Page 1

CYKELGUIDE FÖR MALUNG-SÄLEN

en

v la de

CYKLA


en del av Malung-Sälen är Dalarnas mest företagsamma kommun och vi är norra Europas största turistdestination. Under snötäcket väntar en oförglömlig sommar. Ett svenskt original med anor från Gustav Vasas tid mixat med dalahästar, storslagna evenemang och lustfyllda upplevelser. Cykling i sommarfjäll är något som är galet roligt. Om ni inte testat att cykla i en bikepark, gör det! I sommar bjuder vi på extra skönt flyt både på fjället, i bikeparken och på landsvägarna för att inte tala om våra vidsträckta skogsbilvägar som erbjuder en fantastisk variationsrik upplevelse mil efter mil. Ta med hela familjen eller kompisgänget på en tur där allt från cyklar, boende, middag och frukost till plåster ingår. Och alla kan cykla på sin egen nivå, våra banor och leder är byggda både för experter och för nybörjare, utför som på tvären, för stor som liten. Varmt välkomna att pröva era hjul i Malung-Sälen i sommar!

Hitta rätt led för dig

Alla leder inom Biking Dalarna är klassificerade enligt samma standard. Det innebär att en blå led i Säfsen ska vara ungefär lika svår eller lättcyklad som en blå led i Sälen. För dig som cyklist innebär det att du kan känna dig säker på att det inte dyker upp överraskningar längs leden som du inte är redo för. Färgkoderna följer samma princip som i svenska slalombackar där grönt är lättast och svart är svårast.

2

XC

DOWNHILL

LEISURE

ROAD

Lättcyklad led på grusvägar eller breda stigar

Lättcyklad led utan svåra hinder med svag lutning

Kort och lättcyklad tur i flack terräng

Kort och lättcyklad tur i flack terräng.

Som grön men med stora inslag av lättcyklade stigar

Som grön men med inslag av enklare hopp och doserade kurvor

Längre än grön och med större höjdskillnad

Längre än grön och med större höjdskillnad

Som blå men med stora inslag av teknisk stig och större stigningar

Som blå men med stora inslag av hopp och andra hinder

Dagstur som kräver matstopp och viss planering

Längre tur med stora höjdskillnader

Stora inslag av mycket tekniska sektioner, hopp, branta backar, rötter och stenar

Stora inslag av höga hopp, drops, stenkistor och mycket branta partier

Flerdagarstur som kräver bra utrustning och god planering

Heldagstur med mycket stora höjdskillnader

Introduktion


Särna, Idre 20 km

Älvdalen

Norrpil

Trysil

Cykelcentral Lindvallen Rörbäcksnäs

Sälen

Vasaloppsstarten Elverum

Mora, Älvdalen Kläppen

Lima

Mora

Malung

Vansbro

Torsby

Hos de lokala turistbyråerna i Malung-Sälen kan du få hjälp med att hitta cykleluthyrare, verkstäder, guider, försäljare, utflyktstips och mycket annat! Turistbyrån i Sälen

Hagfors

Äppelbo

Tel: +46 (0)280-187 00 Webb: visitmalungsalen.com

Turistbyrån i Malung Tel: +46 (0)280-186 00 Webb: visitmalungsalen.com

visitmalungsalen.com

3


LI N DV AL LE N När det är sommar finns det tid att upptäcka en helt ny sida av Lindvallen. Det är härligt att uppleva fjällvärlden från cykelsadeln med frisk luft i lungorna. Och alla kan cykla på sin egen nivå, våra banor och leder är byggda både för experter och för nybörjare, utför som på tvären, för stor som liten. Lindvallens crosscountrycykling består till stor del av fina grusvägar, skogsvägar och stigar i olika svårighetsgrader och karaktär. Här finns cykling som passar alla i familjen. Ledsystemet bjuder på kortare och enklare turer för att komma igång såväl som tuffare alternativ i fjällmiljö. Ledcentralen är belägen vid Snötorget.

4

Lindvallen - en del av Biking Dalarna

SkiStarshop – cykelhyra och cykelservice På SkiStarshop Gustavtorget kan du hyra det mesta i cykelväg. Här finns cyklar för downhill, cross country, landsväg, cyclocross, barn och junior. Fullsorterade verkstad som utför service på cyklar samt har försäljning av reservdelar och tillbehör. Skyddsutrustning finns självklart att hyra och köpa.

Cykling för barnen

För de minsta cyklisterna finns bl a en downhillbana med låg hastighet, en lätt hopplinje och olika spänger att öva balans på. Många lätta utmaningar som gör det roligt att lära sig att cykla!


Stensjön

Café

Vandringsled Stensjön 1,5km

Herr Melin Charter

Pipeline li Rosa leden Hugin

Sherpa

Transportled till och från Hugin

Äventyrsbad, FlowRider®, Saunavärld, Spa, O´Learys, Wayne´s Coffee, bowling, bio, träningscenter, shopping m.m.

Kråkan XC 1,3km

Pink Park Skate Area

Valles cykelland med downhillbana Våfflan Northshore

XC ledcentral, Valles cykelland, cykeltvätt

P

P

Gustav III stollift ce

P

on

ICA

P

P

P P P

Höghöjdsbana öghöjdsbana Levande Fäbod våffelstuga, café

Statoil

Boende Lindvallen

Gustav III stollift, start Sälen* Bike Park *OBS! Ingen lift från Snötorget.

1. Bruna byn 2. Röda byn 3. Fjällbyn 4. Gula byn 5. Blå byn

6. Kopparbyn 7. Vintergatan 8. Vasabyn 9. Söderåsen 10. Gröna byn

11. Dalbyn 12. Timmerbyn 13. Snötorgets lägenheter 14. Ski Lodge 15. Ski Lodge Village

Sälen Bikepark ligger i Gustavbacken. Cykeln tar du med dig upp i liften. Här finns leder för barn, nybörjare men även för de som söker en större utmaning.

Cykeltyp Downhill Karaktär Maskingrävd led som passar alla. Snäll lutning, sköna velodromkurvor, hopp och några avstickare av olika karaktär.

Pipeline Cykeltyp Downhill Karaktär Något snabbare än Rosa Leden men passar fortfarande både nybörjaren och den mer avancerade åkaren.

Herr Melin Cykeltyp Downhill Karaktär Maskinbyggd ”single track” som är ca 1m bred. Leden innehåller hopp, stendrop och doserade kurvor för ett skönt flow.

Charter Cykeltyp Downhill Karaktär Maskingrävd led med fart, hopp och flow. För den mer avancerade cyklisten. Startar tillsammans med Herr Melin.

Sherpa Cykeltyp Downhill Karaktär En Teknisk krävande led som är bitvis brant singeltrack med fjällterräng, rötter och sten som underlag.

Hugin Cykeltyp Downhill Karaktär Kort singeltrack med fjällterräng som underlag med mycket sten och rötter.

Cr på oss nä Co st u a nt si ry da

Rosa leden

bikingdalarna.se

5


LI N DV AL LE N Experium / Ski Lodge, Lindvallen 0

200

400 m

Eljusspåret, 4.5km

Cykeltyp Cross Country

Underlag Asfalterat, grusat motionsspår och stig Karaktär Teknisk enkel cykling, men den kuperade banan kan vara bitvis medelsvår.

Underlag Asfalts- & grusväg Karaktär Vägcykling genom fin natur och med en riktigt tuff avslutning.

Åsarna, 6km

Hemfjället, 24km

Cykeltyp Cross Country

Cykeltyp Cross Country

Underlag Asfalterat, grusat motionsspår och stig Karaktär Kuperad bana med en del inslag av maskingrävda partier, fart och härliga kurvor.

Underlag Grusväg och vandringsled Karaktär Vacker fjällcykling längs vandringsleder med milslång utsikt. Cykingen är bitvis mycket teknisk med steniga och blöta partier. Det är rekommenderat att ta Gustavliften upp till toppen.

Kråkan, 1.3km Cykeltyp Cross Country Underlag Grävd stig Karaktär Snabb sprintbana med tekniska partier, klättring och doserade kurvor. Leden är en singletrack som passar både nybörjare och avancerade cyklister.

Östfjället, 10km Cykeltyp Cross Country Underlag Asfalts- & grusväg och vandringsled Karaktär Teknisk enkel cykling med bitvis krävande stigning.

6

Hällaturen, 39km

Cykeltyp Cross Country

Lindvallen - en del av Biking Dalarna

Fjällrundan, 21km Cykeltyp Cross Country Underlag Grusväg och vandringsled Karaktär Teknisk avancerad fjällcykling längs vandringsleder. Lättcyklat från Högfjällshotellet till Östfjällsstugan. Det är rekommenderat att ta Gustavliften upp till toppen.


Experium / Ski Lodge, Lindvallen 0

2

4 km

bikingdalarna.se

7


RÖ RB ÄC KS N ÄS

Siktån, 2km Cykeltyp Cross Country Underlag Stig och traktorväg Karaktär Lätt led för de yngsta eller för de som inte är så vana. Blandning av stig och traktorväg.

Byrundan, 10km Cykeltyp Cross Country

Den lilla byn med den stora cyklingen. Rörbäcksnäs är en liten by som ligger 35 km väster om Sälen på gränsen mot Norge, Här finns fantastisk cykling på fina och välmarkerade stigar. I Rörbäcksnäs har man sedan sommaren 2007 genomfört en satsning på cross country leder för mountainbike, målet har varit att kunna erbjuda rolig och snabb cykling på bra skyltade leder som de flesta MTB åkare ska kunna klara av och trivas på. Alla leder består till största delen av stigar. Säsongen sträcker sig normalt från mitten av maj till mitten/slutet av oktober. Lederna utvecklas hela tiden med nya alternativ, för att få flera att prova på mountainbike.

Näsingen, 19km Cykeltyp Cross Country Underlag Stig och traktorväg Karaktär Lättcyklad led som anses vara perfekt för cykelvasa träning. Går mest på grus- & traktorväg och även lättåkt stig.

Högåsen, 3km Cykeltyp Cross Country Underlag Stig Karaktär Kort teknisk led, kanske inte så lätt om man är helt ny på mountainbike.

Kalugapasset, 15km Cykeltyp Cross Country

Lederna utgår från skolan mitt i Rörbäcksnäs by, utom två leder som startar på Hundfjället och går mot Rörbäcksnäs. Vid ledcentralen finns tillgång till cykeltvätt och uthyrning inom bekvämt avstånd.

Underlag Mest stig Karaktär En helt fantastisk slinga med snabb, flowig och helt underbar singletrack.

Cave Outdoor - Butik & cykelhyra

Cykeltyp Cross Country

Komplett butik för cyklisten. Här kan du hyra cyklar och tillbehör samt tvätta din cykel.

8

Underlag Stig och traktorväg Karaktär Den ursprungliga Rörbäcksnässlingan, som nu är förlängd. En lättcyklad snabb och lättåkt led med mix av underlag.

Rörbäcksnäs - en del av Biking Dalarna

Vallsjörundan, 32km Underlag Stig, traktor- & grusväg Karaktär En rolig, varierad och välbyggd slinga i absolut toppklass.


Rörbäcksnäs skola 0

0.5

1 km

bikingdalarna.se

9


RÖ RB ÄC KS N ÄS

”Några av Sveriges

skönaste stigar finns i Rörbäcksnäs.” - Mountainbike i Sverige

Rörbäcksnäs - Hundfjället, 18km Cykeltyp Cross Country Underlag Stig och grusväg Karaktär Anslutningsled till eller från Hundfjället med fina vyer.

Skogsätraleden, 6km Cykeltyp Cross Country Underlag Stig Karaktär Svår led i fjällterräng med inledningsvis kraftig stigning och sedan krävande utför.

Cykeltävling i Rörbäcksnäs

Sommaren 2016 återvänder O-Ringen till Sälenfjällen och denna gång med MTB-O, en cykeltävling som äger rum i Rörbäcksnäs.

10

Rörbäcksnäs - en del av Biking Dalarna


Hemköp, Tandådalen Trollskogen, Hundfjället 0

1

2 km

bikingdalarna.se

11


BY SÄ LE N Från centrala Sälen når du fin cykling i alla riktningar, vare sig du är ute efter landsvägsturer, leisure cykling eller cross country. I Sälen by hittar du till exempel landsvägscykling på nästintill bilfria vägar i helt underbar fjällmiljö. De flesta lederna i Sälen by har flexibla start- & målpunkter, vilket gör att du kan starta i vilken ände du vill.

King of the Hill, 13km Cykeltyp Cross Country Underlag Asfalts- & grusväg Karaktär Teknisk enkel led med krävande klättring mot toppen som startar vid norra bron i Sälen by. Leden är skyltad enkel väg och målet är toppen av Lindvallen.

Versjörundan, 35km Cykeltyp Cross Country Underlag Grusväg Karaktär En rundtur genom genuina dalaskogar. Leden ansluter till Cykelvasaleden.

12

Sälen by - en del av Biking Dalarna

Broarna runt Sälen, 6-10km Cykeltyp Lesure Underlag Asfalt Karaktär Teknisk enkel led med lätt kupering. Broar finns i Högstrand, Sälen, Transtrand Torgås och Lima. Exempelsträckor: Sälen - Transtrand tor 18km, Sälen - Torgås tor 44km, Högstrand - Lima tor 73km

Tour de Rörbäcksnäs, 85km Cykeltyp Road Underlag Asfalt Karaktär Vägcykling genom fin natur i fjällmiljö och med många höjdmeter att klättra. Denna tur går runt den södra delen av Sälenfjällen.

Giro di Stöten, 85km Cykeltyp Road Underlag Asfalt Karaktär Vägcykling genom fin natur i fjällmiljö och med många höjdmeter att klättra. Denna tur går runt den södra delen av Sälenfjällen.


Olnispag책rden 0

2.5

5 km

bikingdalarna.se

13


VA SA LO PP SA RE NA N Här har många, många tusen skidåkare stått och stampat innan starten till Vasaloppet går. Numera är det även startområde för Sveriges i särklass största mountainbiketävling, Cykelvasan. Härifrån kan man antingen ge sig ut och cykla Cykelvasaleden eller testa tuffare XC cykling från Tjärnhedens IP. Det går fint att göra sina egna turer baserat på led och asfaltsvägar som transport tillbaka, eller så ordnar man skjuts och cyklar hela leden i ett svep. Här finns även Tjärnhedsrundan som ligger ett stenkast från Vasaloppsstarten, en tuff led med mer tävlingskaraktär.

Tävla i fädernas spår, Cykelvasan

Cykelvasan lockar både motionär och elit, och även ungdomarna har fått ett eget lopp, UngdomsCykelvasan. Det ordinarie loppet, Cykelvasan 90, som passerar alla de kända Vasaloppskontrollerna från Sälen till Mora äger rum under augusti.

14

Vasaloppsarenan - en del av Biking Dalarna

Cykelvasaleden, 90km Cykeltyp Cross Country Underlag Grusväg och stig Karaktär Den klassiska sträckningen Sälen till Mora! Inleder med mycket grusväg och övergår sedan mer och mer mot stigcykling närmare Mora. Den är markerad med gröna markeringar på träd och stolpar. Vasaloppets egna markeringar på denna led.

Tjärnhedsrundan, 8km Cykeltyp Cross Country Underlag Stig Karaktär Tuff och Teknisk stigcykling med mycket klättring som verkligen kräver att man cyklat Cross Country förut.


0

200

400 m

Vasaloppsstarten 0

2.5

20 km

bikingdalarna.se

15


KL ÄP PE N Är du mer av en cross countryåkare och tar hellre längre turer med lite lugnare tempo? I Kläppen finner du flertal leder som passar för hela familjen. Passa på att stanna vid någon av våra slogbodar som passar bra till fikapauser. Bo direkt på anläggningen med närhet till lederna direkt på morgonkvisten.

Älvslingan, 6,5km Cykeltyp Cross Country Underlag Grusväg, gräs och stig Karaktär Flack och lättcyklad led som startar vid Kläppentorget och går över ängarna och genom skogen intill älven för att sedan gå tillbaka längs med banvallen. Strax innan leden vänder finns en slogbod som är ett trevligt utflyktsmål.

16

Kläppen - en del av Biking Dalarna

Gusjöslingan, 4km Cykeltyp Cross Country Underlag Grusväg och stig Karaktär Lättcyklad och delvis flack led som har tekniska partier. Startar vid Kläppentorget och går längs ett naturskönt område intill älven för att sedan gå vidare på en fin slinga genom skogen.

Örebäcksleden, 11km Cykeltyp Cross Country Underlag Stig, grusväg och asfalt Karaktär En något svårare led med en del uppför i början, annars ganska lättcyklad. Leden startar vid Kläppentorget och tar dig via första delen av Gusjöslingan och sedan vidare via grus- och asfaltvägar och stigar genom bla liftanläggningen och Kläppens gamla downhillbanor.


Kl채ppen v채lkomstcenter 0

0.5

1 km

bikingdalarna.se

17


LI M A Lima började bygga sina leder 2013, och har sedan dess expanderat för varje år. Till exempel Eilab slingan som är en delvis grävd lekbana avsedd för de yngre, och en 14 km led över Rostberget. Starten vid Äråbadet i Lima nära riksväg 66 är lätt att hitta till. Lederna går i varierad terräng genom kulturlandskap och skog. Äråbadet har en 25 m uppvärmd simbassäng och ett naturbad, bastu, duschar och omklädningsrum samt möjlighet till cykeltvätt. I Lima finns service som livsmedelsaffär, restaurang, bensinstation, bank och flera olika logialternativ. Lederna har skyltats av cyklister från Lima MTB med hjälp och bidrag från Lima Besparingsskog, Lima IF och lokala företagare och ingår i samarbetsprojektet Biking Dalarna.

Anslutningsled samt led, Tour de Rörbäcksnäs, 103km Cykeltyp Road Underlag Asfalt Karaktär Anslutningsleden är 18km som sedan ansluter till ordinarie Tour de Rörbäcksnäs, som är 85km. Vägcykling genom fin natur och med en del krävande backar.

18

Lima - en del av Biking Dalarna

EiLAB Slingan, 500m Cykeltyp Alla Underlag Stig och grävd bana Karaktär Delvis grävd bana med docerade kurvor och hinder. Teknik- & lekslinga.

Ärnäs, 7km Cykeltyp Cross Country Underlag Grusväg och stig Karaktär Kortare variant av Heden-leden som går på lättåkta stigar och skogsvägar. Inga långa backar.

Heden, 13km Cykeltyp Cross Country Underlag Grusväg och stig Karaktär Leden med några riktigt fina singletrack partier som erbjuder lite mer utmanande åkning med rejäla stigningar och fartfylld utförsåkning.

Simonssons Rör leden, 13km Cykeltyp Cross Country Underlag Asfalt, grusväg och singletrack Karaktär Kuperad bana med stor andel stig/ singletrack och en fantastisk utsikt över dalgången från Rostberget. Limas mest utmanande led, som är bitvis krävande.


Ă„rĂĽbadet 0

0.5

1 km

bikingdalarna.se

19


M AL U N G Cykelmöjligheterna i Malung är oändliga, men för att göra det enkelt för dig som besöker vårt område så har vi plockat ihop några förslag på olika slags cykling. Här finns något för den våghalsige, för den naturintresserade och givetvis för den som bara vill glida fram på två hjul genom byarna längs Västerdalälven.

Forsrundan, 22km Cykeltyp Road Underlag Asfalt Karaktär Leden sträcker sig runt Malungsfors från Malung runt Västerdalälven.

Yttermalungsrundan, 31km Cykeltyp Leisure Underlag Grus och asfaltsväg Karaktär Leden sträcker sig runt Yttermalung från Malung runt Västerdalälven.

20

Malung - en del av Biking Dalarna

Kruthusrundan, 19km Cykeltyp Cross Country Underlag Mest stig Karaktär En helt fantastisk slinga med snabb, flowig och helt underbar singletrack.

Byråsturen, 13km Cykeltyp Cross Country Underlag Grusväg, stig och vandringsled Karaktär Kuperad led som kan vara tuff även för den vana cyklisten. Väl på toppen så bjuds man på en fantastisk utsikt över Malung.

Hälsoturen, 6km Cykeltyp Leisure Underlag Grus och asfaltsväg Karaktär Cykla fram på bekväma underlag längs Västerdalälven med möjligheter för pauser vid till exempel friggebodarna vid älven.


Malungs Camping 0

2

4 km

bikingdalarna.se

21


TY N GS JÖ Upplevelserika cykelturer genom det vidsträckta område som kallas Tiomilaskogen i Malungs finnmark. Cykla längs karaktäristiska sjöar och vackra skogar. Terrängen är kuperad och på några ställen finns utmanande backar, cykelerfarenhet är därför önskvärd. Här cyklar man på asfalt- och grusvägar med lite trafik längs vägarna.

Cykeltyp Leisure Underlag Grus- och asfaltsväg Karaktär Kuperad rundan som har några utmanande backar. Besök Stora Stenen, Sveriges största flyttblock, 400 m3

Grundrämmen, 9km Cykeltyp Cross Country

Cykelcentralen är belägen vid Tyngsjö Vildmark, Stugby & Camping. Här finns tillgång till cykeltvätt, logi, kaffestuga, dusch och även cykeluthyrning samt reparationsmöjligheter.

Underlag Grusväg och stig Karaktär Kuperad led runt sjö Grundrämmen med vacker utsikt över sjöarna. Även möjligt att besöka vattenfallet.

Lederna består till största delen av asfalt och grusvägar. Säsongen sträcker sig normalt från mitten av maj till mitten/slutet av oktober.

Cykeltyp Leisure

Här garanteras du lugn och ro i genuin och orörd natur med tillgång till höga toppar med vackra utsikter.

22

Stora stenen, 29km

Tyngsjö - en del av Biking Dalarna

Korpfjället, 35km Underlag Grus- och asfaltsväg Karaktär Leden har branta backar och går via vindkraftparken Korpfjället. Från höga höjder har man fantastisk utsikt över skogarna och sjöarna. Nästan ingen bebyggelse finns att upptäcka.


Tyngsjรถ Vildmark 0

0

1

1

2 km

2 km

bikingdalarna.se

23


SäfSen • falun • Rättvik • MORa • Sälen • idRe

Sveriges cykelcentrum

Biking Dalarna är ett samarbete mellan sex destinationer i Dalarna som erbjuder en högkvalitativ cykelupplevelse med gemensam ledgradering och välmarkerade leder. I anslutning till lederna finns det självklart bra kringservice i form av cykeltvätt och dusch, samt möjligheter att hyra cykel, bo och äta. Flera av destinationerna kan även erbjuda teknikområden för barn. Välkommen till Biking Dalarna!

www.bikingdalarna.se

Cykelguide för Malung-Sälen, Biking Dalarna 2015  

Komplett cykelguide för Malung-Sälen innehållande kartor, ledbeskrivningar, bilder och svårighetsgraderingar. Complete cylcingguide for Mal...

Cykelguide för Malung-Sälen, Biking Dalarna 2015  

Komplett cykelguide för Malung-Sälen innehållande kartor, ledbeskrivningar, bilder och svårighetsgraderingar. Complete cylcingguide for Mal...

Advertisement