Page 1

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

1


Seuraa ja osallistu somessa Pysy mukana Ylläksen tunnelmissa ja jaa omat kokemuksesi kanssamme kaikkina kahdeksana vuodenaikana.

#ylläs #visityllas #luonnollisestiykkÜnen #yllastrails

@visityllas

2


KAA

k

SYD Tamm

iku

ÄN

TA

u

H

uu

LV

el

I

m

EN

SIL

M

uu

ar

UM

as

uu uluk

ik

r

I

Jo

MOS

Loka

u sku Syy

El

u

o

K

V

Ä

ku

O

KE

RJ

o

ku

uk

u

To

UU

kuu

KA

Huht i

RUS

kuu

HANKIKANTO

alis

kuu

Ma

Ylläksen vuosi T

Kes

äku

u

Hein

äku

u

SA

DO

N

YÖTÖN YÖ

Luonnollisesti ykkönen Seitsemän tunturin Ylläs lumoaa ympäri vuoden. Talvisin nautit Suomen lumisimmasta luonnosta, pisimmistä rinteistä ja hoidetuimmista laduista. Kesäöiden loppumaton valo houkuttelee huipulle tavoittelemaan taivaita, maistelemaan metsien makuja ja pyöräilemään perille asti. Syysmaisemassa aisteja hellivät maailman puhtain ilma, ruskan punainen hehku ja revontulten räiske. Suomen suosituimman kansallispuiston portilla, aidoissa lappilaisissa kylissä runsaiden palveluiden lähellä viihdyt pitkään. Omat suosikkikohteeni löytyvät juuri Pallas-Yllästunturin kansallispuistosta: kesällä pyöräretki Kukastunturin päälle palkitsee huikealla näköalalla, talvella pakkaan jälkikasvun ahkioon ja suuntaan suksilla latukahvilakierrokselle. Tervetuloa Ylläkselle! Janne-Juhani Haarma Toimitusjohtaja Visit Ylläs

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

3


Tunturien raikkaimmat klassikot Pallas-Yllästunturin kansallispuiston maisemaa hallitsevat tunturit muodostavat lähes sata kilometriä pitkän ketjun. Suomen vanhimpia vaellusreittejä kulkiessa ihastut taigametsiin, valloitat huipun toisensa jälkeen ja koet elävät tunturikylät. Reitit ohjaavat henkeäsalpaaville näköalapaikoille, joilta voit ihastella muun muassa kansallismaisemaksi valittuja Pallastuntureita. Suomen suosituimmassa kansallispuistossa hengität tutkitusti maailman puhtainta ilmaa. Alueen karunkaunis luonto ja vaihteleva maasto tarjoavat erinomaiset puitteet retkeilyyn, vaeltamiseen, maastopyöräilyyn ja hiihtoon.

4


Luonnonmaantieteellisesti Pallas-Yllästunturin kansallispuisto sijaitsee Perä-Pohjolan, Metsä-Lapin ja Tunturi-Lapin rajamailla. Tuntureilla ja metsissä kohtaavat eteläiset ja pohjoiset lajit. Näillä seuduilla peräpohjalainen maanviljelyskulttuuri vaihtui aikoinaan pohjoiseksi poronhoitokulttuuriksi. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on Suomen kolmanneksi suurin, ja sen kävijöitä palvelee ainutlaatuinen Metsähallituksen kolmen luontokeskuksen ketju (Äkäslompolo, Pallas ja Hetta) sekä laaja taukopaikkojen ja autiotupien verkosto.

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

5


Ylläksen aidot kylät Ylläsjärvi ja Äkäslompolo Ylläksen palvelut ovat keskittyneet kahteen kylään molemmin puolin Yllästunturia: Ylläsjärvelle eteläpuolella ja Äkäslompoloon pohjoispuolella. Sekä Ylläsjärvellä että Äkäslompolossa voit aistia aitoa lappilaista paikallistunnelmaa luonnonkauniissa maisemissa ja maistella herkullista lähiruokaa, jonka lähteinä ovat ympäröivät metsät ja vedet. Ylläksen alueen pääelinkeino on matkailu, joka juontaa juurensa 1930-luvulta asti. Tätä nykyä molemmista kylistä löytyy ravintoloita, kauppoja, erikoisliikkeitä sekä monipuolisia majoitus- ja ohjelmapalveluja. Ylläsjärvellä ja Äkäslompololla on myös omat hiihtokeskuksensa, Sport Resort Ylläs ja Ylläs Ski Resort, jotka yhdessä muodostavat Suomen suurimman laskettelukeskuksen, josta löytyy maan suurin korkeusero ja pisimmät rinteet. Molemmista kylistä on luonnollisesti pääsy Ylläksen laduille sekä kelkkailu-, pyöräily-, patikointi- ja lumikenkäilyreiteille. Ylläksen perinteikkäissä kylissä on ympärivuotisia asukkaita hieman yli tuhat.

Äkäslompolon kylä sijaitsee Yllästunturin pohjoispuolella. Äkäs-sana on vanhaa lapinkieltä ja viittaa peuranpyyntiaitaan; lompolo on joen laajentuma.

6


Kolari – jokivarresta tunturiin Ylläksen matkailualue sijaitsee Kolarin kunnassa Tunturi-Lapissa, Ruotsin rajan pinnassa. Kolari tunnetaan Ylläksen lisäksi Tornion-Muonionjoen eli Väylän molemmin puolin vaikuttavasta meänkielisestä kulttuurista ja lohen kalastuksesta. Rajaton meänkieli kuuluu myös Kolarin tunturialueen murteessa – puhuthaan hoon päältä. Tuntureilta kannattaakin suunnata kierrokselle Kolarin kyliin ja Ruotsin Pajalaan: Väylä on valtionraja, joka on aina auki. Kolarissa voi vierailla vaikkapa Napapiirin Sankarit -elokuvien kuvauspaikoilla ja rajasillan toisella puolella sijaitsevassa aidossa ruotsalaisessa kyläkaupassa. Suomen kielellä pärjää Pajalassakin, joka on meänkielisen kulttuurin kehto länsinaapurissa – veikeät vastaukset saattavat vaatia etelämpää tulevilta hieman tulkintaa. Tornionjokivartta myötäilevä lohitie Kolarista Pelloon on hieno maisemareitti, jonka varrella näkee tornionlaaksolaista perinnemaisemaa ja sympaattisia pikkukyliä rajan molemmin puolin. Tervetuloa Kolahriin! Antti Määttä Kunnanjohtaja Kolari

Ylläsjärven kylä sijaitsee Yllästunturin eteläpuolella samannimisen järven ympärillä. Ylläsjärven ja Äkäslompolon yhdistää hienoja näkymiä tarjoava Maisematie.

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

7


YLLÄKSEN VUOSI

Ensilumi Ensilumi verhoaa Ylläksen valkoiseen vaippaan lokamarraskuussa ja antaa ensimmäisen viitteen tulevasta talvesta. Öisin lämpötilat putoavat pakkasen puolelle ja aamuisin maa ja puut kimmeltävät kuuraisina. Päivällä loppusyksyn aurinko lämmittää vielä retkeilijää. Pimeä iltataivas toimii näyttämönä revontulten tanssille.

ENSILUMI

s Va

lo

ku v

au

et ul nt vo Re

Ra

ts

as

tu

s

ly Py

ör

äi

ti oi n tik

oh i st aa M

8

Pa

to ih

ee t nt Ri

Go

nd

ol i

KAUDEN AKTIVITEETIT


LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

ENSILUMI

9


Talvikauden avaus Ylläs avaa talvikautensa marraskuussa – Suomen suurin hiihtokeskus ja laajin latuverkosto toivottavat laskulajien harrastajat ja hiihtäjät tervetulleeksi!

Kulttuuria Galleria Kellokkaassa Yllästunturin luontokeskus Kellokkaassa pääsee tutustumaan lappilaiseen taiteeseen. Galleria Kellokaan vaihtuvat näyttelyt esittelevät teoksia niin nousevilta taiteilijoilta kuin vanhoilta konkareilta.

TUNTURIVINKKI:

Tee kuukkeliretki Kesängille Kesängin ja Kellostapulin välissä sijaitseva Kesänkijärvi on Ylläksen alueen suosituimpia retkeilykohteita. Lähes kesyt kuukkelit ihastuttavat kulkijoita – nappaa ruuanmuru, ojenna käsi ja katso, mitä tapahtuu!

10

ENSILUMI


K K

D

K

U

Y

A EN N E N Ö

L A T A A S Ä H K ÖI N EN R EI T T I - J A L A T U P A L V EL U

yllas.fi/shop

Maastohiihto Ylläs on maastohiihtäjän mekka. Suomen laajin latuverkosto ja ensiluokkainen latupalvelu takaavat loistavat harrastusmahdollisuudet. Ylläksellä hiihdetään luonnonlumilla koko kausi. Alkutalvesta avattavat latukilometrit ovat valaistuja iltakymmeneen asti ja sijaitsevat korkealla, jossa keli on pakkasilla leudompi kuin alhaalla kylissä.

KATSO LISÄÄ

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

yllas.fi/aktiviteetit/hiihto

ENSILUMI

11


YLLÄKSEN VUOSI

Kaamos Alkutalven myötä päivänvalo vähenee ja kaamos koittaa. Auringonsäteiden pilkahdukset horisontissa ovat niukkoja, mutta ainutlaatuisen värikkäitä. Kaamoksen hämärä henkii Lapin taianomaista mystiikkaa ja takkatulen ääressä ihminen voi hiljentyä luonnon mukana. Selkeinä öinä revontulet tuovat valoa pimeyteen.

ily

KAAMOS

aa M

ik m Lu us va ku

lo Va

st o

en

t nt ee ly ör

py vi Ta l

Re

vo

nt

ul

äi

et

s tu as ts Ra

Ri

Ke

Hu

ila

sk y

t

us

i nd ol Go

ro t Po

hi

ui nt i to an Av ilu ka el k rik oo tto M

12

ih to

KAUDEN AKTIVITEETIT


LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

KAAMOS

13


Kuva: Eeva Mäkinen

Huskyajelulle kaamostunnelmissa Huskyt, koirarotujen lassevirenit, ovat luotuja juoksemaan ja rakastavat sitä. Ylläksellä koiravaljakkoajelua pääsee kokeilemaan pitemmillä ja lyhyemmillä lenkeillä päivittäin lumisena aikana. Uudet karvakaverit odottavat!

Joulu ja uusivuosi Joulu Lapissa on unohtumaton juhla: korkeat nietokset ja kaamoksen hiljaisuus ja värit luovat oikean joulutunnelman. Uutenavuotena tunturissa juhlitaan railakkaasti ilotulituksin ja monenlaisin menoin!

TUNTURIVINKKI:

Nouse hissillä Ylläksen huipulle Mahtava Yllästunturi on ansaitusti Ylläksen matkailualueen keskipiste. Suomen eteläisimmän suurtunturin huipulta avautuu upeat maisemat, ja sieltä löytyy myös Suomen korkeimmalla sijaitseva ravintola.

14

KAAMOS


K K

D

K

U

Y

A EN N E N Ö

Laskettelu ja lumilautailu Laskukansa tietää, ettei Ylläksen rinteille löydy kotimaasta vertaista – sekä Suomen suurin korkeusero että pisin rinne ovat Ylläksellä. Kahden hiihtokeskuksen 63 rinteestä ja ympäröivien tuntureiden vapaalaskukohteista löytyy mäkiä kaikille laskijoille. Parkki, lastenrinteet ja hiihtokoulu lisäävät hauskanpidon kirjoa koko perheelle.

KA T S O LISÄÄ

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

yllas.fi/aktiviteetit/laskettelu

KAAMOS

15


YLLÄKSEN VUOSI

Sydäntalvi Vuodenvaihteen jälkeen päivät alkavat hiljalleen pidentyä. Lisääntyvä valo innostaa ihmiset aktivoitumaan – sydäntalven paukkupakkasilla voi liikkua luonnossa rauhallisemmin, leudommalla säällä kannattaa suunnata laduille ja rinteisiin. Keskellä talvea Ylläksen reiteillä on tilaa liikkua ja kylissä voi aistia kansainvälistä tunnelmaa.

ily

SYDÄNTALVI

aa M

ik m Lu us va ku

lo Va

st o

en

t nt ee ly ör

py vi Ta l

Re

vo

nt

ul

äi

et

s tu as ts Ra

Ri

Ke

Hu

ila

sk y

t

us

i nd ol Go

ro t Po

hi

ui nt i to an Av ilu ka el k rik oo tto M

16

ih to

KAUDEN AKTIVITEETIT


L U MI S EN A A I K A N A Y L L Ä K S EN K A T U V A L OT S A MMU T ET A A N ÖI S I N , J OT T A R EV ON T U L I A V OI I H A S T EL L A MA J A P A I K A N P I H A S T A .

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

SYDÄNTALVI

17


Ylläs Jazz & Blues Sekä esiintyjien että yleisön rakastama lämmintunnelmainen musiikkitapahtuma svengaa tunturissa kaamoksen päätteeksi. Laadukkaaseen artistikatraaseen kuuluu vuosittain jazzin, bluesin ja juurimusiikin kansainvälisiä tähtiä.

Kuva: Daniel Taipale

Porot Porot, pohjoisen sherpat, auttoivat aikoinaan postinkannossa Ylläksellä. Poroihin voi tutustua lähemmin porotilavierailulla, jossa pääsee myös poroajelulle.

TUNTURIVINKKI:

Kelkkaile Kuerin päälle Sydäntalvella elohopea saattaa tippua Ylläksen kylissä niin alas, että ulos ei huvita mennä. Vaikkei uskoisi, ylhäällä tunturissa on usein huomattavasti lämpimämpää. Kuertunturin huipulle pääsee moottorikelkalla nauttimaan huikeista näköaloista.

18

SYDÄNTALVI


K K

D

K

U

Y

A EN N E N Ö

Fatbike-pyöräily Leveärenkaiset läskipyörät sopivat täydellisesti Ylläksen maastoihin, jossa niillä voi liikkua ympäri vuoden. Paksut renkaat tekevät kyydistä tasaista ja miellyttävää jopa lumisilla tuntureilla. Talvipyöräreittejä huolletaan kuten latujakin, joten olosuhteet ovat aina parhaat mahdolliset – Ylläksen reitistö on jo sadan kilometrin mittainen.

KA T SO L I SÄÄ

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

yllas.fi/aktiviteetit/pyoraily/talvipyoraily

SYDÄNTALVI

19


YLLÄKSEN VUOSI

Hankikanto Kevättalvella Ylläs tulvii valoa, kun auringonsäteet heijastuvat kirkkailta valkoisilta hangilta. Hankikanto on upeaa aikaa tunturissa niin rinteissä, laduilla kuin luontoreiteillä: hyväntuuliset ulkoilijat nauttivat olostaan kupposella kuumaa repusta tai latukahvilasta, ja metsän eläimetkin tepastelevat kylille ihmettelemään kevään kuhinaa.

ily

HANKIKANTO

ku lo Va

ör py vi Ta l

va

äi

us

ly

M

Lu

m

aa

ik

st o

en

t nt ee Ri et

Re

vo

nt

ul

tu as ts Ra

Po

ro

s

t

Ke

Hu

ila

sk y

t

us

i nd ol Go en

in m ki lk Pi

hi

ui nt i to an Av ilu ka el k rik oo tto M

20

ih to

KAUDEN AKTIVITEETIT


LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

HANKIKANTO

21


Visma Ski Classics Ylläs-Levi 67 kilometriä Tiukka kilpailu ja mahtava massahiihto­ tapahtuma Suomen upeimmilla laduilla ja mykistävissä maisemissa! Uutena lisänä vuoden 2018 kisassa myös lyhyempi matka: 50 kilometriä Äkäslompolosta Leville.

TUNTURIVINKKI:

Pilki Pyhän juurella Pilkkireissulla järven jäällä raikkaasta ulkoilmasta voi nauttia ihan jokainen, vaikkei kalastus kummemmin nappaisikaan. Pyhäjärvi mahtavan Pyhätunturin kupeessa on loistava kohde pilkkiretkille – ei kun kairaamaan!

Kuva: Daniel Taipale

Lumikengillä luontoon Ylläksellä on noin 50 kilometriä merkittyjä lumikenkäreittejä. Opastetuilla retkillä kuulet tarinoita tunturiluonnosta ja kylistä. Lumikenkäilyä on helppo kokeilla myös omin päin: Ylläksellä on useita vaihtoehtoja lumikenkien vuokraamiseen.

22

HANKIKANTO


K K

D

K

U

Y

A EN N E N Ö

Vapaalasku Ylläs on Suomen monipuolisin vapaalaskualue – sekä hiihtokeskuksen välittömässä läheisyydessä että hieman etäämpänä on tarjolla rajaton määrä laskuseikkailuja, kaikki Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. Ylläs on myös edelläkävijä lumiturvallisuudessa ja tarjoaa paikallisen lumiturvallisuusennusteen ainoana keskuksena Suomessa. Muista aina turvallisuus, kun liikut luonnonvaraisilla rinteillä. Hiihtokeskuksissa ei ole lumivyöryvaaraa.

K ATS O LIS ÄÄ

yllas.fi/aktiviteetit/laskettelu

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

HANKIKANTO

23


YLLÄKSEN VUOSI

Kevät Kevään edetessä lumi sulaa ja vesi solisee pieninä puroina tuntureilta kohti järviä ja jokia, joiden jäät tekevät lähtöään. Porot vasovat ja muuttolinnut palaavat Lappiin talven matkoiltaan. Touko-kesäkuun raikkaissa keleissä retkeillessä voi miltei silmin havaita, kun luonto heräilee talven horroksesta kesän kukoistukseen.

24

KEVÄT

au s ku v lo Va

ör äi ly Py

i Pa

tik

oi

nt

ta on el

on g ub nt

M

au s

us st la Ka

Li

Fr

isb

ee g

ol

f

KAUDEN AKTIVITEETIT


LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

KEVÄT

25


TUNTURIVINKKI:

Hiihdä juhannuksena Lainiolla Lainiotunturin luoteissivulta löytyy Lumikuru, joka on nimensä mukaisesti hyvä paikka vaikkapa juhannushiihdolle. Kurun lähistöllä voi ihailla myös jääkauden jälkiä, sillä tunturinrinnettä vyöttää toistasataa lieveuomaa.

Eläimet tuovat elämää kyliin Porot seuraavat ikiaikaista vuoden kiertoa ja hakeutuvat keväisin alas kyliin, jossa kulkeminen on helpompaa lumien sulaessa tuntureilta. Sekä Ylläsjärvellä että Äkäslompolossa on lintutornit, joista voi bongailla talven jälkeen siivekkäitä paluumuuttajia hienoissa maisemissa.

Ylläs Mayhem Vappua edeltävänä viikonloppuna on extreme-meininki, kun Ylläs Mayhem shreddaa tunturissa! Luvassa on äärimmäistä kelkkailua, pyöräilyä, lautailua ja suksittelua, joka ei takuulla jätä ketään kylmäksi.

26

KEVÄT


K K

D

K

U

Y

A EN N E N Ö

Kalastus Ylläkseltä on vain puolen tunnin ajomatka Suomen ykköslohikohteisiin lukeutuvalle Tornion-Muonionjoelle eli Väylälle. Kalaisa rajajoki on tunnettu suurista lohistaan, ja sama lupa oikeuttaa kalastamaan sekä Suomen että Ruotsin puolella. Myös Ylläksen lähialueen järvet ja joet ovat otollisia kalapaikkoja. Kalaretkiä, opastusta ja välineitä on saatavilla ohjelmapalveluyrityksiltä. Kalastuslupia myy Metsähallitus (Eräluvat-palvelu verkossa).

K ATS O LIS ÄÄ

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

yllas.fi/aktiviteetit/metsastys-ja-kalastus

KEVÄT

27


YLLÄKSEN VUOSI

Yötön yö Lapin kesän tunnusomaisin ilmiö on keskiyön aurinko eli yötön yö, jonka aikana pikkutunteja ei kannata tuhlata nukkumiseen vaan luonnossa liikkumiseen. Kesäyöt ovat mukavan viileitä ja luonnossa näkee paljon elämää. Tunturin huippu on lyömätön paikka keskiyön auringon ja loputtoman maiseman ihailuun.

28

YÖTÖN YÖ

nt Pa

el

us

M P Va

lo

ku

va

SU

s tu as ts

tik oi

on ta

st us la Ka

Go ly äi ör Py

Ra

Po

lk

uj

uo

ks u

Fr is

be

nd ol

i

eg

i

ol

f

KAUDEN AKTIVITEETIT


LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

YÖTÖN YÖ

29


TUNTURIVINKKI:

Pyörähdä Varkaankurussa Kellostapulilla Varkaankurun luontopolku on Ylläksen alueen suosituimpia reittejä. Luontokeskus Kellokkaan pihasta lähtevä polku on pitkostettu ja porrastettu helppokulkuiseksi koko perheelle, ja sen varrelta löytyy tulistelupaikka ja kota.

Nuts Ylläs Pallas Tässäpä mahdollisuus haastaa itsensä toden teolla! Ultrajouksun kuningasmatka 134 kilometriä vie kilpailijat Ylläkseltä kansallispuiston halki Hettaan. Harrastajille on tarjolla lyhyempiä matkoja. Tapahtuma on ainoa Ultra-Trail World Tour Discovery Race -sarjan kilpailu Suomessa.

Ylläs Soikoon! Legendaarinen tanssimusiikkitapahtuma on Ylläksen keskikesän huipennus, jonne tuhannet juhlijat saapuvat nauttimaan hyvästä musiikista ja Lapin kesän taiasta. Esiintyjinä on joka vuosi Suomen eturivin artisteja.

30

YÖTÖN YÖ


K K

D

K

U

Y

A EN N E N Ö

Pyöräily Ylläksestä tuli Suomen monipuolisin ympärivuotinen pyöräilykohde, kun Pallas-Yllästunturin kansallispuiston reitistö avautui kesällä 2017. Ylläkseltä alkava pyöräilyverkosto tarjoaa polkuja kaikenikäisille ja -tasoisille pyöräilijöille. Sähköavusteiset maastopyörät avaavat täysin uusia mahdollisuuksia kokea alueen ainutlaatuinen luonto. Sähköpyöriä voi vuokrata useasta paikasta Ylläksellä.

K ATS O LIS ÄÄ

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

yllas.fi/aktiviteetit/pyoraily

YÖTÖN YÖ

31


YLLÄKSEN VUOSI

Sadonkorjuu Sadonkorjuu tarkoittaa Lapissa marjastusta, sienestystä, metsästystä ja kalastusta. Näitä perinteitä vaalitaan ja luonnon antimia varastoidaan pitkän talven varalle. Päivät ovat lämpimiä, yöt viileitä - revontulikausi alkaa syksyn ensimmäisinä pimeinä iltoina, ja vuoden upeimmat näytökset koetaan usein juuri tällöin.

32

SADONKORJUU

ta

ja

s

M

el

M ar ok uv Va l

ul nt vo Re

au

et

s tu as ts Ra

on

st

us st la Ka

Go n ly Py

ör äi

u uo uj lk Po

Pa

tik

oi

ks

nt

i

Fr isb e

do

li

eg

ol

f

us /

sie

ne st y

s

KAUDEN AKTIVITEETIT


LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

SADONKORJUU

33


Lapland Classic Original -vaellus Miltei viikon mittainen vaellustapahtuma kulkee Pallas-Yllästunturin kansallispuiston läpi. Lähtöpaikka on Ylläksen Äkäslompolo, ja maaliin tullaan 126 kilometriä pohjoisempana, saamelaisalueen sydämessä Hetassa.

TUNTURIVINKKI:

Marjasta ja sienestä Aakenuksella Vaikuttavan Aakenustunturin liepeiltä löytyy hyviä marjastus- ja sienestyspaikkoja, ja huipulta avautuu upeat maisemat. Tunturin rinteellä voi ihmetellä vuonna 1944 pudonnutta saksalaisen Junkers Ju-52 -kuljetuskoneen hylkyä.

Revontulet Revontulikausi alkaa Ylläksellä jo elokuun lopulla ja jatkuu maaliskuun loppuun. Syksyn pimeät, lumettomat illat ja heijastavat vedenpinnat antavat hienot puitteet revontulien katseluun.

34

SADONKORJUU


K K

D

K

U

Y

A EN N E N Ö

Melonta Veden päältä saat uutta perspektiiviä alueen luontoon - Ylläksellä pääsee melomaan kajakeilla, intiaanikanooteilla ja jättikanooteilla. Melontavesiä löytyy rauhallisista järvistä ja joista kuohuviin koskiin. Välineitä voi vuokrata ja ohjattuja retkiä ostaa Ylläksen välinevuokraamoista ja ohjelmapalveluyrityksistä. Myös tietoa, ohjeita ja kuljetusta on saatavilla. Muista aina pelastusliivit.

K ATS O LIS ÄÄ

yllas.fi/aktiviteetit/melonta

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

SADONKORJUU

35


YLLÄKSEN VUOSI

Ruska Ruskan väriloisto on ehdottomasti yksi vuoden kohokohdista Ylläksellä. Syyskuun kuulaat aamut houkuttelevat ihailemaan maalauksellista luontomaisemaa kansallispuistossa. Raikkaat kelit ovat ihanteellisia ulkoiluun, ja tuntureiden värinäytelmää tutkii kukin tyylillään – yksi vauhdikkaasti pyöräillen, toinen rauhassa patikoiden.

36

RUSKA

on el M

ok uv Va l

ul nt vo Re

au

et

s

M

Ka s tu as ts Ra

ta

st us

la

ar ja

st us

i nd ol Go ly

Py

ör äi

u uo uj lk Po

Pa

tik

oi

ks

nt

i

Fr isb ee

go l

f

/s

ie

ne

st ys

KAUDEN AKTIVITEETIT


LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

RUSKA

37


Venetsialaiset Ylläksen Venetsialaiset ovat kesäkauden päätöskarnevaali koko perheelle. Juhlaa vietetään vuorovuosin alueen kahdessa kylässä – vuonna 2018 karkeloidaan Äkäslompolossa.

TUNTURIVINKKI:

Valloita Kukas vaivatta Kukastunturin huipulle pääsee vaivattomasti ja hikoilematta kävellen, tai helppoa mutta jyrkähköä reittiä pyöräillen. Näköalat ovat joka tapauksessa hulppeat, ja lähistöllä sijaitseva Hangaskurun laavu on oiva taukopaikka.

Kino Ylläs – elokuvia taivasalla Ulkoilmateatteri tunturin juurella pimenevässä Lapin syysillassa – voitko kuvitella tunnelmallisempaa elokuvakokemusta? Luonto tuo omat tehosteensa näytöksiin – lämmintä päälle ja kuumaa kahviosta!

38

RUSKA


K K

D

K

U

Y

A EN N E N Ö

Patikointi Ylläksellä patikointi on esteettinen kokemus, kun seitsemän tunturia hehkuu ruskan satumaisissa väreissä. Iltaisin värinäytös kohoaa taivaalle, josta revontulet tekevät estradinsa. Ei tarvitse ihmetellä, miksi juuri ruska on monelle suosikkiajanjakso Lapissa. Ylläkseltä löytyy laaja valikoima patikka- ja vaellusreittejä, jotka soveltuvat päiväretkiin ja pitempiin, jopa viikon parin mittaisiin vaelluksiin.

K ATS O LIS ÄÄ

yllas.fi/aktiviteetit/ patikointi-retkeily-ja-sauvakavely

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

RUSKA

39


SUJUVIA LOMIA SEITSEMÄN TUNTURIN SYLISSÄ LAPLAND HOTELS SAAGA Yllästunturin kupeessa sijaitsevan kylpylähotellin ikkunoista avautuvat upeat näköalat aina taivaanrantaan asti. Allasosaston porealtaat ja höyrysaunat tarjoavat rentouttavia hetkiä tunturissa vietetyn päivän jälkeen.

LAPLAND HOTELS SNOW VILLAGE Unohtumaton, henkeäsalpaava kokonaisuus lumesta ja jäästä muovailtua arkkitehtuuria ja taidetta. Hotellihuoneita, sviittejä, veistoksia, kappeli, ravintola ja cocktailbaari – täällä kaikki on tehty vedestä!

LAPLAND HOTELS ÄKÄSHOTELLI Monipuolinen majoitus kelomökeistä lomahuoneistoihin aidossa kylätunnelmassa. Perinteinen Pirtukirkko tanssittaa kansaa pikkutunneille, ja kylän parhaat jatkot pidetään Pirtun Kellarissa ja Parvella. Hissilipunmyynti

LAPLAND HOTELS YLLÄSKALTIO Mutkatonta lomailua saunallisissa ja savuttomissa huoneissa, sujuvat kuljetukset monipuolisiin rinteisiin sekä tuhdit ruokailut buffet-pöydästä. Lapset ja nuoret viihtyvät hotellin pelihuoneessa, ja perheen pienimmille on oma leikkihuone.

Palvelemme sinua numerossa 016 3232 OULU | TAMPERE | HELSINKI | LEVI | YLLÄS | ROVANIEMI | OLOS PALLAS | HETTA | KILPISJÄRVI | SAARISELKÄ | LUOSTO


Kitchen &

northern café

HE LIVES LONG WHO LIVES WELL Ylläksen tunnetuin punainen talo on taas täynnä elämää – ja millaista elämää! Kitchen & northern café Well on avannut ovensa ja tarjoilee takuulla tunturin rouheimmat eväät. Vakkareinamme tapaat burgerimaailman tähdet kuten savuporon, sinihomejuuston, jalapenon ja veget! Kädet kiinni burgeriin ja ääntä kohti!

Ylläksentie 22 I 95970 Äkäslompolo


TALVI Moottorikelkkasafarit | Husky- ja porotilavierailut Lumikylä SnowVillage | Revontuliretket Retkillämme pääset tutustumaan poronhoitoon, osallistumaan koiravaljakkoajelulle tai vaikkapa moottorikelkkasafarille Lainion lumikylään. Tutustu tarjontaan ja ota yhteyttä. Tervetuloa kokemaan ikimuistoisia elämyksiä kanssamme!

OHJELMAT

MA

Kelkkasafari luontoon 2 h Ajajan unelma 3 h Revontulisafari kelkoilla 3-3,5 h

• •

TI

KE

Porosafari 3 h Huskysafari 10km

Huskysafari 5km

Koko päivän huskysafari 7h Kelkkasafari porotilalle 4,5 h

Lumikenkäretki 3 h Revontuliretki lumikengillä 3 h Hiihtoretki 2 h

• • •

Päiväretki Lumikylään 3h Revontuliretki Lumikylään 4h Illallinen Lumikylässä 4h Kelkkasafari Lumikylään 5h Yöpyminen Lumihotellissa Kelkkasafari Lumikylään ja yöpyminen Lumihotellissa

PE

• • •

Kelkkasafari pilkille 4-5 h

TO

• •

• • •

• • • • • • • •

• • •

VARAA

Web shop: safaris.fi/yllas Web: laplandsafaris.com Hotline: +358 (0)16 569 666

SU

• •

• • •

• •

• •

• •

Aloittelijan hiihtopaketti 1,5h -telemarkin alkeet - lumilautailun alkeet - laskettelun alkeet

LA


YMPÄRI VUODEN Välinevuokraus | Räätälöidyt ohjelmat ryhmille

OPI – OSALLISTU – NAURA Palvelumme laatua ohjaa ”opi, osallistu, naura” -periaate. Pääset tapahtumien keskipisteeseen, tekemään ja kokemaan sekä oppimaan – hauskanpitoa unohtamatta. Olitpa sitten ensikertalainen tai kokenut kairojen kulkija, meiltä löydät monipuolisen valikoiman niin vuokravälineitä kuin ohjattuja retkiäkin. Tule ja koe Lapin luonto kanssamme! www.laplandsafaris.fi

KESÄ / SYKSY Fatbike-vuokraus | Ohjatut vaellus- ja revontuliretket

Ylläs lumoaa maisemillaan. Retkeile keskiyön auringon alla omatoimisesti, meiltä löydät kattavan valikoiman vuokravälineitä. Voit myös osallistua ohjatuille viikkolähdöillemme. Esimerkkejä kesän ohjelmistosta: Tiistai: Päiväretki kesämökille – 5h Torstai: Fatbike-pyöräretki – 2h Lauantai: Retki huskytilalle - 2-3h

VIERAILE

Äkäslompolo: Tunturintie 22 Ylläsjärvi: Taiga-liikekeskus


AKTIIVINEN YMPÄRI VUODEN!

Sport Resort Ylläs

@sportresortyllas


Astu ulos ovesta keskelle kauneinta tunturiluontoa. Ylläsjärven aurinkoiset etelärinteet ja kaikki palvelut ovat kävelyetäisyydelläsi. Sport Resort Ylläs tarjoaa elämyksiä ympäri vuoden!

RINTEET GONDOLIHISSI HIIHTOKOULU KYLPYLÄHOTELLI RAVINTOLAT SHOPIT KEILAHALLI OHJELMAPALVELUT ALAMÄKIPYÖRÄILY

S ILrAaU E€ K9 ta/h 2

YLLÄ SJÄR VEN PUO LELL A GONDOLI-HISSIN ALA-ASEMAN VIERESSÄ

PATIKOINTI

sis. kengät sta Ei hlö rajoitu

KLO 15 ASTI

! NYT KEILAJAASKMIBARAAN KEILARATA

avoinna päivittäin RATAVARAUKSET

än.

klo 11- iltamyöhä

774 0181 TOLAT.FI | 044

| WWW.YLLASRAVIN

Iso-Ylläksentie 44, 95980 Ylläsjärvi | puh. (016) 5103 500 | info@iso-yllas.fi |

sportresortyllas.com

ERÄMAKSU


YLLÄK Tutustu kohteisiin:

lomarengas.fi

Lomarenkaan valikoimista löydät kaiken erämökeistä kelomökkeihin ja arktisista oloista hulppeisiin huviloihin. Varmista paikkasi rinteessä!

Mökkiviikko alk.

290 € Lomarengas Ylläs Tunturintie 54, Kolari puh. 0306 502 580


KSELLE!


Paikallisten palveleva

URHEILUKAUPPA, VUOKRAAMO ja HUOLTO www.jemessport.com • p. 0400 725 766 • /jemessport

MYYMÄLÄSTÄ

VUOKRAAMOSTA kesään ja talveen!

Laadukkaat ulkoilijan vaatteet ja varusteet koko perheelle ympäri vuoden.

Fatbike • Maastopyörät LasketteLusukset • Maastohiihtosukset LuMiLaudat • snow surF • ahkiot takaMaastoon väLineet ja tarvikkeet LuMikengät • LiukuLuMikengät

OLTOA! SUKSIHUto sukset,

Maastohiih ilaudat alppisukset ja lum

TM

Tervetuloa Jemekseen!

TAX FREE

p. 0400 725 766

jemessport@gmail.com

Liikekeskus Taiga Vaeltajantie 2, Ylläsjärvi

Tavallista parempi Ruokakauppa

Vain lyhyen ajomatkan päässä

YLLÄKSELTÄ ja LEVILTÄ!

Tervetuloa monipuoliseen ruuhkattomaan ruokakauppaan.

KITTILÄ

KSM Kittilä palvelee MA–LA 7–21, SU 10–21. Valtatie 31–33, 99100 Kittilä • p. (016) 620 0600


Kun veri vetää tunturien maahan

MÖKKI ODOTTAA VALMIINA Melkein kuin olisi toinen koti Äkäslompolossa, kun varaat mökin Destination Laplandilta. Meiltä löydät omaan tyyliisi sopivan noin 400 mökin valikoimasta. Tervetuloa seitsemän tunturin lomalle. ”14. kerta perinteisesti vanhalla porukalla. Magneetin lailla vetää tämä paikka puoleensa, tänään tuulen tuivertaessa Kesängin rinteillä ajattelin, että ei tarvitse miettiä, mistä saan eniten voimia! Aurinko hohtaa hangilla, Ylläksen tunturijono siintää edessä, ajatus harhailee ties mihin maahisten maailmaan.” Vieraskirjaan maaliskuussa 2009

Ylläksen alueen keskusvaraamo • VARAA MÖKKI:

www.destinationlapland.com, (016) 510 3300 tai info@destinationlapland.com • ANNA MÖKKISI VÄLITYKSEEN:

Mauri Kuru: 040 747 0482 tai mauri.kuru@destinationlapland.com

Jaa sinäkin lomatunnelmasi: Destination Lapland sekä Ylläs tarinoin ja kuvin

Ahdinkuja 1/Sivulantie, 95970 Äkäslompolo, Tel. +358 16 510 3300, www.destinationlapland.com


TULOSSA LOMA-ASUNTOJA RINTEEN JUURELLE – YLLÄS CHALETS IV

R in

tee

t Is

Yll

o-

äk s

en

ti e

Mais e mat

ie Iso - Y

l l ä ksen

Kit tilä

t

ie

nt

ie

Ylläsjärvi

Ylläsjärvi

Kuva © Ylläs

maps4news.com/©HERE

Oma loma-asunto Ylläksellä! Uusia ulottuvuuksia ulkoiluun! Ylläs Chalets IV on täysin kalustettu ja varustettu loma-asunto Ylläksen parhaalla paikalla – aivan gondolihissin ja hiihtokeskuksen vieressä (os. Laskijantie 3, Ylläsjärvi). Pian pystyt tekemään toiveista totta ja nauttimaan niin oman loma-asunnon mukavuudesta, Lapin luonnosta kuin monipuolisista palveluista. Loma-asuntoja on yhteensä 32 kpl ja kahta kokoluokkaa: 2h+alk+kt+s 45,5 m² ja 3h+kt+s 57,5 m². Silloin kun et itse käytä huoneistoa, voit halutessasi antaa sen edelleenvuokraukseen palvelukumppanillemme. Kiinnostuitko? Ota yhteys asuntomyyntiimme ja kysy lisää!

YIT ASUNTOMYYNTI Rovaniemi, Rovakatu 5 p. 050 560 1941 arto.mantyla@yit.fi

Oulu, Paulaharjuntie 20 p. 050 386 6660 teuvo.haverinen@yit.fi

Etelä-Suomi, Panuntie 11, HKI p. 040 5037822 siru.kääriäinen@yit.fi

hy pay hwy pay

why pay w

hyforpay wfor

050 560 1941

yit.fi/ylläs

HYVÄ MENO

@headskirent

Nyt ei nautinto jää välineistä kiinni. Me pidämme huolen, että saat juuri sinun laskutyylille ja taidoille sopivimmat välineet. Aina viimeisintä mallia ja huippukuntoon huollettuina. Vuokralle Head Ski Rentistä ja omaksi Sport Shopista.

for T H E Rfor P Y

APY T HER PY A

A ER APY T H WHEN CAN R T H E YOU

WHEN YOU CAN

WHEN YOU to CAN WHEN go YOU CAN go to

go to Lapland go to

Lapland

Lapland Lapland

7 Fells Hostel Kartanontie 2, Äkäslompolo 040 522 9925 sevenfellshostel.fi 50

Next to the Gondola lift

YLLÄS TAHKO LEVI RUKA

Head Ski Rent & Sport Shop Ylläs Vaeltajantie 2, 95980 Ylläsjärvi 040 450 3758, yllas@headskirent.fi headskirent.fi


Majoitu mukavasti Ylläksellä

Tarjolla useita korkealaatuisia majoitusvaihtoehtoja. Valitse Chalets -huoneisto tai viihtyisä, laadukas mökki. Lisätiedot ja varaukset: www.yllakselle.com tai soita 0400 887 454

Majoitu mukavasti – olet ansainnut sen!

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

51


an.fi TAPAHTUMAKALENTERI OSOITTEESSA taiga

YllasChalets .net Helppoa ja huoletonta lomaa!

R E S TA U R A N T S Vaeltajantie 2 95980 Ylläsjärvi www.taigaan.fi • taiga@tch.fi

Unohda hetkeksi arkihuolet - varaa täydellisesti varustettu loma-asunto tunturin rinteestä Katso vapaat huoneistot ja tee varaus kätevästi online -varaamossamme

PARAS SIJAINTI

PARHAAT ARTISTIT

YllasChalets .net info@chalets.fi - puh. 0400 550208 PIZZAT

52

PIHVIT

SIMPLY THE BEST.

BURGERIT


SE ERILAISEMPI URHEILUKAUPPA

Ostokset myös netistä: äkäslompolosportshop.fi

Äkäslompolo Sportshop Tunturintie 15, 95970 Äkäslompolo Puhelin: (016) 569 099, 0400 696 885 Sähköposti: sportshop@yllas.fi

YLEINEN HÄTÄNUMERO 112

VIHREÄ YLLÄS Ylläksellä retkeillään roskatta. Kun olet retkellä, polta palava jäte, kompostoi eloperäinen jäte käymälöihin ja tuo roskat majapaikkasi jäteastiaan. Ylläksellä säästetään luonnonvaroja hyvin järjestetyllä kierrätyksellä. Lajittele jätteesi ja vie paperi-, pienmetalli- ja lasijätteesi ekopisteisiin.

Ekopisteet Äkäslompolossa • Jounin Kauppa • Äkäslompolon VPK:n piha, Sivulantie 8

Jos eksyt tai joudut onnettomuuteen,

• Äkäslompolon koulu

soita yleiseen hätänumeroon 112. Äkäslompolossa on pelastuspalvelu, joten apu on lähellä.

Ekopisteet Ylläsjärvellä Matkapuhelimet toimivat lähes koko

• Eelin Kauppa

Ylläksen alueella. Jos puhelimellasi ei ole

• Palovaara, Palovaarantie

kenttää, nouse korkeammalle paikalle.

• Läntinen parkkipaikka, tunturi

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

53


MAJOITUKSET

Äkäslompolo

MAJOITUKSET

Ylläsjärvi

YllasChalets .net Majoitukset

MAJOITUKSET

Äkäslompolo

Tunturioravat

Ylläs Chalets

• 5 kpl hyvin varustettua erillistä mökkiä • Valaistu latu 150 m päässä • Mökeissa on 2 x 2h mh, 58 m2, tupa/tupakeittio, sauna, pesuh/wc • Hinta sisältää aina liinavaatteet, takkapuut ja loppusiivouksen.

• 23 chalet-huoneistoa rinteessä • Yksiöistä 7 hengen kolmioihin • Yli 80 vuodepaikkaa • Keskellä hiihtokeskusta • Palvelut kävelymatkan sisällä • Liinavaatteet + siivous sis. vuokraan • Helppoon ja huolettomaan lomaan

Oravapolku 1, 95970 Äkäslompolo 040 520 7021 www.tunturioravat.fi

Iso-Ylläksentie 42, 95980 Ylläsjärvi 0400 550 208, info@chalets.fi  www.chalets.fi

MAJOITUKSET

MAJOITUKSET

Ylläsjärvi

Ylläsjärvi

Destination Lapland

Kylmämaa

Aurora Estate

• Ylläksen majoituspalvelut kylässä ja tunturissa • Yli 400 kohdetta • Paikallinen, perinteinen ja palveleva • Viikko-ohjelmat • Räätälöidyt ohjelmapalvelut

• Huone- ja mökkimajoitusta • Teltta- ja matkailuajoneuvopaikat • Kokouspalvelut • Savusauna ja tilausravintolat • LappeanLohi-eräkohde • Kalastuspalvelut

• Boutique-hotelli • Ravintola jossa myös Nespresso • Saunat • Catering • Ladut ja reitit 200 m • Koiraystävällinen

016 510 330 info@destinationlapland.com www.destinationlapland.com

Hotellintie 4, 95980 Ylläsjärvi 0400 397 484, info@kylmamaatours.fi kylmamaa.fi

Tirroniementie 4 C, 95980 Ylläsjärvi 020 734 0800, info@auroraestate.fi www.auroraestate.fi

MAJOITUKSET

MAJOITUKSET

MAJOITUKSET

Äkäslompolo

Lodge 67°N • Keskellä Äkäslompolon kylää • Aamupala sisältyy huonehintaan • 8 x 2hh (minikeittiö, wc, suihku) • 3 mh saunallinen huoneisto • Lämmin suksienhuoltotila • 2 saunaa, takkahuone, kokoustila Äkäsentie 6, 95970 Äkäslompolo 040 671 1167, lodge@yllaslodge.com www.yllaslodge.com

54

Äkäslompolo

Mäkelän Mökki- ja Talomajoitus Oy • Äkäslompolon kylän ydinkeskustassa • Ympärivuotista huone- ja mökkimajoitusta hyvin varustelluissa mökeissä • Palvelut kävelyetäisyydellä • Rinteet 3 km, skibussi ja ladut 150 m, kelkkareitit ja kauppa 700 m Aihkitie 1 B, 95970 Äkäslompolo 0500 894 876, info@yllasmakela.fi www.yllasmakela.fi

Äkäslompolo

7 Fells Hostel • Ekohostelli • Lemmikkiystävällinen • Petipaikkoja, huoneita ja mökkejä • Hyvät sängyt ja rento meininki • Reppureissaajan oma hostelli

Kartanontie 2, 95970 Äkäslompolo 040 522 9925, info@sevenfellshostel.fi www.sevenfellshostel.fi


MAJOITUKSET

Ylläsjärvi

MAJOITUKSET

Äkäslompolo

MAJOITUKSET

Äkäslompolo

Yllakselle.com

Kuerkaltion lomakylä

Ylläksen Yöpuu

• Laadukkaat mökit ja huoneistot Sport Resort Ylläksen alueella • Ladut ja rinteet vieressä • Hiihtokeskuksen kaikki palvelut ja gondolihissi kävelyetäisyydellä

• Rauhallinen lomanviettopaikka • Saunallisia pari- ja rivitalohuoneistoja • Lämmin suksienhuoltotila • Latuverkostoon pihasta • Palvelut kävelyetäisyydellä • Kesä–syksyaikaan polkupyöriä • Vene Kesänkijärvellä

• Mökkejä Ylläksen parhaalla paikalla • Wi-fi ja revontulihälytys • Rantasauna vuokrattavana • Kotkasafarit • Latu pihasta ja lämmin suksienhuoltotila • Kelkkareitti ja tankkaus 100 m

0400 887 454 varaukset@yllakselle.com www.yllakselle.com

Kuerkaltion lomakylä 95970 Äkäslompolo, 016 510 0100 www.kuerkaltio.fi

Tunturintie 18 B, 95970 Äkäslompolo 0400 796 012, info@yopuu.fi www.yllaksenyopuu.com

MAJOITUKSET

Ylläsjärvi

MAJOITUKSET

Lainio

MAJOITUKSET

Äkäslompolo

Ylläsjärven Tunturihotelli

Lapland Hotels SnowVillage

Lapland Hotels Ylläskaltio

Retkeilyhenkeä ja Lapin tunnelmaa! Tunturihotellista kodikasta majoitusta, maittavaa ruokaa ja lempeitä löylyjä. Ladulle ja patikkaretkelle pääsee suoraan pihasta ja suksien huoltoa varten on oma lämmin tilansa.

Lapland Hotels SnowVillagessa yhdistyy taianomaisella tavalla lumen ja jään maailma. Jäinen yhdistelmä sisältää: • Hotellihuoneita, sviittejä • Jääveistoksia, jääkappelin • Jääravintolan ja jäisen cocktailbaarin

Hotellimme on rauhallinen vaihtoehto majoittumiseen. Majoitu mukavasti saunallisissa huoneissamme, isommalle porukalle tarjoamme myös parvellisia huoneita.

Ylläsjärventie 160, 95980 Ylläsjärvi 040 572 4328 yllaslakehotel@safartica.com www.yllaslakehotel.com

Lainiontie 566, Kittilä 040 5890 858 snowvillage@laplandhotels.com laplandhotels.com

Sivulantie 7, Äkäslompolo, 016 552 000 yllaskaltio@laplandhotels.com laplandhotels.com

MAJOITUKSET

MAJOITUKSET

MAJOITUKSET

Ylläsjärvi

Äkäslompolo

• 72 majoitusvaihtoehtoa • Ruokaravintola

Äkäslompolo

Lapland Hotels Saaga

Lapland Hotels Äkäshotelli

Lomarengas

Lapland Hotels Saagassa yhdistyy upeat näköalat loistavaan sijaintiin Ylläsjärven hiihtokeskuksen ytimessä. • 196 majoitusvaihtoehtoa • Kylpylä ja kuntosali • 3 ravintolaa • Kokoustilat 12–98 hengelle

Äkäshotelli on paikka aktiiviseen lomaan ja kokoukseen. Perinteisessä Pirtukirkossa huippuartistit tanssittavat kansaa pikkutunneille. • 141 majoitusvaihtoehtoa • Ruoka- ja tanssiravintola • Auditorio 120 hengelle

Satoja vuokramökkejä, huviloita ja huoneistoja molemmin puolin Yllästunturia. Kaikki kohteemme on laatutarkastettu ja luokiteltu.

Iso-Ylläksentie 42, 95980 Ylläsjärvi 016 323 600, saaga@laplandhotels.com laplandhotels.com

Äkäsentie 10, Äkäslompolo 016 553 000 akashotel@laplandhotels.com

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

Tutustu kohteisiin: lomarengas.fi/yllas Lomarengas Ylläs Tunturintie 54, Äkäslompolo 0306 502 580 www.lomarengas.fi

55


MAJOITUKSET

Ylläsjärvi

Hotelli Ylläsrinne Hotellimajoitusta Ylläsjärvellä! Upealla sijainnilla hiihtolatujen, lumikenkä-, maastopyörä-, vaellus- ja kelkkareittien varrella sijaitseva hotelli tarjoaa majoitusta kahden hengen ja neljän hengen huoneissa. Hyvä ruoka ja ohjelma takaavat tunnelman.

RAVINTOLAT

Ravintolat

Äkäslompolo

Revontuliravintola Poro Tarjoilemme lappilaisessa tunnelmassa annoksia porosta, hirvestä, karhusta, metsosta sekä lohesta ja raudusta. • Lapsille myös oma lista tai hampurilaisia. • Lounas joka päivä 13,90 € klo 13–16. Avoinna 1.12. alkaen koko talven klo 13–22.

Hotellintie 6, 95980 Ylläsjärvi 016 565 441, hotelli@yllasrinne.com www.yllasrinne.com

RAVINTOLAT

Äkäslompolo

Karilan Navettagalleria • Kahvila lähtöportilla kansallispuistoon • Porokeittoa ja siikakurniekkaa • Talon omia kahvilaherkkuja • Paikalliskulttuuria • Tunnelmallinen tilausravintola • Tervetuloa tarinoiden Galleriaan! Karilantie 31, Äkäslompolo 0400 589 638 www.navettagalleria.fi facebook.com/karilan.navettagalleria

RAVINTOLAT

Ylläsjärvi

Reittitie 2, 95970 Äkäslompolo www.lappvillage.fi

RAVINTOLAT

Luosujärvi

RAVINTOLAT

Ylläsjärvi

Sarakka

Rönölä - Vanha savottakartano Tilauksesta isompiin ja pienempiin tilaisuuksiin ja retkeilykohteeksi. • Tunnelmallinen tilava hirsikämppä • Istuinpaikat jopa noin 50 hengelle • Perinteinen puusauna ja savusauna • Rantalaavut ulkotulisteluun

• Lappilainen noutopöytä kevätkaudella tulen loimussa • Toimimme myös tilausravintolana

Rönöläntie 2, 95900 Kolari 040 511 8102 / 050 555 9131 info@ronola.fi, www.ronola.fi

Iso-Ylläksentie 1, 95980 Ylläsjärvi 040 55 600 55 www.pihvikeisariyllas.com/sarakka

RAVINTOLAT

RAVINTOLAT

Äkäslompolo

Äkäslompolo

Pihvikeisari

Kivinavetta & Haltiakammi

Kesängin Keidas

Tutustu ravintolan uuteen ilmeeseen. • Á la carte: Riistaa, kalaa, kasvisruokaa myös vegaanisena • Runsaan kokoisia pihvejä • Rotisseur-kilpiravintola • Lapsille oma ruokalista • Lapin Saran ” tehtaanmyymälä”

• Elävän tulen ravintola ja haltioiden koti  • Myös ilman pöytävarausta • Á la carte -ruokaravintola  • Catering ja Kokki mökille -palvelut  • Korkeatasoinen tilausravintola Kivinavetta   • Savusauna 

Palvelemme hiihtokauden ajan sekä syksyllä ruska-aikaan. Tervetuloa!

Iso-Ylläksentie 1, 95980 Ylläsjärvi 016 565 440 www.pihvikeisariyllas.com

Ylläksentie 168, 95900 Kolari 044 237 4623, info@haltiakammi.fi www.haltiakammi.fi

56

040 551 2185 www.facebook.com/kesanginkeidas


RAVINTOLAT

Äkäslompolo

Public House Selvä Pyy

Äkäslompolo RAVINTOLAT

Restaurant Rouhe Ravintola Rouhe • • • • • •

• Laaja juomavalikoima • Musiikkia • Urheilua • Maukasta pubiruokaa

We offer a wonderful dining experience!

• Tarjoamme ihania makuelämyksiä! A spacious restaurant with a separate cabinet • Tilava ravintola ja erillinen kabinetti Small-scale Catering service • Open Pienimuotoista Catering toimintaa during winter and summer • With Avoinna kesät us you cantalvet come alone... • ...by Meille yksin, kaksin kuin twomahdut or with aniin larger crowd suuremmalla seurueellakin.

Lompolontie 3, 95970 Äkäslompolo Lompolontie 3, 95970 Äkäslompolo +358 40 50 64 044 040 50 64 044 rouhe@ravintolarouhe.fi

Tunturintie 16, Äkäslompolo Jounin Kauppakeskus 050 555 7709, info@selvapyy.fi www.selvapyy.fi

RAVINTOLAT

Äkäslompolo

rouhe@ravintolarouhe.fi www.ravintolarouhe.fi

Äkäslompolo

Villi Pohjola Café & Restaurant Luontokeskus Kellokkaan tiloissa • Lounasta tarjolla päivittäin • iltaisin tilausravintolana Avoinna 1.12. - 30.4. ja 1.7. – 21.10. Tervetuloa! Tunturintie 54, 95970 Äkäslompolo 040 778 1808, yllas@villipohjola.fi www.villipohjola.fi

OHJELMAPALVELUT

Ylläsjärvi

Aurora Estate

Äkäslompolo

Due North Safaris

• Boutique-hotelli • Ravintola jossa myös Nespresso • Saunat • Catering • Ladut ja reitit 200 m • Koiraystävällinen

Ohjelmap­alvelut

Äkäslompolo

• Moottorikelkkasafarit ja -vuokraus • Huskysafarit • Porosafarit • Lumikenkäsafarit ja -vuokraus • Fatbike-vuokraus • SnowVillage-kierrokset Sivulantie 8, 95970 Äkäslompolo 040 360 9257 info@duenorthsafaris.com www.duenorthsafaris.com

Tirroniementie 4 C, 95980 Ylläsjärvi 020 734 0800, info@auroraestate.fi www.auroraestate.fi

OHJELMAPALVELUT

RAVINTOLAT

OHJELMAPALVELUT

Äkäslompolo

OHJELMAPALVELUT

Ylläsjärvi

Hidden Trails Lapland

Hiihtokeskus Ylläs Ski

Head Ski Rent

• Hauskin tapa kokea Ylläs • Opastettuja e-Fatbikeretkiä • e-Fatbike vuokrausta • Toimintaa sekä Ylläsjärvellä että Äkäslompolossa • Lue lisää verkkosivuiltamme

Rinteissä on vaihtoehtoja jokaiselle ikään ja taitoihin katsomatta. • 63 rinnettä, 28 hissiä, tuolihissi • 4 snowpark-aluetta, lasten leikkirinne • Rinneravintoloita, Ski Shop • Y1-palvelukeskus, hiihtokoulu

• Välinevuokraamo & Sport Shop • Lasketteluvälineet ja lumilaudat • Maastohiihtovälineet • Telemarksetit, ahkio, fatbiket • Lumi- ja liukulumikengät ym. • Racing Centeristä kisakamat

050 594 5069 hiddentrailslapland@gmail.com www.hiddentrailslapland.com

Tunturintie 56, Äkäslompolo 040 509 3082 yllas-ski@laplandhotels.com laplandhotels.com

Vaeltajantie 2, 95980 Ylläsjärvi 040 450 3758, yllas@headskirent.fi www.headskirent.fi

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

57


OHJELMAPALVELUT

Kaukonen

OHJELMAPALVELUT

Ylläsjärvi

OHJELMAPALVELUT

Kurtakko

Kuva: Heikki Rissanen

Särestöniemi-museo

Lapland Safaris Ylläs

Husky Ranch Lapland

• Vain reilu tunti ajomatkaa Ylläkseltä • Sesonkina retket värien ruhtinaan kotiin, ks. kotisivut • Avoinna ympäri vuoden ti–la 12–18

• Taatut viikkolähdöt kaikenikäisille • Räätälöidyt ohjelmat ryhmille • Moottorikelkka- ja lumikenkäretket • Poro- ja huskyretket • Revontuliretket • Toimintaa Ylläsjärvellä ja Äkäslompolossa • Vierailut SnowVillage–lumikylään

• Pieni ja kotoisa huskytila • Henkilökohtainen palvelu ja kiireetön tunnelma • Koiravaljakkoseikkailuja lumipeitteisenä aikana (alkaen 25 km) pienryhmille • Laadukkaat safarivaatteet ja varusteet • Huskytilavierailuja ryhmille (kesä ja syksy)

Särestöntie 880, 99110 Kaukonen 016 654 480 www.sarestoniemimuseo.com

016 569 666, yllas@laplandsafaris.fi www.safaris.fi/yllas

Kurtakontie 205, 95990 Kurtakko 040 842 4469, juho@huskyranch.fi www.huskyranch.fi

OHJELMAPALVELUT

OHJELMAPALVELUT

OHJELMAPALVELUT

Äkäslompolo

Ylläsjärvi

Ylläsjärvi

Konijänkän kotieläinpiha

Safartica

Sport Resort Ylläs

• Kotieläinpihalla lähes 300 eläintä • Ratsastusretket ja -tunnit • Hevos- ja huskyajelut • Ponitalutusratsastus • Lasten moottorikelkkailu • Kahvila

Jännittäviä seikkailuja koko perheelle! Tervetuloa mukaan opastetuille moottorikelkkasafareille sekä lumikenkä-, metsähiihto-, rekikoira- ja porosafareille. Myös moottorikelkkojen ja varusteiden vuokraus!

Tunturissa tapahtuu: • World Snow Day 21.1. • Ladyt lumella 15.–18.3. • 24h-laskukisa 14.–15.4. Ylläs Alpine Games: • 11.–16.2. Nuorten SM • 8.–13.4. Aikuisten SM

Konijänkäntie 1, 95970 Äkäslompolo 044 297 6039, info@konijanka.fi, www.konijanka.fi

Vaeltajantie 2 B, 95980 Ylläsjärvi 040 502 6458, yllas@safartica.com www.safartica.com

Iso-Ylläksentie 44, 95980 Ylläsjärvi 016 510 3500 www.sportresortyllas.com

OHJELMAPALVELUT

Kylmämaa • KylmämaaKuura-safaripalvelut • Moottorikelkkasafarit • Husky- ja porosafarit • KylmämaaMetsä-luontoretket • Lumikenkäsafarit • Tilausliikenne Hotellintie 4, 95980 Ylläsjärvi 0400 397 484 info@kylmamaatours.fi www.kylmamaa.fi

58

OSTOSPAIKAT

Ylläsjärvi

Ostospaikat

Äkäslompolo

Jounin Kauppa • Ruokakauppa • Hulluimmat tarjoukset • Ruokaa omasta keittiöstä • Tuore lihatiski • Laaja olutvalikoima

Sannanrannantie 3, 95970 Äkäslompolo 040 711 8800 www.jouninkauppa.com


OSTOSPAIKAT

Äkäslompolo

OSTOSPAIKAT

Ylläsjärvi

OSTOSPAIKAT

Äkäslompolo

​​Äkäslompolo SportShop

Jemes Sport

Team Sportia Äkäslompolo

• Se erilaisempi urheilukauppa • Äkäslompolon sydämessä • Verkkokaupassamme voit tutustua kattavaan merkkivalikoimaamme • Suuri 600 m² myymälämme sisältää myös välinevuokraamon ja huollon

Urheilukauppa • Laadukkaat ulkoiluvaatteet ja varusteet. Vuokraamo  • Laskettelu- ja maastohiihtosukset, lumilaudat, maastopyörät ja fatbike ym.  Suksihuolto  • Alppi- ja maastohiihtosukset, lumilaudat. 

SHOP & RENTAL • Maastohiihdon erikoisliike • Suksihuolto / voitelupalvelu • World Cup hionta • Fischer Racing Center • Fatbike-vuokraamo

Tunturintie 15, 95970 Äkäslompolo 016 569 099 / 0400 696 885 www.akaslompolosportshop.fi

Liikekeskus Taiga Vaeltajantie 2, Ylläsjärvi, 0400 725 766 jemessport@gmail.com

Tunturintie 16, 95970 Äkäslompolo akaslompolo@teamsportia.fi www.sportia-yllas.com

MUUT

MUUT

Äkäslompolo

Äkäslompolo

Ylläksen ystävien ikioma lehti

Muut

MUUT

Äkäslompolo

Kuukkeli

Ylläs Express

• Ylläksen ystävien ikioma lehti. • Kuukkeli tietää mitä Ylläksellä tapahtuu. • Painos 11 000 – 18 000 kpl • Lisäksi englanninkielinen Ylläs Times, painos 6 000 kpl

• Kuljetuspalveluita Länsi-Lapin alueella • Perinteiset taksikuljetukset Ylläksellä • Skibus-liikennöinti Ylläksellä • Airport Express Kittilän lentoasemalta • Ryhmien tilausajot bussikalustolla • Vuokra-autojen tilauspalvelu

Lehontie 2 A 1, 95970 Äkäslompolo Toimitus: 016 569 567 toimitus@kuukkeli.com www.kuukkeli.com

Liikenne Satokangas Oy Metsävelhonpolku 7 95970 Äkäslompolo 0400 123 911, info@yllasexpress.fi

MUUT

LINJA-AUTOT 0400 123 911

TAXI

0400 711 911

Taksit

Luontokeskukset (Metsähallitus)

Taksi 8 hlöä (paari- ja pyörätuolikuljetukset) • Mikon Taksi 0400 380 835 • Annen Taksi 0500 380 835

Yllästunturin luontokeskus Kellokas Tunturintie 54, 95970 Äkäslompolo 0206 39 7039

Taksi 1 + 7 hlöä • Taksiliikenne Kultima 0400 951 202

Pallastunturin luontokeskus Pallastunturintie 557, 99330 Pallastunturi 0206 39 7930

Bussit 16 / 17 hlöä • Seppo • Anne

040 548 1660 0400 750 835

kultima@mikontaksi.fi, mikontaksi.fi

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

AUTOVUOKRAAMO • CAR RENTA www.yllasexpress.fi

Tunturi-Lapin luontokeskus Peuratie 15, 99400 Enontekiö 0206 39 7950

59


Ylläksen alueen palvelut Kuljetus

Terveyspalvelut

Annen Taksi Äkäslompolo p. 0500 380 835 kultima@mikontaksi.fi www.mikontaksi.fi

Lääkäriasema MediYlläs Äkäsentie 8 ja 10, Äkäslompolo Vaeltajantie 2, Ylläsjärvi p. 040 411 2262 katja@mediyllas.fi www.mediyllas.fi

Empun taksi Ylläsjärvi p. 0400 444 190 empuntaksi@gmail.com www.empuntaksi.fi Jaakon Taksi Ylläsjärvi p. 040 190 4444 jaakko@koivumaa.fi www.jaakontaksi.com JOUNIN TAKSI® Ylläsjärvi p. 0400 563 264 jounintaksi@gmail.com www.jounintaksi.fi Kylmämaan Ohjelmat Oy Hotellintie 4, Ylläsjärvi p. 0400 397 484 info@kylmamaatours.fi www.kylmamaatours.fi Viljo Rundgren Ky Kaivajantie 9, 95800 Sieppijärvi p. 040 502 5691 rundgrenky@msn.com www.rundgrenky.fi

Majoitusvaraamoja Destination Lapland Ahdinkuja 1/Sivulantie, Äkäslompolo p. 016 510 3300 info@destinationlapland.com www.destinationlapland.com Yllakselle.com p. 0400 887 454 varaukset@yllakselle.com www.yllakselle.com YllasChalets.net p. 0400 550 208 info@chalets.fi www.chalets.fi Lomarengas Ylläs Tunturintie 54, Äkäslompolo p. 0306 502 580 www.lomarengas.fi

Hotellit, hostellit ja majatalot – Ylläsjärvi

Hotelli Ylläsrinne Hotellintie 6 95980 Ylläsjärvi +358 16 565 441 hotelli@yllasrinne.com www.yllasrinne.com Ylläsjärven Tunturihotelli Ylläsjärventie 160 95980 Ylläsjärvi p. 040 572 43 28 yllaslakehotel@safartica.com www.yllaslakehotel.com

Hotellit, hostellit ja majatalot – Äkäslompolo

Rasessi Group Oy Iso-Ylläksentie 42, Ylläsjärvi p. 0400 521 212 kimmo.tiainen@ilmatuote.fi YllasChalets.net p. 0400 550 208 info@chalets.fi www.chalets.fi

Ylläs-Topin Lomamajat Ylläs-Topintie 4, Ylläsjärvi p. 040 738 6084 ulla.yllasjarvi@gmail.com

7 Fells Hostel Kartanontie 2, Äkäslompolo p. 040 522 9925 info@sevenfellshostel.fi www.sevenfellshostel.fi

Ylläs-Äijän majat Rantasaarentie p. 0400 891 772 yllas.aijanmajat1@gmail.com www.yllasaijanmajat.fi

Lapland Hotels Ylläskaltio Sivulantie 7, Äkäslompolo p. 016 552 000 yllaskaltio@laplandhotels.com www.laplandhotels.com

Mökit ja lomahuoneistot – Äkäslompolo

Lapland Hotels Äkäshotelli Äkäsentie 10, Äkäslompolo p. 016 553 000 akashotel@laplandhotels.com www.laplandhotels.com

Ylläksen Pirssit Oy Äkäslompolo p. 040 548 1660 kultima@mikontaksi.fi www.mikontaksi.fi

Aurora Estate Tirroniementie 4 C, Ylläsjärvi p. 0207 340 800 info@auroraestate.fi www.auroraestate.fi

Lodge 67˚N Äkäsentie 6, Äkäslompolo p. 040 67 111 67 lodge@yllaslodge.com www.yllaslodge.com

Ylläksen Taksit Tunturintie 16, Äkäslompolo Vaeltajantie 2, Ylläsjärvi p. 0200 718 00 www.yllaksentaksi.fi

Lapland Hotels Saaga Iso-Ylläksentie 42, Ylläsjärvi p. 016 323 600 saaga@laplandhotels.com www.laplandhotels.com

Peurakaltio Wilderness B&B Aakenuksentie 388 p. 040 514 6655 riitta.kekalainen@cpf.fi www.peurakaltio.fi

Ylläs Express/Liikenne Satokangas Oy Metsävelhonpolku 7, Äkäslompolo p. 0400 123 911 info@yllasexpress.fi www.yllasexpress.fi

Lapland Hotels SnowVillage Lainiontie, Kittilä p. 040 416 7227 info@snowvillage.fi www.snowvillage.fi

Mökit ja lomahuoneistot – Ylläsjärvi

60

LomaYlläs Suppapolku Suppapolku 12, Ylläsjärvi p. 0404129723 tuuteu@luukku.com

Hannun mökki Loukkupellontie, Ylläsjärvi p. 0400 271 851 hannu.yllasjarvi@gmail.com

Escape to Lapland Ay/ Tunturioravat Myllylehdontie 12, Äkäslompolo info@escapetolapland.fi www.escapetolapland.fi Feeling -huoneisto Kesänkijärventie 4, Äkäslompolo p. 050 912 8320 feeling@lapland-feeling.net www.lapland-feeling.net Joutoaikamajat Suorannantie, Äkäslompolo p. 0400 393 811 heikka.joutoaika@yllas.fi www.joutoaikamajat.fi Juhani Kukkola Tmi Äkäslompolo p. 0400 478 108 juhakkk@saunalahti.fi www.yllasmokit.com


YLLÄKSEN MATKAILUINFO – LUONTOKESKUS KELLOKAS Tunturintie 54, Äkäslompolo p. 040 550 2424, info@yllas.fi, www.yllas.fi

Kiinteistö Oy Äkäsniva Lohitie, Äkäslompolo p. 050 516 8792 hetecon@kolumbus.fi www.nukuttaako.fi

Ylläksen Oravanpesät Oravapolku 6, Äkäslompolo p. 050 547 6054 mervi@oravanpesat.com www.oravanpesat.com

Jemessport Vaeltajantie 2, Ylläsjärvi p. 0400 725 766 jemessport@gmail.com www.jemessport.com

Kuerkaltion Lomakylä Karhunkoantie 6, Äkäslompolo p. 016 5100 100 infon.hoitaja@kuerkaltio.fi www.kuerkaltio.fi

Ylläksen Yöpuu Tunturintie 18, Äkäslompolo p. 0400 796 012 info@yopuu.fi www.yllaksenyopuu.com

Saaga Ski Rental Lapland Hotels Saaga Iso-Ylläksentie 42, Ylläsjärvi p. 040 509 3105 yllas-ski@laplandhotels.com www.laplandhotels.com

Selvä Pyyn mökit Tunturintie 15, Äkäslompolo p. 040 733 3379 majoitus@selvapyy.fi www.selvapyy.fi Mäkelän Mökki-ja talomajoitus Aihkitie 1 B, Äkäslompolo p. 0500 894 876 info@yllasmakela.fi www.yllasmakela.fi Outamajat Aihkitie 2, Äkäslompolo p. 0406644628 outamajat@gmail.com Savu Myllylehdontie 8, Äkäslompolo p. 040 1844350 savu@vuokramokki.fi www.vuokramokki.fi Sielikkö Karilantie 9, Äkäslompolo p. 0400 424 299 pasi.sielikko@gmail.com Rönölä Luosuntie 88, 95900 Kolari p. 040 511 8102 info@ronola.fi www.rönölä.fi Kuerkievari Hotel & Hostel Kievarintie 5, 95970 Äkäslompolo p. 0442309540 myynti@kuerkievari.fi www.kuerkievari.fi

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

Ylläs-Niiles Sivulantie 20, Äkäslompolo p. 040 520 7006 pirkko.pudas@yllasniiles.fi www.yllasniiles.fi Ylläskieppi Koulutie 6, Äkäslompolo p. 0400 399 271 yllaskieppi@pp.inet.fi www.yllaskieppi.net

Caravan-alueet Sport Resort Ylläs Iso-Ylläksentie 44, Ylläsjärvi p. 016 510 3500 info@iso-yllas.fi www.sportresortyllas.com

Hiihtokeskukset Sport Resort Ylläs Iso-Ylläksentie 44, Ylläsjärvi p. 016 510 3500 info@iso-yllas.fi www.sportresortyllas.com Ylläs Ski Resort Äkäslompolo Tunturintie 56, Äkäslompolo p. 040 509 3082 yllas-ski@laplandhotels.com www.laplandhotels.com

Välinevuokraamot Head Ski Rent & Sport Shop Vaeltajantie 2, Ylläsjärvi p. 040 450 3758 yllas@headskirent.fi www.headskirent.fi

Team Sportia Äkäslompolo Tunturintie 16, Äkäslompolo p. 020 712 0460 yllas@sportia.com www.sportia-yllas.com Y1 Ski Rental Tunturintie 56, Äkäslompolo p. 040 509 3082 yllas-ski@laplandhotels.com www.laplandhotels.com Äkäslompolo Sportshop Tunturintie 15, Äkäslompolo p. 016 569 099 sportshop@yllas.fi www.akaslompolosportshop.fi Lapland Safaris Ylläs Tunturintie 22, Äkäslompolo p. 016 569 666 yllas@laplandsafaris.fi www.safaris.fi/yllas

Hyvinvointipalvelut Hierontahoidot Simo Kallo Karilantie 14, Äkäslompolo p. 040 540 6354 simo.kallo@gmail.com Kauneuskeskus Kristalli Ylläs Aurora Estate-hotelli Tirroniementie 4 C, 95980 Ylläsjärvi p. 040 8240 206 info@kauneuskeskuskristalli.fi www.kauneuskeskuskristalli.fi

Opas- ja ohjelmapalvelut Aurora Estate, tilaussauna Tirroniementie 4 C, Ylläsjärvi p. 0207 340 800 info@auroraestate.fi www.auroraestate.fi/sauna/ Elämänluukku p. 0500 331 227 elamanluukku@ elamanluukku.fi www.elamanluukku.fi GR8 Pöllö Skibar & Bowling Iso-Ylläksentie 44, Ylläsjärvi p. 044 774 0181 yllas@gr8.fi www.gr8.fi/yllas Husky Ranch Lapland Kurtakontie 205, Kurtakko p. 040 842 4469 juho@huskyranch.fi www.huskyranch.fi Konijänkän Kotieläinpiha Konijänkäntie 1, Äkäslompolo p. 044 297 6039 info@konijanka.fi www.konijanka.fi Kylmämaan Ohjelmat Hotellintie 4, Ylläsjärvi p. 0400 397 484 info@kylmamaatours.fi www.kylmamaatours.fi Lapland Safaris Ylläs Tunturintie 22, Äkäslompolo Vaeltajantie 2, Ylläsjärvi p. 016 569 666 yllas@laplandsafaris.fi www.safaris.fi/yllas Lappean Loma Lappeantie 251, 95900 Kolari p. 0400 397 484 info@kylmamaatours.fi www. lappeanloma.fi Sisu Outdoor Sivulantie 2, 95970 Äkäslompolo p. 040-8254150 sisuoutdoor@gmail.com

61


Ylläksen alueen palvelut Rami’s Huskies Lainio, Kittilä p. 040 537 0593 rami.kulppi@ramishuskies.fi www.ramishuskies.fi

Kotatuli Kallontie 1117, 99120 Kittilä p. 0440505174 info@kotatuli.fi www.kotatuli.fi

Safartica Vaeltajantie 2b, 95980 Ylläsjärvi p. 040 502 6458 yllas@safartica.com www.safartica.com

Ylläs Ski Hiihtokoulu Tunturintie 56, Äkäslompolo p. 040 509 3117 yllas-ski.hiihtokoulu@ laplandhotels.com www.laplandhotels.com

Snow Fun Safaris Sivulantie 12, Äkäslompolo p. 050 589 2223 info@snowfunsafaris.com www.snowfunsafaris.com Lapland Hotels SnowVillage Lainiontie, Kittilä p. 040 416 7227 info@snowvillage.fi www.snowvillage.fi Trubaduuri Kauno Kaulanen kaulanen@saunalahti.fi Ylläksen Vaellushevoset Kuerlinkantie 2, Äkäslompolo p. 050 4361 921 info@yllaksenvaellushevoset.fi www.yllaksenvaellushevoset.fi Ylläksen Yöpuu Tunturintie 18, Äkäslompolo p. 0400 796 012 info@yopuu.fi www.yllaksenyopuu.com Ylläsguide p. 040 565 2573 info@yllasguide.com www.yllasguide.com Hidden Trails Lapland p. 050 594 5069 hiddentrailslapland@gmail. com www.hiddentrailslapland.com Due North Safaris Sivulantie 8, 95970 Äkäslompolo p. 0403609257 info@duenorthsafaris.com www.duenorthsafaris.com

62

Ruokailu, illanvietto ja latukahvilat Aurinkotupa Aurinkokuja 1, Ylläsjärvi p. 050 433 8358 posti@suklaaruusu.fi www.aurinkotupa.fi Aurora Estate Tirroniementie 4 C, Ylläsjärvi p. 0207 340 800 info@auroraestate.fi www.auroraestate.fi Bar Kaappi - Ylläs Vaeltajantie 2, Ylläsjärvi p. 0400 760 773 barkaappi@barkaappi.com www.barkaappi.com Cafe & Bar Routa Sannanrannantie 3, Äkäslompolo p. 0400 818 884 mikko@routa.net www.routa.net WELL, Kitchen and Northern Café Tunturintie 22, Äkäslompolo p. 040-752 0481 https://www.facebook.com/ kitchenwell/ Cafe Restaurant Ylläs Kota Vaeltajantie 2, Ylläsjärvi p. 0400 902 890 yllaskota@gmail.com https://www.facebook. com/Yll%C3%A4s-KOTA347467558730408/?fref=ts

Elämänluukku -savottakahvila p. 0500 331 227 elamanluukku@ elamanluukku.fi www.elamanluukku.fi Jokerikuppila -rinnekahvila Ylläs-Ski p. 0400 891 220 yllaskuurakka@saunalahti.fi Karilan Navettagalleria Karilantie 31, Äkäslompolo p. 0400 589 638 navettagalleria@gmail.com www.navettagalleria.fi Kesängin Keidas -latukahvila Kesänkijärven itäpää p. 040 551 2185 yllaskuurakka@saunalahti.fi Tunturijärven latukahvila Tunturijärvi p. 040 541 4015 Cafe Lippuluukku Iso-Ylläksentie 44 p. 040 411 5939 Konditoria-Leipomo Suklaaruusu Tunturintie 16 A 4, Äkäslompolo p. 045 257 6550 posti@suklaaruusu.com www.suklaaruusu.com Konijänkän Kotieläinpiha Konijänkäntie, Äkäslompolo p. 044 297 6039 info@konijanka.fi www.konijanka.fi Lapland Hotels Saaga Iso-Ylläksentie 42, Ylläsjärvi p. 016 323 600 saaga@laplandhotels.com www.laplandhotels.com Lapland Hotels Ylläskaltio Sivulantie 7, Äkäslompolo p. 016 552 000 yllaskaltio@laplandhotels.com www.laplandhotels.com

Lapland Hotels Äkäshotelli Äkäsentie 10, Äkäslompolo p. 016 553 000 akashotel@laplandhotels.com www.laplandhotels.com Luosujärven Rantakahvila Luosunkuja 5, Kolari p. 040 762 7795 raimoheikkinen@suomi24.fi Kotamaja/Latvamaja Pallas-Yllästunturin Kansallispuisto p. 0449976666 Twitter:@Latvamaja Peurakaltio Tallikahvio Aakenuksentie 388 p. 040 514 6655 riitta.kekalainen@cpf.fi www.peurakaltio.fi Public House Selvä Pyy Tunturintie 16, Äkäslompolo p. 050 555 7709 info@selvapyy.fi www.selvapyy.fi Ravintola-Pizzeria Otso Iso-Ylläksentie 1, Ylläsjärvi p. 0400 883 060 otso@talvennapa.fi www.ravintolaotso.fi Ravintola Rouhe Lompolontie 3, Äkäslompolo p. 040 50 64 044 rouhe@ravintolarouhe.fi www.ravintolarouhe.fi Ravintola Ylläksen Pihvikeisari ja Sarakka Iso-Ylläksentie 1, Ylläsjärvi p. 016 565 440 pihvikeisari@kurtakko.fi www.pihvikeisariyllas.com Haltiakammi & Kivinavetta Ylläksentie 168, Kolari p. 044 237 4623 info@haltiakammi.fi www.haltiakammi.fi Ravintola Taiga Vaeltajantie 2, Ylläsjärvi p. 040 351 0977 taiga@tch.fi www.taigaan.fi


YLLÄKSEN MATKAILUINFO – LUONTOKESKUS KELLOKAS Tunturintie 54, Äkäslompolo p. 040 550 2424, info@yllas.fi, www.yllas.fi

Ravintola Toweri Tunturintie 16, Äkäslompolo p. 040 741 1670 toweri@yllas.fi www.toweri.fi

Jemessport Vaeltajantie 2, Ylläsjärvi p. 0400 725 766 jemessport@gmail.com www.jemessport.com

Ravintola Ylläskammi Vaeltajantie 2, Ylläsjärvi p. 040 738 5307 yllaskammi@iso-yllas.fi www.yllasravintolat.fi

Mailan Putiikki Tunturintie 6, Äkäslompolo p. 016 569235 myynti@mailanputiikki.fi www.mailanputiikki.fi

Revontuliravintola Poro Reittitie 2, Äkäslompolo p. 040 544 0585 info@yllasholiday.fi www.lappvillage.fi

Joulupukin käsityöpirtti Reittitie 2, Äkäslompolo p. 040 544 0585 info@yllasholiday.fi www.lappvillage.fi

Lapland Hotels SnowVillage Lainiontie, Kittilä p. 040 416 7227 info@snowvillage.fi www.snowvillage.fi Velhon Kota -latukahvila p. 0400 927 901 satu.uuttu-kenttala@ velhonkota.fi www.velhonkota.fi Villi Pohjola Café & Restaurant Tunturintie 54, Äkäslompolo p. 040 778 1808 yllas@villipohjola.fi www.wildnordic.fi/fi/villipohjola-cafe-restaurant/ Äkäsmylly Cafe Äkäslompolontie 1360 p. 0400 722 733 hannu.kekalainen@cpf.fi www.akasmylly.fi

Kaupat ja ostospaikat Eelin kauppa Tirroniementie 1, Ylläsjärvi p. 016 565 501 eelin.kauppa@k-extra.com http://www.eelinkauppa.fi/ Head Ski Rent & Sport Shop Vaeltajantie 2, Ylläsjärvi p. 040 450 3758 yllas@headskirent.fi www.headskirent.fi

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

Jounin Kauppa Sannanrannantie 3, Äkäslompolo p. 040 711 8800 info@jouninkauppa.com www.jouninkauppa.com Konditoria-Leipomo Suklaaruusu Tunturintie 16 A 4, Äkäslompolo p. 045 257 6550 posti@suklaaruusu.com www.suklaaruusu.com Lumiperhonen Oy Tunturintie 15, Äkäslompolo p. 040 702 1356 ahti.kaulanen@yllas.fi www.lumiperhonen.fi Neulepaja Pirkko Pudas Sivulantie 20, Äkäslompolo p. 040 520 7006 pirkko.pudas@yllasniiles.fi www.yllasniiles.fi Team Sportia Äkäslompolo Tunturintie 16, Äkäslompolo p. 020 712 0460 yllas@sportia.com www.sportia-yllas.com Y1 Ski Shop, Äkäslompolo Tunturintie 56, Äkäslompolo p. 016 553 377 yllas-ski@laplandhotels.com www.laplandhotels.com

Äkäslompolo Sportshop Tunturintie 15, Äkäslompolo p. 016 569 099 sportshop@yllas.fi, www.akaslompolosportshop.fi

Muut palvelut Kolarin kunta Isopalontie 2, 95900 www.kolari.fi kunta.info@kolari.fi Lastenhoito Peikonpesä Iso-Ylläksentie 44 p. 040 411 5939 Kolarin Pesula Teollisuustie 8, 95900 Kolari p. 016 561 313 posti@kolarinpesula.fi www.kolarinpesula.fi Tunturi-Lapin Hinaus Kisatie 3, Sieppijärvi p. 040 580 6999 hinaus@t-lh.fi Luova Media Oy / Kuukkeli-lehti Lehontie 2 A 1, Äkäslompolo p. 016 569 567 toimitus@kuukkeli.com www.kuukkeli.com Pyhän Laurin Kappeli Kotivaarantie, Äkäslompolo p. 040 538 6943 kolari@evl.fi www.kolari.seurakunta.net Särestöniemi-museo Särestöntie 880, 99110 Kaukonen p. 016 654 480 anne.koskamo@ sarestoniemenmuseo.fi www.sarestoniemenmuseo.fi

Tunturi-Lapin Vesi Oy Martinsaarentie 3, Äkäslompolo p. 0400 315 761 hanna.lehtonen@ tunturilapinvesi.fi www.tunturilapinvesi.fi Ylläksen Kiinteistövälitys LKV Tunturintie 8, 95970 Äkäslompolo p. 0400210063 www.yllaslkv.fi info@yllaslkv.fi Ylläksen Kiinteistöpalvelu Oy Aihkitie 1 B, Äkäslompolo p. 0400 690 163 kiinteistopalvelu@yllas.fi www.yllasmakela.fi YlläsAvain Tunturintie 16 A 1, Äkäslompolo p. 0400 190 217 yllasavain@yllas.fi www.yllasavain.fi Ylläspalvelu Iso-Ylläksentie 42 A, Ylläsjärvi p. 0400 774 757 huolto@ant-tilat.fi www.kiinteistohuoltoyllas.fi Yllästunturin luontokeskus Kellokas Tunturintie 54, Äkäslompolo p. 0206 39 7039 kellokas@metsa.fi www.luontoon.fi/yllastunturi

Tanon talo Tiurajärventie 1, Äkäslompolo p. 0400 069 3730 ahti.kaulanen@yllas.fi www.lumiperhonen.fi

63


OUND IN YL AR LÄ T E

Matkaliput

S

G

Ylläs Skibus Aikuinen Lapsi

Maksutavat

Kertalippu

5 €

3€

Ylläs Tiketti -sovellus / käteinen

Päivälippu

10 €

6€

Ylläs Tiketti -sovellus

Lainio Snow Village Lumikylä-paketti*

ww

Skibus u w.yl las.fi/skib

s

45 €

38 €

Ylläs Tiketti -sovellus

Eelin Kauppa - Lainio, yksi suunta 10 €

10 €

Käteinen

* Sisältää meno-paluun Äkäslompolosta / Ylläsjärveltä Skibussilla Eelin kaupalle ja sisäänpääsyn Lumikylään. Eelin kaupalla bussin vaihto.

Aluelippu (hissilippu + bussilippu)

Alueliput ladataan KeyCard-älykortille. Aluelippuja myydään

Lippukassoilla myydään Ylläksen Aluelippuja, johon sisältyy

hiihtokeskusten lipunmyyntipisteiden lisäksi Lapland Hotels

hissilipun lisäksi aluebussin käyttöoikeus. Bussin käyttöoikeuden

Saagassa, Lapland Hotels Äkäshotellissa, Lapland Hotels

hinta 1–5 päivän lipuissa on 3,5 € / päivä. 6–14 päivän lippuihin

Ylläskaltiossa ja Lapland Safaris Safari Club Äkäslompolossa.

bussinkäyttöoikeuden voi ostaa kiinteällä 21 € hinnalla. Kausi- ja

Online-lippukaupasta ei voi ostaa aluelippua. Halutessasi voit

firmalippuihin kuuluu bussinkäyttöoikeus ilman lisämaksua. Alle

käydä liittämässä Online-lippukaupasta ostamaasi lippuun bussin

6-vuotiaita varten on myynnissä aluelippu, johon ladataan pelkkä

käyttöoikeuden ensimmäisen laskupäivän aikana keskustemme

bussinkäyttöoikeus. Alle 4-vuotiaat kulkevat bussissa ilmaiseksi.

lippukassoilla.

Aikataulu 18.11.2017-1.5.2018 Tarkista poikkevat liikennöintiajat 24.12., 25.12., 31.12. ja 1.1. osoitteesta: www.yllas.fi/skibus

1616 :5 :5 00 1717 1717 :3 :3 :3 :3 00 00 1717 1717 :5 :5 :5 :5 55 55 1919 1919 :3 :3 :3 :3 0*0* 0*0*

1616 :5 :5 00

1616 :2 :2 55 1616 :2 :2 55

1616 :2 :2 00 1  1 6: 6: 4545 1717 :2 :2 55 1717 :4 :4 55 1919 :2 :2 5*5* 1717 :1 :1 55 1919 :0 :0 0*0*

1616 :2 :2 00

1616 :1 :1 55 1616 :4 :4 00 1717 1717 :2 :2 :1 :1 00 55 1717 :3 :3 5*5* 1919 1919 :2 :2 :1 :1 0*0* 5*5*

1616 1616 1616 1515 :0 :0 :0 :0 :1 :1 :4 :4 00 00 00 00 ! ! ! ! ! ! ! !

1313 :0 :0 55 1313 :0 :0 55

a) b) Lainio SnowVillage -jatkoyhteys Eelin Kaupalta, 16-paikkainen bussi, MA ja TO, 14.12.2017–16.4.2018 a) b) Lainio SnowVillage -jatkoyhteys Eelin Kaupalta, 16-paikkainen bussi, MA ja TO, 14.12.2017–16.4.2018 ! Linja kulkee reittiä: Eelin Kauppa – Sport Resort Ylläs / Taiga – Hotelli Saaga – Hotelli Ylläsrinne – Eelin Kauppa ! Linja kulkee reittiä: Eelin Kauppa – Sport Resort Ylläs / Taiga – Hotelli Saaga – Hotelli Ylläsrinne – Eelin Kauppa * 23.12.2017–6.1.2018 ja 17.2.2018–7.4.2018 * 23.12.2017–6.1.2018 ja 17.2.2018–7.4.2018

64

1616 :3 :3 00 1717 :0 :0 00 1717 1717 :4 :4 :3 :3 00 55 1818 :0 :0 00 1919 1919 :4 :4 :3 :3 0*0* 5*5*

1111 :5 :5 55 1111 :4 :4 00 1313 :4 :4 00 1414 :2 :2 55 b)b) b)b) 1212 1212 1212 :5 :5 :2 :2 :5 :5 55 00 00

9: 9: 5555

Eelin Kauppa Eelin Kauppa Lainio Snow Village Lainio Snow Village

1111 :5 :5 55 1111 :4 :4 00 1313 :4 :4 00 1414 :2 :2 55

1010 :3 :3 00 1010 :5 :5 55 1212 :0 :0 00 1  1 1: 1: 4545 1313 1313 :5 :5 :4 :4 00 55  1  1 4: 4: 3030 1010 :2 :2 55 1010 :2 :2 55

Hotelli Ylläsrinne Hotelli Ylläsrinne

9: 9: 5050

Hotelli Saaga Hotelli Saaga

1111 :3 :3 00

Ylläs-Ski Y1 Ylläs-Ski Y1 Sport Resort Ylläs / Sport Resort Ylläs / Taiga Taiga

1111 :3 :3 00

Nilivaara Nilivaara

1111 :2 :2 55

Äkäshotelli Äkäshotelli

1010 1010 :2 :2 :1 :1 00 55 1010 :4 :4 55 1111 1111 :5 :5 :4 :4 00 55 1111 1111 :3 :3 :3 :3 55 00 1313 1313 1313 :3 :3 :3 :3 :2 :2 55 00 55 1  1  1  1 4: 4: 4: 4: 2020 1515

Ylläskaltio Ylläskaltio

1010 :0 :0 00

Jounin Kauppa Jounin Kauppa

1010 :0 :0 00

Kuer / Kuer / 7 Fells Hostel 7 Fells Hostel

YLLÄSJÄRVI YLLÄSJÄRVI––YLLÄS YLLÄS––ÄKÄSLOMPOLO ÄKÄSLOMPOLO

1717 1717 1717 1717 :0 :0 :0 :0 :1 :1 :1 :1 55 55 00 55 1818 1818 1818 1919 :4 :4 :4 :4 :5 :5 :0 :0 5*5* 5*5* 5*5* 0*0*

1515 :2 :2 00 1515 .2 .2 00 1515 :3 :3 00 1515 :4 :4 00

1212 :5 :5 00

1111 :2 :2 55

1111 :2 :2 00

1212 :4 :4 00

1212 :4 :4 00

9: 9: 9: 9: 9: 9: 2020 2525 3030 1010 1010 1010 :0 :0 :1 :1 :1 :1 55 00 55 1010 1010 1010 1010 :4 :4 :4 :4 :5 :5 :5 :5 00 55 00 55 1111 1111 1111 :2 :2 :2 :2 :3 :3 00 55 00 1212 1212 1212 :0 :0 :1 :1 :2 :2 5 5 0 0 00 1  1  1  1 1313 3: 3: 3: 3: :2 :2 2525 3030 00 1414 1414 1414 1515 :4 :4 :4 :4 :5 :5 :0 :0 00 55 00 00  1  1 1515 1515 5: 5: :0 :0 :2 :2 1010 55 00 1616 1616 1616 :3 :3 :4 :4 :4 :4 55 00 55 1818 1818 1818 :0 :0 :1 :1 :1 :1 5*5* 0*0* 5*5* 1010 :3 :3 00 1111 :1 :1 00 1010 :3 :3 00 1111 :1 :1 00 a) a) a)a) 1010 9: 9: :2 :2 5050 00

Karilan tienhaara Karilan tienhaara

ÄKÄSLOMPOLO ÄKÄSLOMPOLO––YLLÄS YLLÄS––YLLÄSJÄRVI YLLÄSJÄRVI

9: 9: 9: 9: 1515 2020 1010 1010 .0 .0 :0 :0 00 55 1010 1010 1010 :3 :3 :3 :3 :3 :3 00 55 55 1  1 1111 1111 1: 1: :0 :0 :1 :1 0000 55 00 1212 1212 :0 :0 :0 :0 00 55  1  1 1313 3: 3: :2 :2 1 00 515  1  1 1414 1414 4: 4: :3 :3 :3 :3 3030 55 55 1515 1515 :0 :0 :0 :0 00 55 1616 1616 :3 :3 :3 :3 00 55 1818 1818 :0 :0 :0 :0 0*0* 5*5*

 

9


LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

9404

pp a

ka u

K

IT

T

IL

Ä

ga

9401

in

aa

li S

Sp or t

s

llä

tY

or

Re s / ga

Ta i

IS E M A

940

Ee l

e

in n

sr

Yl

A T IE

Sk i

s-

Yl

7

R

Y1

al tio

sk

l

te

H os

Yl

ls

I

Fe l

LA

lli

n

ni

Jo u ot e

äs h

Äk

KUER

KOLARI

lli

H ot e

H ot el

M

O

r/

Ku e

K

va ar a

N ili

ka up pa

n

K ar ila

ti

ar a

en ha

MUONIO

940

LAINIO

KUKAS

PA L L AS -Y L L ÄST UN T URIN KA N SAL L ISP UISTO KESÄNKI

9401

KELLOSTAPULI

Lainio Snow Village

80

9404

80

65


17

ventie

14 24

Tiurajär

6

Ristimella

1

Helukka

Reittien merkityt lähtöpaikat Bussipysäkit

18 22

2

Seita

Tiurajärventie

ÄKÄSLOMPOLO

20

Nilivaara

Äkäslompolo 27

25 1 28 26 15 2 29

33

32

31

Lo

m

po

lon

tie

3

Äkäsjoki

9

22

13

Tuntu

ritie

8

1

Äkäshotelli

12

Kesänkijoki

16

7

19 21

10 11

3

Kaulavaara

Röhkömukka

Peltotieva 4

Kaulavaara

Tun

turi

tie

Karpaasinkangas

5

Palvelut Äkäslompolo 17. Karilan Navettagalleria 18. Konijänkän kotieläinpiha 19. Lapland Safaris 20. Pyhän Laurin Kappeli 21. Snow Fun Safaris 22. Taide- ja käsityögalleria Lumiperhonen 23. Ylläs Ski Y1 24. Savottakämppä Elämänluukku 25. Jounin Kauppa 26. Konditoria-Leipomo Suklaaruusu 27. Mailan Putiikki 28. Team Sportia Äkäslompolo 29. Ylläs Avain 30. Yllästunturin luontokeskus Kellokas 31. Äkäslompolo Sportshop 32. Sisu Outdoor 33. Well – Kitchen and Northern Café Ylläksen

Maisematie

66

Tunturitie

1. Cafe Bar Routa 2. Public House Selvä Pyy 3. Ravintola Rouhe 4. Revontuliravintola Poro 5. Villi Pohjola Café & Restaurant 6. Äkäsmylly 7. 7 Fells Hostel 8. Destination Lapland 9. Kuerkaltion Lomakylä 10. Kuerkievari 11. Lapland Hotel Ylläskaltio 12. Lapland Hotel Äkäshotelli 13. Lodge 67°N 14. Peurakaltio tallikahvio 15. Ylläksen Yöpuu 16. Due North Safaris

Kellokas

30 5

4

Luontokeskus Kellokas

Ihmisen rinki

23

Hiihtokeskus Ylläs Ski Resort Äkäslompolo


1

Hiihtokeskus Sport Resort Ylläs 7 15

3

7

13

11

Lännentie

8

Palvelut Ylläsjärvi

Hiihtokeskus Sport Resort Ylläs

Sport Resort 2

1. Ylläskammi 718 (Ylläksen huipulla) 2. Café Lippuluukku 3. Ylläs Kota 4. Aurinkotupa 5. Kotaravintola Sarakka 6. Ravintola Ylläksen Pihvikeisari 7. Lapland Hotel Saaga 8. Hotelli Ylläsrinne 9. Ylläsjärven Tunturihotelli, Safartica Tunturipalo 10. Aurora Estate Boutique Hotel & Restaurant 11. Jemes Sport 12. K-market Eelin Kauppa 13. Head Ski Rent 14. Kylmämaan Ohjelmat 15. Ylläspalvelu

Tunturipalo

Iso läk -Yl ie

lä -Yl

Iso

nt se

tie

en

ks

Maisema

tie Maisema

tie

Ylinen Palovaara

tie

ran

vaa

Palo

Iso-Ylläksentie

Iso-Ylläksentie

Ylinen Palovaara

tie

ran

vaa

Palo

ntie

tilä

Kit

tie

sen

Iso-Y

Palovaara

lläk

Palovaara

tie

sen

14

lläk

8

Iso-Y

9

Palovaara

5

10

Kesänkijärvi

Yllästokka

6

YLLÄSJÄRVI 4

10

11

Ylläsjärvi

9

e

enti

sjärv

Yllä

YLLÄSJÄRVI

12

Ylläsjärvi

e

enti

sjärv

Yllä

Rämeänniemi

1

Reittien merkityt lähtöpaikat

Yll ä

sjä

rv

en t

Yll

ie

äs

rv e

nt

ie

Rämeänniemi

Bussipysäkit

tie

un

os

Lu

tie

un

os

Lu

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

67


Näin saavut Ylläkselle

Napapiiri

Kittilä

Helsinki

New York

London

Düsseldorf

München Zürich

Suorin lennoin Kittilään matkustat talvikaudella 2017–2018 kotimaan lisäksi Lontoosta, Pariisista ja Zürichista (Finnair) sekä Münchenista (Lufthansa) ja Düsseldorfista (Germania). Useat lentoyhtiöt ympäri maailman liikennöivät Helsinkiin, josta talvikaudella lähtee useita päivittäisiä lentoja Kittilään.

Ylläs sijaitsee Kolarin kunnassa Länsi-Lapissa, noin 175 kilometriä napapiirin pohjoispuolella – vain puolen tunnin ajomatkan päässä Kittilän lentokentältä ja Kolarin rautatieasemalta.

68


Lentäen Kittilän ja Rovaniemen lentoasemalle Helsingistä, Turusta ja Tampereelta liikennöivät Finnair, Norwegian ja SAS. Lennon kesto on 1–1,5 tuntia. Kittilän lentoasemalta on järjestetty bussikuljetus Ylläkselle. Katso aikataulutiedot ja varaa lennot verkkosivustoilta: finnair.com, norwegian. com, flysas.com.

Junalla Helsingin rautatieasemalta lähtevällä autoyöjunalla saavut perille seuraavaksi

Tokio

aamuksi. Voit nousta junan kyytiin myös välipysähdyspaikoilta läpi Suomen. Kolarin rautatieasemalta on järjestetty bussikuljetus Ylläkselle. Yhteydet, aikataulut ja liput löydät osoitteesta: vr.fi.

Bussilla

Kittilä

Bussilla matkustat suoraan Ylläkselle

Kolari

kaikkialta Suomesta. Yhteydet, aikataulut

Rovaniemi

Napapiiri

Kemi

ja liput löydät verkkosivustoilta: matkahuolto.fi, onnibus.fi.

Autolla

Oulu

Ylläkselle saavut vaivatta myös omalla autolla. Etelästä saapuessasi aja tietä 21 / E8 Kolariin ja tietä 939 Ylläsjärvelle. Äkäslompoloon pääset kääntymällä 10 kilometriä Kolarin jälkeen tielle 940.

Seinäjoki

Rovaniemeltä Kittilään pääset myös tietä 79 ja Ylläsjärvelle Kittilän keskustan jälkeen tietä 939. Ylläsjärveltä ajat Äkäslompoloon kätevästi maisematietä pitkin.

Tampere Turku Helsinki

LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

69


Mobilisoidu Ylläksellä Nauti vaivattomasta lomasta sähköisten palvelujemme avulla.

!

yvä h a a k l o ut,

lip

Ylläs Tiketti – ilmainen sovellus Tiketti

Hanki lippusi ajoissa haluamaasi palveluun tai liikennöitsijän reitille.

15,00 €

Kattava valikoima eri palveluntarjoajien tuotteita:

5,00 €

• Bussikyyditykset lentokentälle ja rautatieasemalle, Skibussit, tilausajot • Pääsyliput • Maksu tilauksen yhteydessä: pankki- tai luottokortti, Svea-maksu, MobilePay

kl!

pr havuja, Ylläksen Reitti- ja Latupalvelu Toimii kaikilla laitteilla – tietokoneella, tabletilla ja älypuhelimella. Huom! Windows-puhelimella palvelu toimii rajoitetusti.

Ylläksen Reitti- ja Latupalvelulla näet reaaliaikaisesti: • Latujen, talvipolkujen ja moottorikelkkareittien kunnossapidon seurannan • Kunnossapitokoneiden sijaintitiedot • Laajennetut ja tarkat kartta-aineistot • Optimoidut mobiilitoiminnot GPS-paikannuksella • Reittien varrella olevien taukopaikkojen ja kahviloiden sijainnit sekä aukioloajat Ostamalla sähköisen karttapalvelun tai paperisen kartan tuet Ylläksen alueen reittien hoitoa. Ylläksen Reitti- ja Latupalvelu maksaa 10 € / talvikausi.

L A T A A S Ä H K ÖI N EN R EI T T I - J A L A T U P A L V EL U

yllas.fi/shop


#ylläs #visityllas #luonnollisestiykkönen #yllastrails

@visityllas

Seuraa ja osallistu somessa Pysy mukana Ylläksen tunnelmissa ja jaa omat kokemuksesi kanssamme kaikkina kahdeksana vuodenaikana. LUONNOLLISESTI YKKÖNEN

71


Kahdeksan vuodenaikaa. Seitsemän tunturia. Kaksi kylää. Kansallispuisto, jossa maailman puhtain ilma. Tutki ja löydä ympärivuotinen Ylläs.

www.yllas.fi

Ylläksen Matkailuinfo Luontokeskus Kellokas Tunturintie 54 FI-95970 Äkäslompolo Finland info@yllas.fi +358 40 550 2424

@visityllas

72

Ylläs - Luonnollisesti Ykkönen  

Seitsemän tunturin Ylläs lumoaa ympäri vuoden. Talvisin nautit Suomen lumisimmasta luonnosta, pisimmistä rinteistä ja hoidetuimmista laduist...

Ylläs - Luonnollisesti Ykkönen  

Seitsemän tunturin Ylläs lumoaa ympäri vuoden. Talvisin nautit Suomen lumisimmasta luonnosta, pisimmistä rinteistä ja hoidetuimmista laduist...