Page 1

NATURBASERTE AKTIVITETER I FJELLET VANDRING OG TOPPTURER LANGS TROLLHEIMSVEIEN

VANNBASERTE AKTIVITETER I FOSSER, ELVER OG FJORDER

Nordmøre er en av landets fremste vandredestinasjoner. Reiser du langst Trollheimsveien har du lett tilgang på det aller fineste av fjellnorge. Her er det turer og merkede ruter for enhver smak, høye topper, frodige daler og et dyreliv du knapt finner maken til noe sted. Turene kan varieres i det uendelige og området har til sammen over 20 fjellhytter hvor du kan spise, hvile og overnatte. Her presenteres stort sett bare de privateide hyttene. Hytter som drives av turistforeningen kan du lese mer om på lokalforeningene KNT og TT sine hjemmesider: www.kntur.no og www.tt.no.

5

Natur og Utfordring tilbyr guiding til blant annet Innerdalstårnet, spenningsaktiviteter, teambuilding og toppturer med base i og ved Innerdalen. Med lang erfaring og stor lokalkunnskap ønsker Natur og Utfordring å gi sine gjester minner de sent vil glemme. Natur og Utfordring tilbyr også opplevelser i Villmarksleir med høydepark som ligger like ved inngangen til Innerdalen. Har du lyst å bli med Øyvind på tur? www.naturogutfordring.no • oivind@naturogutfordring.no • tlf. 920 90 444

Mange arrangement tar utgangspunkt i fjellheimen, blant annet Sunndal Ski Session (www.skisession.no) og Norsk Vandrefestival (www.norskvandrefestival.no) .

6

Sunndalsfjella har 23 fjelltopper over 1800 meter og er et eldorado for toppturer sommer og vinter. Krevende oppstigning belønnes med fantastisk utsikt over fjordlandskapet. Mellom fjelltoppene finner du frodige seterdaler og mange spor fra tidligere tider. Er du heldig kan du oppleve å se både moskus og villrein i disse traktene.

7

CONTRAST ADVENTURE NORWAY

www.contrastadventure.no • annestine@contrastadventure.no • tlf. 952 31 240

www.todalen.no/severdigheter/todalshytta/ • tlf. 71 66 38 36 / 480 99 478

8

PHILLIPSHAUGEN LODGE

www.phillipshaugen.com • booking@phillipshaugen.no • tlf. 919 01 107

9

AURSJØVEGEN OG AURSJØHYTTA

Aursjøveien var opprinnelig en anleggsvei bygd i forbindelse med kraftutbygging av Aursjøen i 1947. Den 55 km lange bomveien sies å være tøffere enn Trollstigen med en tur ut på Aurstupet som det absolutte høydepunkt. Underveis kan du raste i idylliske omgivelser, spise og sove på Aursjøhytta, ta avstikkere til fots for å se etter villreinen eller ta et fjellbad. Aursjøveien passer fint inn i en rundtur sammen med Mardølafossen og Eikesdalen i Nesset.

10

TROLLHEIMEN Trollheimen er et spesielt frodig fjellområde med rikt mangfold i vegetasjon og dyreliv. Det er mange innfallsporter til Trollheimen, de mest kjente i vårt distrikt er Innerdalen, Kårvatn i Todalen og Folddalen i Rindal/Surnadal. Kårvatn kan også skilte med målestasjonen for luftkvalitet i Europa. Trolla, det høyeste fjellet i Trollheimen kan bestiges fra Innerdalen. Også Snota er et populært turmål i Trollheimen, flere startpunkter i Surnadal/Rindal kan benyttes. Innerdalen er ofte omtalt som Norges vakreste dal, med vandreruta Bjøråskaret - Innerdalen.

17

GJØRA CAMPING

SUNNDALSØRA. Turistinformasjonen finner du i resepsjonen til Sunndalsøra Hotell. Den er døgnåpen hele året. Se www.sunndal.com for informasjon om e-post og telefon.

FUGELVÅG CAMPING

SURNADAL. Turistinformasjonen finner du i resepsjonen til Thon Vårsøg Hotell. Den er døgnåpen hele året og kan kontaktes på tlf. 71 65 71 00.

www.fugelvag-camping.no • fugelvagcamping@gmail.com • tlf. 402 06 607

13

18

VINNUFOSSEN

Nesøya er en 1300 mål skogkledd øy, og ligger midt i fjorden mellom Meisingset og Stangvik. Øya er landfast med bro og bilvei helt fram til hyttedøra. Nesøya Brygge har moderne, romslige hytter og rorbuer med direkte tilgang til sjøen. Hyttene ligger skjermet til i skogen rett overfor veien, omkranset av ypperlig turterreng. Rorbuene ligger helt i vannkanten, slik at det nesten er mulig å fiske fra verandaen. Utleiebåtene ligger ved en egen brygge og det er flere båttyper å velge mellom.

www.sunndal.com

www.fjordfiske.com/public/nesoya/ • per@fjordfiske.com • tlf. 906 30 754

19

LAKSEFISKE

14

www.itrollheimen.no • post@itrollheimen.no • tlf. 930 88 652

www.furu-campingsenter.no • post@furu-campingsenter.no tlf. 913 33 065 / 957 31 623

15

Fjordruta er relativt ny turrute. Denne ruten kan du følge fra havet i Kristiansund til Hemne i Trøndelag. Turene byr på høyfjellsopplevelser med fjordutsikt og etappene er familievennlig. Mange av hyttene er fine dagsturer fra Surnadal og hyttenettet er lagt slik at du kan gå fra Fjordruta over til Trollheimen via hytter i Surnadal.

20

www.surnadal-camping.no • post@surnadal-camping.no • tlf. 913 78 159

MUSEER Alle museene i området er organisert under Nordmøre Museum, her har vi valgt å presentere tre av avdelingene. Se www.nordmore.museum.no for mer informasjon. 26

FUGELVÅG I ÅLVUNDFJORD

www.visitnorthwest.no

www.nasjonalparkstyre.no/trollheimen • www.sunndal-fjellstyre.no

MATOPPLEVELSER LANGS TROLLHEIMSVEIEN

LEIKVIN BYGDEMUSEUM

31

Bygdemuseet Leikvin er et veldig idyllisk bygdetun, perfekt for romantikk som for eksempel bryllup. Lokalisert mellom to av verdens høyeste fosser ligger kulturminneparken, her er hele Sunndalshistoria tilgjengelig på en gang fra steinalderen til i dag, spesielt historien rundt de britiske lakselordene. Museet er åpent 15. juni 15. august og ellers etter bestilling. Resten av parken er åpen og ubetjent hele året.

SUNNDAL SURNADAL RINDAL

Like ved Fugelvåg camping ligger sunndalingenes badeplass nr 1. Her er det finkornet sand og god plass.

Denne lokalguiden omhandler de tre kommunene Sunndal, Surnadal og Rindal. Kjører du Trollheimsveien besøker du også våre naboer i Oppdal, Meldal og Rennebu kommune. Ønsker du tips om opplevelser og aktiviteter i de kommunene anbefaler vi deg å kontakte deres turistinformasjoner. Alternativt kan du også spørre om hjelp i en av våre turistinformasjoner.

Med så store naturområder er dette et paradis for ferskvannsfiske. Her er det muligheter for alle uansett nivå og eventyrlyst. Nesten uoppdaget er dette eldoradoet, og dermed er det lett å finne sitt eget eventyrland. I Trollheimen er det kartlagt over 200 fiskevann og statsallmenningen Sunndal har registrert over 100 vann med fisk i. Kart og mer informasjon om fjellfiske kan du få hos turistinformasjonene, verneområdestyret for Trollheimen og Sunndal Fjellstyre.

torill.innerdal@hotmail.com / iver.i@live.no • tlf. 71 69 79 90

Langs fjordene er det flust av muligheter for å finne sin egen lille vik, eller du kan besøke ett av stedene med tilrettelagte badefasiliteter.

OPP & UT

FERSKVANNSFISKE

SURNADAL CAMPING BREKKØYA

SOL OG BAD

Det finnes mange små tilbydere av hytter og annen overnatting i området og vi har heller ikke omtalt alt som finnes av turområder og aktiviteter. Ta kontakt med våre turistinformasjoner om du vil ha hjelp til å skreddersy din tur!

Opp & Ut ligger ytterst i Surnadalsfjorden og tilbyr aktiviteter og opplevelser med base i en gammel slektsgård. Gården har vært i familiens eie i mange hundre år og har 15 intakte hus. Flere av husene er bygd tidlig på 1600-tallet, og Masstua ved gården er trolig eldste toetasjes bygning på Nordmøre som fortsatt er intakt. Gården i seg selv er en opplevelse, men her er det også mange andre aktiviteter. Opp & Ut tilbyr sjøsafari, sjøfiske, kunstleksjoner, steinhoggeri, historisk kulturvandring, minifarmen og teambuilding i fjæra. www.oppogut.com • oppogut@outlook.com • tlf. 480 21 184

Surnadal Camping Brekkøya er en stor campingplass som ligger i Surnadal sentrum. Campingplassen har eget laksevald og ellers god kunnskap om laksefiske og fiskeplasser. Her er det hytter, campingvogner og plass til bobiler. Modere fellesarealer og mulighet for utvidete tjenester som frokost og middag. Utmerket utgangspunkt for elvefiske, men også for dagsturer i området langs fjord eller i fjellet.

www.kntur.no

TODALEN BRYGGE

brygge@todalen.net • tlf 71 66 38 51

FURU LAKSVALD OG CAMPINGSENTER

Furu Laksvald og Campingsenter ligger like ovenfor Sunndalsøra sentrum mot Oppdal og er et egnet utgangspunkt for laksefiske i Driva og turer i området. Campingplassen har eget laksvald og god kunnskap om laksefiske og fiskeplasser. Her er det campinghytter med felles sanitæranlegg og fine plasser for bobiler og campingvogner. Campingplassen er medlem i NB Bobilcamp - kjeden og NBCC Topp Camping.

RINDAL. Turistinformasjonen i Rindal finner du på Skimuseet. Åpent daglig unntatt mandager i perioden 20. juni til 20. august. Kontakt: kari@nordmore.museum.no tlf. 957 49 481 eller anne.skjolsvold@nordmore.museum.no tlf. 915 24 952.

Like i vannkanten på idylliske Todalsøra ved dampskipskaia ligger Todalen Brygge. Et ypperlig utgangspunkt for turer på fjorden og i Todalens mektige fjellverden. Store rorbuleiligheter med høy standard. Sauna. Båtutleie av fiskebåter. På Todalen Brygge har eier og driver Erling innredet til pub med alle rettigheter og fasiliteter.

Laksefiske har lange tradisjoner på Nordmøre. På slutten av 1800-tallet var området svært populært blant engelske adelsmenn, og det har satt sitt preg på bygdene. Særlig kjent er den skotske frua Lady Arbuthnot som bosatte seg i Sunndal. Surna er fortsatt en av landets beste lakseelver, men du kan også fiske i Driva, Bøvra, Toåa og Rinna. Årlig arrangeres Norsk Laksefestival i Surnadal. Les mer på www.norsklaksefestival.no.

ITROLLHEIMEN OG HELGETUNMARKA

NESØYA BRYGGE

Noen kilometer før du kommer til Sunndalsøra fra Oppdal passerer du Vinnufossen, Norges høyeste fossefall. Fossen har sitt utspring fra Vinnubreen, som er Møre og Romsdals største isbre, og kaster seg ned fjellsidene nederst i Sunndal i omlag 860 meters fall i flere trinn. Vinnufossen kan du oppleve fra en rasteplass ved riksvei 70, men aller finest ser du den om du fortsetter gang- og sykkelvegen til fots ytterligere noen hundre meter oppover dalen.

Gøran Bolme har på kort tid bygd opp et allsidig tilbud av aktiviteter og opplevelser gjennom iTrollheimen. Gøran samarbeider med Den Gode Maten om kortreist mat, men selv reiser han gjerne langt avgårde for å gi sine gjester en god opplevelse, enten det er guiding i Trollheimen, omreisende teambuilding eller Troll-løype i Helgetunmarka.

17

SUNNDALSPORTEN ligger på Gjøra og har åpent alle dager i sommersesongen.

Fugelvåg camping ligger idyllisk ved Ålvundfjorden mellom Sunndal og Surnadal. Campingplassen har egen strand, fine fellesareal, god plass for bobiler/campingvogner, og koselige campinghytter, alt i strandkanten. Plassen har områder både for døgn- og sesonggjester. Her kan man bade, leie båt/kano og fiske, eller gå turer i fjellene rundt. Plassen egner seg også godt som base for utflukter til Trollheimen, Dovrefjell og Sunndalsfjella Nasjonalpark, Innerdalen og Atlanterhavsvegen.

www.nisja.no • endre@nisja.no • tlf. 917 37 975 / 71 69 41 49

FJORDRUTA

INNERDALEN TURISTHYTTE

Mens den værbitte Gammelhytta (1889), sjarmerer de mange overnattingsgjestene, har Innerdalshytta (1989) fasiliteter tilpasset dagens drift og krav. Her finner du lyse og trivelige oppholdsrom. Kjøkkenet byr på god norsk tradisjonskost samt drikke av ulike slag. Innerdalshytta er godt egnet som base for dagsturer i området, men kan også være målet for en dagstur opp i dalen. Innerdalshytta er betjent fra 1. juni til 1. oktober, mens Gammelhytta/Låven er selvbetjeningskvarter året rundt.

Trollheimsveien er ruta der fjell-Norge og fjord-Norge møtes. Stangvikfjorden, Ålvundfjorden, Sunndalsfjorden, Surnadalsfjorden, Bæverfjorden og enda flere er innen rekkevidde. Landskapet er variert og byr på mange fine naturopplevelser, enten du velger å padle, fiske eller ro stille ut for å se dyr som ørn eller nise på nært hold. Langs fjordarmene er det mange mulligheter for hytteleie med båt, og det finnes også tilbydere av guida fisking og fartsfylte båtturer.

SAGA TROLLHEIMEN HOTELL

www.sagatrollheimenhotel.no • saga@sagatrollheimenhotell.no tlf. 71 66 55 02 / 977 54 858 / 480 30 511

Langs Trollheimsveien finner du flere Turistinformasjoner. Her kan du få hjelp til å planlegge turen din, tips til opplevelser og arrangement, hente brosjyrer og stille spørsmål.

FJORDFISKE

Gjøra Camping ligger i fredelige omgivelser ved oppkjøringa til Åmotan og Sunndalsfjella. Campingplassen har hytter med bad, kjøkken og TV, sanitæranlegg med god standard og trivelig fellesareal ved resepsjonen. Her kan du kjøpe fiskekort, og det er tilgang til gratis internett og tømmestasjon.

GRÅHAUGEN FJELLSTUE

Mellom Rindal sentrum og Bolme har Morten Gåsvand bygd opp et fantastisk eventyrland. Her er det gamle hus og nye bygget etter gamle tradisjoner. Morten er fotograf og forfatter. Boka hans om kjempefuruene i Vindøldalen har blitt en stor suksess. Hotellet er et godt utgangspunkt for turer i Trollheimen og Morten tilbyr også guiding, blant annet til furuene i Vindøldalen.

www.visitaursjovegen.no • terje.ersatd@sunndals.net • tlf. 908 33 440

4

www.nyheimlodge.no • post@nyheimlodge.no • tlf. 916 89 702

12

TURISTINFORMASJON

NYHEIM LODGE

Engelskvillaen Nyheim Lodge ligger på Gjøra ved avkjøringa til Åmotan og Grøvudalen. Lodgen har beholdt sitt opprinnelige interiør og driver sommerrestaurant med alle rettigheter og heimelaga mat. Er du heldig treffer du på en dag med husets laksesuppe på menyen, den er vel verdt å smake! Nyheim har fire rom for overnatting med enkel standard i autentiske omgivelser der gjestene deler bad.

Gråhaugen er et ypperlig startpunkt for toppturer i Trollheimen, med Snota som hovedmål. Følg bilveien fra Øvre Surnadal opp til opp til Gråsjø. Om sommeren går veien helt frem, om vinteren parkerer man ved kraftstasjonen nedenfor dammen og går de siste 300m opp til hytta. Hytta har 42 senger fordelt i hovedhuset og hytter. Her er det lett å finne roen enten du velger avslapping i badstua, et godt måltid i grillhytta eller noe godt å drikke ved peisvarmen. Det er selvhushold, strøm og internett på hytta. Opphold må forhåndsbestilles. www.hanen.no/bedrift/184 • janhmoen@gmail.com • tlf. 905 74 432 / 928 84 610

Phillipshaugen ligger i Øksendalen, drives av unge frilufts - entusiaster og er et perfekt utgangspunkt for turer i Sunndalsfjella. Phillipshaugen Lodge ble bygd i 1899 av Ethelbert Lort Phillips, som var en de bemidlede britiske lakseturistene som gjestet området på den tida. Her er det bibliotek, en stor vakker stue med sjel og gode senger. Atmosfæren er en god blanding av britisk klasse og norsk nasjonalromantikk, i tråd med Lort Phillips interiør og innredning. Utsikten er fantastisk og maten er kortreist og genuin.

3

11

SMÅØYAN CAMPING

www.ilevende.wix.com/smaaoyan • tlf. 952 86 602

Åmotan, øverst i Sunndalen er et unikt naturfenomen med fjellstup, morenerygger og terrasser som skaper et vifteformet elvesystem der fem vassdrag møtes. Tre av elvene danner storslagne fossefall ned i Åmotan. Området er tilrettelagt med merkede stier og har en rik botanikk. Les mer på www.sunndal.com.

TODALSHYTTA

Selv om vi ikke presenterer turistforeningens hytter i denne brosjyren gjør vi ett unntak for Todalshytta. Todalshytta er godt utgangpunkt for vandring men nåes også med bil og driveren av hytta har som ambisjon at dette skal bli Norges mest kulturelle vandrerhytte. Her er det overnatting, middagsservering og utekonserter gjennom sommersesongen. Todalshytta er også en arv fra lakselordenes tid og den gamle hytta har tømmerveggene og sjela intakt.

16

Småøyan ligger der elva Bøvra møter Bæverfjorden på veien fra Surnadal til Kristiansund. Her er det hytter, campingvogner og plass til bobiler. Koselig fellesarealer og idyllisk beliggenhet like ved fjorden gjør dette til en barnevennlig base for turer og aktiviteter i området.

ÅMOTAN

KÅRVATN FJELLGÅRD

Contrast Adventure Norway er en turarrangør med base på Sunndalsøra som arrangerer turer i hele Norge. Hovedaktivitetene er ski, vandring, klatring, sykkel og havkajakk. Contrast Adventure Norway tilbyr alt fra 3-timers turer til ukesturer, for grupper og enkeltpersoner. Naturopplevelser, komfort, kontrast, sikkerhet og kvalitet er kjernebegrepene. Det benyttes kun sertifiserte veiledere som har lokalkunnskap om området.

2

Det unike med naturen på Nordmøre er kombinasjonen mellom frodige fjellandskap og fjordlandskap. Vannet gir utallige muligheter for aktivitet og rekreasjon. Her kan du selv fange fiskemiddagen din, du kan komme tett på uberørt natur i kajakk, eller dra fra fjord til hav med RIB på «no time».

På Kårvatn kan du overnatte privat eller hos turistforeningen, begge selvbetjent. Kårvatn kan skilte med Europas reneste luft, og luftkvaliteten holdes under oppsikt gjennom målestasjonen på gården. Du kan nesten se det på gårdens Angus-kyr, hvor godt de trives i disse omgivelsene. Fjellgården er en TV-kjendis, sist var gårdssetra med på Eventyrlig Oppussing. Startpunkt for vandring og toppturer, blant annet ruta Bjøråsskaret Innerdalen, men også Nautsådalsfossen som ligger bare en kort spasertur fra gården er verdt et besøk. På låven finner du en av Norges aller beste fjellutstyrsbutikker. www.todalen.no/severdigheter/karvatn/ • tlf. 930 36 379.

DOVRE OG SUNNDALSFJELLA

1

NATUR OG UTFORDRING

ØKSENDALSØRA

Øksendalsøra har vært kåret til Møre og Romsdals best bevarte tettsted og er en liten bortgjemt idyll. Fiske, bade, rusle – det er opp til deg. Fra Øksendalsøra kan du fortsette oppover dalen til Phillipshaugen Lodge og toppturenes eldorado. sites.google.com/site/bevaroeksendalsoera / www.sunndal.com

Indre Nordmøres frodige natur og milde klima gir gode rammer for jordbruk og matproduksjon. Tilberedelse av mat etter lokale oppskrifter er en viktig og stolt del av kulturen og historiefortellingen. Lokalmatnettverket Den Gode Maten utvikler matopplevelser tuftet på gamle håndverkstradisjoner og det vokser frem stadig flere lokale produsenter som kan besøkes langs veien. For mer informasjon om nettverket og medlemmene, se www.dengodematen.no.

Aktiviteter Matopplevelser Overnatting

jarle@nordmore.museum.no • tlf. 974 71 942

35 21

27

KALKSTRANDA I SURNADAL

SVINVIKS ARBORET OG KAFÉ

Det har vært gruvedrift og kalkutvinning i Surnadal i lange tider og fortsatt er det drift i kalkgruva som ligger ved Surnadalsfjorden, på vei ut mot Hamnes. Den hvite kalken bidrar også til at bygda har ei nydelig badestrand. Nå kan fastboende og tilreisende benytte den kritthvite sandstranda til sol, bad og strandliv. Parkering rett ved stranda og nødvendige fasiliteter tilgjengelig.

Museumshagen ligger familievennlig og idyllisk til ved Todalsfjorden i Surnadal. Her kan du oppleve en unik botanisk hage med mengder av fargerike rododendron, trær og vekster fra hele verden. I tilknytning til Svinviks arboret finner du også en merket tursti, Svinvikrunden, en rundtur på 4,6 km som passer for store og små. Her går du langs veier fra tre århundre og kan nyte en flott utsikt over Todalsfjorden. Ved inngangen til hagen ligger det en sjarmerende sommerkafé med hjemmebakst. Rabarbrakaken disse damene baker er verdt en tur alene. Omvising på bestilling. svinviks.arboret@nordmore.museum.no • tlf. 913 99 452 / 71 66 35 80

22

28

SURNADAL Skei er kommunesentrum i Surnadal og her finner du hotell, kino, kulturhus, butikksentre, restauranter, kafeer, frisører, apotek med mer. Surnadal er vert for flere festivaler og kulturarrangement og det største er Vårsøghelga som arrangeres årlig siste helga i mai. Sjekk www.varsoghelga.no for mer informasjon. Stangivkfestivalen arrangeres i Stangvik og nærliggende området annet hvert år i juli. Les mer på www.stangvikfestivalen.no

36

Rindal har ingen fjord, men Igletjønna er populært samlingssted på fine sommerdager. Tjønna ligger praktisk talt i sentrum og har de nødvendig fasiliteter for å tilbringe hele dagen der. Skimuseet er også like ved.

32

RINDAL SKIMUSEUM

THON HOTELL VÅRSØG

Standarden ved Vårsøg hotell er litt over hva som vanligvis forventes av et bygdehotell. Nyoppussa rom og smakfulle fellesarealer. Hotellet er sammenbygd med kulturhuset i bygda og er et godt utgangspunkt for turer og aktiviteter i området. Spise kan du gjøre i hotellets restaurant eller på den mer uformelle bistroen Musters.

Her kan du lære mer om skimakertradisjonene som Rindal er kjent for, fra lokal håndverkstradisjon til industriproduksjon av ski. De mange skiløperne som brukte skiene har også en sentral plass i utstillingen. Skiutstilling og museumskafe har fått plass i det nye tilbygget, utført i massivtre og med et moderne uttrykk i kontrast til den gamle låvebygningen. Museumstunet har 15 historiske bygninger som du kan besøke blant andre Heggemsfjøset, trøskarlåve og smie. I museumskafeen serveres kaffe og hjemmebakte kaker i åpningstiden. Kari@nordmore.museum.no / tlf. 957 49 481 eller anne.skjolsvold@nordmore.museum.no / tlf. 915 49 481

www.thonhotels.no/hoteller/land/norge/surnadal/thon-hotel-varsog/ post@varsog-hotell.no • tlf. 71 65 71 00

TIMIAN OG PERSILLE

Timian og Persille har kafé og catering i Amfisenteret på Sunndalsøra. Her får du hjemmelaget mat laget av gode råvarer fra både fjern og nær. I kafeen er det også gårdsbutikk med godt utvalg av lokalproduserte matvarer. Åpent hver dag i butikksenterets åpningstider.

37

IGLTJØNNA I RINDAL

TUPPEN OG LILLEMOR

Tuppen og Lillemor er en eventyrlig historie om to nabokoner som ville skape sin egen arbeidsplass. Med pågangsmot og innsatsvilje har de bygd opp bedriften som leverer lokalproduserte egg fra frittgående høns. Eggene kan kjøpes hos de fleste dagligvarebutikkene i distriktet og konenes rosa lastebil er stadig på farten for å dekke etterspørselen.

MOSBØEN GÅRD I ØKSENDAL

På gården Mosbøen i Øksendalen lages det flatbrød, lefser, spekemat og kjeks for salg. Gårdsbutikken er åpen lørdag og søndag 11:00 - 16:00. For bestilling: info@mosboengaard.no • tlf. 977 62 581 / 906 32 581

38

SYLTE GÅRDSSLAKTERI AS

Hos Sylte Gårdsslakteri AS i Surnadal produseres det et stort utvalg svinekjøttprodukter. Slaktegrisen kommer fra gården vegg-i-vegg med slakteriet, noe som virkelig fører til kvalitetsprodukter av kortreist og stressfritt svinekjøtt. tlf. 478 39 850

KULTURELLE AKTIVITETER LANGS TROLLHEIMSVEIEN SETERLANDA Det er tre setrer som fortsatt er i drift langs Trollheimsveien. Alle setrene har sesong fra ca skoleslutt til skolestart. Planlegger du tur i en enden av sesongen kan det være lurt å sjekke om det er åpent, siden dato kan variere noe etter været. 23

INNER GAMMELSETRA

Gammelsetra tilbyr seterkurs og barn-seteropphold. Små og store kan delta på alle aktiviteter som melking, separering, ostekoking og dyrestell m.m. Her kan du kjøpe fersk seterkost som rømmegrøt og spekemat, vafler med deilig seterrømme, nykinna smør, brunost og gubbost. Hvert år arrangeres Grøvudalshelg med musikk og dans på setervollen inn i de sene nattetimer. Ta av på Gjøra og kjør opp til Hallen, fremst i Grøvudalen. Herfra er det knapt to timers gange i lett terreng langs elva. Overnatting finner du på Grøvudalshytta like ved setra og det er mange fine teltplasser i nærheten. www.innergammelsetra.no • post@innergammelsetra.no • tlf. 454 20 140

24

RENNDØLSSETRA

Renndølssetra ligger i Innerdalen og er de første bygningen du støter på oppe i dalen. Bestefaren til dagens driver av Renndølssetra var kanskje den aller første i Norge som aksjonerte mot neddemming – og heldigvis vant! Her kan du overnatte, delta i setringa og kjøpe seterkost. Ta av på Ålvundeid mot Innerdal og kjør så langt du kommer. Etter bommen er det ca. 4 km langs grusvei frem til setra.

TETTSTED LANGS TROLLHEIMSVEIEN SUNNDALSØRA På Sunndalsøra er det hotell, kino, kulturhus, butikksentre, restauranter, kafeer, frisører, apotek med mer. I juni hvert år kan du se spelet om Lady Arbuthnot. Underleir, annerledes sommerleir, arrangeres på Phillipshaugen Lodge i starten av august. Sunndal er en aktiv kulturkommune, sjekk www.sunndal.com for mer informasjon. 29

GUIDE

TORBUVOLLEN

39

Surnadalsøra har vært kommunesentrum og handelssentrum helt siden båttransporten stod sentral i området. Husene ligger tett i tett som i Skomakergata. Nå vokser det frem et kreativt kunstnermiljø med kunstutsalg og kunstverksted. Årlig arrangeres det martna på Øra, da fylles hele gata med lokalt håndverk, kortreist mat, liv og røre i månedsskiftet juni/juli. Sjekk Øramartnan Surnadalsøra på Facebook for årets datoer og innhold.

Butikk på Syltbakken i Surnadal som selger kortreiste og økologiske matvarer. Her finner du både tørre og ferske varer fra hele midtNorge. Har du lyst på en matbit til turen kan du kjøpe matpakke her. Den er lagd av lokale råvarer og ferskt brød fra Trollheim AS som også er med i lokalnettverket. Vil du vite mer om åpningstider og sortiment på Colonialhaven kan du sjekke butikkens facebook-side.

33

SUNNDALSØRA HOTELL

Ferie- og forretningshotellet Sunndalsøra Hotell ligger midt i sentrum med panoramautsikt over de mektige fjellene som omkranser Sunndalsøra. Hotellet er et B&B, men med to restauranter/bistro i hotellbygningen som serverer smakfull internasjonal og norsk mat. Hotellet har 62 rom hvorav en suite og en jr. suite, samt 3 familierom. I kjelleren har vi sykkel/ski oppbevaring.

HAMMERSTUENE

Vi er ett lite gjestgiveri lokalisert på Surnadalsøra hvor fjord og elv møtes. Selskapsligheter av alle slag, catering og overnatting er det vi sysler med. Ingen luksus, men gode senger og hjerterom. Søndager server vi buffét med kaldmat, varmmat, dessert og kaffe til.

30

www.tredal.com • post@tredal.com • tlf. 71 69 87 00

30

TRÆDALSSTUENE

Torbuvollen er en avstikker på Aursjøveien, her er det bilvei helt frem. Setra har både kyr og geiter og produserer og selger rømme, smør og mange slags typer ost. Spekepølser blir også solgt. Vi serverer kaffe og lefser samt lunsj, og rømmegrøt kan ordnes på bestilling. Har du vanskelig for å forlate idyllen er du velkommen til å telte på setervollen.

Trædalsstuene ligger sammen med Trædal hotell. Her serveres det kortreist mat i trivelige lokaler fra lakselordenes tid. Middagsservering må bestilles. Trædalsstuene driver også Trædalsstuenes Cafe på Sunndalsøra. Her serveres det norsk husmannskost basert på kortreiste råvarer av god kvalitet. Cafeen er åpen daglig kl 9-17 (søndager kl 13-18)

www.brubekken.weebly.com • stein359@gmail.com • tlf. 915 63 259

www.tredalsstuene.no • post@tredalsstuene.no • tlf. 411 27 363

OPPISTUA ØYE I SURNADAL

Oppistua Øye ligger på elvesletta Øyamoen, nedenfor kommunesentret Skei i Surnadal. I Oppistua Øye dyrkes det økologisk gras, potet, grønnsaker, urter, frukt, bær og blomster. Solveig kan ta imot grupper for omvisning i nyttehagen, hvor du kan se, smake, lukte og lære om ulike økologiske vekster – både om dyrking og bruk i det daglige kosthold. Arrangement med servering av lokalmat på låven eller ute om været tillater det, kan tilbys. Leker, konkurranser og elvepadling med kajakk kan også organiseres. Kjøp ferske økologiske varer rett fra åkeren. Oppistua Øye har leilighet og fjellhytte for utleie. www.oppistua.no • solveig@oppistua.no • tlf. 997 22 268

41

SVEALIA

Svealia ANS er en familiebedrift i Svealia i Øvre Surnadal. I Svealia høstes det av det naturen gir av urter og bær. Familien driver birøkt og foredling av råvarer etter gamle tradisjoner så vel som nyutviklede metoder. Det er dokumentert at området har noe av Europas reneste vann og luft. Her får du kjøpt «vanlig» honning og Elisabeths spesielle urtehonning utviklet for å kurere forkjølelse. Elisabeth er utdannet phytoterapeut. Phytoterapi er læren om hvordan urtenes virkestoffer påvirker kroppen. I sommerhalvåret tilbyr de vandring i Svealia med utforsking av medisinplanter og honningproduksjon.

TRÆDAL HOTELL OG TURISTSENTER

Trædal hotell ligger ved innkjøring til Litjdalen, like utenfor Sunndalsøra sentrum på veien til Aursjøvegen. Her kan du velge mellom hotellstandard, vandrerhjem eller camping.

40

COLONIALHAVEN

www.hammerstuene.no • post@hammerstuene.no • tlf. 71 66 31 75

www.sunndalsora.no • tlf. 71 69 88 00

www.innerdalen.com • post@innerdalen.com • tlf. 71 69 77 96 / 913 23 199

25

SURNADALSØRA

RINDAL

www.svealia.no • elisabeth.svealia@hotmail.com • tlf. 992 67 354

Rindal ligger midt i smørøyet for aktivt friluftsliv. I Helgetunmarka har iTrollheimen bygd sin base for utelek og trolljakt. I Rindal sentrum finner du også det du behøver av dagligvarer og varer for andre hverdagslige behov. Her ligger også Rindal Skimuseum, kafeen Tre Venner og Dalalåven Atelier hvor kunstneren Inga Dalsegg holder utstillinger, kurs og utsalg. 34

BOLME PENSJONAT

Ligger like ved FV 65 mellom Surnadal og Trondheim. Kafeteriaen er åpen hver dag fra kl. 12.00 til kl. 18.00. Bolme tilbyr også overnatting i fredelige, omgivelser langs elven Surna. Rommene er i flere prisklasser, som passer for den arbeidsomme, travle og den i feriemodus. www.bolmepensjonat.no • post@bolmepensjonat.no • tlf. 992 65 807

42

MP’S HJEMMEBAKERI

Martinus Peder driver hjemmebakeri på Lien Gard på Kvanne mellom Sunndal og Surnadal. Produktene finner du i de lokale dagligvareforretningene eller på torget i Kristiansund onsdag og lørdag. MP lager også den lokale signaturretten Mølsgraut. www.hjemmebakeri.com • post@hjemmebakeri.com • tlf. 908 69 501

43

VIASTUA

Er du først i Todalen må du gjerne besøke Wenche og Gudmund i Viastua også. Her kan du kjøpe mange slags treprodukt laget av Gudmund, sleiver, smørformer og gyngestoler for å neven noe. Wenche baker lefse og flatbrød etter gamle oppskrifter og av sauene på gården lages de fineste skinnfeller. Baksten selges på lokale matvareforretninger, men du kan også bestille. www.viastua.no • wenche.kvendset@svorka.net • tlf. 71 66 38 06

VEIEN

TROLLHEIMS-


Vågland Årsund

Ørnvik Indre Ora Flatset Nedre en Frei ifjord Fre FreifjordKvernes

Straumsnes

Gjengset

de

Reinsfjellet

Bergem

Kjerringlia 12

Lan

660

Myklebostad Snarketinden

613

Nesset

Nerland

Øverås

1809

1712

Dalsbygda

Storbreen

Eikesdalsvatnet

Reinsvassbua

1799

Marstein 1797 Romsdalen

1768

Mardalsfossen

Rangåhøgda

Kors

Flatmark

1676

Langvassbu

Hattan

Storligrenda

Gjevillvatn

3

Sunndalen

Brønnhøa

Innset

Gjevilvasshytta

E6

Storlidalen

70 1440

Lønset Krokbygda

Gråhøa

Dindøla

Loennechenbua

Kåsa

Oppdal

Dindalshytta

Driva Risgrenda

Brattskarven

Sissihøa Falkhøa

Orkelsjøhytta

1569

Engan

E6

1857

1332

1926

E6

Gråurdfjellet

Storvassbua

Oppdal

Soløyfjellet

828

Fagerhaugen

Oppdal

23 Grøvudalshytta

Grønliskars-

70

Ålbu

1493

Grøvu

1605

Vognillan

70

Gjøra

Gammelsetra

Byna Blåøret

Sætran

Musgjerd

11 12

Aursjøhytta

Vognillssætra

Storhornet

Kråkvasstinden

Vangshaugen

Storskarhøa

Orkla

660

1589

Romfo

Gammelseterhaugen

1871

Aursjøen

Trollhøtta

et

1699

Brandeinsetra

Råstu

856

Stølsvang

1371

1347

583

Indre Grynningshøa

1258

Aursjøvegen

1960

Verma

Driva

Raubergshytta

25 Torbudalshytta

Ulsberg

Gjevillvasskamban 755

Åkerssetra

1476

Rennebu

Nerskogen

1564

1812

Finnset Aura

Vermevatnet breen 1806

Torbusnyta

Høgåsen

1671

Bårdsgarden Okla

Flatvad

1203

Langvatnet

Berkåk 650

Trollheimen

Tåga

1547

E6

Flå Gunnes

Svarthøtta

Blåhøa

Innerdalshytta

Stoplan

849

Ytste

1084

Verma

1849

berga

Storlifjellet

1601

Inste

1783

Grøa

Osvatnet

Stordalsåa

Ramnåhøa

FossaRauma fjellet

Dønttinden

Gråhøa

Trolltinden

Kaldfonna

Stamnan

Gråfjellet Geithøtta

Vålå-

35

Sunndal

Slotthøa

Eikesdalen

høin

70

Voll

Jøldalshytta

Mellomfjellet

Neådalssnota

Trolla

3 Aursjøvegen

Litltågkollen

Midt-

973

Trollheimshytta

1621

1218

1335

1616

Folda

1850

26

Bomstasjon Toll-plaza

893

1574

hornet

Storkalkinn

Stortågkollen

Reinsvassbu

Hauduken

Grytilby

Nørdre

Søre

Fallebu

1186

13

Steinbruhøa

Gjuratinden

1852

Sjølsenga Holten 14 36 30 1 Holssanden

nebba

Svartvassbu

Store Venjetinden

4

Liagarden

Trollhøtta

Snota

Renndølsetra 24

Sunndalsøra

Hjellbø-

Brandstadbu

Orkdalen

Rindhatten

1668

Kårvatn 6

29 2

532

855

483

1497

Snøfjellet

1557

Isfjorden Kavlisetra

Salhøa

37

Resheim

1251

Gråsjøen

Todalshytta

7

70

62

Holsætra

Kjerstad 1162

8

1579

Øksendalsøra

Høgknippen

Aunbakksetra

Surnadal

Trollhøtta

Indre

Ålvundeid 5

Eresfjord

Vasstindbu

Moa

Sula

1325

31

Trolltinden

Kjøvskartinden

Hen

n

1711

Loftskarstinden

1639

1396

Skjorta

Breivika

rde

Meldal

Ura

1077

Måsvassbu

Romsdals-

62

Nauste 660

660

Ytre

Børsetlauvet

fjo

813

Ilfjellet

Todalsøra 43 Husby

1375

Meldal

Lauvås

Blånebba

Viromkjerringa

als

Ytre Bogge Indre

Vistdal

70

nebba

Jordals-Su nn grenda d

947

19

Smiset-

62

Eidsvåg Gauprøra 660

en gfjord

167

Romundstad Rinda

Folda Aunsetra

420

Vindølbu

Hjellnes

17 Ålvund

Svenslia

Nesset

670

Hjellen

Grefstofjellet

Jøngfjellet

Å

Søya

671

Vika

Eidsøra

Tjelle

70

1071

Rognliåsen

730

Foldsjøen Tindfjellet

670

42

Kvanne Haltbakkan Nordvik Rykkjem 27 Sollia

Meisingset Skar 8

Raudsand

666

Barsteinen

Bruksgrenda

Honnstadknyken

890

65 Surnadalen

Skei

33

Sætersetra

Gåsbakken Hølonda

Orkla

Tifjellet

Estenstad

237

Grefstad

Storås

750

Sande

41

Surnadal 15 Ranes

Strengen

Stangvik

580

Svorka

Løkken Verk

Drogsetmoen

65

Rindal

65

Hermannhytta

65

28 9 10

34

Langura

21 Sylte 32 Øye 40

Surnadalsfjorden Torvika 20

n rde fjo

Istadlia

70

ik gv an

62

100

853

82

18

den fjor

Stølbygda

609

596

291

und

Heggem

Ålv

Gjemnes

Aspåsen

65

65 Svorksjøen

22

Austergarden

Glærem 38 39

Brøskja

Vågbøen

Tingvoll

Angvika Duå

Aksneset

Reitan

16

Årnes

70

Gagnat

Solem

Surna

343

336

Bele

St

Flemsetra

Torjulvågen

Gyl

Flemma

994

62

or

Bølandet 703

n

Øre

689

n Hoem

Torvikbukt

de

Batnfjordsøra

62

llfj

r fjo

E39

vo

ng

811

Bergsøya

Ti n g v o l l

Orkland

798

Skåkleiva

Åsskard

Sandvika

Liagrenda

Bøverfjorden

Mellingsætra Solsjøbygda

Svorkmo

Møkkelgarden

Grytbakksetra

Bøvra

Vorma

199

818

Kårøyan

Skogmo

Saksa

Heggem

Gråurfjellet

Hardbakkhytta

Hjelmen

Fløystad

70 Ti ng

Valsøybotn

65

o Tr

Røvik

E39

929

E39

straum

55

Knippelfjellet

Dyrstolan

Engan

Halsa

E39 Kane-

Aspøya

tunnelen

Hogset Gjemnes

526

Kvisvik

629

SkålvikHalsafjorden

Valsøyfjorden

Valsøyfjord

Liabøen

n rde

Kvalvåg

Frei

Bruhagen

fjo lsa Ha

Rensvik

E39

Ruten

Vormstad

© Statens Kartverk. Produsert av Robert Sørlie

Bremsnes

Hoston

280

Åmotsdalen

1391

1058

1524 1676

Drivdalen

Driva

Drivstoggo

7,5 km

Storvollen

TROLLHEIMSVEIEN

Nordlandet Kristiansund lufthavn Kvernberget

Rodal

Arasvikfjorden

Vinjefjorden

SUNNDAL • SURNADAL • RINDAL

Stavneset

Øksenvågen

Sunndal Surnadal Rindal lokalguide 2016 norsk versjon  
Sunndal Surnadal Rindal lokalguide 2016 norsk versjon  
Advertisement