__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

2020

VÄRMLAND En inspirerande inblick i kontrasternas landskap

Varsågod! Ta hem och inspireras

Cykeläventyr Skogsbad Mathantverk

Björn Johan och

– radarparets kärleksförklaring

Zarah Leander • Paddling • Motorfamiljen • Utflyktstips Skogsmatlagning • Vinteraktiviteter • Guldkantad camping


essica J n e d r uftsnö

Fril

delar ... g i s d e m

Välkommen till Vänernära Kristinehamn Gör något du minns. Personliga tips. Jessica är ständigt på jakt efter nya naturupplevelser. Hon paddlar kajak och hittar nya paddlingsrutter, seglar, arrangerar långfärdsskridskoturer på Vänern med Friluftsfrämjandet eller ger sig ut på vandringstur med övernattning i vindskydd. Det är bara några av de aktiviteter som Jessica gärna tar sig an. Vi på Kristinehamns Turistbyrå har tagit en snackis med Jessica som mer än gärna delar med sig av sina bästa friluftstips i Kristinehamn.

Alvöns sydspets

Min absoluta naturupplevelse nummer ett i Kristinehamn är att ta sig ut till Alvöns sydspets. Det är svårt att tro att det är insjövatten och att det inte är havet du tittar ut över. Här ligger den perfekta utsiktsplatsen över Vänerhorisonten. Det finns en grillplats på andra sidan Alvön vid bryggorna, dit kan du enkelt ta dig med Båtbussen på sommaren. Det går också bra att paddla kajak eller åka långfärdsskridskor till Alvön.

Vandra Järnleden Jag vill varmt rekommendera att vandra Järnleden som är en kvalitetssäkrad Värmlandsled. Den är tre mil lång och sträcker sig mellan Kristinehamns gästhamn, förbi Marieberg och Östervik, Niklasdam, Bergsjön och upp till Nässundet. Om du inte vill gå hela så kan du gå en del av leden, allra finast är etappen från Niklasdam och uppåt där du vandrar genom väldigt vacker natur. Vid Ljustjärnen kan du övernatta i vindskydd.

Upplev öarna Mellan Vålön, Kalvön och Sibberön går en fyra km lång vandringsled. Du tar dig lätt mellan öarna som är sammanlänkade med gångbroar. Här finns både sandstränder och klippbad och i naturreservatet på Sibberön vandrar du i orörda marker och skogar. Sibberöns klippiga sydspets är helt fantastisk. Ta turbåten Stöten till Vålön, den går från Vålösundsbryggan strax innan Picassoskulpturen. På Sandvikarna, Vålön finns vindskydd och plats för tält att övernatta vid, samt grillplats, dricksvatten och utedass.

men till

Välkom

amn

Kristineh e

uid Turistg 2020 9 - april

april 201

I Kristinehamn finns varierande möjligheter för dig som vill övernatta, allt från stuga vid innanhavet Vänern till exklusiva hotellrum. Vistas du här flera dagar så har vi chansen att ge dig fler personliga tips.

Kristinehamns turistbyrå Tel: 0550 881 87 E-post: turist@kristinehamn.se 2.

visitkristinehamn.se


Foto: Johan Johansson

#visitvarmland

Foto: Lars Jacob Jakobsson

Lyft blicken & öppna sinnet

Följ oss

Facebook Ta del av de senaste nyheterna och inspireras av våra handplockade utflykts- och resetips. @visitvarmland

att fiska, bada och paddla i och aktiviteter att testa för första eller tionde gången. Sedan får vi inte bortse från vår viktigaste tillgång – människorna. Det är ingen slump att värmlänningen är så pass omtyckt runt om i världen. Gästfriheten, humorn och det naturliga, okonstlade sättet smittar av sig och blir till möten man minns med ett leende på läpparna.

Instagram Dröm dig bort till en plats fylld av vacker natur, kulinariska upplevelser, fartfyllda aktiviteter och intressanta besöksmål. @visitvarmland

I DETTA NUMMER vill vi ge ett smakprov av allt som väntar dig hos oss. Ett inspirerande axplock av härliga utflyktstips, intresseväckande personporträtt och djupdykningar i mat, kultur, vinter- och sommaraktiviteter. Välkommen hem var du än kommer ifrån!

Foto: Per Eriksson

DET HANDLAR EGENTLIGEN bara om att lyfta blicken, öppna sinnet och bege sig ut på upptäcktsfärd. Jag lovar att det inte kommer att ta lång tid innan även du inser vilket mångfasetterat, unikt och underbart landskap Värmland är. Här finns den skiftande och bedårande vackra naturen, de spännande historierna och det rika kulturlivet, men även de dedikerade entreprenörerna, de oväntade smultronställena och opolerade pärlorna. Platser att utforska, restauranger att uppleva, vattendrag

Foto: Shutterstock

V

i lever i en tid när allt fler av oss insett vikten av en hållbar livsstil. Att vi måste börja hushålla med jordens resurser och förvalta det vi har och ska lämna efter oss. Det kan handla om att bry sig om vad vi stoppar i oss, se över sina konsumtionsvanor och inte minst hur vi reser. För att förflytta semesterfokus från andra sidan jorden till en plats i närheten där vi bor har nästan bara fördelar.

På webben

Mia Landin VD, Visit Värmland

Allt du behöver för din Värmlandsvistelse i form av boende, evenemang, sevärdheter och mysiga utflyktsmål. visitvarmland.se 3.


Innehåll 06

Kulturellt & lekfullt

10

En bekväm oas

14

Mat med det lilla extra

18

Cykeläventyret

24

Naturen som andra hem

28

Oförglömlig fiskelycka

32

Radarparets kärleksförklaring

36

Guldkorn för vetgiriga

40

En ny sida av Zarah

44

Stilla fikasuget

46

För lediga dagar

50

Motorfamiljen Solberg

54

Kanotdansken i Årjäng

58

Den ofrivilliga travaren

62

Med siktet mot världseliten

64

Vinteraktiviteter

68

Den lustfyllda entreprenören

visitvarmland.se

Ansvarig utgivare: Mia Landin Chefredaktör & produktionsledare: Pål Johansson Projektledare Visit Värmland: Jenny Nohrén Art Directors: Love Eneroth & Ronja Willners Repro: Bosse Blom Skribenter: Niklas Simonsson, Mimmi Bladini, Eva-Lotta Sigurdh, Frida Wall Fotografer: Roger Borgelid, Øyvind Lund, Mats Bäcker, Per Eriksson, Lars Sjöqvist, Max Emanuelsson, Jenny Nohrén, Rebecca Blakstad, Tommy Pedersen, Sabine Klautzsch, Matthias Lehnecke, Susanne Ekmark, Linn Malmén, Lars Jacob Jakobsson, Håkan Larsson, Niklas Nilsson, Mathilda Werngren, Staffan Svantesson, Frkn Falkman, Michaela Zabel, Rasmus Skytt Bergström, Pär Bäckstrand, Åke E:son Lindman, Petter Solberg, Klas Rockberg, Erik Segerström Omslagsfoto: Pär Bäckstrand Kontakt: info@visitvarmland.se Webb: visitvarmland.se Facebook & Instagram: @visitvarmland Redaktionen reserverar sig för tryckfel och eventuella programändringar. Citera oss mer än gärna, men ange källan.

4.

Foto: Dprod - Niklas Nilsson

Foto: Jenny Nohrén

Foto: Øyvind Lund

Redaktionen Värmland 2020 produceras av Glory Days AB på uppdrag av Visit Värmland.


GLASKOGENS NATURRESERVAT | RACKSTADMUSEET | KLÄSSBOLS LINNEVÄVERI | GAMMELVALA ARVIKA HAMNFEST | ARVIKA KONSTHALL | SÅGUDDENS FRILUFTSMUSUEM | ARVIKA FORDONSMUSEUM

#visitarvika

1920 2020

100 år med lin

25 ÅR

Gla‚kogen

50 ÅR

Sommarstaden Arvika Gillar du en mix av kultur, natur, musik och upplevelser är Arvika platsen för dig.

Arvika – den glittrande staden i västra Värmland med Sveriges innersta hamn. Ta en tur eller två i sommar! Börja resan väster ut – beställ Arvika Turistguide 2020 på visitarvika.se eller kika in på vår helårsöppna turistbyrå.

Vi ses! ARVIKA TURISTBYRÅ • STORGATAN 22 ARVIKA • TEL 0570-817 90 •

www.visitarvika.se


Teater, konst & barnfavoriter Hyllade musikaler, grönskande parker, bejublad sommarteater och herrgårdar fyllda av historia. Här är svaren för dig som söker inspiration, kulturella upplevelser eller bara en stunds lekfullt tidsfördriv. Text: Pål Johansson

Världsberömd 100-åring

Den säregna och idylliska Sahlströmsgården i Torsby är ett rejält stycke svensk konst- och kulturhistoria. Sekelskiftesgården har en stor samling målningar och hantverk från syskonen Anna, Bror och Ida Sahlström och deras konstnärsvänner. Idag är gården dessutom en uppskattad mötesplats, med hotell, restaurang och konferensmöjligheter, väl värt ett besök.

2020 är det 100 år sedan de första tygerna lämnade vävstolarna hos den kungliga hovleverantören Klässbols Linneväveri. Då som nu ligger fokus på slitstarka och vackra hemtextilier av lin. På familjeföretagets anläggning i Klässbol, strax söder om Arvika, kan du få en guidad tur genom väveriet och lära dig mer om tillverkningen och linnetygets fantastiska egenskaper. I butiken kan du botanisera bland dukar, servetter, sänglinne och handdukar till fabrikspriser.

Läs mer: sahlstromsgarden.se

Läs mer: klassbols.se

F o to

rs

c

o:

No

be

Läs mer: nobelkarlskoga.se

m

on

Inkapslad i vacker kulturmiljö ligger en av Karlskogas stoltheter, Björkborns herrgård. Här i Alfred Nobels sista svenska bostad kan du ta del av hur livet var för en av världens mest kända uppfinnare och industrimagnater i slutet av 1800-talet. Gå på guidade visningar, titta på aktuella utställningar eller ta en fika i caféet. För vetgiriga barn i alla åldrar finns Fiffiga huset, ett paradis för nyfikna uppfinnare.

eu

bss

6.

Fot

ko

Läs mer: rottnerospark.se

Ja

Strax söder om Sunne ligger en av Europas största blomster- och skulpturparker. Vackra Rottneros Park skapades av godsägaren Svante Påhlson vars mål var en romantisk plats som matchade Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga, där Rottneros herrgård var inspirationskälla till sagans Ekeby. Strosa runt och njut av de prunkande omgivningarna med verk av både Carl Milles och Carl Eldh, alldeles intill den glittrande Fryken. För de minsta besökarna finns flera roliga lekparker att utforska.

Läs mer: karlstad.se/ Alsters-herrgard

us

Ja

Sprängfyllda upplevelser

…att svänga förbi Gustaf Frödings födelseplats, minnesgården Alsters Herrgård utanför Karlstad. Med utställningar, café, butik samt konserter och årligt återkommande evenemang.

lm

: La

ob

Hopp & lek i sagolik park

Foto: Per Eriksson

Foto: Mathilda Werngren

Foto: Öyvind Lund

Bo i konsthistoria

Missa inte…


Foto: Håkan Larsson

Völvan och Oden i 2019 års uppsättning av den nordiska sagosamlingen Eddan.

Mer Selma i Berättarladan Ett besök hos Västanå Teater och Berättarladan är en sann sommartradition. De fantastiska uppsättningarna, med regi, kostym och musik signerade familjen Stinnerbom, lockar besökare från stora delar av landet. Denna sommar tolkar Västanå Selma Lagerlöfs roman Körkarlen – en spännande berättelse om passion, ondska och botgöring i gränslandet mellan liv och död. Premiären sker på midsommardagen den 20 juni och föreställningen visas till den 5 september. Nytt är även att Västanå Teater har vinterbonat salongen Loftet i Berättarladan, där de nu kan ge föreställningar året runt. Läs mer: vastanateater.se 7.


Foton: Mats Bäcker

Sagornas hemvist Upplev herrgården där en av världens mest kända författare föddes och växte upp. På Mårbacka kan du strosa i Selma Lagerlöfs fotspår, ta en fika eller handla i butiken eller bara njuta av de idylliska omgivningarna. Du kan även delta i någon av de guidade visningarna i minnesgården, ibland med speciella teman. I slutet av året arrangeras även den mysiga marknaden Jul på Mårbacka, med traditionellt hantverk, mat och andra godsaker. Läs mer: marbacka.se

Foto: Linn Malmén

Lekfull oas Karlstads stadspark Mariebergsskogen är en grön oas med mängder av skoj för hela familjen. Vad sägs om att ta en tur med tåget Conrad Höök, klappa djuren i Lillskogen, utforska Lekträdgården, utmana nära och kära i bangolf och tipspromenad eller ta ett dopp vid sandstranden? På Naturum Värmland kan ni lära er mer om växt- och djurlivet i området och delta i olika aktiviteter. I parken arrangeras även konserter och scenshower, bland annat med Ulf Lundell, som avslutar sin sommarturné i Friluftsteatern den 21 augusti. Läs mer: mariebergsskogen.se 8.

Klassiskt & nyskapande på operan Wermland Opera i Karlstad har genom åren skämt bort besökarna med ett otal hyllade musikaler, operor och konserter. I år presenteras alla dessa genrer på ett nyskapande sätt. Först ut är Nordenpremiären av komediklassikern och Broadwaymusikalen Måndag hela veckan, som visas till den 17 maj. Runt midsommar hyllar Wermland Operas orkester 250-årsjubilerande Beethoven med mastodontkonserten Beethoven x 17 och i höst väntar bland annat världspremiär av operan Eurydike av Hans Ek och Linus Fellbom, där klassiskt mixas med modern musik. Läs mer: wermlandopera.se


23 maj - 13 september Sommarutställning BENGT OLSON VALDE PARIS Konstmuseet

3 juni - 29 augusti FRÖDINGS KRISTINEHAMN Historiska museet 13 juni – 4 september FÖRKLÄDENA BERÄTTAR Historiska museet

9 september – 25 november BARNUTSTÄLLNING BOK&LEK Historiska museet

Foto: Claës Lewenhaupt.

Producerad av Kulturen i Lund.

MUSEER2020

KRISTINEHAMNS

29 februari - 3 maj CARL JOHAN DE GEER SLÄKTEN OCH SLAVARNA & STIPENDIAT HILMA NORDÉN Konstmuseet

24 oktober 2020 - 24 januari 2021 KATJA OF SWEDEN Konstmuseet www.kristinehamn.se

Del av Kristinehamns kommun, med stöd av Region Värmland.

HEJ! SKA VI SES? SE ÖPPETTIDER OCH ALLT SOM HÄNDER PÅ MARIEBERGSSKOGEN.SE

I Karlstads stadspark upplever du Naturum Värmland, djurparken Lillskogen, lekträdgården, friluftsmuseet, mat och fika, naturen och många härliga evenemang. FRI ENTRÉ, ÖPPET ÅRET RUNT! mariebergsskogen.se


oas En bekväm

långt från stadens stress

Sveriges första hotältkedja, skogsbadshotält eller skogshotell. Staffan Svantesson beskriver sin ungdomsdröm Happie Camp med flera benämningar. Men i grunden handlar det om en sak – att tillgängliggöra en avskild plats i naturen med hög komfort. Text: Mimmi Bladini Foto: Staffan Svantesson

Vinnare

2019 Årets uppstickare i Värmland

Njut av en naturnära utomhusmiddag till ljudet av skogens sus och fåglarnas avlägsna kvitter.

10.


E

FRÖET TILL HAPPIE CAMP såddes redan 2008 när Staffan extrajobbade på sin pappas camping vid Hjälmarens strand för att kunna finansiera studierna på reklamskolan Berghs i Stockholm. Men 20 veckor på en camping blev en tankeställare. – Det visade sig snabbt att det inte alls var spännande. Det var inga som pratade med varandra och folk höll sig bara på campingen utan att upptäcka det vackra närområdet och naturen. Staffan funderade på vad som skulle hända om man vände upp och ner på hela campingbranschen. Grundidén om att hyra en plats i naturen är bra, men om man ändå inte pratar med varandra, vad är då vitsen med att bo som packade sillar? Idén om en ny form av camping började sakta gro. Men det dröjde 12 år innan han gjorde slag i saken. – Pappas camping passade inte mig. Jag ville presentera ett annat alternativ för sådana som jag – som gillar att komma ut i naturen men inte nödvändigtvis vill göra så mycket mer än att bara vara där. I MAJ 2019 startade Staffan Happie Camp, och redan i slutet på juni var första tältet på plats. Konceptet går ut på att gästerna får koordinater till en parkeringsplats i närheten av campen. Väl på plats får de nya koordinater till själva tältet som ligger 10–15 minuters promenad från parkeringsplatsen på en avskild plats. Tälten är fullt utrustade med såväl möbler som köksutrustning, allt gästerna tar med sig själva är egen mat och dryck. Grundidén handlar om

Foto: Rebecca Blakstad

tt sobert tält uppställt i ingenstans, inrett med sköna sängar, bäddset i merinoull, kamin och loungefåtöljer. Med skogen, tystnaden och Vänern som närmsta granne. Vissa skulle beskriva det som glamping, men Staffan Svantesson tycker inte det är en rättvis beskrivning av hans nystartade företag Happie Camp. – För mig är glamping starkt kopplat till camping och att trycka in så mycket människor som möjligt på en liten yta. Vi går åt ett helt annat håll genom att istället ge människor en egen yta i naturen. Och det är vad som differentierar oss mest, säger Staffan.

Läs mer: happiecamp.com

Vad är Glamping? En glamourös form av camping och ett sätt att njuta av friluftsliv på ett bekvämare sätt. Fenomenet blev allmänt känt runt 2005, men företeelsen har funnits längre än så. Redan på 1500-talet lät kungar bygga upp lyxiga tält på slagfälten, fullt inredda med möbler, tavlor, mattor och andra bekvämligheter. Idag kan du glampa över hela världen och det har blivit ett populärt och bekvämt sätt att uppleva naturen utan att kånka på utrustning.

att sänka tröskeln för människor att uppleva orörd natur. – Idag kan det vara utmanande för många att komma ut i naturen. Dels kräver det kunskap och erfarenhet, men också utrustning som kan kosta en del pengar, i alla fall om man ska få en kvalitativ upplevelse. Jag som vandrar mycket själv vet hur det känns att slå upp sitt tält mitt ute i ingenstans – den känslan är helt otrolig. Det kan du aldrig uppleva på en vanlig camping. Det är den naturupplevelsen jag vill återskapa, paketera och erbjuda. Det är nämligen varken friluftsmänniskan, hurtbullen eller överlevaren som är Happie Camps främsta målgrupp, utan stadsmänniskor som känner en längtan bort från bruset och stressen. – Jag såg ett utrymme för ett erbjudande som varken är primitivt som en vildmarkscamping eller hurtigt som det övriga friluftslivet. 11.


Här är det fokus på komfort, rekreation och att bara vara i naturen. Och visst hade Staffan rätt. Vips sa det, så var Happie Camp fullbokat. Staffan, som såg första säsongen som en form av pilot, blev överraskad. Helt utan marknadsföring hade konceptet spridit sig från mun till mun, och väntelistan blev snabbt lång. – Det finns ett allmänt sökande idag. Antalet människor som bosätter sig i städerna blir allt fler, skärmtimmarna likaså och avståndet till naturen växer både fysiskt och psykiskt. Jag tror att det gör att människor känner att de saknar någonting som de inte kan sätta fingret på. Då söker man febrilt tills man känner att man hittar det. Och det tror jag att många gör i naturen.

Avståndet till naturen växer både fysiskt och psykiskt. TROTS EN LÄNGTAN till naturen fortsätter landsbygden att avbefolkas. Den växande glesbygden ses ofta som ett problem, inte minst av företagande och näringsliv. Men Staffan väljer att se det som en tillgång. – Skog har vi hur mycket som helst av här i Värmland. Vi behöver inte packa ihop folk på en liten yta, utan vi kan ta tillvara på den naturen vi har. Här finns fullt av avskilda platser, skog och vattendrag. Den svenska naturen är en fantastisk tillgång och många tror att just naturturismen ska bli en av de bärande näringarna i Sverige i framtiden. Och det ökade intresset för natur och friluftsliv märks redan. Ett bevis är fenomenet skogsbad som är en svensk översättning av det japanska ordet Shinrin-Yoku. Det går ut på att ta det lugnt och ”bada” i sinnesintryck från skogen. Fenomenet uppkom på 70-talet i Japan som ett resultat av en lavinartad ökning av självmord på grund av överarbete och stress. Den japanska staten började anlägga terapiskogar för att få folk att komma ut i naturen. Det gav bra effekt och skogsbad är sedan dess en stark tradition i japan. Nu har fenomenet spridit sig till övriga världen och Värmland. – Vi vill erbjuda förutsättningar för 12.

Staffan tipsar… Stäng av vardagen och hänge dig åt naturen. Gärna i sällskap av någon du tycker om och en flaska gott vin.

Fler tips på unika boenden i naturen Sommarvik, Årjäng Canvastält med dubbelsäng, sjöutsikt över Västra Silen och stor terrass. Läs mer: sommarvik.se Rådastrands Camping, Råda Lyxiga safaritält i vacker natur med plats för hela familjen. Läs mer: radastrand.com Naturbyn, Långserud Husbåt, skogsstugor eller trähus – alla mysigt inredda med storslagen utsikt över Eldan. Läs mer: naturbyn.se Alevi Camping, Fastnäs Härligt komplett utrustat safaritält med plats för fem personer. Läs mer: alevi-camping.com

ett värmländskt skogsbad med naturen som rekreationsområde. De som har varit ute mycket i naturen vet hur bra man mår av det, och med forskningen i ryggen kan vi nu också förstå varför. Men att driva en hållbar verksamhet som förlitar sig på naturen kan låta motsägelsefullt. Går det att uppleva naturen utan att slita på den? För Staffan är det en viktig fråga och han understryker att det var grundläggande att skapa en produkt som samexisterar med naturen vi lever i. – Vår målsättning är att göra ett positivt avtryck på miljön. Produktutvecklingen är såklart viktig. Men vi jobbar också med olika samarbetspartners och att informera och utbilda gästerna i hur de ska vara och vistas i naturen. Eftersom naturturismen bara kommer växa måste vi hitta hållbara vägar för hur vi ska kunna ta emot besökarna utan att det sliter på miljön.


Annat naturskönt boende Vill du njuta av vällagad mat och högklassigt boende i natursköna omgivningar ska du bege dig till herrgårdarna i Hennickehammar, Ulvsby, Dömle, Krokstad eller Saxå Bruk. Här kan du unna dig lite vardagslyx i en fantastiskt vacker och anrik miljö. Läs mer: visitvarmland.se

Vi vill erbjuda förutsättningar för ett värmländskt skogsbad med naturen som rekreationsområde.

13.


God mat – i dubbel bemärkelse

I takt med ett växande intresse för vad man stoppar i sig har både efterfrågan och utbud av god och hållbar mat ökat. Följ med på upptäcktsfärd i det kulinariska Värmland. Text: Mimmi Bladini

14.


V

ärmländsk matkultur har mycket mer att erbjuda än hackkorv, nävgröt och kolbullar. Men det finns inget tvivel om att det robusta, rejäla och vällagade köket är en röd tråd i det naturnära landskapet. Med skogen, Vänern och otaliga jordbruk nästgårds finns ett skafferi utanför dörren som öppnar upp för kulinariska möjligheter. Vi har hälsat på hos fyra mathantverkare Värmland som alla har olika nischer och erbjudanden, men en och

samma matfilosofi. Den stavas ekologisk, hållbar, naturlig och närodlad men framförallt god och vällagad mat. CARL OCH RENATE Stjernlöf startade upp restaurangen Big Hill Lodge på Storhöjden strax utanför Filipstad för bara två år sedan. De lämnade delvis livet i Stockholm och satsade allt på att rusta upp den gamla kaffestugan mitt i den värmländska skogen. Det blev en stor omställning för alla inblandade. Carl och Renate hade just fått reda på att de var gravida och Carls pensionerade mamma fick ta på sig förklädet och

återgå till sin roll som kock. Men med facit i hand var det helt rätt beslut. – Platsen är magisk. Vi har ett unikt utkikstorn där man kan boka privata middagar med utsikt långt över trädtopparna. Många som stannar hos oss är på genomresa och det är fantastiskt att kunna erbjuda riktigt bra mat som skiljer sig från de klassiska vägkrogarna, säger Carl. Big Hill Lodge har som mål att bygga en helhetsupplevelse. En destination dit man åker för att bo, slappna av, vandra i skogen och såklart njuta av god mat.

Foto: Shutterstock

15.


Pärlor värda ett stopp

– Mat är så mycket mer än bara någonting vi stoppar i oss, det är en essentiell byggsten i våra liv och hela vårt välbefinnande. Vi vill vara en plats dit man kommer för att njuta med både kropp och själ, fyller Renate i. ATT DRIVA RESTAURANG kommer med ett ansvar, det kan Christina Jonsson Lillienau på Grön Ko skriva under på. Christina och hennes man Knut har drivit Grön Ko från 2007 där de både producerar färdigrätter som säljs i hela Sverige och har en populär Saluhall i den gamla järnvägsstationen i Värmlandsbro. – En av de viktigaste sakerna när man pratar om hållbarhet är att inte slänga mat. Det är så många led det handlar om; jorden ska brukas, grödorna ska skördas och sedan är tillverkning och distribuering. I vårt café i Värmlandsbro har vi nästan inget matsvinn och våra färdigrätter är förpackade på ett speciellt sätt så att de håller i 38 dagar, säger Christina.

Lurö Krog Njut av en måltid på idylliska Lurö. Här serveras fisk från Vänern, kött från djur som betat i skärgården och svamp, grönsaker och bär odlade och plockade på Lurö Läs mer: lurogast.se.

Matbruket Inne i Värmlands museum ligger populära Matbruket. Här serveras modern och genuin mat med värmländsk finess i en kulturell miljö. Läs mer: matbruket.se

Ölme Prästgård Gästgiveri Med en vacker utsikt över Ölmeslätten skapas rätter som följer årstidernas växlingar. Klassiskt mathantverk med rötter i den svenska husmanskosten, kryddat med moderna influenser. Läs mer: olmeprastgard.se

Foto: Michaela Zabel

Sliperiet Gastronomi En trappa upp från Konsthallen i Borgvik hittar du Sliperiet Gastronomi. I en unik miljö kan du njuta av lokal, säsongsanpassad mat med influenser från hela världen. Det öppna köket ger dessutom en extra dimension. Läs mer: sliperietiborgvik.se 16.

som går åt. Fler är intresserade av att veta var maten kommer ifrån och vi försöker alltid välja lokala leverantörer framför stora grossister, säger Cecilia. Även om Cecilia älskar klassisk värmländsk mat så tycker hon bäst om att experimentera fram spännande sallader och mellanösternsmaker som krispig falafel och len hummus. Hon menar att det hänt något med den värmländska matkulturen de senaste åren. – Om man går ner för gatan i Karlstad är det massa olika kulturer som både krockar och funkar ihop. Det gillar jag!

VAD BLIR NÄSTA stora mattrend? De flesta är överens om att de växtbaserade alternativen kommer fortsätta att vinna mark. Christina från Grön Ko tror på ärtprotein som nästa stora grej och Renate och Carl från Big Hill Lodge menar att vi kommer bli ännu bättre på att ta vara på hela råvaran, såväl skal som blast. Christoffer Schyman som äger och driver Almars Krog är inne på ett annat spår. – Vi kommer gå tillbaka till det NÄRHETEN TILL LOKALT produklassiska. Nu har asien-fusion varit på cerade råvaror gör det enklare att kunna tapeten i många år, men jag tror på erbjuda bra mat. Christina ser ett ökat att nästa stora trend blir att käka mer intresse, både från de som kommer till naturnära och robust mat, som kokt kött saluhallen och de som köper färdigoch korv. Lite som fattigmansmat fast rätterna. Men även om Grön Ko har en riktigt bra. stark positiv utveckling finns det ingen Almars Krog serverar fine dining på plan på att lämna Värmland. värmländskt vis. Det innebär lokal– Vad skulle det hända om hela landsbygden skulle dö? Alla kan inte producerad nordisk mat skapad från bo i storstäderna. Vi vill bo och verka grunden, med inslag från hela världen. i Värmland, vi har så bra betesmarker – Vi har lite grövre fine dining men och odlingsförhållanden här. Det känns ändå på ett schysst sätt. Vi använder bra och viktigt att göra det möjligt för oss bara av lokala, ekologiska råvaror nästa generation att bo och arbeta på och tar tillvara på så mycket vi kan. Jag landsbygden, med släktgården vill kunna hälsa på bonden när jag köper kött och vill Mässvik som bas, säger Bäst enligt veta att fisken jag köper är Christina. White Guide certifierad. 2019 Unikt för Almars Krog, CECILIA STRÖMBERG har förutom att vara en av få jobbat som kock på Scandic Arvika – Barbord Kök & Bar. fine dining restauranger i Brasserie Winn i sju år. De Borgvik – Sliperiet Värmland, är att menyn är fokuserar på att erbjuda Konsthall & Gastroen överraskning för samtliga en avslappnad, hemtrevlig gäster. stämning med matinfluenser nomi. Karlstad – Almars – Gästerna får en gemenfrån södra Europa. Efter Krog, Barón, många år på Scandic och sam presentation av menyn Br. Olssons Elektriska, desto fler inom branschen som är specialkomponerad Naviero, Olssons kan även hon se hur efterför varje tillfälle. Det blir lite Bazar. som en show där vi presenfrågan har förändrats. Kristinehamn – – De senaste tre åren terar maten och drycken. Ölme Prästgård har jag märkt stor skillnad Det är häftigt att kunna Säffle – Krokstad på hur mycket vegetariskt överraska på det sättet. Herrgård.


Foto: frknfalkman

Foto: Linn MalmĂŠn

17.


Cykling

för alla Över stockar, grus och stenar, längs solvarm asfalt eller nedför branta och snirkliga backar. Lämna bilen hemma och låt istället cykeln ta dig med på en resa längs slingrande landsvägar och in i de djupaste Värmlandsskogarna. Text: Pål Johansson

18.


19.


VI BÖRJAR ATT rulla genom de östra delarna av landskapet och Karlskoga, vars samtliga cykelleder praktiskt nog startar vid Alfred Nobels torg mitt i stadens centrum. Här följer du smidigt de blå skyltarna som bland annat tar dig runt sjön Möckeln, till Granbergsoch Lunnedsrundan eller ut på den fem mil långa Hyttleden. Vackra turer där du susar genom kulturbygder med gamla bergsmansgårdar, slussar och badplatser att svalka dig vid. Några mil nordväst kan du cykla genom det unika naturområdet Brattforsheden i Filipstads kommun. Ett så kallat israndsdelta med en rik växtflora 20.

Foto: Linn Malmen

D

u packar ned termosen med det nybryggda kaffet tillsammans med smörgåsarna, frukten och fikabrödet. Drar på dig hjälmen och kontrollerar luften i däcken en sista gång. Snart är det bara du, naturen och stålhästen. Och den där härliga kombinationen av nya synintryck, dofter, ljud och ljumma vindar som smeker ansiktet. Sånt som en bilresa aldrig kommer i närheten av. Cykelsporten upplever en renässans och intresset för såväl MTB som landsvägsåkning ökar stadigt för varje år som går. Det är som att vi återupptäckt cykelns storhet. En utveckling som är positiv ur många hänseenden, inte minst de klimatmässiga och vad det gör för ditt kroppsliga välbefinnande och kondition. Det bästa är att det är en sysselsättning som passar i stort sett alla, gammal som ung. Du behöver inte sålla dig till medelåldersmännen, som lägger mindre årslöner för sina vrålåk, för att kunna uppleva njutningen på cykelsadeln. Nej, den gamla trotjänaren eller Blocket-fyndet kan funka precis lika bra för ändamålet. För det är ju trots allt den underbara naturupplevelsen man är ute efter, inte sant? Även på värmländsk mark bubblar cykelintresset. Möjligheterna till såväl korta, lugna dagsutflykter som rejäla utmaningar är goda – och cykeluthyrarna många, för dig som vill slippa släpa runt på din egen. Så, packa ryggsäcken, putsa hjälmen och gör dig startklar för ett klimatneutralt äventyr på två hjul.

Här hyr du cykel Alcatraz Alevi Camping Arvika Kanot- & Turistcenter Dömle Herrgård Going North Guesthouse Eleven Långberget Nature Adventure Outdoor Center Värmland Rådastrands Camping Selma Spa The Lodge Torsby Uddeholms Hotell Valbergsängen Värmlands Sjö- & Fjällcamping

Rullande upplevelser Unionsleden 2021 står den äntligen klar för officiell invigning Unionsleden som förbinder Sverige och Norge. Den över 25 mil långa leden sträcker sig från Karlstad i öst till Moss i väst och består av cykel- och grusvägar genom ett omväxlande landskap. Redan nu är det möjligt att provcykla sträckan. Trampa på räls Prova på en annorlunda form av cykling – med dressin mellan Hagfors Järnvägsmuseum och Stjärnsfors Kvarn eller Otterbäcksbanan mellan Degerfors och Gullspång. Kul upplevelse för alla åldrar. Cykla med ett proffs Följ med företaget Cykelaptit och den forne proffscyklisten Glenn Magnusson på en resa genom Värmland. 8–10 mils cykling per dag med stopp på flera av länets finaste boendeanläggningar. Arrangeras 5–12 augusti 2020.

och mängder av geologiska formationer, som rullstensåsar, raviner och sanddyner. Ett måste för den botaniskt lagde cyklisten eller för dig som gillar att omslutas av storslagen natur. Om du hellre vill utforska insomnad gruvmiljö är den gamla NKLJ-järnvägens banvall mellan Filipstad och Nordmark ett givet val. Sträckan sjuder av historia och sevärdheter från tiden då området var världsledande inom järnexport. När vi ändå är inne på nedlagda järnvägsspår så finns det ett som sedan 2007 har lockat tusentals cyklister, rullskidåkare och vandrare att uppleva en bra bit av Värmland. Den helt bilfria Klarälvsbanan är en 90 km lång, asfalterad banvall som sträcker sig från Karlstad i söder till Uddeholm i norr. Adderar du den milslånga cykelvägen ut till Mörudden på Hammarö och Klarälvsleden som tar vid mellan Uddeholm och Sysslebäck har du


Packa ryggsäcken, putsa hjälmen och gör dig startklar för ett klimatneutralt äventyr på två hjul.

Foto: Per Eriksson

21.


Foto: Shutterstock

Årets cykellopp 2020 16 maj Selma Spa MTB-race, Sunne 30 km, MTB 23 maj Valmetrundan, Karlstad 74 eller 135 km, landsväg 6 juni Två sjöar runt, Sunne 50 eller 110 km, landsväg 4 juli Solstaloppet, Karlstad 30 eller 60 km, MTB 5 sept Karlstad XC 34, 47 eller 60 km, MTB 5 september Mattila MTB Maraton, Mattila 42 km, MTB 19 september Klarälvsloppet 90, 60 eller 21 km med start i Uddeholm, Munkfors eller Forshaga och målgång i Karlstad.

22.

Nordvärmlands höga berg och djupa skogar är som gjorda för att upplevas från MTB-sadeln. hela 220 km härlig natur att se fram emot. Här rullar du genom hjärtat av landskapet, från söderns öppna Vänerlandskap till de nordliga delarnas skogiga vildmark. Alltid med den vackra Klarälven som ständig följeslagare. NORDVÄRMLANDS HÖGA BERG

och djupa skogar är som gjorda för att upplevas från MTB-sadeln. I Vägsjöfors, Torsby och Långberget finns möjlighet att hyra cyklar, om du inte packat med din egen. Här kan du bland annat testa på den utmanande och 42 km långa Mattila MTB-banan med Finnskogens vackra natur som fond. Det officiella Cykelvasacentret Långbergets Sporthotell har allt som krävs för att stilla ditt adrenalinbehov. Den sju mil långa Långbergsrundan

bjuder på välpreparerade grusvägar genom naturskön skogsterräng. Addera gärna en tur ut på landtungan Eggen, som spektakulärt sträcker sig ut i Tossjön. Känns landsvägsåkning eller vanliga skogsturer med MTB lite för tryggt och händelsefattigt ska du styra kosan mot Arvika. Här kan du öva på dina tekniska färdigheter och samtidigt få en rejäl dos spänning i någon av stadens downhillbanor. Dels den 900 meter långa banan i Rackstabacken fylld av hopp och tvära kurvor och dels den något flackare maskinbyggda banan i Vik. Med andra ord – det mesta ryms på den värmländska cykelkartan. Det är bara du själv som sätter gränserna för hur mycket av den du vill utforska.


Nära till långt borta Med skärgården runt knuten så väcks äventyrslusten och nyfikenheten. Upplev den du också! hammaro.se

ivtjärn

Mysig vandring vid Sk

En tur med båten

i Visten

Rogivande dag @Döm

leherrgård

Vi träffade Björn!

Sommarens första dop

p i Skivtjärn

Fina dagar i Forshaga kommun Massor att upptäcka för stora och små

lakraftstationen

Konst och fika @Gam

Fiskelycka

i #Forsha gaforsen

På forshaga.se/turist kan du läsa mer om våra natursköna vandringsleder, fina friluftsbad, den unika Klarälvsbanan, fiske i världsklass och konst- och hantverksupplevelsen Lustenrundan.

Sund gård på #Lustenrundan

Långtur på #Klarälv sbanan


Inte störa eller förstöra… det är ledorden i Allemansrätten. Visa hänsyn för växt- och djurliv, respektera lokala anvisningar och eldningsförbud och släng ditt skräp i soptunnor.

Årets Edible Country Visit Swedens koncept Edible Country har 2020 två bord i Värmland – ett i Sälglunden vid Selma Spa och ett vid Sävsjön, som Kungskvarnen i Borgvik ansvarar för. Idén är en natur- och matupplevelse utöver det vanliga. Välj om ni vill laga och hitta era egna ingredienser i omgivningen, hämta ut en korg med råvaror eller boka en kock som lagar gourmetmaten åt er på plats. Bord, matlagningskit och en fantastisk miljö med möjligheter till vandring, cykling och fiske får ni på köpet. Läs mer: visitsweden.com/ediblecountry

24.


Naturen som andra hem Han är den halvtyska smålänningen som hittat hem i värmländska Högboda. Det internationella blodet i ådrorna har bidragit till att han redan sett mycket av världen. Framförallt vildmarken, ofta kryddat med den stora passionen matlagning. Text: Niklas Simonsson Foto: Tommy Pedersen / Sabine Klautzsch

I

ntresset för friluftsliv och vildmark väcktes tidigt för Max Monsler, som växte upp strax utanför Ljungby. Föräldrarna drev turistverksamhet med fisketurer, kajakpaddling och bed & breakfast. Redan som 14-åring guidade han sina första utländska gäster i småländska fiskevatten. – Interaktionen mellan människor har alltid intresserat mig. Särskilt när folk har olika bakgrund och yrken. Det brukar bli väldigt intressanta samtal i båten eller runt lägerelden, berättar Max. Hans meritlista vittnar om många lägereldar i flera världsdelar. Åtskilliga av hans 31 levnadsår har spenderats på resande fot. Max har bland annat hikat genom USA:s vildmark, jobbat som volontär på Filippinerna och seglat från Max Monsler

Mexiko till Påskön. Sedan 2015 spenderas merparten av tiden hemma i Sverige, där den uppmärksamme kanske känner igenom honom från Arvika Kanotcenter, där han jobbat. Max är med sin karisma och engagemang lätt att lägga på minnet. Han är certifierad friluftsguide och var ifjol involverad i projektet Edible Country, med matlagning i naturmiljö. Där står ett träbord placerat ute i det fria och inväntar de deltagare som bokar in sig på en dejt med det vilda. – Jag upplever ofta att deltagare tror att det är väldigt komplicerat att laga mat ute i naturen. Visst, som nybörjade kan det vara svårt att försöka laga en trerättersmiddag, men det finns enklare varianter. Och maten smakar så mycket godare ute skogen.

25.


Du kan grilla fisk direkt på glöd, men stekpanna gör det lättare och det smakar inte mindre bra för det.

SOM LANDSKAP ÄR Värmland mångfacetterat och bjuder in till härliga strövtåg. De djupa skogarna, med tätt stående träd omringat av drömskt sagoskimmer, står som lugnare motpol till de mer kuperade regionerna i norr. Med vandringsleder, eldstäder och vindskydd på sina ställen. Så med skapliga förberedelser finns förutsättningar att spendera flera friska dagar i sträck ute bland terrängen. Som vildmarksmatlagningsnovis är det några saker du bör ha med dig, enligt Max. – Ska du göra upp en eld är tändstickor och björknäver väldigt bra. Om du eldar kan du lika gärna använda naturens eget bränsle, där är björknäver perfekt. Du behöver även packa med vatten, både som dryck och om det skulle börja brinna utanför eldstaden. Ska du bygga en egen eldstad, lägg sand och sten underst. Annars finns risken att rötterna brinner, då kan det ta eld ordentligt. Blöt gärna gräset omkring och visa naturen hänsyn.

Vad är viktigt att tänka på för matlagning? – Lite planering är alltid bra. Om utrymmet i packningen tillåter, ta med ett galler och stekpanna att ha över elden. Du kan grilla fisk direkt på glöd, men stekpanna gör det lättare och det smakar inte mindre bra för det. Tänk enkelt. Det kan vara kul med små detaljer, som en medtagen krydda. Du kommer med största säkerhet inte fälla en älg eller ett rådjur, så släpa inte med yxa eller större verktyg. Några andra detaljer som är enkla att missa? – Många känner inte till att det är förbjudet att fälla träd eller bryta av 26.

att träffa människor under de förutsättningarna.

stora grenar. Så yxor i packningen är onödigt – leta torra småstickor och pinnar istället. När elden är igång, hur håller man den levande? – Ett bra sätt för den oerfarne är att bygga ett torn av små stickor och tända på med näver. Sedan får du ha lite tålamod och lägga på med en sticka då och då. Jag har varit ute i tre månader i USA:s vildmark, där jag bland annat lärde mig hur elden varken blir för varm eller dör ut. Det är en känsla som du rent praktiskt behöver träna dig till. Värmland ett perfekt ställe att börja, prova en längre vandring med övernattning i ett vindskydd. I SINA PROJEKT har Max haft deltagare från alla tänkbara sociala grupper. Från städare och kökspersonal till direktörer. Med naturen som gemensam länk blir det ofta lättare för människor att mötas. De osynliga klassklyftorna försvinner och i de stunderna uppstår unika möten människor emellan. – Alla deltagare får hjälpas åt. Då är jag supervisor och håller i helheten. Det är väldigt intressant och givande

ALL TYP AV MOTION och träning stärker hälsan. Du kanske har sett Anders Hansens Din hjärna på SVT, där bland annat dessa delar förklaras. Att röra på sig, vara utomhus och uppleva miljöomväxlingar bidrar till både friskare kropp och sundare sinne. En heldag till fots på vandringsled som ringlar sig genom ett vackert Värmland bidrar till allt detta, oavsett årstid. De projekt som skänker något till det inre betyder minst lika mycket som pengar, enligt Max. Den gångna vintern tillbringade han bland annat en månad på ett yogacenter i Nicaragua, där mat och logi utgjorde den huvudsakliga ersättningen. – Jag och min sambo brukar göra sådana resor. Med aktiviteter som ger så fantastiskt mycket tillbaka. Vi vill se platser och uppleva olika kulturer.

Vad var det som lockade dig att flytta till Värmland? – Jag hade faktiskt aldrig varit i Värmland, förrän jag kom in på friluftsguide-utbildningen på Klarälvdalens Folkhögskola. Då fick jag möjligheten att lära känna landskapet och människorna. Naturen är verkligen vacker, men det som avgjorde att jag stannade var faktiskt människorna. Värmlänningar är så härliga, mer öppna och accepterande än på många andra håll i Sverige. Det passar min personlighet bäst, värmlänningar känns lite som sydsvenska norrlänningar. Kan man säga att naturen är ditt andra hem? – Absolut! Ibland till och med mitt första, skrattar Max Monsler.


27.


Passion för fiske Följ med på en djupdykning ned till Vänerns silverskatter, Frykens insjökrokodiler, Glafsfjordens randiga borrar och Byfjordens guldskimrande jägare. Välkommen till ett paradis för sportfiskaren. Text: Pål Johansson Foto: Øyvind Lund

Mer än bara flugfiske Flugfiske i all ära! Men Värmland har mycket mer än så att erbjuda. Ta del av tipsen på kommande sidor.

28.


T

änk dig att spana ut över ett spegelblankt innanhav och njuta av solens strålar som letar sig genom morgonens dimslöjor till tonerna av det dova mullret från utombordaren. Dröm dig vidare till en småkylig sensommarkväll med porlande vatten längs vadarstövlarna och en nyknuten fluga som målmedvetet viner genom luften mot platsen för det senaste vaket. Föreställ dig sedan de första barfotakliven ut på den knarriga bryggan, med några ynka meter kvar till dagens premiärkast. Plötsligt händer det. Ett ryck. En spötopp som dras i riktning mot vattenytan och en slirbroms som börjar tjuta. Sinnen som går från meditativt viloläge till förväntansfull alerthet på bråkdelen av en sekund i takt med att adrenalinet forsar som en löpeld genom kroppen. Det är de stunderna som är anledningen till att vi fritidsfiskare älskar vår hobby. Kampen. Ovissheten. Ruset. Möjligheterna att få uppleva denna eufori och fullkomliga fiskelycka på värmländsk mark, eller rättare sagt vatten, är fantastiska. Smörgåsbordet som dukats upp för sportfiskaren bjuder på allt från naggande fiske i artrika småsjöar, åar och älvar till jakt efter riktigt välvuxna exemplar i sjöar som Vänern, Fryken och Glafsfjorden. Hela anrättningen kröns av ett av Nordens bästa laxfiskevatten i Forshagaforsen.

Visste du att… Klarälvsdalens Folkhögskola erbjuder utbildningar inom bl.a. natur- och faunavård, skogsguidning och turism och friluftsliv?

VI BÖRJAR I HJÄRTAT av Värmland, i de mytomspunna och vackra Frykensjöarna, tre långsmala sjöar som sträcker sig mellan Kil i söder till Torsby i norr. Fryken är upp till 135 meter på det djupaste stället, och bjuder på varierande fiske efter bland annat abborre, gädda, gös, lax, Rottnaöring och vitfisk. Lite extra känd är sjön för sina stora, men svårflirtade gammelgäddor, där rekordet ligger på strax över 18 kg.

29.


Foto: Privat

Fo to

:P

ri v at

Tips från coachen Sveriges största utbildning inom sportfiskenäringen. Skolan erbjuder en treårig gymnasieutbildning och en tvåårig YH-utbildning, med inriktning sportfisketurism, sportfiskehandel och fiskbiologi.

Christer Lindström har jobbat som lärare på skolan sedan 2005. Det egna intresset för sportfiske väcktes under 1980-talet, och växte sig till en allt seriösare nivå under 90-talet. Idag fiskar han de flesta arter, både i jobbet och privat, men det är en fisk som ligger honom lite extra varmt om hjärtat – gäddan. Med ett personligt rekord på 17,67 kg och 79 fiskar över 10 kg är det få i Sverige som kan slå honom på fingrarna. – För mig som gäddfiskare är Värmland ett fiskeparadis, enda begränsningen är att jag inte hinner prova alla intressanta sjöar. Sedan har vi riktigt bra gös- och abborrfiske på flera ställen i länet, berättar Christer. Vad är det som gör Värmland unikt som fiskedestination? – Landskapet har en otrolig bredd inom sportfiske, både vad gäller arter och typer av vattendrag. Från Vänerns enorma vattenmassor till små åar och skogsjöar – alltid kombinerat med en vacker naturupplevelse. Du kan trollingfiska lax på Vänern ena dagen, flugfiska öring och harr i strömmande vatten andra dagen och avsluta med spinnfiske efter abborre, gös och gädda i en mindre sjö den tredje. Det är den mixen av upplevelser som gör Värmland speciellt. 30.

Tänk på att bara ta upp den fisk du vill äta, och släpp tillbaka resten.

I ÖSTRA DELARNA av landskapet silverskatter Vänerlax (atlantisk insjölockar Storfors och Karlskoga kommun lax) och Gullspångsöring är fartfyllda med en stor variation av större och minnen för livet. mindre vattendrag med såväl naturliga Uppe i de nordligaste delarna lockar bestånd som inplanterad ädelfisk. Prova ett fint fiske efter bland annat harr lyckan efter Kilsbergens rödingar, och öring i Klarälven. Dessutom gör regnbågar och öringar eller de vackra omgivningarna, Möckeln och Alkvetterns vildmarken och lugnet resan Christers tips stora gäddor, gösar och värd. Om den dessutom kan abborrar. krönas med egenfångad fisk Fin abborre finns i de flesta värmländApropå gös, så finns det att lägga på grillen är lyckan ska sjöar, däribland många värmländska sjöar gjord. Visten, Värmeln och som bjuder på god tillgång Glafsfjorden. Vänern på denna delikatessfisk. En OCH SÅ VAR det Forshagaerbjuder ett otroligt plats som ligger fiskare lite forsen, Värmlands lax- och abborrfiske om man har tillgång till båt, extra varmt om hjärtat är öringsmecka, och en god t.ex. vid Hönan och Byälven, som klassas som utmanare till blekingska Storgrund (öster Mörrumsån. I denna del av ett av de bästa gösvattnen respektive väster Klarälven samlas varje år i Sverige. Här har du möjlig- om Hammarö), Kattfjorden och mängder av förväntansfulla het att kroka stora gösar Säterholmsfjärden. sportfiskare med storfisk i mitt inne i centrala Säffle Runt grundtoppar sikte. Och chanserna till om du har tur. på 6–12 m kommer stora exemplar är goda, du hitta många stora abborrar. speciellt under dispensperiVILL DU UTMANA EU:s största insjö, Vänern, är oden, som sträcker sig melFiska med haspelspö (7–8 fot), tunn ett tips att boka in en tur lan 20 maj till 15 oktober flätlina (0,12–0,17 mm) med någon av de erfarna (fiske tillåtet 1 jan – 15 okt). och shadjiggar (9–12 fiskeguider som finns i komOmrådet är uppdelat i fyra cm) och jigghuvuden zoner med olika regler och munerna längs strandlinjen. (5–12g) så kan det fiskekortskrav. Trolling efter innanhavets inte gå fel.


H Ä R

F Å R

D U

N A P P

Arvika Arvika Kanot- & Turistcenter arvikacanoe.se

Ekshärad Sun Dance Ranch sundanceranch.eu

Hagfors Värmlandsgården varmlandsgarden.com

Torsby Värmlands Sjö- & Fjällcamping varmlandssjoochfjallcamping.se

Arvika Fredros Nature Adventure natureadventure-gs.se

Hagfors Outdoor Center Värmland outdoorcentervarmland.com

Stöllet Alevi Camping alevi-camping.com

Årjäng Alcatraz alcatraz.se

Charlottenberg Lövås Gård lovasgard.com

Hagfors Rådastrands Camping radastrand.com

Torsby The Lodge Torsby thelodgetorsby.com

Glöm inte fiskekortet För sportfiske i många sjöar och vattendrag, förutom Vänern, krävs fiskekort. Följ alltid anvisningar på plats och läs på om vattendraget innan ditt besök. Läs mer: lansstyrelsen.se, ifiske.se och sveaskog.se

31.


&

Björn Johan – Det sockersöta radarparet

Med en välgräddad semla och en positiv syn på livet kommer man långt. Det är i alla fall Björn Ling och Johans Östlings filosofi. Möt de värmländska pajsarna som går hand i hand genom livet och just nu är aktuella med föreställningen Värmländsk Voodoo. Text: Mimmi Bladini

32.


Foto: Dprod - Niklas Nilsson Foto: Rasmus Skytt Bergström

M

usikanter, ordekviklaring till livets oberäkneliga krumlibrister, komiker, bukter och aviga situationer. Men trots skådespelare, namnet används nästan inga nålar alls. programledare och – Man kan säga att föreställningen poddare. Mångsysshandlar om hur man kan få människor glada och må bra utan att de märker larduon Björn Ling och Johan Östling det själva. Från början var vårt arbetshar många strängar på sin lyra, men enligt dem själva kan allt namn ”dä årner säj”, ett samlas under den inte så klassiskt uttryck i Värmland. Om Björn & Linkedin-kompatibla titeln För saker har en tendens att Johan ”underhållare”. faktiskt ordna sig om man Namn: Björn Ling Björn och Johan ses tänker så, säger Björn. Född: 1974 ibland var för sig, som i TV-serierna Alla för en TILL SKILLNAD FRÅN Bor i: Karlstad med fru och fyra barn och Hela Sverige bakar, men tidigare föreställningar har allt som oftast ser vi dem en Värmländsk Voodoo Dold talang: ”Jag är overkligt bra på att tillsammans. Och trots att en starkare röd tråd, men joddla” det snart gått 20 år blir de publiken kan vara lugn – det fortfarande igenkända som är samma goa killar som Pölsa och Micke Tretton bjuder på ett potpurri av Namn: Johan Östling från Ulf Malmros-succén musik, humor och sketcher. Född: 1973 Smala Sussie. De har turnerat – Värmländsk Voodoo Bor i: Karlstad med Sverige runt med flera förebörjar vackert i den värmfru, fyra barn och två ställningar och är nu ländska urskogen med fågelchihuahuor aktuella med Värmländsk kvitter och porlande bäckar. Dold talang: ”Jag är Voodoo – en glad kärleksförsnabb på 400 meter” 33.


Björns förmåga att se helheten kan gå mig på nerverna. Sedan går det åt helvete som planerat. Jag känner mig varvad som Australiens Det är en må bra-föreställning med OS-lag i skridsko. Vi behöver Björn mycket igenkänning och skratt. När vi i vår duo men ibland är det tungt, skrev den visade det sig att vi landade berättar Johan. Björn som snarare ser sig själv som i oss själva mycket mer än vi gjort notoriskt ostrukturerad blir smått genetidigare. Vi highfivar varandra som när vi var sexton fast nu får vi ryggskott av rad och hyllar Johan tillbaka. det. Man kan säga att det är ett slags – Johan har inga dåliga egenskaper. tidsdokument över oss två just nu, säger Eller jo förresten, hans sämsta egenJohan. skap är att han tror att han är snabb på För det finns inget tvivel om att 400 meter. Björn och Johan är som ler och långDet verkar onekligen som Björn och halm. De avslutar varandras meningar, Johan njuter av varandras sällskap. Och den optimistiska synen på livet är skrattar åt varandras skämt och delar påtaglig. Ligger det i det värmländska livets upp- och nedgångar. Kompisarna blodet eller är pajsarna, som de kallar träffades under gymnasiet, startade sitt sig, unika i sitt slag? Den första band och resten är värmländska dialekten är historia. en gratis ingång till humorn – Johan är som halva jag. Johan & Björns och Björn menar att det Vi är som en enhet och jag favorituttryck till och med kan vara svårt ser honom som en tvilling1. Knôvvlit att få folk att förstå när de bror. Jag tror vi båda är (krångligt) – ”U va menar allvar. Men att alla överens om att vi tycker det knôvvlit dä va å skal värmlänningar skulle vara är roligare att vara tillsamjolappeln” (Oj, vad krångligt det var att goa och glada är för generamans än var för sig, säger skala potatisen) Björn. liserande. För det är just som par som 2. Tôla (prata) – Det där glättiga Pils– ”Den där Björn kan vi är vana att se dem. ”Var nerfilmsvärmland med två att tôla han” (Den där har du han långe?” brukar de tummar i luften kan vi släppa Björn kan allt prata fråga mig när jag är ensam, direkt. En värmlänning kan han) skrattar Björn. Men går det vara lika butter som självaste 3. Liggnas att vara bästisar och jobba Leif GW Persson och lika (liggandes) – ”Dä va så glinnt att ja drog ihop utan att tröttna? sprudlande lycklig som när mä i å ble liggnas” – Björns förmåga att se Gustaf Mandelmann svept (Det var så halt att helheten kan gå mig nerverna. en pall Redbull och fått jag ramlade omkull ett åkband på Liseberg. Jag kan gå som en batterioch blev liggande) Värmland är kontrasternas leksak mot en vägg med 4. Tôligt (tråkigt) landskap med både lycka fokus på en enda liten detalj – ”Va tôligt att du inte fann ölöppnöoch vemod och med en medan Björn har planerat rön” (Vad tråkigt Klarälv som syresätter dem infrastrukturen i en hel stad. att du inte hittade båda, säger Johan. Han är vass på att sätta ihop kapsylöppnaren) Trots alla år i rampljuset en föreställning med en 5. Jämt (bara) massa snirkliga röda trådar har varken Björn eller – ”Ja ska jämt gå ut e som jag fattar först vid föreJohan funderat på att lämna stunn” (Jag ska bara Värmland. Stoltheten är ställning nummer 93. gå ut en stund) 34.

genuin och kärleken till det skogiga landskapet stark. De skriver båda under på att det är ett vackert landskap som har mycket att erbjuda. – Åker jag från Mårbacka och ner mot Karlstad en vacker sommardag så måste jag kliva ur bilen och supa i mig alltihop. Stanna och riktigt ta in det. Måla av det på själen. De blå nyanserna på bergen och gröna över skogen. Vilken grusväg du än tar så slutar den i ett äventyr, säger Johan. FIKA ÄR ETT relativt nytt intresse i duons liv. Något som fått en skjuts genom att Johan både vunnit och numera är programledare för underhållningsprogrammet Hela Sverige bakar. Att gå runt på Taxinge Slott och smaka på olika sötsaker ser Johan som ”århundradets största löneförmån”. Dessutom ger intresset guldkant på turnéstopp. – Så fort vi stannar någonstans googlar Johan upp något gammalt konditori. Sedan går vi in och väljer varsitt bakverk, fikar som två gamla gubbar och Johan berättar kuriosa om de olika bakelserna, berättar Björn. Fikastunderna har också blivit ett stående inslag i Björn och Johans podd Fem i topp. Förutom att rangordna olika saker – allt från korvar till svenska insjöfiskar och hälsningsfraser – fikar de och testar fikabrödet tillsammans med en oväntad dryck. Kanelbulle och proteindryck kanske är en sensationell smakkombination? Och favoriten att mumsa på är båda överens om. – Semlor borde vara gratis till alla. En fredsmäklare av rang som går att variera i oändlighet. Väljästa och välgräddade. Men grädden måste vara vispad på Birgitta Rasmussons vis – långsamt i början tills den börjar tjockna sedan gasar man, men stannar i tid. Halleluja!


Foto: Pär Bäckstrand

35.


Guldkorn för vetgiriga och konstälskare

Gillar du modernt och experimentellt eller vill du hellre knockas av historiens vingslag och gripande människoöden? I det breda utbudet av värmländska museer finns verkligen något för alla. Text: Eva-Lotta Sigurdh Foto: Lars Sjöqvist, Matthias Lehneck, Susanne Ekmark, Åke E:son Lindman

Sandgrundsudden

I skogsfinnarnas land

Militärhistoria

PÅ SANDGRUNDSUDDEN i centrala Karlstad ligger Värmlands Museum. Här kan du ta del av människors liv i Värmland i såväl ett historiskt som ett samtida perspektiv. Fram tills den 25 maj visas Speaking Memories, med porträtt och vittnesmål från överlevare av Förintelsen och i juni sätts en konstutställning upp av Konstakademiledamoten Kristina Jansson. Men här finns även en omtyckt restaurang, museibutik och flera fasta utställningar, som Ingrid och Lasse Sandbergs populära lekutställning för barn.

DE SVEDJEBRUKANDE finnarna har präglat det nordiska skogslandskapet i stort, inte minst i de norra delarna av Värmland. Vill du få en unik inblick i hur dessa människor levde och verkade är ett besök på det spektakulära och prisbelönta Torsby Finnskogscentrum ett absolut måste. Förutom butik, café och bibliotek hittar du här basutställningen Finnskogens landskap. Varje år öppnar en särskild sommarutställning och på scenen bjuds det även på stämningsfull musik på temat Musik i Finnskogen framöver.

VILL DU KÄNNA, lyssna, läsa och se hur kalla kriget påverkade Sverige? Militärhistoriska Brigadmuseum i Karlstad är ett upplevelsemuseum där du verkligen får leva dig in i tiden från 1945–1991. Alla utställningar, såväl basutställningen Sverige i skuggan av kalla kriget, som tillfälliga utställningar genomsyras av interaktivitet. I sommar öppnar utställningen Kvinna – från högaffel till AK5, som handlar om kvinnorna inom militärhistorien från 1600-talet fram till idag. För alla barn utlovas skattjakt och andra aktiviteter.

Läs mer: varmlandsmuseum.se

Läs mer: varmlandsmuseum.se/ finnskogscentrum

Läs mer: brigadmuseum.se

Magiska konstmöten

Industriell konsthall

Musik och kultur

PÅ RACKSTADSMUSEET utanför

Arvika kan du ta del av ett stycke svensk konsthistoria. Både permanenta och tillfälliga utställningar präglas av magiska möten mellan konst och hantverk. Årets sommarutställning visar Sunna Hansdóttirs poetiska och lekfulla uttryck, i gränslandet mellan måleri och textil. Sunna är en konstnär som verkligen vågar utmana galleriutrymmet och de konstnärliga traditioner hon arbetar med. Förvänta det oväntade, säger Hannes Trygg, intendent på Rackstadmuseet. Parallellt med denna utställning visas också Eget spår som lyfter fram fyra profiler som kom i svallvågorna efter Rackstadkolonin.

VID FORSEN I Deje ligger Gamla

Kraftstationen, industrilokalen som blev en konsthall. Verksamheten präglas av ständig rörelse, där utbudet varieras löpande. Bland säsongens utställare märks Eva Dahlgren (foto) samt Efva Attling och Jocke Berg (smycken). Fjolårets succé Villfarelser av Mathias Leclér återkommer nu med ännu fler verk och senare i sommar kan du bevittna Glada Hidik-teaterns fotoutställning Ikoner. Förutom konsten arrangeras även konserter och andra kulturevents i denna unika industrimiljö, med 11 meters takhöjd. Här finns dessutom ett café och en butik med mat- och konsthantverk.

I BORGVIK MÖTER kulturarvet den moderna konsthallen och landsbygden korsas med det urbana i Sliperiets unika miljö. Här, ett stenkast från sjön Värmeln, ligger Värmlands största privatägda konsthall, i en vacker byggnad som från början tjänade som träsliperi och massafabrik. Mellan maj och september presenteras en bred samlingsutställning med både erkända och nya konstnärer. Under utvalda sommarsöndagar arrangeras akustiska spelningar med några av landets största artister. Årets utställare och artister offentliggörs under våren. I konsthallen huserar även Sliperiet Gastronomi, som fått mycket goda lovord för sitt kök.

Läs mer: rackstadmuseet.se

Läs mer: gamlakraftstationen.se

Läs mer: sliperietborgvik.se

36.


Missa inte…

…att fascineras på Kristinehamns Konstmuseum – med ett mångsidigt utbud av modern och samtida konst. I år med bland annat Carl Johan De Geer, Hilma Nordén, Bengt Olson och Katja Geijer. 37.


Lerins Sandgrund Naturskönt beläget invid Klarälven i centrala Karlstad hittar du Lars Lerins Sandgrund. Lokalen, som tidigare inhyste ett välbesökt danspalats, har gjorts om till ett minst lika välbesökt utflyktsmål för konstälskare. Text: Eva-Lotta Sigurdh

I

ljusa, luftiga lokaler samsas Lars Lerins egen permanenta utställning med ett stort antal speciellt inbjudna konstnärer inom olika former. I år kan du bland annat åtnjuta konst av Hans Wigert, Åke Göransson, Örnulf Opdahl, Maria Hall och Lena Cronqvist.

LARS LERIN, som anses vara en av världens främsta akvarellkonstnärer, visar bland annat upp ett 40-tal aldrig tidigare visade målningar från Lofoten i sin permanenta utställning. 38.

Lärlingarnas egen utställning Bland årets gästutställare på Sandgrund finns Lars elever från ”Lerins lärlingar”, den uppmärksammade SVT-serien där vi fick en inblick i Lerins konstskola för personer med funktionsvariationer. Utställningen är ett samarbetsprojekt med Funktionsstöds dagliga verksamhet i Karlstad och visas till och med den 17 maj. Läs mer: sandgrund.org

Även Lars Lerins make, fotografen och dansaren Manoel Marques Lerin, har sin givna plats på Sandgrund, där han är verksam som intendent. Han visar dessutom egna alster och bjuder emellanåt på populära dansframträdanden vid konsthallens olika evenemang. Sandgrund tilldelades Årets Turismpris 2016 och 2020 firar konsthallen 10-årsjubileum. Detta kommer naturligtvis att uppmärksammas och högtidlighållas under året – så håll utkik på hemsidan för löpande information.


GÖR EN UTFLYK T TILL KL ÄSSBOL 1920 2020

100 år med lin

Gillar du genuint svenskt hantverk så är Klässbols Linneväveri det perfekta utflyktsmålet. Här har vi 2020 vävt vackra linneprodukter i etthundra år. Boka en rundtur i väveriet och handla i vår butik med fabriksförsäljning. Vi firar hela året, välkommen till Klässbol!

Värmländsk berättartradition i historisk kulturmiljö. Öppet maj - september med dagliga visningar om Gustaf Fröding. Läs mer på alstersherrgard.se. Gustaf Fröding som Fra Diavolo Lillehammer 1895

25 APRIL - 1 NOVEMBER

S ÄSONGEN 20

EVA DAHLGREN, EFVA ATTLING, JOCKE BERG VILLFARELSER, SARA NELIN & MÅNGA FLER UNDER HÖSTEN VISAS GLADA HUDIKTEATERNS SATSNING

IKONER - EN UTSTÄLLNING OM ATT FÅ FINNAS

Konst, musik & industriromantik i unika Gamla Kraftstationen, Deje, Värmland. Ekologiska Culinarum förhöjer upplevelsen. Hela världen hittar hit. Välkommen du också!

Psst! Culinarum Café med värmländska smaker finns på White Guides cafélista.

rna

ägga k i v

kärle

gamlakraftstationen.se

@gamlakraftstationen

#klässbolslinneväveri www.klassbols.se DAMASTVÄGEN KLÄSSBOL | TEL 0570-46 01 85 | MÅN–FRE 9–18 | LÖR 10–16 | SÖN MAJ–SEP 10–16


Zarah Leander Möt en ny

”Ja, jag hatar Zarah Leander”, sjöng Ebba Grön 1979 i låten Beväpna er. Hon var divan med den mörka rösten och yviga gesterna. Hyllad och älskad, men också svartmålad och stämplad efter sina år i tredje rikets Berlin. Lär känna en ny sida av Zarah Leander – en fördomsfri, kärleksfull och beläst gayikon. Text: Mimmi Bladini

Livet i Karlstad Föddes som Sara Stina Hedberg i Karlstad 1907 och dog i Stockholm 1981. Familjen bodde först på Kungsgatan nära Karlstad domkyrka och senare på Järnvägsgatan ovanpå dagens Åhléns. I den högborgerliga familjen var det otänkbart att göra karriär som artist. Det var dock just detta hon drömde om när hon stod i kulisserna på Karlstad Teater efter skolan och såg Gösta Ekman d. ä. och hans teatersällskap. 1927 debuterade hon just här och 1974 hade hon sin avskedskonsert på samma scen. Idag står en bronsbyst i foajén för att hedra hennes minne.

40.

D

en Karlstadfödda primadonnan Zarah Leanders namn väcker känslor. Hon var sångerska, artist och filmstjärna och slog igenom på 30-talets svenska revyscen. Men för många är Zarah Leander framförallt känd som tredje rikets favoritartist och mest firade diva. Hon levde ett glamouröst liv i Tyskland under de inledande krigsåren och blev snabbt ”Die Leander” med hela nationen. Nästan hundra år senare är Zarah fortfarande svärtad av sitt rykte och bilden av världsartisten är än idag tudelad – på ena sidan en skamstjärna och på andra en älskad artist och, inte minst, en hyllad gayikon.

ZARAHS TID I Tyskland gjorde henne inte bara världsberömd, utan stämplade henne också som en ”politisk idiot” och nazistisk medlöpare. När Zarah återvände hem blev hon den syndabock Sverige tycktes behöva – en person i

offentligheten som kunde tillskrivas den skam som egentligen berörde hela den svenska nationen. Zarah fick kämpa hårt för att komma tillbaka, och det var inte utan ansträngning. Men hur kommer det sig att en sådan kontroversiell person blivit en av vår tids största gayikoner? För att förstå helheten är det flera bitar som behöver läggas ihop. ZARAH LEANDER VAR en stor revyartist redan före kriget. Men det var åren i Tyskland som gjorde henne till en glittrande filmstjärna. Med rött hår, utmanande kläder och sminkat ansikte var Zarah motsatsen till det tyska kvinnoidealet. Joseph Goebbels som vid den här tiden var riksminister för folkupplysning och propaganda ville vinna tyskarnas stöd för nazismen via film. Han använde Zarah som redskap och hon blev en eskapistisk projektionsyta för såväl män som kvinnor. Och i den här verkligheten formades en ny bild av Zarah Leander, nämligen som en av vår tids största gayikoner. Hennes kraftiga gestalt, mörka röst och yviga gester gjorde att hon kunde upplevas som en man i kvinnokläder och många homosexuella män fascinerades av den färgstarka divan. Men det var inte bara Zarahs uppenbarelse som gjorde henne populär inom subkulturen. Zarah hade många homosexuella vänner och var känd för att vara en fördomsfri person. Redan under hennes verksamma år i Sverige blev hon god vän med den homosexuella teaterdirektören och revyförfattaren Karl Gerhard.


41.


Jag tror inte att hon hade varit förvånad över att hon fortfarande är en stor gayikon.

Och i Tyskland arbetade och umgicks hon med flera homosexuella, bland annat textförfattaren Bruno Balz som fick avtjäna månader i fängelse på grund av sin sexuella läggning. Zarahs hela uppenbarelse, tiden hon verkade i och hennes fördomsfria person var alla bidragande faktorer till att hon blev en kultförklarad gayikon. Beata Arnborg har skrivit biografin ”Se på mig!” som skildrar primadonnans liv. Hon menar att utanförskap också spelade en viktig roll. – Vad som utmärker den klassiska divan är att hon är ”larger than life” men också att hon har erfarenheter av social skam. Efter kriget var Zarah stämplad och nedsvärtad av sitt förflutna, precis som homosexuella på grund av sin läggning. Och det är i utanförskapet och skammen som en del av identifikationen ligger, säger Beata.

Lästips Se på mig: En biografi över Zarah Leander av Beata Arnborg Bögarnas Zarah: diva, ikon, kult av Tiina Rosenberg 42.

UNDER HITLERS REGIM förvandlades 20-talets liberala Berlin med sina gayklubbar och sin frigjorda livsstil. Allt som kunde kopplas till det man ansåg som skamfylld lust förbjöds och på 60-talet var det fortfarande förbjudet att vara homosexuell i Tyskland. Zarah blev en gayikon genom att ställa upp på gayklubbar och festivaler och genom att ha såväl extravaganta scenkläder

som en repertoar som tilltalade, och fortfarande tilltalar, en homosexuell publik. Kann denn Liebe Sünde sein, översatt "Kan kärleken vara synd?" är en av Zarahs mest kända låtar. Den kom att symbolisera hur kärlek som förr var till för alla blev strömlinjeformad under Hitlers regim. Zarah som alltid hävdat att ”kärlek är kärlek” la ingen värdering i vem man älskade, och hon var på så vis före sin tid. Låten blev ett erkännande för många homosexuella. Men trots Zarahs fördomsfrihet och liberala umgängeskrets kan man inte förneka det faktum att hon jobbade och tjänade pengar i tredje rikets Tyskland. Naziststämpeln gick inte att tvätta bort. Men vem hade hon varit utan sitt rykte? Enligt Beata Arnborg var Zarah långt mycket mer än vad den generella mediebilden visar. Den färgstarka divan var väldigt allmänbildad och påläst. Att hon skulle vara en ”politisk idiot” var ett rykte som hon lät tillskriva sig eftersom ingen lyssnade på vad hon själv sa. – Zarah var begåvad, passionerad och generös. Men hon var också en frimodig och humoristisk person som ofta fällde dråpliga repliker. Jag tror inte att hon hade varit förvånad över att hon fortfarande är en stor gayikon. Men jag tror att hon hade önskat att värmlänningarna tyckte bättre om henne. Det är fortfarande svårt att nå ut med Zarah Leander i Värmland, säger Beata. Men värmlänningarna har inte helt glömt sin primadonna. Den 30 augusti 2011, drygt 30 år efter hennes död, beslutade stadsbyggnadsnämnden i Karlstad att uppkalla en gata eller plats efter Zarah Leander. Under 2014 namngavs en turistbåt i Karlstad "Zarah Leander" och 2016 fick en av stadsbussarna hennes namn. Beata Arnborg tror att värmlänningarna så småningom kommer omfamna Zarah. – Det kommer ta sin tid men så småningom kommer de att förstå att Zarah Leander var en fantastisk artist som råkade vara född i Karlstad. Jag tycker hon är någon att vara stolt över!


KILSBINGO - UTMANA DINA VÄNNER

SAMLA KRYSS GENOM ATT DELTA I EVENEMANG ELLER BESÖKA PLATSER OCH UTFÖRA DE INSTRUKTIONER SOM ANGES

PUMPTRACKBANAN

FRYKSTA BADPLATS

ta ett kvällsdopp i Södra Fryken

kör minst tre varv med din cykel

SANNERUDSVALLEN

RENNSTADSNIPAN

se friidrott eller fotbollsmatch

upplev utsikten i utkikstornet

KILSRAVINERNA

FRYKSTABACKEN

naturvandra i nära tropisk miljö

grilla och njut vid utsiktsplatsen

KLACKSJÖN

KIL HELA VECKAN

festliga aktiviteter 8-16 augusti

ta ett dopp eller fiska en aborre

GRÖNA TORGET

ÅNGLOKET I FRYKSTA

spela boule eller lek i lekparken

spana in ångloket från 1913

KULTURDAGARNA

LÖVENSTRAND

kulturevenemang 27 maj-6 juni

hälsa på våra ludna kompisar

KIL.SE/SOMMARIKIL

Bli rik på upplevelser i Hagfors Välkommen till Hagfors – här kan du fylla dina dagar med aktiviteter och äventyr som skapar minnen för livet. Dressinbanan mellan Hagfors Järnvägsmuseum och Stjärnsfors Kvarn mäter 12 kilometer tur och retur. Upplev en heldag med familj och vänner längs rälsen. Tillbaka i Hagfors väntar Monica Z-tåget för dig som vill vidare på en tur genom Hagfors, kanske kliver du av för att uppleva Monica Z – Hagfors minnesmuseum. Campa bekvämt. Happie Camp har förberett allt för dig på en hemlig och avskild plats. Fullt möblerade tält med allt du behöver för en bekväm vistelse i naturen. Klappa på skogens konung. Att besöka Värmlands älgpark är en en unik upplevelse. Det är en av få platser i världen där du kan uppleva skogens konung på riktigt nära håll. Här kan du både klappa och mata de tama älgarna. Visit Hagfors 0563-187 50

turist@hagfors.se visithagfors.se

Facebook: Visit Hagfors Instagram: Visithagfors

På visithagfors.se hittar du massor av tips på aktiviteter och evenemang som skapar minnen för livet.


nära go’fika Alltid

till en

På resan genom vårt vackra landskap behöver du göra små stopp för att tanka både bil och energi. Då är det tur att det finns en uppsjö av trivsamma caféer och fikaställen värda ett besök. Här är fem av dem. Text: Niklas Simonsson

V

i startar fikaturen i Lysvik i Sunne kommun, som inte enbart är känt för fotbollslaget Mallbackens IF och konstnären Bo Jonzon. Här hittar du även det genuina Mormors Glasscafé, ett glassparadis med en underbar utsikt över Fryken. ”Mormors Marsipangris” – med marsipan-, vanilj- och trippelchokladglass, topping med flakes och grädde – är ett av valen i den 27 alternativ starka och fantasifulla glassmenyn. AVSVALKADE STYR VI kosan söderut till Gamla Kraftstationen i Deje, där kärleken sitter i väggarna. Konsthallens fik, det White Guideomnämnda Culinarum Café, serverar ekologiska maträtter och bakverk, där 44.

det mesta är närproducerat. Njut av en kopp, en bit smarrig kaka – eller kanske ett glas vin, som guldkant framåt kvällen? I BOTTENVÅNINGEN PÅ ett av Karlstads landmärken, kaffeskrapan, ligger det anrika rosteriets eget café – Löfbergs Rosteri & Kaffebar. Där erbjuds både frukost och lunch, eller en enkel fika, när du känner för en kopp högklassigt kaffe. För här finns resurser utöver de vanliga. Unika kaffesorter och blandningar som både kan avnjutas på plats eller som take-away om du är på språng. Men smakerna kommer följa med dig långt efter besöket. VI TAR E45:AN åt sydväst och hamnar efter ett tag i lilla Värmlandsbro, strax innan Säffle. I cafédelen i Grön

Kos vackra stationsbyggnad serveras godsaker bakade efter egna recept. Njut av en slät kopp kaffe tillsammans med en morotskaka, chokladboll eller kardemummabulle. Mumma, indeed! Med jämna mellanrum pågår även intressanta utställningar på övervåningen, som omväxling till den härliga uteserveringen. VI KÄNNER ATT fikasuget inte är helt stillat och bestämmer oss för att ratta mot Rackstadmuseet i Arvika. Café Elis är en perfekt oas att njuta av hemlagad mat eller härligt nygräddade bakverk, direkt från anrika Nordells Konditori inne i centrum. Den trivsamt rustika miljön är som gjord för att smälta dagens intryck och drömma sig bort.


45.


Värmländska utflyktsmål

Shopping på gränsen Gör som norrmännen och ta en avstickare till de omtyckta köpcentren i Långflon, Charlottenberg och Töckfors. Läs mer: langflonkopcentrum.se charlottenbergsshopping.se, tocksforsshopping.se

Vildmarksäventyr En tur med timmerflotte på Klarälven är ett oförglömligt äventyr för hela familjen. Läs mer: vildmark.se

Snösäker sommar Ge dig ut i spåren och testa glidet i Sveriges första inomhusarena för längdskidåkning. Läs mer: skidtunnel.se

Träffa skogens konung Lär dig mer och kom närmare den ståtliga älgen än du någonsin gjort. Läs mer: moose-world.com

Vattenskoj Paradiset för badsugna, med hisnande vattenattraktioner för alla åldrar. Läs mer: vattenlandet.se Mat & nöje i Sveriges innersta hamn Härlig avslappning

Läs mer: olssonsbrygga.se

Njut av sköna spabehandlingar, träning samt god mat och dryck. Läs mer: selmaspa.se

46.

Herrgårdsnjutning

För kropp & själ

Unna dig lite vardagslyxig behandling i anrik herrgårdsmiljö. Läs mer: domle.se

Kursgård med flera olika spirituella festivaler som lockar besökare från hela världen. Läs mer: angsbacka.com


Ut på tur

Hoppa upp i sadeln

Familjeaktiviteter

Njut av härliga vandrings- och cykelleder, mysiga kanotturer och spännande älg- eller bäversafari. Läs mer: langberget.se

Utforska den magiska naturen runt Ekshärad på hästryggen tillsammans med erfarna guider. Läs mer: sundanceranch.eu ourlittlefarm.se

Följ med på safariturer och outdooraktiviteter eller ta ett svalkande dopp i Rådasjön. Läs mer: se.radastrand.com

Residensstadsshopping Danspalatset i skogen Läs mer: uddeholmsladan.se

Strosa runt, ta en fika och hitta semesterfynden på Bergviks Köpcenter eller i Karlstads centrum. Läs mer: bergvik.se, centrumkarlstad.se

Båtbussar Ta en tur inom Karlstad, till Kristinehamn, Grums eller Borgvik med de mysiga båtbussarna. Läs mer: varmlandstrafik.se

Campingliv På campingvarmland.se hittar du mer info om campingarna Duse Udde, Frykenbaden, Bomstad, Sunne Camping & Sommarland, Årjängs Camping & stugor Sommarvik, Klarälvens Camping och Grums Fish’n’camp. Andra guldkorn är Frykens pärla, Lunedet, Rådastrand och Värmlandsgården.

Klurigt äventyr Har ni vad som krävs för att klara alla kluriga och roliga utmaningar som väntar? Läs mer: bodaborg.se

Prunkande pelargonmuseum Läs mer: niklasdam.se

Spännande paddling

Öluff i skärgården

Ta en paddlingskurs på Vänern eller följ med på bäversafari i dubbelkajak på Byälven. Läs mer: nordicecotours.com

Utforska Vänern och Kristinehamns vackra skärgård ombord på någon av alla turbåtar. Läs mer: visitkristinehamn.se

47.


Foto: Roger Borgelid

Stillsam njutning Ett landskap fyllt av vattendrag borgar för fina paddlingsmöjligheter. Överallt i Värmland hittar du aktörer som erbjuder uthyrning av både kajak och kanot. I västra delen ligger Arvika Kanot- & Turistcenter, där du kan följa med på kanotturer genom Glaskogens milsvida naturreservat, och Fredros Gård som lockar med härliga upptäcktsfärder i sjöar och åar. Alcatraz i Gustavsfors är den perfekta utgångspunkten för dig som vill uppleva sjöarna Lelång och Västra Silen från vattenytan. Hos Karlstads Paddlarklubb kan du hyra både kajak och kanadensare och bege dig ut på Klarälvsdeltat som omger staden. Oavsett vilken plats du väljer kan vi lova oförglömliga naturupplevelser och skön träning.

K A J A K

&

K A N O T U T H Y R N I N G

Arvika Arvika Kanot- & Turistcenter, arvikacanoe.se

Gunnarskog Fredros Nature Adventure natureadventure-gs.se

Karlstad Karlstad Paddlarklubb karlstadspaddlarklubb.se

Torsby Vildmark i Värmland vildmark.se

Arvika Guesthouse Eleven elevenarvika.se

Hagfors Outdoor Center Värmland outdoorcentervarmland.com

Stöllet Alevi Camping alevi-camping.com

Torsby Värmlands Sjö- & Fjällcamping varmlandssjoochfjallcamping.se

Arvika Glaskogen glaskogen.se

Hagfors Rådastrands Camping radastrand.com

Sysslebäck Långberget langberget.se

Årjäng Alcatraz alcatraz.se

Charlottenberg Lövås Gård lovasgard.com

Hagfors Värmlandsgården varmlandsgarden.com

Säffle Nordic Ecotours nordicecotours.com

Årjäng Nordmarkens kanot nordkanot.se

Ekshärad Sun Dance Ranch sundanceranch.eu

Höljes Going North goingnorth.eu

Torsby The Lodge Torsby thelodgetorsby.com


OUTDOOR Att leva ska kännas. I Filipstads kommun görs det väl, både till kropp och själ. Vill du ha de bästa tipsen avslöjade för en oförglömlig upplevelse?

FILIPSTADS TURISTBYRÅ | www.visitfilipstad.se | 0590-613 54

Besök norra Värmland I vårt vidsträckta område finns det alltid något att göra. Vi har aktiviteter för dig som gillar äventyr, för dig som är kulturintresserad och för dig som bara vill ta det lungt. Åk skidor på sommaren, paddla på Klarälven eller besök en konstnärsgård. Skogen finns alltid runt knuten och inbjuder till mysiga kvällar runt lägerelden. Kom som du är och stanna så länge du vill, hos oss är du alltid välkommen.

www.visittorsby.se | turist@torsby.se


rally i blodet Med

Värmland och motorsport går ihop som hand i handske eller glass i våffelstrut. Få personer har satt nålen tydligare på kartan än familjen Solberg. Med pappa Petter som regenten, mamma Pernilla drottning över logistiken och sonen Oliver kronprinsen redo att ta över krona och mantel. Text: Niklas Simonsson Foto: Petter Solberg, Media Office

50.


Motorintresserad? På Arvika Fordonsmuseum kan du drömma dig bort bland bilar och andra åkdon från alla decennier. Här finns över 100 vackra ekipage, mestadels i originalskick, att vila ögonen på. En sann fröjd för motorentusiasten. Läs mer: arvikafordon.se 51.


S

ett till sin storlek är Värmland förmodligen ett av världens mest motormästerskapstäta områden. Rally Sweden är återkommande en av deltävlingarna i WRC, världsmästerskapet i rally. Deltävlingen är mästerskapets enda utpräglade vinterrally och lockar uppemot en kvarts miljon åskådare till värmlandsskogarna i februari varje år. Rallycross-VM är försommarens höjdpunkt i Höljes, där den första av fem deltävlingar i Norden avgörs. 2020 avgörs även SM med den avslutande superfinalen, RallyX Nordic och supercupen i rallycross i Höljes. Lägg därtill även STCC, roadracing och Kanonloppet på Gelleråsen i Karlskoga, så får du ett litet axplock som visar vilket centrum för motorsporter Värmland är. Likt en katedral av mörka skogar och utmanande grusvägar ligger landskapet inbjudande för alla frälsta, som skapat för bästa sortens motorkörning.

En lång tradition gör att intressen och kunskap ofta går i arv i generationer. JUST SKOGARNA och de stora avstånden mellan grannar och städer kan vara svaret på frågan varför motorsport har ett starkt fäste just här. Många är beroende av sina bilar för att ta sig till olika platser. Dessutom ligger motorkulturen sedan länge rotad i landskapet, med många klubbar och ännu fler drivna människor som vill få saker och evenemang att hända. Vissa entusiaster och motorintresserade verkar nästan ha fyrtaktsolja pumpades i ådrorna, efter alla år vid racingbanor och rallyvägar. – Sporten hade aldrig överlevt utan alla ideella insatser och de många olika motorklubbarna. En lång tradition gör att intressen och kunskap ofta går i arv i generationer. Och vi bor ju i skogen, med nära till både stigar och vägar. Då är det enkelt att sätta dig i bil eller på motorcykel och köra, säger Pernilla Solberg. 52.

vunnit VM-guld i två olika motorHON ÄR UR-VÄRMLÄNNING, uppvuxen med bland annat en pappa som sporter: rally 2003 och rallycross 2014 körde rally i slutet av 60-talet. Pappan och 2015. Han om någon kan motorvar dessutom Eva Röses stuntman i ett cirkusen och vad som krävs för att bli par scener i filmen Rallybrudar, vilket nummer ett. kommer på tal med jämna mellanrum. – Jag gillar alla motorsporter, jag Som gift med norske Petter Solberg har har testkört Formel 1 på Le MansPernilla agerat Team Principal i hans banan på snabbare tider än Ferraris team. I kulisserna har hon ofta stått för testförare och blivit erbjuden kontrakt. ovärderliga insatser, så att Petters fokus Men ingenting slår rally, det är den kunnat vara att sitta i förarsätet med bästa idrotten. Känslan att vara bra blicken fäst på mållinjen. Idag ligger på att köra rally är oerhört speciell. dock bägges blickfång helt på deras Och anledningen att jag bytte rally till 18-årige son Oliver Solberg och hans rallycross var helt enkelt för att förnya team Wolf Pack. mig och fortsätta utvecklas. Men jag Som tredje generationens tävlingshade aldrig klarat det utan Pernilla. Jag dagdrömmer en del, då behövs förare är Oliver Solberg urtypen för någon som jobbar ordentligt hela tiden. den hängivne värmlänningen, med Pernilla har en otrolig struktur på saker hjärtat under huven som en motor för och ting. Jag har nog varit lite egoist i sitt brinnande intresse. Redan som tvåperioder, men nu backar vi båda Oliver åring fick han sin första fyrhjuling, vid till 110 procent, berättar Petter. fem års ålder sin första bil och åtta år gammal gjorde han tävlingsdebut – på en crosskartbana i Norge. Prishyllan är EFTER NÅGRA ÅRS boende i Monaco redan full av pokaler och plaketter. landade familjen Solberg 2014 i byn – Det känns lite underligt men samMitandersfors, i de norra delarna av Arvika kommun. Bara ett par stenkast tidigt helt fantastiskt, att redan ha en tioårig karriär att titta tillbaka på. Men från den norska gränsen och Spydeberg kommun, där Petter är uppvuxen. PS jag blickar mest framåt och drömmer 110 Procent heter familjens företag såklart om många fler titlar. Hittills är som ska backa upp Oliver det största när jag vann en Solbergs rallyteam. tävling i rally-EM 2019, i Områdena kring hemmet, min första tävling på grus. med Finnskogen, Torsby Jag är den yngste någonsin och Arvika, är där familjen att vinna en EM-tävling. helst befinner sig. De fåtal Och jag försöker gå min Värmländska lediga stunder som erbjuds egen väg och inte enbart motorfester under en tävlingssäsong, vill titta på pappa, säger Oliver. säga. Med de karaktäristiska Rally Sweden När? Feb 2021 värmlandsskogarna alldeles HANS GENPOOL är som Var? Karlstad, Torsby, inpå husknuten. Träden, sagt djupare än Fryken-sjöHagfors med omnejd mossorna och vildmarken arna tillsammans. Mamma RallyX Nordic – som innehåller underbara Pernilla berättar att hon och När? 23–24 maj 2020 upplevelser för den som ger Petters två släktträd tillsamVar? Höljesbanan sig ut i grönskan. Och magin mans innehåller drygt 30 Rallycross-VM finns inom räckhåll, bland personer med någon slags När? 4–5 juli 2020 snåriga stigar. Och det är motorsportlicens, som tävlat Var? Höljesbanan hemtrakterna som de vill i någon form. Många har i Bike Week tipsa turister att besöka. tidig ålder börjat montera Vad? Motorcykelvecka med bl.a. – Vi älskar verkligen att bo och reparera fordon, vilket SM & NM i roadracing. här, underbart mycket skog lett till ovärderlig praktisk När? 19–26 juli 2020 och fantastiska människor. kunskap. Med inblickar och Var? Gelleråsen, Många fler borde utforska know-how som är svåra att Karlskoga dessa trakter, med mil efter ta till sig enbart via skolKanonloppet mil av vacker skog. Jag sa bänk eller böcker. Vad? 70-årsjubilerande tävling med bl.a. länge att jag aldrig skulle Bäst i släkten har det STCC och banracing flytta till Sverige, men ja… gått för Petter Solberg, en i toppklass. det gick ju som det gick. Du legendar i ordets rätta När? 14–16 aug 2020 ser ju själv vem som vann den bemärkelse. Han är ensam Var? Gelleråsen, Karlskoga kampen, skrattar Petter. om att på egen hand ha


Den före detta kartläsaren Tina Thörner är en av alla legendarer som fostrats i motorsportens hjärta, Värmland. Rally, rallycross och banracing är några discipliner som får värmlänningarna att flockas kring skogsvägar och motorstadion för att uppleva fartfylld tävlingsmagi.

Firar Olivers framgångar. Pappa Petter Sohlberg är en levande rallylegend, som nu fokuserar på sonen Olivers satsning. Mamma Pernilla är sedan länge den som sköter arbetet bakom kulisserna, i sin roll som Team Principal. 53.


Mannen som satte kanoten på kartan Andra världskriget, Nobelpris och guldmedaljer – hans liv är fyllt av historier som hämtade ur en äventyrsroman. Preben Mortensen är dansken som hamnade i Årjäng och lade grunden till Europas bästa kanotområde som lockar återkommande gäster från hela världen. Text: Niklas Simonsson Foto: Privat

54.


Foto: Shutterstock

L

ivet kunde slutat redan innan det hunnit börja. Vid födseln 1932 misstogs Preben först som en ”blue baby” av läkarna, som trodde att han inte var vid liv. Det tog en stund innan hans livstecken kunde bekräftas. Mer dramatik och stora händelser följde snart. Som åttaåring stod han vid fönstret och såg tyska flygplan mullra in över Köpenhamn den 9 april 1940. En hård tid väntade för det ockuperade Danmark. Till slut valde familjen att mitt under brinnande världskrig fly landet. – Fredagen den 13 oktober 1943 kommer jag alltid att minnas. På natten klev vi ombord på en fiskebåt som skulle smuggla oss till Sverige. Halvvägs blev vi nästan stoppade av en tysk båt som hade strålkastarna riktade mot oss. Men då en större svensk båt

På natten klev vi ombord på en fiskebåt som skulle smuggla oss till Sverige. dök upp drog tyskarna vidare. Ett litet ögonblick som gjorde väldigt stor skillnad, berättar Preben Mortensen. FAMILJEN LANDSTEG i Skåne och Barsebäck och hamnade efter en tid i Falköping, där de bodde i ett sanatorium. Livet fick nya rutiner, mamman fick jobb, gifte om sig och vid krigsslutet återvände Preben till Danmark. 1947 rymde han dock från skolan för att återvända till Sverige och Skövde, där hans mor bosatt sig. Han blev sedermera springpojke och skrivmaskinsreparatör, två av de många titlar som

skulle samlas i hans CV. Intresset för vildmark och friluftsliv föddes genom scoutkåren. Och i tonåren cyklade Preben och en kamrat genom Norge – en resa som tog nästan tre månader. – Ja vad fan, en måste ju hitta på lite grejer också, skrattar Preben. HAN TRÄFFADE SIN FRU Gun och de gifte sig 1952, under samma period som Preben tagit värvning. Han jobbade heltid som yrkesmilitär fram till 1955. 1965–66 blev det FN-tjänst utomlands, men tystnadsplikten förhindrar honom dock att gå in på detaljer om sysslor och uppgifter. 1968 hamnade Preben och hustrun i Årjäng, efter några års arbete på olika friluftsanläggningar runt om i Sverige. Han hade redan då börjat med kanotuthyrning, som på den tiden var en väldigt sällsynt aktivitet. 55.


– Först arrenderade vi turist- och campinganläggningen Sommarvik i Årjäng, men vi ville vara egenföretagare helt. Så vi köpte loss mark i Risviken av Billingsfors-koncernen, och började bygga här. Jag hade som sagt erfarenhet av kanoter sedan tidigare. Timmerhuset som jag och min fru fortfarande bor i byggdes av Gunnar Samuelsson från Lima. Han tog brons i längdstafetten i vinter-OS 1956 i Cortina, tillsammans med Sixten Jernberg. Så husen här har mycket historia. Idag utgör anläggningen ett stort område, med ett femtiotal kanoter, bostäder, läger, lagerplatser och verkstad. Kanotsäsongen börjar den 1 maj och håller på till oktober, och gästerna kommer från hela världen. Många är ”stammisar” som återkommer år efter år, vissa över 20 gånger. Sverige och den vackra naturen är en kombination som funkar nere i Europa. – Det är relativt tomt på folk här i Sverige och Värmland. Det lockar mycket, tror jag. Jag har haft överlevnadskurser i hela världen, däribland Tyskland, och det är folk överallt. Här

Vi kan dricka vattnet direkt ur sjöarna i området, helt riskfritt. har vi oerhörda vidder och storslagen natur. Plus älgar, som tyskar av någon anledning är väldigt intresserade av. Dessutom är Sverige ett relativt tryggt och lugnt land, åtminstone utanför storstäderna. Det är ordning och reda. Vi kan dricka vattnet direkt ur sjöarna här i området, helt riskfritt. Sådana saker gör mycket. KANOTCENTRET HAR ÄVEN haft ett stort fokus på överlevnadsövningar. Att klara sig ute i Värmlands djupa skogar med de resurser och tillgångar som vildmarkens skafferi har att erbjuda. Preben är en rutinerad prepper som ser en nödvändighet i att dela med av sina kunskaper i dagens digitaliserade samhälle. 56.

Läs mer om Nordmarkens Kanotcenter på nordkanot.se

– Jag anser att samhället börjar bli så bekvämt att det börjar bli obekvämt. Tyvärr är det många som inte upptäckt det ännu. Allting anpassas efter teknik, och så fort det minsta lilla händer så går allt åt skogen. Det är ett sårbart samhälle, där vi inte kan handla om strömmen går och där bankerna inte har några fysiska pengar. Ju mer du kan om överlevnad i naturen, desto bättre klarar du dig även i storstäder om något går fel. HANS MÅNGA INSATSER genom livet har gjort att han erhållit flera olika utmärkelser, däribland Värmlands Turistråds pris, Årets företagare i Årjäng och ett specialpris från Kanotförbundet. En guldmedalj som vanligtvis bara delas ut till världsmästare under mästerskap. – Det kändes såklart väldigt bra och var ett erkännande för allt arbete under alla år. När jag började fanns det knappt någon kanotverksamhet i landet, men idag är det annorlunda. Många är intresserade av friluftsliv

med allt vad det innebär. Och så var det det där Nobelpriset. 1988 gick det till FN:s fredsbevarande styrkor, då samtliga som gjort FNtjänst fick ta del av priset. Preben Mortensen var en av dessa utvalda. UNDER LÅGSÄSONGERNA har han bland annat hållit i överlevnadskurser på Borneo, i Kenya och Alaska, och lett hundslädesexpedition. Nu vid 87 års ålder blir stegen kortare och inte lika frekventa, men viljan att vistas i naturen på dess villkor finns ständigt där. Preben och hans familj har varit Värmland trogna sedan 60-talet. Anledningarna är såklart många – att det är ett paradis för de som har naturen nära hjärtat är ett. Han vill även lyfta de varmhjärtade värmlänningarna. – Det är fruktansvärt gôtt fôlk som bor här. Otroligt vänliga och härliga. Ta en person som Lars Lerin, till exempel – vilken fantastisk människa! Han skulle jag verkligen vilja träffa vid en lägereld, han verkar ha så mycket värme i sig, säger Preben.


Lugn nu.

Bo på herrgård, i trätopparna eller på en helt egen ö i Lurö skärgård. Vidsträckta kustlinjer vid Vänern bjuder in till vandring, cykling och härliga matupplevelser. Maten är ofta lokal och här finns flera kök och caféer i toppklass. Ta det lugnt. Välkommen.

www.destinationsaffle.se

www.visitarjang.se


Ett måste för travälskaren Inne på Årjängtravet finner du Nordiska Travmuseet med interaktiva utställningar, barnhörna, hästhistoria och travsportens egen Hall of Fame. Läs mer: travmuseet.com

Den ofrivilliga

travaren Alexandra Åhs ville ha en ”skogsmulle-häst” för att fly vardagen och komma ut i naturen efter jobbet. Utan att förstå det köpte hon en energisk travhäst. Alexandra blev den ofrivilliga travaren – någonting hon är väldigt glad för idag. Text: Mimmi Bladini Travfester 2020 10 april – Långfredagstravet, Färjestadstravet 3 juli – V64, Arvikatravet 11 juli – Årjängs Stora Sprinterlopp, Årjängstravet 19 sept – Unionskampen, Färjestadstravet 58.


Kolla på trav Arvika Arvikatravet arvikatravet.com Hagfors Klarälvstravet klaralvstravet.se Karlstad Färjestadstravet farjestadstravet.se Årjäng Årjängstravet arjangstravet.se

Om Alexandra Namn: Alexandra Åhs Född: 1990 Familj: Bor i Karlstad med man, två barn och fyra hästar Hästar: Seek and Destroy, Mr Creation, Wiltons och Flash Gordon Sisu Bästa travminnet: ”Det var väldigt häftigt att få vara med på elitloppssöndagen på Solvalla, det kommer jag aldrig glömma”

A

lexandra Åhs har alltid gillat att rida, men aldrig riktigt sett sig som en hästtjej. När hon var 27 år och gravid med sitt första barn såg hon tillfället att köpa en häst för att komma ut i naturen efter jobbet och få en paus från vardagen. Alexandra hittade en annons för hästen Roy, eller Seek and Destroy som är hans tävlingsnamn, på Blocket och tyckte det var ett bra pris för en fin och ståtlig häst. Men det blev inte riktigt som hon tänkt sig. – Roy sparkades och bets och det var omöjligt att rida honom. För varje dag som gick fick han bara mer och mer energi. Jag visste inte vad jag skulle ta mig till, säger Alexandra. Men det visste Conny Johansson som är gammal travtränare och ägare till stallet som Roy står i. Han föreslog att Alexandra skulle köra trav med Roy för att släppa ut hans överenergi. – Jag hade inget att förlora så jag bestämde mig för att prova trots att

jag inte visste någonting om trav. Jag hade aldrig selat en häst och fick lära mig allt från början. Men med hjälp från Conny gick det bra och det visade sig att både jag och Roy tyckte det var riktigt roligt. Conny såg potentialen i Roy. Han rörde sig fint och travade bra. Conny hörde av sig till sin son Per som också är travtränare och frågade om han var sugen på att sa sig an en ny häst. Det var han. – Jag, Per och Roy tränade massor och körde olika provlopp. Han gjorde bra ifrån sig och jag lärde mig allt mer om sporten. Så vi kvalade in för att tävla och sedan gick allt väldigt snabbt. DET BLEV SUCCÉ. Redan på sitt andra lopp sprang Roy hem vinsten och nu 6,5 år senare är Roy snart miljonär. – Mitt mål är att springa in en miljon kronor med Roy, och vi är bara 100 000 kronor ifrån. Det hade varit väldigt roligt. Roy är en riktig vinnarskalle. Han blir på dåligt humör när

han inte vinner och väldigt stissig så fort han förstår att det är tävling. Idag har Alexandra fyra stycken hästar, varav tre är tävlande travhästar. Och det har blivit långt mycket mer än bara en hobby. – Förut tog ridningen en liten del av min eftermiddag, men nu tar hästarna och travet all min tid. Det spelar ingen roll om det är helg, julafton eller dåligt väder. Hästarna måste tränas och skötas om. Nu är det häst, häst, häst, häst, häst, häst … och barn, skojar Alexandra. Men utan hästarna hade det varit jättetomt. Även om Alexandra ägnar nästan all vaken tid på sina travhästar så har hon inte särskilt stort intresse av att spela på trav. Däremot tycker hon om känslan och spänningen när hon väl är på plats. – På sommaren öppnar många roliga banor i Värmland, som i Årjäng och Arvika. Årjäng är speciellt mysigt på sommaren, då sätter sig folk på berget ovanför och kollar, umgås och kanske äter och dricker något gott. 59.


Låt oss berätta om riktig vildmark, skönt herrgårdsliv och glittrande sjöar Värmland är natur och kultur i en unik kombination. På dagen vandrar du genom gröna skogar, över mjuka berg och i dalgångarnas öppna odlingslandskap. Eller så väljer du att ta dig snabbare fram och cyklar längs Klarälvsbanan/ Klarälvsleden, 220 kilometer från Vänern i söder upp till skogarna i norr. När kvällen kommer väntar avkopplande herrgårdsliv och kulinariska upplevelser där värmländska råvaror i rätt säsong förvandlats till måltider för alla sinnen. Varmt välkommen – så lovar vi att berätta mer.

Vi gör möten möjliga. Vem längtar du efter? Vi kör bussar, tåg och båtbussar i Värmland. Varmt välkommen ombord! karlstadsbuss.se | 054-540 46 00 varmlandstrafik.se | 0771-32 32 00

www.visitvarmland.se

Storfors - nära det vilda Många mil fina vandringsleder Sjöar, åar, slussar & kanaler - 65 kilometer Hotell, camping, stugor, B&B

Välkommen till storfors.se - du också!

Fasaskogen 8 naturreservat i trolsk natur långt från krav och stress Här kan du: Vandra i flera dagar på märkta leder Hyra en guide Fiska i fina skogssjöar Hyra båt Grilla Tälta eller hyra boende Skogsbada Lyssna på tystnaden

visitkarlskogadegerfors.se


KORT VÄG TILL SNÖ

Idyllisk miljö, snögaranti hela säsongen och skidåkning i toppklass. Njut av Branäs tillsammans med familjen, vännerna eller utforska naturen på egen hand. Boka på branas.se

Geijersgården Erlandergården Ransäters Hembygdsgård Laxholmen kulturhus Fridolf Rhudin museet Gamla Bruket

UPPLEV GRUMS I SOMMAR!

Munkfors•ransäter

Upplev den lilla kommunen med det stora hjärtat. Vördnaden för hembygden och dess anrika historia är märkbar i berättelser från människor du möter, våra sevärdheter och naturen omkring. Varmt välkommen hem till oss w

·Erlandergården ·Geijersgården ·Ransäters Hembygdsgård ·Gamla Bruket ·Fridolf Rhudin-museet ·Laxholmens kulturhus ·Munkforsen www.visitmunkfors.se Tel: +46(0)563-54 10 81 tourist@munkfors.se

UTFLYKTSTIPS! Besök sju konstverk till minne av Sven-Erik Magnusson (1942—2017) Platserna finns på www.grums.se


Med siktet på världseliten Blott 17 år gammal har hon debuterat i Europacupen, åkt ungdoms-OS och vunnit junior-SM. Och 2019 blev hon rankad som den bästa slalomåkaren i världen i sin åldersgrupp. Nu drömmer värmlandstjejen Hanna Aronsson Elfman om världscupen. Text: Frida Wall Foto: Klas Rockberg, SSF/ Erik Segerström

A

llt började vid säger Hanna och tystnar innan hon familjens vinterhus försiktigt lägger till: på Långberget. Där – Och det gick ju ganska bra. tog Hanna Aronsson Elfman som tvååring I KOMBINATION MED en aktiv sina första stapplande elitsatsning studerar hon idag på steg mot slalomeliten. Några år senare skidgymnasiet i Malung. En skola där gjorde hon sin tävlingsdebut i Kils morgondagens elitåkare formas, och där bland annat Frida Hansdotter Slalomklubb. Hon skrattar vid minnet: och Pernilla Wiberg utbildades i det – Jag var så liten att jag inte såg som kom att bli deras livsverk. Hanna startlamporna när jag stod bakom berättar om en plats där trygghet och startgrinden, så de som stod bredvid frihet går hand i hand. fick säga till när jag kunde åka. – Vi har fantastiska Vad Hanna inte visste då tränare som stöttar oss var att hon ett decennium hela vägen, och eftersom vi senare skulle debutera i läser gymnasiet på fyra år Europacupen och vinna istället för tre kan jag vara junior-SM. Än mindre anade ute i Europa och tävla utan hon att hon samma år skulle att behöva oroa mig för att bli rankad som världens bästa Om Hanna komma efter i skolarbetet. slalomåkare bland 17-åringar. Eller att hon skulle toppa det Namn: Hanna med att representera Sverige i SÅ VAD VAR det som Aronsson Elfman ungdoms-OS i januari 2020. gjorde att en ung tjej från Född: 29 december – Jag är en person som Värmland blev världens 2002. behöver ha något att sträva bästa 17-åriga slalomåkare Familj: Mamma, efter – 2019 var mitt mål att 2019? Framgångsreceptet pappa och lillebror. våga ta för mig mer och få en menar Hanna har många Klubb: Kils Slalombättre ranking internationellt, ingredienser. Men att klubb. 62.

familjens stöd och ett alldeles särskilt inre driv är viktiga komponenter är hon övertygad om. Och även om stoltheten över det hon åstadkommit inte går att ta miste på är hon inte nöjd – än. – Nu gäller det att ha fullt fokus på uppgiften, samla tävlingserfarenhet och försöka bli snäppet bättre på varje träning. För målbilden har varit klar sedan länge. – Jag vill vinna världscupen och OS-guld! MEN BAKGRUNDEN TILL Hannas tidiga framgångar skrivs i fler än två delar. När hon berättar om uppväxten i Karlstad klingar rösten lite extra. Hon beskriver ett landskap där snörika vintrar och närheten till bra backar har gett henne de bästa förutsättningarna för att lyckas som skidåkare. – Jag älskar Frykstabacken, en av fördelarna med den är att den är ganska kort så man hinner med många åk under en träning. Men det finns många bra backar häromkring!


4 V Ä R M L Ä N D S K A Hovfjället Här finns inte mindre än 14 snösäkra backar, längdspår och skidskola. Och för snowboardfantasten lockar Snowpark med hopp och räcken. Läs mer: hovfjallet.se

Ski Sunne Förutom att susa ner för gröna, blå och röda backar kan ni utmana er i den svarta backen eller testa balansen i puckelpisten. För de lite mindre åkarna bjuder anläggningen på två barnbackar

S K I D P Ä R L O R Valfjället I Åmotfors lockar Valfjället med såväl en av södra Sveriges högsta fallhöjder som Skicross-bana och Funpark. Här finns pister i alla svårighetsgrader.

Branäs Med drygt 30 nedfarter, flera mils längdspår, juniorpark och stora Supermariofigurer i Nintendo Land har Branäs minst sagt mycket att bjuda på.

Läs mer: valfjallet.se

Läs mer: branas.se

Läs mer: skisunne.se

Meriter i urval: 2019 – Europacup-debut, guld i slalom och silver i storslalom vid junior-SM, fyra segrar i FIS-tävlingar. 2020 – femteplats i slalom och Super-G samt en sjundeplats i storslalom på ungdoms-OS i Lausanne. 63.


64.


Härliga vinter Drömmer du om vidsträckta snövyer och långa skidspår? Eller längtar du efter att få känna kylan nypa dig i kinderna medan snön yr runt skoterskidorna? I Värmland finns vinteraktiviteter för alla smaker. Text: Frida Wall Foto: Roger Borgelid

F

inns det något vackrare än att vakna en kall vintermorgon och se snön glittra över orörda spår och höga trädkronor? På toppen av Långberget ligger Långbergets Sporthotell som förutom boende med milsvid utsikt erbjuder längdskidåkning utöver det vanliga. Här kan du njuta av välpreparerade spår som sträcker sig drygt sex mil genom den nordvärmländska terrängen. Oavsett om du önskar glida fram genom skogen i ett lugnt tempo eller söker utmaningar i kuperad terräng har anläggningen något för dig. Och här kan även de allra minsta trivas. – Vi erbjuder till exempel skidskola och särskilt anpassade längdspår för barn. Vasabanan är en 1,2 kilometer lång bana där alla kända orter från Vasaloppet är utsatta, säger Annika Jonsson, delägare i Långbergets Sporthotell. I Värmland finns många alternativ till bra längdskidåkning. Hovfjället strax norr om Torsby, Branäs Fritids-

center och Valfjället i Åmotfors lockar mellan skogens granar samtidigt som med stora skidanläggningar. Här breder barren kapslas in av iskristaller? Med variationsrika längdspår ut sig, ett stensnöskor på fötterna kan du utforska varenda vrå av de djupa skogarna. På kast från alpinanläggningarna. Värmlandsgården i Hagfors kan du Och även om vintern är snöfattig eller hyra snöskor och uppleva terrängen i om skidsuget kommer på sommaren ditt eget tempo. Och på Långbergets kan du åka skidor i Torsby – i Sveriges första skidtunnel. Oavsett om det regnar Sporthotell anordnas guidade snöskoeller är strandväder utomhus visar vandringar. Här går man cirka åtta termometern i tunneln tre minuskilometer och fikapaus ingår. Söker du en mer fartfylld aktivitet grader, varje dag. På den 1,3 kilometer erbjuder Fredros Gård i Gunlånga slingan kan du åka både klassisk och fri stil. narskog guidad skotersafari. Djurisk vinter – Vi satsar mycket på Ni kör på skoterleder i vackra På Our Little Farm lärande, förutom att få omgivningar och är borta en och Sun Dance Ranch privata instruktioner kan halv- eller heldag. Turerna i Ekshärad kan du man bland annat gå på ett lämpar sig för både stora och känna den alldeles av våra helgläger, säger små, men vill du köra själv speciella känslan av att borra ner frusna Anna Lindqvist, platschef måste du ha fyllt 16 år. fingrar i ångande på Torsby Skidtunnel & – För att vara med på varm päls. Här kan du Sportcenter. safariturerna behöver man bland annat rida ut i inte ha förarbevis, men om snön, åka snowboard bakom en häst eller man är intresserad av att ta MEN LANDSKAPETS luta dig tillbaka i en körkort för snöskoter anordvinterskrud kan upplevas släde medan hästpå många sätt. Blir du nar vi även förarutbildningar, arna drar dig fram hänförd av bara tanken på säger Björn Särnmark som genom det vackra att få se orörda snötäcken driver Fredros Gård. vinterlandskapet. 65.


Njut en stund i Karlstad Staden vid den stora insjön Vänern. Platsen där solen alltid skiner. Eller ”Sola” om vi ska referera till värdshusvärdinnan Eva-Lisa Holtz som spred glädje och värdskap redan på 1700-talet. En lagom stor stad där folk är trevliga och hjälpsamma. Ja, Karlstad kan beskrivas på flera sätt men det lättaste vore att beskriva staden som en plats där folk mår gott och känner sig hemma. Varmt välkommen!

Nära till allt

Konst som berör

Från opera till bandvagnar

Det är lätt att fastna i floskler att det är nära till allt. Men det är faktiskt ren och skär sanning i Karlstad. Här kan du promenera till 11 hotell inom 14 minuter från tågstationen. Och då finns det dessutom några på sådär tre minuters avstånd.

Här kan du bli överraskad av både värmländska och internationella konstnärer och fotografer i en härligt kreativ symbios.

Att beskriva Värmland som en viktig nod på den svenska kulturkartan är ingen underdrift. Nytt som gammalt, här samsas det mesta.

Sandgrund Lars Lerin Konstnären och författaren Lars Lerin räknas som en av Nordens främsta akvarellister. I före detta danspalatset Sandgrund återfinns konsthallen med hans verk.

Wermland Opera Upplev opera och musikal av hög konstnärlig kvalitet i ett av Sveriges sex operahus där allt från Ringen till Shrek har spelats.

När du sedan ska ta dig vidare runt i Karlstad kommer du att upptäcka att det mesta går att nå genom en kort promenad. Samtidigt får du njuta av hur vacker platsen är. Klarälvens delta där älven rinner ut i Vänern gör att det är vatten nästan överallt och du kan till och med bada mitt inne i staden. Karlstad ligger geografiskt i mitten av en triangel mellan tre stora städer. Avståndet från Oslo är 22 mil, från Göteborg 25 mil och från Stockholm 30 mil. Så, när kommer du till Karlstad?

Staden är full av vatten

wermlandopera.se

sandgrund.org

Värmlands Museum På ett av Sveriges mest välbesökta länsmuséer samsas internationella utställningar med värmländsk kulturhistoria. varmlandsmuseum.se

Sliperiet Ett modernt kulturhus i vacker gammal bruksmiljö där det visas konst och konsthantverk av både stora och små signaturer. Vackert beläget i Borgvik ca 4 mil från Karlstad.

Om du vill luta dig tillbaka och bara njuta så kan du åka med de populära båtbussarna som kompletterar stadsbusstrafiken juni till augusti. Ta en tur på Klarälven i Karlstads centrala delar eller åk med på en längre tur ut till Vänerskärgårdens soldränkta klippor. Till priset av en vanlig bussbiljett.

sliperietborgvik.se

karlstadsbuss.se

gamlakraftstationen.se

Artscape Artscape är gatukonst som består av storskaliga målningar på husfasader. I Värmland finns 25 konstverk varav 7 finns att beskåda i Karlstad. Konstnärerna är från bl.a. Portugal, Australien och Argentina. visitkarlstad.se/sv/artscape-2017

Alsters herrgård På Gustaf Frödings minnesgård berättas om skaldens liv och här visas värmländsk konst och konsthantverk. Här finns herrgårdscafé och hantverksbutik. karlstad.se/alstersherrgard

Gamla Kraftstationen I en gammal industribyggnad ryms idag en kulturarena med en unik konsthall i fokus jämte exklusiva konserter och skapande aktiviteter för unga. Ligger i Deje ca 3,5 mil från Karlstad.

Brigadmuseum Ett upplevelsemuseum som bjuder på en tidsresa från 1945-1991 där du får känna, lyssna, läsa och se hur kalla kriget påverkade Sverige, både militärt och politiskt. brigadmuseum.se


Scanna av QR-koden med mobiltelefon eller surfplatta. Använd kameran eller ladda ner en gratis QR-app från App Store & Google Play.

Läs mer på webben InfoPoints - turistinfo på 28 fysiska platser

Uthyrare av kajaker och kanoter

Evenemanglista med musik, teater och sport

Boende - välj bland 14 hotell

Vandringsleder och strövområden

White Guide - caféer och restauranger

Kul med familjen

Sugen på soft adventure?

Skäm bort dina smaklökar

Mariebergsskogen I natursköna Mariebergsskogen kan du klappa djuren i Lillskogen, åka rundturståg, bada, spela bangolf och fika.

I Karlstad kan du bo bekvämt och äta gott samtidigt som du gör utflykter till den värmländska naturen.

mariebergsskogen.se

På Västra Långholmen och Segerstadshalvön finns tillgänglighetsanpassade vandringsleder som gör det enkelt att upptäcka den vackra naturen också för dig med rullstol eller barnvagn.

Längs med Klarälven, i Inre hamn eller på centrala Drottninggatan. Du kan hitta riktigt god mat på flera olika platser i Karlstad. 2019 förärades Almars Krog, Naviero, Br Olssons Elektriska, Olssons Bazar, Barón och Blå Kök & Bar fina omnämnanden i White Guide (2020 års restauranger avslöjas i mars).

JumpYard Studsa runt på massor av trampoliner och landa mjukt i skumgummi och testa Sky Rider – en linbana högt upp i taket. www.jumpyard.se/karlstad

Leo’s Lekland 3 800 kvadratmeter för lek och bus med piratskepp, kluriga spindeltorn, och spännande vulkanklättring. leoslekland.se

Sundstabadet Här finns vattenrutschkanor, varma laguner och ett barnområde för de yngre med sällskap av bl.a. Spöket Laban. sundstabadet.se

First Camp Skutberget-Karlstad Här kan du hyra kajak, SUP och trampbilar. Du kan också spela äventyrsgolf, discgolf och beachvolley. firstcamp.se/skutberget-karlstad

Karlstad SweCamp Bomstadbaden Campingen ligger 8 km väster om Karlstad och erbjuder kajakpaddling, pedalbåtar, beachvolley och äventyrsgolf. bomstadbaden.se

Om du vill utforska vattnet på nära håll så kan du hyra kajak eller kanot. En kortare tur på Klarälven eller en mer äventyrlig upplevelse på Vänern, du väljer själv. Inom 20 minuter når du Skutberget, I2-skogen och Sörmon som passar utmärkt för en tur på mountainbike.

Kaffe är något som har en särskild plats i Karlstad och Värmland. Här finns Löfbergs, ett av nordens största kafferosterier och det inte bara smakar gott, kaffedoften känns ofta i hela staden. Deras café Löfbergs Rosteri och Kaffebar finns med i White Guide 2019 och det gör även Artisan Bread, Swenströmskas Stenugnsbageri och Carli (2020 års caféer avslöjas i maj).

Ett urval av evenemang under sommaren 30/5-27/6 6/6 24+27/6 26/6 29/6-3/7 8/7 4-25/7 15/8 21/8 18-20/9 19/9

Söderkåkar spelas i vackra Kvarteret Almen. Sola Springmeet, Norra fältet. Värmlands största fordonsutställning. Beethoven x 17 spelas på Wermland Opera. Gustaf and Viktor Norén uppträder på Alsters Herrgård. Femdagarsgolf i Värmland. Karlstad Grand Prix, Tingvalla IP. Friidrott i världsklass. Legenden om Skattkammarön. Familjeteater i Mariebergsskogen. Tomas Ledin spelar i Mariebergsskogen. Ulf Lundell spelar på Friluftsteatern i Mariebergsskogen. Klarälvsloppet på Klarälvsbanan. Roller ski, cykel och löpning. Tjurruset. Årets lerigaste löparfest.

facebook @visitkarlstad

instagram #visitkarlstad


Den

lustfyllda entreprenören

Egentligen är han rätt lat och pengar har aldrig varit någon drivkraft. Ändå får man väl säga att Thomas Petersson är en sann entreprenör, mannen bakom flera av Värmlands stora turistsatsningar. Nu senast upprustningen av Wiksfors Bruk i Långserud. Text: Eva-Lotta Sigurdh Foto: Jenny Nohrén

68.


Vinnare

Naturbyn är Värmlands representant i Stora Turismpriset 2020. Läs mer: naturbyn.se

2019 Årets Turismpris i Värmland

F

ör de flesta i trakten – och numera vida omkring – är Thomas Petersson mest känd som grundaren av populära Naturbyn, dit människor vallfärdar för att få bo i träd- eller båthus och leva naturnära utan wifi eller el. Konceptet bygger på enkelhet – något som går igen i allt Thomas gör och också i hur han ser på livet och sina verksamheter. – Många krånglar till livet i onödan, tycker jag och vet inte om det beror på att jag själv är lat, haha. Men jag förespråkar verkligen det enkla och att liksom bara ”go with the flow” istället för att planera för mycket. Hittills har det ju gått bra… Som med Naturbyn. Efter några års kringflackande i världen föddes idén att jobba med turism efter hemkomsten. Sagt och gjort. Thomas sökte sig till en utbildning i Kungsbacka – som väl inte gav så mycket, erkänner han, men som ändå var mödan värd. – Det var där jag träffade min fru, som följde med mig tillbaka till Värmland. Väl tillbaka i hemtrakterna växte sig drömmen om att starta en egen camping sig allt starkare. Och på den vägen är det.

– Min far hade mark vi kunde tillgå heten för företagare att hyra kontorsoch jag såg framför mig hur vi skulle plats här byggs en mängd olika turistkunna bygga upp något enkelt där. aktiviteter upp. Med en tidigare snickarutbildning i – Visionen är att skapa ett spännande botten började jag helt enkelt bygga besöksmål, med en mix av tillverkning hus för hus, som så småningom växte och försäljning, mat och konstupptill Naturbyn. levelser, berättar Thomas. Thomas beskriver det som att han Till sommaren kommer det bland får bilder i huvudet av det han vill annat öppnas restaurang och café och skapa, vilket egentligen också är hans finnas ett flertal design- och hantverksenda drivkraft: butiker. – Jag har nog aldrig riktigt Förutom att det finns viss funderat i förväg på vad som skepsis hos banker och inveär genomförbart och inte, sterare till att satsa pengar i utan bara gått på lust. fastigheter på landsbygden Att det aldrig tystnar i ser Thomas inga utmaningar huvudet på honom, med nya med att driva verksamhet idéer som ständigt pockar en bit ifrån storstäderna, på gör förstås också sitt tvärtom. till för att Thomas, trots – Man får mer för pengOm Thomas den påstådda latheten och arna här och nödvändiga Namn: Thomas avsaknaden av ekonomiska kontakter med myndigheter Petersson ambitioner, ändå får saker och sådant är smidiga och Familj: Fru och två att hända och utvecklas hela opretentiösa. döttrar (18 och 14 år) tiden. – Att sedan Värmland Ålder: 51 år har så mycket i sig att erbjuda Bor: I Långserud VID SIDAN AV Naturbyn är förstås också en bonus, utanför Säffle. har han nu, ihop med tre tillägger han. Gör: Driver Naturbyn andra företagare, även tagit Vi har sådan frisk luft och är delägare i över det gamla nedgångna och fantastisk natur. Sedan Wiksfors Bruk. fabriksområdet Wiksfors är alla här så trevliga och Det bästa med bjuder på sig själva. Det är Bruk och rustar upp för Värmland: Människvärt mycket! fullt. Parallellt med möjligorna och naturen. 69.


Mötesplats Fredsplatsen Morokulien 4.0

I Eda finns det fina vandringsleder, nya mountainbikeleder kommer under året och över 250 fiskevatten är tillgängliga för dig som besökare. Eda Glasmuseum visar fantastiska föremål från glasproduktionen. Eda Skans Museum ger en inblick om Eda Skans historia och Beredskapsmuseet visar miljön för de soldater som gjorde beredskapstjänst vid gränsen.

Mötesplats Fredsplatsen Morokulien 4.0 Det unika Fredsmonumentet från 1914 i Fredsriket Morokulien behöver restaureras.

På visiteda.se finns mer information om sevärdheter, aktiviteter, boende, restauranger och cafèer. Aktuella evenemang på varje vecka.

www.visiteda.se

Genom projektet får svenska och norska gymnasieelever inom byggprogrammen i gränsregionen, följa och delta i hela processen. Eleverna får också kontakter med lokala företag inom byggsektorn som ger möjligheter till sysselsättning. För mer information om Fredsplatsen Morokulien Morokulien Tourist Center 0571-283 70, moro@eda.se

WWW.INTERREG-SVERIGE-NORGE.COM

En omfamning av herrgårdsliv vid sjön Fryken, i Sunne. Här har du nära till både kultur- och naturupplevelser. Stanna över natten och passa på att njuta av riktigt god mat och dryck.

Välkommen till ateljén med konst & linnekläder

Känn dig som hemma hälsar Marianne Krönsjö med personal

Sommarutställning 2020

13 juni - 26 augusti Ditte Reijers /skulptur, måleri Gunilla Ekemark /måleri _____________

Öppettider juni-augusti: tisd-fred 12-18, lörd 10-15

Pikenberg, Norra Grums 070-321 30 91 www.mimmidesign.se

+46(0) 565 140 10

www.ulvsbyherrgard.se

Fortsätt att inspireras på @visitvarmland

Skulptur- och blomsterpark • Stor lekpark • Café • Butik • Idéträdgårdar • Glasscafé rottnerospark.se • 0565-602 95

visitvarmland.se


Köp Turistfiskekortet

på Turistbyråerna i Karlskoga och Degerfors eller på ifiske.se Kortet gäller för ca 70 sjöar i 10 dagar Enskild SEK 300 Familj SEK 500

visitkarlskogadegerfors.se


Sagolikt på riktigt

Din sagolika checklista

o Berättarladan med Västanå Teater o Mårbacka minnesgård o Rottneros Park o Vandra Gruvrundan o Vattenlek i Sunne Sommarland o Alma Löv Museum of Unexp. Art o Cykla längs Fryken o Selma Spa o Tossebergsklätten o Besök en konstutställning

SAGOLIKASUNNE.SE

Profile for Visit Värmland

Värmland 2020  

Advertisement
Advertisement
Advertisement