Page 1

Skärgården Bruken Städerna Havet INSPIRATION • MÖTEN • ÄVENTYR & NATUR • LOKALA LÄCKERHETER • KULTURUPPLEVELSER | 2017

Fejan Outdoor En skärgårdspassion

Toscana

Väddö – Roslagens

Öregrund Augmented history

ROSLAGEN – THE COASTAL COUNTRYSIDE OF STOCKHOLM


Se hela smyckeskollektionen från Spring/Summer 2017 i våra butiker.

Zen stengodskollektion, tillverkad för hand i Nepal.

VÄLKOMMEN TILL OSS

Restaurangen i Gåsvik fokuserar på vällagad mat baserad på lokala råvaror.

Gåsvik • Norrtälje • Grisslehamn • Öregrund

Klassiker från Edblad

Vi vill att ett besök på Edblad ska vara en upplevelse, oavsett om du besöker oss i butik eller kommer till restaurangen i Gåsvik. Vi lägger stor vikt vid detaljer och att alla sinnen ska få en del av upplevelsen. I Gåsvik på Väddö har vi butik, outlet och restaurang, en perfekt utflykt en ledig dag. Se edblad.com för öppettider och evenemang eller följ oss på Facebook och Instagram.


V

älkommen till ett nytt härligt nummer av Magasin Roslagen som här verkligen låter oss smaka på det bästa av Roslagens lokala läckerheter! Vi vill särskilt locka till kulinariska äventyr på Väddö – Roslagens eget Toscana, dit matfantasterna gärna reser och där människorna värnar det lokala. Läs också om Roslagens mikrobryggerier som blir allt fler och lovordas av kännarna. Och häng med Ulf Elfving på en smakrik runda i krogstaden Norrtälje. Gör en historisk resa bland Roslagens vackra och högst levande vallonbruk som blev världsledande tack vare invandrande valloner. Njut av konst, kafé och trädgård på Länsmansgården i Åkersberga tillsammans med sjuåriga Alva. Låt dig fängslas av Siaröfortet som bjuder på spännande krigshistoria och en total skärgårdsupplevelse på nära håll. Söker du lugn och ro? Åk till ytterskärgården och upplev en tältnatt i Canvas Hotel. Här kan du vakna till fågelkvitter och känna doften av hav och gräs. Livet på Fejan är enkelt och maten smakar aldrig så bra som när du har lagat den själv ute på en muurikka. I Öregrund kan du snart förflyttas flera hundra år tillbaka i tiden och plötsligt se flermastade skepp istället för fritidsbåtar, hamnmagasin istället för restauranger och sjömän i stället för semesterfirare. Läs om det digitala fönstret till Öregrunds historia. Vi tipsar också om lekfulla äventyr i alla former. Vad sägs om zip-line, cykelpaket och Speedway i världsklass? Eller Ko-safari, kajakpaddling och en lekfull konstrunda? Och har du inte fått ”leka av dig” när sommaren lider mot sitt slut – missa då inte att vandra Nya Roslagsmarschen den 16 september med Roslagsledens fantastiska natur som kuliss. Till dess – njut av den gränslösa sommaren i ­Roslagen!

Annica Norström redaktör, Roslagen & co.

Foto: David Kvart

Gisela Norén vd, Visit Roslagen

UTGIVARE Magasin Roslagen ges ut av destinationsbolaget Visit Roslagen AB och Roslagen & Co. AB i samarbete. Redaktör: Annica Norström Grafisk form: Jan Elgerud Skribenter: Andreas af Malmborg, Ulf Elfving, Cenneth Sparby, Mats Wigardt, Pär-Eric PEK Karlsson, Anders Håkansson, Sofia Händel, Gisela Norén, Annica Norström

1 / 2017

Roslagen – the coastal countryside of Stockholm!

KONTAKT Gisela Norén, Visit Roslagen info@visitroslagen.se Annica Norström, Roslagen & Co. info@roslagenco.se

TACK Varmt tack till annonsörer, ­ samarbetspartners och medarbetare!

ANNONSBOKNING Roslagen & Co. Annica Norström info@roslagenco.se 070-241 20 95

TRYCK Strokirk-Landströms AB, Lidköping 2017. Upplaga: 50 000 ex.

3


VISIT ROSLAGEN

Visit Roslagen inspirerar och informerar så att du får chans att upptäcka det allra bästa av Roslagen. Från väster; Caroline Bouvery-Holm, Ulrika Ahlinder, Thérèse Carlström, Marie Schinkler, Gisela Norén, Karin Moberg, Annette Lindström och Sofia Händel.

HÄR NÅR DU HELA ROSLAGEN

EGEN DESTINATIONSGUIDE

Visit Roslagens turistbyråer inspirerar, informerar och bokar allt från boende till evenemangsbiljetter och upplevelsepaket! Välj personlig kontakt och service eller bli inspirerad och boka direkt på roslagen.se. Visit Roslagens konferensbokning Roslagskonferens servar dessutom alla som planerar en konferens, kick-off eller gruppresa att hitta rätt anläggning för sitt arrangemang.

Ladda ned din egen destinationsguide till Norrtälje, ­Östhammar, Österåker och hela Roslagen. ArrivalGuides destinationsinformation finns att hämta både på roslagen.se, arrivalguides.com samt via researrangörer och flygbolag. ArrivalGuides finns också i App Store och Google Play.

Vi hörs på +46 767 650 660 info@visitroslagen.se

VÄLKOMMEN TILL ROSLAGENS ­TURISTBYRÅER

Öregrunds turistbyrå Hamntorget, Öregrund

Här får du all hjälp du behöver för en fin vistelse i Roslagen!

Österbybruks turistbyrå Österbybruks Herrgård

Norrtälje turistbyrå Lilla Brogatan 3, Norrtälje Österåkers turistbyrå Storängstorget, Åkersberga

På roslagen.se hittar du mer information om öppettider och var du kan hitta turist­ information och Info-Points på andra platser i Roslagen.

Östhammars turistbyrå Rådhustorget 1, Östhammar

Välkommen att kontakta oss! +46 767 650 660 • info@visitroslagen.se

22 fina hotellrum med gratis wi-fi

Vill du veta vad som händer i Roslagen – följ oss gärna:

Visit Roslagen

Konferens för upp till 40 personer

Visit Roslagen

ArrivalGuides Stockholm Archipelago

Restaurang med 120 platser

0176-70 04 50 www.atellet.se

Dessutom har vi bastu, bar och plats för 100 personer på uteserveringen på åkanten!

4

åtellet-annons.indd 1

1 / 2017

2015-04-09 07:54


INNEHÅLL

5 8

Rospiggarna

44

3 mil

46

Bo i Roslagen

49

Evenemangstips

50

Redaktionen tipsar

52

Speedway och Hallstavik. – på ren vilja.

Äntligen

3

Typiskt Roslagen!

7

Magasin Roslagen! Roslagssymboler i urval.

Väddö

Roslagens Toscana.

8

30

Herr Salladins magiska äventyr.

14

Jäst

14

Pakettips

53

Med Alva på Länsmansgården

17

Smak av Roslagen

54

Lekplats Roslagen

20

34

Dröm i Roslagen

56

Fejan Outdoor

22

40

Våra smultronställen

58

Paddla kajak

26

Roslagskarta

59

i Roslagen.

För vuxna och barn.

Vakna till Passionen. Astrid berättar.

2017.

Något att äta och dricka.

Turistbyråns egna favoriter.

Smaka på Norrtälje 28 Ulf Elfving är vår ciceron.

40

Bruno

42

i Roslagen.

Firar 100 årsjubileum

1 / 2017

37

en

Vallonbruk

bil

37

Augmented Reality.

mo

Öregrund

i fred och krig.

28

ed

34

m sa

Siaröfortet

– får liv igen.

22 sre

30

Med symbolförteckning.

id nt E

Furusund

Boenden i alla former.

44 5


kontakta oss på Mail : info@ssnorrtelje.se Ring: 017619140 för mer information.

www.ssnorrtelje.se

LEKFULLT I RÅNÄS

restaurang konferens möten

K

Rånäs slottspark och slott fylls återigen av konstverk ute och inne. Temat för årets konstsalong är Homo Ludens – ”den lekande människan”.

ORD : Andreas af Malmborg

anske var leken allra först. Kan det vara så att leken är grunden för vår mänskliga kultur? Lek utan något annat syfte än att roa och ändå kan leken utveckla samhället.. Rånässalongen är inne på sitt fjärde år och i år handlar det om lek. Årets tema är Homo Ludens – ”den lekande människan”. Rånässalongen är en jättestor konstutställning. Konst i slottsparken, konst i vattnet och konst i buskarna och konst inomhus. Uppemot femtio olika konstnärer ställer ut sina verk, mest utomhus. – Bättre och större än någonsin, förklarar projektledaren Mai Lundell förtjust. Några namn ur högen: mediekonstnären Teresa Wennberg, glaskonstnären Nina Westman, dans- och filmkonstnären Maud Karlsson och Roslagskonstnären Jakob Krajiç. Leken stimulerar sinnena, utvecklar tanken och kroppen. För vuxna är leken en chans att inse hur mycket skapandet betyder för vårt välbefinnande. Rånäs gästas också av Tillitsverket som bjuder lekfulla aktiviteter och inspirerande smakprov ur upplevelseutställningen Skapa, Leka, Lyssna – En hyllning till människans skaparkraft samt inspirationsfilmen Den Lekande människan – En film om lek och tillit. Salongen i Rånäs Slottspark är öppen från 2:a juli till 13:e augusti. Öppet är det tisdag – söndag kl 11-17 med dagliga visningar. Sommarkafé och lunchservering finns. TITTA OCKSÅ IN På http://www.ranassalongen.se/ http://tillitsverket.se/

6

1 / 2017


Typiskt Roslagen!

s/s Blidösund är skärgårdens och Roslagens sista genuina koleldade ångfartyg. Ett flytande museum som erbjuder turer ut i Roslagens skärgård. Missa inte sommarens ljuvliga fredagstur från Stockholm till Norrtälje!

En oemotståndligt god och vacker roslagssymbol som har en kryddig smak med inslag av arrak, apelsin, honung och svart te. Serveras vid cirka 40°C till ärtsoppa, eller kyld som avec. – Punschen innehåller plommonsprit som vi destillerat (förutom arrak, som är ett måste). Den är mindre söt och har en mjuk arraksmak som påminner om en len ­sommarbris på havet, säger Richard Jansson på det ­prisbelönta destilleriet Norrtelje brenneri.

TELLUS Tellus urnan är skapad av Susanne Appel – en av Roslagens välrenommerade formgivare. Urnans runda form står för jorden; för början, slutet och oändligheten. Orden och färgen på sidenbandet fångar essensen av den närstående. Den vita fjärilen på magnet – som kan tas av och sparas – står för hoppet, livets föränderlighet och den tidlösa kärleken. Idén om Tellus urnan föddes i samma stund som Susanne tog ett sista farväl av sin älskade pappa. – Med färg & form vill jag kunna hjälpa anhöriga att skapa ett personligt avsked, en sista kärleksfull handling. Susanne är utbildad möbelformgivare & inredare och driver företaget Millennium Design.

1 / 2017

ÄNGSÖ

Flakmoppens land

ROSLAGSPUNSCH

s/s Blidösund

Här presenterar vi ett litet urval av starka roslagssymboler och företeelser som på olika sätt ger Roslagen sin själ och karaktär. Så typiskt Roslagen, helt enkelt.

Sveriges första nationalpark Ängsö bjuder på en vän och behaglig skärgårdsmiljö med all den blomsterprakt Roslagens skärgård är känd för i ett välbevarat och sällsynt genuint odlingslandskap från 1800-talet. Kom hit i slutet av maj när Adam och Eva blommar i tusental! Det första numret av Albert Engströms egen skämttidning Strix kom ut 1897. Tidningens måtto var Tål intet ont i världen, men var glad åt allt gott. Strix betyder uggla på latin. Verner von Heidenstam, Gustaf Fröding, Carl Larsson och Bruno Liljefors medverkade i det första numret. Strix gavs ut en gång i veckan ända till 1924.

Strixugglan

I Roslagens bilfria skärgård tar man sig lätt fram med flakmoped. Ett praktiskt och charmigt fordon som fraktar allt från matvaror till virke och väskor som kommer med glada sommargäster till ångbåtsbryggan. Välkomna!

REDAK­ TIONENS VAL

TÄNDKULEMOTOR En tändkulemotor, även kallad råoljemotor, är en förbränningsmotor av kolvtyp som använts till att driva allt från fiskebåtar och traktorer till sågverk. Motorfabriken Pythagoras i Norrtälje tillverkade tändkulemotorer av märket Fram och Drott. I dag är Pythagoras ett levande industrimuseum, komplett med fungerande produktionsanläggning och kontor.

7


LOKALA L CKER­ HETER

Tosc VÄDDÖ – ROSLAGENS

Väddö är Roslagens Toscana. Ett böljande odlingslandskap dit matfantasterna gärna reser. Här möter du människorna som värnar det lokala, i form av eko-grönsaker, kött, fisk och mejeriprodukter. ORD: Cenneth Sparby BILD: Lasse Modin m fl

8

1 / 2017


ana 1 / 2017

Foto: Bosse Lind.

9


LOKALA L CKER­ HETER

D ROSLAGEN’S TUSCANY

Väddö is like a Tuscany in Roslagen – a rolling farming landscape to which food enthusiasts flock. Here there are small-scale producers that promote local foodstuffs in the form of organic vegetables, cheese, fish, meat, chocolate and dairy products. It’s easy to be tempted to linger on Väddö, not least because of the countryside and the food. The Roslagsleden trail’s perhaps most scenic stretch is also here, and winding roads invite one to take relaxing bicycle tours between farm shops, producers and bars with local food on the menu.

DIE TOSKANA VON ROSLAGEN

Die Insel Väddö ist die Toskana von Roslagen – eine hügelige Landschaft voller Felder und Äcker und ein beliebtes Reiseziel für Gourmets. Hier finden Sie viele kleine Produzenten, die das Regionale achten und Fisch und Fleisch, Schokolade, Gemüse sowie Käse und andere Meiereiwaren anbieten. Eine Insel, auf der man gern länger verweilt – wegen der Natur und auch aus kulinarischen Gründen. Der Wanderweg Roslagsleden hat hier seinen wahrscheinlich schönsten Abschnitt, und die verschlungenen Wege laden auch zu entspannten Radtouren ein. Dazwischen bieten Hofläden, Bauernhöfe und Gaststätten mit Speisen aus der Region nette Abwechslung.

10

Dan Johansson, Senneby Trädgård.

et är lätt att fastna på Väddö, både för naturen och matens skull. Här har Roslagsleden sin kanske allra vackraste sträckning, som lockar vandrare i mängd under sommarhalvåret. Och de slingrande vägarna är som gjorda för vilsamma cykelturer. I trakterna kring Älmsta, Gåsvik, Senneby och Grisslehamn finns dessutom små producenter som värnar om det lokala mathantverket, med ost, grönsaker, kött, fisk och choklad i fokus.

Väddö gårdsmejeri Älmsta lockar med Väddö gårdsmejeri och kafé, som tillverkar ekologiska ostar – alla döpta efter orter i Väddöbygden. Den prisbelönta gården drivs av Hans och Yvonne Edlund, med döttrarna Elin och Cecilia. När Magasin Roslagen besöker mejeriet ystar systrarna för fullt, tillsammans med Sara Sandgren och Frida Lindqvist. Det handlar om 400 liter vitmögelost, som ska mogna i kylen under ett par månader. Syskonen är mäkta stolta över hamburgerosten – det senaste tillskottet i ostsortimentet. Vi har utgått från en klassisk industriell produkt för att göra den på ett hantverksmässigt vis. En unik ost, för vi är det enda mejeriet i landet som kommit på idén, säger Elin. Det handlar om en cheddarvariant som är ett av tillbehören till de populära hamburgarna som man serverar i boden ”Bonden och Burgaren” nere vid kanalen under sommaren. Med köttet från en grannproducent, grönsaker från Senneby trädgård och brödet från ett bageri i

Norrtälje så kunde de handgjorda burgarna inte annat än bli succé under premiärsommaren förra året. Vi får smakbitar av både cheddar- och vitmögelost, tillsammans med andra lagrade varianter. Dessutom frestar Elin med en redig rågbrödsmacka med Senneby-sallad och Arholmaost, samt nygräddad ostkaka kryddad med mandel och kardemumma. Till den får vi jordgubbssylt och hemgjord vaniljglass. För familjen gör även egen yoghurt och glass. All mjölk från de egna korna förädlas, och glassen går åt i mängder på Bondens glasskalas. Till våren kommer familjen även att öppna en klassisk lanthandel där besökarna ska kunna köpa Roslagsprodukter – allt från matbröd och bakverk till marmelader, kött och grönsaker. Vi har tydligt märkt av det ökade intresset för lokalt mathantverk under de senaste åren, och här på Väddö finns det ju så mycket att välja mellan, betonar Elin, och nämner bland annat Senneby trädgård, Roslagskött, Musko rökeri och Kröns handelsträdgård.

För design-och matfantasterna Edblad i Gåsvik är ett annat självklart stopp. Här stortrivs design- och matfantasterna, som kommer hit året runt för att botanisera i både butik och restaurang. Formgivarna Hans och Cathrine Edblad designar sedan tio år tillbaka framgångsrikt egna smycken, kläder och inredning, och har butiker på ett tiotal platser i landet, bland annat i Norrtälje, Öregrund och Grisslehamn.

1 / 2017


ROSLAGSMJÖLK – UPPSTICKAREN SOM UTMANAR Nykomlingen Roslagsmjölk i Väddöregionen utmanar mjölkjättarna. Fyra bondgårdar i Ånö, Barkö, Väddika och Senneby, har sedan mars 2016 slagit sig samman för att leverera sina produkter till butiker främst i Roslagen. Tanken att lansera Roslagsmjölk är inte ny. Vi försökte redan för 20 år sedan att få Arla intresserade, men lyckades inte då, berättar Sune Hansson, ordförande i Roslagsmjölk. De fyra gårdarna driver KRAV-godkända jordbruk, där mjölken man producerar förädlas av ett litet mejeri på Åland. Förutom mjölken tillverkas där naturell yoghurt, grädde och smör under namnen Roslagsyoghurt, Roslagsgrädde och Roslagssmör. Vi vill visa på vikten av närproducerade mejeriprodukter från små gårdar. Att vi kan hålla hög kvalitet i harmoni med naturen, betonar Sune Hansson. Och eko-trenden blir ju allt starkare. Ett 40-tal butiker satsar på Roslagsmjölk – även i Stockholm och Uppsala www.roslagsmjolk.se

På Edblads meny är det smaker av Väddö och Roslagen som gäller. Kökschefen Hampus Ehn har en tydlig ambition att stötta de lokala mathantverkarna. Varje måltid lagas från grunden och präglas av säsongens råvaror. Mitt motto är att laga läcker mat till rimligt pris av så lokala råvaror som möjligt, säger Hampus, som denna afton bjuder på en somrig trerättersmeny med Väddö-vinkel. Sallad från Senneby med lantägg och varmrökt Fogdölax, rimmad ugnsbakad torsk från Grisslehamn med rödbetskräm och potatiskroketter och till dessert en rostad hallon- och blåbärspaj. Mer lokalt kan det inte bli, säger Hampus nöjd där han står i köket och bakar torsken.

SmåSkaligt dryckeShantverk family owned and Small-Scale diStillery

Det är strax slut på arbetsveckan och flera kunder som handlat i butiken passar även på att köpa med sig en fredagskasse med mat. Hampus och hans köksteam erbjuder varje fredag en färdig meny att ta hem. Varmrätt och dessert, med möjlighet att även köpa med frukost. Perfekt för fritidsboende i området, menar Hampus, som denna fredag frestar med lammfärsbiffar och citronpaj från det egna bageriet. Han tipsar även om Roslagskött, en populär matproducent i Gåsvik. På Norrgården föder Per-Henric och Åsa Petterson upp välmående roslagsgrisar. I över 15 års tid har de levererat griskött till matbutiker i regionen.

VÄLKOMMEN TILL OSS PÅ EN BONDGÅRDUPPLEVELSE Bondens Glasskalas

www.roslagswhisky.se

1 / 2017

11


LOKALA L CKER­ HETER

En annan lokal kändis är Leif “Musko” Strandberg på Musko rökeri, några minuters bilväg från Gåsvik. Det som började som en hobby på 80-talet, och har nu växt till en verksamhet med både gårdsbutik och möjlighet för kunder lämna in eget kött för rökning. Under ett besök på Väddö får man heller inte missa Senneby trädgård. En prunkande oas under sommaren. Här finns det mesta i grönsaksväg, allt ekologiskt odlat med varsam hand av Britt-Inger Nilsson och Dan Johansson. Det är en lyx att kunna sälja våra grönsaker direkt till gårdsbesökarna, säger Dan Johansson. Dessutom är det extra roligt att flera restauranger i närområdet väljer att ha oss som leverantör, bland annat Hampus Ehn på Edblad. I Grisslehamn längre norrut driver Lennart Olsson Buhres fisk i en liten byggnad nere vid den idylliska hamnen, där Eckerölinjen samsas med idel gamla fiskebåtar. Jag har öppet året runt och butiken har faktiskt funnits i 55 år, berättar Lennart, som tar en kaffepaus utanför ingången. Följeslagaren Buster, en Jack Rusell, sitter troget vid husses fötter Sortimentet är digert. Gädda, lax, uer, pilgrimsmusslor, abborre, gös, flundra och torsk. Granne med Buhres ligger mysiga krogen L8, där Lotta Borg-Segerros recept på fisksoppa får matglada sommarturister att stanna till för en lunch eller tidig middag. Den stekta strömmingen drar också gäster, likaså den rökta laxen. Det började med praliner, men nu är det fisk i kvadrat som gäller, säger Lotta med ett brett leende. Fram till förra året drev hon företaget Singö Choklad och

12

tillverkade chokladgodis i det minimala köket, men satsningen på hamnkrogen har tagit så pass mycket tid att hon nu lämnat över chokladmakandet till Anki Willix, som lockar med lyxpraliner rullade för hand på Singö.

Enbär, äpple, rönnbär och havtorn Det tar knappa timmen med bil från Grisslehamn till Lohärad och Norrtelje Brenneri – lite vid sidan av Väddö. På gården, som brukats av samma familj i fem generationer bränner Richard Jansson och Kristina Anerfält-Jansson sprit i det landskap där en gång heliga Birgitta vandrat. Vi är klart stolta över både snaps, punsch och fruktavec, säger Kristina och Richard, där de står framför de gyllene kopparpannorna där dryckerna destilleras. Kristina och Richard har hållit på i drygt 15 års tid och har fått rejäl uppmärksamhet i pressen. De har också haft framgångar på kontinenten, genom medaljer i en av Europas största tävlingar för fruktdestillat. Vi provsmakar både på storsäljaren Roslagspunsch, och vidare Roslagsglöggen med äpple och rönnbär samt Grisslehamnsbrennvin som fått en smak av havtorn. De senaste tillskotten är en singelmaltwhisky, som självklart destillerats i ladan, och en kryddig roslags-gin med smal av enbär, rönnbär och blodgrape. Bägge dryckerna är ekologiska, och blivande storsäljare enligt dryckesmakarna. Vi ser Roslagen som en självklar destination för livsnjutare med mat och dryck i fokus. För producenterna är många och ligger nära varandra, konstaterar de båda.

1 / 2017


MATNYTTIGA VÄDDÖ MED OMNEJD Vill du lära dig mer om lokalt mathantverk, dryck och aktiviteter i Väddöregionen; kolla följande adresser: Väddö gårdsmejeri Ysteri med prisbelönta ostar, lanthandel, kafé, glass- och hamburgerrestaurang. Häng med på kosafari och låt barnen besöka minibondgården. www.vaddogardsmejeri.se Edblad i Gåsvik Butik och restaurang med året runt-öppet. Idel närproducerat i restaurangen och butik med egen design av smycken, kläder och inredning. www.edblad.com Senneby trädgård Ekologiskt skärgårdsjordbruk med populär gårdsbutik. Kravodlade grönsaker, potatis och rotfrukter. www.sennebytradgard.nu

MISSA HELLER INTE! Edeby musteri, www.edebymusteri.se Norrtelje brenneri, www.norrteljebrenneri.se Singö choklad, www.singochoklad.se

Musko rökeri Leif ”Musko” Strandberg på Väddö har specialiserat sig på rökt kött i olika former, där Väddöskinkan hör till storsäljaren. Butik på den egna gården och i Grisslehamn. www.muskorokeri.se Roslagskött, Gåsvik Glada grisar är Per-Henric och Åsa Petterssons signum på Norrgården. De levererar kött till lokala matbutiker och restauranger i Roslagen. Du kan även köpa köttlådor direkt från Norrgården. www.roslagskott.se Fogdö lax Företaget Fogdö Lax, som startade 1984, odlar regnbågslax i Singösund på Fogdö. Handla färsk, rökt och gravad fisk direkt vid laxodlingen. www.fogdolax.se Tomta kalkonfarm, www.tomtakalkonfarm.se Roslagsfisk och Buhres fisk i Grisslehamn, www.roslagsfisk.com, www.grisslehamn.se/buhres-fisk Singö honung, www.ateljehavsfrun.se Kröns trädgård, www.kronstradgard.se

VÄLKOMMEN TILL ICA VÄDDÖ! Vi har öppet 8–21 alla dagar och vi är världsmästare på Väddöprodukter!

Lite större – lite bättre! Vi bygger om och till! Större mejeriavdelning, större ­frysavdelning och mycket mer manuell försäljning av färskvaror! 1 / 2017

VÄDDÖ TEL 0176–778 80

13


YEAST IN ROSLAGEN

Fermentation is going on in Roslagen. There are microbreweries that are praised by connoisseurs here. And interest in beer is growing rapidly. The Operakällaren restaurant in Stockholm ordered its own Christmas ale from the Skebo brewery and Västergården received the highest rating from the Dagens Nyheter newspaper. Roslagens Brygghus was established last year and already sells several types of beer. A cultural and experience brewery is also being established in Österbybruk, which combines beer, food and tales about Walloon history.

jäst

I ROSLAGEN BIERE AUS ­ROSLAGEN

Es wird eifrig gebraut in Roslagen! Die Mikrobrauereien der Region ernten von Kennern viele Lobesworte. Das Interesse an Bier wächst beständig. So bestellte der bekannte „Operakällaren“ in Stockholm bei der Gutsbrauerei Skebo zur Weihnachtszeit ein eigenes Festtagsbier, ein „Julöl“; und die Biere aus Västergården heimsten Bestnoten der schwedischen Tageszeitung „Dagens Nyheter“ ein. Die Brauerei „Roslagens Brygghus“ nahm im letzten Jahr den Betrieb auf und bietet inzwischen mehrere Sorten an. In Österbybruk kombiniert eine Kultur- und Schaubrauerei Bier, Speisen und einen Rückblick in die Geschichte dieses Landstriches, der einst auch durch die wallonischen Einwanderer geprägt wurde.

14

Det jäser i Roslagen. Här finns mikrobryggerier som lovordas av kännarna. Och intresset för öl växer lavinartat.

1 / 2017


V

Bengt Mattsson på Skebo Bruksbryggeri.

i svenskar konsumerade närmare sju miljoner liter hantverksöl förra året. Det hänger förstås samman med att de små bryggerierna ökat i antal, från ett 20-tal för drygt tio år sedan till över 200. En roslagsveteran i branschen är entusiasten Bengt Mattsson i Skebo, som för drygt tio år sedan startade Skebo Bruksbryggeri tillsammans med Mats Rytterlund Bryggeriet huserar i det gamla gjuteriet nere vid Skeboån, där Bengt just blivit färdig med buteljeringen av Gjutarns bästa bitter. – Det här är en fyllig ale, bryggd med en aning chokladmalt, berättar Bengt och bjuder på ett smakprov. Helmaltsölet bryggs i öppna jäskar och får mogna i efterjästankar. Sedan tappas brygden på fat och flaskor utan filtrering och pastörisering. – Det handlar om att behålla all den smak och doft som ett välbryggt färsköl utvecklar, menar Bengt. I december 2006 drog de igång och bryggde 12 000 liter ale under det följande året. Nu har man femdubblat volymen. – Jag är kanske allra stoltast över att Operakällaren för några år sedan förbeställde en alldeles egen brygd av julölet, nickar Bengt belåtet. Skebobruks kulturförening driver Skebopuben ovanpå bryggeriet, öppet i stort sett varje lördag året runt, med levande musik och filmkvällar. Det är här man har chansen att provsmaka ­ölnyheterna på nära håll – om man blir medlem. En halvtimmes bilresa söderut ligger idylliska byn Anderssvedja och Västergården Bryggeri. En nykomling som uppmärksammats av finsmaka-

1 / 2017

Marcus Lindgren och Hans Rosander på Västergården Bryggeri.

re, och vars julöl förra året fick högsta betyg av Dagens Nyheter. – Visst är det kul att få uppskattning för allt arbete vi lagt ner, säger Ulrika och Hans Rosander, som tar emot i den nybyggda ladan på sin roslagsgård. Tillsammans med Marcus Lindgren satsar de sedan tre år tillbaka på bryggning av ale, från lättöl och folköl till betydligt starkare varianter. – Drömmen har varit att kunna brygga och producera egen ale i lantlig miljö, betonar Hans, och berättar att de pryat på ett mikrobryggeri i Klövsjö för att lära sig grunderna. – När vi köpte vårt österrikiska bryggverk för snart tre år sedan ingick dessutom en bryggmästare i köpet, som fungerat som mentor och inspiratör under inkörningsperioden. Västergårdens sortiment består totalt av åtta olika slags ale, med etiketter som alla anknyter till skärgården, i form av Roslagsfyrar, segelbåtar och ren bondgårdsidyll. – Vi gillar ju att segla, och fyrplatser från farlederna i Roslagen passade perfekt på vår starköl, säger Marcus, som just startat förmiddagens bryggning. 75 000 flaskor blev resultatet förra året, så köpet av en tappnings-och kapsyleringsmaskin var ett måste, med en kapacitet på 1 200 buteljer i timmen. – Tidigare tog det en timme för Ulrika och mig att tappa och sätta kapsyler på hundra flaskor, konstaterar Hans med ett nöjt leende. De har nu fått tid över att även ta emot grupper för studiebesök. Större sällskap kan få lära sig mer om bryggning och sedan provsmaka sorterna, i kombination med passande roslagsmat. För vägg-i-vägg med bryggeriet finns både restaurang och lounge.

ORD: Cenneth Sparby BILD: Lasse Modin

Uppstickare med ambitioner i Riala och Österbybruk Roslagens Brygghus är uppstickaren i Riala, som började brygga hantverksöl våren 2016. Efter närmare 15 år av hembryggning beslöt sig Olle Rönnholm och Marcus Fridén att satsa på eget mikrobryggeri, med fokus på pilsner, lager och pale ale. I början av sommaren lanserar brygghuset även ekologisk lättöl, golden ale och indian pale ale. Även i Österbybruk finns ölambitioner, där man inför sommaren ska starta produktion med klar belgisk känsla. Tanken är ett kulturoch skådebryggeri, där man kombinerar öl, mat och vallonhistoria, enligt Birgitta Blom, som även driver Stallcaféet i Österbybruk. www.roslagensbrygghus.se www.stallcafeet.se

MER INFO SKEBO BRUKSBRYGGERI www.skebobruksbryggeri.se VÄSTERGÅRDEN BRYGGERI www.vg-bryggeri.se

15


Närproducerat i Roslagen

Ekologisk handelsträdgård med kryddörter och perenner. Självplock av eterneller och snittblommor under sensommaren. Trädgårdskafé. 0175-606 44 www.vaxplatsnybyn.com

Det lokala mejeriet Lanthandel, Café, Bondens Glasskalas, Bonden & Burgaren 0176-501 03 www.vaddogardsmejeri.se

16

Vi mustar dina äpplen. Vi finns mitt på Väddö. Boka tid på www.edebymusteri.se 0708-262110

S

Ekologiskt lammkött från Roslagen. Gårdsförsäljning 070-3703391 www.fyrspann.se

KRAV-certifierad grönsaksodling Gårdsbutik öppen från 1 juli www.sennebytradgard.nu 070-39 27 889

LOKALPRODUCERAT HANTVERK FRÅN ROSLAGEN

Närproducerad och ekologisk.

www.skebobruksbryggeri.se

www.roslagsmjolk.se

1 / 2017


ALVA &

ORD & BILD: Annica Norström

1 / 2016

Länsmansgården

”Förväntningarna steg snabbt när jag berättade om konstutställningar, konsthantverk av olika slag, en rolig trädgård med massor av blommor – och bin. Och så jättegott fika förstås. – Jaa, va kul, vi åker nu!”

17


ART FOR ALL THE SENSES

The Länsmansgården art gallery in Österåker is holding exhibitions featuring the country’s foremost artists. You can also enjoy the display garden and browse among crafts and antiques. Finish off with a visit to Café Länsmansgården, which serves homemade dishes made from organic local produce.

KUNST FÜR ALLE SINNE

In der Kunsthalle Länsmansgården in Österåker sind Ausstellungen führender schwedischer Künstler zu sehen. Daneben können Sie unseren Schaugarten besuchen und in Kunsthandwerk wie Antiquitäten stöbern. Abschließend genießen Sie im Café Länsmansgården hausgemachtes Gebäck und Speisen aus der eigenen Küche – natürlich mit regional produzierten Zutaten und in Bio-Qualität.

U

nder några riktigt varma augustidagar förra sommaren fick jag förmånen att ha Alva 7 år som kär gäst hemma i Åkersberga. Mamma och storebror hade också hälsat på och vi hade gjort allt roligt som den lilla familjen önskade under sommarens sista semesterdagar. Bad från klipporna vid vår lilla stuga på Väddö var givet och ett efterlängtat besök på Bondens glasskalas med gigantiska glassar som nästan ersatte middagen den dagen. Ja och så det årliga besöket på Gröna lund förstås, med sin sprättiga karusellmusik och rosa sockervadd i spöregnet. När de sista semesterdagarna var över och familjen är på väg ut genom dörren för att åka hem säger Alva plötsligt – Snälla mamma, kan jag inte få stanna? Och det fick hon, för första gången. Det skulle

bli osedvanligt trevliga dagar − i Alvas sällskap. Så fort vi blev ensamma gjorde vi ett besök i den välsorterade lilla mataffären i Åkerstorp där Alva fick fylla korgen med allt vad hon önskade. Lite senare följde en härlig picknick vid Näsudden med våra bästa vänner. Där ville Alva lära ut konsten att flyga till vår vän Måns. Han masade sig upp från ett vilsamt läge på den välfyllda picknickfilten och lät sig undervisas i Alvas flygteknik. Lydigt försökte han lyfta från den mjuka grässlänten i kvällssolen. Flygövningen gick så snabbt att ingen hann fotografera. Men minnesbilden finns kvar. Efter svalkande bad i Garnsviken, mycket lek med vår hundvalp Karl-Bertil och gamla hund Nemi om dagarna och massor av kreativt pyssel med papper, färg, klister,

Solbrännan Restaurang & Café i Österskär 08-540 609 09 • www.solbrannan.se

M/S Rödlöga

Boka charter info@solbrännan.se

18

snören och paljetter följde en dag då hettan var så tryckande att Alva inte ville gå ut, än mindre åka och bada. Det var nästan för varmt för att måla och pyssla.

Jaa, va kul! Då föreslog jag att vi skulle åka till Länsmansgården och titta på konst. Alva nappade direkt och intervjuade mig nyfiket om vad man kan göra där. Förväntningarna steg snabbt när jag berättade om konstutställningar, konsthantverk av olika slag, en rolig trädgård med massor av blommor – och bin. Och så jättegott fika förstås. – Jaa, va kul! Vi åker nu! Reaktionen var förvånande positiv. Det var ju ingen nöjespark vi skulle besöka. Jag har inget minne av att mina egna barn var så entusiastiska i den åldern inför ett kulturbesök en söndag. In i bilen och vips är vi framme. Länsmansgården ligger bara några minuter hemifrån och ändå måste jag erkänna att det var länge sen jag var där. Jag hade ju läst och hört om allt som finns där numera, men ändå inte förstått vilket fantastiskt besöksmål det har blivit! Extra roligt blir det förstås med mitt positiva sällskap. Alva går länge och tittar på Ulrika Hydman-Valliens färgglada målningar med smått surrealistiska motiv. Hon faller särskilt för ett par. Jag undrar om hon skulle vilja ha någon av dem. Men jag förstår snabbt att hon i första hand studerar

1 / 2017


tekniken och samlar inspiration till eget måleri.

Svårigheten att välja … Stugan med konsthantverk är ett eldorado för Alva. Här finns allt från broderade spetsklänningar för barn till färgglada keramikmuggar, fantasifulla smycken och små cirkustält i vikt papper. Här stannar vi länge. Alva konverserar kring föremålen och olika slags hantverk med kvinnan som sköter butiken. Jag erbjuder Alva att få köpa något och det blir inte lätt. Hon hittar så många fina saker att det nästan blir omöjligt att välja. Till slut faller Alva för ett par hemstickade lila torgvantar av ull i den 30-gradiga hettan. I galopp dansar hon ut i trädgården med vantarna i en fin lite påse och sätter kurs mot ladan med det charmiga kaféet.

Här blir det också svårt att välja bland bakelser med grädde och hallon eller en ljuvlig jordgubbstårta – alltsammans hembakat och ekologiskt. Alva får både tårta och bakelse. Hon lutar sig tillbaka i den nätta sammetsfåtöljen, fingrar förtjust på den röda servetten med vita prickar och säger: – Så mysigt vi har det nu. Hon orkar inte äta upp. Men vad gör väl det. Energin räcker lätt till en exkursion med hoppsasteg genom trädgården med ett stopp vid biodligen och vid flera av alla ljuvliga blommor som jag förväntas kunna namnen på. Min smala lycka är att det finns skyltar överallt som berättar. Alva läser själv och kommenterar. Dagen svalnar något mot kvällen som ägnas åt måleri och produktion av eget konsthantverk. Klädsel – kortbyxor, linne och lila ullvantar.

VÄLKOMMEN TILL ETT PRICKFRITT MÖTE

LÄNSMANSGÅRDEN – Allt fler stora konstnärer söker sig till Österåkers konsthall Länsmansgården och vill ställa ut. Vi är välkända, besökarna är många, konstnärerna säljer ofta bra och de blir väl omhändertagna. Det säger Torill Findeisen, ordförande i Österåkers konstförening som ansvarar för konsthallen. LÄNSMANSGÅRDEN är ett samlingsnamn för Österåkers konsthall, Café Länsmansgården, Konsthantverkarna och Visningsträdgården med bi-samhälle och utställning av bergarter. Det mesta utom kafeet sköts av lokala föreningar. En ny tradition på Länsmansgården är Barnens dag med massor av skapande aktiviteter första helgen efter skolavslutningen. Länmansgården har öppet varje lördag och söndag och i sommar även på fredagar. www.lansmansgarden.se

Skåvsjöholm ligger i gränslandet mellan fastland och roslagens mytomspunna skärgård. Ändå så nära till allt. Vi pratar gärna om prickfria möten. Vad menas med det? Jo, när allt hänger ihop och upplevelsen blir komplett. Välkommen till ett prickfritt möte!

SKÅVSJÖHOLM KONFERENS MELLAN FASTLAND OCH SKÄRGÅRD www.skavsjoholm.se, 08-540 267 00

1 / 2017

19


Roslagens turistbyråer och ­roslagen.se har fler tips för lekfulla. ­Välkommen till roliga Roslagen!

Drömkåken

En upplevelse för alla sinnen. Färgglatt, gott och lekfyllt i Sättrabys gamla missionshus.Kanske är Drömkåken Roslagens eget Villa Villerkulla?

300 KVADRAT LEKSAKER

Lär dig grunderna i sportfiske av Catch & Relax som ger guidade fisketurer för barn och ungdomar tillsammans med föräldrar. För vuxna ordnas alla möjliga fisketurer. Vad sägs om flytringfiske? Med vadarbyxor, simfötter och flytväst sitter du torr och varm i flytringen och fiskar. Ta med barnen på ut på sjön och fiska strömming. När ni fått er fångst – gör strandhugg och tillaga stekt strömming med potatismos på stormkök. Hyrbåt och utrustning ingår i paketet bokas hos Gräsö kanotcentral.

Roslagen är en enda stor lekplats! Här är ett axplock bland tusentals tips för lekfulla.”Vi slutar inte leka för att vi blir gamla, vi blir gamla för att vi slutar leka.” George Bernard Shaw

Safari bland korna!

Häng med på Kosafari hos Väddö gårdsmejeri. Bonden själv tar er med på traktor och vagn ut till kossorna och berättar om djuren och livet på bondgården. Passa på att hälsa på gårdens grisar, kaniner och getter, kika in i gårdsbutiken och fika i caféet.

20

GIGANTISKA GLASSAR Bondens Glasskalas vid Väddöviken har en mumsig meny med glassrätter som får både stor som liten att brista ut i ett wow! Den närproducerade glassen görs på Väddö Gårdsmejeri som både driver Glasskalaset och resturang Bonden och burgaren som ligger intill.

BARNENS PYTHAGORAS

Fiske på alla vis!

VILD & VACKER NATUR

Kom till Söderbykarlsgårdens Leksaksmuseum och titta på leksaker från förr i världen. Här finns allt från nallar, dockor och dockvagnar till bilar och leksaksspisar. Museet finns i egenskapta gammaldags 1890-talsmiljöer på totalt 300m² i 15 olika rum.

På Barnens Pythagoras får både morfar och lillasyster leka teknik-, mekanik- och vattenlekar. Äventyrligt, lustfyllt och kreativt för hela familjen – på Pythagoras industrimuseum, Norrtälje. För fikasugna väntar Café smedjan.

1 / 2017


Rutschbanor

HÄNG MED Magkittel på Arholma Utmana din höjdrädsla och kasta dig ut i Arholma Nords Zipline! Linbanan nås via en klättervägg på ett gammalt kanontorn och färden går i ungefär 40 km/h innan du bromsas in på andra sidan dalen. .

Besök Finnkärrsgården i Boda för en ridtur på en häst i en storlek som passar dig, fika på det populära Ridcafeét, lyssna på musik eller se en familjeföreställning i det gröna! Här ordnas även kurser i kommunikation och ledarskap med hjälp av hästar.

ÄVENTYRLIGT!

NÅGOT I HÄSTVÄG...

Foto: Hans Logren.

Den som älskar vattenrutschbanor, hopptorn och annan vattenlek är välkommen till Norrtäljes roliga badhus, Hallstaviks utomhusbad eller Berkinge bad & fiskecamp. Ute väntar oändliga badäventyr i sjöar och skärgården.

HÖGA HÖJDER Eventbanan i Norrtälje erbjuder hisnande äventyr för olika åldrar. Allt från Lilla Äventyret - See for yourself, för ung och gammal från sju år till Utmaningen från 12 år och Totalen - it will blow your mind - från 15 år. Gimo Herrgårds höghöjdsbana, 14 meter ovan marken, går genom tio olika hinder och avslutas med nedfirning likt en actionfilm. Även Zipline både i Gimo och Norrtälje.

Känn dig som en viking

Vikingabyn Storholmen har öppet hus med familjefestival under sommaren. Baka ditt eget tunnbröd över elden eller i askan. Prova på smide, ullhantverk, glaspärletillverkning... Runmästaren lär ut runskrift medan Hövdingen och Husfrun berättar allt du vill veta om vikingarnas liv.

VIKINGABYN Poppis för pigga ben!

Stor äventyrslekplats, bangolf, trampbåtar, badstrand och glasskiosk - det är inte en slump att så många hänger på Marholmen.

1 / 2017

21


Klarvaken! Ögonen spärras upp! Jag ligger blickstilla, vad var det som lät? Den ljusa canvasduken avslöjar inget. Men något där utanför var det som lät. Jag inser att jag inte är van vid vildmarkens ljud. Stockholms närmaste vildmark, det var så han sa när vi träffades över en kopp kaffe den där dagen i vintras. Jag kommer ihåg att jag nämnde det som i förbigående bara ”Dit skulle jag vilja åka”. Nu är jag här, sex månader senare. Klockan är 4:27 och om 1 timma och 49 minuter är det 40 år sedan jag föddes och jag försöker sova på Fejan Canvas Hotel.

22

1 / 2017


Vakna till Passionen Passionen Vakna till

1 / 2017

23


Ett rum och kök, natur och utsikt.

ORD: PEK BILD: David Kvart

OUTER ARCHIPELAGO CLOSE AT HAND Fejan Outdoor offers magnificent wilderness just a few miles from the heart of Stockholm. This is the kayaking and outdoor centre that is closest to the pristine outer archipelago. It is also the home of the Fejan Canvas Hotel. Rent a sea kayak and paddle your own way, take a course, or join a guided tour among islets and rocky outcrops. Stay overnight in the Canvas Hotel, with its comfortable double beds, or in the Fejan Outdoor Hostel in the old gasworks.

FAST BEI DEN ÄUSERSTEN SCHÄREN

Mit „Fejan Outdoor“ erleben Sie vor den Toren Stockholms großartige Wildnis. Hier am Rande des äußeren Schärengürtels befinden sich in nahezu unberührter Natur das Kajak- und Outdoor-Zentrum sowie das Fejan Canvas Hotel. Mit einem gemieteten Meereskajak können Sie selbstständig auf Tour gehen; oder Sie machen einen Kurs oder schließen sich einer geführten Gruppe an, um die vielen Inseln und Inselchen zu erkunden. Zur Übernachtung bieten sich das Canvas Hotel mit bequemen Doppelbetten oder das rustikalere Fejan Outdoor Hostel im alten Gaswerk an.

24

V

ad är det som gör vissa resor extra minnesvärda, upplevelserna extra starka och som lämnar en känsla av att något inom sig för evigt är förändrat? Jag vet inte, men resan till Fejan över min 40 års dag var en sådan resa. Kanske hittar vi ett av svaren på en 15 kvadratmeter stor kobbe en bit sydost om Fejan, det var där David Kvart, en av Fejan Outdoors grundare tillbringade ett dygn och funderade över frågan ”Whats my purpose?” I varje fall så är den kobben en av startpunkterna till vad som skulle bli Fejan Canvas Hotel. En annan startpunkt är den ödesdigra branden som ödelade Fejans skärgårdskrog och ledde till stängningen av vandrahemmet på ön. Det är intressant det där med var succéer startar, allt här i livet består av en rad sammanlänkade händelser, där den ena leder till den andra. Så kanske startade denna historia egentligen med att inlandsisen tryckte ned Roslagen för 115 000 år sedan och landhöjningen som gör att landet fortfarande sakta höjer sig upp ur havet och på så sätt skapat detta underbart vackra landskap, Roslagens skärgård.

Ämnesrad: Liggunderlag? Hej! Jag har bokat en natt på Canvas hotellet och har en fråga. Jag är lite orolig för hur vi ska sova, sist jag sov i tält så blev det inte många timmars sömn, minns att jag hade en hård knöl under liggunderlaget som gjorde sig påmind hela natten… Med vänliga hälsningar Nils

Ämnesrad: Sv: Liggunderlag? Hej Nils! Vad kul att ni vill komma till oss! I våra tält behöver du inte vara orolig för tunna liggunderlag eller hårda knölar! Ni kommer sova i en första klassens hotellsäng. Dessutom gör canvastyget att inomhusklimatet blir mycket skönare än i ett traditionellt friluftstält. Varmt välkomna David

Ämnesrad: Sv:Sv: Liggunderlag? Hej igen! Va skönt att höra! Jag har en till fråga, hur funkar det med maten? / Nils

Ämnesrad: Sv:Sv:Sv: Liggunderlag? Hej Nils! Maten blir kanon, för det är ni som lagar den! I middagstid så kommer jag och kör en genomgång med utomhusköket (tänk dig Långbens husvagn på julafton så får du en bild av hur mångsidigt vår kökslösning är). Vår kock har kombinerat ingredienser utifrån vad våra lokala matproducenter har att erbjuda och så får ni laga till detta på muurikkan. Bon appetit David

1 / 2017


Det här är Fejan Outdoor Maten lagas på muurikkan.

Hotellsängar och canvasväggar.

kärlek på tältövernattning? När man inte är någon vildmarksmänniska? Men det hade blivit över all förväntan! Matlagningen, vinet på trädäcket och så den fantastiska utsikten från den här bergknallen.

”Precis som jag får utsikt över fjärden verkar jag få utsikt över mitt eget liv, mina val, vart jag är på väg. Det här känns bra. Kursen är rätt. Jag kan se det nu. Tack Fejan.” Jag hade funnit mig i ensamheten. Att äta middag själv, att sova själv. Det fick gå. Att vara själv, är bättre än att vara död. Men så vid en glasskiosk på Södermalm så förändrades allt, igen. Jag trodde inte att jag hade det i mig, men jag insåg att det finns så mycket mer. Mer liv. Jag vill hålla drömmen vid liv. Casion lyser upp och visar 5:38, jag måste ha somnat om. Är hon vaken? Värmen från henne känns välkomnande. Jag är nervös. Visst blev det en lyckad kväll igår här i den yttre skärgården. Så tveksam jag varit innan. Kan man ta med sig sin nyfunna

1 / 2017

En del kommer hit med barnen för familjemys, andra bearbetar ett tragisk bortgång av någon nära, andra är nykära och en av tio kommer hit för att paddla kajak. Jag tror den stora hemligheten med det här stället är passionen och det är därför jag hamnade här. Passionen som lyser kring David, Robin, Gustav och de andra som snickrar, fixar käk, tipsar om paddelställen, torkar flytvästar och ser till att man kan få en kopp nybryggt kaffe i det gamla gasverket. Kanske var det den passionen som smittade av sig den där dagen i vintras som gjorde att jag var redo för att välkomna något nytt i mitt liv. Precis som David välkomnat något nytt i sitt liv efter en mycket framgångsrik karriär inom TV. Jag vet inte vad som är mest inspirerande, David och Robins satsning på Fejan Outdoor och Canvas Hotel eller den fantastiska miljön här ute. Den som verkar göra tankarna klarare, friare. Precis som jag får utsikt över fjärden verkar jag få utsikt över mitt eget liv, mina val, vart jag är på väg. Det här känns bra. Kursen är rätt. Jag kan se det nu. Tack Fejan. Tack David för inspirationen. Det är dags att väcka henne. Att ta ännu ett steg, in i det nya. Jag ska göra det nu. Innan David kommer med frukostkorgen. Hoppas hon säger ja.

Fejan Outdoor bildades när David Kvart slog sig ihop med Robin Westerlund som drivit kajakuthyrning på Fejan tidigare. Verksamheten har vuxit och utöver den traditionella kajakuthyrningen så kan man idag få guidade turer, kajakkurser och kajaktaxi. Det senare ett perfekt sätt att lösa att man bara behöver paddla ena hållet på sin tur och sedan åka motorbåt åt andra hållet. Verksamheten håller öppet under helgerna från slutet av april till slutet av september, från slutet av juni till slutet av augusti är det öppet dagligen. Här erbjuds också två olika typer av boenden, Fejan Canvas Hotel – 2 tält med dubbelsäng, som under denna säsong kompletteras med 2 tält till. I det patinerade gasverket finns 8 bäddar till som går under namnet Fejan Outdoor Hostel. Uppe på loftet får man sova granne med kajakerna i robusta våningssängar och härliga sängkläder. I gasverket finns också en mindre outdoorbutik och café samt möjligheten att kartknarka inför äventyren till havs. Gustav och de andra guiderna delar gärna med sig av de bästa tipsen på var man ska paddla och vilka passager man ska undvika vid de aktuella vindarna. I denna del av skärgården ligger smultronställena tätt och den yttre skärgården är lättåtkomlig. Här hittar du vildmark, storslagen vildmark, bara några mil från Sergels torg.

25


H

Mörker, paddling och friluftsliv – Ett samtal med Astrid Landgren Patterson på Kajak och Uteliv ej Astrid! Vad har ni för spännande på gång? – Oj, rakt på sak! Jo, det är klart att vi har en massa nytt och spännande på gång! Det jag tycker är riktigt kul är att vi numera har en åretruntanställd personal, det är viktig milstolpe för företaget men jag gissar att du tänkte på andra saker? Jättekul att ni växer! Jag tänkte mer på nyheter som ni kommer erbjuda under denna säsong? – Det jag kommer att tänka på först är faktiskt ingen nyhet för i år, utan vi lanserade den 2015. Det är liksom det bästa och mesta vi erbjuder, vi kallar den Skärgårdsexpedition. En fem dagar lång paddling från Dalarö till oss på Gräddö. Du kommer att få upp mot 5 timmar paddling per dag så det är inget för nybörjaren men har man paddlat en del tidigare och vill uppleva Roslagens skärgård så är det mitt bästa tips! Spännande! Men jag som inte ens har tältat med kajak, vad ska jag hitta på? – Du är inte ensam! Vi har fått många frågor kring just det och därför kommer vi i år lansera kursen ”Kajak och friluftsliv”. Där kommer du få lära dig allt du behöver för att själv kunna göra turer

som är längre än dagsturer. Det blir tips på utrustning, matlagning och självklart praktiserar vi allt under en övernattning. Det låter klockrent! Så är det årets nyhet på Kajak och Uteliv? – Ha ha… Kanske det! Fast vi har en till nyhet som jag hoppas ska locka sommarens gäster att komma tillbaka till Roslagen när hösten kommer. Ni vill förlänga säsongen? – Ja, och utmana våra gäster att prova nya saker, nämligen mörkerpaddling! Under Allhelgonahelgen kommer vi lära ut vad som krävs för en säker paddeltur i mörker och när vattnet svalnat av. Så varmt välkomna att paddla i världens vackraste skärgård i både ljus och mörker!

Paddla mera Båtupplevelser

26

1 / 2017


Välkommen till Norrtälje! Varmt välkommen in och njut av våra vackra smycken i ateljén på Posthusgatan 6A i Norrtälje. 0176-156 56 www.guldsmederna.se

Vi gör maten efter beställning. Kaffe efter maten ingår. Bordsservering Storstensvägen 2 Norrtälje

En oas mitt i Norrtälje! Levande historia, experimentlekar och kafé med souvenirbutik. www.pythagorasmuseum.se

Vi uppfyller de flesta barns önskningar. Tullportsgatan 20 Tel nr 0176-125 58

Välkommen till oss! Vi har allt i klädväg både för honom & henne. Vi finns på Posthusgatan 4 i centrala Norrtälje. Mymall.se Miinto.se/hallonsoda. 076-778 36 88

Prisbelönad ost & delikatessbod Ostprovningar, sommarservering skänkrum för möten och fest! Rådhuset, Norrtälje, 0176-177 70 collinsostbod.se

MER AN BARA EN IDYLL

Konst, kalas, krogar och kaféer 11//2015 2017

Butiker, bad, båtar och bostäder 2727


LOKALA L CKER­ HETER

TASTE OF NORRTÄLJE

We hang out with the well-known radio journalist and food blogger Ulf Elfving on a tour around the cafés and bars of Norrtälje, Roslagen’s main town. He samples delicacies such as freshly baked buns at Café Hörnan, organic crepes at the newly opened Creperiet and a Roslagsschnitzel at Åtellet’s veranda, and also pops into the White Guide bar and restaurant s/s Norrtelje. Along the way, he provides tips about some of the towns bars and cafés, and concludes that Norrtälje is a great town for bars and restaurants.

GAUMENFREUDEN IN NORRTÄLJE

Wir begleiten den Radiojournalisten Ulf Elfving, der auch einen Gourmet-Blog betreibt, auf einer Verkostungsrunde durch Gaststätten in Norrtälje, dem Hauptort von Roslagen. Im Café Hörnan probiert er frisches Gebäck, im neuen Lokal „Creperiet“ lässt er sich Crêpes aus Bio-Zutaten schmecken; und auf der Veranda des Hotels „Åtellet“ wird Roslagsschnitzel serviert. Anschließend werfen wir noch einen Blick in das Restaurantschiff „s/s Norrtelje“, das auch im schwedischen Gourmetführer White Guide Erwähnung findet. Auf dem Weg zwischen den einzelnen Lokalen gibt er uns Tipps zu weiteren Restaurants und Cafés – Norrtälje hat kulinarisch wirklich was zu bieten.

D

Norrtä

Smaka på

Norrtälje är en krogstad! Det upptäckte jag redan för massor av år sen: att Norrtälje – i förhållande till sitt invånarantal – är en enastående restaurangstad.

ORD: Ulf Elfving BILD: Thomas Walldén

et var en kväll i mörka, ruskiga januari. Jag huttrade mig genom vinterkylan på gatorna i centrala Norrtälje. Blev alldeles paff: överallt lyste det varmt inifrån stans små och stora krogar, och överallt satt folk och åt och drack och myste. Häng med på en krogrunda i Roslagens huvudstad! Låt oss börja med en god frukost på anrika Café Hörnan på Hantverkaregatan. Historiens vingsus är nästan bedövande i den underbart knarriga gamla lokalen – huset är från 1770, och där har drivits kafé i 104 år. – Vi vill behålla känslan av det gamla och anrika men höja mysfaktorn ännu mer, säger nye ägaren sen ett år, Tomas Persson. Och medan den närmast änglalika platschefen Anna Nordlander Wiijk bär ut ett fat doftande, nygräddade bullar, uttrycker hon saken på sitt sätt: – Gästerna ska känna det som om de satt hemma hos mormor när de kommer hit. Nå – i dag gäller det att inte falla för alla mormors kakor, bakelser och mackor, för vi vill inte missa en bra lunch. Så efter en promenad längs den trolska Norrtäljeån landar vi så småningom på ett av stans nyaste näringsställen, Creperiet på Tullportsgatan. Det är rena knockouten! Jag har ätit urfranska crêpes hundra gånger i Paris men aldrig så goda som här! Men så görs pannkakssmeten också på ekomjöl, ekomjölk och ekologiska ägg. Jag provar den enklaste

28

varianten, en lövtunn crêpe med bara rörsocker och smör, och jag börjar nästan sjunga på franska, trots att jag inte kan. Norrtäljetjejen Pernilla Widegren driver Creperiet tillsammans med Marcus Lindgren. Han hinner dessutom vara både lokal radio- och TV-handlare och bryggmästare. Hans eget öl finns förstås på Creperiet, som snabbt blivit en succé, tack vare sina matiga galetter, goda soppor, smakrika pajer och fenomenala crêpes. Pernilla gräddar crêpes av hjärtans lust sju dagar i veckan: – Och jag äter pannkakor varje dag, erkänner hon.

Och nu siktar vi på middag! Vi behöver inte gå långt. Hundra meter från Creperiet, vid Lilla Torget, ligger innekrogen Ett Glas. På Ett Glas har jag ätit goda förrätter, som vitlöksfrästa scampi, musslor och fransk råbiff, utmärkta köttbitar med goda tillbehör. Jag kan rekommendera alltihop – men i kväll tar vi bara en drink – Ett Glas Hallon (Absolute Razz, hallonlikör och citron). Sen väntar varmrätten på Åtellet, som bara ligger två minuter från torget. Där kan man sitta och bokstavligen doppa tårna i Norrtäljeån, om man skulle känna för det. Och där möter man en meny, som ställer till stora problem: jag vill ha allt! OK, då finns en raffinerad femrättersmeny, men i kväll fastnar jag för Åtellets snart legendariska specialitet: Roslagsschnitzel. En klassiker från gamla Stadshotellet, som köksmästaren Stefan Schön-

berg utvecklat till en delikatess, som folk reser långväga ifrån för att äta. Den måste smakas! Utbankad, benfri fläskkotlett paneras i en smet av ägg, kaviar, ansjovis och lök, och steks frasig i smör. Serveras med småtomater, sockerärter och smält smör. – Efter några år tog vi bort den från menyn, säger Sanna Fagerström, Åtellets chef. Men det höll på att bli uppror bland gästerna, så nu är den tillbaka. För evigt, förhoppningsvis…

White Guide Nu är vi mätta. Men inte på Norrtälje! Här kan man botanisera i krogfloran under lååång tid. Frossa i en härlig helgbrunch på nygamla, stämningsfulla Pensionat Granparken med hemlagat à la mormor och morfar, njuta av saftiga, hemgjorda hamburgare på Ed´s Burgers, fika på ett otal konditorier – t.ex. klassiska Tösse och mysiga Tre Praliner, eller äta gott på den världsklassvackra båten s/s Norrtelje, som tagits över av det driftiga krögarparet Malin Jönsson och David Mattsson, som också öppnar nya Furusunds Värdshus under sommarsäsongen. Ett par som i år hjälper till att befästa Norrtäljes givna plats på den gastronomiska kartan, när deras båtkrog seglat rätt in i krogbibeln White Guide. – Kul, säger David. Och tillägger generöst: Hoppas att White Guide kommer till flera av vår stads fina restauranger. Den här stan har så mycket att erbjuda.

1 / 2017


lje!

Foto: Danny Sivermalm.

29


Furu FÅR LIV IGEN

Bild från filmen ”Saltsjöbaden och Furusund”, 1913.

ORD : Andreas af Malmborg BILD: Danny Sivermalm (där ej annat anges)

BREATHING LIFE BACK INTO FURUSUND The old seaside resort of Furusund is set to prosper again – thanks to the entrepreneur Rudolf Lundin and Roslagen’s successful restaurant owning couple David Mattsson and Malin Jönsson, who also run the s/s Norrtelje. Furusund’s inn is being renovated, in order to house a restaurant, a hotel and a conference venue. A welcoming holistic concept, which also includes a marina and a harbour restaurant, is being created here. The aim is to make it an absolute gem in the archipelago.

30

F

urusund ska återigen bli Ostkustens pärla. – Ostkustens bästa krögarpar är i varje fall en god början, klargör Rudolf Lundin på mjuk småländska. Furusunds storhet som badort och sommarmetropol har känts bedagad länge. Det gamla konditoriet och affären har byggts om till bostadsrätter. Under en följd av år har besökarna blivit färre på värdshuset och i gästhamnen. Nu tänker Rudolf Lundin ändra på det. Han är entreprenören som tröttnade på kräftgången, som bestämde sig för att ta över och nu lägger ner sin själ på att blåsa liv i gamla Furusund värdshus. Liknelsen med Ingvar Kamprad är inte fel. Kamprad cyklade runt i Småland och sålde tändsticksaskar och jultidningar medan Lundin inledde sin kommersiella bana som varubud på flakmoppe. Ursprunget och känslan för affärer har de gemensamt. Krögarparet Rudolf Lundin talar om är Malin Jönsson och David Mattsson, välkända från Fejans krog och S/S Norrtelje.

David och Malin tror på helhetsupplevelsen. Bra bemötande, trevlig miljö, goda råvaror. – Att musiken är lagom hög, stolen bekväm och servitrisen trevlig, säger Malin. – Kvalitet lönar sig i längden. Bra råvaror kostar ofta lite mer, men ger också en bättre produkt vilket genererar en nöjdare gäst. Trevlig hamnvärd, personalklädsel... konceptet växer fram. Ett ställe för hela familjen som är öppet för alla. Man fångar upp båtfolket i gästhamnen och slussar dem vidare till värdshuset. Också båtluffare får möjlighet att äta och dricka gott på sin resa genom skärgården. Sommaren 2017 blir första året som Waxholmsbolagets Nord/sydlinje lägger till i Furusund.

Kurort Furusund har starka traditioner som badort och sommarnöje. De går tillbaka till slutet av 1800-­ ­talet. Till kurorten Furusund hörde i början av 1900-talet trettiofem villor samt fyra hotell med

1 / 2017


sund sammanlagt hundra rum. Varmbadhuset låg vid Strandvägen och hade tolv(!) badrum. För drygt hundra år sedan kunde stockholmarna klä upp sig och gå ombord på s/s Norrtelje som avgick från Skeppsbron nedanför Kungliga slottet varje vardag kl 15.45. Männen bar gärna en vit linnekostym och halmhatt eller kaptensmössa. Tonåringarna såg fräcka ut i sina nya sjömanskostymer med krage över axlarna. Kvinnorna bar jättelika fågelbohattar, långa veckade kjolar, kråsblus och parasoll. s/s Norrtelje stävade snabbt förbi Waldemarsudde, rundade Blockhusudden och satte kurs norrut. Skärgårdsflottans drottning gjorde god fart – hela 14 knop – med sina 800 ångmaskinshästrafter. Tre timmar senare gick man i land vid tullbryggan i Furusund, lyckligt sprittande i benen och spända på äventyr. Här i Furusund spatserade dåtidens jetset på strandpromenaden. Husen, vägarna och platserna hade fått romantiska namn - gärna italienska som Isola Bella - den fagra ön - Venezia, eller Monte Bello – det vackra berget.

1 / 2017

Man kunde ägna sig åt stärkande dopp och vattenlekar i Malin Jönsson och David Mattsson, ostkustens bästa krögarpar. havet. Ta en skogsFoto: Thomas Walldén. promenad i finkläderna eller sätta på sig randiga trikåer (bara män) och göra utegymnastik armar–uppåt-sträck. Eller kanske ta ett glas punsch eller en kopp kaffe på societetshusets veranda med behaglig utsikt över Ålandsviken medan orkestern spelade upp till dans. NEUE BLÜTE IN ­FURUSUND Furusunds restaurang var då en magnifik krokan Der alte Badeort Furusund av glas, färg och snickarglädje, den som Evert soll wieder aufblühen. Dafür sorgen der Unternehmer Rudolf Taube sjunger om som ”Balltorps restaurang” i Lundin und die erfolgreichen sin Vals i Furusund. Strax nedanför restaurangen Wirtsleute Malin Jönsson und David Mattsson aus Roslagen, eller societetshuset stod de gula paviljongerna vid die auch die Betreiber des „s/s Norrtelje“ sind. Das „Wirtshaus gästhamnen som fortfarande finns kvar. Furusund“ wird renoviert und

Furusund nu Men allt det där var förr. Restaurangen brann ner redan 1950 och sedan många år har det inte varit samma aktiva sommargästliv på Furusund.

danach nicht nur ein Restaurant haben, sondern auch Hotel und Konferenzräume. Das Konzept ist ganzheitlich und umfasst zudem einen Gästehafen mit Hafenlokal. Das Ziel ist klar: Man will die erste Anlaufstelle in den Schären werden.

31


Bilder från filmen ”Saltsjöbaden och Furusund”, 1913.

Det historiska perspektivet bär krögarparet Jönsson/Mattsson ändå med sig. De har drivit krog på Fejan i många år och sedan några år också restaurangen på Norrtäljebåten i Norrtälje hamn. – Det finns ett mervärde i historien. Det är något som har fastnat hos oss och som vi gärna spelar på när det gäller att bygga upp nya Furusund värdshus, berättar David. Renoveringen är omfattande. Restaurangen, köket och personalutrymmena har byggts om. Furusund Värdshus är nu restaurang och hotell, men huset är byggt som tullhus för över tvåhundra år sedan. Tullhuset var arbetsplats för alla femton tullmän med familjer, inspektor, vaktmästare och roddarkarlar. Rummen är stora, ljusa och de flesta av dem har havsutsikt. Nu har de gamla timmerväggarna från 1811 blottlagts och en mängd fotografier letats fram och studerats. Bit för bit närmar sig David och Malin historien om det gamla tullhuset som blev krog på berghällen söder om Ålandsviken på Furusund. Rudolf Lundin hejar på och furusundsborna hjälper till. – Många kommer till Furusund för att de har hört talas om Astrid lindgren eller August Strindberg, berättar Malin Jönsson.

Något för alla Rudolf Lundin har läst på mycket om Furusund det senaste året. Kulturhistorien står som spön i backen på den gamla ön. – Vi har letat fram bilder av det gamla Furusund. Först från August Strindbergs tid, i början av 1900-talet. Sedan från Evert Taubes tid kring 1950-talet och sist från Astrid Lindgrens tid på 1960/70-talet berättar han. Bilder från alla dessa epoker möter gäster-

na på värdshuset i olika sammanhang. Målet är att återigen sätta Furusund på kartan. På så vis växer det nya värdshuset fram i dialog mellan gästerna och krögarna. – Vår önskan är att skapa en bred produkt. Det ska finnas något som passar alla, förklarar David Mattsson. – Det är så många olika sorters människor med olika budget och intressen som besöker Furusund. Vårt mål är att alla ska känna sig välkomna, fortsätter David. Gästerna ska känna igen sig, vart de än kommer på anläggningen. Personalen ska bära likadana kläder. Hamnen, hamnkrogen, värdshuset och hotellet delar på den grafiska profilen. Bröllop är en nisch. Värdshuset kan ta hundra matgäster i den stora, nyrenoverade matsalen och trettio till i den angränsande bardelen. På Hotellet finns trettio bäddar fast Lundin planerar för femtio till. Ett spa står på önskelistan. En bastu och badtunna vid vattnet skulle kunna passa. Möjliga utvecklingar är weekend-paket i samarbete med lokala entreprenörer. Man satsar också stort på konferensverksamhet. Till säsongen 2017 står allt klart. Värdshuset öppnar i maj. Köksmästaren sätter den sista touchen på en meny som kommer att passa de flesta; svensk sommarmat, lättare rätter likaväl som hälleflundra och entrecôte. Målsättningen att bli nummer ett i skärgården är högt ställd, det inser Rudolf Lundin med glimten i ögat. – Får gästerna bra mat så kommer de att bli nöjda. Vi vet att vi gör rätt. Möjligen går det ännu inte att bräcka Sandhamn. – Men vi kommer i alla fall att vara nummer två, försäkrar Lundin.

Unna dig en avkopplande behandling hos oss

Välkommen till

Ansiktsbehandlingar • Massage • Laser/IPL Fotvård • Nagelvård • Fransförlängning Brynplock/färgning Vaxningar m.m.

Rögårdsgatan 7 Norrtälje Tel. 0176-100 20 • www.friskoskon.se

32

Albert Engström. www.albertengstrom.se

1 / 2017


Renovering pågår för fullt, men glädjebesked:

NYOPPNING i MAJ! Krögarparet Malin och David hälsar er välkomna!

Några hundra meter från restaurangen och värdshuset finner du vår gästhamn med tillhörande hamnkrog. Här finns tvättmöjligheter, bastu, dusch samt el och vatten som du får utnyttja mot en avgift som betalas på hamnkontoret. Från hamnkrogens terrass som är belägen precis på vattnet har du utsikt över din båt. Här serveras kaffe, vin samt enklare rätter och glass under sommarmånaderna. After Sail med trubadur!

Det finns många anledningar att besöka Furusund Värdshus i sommar, som snart öppnar upp efter månader av renovering och restauration! Rudolf Lundin tillsammans med Malin Jönsson och David Mattsson från Fejan och nyligen White Guide nominerade s/s Norrtelje, hälsar er välkomna till Roslagens idylliska mötesplats.

Gamla ”Tullis”, byggt 1811, inhyser nu en nyrenoverad restaurang samt ett hotell med ljusa, rymliga rum och sviter, endast ett stenkast från vattnet. Beställ något från menyn eller njut av en drink på den stora altanen där det är sol från morgon till kväll! Flera dagar i veckan bjuds det även på livemusik. I matsalen finns plats för hundra gäster samt ytterligare trettio i den angränsande bardelen. Ljuset som flödar från de magnifika fönstren får gränsen mellan inne och ute att knappt bli märkbar…

1 / 2017

Är det dags för konferens med företaget, stundar ert bröllop eller fyller du kanske jämnt? Hos oss på Furusund finns fantastiska lokaler för alla tillfällen. Vi skräddarsyr ert evenemang efter era önskemål. Kräver ditt möte full diskretion och avskildhet abonneras med fördel hela anläggningen exklusivt för er grupp. Möten på Furusund ska vara inspirerande och givande men också fulla av njutning för kropp och själ.

FöLj OSS På SOcIALA mEdIEr! Facebook: facebook.com/furusundiroslagen Instagram: @furusundvardshus

KONTAKTA OSS ELLER GÅ ONLINE Furusunds Strandväg 2 | info@furusundvardshus.se 0176-803 44 | www.furusundvardshus.se

33


ÖPPNA DÖ

HEMLIGA Landstigningsförbudet på Kyrkogårdsön i Stockholms norra skärgård är sedan länge upphävt. Idag är Siaröfortet försvarshistoria och kulturminne, men framförallt välbesökt vandrarhem.

D

ORD: Mats Wigardt BILD: Bosse Lind

et sägs att Siaröfortet är den mest misslyckade anläggningen i det svenska kustförsvarets historia. Det må så vara, men vackert ligger den i alla fall, precis där Furusundsleden är som smalast. Värmen är tryckande när vi angör gästbryggan. Mellan träden skymtar den röda panelen på vad som en gång var manskapsbarack för Siaröfortets meniga besättning. Idag är byggnaden renoverad och inrymmer såväl kafé och restaurang som vandrarhem. Det var första världskrigets utbrott 1914 som fick försvarsmakten att besluta sig för att bygga en yttre försvarslinje bestående av ett antal befästa fort i Stockholms norra skärgård. Någon succé blev nu inte anläggningen. Redan 1918 lades arbetet ner. Och 1959 togs det förfallna fortet helt bort ur den svenska krigsorganisationen. Sedan 1993 ägs anläggningen av Statens Fastighetsverk, som vid övertagandet omedelbart satte igång med omfattande renoverings- och konserveringsarbeten. Stora delar av fortet har sedan dess återställts i originalskick. I bergrummen finns autentiska miljöer och utställningar som berättar om det svenska kustförsvaret och krigets verklighet. Men utanför kafé och restaurang finns inte minsta påminnelse om öns krigiska förflutna. Här sitter barnfamiljer bänkade med glassar och kaffekoppar, pappor med kylväskor och mammor med picknickkorgar förbereder kvällens grillmiddag, närmast havet sitter ett gäng kvinnor försjunkna över en skål med oliver och med en flaska bubbel på armlängds avstånd. Allt andas idyll och sommarlov. Vid en liten sandstrand leker några barn, några äldre ungdomar kramas

34

lite extra i en dyning, det gurglar från en båtmotor och svalorna svirrar flitigt mellan träden. Några coola grabbar från Bergshamra med skateboards har hittat hit för att utmana ödet mellan pansarhuvarna på fortets böljande betonghjässa. Kliver man så in genom entrén möts man av gråmålad pärlspont och rutiga dukar på borden, disken är välfylld med smörgåsar och bakverk och en trappa upp finns vandrarhemmets svala sovrum. Det är idel pietetsfull trivsel. Efter bastu och kvällsdopp och god sömn mellan lakan som doftar av skärgårdsbris och solsken vaknar vi till morgondopp och en molnfri himmel. Hade vi kunnat förflytta oss bakåt i tiden hade vi sannolikt kunnat höra Jussi

1 / 2017


RRAR PÅ

HISTORIA OCH IDYLL

FORTET TAG DER OFFENEN TÜR IN GEHEIMER FESTUNG

Das Anlegeverbot an der Insel Kyrkogårdsön besteht schon lange nicht mehr: Die Siarö-Festung auf der Insel ist heute ein militärgeschichtliches Kulturdenkmal. Neben dem unterirdischen Museum bietet der idyllische Ort eine gut besuchte Jugendherberge, Café und Restaurant. Außerdem gibt es eine Meeressauna, Sandstrand, Gästehafen und gute Schiffsverbindungen nach Östanå, Vaxholm und Stockholm.

OPEN DOORS AT A SECRET FORTL

The ban on landing on the Kyrkogårdsön island was lifted many years ago. The Siarö fort is now part of military history and is a heritage site, and alongside the underground museum there is an idyllic area with a popular hostel, a café and a restaurant. There is also a sauna by the lake, a sandy beach, a marina and good boat connections to Östanå, Vaxholm and Stockholm.

Björling sjunga en morgonaria på sin brygga på andra sidan sundet. Nu är det istället fågelkvitter och morgonpigga barnröster vi hör. Och det är gott nog.

1 / 2017

Fotnot:

Operasångaren och hovsångaren Jussi Björling bodde sommartid på familjens sommarställe på Siarö. Där avled han natten till den 9 september i en hjärtattack. Han var då bara 49 år gammal.

35


Magiska

Besök den berömde för fattaren/regissörens inspelninBesök denerberömde gsplats i Östhaförfattaren/regissörens mmars kommun med hjähjälp lp av foldern/ka inspelningsplatser Östhammars kommun med rtan och din Smi art phone, där du kan se film intervjuer. avVi foldern/kartan din Smartphone, där du kan seklipp/ ordnar ävenoch guidningar. Mer info:filmklipp/intervjuer. Vi ordnar även guidningar. www.larsmolinsalls kapet.se Mer info: www.larsmolinsallskapet.se

BLI FÅNGAD AV SIARÖFORTET siaröfortets kanoner pekar mot Furusundsleden där Finladsfärjorna idag sveper förbi. Här skulle ryssen komma befarade man efter 1:a världskriget, och byggde ett fort som skulle bringa fiendeflottan till undergång. Flera hundra man förlades i anläggningen som döljer sig i berget. Nu har stora delar av fortet återställts till sitt ursprungliga skick och öppnats för allmänheten. Siaröfortet är idag ett museum med guidade rundturer som visar hur Stockholm skulle försvaras, men som också visar krigets verklighet i ett vidare perspektiv. På Kyrkogårdsön som fortet ligger på finns avskiljda badklippor och små stränder att bada ifrån. I det gamla renoverade logementet från 20-talet har Blidösundsbolaget ett eget vandrarhem med två- och fyrbäddsrum och sommarrestaurang. Siaröfortet välkomnar också konferenser, grupper och skolklasser. Här finns även en gästhamn och en vedeldad bastu vid strandkanten. Bekväm båtförbindelse från Strömkajen framför Grand Hotel varje dag 12 maj - 17 september. Resan tar drygt 1 1⁄2 timma. På sommarsöndagarna sker återresan med klassiska s/s Blidösund där ångbåtsbiffen står framdukad i matsalen. All information finns på www.blidosundsbolaget.se

www.blidosundsbolaget.se • Tel 08-24 30 90


En tid

sresa m

ed mob

ilen

som Ett Digitalt fönster till Öregrunds historia Tänk dig att du strosar runt i Öregrunds hamn och genom en titt i mobilen förflyttas flera hundra år tillbaka i tiden. Plötsligt ser du flermastade skepp istället för fritidsbåtar, hamnmagasin istället för restauranger och sjömän istället för semesterfirare. Snart öppnar det digitala fönstret till Öregrunds historia.

Ö

ORD: Sofia Händel

regrund idag, en charmig kustort med sjöbodar som inrymmer restauranger, pastellfärgade trähus och små butiker med mode, design och delikatesser. På somrarna sjuder det av folkliv med fullsatta uteserveringar och fritidsbåtarna flockas i gästhamnen. Badhusepoken har verkligen satt sin prägel på staden och det är inte svårt att tänka sig in i hur dåtidens societet kopplade av och förlustade sig här under 1800-talet. Under Badortsdagarna i augusti levandegörs det ytterligare då hattprydda damer och herrar paraderar förbi i tidstypiska kläder.

1 / 2017

Hur det såg ut tidigare, under Öregrunds tid som viktig hamn för sjöfarten, är det dock svårare att föreställa sig. Få spår finns kvar då danskarna eldhärjat staden både en och två gånger och de ryska galärerna lämnade ett Öregrund i grus och aska det ödesdigra året 1719. Men tänk att dess hamn sedan 1500-talet varit så betydande att den konkurrerade med Stockholm. Så pass att Stockholms köpmän klagade så kungar, i olika omgångar, förbjöd utrikes handel från dess hamn! Man kan inte annat än undra hur det var en gång i tiden då

37


Västergatan. Foto: Gisela Norén.

FAKTA BILDEN I MOBILEN: – Tekniken gör att vi får ett digitalt fönster till historien. Du kan vistas på en plats i verkligheten och virtuellt samtidigt, säger Daniel Löwenborg på Disir Productions. Bilden i mobilmontaget är en animation av åländska Kvarnbo Hall under tidig järnålder som illustrerar hur de digitala miljöerna kan se ut. KÄLLHÄNVISNING: Öregrund – Din egen stadsvandring av Stig Sandelin.

TIME TRAVEL IN YOUR MOBILE PHONE

The upcoming Augmented History 3D app visualises how Öregrund’s harbour may have looked a few hundred years ago, when shipping flourished and warehouses were filled with valuable goods. The technology uses GPS and allows you to wander around Öregrund’s harbour with a mobile phone or tablet and experience three-dimensional buildings and ships that disappeared long ago. Öregrund will be one of the first places in Sweden that provides this innovative blend of reality and computer graphics.

DAS HANDY ALS ­ZEITMASCHINE

Demnächst erscheint die App „Augmented History 3D“. Mit ihr lässt sich darstellen, wie der Hafen von Öregrund vor mehreren Hundert Jahren ausgesehen haben mag, als die Seefahrt eine Blütezeit hatte und die Hafenspeicher mit kostbaren Waren gefüllt waren. Da die Technik auf GPS basiert, können Sie mit dem Smartphone oder Tablet im Hafen herumlaufen und sich längst verschwundene Häuser und Schiffe in 3-D anzeigen lassen. Öregrund ist einer der ersten Orte in Schweden, die diese innovative Kombination aus Wirklichkeit und Computergrafik anbieten.

38

Solnedgången i havet. Foto: Ulrika Ahlinder.

Öregrunds skepp seglade till Hansans Östersjöstäder, Amsterdam och England med smör, trävirke och järn och kom tillbaka med dyrbara tyger, salt, humle och kryddor. Då sjöfarten gjorde Öregrund rikt och välmående. Eller hur kan det ha varit på 1600-talet, i Sveriges industrihistoriska vagga, när järnet från de Uppländska vallonbruken skeppades till Stockholm från Öregrund. Inom kort kan det faktiskt vara möjligt att få inblick i hur det en gång kan ha sett ut! Detta tack vare den nya, innovativa appen Augmented History, en teknisk lösning där historiska miljöer och byggnader visualiseras i 3D. Daniel Löwenborg som är forskare i arkeologi på Uppsala universitet och även en del i Disir Productions, vilka fyller appen med dess grafiska och historiska innehåll, berättar mer: – Appen är ett sätt att presentera våra tolkningar av historiska miljöer och visa dem i den autentiska miljön, på rätt plats. Vi bygger digitala rekonstruktioner som visas i en surfplatta eller mobil.

Interaktion och uppdrag Hur funkar det? Jo, du besöker en plats och ser hur den ser ut idag och när du håller upp plattan eller mobilen är det den digitala, historiska rekonstruktionen av samma ställe du ser. Du kan vandra runt i miljön, gå in i hus och se dig omkring och träffa på olika historiska personer som också rör sig i miljön. Allt i verklig storlek och tredimensionellt. – Det blir i princip som ett digitalt fönster till historien. Och upplevelsen förstärks av att du kan vistas på en plats i verkligheten och virtuellt samtidigt, säger Daniel Löwenborg.

Vi hoppas den väcker ett intresse för historia och andra aspekter av den. Till exempel genom att möta människor som ofta inte syns i historieböckerna så som vanligt folk, kvinnor och barn. Satsningen på appen Augmented History Öregrund är möjlig tack vare det större besöksnäringsprojektet Augmented Export som leds av Region Uppsala i samarbete med bl.a. Visit Roslagen. Uppgiften är att utveckla hållbara produkter inom naturoch kulturturism med Tillväxtverket som delfinansiär. Öregrund är en av fem pilotplatser i Uppsala län där 3D visualiseringar görs tack vare projektet.

Öregrund bland de första Augmented History Öregrund är än så länge i planeringsstadiet men klart är att hamnen och sjöfarten under 1500- eller 1600-talet kommer stå i fokus. I skrivande stund letas efter historiska guldkorn, spännande människoöden och det förs diskussioner med lokala guider och andra som kan platsen om hur Öregrunds historia ska berättas. Därefter är det dags för Daniel och kollegorna på Disir, bestående av arkeologer, historiker, speldesigners att väva ihop upplevelsen. Lanseringsdatumet är inte satt, men klart är att Öregrund kommer att erbjuda ännu en upplevelse utöver det vanliga!

En lärorik och lekfull upplevelse Appen berättar om platsens historia och inspirerar till lekfullt lärande. – När du är i miljön möter du historiska karaktärer och interagerar med dem, du tar del av information och kan göra små uppdrag likt i ett dataspel, säger Daniel och fortsätter, det ska vara en kul och spännande upplevelse att använda appen.

Scen från en dramatiserad stadsvandring i Öregrund. Foto: Gisela Norén

1 / 2017


Välkommen till Öregrund! Öregrund

Kajak- & cykeluthyrning Boendeförmedling Paket och kajakkurser Cyklar, kajaker & tillbehör säljes. 070-280 54 42

Camping & Stugor Restaurang med underhållning Strand & bryggbad fiske • båtar • ­kajaker m m. Varmt välkomna! www.sunnanocamping.com

Möbler Kläder Cafe

Butik på 500 m2 i ett 200 år gammalt timmerhus. Möbler, ­heminredning och kläder. Café med uteplats. Öregrund

Möbler Kläder Cafe

Idealiskt för bröllop, stora fester och konferenser. www.societetshusetoregrund.se

Fredagsmys i Öregrund! Boka torsdag-hämta fredag! Påsen med egengjorda ­matdelikatesser! Jenny 073-971 51 12 www.skargardscatering.se

Bo på en fyrplats! Boende längst ut i havsbandet. Även konferens & familjefirande. Mer info på www.orskarsfyr.se

Epokgården Vid havet

Lägenhetshotell konferens och vandrarhem Rådhusgatan 16, Öregrund 0173-302 00 • epokgården.se

God mat i fantastisk miljö, Välkomna till Kafé Wilma!

upplev Öregrund hos oss!

Öppet året runt 7 dagar i veckan kl 8-17. Vi bakar alla dagar.

www.strandnaraoregrund.se

Boka bord online på

Konferens, bröllop eller en bra dag vid havet. Boka på 0173-316 00 info@strandhotellet.nu www.strandhotellet.nu

39

1 / 2017

1 / 2015

39


Emigranter

Flytten gick från floden Meuses lummiga dalgångar till de uppländska järnbruken. Vallonsmederna flydde också undan det trettioåriga kriget. För sin religions skull, för rätten att ha sin egen tro och för rätten att själva undervisa sina barn. ORD : Andreas af Malmborg

WALLOON ­IRONWORKS

The Walloons fled from war and in order to have the right to have their own beliefs, and ended up in places such as the Uppland and Roslagen ironworks. Swedish iron became the best in the world thanks to the Walloons’ skills. Today, the Walloon ironworks are well-preserved industrial environments and unique tourist attractions that offer guided tours, music, theatre shows and art. There are also restaurants, cafés, hotels and conference facilities.

WALLONEN-­ BERGWERKE

Die Wallonen flohen vor dem Krieg und für das Recht auf ihren Glauben in die schwedischen Bergbau-Regionen Uppland und Roslagen. Dank ihrer Fachkenntnisse wurde das Eisen aus Schweden führend in der Welt. Heute sind die Bergwerke der Wallonen gepflegte Industriedenkmäler und beeindruckende Ausflugsziele. Nehmen Sie an einer Führung teil, schauen Sie sich die ausgestellten Kunstwerke an, und besuchen Sie ein Konzert oder eine Theateraufführung. Natürlich gibt es überall auch Gastronomie und Hotels mit Konferenzräumen.

40

L

TILL FRED OCH FRIHET

Österbybruks vallonsmedja.

uckorna öppnas, vattnet strömmar in och drar igång två jättelika vattenhjul. Det ena hjulet driver räckhammaren, det andra bälgen som syresätter härden. Inte mycket ljus silar in i vallonsmedjan i Österbybruk. Hettan är som en vägg därinne, niohundra grader varmt i smälthärden, där järnet matas in. Smidesmästaren bär lång vadmalsskjorta, svart filthatt och yllesockor. Han har träskor och grovt skinnförkläde. Runt honom arbetar drängar och kolgossar. Efter purrning med rågmjölsgröt, mjölk och smörgås klockan halv sex är det full fart i arbetet. Sedan frukost med strömming, uppblött bröd och svagdricka. Fläsk och potatis kommer några timmar senare. Hammaren måste gå. Mitt i natten klockan tre äter männen fettvälling, strömming och dricker svagdricka. Sen tillbaka till arbetet. Härden fräser, vattnet strömmar och dånet från hammaren gör männen i smedjan lomhörda. Franska glosor far genom luften. Sotet tränger så djupt in i huden att det knappt går bort med såpa. Tre timmars hetta och slit mot tre timmars vila, sedan tar ett nytt smideslag på tio drängar och smeder över. Yrket är inte ofarligt med risk för brännskador och eldsvåda. Det händer att männen i smedjan drabbas av kolosförgiftning i sovkammaren när kolet i härden inte förbränns som det ska. Ändå är

vallonsmederna stolta över att utöva sitt gamla yrke i sitt nya hemland.

Att bli accepterade Också på 1600-talet var det krig. Det trettioåriga kriget plågar Europa, ett religionskrig mellan katoliker och protestanter, men mest ett krig om makt och politik. Mord och mordbrand, våldtäkter och stölder följer där soldaterna drar fram. Strömmar av flyktingar genomkorsar kontinenten, undan plundring, pest och sjukdomar. Vallonerna tog vägen över Östersjön och seglade in i hamnen i Norrköping. Några kom ensamma, andra förde med sig sina familjer. Det kontrakt de skrev på gällde i två år. I två år skulle de sälja sitt arbete till den här välbeställde herrn, Louis de Geer. De Geers egna anteckningar visar 134 vallonska arbetare som fram till 1633 kommit enbart till Norrköping. De flesta blev kvar. Precis som nu hade invandrarna svårt att bli accepterade i det nya landet. ”Folket gillar inte utlänningar”, skrev den samtida prästen och läraren Comenius om svenskarna i ett brev till Louis de Geer. Vallonerna hade bruna ögon och mörkt, lockigt hår, dessutom verkade de hålla sig på sin kant. Yrkesstolta och lite hemlighetsfulla när det gällde sina arbetsmetoder. Inte hjälpte det att vallonsmederna talade ett annat språk – franska - eller att de hade besynnerligt klingande namn som Hübinette, Pousette, Anjou eller Douhan.

1 / 2017


Världsledande Vallonbruk

Det svenska järnet blev världsledande tack vare vallonernas yrkesskicklighet. I dag är vallonbruken välbevarade industrimiljöer och unika besöksmål som bjuder på vackra parker, guidade visningar, musik, museer, teater och konst. Här finns krogar, kaféer, hotell och konferensanläggningar. Besök gärna Österbybruk, ­Forsmark, Gimo, Harg, Edsbro (med mas­ugnen) Skebo och Rånäs.

Masugnen i Edsbro.

Forsmarks bruk. Fofo: Ola Österling.

Under helgerna klädde de sig mer elegant än svenskarna och de satt för sig själva i kyrkan. Flera familjer ville inte vänja sig av med vanan att prata franska hemma. Det var inte bara smideshantverkare som emigrerade till Sverige. Med sig hade de egna kolare, bälgmakare, timmermän, skogshuggare och hjulmakare. De tjänar hyfsat. Men viktigare är kanske ändå friheten att kunna utöva sin tro. De flesta är kalvinister och i hemlandet hade den spanske kungen förbjudit vallonerna att utöva sin religion. Men i Sverige fick smederna göra som de ville, under förutsättning att de lovade att inte sprida läran utanför hemmet. De kalvinistiska prästerna blev lärare och barnen fick gå i skolan.

Skebo bruk.

Vallonsmidet Österbybruk har världens enda kända bevarade vallonsmedja. Masugnen som vallonerna byggde består av två härdar, smälthärden och räckhärden. Vid smälthärden arbetar smältarmästaren ”le maitre affineur” med sin smältardräng och vid räckhärden räckarmästaren ”le maître marteleur” med sin räckardräng. Båda härdarna passas upp av en kolgosse som ska se till att det finns träkol framme. Lågt räknat finns det idag hundratusen svenska släktingar till de valloner som kom till Sverige i början av 1600-talet. Vallonsmidet spred sig vidare till uppåt tjugo bruk i norra Uppland. Vallonbruk i Roslagen är förutom Österbybruk bland annat Forsmark, Gimo, Harg, Edsbro, Skebobruk med sitt museum och Rånäs bruk. Vallonstålet ansågs länge vara det bästa stålet och det kunde vara dubbelt så dyrt som annat stål.

Rånäs slott, Rånäs bruk.

Källor: Artikeln bygger på en mängd källor, klipp och bloggar om valloner och ­vallonsmide. En av de intressantaste är http://vallonsmedjan.blogspot.se Titta också gärna in på https://www.youtube.com/watch?v=NKsHaKSy5Qw

1 / 2017

Gimo herrgård, Gimo bruk.

41


Kanoten finns kvar. Och cykeln. Och de vilda djuren som var Bruno Liljefors sällskap. I sommar firar Österbybruk hundraårs­ jubileet av att konstnären flyttade in i herrgården. Bruno,57 målar i sin båt i Österbybruk.

H

ORD : Andreas af Malmborg

an ser frisk ut. Stilig och brunbränd när han flyttar in i Österbybruks herrgård 1917. Klädd i hatt och en välsittande jaktkostym, spänstig och alert. Undra på det, det går bra för Bruno Liljefors. Med sina fågel- och rävtavlor har han gjort sig populär både hos konstkritikerna och hos den stora publiken. I sitt måleri vill han skildra dramatiken och rörelsen i naturen. Han är populär i Paris och har börjat slå även i USA. Han får ekonomisk hjälp av industrimannen Ernest Thiel som ger Liljefors intäkter mot säkerhet i målningar.

Så Liljefors kan slå sig till ro och måla i Österbybruk. – Egentligen alldeles för stort för mitt och min familjs behov. Men jag älskar den uppländska naturen, sådan den visar sig just i denna trakt, förklarar Liljefors i en intervju 1917. I herrgården samlar han familjen omkring sig, hustru och elva barn. Ungarna spexar och tramsar medan djuren förvånat tittar på. Det går ganska vilt till, jakthundarna rutschar runt på parkettgolven och ungarna skjuter prick i öppna spisen. Ibland kommer storheter som Sven Hedin, Anders Zorn eller Albert Engström på besök.

Välkomna till ett mysigt café på Herrgårdsområdet i Österbybruk!

Vi serverar fika med hembakt bröd och lättare luncher. Öppet alla dagar sommartid. Tel 0733-240674

42

www.stallcafeet.se

Här hittar ni en härlig blandning av Gammalt & Nytt i stora lantliga lokaler. Även ett stort Café. Ligger längs väg 77 mellan Rimbo och Gottröra.

www.nedergardengammaltonytt.se

Liljefors själv strövar i skogen med bössa över axeln. Skissblocket är med. Motiven finner han här i de vida bruksskogarna kring Österby; en räv, en hare i snön och en hök som fångar en duva. Han stakar omkring i bruksdammarna med sin grundgående jaktkanot. Han gillrar upp målarduken med en pinne i båten och sitter stilla och målar. Sina modeller samlar han omkring sig. Tjädrar, korpar och rävar, en del tama och en del i burar. Den stora slottsparken börjar likna en mindre djurpark med änder, en tam älg och tama tranor. 2017 är det hundra år sen Bruno Liljefors kom till Österbybruk. Jubileumsåret firas med en utställning av konstnärens tillhörigheter i Liljeforsrummet där han målade och tillbringade tid med familjen. Där finns fotografierna, kanoten och cykeln han använde. Där finns också några uppstoppade djur och kopior och reproduktioner av skisser till hans verk. I hans gamla ateljé en bit bort huserar Ylva Liljefors - barnbarnsbarn till konstnären. Hon är kläddesigner och visar heminredningsprylar. Liljeforsrummet i herrgården har öppet hela sommaren från slutet av juni. TITTA OCKSÅ PÅ: http://www.filmarkivet.se/movies/hos-djurmalaren-bruno-liljefors/

1 / 2017


Välkommen till Östhammar! SJÖKROGEN ÖSTHAMMAR

Öppet året runt Lunch – à la carte – catering Välkommen! Prästgatan 14, 0173-730 770 sjokrogenosthammar.com info@sjokrogenosthammar.se

Ett skönt boende helt enkelt 070 56 51 877 villaosthammar.se

SÖDERÖGÅRDEN Långalma

Gäddfiske med guide i Öst­hammar/Öregrunds skärgård. För mer info och pris kontakta Katarina Johansson, Tvärnö 073-03 88 514 tvarnofiske@gmail.com

10 km fr. Östhammar i Långalma Hyr för möten och fester! 0173-321 59 www.bygdegardarna. se/soderogarden

SOMMAR

I FORSMARK En upplevelse för hela familjen. Läs mer på visitforsmark.se och skb.se

1 / 2017

43


DEN EX TRA DI MENSI ONEN Andreas Jonsson.

ORD: PEK BILDER: Roffe Lundstedt www.speedwayfoto.com

PARTY TIME ON TUESDAYS

Hallstavik offers the world’s most audience-friendly motorsport, speedway! Don’t miss the party on Tuesdays, when the local team competes at home! More information available at www.roslagen.se

DIENSTAGS IST VOLKSFEST

Åkersberga ist das Zentrum des In Hallstavik können Sie den publikumsfreundlichsten Motorsport der Welt erleben: Speedway! An allen Dienstagen, an denen ein Heimspiel stattfindet, gibt es ein wahres Volksfest, das Sie nicht verpassen sollten! Mehr erfahren Sie auf www.roslagen.se.

44

D

en 6 februari 1982

Det var fullt med tonårsgrabbar på isen när vi kom ned till Lundåsvallen och jag som tänkt att testa min nya hockeyklubba idag. Typiskt. Det var ju tråkigt att bara stå och titta på när pappa meckar med skotern. – Du får säkert vara med! Sa pappa. Men jag vågar inte vara på isen med dom där stora killarna, dom ser ju jättefarliga ut. Dom går säkert i 9:an och jag har ju inte ens börjat i skolan. Pappa snörade på mig skridskorna. Sedan frågade han en av killarna som gled omkring i sin blonderade hockeyfrilla om jag fick vara med. Han kollade på mig och pappa, sen sa han: Klart grabben får vara med! Där och då fick jag min första idol, förebild och hjälte! En tisdagkväll på våren efter händelsen vid hockeyrinken så tog pappa mig med till Orionparken i Hallstavik, Rospiggarna hade hemmamatch i division ett. Vid ett av heaten så säger pappa: Där är han som du spelade hockey med i vintras.

Samtidigt säger speakern: …och i röd huva har ni Mikael Teurnberg!

Idolen Årets rospigg, Årets prestation, Årets arrangör, Årets ledare, Årets lag, SM-guld, SM-arrangör i speedway och isracing, Mikael Teurnberg och Rospiggarna har haft ett fantastiskt 2016 och 2017 ser minst lika spännande ut! Det är inte kanske inte konstigt att jag sitter här och inte riktigt vågar lyfta telefonen och ringa honom inför den här artikeln. Inte bara bygdens stora hjälte utan min barndoms stora idol. Till sommaren kommer den hittills största speedwaytävlingen i Hallstavik att arrangeras, en EM-deltävling. Ännu ett evenemang i en lång rad som lockats till den lilla bruksorten sedan en modig människa förstod att något måste ändras. Efter en rad lag-SM-medaljer hade resultaten blivit sämre och också ekonomin. Mannen, som tagit på sig det tuffa uppdraget att föra tillbaka klubben till toppen hette Mikael Teurnberg. Och det första han gjorde var att begära ned laget en division.

1 / 2017


Andreas Jonsson.

Mikael Teurnberg.

FAKTA På HZ-bygg arena bjuds det på många evenemang, året runt! Under sommaren kommer det att hetta till minst 12 gånger med speedway i division 1, elitserien, SM-kval och så EM-deltävlingen den 5 augusti! Biljetten kan du med fördel förboka på någon av Roslagens turistbyråer eller på roslagen.se

Många trodde detta var slutet på Rospiggarnas storhetstid men planen var att bygga nytt från grunden. En stabil grund på vilka nya framgångar skulle skapas.

Den 14 september 2012 Det är så tyst i bussen, någon knäpper upp en öl men ingen feststämning kommer infinna sig på väg hem från Eskilstuna. Rospiggarna har precis förlorat elitserieplatsen till Smederna och två års extremt målmedvetet och engagerat arbete av lagledare Mikael Teurnberg slutar med en andra plats i allsvenskan och frågan hänger i luften: Kommer det finnas tillräckligt med energi för att satsa ett år till i Allsvenskan för att ta sig tillbaka till Elitserien?

Få en extra dimension Han har fyllt 50 nu och verkar ha hur mycket energi som helst kvar! Den räckte inte bara till elitserieavancemang 2013, den räckte till så mycket mer. Den räckte till att väcka hopp i en bygd som backat i takt med brukets neddragningar, den räckte till att skapa ett lag som presterade mer än vad som borde varit möjligt. Han lyckas skapa en unik lagkänsla i den mest individuella lagidrotten. Han fick med sig sponsorer, funktionärer och förare. Hans energi känns ända upp på läktarplats. Så mitt tips till dig som besöker Roslagen i sommar, kom upp till

1 / 2017

HZ Bygg arena, som den numera 83-åriga speedwaybanan heter, köp ett program av Petra innanför entrén och ta plats i den bortre kurvan. Solen värmer där. Trots att det är flera tusen besökare på plats från när och fjärran kommer du se bra härifrån. Fråga personen bredvid dig vad hen tror om kvällens match. Om du berättar att det är ditt första besök ska du se att du kommer få en ciceron för kvällen. Man är stolt över sin sport, sitt lag i Hallstavik. Som min 70-åriga moster från Uppsala sa ”Speedway är spännande direkt, men att ha en personlig expert vid sidan som förklarar förarnas sparkar i backen före start och som vet när det är dags att köpa korv för att undvika köerna i pausen. Det ger en extra dimension. Och så verkar det som att alla har en personlig koppling till laget på något sätt. Har dom inte jobbat som funktionär så är dom kusin med en av förarnas mekaniker.” Och så är det nog, Rospiggarna är hela Hallstaviks angelägenhet precis som pappersbruket varit. Förut sa man att om bruket gick bra så gick speedwaylaget bra men så kom det en person som visade att man kan skapa något stort utan bruket. En person som visste vad som betyder något, en person som visste att ibland behöver man ta ett steg tillbaka, återhämta sig och komma tillbaka starkare än någonsin. En person som fått en hel bygd av speedwayentusiaster att känna samma tillhörighet som jag kände när han sa: Klart grabben ska vara med!

45


År 2017 går Nya Roslagsmarschen den 16 september med start och mål i Norrtälje. Nya Roslagsmarschen är en social naturupplevelse och ett härligt vandringsevent på Roslagsleden. Vandringen passar både vardagsmotionären och den som vill ha en lite tuffare utmaning. Vandraren väljer själv om hen vill gå en, två eller tre mil. Här ingår busstransport till startplatserna. Visit Roslagen och medarrangörer dukar upp fika och mat längs vägen. För information och anmälan se www.roslagen.se/nyaroslagsmarschen

ROSLAGSMARSCHEN

The new Roslagsmarschen (Roslag’s March) on 16 September is a social nature experience and a wonderful hiking event on the Roslagsleden trail. Hikers can choose to walk 10, 20 or 30 km. Coffee and food, among other things, are served along the way by Visit Roslagen and coorganisers. See www.roslagen.se/ nyaroslagsmarschen for more information and to register

3 m il

DER ROSLAGSMARSCH

Der „Nya Roslagsmarschen“ am 16. September ist eine Veranstaltung, bei der man in der Region Roslagen wandernd die Natur entdecken kann. Zur Wahl stehen Touren von zehn, zwanzig oder dreißig Kilometer Länge. Kaffee und Imbiss sind inbegriffen und werden von Visit Roslagen sowie einem Teil der Ausrichter am Wegesrand angeboten. Erfahren Sie mehr oder melden Sie sich gleich an auf www.roslagen.se/nyaroslagsmarschen

46

1 / 2017


PÅ REN VILJA

Vi pratade på jobbet om att gå Nya Roslagsmarschen och några var sugna. De ville gå en eller två mil, men John och jag kände att det var tre mil som gällde och inget annat.

S

Bobo och Anders Håkansson. Foto: Sofia Händel.

ORD: Anders Håkansson BILDER: Spectatia

amling på Storängstorget i Åkersberga, mycket folk och bra stämning redan här. Tremilen skulle starta i Östanå och vi skulle börja vår marsch bland de första. Vi åkte till starten i två bussar. I Östanå möttes vi av en äldre gentleman som skulle se till att vi som kom med sista bussen, skulle hitta rätt på stigen. Han skulle gå först och jag och John sist för att se till att ingen tappades bort. Vägen från Östanå färjeläge till Wira bruk var ca 5 kilometer och gick i en fantastisk miljö – gamla gårdar, grusvägar, ängar och hagar, underbar natur. Framme i Wira bruk var det dags för vår första paus. Här var det fullt med folk. Många som åkt med första bussen satt fortfarande och fikade. Det här tycker jag är en av de stora fördelarna med att gå Roslagsleden organiserat. Någon bestämmer när du ska fika och fikat är redan framdukat och du slipper att ha tung packning. Skulle vi ändå bli hungriga på vägen så var det inget problem för vi hade fått med oss kex, godis och en banan när vi startade.

”Marscher ska vara långa” Tretton kilometer var nästa etapp, kanske lite långt men väl framme skulle vi få lunch. På vägen dit träffade vi fler vandrare som t ex det militärklädda gänget som gick med 20 kilo tunga ryggsäckar och tyckte att marscher ska vara långa och tunga eller mamman från Åland som åkt hit med sin 11-åriga son bara för marschen. Jag tror att sonen klarade de tre milen bättre än vad mamman gjorde. Ärtsoppan serverades i en underbar gårdsmiljö vid ett härbre. Nu var det skönt att sträcka ut lite och prata med de andra. Men någon längre paus blev det inte, vi

1 / 2017

ville iväg. Jag ville ikapp min bror som startat en halvtimma tidigare. Nästa etappmål var Domarudden, bara raka spåret – om man är fokuserad och går rätt. Det var inte vi. Vi missade avfarten mitt inne i skogen och fick gå en omväg på några kilometer. Inga sura miner. Utan vi höll vårt, som vi tyckte, bra tempo. Och precis innan vi kom fram till Domarudden hann vi upp min bror Bobo, min brorsdotter och hennes Fredrik. Tillsammans gick vi till en uppskattad korvgrillning med sportdryck nere vid Drängsjön. Nu har vi gått 2,3 mil och det börjar kännas i kroppen. Vi ser att de andra också ser lite slutkörda ut och då far djävulen i oss. ”Nä, nu är det dags att dra”, säger vi och börjar springa upp för den långa sega backen efter grillplatsen. Vi springer kanske i tre, fyra hundra meter tills vi är säkra på att ingen ser oss. Sen börjar vi gå igen. De andra trodde nog inte att vi var kloka och vi fick frågan senare om vi sprungit hela vägen. Alltid kul att luras lite.

Nu är det tungt Nu är det tungt i kroppen. Nu blandas vi tremilare upp med både en- och tvåmilarna. Vi träffar många trevliga människor på vägen. Någon hade plockat svamp. En annan hade hoppat in och handlat i gårdsbutiken på Åby gård. Sista stoppet blev hos Skånsta ryttare i Sjökarby, en snabbfika och sen iväg. Nu är det tungt, vi försöker hålla vårt tempo, men det gör ont i hela kroppen, Vi springer, vi går fort, vi går lite långsammare. Allt för att lura ur det sista ur kroppen. Den allra sista biten går lättare, från sporthallen till Åkersberga centrum är det uthärdligt, för vi vet att målet är nära. Väl framme är det en skön stämning på torget

och vi belönas med varsin påse med lite allt möjligt gott. Jag hade inte vandrat på det här sättet tidigare, det var kul att testa sina gränser. Sex timmar, det är jag jättenöjd med och jag kommer gärna att gå Nya Roslagsmarschen igen. Det jag tar med mig är min egen bragd, alla trevliga människor och fantastisk natur. Vi ses nästa år!

Domarudden – avkoppling året runt

08 540 208 25 • www.domarudden.se

Ledarskapsutbildning Coaching Turridning

www.finnkarrsgarden.se 47


Miljöcertifierad enligt ISO 14001 och klimatneutral

Välkommen in till oss på Roslagens Sparbank - våra kontor hittar du i Rimbo, Älmsta, Hallstavik, Norrtälje Centrum samt på Norrteljeportens handelsområde där vi har öppet även på lördagar! Läs mer på roslagenssparbank.se eller ring 0176 – 770 00.

r e t s e Sem a villkor på din

Hur just du upplever Roslagen bäst vet bara du. Vi ger dig bara möjligheten att välja. Våra semesterhus och stugor i Roslagen är alla privatägda och därmed också unika. Med andra ord hoppas vi att du kommer hitta just ditt nästa semesterboende i Roslagen hos oss på NOVASOL!

PST!

mesterHar du själv en se kan få bostad som andra inte är där? glädje av när du Kontakta oss så berättar vi mer!

www.novasol.se • 031-304 55 70 48

Sveriges största stugförmedling 1 / 2017


Roslagen LÅNGT BORTA-KÄNSLA PÅ NÄRA HÅLL

D

römmer du också om ett boende i Roslagen? Ett boende som ger dig lugn och ro dina lediga stunder, eller livskvalitet året runt? Roslagen omfattar de fyra skärgårdskommunerna Vaxholm, Österåker, Norrtälje och Östhammar. Här finns hav med fri horisont, storslagen skärgård, vackra bruk och charmiga småstäder. Roslagen börjar bara 20 minuter från Stockholms innerstad och lika nära är det från Arlanda och Uppsala. Med sina hamnar i Kapellskär och Grisslehamn är Roslagen även en viktig port österut. Det är många som äger ett eget fritidshus i Roslagen. Faktum är att vi är den destination i Sverige som har flest fritidshus. Här spenderar många varje ledig minut, för att få välbehövligt miljöombyte och för att ladda batterierna. Det är också en plats

1 / 2017

för gemenskap med släkt och vänner som kommer på besök, år efter år.Tillhör du dem som varken äger en egen stuga eller känner någon att hälsa på? Du kan vara lugn, här finns boenden i alla kategorier för dig som vill boka något över några dagar eller hyra på längre tid. Allt från en enkel stuga utmed Roslagsleden till boende i svit på någon av våra vackra herrgårdar i bruksmiljö. Eller vad sägs om att övernatta i canvastält med ytterskärgården som närmsta granne? Blir din förälskelse så stark att du vill stanna kvar här i Roslagen – kontakta gärna oss eller någon av våra Bo-partners. Tillsammans vill vi göra Roslagen ännu mer attraktivt och tipsa dig om bostäder med livskvalitet nära skärgård och natur inte långt från storstadens puls. GISELA NORÉN, VISIT ROSLAGEN

49


Evenemangstips 2017 1 APRIL–17 DECEMBER

Konstutställningar

i Sadelmakarlängan, Österbybruk.

23 APRIL

Sandviken Big Band

Med Norrtälje Manskör och Andreas Weise, Roslagsskolans aula, Norrtälje.

15–17 MAJ

Italiensk Matmarknad

Strömmingsfestival

Strömmingsfiske, båtluckeloppis, husvagnsloppis, fiskdamm m m i Hargshamn.

6 JUNI

Folkfesten Kulturmötet Vikingabyn Storholmen, Norrtälje.

17 JUNI

Jättelångt

Terrängultramaraton 68 km längs Roslagsleden mellan Grisslehamn och Norrtälje.

27 JUNI–8 AUGUSTI

(i juni tis, från juli mån, tis, ons)

Klassisk stadsvandring 28 JUNI–1 JULI

1 JULI

Jazz på krogar, gator och torg i Norrtälje.

Ekbacken Åkersberga.

Norrtälje Jazzdagar

1–9 JULI (EJ 3 JULI)

I hela Östhammars kommun.

Historiskt musikskådespel vid amfiteatern i Wira bruk. Dramatik, hästar, dans, sång och särpräglad musik presenteras av en hundramannaensemble, (ingen föreställning 3/7).

Kulturfestival

19 MAJ

Årlig postroddstävling mellan Grisslehamn och Eckerö till minne av dem som en gång rodde posten över Ålands hav.

På Sjötorget i Östhammar.

20 MAJ–2 SEPTEMBER (lördagar)

Bakluckan

Roslagens största loppis – i Norrskedika.

26 MAJ

Heldags Skärgårdstur

Södra Roslagens skärgård, Österskär/ Norrtälje.

JUNI–AUGUSTI

Österbybruks herrgård

Stiftelsen Österbybruks herrgård uppmärksammar på olika sätt att det var 100 år sedan konstnären Bruno Liljefors flyttade in på herrgården.

I BÖRJAN AV JUNI

Österåkersmilen

Folkfest på Torget i Åkersberga, en mil snabb och vacker bana längs Åkers kanal.

3 JUNI

Custom Bike Show

”SM i hojbygge”, stor motorcykelutställning/festival i Societetsparken, Norrtälje.

Nyckelharpsstämman i Österbybruk. Foto: Lotta Lund.

17 JUNI

Vårmarknad i Östhammar 17–18 JUNI

Gille-/Nyckelharpstämman Nyckelharpstämman vid Österbybruks herrgård med vis- och spelstugor, busk­spel, scenspel, herrgårdskonsert och spelmanståg. Start med Gillestämman på hembygdsgården under lördagen.

Allsång

Stadsvandring i lotsarnas och sjömännens stadsdel. Samling vid Hamntorget, (turistbyrån).

1 JULI–14 AUGUSTI

29 JUNI–1 JULI

Huldrans natt

En äventyrlig, guidad skogsvandring och ett annorlunda skådespel, där skogens mystik lockas fram med musik, dans och berättelser.

Vallonsmedjan går igen

”Björköbjörnen” Hembygdsgården Björkö.

24 JUNI

Midsommarfirande

Midsommar firas i hela Roslagen.

24, 25, 28, 30 JUNI 1, 2, 4, 5, 7, 8, 9 JULI

Jernets fångar, Österbybruk Teaterpjäs med musik och dans. I den autentiska miljön i Vallonsmedjan möter vi de människor som levt med och av järnet.

Konst i ån, Norrtälje.

1 JULI–5 AUGUSTI

Herräng Dance Camp

Stadsvandring i Öregrund

29 JUNI–2 JULI

Se vallonsmedjan i Österbybruk i drift.

Wira-spelen

28 JUNI, 2, 9 AUGUSTI

17 JUNI, 27 AUGUSTI

(samt vid ytterligare tillfällen)

American Car Show

28 JUNI–2 JULI

28 JUNI–AUGUSTI (onsdagar)

Aktiviteter på stan – kvällsöppna butiker.

Kullehusteatern

Sommarturné med Kullehusteatern som i år ger Molieres ”Madam Tartuffe” på olika platser runt om i Roslagen.

17 JUNI

Postrodden

JULI–AUGUSTI

Samling vid Hamntorget (turistbyrån) i Öregrund.

Här kan du prova Italiens mat och matvaror i Norrtälje.

Marknadsafton i Norrtälje

50

3 JUNI

WHAT'S ON?

2017–2018 Roslagen bjuder på hundratals evenemang varje år. Läs mer, hitta fler och boka evenemangsbiljetter på roslagen.se eller hos Visit Roslagens turistbyråer, + 46 767 650 660

Bjököteatern

29 JUN –27 JULI (torsdagar)

Stadsvandring i Östhammar Samling vid Rådhustorget kl 17.

30 JUNI OCH 1 JULI

Gräsö runt och Gräsödagen Skötbåtstävling som avslutas med Gräsödagen den 1 juli.

Världens största swingdansläger – en hel månad då Herräng fylls med Lindy Hop och dansare från hela världen!

Konst i ån

Invigning och vernissage. Konstutställning i och längs med Norrtäljeån i Norrtälje.

2 JULI

Rådmansödagen

Marknadsdag med hantverkare, underhållning och servering. Gräddö ångbåtsbrygga.

2–8 JULI

Ingmarsöveckan

Olika aktiviteter hela veckan som avslutas med Ingmarsödagen med Ingmarsö­löpet, marknad och scenuppträdanden.

2 JULI–13 AUGUSTI

Rånässalongen

”Den lekande människan”, konst i Rånäs slottspark.

3, 10, 17, 24 OCH 31 JULI

Öregrundsmåndag

Musikunderhållning med artister vid Fyrskeppet i Öregrund.

Österåkersmilen.

1 / 2017


8 JULI

29 JULI

13 AUGUSTI

16 SEPTEMBER

Grisslehamn – utdelning av Albert ­Engströms-priset kl 12.

Med Husarömaran, skärgårdsmarknad, visning av Lotsmuseet i Sundströmska lotsgården och många andra aktiviteter.

Guidad busstur till Gimo, Österbybruk, Dannemora, Berkinge och Forsmark.

16 SEPTEMBER

Albert Engströmdagen 10–16 JULI

Gräsö Konstrunda

Öppna ateljéer och utställningar.

15 JULI

American Car Show

Stor bilutställning med varsamt renoverade och skickligt ombyggda bilar, Societetsparken Norrtälje.

15JULI

Grisslehamnsdagen

Knallemarknad, utställningar, dans på dansbanan m m, hamnen Grisslehamn.

15–23 JULI

Tennisveckan i Öregrund 17 JULI–4 AUGUSTI

Familjefestival i Vikingabyn

Husarödagen

29 JULI–5 AUGUSTI

Båtveckan & Roslagsloppet Festivalvecka i Öregrund med tävlingar och uppträdanden. Båtveckan avslutas med Roslagsloppet den 5 augusti.

AUGUSTI

Kullsta Friluftsteater

Barnteater för barn, 6-10 år ”Herr Salladins magiska värld”. Kullsta, Norrtälje.

Aktiviteter för hela familjen. Tivoli, musik och servering.

21–23 JULI

Sommarnattens Toner

Kammarmusikfestival med världsartister. Orangeriet och puben i Skebobruk.

22 JULI

Norrtälje Goes Fashion

Modet flyttar ut på stan med Roslagens längsta catwalk.

28–29 JULI

Hamnkalaset i Norrtälje 29 JULI

Elmstanatta

Elmstanatta är tillbaka med aktiviteter i och vid kanalen, knallar, tivoli m m.

American car show.

1 / 2017

Busstur med guide

Öppna fyrar runt om i Skärgården.

4 OKTOBER

Internationella fyrdagen 20 AUGUSTI

5 AUGUSTI

Hos vikingarna på vikingabyn Storholmen kl 12-15 Norrtälje.

EM i Speedway

SEC Deltävling 3 i Hallstavik.

Se hur gamla jordbruksredskap fungerade i det dagliga arbetet, Färsna gård.

Ljusterö sommarmarknad

20 SEPTEMBER

Veterantraktordagen 5–12 AUGUSTI

Kulturvecka i Norrtälje

Med Linda Rapp, Åkersberga.

Barnens arkeologidag 27 AUGUSTI

Kanalens Dag

Åkersbergas stora sensommarhändelse genomförs för 26:e året i rad – tupprace fest m m vid Åkers kanal och Ekbacken.

3 SEPTEMBER

Höstmarknad

Många olika kulturaktiviteter runt om i Norrtälje stad.

Höstmarknad i visningsträdgården, Länsmansgården, Åkersberga. Skördefest, grönsaksförsäljning, barnaktiviteter.

6 AUGUSTI

3 SEPTEMBER

Svenska Lyxorkestern Societetsparken i Norrtälje.

7–13 AUGUSTI

Vallonbruksveckan

Evenemang och festligheter i Vallon­ bruken. Tema: Konst och musik i bruken.

11–12 AUGUSTI

Eldfesten

Eld- och vattenfest med gamla anor i Österbybruk.

12 AUGUSTI

Roslagens Pridefestival

Parad genom staden till Societetsparken med olika aktiviteter, Norrtälje.

12-27 AUGUSTI

Kullsta Friluftsteater

(lördag–söndag) Årets fars ”Ett par för mycket”, Kullsta.

Herräng dance camp.

Vandringsarrangemang på Roslagsleden. Tre sträckor att välja mellan. Fika och mat längs vägen. Samling och mål i Norrtälje.

19–20 AUGUSTI

27 AUGUSTI

20 JULI

21–23 JULI

Atmosfär från förr med badortsdopp, mässingsmusik, marknad, hatt- och dräktparad. Flest aktiviteter under lördagen.

Konstrunda med öppna ateljéer runt om i ­Norrtälje kommun.

5 AUGUSTI

Bada från en klippa eller följ Rävspåret. Fika, lunch, öppen kiosk och många aktiviteter. Tät passbåtstrafik mellan Äspskär och Rävsten hela dagen. Ingen bokning.

Nya Roslagsmarschen

Badortsdagar i Öregrund

Allsång på Ekbacken

Konstrunda

Höstmarknad i Östhammar

18–20 AUGUSTI

4-5 AUGUSTI

Prova på vikingaliv med familjen i Vikingabyn Storholmen, vardagar kl 12-16.

Rävstensdagen

Norra Vallonbruksturen

Mopedträff

En spännande historisk samling av mopeder visas och provkörs under dagen vid Pythagoras industrimuseum, Norrtälje.

9 SEPTEMBER

Skördefest

Roslagens producenter säljer sina lokala läckerheter i Societetsparken, Norrtälje.

Länna, Penningby, Furusund.

Norrtälje Marknad

Knallar från hela Sverige samlas till den årliga marknaden i Norrtälje.

5 OKTOBER

Rimbo Höstmarknad

Roslagens största knallemarknad.

7 OKTOBER

Höstmarknad i Öregrund 7–8 OKTOBER

Konst i Roslagen

Konstutställningar och konstnärers öppna ateljéer i Österåkers ­kommun.

21 OKTOBER

Östhammars Ordfestival

Litteraturfestival med inbjudna gäster.

3 NOVEMBER

Spökvandring i Norrtälje 3 DECEMBER

Julskyltning i Östhammar Julskyltning och julmarknad.

3 DECEMBER

Norrtälje julmarknad

Traditionell julmarknad i Norrtälje stad.

10 SEPTEMBER

9 DECEMBER

Det svenska kulturarvet visas runt om i Roslagen och hela Sverige.

9–10 DECEMBER

Kulturarvsdagen 10 SEPTEMBER

Spelmansstämma

Länsmansgården, Åkersberga.

Skyltlördag i Öregrund Jul på Länsmansgården

Julmarknad, lotteri och loppmarknad, Länsmansgården, Åkersberga.

13 SEPT

Busstur med guide

Södra Vallonbruken, Norrtälje.

Gräsö konstrunda.

51


EVENE­ MANG­S­ TIPS FÖRSTA LÖRDAGEN I JUNI

SISTA LÖRDAGEN I JULI

MITTEN AV SEPTEMBER

SLUTET AV JUNI/BÖRJAN AV JULI

MÅNADSSKIFTET JULI/AUGUSTI

TREDJE LÖRDAGEN I SEPTEMBER

Midvinterkarneval med stora maskbyggen föreställande allt från politiker, Disney­ figurer till idrottsstjärnor.

MITTEN AV JUNI–MITTEN AV JULI

BÖRJAN AV AUGUSTI

FÖRSTA LÖRDAGEN I OKTOBER

20 JANUARI

SLUTET AV JUNI/BÖRJAN AV JULI Wira–spelen.

MITTEN AV AUGUSTI

FÖRSTA ONSDAGEN I OKTOBER

MÅNADSSKIFTET JUNI/JULI

MITTEN AV AUGUSTI

FÖRSTA TORSDAGEN I OKTOBER

Midvinterkarneval med stora maskbyggen föreställande allt från politiker, Disney­ figurer till idrottsstjärnor.

JULI/BÖRJAN AV AUGUSTI

SISTA SÖNDAGEN I AUGUSTI

FÖRSTA ADVENT

I MAJ

ANDRA LÖRDAGEN I JULI

I SEPTEMBER

LÖRDAGEN ANDRA ADVENT

ALLTID VECKA 28

BÖRJAN AV SEPTEMBER

ANDRA ADVENT

2018

Custom Bike Show.

13 JANUARI

Knutmassofirande i Gimo

Knutmassofirande i Österbybruk

Medeltidsmarknad på Ekbacken i Åkersberga.

MAJ TILL AUGUSTI

Bakluckan i Norrskedika.

Husarödagen.

Gräsö runt och Gräsödagen.

Båtveckan och Roslagsloppet.

Kullehusteaterns sommarturné i Roslagen.

Norrtälje jazzdagar. Öregrundsmåndag. Ingmarsödagen.

American Car Show.

Kullsta friluftsteater.

Eldfesten i Österbybruk.

Badortsdagarna i Öregrund. Kanalens dag i Åkersberga. Kulturarvsdagen. Skördefest, Norrtälje.

Nya Roslagsmarschen.

Höstmarknad i Östhammar. Höstmarknad i Öregrund. Höstmarknad i Norrtälje Höstmarknad i Rimbo.

Julmarknad i Östhammar. Skyltlördag i Öregrund. Norrtälje julmarknad. RESERVATION FÖR EV. ÄNDRINGAR!

REDAKTIONEN TIPSAR!

H

Herr Salladins magiska värld

err Salladins magiska värld är en gränsöverskridande föreställning om mitt och ditt, om verklighet och väsen, om gränser och gemenskap, om längtan och glädje. En föreställning där teater, musik och magi möts. Det handlar om en alldeles ny barnteaterföreställning som ges på Kullsta Friluftsteater under den första halvan av augusti i år. –Vi har länge saknat en professionell teaterföreställning för barn under sommartid, därför ändrar vi nu på det, säger Sebastian Edberg på Kullsta Friluftsteater. Herr Salladins magiska äventyr vänder sig först och främst till barn 6-10 år, men även resten av familjen ska trivas. Publiken kan se fram emot en härlig helhetsupplevelse med teater och musik i en genuin, charmig och lantlig 1800-tals miljö.

Dö i vinter men

Skratta i sommar8 mordgåtor, sommarteater och barnteater www.friluftsteater.se 52

HOTELL / FRUKOSTBUFFÉ KONFERENS / LUNCH À LA CARTE / BAR THEPUBLIC.SE

1 / 2017


PAKETTIPS FRÅN ROSLAGEN

BOKNING: roslagen.se

VANDRING

Vandring i natursköna Roslagen Kombinera en härlig hotellövernattning och 3-rätters middag på Åtellet i Norrtälje, med vandring längs den 190 km långa, natursköna Roslagsleden. PRIS: från 1490 kr/person I priset ingår: Vandringskarta, övernattning i dubbelrum inkl frukost (enkelrum mot tillägg), Buss till starten (taxi mot tillägg), Lunchpaket att ta med inkl dryck, 3-rätters middag (dryck tillkommer).

2 mils vandring per dag som förbereder dig för längre friluftsäventyr! PRIS: 2900 kr/person. I priset ingår två picknickluncher, lyxigare middag, frukost, övernattning i tält, detaljerad karta, kursmaterial, sovsäck, sovsäckslakan, bekvämt liggunderlag, guidning och transport av bagage.

SEGLING Sail & Stay - Upplev Stockholms och Roslagens skärgård Ett unikt tredagars seglings- och bopaket i Stockholms skärgård/Roslagen. Paketet är avsett för er som vill segla, uppleva och utforska olika delar av skärgården. I paketet ingår segelbåt som ni hämtar och lämnar i Vaxholm, sedan tar ni er själva ut i skärgården och tillbringar nätterna på Siaröfortet, Ingmarsö och Nässlingen.

Friluftskurs & tältövernattning Traneving Outdoor. Vandra den vackra Roslagsleden med guide och lär dig mer om utrustning, matlagning i naturen m m. En tvådagarsupplevelse med ca

SPEEDWAY

PADDLING

PRIS: från 9 050 kr/person I priset ingår: Boende, frukost, lunch, 2-rätters middag (exkl dryck), hamnavgift och segelbåt.

Speedway & boende på Gimo Herrgård Upplev fartfylld speedway live på Rospiggarnas hemmaarena Hallstavik HZ Bygg Arena. Ni bor i Sveriges första gustavianska herrgård, Gimo Herrgård. Här finns 87 personligt inredda rum och sviter, Sjöstugan SPA med panoramautsikt över sjön och restaurangen som serverar utsökta måltider på lokala råvaror från Roslagen med omnejd.

och den du tycker om med ett Romantic Lifestyle-paket på Gimo Herrgård. PRIS: från 2310 kr/person I priset ingår: boende, Champagne, frukt och choklad på rummet, tebuffé, välkomstdrink, fyra-rättersmiddag, frukostbuffé samt fri tillgång till Sjöstugan SPA.

PRIS: från 1596 kr/person I priset ingår: Lunch eller brunch, Entré till Mareld SPA (tillgång till frukt och te), Kvällens supé, hotellövernattning och frukost. Romantic Lifestyle på Gimo Herrgård Lev livet lite lyxigare och ge dig själv tid att ta hand om dig

1 / 2017

PRIS: 1190 kr/familj (2 barn och 2 vuxna) I priset ingår: kajak, paddel, sittbrunnskapell, flytväst, välutbildad instruktör, kaffe och frukt/kaka. Kajakpaddling med lunchkorg Kajak & Uteliv På morgonen börjar äventyret på Gräddö. Tillsammans går alla igenom kajaken, utrustningen och lite paddelteknik. Därefter glider ni ut i Roslagens skärgård och havets frihet. PRIS: 990 kr/person. I priset ingår: Fullt utrustad kajak, flytväst, sittbrunnskapell, guide och god skärgårdslunch.

CYKEL/KAJAK

SPA /HÄLSA På Mareld Marholmen Spa träder du in i en lugn och harmonisk värld som låter dig koppla av helt från vardagens stress och njuta i en avslappnad miljö med panoramautsikt över Roslagens vackra skärgård. Ni bor i stilfulla hotellrum inredda med massiva material med Roslagens natur som förebild.

Familjepaddling på Rådmansö med Kajak & Uteliv Följ med på ett härligt äventyr där hela familjen kan njuta av en dag på sjön. Tillsammans med duktiga guider utforskas området närmast Gräddö på Rådmansö och under säkra förhållanden får ni prova tjusningen med kajakpaddling.

Paddla och cykla med Bo & Kajak i Öregrunds vackra skärgård. Övernatta i stuga och tält eller sjöbod, cykla på slingrande, smala vägar nära kohagar, gröna ängar och sjöbodar. Tredagarstur.

SPA weekend på Marholmen.

PRIS: från 2 250 kr/person I priset ingår: Boende i stuga inkl. frukost, tält med liggunderlag, cykelhyra och karta, kajakhyra inkl. säkerhetsutrustning och karta, välkomstfika. Möjliga tillval: måltidspaket. 

53


Smak av Roslagen RESTAURANG Södra Roslagen Domarudden Kurs- & friluftsgård Åkersberga +46 8 540 208 25 www.domarudden.se Ingmarsö KrogIngmarsö +46 8 542 468 00 www.ingmarsokrog.se

Herrängs Marina Restaurang & Krog +46 175 139 02 www.saltsjon-fastighet.se Hotell HavsbadenGrisslehamn +46 175 309 30 www.hotellhavsbaden.se

Forsmarks Wärdshus+46 173 501 00 www.forsmarkswardshus.se Gimo Herrgård+46 173 889 00 www.gimoherrgard.se Restaurang DoppingenGräsöbadens CampingGräsö + 46 173 331 90 www.grasobadenscamping.se

Kapellet i Norrtälje +46 176 150 60 www.kapellet.nu

Norrskedika Hotell & Restaurang ­Östhammar +46 173 150 55 www.gamlajarnhandeln.se

KvarnuddenGräddö +46 73 987 20 03 www.kvarnudden.se

SjökrogenÖsthammar +46 173 73 07 70 www.sjokrogenosthammar.com

Svarta MalinNässlingen +46 8 542 472 10 www.nasslingen.se

Kärleksuddens Skärgårdsrestaurang Norrtälje +46 176 101 11 www.karleksuddennorrtalje.se

Strandhotellet Öregrund +46 173 316 00 www.strandhotellet.nu

Skeppskattens hamnkrogÅkersberga +46 8 543 521 53 www.mortvikensmarina.se

Lidö VärdshusGräddö +46 176 404 99 www.lidovardshus.se

KlappbrygganÅkersberga +46 8 540 660 10 www.klappbryggan.se Siaröfortets vandrarhemÖstanå +46 8 24 30 90 www.blidosundsbolaget.se

Solbrännan Café & RestaurangÖsterskär +46 8 540 609 09 www.solbrännan.se

L8 i hamnen, Grisslehamn +46 175 305 35 www.l8ihamnen.se

The Public Grill and BarÅkersberga +46 8 519 773 00 www.thepublic.nu

Marholmen Grosshandlargården Norrtälje +46 771 16 17 00 www.marholmen.se

Waxholms Hotell+46 8 541 301 50 www.waxholmshotell.se

Pensionat GranparkenNorrtälje +46 176 103 54 www.granparken.com

Wira RestaurangWira Bruk +46 70 600 38 69 www.wirarestaurang.se

Restaurang HavspirenNorrtälje +46 176 162 20 www.havspiren.se

Åkersbergas Golfrestaurang +46 8 540 88 310 www.akersbergagk.se

Restaurang Mynta & Meliss på Sundsta SäteriNorrtälje +46 175 600 63 www.enlitensmula.se

Restaurang 56 Grader – Österåkers GolfklubbÅkersberga +46 8 540 691 25 www.ostgk.se

Mellersta Roslagen Arholma Nord+46 176 560 40 www.arholmanord.se Barnens Ö Krog & ScenVäddö +46 176 933 83 www.barnenskrog.se Blidö hamnkrog+46 176 825 99 www.blidohamnkrog.se Edblad i GåsvikVäddö +46 176 20 87 52 www.edblad.com Ett GlasNorrtälje +46 176 20 69 95 www.ettglas.se Furusund värdshus+46 176 803 44 www.furusundvardshus.se

S/S Norrtelje.

54

Grisslehamn Marina & Camping ­Grisslehamn +46 175 308 00 www.grisslehamnsmarina.se

WHERE TO EAT

Njut av allt det goda Roslagen bjuder på, ofta lokala läckerheter med ekologiska råvaror serverade i spännande miljöer. Bakat och lagat med omsorg om både gäster och miljö. Läs mer på roslagen.se

Restaurang s/s Norrtelje +46 176 191 40 www.ssnorrtelje.se Rånäs slott+46 8 22 36 00 www.ranasslott.se

Strandnära Bistro & BarÖregrund +46 70 971 85 13 www.strandnaraoregrund.se

Kaffehörnan & Annat GottVaxholm +46 70 919 82 83 www.waxholmskaffehorna.se Siaröfortets vandrarhemÖstanå +46 8 24 30 90 www.blidosundsbolaget.se Solbrännan Café & RestaurangÖsterskär +46 8 540 609 09 www.solbrännan.se Wira RestaurangWira Bruk +46 70 600 38 69 www.wirarestaurang.se

Mellersta Roslagen Arholma Nord+46 176 560 40 www.arholmanord.se Café ChocolateRimbo +46 175 710 50 www.cafechocolate.se Café DrömkåkenSättraby +46 175 630 06 www.dromkaken.nu

Sundsvedens turistanläggning ­Östhammar +46 173 702 42 www.sundsvedenturist.se

Café Nedergården Gammalt & Nytt +46 70 220 46 62 www.nedergardengammaltonytt.se

Sunnanö CampingÖregrund + 46 173 300 64 www.sunnanocamping.com

Café RosengårdenHallstavik +46 72 333 91 92 www.caferosengarden.se

Söderströms VerandaÖregrund +46 173 307 00 www.soderstromsveranda.se Wärdshuset Gammel Tammen Österbybruk +46 295 212 00 www.gammeltammen.se Öregrunds Golfrestaurang + 46 173 324 50www.oregrundsgk.com Örskärs fyr Vandrarhem och Servering Gräsö +46 173 340 21 www.orskarsfyr.se

Café Smedjan Pythagoras Industri­ museumNorrtälje +46 176 100 50 www.pythagorasmuseum.se Edblad i GåsvikVäddö +46 176 20 87 52 www.edblad.com En liten Smula på landet i Sundsta ­Norrtälje +46 175 600 63 www.enlitensmula.se Grisslehamns gård+46 175 302 52 www.grisslehamnsgard.se

Stället mat & trädgårdNorrtälje +46 176 144 40 www.stället.nu

CAFÉ

Grisslehamn Marina & Camping  ­+46 175 306 49 www.grisslehamnsmarina.se

Svanberga Gästgivaregård +46 176 229 190 www.svanbergagastgiveri.se

Södra Roslagen

Kröns trädgårdVäddö +46 176 510 41 www.kronstradgard.se

Domarudden Kurs- & friluftsgård ­Åkersberga +46 8 540 08 25 www.domarudden.se

Kvarnudden Kafé och KrogGräddö +46 73 987 20 03 www.kvarnudden.se

ÅtelletNorrtälje +46 176 70 04 50 www.atellet.se ÖkrogenTjockö +46 72 181 84 28 www.tjocko.se

KaffebarKlintsundet Marina, Ljusterö +46 8 542 432 43 www.klintsundetmarina.se

Norra Roslagen

KlappbrygganÅkersberga +46 8 540 660 10 www.klappbryggan.se

Berkinge bad & fiskecamp Berkinge +46 705 191 507 www.berkinge.se

Restaurang 56 grader, Österåkers golfklubb.

L8 i hamnenGrisslehamn +46 175 305 35 www.l8ihamnen.se Pensionat GranparkenNorrtälje +46 176 103 54 www.granparken.com Tre PralinerNorrtälje +46 176 125 50 www.roslagen.se

Finnhamn.

1 / 2017


DAGSKRYSSNING TILL ÅLAND! Pensionat Granparken. Väddö Gårdsmejeri – Farmor Marys Café och Bondens glasskalas+46 176 501 03 www.vaddogardsmejeri.se Växplats NybynRimbo +46 175 606 44 www.vaxplatsnybyn.com ÅtelletNorrtälje +46 176 70 04 50 www.atellet.se

Norra Roslagen Adas KaffestugaÖsthammar +46 173 129 99 www.adaskaffestuga.se

Simbadets caféÖsterbybruk + 46 295 208 30 www.simbadet.com StallcaféetÖsterbybruk +46 733 24 06 74 www.stallcafeet.se Sundboden CaféÖregrund +46 173 133 64 www.sundboden.se

Ta Ålandsbåten Rosella från Kapellskär. På väg till Åland bjuds det på utsökt mat, över 1 000 kvm shopping och underhållning varje dag. Nu i sommar kan du passa på att besöka Mariehamn över dagen och ta en senare båt hem, unna dig en hotellnatt eller hyra en mysig stuga vid havet.

Wärdshuset Gammel Tammen ­Österbybruk +46 295 212 00 www.gammeltammen.se Örskärs fyr Vandrarhem och Servering Gräsö +46 173 340 21 www.orskarsfyr.se

Bettans HembageriGimo +46 173 120 20 www.bettanshembageri.se

CATERING

Forsmarks Wärdshus+46 173 501 09 www.forsmarkswardshus.se

Café DrömkåkenSättraby +46 175 630 06 www.dromkaken.nu

Kafé Wilma Öregrunds hembageri ­Öregrund +46 173 300 31 www.kafewilma.se

Johanna & Matmellersta och norra Roslagen +46 709 349 578 www.johannaochmat.se

Norrskedika Hotell & Restaurang ­Östhammar +46 173 150 55 www.gamlajarnhandeln.se

SkärgårdscateringÖregrund +46 73 971 51 12 www.skargardscatering.se

Modelljärnvägens Hus & Frida Lovisas trädgårdAlunda +46 174 655 77 www.modelljarnvagenshus.se

Tre PralinerNorrtälje +46 176 125 50 www.roslagen.se

Hemtrevliga

DAGSKRYSSNING KAPELLSKÄR–MARIEHAMN

15:-

PER PERSON ANSLUTNINGSBUSS FR 20:-

ÅLAND ÖVER DAGEN! Res på morgonen, tillbringa en heldag i Mariehamn och ta sedan båten hem på kvällen.

BUFFÉ INKL DRYCK

239:-

PER PERSON VID FÖRBOKNING

Häverödals hotell Vi rustar hotellet, men behåller charmen. Vällagad husmanskost med lokala råvaror. Hotell & Restaurang • Bröllop & fest • Konferens

Boka på Vikingline.se/rosella Anslutningsbuss från Norrtälje och Rimbo varje dag.

www.haverodalshotell.se • 0175-224 25

Serviceavgift vid telefonbokning, 08-452 40 00.


Dröm i Roslagen HOTELL & KONFERENS

Pensionat GranparkenNorrtälje +46 176 103 54 www.granparken.com

BED & BREAKFAST, STUGA

FjällenhusetNorrtälje +46 767 650 660 www.roslagen.se

Södra Roslagen

Rånäs slott+46 8 22 36 00 www.ranasslott.se

Södra Roslagen

Fjärden, rymlig villa i Grisslehamn +46 70 832 88 63 www.roslagen.se

Domarudden Kurs- & friluftsgård ­Åkersberga +46 8 540 208 25 www.domarudden.se

Salnö GårdVäddö +46 176 931 30 www.salnogard.se

NässlingenLjusterö +46 8 542 472 10 www.nasslingen.se

Sundsta SäteriNorrtälje +46 175 605 54 www.sundsta.se

Runö Möten & EventsÅkersberga +46 8 555 380 00 www.runo.se

Söderarms fyr+46 176 432 12 www.soderarm.com

SiaröfortetKyrkogårdsön +46 8 24 30 90 www.blidosundsbolaget.se

ÅkerögårdenRådmansö +46 176 410 62 www.akerogarden.com

SkåvsjöholmÅkersberga +46 8 540 267 00 www.skavsjoholm.se

ÅtelletNorrtälje +46 176 70 04 50 www.atellet.se

The Public HotelÅkersberga +46 8 558 090 00 www.publichotel.se Waxholms Hotell+46 8 541 301 50 www.waxholmshotell.se Äventyrens ÖKoholmen +46 8 540 881 16 www.aventyrenso.se

Mellersta Roslagen EngelbrektstunetNorrtälje +46 176 23 30 54 www.engelbrektstunet.se Furusund Värdshus+46 176 803 44 www.furusundvardshus.se

Stugor och Bed & Breakfast, ­Klint­sundet Marina Ljusterö +46 8 542 432 43 www.klintsundetmarina.se Ingmarsö NorrgårdIngmarsö +46 73 357 26 74 www.ingmarsonorrgard.se Le Mat Bed & BreakfastÅkersberga +46 8 790 59 80 www.lemat.se

Fritidshus på RådmansöNorrtälje +46 767 650 660 www.roslagen.se Frötuna-BoNorrtälje +46 767 650 660 www.roslagen.se Grisslehamns gårdGrisslehamn +46 175 302 52 www.grisslehamnsgard.se Grisslehamn Marina & Camping +46 175 330 30 www.grisslehamnsmarina.se

Norra Roslagen

Gräddö Sjöliv – Bo i en yacht eller på land Gräddö +46 76 793 76 17 www.graddosjoliv.se

EpokgårdenÖregrund +46 173 302 00 www.epokgarden.se

Nässlingen+46 8 542 472 10 www.nasslingen.se

Haga StallHerräng +46 70 611 35 52 www.hagastall.se

Gimo Herrgård+46 173 889 00 www.gimoherrgard.se

Villa SjövikLjusterö +46 708 81 18 75 www.villasjovik.com

Ladbol B&BEdsbro +46 175 913 96

Hotell KlockargårdenÖregrund +46 173 300 65 www.klockargardenoregrund.se

Östermans stugorHusarö +46 709 34 96 50 www.husaro.se

Johanssons GårdshotellÖsthammar +46 70 361 88 17 www.johanssonsgardshotell.se Norrskedika Hotell Östhammar +46 173 150 55 www.gamlajarnhandeln.se

Hotell RoslagenNorrtälje +46 176 171 80 www.hotellroslagen.se

Strandhotellet Öregrund +46 173 316 00 www.strandhotellet.nu

Häverö KursgårdHallstavik +46 70 799 26 09 www.haverokursgard.se

Villa Östhammar Hotell+46 70 565 18 77 www.villaosthammar.se

Lidö Värdshus+46 176 404 99 www.lidovardshus.se

Wärdshuset Gammel Tammen ­Österbybruk +46 295 212 00 www.gammeltammen.se

Värdshuset Gammel Tammen i Österbybruk.

Domarudden Kurs- & friluftsgård Åkersberga +46 8 540 208 25 www.domarudden.se

Lillgatan 4 B&BVaxholm +46 73 545 75 87 www.roslagen.se

Hotell HavsbadenGrisslehamn +46 175 309 30 www.hotellhavsbaden.se

MarholmenNorrtälje +46 771 16 17 00 www.marholmen.se

56

WHERE TO STAY

I Roslagen finns allt från bed & breakfast och campingplatser vid havet till skärgårds-vandrarhem, småstadshotell och slott i vallonbruksmljö. Boka på roslagen.se eller ring + 46 767 650 660.

Lidö VärdshusGräddö +46 176 404 99 www.lidovardshus.se

Mellersta Roslagen

LillstuganNorrtälje Stad +46 708 81 99 15 www.roslagen.se

Bornbacka GårdOrtala +46 70 588 63 96 www.ortalaislandshastar.se

Lillstugan ”Kajutan” på Singö +46 73 539 68 79 www.roslagen.se

Bålbro GårdRimbo +46 733 92 66 00 www.roslagen.se

Liten stuga i Grisslehamn +46 70 832 88 63 www.roslagen.se

Båtmanstorpet Älmsta B & B +46 709 81 50 12 www.bnb-elmsta.se

Lostugan, SolöFurusund +46 767 650 660 www.roslagen.se

Carlberg Bed & BreakfastBergshamra +46 706 25 11 44 www.carlbergbo.se

Mats Persgården Bed and Breakfast Grisslehamn +46 175 302 25 www.matspersgarden.se

Dahléns Stuga, RöRimbo +46 70 318 41 88, +46 175 624 39 Erken Fiske och BoendeEdsbro +46 70 282 65 08 www.roslagen.se

Runö möten & events.

Pensionat SolgårdenGrisslehamn +46 175 300 19 www.pensionat-solgarden.se

Mats Persgården.

1 / 2017


Sjöängens Bed & BreakfastNorrtälje +46 70 590 25 48 www.sjoangens.se Sparrens Bed and BreakfastRimbo +46 8 512 940 66 www.sparrens-bedandbreakfast.se Stuga BrännäsetNorrtälje +46 767 650 660 www.roslagen.se Stuga i Addarsnäs+46 767 650 660 www.roslagen.se Stuga i Rösa+46 70 745 51 22 www.roslagen.se Stugor för uthyrning på Burvik Golf Resort +46 174 430 60 www.burvik.se Sven Fredriksson Bed & Breakfast ­Norrtälje +46 70 209 42 43 www.svenfredriksson.com Unos stugaÄlmsta +46 73 159 75 43 www.roslagen.se Villa VendelbackenTomta Roslagsbro +46 76 767 650 660 www.roslagen.se Visit NybyVäddö +46 176 543 15 www.visitnyby.se Wik Bed & BreakfastNorrtälje +46 176 27 03 22 www.wikbnb.se Älgstugan, SolöFurusund +46 767 650 660 www.roslagen.se

Norra Roslagen Berkinge bad & fiskecampBerkinge +46 705 19 15 07 www.berkinge.se Bo & KajakÖregrund +46 70 280 54 42 www.bokajak.se EpokgårdenÖregrund +46 173 302 00 www.epokgarden.se Gräsöbadens camping & stugorÖregrund +46 173 331 90 www.grasobadenscamping.se Gunillas Bed & BreakfastÖsthammar +46 173 125 26 www.gunhem.se Hargshamns camping och stugor­ ­Hargshamn +46 70 873 09 91 www.hargshamnscamping.se Hargshamns Folkets Husförenings ­lägenhet +46 70 380 28 80 www.hargshamn.nu

Strandhotellet, Öregrund.

1 / 2017

Idunagården Bed & Breakfast Östhammar +46 73 352 13 33 www.roslagen.se Klackskärs camping och stugor ­Östhammar +46 173 213 64 www.klackskarscamping.se Konstmästarbostaden Dannemora ­Österbybruk +46 295 204 60 dannemorastuga.se Kristinas Bed & BreakfastÖsthammar +46 70 238 15 46 www.kristinas.se Lilla HavsbrusÖregrund +46 73 984 99 70 www.roslagen.se Lilla Hotell WilmaÖregrund +46 730 43 62 43 www.kafewilma.se Mellangården, TvärnöÖsthammar +46 173 711 18 www.oregrund.nu/tvarno

Mellersta Roslagen

CAMPING

Arholma Nord – Archipelago Lodge +46 176 560 40 www.arholmanord.se

Mellersta Roslagen

Arholma vandrarhem – Bull-August +46 176 560 18 www.bullaugust.se

Grisslehamn Marina & Camping ­Grisslehamn +46 175 330 30 www.grisslehamnsmarina.se

Blidö hamnkrog+46 176 825 99 www.blidohamnkrog.se Häverö KursgårdHallstavik +46 70 799 26 09 www.haverokursgard.se Häverödals SK;s vandrarhemsboende +46 70 317 89 62 www.roslagen.se Kapellskärs vandrarhem STF +46 176 441 69 www.fritidsbyn.se Lidö Värdshus+46 176 404 99 www.lidovardshus.se

Rävstens stugbyGräsö +46 173 360 18 www.ravsten.se

Norr Malma Kursgård & vandrarhem Norrtälje +46 767 650 660 www.roslagen.se

Sanda GårdHargshamn +46 173 230 96 www.sandagard.se

SvartbäcksgårdenRimbo +46 709 20 85 67 www.kvakare.se

Simbadets camping & badÖsterbybruk +46 295 208 30 www.simbadet.com

Turistgården HagaVäddö +46 176 500 78 www.turistgardenhaga.se

Stor villa uthyres Simundö-Johannisfors +46 70 676 56 26 www.roslagen.se

Vandrarhemmet HvilanNorrtälje +46 176 133 16 www.vandrarhemnorrtalje.se

Sundsvedens turistanläggning och ­stugor Östhammar +46 173 702 42 www.sundsvedenturist.se

Vårlyckans vandrarhemRoslagsbro +46 70 659 57 10 www.laget.se/roslagsbroif/

Sunnanö camping och stugor Öregrund +46 173 300 64 www.sunnanocamping.com

ÅkerögårdenRådmansö +46 176 410 62 www.akerogarden.com

TopptorpÖsterbybruk +46 70 244 79 58 www.roslagen.se Tusen och en Natt Bed & Breakfast ­Östhammar +46 72 232 53 69 www.roslagen.se Uddens Bed and BreakfastÖregrund +46 173 302 20 www.uddensbb.se

VANDRARHEM Södra Roslagen

Norra Roslagen EpokgårdenÖregrund +46 173 302 00 www.epokgarden.se Gammel Gränome vandrarhemAlunda +46 174 131 08 www.gamla-grenome.se Gräsö Gårds vandrarhemGräsö +46 173 333 63 www.grasogard.se Wärdshuset Gammel Tammen ­Österbybruk +46 295 212 00 www.gammeltammen.se

Siaröfortets vandrarhemÖsteråker +46 8 24 30 90 www.blidosundsbolaget.se

Örskärs fyr Vandrarhem och Servering Gräsö +46 173 340 21 www.orskarsfyr.se

Siaröfortet.

Marholmen.

Kapellskärs CampingGräddö +46 176 442 33 www.camping.se/b09, www.fritidsbyn.se Norrtälje Camping+46 176 209 210 www.norrtaljecamping.com Väddö Havsbad & Camping+46 176 503 15 www.vaddohavsbad.se

Norra Roslagen Berkinge bad & fiskecampBerkinge +46 705 19 15 07 www.berkinge.se Gräsöbadens camping & stugorÖregrund +46 173 331 90 www.grasobadenscamping.se Hargshamns bad och camping +46 70 873 09 91 www.hargshamnscamping.se Hargshamns Folkets Husförenings ­camping +46 70 380 28 80 www.hargshamn.nu Klackskärs campingÖsthammar +46 173 213 64 www.klackskarscamping.se Simbadets camping & badÖsterbybruk +46 295 208 30 www.simbadet.com Sunnanö campingÖregrund +46 173 300 64 www.sunnanocamping.com

STUGFÖRMEDLING Bo & KajakÖregrund +46 70 280 54 42 www.bokajak.se Kustnära StugorGräddö +46 760 494 160 www.kustnarastugor.com Ljusterö skärgårdscenterLjusterö +46 73 655 67 00 www.lscab.se Visit Roslagen AB +46 767 650 660 www.roslagen.se

57


FÖR FLER SMULTRON: roslagen.se

Smultronställen FRÅN Ö till Ö

THÉRÈSE: FÄRSNA

På gångavstånd från centrala Norrtälje ligger Färsna gård, en öppen gård som går att besöka året runt. Jag spenderar gärna många timmar tillsammans med familjen i denna fina miljö. Här finns naturupplevelser för både stora och små. Förutom många olika djur, café, veterantraktormuseum och elljusspår finns här även grillplatser samt en skogslekplats. Här passerar också den populära Roslagsleden.

Färsna.

Roslagen har massor av ljuvliga smultronställen – från Österskär i Österåker i söder till Öregrund och Örskär i norr. Här tipsar turistbyråerna om några av sina favoriter.

ULRIKA: RÄVSTEN Den lilla ön Rävsten ligger sydost om Gräsö. Hit kan du åka över dagen eller stanna över natten i en stuga. Till varje stuga ingår en roddbåt. Runt östra halvan av ön går en naturstig som guidar dig till öns fåglar, blommor och kulturhistoria. På Rävsten finns också möjlighet att hyra kajak och fiskeutrustning. För nybörjaren finns ledarledda paddelturer.

KARIN: DOMARUDDEN

Rävsten.

Modelljärnvägens hus, Alunda. Foto: Jocke Sannagård.

Rånäs Slott är som en saga - men känslan är äkta. Här kan du njuta av den vackra parken över dagen, tillsammans med vänner, en picknick-korg och sommarspelet kubb. Eller varför inte spendera en natt eller två på slottet och få uppleva både mystik och romantik? Passa på att besöka den årliga konstutställningen som sker i parken varje sommar, där flera konstnärer ställer ut sina alster under bar himmel. Till Rånäs återvänder jag gärna för att sätta guldkant på vardagen.

58

Till den södra delen av vår skärgård kan du ta dig lätt med reguljär båt från Stockholm. Du kan även hoppa på Nord/Sydlinjen för att ta dig till Finnhamn och Paradisviken som är ett av mina smultronställen dit jag ofta och gärna återkommer med egen båt. Här kan man ströva omkring på slingrande grusvägar, handla ekologiskt direkt från gården på Idholmen och äta gott på skärgårdskrogen med en fantastisk utsikt över båtlivet. De varma och släta klipporna passar utmärkt att tillbringa långa och lata dagar i solen på, eller varför inte ett dopp i det blå?

SOFIA: ÖSTERBYBRUK

MARIE: NORRÖ/GARNSVIKEN

CAROLINE: RÅNÄS SLOTT

Mitt i det vackra slätt- och jordbrukslandskapet rinner Olandsån som delar Alunda by. Här finns mitt smultronställe. På våren kan man se mängder med flyttfåglar utefter ån som i folkmun kallas Olands hav. I Alunda med omnejd finns många fornlämningar och nutida besöksmål. Vill du aktivera dig finns det utomhusbad, fotbollsgolf och turridning. Sommartid kan man besöka den vackra visningsträdgården vid Modelljärnvägens hus och samtidigt prova på att köra tåg. Strax norr om Alunda finns Sveriges minsta järngjuteri som gjuter enligt gamla traditioner och som är väl värt ett besök.

GISELA: FINNHAMN

Domarudden är ett härligt utflyktsmål året runt. Hit åker jag med familjen för att bada, fiska, åka skridskor, leka, äta gott och bara umgås! Det är också en bra knutpunkt om man vill ut och vandra på någon av vandringslederna Roslagsleden eller Blå leden. Något jag ser fram emot att kunna ägna mer tid åt när barnen blir lite större.

Till detta smultronställe kan du ta dig både via slingrande sommarvägar eller Åkers kanal och Långhundraleden. På vägen passerar du historiska platser som Ekbacken, Åkersbro, Säbykyrkan och Norrö Tingshus. Målet är utsiktsplatsen längst ut på Norrö. Packa din ryggsäck med något gott från Roslagen och bege dig till högsta punkten eller till Garnsviken med dess fantastiska utsikt. Vare sig du tar dig fram med kanot/kajak, gående eller med cykel så kommer du att få en upplevelse som du sent kommer att glömma.

ANNETTE: ALUNDA

Domarudden.

Finnhamn.

Uppskattar Österbybruk för att så stor del av det gamla vallonbruket med herrgårdsområde och arbetarbostäder är bevarat. Det är som att kliva in i en svunnen tid och med de duktiga guidernas och fantasins hjälp kan man verkligen tänka sig in i hur livet på bruket kan ha varit. Här finns mycket att göra – guidade visningar, spökvandringar, en ljuvlig orangeriträdgård, galleri, butiker och föreställningen Jernets fångar. På min Att-göra-lista står Eldfesten, då Simbadet i Österbybruk lyser upp med eld, ljus och musik.

MARGARETA: HERRÄNG Norrö.

Österbybruk.

Väddö. Rånäs slott.

Örskär. Herräng.

Herräng är ett gammalt gruv- och brukssamhälle med många historiska delar att se. Högst uppe på den flera hektar stora slighögen vid Marinan har du ett unikt tillfälle att ta en selfie och säga att du varit i Gobiöknen eller på månen på semester! Kommer du på besök under juli och första veckan i augusti är det Swing och Lindy Hop för hela slanten vid världens största swingdansläger! I naturreservatet Prästängen eller på Fiskarudden en tidig försommarmorgon kan du höra måsarnas skri och se Adam och Eva blomma vid strandängarna. Lägg dig på rygg och titta rätt upp i skyn - har du tur kan du även få syn på havsörn som finns i området och bocka av Herräng på din ”bucketlist”

1 / 2017


Örskär

Symbolförklaring/Key Norra Roslagen Northern Roslagen

Forsmarks kärnkraftverk

Gräsö

Forsmark Öregrund Rävsten St. Risten

Norrskedika

BAD OUTDOOR ­SWIMMING

KYRKA CHURCH

CAMPING

RUM/HOTELL ROOM/HOTEL

FÄRJA FERRY

SEVÄRT WORTH SEEING

GOLF

SJÖMACK GAS STATION

GÄSTHAMN GUEST PORT

VANDRARHEM HOSTEL

INFORMATION

Ormö Vässarö

Östhammar

Mälby

Raggarö Singö

Österbybruk

Gimo

Hargshamn

Lunda Flygfält

ROSLAGEN

Färjetrafik till Åland

Stockholm

Grisslehamn

Alunda

Hallstavik Berlin

London

Väddö

Gillberga gryte

Älmsta

Paris

Mellersta Roslagen Central Roslagen

Skebobruk

Edsbro

Björkö

Madrid

Simpnäs

Rome

Athens

Vätö

Storholmen

Rånäs

Norrtälje Rimbo

Rådmansö

Söderarm

Gräddö

Finsta

Kapellskär Spillersboda Marholmen

Gräskö

Mjölkö

Furusund Norröra

Bergshamra

Färjetrafik till Finland, Estland och Åland

Sundskär

Kudoxa

Söderöra

Ängsö Yxlan Blidö

Rödlöga Svartlöga

Själbottna Siarö Norra Ljusterö

Östra Lagnö Västra Lagnö Husarö

Österåker

Österåker

Ljusterö Ingmarsö

Åkersberga

Södra Ljusterö

Södra Roslagen Southern Roslagen

Resarö Rindö

1 / 2015

Tynningö

59


För öppet kulturlandskap och livskraftig bygd

Närproducerad och ekologisk Vi är fyra familjer med mjölkgårdar i Roslagen. Våra kor gör blomsterprakt i Roslagens hagar. Fjärilar och bin får leva. Näringen cirkuleras i kretslopp. Djuren kan röra sig fritt hela året. Vi tackar för ett fantastiskt mottagande. Sedan premiären på ICA Väddö i november förra året finns nu Roslagsmjölks KRAV-märkta produkter i ett 40-tal butiker längs med roslagskusten. Tack för förtroendet!

www.roslagsmjolk.se

Magasin Roslagen 2017  

Magasin Roslagen är ett inspirerande livsstils- & turistmagasin med stark passion och känsla för Roslagen. Här finns roliga reportage, hä...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you