__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

2017

Sommar i Sveg VISITSVEG.COM

DÄR NATUR MÖTER KULTUR LOGROCK

KINGEN VILL SPRIDA SPELGLÄDJE

SOMMARMARKNAD x6 EN UPPSJÖ

FISKEUPPLEVELSER

En sommar fylld av aktivitet Vandringsleder, badplatser, golf och mycket mer!


INNEHÅLL

-7 6Kärlek

PORTALEN TILL

SOMMARENS UPPLEVELSER

Sveg är din portal till härliga Härjedalen, som du enkelt tar dig till med både Inlandsbanan och flyg. Under sommarhalvåret bjuder Sveg på fina fiskevatten, naturskön vandring och en mängd sevärdheter. Missa inte trollen på väg till Kojbyn, Garbostatyn eller evenemangen på Storöns Folkpark.

vid första kastet

14-15 Aktivera dig! Logrock med

10

TORGNY KINGEN KARLSSON

04

Sommarfavoriter

12

Kalender

Marknad, bär & avkoppling Ica Supermarket Ljusnegatan 3

Datum att hålla koll på

13

Hotell Mysoxen Fjällvägen 12

Shopping

Härjedalen Sveg Airport Flygplatsvägen 5

Sommarens hetaste tips

20-21

Kultur i natur

Projektledning och ansvarig utgivare Niklas Ohlson Form och layout Fredrik Larsson, Svartselet Studio Idé, produktion och annonsförsäljning Happy Sveg AB

Foto Fredrik Larsson, Kajsa Malm, Niklas Ohlson Tryck Mittmedia Print Upplaga 10 000 ex Vi reserverar oss för eventuella tryckfel.

visitsveg.com +46 70 622 05 00 contact@visitsveg.com

Besök oss!

&

Följ oss!

@visitsveg

VISITSVEG.COM


I Byvallen strax utanför Sveg ligger en naturskön 9-hålsbana med alternativa tees på varje hål. Vid köp av golfpaket ingår greenfee samt övernattning och frukost på Lilla Hotellet i centrala Sveg – ett charmigt och nyrenoverat hotell med mysig innergård.

Golfpaket vuxen: 750 kr Golfpaket barn upp till 15 år: 350 kr Priset inkluderar: – Greenfee – 1 natt på Lilla Hotellet inkl. frukost Enkelrumstillägg tillkommer.

Boka på info@lillahotellet.se eller tel 0680-102 84. Erbjudandet är bokningsbart 26/6 2017–31/8 2017

VISITSVEG.COM

Vägen till det

goda mötet Välkommen till oss! du allt Hos oss hitt ar m a rd a g ! m o s d a k c ly n fö r eSveg Alla dagar 8–21 Telefon 0680-71 88 50 Inspireras på ica.se/sveg


Sommarmarknad i Sveg

SOMMARFAVORITER Under sex tisdagar i sommar bjuder centrala Sveg på sommarmarknad med fantastiska fynd och härlig atmosfär. Underhållning på scen under samtliga marknadsdagar. Vi slår ett extra slag för den 11/7 då det är gig med Kingen och modevisning samt den 1/8 då musikprojektet Strisvara, skapat av kvinnor från Indien, Jordanien, Zimbabwe, Norge, Sverige och Sápmi, står för ljuva toner.

Njut av naturens skafferi Jordgubbar från Härjeåsjöns lantgård Ca 2 mil söder om Sveg liggen Härjeåsjöns lantgård. Där driver familjen Brunnsberg en ekologisk KRAV-certifierad gård med egen jordgubbsodling med imponerande 50 000 plantor. Jordgubbarna får tack vare sitt läge många soltimmar, vilket gör dem väldigt söta och goda. De säljs måndaglördag vid Björnen i Sveg och vissa dagar även i Hede och Särna. Läs mer om allt vad Härjeåsjöns lantgård har att erbjuda på www.lantgard.nu.

Bärplockning I skogarna runt Svegsbygden finns en hel drös med smarriga bär – eller vad sägs om blåbär, lingon, hjortron och hallon? Vid riktigt gynnsamma förhållanden kan man börja plocka både blåbär och hjortron i mitten av juli, i annat fall först i augusti. Blåbär hittar du på platser där bären får mycket sol och luft, som på hyggen och gamla traktorspår och hjortron trivs bäst i på myrar. Hallon behöver mörka kvällar för att mogna och brukar därför gå att plocka kring slutet av augusti, då i stora buskage på nya hyggen. Sist ut är lingonen som blir sötare och mildare om de plockas efter att frosten kommit, vanligtvis i början av september.

Visitsveg.com finns på svensk a, engelska och tyska!

KNUTPUNKT BJÖRNEN

Destination Sveg erbjuder tillsammans med Härjeåns Nät AB fritt Wifi vid landmärket Björnen i Sveg. Här öppnas porten till hela Härjedalen och Svegsbygden. 4

visitsveg.com

ETT SKÖNT HÄNG

Slå dig ner i en av hängmattorna som sitter uppsatta vid Ljusnan i Sveg. Du hittar dem i Medborgarparken, på Lillön och nedanför badhuset. Bredvid hängmattorna finns böcker som du kan läsa på plats eller låna med dig hem.


nr1/2017

VÅ R

SÄSONGSK AMP ANJ Karl

Hos din lokala AB

Priserna är inkl moms

/S O

Hedin Bygg- & Industrihande

och gäller 10/4-31/8

MM

l

2017

AR

Takpanna

Jönåker Elegant

64:/kvm

135:- /kvm 1917 TUMLAD MARKSTEN

ABKH 1917 GRÅ

140x200x50 mm

5.995:-

259:- /kvm

1917 YTTERDÖRR

LEKSANDSDÖRREN/ABKH VIT 9/10x20/21

KÄRNTRALL

ABKH 34x145 Läs hur du vårdar

din trall på sid 7

www.bjornasen.nu

Se mer av Härjedalen! Gittans idé & produktion LIllhärdal/ Klarsynt

Kom in till oss och prova säsongens snygga bågar och solglasögon. Några spännande märken du finner i butiken är Efva Attling, Norr och Levi’s. Vi har även ett stort sortiment av Ray-Ban, kikare och tillbehör. Klarsynts presentkort gäller i ca 125 butiker.

Glasögon för dig som älskar Levi’s

Delbetala gärna, eller bli Brilliantkund och abonnera på glasögon och linser till hela familjen.

®

g

Välkommen till din lokala sportbutik med ett stort intresse för sport och fritid!

Några av våra märken Hos oss hittar du en exklusiv

Läs mer och boka tid hos oss på klarsynt.se eller titta in till oss så berättar vi mer!

kollektion av glasögon för dig som älskar Levi’s livsstil. ®

Sportringen Sveg Vallarvägen 5 (intill OKQ8) Tel 0680-103 00 www.sportringen.se Öppet: mån-fre 10-18, lör 10-15, sön 12-16

Berggatan 4, Sveg | Tel 0680-71 83 60 www.klarsynt.se Levi's_KS_A4_lokal annons.indd 2

2017-03-03 14:37:07


FISKE

Det finns många som uppskattar det Svegs natur har att erbjuda. En av dem är Laila Westling, som här delar med sig av sin kärlek till fisket. ”För mig är fiske så mycket mer än själva fångsten, det är avkoppling och spänning i perfekt kombination – när tystnad, stillhet och tid för återhämtning möter rätt teknik, bete, tid och plats. Sedan kan jag så klart inte sticka under stolen med att jag känner mig glad och nöjd när jag och min familj kan avnjuta dagens fångst tillsammans. Att kunna fiska och tillaga naturens bästa råvara en härlig sommarkväll i vår vackra natur, vad mer kan man önska? Att det dessutom är så miljövänligt som det bara kan bli, utan långa transporter och mellanhänder, det är ett stort mervärde för mig.

"Avkoppling och spänning i perfekt kombination"

Min bästa fiskeplats är Hocksjön. Den är lättillgänglig, har en otrolig omgivning och bilväg hela vägen ner till sjön, där det finns gapskjul med möjligheter att grilla och umgås. Hocksjön passar både gammal som ung och fisket brukar vara väldigt bra, helt enkelt en toppenplats!”

EN UPPSJÖ FISKEMÖJLIGHETER

I Svegsbygden finns gott om fiskemöjligheter, i en närmast orörd miljö med ett spännande och varierat växt- och djurliv. Här kan du slipa flugfisketekniken i strömmarna under hösten när harren är i högform eller så kanske du är på hugget när det vakar som mest under högsommaren? Oavsett när och vad du vill fiska har Sveg något att erbjuda. På visitsveg.com har vi samlat info om mängder av fiskevatten, men som en liten försmak kan vi nämna att man i Svegssjön kan få både gädda och abborre på kroken och längs Ljusnan får bekanta sig med landskapsfisken harren. Sedan slutar naturligtvis inte fiskeäventyret i Sveg, utan det fortsätter i alla väderstreck. Fiskekort För att ta del av våra fina fiskevatten är fiskekort ett måste. Det finns i dagsläget inget kort som gäller för hela Svegsbygden utan det är olika kort beroende på var du tänkt fiska. Många fiskevårdsområden är anslutna till iFiske. Mer info om fiskekort hittar du på visitsveg.com.

Hocksjön K KÅRTJÄRNS JAKT- OCH FISKECAMP

Kårtjärn

23 km nordväst om Sveg ligger en perfekt plats för jakt-, fiske- och naturälskaren. Här kan du njuta av en god natts sömn, god mat och gott sällskap efter en lyckad fiske- eller jaktdag. Tar du en kort promenad till vattnet möts du av en vedeldad bastu med brygga. En bit bort på skiftet finns jakttorn och en mysig jaktstuga med eldstad, där man kan samlas efter en heldag i Kårtjärns skogar. Kontakt för mer info och bokning: Svenne 070 210 44 40, Ingemar 070 301 71 70

6

visitsveg.com


Glötessjön 62°05'52.0"N 13°30'25.5"E

Kärlek vid för sta kastet

Lofsen 62°00'20.0"N 13°40'32.1"E

Kårtjärn 62°09'36.1"N 14°04'40.6"E

Ljusnan 62°01'49.5"N 14°21'25.8"E

Linsellborren 62°07'55.9"N 13°55'45.3"E

Äggardammen 62°01'31.2"N 14°16'52.3"E

7


Öppet dygnet runt

BERNERS MER FRITID

-När du hyr av oss På harjegardar.se kan du registrera dig och söka bland våra lediga lägenheter. Välkommen att ringa eller besöka oss 0680 169 50 Fjällvägen 5, Sveg

MOBILA VERKSTAD Berners har öppnat en ny verkstad i Svegs industriområde, med Ola Thyllman i förarsätet. Ola har arbetat som bilmekaniker i 30 år och erbjuder såväl service som mindre reparationer. De dagar verkstaden inte är bemannad färdas Ola mellan Sveg, Funäsdalen och Vemdalen för att assistera bilägare.


Vi har öppnat verkstad i Sveg. Måndag, onsdag, fredag är vi på plats i Sveg. Övriga dagar är verkstaden mobil, på tisdagar finns vi i Funäsdalen och torsdagar i Vemdalen. Välkommen att boka service på 0680-71 89 45 eller berners.se

BERNERS.SE


SVEGSPROFILEN

" s u k o f i e j d ä l g l e p s d e "M Vad är historien bakom Logrock? Begreppet ”Logrock” myntades i en legendarisk annons från 1959 och vem vet, hade inte jag återupptäckt det hade det kanske fallit i glömska i all evighet. Det man syftade på då, precis som nu, är mötet och kärleken mellan logdans och rock.

Vad betyder Logrock för dig? För mig är det en korsning mellan amerikansk tonårskultur från 50-talet och svensk landsbygd. Det ska kännas genuint och miljön är oerhört viktig, med trägolv, kulörta lampor, el-gitarr, dragspel och Rock ’n’ roll. Hur vill du att det ska upplevas av publiken? Det ska vara en folkfest där man möts över generationsgränserna och njuter av bra livemusik med spelglädje i fokus. Jag vill förmedla en positiv stämning och bädda för hjärtliga möten mellan musik och publik. I år är det väl inte bara i Sveg som Logrock ljuder genom sommarnatten? Det stämmer, i år startar vi ”Logrock på turné” och sprider den svängiga svegska andan till fler platser i landet. Men sommaren avslutas självklart med en stor final på Storöns Folkpark i Sveg den 26/8, med ett eget sammansatt program där även överraskningar kan förekomma… Torgny "Kingen" Karlsson är född och uppvuxen i Sveg och nu bosatt i Hackås. Han är heltidsarbetande musiker/artist och har turnerat konstant sedan 1981. Kingen är även huvudfigur i projektet ”När Rocken kom till Sveg”, som blev bok, CD-skiva och dokumentärfilm med över en miljon tittare på SVT – och banade väg för en rikstäckande turné 2014 med 90 föreställningar från Kiruna till Ystad.

10

visitsveg.com

TORGNY

KINGEN KARLSSON


VISITSVEG.COM


KALENDER

Sommarens höjdpunkter! JUNI

29/6 BINGO

Kl. 18.30 på Svegs skidstadion. Bilspel samt möjlighet att sitta inomhus. Fikaförsäljning i serveringen.

JULI 4/7 SOMMARMARKNAD

Hitta sommarfavoriter för både stora och små. Fantastiska fynd, härlig atmosfär och underhållning på scen.

5/7 SOMMAR PÅ GAMMELGÅRDEN

Ett kultur- och matevenemang där du kan provsmaka delikatesser från Syrien, Eritrea och Somalia. Musik och underhållning kl. 12.00 och kl. 13.30. Flötgröt, gum, hembakat tunnbröd och fika till försäljning.

6/7 BJÖRNFESTEN

Årets upplaga av Björnfesten går av stapeln 6–8 juli på Storöns Folkpark. Fest i tre dagar med mat och livemusik. Helgband kostar 350 kr och finns att köpa på Circle K. Området är öppet kl. 18.00–01.00 och coverbandet No Comments står för underhållningen.

6/7 BINGO

Kl. 18.30 på Svegs skidstadion. Bilspel samt möjlighet att sitta inomhus. Fikaförsäljning i serveringen.

7/7 BJÖRNFESTEN

Området är öppet kl. 18.00–01.00 och bandet Balboas underhåller på kvällen.

7/7 GRÄNSKATTEN

Kl. 14.00 är det teaterföreställning på Storön med Lule Stassteater, för barn mellan 6–15 år. En föreställning om trygghet, gränser, regler och om rädslan för det främmande.

7/7 MYGGJAKTEN

Motocrosstävling på motorstadion i Byvallen strax söder om Sveg. Deltävling ett av tre (Sveg, Krokom och Njurunda).

8/7 BJÖRNFESTEN

Området är öppet kl. 14.00–01.00. Företagsfejden går av stapeln kl. 15.00 och det följs av After fejd med Balboas.

11/7 SOMMARMARKNAD

Kingen gästar marknaden och bjuder på en försmak av höstens Logrock. Dessutom en inspirerande modeshow med kläder från butiker i Sveg.

12/7 SOMMAR PÅ GAMMELGÅRDEN

Musik och underhållning kl. 12.00 och kl. 13.30. Flötgröt, gum, hembakat tunnbröd och fika till försäljning. Och varför inte prova lyckan i tombola?

13/7 BINGO

Kl. 18.30 på Svegs skidstadion. Bilspel samt möjlighet att sitta inomhus. Fikaförsäljning i serveringen.

15/7 STEFAN STRÖMS KULTUR- & MUSIKFEST

I Ängersjö Kojby kl. 13.00–16.00 med artister som Lalla Hansson, Peter & Åsa Subäck, Gruppen Ohyvla och Southern Comfort. Årets tema är en homage till Sven-Erik Magnusson. Swish eller kontantbetalning.

15/7 LINSELLVECKAN

Första dagen på Linsellveckan bjuder på aktiviteter vid Linsellborren och Flottningsmuseet: tipspromenad, visning i museet och grillning vid Ljusnan. Start kl. 14.00. och grillen tänds kl. 17.00.

16/7 LINSELLVECKAN – KULTUREVENT

Bokmässa med författarpresentation från scenen samt loppis. Fika, korv och flötgröt till försäljning. Tid för evenemanget är kl. 10.00–15.00.

17/7 LINSELLVECKAN – FISKEDAG

Dag nummer tre bjuder på fiskeaktiviteter för både stora och små. Prova på flugbindning vid Linsell Livs, köp populära Linsellflugan och prova på flugfiske. "Put and take" i bra planterad tjärn. Dagkort 100 kr/3 fiskar. Vi samlas vid Linsell Livs för färd till tjärn.

18/7 SOMMARMARKNAD

Hitta sommarfavoriter för både stora och små. Fantastiska fynd, härlig atmosfär och underhållning på scen.

18/7 LINSELLVECKAN – BARNDAG

Barndag vid Jo-Pålsberget. Fullspäckad dag med hoppborg, ansiktsmålning, djur, bamsestig m.m.

19/7 SOMMAR PÅ GAMMELGÅRDEN

Musik och underhållning kl. 12.00 och kl. 13.30. Flötgröt, gum, hembakat tunnbröd och fika till försäljning. Och varför inte prova lyckan i tombola?

19/7 LINSELLVECKAN

Motionsbingo kl. 11.00–12.30 med start från Linsell livs. Kl. 17.30 är det presentation av kyrkan och kl. 19.00 kan du lyssna till "Musik i sommarkväll i kyrkan". Tema skymningssång. Marimba och violin med duon Stensöta, fri entré.

20/7 LINSELLVECKAN – FAMILJEVANDRING

Familjevandring i skogen runt Linsellknätten. Tipsrunda och korvgrillning står på schemat och tiden för evenemanget är kl. 11.00–15.00.

20/7 BINGO

Kl. 18.30 på Svegs skidstadion. Bilspel samt möjlighet att sitta inomhus. Fikaförsäljning i serveringen.

21/7 LINSELLVECKAN

Sista dagen på en fullspäckad vecka. Spana in gamla bruksföremål i trä på Linsell Livs mellan 10.00–17.00, delta i bouletävling vid golfen kl. 14.00 och avsluta med grillning kl. 17.00.

21/7–22/7 HÄRDALSYRAN

Folkfest med bland annat Doug Seegers och Ace Wilder. Läs mer på hardalsveckan.se.

25/7 SOMMARMARKNAD

Hitta sommarfavoriter för både stora och små. Fantastiska fynd, härlig atmosfär och underhållning på scen.

26/7 SOMMAR PÅ GAMMELGÅRDEN

Musik och underhållning kl. 12.00 och kl. 13.30. Flötgröt, gum, hembakat tunnbröd och fika till försäljning. Och varför inte prova lyckan i tombola?

27/7 BINGO

Kl. 18.30 på Svegs skidstadion. Bilspel samt möjlighet att sitta inomhus. Fikaförsäljning i serveringen.

29/7 BARNVANDRING

Spännande vandring för barn från 6 år (under 6 år i vuxet sällskap), genom riktig trollskog till toppen av Sätervålen. Det kostar 50 kr/barn och fika ingår i priset. Start kl. 13.00.

AUGUSTI 1/8 SOMMARMARKNAD

Marknaden gästas av Strisvara – ett musikprojekt skapat av kvinnor från Indien, Jordanien, Zimbabwe, Norge, Sverige och Sápmi. Föreställningen är en försmak av Strisvaras konsert i Svegs biograf den 6 augusti.

3/8 BINGO

Kl. 18.30 på Svegs skidstadion. Bilspel samt möjlighet att sitta inomhus. Fikaförsäljning i serveringen.

6/8 KONSERT MED STRISVARA

Ett internationellt musikprojekt som erbjuder en musikupplevelse utöver det vanliga, av och med kvinnor från Indien, Jordanien, Zimbabwe, Norge, Sverige och Sápmi. Svegs biograf kl. 13.00.

8/8 SOMMARMARKNAD

Du missar väl inte sommarens sista marknad? Sommarfavoriter för både stora och små. Fantastiska fynd, härlig atmosfär och underhållning på scen.

10/8, 17/8, 24/8 BINGO

Kl. 18.30 på Svegs skidstadion. Bilspel samt möjlighet att sitta inomhus. Fikaförsäljning i serveringen.

26/8 LOGROCK

Rock ’n’ roll och nostalgi på Storöns Folkpark. Dagen inleds kl. 12.00 med bakluckeloppis, nostalgibilar och cruising. Kl. 20.00 öppnas portarna till Logrock 2017 och underhållning med artister som Kingen & his Sveg allstars, Ewert Ljusberg & The Logrockers, The Bomps, Bob, Hank & Joe och Sigge Hill. Mat och dryck finns att köpa under hela dagen.

31/8 BINGO

Kl. 18.30 på Svegs skidstadion. Bilspel samt möjlighet att sitta inomhus. Fikaförsäljning i serveringen.

SEPTEMBER 2/9 GUIDAD VANDRING

Kl. 09.00 startar en guidad vandring genom Linsells vildmark. Via Lill-Lindalen tar vi oss upp på fjället i Linsell. 200 kr/person (70 kr för medlemmar i Linsells vandringsförening) Fika och lunch ingår.

På visitsveg.com finns mer info om evenemangen och kontaktuppgifter för de event som kräver anmälan. 12

visitsveg.com


Semestershopping

SHOPPING

När man har semester vill man att allt bara flyter på. Det gör det i Sveg. Här hittar du allt för grillen, löprundan, badutflykten, trädgården m.m. Det mesta i serviceväg ligger dessutom mitt i centrala Sveg.

13

7

12

11 27

14 21

10

15

28

22

4

5

17 16

6 1 2

25

18

8

3 19

20

9 23

26

24

29

1 Solglasögon barn Norr (Sperrings Optik 199:-), 2 Solglasögon Norr (Sperrings Optik 399:-), 3 Solglasögon RayBan (Sperrings Optik 1 800:-), 4 Örhängen Desigual (Saffran 299:-), 5 Örhängen Desigual (Saffran 299:-), 6 Mobiltelefon Galaxy S8 (Ring Up 8 495:-), 7 Högtalare Marshall (Salab 2 895:-), 8 Sandal Inblu (Bittes Hälsobod 650:-), 9 Hylla med belysning Shelfie (Svegs Möbler 1 275:-), 10 Briketter/Grillkol Änglamark (Coop 3 för 99:-), 11 Vattenspridare Gardena (RMA Service 305:-), 12 Crosshjälm/Googles Just One (Ljungbergs Motor 1 783:-/243:-), 13 Solros/Vit keramikkruka (Floristen 75:-/95:-), 14 Myra Wikholm Form (Floristen 95:-), 15 Grillredskap 2 delar Weber (Ica Supermarket 449:-), 16 Marshmallows Nicolas Vahé (Sextifyrakvadrat 59:-), 17 Chokladfondue Nicolas Vahé (Sextifryrakvadrat 99:-), 18 Spices Chicken Nicolas Vahé (Sextifyrakvadrat 149:-), 19 Brevpress Broste Copenhagen (Sextifyrakvadrat 149:-), 20 Kapsylöppnare fjäder Pipol´s Bazaar (Sextifyrakvadrat 189:-), 21 Termos Sagaform (Härjedalens Telemarketing 245:-), 22 Jaktkniv EKA (Maskin & Profil 695:-), 23 Ekologisk Kokosolja BIOFOOD (Café Cineast 99:-), 24 Ekologisk Gurkmejajuice BIOFOOD (Café Cineast 129:-), 25 Löparsko dam Saucony (Sportringen 1 899:-), 26 Löparsko herr Saucony (Sportringen 1 899:-), 27 Bikini Överdel/Underdel Trofé (Ada & Arvid 249:-/199:-), 28 Lackpensel 70 QPT (Hermanssons Färg & Måleri 93:-), 29 Bits sats Luna (Karl Hedin 189:-)

13


AKTIVITET

SVEGS GOLFBANA

Oavsett om du vill ta en runda på egen hand eller anordna en tävling är detta banan för dig. I Byvallen, precis vid E45:an, ligger Svegs Golfklubbs natursköna 9-hålsbana som har alternativa tees på varje hål – vilket ger dig 18 olika utslagsplatser. Förutom själva banan finns träningsområden med både driving range och övningsgreen.

Foto: Hans Perfors

VANDRA I LINSELL

Goda utsikter för vandring

Barnvänliga

badplatser

Linsells Vandringsförening har markerat upp en led på 5,4 km – som börjar vid Vålvallen och bjuder på ca 2,5 h vandring vid Sätervålen. Förutom vandring i orörd natur, en topp 900 meter över havet, chans att se björn, älg och ett rikt fågelliv, har man här Svegsbygdens kanske bästa utsikt. Man ser bland annat hela vägen till Sveg, Funäsfjället, Vemdalsfjället, Sonfjället och Lofsdalen. Under sommaren anordnas vandringsaktiviteter för både vuxna och barn, mer info om det hittar du på linsellsvandringsforening.se.

BADPLATSER

Byvallen Ett stenkast från Svegs golfbana kan du ta ett dopp i både Ljusnan och Vallsjön. Härjeåsjön Ungefär 2 mil från centrala Sveg ligger Härjeåsjön, som inte bara är ett fiskrikt vatten utan även har en fin och barnvänlig sandstrand. Följ vägen från Sveg mot Lillhärdal så ska det inte vara några problem att hitta. Herrö En naturskön badplats på en halvö i Svegssjön. Ett måste för idyllisten. Linsell Ca 3 mil från Sveg ligger Linsellsjöns badplats. Långgrunt, barnvänligt och sandstrand – ett perfekt tillhåll för barnfamiljer! Sandtjärn 500 meter från centrala Sveg ligger denna pärla. En liten barnvänlig badplats med sandstrand och brygga. Svegssjön Ca 4 km från Sveg ligger Svegssjöns badplats Dammen. En barnvänlig historia med härlig inramning och sandstrand. Ytterberg 1 mil från Sveg hittar du Nordsjöns badplats. Den är trestjärnig, har sandstrand, brygga och en ö ca 150 meter bort för den som vill ta en simtur. På visitsveg.com hittar du en karta över badplatser i Svegsbygden.

14

visitsveg.com


Svegsbadet 62°01'53.2"N 14°21'35.9"E

Björntrampen 62°01'28.2"N 14°22'53.6"E

Aktivera ! g e v S i g i d

Skidstadion 62°01'05.3"N 14°21'31.1"E

Linsellsjön 62°09'01.2"N 13°57'21.1"E

Svegs IP 62°01'37.8"N 14°20'34.3"E 15


Arbeta hos oss Hoppas att du gillar Härjedalen och njuter av din vistelse i vårt vackra landskap Inom Härjeånskoncernen är vi glada över att bo och verka i den här miljön när vi producerar, distribuerar och säljer energioch kommunikationslösningar

Hör av dig till oss med ditt CV: rekrytering@harjeans.se

HEJ SJUKSKÖTERSKA!

Alla som behöver ska få bra vård och omsorg. Även på sommaren. Därför behöver Härjedalens Kommun fler legitimerade sjuksköterskor under juni, juli och augusti. DITT JOBB ÄR VIKTIGT Vi arbetar med hemsjukvård i vanligt boende och vård- och omsorgsboende. Ditt jobb är att göra medicinska bedömningar, hantera läkemedel och ge stöd och råd till omvårdnadspersonalen. Du planerar hälso- och sjukvårdsinsatserna för den som behöver vård. En bra kontakt med anhöriga är också ditt ansvar. Det kräver både beslutsamhet och analytiskt tänkande. Även arbete dagtid som sjuksköterska på korttidssenheten Tallen samt att i samverkan med Regionen och Svegs Hälsocentral ansvara för vård av patienter inneliggandes på närvårdsplatserna. DET HÄR ÄR DU Tycker du om att arbeta självständigt men i samarbete med vårdpersonalen i teamet? Det är bra, för vi söker en person med god förmåga att handleda och hålla ihop alla insatser. Vi arbetar alltid med en helhetssyn kring patienten. Där har du din styrka. Du är legitimerad sjuksköterska. Du har god vana av IT-baserade journalsystem och kan uttrycka dig väl i tal och skrift på svenska. All erfarenhet från vård och omsorg är meriterande men även arbetslivserfarenhet i övrigt. Körkort är ett krav eftersom du ofta jobbar hemma hos patienterna. Du ger dem trygghet.

SykesSwedenAB

sykes_sveg

m.me/SykesSwedenAB

Ansök idag för att bli en av dem som representerar några av dagens ledande varumärken! Mail:hrseevg@sykes.com Tel:0680-716000

DET HÄR ÄR VI Härjedalen är en attraktiv kommun där det är lätt att leva. Vår vision, I Härliga Härjedalen finns Livskraft, Äkthet och Närhet, visar vad vi står för: Livskraft- företagsamhet, nyfikenhet och utvecklingslust präglar såväl näringsliv som skolor, byar och föreningar. Äkthet – med naturen, kulturen och traditionen som utgångspunkt står Härjedalen för kvalitet, kunnande och hållbar utveckling. Närhet – Härjedalen ska finnas mitt i världen och präglas av närhet, värme öppenhet och tolerans. Vi söker även tillsvidare personal som sjuksköterskor, arbetsterpeuter och sjukgymnaster. Tillsammans blir vi bättre. Sök jobbet nu!

marianne.aslund@herjedalen.se

Mediamakarna Grip AB, mediamakarnagrip.se - Foto: Morgan Grip/Mediamakarna Grip

Ett expanderande bolag på en marknad i förändring behöver ständigt fylla på med nya kollegor och kompetenser


Sommar på Svegsbadet

Sommartider vecka 25–34, mer info på herjedalen.se.

Juni

Anmäl er till årets Bonussim och simma ihop till en härlig bastukväll hos oss, simperiod 1/6–31/8.

Juli

Alla barn mellan 6 och 15 år badar gratis.

Augusti

Vid köp av årskort vecka 34 bjuder vi på ett aktivitetskort 10 klipp/aromabastu, vattengympa. Anmälan till höstens simskolor senast 13/8.

WSA SLEDDOG WORLD CHAMPIONSHIP

2000 hundar, 250 förare, 20 nationer VM I DRAGHUND 8 till 11 mars 2018 www.sveg2018.com


ÅRETS SIBYLLA-RESTAURANG

PROVA NYA BRIOCHE Sibylla Sveg Ljusnegatan 2 Öppet: Alla dagar 10–21


BOENDE

I Sveg finns rum för alla Ser du fram emot hotellfrukost, vill du laga alla måltider själv eller varför inte leva av naturens skafferi? Oavsett vad du väljer bjuder Svegsbygden på såväl god natts sömn som närhet till natur- och kulturupplevelser.

På VISITSVEG.COM hittar du ditt boende i Svegsbygden.

BO NÄRA LJUSNAN PÅ VÅR CAMPING! Vi har fina stugor, husvangsplatser och nyrenoverade servicehus.

Tel: +4668013025 Mail: info@svegscamping.se


KULTUR

GAMMELGÅRDEN

Mitt i centrala Sveg ligger Gammelgårdens friluftsmuseum. Här kan du uppleva hur svegarna bodde, levde och verkade förr. Kika in i ett 30-tal hus och beskåda ca 5 000 bruksföremål från fornstora dagar. Samtliga hus är noga utvalda och hitflyttade från olika byar i Svegsbygden. Entrén hittar du i korsningen Jämtlandsgatan/Tysta vägen.

g a l s g n i v s n e d i t n n ä K

ÄLVROS KYRKOR

Är du på landmärkesjakt får du inte missa Älvros. Här finns två riktigt fina kyrkor – den ena (se bild) anses till och med vara en av Sveriges vackraste. Denna kyrka har flyttats runt i Älvros för att 1638 hamna på den plats där den står idag, vid Norrälvens strand. Kyrkan blev i samma veva som det dubbelt så lång och ungefär ett sekel senare gjordes kyrkan om till en korskyrka (byggnaden formad som ett kors).

STORÖNS FOLKPARK

Den älskade folkparken har genomgått en helrenovering, initierad och genomförd av eldsjälar från Svegsbygden. Det blev en ordentlig ansiktslyftning samtidigt som man lyckades bevara den genuina folkparksidentiteten. Här sjuder det av liv under sommarhalvåret och under nypremiären testade man att ha lägre inträde för att locka mer folk – det kom mycket folk men de flesta valde att betala fullt pris. Det säger mycket om svegarna och kärleken till sommarens främsta samlingspunkt.

Statue of integrity 20

visitsveg.com

GARBOSTATYN

Någonstans i skogen väster om Lillhärdal har du möjlighet att se en staty av Greta Garbo. Statyn har skapats av konstnären Jón Leifsson på uppdrag av Fotografiska museet i Stockholm. Konstnären har valt att placera statyn ”Statue of integrity” något avsides i skogen, då Greta Garbo var en tillbakadragen person med stor integritet.


Hervis 62°01'34.1"N 14°22'54.4"E Mankellbron 62°01'45.3"N 14°21'19.4"E

Där natur möter kultur

Älvros kyrka 62°02'54.2"N 14°38'49.8"E

Kojbyn 61°59'37.6"N 14°51'40.1"E

Trollvägen 62°00'46.0"N 14°52'30.5"E

Utsikternas by 62°06'38.6"N 14°15'13.6"E

Träbjörnen 62°02'03.1"N 14°21'55.2"E

21


Beggas Bygg och Golv 070 245 40 71 Robin Bergström Bygg Bygg och Golvslipning. 072 525 11 29

SERVERING I EN GAMMAL FLOTTARKOJA Öppet må-to kl. 11-16, juni t.o.m. augusti. Pubkvällar & övriga öppettider - se annonsering. Tel. 0680-320 22, 163 31

Välkommen! LIBERALERNA VÄXER I HÄRJEDALEN

VILL DU OCKSÅ VARA MED OCH PÅVERKA FRAMTIDEN I HÄRJEDALENS KOMMUN? KONTAKTA: EVA-BRITT BOIJ 070-361 01 97 • MARIA NORDKVIST 070-640 20 77 KERSTIN WEIMER 070-640 00 92 • BABEN PERSSON 070-551 09 35 harjedalen@liberalerna.se

Kom och spela golf i sommar på Härjedalens finaste niohålsbana! Greenfee seniorer 220 kr Greenfee Juniorer 100 kr Eller varför inte ta en golfkurs hos vår instruktör Rickard Olofsson. Vi erbjuder dessa kurser: Måndagar kl 19-20 Dam/Tjejgolf Pris: 100 kr Onsdagar kl 19-20 Ungdoms/juniorträning Torsdagar kl 19-20 Herrgolf Pris: 100 kr Intresserad av Nybörjarkurs? Anmäl ert intresse till My på vårt kansli: epost: info@svegsgk.se eller 0680-12100. Besök svegsgk.se för mer info.

Taxi Däckförsäljning Däckservice www.bohlinstaxi.se

Järnvägsgatan 10, Sveg


Hitta värdet i din skog TILLSAMMANS MED VÅRA EXPERTER Emil Gunnarsson 076-824 94 33 Södra Jämtland, östra Härjedalen Andreas Martinsson 073-052 76 57 Härjedalen

www.holmen.com

Polaris ATV Snöskoter ( dealer of the year 2016) CF Moto ATV • Klim & FXR kläder • ELON vitvaror Digitalbutikerna radio & TV parabol & antenner Linder aluminiumbåtar • Mercury båtmotorer Fordonsverkstad för ATV & snöskoter Fogelsta släpvagnar & båttrailer Salab, Järnvägsgatan 3, 842 32 Sveg Telefon: 0680-71 83 30 | Fax: 0680-71 83 33 www.salab.nu | info@salab.nu | verkstad@salab.nu


Snabbaste vägen mellan Härjedalen och Stockholm Kampanjbiljetter från 595 SEK Kontakta oss på direktflyg.com Tel. 0770-790 700 bokning.airport@herjedalen.se Tel. 0680-100 95

ob e Re da grän s ga r fö s a t i 1 re nd 4 ast me * d ba Inla ne n d ko r te st!

1.9 9

5 :-

Köp Inlandsbanekortet och upplev Sverige från sin bästa sida. Under 14 dagar reser du obegränsat på Inlandsbanan, gör spännande avstickare till närliggande äventyr – och fortsätter resan när du själv vill.

nestorville.se

Din flygplats i Härliga Härjedalen

Åk Inlandsbanan i sommar! Inlandsbanekortet gäller under sommarsäsongen 12 juni–20 augusti med dagliga turer både norrut och söderut. *Två barn upp t.o.m. 15 år reser gratis med vuxens sällskap. Ungdomar 16–25 år får 25% rabatt och pensionärer 10%.

Du kan givetvis även köpa vanliga tågbiljetter på Inlandsbanan – för enklare äventyr.

#mittiäventyret

www.inlandsbanan.se | boka@inlandsbanan.se | 0771- 53 53 53

Missa inte bilagan Vinter i Sveg – tillgänglig från november 2017. Vid annonsering se info på happysveg.se eller maila kontakt@happysveg.se.

Profile for visitsveg.com

Sommar i Sveg 2017  

visitsveg.com

Sommar i Sveg 2017  

visitsveg.com

Profile for visitsveg
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded