Page 1

2017

TARTU RETKEEN

K A U P U N K I K U L T T U U R I A

S A A R I S T O N

S Y L I S S Ä


KI

Ä!

TN TKE ETISS E R

VIETÄ TÄYDELLINEN PÄIVÄ TURUN ALUEELLA! PEREHDY VALMIISIIN RETKIIMME TAI ANNA MEIDÄN RAKENTAA RYHMÄLLESI OMANLAINEN ELÄMYS. TOTEUTAMME OHJELMIA YHDESSÄ YHTEISTYÖKUMPPANEIDEMME KANSSA KOKO VARSINAIS-SUOMEN ALUEELLA. TÄSSÄ ESITTEESSÄ ON VAIN OSA RETKISTÄMME, KOKO RETKI­TARJONTAMME LÖYTYY NETISTÄ: WWW.VISITTURKU.FI/RYHMILLE

TILAA RETKESI MEILTÄ: VISIT TURKU, MYYNTIPALVELU p. (02) 262 7900 Aurakatu 2, 20100 Turku myynti@visitturku.fi www.visitturku.fi/ryhmille

TN TKE ETISS RE

TÄYDELLINEN PÄIVÄ TURUN ALUEELLA 2017

/ryhm

KAIK KI

Ä!

KAIK

.fi u k r u visitt ille


KI

Ä!

TN TKE ETISS RE

ku.fi r u tt i vis yhmill e TN TKE ETISS RE

SUURI, SILLÄ TARJOAMME RETKIÄ MYÖS 5–10 HENKILÖN RYHMILLE. TUTUSTUKAA TURKUUN VAIKKA MAKUMATKALLA TAI KÄVELLEN. MONET RETKISTÄMME SOPIVAT MAINIOSTI MYÖS PIENRYHMILLE.

Kerää ryhmä kokoon ja lähde viettämään iltaa ruokamatkailijan Food Walk -etukortti taskussa. Kortilla voit valita kymmenestä Turun parhaita makuja edustavasta yhteistyöravintolasta viisi, joista saat maistiaisannoksen. Aurajoen rantaa myötäilevällä reitillä on helppo suunnistaa kortista löytyvän kartan avulla.

Ryhmä kokoontuu Ruissalon Saaronniemen rantaan, ja alkuopastuksen jälkeen melotaan merelle. Ammattitaitoinen opas valitsee reitin ryhmän mukaan. Retki voi suuntautua salaperäiselle kanavalle, myötäillä Ruissalon rantoja tai viedä Vepsän saarelle. Osallistujat saavat viihtyisän ja turvallisen luontokokemuksen kauniissa Turun saaristossa.

Tilaa Food Walk -kortit myyntipalvelustamme, joka varaa teille myös pöydät etukäteen. Kortti on voimassa kolmen vuorokauden ajan ensimmäisestä ravintolakäynnistä, jos ette halua kiertää kaikkia ravintoloita samana päivänä. Mikäli kierrätte kaikki ravintolat kerralla, kannattaa aikaa varata vähintään kolme tuntia. Mukana olevat ravintolat saat selville osoitteesta visitturku.fi/food walk sekä myyntipalvelustamme.

Melontaretkelle voidaan lähteä myös muista paikoista Turun saaristossa, esimerkiksi Naantalista, Paraisilta tai Kemiönsaaresta. Kysy lisää! Kesto: n. 3,5 t Ryhmän suosituskoko: 5–12 hlö Voimassa: touko–syyskuu Hinta: 55 €/hlö sisältää merimelontaoppaan palvelut, perusteiden opettamisen ja laadukkaat merimelontavälineet (merikajakki) Lisämaksusta: retkilounas, kokouspäiväpaketti Huom! Pyydä tarjous koko päivän kestävästä melontaretkestä!

WWW.VISITTURKU.FI/RYHMILLE

KYSY IHMEESSÄ, MITÄ ON TARJOLLA!

RENTO MELONTARETKI SAARISTOSSA – SOPII MYÖS ALOITTELIJOILLE!

MYYNTI@VISITTURKU.FI

AINA RYHMÄN EI TARVITSE OLLA

RUOKAKULTTUURIN YTIMEEN FOOD WALK -KORTILLA

P. (02) 262 7900

U US I RETK I!

UUD TUNUIS­ T!

PIENI RYHMÄ, ISO ELÄMYS

VISIT TURKU / MYYNTIPALVELU

KI

/r

KAIK

Ä!

KAIK

PIENRYHMILLE


KYSY M ISOM YÖS MILLE RYHM ILLE!

PIENRYHMILLE

U US I RETK I! KESKIAJAN NAISEN ELÄMÄÄ

PIISPANKADUN HERRASVÄKEÄ JA OPPINEITA

TURKULAINEN MUOTOILU TUTUKSI

Millaista oli olla nainen ja asua Turun linnassa? Entä porvarisnaisen tai ilotytön elämä? Kierroksella sukelletaan naisten maailmaan keskiajalla humoristisella ja rempseällä tavalla. Ensin tutustumme naisen elämään Turun linnassa ja toteamme, että menestyvän miehen takana on aina nainen, joka useasti pysyy miehen rinnalla vielä silloinkin, kun miehen loisto ja kunnia on mennyttä. Turun linnan naisista uskollisuutta osoittivat niin Katariina Jagellonica kuin Kaarina Maununtytärkin.

Totta, tarinaa ja tunnelmia 1700–1800-luvun Turusta tähän päivään. Maltillisen hauska opastettu kävelykierros tehdään Piispankadulla, mamselli Fannyn seurassa.

Tällä kierroksella opas vie ryhmän turkulaisiin design­ myymälöihin, joihin matkailija ei ehkä muutoin löydä. Kierroksella käydään ryhmän toivomissa kohteissa, joita voivat olla esim. KUI Design, Klo Design, Televisio Lifestyle Store, Outolintu, Aitoi ja Punainen norsu. Kävelykierroksen aikana kerrotaan käsityöperinteestä Turussa ja nautitaan Suomen parhaan leipomon, MBakeryn, Kiss My Turku -leivoskahvit Turun kauppahallissa.

Linnan opastuksen jälkeen siirrymme Aboa Vetukseen, jossa nautimme M Kitchen ja Cafessa maistuvan keitto- tai salaattilounaan kera Suomen parhaan leipomon oman leivän. Lounaan jälken perehdymme keskiajan naisen elämään. Bonnes dames – moraali ja seksuaalisuus keskiajalla -kierros Aboa Vetuksessa kertoo naisen elämästä niin porvarisrouvan kuin ilotytönkin näkökulmasta. Kesto: n. 3 t Ryhmän suosituskoko: 10–30 henkilöä Voimassa: ti–la kohteiden aukioloaikojen mukaan Hinnat: 10–14 henkilöä 58 €/hlö, 15–19 henkilöä 50 €/hlö, 20–30 henkilöä 46 €/hlö. Sis. opastuksen (1 t) Turun linnassa sekä Aboa Vetuksessa (1 t), lounaan Aboa Vetuksen M Kitchen ja Cafessa; päivän keitto tai salaattipuffa, oman leipomon leipä, levite, jäävesi, kahvi/tee, pieni makea Lisämaksusta: kuljetus Turun linnasta Aboa Vetus & Ars Novaan

Piispankatu on tänä päivänä kirkon, tutkimuksen ja opetuksen katu. Kierroksella tulevat tutuiksi niin menneiden aikojen Piispankadun asukkaat kuin elämänmenokin. Minkälaista oli säätyläiselämä tai taiteilijaelämä? Tai maailmanmeno kirkonmiehen ja oppineen saappaissa? Matkan varrella kohtaamme empire- ja uusrenessanssirakennuksia, mm. Dahlströmin palatsin, Arkkipiispantalon ja Ett Hem -museon. Yllätymme Pietari Kalmin kasveista ja vierailemme Domvillan, Säwen talon ja Hus Lindmanin pihapiireissä. Lähtö kierrokselle on Tuomiokirkon pääoven edustalta. Kesto: noin 1,5 t Ryhmän koko: max 20 henkilöä Voimassa: ma-su, läpi vuoden Hinta: 240 €/ryhmä Lisämaksusta: kahvit Fikanissa tai lounas Hus Lindmanissa

Kesto: 2,5 t Ryhmän suosituskoko: 5–10 henkilöä Voimassa: ma–la ympäri vuoden liikkeiden aukioloaikojen mukaan Hinnat: 5–10 henkilöä 44 €/hlö 11–15 henkilöä 29 €/hlö (su ja pyhinä korotetut hinnat) sis. opastuksen 2,5 t, MBakeryn leivoskahvit Lisämaksusta: kierros pikkubussilla , lounas


© Jule Berlin

P. (02) 262 7900

PERUSKIERTOAJELU TURUSSA

Oppaan johdolla tutustutaan Turun tuomiokirkkoon, Luostarinmäen käsityöläismuseoon ja Turun linnaan. Retken aikana perehdytään Turun ja koko Suomen keskiaikaiseen elämään sekä käsityöläisten elämään 1800-luvulla. Kierros toteutetaan ryhmän omalla bussilla. Vaihtoehtoisesti voimme varata bussikuljetukset puolestanne. Kesto: 3,5 t Ryhmän suosituskoko: 20–30 henkilöä Voimassa: ympäri vuoden museoiden aukioloaikojen mukaan Hinnat: 10–20 henkilöä 41 €/hlö 21–30 henkilöä 32 €/hlö 31–40 henkilöä 29 €/hlö 41–50 henkilöä 27 €/hlö (ti–la, korotetut hinnat su ja pyhinä). Sis. opastuksen 3,5 t, käynnit kaikissa kolmessa kohteessa ja näiden kohteiden sisäänpääsymaksut.

KESKIAIKAINEN TURKU Matka keskiaikaiseen Turkuun ja koko Suomen keskiaikaiseen historiaan. Kierroksen käyntikohteita ovat vuonna 1300 maamme kansallispyhätöksi vihitty Turun tuomiokirkko, yli 700 vuotta vanha Turun linna sekä vanhasta Turusta kertova Aboa Vetus -museo, jossa esittäytyy kokonainen esiin kaivettu kortteli keskiaikaisine kujineen ja kortteleineen. Kierros toteutetaan ryhmän omalla bussilla. Vaihtoehtoisesti voimme varata bussikuljetukset puolestanne. Kesto: 3,5 t Ryhmän suosituskoko: 20–30 henkilöä Voimassa: ympäri vuoden museoiden aukioloaikojen mukaan Hinnat: 10–20 henkilöä 43 €/hlö, 21–30 henkilöä 35 €/hlö, 31–40 henkilöä 34 €/hlö, 41–50 henkilöä 32 €/hlö (ti–la, korotetut hinnat su ja pyhinä). Sis. opastuksen 3,5 t, käynnit Tuomio­kirkossa, Turun linnassa ja Aboa Vetuksessa ja näiden kohteiden sisäänpääsymaksut. (Suuremmissa ryhmissä sisältyy toinen opas Aboa Vetuksessa)

WWW.VISITTURKU.FI/RYHMILLE

Kesto: 2 t Ryhmän suosituskoko: 20–50 henkilöä Voimassa: ympäri vuoden Hinnat: opastus arkisin 128 €, su ja pyhinä 227 €. Ei sisällä kuljetusta. Sis. opastuksen 2 t, käynnin Tuomiokirkossa. Kierros toteutetaan ryhmän omalla bussilla. Voimme myös varata bussikuljetukset puolestanne.

TURUN KOLME KÄRJESSÄ – KIERTOAJELU TURUSSA

MYYNTI@VISITTURKU.FI

Kahden tunnin kiertoajelun aikana nähdään Turun tärkeimmät nähtävyydet kuten Turun linna ja käsityöläismuseo ulkoapäin sekä piipahdetaan sisällä Tuomiokirkossa. Kierros tutustuttaa matkailijan myös Tuomiokirkon ympäristöön, yliopistoalueeseen, Aurajokinäkymiin ja satamaan. Turun keskustaa ihaillaan mm. Kakolanmäeltä käsin.

VISIT TURKU / MYYNTIPALVELU

KIERRÄ KLASSISET KOHTEET JA MUSEOT


KIERRÄ KLASSISET KOHTEET JA MUSEOT

KOLMEN PYHÄKÖN KIERROS

HISTORIAA JA PITSIHUVILOITA RUISSALOSSA

SIBELIUKSEN JALANJÄLJILLÄ

Retken aikana tutustutaan Turun tuomiokirkkoon, Pyhän hengen kappeliin Vähätorilla sekä Hirvensalon Ekumeeniseen taidekappeliin. Koskettava vierailu Taidekappelissa sisältää myös musiikkia ja tutustumisen taidenäyttelyyn.

Ruissalo on vehreä keidas aivan Turun keskustan tuntumassa. Kierroksella perehdytään Ruissalon historiaan, nykypäivään ja ainutlaatuiseen luontoon.

Jean Sibelius ei koskaan asunut Turussa, mutta kaupunki oli silti tärkeällä sijalla hänen elämässään. Nuorena poikana hän vieraili usein setänsä Pehrin luona ja aikuisena osallistui kaupungin vilkkaaseen kulttuurielämään johtamalla konsertteja. Turku oli alkupiste monelle Sibeliuksen ulkomaan laivamatkalle mm. Yhdysvaltoihin saakka.

Kolme keskenään ihan erilaista pyhättöä tarjoavat näkökulmia sekä arkeologiaan, historiaan, taiteeseen että arkkitehtuuriin. Retken aikana nautitaan kahvit birgittalaissisarten luostarissa. Kierros toteutetaan ryhmän omalla bussilla. Vaihtoehtoisesti voimme varata bussikuljetukset puolestanne. Kesto: 3,5 t Ryhmän suosituskoko: 20–30 henkilöä Voimassa: ympäri vuoden, ma–la Hinnat: 10–20 henkilöä 43 €/hlö 21–30 henkilöä 33 €/hlö, 31–40 henkilöä 29€/hlö 41–50 henkilöä 28 €/hlö Sis. opastuksen 3,5 t, käynnit em. kohteissa, Pyhän kosketus -ohjelman Taidekappelissa ja kahvitarjoilun luostarissa.

Retken aikana tehdään kiertoajelu Ruissalossa, nähdään kauniita pitsihuviloita ja tutustutaan Turun yliopiston kasvitieteelliseen puutarhaan, jonka kasvikokoelma käsittää yli 5000 lajia ja lajiketta. Osa kierroksesta voidaan tehdä kävellen. Retken aikana nautitaan munkkikahvit Honkapirtissä. Retki tehdään ryhmän omalla bussilla. Vaihtoehtoisesti voimme varata bussikuljetukset puolestanne. Kesto: 3,5 t Ryhmän suosituskoko: 20–30 henkilöä Voimassa: ympäri vuoden (paras tutustumisaika kevät/ kesä) kohteiden aukioloaikojen mukaan Hinnat: 10–20 henkilöä 37 €/hlö 21–30 henkilöä 28 €/hlö 31–40 henkilöä 25 €/hlö 41–50 henkilöä 24 €/hlö (su ja pyhinä korotetut hinnat) Sis. opastuksen 3,5 t, sisäänpääsymaksun kasvitieteelliseen puutarhaan ja kahvituksen Lisämaksusta: lounas Honkapirtillä tai Ruissalon kylpylässä

Kiertokävelyn aikana tutustutaan tarinoin ja kuvailuin Sibeliuksen ajan Turkuun, sen rakennuksiin ja mese­ naatteihin. Kierroksen aikana myös vieraillaan Sibelius­ museossa ja tutustutaan museon näyttelyihin ja soitinkokoelmaan. Kesto: 2,5 t (tunti museossa) Ryhmän suosituskoko: 10–25 henkilöä Voimassa: ti–la ympäri vuoden museon aukioloajat huomioiden Hinnat: 10–20 henkilöä 24 €/hlö, 21–30 henkilöä 17 €/hlö (ti–la, korotetut hinnat su ja pyhinä). sis. opastuksen sekä sisäänpääsymaksut HUOM! Kierros voidaan tehdä myös bussilla, jolloin kestoaika on 2 t. Lisämaksusta: kahvitus/lounas.


KI

Ä!

TN TKE ETISS RE

P. (02) 262 7900

U US I RETK I!

Oppaan seurassa perehdytään siihen Turkuun, joka kätkeytyy postikorttien, matkailumainosten ja perinteisen historiankirjoituksen taakse. Matkan varrella kerrotaan tarinoita myös varjoisilta kujilta. Luvassa on hurjia juttuja mestauksista, kaupungin ravintola- ja yöelämästä, kummituksista ja rikoksista. Tämä kävelykierros vie matkailijan paikkoihin, joita hän ei omin päin löytäisi ja joista paikallisetkaan eivät välttämättä tiedä...

Kesto: 2 t Ryhmän suosituskoko: 10–25 henkilöä Voimassa: ympäri vuoden Hinnat: arkisin 128 €, su ja pyhinä 227 €. Sis. opastuksen 2 t Lisämaksusta: virvokkeita/purtavaa kierroksen lopuksi

Kesto: 2 t Ryhmän suosituskoko: 15–25 henkilöä Voimassa: ympäri vuoden Hinnat: opastus arkisin 128 €, su ja pyhinä 227 €. Sis. opastuksen 2 t. Lisämaksusta: voidaan toteuttaa myös bussikierroksena, jolloin lisäkuluna bussin hinta.

ENSIMMÄISENÄ TURUSSA – FIRST IN FINLAND Missä sijaitsi Suomen ensimmäinen luostari? Kuka oli Johan Seipel ja mitä hän teki? Kuka on julkaissut ensimmäisen suomenkielisen almanakan? Miltä näyttää Suomen vanhimman teatterin, Åbo Svenska Teaterin kulisseissa? Tule kuulemaan näistä ja monista muista Turusta alkaneista asioista. Kävelykierros kestää noin kaksi tuntia. Reitti kulkee Turun turuilla ja toreilla päättyen Åbo Svenska Teaterin opastettuun esittelyyn Kauppatorin laidalle. Kesto: 2 t Ryhmän suosituskoko: 10–25 henkilöä Voimassa: ma-la läpi vuoden Hinnat: arkisin 170 €, su ja pyhinä 277 €. Sis. opastuksen 2 t ja sisäänpääsymaksun Åbo Svenska Teateriin. Lisämaksusta: Kahvit kierroksen päätteeksi MBakeryssa kauppahallissa

ASTU VARES-DEKKARIIN Missä Turun alamaailma punoo juoniaan? Eläydy Reijo Mäen kirjojen maailmaan kiertokävelyllä, jolla pääset tutustumaan Vares-dekkareista tuttuihin tapahtumapaikkoihin. Kierrokseen on mahdollista liittää myös kierroksen sisältöön perustuva Vares-tietokilpailu. Kierroksen jälkeen ryhmä voi pistäytyä Vareksen kantapaikoissa nauttimassa Jussin lempijuoman. Jalkaan hyvät kävelykengät ja asu sään mukaan! Kesto: 2 t Ryhmän suosituskoko: 15–25 hlöä Voimassa: ympäri vuoden Hinnat: opastus arkisin 128 €, su ja pyhinä 227 €. Sis. opastuksen 2 t Lisämaksusta: huurteiset Vareksen kantapaikassa, pienet suolaiset tarjoilut Huom! voidaan toteuttaa myös bussikierroksena, jolloin lisämaksuna bussin hinta

WWW.VISITTURKU.FI/RYHMILLE

SALAPERÄINEN TURKU

Uusi kierros kulkee virtuaalisesti Aurajoen rannoilla rikollisten ja murhamies­ ten jalanjäljissä. Kierroksella tutustutaan oikeisiin rikoksiin ja rikospaikkoihin sekä perehdytään vielä ratkaisemattomiin murhatapauksiin. Miten Hans Assman liittyy Sirkka-Liisa Waljuksen kohtaloon? Mitä tapahtui heinäkuisena yönä Mikaelin kirkon lähellä vuonna 1963? Liikkuuko Aurajoen rannoilla sarjamurhaaja? Onko olemassa jokeentyrkkääjä?”

MYYNTI@VISITTURKU.FI

DARK SIDE OF TURKU

Osallistujana tarvitset säänmukaisen varustuksen ja mukavat jalkineet. Ei sovellu huonojalkaisille.

VISIT TURKU / MYYNTIPALVELU

/r

KI

Ä!

KAIK

u.fi k r u tt visi yhmill e

KAIK

KÄVELE JA KOE TURKU

TN TKE ETISS RE


KÄVELE JA KOE TURKU

U US I RETK I! USKOMATON TURUN NAINEN Kävelykierros esittelee turkulaisia naisia ja naisten Turkua kautta vuosisatojen. Reitin kiinnekohtia ovat mm. turkulaisten liikenaisten vaiheet 1500-luvun mahtiporvari Valpuri Innamaasta ”Vanumammaan” ja vuorineuvos Irja Ketoseen. Kierroksen aikana esitellään ravintoloitsijat, kuten Börsin Wallina Valtin, kuva- ja näyttelytaiteen naiset, maamme ensimmäiset naispuoliset maaherrat, ”Portsan tytöt”, ”Pumpula flikat” ja Luostarinmäen uutterat perheenäidit, Harmaalinnan ilolintuja unohtamatta. Huomionsa saavat myös Tuomiokirkon naispyhimykset, kirkon suojiin haudatut ylimysnaiset sekä Turun linnan kolme Katariinaa. Kierroksen aikana käydään sisällä Tuomiokirkossa. Kesto: 2 t Ryhmän suosituskoko: 15–25 henkilöä Voimassa: ympäri vuoden Hinnat: arkisin 128 €, su ja pyhinä 227 € sis. opastuksen 2 t, käynnin Tuomiokirkossa HUOM! Kierros voidaan toteuttaa myös kiertoajeluna

VERKAPOLULLE PARSIJA-EMMAN KANSSA

KÄVELYKIERROS VANHALLA SUURTORILLA

ARKKITEHTUURIKÄVELY KESKUSTASSA

Draamallinen kävelykierros kertoo huumorilla Lit­ toisten verkatehdasalueen värikkäästä elämänmenosta, työstä, harrastuksista ja rakennuksista.

Kävelykierroksella tutustutaan Vanhan Suurtorin ja Turun tuomiokirkon alueiden mielenkiintoiseen ja vaiherikkaaseen historiaan. Kierroksella saadaan vastaukset ainakin seuraaviin kysymyksiin: Kummalla puolella Aurajokea ollaan, tois pual vai täl pual? Mistä joulurauha julistetaan koko Suomeen? Minkä näköinen oli Pietari Brahe? Kävelykierroksen aikana tutustutaan myös Tuomiokirkkoon.

Tutustu kävellen Turun modernistisen arkkitehtuurin merkkiteoksiin ja muihin mielenkiintoisiin rakennuksiin.

Kesto: 2 t Ryhmän suosituskoko: 15–25 henkilöä Voimassa: ympäri vuoden Hinnat: opastus arkisin 128 €, su ja pyhinä 227 €. Sis. opastuksen 2 t, käynnin Tuomio­kirkossa.

Turkuun oman toimiston 1920-luvun alussa perustanut Erik Bryggman oli yksi varhaisimmista funktionalismin edustajista suomalaisessa arkkitehtuurissa. Kierroksella esitellään mm. Hospits Betel, Atrium ja Student­kåren.

Lähde kaikkitietävän parsija-Emman matkaan. Jos hyvin käy, pääset vielä Littoisten verkatehtaalle töihin. Sodan jälkeen eletään kulta-aikaa ja verkatehtaan alueelta löytyvät kaikki, mitä ihminen työn lisäksi tarvitsee: kirkko, koulu, urheilukenttä, vanhainkoti, työväentalo, järvi ja toistakymmentä kauppaa. Nykyään Littoinen on yksi Suomen parhaiten säily­neistä tehdasmiljöistä vanhoine työläistaloineen ja patruunan linnoineen. Tehdas toimi vuosina 1823–1969. Kierrokselle lähdetään verkatehtaan pääportin kupeesta, (Verkaranta 1, Littoinen). Kierros päättyy Littoisten kirkkoon, jossa voi halutessa katsella vanhoja valokuvia. Oppaana kulttuurityöstään palkittu toimittaja, kirjailija, matkailuopas Eeva Turpeinen. Kesto: 1,5–2 h Ryhmän suosituskoko: 10–30 hlö (max 45 hlö) Voimassa: ma–su, läpi vuoden Hinta: 240 €/ryhmä Lisämaksusta: kuljetus Turusta Littoisiin, retkelle mukaan Cafe Brahen maukas eväspaketti

Arkkitehti Alvar Aalto asui Turussa vuosina 1927–33. Kierroksen aikana nähdään Aallon funktionalismin kolme murrostyötä: Maalaistentalo, Turun Sanomien toimitalo sekä Standardiasuintalo, joihin tutustutaan ulkoa oppaan johdolla.

Kesto: 2 t Ryhmän suosituskoko: 15–25 henkilöä Voimassa: ympäri vuoden Hinnat: arkisin 128 €, su ja pyhinä 227 € sis. opastuksen 2 t HUOM! Kierros voidaan toteuttaa myös kiertoajeluna. Lisämaksusta: kahvit tai ruokailu, vierailu pääkirjastossa.


KÄVELYKIERROS HAUTAUSMAALLA

MIKAEL AGRICOLAN TURKU

PYHIINVAELTAJIEN TURKU

MARTTI LUTHER JULKAISI

Kierroksella kuljetaan Suomen reformaattorin ja kirjakielen isän Mikael Agrico­ lan jalanjäljillä tutustuen samalla Agricolalle tärkeisiin paikkoihin kuten Turun tuo­ miokirkkoon ja katedraalikouluun. Kierroksella kuullaan Agricolan monipuolisesta toiminnasta niin rehtorina, piispana kuin kääntäjänäkin. Agricolan elämäntarinan kautta tutustutaan myös niihin muutoksiin, joita reformaatio toi kirkolliseen elämään.

Keskiajalla lähes jokainen kristitty osallistui ainakin kerran elämässään pyhiinvaellukselle. Turku oli Suomessa suosi­ tuin pyhiinvaelluskohde ja monien ulkomaille suuntaavien pyhiinvaeltajien pysähdyspaikka. Kierroksella palataan Suomen kirkon juurille ja tutustutaan keskiaikai­ seen pyhiinvaellusperinteeseen. Kuullaan millaiseen Turkuun vaeltajat tulivat, miten matkaa taitettiin ja mitä siltä odotettiin. Kierroksella nähdään myös mitä kato­ lisen ajan Turusta on vielä jäljellä.

95 TEESIÄÄN 31.10.1517. VUONNA 2017 SIITÄ TULEE KULUNEEKSI 500 VUOTTA. REFORMAATION MERKKIVUOTENA MUISTETAAN LUTHERIN KÄYNNISTÄMÄÄ REFORMAATIOTA JA

Kokoontuminen Uudenmaantien puolella kukkakioskin viereisellä parkkipaikalla.

MERKITYSTÄ SUOMESSA

KIRKKOJEN HISTORIAA SEKÄ REFORMAATION JA MAAILMALLA.

Kierroksen lopuksi vieraillaan Pyhän Hengen kappelissa. Kierros on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita Agricolasta, kirkollisesta historiasta sekä Turun roolista Suomen kirkollisena pääkaupunkina.

Kierros toimii myös omana pienenä pyhiinvaelluksena tämän päivän suomalaisille. Kierroksen aikana kävellään n. 2,5 kilometriä.

Kesto: 2 t Ryhmän suosituskoko: 15–25 henkilöä Voimassa: ympäri vuoden Hinnat: arkisin 128 €, su ja pyhinä 227 €. Sis. opastuksen 2 t. Lisämaksusta: Turun linnan reformaatioaiheinen näyttely: VALTAPELIÄ – REFORMAATIO SUOMESSA Näyttely Turun linnassa 17.2.2017-4.3.2018

Kesto: 2 t Ryhmän suosituskoko: 15–25 henkilöä Voimassa: ympäri vuoden Hinnat: arkisin 128 €, su ja pyhinä 227 € Sis. opastuksen 2 t, käynnin Tuomiokirkossa.

WWW.VISITTURKU.FI/RYHMILLE

REFORMAATIOKIERROKSET

Koska liikkuminen hautausmaan kapeilla käytävillä on hankalaa liian suuressa ryhmässä, on ryhmän kooksi suositeltu korkeintaan 30 henkeä.

Kesto: 2 t Voimassa: ympäri vuoden Hinnat: opastus 128 € arkisin, su ja pyhinä 227 € Hinta sisältää opastuksen 2 .t

U US I RETK I!

MYYNTI@VISITTURKU.FI

Skanssin malmille v.1807 perustettu Turun vanha hautausmaa kuuluu Suomen arvokkaimpiin. Parituntisen kierroksen aikana tutustutaan hautausmaan perustamisvaiheisiin, muistomerkkeihin, taideteoksiin ja tunnettujen sekä tuntemattomien vainajien tarinoihin. Kierroksen voi tilata joko yleiskierroksena tai ”Taidetta ja taiteilijoita” -kierroksena, jolloin keskitytään muistomerkkeihin ja eri alojen edesmenneisiin taiteilijoihin.

U US I RETK I!

P. (02) 262 7900

U US I RETK I!

VISIT TURKU / MYYNTIPALVELU

KÄVELE JA KOE TURKU


OIVALLISIA OPINTORETKIÄ

U US I RETK I!

U US I RETK I!

MEYER TURKU -KIERROKSET

OLUEN YSTÄVIEN OMA RETKI

ROSVOPAISTIA RUISSALOSSA

Tutustu turkulaiseen telakkateollisuuteen ja näe maailman suurimpien risteilyalusten rakennuspaikka.

Panimoravintola Koulu toimii 1800-luvun lopulla rakennetussa entisessä tyttökoulussa. Siellä oluen ystävät pääsevät tutustumaan oluen tekemiseen, raakaaineisiin ja olutlaatuihin sekä vierailemaan Koulun omaan panimoon.

Päivän aikana perehdytään pieteetillä valmistettavaan perinneruokaan ja nautitaan yhdessäolosta ja ulkoilmasta hyvässä seurassa.

Kierros alkaa merikeskus Forum Marinumista, jossa perehdytään Turun laivanrakennuksen menneisyyteen ja nykypäivään näyttelyn ja pienoismallien sekä monipuolisen videomateriaalin avulla. Tästä jatketaan kiertoajelulle Meyer Turun telakalle. Matkalla opas kertoo Meyerin telakan toiminnasta ja historiasta. Telakalla kierros tapahtuu bussissa, rakenteilla olevaan alukseen ei pääse sisälle turvallisuussyistä. Retki päättyy Forum Marinumiin, jossa ryhmä voi omatoimisesti jatkaa tutustumista näyttelyihin. Kesto: 2 t Ryhmän suosituskoko: 15–30 hlö Voimassa: ma–pe (klo 12–15) Hinnat: 10–20 henkilöä: 28 €/hlö 21–30 henkilöä: 22 €/hlö 31–40 henkilöä: 20 €/hlö sis. opastuksen 2 tuntia ja sisäänpääsymaksut kohteisiin (Forum Marinumin lippu on voimassa koko päivän) Erityisohjeet: Tilaus tehtävä 14 vrk ennen vierailua Ryhmästä toimitettava etukäteen nimilista Suositusikäraja 15 vuotta Lisämaksusta: bussikuljetus, lounas tai kahvitus Kahvila Ravintola Daphnessa

Olutkoulutuksen aikana maistellaan neljää Koulun omaa olutta. Koulusta jatketaan kävellen joen toiselle puolelle Uuteen Apteekkiin. Persoonallisessa pubissa vanhan apteekin miljöö on yhdistetty hyviin juomiin. Apteekissa nautitaan vielä yhdet huurteiset. Mukana retkellä on paikallinen Turku-opas, joka kertoo Turun ravintolakulttuurista ja historiasta matkan varrella. Kesto: 2 t Ryhmän suosituskoko: min. 10 henkilöä, max. 40 henkilöä Voimassa: ma–la ympäri vuoden pubien aukiolo­aikojen mukaan Hinnat: 10–20 henkilöä 45 €/hlö 21–30 henkilöä 39 €/hlö 31–40 henkilöä 37 €/hlö (korotetut hinnat su ja pyhinä) sis. opastuksen, olutkoulutuksen maistiaisineen (4 kpl) sekä oluen Apteekissa Lisämaksusta: iltapala tai illallinen

Aamupäivällä tutustutaan rosvomontun kaivuuseen, oikeanlaisen nuotion rakentamiseen ja lihan oikeaoppiseen valmisteluun. Keskipäivällä rosvoliha lasketaan monttuun. Iltapäivällä lihan kypsymistä voidaan seurailla monttua lämmittävän nuotion äärellä, makkaraa grillaillen, lohta loimuttaen ja kylmistä juomista nauttien. Illalla maistellaan vastanostettua paistia joko Kylpylän ravintola Merisalissa tai rannassa grillikololla. Hinnat: 10–20 henkilöä 45 €/hlö 21–50 henkilöä 42 €/hlö yli 51 henkilöä 38 €/hlö Lisämaksusta: kokousta, ohjattua liikuntaa, majoittuminen Ruissalon kylpylään


OIVALLISIA OPINTORETKIÄ VISIT TURKU / MYYNTIPALVELU

Louhisaaren linna

TUNNIN TARINAT

Tällä retkellä opitaan turkulaisuuden syvällisin olemus. Opettajana toimi turkulaisuuden tunnetuimpiin ylipappeihin kuuluva Förin Äijä alias VähäHeikkilä. Nimimerkin taakse kätkeytyy radiopersoonallisuus ja kotiseutukirjailija Markku Heikkilä. Ohjelma alkaa Förin Äijän huumoripitoisella johdatuksella turkulaisuuden alkulähteille, jonka jälkeen tehdään 50 minuuttia kestävä kiertoajelu, mikä sisältää mm. sulkeisharjoitukset, jolloin opetellaan ilmaisun ”päin Brinkkalaa” synty. Ajelu sisältää myös miniristeilyn Turusta Oopuun ja takaisin. Kierros tehdään ryhmän omalla bussilla.

Aina ei tarvitse lähteä paikan päälle, vaan erilaisiin kohteisiin voi tutustua oppaan johdolla nojatuolimatkalla. Nojatuolimatkan voi toteuttaa vaikka työpaikalla tai seniorikodin virkistysohjelmana.

HUO KYSY M! RÄÄT KÄÄ ÄL KOKO ÖITYÄ N SUUT AI­ TA

WWW.VISITTURKU.FI/RYHMILLE

Kesto: 50 min (kokonaiskestoaika 1,5 t) Ryhmän suosituskoko: 20–50 henkilöä Voimassa: ympäri vuoden Hinta: 600 €/ohjelma Sis. ohjelman mukaisen opastuksen.

Mahdollisia aiheita ovat mm. • Uskomaton Turun Nainen • Ikuinen Turun linna • Kansallispyhäkön tarinoita • Maarian ja Katariinan keskiaikaiset kirkot • Joulurauhan Turku • Pyhä Birgitta ja birgittalaisuus • Luostarinmäen käsityöläismuseo • Salaperäinen Turku • Turku Dark Side-rikoskierros • Piispankadun herrasväkeä ja oppineita Turussa • Saksalaisten jalanjäljillä • Svenska spår i Åbo • Kakola, hurjan pojan koti • Alvar Aallon ja Erik Bryggmanin arkkitehtuuri • Paavo Nurmi • Ruissalon historia, luonto ja huvila-arkkitehtuuri • Seili ja Ominainen • Louhisaaren linna

MYYNTI@VISITTURKU.FI

TURKULAISEKSI 50 MINUUTISSA

P. (02) 262 7900

Kakola


U US I RETK I! RETKI ÖRÖN LINNAKESAARELLE Sata vuotta suljettuna sotilasalueena ollut Örön linnakesaari on nykyään auki osana Saaristomeren kansallispuistoa. Järeät Obuhov-tykit ja historialliset kasarmialueet kertovat rannikkopuolustuksesta tsaarin ajoilta nykypäivään. Örö on myös yksi EteläSuomen tärkeimmistä uhanalaisten lajien ja luontotyyppien keskittymistä. Retki alkaa yhteysaluksella Kasnäsin satamasta. Perillä pääset tutustumaan vajaan kahden tunnin opaskierroksella ainutlaatuiseen luontoon sekä sota- ja kulttuurihistoriaan. Lounas nautitaan kasarmialueella. Aikaa jää vielä omatoimiseen kiertelyyn saarella. Kesto: n. 6 t Ryhmän suosituskoko: 20 henkilöä Voimassa: kesä–elokuussa, muina aikoina pyydä tarjous – mahdollista läpi vuoden Sis. kuljetuksen yhteysaluksella Kasnäs– Örö–Kasnäs, vajaan 2 t opastuksen saarella sekä lounaan (alkuruoka- ja salaattipöytä, lämmin kotiruoka ja kahvin sekä pieni makea). Hinta: alk.50 €/hlö Korotetut hinnat sunnuntaisin. Lisämaksusta: bussikuljetus Turusta Kasnäsiin, majoitus Hotel Kasnäsissä tai Örössä, risteily Turusta Öröseen

NÄILLE RETKILLE KUTSUTAAN MUKAAN KAIKKI RISTEILEMISESTÄ JA HYVÄSTÄ RUOASTA PITÄVÄT. RAIKAS MERITUULI PUHALTAA RYHMÄHENKEÄ SAMALLA KUN LAINEET LIPLATTAVAT. TARJOLLA ON OHEISTEN RETKIEN LISÄKSI MUITAKIN MERELLISIÄ JA KESÄISIÄ ELÄMYKSIÄ. KYSY ERI VAIHTO­EHTOJA SUORAAN VISIT TURUN MYYNTIPALVELUSTA TAI KÄY TUTUSTUMASSA NIIHIN OSOITTEESSA WWW.VISITTURKU.FI/RYHMILLE.

Photo:Jouko Högmander

KESÄISET TUULAHDUKSET

U US I RETK I!

M/S KÖKARILLA TURUSTA ÖRÖN SAARELLE

MERELLINEN LOUNASRISTEILY SEILIIN

KESÄKAUPUNGIT JA PALA KAUNEINTA SAARISTOA

Örön upeaan luonto- ja historiakohteeseen pääsee tutustumaan heinä–elokuussa 2017 myös risteillen m/s Kökarilla suoraan saarelle. Menomatkalla laiva kulkee ohi Pensarin ja Högsåran ja takaisin päin tullaan reittiä Sandö-Paraisten porttiNauvo. Merimatka maailman kauneimmassa saaristossa kestää reippaat neljä tuntia yhteen suuntaan. Perillä Örössä vietetään kolme tuntia tutustuen saaren ainutlaatuiseen luontoon ja historiaan. Saarella on parikin kivaa ravintolaa.

Retki Seilin saarelle, joka on aikoinaan tunnettu leprapotilaiden karkotuspaikkana. Retki alkaa Aurajoen rannalta. Opas kertoo matkan aikana kiinnostavia tarinoita Turun saaristosta sekä merenkulun historiasta. Seilissä opas valottaa saaren dramaattista historiaa spitaalisten ja hullujen asuinpaikkana. Retki tehdään m/s Aavattarella, jolla nautitaan matkan aikana lohi­keittolounas ja takaisin tulomatkalla kahvit kera korvapuustin. Aluksessa on mahdollisuus ruokailun järjestämiseen noin 30 hengelle.

Retki aloitetaan oppaan johdolla kierto­ ajelulla historiantäyteisessä Turussa. Kiertoajelun aikana nähdään Turun tärkeimmät nähtävyydet kuten Turun linna, Luostarinmäen käsityöläismuseo sekä Tuomio­kirkko ulkoapäin. Kiertoajelun jälkeen vaihdetaan bussi höyrylaivaan ja merimatka höyrylaiva Ukkopekalla voi alkaa. Ukkopekka lipuu rauhallisesti läpi kauniin saariston kohti aurinkoista Naantalia. Laivalla nautitaan risteilylounas. Laivan saavuttua Naantaliin on vuorossa kävelykierros vanhan kaupungin värikkäillä, kapeilla kujilla. Kuljetukset tehdään ryhmän omalla bussilla. Vaihtoehtoisesti voimme varata bussikuljetukset puolestanne.

Risteily ei sovellu liikuntarajoitteiselle, sillä MS Kökar ei ole esteetön. Aluksen kahvio (A-oikeuksin) on avoinna koko risteilyn ajan. Menomatkalla retken hintaan kuuluu lohikeittolounas. Örössä on laivalta palvelujen äärelle kävelymatkaa noin kaksi kilometriä. Mukaan voi ottaa polkupyörän. Kesto: n. 12 t Hinta: vakiolähdöillä 79 € ja lapset alle 14 vuotta 25 € (myös ryhmille) Voimassa: Heinä-elokuussa tiettyinä päivinä (kysy meiltä) HUOM! Voidaan tehdä myös tilausristeilynä, kysy hintaa!

Kesto: 5,5 t Ryhmän suosituskoko: 30 hlöä (max 48) Voimassa: ma-pe, toukokuusta syyskuuhun, Seilin kirkon aukioloaikojen mukaan Hinnat: 20- 30 henkilöä 122 €/hlö, 31–40 henkilöä 90 €/hlö, 41–48 henkilöä 75 €/hlö Sis. opastuksen 5,5 h, vesibussimatkan Turku – Seili – Turku, lohikeittolounaan kahveineen aluksella, korvapuustikahvit tulomatkalla ja sisäänpääsyn Seilin kirkkoon. HUOM! Seilin kirkkoon korotetut hinnat viikonloppuisin ja iltaisin

Kesto: 4,5 t Ryhmän suosituskoko: 20–30 henkilöä Voimassa: Kesäkuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin (ti–la) Ukkopekan aikataulujen mukaan. Hinnat: 10–20 henkilöä 70 €/hlö, 21–30 henkilöä 58 €/hlö, 31–40 henkilöä 54 €/hlö, 41–50 henkilöä 52 €/hlö Sis. Opastuksen 4,5 t, risteilyn Ukkopekalla sekä lounaan. Lisämaksusta: tutustuminen Kultarantaan


SAARISTO ON TÄYNNÄ MERELLISIÄ ELÄMYKSIÄ JA PERSOONALLISIA KOHTEITA. TUTUSTU OHEISIIN RETKIIMME, MUTTA KYSY TOKI MYÖS MUISTA VAIHTOEHDOISTA. RÄÄTÄLÖIMME MIELELLÄMME RYHMÄLLESI TOIVEIDESI MUKAISEN SAARISTOMATKAN.

PARAINEN YLLÄTTÄÄ

Retken aikana vieraillaan Art Bankissa ja kuullaan ainutlaatuisia tarinoita niin teoksista kuin Dalin elämästäkin. Aluksi nautitaan lasi kuohuvaa, kuten asiaan kuuluu.

Kesto: 4,5 t Ryhmän suosituskoko: 20 hlöä Voimassa: ympäri vuoden ti–la Hinnat: 10–30 henkilöä 54€/hlö sis. sisäänpääsymaksun, opastuksen sekä esitteen Art Bankiin, kuohuviinin/alkoholittoman juoman, viinitilan esittelyn sekä viinien (3) maistelutilaisuuden, lohikeiton, saaristolaislimpun ja ruokajuoman (vesi/maito), kahvin/teen Lisämaksusta: saunominen Tammiluodossa

Kierroksen ensimmäisenä kohteena on Naantalin Luonnonmaalla sijaitseva presidentin kesäasunto Kultaranta, jonka puutarhaan tutustutaan oppaan kanssa. Kultarannasta jatketaan Ravintola Pohjakulmaan nauttimaan runsas saaristolaislounas. Sieltä matka etenee kohti Askaista, jossa tutustutaan oppaan johdolla marsalkka Mannerheimin syntymäkotiin, Louhisaaren kartanolinnaan. Louhisaaresta suunnataan kohti Kustavin Savipajan käsityökylää. Savipajalla nautitaan munkkikahvit, joiden jälkeen tutustutaan käsityökylän yrityksiin. Kustavin Savipajalla on aikaa myös ostoksille. Kohteissa on omat oppaat (bussissa ei opasta mukana). Retki tehdään ryhmän omalla bussilla. Vaihtoehtoisesti voimme varata bussikuljetukset puolestanne. Kesto: n. 7 t Ryhmän suosituskoko: 30–50 hlöä Voimassa: ma–pe kesäkuukausina kohteiden aukioloaikojen mukaan Hinnat: 10–20 henkilöä 52 €/hlö, 21–30 henkilöä 46€/hlö, 31–40 henkilöä 43 €/hlö, 41–50 henkilöä 41 €/hlö Sis. pääsymaksut ja opastukset Kultarannassa, Louhisaaressa sekä Kustavin Savipajalla, lounaan ja iltapäiväkahvit. Korotetut hinnat su ja pyhinä. Lisämaksusta: opas koko retken ajan

MATILDAN TAIKA Meri-Teijon ruukkisalue on kulttuurihistoriallisesti arvokas miljöö 1800-luvulta. Retken aikana tutustutaan alueella sijaitsevaan Mathildedalin ruukkikylään punamultataloineen, kartanomiljöineen ja vanhoine tehdas­alueineen. Aluksi nautitaan kahvit ja leivonnaiset kahvila Kyläkonttorissa, jonka jälkeen tehdään oppaan johdolla kävelyretki ruukkialueella. Matkan varrella vieraillaan Teijon tehtaat vuosisatojen saatossa -historianäyttelyssä. Tämän jälkeen tutustutaan pohjoismaiden ainoaan alpakkakehräämöön, jossa kuullaan samalla alpakoista ja villatuotteista sekä käydään katsomassa laiduntavia alpakoita. Retken päätteeksi ruokaillaan ravintola Ruukin Krouvissa. Ajoaika Turusta Meri-Teijoon kestää reippaan tunnin (80 km). Retki toteutetaan ryhmän omalla bussilla. Vaihtoehtoisesti voimme varata bussikuljetukset puolestanne. Kesto: n. 3 t paikan päällä (+ ajomatkat) Voimassa: ympäri vuoden Hinta: 39 €/hlö sis. kahvituksen, lounaan ja oppaan palvelut kohteessa

WWW.VISITTURKU.FI/RYHMILLE

Taiteen parista jatketaan matkaa Tammiluodon viinitilalle. Viinitilalla tehdään laadukkaita marja- ja hedelmäviinejä sekä kuohuviinejä ja liköörejä, joita voi ostaa tilan omasta viinipuodista. Vierailu aloitetaan viinien maistelutilaisuudella, jonka jälkeen nautitaan lounas. Retki tehdään ryhmän omalla bussilla. Huom! Ajoaika Turusta Paraisille noin 30 min. Vaihtoehtoisesti voimme varata bussikuljetukset puolestanne.

PRESIDENTIN PUUTARHA, LOUHISAAREN KARTANO JA OSTOKSIA KUSTAVISSA

MYYNTI@VISITTURKU.FI

Tiesitkö, että Paraisilla on taidegalleria, joka keskittyy Salvador Dalin teoksiin? Art Bankin Private Exhibition sisältää Dalin hätkähdyttäviä veistoksia, huonekaluja ja maalauksia. Galleriassa voit ihailla myös suomalaisten ja kansainvälisten eturivin taiteilijoiden töitä.

Meri-Teijo Makasiinit, kuva: Arsi Koivula, 2011

P. (02) 262 7900

U US I RETK I!

VISIT TURKU / MYYNTIPALVELU

KIERRÄ KAUEMMAS – SAAVU SAARISTOON


EDISTÄ TYÖHYVINVOINTIA

U US I RETK I!

TYÖHYVINVOINTIIN SATSAAMINEN KANNATTAA. YHDESSÄ TEKEMINEN JA KOKEMINEN LISÄÄVÄT YHTEISHENKEÄ JA TUOVAT PUHTIA SEKÄ MOTIVAATIOTA ARKISEEN AHERRUKSEEN. INNOSTAKAA TOISIANNE JA INNOSTUKAA YHDESSÄ HYVIN SUUNNITELLUILLA OHJELMILLAMME – TAI PYYTÄKÄÄ TARJOUS RÄÄTÄLÖIDYSTÄ HYVINVOINTIPÄIVÄSTÄ.

U US I RETK I!

SUPERKISAILUT SUPERPARKISSA

NAISTEN KAUNEUSSAUNA

Superkisailut pitävät sisällään kevyitä ja hauskoja liikunnallisia aktiviteetteja. Alun ohjeistuksen jälkeen ryhmät kiertävät aktiviteettirasteilla omatoimisesti. Superkisailut voidaan järjestää myös niin, että Superparkin henkilökunta organisoi ja opastaa ryhmiä rasteilla.

Tule nauttimaan Naantali Span naisten kauneussaunaan. Ohjelmassa on kosmetologin opastuksella pintaverenkiertoa elvyttävä vartalon kuivaharjaus, kasvojen ja vartalon kuorinta, ihotyypin mukainen kasvonaamio ja vartalon voitelu erikoishoitovoiteella.

Rasteja on kahdeksan, ja niistä voi valita ryhmän suoritettavaksi viisi koko ryhmälle. Ryhmä jaetaan 4–8 henkilön joukkueisiin, jotka kisailevat leikkimielisesti toisiaan vastaan. Yhteishenkeä kohottavat aktiviteetit ovat kevyitä ja sopivat kaiken kuntoisille. Kesto: 2 t Ryhmän suosituskoko: 6–100 henkilöä Avoinna: päivittäin Hinta: Ohjattu Superkisailu 35 €/hlö Omatoiminen Superkisailu 24 €/hlö Lisämaksusta: lounas, Caribian allas­ osaston käyttö

Kauneussauna toteutetaan allasosaston tilaussaunassa. Ohjelmakokonaisuus sisältää sauna- ja allasosaston käytön. Tule nauttimaan kavereiden kera tai vaikka työporukan kanssa arkipäivän päätteeksi. Sopii myös polttariohjelmaksi! Hinta: arkisin 53 €/hö, la–su 58 €/hlö Lisämaksusta: illallinen Naantalin Kylpylässä

U US I RETK I! LEIKKISÄSTI HYVINVOINTIA KEHOLLE JA MIELELLE! Mielen piristykseksi ja kunnon kohotukseksi Aboa Vetus & Ars Nova ja Flowpark tarjoavat hauskaa yhdessäoloa koko päiväksi. Museon Minuuttitaidetreffeillä työyhteisö pikadeittailee taideteosten kanssa ja pohtii, minkä te-oksen kanssa mieluiten lähtisi kynttiläillalliselle. Ajatusten ja työkavereiden haastamisen jälkeen siirrytään Flowparkin seikkailuhuvipuistoon, jossa heittäydytään kiipeilemään ja koettelemaan omia rajoja eritasoisten liikunnallisten tehtävien avulla. Kummassakaan kohteessa ei tarvita ennakkoosaamista, vain leikkimieltä. Väliajalla Aboa Vetus & Ars Nova -museossa nautitaan maittava ja monipuolinen lounas ja Flowparkissa iltapäivällä pullakahvit. Kohteiden välimatka taittuu kätevästi paikallisbussilla tai voimme varata puolestanne kuljetuksen. Kesto: n. 6 t Ryhmän suosituskoko: 10–25 henkilöä, pyydä tarjous isommille ryhmille! Voimassa: huhti – lokakuussa kohteiden aukioloaikoina, tilauksesta myös muulloin Hinta: 65 €/hlö Sis. Aboa Vetus & Ars Novassa ohjauksen, materiaalit, tilat, sisäänpääsyt ja lounaan sekä Flowparkissa seikkailun, kiipeilyvarusteet, ohjauksen, hanskavuokran ja kahvituksen

PÄIVÄ SIRKUSTÄHTENÄ Cirque du Soleilista tutun trapetsitaiteilija Pauliina Räsäsen ja maailmanmestariakrobaatti Slava Volkovin ohjelmapalveluyritys Artteatro tarjoaa mahdollisuuden jännittävään tyky-päivään sirkustaiteen työpajassa. Päivän aikana tutustutaan mm. nuorallatanssiin, trapetsiin, akrobatiaan sekä manipulaatio- ja jongleeraustaitoihin. Aikaisempaa sirkuskokemusta ei vaadita, sillä harjoitteet suunnitellaan ryhmän tason mukaan. Mukaan tarvitaan liikuntavaatteet (tiukka paita, trikoot tai shortsit, lenkkarit/tossut). Päivän aikana nautitaan aamukahvit ja lounas. Ohjelman päättää ammattilaisten sirkusshow. Kesto: n. 6 t Ryhmän suosituskoko: min. 10, max. 40 henkilöä Hinnat: 10–20 henkilöä 109 €/hlö, 21–30 henkilöä 87 €/hlö, 31–40 henkilöä 79 €/hlö. Sis. Aamukahvin, lounaan, työpajat, lyhyen sirkusshown (1-2 sirkusnumeroa esim. trapetsitaidetta tai akrobatiaa). Huom! Ohjelmaan voi yhdistää parin tunnin oman ohjelman/kokouksen (kokoustila veloituksetta muun ohjelman yhteydessä). Tilauksesta myös sirkustähtien varietee-show 40–160 hlön ryhmälle.


EDISTÄ TYÖHYVINVOINTIA VISIT TURKU / MYYNTIPALVELU

Kysy myös sieniretkestä, jolla osallistujat saavat tietoa yleisimmistä ruokasienistä ja siitä, kuinka helppoa niistä on valmistaa hyvää villiruokaa. Retki huipentuu nuotioateriaan. Rymättylään matkataan joko linja-autolla tai meriristeilyllä Turusta. Voimme varata kuljetukset puolestanne. Kiinnostuitko? Kysy lisää ja pyydä tarjous!

Villa Wolax Turun saaristossa, Kuusiston saaressa, tarjoaa ympärivuotiset merelliset puitteet kokouksille, juhlille ja muille tapahtumille. Villa Wolaxissa pääsee kokeilemaan purjehtimista Soling Classic -veneillä – ainoana paikkana Suomessa. Alusta loppuun uudelleen rakennetut Soling Classic -purjeveneet kuuluivat miesten olympialuokkaan vuosina 1972–2000. Alkajaisiksi ryhmälle opetetaan purjehduksen perusteita, minkä jälkeen kipparit opastavat purjehdusta käytännössä. Kipparit veneisiin tulevat joko asiakkaan omista joukoista tai Villa Wolaxin puolesta. Kuuteen veneeseen mahtuu kuusi neljän hengen joukkuetta, ja kaikki voivat osallistua kilvoitteluun oman innostuksensa mukaan. Purjehdushinnnat: 72 €/hlö, 3-4 t (min. 6 hlö) kippari 50 €/kippari/t Lisämaksusta: grilli-illallinen, sauna Kysy myös muita ohjelmavaihtoehtoja tai vaikka koko päivän kokousohjelmaa ruokailuineen ja saunomiseen.

SAVOJÄRVEN KIERROS – PATIKOINTIA KUHANKUONON KANSALLISPUISTOSSA Savojärven kierros on Kuhankuonon retkeilyreitistön uusin reitti, joka kulkee mahtavissa maisemissa Savojärven rantoja mukaillen. Reitti tarjoaa erinomaisen kattauksen eteläsuo­ malaista suota, jonka yli päästään helppokulkuisten pitkospuiden ansiosta kuivin jaloin. Patikoimaan lähdetään Rantapihalta Savojärveltä tai Kurjenpesältä. Rantapihasta lähdettäessä paistamme makkarat Kurjenpesän taukopaikalla ja nautimme päälle nokipannukahvit. Kurjenpesältä lähdettäessä pidetään evästauko Rantapihassa, jossa voi vaikka pulahtaa järveen. Kesto: 2 t, 6 km Ryhmän suosituskoko: 5–20 henkilöä (min. 5) Voimassa: maalis–marraskuu Hinta: 150 € + 10 €/hlö sis. opastuksen, makkarat ja nokipannukahvin Lisämaksusta: kuljetus Kuhankuonolle HUOM! Vaihtoehtoisena reittinä Pukkipalon– Lakjärven vaellus 9 km (3,5 t)

RENTOUDU JA LIIKU KULTARANNASSA Kultaranta Resort tarjoaa golfin ohella upeat puitteet ulkoiluun, liikuntaan, hyvinvointiin ja rentoutumiseen. Ammattilaisten ohjaamat aktiviteetit antavat teemoja yhdessäololle vuoden ympäri. Oiva ohjelma kokouksen tai koulutuspäivän päätteeksi on vaikka leikkimielinen kisa Hurjamäen tehtäväradalla. Tyky-pakettiin voit valita mukaan liikunnallisen aktiviteetin (shindo-rentoutus, Hurjamäki-tehtävärastit tai luontorastit) sekä luento-osuuden monista kiinnostavista aiheista (Tunne jalkasi, Keho & mieli, Niska-hartiaseudun vaivat & ehkäisy, Turvaa selkäsi tai Kipu). Pakettiin sisältyvät myös aamupala, lounas ja iltapäiväkahvit. Kesto: n. 5 t Ryhmän suosituskoko: min. 10 henkilöä Voimassa: ympäri vuoden Hinta: 89 €/hlö Sis. yhden valinnaisen aktiviteetin, yhden valinnaisen luennon, aamupalan, lounaan sekä iltapäiväkahvit. Lisämaksusta: majoitus, useampi kuin yksi aktiviteetti ja luento

WWW.VISITTURKU.FI/RYHMILLE

Vietä virkistävä ja työhyvinvointia ylläpitävä tyky-päivä kauniissa saaristossa, tunnelmallisessa kalastajakylässä. Herrankukkaron isäntä toivottaa vieraat tervetulleiksi ja tarjoilee tervetuliaisjuoma tervaplörön saaristonkylän tapaan. Tyky-päivän ohjelma suunnitellaan ryhmän toiveiden mukaan, mutta se voi sisältää esimerkiksi Torpparin pihapelejä, yrttikurssin, Rysäveneretken Pirtukuninkaan kätköluolille tai Tikkukalan ja makkaran paistoa nuotiolla. Päivän lopuksi on mahdollisuus savusaunaan ja saaristolaiskylpylän palveluihin.

SOLING CLASSIC –PURJEHDUS

U US I RETK I!

MYYNTI@VISITTURKU.FI

AKTIIVINEN SAARISTOSEIKKAILU HERRANKUKKAROSSA

P. (02) 262 7900

U US I RETK I!

Kuva: Petri Hautala

Herrankukkaro


VINKKEJÄ MITEN NÄET JA KOET VIELÄ ENEMMÄN

UUTU

US!

SUPERPARK

JUKUPARK

FLOWPARK

Uusi SuperPark Turku on koko perheen liikunnallinen sisä­ aktiviteettipuisto. SuperParkista löydät hauskimmat huvit ja liikuttavimmat elämykset – ympäri vuoden ja säällä kuin säällä.

JukuPark Turku avataan taas kesällä 2017. Vesipuistossa on huikeita vesiliukumäkiä, joissa voi laskea renkailla, vauhtimatolla tai perinteisesti, vesileikkimaailma, Merirosvosaari, sekä ravintola-, grilli- ja kioskipalvelut sekä auringonotto­alueet terasseineen. Jukuparkissa vietät vauhdikkaan päivän kaveriporukalla tai perheen kanssa. Kaikille vauhdista pitäville löytyy valinnanvaraa. Myös ryhmävarauksia!

Flowpark on ekologinen seikkailuhuvipuisto, jossa pääsee testaamaan kestääkö kantti. Seikkailuradat on rakennettu eläviin puihin niitä vahingoittamatta. Lukuisia erilaisia tehtäviä pääsee suorittamaan jopa kahdenkymmenen metrin korkeudella. Tehtävät ovat yläköysiratoja sisältäen mm. heiluvia polkuja, liaanihyppyjä, keinuja ja vaijeriliukuja. Flowpark on tarkoitettu kaikenikäisille seikkailumielisille 7-vuotiaasta ylöspäin

Sisäaktiviteettipuiston Freestyle Hallissa odottavat skeittija scoottialueet, volttiradat, hyppyrit ja trampoliinit. Game Arenalla otetaan toisista mittaa muun muassa lätkätutkan, futisflipperin ja koriksen kera. Seikkailualueella voit kiipeillä korkeuksiin, kokeilla vauhdikasta liukumäkeä tai mutkitella polkuautoradalla. Pyydä meiltä tarjous, niin pääset seikkailemaan, pelailemaan, testaamaan taitoja ja rentoutumaan monipuolisten lajien parissa. Turun eri kohteet ovat yhdistettävissä kivaan retkipäivään; Turun linnaa, Aboa Vetusta, Jokke jokijunan kierrosta tai pulikointia Caribian kylpylässä.


Pikku Pukki

Åbo Svenska Teater

Saariston Rengastie

KURALAN KARTANOTILA YLÄNEELLÄ

SAARISTON RENGASTIE

Kesäkahvila Kakolan vankilanjohtajan entisessä asunnossa Kakolan ainutlaatuisessa miljöössä. Vankilanjohtan entisessä hevostallissa on esillä historiallinen valokuvanäyttely Kakolan arjesta ja vankien elämästä.

Kuralan kartanotila tarjoaa Pöytyän Yläneellä majoitusta, juhlatiloja ja elämyksiä niin erilaisille ryhmille kuin perheillekin.

Suosittu Turun saaristossa kiertävä matkailutie on n. 250 km pitkä ja käsittää 12 siltaa, yhdeksän lossia ja lauttaa sekä monta hienoa saaristopitäjää. Autolla Rengastien kiertää jopa päivässä, mutta miksi kiirehtiä näin ihanissa maisemissa? Reitti on varsinkin pyöräilijöiden suosiossa.

EMMA TEATTERI

Naantalin saaristossa, Rymättylässä, sijaitseva Äijälän tila ja sitä ympäröivä kaunis luonto tarjoavat erinomaiset puitteet kokous-, koulutus-, juhla- ja asiakastilaisuuksille. Paratiisisaari kutsuu ihastumaan ympäri vuoden. PIKKU PUKIN PITSIPAVILJONKI

Keskiaikaiset markkinat on Turun Vanhalla Suurtorilla järjestettävä Suomen suurin keskiaika- ja muinaistapahtuma. Kesällä 2017 tapahtuma järjestetään 29.6.−2.7. (to‒pe klo 12–20 ja la‒su klo 12–18).

250 hengen paviljonki meren rannalla, Pikku Pukin saaressa. Merimatka Turusta kestää 30 minuuttia. Ravintola on auki tilauksesta. Pikku Pukissa onnistuvat häät, yritystilaisuudet, kongressien banketit ja muut juhlat. Risteilyt saareen toteutetaan Rositan aluksilla, yleisimmin 200-paikkaisella M/S Lilyllä.

LINNATEATTERI

RANNIKKOREITTI

Kalle Lambergin johtama Linnateatteri sijaitsee Linnankadulla. Kokonaisuuteen kuuluu kesäteatteri pihalla, teatterisali ja teatteriravintola. Varsinkin komedianälkäiset suuntaavat tänne!

Kemiönsaaren ja Salon välille viime kesänä avattu pyöräreitti pitenee tänä kesänä 120:een kilometriin. Meren­ läheinen Rannikkoreitti yhdistää kaksi kansallispuistoa, Saaristomeren kansallispuiston ja Teijon kansallispuiston.

KESKIAIKAISET MARKKINAT

LÅNA Näe Turku uudella tavalla – lainaa Låna-vene ja lähde ajelulle Aurajoelle. Sähkökäyttöisiin piknikveneisiiin sopii 2–8 henkilöä.

SAMPPALINNAN KESÄTEATTERI 2017 Ohjelmassa alkukesästä Heli Laaksosen suvikomedia Eloheinäkesä ja loppukesästä musiikin täytteinen Rakkauden autokorjaamo. TURUN KAUPUNGINTEATTERI Kaupunginteatterin peruskorjaus valmistuu vuonna 2017. Teatteri tuottaa vuosittain 5–10 ensi-iltaa, useita vierailunäytäntöjä ja yhteensä noin 400 esitystä. VIKING LINE Turusta Tukholmaan vai suositulle piknik-päiväristeilylle? ÅST Turun ruotsalainen teatteri on Turussa Kauppatorin laidalla sijaitseva Suomen vanhin teatteri. Teatterin ohjelmisto esitetään ruotsiksi, suuremmissa tuotannoissa on tekstitys suomeksi

WWW.VISITTURKU.FI/RYHMILLE

Emma Teatteri sijaitsee Kailon saaressa Naantalin vanhan kaupungin edustalla, noin 16 kilometrin päässä Turusta. Saarelle vie kaunis kävelysilta Naantalin vanhan kaupungin rannasta. Kesäteatteri on päiväaikaan Muumimaailman käytössä ja toimii iltaisin kesäteatterina aikuisille.

PARATIISISAARI

MYYNTI@VISITTURKU.FI

CAFE KAKOLA

P. (02) 262 7900

Keskiaikaiset markkinat

VISIT TURKU / MYYNTIPALVELU

VOIMME IDEOIDA RETKESI MYÖS NÄIDEN YMPÄRILLE:


OPASHINNAT 2017 OPASTUSHINNAT TURUSSA ARKISIN 2017 SUNNUNTAISIN JA JUHLAPYHINÄ 2017 1 T 93 €

1 T 154 €

1,5 T 111 €

1,5 T 190 €

2 T 128 €

2 T 227 €

2,5 T 147 €

2,5 T 263 €

3 T 165 €

3 T 300 €

3,5 T 183 €

3,5 T 332 €

4 T 202 €

4 T 369 €

4,5 T 221 €

4,5 T 406 €

5 T 238 €

5 T 441 €

5,5 T 257 €

5,5 T 478 €

6 T 274 €

6 T 512 €

6,5 T 291 €

6,5 T 548 €

7 T 309 €

7 T 585 €

7,5 T 327 €

7,5 T 621 €

8 T 345 €

8 T 658 €

8,5 T 364 €

8,5 T 697 €

9 T 384 €

9 T 735 €

9,5 T 399 €

9,5 T 767 €

10 T 420 €

10 T 806 €

Oppaamme opastavat suomen kielen lisäksi myös seuraavilla kielillä: englanti, espanja, esperanto, italia, japani, kiina, puola, ranska, ruotsi, saksa, tanska, ukraina, venäjä. Arkihinnat ovat voimassa maanantaista lauantaihin klo 6.00–23.00. Sunnuntai- ja pyhähinnat ovat voimassa klo 00.00–24.00. Mikäli opas opastaa ryhmää samanaikaisesti kahdella tai useammalla kielellä, lisätään hintaan noin 15 %.


TILAUSOHJEET JA PERUUTUSEHDOT MYYNTI@VISITTURKU.FI. TILAUKSEN TEKOA VARTEN TARVITSEMME AINA RYHMÄN NIMEN, LASKUTUSOSOITTEEN (JO TILAUKSEN TEKOVAIHEESSA), HENKILÖMÄÄRÄN SEKÄ HALUTUN RETKIPÄIVÄMÄÄRÄN JA KELLONAJAN. MIKÄLI VALMIISTA PAKETTIKIERROKSESTA EI LÖYDY SOPIVAA, SUUNNITTELEMME NIITÄ MYÖS TOIVOMUSTEN MUKAAN. RYHMÄRETKIPAKETTIEN LISÄKSI JÄRJESTÄMME MYÖS PELKKIÄ OPASTUKSIA ERI KOHTEISIIN.

RYHMÄRETKIPAKETTI

Tilaus laskutetaan varatun henkilömäärän mukaan. Henkilömäärämuutokset tulee tehdä viimeistään 48 h ennen varauksen ajankohtaa maanantaista perjantaihin klo 9.00–15.00 Visit Turun myyntipalveluun. Mikäli henkilömäärä ylittyy vahvistetusta henkilömäärästä, laskutetaan ryhmää todellisen henkilömäärän mukaan.

Ryhmäretkipaketti tulee peruuttaa maanantaista perjantaihin klo 9.00–15.00. Ryhmäretkipaketin peruutuksesta perimme aina 30 € peruutusmaksun.

VARAUSVAHVISTUS

PERUUTUKSET

Mikäli retkipaketti sisältää ruokailun, tulee mahdolliset ruoka-aineallergiat ilmoittaa etukäteen Visit Turulle mahdollisimman nopeasti, mielellään jo tilausta tehtäessä.

Ilmoitetut opastusajat ovat tarkkoja. Mikäli ryhmä myöhästyy sovitusta opastusajasta, opas odottaa ryhmää puoli tuntia sovitulla tapaamispaikalla ja suorittaa opastuksen ryhmälle varatun kellonajan puitteissa. Opastuksesta peritään kuitenkin täysi maksu.

Kaikkien tilausten peruutukset ja muutokset tulee tehdä viivytyksettä kirjallisesti (sähköpostilla tai faxilla) Visit Turun myyntipalveluun maanantaista perjantaihin klo 15.00 mennessä. Peruutus tai muutos on voimassa siitä hetkestä lähtien, kun myyntipalvelusta vahvistetaan peruutuksen tai muutoksen vastaanotto.

OPASTUSVARAUS Pelkän opastusvarauksen voi peruuttaa kuluitta 48 tuntia ennen opastusta maanantaista perjantaihin klo 9.00–15.00. Mikäli opastus peruutetaan alle 48 tuntia ennen opastusta, perimme kuluina minimiveloitus­ hinnan. Mikäli opastusvarausta ei peruuteta, mutta opastus jää syystä tai toisesta toteutumatta (no show), perimme koko opastuspalkkion hinnan.

Mikäli retkipaketin peruutus tapahtuu myöhemmin kuin 10/30 päivää ennen matkaa, perimme peruutuskuluina koko paketin hinnan. Mikäli ryhmäretkipakettia ei peruuteta, mutta matka jää syystä tai toisesta toteuttamatta (no show) perimme koko paketin hinnan. Varaa koko retkesi meiltä! Toteutamme onnistuneet kokonaisuudet niin yrityksille, yhdistyksille kuin kaveriporukalle.

VISIT TURKU, MYYNTIPALVELU p. (02) 262 7900 Aurakatu 4, 20100 Turku myynti@visitturku.fi www.visitturku.fi/ryhmille

Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään.

WWW.VISITTURKU.FI/RYHMILLE

Tilauksesta lähetetään asiakkaalle aina kirjallinen varausvahvistus sähköpostilla tai postitse. Varaajalla on velvollisuus tarkistaa varausvahvistus , jotta päivämäärät ja kellonajat vastaavat puhelimessa tai sähköpostilla sovittua. Varausvahvistus kannattaa ottaa mukaan retkelle. Oppaallamme on varausvahvistuksesta oma, samanlainen kopio. Tilaus laskutetaan aina jälkikäteen. Varausvahvistus ei toimi laskuna vaan lasku lähetetään retkenne jälkeen saamamme laskutusosoitteeseen, myös sähköinen laskutus on mahdollista.

Mikäli jo sovittua ryhmäretken päivämäärää muutetaan, perimme muutoskuluina 10 €.

Mikäli ryhmäretkipaketti sisältää ruokailun tai kuljetuksia, on peruutus tehtävä viimeistään 10 päivää ennen matkaa. Majoituspalvelun, risteilyn tai ohjelmapalvelun sisältävät paketit on peruutettava vähintään 30 päivää ennen matkaa. Mahdollisen majoituksen, risteilyn tai ohjelmapalvelun tarkemmat peruutusehdot toimitetaan asiakkaalle varausvahvistuksen yhteydessä.

MYYNTI@VISITTURKU.FI

MUUTOKSET

Pakettihinnat ovat aikuisten henkilöhintoja arkisin. Lasten hinnoista pyydämme ottamaan yhteyttä Visit Turun myyntipalveluun. Sunnuntaisin ja pyhinä on voimassa korotetut hinnat. Kuljettaja on aina vapaa (tietyn ryhmäkoon ylittyessä myös matkanjohtaja on vapaa). Pakettihintamme sisältävät paketissa mainitut palvelut – yleensä opastuksen, sisäänpääsymaksut ja mahdollisesti lounaan. Hinnat eivät sisällä bussi- tai muita kuljetuksia (risteilypaketteja lukuun ottamatta). Hintaan sisältyvät välityspalkkio, sosiaaliturvamaksut sekä marginaaliverotuslain 80§:n mukainen arvonlisävero. Hinnat on ilmoitettu euroissa. Visit Turku varaa oikeuden hinnanmuutoksiin. Opaspalkkioon sisältyvät sosiaaliturvamaksu, arvonlisävero 24 % ja toimistopalkkio. Noudatamme yleisiä valmismatkaehtoja.

P. (02) 262 7900

HINNAT

VISIT TURKU / MYYNTIPALVELU

RYHMÄRETKIPAKETIN, OPASTUKSEN JA KULJETUKSEN VOI TILATA VISIT TURUSTA JOKO SOITTAMALLA TAI LÄHETTÄMÄLLÄ SÄHKÖPOSTIA OSOITTEESEEN


KAIKK IO

Ä!

/ryh

ELM HJ

! SÄ

u.fi k r u tt visi mill e

KAIK KI O

AT NET IS

Myyntipalvelu p. (02) 2627 900 • myynti@visitturku.fi www.visitturku.fi/ryhmille

MAT NETIS EL S HJ

TARTU RETKEEN 2017  

Lähde ikimuistoiselle retkelle Turkuun ja Varsinais-Suomeen, alueen matkailutarjonta on vain yhden yhteydenoton päässä. Perehdy valmiisiin r...

TARTU RETKEEN 2017  

Lähde ikimuistoiselle retkelle Turkuun ja Varsinais-Suomeen, alueen matkailutarjonta on vain yhden yhteydenoton päässä. Perehdy valmiisiin r...

Advertisement