Issuu on Google+

Det går an på Rauland

Et magasin om fjellparadiset midt i Sør-Norge - vinteren 2012

Camp Vierli Verdens første skatehotell

Rauland Power Climb

Rauland Fjellkyrkje

Størst i Norge

Therese Johaug i Rauland

Himmelsk landemerke

på hyttesalg


Innhold

2 Leder 4 Klar for ny styrkeprøve 8 Telemarkhelten 12 Alpint på Rauland 14 Langrenn il på Norges tak t t t a r ar bid16 Aktivitetskalender 08 i fjellheimen 0 18 Balansekunst 2 a e til p g y e ø r l d 24 Brettkjørernes nye paradis e i n b 32 Tid til kundene Eg har ypa i 2008 34 Turisme er så mangt ne lø n e d 36 Vinje - den perfekte hyttekommune 42 En pause fra hverdagen 44 Rauland & Odd Grenland 52 Sommer & høst på Rauland 58 Kart 59 Vær aktiv på Rauland

2

Ansvarlig utgiver: Rauland Turist AS 35 06 26 30 www.visitrauland.com Idé & innhold: Rauland Turist AS Design: KREMT Grenland Tekst: Kalle Seip, Micromedia Trykk: Erik Tanche Nilssen AS Foto: Svein Brimi, Ove Bergersen, David Kihlberg, Terje Rakke, Timland Helifoto, CH/www.visitnorway.com, Anita Sørtveit, Guro Lien, Svein Olav Vaa, Britt Elin Ekre, Marcos Porcires, Hans Dieter Fleger, Kalle Seip, Jacob Vetter, Live Skinnes, Snøhetta, Hans Kristian Krogh-Hanssen, Janne Lofthus, Aliona Pozdniakova.

Gje låm! Løypegjevar 2012

Bedre løyper med ditt bidrag! Har du lyst til å bidra til at ski- og sommerløyper på Rauland blir enda bedre? Rauland Turist oppfordrer alle hytteeiere og skientusiaster til å gi en skjerv til glede for alle. ”Gje låm” er navnet på aksjonen. Du gir 625 kroner, enten via nettet eller på en giro som blir sendt i posten. Til dere som snakker bokmål og kommer fra by’n: ”Gje låm” betyr ”løype”.

Jeg er en heldig mann! Jeg er en heldig mann som jobber i Rauland. Rauland ligger ved Hardangervidda, som er Nord-Europas største høyfjellsplatå. Det er ikke alle forunt å ha en så spennende arbeidsplass!

Hjertet i Telemarks beste skidestinasjon!

Her kan man regelrett boltre seg i en kommune som etter areal er større enn hele Vestfold fylke. Vinje er en fin plass å være, og det merkes ved den store veksten i antall hytter og gjestedøgn. Vi legger ikke listen lavt i vårt arbeid for å gjøre Rauland mer attraktivt: •

Verdens første Skate / Snow hotell på Camp Vierli, et unikt konsept som allerede har fått nasjonal og internasjonal anerkjennelse.

Therese Johaug utfordrer alle som vil til motbakkeløp i Holtardalen i Rauland Power Climb. Hun kommer igjen i år, kommer du?

Snøhetta har vært i Rauland og falt pladask, og de arbeider nå med den majestetiske Rauland Fjellkyrkje.

Raulandsfjell har frikjøring av ypperste klasse, i år har de bygd ut 60 nye varme senger for å ta i mot flere pudder elskere.

Vi har et vibrerende bygdeliv med folkemusikk, festivaler og andre kulturelle begivenheter.

Handelen er i sterk vekst, og sammen med kommunesenteret Åmot har vi et komplett tilbud til alle.

Fjellsp a

Komb prakt iner fjellets med opplev en Spaelse!

Dette er 6. gang vi lager Raulandsmagasinet, og det er like gøy hver gang. Man trenger ikke lete lenge for å finne aktuelle og interessante saker å skrive om, her skjer det noe stort hvert år! Kos deg med magasinet og velkommen til Rauland!

Torben Andersen Rauland Turist

Bergen Oslo

Rauland Skien Stavanger

Rauland Høgfjellshotell er hjertet i fjelleventyret som Dagens Næringsliv nylig kåret til Telemarks beste skidestinasjon. Med 44 nedfarter og 150 km med preparerte langrennsløyper, kan vi garantere at pulsslagene vil kunne øke når man benytter disse eller det mangfold av andre aktiviteter som Rauland kan by på. Da er det godt å kunne roe seg ned, få tilbake hvilepulsen og normal hjerterytme i hotellets spa-avdeling eller et forfriskende bad før middagen. En velsmakende Raulandsbuffet med tilhørende drikke og småprat om dagens pulserende uteliv før kvelden avsluttes med alt hva hjertet kan begjære.   Følg hjertet i vinter, ring oss på 99 35 90 00 eller bestill på hotell@rauland.no, så sees vi.

Kristiansand

Hilsen oss på turistkontoret

facebook.com/visitrauland

www.visitrauland.com

twitter.com/visitrauland

hotell@rauland.no - T: 99 35 90 00 - www.rauland.no


Hun ser fram til et nytt opphold i Rauland denne vinteren. Under Rauland Power Climb forrige sesong stilte motbakkespesialisten til start. Det gjentar hun i år. – Det var utrolig artig. Litt ekstra show ble det jo ut av et veddemål som endte med at en kar måtte spise skiskoa sine, gliser Therese Johaug. Under Rauland Power Climb er det nemlig anledning for hvem som helst til å stille på startstreken og konkurrere med motbakkespesialisten Johaug. I fjor tok telemarkingen Fredrik Mandt kjeften litt full og sa at han skulle spise skiskoa sine dersom Johaug slo han i konkurransen som dreier seg om å være førstemann opp alpinbakken i Rauland skisenter. – Det var ikke noe å frykte gitt, jeg hadde kommet i mål, fått på meg både jakka og buksa og kunne stå å heie på han de siste meterne før han kom i mål. Så ut som det var noen stive lår, sier verdensmesteren og oppfordrer skiskospiseren og alle andre til å stille til start i Rauland Power Climb 2012. – Og kanskje noen kan komme med kreative veddemål, sier hun. FINE LANGRENNSFORHOLD Johaug ser fram til den uhøytidelige konkurransen, men vel så mye til det å komme tilbake til Rauland. – Det er utrolig fint der. Kristin Størmer Steira og Marthe Kristoffersen var med, og vi hadde et kjempefint opphold, sier Johaug som også ble overrasket over langrennsforholdene i skidestinasjonen som mange forbinder mest med alpint. – Vi hadde treningsøkter der oppe, og det var fantastiske forhold. Virkelig bra tilrettelagt for de som vil stå på langrenn, sier 23-åringen som helt sikkert kommer til å ta seg tid til noen fine langturer i de fantastiske løypene.

4

y n r o f r a l K styrkeprøve Therese Johaug gleder seg til et nytt bakkeløp i Rauland før påske – og til et gjensyn med bygda og de flotte skiløypene.

5

IMPONERENDE KARRIERE Therese Johaug fikk sitt internasjonale gjennombrudd da hun overrasket alle med å ta bronsemedalje på 30-kilometeren i Sapporo-VM i 2007. Dermed ble den da 18 år gamle Therese Johaug tidenes yngste individuelle medaljevinner i et VM. Dermed rettet alles øyne seg mot 18-åringen som ikke bare er god til å stå på ski, men i tillegg utmerker seg med en svært vinnende personlighet og to bein som er solid planta i skiskoa. – Det var ikke så mange som hadde hørt om meg før Sapporo, men etter det har jo interessen økt, sier Johaug beskjedent. For interessen for skiesset er enorm – den eksploderte nærmest etter Oslo-VM sist sesong der hun imponerte alle med sitt overbevisende gull på 3-mila og i tillegg stakk av med bronse på 15 kilometer og var på stafettlaget som tok gull. ØNSKER FLERE SEIRE Hun har trent godt foran 2011/12-sesongen, og mener selv hun har blitt en bedre og mer stabil løper. – Før kunne jeg gå gode enkeltrenn og jeg kunne gå bra i deler av enkeltrenn. Nå føler jeg at jeg er blitt mer stabil i både i skøyting og klassisk, sier hun. Hovedmålet hennes for sesongen er Tour de Ski, men hun har mer på ønskelisten. – Jeg vil gjerne ha flere verdenscup-seire. Den jeg har, smakte godt, sier hun og sikter til seieren som ble selve kronen på verket sist sesong: Verdenscup-gullet i Lahti – hennes første i karrieren – som hun avsluttet forrige sesongen med. – Ja, og seier i Rauland Power Climb henger også høyt, selvfølgelig, ler hun.

Therese Johaug Født 25. juni 1988. Fra: Dalsbygda i Os, Hedmark. Bor i Oslo Idrettslag: IL Nansen. Meritter: Olympisk mester i 4 x 5 km stafett fra OL 2010 i Vancouver. Bronse på 30 km klassisk i Sapporo-VM 2007. Tidenes yngste VM-medaljør. Oslo-VM 2011: Seier på 30 kilometer skøyting, bronse på 15 km med skibytte, gull i stafett. To ganger norgesmester.

www.visitrauland.com


y n r o f r a l K

t s e f e k l fo n e l a d r a t l i Ho

6

Fjorårets Rauland Power Climb var en kjempesuksess, og gjentas etter samme mal i år. Dermed er det duket for en ny folkefest i Holtardalen. I 2011 var hovedpremien i bakkeløpet fri bruk i ett år av en Citroen DS – og det er i følge arrangørene ingen grunn til å forvente noe mindre i 2012. Det loves mange flotte premier til både store og små. For selv om Rauland Power Climb er en kraftprøve for de tøffeste, er det er også duket for en kjempehyggelig familiedag i Holtardalen samme dag. I likhet med 2011-arrangementet vil det også i vinter bli arrangert eget barneskirenn, også dette med supre premier – til alle! Rammene rundt legges også til rette for at det skal bli folkefest på samme linje som sist vinter. Skirennene byr på nok av spenning og underholdning, mens det i bunn av bakken rigges til med underholdning, grilling og god stemning. Det var stor stemning under det offisielle afterpartyet på Fjøllhalli sist vinter. Og det er ingen grunn til å tro at ikke god musikk samt full à la carte og alle rettigheter vil legge noen demper på stemningen i år heller.

www.visitrauland.com

4.februar 2012

Opplev en av landets beste og mest spennende løypetraseer Rennet har start og mål i Rauland sentrum, ved randen av Hardangervidda og strekker seg 42 km i et fantastisk skiterreng. Rennet starter i Rauland sentrum ca 750 m.o.h. Vi har også klasser for barn, unge, trimmere, turgåere og eliteløpere. Helterennet er seedingrenn for Birkebeinerrennet.

www.telemarkhelten.no Rå natur - Rå utfordringer

TELEMARK SKI BONUS 2011-2012

Gaustablikk Gautefall Grenland Skisenter Haukelifjell Lifjell

Rauland Skisenter Raulandsfjell Svarstad Vierli Vrådal

Med gyldig kort i ett anlegg kjører du for 50% i de andre* *visse betingelser gjelder

www.telemarkskibonus.com

Utforsk Norges største skiregion for


TelemarkHelten - god næringsutvikling

9

8 Bård Stranheim var en ivrig deltaker i TelemarkHelten 2011.

- Du selger ikke bensin gjennom annonser. Du selger det fordi folk trenger det. Vi trenger TelemarkHelten. Derfor er det blitt en suksess. Det er direktør i Innovasjon Norge (IN) i Telemark, Bård Stranheim som hevder dette. - Vi trenger flere telemarkhelter – i dobbelt forstand. Det er et stort potensial for slike produkter her i fylket. TelemarkHelten er et kroneksempel på hva slags produkter vi kan skape i fylket – produkter som bidrar med ”mat” til den lokale service- og handelsnæringen, sier han. AMBISIØST Da ideen om å etablere TelemarkHelten ble lansert, var det mange som ristet på hodet. Satsingen var i mest ambisiøse laget, mente mange. Å ta opp kampen om å posisjonere seg på den nasjonale trim- og sportsarenaen som Birkebeineren nærmest hadde enerett på, var vel i tøffeste laget. - Men Anniken Fægri Damm-Larsen her hos oss, tente på ideen, forteller Stranheim.

www.visitrauland.com

NÆRINGSUTVIKLING Dermed var støtte fra IN til forprosjektet sikret. Dette til tross for at enkelte kan mene at det er litt på siden for en institusjon som IN – som skal stelle med næringsutvikling – å bidra til å arrangere trim- og sportsrenn. Det er en oppfatning som ikke møter forståelse hos Stranheim. - Michelin-guiden over de beste restaurantene er ikke laget av gourmetkokker, men av dekkprodusenten som ville få folk til å slite ut dekkene sine, sier han og utdyper: - Stedsutvikling der frivillige entusiaster og proffe forretningsfolk samarbeider er næringsutvikling. Produktet de tilbyr er den gode opplevelse. Det er et ambisiøst prosjekt, men de har lyktes, mener IN-direktøren.

Richard Johansen, Skiens-gutt og telemarkentusiast som tok initiativet til TelemarkHelten, og prosjektleder Christian Sønstebø som mobiliserer sponsorer. Og ikke minst peker han på de frivilliges uvurderlig innsats ved eierne av TelemarkHelten, idrettslagene i Tinn og Vinje. - For å få til noe slikt som TelemarkHelten trengs både entusiaster og vertskap som vil gi av sitt beste, mener han.

HELTER Konseptet spiller på trender og tar tak et emosjonelt materiale. Det representeres av både nye og gamle helter – fra Sondre Norheim og tungtvannssabotører til Atle Skårdal og Terje Håkonsen. - Å skape en modell på tvers av kommunegrensene er komplisert. Det ENTUSIASTER OG VERTSKAP De profe- krever forståelse for samarbeid, noe vi i sjonelle kreftene Stranheim sikter til IN klapper i hendene for, sier Stranheim. personifiseres ved styreleder Bjørn

DELTAR Stranheim levner ingen tvil om at TelemarkHeltens skaper begeistring hos ham som et profesjonelt og godt gjennomført forretningskonsept. Men begeistringen er forbundet med mer enn det rent yrkesmessige. Siden det første HelteRittet gikk av stabelen, har han stilt opp med startnummer på brystet både i sykkelritt og skiløp. - Men siden det passer meg dårlig å løpe, går jeg glipp av trippelen, sier Stranheim som til tross for at han er et utpreget konkurransemenneske, lever greit med at han som regel – i følge ham selv – havner under midten på resultatlistene. BAKKER Sykkel og ski er ved siden av kajakkpadling og turgåing i fjellet hans favorittaktiviteter. At TelemarkHelten er lagt til deler av Telemarks fjellparadis, er en viktig drivkraft til at han deltar i de tøffe turkonkurransene. - Å komme opp til Kalhovd og se ut over landskapet gir meg en ekstatisk opplevelse, sier IN-direktøren. Sett fra en avislesers synsvinkel er det lett å tenke seg at en telemarkdirektør i IN må trives med utfordringer. - Jeg er best i motbakke, sier han og beskriver den gleden han føler når bakken har ført ham til topps – både i TelemarkHelten og i yrkeslivet. - Jeg gleder meg allerede til neste års opplevelse – også til bakkene, sier han.

Telemarkhelten »» TelemarkHelten er et trim- og sportskonsept med fokus på sykkel (HelteRittet), løp (HelteLøpet) og langrenn (HelteRennet). »» ”Rå natur – Rå utfordringer” og ”Alle vinner” er TelemarkHeltens motto. »» Idrettslaget Dyre Vaa i Rauland og sammenslutningen Tinnløypa i Tinn eier Telemarkhelten AS og overskuddet vil i sin helhet gå tilbake til idretten i kommunene. »» Tinn og Vinje kommune, samt Innovasjon Norge i Telemark har gitt god fødselshjelp til prosjektet. »» Arrangementene foregår i Norges flotteste natur, ved Hardangervidda Nasjonalpark, i Rauland og Rjukan, og vil skape et attraktivt treffpunkt for spreke naturelskere med familie. »» Løypetraseene som ligger ved randen av Hardanger vidda er krevende, spektakulære og vakre. Området har rike kulturelle tradisjoner, og ikke minst velkjente krigshistorier. Herav også linken til navnet TelemarkHelten. www.telemarkhelten.no

www.visitrauland.com


Holtardalen Fjellparadiset som har alt - midt i Rauland!

ye n 5 5 tter hy 11 ! i 20

10

Store deler av befolkningen er engasjerte i HelteRennet 4. februar 2012 Etter HelteRennet 2011 var det aldri tvil om at de frivilliges innsats var upåklagelig. Takket være de 170 positive lokale personene, deres stå-på-vilje og blide ansikt ble arrangementet en suksess. I skrivende stund har igjen ca 150 frivillige sagt seg villige til å ta del i det kommende arrangementet. Situasjonen er fantastisk når folk kommer og ber om å få være med som frivillige. Dette gjør absolutt noe med samholdet i bygda og man drar i samme retning: Inntektene av dugnadstimene går uavkortet til tiltak for barn og unge i det lokale idrettsmiljøet. Bortimot 30 personer i rennkomiteen har jobbet fra oktober med planlegging av arrangementet. Vi har ulike gruppeledere som gjør en utrolig jobb. Noen tar seg av deltakeres bekledning,

www.visitrauland.com

andre deler ut startnummer, noen transporterer drikke og utstyr ut i løypenettet, flere jobber med parkering, mens andre igjen lager utstyr til mål og startområdet. Innenfor de ulike områdene har gruppelederne med seg flere personer som får oppgaver delegert. I det hele en mengde arbeid som blir utført på en meget profesjonell måte av alle involverte. Hovedtyngden av de frivillige er medlemmer av IL Dyre Vaa. I tillegg har vi god støtte fra Rauland Snøscooterklubb, medlemmer i Vinje IL, lokale bedrifter, Vinje kommune, medlemmer av

Tinnløypa, hytteeiere på Rauland og Rauland Turist. Med erfaringene fra i fjor vet vi at 2 – 3 uker før 4. februar 2012 vil mest sannsynlig de fleste som ferdes i Raulandsområdet være involverte i kommende arrangement på en eller annen måte, og vi ønsker dem og oss lykke til med arrangementet. Vi håper vi ser nettopp deg, som nå leser disse ord, på startplass 4. februar. Hjelp oss med å gjøre denne dagen til en suksess. Hilsen Rennledelsen i HelteRennet 2012

Tenk deg…gleden over å komme til ditt eget ferieparadis, legge bypulsen bak deg og finne den gode rytmen som gir ro og tid til bare å være… Vi kan tilby deg din drømmeiendom! Holtardalen ligger høyt og solrikt midt i Rauland skisenter. Det er ikke uten grunn at vi i dag er et av de mest populære områder for hyttebygging. Vinje kommune er størst i Norge innen hytter, og Holtardalen er stedet. Vi satser på at alle servicetilbud og aktiviteter skal være tilgjengelig innen korte avstander, og vi ser på våre fornøyde hyttekjøpere at vi er godt i gang! Det blir en

spennende badeplass, og vi har lekeplass, fotballbane og flotte turmuligheter hele året. Her er det godt å leve! I Holtardalen kan du kjøpe tomter, hytter og leiligheter med ski ut – ski inn i ulike størrelser og prisklasser. Ta kontakt for visning akkurat når det passer for deg! I Holtardalen er det plass til alle! Ring 99 54 54 99 eller send en mail til sb@telemarksadvokat.no

Alle vil til Holtardalen!

Holtardalen.no - Fjellparadiset som har alt!


Alpint

Gr skibautis + fell ss heisk es ort !

på Rauland

Rauland Skisenter

Vierli Vinterland og Vierli Skisenter

Raulandsfjell Alpinsenter

www.raulandskisenter.no

www.vierli.no

www.raulandsfjell.no

tidtaking 1) Automatisk hvor du kan konkurrere mot deg selv!

hvor du 2) Storskjerm kan se deg selv på ski sammen med vennene dine!

tirsdag 3) Kveldskjøring og torsdag kl 18-21 i Hotell-

bakken. Fakkelkjøring hver torsdag. Afterski

TURISTSENTER

av Norges beste 1) Enterrengparker og et av Norges beste kjelketrekk

2) Kveldskjøring onsdag, fredag

og lørdag kl 18-21

12

Vinterparadis for hele familien! Rauland Skisenter er perfekt for nybegynnere, barnefamilier og ungdommer. Med to stolheiser, syv skitrekk og ett skibånd får du tilgang til 26 nedfarter, den lengste på 2000 meter! Du kan velge mellom nedfarter i alle vanskelighetsgrader, totalt 20 km. Hele dagen på nye steder! Vi har egne bakker og heiser for de minste og hopp og rails i hele anlegget. Det er 6 serveringssteder i tilknytning til anlegget og en rekke aktiviteter gjennom sesongen. Vi har blant annet diverse konkurranser, konserter og after-ski. Skiskole, off-piste og mye moro. Vi er blant de største i Telemark!

www.visitrauland.com

Ekstremt moro for alle aldre!

Tøffere, brattere, gøyere!

På Vierli er det 5 heiser og 11 nedfarter. I barneområdet kan du kjøpe opplevelseskort som inkluderer mange aktiviteter: Trampoline, hoppeslott, kuleløype, 4-hjuling, miniscooter og aking.

Her er det to heiser og syv nedfarter. Den lengste nedfarten er 2100 meter.

Vierli Terrengpark er en spektakulær terrengpark som ble kåret til Norges beste park i 2010. Slopestyle-løype, en av Norges største Big Air Bags! Her er også ett av Norges største kjelketrekksenter hvor du leier kjelke og sikkerhetsutstyr, og du får grundig opplæring dersom du ønsker det. Du kan også være med på snøscooterkjøring på bane for voksne og barn og snøtrekkrafting.

”Tøffere, brattere, gøyere” er alpinsenterets slagord, så dette er stedet for deg som ønsker skikkelig fart på skiene. Her er det også blitt arrangert flere norgesmesterskap og verdenscup i telemark. På Raulandsfjell er det flere off-pistetraseer for de som synes det er best å kjøre utenfor de preparerte løypene. Extrempisten er en nytelse! Anlegget har også rails og hopp. Anlegget har kafé, skiutleie, skiskole og kunstsnøanlegg. I barnebakkene har ungene god plass til å boltre seg i snøen, og figurer og oppsatte porter gjør skikjøringen enda gøyere for de minste.

3) Opplevelseskort med mange aktiviterer for alle aldre

1) Kveldskjøring mandag og fredag kl 18-21

2) Fantastisk off-piste! hver lørdag 3) Afterski kl 15-20 i Turegut

Kveldskjøring 6 kvelder i uka fordelt på alle bakkene! www.visitrauland.com

13


Langrenn på

Norges tak

Langrennsløyper Cross-country ski tracks

Fjellet rundt Rauland ligger innbydende til for alle som vil prøve turskiene. Rauland kan by på et fantastisk langrennsterreng.

15

14

Rauland kan by på et fantastisk langrennsterreng. Et perfekt preparert løypenett er vårt mål. Du er velkommen til å suse gjennom nesten 150 kilometer med oppkjørte løyper eller prøve deg over Hardangerviddas enorme områder alene med ulv og bjørn...    Vi har langrennsarena med kunstsnø og er alltid blant de første som åpner løypene. Du kan følge løypemaskinene gjennom visitrauland.com på GPS.    Det er en rekke arrangementer for de som liker organiserte turer, ikke minst gjennom turrennet TelemarkHelten 4. februar.  I Rauland kan du velge endeløse vidder eller lune furuskoger.

www.visitrauland.com

beste Få deings- og trenretips av g! smø se Johau There med på Følg land.com u s vi itra

Du kan gå på ski til butikker, kunstutstillinger og konserter. Og vi har plass til alle...

Symbolforklaring / Symbols explained

Fakta »» 150 km preparerte løyper »» 6 km lysløype Vierli – Rauland Høgfjellshotell »» 8 km lysløype i Rauland sentrum »» GPS - tracklog på www.visitrauland.com

Skiløype, enkel / Ski track easy

Det fullstendige og offisielle løypekartet for Rauland utgis av IL Dyre Vaa. Du får kjøpt kartet i de fleste butikker og turistanlegg. Hold deg orientert og støtt arbeidet til IL Dyre Vaa samtidig!

Skiløype, medium / Ski track, medium

Oppkjøring av løyper i dårlig vær.

Skiløype, krevjande / Ski track, demanding

Enkelte løyper blir prioritert fremfor andre i dårlig vær. Dette gjelder også når løypene er isete og harde etter mildvær. Det kan da bli aktuelt å bruke mer tid på å preparere en mindre del av løypenettet. Turistkontoret og de større turistbedriftene kan til en hver tid gi deg opplysninger om hvilke som er oppkjørt. Du kan også følge løypemaskinene på www. visitrauland.com/skiferie

Løypekryss / Ski track crossing Ljosløype / Floodlit track Rauland Skiarena, kunstsnø / artifical snow

www.visitrauland.com


Aktivitetskalender

tt e l p påm Kom m a r enland.co g o r p w.visitgr ww

Desember

17 - 19 Vinje snoformingsfestival

16 - 18 Nasjonal samling for Twintip Vierli Terrengpark

18 18

24

Julemesse Rauland Kyrkje

24 - 26 Norges Cup i Twintip. Vierli Terrengpark

31

Fakkelrenn Raulandsfjell Alpinsenter

25

Barneskirenn i Rauland Skisenter

25

Vinsmaking på Fjøllhalli

31 Familiearrangement Rauland Skisenter, Holtadalen.

Langfredag 6. april

Atle Pettersen

31

Nyttårsfeiring på Fjøllhalli

31

Nyttårsfest på Rauland Høgfjellshotell

31

Midnattsmesse i Rauland Kyrkje

Januar

Mars 02 - 11 Dansk Mesterskap i Snowboard. Vierli Terrengpark

10

06 13. dags jul. Draumkvedet. Knut Buen & Sondre Bratland, konsert på Neset i Raulandsgrend. 07 E-76 konsert på Rauland Høgfjellshotell 07 - 08 Demohelg Rauland Skisenter

Slopestyle + stor åpning av Camp Vierli

Rauland Internasjonale VInterfestival er fem intensive dager med folkemusikk og tradisjonskunst og en møteplass for utøvere fra mange land i flott vinternatur.

NMboi ard s r w a o n m s - 31. 28.

18

Musserende vin og Champagne, smaking på Fjøllhalli

18

Tre Sopranos, Fjøllhalli, Barneskirenn, Rauland Sskisenter. Helikopterflying Rauland Skisenter

Ni liv på Fjøllhalli Barneskirenn, Rauland Skisenter

24 24

Rauland Power Climb Afterparty på Fjøllhalli

31 31

Fest NM Snowboard Fjøllhalli Skarsnutrennet Raulandsfjell

April

20 - 22 DC Kiddy Camp. Vierli Terrengpark / Camp Vierli

01

Raulandslåmi – Familieskirenn

02

Barnefilm på storskjermen i Holtardalen

03

Barnefilm på storskjermen i Holtardalen

04

Påskeshow snowboard og twintip Vierli Terrengpark (hele påsken)

05

Skirenn i Rauland Skisenter – Alle kan delta

Afterski Fjøllhalli

Afterski Raulandsfjell

Grendelåmi – Familieskirenn

Februar

06

Barneskirenn på Vierli

04 04

Gratiskonsert i Holtardalen, Atle Pettersen og Silje Sirnes Winje (NRK Super)

Afterski Fjøllhalli

Afterski Raulandsfjell

07

”Ta sjansen” – Rauland Skisenter

24.

Julemesse Rauland Kyrkje

27 - 29

3 Stjerners Slopestyle Norgescup Vierli Terrengpark Konsert i bakken med Envy Skate demo med Element teamet på Camp Vierli Afterparty på Camp Vierli med DJ Eshm (Karpe Diem) og Envy OFFISIELL ÅPNING CAMP VIERLI

TelemarkHelten - HelteRennet Konsert / fest på Fjøllhalli

10 - 12 DC Kiddy Camp. Vierli Terrengpark / Camp Vierli

yle, pest air. o l s IG es kjør oss og B t e D cr rder boa

17 17

28 - 31 Norges Mesterskap i snowboard. Vierli Terrengpark

16 - 19 Rauland Internasjonale Vinterfestival

Påske

28. januar

16. - 19. februar Rauland Internasjonale Vinterfestival

Konsert og fest på Fjøllhalli

16 - 18 DC Kiddy Camp Vierli Terrengpark

Stor konsert i Holtardalen. Flere artister blir lansert på www.visitrauland.com

16 16

Musserende vin og Champagne, smaking på Fjøllhalli Tre Sopranos, Fjøllhalli, Barneskirenn, RS

13 - 15 Swag Big Jump (snowboard på lørdag og twintip på søndag) Vierli Terrengpark

Dette magasinet trykkes tidlig i sesongen. Aktivitetskalenderen utvides derfor hele tiden! Følg med på www.visitrauland.com hver dag.

www.visitrauland.com

facebook.com/visitrauland

twitter.com/visitrauland

17


Balansekunst i fjellheimen Som en dråpeformet ark balanserende på en fjellknaus skal Rauland Fjellkyrkje trone høyt over bygda. Arkitektkontoret Snøhetta har tegnet kirkebygget som skal oppføres blant skiløyper og storslått natur.

18

FØRSTE KIRKEBYGG De står bak ikoniske bygg som biblioteket i Alexandria og operaen i Bjørvika. Nå har Snøhetta tegnet sitt første kirkebygg – Rauland Fjellkyrkje – som skal bygges 1066 meter over havet. – Vi liker spesielle oppdrag, smiler grunnlegger og direktør i Snøhetta, Kjetil Trædal Thorsen. Han er en del av teamet som har utarbeidet konseptskissen for den nye kirken, sammen med kunstneren Borgny Farstad Svalastog, hennes kurator Per Boym og fire kolleger fra Snøhetta. Samarbeidet mellom arkitekt og kunstner på et så tidlig stadium er uvanlig, og har i følge prosjektleder og seniorarkitekt hos Snøhetta, Margrethe Lund, åpnet for en helt ny prosess. Svalastogs kunst inngår som en integrert del av bygget – blant annet i en storslått portal og i krypten under kirken. – Det har vært en felles ideprosess mellom arkitekt og kunstner. Gjennom denne prosessen har konseptet og meningsinnholdet blitt forankret. Det ligger igjen til grunn for både arkitekturen og kunsten, sier hun.

SKI IN-SKI OUT Kirken skal bygges på et fjellplatå rett under toppen av skiheisen i Rauland Skisenter. Vinterstid vil kirken dermed ha ski in-ski out muligheter. – Tomten er helt super. Kirken vil være synlig fra flere steder i området, og det er utsikt til Hardangervidda, sier Lund. Vanndråper og Noahs ark er sentrale inspirasjonskilder for bygget som sannsynligvis vil bli oppført i lys betong. Fra inngangen kommer man inn i et kirketorg med storslagen panoramautsikt over Hardangervidda. Derfra går man gjennom en portal og inn i selve kirkerommet. – Kirketorget åpner seg mot landskapet, mens kirkerommet er lukket. Tanken er at det skal være som en beskyttende livbåt i det store, åpne fjellandskapet man befinner seg i utenfor, sier Lund. Eneste vinduet i kirkerommet er en spalte som nærmest spjærer bygget og gir naturlig lys som endrer seg etter årstid og tid på døgnet. TRO MOT TRADISJONENE Selv om formen på selve bygget er utradisjonell, er kirkens funksjoner nøye ivaretatt. – Vi jobbet mye med innholdet før vi lagde formen. Vi har

19

1

2

3

1. Arkitektene Kjetil Trædal Thosen og Margrethe Lund hos Snøhetta med en modell som viser fjellkirken plassert i fjellandskapet på Rauland. De håper at bygget vil bli realisert. 2. Selve kirkerommet er lukket og beskyttet fra omgivelsene – lyset slipper inn gjennom en spalte i taket og vil endre seg med tid på døgnet og årstid. 3. Rauland Fjellkyrkje blir liggende å balansere på en fjellknaus ved Silkedalsnutane.

www.visitrauland.com

www.visitrauland.com


I den fremre delen av kirkebygget åpner kirketorget seg med praktfull utsikt over Hardangervidda.

21

20 forholdt oss til det som er tradisjonen og ikke utfordret det veldig. Innvendig får kirken en tradisjonell organisering, forklarer Lund. Den norske kirke er involvert i arbeidet med den nye fjellkirken, og biskopen i Agder og Telemark, Olav Skjevesland, deltar aktivt i prosjektet. Thorsen berømmer Kirken for deres holdning til prosjektet. De har vært veldig åpne, sier han. HÅPER PÅ REALISERING Det er nå etablert en stiftelse som skal arbeide med videre prosjektering og finansiering av kirken. Neste fase for teamet bak kirkebygget vil være et skisse- og forprosjekt hvor man går dypere inn i prosjektet blant annet med tanke på å få et kvalifisert kostnadsoverslag. Stiftelsen ser for seg at lokale, regionale og nasjonale midler skal inngå i finansieringen, og etablerer nå en venneforening for fjellkirken for alle som ønsker at prosjektet skal realiseres. – Kirken er jo ikke så stor, så det burde være mulig å realisere prosjektet, sier Thorsen. Kirken har en grunnflate på cirka 500 kvadratmeter. – Jeg håper virkelig at den blir bygget, og tror det vil være en kjempesuksess, sier Thorsen som synes det er spennende og positivt at også utbyggere i Rauland er involvert i et slikt ikke-kommersielt prosjekt.

Denne portalen – utsmykket av kunstneren Borgny Farstad Svalastog forbinder kirketorget og kirkerommet.

www.visitrauland.com

OVERNATTINGSANLEGG I tilknytning til kirken, på et nivå nedenfor selve fjellknausen der kirken balanserer, skal det – integrert i landskapet – bygges en tilhørende overnattingsdel. Også denne er tegnet av Snøhetta, og blir et langstrakt bygg som tydelig underordner seg kirken.

– Det er viktig for oss at kirkebygget skulle få stå for seg selv og ikke henge formmessig sammen med overnattingsdelen. Når du kommer til kirken skal du oppleve at det er nettopp en kirke du kommer til, ikke et stort anlegg, forklarer Lund. Overnattingsanlegget er blant annet tiltenkt konfirmanter i forbindelse med konfirmantundervisning, og skal inneholde overnattingsrom for 80-100 personer, undervisningsrom og kafeteria.

Rauland Fjellkyrkje »»

Teamet som har utarbeidet konseptskissen for Rauland Fjellkyrkje består av arkitektene Kjetil Trædal Thorsen, Margrethe Lund og Patrick Lüth, Frode Degvold (landskapsarkitekt), interiørarkitekt Bjørg Aabø – alle fra Snøhetta, samt kunstneren Borgny Farstad Svalastog og hennes kurator Per Boym.

»» Tomten ved Silkedalsnutane er regulert til formålet. »» Det er etablert en stiftelse der Rune Lia er leder. I styret sitter blant annet biskopen i Telemark og Agder, Olav Skjevesland. »» Det opprettes en venneforening for Rauland Fjellkyrkje – Telemarkskatedralen, der alle som ønsker kirken bygget er velkomne til å bli medlem. www.raulandfjellkyrkje.no

www.visitrauland.com


flotte tomter med nydelig utsikt - midt i skibakken !

17 minutt frå Rauland

Vidsyn

Leigravstaulen

Utvikling, bygging og salg av tomter, høgkvalitets hytter og leilighetar i Vidsyn/Listaullia og Leirgravstaulen i Rauland Fjellgrend. Ski inn og ski ut frå Rauland Skisenter, og midt i turløypenettet. Gangavstand frå Fjøllhalli med restaurant og skjenkestoge. Vi har utvikla, oppført og selt tomter, hytter og leilighetar i Rauland Fjellgrend i over 20 år. Vi oppfører fritidsbustadane i stav eller laft med alle moderne fasilitetar innvendig. Vi skreddarsyr fritidsbustaden etter ditt ynskje, så sjå våre heimesider og ta gjerne direkte kontakt på tlf eller mail. Vi har visning heile året etter avtale og ellers kvar helg heile vinteren er vi å treffe på trevet på Fjøllhalli. Avtal gjerne tid for visning.

Fjøllhalli

Me leverar og monterar

Tlf: +47 911 15 555 es@raulandfjellgrend.no www.destinasjonrauland.no

Fantastisk ferie for heile familien med ski inn og ski ut til Rauland Skisenter sitt flotte løypenett. I tillegg er det direkte tilgang til turløypenettet på 150km tett ved hyttedøra. Barna kan leike seg i dei variera og fenomenalt fint preparerte nedfartane til skisentert, medan mor og far går tur i løypene som går heilt inntil utleiehyttene og leilighetane. Det er også kort gangavstand til Fjøllhalli der du kan nyte god mat og drikke og underhaldning. Du har med andre ord dei fleste tilbod du treng for ein god skiferie innanfor gangavstand og kan derfor la bilen stå stille under heile opphaldet om du ynskjer det!

Tlf: +47 35 06 30 00 booking@raulandferiesenter.no www.raulandferiesenter.no

Vest-Telemarks største kjøpesenter! Eit drøyt kvarter frå Rauland og Høydalsmo. Her møtest dei fleste og får ordna det meste. Ta ein tur til Åmot du òg. Velkomen! ØVRIGE BUTIKKAR

VINMONOPOLET

REMA 1000

MÅN-TOR 09.00-17.00 FREDAG 09.00-18.00 LAURDAG 10.00-15.00

TYS-TOR 11.00-16.00 FREDAG 11.00-18.00 LAURDAG 10.00-14.00

MÅN-FRE 08.00-21.00 LAURDAG 08.00-20.00


e y n s e n r e r ø j k t t Bre

s i d a Par

I november åpnet dørene til verdens første og eneste rendyrkede skatehotell på Rauland. Hver minste detalj er nøye designet for å gi brettkjørere alt de kan drømme om – året rundt.

24

Under fjorårets Norwegian Snowboard Awards 2010 kåret brukerne Vierli terrengpark til årets beste park. Det satte fart i kreativiteten på Rauland! I mai bestemte eier av parken, Erlend Larsen, seg for å etablere verdens første hotell øremerket brettkjørere. I november var Camp Vierli klar for å ta imot sine første gjester, mens Norges-eliten er til stede under den store kick off’en i januar når Swag inntar terrengparken med sin Norges-cup. – Dette er verdens første rendyrka skateog snowboardhotell, sier daglig leder Malene Gundlach. Allerede i resepsjonen er det tydelig at dette er et hotell spesialdesignet for en bestemt gjestegruppe – en egendesignet rød løper inviterer til å bokstavelig talt skate videre inn til hotellets fasiliteter. BRUKERNES BEHOV Brettkjørere fra hele Europa er målgruppen for det unike hotellkonseptet på Rauland. Prisgunstig overnatting kombinert med fasiliteter som er skreddersydd for målgruppen skal lokke den raskt voksende målgruppen til Telemark. – Her har vi lagt alt til rette på brukernes premisser. Vi har sett på hva målgruppen er opptatt av, sier markedssjef Kristoffer Grude. Det har blant annet resultert i et hotell med ekstra fokus på gode og romslige arealer for preparering og oppbevaring av utstyr.

www.visitrauland.com

25

Daglig leder Malene Gundlach og markedssjef Kristoffer Grude trener opp sine ferdigheter som minibrettkjørere.


Slik skal det se ut når Camp Vierli åpner sin utendørs skatepark mai 2012.

– Ofte er slike arealer små og ligger bortgjemt i en mørk krok. Her har vi lagt vekt på at det skal være attraktivt å bruke prepperommet, sier Grude.

26

BREDT MEDIETILBUD Alt det praktiske er med andre ord på stell hos Camp Vierli. I tillegg har hotellet satset stort på å ha et godt og bredt medietilbud. Et eget redigeringsrom med arbeidsbenker, superraske internettlinjer og storskjerm står til gjestenes disposisjon. – Det å lage filmer fra kjøringen er helt sentralt – det er mye det brettkjøring dreier seg om. Her legger vi til rette for at kjørerne kan komme rett inn fra parken, redigere sine opptak og legge det ut på internett, sier Grude. Hotellet har også store fellesrom med storskjermer og muligheter for dataspill og filmvisning. HELÅRSDESTINASJON Mens terrengparken har vært åpen i noen år nå, er tilbudet til skatere helt nytt. Verdens største aktør innen hardware, Element , er samarbeidspartneren som står sentralt i realiseringen og utviklingen av Camp Vierli. Skateparken som åpner i mai 2012 er designet av Henning Braathen – Norges eneste profesjonelle skater, og bygges av skateparkspesialisten Gunnar Løge. – Skateparken gjør Vierli til en helårsdestinasjon for de som er opptatt

www.visitrauland.com

av denne sporten. Vi har også en egen skatehall i et telt som gjør det mulig å stå på skateboard også om vinteren, dersom noen har mer energi igjen etter en dag i på snowboard i terrengparken, sier Gundlach. I 2012 vil det også bli arrangert flere nasjonale og internasjonale konkurranser på Camp Vierli. I slutten av mars er det klart for NM i Snowboard, mens finalen i Elements Europa-serie også arrangeres her.

Camp Vierli »» 800 kvadratmeter skatepark med direkte adkomst fra hotellet »» Innendørs skatepark for helårsbruk »» Eget verksted og prepperom »» Utstyrsoppbevaring og tørkerom »» Redigeringsrom for video og foto med raske internettlinjer »» Fellesarealer med storskjermer for filmvisning og spill »» Fingerboardpark »» Gratis wi-fi-soner, internettkafé og bibliotek med magasiner, filmer og spill For mer info ta kontakt på: camp@vierli.no www.campvierli.no

27


VI HAR LEVERT HYTTER OVER HELE RAULAND

Langermet jakke

Rauland Hettejakke

Vår nye kleskolleksjon Raulandsklær får du kjøpt hos Rauland Turist og turistbedriftene. Se utvalg på

www.visitrauland.com

Rauland Headband

Rauland buff

Rauland T-skjorte

Sommer Vinter

Ny t t sbygg at t ing 0 n r e v o p t il 6 fo r o p n e r p er s o

• Alpinsenter • Kveldskjøring mandag og fredag 18-21 • Toppturer/offpiste kjøring • Kitekurs • Skredkurs • Restaurant • Pizzabuffé hver fredag 19-22 • Midtukebuffé hver onsdag 18-21 • Afterski hver lørdag 15-20 i Turegut • Skishop • Trolig Norges beste midtuketilbud • Overnatting i leiligheter

www.raulandsfjell.no

• • • • • • • •

ATV kjøring på bane Sykkelutleie Kanoutleie Fiskekort-/utstyr Toppturer Restaurant Pizzabuffé hver fredag 19-22 Vi fortsetter våre kjempetilbud på overnatting


HYTTER OG TOMTER I RAULAND VINTERSPORTSTEDET MED UNIKE SOMMERMULIGHTETER

Størst i Rauland - Kvalitet - Gode referanser

VÅR DRØM ER Å OPPFYLLE DIN HYTTEDRØM

Ønsker du å vite mer om SF Eiendom

Kontakt oss på sjur@sfeiendom.no

www.sfeiendom.no


Tid

Coop Marked

Annes Frisør

Vi har i tillegg til dagligvarer et medisinutsalg. Butikken er på ca. 260 kvadratmeter, og er med dette en stor og moderne Coop Marked-butikk.

Frisørsalong i Rauland sentrum

35 06 30 40 rauland@marked.coop.no

Vinje Fjellflora

ne e d n u k til

Vinje Fjellflora har et stort utvalg i både avskårne blomster og potteplanter til innebruk, utebruk og hyttebruk

35 07 12 00 vinjefjellflora@telefiber.no

Spar Rauland Varesenter Her får du kjøpt dagligvarer, kjøkkenutstyr og leker. Ferskvareavdeling og alltid varm mat klar til servering.

35 07 31 64 spar.rauland@ngbutikk.net

32

Rauland Fjellsport er ikke som alle andre. Her finner du varer tilpasset stedets aktiviteter. Og så finner du ekspeditører med tid til å hjelpe deg. Det er en befriende opplevelse å tusle rundt i sporten på Rauland Handelshus. Du finner både ullundertøyet til Ullvang, Kari Traas moteriktig designklær, langrennski, ryggsekker og slalåmhjelm. Men inntrykket er at innehaver og daglig leder Kjersti Torvetjønn tar deg inn i en annen utstyrsverden enn det de strømlinjeformede sportskjedene tilbyr. BREDT UTVALG Jeg trenger ikke ta inn ishockeyskøyter eller golfutstyr hvis ikke mine kunder etterspør det. Vareutvalget her avspeiler områdets egenart, sier Torvetjønn. På 340 fargerike kvadratmeter framstår Rauland Fjellsport AS som en nærbutikk både for den som er opptatt av sport, friluftsliv eller fritidsmoter. - I større grad enn å være spesialister på for eksempel ski eller jakt skal vi ha et

www.visitrauland.com

35 07 35 88

bredt utvalg som dekker behovet for lokalbefolkning, hyttefolket og turister. Vi skal være et sted der både voksne og barn kan finne det de har behov for. Kundene våre har også krav på at vi har tid til dem. God service er viktig, mener Torvetjønn. ÅRET RUNDT At butikken hennes har tredoblet omsetningen på tre år viser at innehaveren har truffet blink med konseptet sitt. Hun mener selv at utviklingen blant annet har sammenheng med hytteutbyggingen i Rauland.  - Hyttefolket er kjempeviktig for utviklingen av handelsstanden i sentrum. De er blant annet en forutsetning for at Rauland Handelshus ble bygd, sier hun. Selv om Rauland for mange er mest kjent som en vinterdestinasjon, kan Torvetjønn vise til at omsetningen også i de andre årstidene er svært god. Hyttefolket bruker hyttene sine hele året, sier hun. TRIVSEL I SENTRUM I tillegg til å drive Rauland Fjellsport, er Torvetjønn leder i Sentrumsutvalget, et samarbeidsorgan for bedriftene i sentrum. Sammen

arbeider Sentrumsutvalget for å skape trivsel i sentrum og bidra til at både hyttefolk og lokalbefolkning ikke trenger å reise ut av bygda for å dekke sine behov.  - På Rauland Handelshus deler sporten plass med både bank og matvarebutikk. Dessuten sørger blomsterforretningen Vinje FjellfIora for et godt utvalg av klær for vakre, feminine damer i alle aldre – unike klær som du ikke finner overalt, forteller hun. NYTT BYGG I hyggelig gåavstand fra Handelshuset finner du også alternativ matvarekjede, flere husflid- og gaveforretninger, frisør, en bensinstasjon som hjelper deg med mye mer enn å koke pølser, restaurant, kunstgalleri og en hyggelig kaffebar. Like bak Rauland Handelshus vil det i løpet av kort tid også ferdigstilles et stort, nytt bygg, der byggherren Rauland Elektriske skal flytte inn i januar. De vil blant annet tilby jernvareprodukter og maling. I sommer flytter også installasjonsdelen av Rauland Elektriske til samme bygg.  - Til sammen dekker handelsbedriftene i sentrum behovet i Rauland, mener Torvetjønn som legger til at det har vært uttrykt ønske om å få en bokhandel til bygda.

Rauland kunstforening Vi har filmklubb og kaffebar med skjenkebevilgning. Dessuten har vi vi konserter, foredrag og kunstnermøter.

400 61 713 
 post@raulandkunstforening.no www.raulandkunstforening.no

Kaffibaren, Rauland kunstforening Kaffebar med gode lunsjretter, stor kaffemeny, is og kaker, samt vin og øl. Ligger i samme bygg som Rauland kunstforening.

33

Rauland Elektriske

Heimil

Elektrisk installasjon, salg av maling, jernvare, rørdeler, utleie av verktøy m.m

Heimil gave- og interiørbutikk holder til i Rauland sentrum, i samme lokale som Rauland Hytteservice.

35 06 21 90  post@rauel.no www.rauel.no

35 07 32 00
 info@raulandhytteservice.no www.raulandhytteservice.no

Esso Rauland Servicesenter

Raulandstoga

Fullservice bensinstasjon i Rauland sentrum. Storkiosk, filmutleie og gatekjøkkenmat.

35 07 31 03
 rsesso@frisurf.no

Raulandstoga er et spisested i Rauland sentrum og kan tilby god, hjemmelaget mat til de fleste anledninger. Menyene inneholder innslag av lokale råvarer hele året.

35 07 31 10  stoga@online.no

Rauland Husflid og Gåvesenter

Rauland Fjellsport

Husflid, gavesenter, frisør og motell i sentrum av Rauland.

Rauland Fjellsport finner du i 2. etasje i Rauland Handelshus. Vi har et godt utvalg av klær og utstyr til sport og fritid.

35 07 34 85
 anne.juvland@telefiber.no

35 07 18 00  info@raulandfjellsport.no www.raulandfjellsport.no

www.visitrauland.com


Turisme er så mangt

35

34

Dei som i lang tid har vori regelmessige gjester i Rauland, har sett korleis bygda og delar av landskapet har endra seg frå år til år. I Krossen eller Libru-området har det komi ei rekkje nye og velutstyrte forretningar, og ved Raulandshuset – anlegget kring skulen – har fastbuande og ferierande tilgang til eit moderne badeanlegg og ein stor og gild idrettshall. Rauland Kunstforening, som i fjor blei kåra til den fremste i landet, syter for den åndelege næringa som eit kvart menneske også treng; og året rundt står ei rekkje lag og institusjonar for ei så stor breidde av aktivitetar at dei aller fleste vil finne noko av interesse. Og om «dei gamle fjell i syningom er alltid eins å sjå», så er det nære landskapet – det ein ser frå bilen når ein

www.visitrauland.com

køyrer nordover i retning Rjukan – blitt noko heilt anna enn det var. I vinternatta blinkar ljosa frå alle hyttene om kapp med stjernehimmelen, og liane opp mot Svinefjell er til alle kantar broderte med skiheisar og opplyste nedfartar. Konsentrasjonane av feriebustader er så stor at mange samanliknar dei med små byar. SAMLA ELLER SPREIDD UTBYGGING? I fleire år har Vinje vori på topp blant norske kommunar når det gjeld hyttebygging. Hytteområda våre i Vågsli og Rauland er blitt stadig meir populære og attraktive etter kvart som utbygginga skapar nye tilbod, og fleire folk kjem til. Men mange av dei eldre hyttegjestene opplever nok denne utviklinga som vemodig: ein tykkjer kanskje at mange av dei kvalitetane ein sette pris på då ein

etablerte seg her i området, er i ferd med å drukne i stadig nye hus og eit mylder av menneske. Eg skjønar at ein kan reagere slik på den tette utbygginga som kommunen saman med grunneigarar og andre aktørar har planlagt for. Derfor vil eg minne om at alternativet til denne satsinga var å opne for spreidd utbygging over eit langt større område. Ein slik strategi ville ikkje berre ha vori samfunnsøkonomisk dyrare, men han ville òg ført til at meir natur ville ha blitt påverka direkte av reiselivet. Jamvel i bygdenære område av Vinje kommune kan ein framleis vera i fred for andre når ein er på tur i heia eller fjellet, om ein ønskjer det. NATUR, KULTUR OG HYTTEFOLK Det har vori og er framleis viktig for kommunen

å leggje til rettes for eit tilpassa reiseliv – tilpassa til den naturen som kan vera sårbar oppunder og i høgfjellet, og til ein bygdekultur som høyrer til dei breiaste og mest tradisjonsrike i landet. Naturen og kulturen representerer sentrale og varige verdiar for bygdene våre, og gjev lokalsamfunna ein identitet som me er stolte av. Derfor ønskjer me at reiselivet skal hjelpe t il med å taka vare på desse verdiane, framfor å redusere dei. Ei stor gransking som blei gjennomført i Tinn og Vinje for nokre år sidan, synte noko som me fastbuande ana, men ikkje visste sikkert: Når hyttene bli større og betre utstyrde, blir dei meir bruka. Og til meir hyttene blir bruka, til sterkare tilknyting får hyttefolket til staden der hytta ligg. Overraskande mange ønskjer å vita meir om bygda, og dei har jamvel

lyst til å involvere seg meir i lokalsamfunnet. Dette var gledelege signal; for det fyrste fordi dei tyder på at me har lykkast med å gjeva reiselivet eit godt kvalitativt innhald, og for det andre fordi bygdene våre utvilsamt kan ha nytte og glede av at hyttefolk deltek meir aktivt. For ein distriktskommune som Vinje er det ei vedvarande utfordring å styrkje folketalet, m.a. ved å ha eit godt nok tilbod til alle som bur her. Alt no ser me at hytteeigarar har tilført oss gode tiltak og sterkt engasjement, og i framtida ønskjer me å bli endå betre til å nytte denne ressursen av human kapital. JA, KVA MED FRAMTIDA? Det er ei ustadig tid me lever i. Når eg skriv desse linene, samlar det internasjonale

samfunnet seg i Durban for å finne mottrekk mot den globale oppvarminga. Det er uvisst om dei lykkast, mellom anna fordi ei rekkje land for tida er meir opptekne av å meistre den stadig meir krevjande økonomiske krisa i Europa. Båe desse utviklingstrendane kan koma til å få verknader for reiselivet, men truleg mest for dei delane av bransjen som på industrielt vis har gjort seg avhengig av store volum og internasjonale marknader. Det kan godt hende at framtida vil bli krevjande òg for mange av dei som tuftar reiselivet på lokale føresetnader, men eg vonar at me i mange år framfor skal ha gleda av å ønskje hyttefolket og andre tilreisande velkomne som gjester og deltakarar både i bygda og i fjellet. Arne Vinje, Ordførar i Vinje

www.visitrauland.com


Vinje

Den perfekte hyttekommune

Det er mange grunner til at Vinje kommune de tre siste årene topper hyttestatistikkene i Norge. Kommunens vilje til å legge til rette er en av dem. Morten Løw Hansen (t.v.) i den nye hytta sammen med svigersønnen Morten Nielsen Berg, datteren Tonje og barnebarnet Felix. Valget av hytte i Rauland er basert på grundig analyse av fjelldestinasjoner i 20 mils avstand fra Oslo.

36

Bærumsfamilien gikk grundig til verks da de jaktet på den optimale fjellhytta. - Vi tok utgangspunkt i alle vinterdestinasjoner innenfor en radius på 20 mil fra Oslo. Da viste det seg at Rauland – som for oss på det tidspunktet var fullstendig ukjent – var det klart beste alternativet, sier Morten Løw Hansen. PÅ TOPP Sammen med samboer Wenche Mauseth flyttet Løw Hansen inn i en splitter ny hytte i Rauland senhøstes 2011. Dermed bidro de til at Vinje kommune trolig igjen blir å finne på toppen av SSBs hyttestatistikk. Statistikken viser at kommunen ligger langt foran mer profilerte skidestinasjoner som Geilo, Hemsedal og Trysil både når det gjelder antall bygde hytter og totale bruksareal de tre siste årene. GODT TILRETTELAGT For familien fra Bærum var det et samlet inntrykk som førte til beslutningen om å kjøpe hytte i Rauland. Markedets laveste kvadratmeterpris, mer eller mindre køfri atkomst fra Bærum, alpinanlegg og andre fasiliteter i nærområdet og velvilje fra utbygger og andre aktører. - Gratis atkomst med stolheis inn på fjellet med langrennsski viser godvilje fra aktørene. Kommunens positive holdning til hyttefolket var også viktig. Det er flott å se alt det de investerer i infrastruktur, sier Løw Hansen.

JA-KOMMUNEN - Her er det supert for ungene, mener Geirmund Rundhaug og Marianne Ellefsen. De har gjort 120 kvadratmeter tomannsbolig i Holtardalen i Rauland til sitt andre hjem. Rett utenfor døra kan ungene Preben, Philip og Simen boltre seg både i alpinbakken og i langrennsløpa. Det er SF Eiendom som står bak byggingen av familien Rundhaug/ Ellefsens hyttedrøm. Selskapet står for nær halvparten av hytteutbyggingen i Vinje kommune. Daglig leder Sjur Fredriksen forteller at kommunens saksbehandlere er raske til å behandle byggesøknader. - Vinje er ingen nei-kommune, sier han. ETTERSPØRSELSF Eiendoms hadde i fjor en omsetning på 27 millioner kroner. I år regner Fredriksen med å runde 45 millioner. Arbeidslistene for 2012 er så godt som fulle. - Vi rekker ikke mer enn å støpe sålen, så er hytta solgt, sier Fredriksen. Så langt kan det se ut for at hytteutbyggingen i Vinje vokser inn i himmelen. Etterspørselen er stor, og kommunen sørger for at tomtereguleringen gir utbyggere og potensielle hyttekjøpere mer enn nok å gripe fatt i. - Nylig ble et nytt felt med 900 tomter lagt ut, forteller Fredriksen. GOD INVESTERINGI følge bladet Kapital

er Hemsedal og Geilo fortsatt dyrest i landet. Begge steder koster en gjennomsnittlig, nyere hytte på 100 kvadratmeter en snau million mer enn i Vinje, hevder Kapital som støtter seg til Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFFs). EFFs analyse viser at Vinje i flere år har hatt større prisvekst enn de mer fasjonable vinterdestinasjonene. På det grunnlaget konkluderer Kapital med at hyttekjøp i Vinje er den beste hytteinvesteringen. - Vi kan holde prisene på nye hytter på et såpass lavt nivå fordi grunnutgiftene til tomtene er lave. De som sitter på eiendommer i Vinje er nøkterne, mener Sjur Fredriksen. KOMPLETT Halvor Nerheim bygger både leiligheter og hytter i sitt Fjellparadis i Rauland. Han mener at Raulands tilbud både sommer og vinter er en viktig årsak til den formidable veksten de siste årene. - I tillegg til at tilbudet som vinterdestinasjon nå er komplett – et god løypenett, glimrende forhold for brettkjørere og kitere, og et godt tilbud til alpinister – er Rauland et levende bygdesamfunn. Denne unike kombinasjonen gjør at nye grupper har oppdaget destinasjonen, sier han og peker blant annet på at folk fra Oslo-området har våknet. - Endelig kan de kjøre køfritt til hytta, sier han.

www.visitrauland.com

37


Bygging av fritidsboliger pr kommune, 2010 (m2)

je le yer esja mot id al al al kle Ø Vin Sird jartd Bamb L sed vitse By Å K H Nis (Tallene er hentet fra Statistisk Sentralbyrå)

Antall fritidsboliger pr kommune, 2011

Flå

l ker Trysi gsa Rin

l l l l l r Ho kstad vale igda arvik urda inje Uvda errike gebu urda agerø V g S L dA H in r - A Kr g R n dri o i r e R e ø r r F S No No

Vinje har hatt størst økning i antall hytter i Norge i de seneste 10 år. Kommunen har avansert fra en 13. plass til en 9. plass på listen over antall fritidsboliger pr kommune i løpet av de siste 5 år. Det er kort vei til toppen!

38

BYGGER SAMLET Vinje kommune har som strategi å samle hyttebyggingen og samtidig gi fri tilgang til utmarka. Skiløypene legges inntil og gjennom hyttefeltene. Dermed bor man sosialt, men finner store, uberørte områder like ved. - Det bidrar til å holde tomteprisene nede, sier daglig leder i Raulandshytter AS, Gunnar Ellefsen. Han tilbyr nøkkelferdige hytter i flere områder i Rauland. - Hyttefeltene har litt ulikt preg. Holtardalen er for eksempel noe tettere bebygd enn Vierli. De tilfredsstiller dermed ulike ønsker og behov, sier Ellefsen.

39 Geirmund Rundhaug og Marianne Ellefsen mener at Rauland er et eldorado både for dem selv og for ungene Preben, Philip og Simen (sistnevnte er ikke med på bilde).

Vasshus og antyder at mens utbyggingstakten i en del andre tilsvarende destinasjoner ser ut til å reduseres, er det fortsatt høyt tempo i Vinje.

RASK BEHANDLING I Vinje kommune legges det vekt på å svare utbyggerne så raskt som mulig når de sender inn sine reguleringsplaner og byggesøknader. - Vi sitter ikke å venter til fristen nærmer seg med å behandle saken, sier byggesaksbehandler Halvor Vasshus som forteller at alle søkere skal få et mottaksbrev etter en uke. - Søknader der det ikke er uklarheter vil bli behandlet svært raskt, sier han.

FLEKSIBEL GRENSE Det er størst etterspørsel etter hytter i størrelsesorden 100 til 130 kvadratmeter. Men Vinje kommune har ikke satt noen absolutt maksgrense på 130 kvadratmeter. - I enkelte områder er det åpnet for større bygg eller flere enheter på samme tomt. Det forutsetter at beliggenhet og tomtestørrelse er tilpasset byggets areal, sier Vasshus som ved slike søknader vil legge noe mer vekt på hva eventuelle naboer mener.

FORTSATT FART Og byggesaksavdelingen har det travelt. Den skal forholde seg til et tresifret antall utbyggingsplaner – vesentlig planer om hytteutbygging. - Trolig blir antall søknader i 2011 på nivå som i de foregående årene, sier

MANGE MENNESKER Det er rundt ti år siden politikerne i Vinje besluttet at kommunen skulle satse på å bli en hyttekommune. Områder ble regulert til formålet, og store investeringer i infrastruktur ble gjort.

www.visitrauland.com

- Mer enn mange trodde kunne være forsvarlig, sier rådmann Hans Kristian Lehmann. Men det viste seg at strategien var riktig. I dag har kommunen flere hytter enn faste innbyggere. Høy hyttestandard gjør at mange har etablert hytta som sitt andre hjem. - Det betyr at det alltid er mange flere mennesker i kommunen enn innbyggertallet skulle tilsi, sier Lehmann. ARBEIDSPLASSER Den positive utviklingen er helt avgjørende for Vinje-samfunnet, mener rådmannen. Han hevder at butikkstrukturen ikke ville vært den samme uten hyttefolket. Og om utbyggingen ikke skaper så mange lokale arbeidsplasser i utbyggingsfasen, er det mange arbeidsoppgaver som skal løses lokalt i vedlikeholdsfasen. - Arbeidsplasser som er etablert knyttet til hytteutbyggingen blir nesten å regne som kommunens største arbeidsplass, sier Lehmann.


camp vierli

rimelig overnatting

mediarom

prepperom for brett og ski

tørkerom

breTT-/SkiSTaLL

vierli swag terrengpark “Norges beste park”

NorweGiaN SNowboarD awarDS 2010 & 2011

rendyrket for parkkjørere!

vierli element skatepark SkaTe iN - SkaTe ouT

Dropp inn i parken fra terrassen 150 kvm innendørspark 6 plater bred miniramp

700 kvm utendørspark Linjer og elementer for alle nivåer

Sjekk ut mer på: www.facebook.com/campvierli


Jo mer hverdagslivet krever av oss, jo større er behovet for en motsats. Et besøk på Rauland FjellSPA kan gi deg pustehullet du trenger.

- Mange opplever at hverdagslivet er utrolig fartsfylt, sier Smarati Skog. Hun er daglig leder for Rauland FjellSPA på Rauland Høgfjellshotell. Der tilbyr hun deg en pause fra en hverdag med fulle avtalebøker. MER ENN MASSASJE I vakre omgivelser får du hjelp av dyktige massører til å ta vare på deg selv. - Et spa tar vare på både kropp og sjel. Et besøk på Rauland FjellSPA skal også kunne gi næring til ditt indre liv, sier Smarati Skog som selv har arbeidet som terapeut og kursleder i India i 18 år. Om noen føler behov for å lette sitt hjerte, skal de vite at massørene er åpne også for samtaler. De kan mer enn å massere ømme muskler. - Våre massører har alle kunnskap om meditasjon og ulike former for terapi, forteller Skog.

42

En pause fra hverdagen

TA DEG TID Velværetilbudet er like mye ment for menn som for kvinner. - De fleste menn velger klassisk massasje. Mange kvinner, og også noen menn, velger også ansiktspleie. Det er svært avslappende, sier Skog. Behandling på Rauland FjellSPA varer fra en halv til halvannen time. - Men om du vil, kan du gjerne bli og slappe av hos oss med en kopp te i relaxrommet, sier Skog. Smarati Skog er selv spesialist på kropp og følelser og på å guide mennesker til sitt indre. I mange år har hun reist verden rundt og holdt kurs og holdt samlinger med ulike former for terapi. Også i Rauland tilbyr hun kurs. - Vi holder kurs både i yoga, dans og massasje, forteller hun. Les mer på: www.rauland.no

ar v s s d n Tysklars Monsen på La

rst et y tte d n n u f sam aulan egløse amp hos R m v t e d i s-c re o lmark familie og læ r med il hun ha vil undespann me lever. o b ia Silv re h I år v ks-da e du kjø svatn. illmar skjent på Mø ter. Her kan t en ekte v erden i år. v n e e n v d a i Skise nnende li i Alask urrere e t konk he Iditarod Quest e n det sp n a nT kon lant rranse kt i Yu skal b Silvia pann konku jort det ster t! s g sløpe hunde ør har hun å nmark logg p Fra f og Fin nnes b m e h ia nd.co ilvia v Følg S .visitraula på w e w n w t hen og mø Skisenter nd Raula

43

Gabrielas Gjestebud - Kokken hjem til hytta! Her kan du få et gourmetmåltid laget og servert i din egen hytte! Som regel tilbyr hun en 5 retters meny hvor hun gir vintips som passer.  
Opplev kokkekunst på øverste nivå i din egen hytte i hyggelig samvær. God drikke kan du kjøpe inn selv, så alt er lagt til rette for en flott aften! Gabriela har jobbet på Sergi Arola i Madrid (2 michelinstjerner), Fat Duck uten­for London (3 michelinstjerner), og med Gordon Ramsay i Maze, London (1 stjerne).   Du kan også møte Gabriela i utvalgte Gourmethelger på Fjøllhalli denne vinteren!

www.gabrielastockler.com

www.visitrauland.com


Rauland & ODD Grenland

Nå kan du kjøpe heiskort online! På VisitRauland.com kan du nå tanke opp keycardet ditt. Dropp køen når du kommer til bakken og vær først ute i sporet!

”Vi i Odd Grenland er stolte av å ha en så offensiv og helhetstenkende destinasjon som Rauland som vår samarbeidspartner. De er en god sparringpartner som utfordrer oss på viktige områder, og som bidrar til at vi kan utvikle vårt produkt både sportslig og kommersielt. Vårt langsiktige samarbeid har vært til gjensidig glede og nytte.” (Bjørn Erik Hansen, Direktør, Grenland Fotball)

Rauland har fått kunstgressbane!

www.visitrauland.com - vellykket samarbeid

Det går an på Rauland! Tusenvis av gjester har besøkt konsertene i Rauland! I Holtardalen, Rauland Skisenter, Fjøllhalli, Raulandsfjell og på Bjønnehie Pizzapub har fantastiske artister underholdt år etter år! Artister som Kurt Nilsen, Madcon, Tone Damli Aaberge, Erik & Kriss, CC Cowboys, Vinni, Stella, Ni Liv, Ole Paus, Jørn Hoel, Jan Eggum, E 76 har gjort flotte konserter og bidratt til komplette ferier i Rauland. Vi tror ikke så mange andre destinasjoner slår oss på dette! Også gjennom andre typer arrangementer kan du oppleve en komplett destinasjon. Vi har hatt gudstjenester i telt, vi har hatt kino på et enormt lerret i snø, vi har snøformingsfestival, ”Ta Sjansen”, idrettsarrangementer, snøscotermesser, TelemarkHelten og all verdens moro for fjellfolk i alle aldre!

Alle vil til Rauland!

Vi har hatt besøk av spillere og samarbeidspartnere en rekke ganger. Senest høsten 2011 besøkte velkjente Frode Johnsen Rauland i forbindelse med åpningen av vår flotte kunstgressbane. Han ble omringet av glade barn og skrev flittig autografer. De oppmøte fikk også gratisbilletter til kampen mellom Odd Grenland og Strømsgodset! Glimrende dømming av Frode i kampen mellom vårt lokale IL Dyre Vaa og IL Rein, hvor IL Dyre Vaa vant 8-1, gjorde dagen perfekt for raulendinger i alle aldre. IL Dyre Vaa står bak den flotte kunstgressbanen. Mange års arbeid ligger bak og nå har vi endelig en flott kunstgressbane plassert like ved Raulandshallen og Rauland skole.

44

IL Dyre Vaa har ikke mindre enn 10 lag med i de aldersbestemte klassene, så her er det mange talenter på gang!

Det går an med Odd Grenland på Rauland Rauland og Odd Grenland har samarbeidet nært i mange år. Raulandstribunen på Skagerak Arena er velkjent for alle fotballinteresserte. Odd Grenland kan se tilbake på en fantastisk sesong, med en flott 5. plass på tabellen. Vi gleder oss allerede til neste sesong, hvor ambisjonene bør være en medalje! Vi er stolte av samarbeidet, og vi er sikre på at koblingen mellom et av Norges beste fotballag og en av Norges beste destinasjoner er nyttig for mange. Vi ønsker å bli identifisert med det beste. Og fotball er gøy!

www.visitrauland.com

45

Vår nettside VisitRauland.com blir stadig mer populær, og i skrivende stund har vi over 2.000 treff hver dag! Bedriftene i Rauland har samlet seg om en felles nettside, og på denne finner du komplett informasjon om Rauland.   Webkamera, ”Live” Track Log fra løypekjøring og info om snøforhold er veldig populære sider. Du finner også mye annet spennende, Ikke minst har vi utviklet nye interaktive kart med 360 panorama bildevisninger av skisenter og overnattings / serveringsmuligheter. Du finner alt dette og mye mer på VisitRauland.com   I tillegg har vi også lansert Visithaukeli.no og er nå i full gang med VisitVinje. Snart får du komplett informasjon om hele Vinje!

e r å v t t Stø nsører anno

har e som ts n e a m Fir åre onse i uland! n n a sin ter Ra dem in støt magas rfor benytte de ! Vi bør r vi handler nå

Spisested i Rauland sentrum som tilbyr god, hjemmelaget mat til de fleste anledninger. Tlf: 35 07 31 10 E-post: stoga@online.no www.visitrauland.com


Foto: Svein Brimi

VI ER EN BANK MED LANGE TRADISJONER - OG VI ER STOLTE AV DET!

Besøk oss i vårt spennede restauranthus over 3 etasjer. Renn rett inn fra Rauland Skisenter. Hos oss trives alle!

Oss kan du prate med! Vi er her for deg. SOM LOKALBANK ER VI DER DU ER! TILGJENGELIG OG KJENT FOR VÅRE KUNDER. Vi har alt av banktjenester.

• Á la carte • Pizza • Småretter • Alle rettigheter • Take away • Selskaper • Konserter og Live musikk gjennom hele vinteren • Fotball på TV • Afterski

35 06 30 03, post@fjollhalli.no www.fjollhalli.no

Rauland - www.tinnbank.no

D!

AN L U A

R PÅ E NS

JA

KS I N U

Vi utfører alt innen veg-, vann- og avløpssektoren, graving, planering, fjellsprenging og betongarbeid. KONTAKT OSS PÅ TLF 97 05 55 55

Strengenvn. 38, T: 35 94 69 00, post@tveito-maskin.no, www.tveito-maskin.no

NOKKELFERDIGE HYTTER PÅ CA 100 M2 (BTA) SKI INN/SKI UT OG PANORAMA FRA KR

2.195.000

Rauland Skisenter


Rauland Handelshus Rauland Handelshus ynskjer alle kundar velkomne til Spar Rauland, Tinn Sparebank, Rauland Fjellsport og Vinje Fjellflora. Ein leilegheit til sals.

For kjøp av leilegheit kontakt eigar Trygve Løvås, tlf. 913 00 777

Rauland Kraftforsyningslag  sin forretningsidé er å syte for at kundane får ei så god og rimeleg straumforsyning som råd.

Raulandsakademiet og Telemarkstunet Me kan tilby:

• Rimeleg overnatting i nyoppussa rom • 60 handverks- og tradisjonsmatkurs • Aktivitetar, konsertar og utstillingar • Konferanse- og møterom • Selskap og servering

T: 35 07 32 92 - www.raulandsakademiet.no

Velkommen til en hyggelig handel i Rauland

Åpningstider kl. 9-20 (18) 3864 Rauland, T: 35 06 20 60, Dagtid og vakt: 35 06 20 70, www.rauland-kraft.no, epost@rauland-kraft.no

VI SELGER VED: Kr 300,- for 5 sekker


Skibuss i Rauland

Gratis skibuss frakter deg mellom våre 3 skisenter! Du er ikke avhengig av bil i Rauland. Vår gratis skibuss kjører alle dager mellom Raulandsfjell og Vierli Skisenter. Stoppesteder er Raulandsfjell, Neslandskrysset, Rauland sentrum, Camp Vierli (gamle Austbø hotell), Rauland Skisenter, Holtardalen, Rauland Høgfjellshotell og Vierli Skisenter.

Raulandsfjell har bygd ”ski inn, ski ut-hotell”

50

51

Planen er at i februar 2012 vil 60 nye varme senger stå klare. Her får du hyggelige priser og topp stemning, rett i bakken!

www.raulandsfjell.no

Infokiosker i Rauland! I år vil du finne infokiosker med komplett informasjon om Rauland, plassert rundt omkring i Rauland ! Disse er neste generasjons infokiosker basert på en avansert touch-skjerm. Tenk deg en stor utgave av Ipad eller Iphone. Her får du opp hele Visitrauland.com som til enhver tid er oppdatert med hva som skjer på Rauland !   Du finner disse hos: Vierli Turistsenter, Rauland høgfjellshotell, Rauland Skisenter, SPAR, Rauland Turist og Raulandsfjell.

www.visitrauland.com

Logg din skidag - del den med dine venner!

Rauland har selvsagt også sin egen revy! Sist vinter underholdt lokale ildsjeler fornøyde tilhørere med utsøkt humor og glitrende prestasjoner! Både politikere, utbyggere og andre originaler fikk sitt pass påskrevet! Vinje og Rauland er viden kjent for sitt kulturliv, og i revyen Eventyrblanding fikk vi nok et bevis på at Rauland har fantastiske og flinke innbyggere!

Hjelp oss med å fortelle verden om våre snøforhold. Logg din skidag på skiinfo.no og del den på Facebook med dine skiinteresserte venner.

Øyfjell

- ei levande bygd

Ca 20 minuttars køyring frå Rauland finn du Øyfjell med aukande elevtal på skulen, prøvebustad og nær 50 km skiløyper om vinteren. Her er ulike aktivitetar på kveldstid, næringsliv i vekst og me har nærbutikk. Sjå meir om livet i Øyfjell på www.oyfjell.no

Folkemusikk på Rauland Rauland er mye mer enn skiferie! Vi har et yrende kulturliv med mange konserter på Telemarkstunet og andre steder. Gaviota er en trio som spiller chilensk og norsk folkemusikk. Sofie går andre året på folkemusikk, Leo går på master og Marco går master på tredje året på Høgskolen i Telemark, avd. Rauland.

www.visitrauland.com


Sommer & Høst på Rauland Rauland ligger rett ved Hardangervidda Nasjonalpark, Norges største nasjonalpark og Nord-Europas største høgfjellsplatå med unike muligheter i urørt terreng. Her kan du gå fra hytte til hytte i turistforeningen sitt merkede nett av turstier på Hardangervidda. Du kan også utforske nasjonalparken på egen hånd med telt og fiskestang. Ikke gå glipp av et høgfjellscruise med M/B Fjellvåken II inn til Hardangervidda på Møsvatn, Telemarks største innsjø! Turistkontoret har detaljerte kart og turforslag som guider deg til flotte utsiktspunkt og historiske steder, og gir deg ny kunnskap om dyreliv, planter, geologi og lokalhistorie www.visitrauland.com/sommer

Kvennavegen

52

53

NATUR OG KUL

TUR Der ing en skull e tru at nokon kunne bu

– vandring i vegløs bygd NATUR OG KUL TUR

Kvifor

bygge

ei kyrkj e

på ei øy ?

1,9 KM RUND TUR LETT / 30 TUR MINU  TTER

Internats Hovdøyi (1869-20kule Møsstron 01) d kyrkje

Kvennavegen er den første ferdige turvegen i prosjektet Vidda Vinn, som er et samarbeid mellom Vinje og Tinn nasjonalparkkommuner. Offisiell åpning ble holdt i juni 2011. 1,9 km rundtur – enkel og familievennlig foto Guro Lien

N DU SJÅ PÅ TU REN?

Møsvatn

900

e Nilsse n as

/ trykk Erik Tanch

Layou

RØSSLY

NG: Viktig mat for Lirype hjortedy et ung r om vint e skot eren. Guro Lien og frø.

www.van dret

Ansva rleg utgiva r er VTNU

elemark. no

www

.visitrau AS og Vinje komm land.com une med støtte frå

TURVEG AV MA Gå tørr LM skodd over myr FURU: impregn ene på ert på naturen furu Guro Lien sitt vis.

Foto:

FJELLV ÅK: Den fuglen vanlega på ste ved Arg vidda. Kan skje du rovehovda ser ein Argeho , vd? Foto: fjellet bak Kjell Bitus tøyl

Last ned turbeskrivelse på visitrauland.com/sommer

agt ettel m r l i t i har v og lær o land e I Rau gsafari. S onge! l k e s r n fo skoge

www.visitrauland.com

k

tre små 1900 bygd, auka vatn. Møsva Etter vas låg Hovden tn er kraf vasstanden på fast skraftre , og Vasskra tig regu gulering ft lert me Hovden blei a omkran Oppkjøp frå Møsvatn d 18,5 m frå danna sa av arar for 900 til vatn. grunnla med vatn Norsk 918,5 get for Hydro et. Ein moh. industrie reiste ser frå rundt Kvenna slik oppkjøp for å kjøp n på Rjukan ar kom vegen. Kvenna . e gard til Han Argeho og Arg ar lang ønskte ehovdfo vd, fjell Nils og s å kjøp garden ssen i Ola e gard rør og du ”kan foss v Argehovd en for å legg prod forlang e renn e a ein mill usere vasskra I dag er e som ’n hev ft. Kvenna ion. Fek e ronn verna k dei ikkj e”, sa mot dei. Og fossebr e uset som utbygging, det gjer det, og du den. Nils og år sida n. Olav nau kan framleis nyte t det for hundre

Dette er en kort fjelltur på Møsstrond i Vinje, ved foten av Hardangervidda. Turen starter i båt over Møsvatn. Rutebåten Fjellvåken frakter reisende inn til Mogen turisthytte, der fotturen starter. Foto:

Møsst rond – Telem ar

- 918,5 SVARET moh ER EN landet. KELT: Møsva Då kyrk tn var rundt ja blei

t Nina Akersveen

I DAG BUR DET run gjande dt 150 fjellbyg menne dene i veglaus ske i ei landet: t, av dei Møsstr Varland og fleire driv høgastl ond. gard me , der ”vas ig3 mil d husdyr. Rundt 40 av svegen til den dei bur ” over Bilvege innleng møsstr n slut ste gard Møsvatn star endinga en. Veg tar. Her tar på r lever i tillegg mange frå er av tran til reis det len gjer sport eliv veglaus med båt at ma t, er vatn , jakt, fiske nge og snø og gard islagt. et veg skuter, sdrift. Under en heil For isløysin e fleire g og isle året, uansett dei som bur veker mellom gging om det sentrum dei får vår og er ope ” haust, post eller (1869-2 er Hovdøyi kan det med kyrk eller er på 001). gå Skulen je og tidle butikken. Rauland er ned ”Møsstr skule. gare inte lagt, og ond i Noreg, Kyr rnatsku borna er fram kja, som er le på Mø den høg leis i bru sstrond astliggj k. ande sok går på KVA KA nekyrkj a

foto Guro Lien

BLÅSTR

Vårens UPE: vakrast e song? Kjetil Hansen

Foto:

foto Guro Lien


Ny dam på gang i Holtardalen! Rett bak Holtarstua skal vi anlegge en dam med bademuligheter og fiske om sommeren. Om vinteren kan alle prøve skøytene! Anlegget vil bli pent å se på, og det vil bli gode muligheter til rekreasjon på gressbakkene og strendene rundt dammen!

54

En strålende sommerdag med katamaranen og rutebåten M/B Fjellvåken II på Møsvatn 919 m.o.h. er en unik opplevelse. Båten går i rute mellom Skinnarbu og Mogen i sommersesongen. Mogen Turisthytte er en populær innfallsport til fotturer fra hytte til hytte på Hardangervidda - villreinens rike, Nord-Europas største høgfjellsplatå og Norges største nasjonalpark Du kan også ta en dagstur fra Skinnarbu inn til Mogen med tradisjonsmiddag på Mogen Turisthytte, eller bli med på en tre timers guidet tur fra Skinnarbu til Hovdøya og vakre Møsstrond kirke. Eller hva med å chartre båten Fjellvåken II med mannskap, og seile rundt på Møsvatn i ditt eget tempo! www.fjellvaken.no

Sherpaer i Rauland! Telemarkinger lærte steinkunst av sherpaer fra Nepal. I september arrangerte Vidda Vinn og Geir Vetti kurs i steinsetting på stien opp til Falkeriset på Rauland. Falkeriset er et av seks tilretteleggingspunkt i Vidda Vinn i Vinje og Tinn. Dette er en av de mest populære turmålene i Raulandsområdet, og den gamle stien går i våte og myrlendte parti. Dette fører til at stien blir både bred, dyp og gjørmete.

På Visitrauland.com/sommer kan du laste ned turforslag som guider deg til flotte utsiktspunkt og historiske steder, og gir deg ny kunnskap om dyreliv, planter, geologi og lokalhistorie. Turistkontoret har detaljerte kart og forslag for fotturer i området. Last ned på visitrauland.com/sommer

Illustrasjonsfoto

Høgfjellscruise på Møsvatn inn til Hardangervidda (919 moh)

Ta med din egen guide på fottur! 55

e r d n A ktiviteter

era land m m o s på Rau

o ierli.n w w.v w i l r ie å r på V ling p s sete ske og syk dsfjell.no a n r a • B miet. no / fi aulan V / ka ell. w w w.r andsakade l j • AT f Rau nds Raula kstunet på .no r emiet a d m a e k l a e s T nd • land .raula w w w teret i Rau esen • Rid

Nå blir det nytt startpunkt med parkeringsplass og steinsatt sti på en tørrere trase opp til toppen. Sherpaene er godt i gang med stien, som er planlagt ferdig i løpet av sommeren 2012.

www.visitrauland.com

www.visitrauland.com


SPORTSBUTIKK I RAULAND SENTRUM Rauland Fjellsport finn du i 2. etasje i Rauland Handelshus

Velkommen til en sporty handel hos oss! www.raulandfjellsport.no Telefon: 35 07 18 00 info@raulandfjellsport.no

d n a l r e d Won RESORT

Ski inn / ski ut - fra kr 1 395 000,-* I vakre Holtardalen - porten til Hardangervidda

Med en leilighet fra Wonderland Resort Rauland får du mer tid til overs. RING OSS PÅ +47 417 96 000

Esso Rauland Servicesenter er en fullservice bensinstasjon i Rauland sentrum. Storkiosk med blant annet salg av film og musikk, utleie DVD, gatekjøkkenmat og nystekte brød. Vi har verksted som utfører blant annet oljeskift, reparasjoner og dekkskift, samt at du kan få veihjelp. Bensinstasjonen selger dekk og tilbyr hengerutleie. Hos oss får du også kjøpt propan. Vi har vaskehall med alle program.

Man - lør: 07.30 - 21.00 Søndag: 09.00 - 21.00 Telefon: 35 07 31 03 rsesso@frisurf.no

Ny Trend butikk åpner i januar 2012! (Ved siden av Rauland Handelshus)

FANTASTISK BELIGGENHET RIMELIG Å EIE - Gode finansieringsmuligheter - Mulighet for garantert leieinntekt

LETT Å BRUKE - Ferdigmåket P-plass - Ferdig oppvarmet til bruk - Praktisk plassutnyttelse

• Salg av måling/jernvarer • Salg av belysning • Utleige av verktøy

Din lokale elektriker! FÅ TILSENDT PROSPEKT PÅ EPOST ved å bruke QR-koden til høyre eller last ned prospektet på www.wonderlandresort.no * Ekskl tilknytningsavgift som betales av kjøper, men ellers komplett nøkkelferdig

Ta kontakt med oss: tlf 35 06 21 90 fax: 35 06 21 99 post@rauel.no www.rauel.no


Vær aktiv på Rauland Rauland har et rikt og variert aktivitetstilbud for alle! LANGRENN Rauland er en perfekt destinasjon for de som vil gå langrenn. Her finner du 150 km velpreparerte løyper i variert terreng. KJØRING PÅ BANE Prøv 4-hjuling og snøscooterkjøring på bane for både barn og voksne. Her vil snøspruten garantert stå! Vierli Turistsenter.

58

KVELDSKJØRING Synes du det er hyggelig med en kveldstur i bakken i godt flomlys? Da har du muligheten i Raulandsfjell Alpinsenter hver mandag og fredag kl 18.00 - 21.00, Rauland Skisenter/hotellheisen hver tirsdag og torsdag (fakkelkjøring) kl 18.00 - 21.00 eller i Vierli Swag Terrengpark hver onsdag, fredag og lørdag kl 18.00 - 21.00. RAFTING Kanskje det frister med rafting etter snøscooter? Påmelding alle dager i vintersesongen til Vierli Turistsenter. GLAD I HESTER? Dersom du er glad i hester, eller kanskje bare synes det frister med en ridetur i flott terreng, da er Ridesenteret i Rauland et godt tilbud til deg.

Avstander til Rauland www.visitrauland.com

Oslo 210 km Drammen 163 km Horten 189 km

Sandefjord 189 km Larvik 171 km Skien 140 km

Kristiansand 232 km Haugesund 237 km Odda 139 km

BARN I RAULAND SKISENTER To barneområder med igloer, figurer og aktiviteter. Barnerenn hver torsdag. Automatisk tidtaking. Se deg selv på storskjermen! Fakkelkjøring hver torsdag kveld. RAULAND FJELLSPA På Rauland Fjellspa kan du kombinere fjellets mange og flotte muligheter med en fantastisk spa opplevelse. RAULANDSHALLEN Flott storhall/idrettshall på Rauland! Her er det mange aktiviteter i regi av idrettslaget Dyre Vaa, som for eksempel fotball, håndball, friskis og svettis, klatring og barneidrett. Hallen blir også brukt til konserter m.m. RAULANDSBADET Raulandsbadet i sentrum har et 10x12 meter svømmebasseng med stupeblokker, boblebad, badstue, massasjebasseng og småbarnsbasseng. Velkommen til en deilig badeopplevelse. Se åpningstider og priser på www.visitrauland.com

HUNDEKJØRING Tjønndalen Villmarksturer tilbyr hundekjøring i Tjønndalen i Arabygdi hver dag i vintersesongen.

Nyttige telefonnummer

KVELDSAKING Vierli Vinterland var først i Norge med kjelketrekk. Farten bestemmer du selv. Kjelkebakken har kveldskjøring onsdager fra kl 18.00 til 21.00. En spennende og fartsfylt opplevelse!

Vierli Skisenter, Vinterland og Turistsenter: + 47 35 07 23 00

AKTIVITETSKORT FOR BARN I aktivitetsområdet på nedsiden av Vierli Kafeteria tilbys barna et eget aktivitetskort. Skitrekk med egen akebakke og minikjelker, miniscooter og/eller 4-hjuling i tillegg til stort lekeområde med figurer, slåball tunnel, kuleløype, igloer, lavvo, trampoline, hoppeslott og en megastor hoppepute. OFF-PISTE KJØRING Raulandsfjell Alpinsenter og Rauland Skisenter tilbyr flere traseer for pudderkjøring!

Rauland Turistkontor: + 47 35 06 26 30

Raulandsfjell Alpinsenter: + 47 35 07 15 80 Rauland Skisenter: + 47 35 06 21 50 Ridesenteret i Rauland: + 47 35 07 35 44 Tjønndalen Villmarksturer: + 47 41 51 13 04 Rauland Høgfjellshotell: + 47 99 35 90 00 Camp Vierli: + 47 35 07 23 10 Rauland Feriesenter: + 47 35 06 30 00 Fjøllhalli: + 47 35 06 30 03 Vinje kommune: + 47 35 06 23 00

www.visitrauland.com

59


• 26 nedfarter • 10 heiser/trekk • Storskjerm • Afterski

Rauland Skisenter


Rauland vintermagasin 2012