Due North Safaris Sivulantie 8, Äkäslompolo p. 040 360 9257 info@duenorthsafaris.com www.duenorthsafaris.com

Safartica Vaeltajantie 2b, Ylläsjärvi p. 040 502 6458 yllas@safartica.com www.safartica.com

Kotatuli Kallontie 1117, Kittilä p. 044 050 5174 info@kotatuli.fi www.kotatuli.fi

Snow Fun Safaris Sivulantie 12, Äkäslompolo p. 050 589 2223 info@snowfunsafaris.com www.snowfunsafaris.com

Ylläs Ski Hiihtokoulu Tunturintie 56, Äkäslompolo p. 040 509 3117 yllas-ski.hiihtokoulu@ laplandhotels.com www.laplandhotels.com

Kuerkievari KuerHotel & KuerHostel Kievarintie 5, Äkäslompolo p. 044 230 9540 myynti@kuerkievari.fi www.kuerkievari.fi

Ylläksen MettäEllit p. 044 260 9917 paula.sieppi@gmail.com www.paulasieppi.com

Karilan Navettagalleria Karilantie 31, Äkäslompolo p. 0400 589 638 navettagalleria@gmail.com www.navettagalleria.fi

Lapland Hotels SnowVillage Lainiotie, Kittilä p. 040 416 7227 snowvillage@ laplandhotels.com www.laplandhotels.com/ snowvillage Rönölä saunat tilauksesta Rönöläntie 2 (Luosuntie 88), Kolari p. 040 511 8102 info@ronola.fi www.rönölä.fi Trubaduuri Kauno Kaulanen kaulanen@saunalahti.fi Ylläksen Vaellushevoset Kuerlinkantie 2, Äkäslompolo p. 050 4361 921 info@yllaksenvaellushevoset.fi www.yllaksenvaellushevoset.fi Ylläksen Yöpuu Tunturintie 18, Äkäslompolo p. 0400 796 012 info@yopuu.fi www.yllaksenyopuu.com Ylläsguide p. 040 565 2573 info@yllasguide.com www.yllasguide.com Hidden Trails Lapland p. 050 594 5069 hiddentrailslapland@gmail.com www.hiddentrailslapland.com

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

Ruokailu, illanvietto ja latukahvilat Aurinkotupa Aurinkokuja 1, Ylläsjärvi p. 050 433 8358 posti@suklaaruusu.com www.suklaaruusu.com/ aurinkotupa Bar Kaappi - Ylläs Vaeltajantie 2, Ylläsjärvi p. 0400 760 773 barkaappi@barkaappi.com www.barkaappi.com Cafe & Bar Routa Sannanrannantie 3, Äkäslompolo p. 0400 818 884 mikko@routa.net www.routa.net WELL, Kitchen and Northern Café Tunturintie 22, Äkäslompolo p. 040 752 0481 www.facebook.com/ kitchenwell/ Cafe Restaurant Ylläs Kota Vaeltajantie 2, Ylläsjärvi p. 0400 902 890 yllaskota@gmail.com www.facebook.com/yllaskota.fi

Elämänluukku savottakahvila p. 0500 331 227 elamanluukku@ elamanluukku.fi www.elamanluukku.fi Jokerikuppila-rinnekahvila Ylläs-Ski p. 0400 891 220 yllaskuurakka@saunalahti.fi

Kesängin Keidas -latukahvila Kesänkijärven itäpää p. 040 551 2185 yllaskuurakka@saunalahti.fi Tunturijärven latukahvila Tunturijärvi p. 040 541 4015 Cafe Lippuluukku Iso-Ylläksentie 44 p. 040 411 5939 Aurinkoravintola Iso-Ylläksentie 44, Ylläsjärvi (Aurinkorinne) p. 040 328 8157 www.facebook.com/ aurinkoravintola/ Konditoria-Leipomo Suklaaruusu Tunturintie 16 A 4, Äkäslompolo p. 045 257 6550 posti@suklaaruusu.com www.suklaaruusu.com Konijänkän Kotieläinpiha Konijänkäntie, Äkäslompolo p. 044 297 6039 info@konijanka.fi www.konijanka.fi

Lapland Hotels Saaga Iso-Ylläksentie 42, Ylläsjärvi p. 016 323 600 saaga@laplandhotels.com www.laplandhotels.com Lapland Hotels Ylläskaltio Sivulantie 7, Äkäslompolo p. 016 552 000 yllaskaltio@laplandhotels.com www.laplandhotels.com Lapland Hotels Äkäshotelli Äkäsentie 10, Äkäslompolo p. 016 553 000 akashotel@laplandhotels.com www.laplandhotels.com Luosujärven Rantakahvila Luosunkuja 5, Kolari p. 040 762 7795 raimoheikkinen@suomi24.fi Kotamaja / Latvamaja Pallas-Yllästunturin Kansallispuisto p. 044 997 6666 Twitter: @Latvamaja Peurakaltio Tallikahvio Aakenuksentie 388, Muonio p. 040 514 6655 riitta.kekalainen@cpf.fi www.peurakaltio.fi Public House Selvä Pyy Tunturintie 16, Äkäslompolo p. 050 555 7709 info@selvapyy.fi www.selvapyy.fi Ravintola-Pizzeria Otso Iso-Ylläksentie 1, Ylläsjärvi p. 0400 883 060 otso@talvennapa.fi www.ravintolaotso.fi Ravintola Rouhe Lompolontie 3, Äkäslompolo p. 040 506 4044 rouhe@ravintolarouhe.fi www.ravintolarouhe.fi Ravintola Ylläksen Pihvikeisari ja Sarakka Iso-Ylläksentie 1, Ylläsjärvi p. 016 565 440 pihvikeisari@kurtakko.fi www.pihvikeisariyllas.com

ALUEEN PALVELUT

63


YLLÄKSEN MATKAILUINFO – LUONTOKESKUS KELLOKAS Tunturintie 54, Äkäslompolo p. 040 550 2424, info@yllas.fi, www.yllas.fi

Haltiakammi & Kivinavetta Ylläksentie 168, Kolari p. 044 237 4623 info@haltiakammi.fi www.haltiakammi.fi

Head Ski Rent & Sport Shop Vaeltajantie 2, Ylläsjärvi p. 040 450 3758 yllas@headskirent.fi www.headskirent.fi

Y1 Ski Shop, Äkäslompolo Tunturintie 56, Äkäslompolo p. 040 509 3082 yllas-ski@laplandhotels.com www.laplandhotels.com

Tanon talo Tiurajärventie 1, Äkäslompolo p. 0400 069 3730 ahti.kaulanen@yllas.fi www.lumiperhonen.fi

Ravintola Taiga Vaeltajantie 2, Ylläsjärvi p. 040 351 0977 taiga@tch.fi www.taigaan.fi

Jemessport Vaeltajantie 2, Ylläsjärvi p. 0400 725 766 jemessport@gmail.com www.jemessport.com

Äkäslompolo Sportshop Tunturintie 15, Äkäslompolo p. 016 569 099 sportshop@yllas.fi www.akaslompolosportshop.fi

Ravintola Toweri Tunturintie 16, Äkäslompolo p. 040 741 1670 toweri@yllas.fi www.toweri.fi

Mailan Putiikki Tunturintie 6, Äkäslompolo p. 016 569 235 myynti@mailanputiikki.fi www.mailanputiikki.fi

Tunturi-Lapin Vesi Oy Martinsaarentie 3, Äkäslompolo p. 0400 315 761 hanna.lehtonen@ tunturilapinvesi.fi www.tunturilapinvesi.fi

Ravintola Ylläskammi Vaeltajantie 2, Ylläsjärvi p. 040 738 5307 yllaskammi@iso-yllas.fi www.yllasravintolat.fi

Joulupukin käsityöpirtti Reittitie 2, Äkäslompolo p. 040 544 0585 info@yllasholiday.fi www.lappvillage.fi

Ravintola Poro Sivulantie 22, Äkäslompolo p. 040 506 4020 poro@ravintolaporo.fi www.ravintolaporo.fi

Jounin Kauppa Sannanrannantie 3, Äkäslompolo p. 040 711 8800 info@jouninkauppa.com www.jouninkauppa.com

Lapland Hotels SnowVillage Lainiotie, Kittilä p. 040 416 7227 snowvillage@ laplandhotels.com www.laplandhotels.com/ snowvillage Velhon Kota -latukahvila p. 040 747 0614 Info@velhonkota.fi www.velhonkota.fi Villi Pohjola Café & Restaurant Tunturintie 54, Äkäslompolo p. 040 778 1808 yllas@villipohjola.fi www.wildnordic.fi/fi/ villi-pohjola-cafe-restaurant

Kaupat ja ostospaikat Eelin kauppa Tirroniementie 1, Ylläsjärvi p. 016 565 501 eelin.kauppa@k-extra.com www.eelinkauppa.fi

64

ALUEEN PALVELUT

Konditoria-Leipomo Suklaaruusu Tunturintie 16 A 4, Äkäslompolo p. 045 257 6550 posti@suklaaruusu.com www.suklaaruusu.com Lumiperhonen Oy Tunturintie 15, Äkäslompolo p. 040 702 1356 ahti.kaulanen@yllas.fi www.lumiperhonen.fi Neulepaja Pirkko Pudas Sivulantie 20, Äkäslompolo p. 040 520 7006 pirkko.pudas@yllasniiles.fi www.yllasniiles.fi Team Sportia Äkäslompolo Tunturintie 16, Äkäslompolo p. 020 712 0460 yllas@sportia.com www.sportia-yllas.com

Muut palvelut Kolarin kunta Isopalontie 2, Kolari kirjaamo@kolari.fi www.kolari.fi

Ylläksen Kiinteistövälitys LKV Tunturintie 8, Äkäslompolo p. 0400 210 063 info@yllaslkv.fi www.yllaslkv.fi

Lapin Taikaa -ryhmis Sannanrannantie 3, Äkäslompolo p. 040 166 9692 lapintaikaaryhmis@gmail.com www.lapintaikaaryhmis.fi

Ylläksen Kiinteistöpalvelu Oy Aihkitie 1 B, Äkäslompolo p. 0400 690 163 kiinteistopalvelu@yllas.fi www.yllasmakela.fi

Lastenhoito Peikonpesä Iso-Ylläksentie 44 p. 040 411 5939 Kolarin Pesula Teollisuustie 8, Kolari p. 016 561 313 posti@kolarinpesula.fi www.kolarinpesula.fi Tunturi-Lapin Hinaus Kisatie 3, Sieppijärvi p. 040 580 6999 hinaus@t-lh.fi Luova Media Oy / Kuukkeli-lehti Lehontie 2 A 1, Äkäslompolo p. 016 569 567 toimitus@kuukkeli.com www.kuukkeli.com Pyhän Laurin Kappeli Kotivaarantie, Äkäslompolo p. 040 538 6943 kolari@evl.fi www.kolari.seurakunta.net Särestöniemi-museo Särestöntie 880, Kaukonen p. 016 654 480 info@sarestoniemenmuseo.fi www.sarestoniemimuseo.com

YlläsAvain Tunturintie 16 A 1, Äkäslompolo p. 0400 190 217 yllasavain@yllas.fi www.yllasavain.fi Ylläspalvelu Iso-Ylläksentie 42 A, Ylläsjärvi p. 0400 774 757 huolto@ant-tilat.fi www.kiinteistohuoltoyllas.fi Yllästunturin luontokeskus Kellokas Tunturintie 54, Äkäslompolo p. 0206 397 039 kellokas@metsa.fi www.luontoon.fi/yllastunturi Pallastunturin luontokeskus Pallastunturintie 557, Pallastunturi (Muonio) p. 0206 397 930 pallastunturi@metsa.fi www.luontoon.fi/pallastunturi Tunturi-Lapin luontokeskus Peuratie 15, Enontekiö p. 0206 397 950 tunturi-lappi@metsa.fi www.luontoon.fi/tunturi-lappi


OSTA JA TUE! Anna tukesi Ylläksen latujen ja reittien ylläpitoon.

Kartta

10€ Hintas Pri Price Preis

Seuraa Ylläksen reittien kunnossapitoa reaaliajassa sähköisestä reitti- ja latupalvelusta!

10 EUR

1EU0R

yllas.fi/shop Ylläksen talviurheilukartta Ylläs winter sports map 1:55 000

10€

lläs artta k ri - Y Kola elkkailu k Map c ik a r r o T t t e moo wmobilatkailuyhdistys ry Sno lläksen M 0 000 Y

Verkko

10€

1:20

Karttojen tuotto käytetään Ylläksen

OSTA JA TUE BUY A ND S UP P ORT

.fi .yllas UKIJA www ILUN T KA

KELK

SNOW

PORT

K SUP

C E TRA MOBIL

2019

LATUJEN reittien ylläpitoon ja kehittämiseen. All profits from this map will be used TUKIJA

to maintain and develop Ylläs trails. SKI TRACK SUPPORT

Ylläksen Matkailuyhdistys ry

Kartta

2019 PYÖRÄIL www.yllas.fi YN TUKIJ A BIKE TR AILS SUPP

2019

ORT

Tarrat

5€ Latu- ja reittiverkoston käyttö on kaikille ilmaista. Painotuotteiden sekä sähköisen reitti- ja latupalvelun tuotto käytetään lyhentämättömänä latujen ja reittien ylläpitoon ja kehittämiseen. Kiitos tuestasi! Ylläksen Matkailuyhdistys ry LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

3


Näin saavut Ylläkselle

Kittilä

Napapiiri

Helsinki

New York

Lontoo

Düsseldorf

Pariisi

München Zürich

Suorin lennoin Kittilään matkustat talvikaudella 2018–2019 kotimaan lisäksi Lontoosta, Pariisista ja Zürichista (Finnair) sekä Münchenista (Lufthansa) ja Düsseldorfista (Germania). Lentoyhtiöt ympäri maailman liikennöivät Helsinkiin, josta talvikaudella lähtee useita päivittäisiä lentoja Kittilään.

Ylläs sijaitsee Kolarin kunnassa Länsi-Lapissa, noin 175 kilometriä napapiirin pohjoispuolella – vain puolen tunnin ajomatkan päässä Kittilän lentokentältä ja Kolarin rautatieasemalta.

66


Lentäen Kittilän ja Rovaniemen lentoasemalle Helsingistä, Turusta ja Tampereelta liikennöivät Finnair, Norwegian ja SAS. Lennon kesto on 1–1,5 tuntia. Kittilän lentoasemalta on järjestetty bussikuljetus Ylläkselle. Katso aikataulutiedot ja varaa lennot verkkosivustoilta: finnair.com, norwegian.com, flysas.com.

Junalla Helsingin rautatieasemalta lähtevällä

Tokio

autoyöjunalla saavut perille seuraavaksi aamuksi. Voit nousta junan kyytiin myös välipysähdyspaikoilta läpi Suomen. Kolarin rautatieasemalta on järjestetty bussikuljetus Ylläkselle. Yhteydet, aikataulut ja liput löydät osoitteesta: vr.fi.

Bussilla

Kittilä Kolari

Bussilla matkustat suoraan Ylläkselle kaikkialta Suomesta. Yhteydet, aikataulut

Rovaniemi

Napapiiri

ja liput löydät verkkosivustoilta: matkahuolto.fi, onnibus.com.

Kemi

Autolla Oulu

Ylläkselle saavut vaivatta myös omalla autolla. Etelästä saapuessasi aja tietä 21 / E8 Kolariin ja tietä 939 Ylläsjärvelle. Äkäslompoloon pääset kääntymällä 10 kilometriä Kolarin jälkeen tielle 940. Ro-

Seinäjoki

vaniemeltä Kittilään pääset myös tietä 79 ja Ylläsjärvelle Kittilän keskustan jälkeen tietä 939. Ylläsjärveltä ajat Äkäslompoloon kätevästi Maisematietä pitkin.

Tampere Turku Helsinki

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

67


S

G

Ylläs Skibus

OUND IN YL AR LÄ T E

Matkaliput

ww

Skibus u w.yl las.fi/skib

s

Aikuinen

Lapsi*

Maksutavat

Kertalippu

5€

3€

Ylläs Tiketti -sovellus / käteinen

Päivälippu

10 €

6€

Ylläs Tiketti -sovellus

Viikkolippu

35 €

21 €

Ylläs Tiketti -sovellus

* Lasten lippu 6–11-vuotiaille. Alle 6-vuotiaat matkustavat maksutta.

Aluelippu (hissilippu + bussilippu)

• Aluelippu ladataan KeyCard-älykortille.

• Lipunmyyntipisteissä myydään Ylläksen Aluelippuja, joihin sisältyy

• Kausi- ja firmalippuihin kuuluu Skibusin käyttöoikeus ilman lisämaksua.

hissilipun lisäksi Skibusin rajaton käyttöoikeus.

• Lipunmyyntipisteet: Hiihtokeskukset Ylläs Ski Resort ja Sport

• Skibusin käyttöoikeuden hinta 1–5 päivän hissilippuihin on 3,5 € / päivä. 6–14 päivän hissilippuihin Skibusin käyttöoikeuden

Resort Ylläs, Lapland Safaris Ylläs (Äkäslompolon toimipiste) sekä

hinta on kiinteä 21 €.

Lapland Hotelsin Äkäshotelli, Ylläskaltio ja Saaga.

Aikataulu laskettelukauden alusta 5.5.2019 asti HUOM! Tarkista poikkeavat liikennöintiajat 24.–25.12., 31.12. ja 1.1. osoitteesta www.yllas.fi/skibus. Pidätämme oikeuden muutoksiin. Liikennöitsijä: Ylläs Express, 040 575 4765.

Bussi nro.

5

0* :3

19

5

:4 17

0

:3

* *

19 19

:2

0*

19

:2 5

0 :4

17

:3 5

17

:2 6

:4 1

17

6 :2 5

17

5

:2

17

0

:2 0

5*

19

:1

0

17

:3

5

5

:1

17

5 :1

:4

0

16

00

16

6: 1

1

4:

15

:0

5

0

16

13 :0

0 2

1

16 :0 2 1 Bussi nro.

T = Pysähtyy tarvittaessa

* 22.12.2018–5.1.2019 ja 16.2.2019–26.4.2019. ** Pysäkki on Tunturintien varressa.

S A A P U M I N E N J A L I I K K UPidätämme M I N E N oikeudet muutoksiin. Liikenneöitsijä: Ylläs Express, +358 (0) 40 575 4765

2

2

1

* 00

17 : 2

19 :

15

0 :4 15

11 : 1

12 :5 0

20

11

12 :5 5

:2 5

13

:0

0

5

11 11 :3

5

13

:2

:4 :3

:3 0

0

16

:4 8

T

17

6

:5 6

:2 :2

16

1 6

0

16

:5

16

16

0

:2 5

16

:1 6: 05

16 1

:5

1 :1

16

6 :2

14

5

6 5

:2

14 1

4: 20

5 :2

13

:5 0

13

:3

:5

0

13

:5

:3 1

13

17

:3

:3

5

0

T

T

17

0 :3

17

:0

15

16

30

6:

4: 1

1

0

0

13

:4

45 1 :4

11

11

0 :4 11

11

:3 5 11

11

0 :3

11

11

5 :4

0

10 1

** Pysäkki on Tunturintien varressa.

8 68

:0

1: 1

12

0

5 :5

:3 10

10

:2 6 10 :2 5 10 0 :2 10 5 :1 10

0 :0 2

* 22.12.2018–5.1.2019 ja 16.2.2019–26.4.2019.

10

10

Eelin Kauppa

0

Hotelli Ylläsrinne

9: 5

Saaga

:0 0

Sport Resort Ylläs / Taiga

10

Ylläs-Ski Y1

10 :3

Nilivaara

9:

0

0* 5* :4

18

0 5

19

:0

0*

18

17 :1 17

:1

5 :2 15

:5 0*

17

:0

5

17 :0 5 18 :4 5*

18

:3

5

16

:5

:1 15

0

15 :1 5 15 :2

0

15

.1

5

15

:0

0 :3

0 :2

12

1 3

5 :3 12 12 :3 5 12 :5 0

Äkäshotelli

YLLÄSJÄRVI – YLLÄS – ÄKÄSLOMPOLO

* :1 9

18 *

0

:2 0

18

:2

5*

18

:4

16

0

:4 5

16

:1

1 5

:3 8

16

:0 3

15

:0

5

15

0 :5

14

:5 5

5

14

0

14

:1 8 :2 :2

:1 0 :2

11 :2 0

Ylläskaltio

45

5

5* :1

18

0

:3

16

40

:0

4:

15

Jounin Kauppa** (Tunturintie)

5

Kuer / 7 Fells Hostel

11 :5 10

11

0 0

11

:1

0

11 :1

:3 0 :3

5

5 :1

30 9:

10

10 10 45 9:

Karila th

:4

1

1*

14

12 9 :0 12

13

:1 0

12

13

5 :1

1

5

12

1 3

3 :0 5 :0

:1 0

1

:4 9

0

15

:0

3:

12

5 :0

:3 10 10

:3 9

11

:4 5

10

11

:1 0

10

:4

0

5 :0

11

:0 3

18 9:

10

9: 20

10

9: 25

2

ÄKÄSLOMPOLO – YLLÄS – YLLÄSJÄRVI

10

2

1

0

1:

:3

1

00

1

5

10

.0

15

10

9:

2

1

1

0

2

1*


940

MUONIO

LAINIO

ila

th

KUKAS

K ar

PA L L AS -Y L L ÄST UN T URIN KA N SAL L ISP UISTO

o sk al ti

KELLOSTAPULI

IE

Yl

s-

K

Sk i

O

LA

Y1

R

I

Yl

Ku e

r/

7

Fe l

ls

H os

te

l

KUER

N ili

Jo Äk uni n äs ho kau te pp lli a

va a

ra

KESÄNKI

Sp Ta or ig t R a es o

rt

Yl

s

/

M

A

IS

E

M

A

T

940

Ee l

nn ri lä s

KOLARI

Yl li H ot el

Ylläs Around – löydä Ylläksen alueen liikenneyhteydet ja aikataulut yllas.fi -etusivulta.

in

e

ka u

pp a

K

IT

T

IL

Ä

Sa ag

a

9401

9404

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

80

69 9


16 3

13 23

16

Tiurajär

Ristimella

ventie

Tiurajär

ventie

23

Ristimella

1

Helukka

Reittien merkityt lähtöpaikat Bussipysäkit 0 km

0,5 km

1 km

17

2

Seita

Tiurajärventie

ompolo Äkäslompolo Nilivaara 19

Nilivaara 26

24

20

7

21 30

tie

Tuntu

rintie

lon

31

3

18

12

po

28 14 25

27 11

m

2

Lo

1

2

28 14 25

31

Äkäsjoki

15 8

24

1

7

21 30

18 12 Kesänkijoki Tuntu

1

rintie

Äkäshotelli

11

Kesänkijoki

15

Kesänkijärvi

32 6 9

3

Peltotieva

Kesänkijärvi

20

10

Röhkömukka Kaulavaara

Röhkömukka

Peltotieva 4 Tun

turi

ntie Tun

turi

Karpaasinkangas

Kaulavaara

ntie

Karpaasinkangas 30 29

Palvelut Äkäslompolo 1. 2. 3. 4. 5.

Tunturintie

10 70

5

Luontokeskus Kellokas

18. Lapland Safaris & Northern Cafe & Kitchen Well 19. Pyhän Laurin Kappeli 20. Snow Fun Safaris 21. Taide- ja käsityögalleria Lumiperhonen 22. Ylläs Ski Y1 23. Savottakämppä Elämänluukku 24. Jounin Kauppa 25. Konditoria-Leipomo Suklaaruusu 22 26. Mailan Putiikki Hiihtokeskus 27. Team Sportia Äkäslompolo Ylläs Ski Resort Äkäslompolo Ylläksen 28. Ylläs Avain Maisematie Ylläksen 29. Yllästunturin luontokeskus Kellokas Maisematie 30. Äkäslompolo Sportshop 31. Sisu Outdoor 32. Velhon Kota Tunturintie

Cafe Bar Routa Public House Selvä Pyy Ravintola Rouhe Ravintola Poro Villi Pohjola Café & Restaurant 6. 7 Fells Hostel 7. Destination Lapland 8. Kuerkaltion Lomakylä 9. Kuerkievari, Kuerhotel & Kuerhostel 10. Lapland Hotel Ylläskaltio 11. Lapland Hotel Äkäshotelli 12. Lodge 67°N 13. Peurakaltio tallikahvio 14. Ylläksen Yöpuu 15. Due North Safaris 16. Karilan Navettagalleria 17. Konijänkän kotieläinpiha

5

Kellokas 30 29 Luontokeskus Kellokas 5

4

Ihmisen rinki

22 Hiihtokeskus Ylläs Ski Resort Äkäslompolo


1 1 Hiihtokeskus Sport Resort Ylläs 7 15

3

13 11

7

7 15

Lännentie

8

Palvelut Ylläsjärvi

Hiihtokeskus Sport Resort Ylläs

Sport Resort 2

3

13 11

1. Ylläskammi 718 (Ylläksen huipulla) 2. Café Lippuluukku 3. Ylläs Kota 4. Aurinkotupa 5. Kotaravintola Sarakka 6. Ravintola Ylläksen Pihvikeisari 7. Lapland Hotel Saaga 8. Hotelli Ylläsrinne Tunturipalo 9. Ylläs Lake Hotel 10. Lapland Hotels Snow Village 11. Jemes Sport 12. K-market Eelin Kauppa 13. Head Ski Rent 14. Kylmämaan Ohjelmat 15. Lapland Safaris

2

Tunturipalo

Iso läk -Yl ie

lä -Yl

Iso

nt se

tie

en

ks

Maisema

tie Maisema

tie

Ylinen Palovaara

Iso-Ylläksentie

Iso-Ylläksentie

tie

ran

vaa

Palo

tie

ran

vaa

Palo

ntie

tilä

Kit

sen tie

14

Iso-Y

Palovaara

lläk

Palovaara

tie

14

sen

8

lläk

8

Iso-Y

9

Palovaara

10

Ylinen Palovaara

5

10

Yllästokka

5

6

6

4

11

Ylläsjärvi

9

4

12

tie

en sjärv

Yllä

12

9 Ylläsjärvi

tie

en sjärv

Yllä

Rämeänniemi Rämeänniemi

1

Reittien merkityt lähtöpaikat Bussipysäkit 0 km

0,5 km

1 km

Lu tie

un

os

Lu

tie

un

os

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

71 11


YLLÄKSEN ULKOILUREITIT NYT VERKOSSA Löydä juuri sinulle sopiva ulkoilureitti Ylläksen laajasta verkostosta: yllas.fi/aktiviteetit/reittihaku

Haku lajin, reitin keston, pituuden, korkeuden ja vaikeusasteen mukaan Kattavat reittikuvaukset helpottavat valintaa


MUONIO

LAINIO

KUKAS

YLLÄS AROUND

PA LL AS-Y KA N SA

Löydä Ylläksen alueen K U E R liikenneyhteydet ja aikataulut yllas.fi -etusivulta O

LA

R

I

KE

IE

K

Reittisuunnittelupalvelu joukkoliikennettä käyttäville

M

A

IS

E

M

A

T

Kertoo reitin ovelta ovelle valittuna ajankohtana Kattaa Ylläksen paikallisliikenteen – Skibus, Junabussi ja Lentokenttäbussi – lisäksi kotimaan linja-auto-, juna- ja lentoliikenteen

Osta liput

YLLÄS TIKETISTÄ Ylläs Tiketti -lippusovellus Ennakkoliput Ylläksen alueen busseihin Alueen tapahtumien liput Helppo ja vaivaton Maksuvaihtoehdot:

Tiketti

Pankki- tai luottokortti, Svea-maksu, MobilePay

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

73


MATKAILUINFO

VIHREÄ YLLÄS

Löydät meidät Luontokeskus Kellokkaasta. Autamme kaikissa matkailijaa askarruttavissa kysymyksissä.

Ylläksellä retkeillään roskatta. Kun olet retkellä, polta palava jäte, kompostoi eloperäinen jäte käymälöihin ja vie roskat majapaikkasi jäteastiaan.

Tunturintie 54, 95970 Äkäslompolo info@yllas.fi, p. 040 550 2424

YLEINEN HÄTÄNUMERO 112

Ylläksellä säästetään luonnonvaroja hyvin järjestetyllä kierrätyksellä. Lajittele jätteesi ja vie paperi-, pienmetalli- ja lasijätteesi ekopisteisiin.

Ekopisteet Äkäslompolossa Jounin Kauppa Äkäslompolon VPK:n piha, Sivulantie 8

Jos eksyt tai joudut onnettomuuteen,

Äkäslompolon koulu

soita yleiseen hätänumeroon 112. Äkäslompolossa on pelastuspalvelu, joten apu on lähellä.

Ekopisteet Ylläsjärvellä

74

Matkapuhelimet toimivat lähes koko

Eelin Kauppa

Ylläksen alueella. Jos puhelimellasi ei ole

Palovaara, Palovaarantie

kenttää, nouse korkeammalle paikalle.

Läntinen parkkipaikka, tunturi

TIETOA MATKAILIJALLE


#ylläs #visityllas #luonnollisestiykkönen

@visityllas

Luonnollisesti somessa Pysy mukana Ylläksen tunnelmissa ja jaa omat kokemuksesi kanssamme kaikkina kahdeksana vuodenaikana. #ylläs #visityllas #luonnollisestiykkönen LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

75


Kahdeksan vuodenaikaa. Seitsemän tunturia. Aidot lappilaiset kylät. Kansallispuisto, jossa maailman puhtain ilma. Tutki ja löydä ympärivuotinen Ylläs.

www.yllas.fi

Ylläksen Matkailuinfo Luontokeskus Kellokas Tunturintie 54 FI-95970 Äkäslompolo Finland info@yllas.fi +358 40 550 2424

@visityllas

76

Profile for Visit Ylläs

Ylläs - Luonnollisesti Ykkönen  

Seitsemän tunturin Ylläs lumoaa ympäri vuoden. Talvisin nautit Suomen lumisimmasta luonnosta, pisimmistä rinteistä ja hoidetuimmista laduist...

Ylläs - Luonnollisesti Ykkönen  

Seitsemän tunturin Ylläs lumoaa ympäri vuoden. Talvisin nautit Suomen lumisimmasta luonnosta, pisimmistä rinteistä ja hoidetuimmista laduist...