12 cykelruter i randers og omegn

Page 1

12 Cykelruter i Randers og omegn


Indhold SIDE 4

SIDE 16

SIDE 28: Rute 9 - 35,6 km Hamlet-ruten SIDE 30

12 Temaruter i Randers Kommune

Geocaching for hele familien

SIDE 6: Rute 1 - 44,3 km Fra Gudenådal til badesø

SIDE 18: Rute 5 - 79,1 km Rundt om Randers

Gå en tur

SIDE 8: Rute 2 - 85/48,4 km Fjorden rundt

SIDE 20: Rute 6 - 7,7 km Resterne af Gudenådeltaet

SIDE 32: Rute 10 - 51,8 km Fussingø og Læsten bakker

SIDE 10

SIDE 22

Naturpark Randers Fjord

Vorup Enge - bynær natur

SIDE 12: Rute 3 - 18,1 km Børnetur rundt om Randers

SIDE 24: Rute 7 - 62,6 km Hvidsten Gruppen

SIDE 14: Rute 4 - 47/50 km Bjerg- og bakkeruten

SIDE 26: Rute 8 - 60,8 km Runesten og fortidsminder

SIDE 34: Rute 11 - 32,1 km Ad den gamle bane

SIDE 36: Rute 12 - 33 km Rundt om Gudenåen SIDE 38

Lystfiskeri i å og fjord

Stor tak til Cyklistforbundets Randers’ afdeling v. Jørgen Vork Andersen, Flemming Andersen og Jens Peter Hansen.

Udgiver: VisitRanders. Fotos: VisitRanders, Hans Nyberg, Gert Skærlund, Randers Kommune, VisitMariagerFjord, m.fl.

Kortmateriale: Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, DTK/kort200 og DTK/kort500, januar 2017

Publikationen er udviklet og udgivet med tilskud fra Randers Kommune og er støttet med Tips- og Lottomidler til Friluftslivet. UDGIVER:

Redaktionen er afsluttet d. 30.1.2017. Der tages forbehold for trykfejl og ændringer.

2 · VisitRanders · Cykeltid


Velkommen ticyl kelruter over 550 km arks midt i Danmatur… smukkeste n

Randers

en by i naturen…

INSPIRATION

Randers byder på helt unikke naturoplevelser lige ved gadedøren. Gudenåen, Randers Fjord, å- og fjordlandskaber omgiver Randers fra Ålum i vest til Kattegat i øst og Mariager Fjord i nord til Langå i syd. Ubefærdede og hyggelige biveje fører gennem smukke landsbyer, forbi slotte og herregårde, gårdbutikker eller bare en ko, der græsser. En cykeltur ud i det blå – og det grønne – er en oplevelse, som vi sætter mere og mere pris på. Det er en god og afslappende måde at være sammen på eller bare at være sig selv. Vi har med 12 temaruter i og omkring Randers gjort det nemt for dig at planlægge. Vi har kombineret lysten til at cykle med lysten til at lære noget om f.eks. kulturarv, naturen, naturfænomener mm. I dette hæfte får du inspiration og oversigtskort. På www.visitranders.dk/cykling kan du hente detaljerede rutebeskrivelser, højdekort og andre praktiske informationer. Vi ønsker rigtig god tur… Anne-Mette Knattrup, turistchef

VisitRanders · Cykeltid · 3


12 temaruter i Randers Kommune I denne folder er der 12 temaruter, hver med sit tema. Nogle af ruterne er gode til børn, men ruterne kan i udgangspunktet cykles af alle, blot man tager sig tiden til det. Ruterne er ikke skiltede undervejs, så det kan være en god idé at printe et kort til cykeltasken eller downloade en gpx-fil til din telefon eller gps. Se detaljerede rutebeskrivelser, kort og flere praktiske oplysninger: www.visitranders.dk/cykling

Tip! • På Busterminalen og Rådhustorvet i Randers er der opsat

HUSK CYKE

LHJELMEN!

luftpumpe og vandpost til tørstige cyklister med flade dæk.

• Kirkerne kan være gode at holde øje efter på din cykeltur.

Der er oftest noget spændene at kigge på i kirken eller på kirkegården og der er som regel mulighed for at få fyldt vandflasken ligesom, der kan være et åbent toilet.

• I Randers C kan du leje bycykler 5 forskellige steder. • Har du behov for yderligere informationer eller har du tips til ruterne er du meget velkommen til at besøge Turistbureauet VisitRanders Rådhustorvet 4 8900 Randers C

4 · VisitRanders · Cykeltid

Praktiske oplysninger Parkering: Forslag til hvor, du kan parkere bilen. Rutens beskaffenhed:

Hvad er underlaget på ruten? Anslået samlet køretid: Den anslåede køretid på ruterne i folderen er sat til 12 km/t. Trafikale forhold:

Information om trafikale forhold på turen. Rastepladser undervejs:

Forslag til rastepladser undervejs.


Med cyklen på ferie I Danmark er der mere end 11.000 km skiltede nationale og regionale cykelruter. Så der er masser af ruter at vælge imellem, hvis cyklen er transportmidlet på ferien. Cykelruteskiltenes symbol er en hvid cykel på blå baggrund sammen med et nummer, der angiver rutenummeret. Randers Kommune krydses flere steder af ruterne, der kan bruges både til en dagstur eller måske til en længere tur rundt i kommunen, i regionen eller i landet. Cykelrute 29 mellem Randers og Silkeborg er særdeles velegnet til at tage børnene med, da ruten følger en nedlagt banesti. Ruten krydser kun enkelte steder veje med anden trafik og ruten er desuden også fri for stejle bakker. Find rute 29 og de andre nationale og regionale cykelruter i Randers på: www.visitranders.dk/cykling

TIPS TIL DIN CYKELFERIE

Bett+Bike

Cykelvenlige vejkirker

Cykelkort

Bett+Bike er en landsdækkende mærkningsordning for cykelvenlige overnatningssteder med målrettede faciliteter for cyklister.

Landsdækkende ordning for kirker, hvor der et sted, hvor cyklen må parkeres, du kan få fyldt din vandflaske, og der er en cykelpumpe til rådighed.

VisitRanders forhandler flere cykelkort over Danmark både regionale og nationale cykelkort. Kortene kan købes på turistbureauet på Rådhustorvet 4, 8900 Randers C.

Se mere på: www.aktivdanmark.dk

Se mere på: www.vejkirker.dk

Se mere på: www.visitranders.dk/cykling

VisitRanders · Cykeltid · 5


Rute 1 / 44,3 km

Fra Gudenådal til badesø

Denne tur går blandt andet langs Gudenåen ad cykelstien mellem Randers og Langå. Turen går også til Fussingø Slot, hvor man kan nyde en forfriskende badetur fra badebroen i Fussing Sø. Gudenåen er med sine 158 km Danmarks længste vandløb. Åen udspringer i Tinnet Krat nord for Vejle og har sit udløb i Randers Fjord. Undervejs tilføres Gudenåen vand fra en række mindre åer, og dens afvandingsområde dækker et areal på 2.600 km². Helt tilbage i oldtiden var åen en hovedfærdselsåre, fordi det dengang var langt lettere at transportere varer ad vandvejen end over land. Mange arkæologiske fund vidner om, at allerede stenalderfolket etablerede bopladser ved åen.

Praktiske oplysninger Parkering: Brotoften i Randers C, Fladbro Skov og Fussingø. Rutens beskaffenhed:

Asfalt og grus.

Anslået samlet køretid:

Ca. 3,5 timer.

Trafikale forhold:

Enkelte steder krydses større veje. Rastepladser undervejs:

Fladbro, Fussingø og Vorup Enge.

Ålum Kirke

Fussing Sø

Fussingø Slot 6 · VisitRanders · Cykeltid


Rutekort 3 1 4

2

5

eskrivelse: Se detaljeret ruteb k/cykling s.d der www.visitran

1) Vorup Enge 2) Fladbro Skov 3) Fussingø Slot 4) Ålum Kirke 5) Langå Kirke

Gå ikke glip af… I skoven ligger også Fladbro Kro. Kroen er kendt for sit høje niveau og lækre køkken.

Mellem Langå og Randers cykler du ad regionalrute 29 langs Gudenåen. Ruten følger en nedlagt jernbane og er derfor næsten fri for trafik og bratte stigninger. Har du lyst kan du følge ruten helt til Silkeborg.

v

Mellem Ålum og Vester Velling får du fornøjelsen af at cykle igennem det skarpe hårnålesving. Udsigten er også flot over Nørreådalen.

Klatreparken i F l a d bro Sk o

I Fladbro Skov finder du Klatreparken. Der er 4 niveauer og 7 baner og alle kan være med.

F ortæl dine venner om din oplevelse på Facebook og Instagram • www.facebook.com/VisitRanders • www.instagram.com/VisitRanders • Brug hashtag #VISITRANDERS

VisitRanders · Cykeltid · 7


Rute 2 /

85 km 48,4 km

Fjorden rundt

Randers Fjord er omkring 30 km lang fra Randersbro til udløbet i Kattegat. Det første lange stykke fra Randers har fjorden karakter af en lille flod, og det er først fra Uggelhuse, at man for alvor kan tale om en fjord. Denne tur fører hele vejen rundt om fjorden, både på den nordvestlige side og på østog sydsiden, efter at man har krydset fjorden ved udløbet i Udbyhøj om bord på kabelfærgen. Der er dog også mulighed for at korte turen af, idet man omtrent halvvejs kan komme over fjorden med den lille færge mellem Mellerup og Voer. Fjordens bredder er præget af rørskove af siv, og nogle steder langs fjorden høster man sivene og bruger dem bl.a. til stråtag og sivsko.

Praktiske oplysninger Parkering: Brotoften i Randers C, Voer Færgested, Udbyhøj Havn. Rutens beskaffenhed:

Asfalt og grus.

Anslået samlet køretid:

Ca. 7 timer.

Trafikale forhold:

Enkelte steder krydses større veje. Støvringgaard Kloster

Stranden ved Udbyhøj 8 · VisitRanders · Cykeltid

Rastepladser undervejs:

Uggelhuse, Voer Færgested, Udbyhøj.

Kyst- og Fjordcentret


Rutekort

1

6 2

eskrivelse: Se detaljeret ruteb k/cykling www.visitranders.d

6

4 3

5

1) Råby Gadekær 2) Fugletårnet ved Øster Tørslev Kær 3) Støvringgaard Kloster 4) Kyst- og Fjordcentret 5) Essenbæk Kirketomt 6) Færgerne på Randers Fjord

Gå ikke glip af…

Ved det lille sommerhusområde Skallehusene kan du nyde den flotte udsigt over udmundingen af Randers Fjord og på de gode dage kan du se sæler på polderne. Stranden ved Udbyhøj er om oplagt til en dukkert på cykelturen. På Kyst- og Fjordcentret er der masser af aktiviteter og fjordens historie formidles i udstillingen.

Råby Gadekær

På turen rundt om Randers Fjord er der rig mulighed for små afstikkere. I Råby finder du Europas formentlig største gadekær og udsigten til kæret og de omkringliggende gårde er oplagte til en pause.

F ortæl dine venner om din oplevelse på Facebook og Instagram • www.facebook.com/VisitRanders • www.instagram.com/VisitRanders • Brug hashtag #VISITRANDERS

VisitRanders · Cykeltid · 9


Naturpark Randers Fjord Randers Fjord er knap 30 km lang og flodmunding til Gudenåen. Rørskovene og strandengene langs fjorden rummer sammen med selve fjorden et rigt fugleliv, og fjorden huser en bred vifte af fiskearter. Der er flere steder i området etableret borde og bænke, shelters og fugletårne som gæsterne i området frit kan benytte. To steder i Naturpark Randers Fjord har du mulighed for at krydse fjorden med færge. Færgerne sejler over fjorden ved Mellerup-Voer og ved Udbyhøj. Mellerup-Voer færgefarten kan bryste sig af at være både Danmarks ældste Kgl. Privilegerede overfart fra 1740 og Danmarks mindste færge. Derude, hvor Randers Fjord munder ud i Kattegat sejler Danmarks eneste kabeltrukne færge, Udbyhøj Færgen. Læs mere om Naturpark Randers Fjord: www.naturparkrandersfjord.dk

Naturpark Randers Fjord

ærge… f e st d in m s k r a m n Oplev Da 10 · VisitRanders · Cykeltid


5

oplevelser - du ikke må gå glip af i Naturpark Randers Fjord… 1) Kyst- og Fjordcentret ved Voer. 2) Udbyhøj Lystbådehavn og grejbasen ved Voer Færgested. 3) Færgehuset i Mellerup og madpakkehuset på lystbådehavnen. 4) Rørskovene som kan tilgås i Dronningborg og Mellerup. 5) Kanaløen. (Joller kan lejes på Kyst- og Fjordcentret, hvis du ikke har en selv).

VisitRanders · Cykeltid · 11


Rute 3 / 18,1 km

Børnetur rundt om Randers

Denne turs længde er tilpasset børn, og de vil helt sikkert synes, at det er en sjov og hyggelig cykeltur. Turen kan f.eks. startes og sluttes ved Randers Regnskov og fører i en bue nord om Randers. Undervejs kører man gennem byens villakvarterer og passerer desuden både smuk natur og små og store seværdigheder, hvor der kan indlægges en pause. Turen går på veje, der er fri for trafik, dog skal der krydses enkelte veje. Det er en god idé at tage madpakken med og nyde den i vejgrøften, på en bænk eller ved naturlegepladsen ved Nordre Fælled, som ligger omtrent midtvejs på turen.

G BØRNEVENLI Praktiske oplysninger Parkering: Brotoften, Randers Naturcenter, P-Huset. Rutens beskaffenhed:

Asfalt og grus.

Anslået samlet køretid:

Ca. 1,5 timer.

Trafikale forhold:

Enkelte steder krydses større veje. Water & Wellness Randers

Danmarks Parken - Randers Regnskov 12 · VisitRanders · Cykeltid

Rastepladser undervejs:

Nordre Fælled, Doktorparken, Tøjhushaven.

Rådhustorvet


Rutekort 1 2

5

6

3 4

eskrivelse: Se detaljeret ruteb k/cykling s.d der ran isit www.v

1) Nordre Fælled 2) Enghøj Kirke 3) Water & Wellness Randers 4) Randers Regnskov 5) Museerne i Kulturhuset 6) Gaia Museum Outsider Art

Gå ikke glip af… Nordre Fælled

Nordre Fælled er et gammelt militært øvelsesterræn, hvor ingeniørtropperne har efterladt spor i landskabet i form af små høje, kanaler og gravede vandhuller. I løbet af 2017 etableres “Myretuen”, der bliver et ubemandet mødested med information og læring. I dag ejes området af Naturstyrelsen og der er bl.a. en stor naturlegeplads, shelters og bålhus på området. Området passes i samarbejde med en stor gruppe frivillige “Nordre Fælleds Venner” og der arbejdes på at få etableret flere faciliteter i området.

F ortæl dine venner om din oplevelse på Facebook og Instagram • www.facebook.com/VisitRanders • www.instagram.com/VisitRanders • Brug hashtag #VISITRANDERS

VisitRanders · Cykeltid · 13


47,1 km

Rute 4 / 50,2 km

Bjerg- og bakkeruten

Sådan set er der ingen bjerge i Danmark, selvom vi kan prale af Himmelbjerget. Sammenlignet med bjerglandskaberne i vore nabolande syner Himmelbjergets 147 meter imidlertid ikke af meget. Alligevel kan cyklister, der kører rundt i og omkring Randers, få deres sag for. Det bakkede landskab byder nemlig på adskillige udfordringer, og denne tur giver en smagsprøve på de højdeforskelle, man kan opleve på en cykeltur syd for Randers. Når man eksempelvis kører fra Randers ad Tebbestrupvej, skal man kravle op i en højde af 54 meter, på Laurbjerg Bakken må man forcere en stigning på 83 meter, og på Houlbjergvej syd for Langå er stigningen endda på hele 94 meter. Tip! Turen køres bedst med uret rundt for at få de flotteste udsigter!

Praktiske oplysninger Parkering:

Brotoften i Randers C. Rutens beskaffenhed:

Asfalt og grus.

Anslået samlet køretid:

Ca. 4/4,5 timer.

Trafikale forhold:

Enkelte steder krydses større veje.

Frisenvold Hovedgård

Langå Marina

Rastepladser undervejs: Langå Marina, Langå Egeskov, Justesens Plæne.

Langå Station 14 · VisitRanders · Cykeltid


Rutekort

eskrivelse: Se detaljeret ruteb k/cykling s.d der ran www.visit

3

1 2 4

5

1) Lysnet 2) Langå Marina 3) Runesten ved Langå Kirke 4) Hotel og Restaurant Fru Larsen 5) Retroworld

Gå ikke glip af…

I Langå kan der tages en afstikker til Langå Marina ved Gudenå, hvor skulpturen “Pramdrageren” udført af Erik Heide er opstillet. Udsigtspunktet Lysnet byder på en flot udsigt over bl.a. Lilleåen og er med sine 131 m Danmarks 9. højeste punkt.

Retroworld

I Lerbjerg finder du Retroworld, der ægte tidslomme. På Retroworld er intet nyt - alt er retro og brugt. Her er man inspireret af historien, kulturen, moden, musikken og møbleringen er fra 50’erne, 60’erne og 70’erne.

F ortæl dine venner om din oplevelse på Facebook og Instagram • www.facebook.com/VisitRanders • www.instagram.com/VisitRanders • Brug hashtag #VISITRANDERS

VisitRanders · Cykeltid · 15


Geocaching for hele familien Skattejagt med GPS eller smartphone - geocaching - er en leg for hele familien og en fantastisk måde at opleve og lære om Randers og den nære omegns natur, kultur, historie og geografi. Geocaching er en sjov aktivitet for alle aldersgrupper, du kan nemt komme i gang og der kræves ikke særlige forudsætninger. Skattene (geocaches) er en plastikboks, der indeholder information om stedet, små ting og en logbog, du kan skrive en lille hilsen i. For at glæde andre, der finder skatten, kan du tage én af de små ting og lægge en ny i boksen. I Randers kan du også tage på GeoTour, der er en særligt tilrettelagt geocaching-rute. GeoTouren åbner i foråret 2017. Læs mere om geocaching og geotour på: www.visitranders.dk/geocaching

milien… a f le e h d e m t g ja e Ta’ på skatt 16 · VisitRanders · Cykeltid


5

oplevelser - du ikke må gå glip af ved Geocaching… 1) L ad turen gå til Vorup Enge og find de udlagte geocaches. Husk at du også kan besøge bisonokserne. 2) L ej en kano og tag på geocaching i “fjordjunglen” i Randers Fjord. (Kanoer kan lejes ved Kyst- og Fjordcentret.) 3) Prøv “fun-turen” i Fussingø Skov. Der er masser af sjove caches, der skal findes og opgaver, der skal løses. 4) T ag cyklen eller gå en tur langs Trækstien. Her er der også masser af caches du kan finde undervejs. 5) L øs opgaverne og find udlagte geocaches på “mysterie-turen” i Randers city.

VisitRanders · Cykeltid · 17


Rute 5 / 79,1 km

Rundt om Randers

Byen Randers blev grundlagt på det sted, hvor det var lettest at komme over Gudenåen, når man var på vej fra nord til syd gennem Jylland – eller omvendt. Navnet Randers betyder da også ”byen på bakken ved åmundingen”, og her opstod der i vikingetiden en lille handelsplads. Lige siden har byen ernæret sig ved handel, takket være det frodige opland og de gode transportmuligheder til lands og til vands. Byens mange rige købmænd byggede sig smukke bindingsværksgårde, og mange af dem findes endnu inde i den gamle bykerne, hvor der i dag er gågader og et stort udvalg af spændende butikker. På denne tur er der gode muligheder for at udforske omgivelserne, både mod nord og syd for Randers by.

Praktiske oplysninger Parkering: Brotoften i Randers C,

Fussingø.

Rutens beskaffenhed:

Asfalt og grus.

Anslået samlet køretid:

Ca. 6,5 timer.

Trafikale forhold:

Enkelte steder krydses større veje. Blichers Mindestue

Fladbro Skov

Rastepladser undervejs:

Fladbro, Fussingø, Johannesberg.

Fladbro Kro 18 · VisitRanders · Cykeltid


Rutekort 1 3 2 4

5

eskrivelse: Se detaljeret ruteb k/cykling s.d der ran isit www.v

1) Malvinas Hus – Blichers Mindestue 2) Spentrup Kirke og Steen Steensen Blichers grav 3) Hvidsten Kro og Mindelunden 4) Råsted Kirke 5) Fladbro Skov og Kro

Gå ikke glip af…

g

Her er stille søer og rislende bække, og Gudenåen, som er Danmarks eneste flod, løber sine sidste kilometer gennem kommunen inden udmundingen i Randers Fjord. Der er en samlet kystlinje på 103 km mod Mariager Fjord, Kattegat og Randers Fjord.

Randers Fjords u d m un din

Randers Kommune er begunstiget af en smuk og varieret natur. Små, snoede veje fører én gennem skove og plantager, fjord- og engområder, forbi bølgende marker og græssende køer, ned ad bakke og op på et højdedrag med betagende udsigter over landskabet og fjorden.

F ortæl dine venner om din oplevelse på Facebook og Instagram • www.facebook.com/VisitRanders • www.instagram.com/VisitRanders • Brug hashtag #VISITRANDERS

VisitRanders · Cykeltid · 19


Rute 6 / 7,7 km

Rundt om resterne af Gudenådeltaet

Lige før udløbet i Randers Fjord dannede Gudenåen gennem årtusinder et delta. Bønderne slog høet i de frodige enge i den brede ådal, og området blev også flittigt anvendt som græsningsareal til køerne. Men det skete jævnligt, at Gudenåen gik over sine bredder, så engene og de omkringliggende marker blev oversvømmet, og det førte i 1951 til, at deltaet blev fjernet. Der blev bygget diger, så Gudenåen blev afskåret fra Vorup Enge og senere fra Hornbæk Enge nord for åen. Når vandet var pumpet væk, blev det muligt at dyrke korn. I 2009 begyndte man imidlertid at genskabe de store vådområder langs Gudenåen tæt ved Randers. Denne tur fører hele vejen rundt om det gamle delta, og undervejs er der mulighed for at studere fugleog dyrelivet fra to fugletårne. Den medbragte madpakke kan nydes på en bænk undervejs. G BØRNEVENLI Praktiske oplysninger Parkering: Brotoften i Randers C, og Randers Naturcenter. Rutens beskaffenhed:

Grus.

Anslået samlet køretid:

Ca. 1 time.

Trafikale forhold:

Der krydses 2 cykelbroer. Cykelbro til Vorup Enge

Randers Regnskov 20 · VisitRanders · Cykeltid

Rastepladser undervejs:

Vorup Enge, Randers Naturcenter.

Randers Naturcenter


Rutekort

eskrivelse: Se detaljeret ruteb k/cykling s.d der ran www.visit

2

3

1

5

4

1) Bisonokserne i Vorup Enge 2) Randers Naturcenter 3) Randers Regnskov 4) Fugletårnene i Vorup Enge 5) Udsigten til Randers by og Gudenåen

Gå ikke glip af…

I Vorup Enge græsser også året rundt en flok af den europæiske bison, der tidligere var en udbredt art i Europa og helt frem til begyndelsen af 1900-tallet var der vildtlevende flokke af bison i bl.a. Polen. Bestanden af bisonokser er en del af et internationalt alvssamarbejde.

Vorup Enge

I engene kan man se forskellige gamle danske husdyrracer på græs i sommerhalvåret. Udover afgræsning af engene er dyrene også en del af et bevaringsprogram, der skal sikre de gamle husdyrracer for eftertiden.

F ortæl dine venner om din oplevelse på Facebook og Instagram • www.facebook.com/VisitRanders • www.instagram.com/VisitRanders • Brug hashtag #VISITRANDERS

VisitRanders · Cykeltid · 21


Vorup Enge – bynær natur Mindre end 500 meter fra Randers midtby ligger det 119 hektar store vådområde, Vorup Enge, hvor man på en godt fem kilometer lang tur ad cykel - eller gangstier kan opleve et af Danmarks smukkeste naturområder. Vådområdet, blev genskab i 2003, og siden da har Randers Regnskov samarbejdet med Randers Kommune og ejeren, Aage V. Jensen Naturfond om drift og formidling af området. I sommerhalvåret plejer Randers Regnskov den østlige del af Vorup Enge med det næsten uddøde sortbrogede jyske malkekvæg. Den vestlige del afgræsses året rundt af en flok europæiske bisonokser, Europas største landpattedyr. Turen byder garanteret også på nogle af områdets vilde dyr og planter, måske den farvestrålende isfugl, en snog eller, hvis man er meget heldig, en odder. Der er året rundt adgang til fugletårne og borde og bænke til dem, der vil nyde madpakken i den smukke natur. Læs mere om Vorup Enge: www.regnskoven.dk/oplevelsen/vorup-enge

22 · VisitRanders · Cykeltid


5

oplevelser - du ikke må gå glip af i Vorup Enge… 1) G angbroen mellem Trækstien og Vorup Enge, hvor der er et smukt udsyn over den sidste rest af delta i Danmarks længste vandløb. 2) F ormidlingspavillonen ud for Randers Regnskov, hvor man tydeligt fornemmer det flade landskab, skabt efter sidste istid. 3) F ugletårnet ud for Randers Regnskov hvor man kan se det gennembrudte dige og de tilstødende enge med sjældne danske husdyrracer. 4) O bservationsbroen ved bisonstalden, hvor der er gode muligheder for at komme tæt på bisonflokken. 5) F ugletårnet ved motorvejen, hvor der er opsat en kikkert, der gør det muligt at studere det rige dyreliv med bl.a. fouragerende havørn og vadefugle.

VisitRanders · Cykeltid · 23


Rute 7 / 62,6 km

Hvidsten Gruppen

Hvidsten Gruppen var en modtagegruppe med tilknytning til den danske modstandsbevægelse under den tyske besættelse af Danmark 1940-45. Gruppen opstod omkring kroejer Marius Fiil fra Hvidsten Kro, og dens opgave var at modtage sprængstof, ammunition og våben, der blev nedkastet fra engelske fly til brug for de danske modstandsgrupper. Den første nedkastning, som blev afhentet af Marius Fiil og hans gruppe, fandt sted natten mellem den 11. og 12. marts 1943. Gruppen fortsatte med at tage mod nedkastninger, indtil de fleste af dens medlemmer blev arresteret af Gestapo den 11. marts 1944. Den tyske krigsret dømte otte af dem til døden, og de blev henrettet ved skydning den 29. juni 1944. Blandt de henrettede var kroejeren, hans søn og svigersøn. Turen fører forbi nogle af de steder, der har tilknytning til Hvidsten Gruppens indsats under 2. verdenskrig.

Praktiske oplysninger Parkering: Brotoften i Randers C og Randers Naturcenter. Rutens beskaffenhed:

Asfalt og grus.

Anslået samlet køretid:

Ca. 5 timer.

Trafikale forhold:

Meget trafikeret vej Randers-Gassum. Holdet bag filmen ”Hvidsten Gruppen”, 2012

Mindelunden i Hvidsten 24 · VisitRanders · Cykeltid

Rastepladser undervejs:

Dyrby, Allestrupgård, Hvidsten.

Hvidsten Kro


Rutekort

3

1 2

eskrivelse: Se detaljeret ruteb k/cykling www.visitranders.d

1) Hvidsten Kro 2) Mindelunden 3) Mustard Point

Gå ikke glip af…

Efter sabotagen blev flere medlemmer af modstandsgrupper i Randers arresteret af Gestapo. I november 1943 blev fire sabotører fra Randers og en fra Århus dømt til døden. I december 1943 blev det meddelt at benådning var afslået, og samme morgen blev de fem henrettet ved skydning på Skæring Hede Århus. Turen til Langå kan tages ad cykelrute 29 langs Gudenåen.

Mustard Point

Et vigtigt punkt på den jyske jernbane var broerne over Gudenåen ved Langå. Broerne blev i november 1943 udsat for sabotage, der lukkede togdriften i 12 dage.

F ortæl dine venner om din oplevelse på Facebook og Instagram • www.facebook.com/VisitRanders • www.instagram.com/VisitRanders • Brug hashtag #VISITRANDERS

VisitRanders · Cykeltid · 25


Rute 8 / 60,8 km

Runesten og andre fortidsminder

Runestenene fra slutningen af 900-tallet og begyndelsen af 1000-tallet er de første historiske kilder, hvor vi på skrift kan få et indtryk af vore forfædres bedrifter. Som regel er runeindskrifterne korte og nævner kun navnene på dem, der har rejst stenene og dem, der på denne måde er blevet hædret. Men Danmarkshistorien begynder længe før runestenene; fra den tid, vi kalder forhistorisk tid, findes en lang række levn. Alene i Randers Kommune er der omkring 350 synlige og fredede fortidsminder, først og fremmest gravhøje og stendysser fra stenalderen samt et stort antal gravhøje fra bronzealderen. Fra historisk tid drejer det sig – ud over runestenene – om eksempelvis voldsteder fra middelalderen og gamle kirketomter. På denne tur cykles igennem Hvidsten og turen, fører forbi nogle af de mest spændende fortidsminder i området nord for Randers.

Praktiske oplysninger Parkering:

F.eks. ved kirkerne på ruten. Rutens beskaffenhed:

Asfalt og grus.

Anslået samlet køretid:

Ca. 5 timer.

Trafikale forhold:

Enkelte steder krydses større veje. Rastepladser undervejs:

Glenstrup Sø.

Fyrkat ved Hobro

Glenstrup Sø

Interaktiv Runesten - Museum Østjylland 26 · VisitRanders · Cykeltid


Rutekort

3

4 1 2

eskrivelse: Se detaljeret ruteb k/cykling www.visitranders.d

1) Hvidsten Kro og Mindelunden 2) Dandiget 3) Glenstrup Sø 4) Asferg Kirke

Gå ikke glip af… Asferg Kirke

Kunstneren Erik Heide har udsmykket Asferg Kirke med moderne kunst både inde og ude. Erik Heide har bl.a. udformet både østvindue, korskranke og alter. På den parklignende kirkegård findes også skulpturer af Erik Heide og Peter Brandes. I Langå er der også flere skulpturer af Erik Heide. Se rute 4.

F ortæl dine venner om din oplevelse på Facebook og Instagram • www.facebook.com/VisitRanders • www.instagram.com/VisitRanders • Brug hashtag #VISITRANDERS

VisitRanders · Cykeltid · 27


Rute 9 / 35,6 km

Hamlet-ruten

Det er krønikeskriveren Saxo Grammaticus, der omkring år 1200 fortæller historien om den jyske høvdingesøn Amled. Hans far blev dræbt af farbroderen, som derefter giftede sig med Amleds mor. Amled hævnede drabet på faderen, men først efter at have spillet dum og gal, så farbroderen ikke skulle fatte mistanke til ham. Historien kender vi først og fremmest fra Shakespeares skuespil ”Hamlet”, der blev udgivet i 1603. Shakespeare har dog flyttet handlingen fra Jylland til Kronborg ved Helsingør. Amled skal have levet omkring år 500, og da han selv døde, skal han være blevet begravet på Ammelhede ved Randers, som er målet for denne tur.

Praktiske oplysninger Parkering: Brotoften i Randers C, og Uggelhuse Marina. Rutens beskaffenhed:

Asfalt og grus.

Anslået samlet køretid:

Ca. 3 timer.

Trafikale forhold:

Enkelte steder krydses større veje. Memphis Mansion

Romalt Bakker

Rastepladser undervejs:

Uggelhuse Marina, Romalt Bakker.

Sivsko fra Uggelhuse 28 · VisitRanders · Cykeltid


Rutekort

eskrivelse: Se detaljeret ruteb k/cykling s.d der ran www.visit

3

4 1

5

2

1) Mindestenen på Ammelhede 2) Hørning Kirke med kopi af Hørning planken 3) Uggelhuse Marina 4) Romalt Bakker 5) Memphis Mansion

Gå ikke glip af…

Fra Mindestenen og højen er der en flot udsigt over området og har man et tæppe med, kan man holde pause her.

de

I september 1933 deltog 1.200 mennesker i den stort anlagte begivenhed, hvor mindestenen blev afsløret.

Mindesten Amme l he

På initiativ af Randers Turistforening blev der i 1933 opsat en stor mindesten på højen på Ammelhede. Teksten på mindestenen lyder: ”Amled Ypperste - Oldtids-snille - Teed sig taabe - Til hævnens time - Kaaret på ting - Af Jyder til konge - Højsat han hviler - Paa Amled Hede”.

F ortæl dine venner om din oplevelse på Facebook og Instagram • www.facebook.com/VisitRanders • www.instagram.com/VisitRanders • Brug hashtag #VISITRANDERS

VisitRanders · Cykeltid · 29


Gå en tur Har du lyst til en kortere eller længere vandretur er der mange smukke naturområder at vælge imellem. Gå en tur i Læsten Bakker, i Vorup Enge eller i Allestrupgaard Plantage. Mulighederne er mange og der er altid noget nyt at se på. Husk kaffen eller tæppet til frokosten. I Randers er der længere vandreruter at vælge imellem både langs åen, fjorden og havet. Trækstien er en trampesti, der følger Gudenåen forløb og hvor, du kan gå i pramdragernes fodspor fra Randers til Silkeborg. Længde ca. 70 km. Lodsstien går i lodsernes fodspor fra Randers til Udbyhøj Syd. Man krydser Randers Fjord midtvejs med Mellerup-Voer færgen. Længde ca. 31 km. Nordsøstien går langs hele Nordsøen. I Randers Kommune kan du følge Nordsøstien mellem Udbyhøj Nord og Hadsund. Længde ca. 20 km.

Find inspiration til din næste vandretur • www.visitranders.dk/natur • www.natur.randers.dk • www.udinaturen.dk

30 · VisitRanders · Cykeltid


Velkommen i naturen… Det er vigtigt, at du tager hensyn til naturen. Udgangspunktet er, at alle har ret til at færdes i naturen. Men du skal tage hensyn til dyr, planter og andre mennesker, du møder i det fri. Lad være med at smide dit affald i naturen, det er forbudt. Medbring en pose til opbevaring af affaldet, så kan du smid det væk, når du kommer hjem. Med hund i naturen Vil du lufte hunden i den fri natur, skal den være i snor. Det sigerNaturbeskyttelsesloven, da hunden blandt andet kan være en stressfaktor for naturens vilde dyr og til gene for andre af naturens gæster. Der findes specielle hundeskove, hvor din hund må færdes uden snor. Se mere på www.natur.randers.dk Lav mad i naturen Generelt er det ikke tilladt at bruge åben ild i naturen, men i mange skove og andre naturområder findes bål- og grillpladser, borde og bænke, som man frit kan benytte.

Fortæl dine venner om din oplevelse på Facebook og Instagram

• www.facebook.com/VisitRanders • www.instagram.com/VisitRanders • Brug hashtag #VISITRANDERS

Friluftsfaciliteter og inspiration til oplevelser i naturen • http://visitranders.dk/natur • www.natur.randers.dk • www.udinaturen.dk Regler for færdsel i naturen • www.svana.dk/natur/friluftsliv

VisitRanders · Cykeltid · 31


Rute 10 / 51,8 km

Fussingø og Læsten Bakker

Denne tur vest for Randers fører først langs Gudenåen gennem naturområdet Vorup Enge og forbi Fussingø Slot med den idylliske Fussing Sø, inden man kommer til det fredede naturområde Læsten Bakker, hvor dyre- og plantelivet er utroligt rigt. I Læsten Bakker kan man opleve fuglene, dyrene og planterne på nært hold, fordi der er en række publikumsstier gennem området, og der er desuden etableret en gangtunnel, som gør det muligt at betragte dyrene uden at forstyrre dem. Det er en god idé at tage en madpakke med, som man kan fortære, mens man nyder udsigten over det smukke landskab. Turen går gennem også gennem de gamle stationsbyer Fårup og Bjerregrav.

Praktiske oplysninger Parkering: Brotoften, Fussingø Slot

og Fladbro.

Rutens beskaffenhed:

Asfalt.

Anslået samlet køretid:

Ca. 4,5 timer.

Trafikale forhold:

Enkelte steder krydses større veje. Rastepladser undervejs:

Fussing Sø, Læsten Bakker, Vorup Enge.

Fårup Kirke

Sct. Hans i Fussingø 32 · VisitRanders · Cykeltid

Læsten Bakker


Rutekort

eskrivelse: Se detaljeret ruteb k/cykling s.d der ran isit w.v ww

2 5

1 4 3

1) Vorup Enge og bisonokserne 2) Læsten Bakker 3) Randers Dyrehave 4) Fussingø Slot og Fussing Sø 5) Bjerregrav Mose

Gå ikke glip af…

Dyrehaven er åben for publikum året rundt.

o

Randers Dyrehave ejes af Randers Kommune, og dækker et areal på ca. 13,5 ha, hvoraf 4 ha ligger i græs. Der er frisk kildevand til dyrene det meste af året, og de støttefodres i vinterperioden.

Randers dyreha v e i Fl ad br

Bestanden i Randers Dyrehave består udelukkende af dåvildt. Der har været dåvildt i Danmark i over 1.000 år. Dådyrene i dyrehaven stammer fra Marselisborg dyrehave syd for Århus, der igen stammer fra Jægersborg dyrehave nord for København.

F ortæl dine venner om din oplevelse på Facebook og Instagram • www.facebook.com/VisitRanders • www.instagram.com/VisitRanders • Brug hashtag #VISITRANDERS

VisitRanders · Cykeltid · 33


Rute 11 / 32,1 km

Ad den gamle bane

Jyllands første jernbane var strækningen mellem Aarhus og Randers, der åbnede i 1862. Banen blev anlagt af det engelske firma Peto, Brassey & Betts, og dette firma etablerede allerede i 1861 en fabrik i Randers, der skulle bygge jernbanevogne. Fabrikkens direktør William Robert Rowan fik ideen til også at anlægge en jernbane fra Randers til Hadsund, og den åbnede i 1883. Den havde sin egen jernbanestation i Fischersgade, indtil banen blev nedlagt i 1969. Den 10 km lange banestrækning, der starter ved Dronningborg Hallen og fører gennem et naturskønt område over Lem til Spentrup, er i dag en cykel- og vandresti, og det er bl.a. den, man følger på denne tur.

Praktiske oplysninger Parkering:

Brotoften i Randers C. Rutens beskaffenhed:

Asfalt og grus.

Anslået samlet køretid:

Ca. 2,5 timer.

Trafikale forhold:

Enkelte steder krydses større veje. Rastepladser undervejs:

Vorup Enge, Tøjhushaven, Doktorparken.

Blichers grav

Justesens Plæne

Den gamle bane 34 · VisitRanders · Cykeltid


Rutekort 3

4 2

1

eskrivelse: Se detaljeret ruteb k/cykling www.visitranders.d

1) Enghøj Kirke 2) Lem og Lem Kirke 3) Blichers Mindestue 4) Spentrup Kirke og Blichers gravsted

Gå ikke glip af…

Lem

Gården Syvager fra 1872 blev i 2009 ombygget til lejligheder og gården er et flot eksempel på hvordan, landbrugsbygninger kan genanvendes og omdannes på en måde, så de fortsat udtrykker landsbyens og bygningernes oprindelige formål.

Gården Syvager i

Har du lyst til en kort afstikker kan du cykle ind til landsbyen Lem. Lem har høj andel af bevaringsværdige huse og på Lemvej kan man se de flotte, delvist lukkede gårdfacader omslutte vejen.

F ortæl dine venner om din oplevelse på Facebook og Instagram • www.facebook.com/VisitRanders • www.instagram.com/VisitRanders • Brug hashtag #VISITRANDERS

VisitRanders · Cykeltid · 35


Rute 12 / 33,0 km

Rundt om Gudenåen

Med en længde på 158 km er Gudenåen Danmarks længste vandløb. På det sidste stykke inden udløbet i Randers Fjord, hvor Gudenåen nærmest har karakter af en lille flod, løber den gennem en meget bred ådal med et spændende og oplevelsesrigt landskab. Det er stykket fra Langå til Randers, som er omdrejningspunktet på denne tur, idet man på turen kører på nord- og vestsiden af åen, mens den anden af turen forløber på åens syd- og østside. Blandt lystfiskere er Gudenåen kendt for sin fine bestand af laks, men hvis man skulle have lyst til at prøve lykken med fiskestangen, kan man også sagtens fange f.eks. sandart, gedde og aborre.

Praktiske oplysninger Parkering: Brotoften i Randers C og Randers Naturcenter. Rutens beskaffenhed:

Asfalt og grus.

Anslået samlet køretid:

Ca. 3 timer.

Trafikale forhold:

Kildehusvej (grus) er i dårlig stand. Rastepladser undervejs:

Vorup Enge, Johannesberg, Langå Egeskov.

Allé ved Værum

Chr. III’s Kanal v. Fladbro 36 · VisitRanders · Cykeltid

Gudenåen ved Langå


Rutekort

2

1 3 4

eskrivelse: Se detaljeret ruteb k/cykling s.d der ran isit www.v

1) Udsigten ved Ørum Kirke 2) Chr. III’s Kanal ved Fladbro 3) Langå Egeskov 4) Amtmand Hoppes Bro

Gå ikke glip af…

Ingeniørfirmaet Christiani & Nielsen stod for projekteringen og udførelsen. Broen har et for tiden ret avanceret design. Broen har tre fag og mellempillerne er udformet som en gitterkonstruktion med skrå søjler, der bærer buerne.

Amtmand Hoppe s Br o

Amtmand Hoppes Bro ved Langå er formodentlig Danmarks ældste vejbro af jernbeton. Broen blev færdig i 1905. Broen, der førte landevejen over Gudenåen, er opkaldt efter Amtmand Johan Hoppe, der var formand for amtsrådet og ansvarlig for broprojektet.

F ortæl dine venner om din oplevelse på Facebook og Instagram • www.facebook.com/VisitRanders • www.instagram.com/VisitRanders • Brug hashtag #VISITRANDERS

VisitRanders · Cykeltid · 37


Lystfiskeri i Gudenåen og Randers Fjord I Gudenåen og Randers Fjord er der et fantastisk varieret fiskeri. Overgangen fra Gudenåsystemet til det salte fjordvand, giver et væld af fiskearter at jagte. Fiskepladserne er mange mellem de grønne siv både langs Gudenåen og langs Randers Fjord. Har du lyst til en leje en jolle til dit fiskeri på Randers Fjord kan du leje en jolle på Kyst- og Fjordcentret ved Voer Færgested. Læs mere på: www.kystogfjordcentret.dk. Læs mere om lystfiskeri på: www.visitranders.dk/lystfiskeri

endt for Gudenåen er især k ørred og laks… fiskeri efter hav 38 · VisitRanders · Cykeltid


5

oplevelser - du ikke må gå glip af når du fisker… 1) Sildedage i maj ved Randers Fjord. 2) Fiskeri efter havørred og laks i Gudenåen. Husk fredningstiderne! 3) Gå på jagt efter gedder i Gudenåen eller Randers Fjord. 4) Fiskeri fra jolle på Randers Fjord eller Gudenåen. 5) G å en tur langs Gudenåens bred og led efter de gode fiskepladser. Husk kaffen!

VisitRanders · Cykeltid · 39


RU T E OV E R S IG T S KORT N O R D RUTE 7 Side 24 - 25

RUTE 8 Side 26 - 27

RUTE 5 Side 18 - 19

RUTE 11 Side 34 - 35

RUTE 3 Side 12 - 13

RUTE 10 Side 32 - 33

40 · VisitRanders · Cykeltid


RUTE 2 Side 8 - 9

VisitRanders · Cykeltid · 41


RU T E OV E R S IG T S KORT S Y D

RUTE 1 Side 6 - 7 RUTE 6 Side 20 - 21 RUTE 12 Side 36 - 37

RUTE 5 Side 18 - 19

RUTE 4 Side 14 - 15

42 · VisitRanders · Cykeltid


RUTE 9 Side 28 - 29

VisitRanders · Cykeltid · 43


God tur

i Randers og omegn

BUCHS.DK

Fortæl dine venner om din oplevelse på Facebook og Instagram • www.facebook.com/VisitRanders • www.instagram.com/VisitRanders • Brug hashtag #VISITRANDERS


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.