Page 1

Telemark – tusen muligheter

Gratis rundreisekart. Side 23 Se Telemark Miniferie. Side 20 5 Verdensarvopplevelser. Side 32

visittelemark.no


BARNAS TELEMARK

TILGJENGELIG NATUR

AKTIVITETER

HISTORIE

KULTUR OG TRADISJON

Barna vil elske Telemark, her er noen eksempler:

Foran bildøra ligger naturen for dine føtter:

Telemark byr på herlige aktiviteter også for voksne:

Telemark-historien er sterk, her er noen stikkord:

Fyll på med ny spennende kunnskap og opplevelser:

Magasuget – ørretfiske

Gaustatoppen – kyststien

Vandring – havrafting

Vemork – Heddal Stavkirke

Henrik Ibsen – Sondre Norheim

Bondegård – klatrepark

Fruktgårder – multemyrer

Landeveissykling – fiske

Jernverk – porselen

Blues – folkemusikk

Svaberg – badeland

Teltturer – steinstier

Kajakktur – båttcruise

Sluser – bygdetun

Rosemaling – Edvard Munch

Skatepark – kanotur

Skjærgårdsferje – taubane

Golf – blåbærtur

Sjøfart – tømmerhogst

Matfestival – teaterfestival

2

Ett reisemål. Tusen muligheter. Et Norge i miniatyr er en betegnelse vi ofte hører om Telemark. En ganske presis beskrivelse i den forstand at det meste av det beste av hva vårt langstrakte land har å by på, kan du innenfor korte avstander oppleve i Telemark. Men uttrykket krever en korreksjon: Det er intet miniatyraktig over de rike Telemarksopplevelsene. Tvert om! Heftig RIB-tur i Kragerø-skjærgården, eller en fredfull kanotur på stille vann. Topptur til Sør-Norges høyeste fjell; Gaustatoppen, eller en tur på eventyrlige Telemarkskanalen. Innsyn i Ibsens verden på Venstøp gård eller den fascinerende industrihistorien på Notodden og Rjukan. Valget er ditt. Og valgmulighetene er enorme. Når vi sier «tusen muligheter», er vi beskjedne. Bare antall fiskevann alene overstiger dette tallet. Bla videre i brosjyren og les mer om det rikholdige tilbudet til barn og voksne i familievennlige Telemark.

3

Visit Telemark Uniongata 18, 3732 Skien Tlf + 47 35 90 00 20 info@visittelemark.no www.visittelemark.no facebook.com/visittelemark


Sjekk barna inn på verdens første skateboardhotell i Rauland med 700 m2 skatepark. Forslag til voksenpause; romantisk natt på et av høyfjellshotellene, golf i Vrådal eller tur med Fjellvåken på Møsvatn.

Barnas Telemark

Pusle i strandkanten og skate på høyfjellet. Ta del i morsomme og lærerike aktiviteter ved å besøke en av familieparkene, badestrender, bondegårder, skateboardhotell og mye mer.

På populære Vest-Telemark Museum ved Eidsborg ble det bygd en aktivitetspark i 2015. Her er det en 105 meter vannførende modell av Telemarkskanalen hvor barna kan sluse båter mellom ”Skien og Dalen”.

Barna elsker å pusle i strandkanten; fange krabber på snøre, vasse langs strender eller hoppe fra bryggekanten. Brevik, Langesund og Kragerø byr på herlige sommeropplevelser.

4

www.visittelemark.no/barnastelemark 5


Besøk Bø Sommarland med fartsfylte rutsjebaner og bassenger som garantert er populære for barn i alle aldre eller stig ut i naturens fantastiske vannland i Nissedal.

Besøk en gård; barna blir henrykte av å mate høner eller klappe geiter og kuer. På gårdene i MidtTelemark, Rjukan og Rauland kan de voksne også lære litt om gamle mattradisjoner.

Ta utfordringen i klatreparken i Skien fritidspark: Her finnes det 84 ulike klatrestrekninger på syv løyper som passer et hvert ferdighetsnivå.

Prøv også wakeboardbanen på Norsjø Ferieland med en rekke hopp og rails, kåret til det 3. beste anlegget i verden. I Midt-Telemark finnes mange campingplasser hvor familien kan nyte natur, vann og kanal.

6

Derfor elsker barna Telemark I Bø, ligger Bø Sommarland, familieparken som har Skandinavias største vannpark. Her finnes alt fra barne-basseng til Magasuget, som er en av verdens aller tøffeste fallrutsjebaner. Et steinkast unna ligger en ny klatrepark ved Bø Camping. Besøk også Norsjø Ferieland og test ut en av Europas beste wakeboard-kabelbaner. Langs kysten finnes en rekke badestrender og du finner badeanlegg både i Langesund, Skien og Rjukan. Skien fritidspark tilbyr både bading, klatring, tennis, freesbegolf, minigolf, bowls og mye mer. Straand Sommarland i Vrådal har flotte strender og ulike vannaktiviteter. På Pipo Lekeland i Nissedal kan du klatre, klyve og skli, og bare et steinkast unna finner du jettegrytene, naturens eget vannland. For både gøyale og avslappende dager, anbefales et besøk på en av Telemarks mange bondegårder. Gardsferie er spesielt populært blant de minste; det å oppleve hest, lam, kaniner, kattunger og høner gir så mye glede. Mange av gårdene tilbyr også overnatting, og det er en spesiell atmosfære å bo i et ekte Telemark-stabbur fra 1700-tallet. Hvis barna ønsker mer fart og spenning kan du sjekke dem inn på skateboardhotellet i Rauland.

7


Bø Sommarland Skandinavias største vannpark!

BADELAND

Inngang

kr 19p9p,å-

AKTIVE DAGER KLATREPARK

Velkommen til et spenstig mangfold av aktiviteter og opplevelser for hele familien. Ring oss gjerne – 35 54 10 00

fra kun

ved kjø nd.no sommarla

SKØYTEBANE

Se hva som skjer

Åpent fra 4. juni–14. august www.sommarland.no -www.facebook.com/sommarland Steintjønnvegen 2, 3800 Bø i Telemark - Tlf. 35 06 16 00

www.skienfritidspark.no

NORSK BERGVERKSMUSEUM - SØLVGRUVENE I KONGSBERG Bli med på en togtur som tar deg 342 meter under jordens overflate og 2,3 km inn i fjellets dyp. Inne i Kongens gruve blir du tatt med på en spennende omvisning gjennom stoller, sjakter og strosser.

www.norsk-bergverksmuseum.no

Oppleve teknologi, naturfag og sjøfartshistorie på en ny måte. QUALITY HOTEL SKJÆRGÅRDEN Perfekt hotell for alle anledninger Hotellet ligger lekkert til ved vannkanten i Langesund. Hele hotellet er nyrenovert i 2015 og fremstår som moderne, delikat og innbydende. Hotellet er perfekt for konferanser, familiehygge, hyggelige middager eller hva med bryllup på vår nye sjøterrasse eller på bryggen? Og husk vår 4000 m2 store Badepark! Kontakt hotellet på 35 97 81 00

Tollbugata 23, 3933 Porsgrunn

Untitled-3 1

8

9

www.du-verden.no

18.12.15 12.21


En sykkeltur langs Telemarkskanalen byr på flotte naturopplevelser. Du kan ta med sykkel eller leie, og bringe den på en av kanalbåtene hvis du ønsker en hvilepause på blikkstille vann. Her fra den spennende gangbrua ved Vrangfoss.

Tilgjengelig natur

Skjærgårdens blankskurte svaberg innbyr til båtliv, øyhopping og late dager. Fjellet frister med stillhet og spreke fotturer. Telemarks varierte, vakre og dramatiske natur er enkelt tilgjengelig uansett hvor du befinner deg i fylket.

Ta med hele familien på 1-2 timers tur på en av de steinlagte stiene, laget av sherpaer fra Nepal. Falkeriset ved Rauland begynner rett ved parkeringsplassen og taubanen Krossobanen bringer deg opp til Solstien ved Rjukan.

Opplev flott natur på stien mellom Dalen og Eidsborg med «mellomlanding» på Ruiplassen med fantastisk utsikt over et indre fjordlandskap. Kanskje får du også se en av kanalbåtene.

10

www.visittelemark.no/vandring 11


Telemark byr på uforglemmelige naturopplevelser fra Fyresdal, Nissedal og Vrådal til høyfjellet. Nyt stillheten sammen med din familie og venner. Utsikt fra Venelifjell i Vrådal.

Dra på øyhopping med ferjene i skjærgården ved Brevik, Langesund og Kragerø. Gå også kyststien; velg et par timers tur eller gå en hel dag. Ta en badepause i havet eller i utendørsbasseng ved Kragerø Resort eller Badeparken i Langesund.

Å vandre i fruktlandskapet i Midt-Telemark er en hyggelig opplevelse. Stopp for å smake på lokal eplemost, vin eller øl ved en av fruktgårdene eller mikrobryggeri. Kjøp hjemmelagde bakervarer og stikk innom kunstutstillinger.

Fra sjø til fjell Telemarkskysten har en skjærgård som innbyr til båtliv og badegleder. Opplev trange sund og de sjarmerende kystbyene Brevik, Langesund og Kragerø. Ferjene tar dere raskt ut til øyene utenfor, med blanke svaberg og frisk havbris. Du kan også gå den vakre kyststien som dekker hele kyststrekningen fra Brevik til Kragerø, Stabbestad og videre til Ellingsvika ved Risørs grense. En tur på Telemarkskanalen med en av de nostalgiske kanalbåtene M/S Victoria, M/S Henrik Ibsen og M/S Telemarken anbefales – du får servert kulturhistorie og et mangfold av naturopplevelser via sluser, trange kanaler, rolige vann og stupbratte fjell. Øverst i Telemark ligger Hardangervidda som er NordEuropas største høyfjellsplatå. Her er det langstrakte vidder med gode fiskemuligheter og et rikt dyre- og planteliv.

Ønsker du flere utfordringer oppfordrer vi deg til å gå Lårdalsstigen eller kjenne på lykkefølelsen etter å ha besteget Gaustatoppen, hvor du i klarvær kan se 1/6 av Norge. Vil du komme deg enkelt og raskt til toppen, bringer Gaustabanen deg opp på Sør-Norges høyeste fjell i løpet av 20 minutter. Du kan også dra på enklere turer som på de steinlagte stiene ved Rauland og Rjukan eller i lavlandet ved stille fiskevann og blåbærlyng. Et lite tips til slutt; ta med familien på en tur til et av Norges beste fruktdistrikt i Midt-Telemark og opplev fruktgårdene, lokal mat og kunstgallerier.

12

Toppen alle kan nå: Besøk Gaustatoppen enten til fots eller med Gaustabanen inne i fjellet. På toppen kan du se 1/6 av Norge og nyte en vaffel i turisthytta.

13


14

15


Aktiviteter Gå på oppdagelsesferd i skogen! Det er rikelig med kantareller og multer på sensommer/høst mens blåbær og tyttebær finner du også på sommeren i sør.

Aktiv sykkelferie og avslappende bærtur. Ta på deg fjellsko, sett deg på sykkelen eller i kajakken ved kysten, langs Telemarkskanalen eller på vidda. I Telemark er det friske aktiviteter for enhver smak fra havrafting til golf eller skogsturer.

Telemark er skapt for sykling og tilbyr mange gode ruter både ved kysten, langs kanalen og på Hardangervidda i tillegg til stier og svaberg i Nissedal. Nasjonal sykkelrute nummer 1 og 2 går gjennom fylket.

16

www.visittelemark.no/aktiviteter 17


Frister det med folkeliv, kan du besøke en av kystbyene og shoppe litt eller nyte et godt måltid. Du kan sykle eller gå kyststien fra Langesund til Kragerø. Her fra Kragerø som i 2016 feirer 350 år med en rekke aktiviteter.

I Vrådal finner du en et fantastisk golfanlegg på Fossøy omringet av skog, fjell og vann. Vil du ha et avbrekk reis en tur med MS Fram på innsjøen Nisser og Vråvatn eller ta en vandretur til Venelifjell og Hægefjell.

På tur til Igletjønnnuten i Fyresdal med flott utsikt mot Fyresvatn. Telemark byr på mange herlige vandreturer, så ta med vandreskoa, tursekken og godt humør – ingenting er som å sette seg ned med god mat og drikke etter en fantastisk tur.

Varm kaffen over bålet etter fjellturen. Har du fått fisk kan du også steke den. Tips; ta med pinnebrød i sekken og en kvikklunsj til dessert.

Telemarkskanalen byr på varierte padleopplevelser gjennom kanal, sluser og vann. Du kan også bringe kajakk og kano om bord på en av kanalbåtene.

18

Aktiviteter i Telemark Foretrekker du ferie på to hjul, er Telemark som skapt for dette. Tråkk i bedagelig tempo langs rolige veier i idyllisk kystmiljø, prøv deg i full fart i den spennende Vrådal Terrengsykkelpark, ta med sykkelen på fjellsykling på Hardangervidda eller test stiene i Nissedal. En av de mest populære sykkelrutene går langs den 105 km lange Telemarkskanalen, som strekker seg fra Skien til Dalen. Ruta følger kanalen store deler av veien, og kultur- og naturopplevelsene står i kø. Hvis du heller vil en tur på sjøen finnes det rutebåter i både Brevik og Kragerø som tar deg enkelt ut til øyene i Skjærgården. En favoritt er den langstrakte rullesteinsøya

Jomfruland som har flotte strender, gode turmuligheter og et rikt fugleliv. For deg som liker å padle har Telemark varierte muligheter. Fra tøffe tak i høyfjellet til rolige kajakkturer på stille vann eller oppover kanalen. Er du glad i å fiske, anbefaler vi eksempelvis en tur ut i Langesundsbukta ved havet eller MB Fjellvåken på Møsvatn inn til Mogen, til starten på Hardangervidda med ørreter i bekker og vann. Foretrekker du vandring i naturen er det en rekke turløyper for alle behov ved kysten, i skogen og på fjellet. Har du bobil eller bil og telt kan du få med deg alt dette, og mer til.

19


Slik velger du din miniferie:

Telemark miniferie Maks opplevelse for pengene!

1. Velg hovedattraksjon

2. Velg tilleggsattraksjon

3. Velg hvor du vil overnatte

Hovedattraksjoner:

Eksempler tilleggsattraksjoner:

Eksempler hoteller:

- Telemarkskanalen - Bø Sommarland - Klatreparken i Skien Fritidspark - Wakeboard i Norsjø Kabelpark

- Norsk Skieventyr - Vemork/Norsk Industriarbeidermuseum - Henrik Ibsen Museum Venstøp - Norsk Bergverksmuseum - Porselensmuseet – Nytt i 2015! - Kittelsenhuset i Kragerø

- Quality Hotel Skjærgården i Langesund - Quality Straand Hotel i Vrådal - Thon Hotel Høyers i Skien - Hotell Dag Bondeheim i Skien - Clarion Collection Hotel Bryggeparken - Bø Hotell - Norsjø Hotell visittelemark.no/miniferie - 35 90 00 20

Telemark Miniferie er din egen skreddersydde opplevelses­ pakke i Telemark. Med våre pakker kan du forlenge ferien eller gjøre den enda mer spennende. Vi har plukket ut noen av de beste attraksjonene og hotellene Telemark har å by på, til en uslåelig pris. Bestill en av pakkene i dag! Eller skreddersy den pakken som passer deg og din familie best. Velkommen til opplevelsesrike dager i Telemark!

Pakkene inkluderer to hotellovernattinger, en hovedattraksjon og en tilleggsattraksjon. Se alle tilbud og bestill direkte på visittelemark.no/miniferie eller ring 35 90 00 20 i dag! Vi hjelper deg gjerne å tilrettelegge ferien din etter flere ønsker.

Miniferie med kanalcruise

Miniferie med Sommarland

Miniferie med aktiviteter

1. Kanaltur (valgfri strekning; ­­ Dalen – Skien) 2. Velg tilleggsattraksjon 3. 2 overnattinger på hotell

1. Billett til Bø Sommarland 2. Velg tilleggsattraksjon 3. 2 overnattinger på hotell

1. Velg klatrepark i Skien eller wakeboard på Norsjø 2. Velg tilleggsattraksjon 3. 2 overnattinger på hotell

Kun 1 450,-/600,per voksen/barn

Kun 1 250,-/625,per voksen/barn

Kun 1 250,-/625,per voksen/barn

* Med forbehold om feil. Tilbudene gjelder for 2016-sesongen. Varighet og eventuelle begrensninger på tilbudene ser du på visittelemark.no/miniferie

20

21


KART TIL Å TA UT

Rundreiser i Telemark

Legg din Norgesferie til Telemark! Med en bilferie i Telemark kan du utforske tusen muligheter på nært hold. Besøk klatreparker, se landets største stavkirke, sjekk ut interaktivt porselensmuseum, hopp i badeparker, ta lunsj og is i kystbyer, opplev en sølvgruve, dra på friske fjellturer, besøke verdensarvområdet og mye mer!

Telemark ligger sentralt og byr på mangfoldige opplevelser. Området ligger nær Europa med flere daglige fergeavganger til Hirtshals i Danmark. Avstanden til både Oslo og fjordene i vest er kort på hovedveien mellom øst og vest E134. Klimaet er behagelig og skjærgården langs kysten er kjent for tallrike strender, beskyttende bukter, holmer og øyer. Nyt et bad, kajakktur, fisking eller øyhopping! Et kort stykke fra kysten inni landet finner du skog, elver, innsjøer og daler. De enkelte veiene snor seg på kryss og tvers gjennom området og gir muligheter for mange forskjellige ruter. Fjellområdene i nord byr på spektakulære vandreturer i skjønn og frisk fjellnatur, helt opp til Nord-Europas største høyfjellsplatå, Hardangervidda.

Forrykende fart og idyllisk fred. Dra på bilferie i Telemark og du vil garantert få mange spennende og varierte opplevelser! Det er ikke uten grunn vi sier – Ett reisemål. Tusen muligheter.

www.visittelemark.no/rundreiser 22


Rundreise 7 dager i Telemark og sørover – Høydepunkter underveis 1

Besøk Porsgrund Porselænsfabrik med fabrikkutsalg og nytt interaktivt museum

2

Nyt omgivelsene og opplev atmosfæren i husene på Henrik Ibsens barndomshjem på Venstøp i Skien

3

Stopp ved Ulefoss sluse og få med deg kanaltur, opplev Ulefoss Hovegård på høyden ovenfor

4

Besøk Fruktbygda Gvarv og smak på lokalmat, eplemost, ølbrygg og vin

5

La barna fryde seg i Skandinavias største vannpark eller den nye klatreparken i Bø

6

Utenfor Notodden ligger Heddal stavkirke – Norges største og best bevarte stavkirke

7

Opplev verdensarven med Lysbuen/Telemarksgalleriet på Notodden og Norsk Industriarbeidermuseum på Rjukan

8

Ta en sølvgruvesafari på Norsk Bergverksmuseum på Kongsberg

9

Besøk Gaustatoppen, 1 883 moh. og se 1/6-del av Norge, til fots eller med Gaustabanen

10

Ta Krossobanen opp til starten på Hardangervidda, nyt utsikten fra restauranten på toppen eller gå solstien og sykle innover vidda. For vandretips se vandretelemark.no

11

Opplev Vest-Telemark Museum på Eidsborg, med ny populær modell av Telemarkskanalen

12

Ta en nydelig båttur i Vrådal på Nisser med veteranbåten ”MS Fram”

13

14

10

7

21

9

8 6 7 20 11 23

Opplev «Telemarksveien» fra Seljord til Kristiansand med overraskelser som Kviteseidbyen, Fjoneferga, Z-museum, Naurak-Tunet m.fl. Les mer på telemarksvegen.no

19

5

25

18 4

Følg Edvard Munchs fotspor i sommerbyen Kragerø

12

3

13

17

Rundreise 14 dager i Telemark og vestover 24

– Høydepunkter underveis 15

Besøk DuVerden Sjøfartsmuseum og Vitensenter i Porsgrunn. Barna vil elske det

16

Prøv klatreparken i Skien Fritdspark, velg mellom 7 ulike spennende løyper

17

Nyt en herlig tur på Telemarkskanalen og få en lang rekke fascinerende historie og naturopplevelser. Tilrettelagt for bobil, byr også på flotte sykkel- og vandreturer

2 16 1

15

26 27

22

DNT-hytter 14

Betjent hytte

18

Prøv en av Europas beste wakeboardbaner på Norsjø Ferieland

19

Sjøormtårnet – speid etter Selma i Seljordsvannet ut fra det spennende arkitektoniske bygningsverket

20

I Morgedal anbefaler vi et stopp på besøkssentret Norsk Skieventyr

21

Ved Haukelifjell kan du besøke en seter og ta med barna på «Vasseventyret» en interaktiv opplevelsessti. For de eldre er det flotte turmuligheter på Hardangervidda, se vandretelemark.no

22

Dra videre til vestlandet og få med deg noen av fjordene, Bergen, Haugesund, Stavanger og Preikestolen

Områder med mange gode fiskemuligheter, kontakt nærmeste turistforening

23

Nyt naturen langs Suleskarvegen og stopp ved Åmdalsverks gruver. Vandring i kobbergruvene anbefales

Spesielt egnet område for fisking

24

Stopp i Fyresdal sentrum og besøk det flotte lokalmuseet med tradisjonelle bygninger

Telemarksvegen

25

Besøk Grimdalstunet nær Dalen, hvor du kan nyte verkene til billedhuggeren Anne Grimdalen med flere. En kake- og kaffepause på det historiske Dalen Hotel anbefales

26

Ta den 5 km lange vandreturen til Himmelriket på Gautefallheia ved Drangedal– naturens amfiteater. Området byr dessuten på fantastisk – sti- og svaberg-sykling

27

Bli i Langesund en dag og ta en tur langs kyststien, nyt kafeer, en konsert på Wrightegaarden, kystbading eller bading i innendørs badepark

Selvbetjent hytte Ubetjent hytte

Spesielt tilrettelagt for sykkelruter

Langesund – Porsgrunn – Ulefoss – Notodden – Tuddal (kun sommer) – Rjukan – Rauland – Dalen – Vrådal – Nissedal – Åmli – Kristiansand – Kragerø – Langesund Langesund – Skien – Lunde – Bø – Seljord – Morgedal – Haukeli – Hardanger – Bergen – Haugesund – Stavanger – Suleskar – Dalen – Fyresdal – Drangedal – Langesund


Turistinfo Avstander/km Larvik - Skien Sandefjord Lufthavn Torp - Skien Langesund - Skien Oslo - Skien Kristiansand - Skien Telemark - Fjordene Skien - Bø Bø - Rauland Rauland - Rjukan Rjukan - Skien

38 km 54 km 28 cm 134 km 186 km 100 km 53 km 90 km 47 km 133 km

INTERAKTIVE OPPLEVELSER I BLUESBYEN

EUROPAS ENESTE B LUESMUSEUM

VandreTelemark 25 tilrettelagte, merka og skilta turstier Forbløffende - Trygt - Tilgjengelig!

Besøk oss i

For mer informasjon om forbindelser med fly, ferje, buss og tog se visittelemark.no/reiseinfo

Velkommen til fottur i Telemark! Storgt. 1, 3674 Notodden

blueseum.no

Grenland og Telemarkskysten Skien Turistinfo Skien Servicesenter, Henrik Ibsensgt. 2 Tlf 35 90 55 20 www.visitgrenland.no Drangedal Kommune Servicekontoret Gudbrandsvn. 7, 3750 Drangedal Tlf 37 99 70 00 www.drangedal.kommune.no Kragerø Turistkontor Torvgt. 1, 3770 Kragerø Tlf 35 98 23 88 www.visitkragero.no Visit Grenland/Turistkontoret i Grenland Uniongata 18, 3732 Skien Tlf 35 90 55 20 www.visitgrenland.no

Bø og Midt-Telemark Turistkontor Ulefoss Turistverter tilgjengelige i høysesong ved Ulefoss Sluse Spiseriet/Øvre Verket 3830 Ulefoss Tlf 907 09 442 www.midt-telemark.com

Turistkontor Lunde Telemark Kanalcamping Slusevegen 21, 3825 Lunde Tlf 915 75 421 www.midt-telemark.com Turistkontor for Bø v/Akademika Bokhandel Bøgata 52, 3800 Bø Tlf 41 45 22 29 www.visitbø.com

Vest-Telemark Dalen Turistkontor 3880 Dalen Tlf 35 07 56 56 www.visitdalen.com Fyresdal Turistinformasjon Sporten Fyresdal, 3870 Fyresdal Tlf 35 04 14 55 www.fyresdal.no Kviteseid Turistinformasjon Kviteseidbyen, 3850 Kviteseid Tlf 95 45 15 46 www.kviteseidbyen.no Nissedal Turistinformasjon 3855 Treungen Tlf 35 04 84 44 www.nissedal.kommune.no Morgedal/Norsk Skieventyr 3848 Morgedal Tlf 35 06 90 80 www.morgedal.com

Møtestad Seljord Brøløsvegen 28, 3840 Seljord Tlf 35 05 04 00 www.visitseljord.no Rauland Turistkontor 3864 Rauland Tlf 35 06 26 30 www.visitrauland.com Vrådal Turistinformasjon Vråliosvegen 62, 3853 Vrådal Tlf 48 15 91 37 www.vraadal.com Åmot Turistinformasjon Tenestetorget, Vinje kommune, 3890 Vinje Tlf 35 06 23 00

Øst-Telemark Rjukan Turistkontor Torget 2, 3660 Rjukan Tlf 35 08 05 50 www.visitrjukan.com Hjartdal Bygdesentral 3690 Hjartdal Tlf 35 02 48 68 www.hjartdalsbygda.no

TI-FR 12-20 / LØ,SØ 15-20

www.vandretelemark.no

bokogblueshuset.no

Tuddal Turistinformasjon Stavsro v/Gaustatoppen og Bøen kiosk og kafé, 3697 Tuddal Tlf 91 58 72 91 www.visittuddal.no

Visit Telemark Kunnskapsverkstedet Uniongata 18 3732 Skien Tlf 35 90 00 20 www.visittelemark.no

Foto: Hanne Blesvik Andersen

Foto: Haakon Sundbø

Velkommen til Kragerøs 350 årsjubileum! I 2016 markeres jubileet med en rekke aktiviteter. Her er en smakebit: 8. – 10. juli: Nordisk Seilas 12. juli: Bursdagsfeiring Jubileumsfrokost, seiltur, utstilling og gratis konserter på Kragerø torg. 12. – 14. august: Havnefestivalen Maritime arrangementer, seilaser og gratis konsert med Vamp. 30. juni – 30. juli: Jubileumsutstilling Kom å se kjente verk fra Munch, Kittelsen, Werenskiold, Krogh og Thaulow med flere.

Komplett program finner du på kragero350.no og visitkragero.no

Notodden Turistinformasjon Servicetorget, Teatergt. 3 3674 Notodden Tlf 35 01 50 00 www.notodden.kommune.no

27


Historie

Gå i Telemarkheltenes fotspor: Besøk Rjukan og følg sabotørstien til Vemork. Bli også kjent med den historiske jernbanetransporten fra Rjukan til verden på industriarbeidermuseet på Vemork.

Besøk spektakulære sluseanlegg og ta taubanen til heftig utsikt over verdensarven. Telemark er rik på viktige hendelser, og de mange museene og severdighetene gir deg innblikk i alt fra norsk industrihistorie i verdensklasse til regionens unike sjøfartstradisjoner.

Industrihistorien på Notodden og Rjukan er nå på UNESCOs verdensarvliste. Ved Tinfos Kraftstasjon på Notodden ligger Telemarksgalleriet og Lysbuen hvor du kan lære om hvordan Sam Eide revolusjonerte verdens matproduksjon.

Telemarkskanalen er et levende kulturminne som fascinerer turister fra inn- og utland. Da kanalen sto ferdig i 1892 ble den ute i Europa betegnet som et «åttende underverk». Den forbinder kysten av Telemark med innlandet ved hjelp av åtte sluseanlegg på en strekning på 105 km, fra Skien til Dalen.

28

www.visittelemark.no/historie 29


Heddal Stavkirke ble bygget på 1200-tallet, og er en viktig representant for europeisk middelalderarkitektur.

Det er mye å finne på ved Norsk Bergverksmuseum på Kongsberg. Hopp på toget som tar dere med på en spennende bergsafari eller la ungene finne sin egen skatt ved å vaske ut sølvklumper.

Eventyrhotellet Dalen Hotel var i tidligere tider et naturlig stoppested for reisende fra østlandet til vestlandet, der det troner ved endepunktet for Telemarkskanalen. I de elegante omgivelsene har både konger og keisere overnattet.

Få deg en god natts søvn på «eventyrhotellet» Dalen Hotel fra 1894, og kombiner besøket med en båttur på Telemarkskanalen. På Ulefoss, kan du oppleve Ulefos Hovedgaard som er et landemerke både geografisk, arkitekturhistorisk og politisk. I Skien ligger Telemark museum med Søndre Brekke Hovedgård, som danner utgangspunkt for Brekkeparken. Et vakkert parkanlegg som er inspirert av engelsk landskapsstil. Tar du turen videre til Porsgrunn, anbefales et besøk på det nye porselensmuseet på Porsgrund Porselænsfabrik eller vitensenteret «Du Verden». Dette er et museum og opplevelsessenter hvor du kan lære mer om regionens sjøfartshistorie.

Eventyrlig og historisk På Rjukan og Notodden får du et innblikk i Norsk Hydros historie, og lærer mer om dramatikken på Vemork Kraftstasjon der Telemarksheltene saboterte tungtvannsproduksjonen til tyskerne under andre verdenskrig. De to byenes industrihistorie figurerer nå på UNESCOs verdensarvliste. For deg som er historieinteressert anbefales en tur innom Norsk Bergverksmuseum og sølvgruvene på Kongsberg, før du kommer til Rjukan. Ta turen videre til Heddal eller Eidsborg, hvor du kan beundre to av Norges flotteste stavkirker som begge ble bygd på 1200-tallet. Kirkene er viktige representanter for europeisk middelalderarkitektur. På Eidsborg finner du også Vest-Telemark museum med et nytt museumsbygg og ny 105 meter lang modell av Telemarkskanalen som ble åpnet i 2015. 30

Telemark har lange skips- og sjøfartstradisjoner. Besøk det nye Du Verden sjøfartsmuseum og vitensenter i Porsgrunn. Her kan du blant annet føle på sjøsyke, lære om signalflagg, være kaptein på en skipssimulator og føre et skip fra Langesund inn til brygga utenfor Du Verden-bygget.

Porsgrund Porselænsfabrik har åpnet nytt interaktivt porselensmuseum og det er fortsatt produksjon hvor du kan se hvordan det berømte stråmønsteret blir malt på porselent. Fabrikken har også utstillinger og fabrikkutsalg.

31


1

Den industrielle verdensarven i Telemark

3

Kraftig utvikling på kort tid Eyde og Birkeland hadde enorm pågangsmot og kreativitet. De greide å stable på beina 1,5 ganger Norges statsbudsjett for å komme i gang med sitt prosjekt. Prosjektet var stort og det gikk fort, her er en kort oppsummering av noen hendelser:

Bli kjent med ideene, menneskene og stedene

Vet du hvor stor betydning Industriarven Rjukan – Notodden hadde for Norge? Dette området, med dets spektakulære natur som grunnlag for kraftproduksjon, fabrikker, industribyer og transportåre, er nå på UNESCOs verdensarvliste. Få litt innblikk her og opplev hele området selv på nært hold i sommer! Gründeren Sam Eydes visjon om å “sette fossen til å gjøre nyttig arbeid for menneskene”, var starten på det som skulle bli Hydro og et industrieventyr Norge ikke har sett maken til. Vi snakker om en revolusjon – den andre industrielle revolusjon. Oppfinnelsen av kunstgjødsel revolusjonerte verdens matvareproduksjon. Dette ble grunnlaget for at Norge gikk fra å være et av de fattigeste landene i Europa til det rikeste på 100 år. Et nærmest tilfeldig møte i 1903 mellom ingeniøren Sam Eyde og den unge og begavede professor Kristian Birkeland var det som skulle til for å gjøre alvor av ideene om industriell produksjon av gjødsel. Sammen fant de ut hvordan man kan hente nitrogen ut av luften og lage mat for planter. Gjødselen fikk fart på

4

avlingene og bidro til økt matproduksjon, ikke bare i Norge, men over hele verden. Framstillingen av gjødsel krevde mye elektrisitet, så her fikk vannkraften i Telemark virkelig gjort nytte for seg. Nøkkelen til industrielt framstilt gjødsel var oppfinnelsen av lysbueovnen. Ovnen hentet ut nitrogendioksid fra luften, som deretter ble til salpetersyre, blandet med kalk og gjort om til salpetergjødsel ved Hydros første fabrikker på Notodden. Uten industrielt framstilt gjødsel ville det ikke være mulig å mette så mange millioner mennesker i verden som i dag. Du trodde kanskje bindersen eller ostehøvelen var tidenes viktigste norske oppfinnelse. Nå vet du bedre!

32

2

1903: Birkeland og Eyde møtes, Sam Eyde kjøper Rjukanfossen 1905: Norsk Hydro stiftes med hovedkontor på Notodden 1907: Byen Rjukan påbegynnes, Europas største kraftstasjon står ferdig på Svelgfoss 1909: Transportåra Rjukanbanen-Tinnosbanen åpnes av Kong Håkon 1911: Verdens største kraftstasjon står ferdig på Vemork 1915: Verdens største kraftstasjon står ferdig på Saaheim på Rjukan 1920: Byen Rjukan, totalplanlagt ”Company town” med 10.000 innbyggere står klar. Den mest moderne byen til da i Norges historie

5

5 tips for opplevelser i Verdensarvområdet: 1. Vemork Kraftstasjon

4. Lysbuen industrimuseum

2. M/F Storegut

5. Byvandring på Notodden og Rjukan

– er i dag omgjort til museum, Norsk Industriarbeidermuseum. Bygningen er fredet.

– forteller historien om tidenes viktigste norske oppfinnelse: lysbueovnen og produktet mineralgjødsel.

- jernbaneferjen som knytter Rjukanbanen og Tinnosbanen sammen fraktet jernbanevogner og personer. I sommer kan du bli med på en historisk reise.

– Ta bena fatt og besøk steder i Notodden og Rjukan med fremragende universell verdi. Vandrekart fås på turistkontorene.

3. Krossobanen

– ble bygget som velferdstiltak for å bringe befolkningen opp i sola i vinterhalvåret. I dag er Krossobanen en turistattraksjon som er åpen hver dag.

www.visittelemark.no/verdensarven 33


Turistkontor for Bø og Midt-Telemark - Tlf 41 45 22 29 - www.visitbø.no

34

35


Visste du at Sondre Norheims stue fortsatt står oppreist i dalskråningen nær skimuseet i Morgedal? I denne peisen ble den olympiske ild tent både i 1952 og 1994. Få med nøkkelen til huset, gå den merkede turløypa, nyt utsikten og drøm deg inn i hvordan han kastet seg ned dalene på treski.

Kultur og tradisjon

Smak på lokal mat og bli underholdt med verdenskjente teaterstykker. Telemark har et variert og levende kulturtilbud som spenner fra tradisjonsrike kulturbygder til bluesbyen Notodden som arrangerer en av NordEuropas største bluesfestivaler. I Skien får du om sommeren Ibsen-opplevelser med skuespill og dukketeater. Lev deg inn historien om Henrik Ibsen og hans familie på nært hold. I barndomshjemmet hans på Venstøp kan du blant annet oppleve mørkeloftet hvor Ibsen hentet inspirasjon til «Vildanden». Etterpå smaker det med kaffe og Ibsens honningkake.

På Dyrskuplassen i Seljord er det mange arrangementer. Har du ikke tatt turen bør du dra i 2016 for da feirer Dyrsku´n 150 år med en rekke aktiviteter. Omlag 90 000 besøker selve Dyrsku`n, noe som gjør den til Norges største handels- og landbruksmesse. Men her får du også aktiviteter, tivoli og matopplevelser.

36

www.visittelemark.no/kultur 37


Folkemusikken i Telemark har lange tradisjoner, fra den sagnomsuste Myllarguten til Knut Buen. Mange unge har tatt opp arven og fører hardingfeletradisjonen videre.

Notodden er Norges blueshovedstad. I 2016 arrangeres Notodden Blues Festival for 29. gang med internasjonale og nasjonale toppartister. Vi anbefaler et besøk i det nye, spektakulære Bok & Blueshuset som inkluderer Europas første og eneste bluesmuseum, et bluesbibliotek og en kafé med bluesmeny.

Kulturfylket Telemark På Venstøp utenfor Skien ligger Henrik Ibsens barndomshjem; her lærer du mer om forfatterens oppvekst i Telemarks hovedstad. Gården Venstøp ble bygget i 1815, og ligger i et vakkert kulturlandskap omkranset av en hage med store trær, lysthus, stier, historiske roser og busker. I Morgedal, skisportens vugge, får du innsikt i hvordan skipionéren Sondre Norheim utviklet moderne skikjøring. Sondre Norheim var en skiløper uten sidestykke, og behersket både langrenn, hopp og slalom. Kulturbygdene i vest byr på folkemusikk- og bygdekunst som rosemaling og bunader, mens kystbyene i sør har spennende gallerier og utstillinger. I Kragerø kan du følge Edvard Munchs fotspor og oppleve motivene til noen av hans berømte verk på nært hold På utescenen Wrightegaarden i Langesund opptrer kjente artister, og over hele fylket er det ulike festivaler gjennom hele sommeren, fra teaterfestival i Porsgrunn til eplefest på Gvarv og Dyrsku´n i Seljord. Skulle du bli sulten har Telemark et stort mangfold av lokalprodusert mat basert på de beste råvarer, og hver august arrangeres Mersmak i Skien. Matfestivalen tiltrekker over 60 000 besøkende.

Telemarks mange bygdemuseer viser flotte eksempler på den lange rosemalingstradisjonen i fylket. På Heddal Bygdetun og Telemark Museum Brekkeparken kan du se bygninger hvor både tak og vegger er dekorert med rosemaling.

Telemark kan lokke med store og små utstillinger gjennom hele sommeren. Både malerier, skulpturer, keramikk og folkekunst er representert.

38

Telemark er et matfylke med mange lokale produsenter, fra spekemat og flatbrød til chevre ost, øl og eplemost. Den store matinteressen har resultert i «Mersmak», en matfestival som arrangeres i Skien hvert år. Her kan du smake og kjøpe lokalprodusert mat.

39


10 annerledes opplevelser i Telemark 1. 350 meter høyt stup med oppdrift!

6. Flere kilometer med bokhyller - Halfdans Bokhus i Drangedal

Besøk trolig Norges største bruktbokhandel i Drangedal. Finn din bokskatt blant 100 000 bruktbøker og få en hyggelig kaffepause.

5. Nyt høyfjellsnatur på Telemarks største innsjø - Møsvatn

Ved foten av Hardangervidda ligger Møsvatn, Telemarks største innsjø og den tolvte største i Norge. Befolkningen langs Møsvatn bor i et veiløst samfunn og de er isolerte under isleggingen og issmeltingen. Her har det vært båtturisme i over 100 år. 1912 var den første båtturen på vannet i en tresnekke som var gitt i gave til Turistforeningen av bymannen Anton Paulsen. Fra dekke på katamaranen Fjellvåken II får du se fantastisk natur og noen av Norges høyest liggende fjellgårder.

8. Den skarpeste kniven i skuffa - Kurs i knivmaking på Raulandsakademiet

- Ravnjuvet

Naturfenomen ved fylkesveien fra Dalen til Vinje – et 350 m høyt stup mot Tokkeåi. Slipp en pengeseddel utfor – og se om den kommer tilbake opp en oppgående luftstrøm!

Ta et tredagers knivmakingskurs på Raulandakademiet, og lær deg å lage egen brukskniv med tilhørende lærslire! Morten Håkonsen, en av Norges beste knivmakere, lærer deg alt det er å vite om knivmaking, fra skjefting til etterbehandling. 2. Har du noen gang sovet i en tønne?

- Lerkekåsa Vingård

Få en berusende overnattingsopplevelse i en vintønne hos verdens nordligste vingård Lerkekåsa.

7. Norges siste kabelferje - Fjoneferja

Den motordrevne Fjoneferja «Nissen» kjører fra Fjone til Sundsodden i Nissedal, og er Norges minste, og siste, kabelferje. Turen er på 500 meter og frakter mellom 5- og 6 000 personbiler årlig.

9. 84 meters fritt fall inn i historien - Strikkhopping fra Vemorksbrua

3. Visste du at vi har en UNESCO Global Geopark?

- Geopark Norwegica

Geoparken ligger i Telemark og Vestfold og er med på UNESCOs liste over områder med unike geologiske historier. Visste du at Grenland en gang var dekket av et tropisk hav og at du kan finne fossiler i berggrunnen her? Eller at Jomfruland er resultatet av over 2 millioner år med istider og at svabergene langs kysten er formet av mektige isdekker. Besøk geoparken og opplev historiene selv!

4. På jakt etter sjøormen Selma

- Sjøormtårnet i Seljord

I over 250 år har folk hevdet å ha sett den omstridte sjøormen Selma i Seljordsvatn. Siden 2011 har det vært mulig å speide etter sjøormen fra Sjøormtårnet, et tårn på 17 meter med tre utkikkspunkt. 40

Norges høyeste permanente strikkhopp finner du på en hengebro i historiske Rjukan. Juvet som tungtvannssabotørene klatret ned og opp for å komme usett frem til Vemork kraftstasjon har nå fått en snarvei. Å hoppe 84 meter rett ned Vemorksjuvet i Rjukan har av erfarne strikkhoppere blitt omtalt som en helt spesiell og utrolig rå opplevelse, da det er som å hoppe i en trakt.

10. Kjegling i Henrik Ibsens barndomshjem - Henrik Ibsen Museum

Foreldrene til Ibsen var kjente for sine vellykkede selskaper og en av «ritualene» under et selskap var kjegling. Prøv kjegling når du gjester Venstøp, på samme måte som gjestene til Knud og Marichen Ibsen gjorde på 1830-talet. 41


Overnatting – Grenland og Telemarkskysten Skien, Porsgrunn, Siljan, Bamble, Kragerø og Drangedal

Overnatting – Midt-Telemark / Øst-Telemark Bø, Nome og Sauherad / Rjukan, Hjartdal og Notodden

Quality Hotel Skjærgården Stathelleveien 35, 3970 Langesund Tlf 35 97 81 00 www.badeparken.no Velkommen til Barnas Hotell. Hotellet ligger i sjøkanten med gangavstand til Langesund sentrum. Vi har 161 dobbelt rom, hvorav fine familierom. Vi har en tropisk badepark; 31ºC hele året, fartsfylt vannsklie, boblebad, waveball m.m.

Hotell Dag Bondeheim AS Prinsessegt. 7, 3724 Skien Tlf 35 52 00 30 www.dagbondeheim.no Tradisjonsrikt hotell midt i byen. 40 rom. Gåavstand til kanalbåtene, 50 meter til Ibsenhuset, kursfasiliteter for opp til 100 personer. Gratis parkering.

Norsjø Hotell 3812 Akkerhaugen Tlf 35 95 50 00 www.norsjohotell.no Hyggelig familiehotell og god mat. Flott utsikt og frodig hage. Daglig avg. på Telemarkskanalen, 5 min Wakeboard/vannski/badestrand, 5 min Bø Sommarland/Norsjø Golf, 15 min Vi har også noen ferieleiligheter!

Telemark Kanalcamping Slusevegen 21, 3825 Lunde Tel: 91 57 54 21 www.kanalcamping.no Campingplass for telt, bobil og caravan. Utleie av kano, kajakk og sykler. Bare 300 meter fra Lunde sluse med restaurant og kanalbåter som møtes daglig i sesongen. 6 gamle sluseanlegg innenfor 12 km. Gangavstand til Lunde sentrum.

Hotell Vic Skolegt. 1, 3916 Porsgrunn Tlf 35 56 98 00 www.vichotell.no Hotell Vic har en sentral beliggenhet i Porsgrunn sentrum, med gangavstand til kjøpesenter, butikker, kulturhus og kino. Kort avstand til attraksjoner og aktiviteter i Grenland. 60 km. til Bø Sommarland.

Hotell fritidsparken Moflatveien 59, 3733 Skien Tlf 35 54 10 40 www.skienfritidspark.no Holder til i naturskjønne omgivelser i Skien fritidspark med et mangfold av spenstige inne- og utendørsaktiviteter. 62 enheter for 1–6 personer, herav 10 appartements samt trivelige fellesarealer, dusj/wc og TV på alle rom. Kurs og konferanselokaler. Bobilparkering med alle fasiliteter.

Norsjø Ferieland/ Kabelpark 3812 Akkerhaugen Tlf 35 95 84 30 www.norsjo-ferieland.no En av Norges flotteste campingplasser! 20 min til Bø Sommarland/ Norsjø Golfpark. 30 hytter og 200 døgnplasser. Piratshow, 550 m wakeboard/vannskitrekk, restaurant og gjestebrygge. Daglige avganger Telemarkskanalen.

Bø Hotell 3800 Bø Tlf 35 06 08 00 bohotell.no - post@bohotel.no Sentralt plassert i Bø sentrum kun 5 min. Bø Sommarland og Høyt & Lavt Klatrepark,samt 20 min fra Telemarkskanalen og Norsjø Golfpark. Hotellet har 2 utendørs svømmebasseng, lekeapparater, minigolf og lekerom. Restaurant med frokost, småretter og grillbuffet/ middag.

Kragerø Resort Stabbestadveien 1 Tlf 35 97 11 00 booking@krageroresort.no www.krageroresort.no Velkommen til aktivitetsdestinasjonen Kragerø Resort. Et av Nordens største med golf, spa og konferansehotell med mer enn 500 gjestesenger. Med et over 1000 mål stort område kan vi tilby vakker natur, skjærgårdsidyll, 1250 kvm spaanlegg, golfbaner, fotballgolf, tennisbaner, treningsrom og mye mye mer. Kom og bo i våre store lyse leiligheter og spis i vår restaurant med panoramautsikt ut over Norges flotteste skjærgård.

Thon Hotel Høyers Kongensgt. 6, 3724 Skien Tlf 35 90 58 00 www.thonhotels.no/hoyers Særpreget og tradisjonsrikt hotell med hyggelig atmosfære. Sentralt i byen ved Bryggevannet. 100 rom hvorav flere familierom. Takterrasse. Kort vei til attraksjoner og aktiviteter i nedre Telemark. Fri parkering på hotellets areal. Gratis kaffe/te og internett. Barne- og familievennlig med lekerom i sommersesongen og nydelig mat.

Lunde Vandrerhjem Tyrivegen 51c, 3825 Lunde Tlf 35 94 90 68 www.lunde-vandrerhjem.no Rimelig overnatting i store rom med eget bad. Ypperlig utgangspunkt for å oppleve Telemarkskanalen, 600 m til Lunde sentrum og 1500 m til Lunde sluse.

Brattrein Hotell Brattreins gate 9 3683 Notodden Tlf 35 01 23 00 www.brattrein.no

Clarion Collection Hotel Bryggeparken Langbryggene 7, 3724 Skien Tlf 35 91 21 00 www.choice.no Hotel Bryggeparken ligger på bryggekanten i Skien sentrum, ved inngangen til Telemarkskanalen. 106 rom, noen med balkong. Frokost, kaffe/te hele døgnet, vafler på ettermiddagen og lett kveldsbuffet med enkel varmmat.

Gaustablikk Høyfjellshotell 3660 Rjukan Tlf 35 09 14 22 www.gaustablikk.no Komfortabelt hotell ved foten av Gaustatoppen i vakker høyfjellsnatur. Nyoppussede rom med bad, nydelig mat i stemningsfull restaurant, bar, festsal og peisestue, ny kurs- og konferanseavdeling med moderne teknisk utstyr samt behagelig bassengområde med fantastisk utsikt. Hytter og leiligheter med ski in/out. Gaustablikk Skisenter ligger vis á vis hotellet. Aktiviteter hele året, sommer som vinter. Velkommen til Gaustablikk!

Velkommen til oss. Kragerø Sportell og Appartements 3770 Kragerø Tlf 35 98 57 00 www.kragerosportell.no

42

Hegna Camping Manheimstrondi 1543, 3840 Seljord Tlf 93 95 11 11 www.hegnacamping.no Kilen Feriesenter Kilenvegen 585, 3840 Seljord Tlf 35 05 65 87 www.kilenferiesenter.no Beverøya Hytteutleieog Camping 3800 Bø Tlf 35 06 18 81 www.beveroya.no Sanda Camping og hytteleie Seljordveien 915, 3803 Bø Tlf 35 95 47 10 www.sandacamping.no

43

Bø Camping Lifjellvegen 51, 3800 Bø Tlf 35 95 20 12 www.bocamping.com Telnessanden Camping og Friluftsenter

Garvikvegen 920 3840 Seljord Tlf 35 05 29 90 www.telnessanden.no


Overnatting – Vest-Telemark

Nissedal, Morgedal, Vrådal, Fyresdal, Tokke, Seljord og Rauland Quality Straand Hotel Kviteseidvegen 1698, 3853 Vrådal Tlf 35 06 90 00 www.straand.no www.vraadalbooking.com Hotell med 125 rom, leilighetshotell og hytter (4-12 pers.) rett ved innsjøen Nisser. Veteranbåten M/S Fram, badestrand med sommerkafé, lekeplass og utleie av båter og kanoer. Hotellet har restaurant, bar og svømmebasseng. Gode utfluktsmuligheter, golfbane og fine turstier i nærheten.

Rauland Høgfjellshotell 3864 Rauland Tlf 99 35 90 00 www.rauland.no Tradisjonsrikt høyfjellshotell med hyggelig atmosfære med 101 rom, 41 leiligheter, 360 senger. SPA, svømmehall, dampbad, utsiktsbadstue, treningsrom. Turløyper direkte ut fra hotellet. Mange attraksjoner innen en times kjøring fra hotellet.

Morgedal Hotel 3848 Morgedal Tlf 35 06 89 00 www.morgedal.no Kvalitetshotell med atmosfære. 70 rom, symjebasseng,teniisbane og minigolf. Flotte turmoglegheiter i nærleiken. Morgedal er kjend som den moderne skisportens vogge. Besøk Norsk Skieventyr 100m frå hotellet.

Dalen Hotel 3880 Dalen Tlf 35 07 90 00 www.dalenhotel.no Dalen Hotel anno 1894, et eventyrhotell bygd i overdådig, romantisk stil med dragehoder, tårn og spir, altaner, utspring og gesimser, er et av Norges eldste og største trehoteller. 400 meter fra Telemarkskanalen og Dalen Brygge. 42 rom, velrenommert kjøkken med lokale spesialiteter, SPA behandlinger, stor hage og terrasse, samt unike salonger. Vi kallet det et SPA for sjelen!

Åpent fom. 24. juni

Vierli Turistsenter 3864 Rauland Tlf 35 07 23 00 www.vierli.no

Sandviken Camping 3650 Tinn Austbygd Tlf 35 09 81 73/952 38 817 www.sandviken-camping.no

Rauland Feriesenter AS 3864 Rauland Booking 90 70 70 60 booking@raulandferiesenter.no www.raulandferiesenter.no

44

Attraksjoner & Aktiviteter

– se www.visittelemark.no for flere opplevelser Bø Sommarland Steintjønnvegen 2 , 3800 Bø Tlf 35 06 16 00 www.sommarland.no Åpent fra 4. juni til 14. august. Bø Sommarland har noen av Europas største og mest spektakulære vannaktiviteter og er en av Skandinavias største vannparker med attraksjoner for store og små. Ta med hele familien på «vannvittige» opplevelser i trygge og trivelige omgivelser i Bø Sommarland! Inngang fra kr 199,ved kjøp på sommarland.no.

Telemark Kanalcamping Slusevegen 21, 3825 LUNDE Tlf +47 915 754 21 www.kanalcamping.no Utleie av kano, kajakk og sykkel. Mange turmuligheter, kart og turforslag.

Telemark Museum Øvregate 41, 3715 Skien Tlf 35 54 45 00 www.telemarkmuseum.no Velkommen til Henrik Ibsen Museum, forfatterens barndomshjem, eller til Kittelsenhuset der Theodor Kittelsens vokste opp. Kom også til herregårdene Søndre Brekke og Ulefos Hovedgaard, til nye Porselensmuseet Porsgrund!

Norsk Bergverksmuseum – Sølvgruvene på Kongsberg Tlf 91 91 32 00 www.norsk-bergverksmuseum.no Bli med på en togtur til Kongens gruve som ligger 342 meter under jordoverflaten og 2300 meter inn i fjellet. På aktivitetsplassen demonstreres fyrsetting og du kan være med på myntpreging, sølvvask og mineraljakt. #bergverksmuseet #sølvgruvene

Vest Telemark Museum Tlf. 35 06 90 90 www.vtm.no Ei skattekiste av historie, kunst og kulturarv formidla via til saman elleve museum. Norsk Skieventyr i Morgedal og Vest-Telemark Museum i Eidsborg serverar god heimelaga mat. La borna leike i utandørs aktivitetspark med Telemarkskanalen i miniatyr, oppleve skihistoria eller gå på ei spanande gruvevandring. Følg oss gjerne på facebook.

Heddal Stavkirke 3670 Notodden Tlf: 35 01 39 90/922 04 435 www.heddalstavkirke.no

Norsjø Ferieland/Kabelpark/ Piratshow Tlf 35 95 84 30 3812 Akkerhaugen Norsjo-ferieland.no norsjo-kabelpark.no Barnevennlig og idyllisk campingplass. Piratshow og cowtrain for barna! Badestrand, tråkkebåter, marina og restaurant. 550 m wakeboard/ vannskitrekk for store og små. Opplev Telemarkskanalen!

Fjellvåken II Daglig mellom Skinnarbu og Mogen Turisthytte Tlf: 90 75 02 50 www.fjellvaaken.no

45


– se www.visittelemark.no for flere opplevelser Heddal Bygdetun Notodden Tlf. 96 62 58 19 www.visitvemork.no Rjukanbanen, Norsk Industriarbeidermuseum Tlf 35 09 90 00 www.visitvemork.com Tinn Museum, Rjukan Tlf 35 09 22 33 www.visitvemork.com Telemarkskanalens Skipsselskap Tlf +47 35 07 90 00 www.mshenrikibsen.no

Norsk Industriarbeidermuseum Vemork, Rjukan Tlf 35 09 90 00. www.visitvemork.com

Rauland Skisenter AS 3864 Rauland Tlf 35 06 21 50 www.raulandskisenter.no

Gaustabanen AS Langefonn, 3660 Rjukan Tlf 45 50 22 22 www.gaustabanen.no

Lifjell Skisenter 3883 Bø i Telemark Tlf 35 95 34 50 www.lifjell.no

Vrådal Panorama Skisenter 3853 Vrådal Tlf 35 06 83 50 www.alpin.no

Skien Dalen Skipsselskap AS Tlf 997 43 181 www.kanalbaatene.no M/S Telemarken Tlf 95 15 37 30 www.kanalbaatene.no

Utvalg av festivaler

Telemarksgalleriet O. H. Holtasgate 27 3678 Notodden Tlf. 35 01 00 80 www.telemarksgalleriet.no Heimat Vinje Vinjevegen 1593890 Vinje Tlf 35 06 21 00 www.vinje.heimat.no Europas Blues Senter Bok & Blueshuset Storgt. 3674 Notodden Tlf: 93 03 67 00 www.bluessenter.no

Vi seiler mellom Danmark og Norge! Nyt en behagelig sjøreise mellom Hirtshals og Langesund i Telemark. For rimelige bilpakker les mer og bestill på www.fjordline.com eller ring 815 33 500.

www.visittelemark.no/arrangement

– sommeren 2016 i Telemark 3.-5.juni 3.-5.juni 10.-11.juni 22.-26.juni 12.juli 27.-31.juli 28.-31.juli 3.-6.august 4.- 7.august 11.-14.august 19.-21.august 27.-28.august 9.-11.september 24.september

Shanty Festival, Langesund Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival, Porsgrunn Rjukan Rockfestival Sommarland Skifestival, Bø/Midt-Telemark Jubileumsfeiring Kragerø 350 år Countryfestivalen, Seljord Mariseplet, Rjukan Treungenfestivalen Notodden Internasjonale Bluesfestival Ibsenspelet Kartfestivalen, Gvarv Matfestivalen Mersmak, Skien Dyrskun 150 års jubileum, Seljord Norsk Eplefest, Gvarv

www.shantyfestival.com www.pitfestival.no www.rjukanrock.no www.sommarlandskifestival.no www.kragero350.no www.countryfestivalen.no www.marispelet.com www.treungenfestivalen.no www.bluesfest.no www.ibsenspelet.no www.kartfestivalen.com www.mersmakiskien.no www.dyrskun.no www.eplefest.no

Bestill overnatting, ferdige pakker eller be om en skreddersydd opplevelse på visittelemark.no eller ring 35 90 00 20 i dag!

OSLO

E18 Stavanger Aftenblad

LARVIK LANGESUND

fjordline.com

VG

815 33 500

Foto: Marcus Nyberg, Kåre S. Pedersen, Christiane Flechtner, Ove Bergersen, Terje Rakke, Tore Jonssen, Tom Helmersen, Hamish Moore, Norsjø Ferieland, Kjell Gunnar Dahle, Mats Grimseth, Nancy Bundt, Simen Berg, Fotograf Jacobsen, Bjørn-Owe Holmberg, Kjersti Veel Krauss, Guro Mæland, Håkon Nordby, Ian Brodie, Hans-Dieter Fleger

Reklamebyrå: Folkebadet - Design: Snøhetta Design - Utgiver: Visit Telemark AS - Vi tar forbehold om eventuelle endringer og feil.

46

47

Foto: Espen Gees / 123rf.com.

Attraksjoner & Aktiviteter


Telemark miniferie Maks opplevelse for pengene!

Velg din miniferie - med kanalen

- 1 hovedattraksjon

Fra kr 1 250 for voksen og kr 600 for barn

- med aktiviteter

- 2 overnattinger

visittelemark.no/miniferie

- med Sommarland

Sett sammen - 1 tilleggsattraksjon

visittelemark.no

Visit Telemark 2016  
Visit Telemark 2016  
Advertisement