Page 1

18 KM

MAASEIK

AN

BOSLA

SIEMEN

NAAL NATIO AN LA PARK

SLAAN

STOKKEM

1

LANKLAAR

i

LLAAN

ZETE

4

stra

at

LAA

Dr ee f

Sint-

URMOND

NIJV

N

STEIN ho ve n

W

NA

AR

M az en

EG

P

LEUT

ERH

P

ELAA

EISDEN

EN

8

EIDS

GINN

P

IN KON

ST E

Pauwengraaf

N

Louis Mercierlaan Europaplein

raa

t

55

Heufkensweg

PARKING DE STATIE

5

Sint-Pietersstra at

N

ELAA

6

at

rsst

P

stra

Dr ee f

iesk ens

Piete

Gen

RIJ

GINN

KOLENMIJN LIMBURG-MAASLAAN

IN KON

M Jo ari sé e st ra a

t

P

50

P

KSW EG

n aa

l

je

an st Ka

7

Mole n

Dre ef

PARKING SINT-BARBARA

Kerkhofstraat

P

MEESWIJK

3

2

AS

9

RIJKSWEG

KOLENMIJN LIMBURG-MAASLAAN

60 J. S M

10

VUCHT

AN

KO N

IN

G

RIJKSW

EG

EET SLA

PARKING CAMPING SALAMANDER

AL

BE

RT L

AA

N

RI

NG

LA

AN

P

MAASBAND

56

KO N

11

IN

G

AL

BE

M

EE

RT L

AA

TS L

ONTSLUITING

J. S

N

AA

N

SWEG

GEN K/ BRU SSEL

57

BA A

N

RIJKSWEG

MECHELEN-AAN-DE-MAAS

RIN

OU

DE

GL

12 De

ken

Be

DO

rna

KT

rdst

AA

N

ER

raa

t

EN

HA UB

EN

AK

LA

AN

MEERS

13 t

WE GN

NG

51

ENE

UTH

E314 KOTEM

Kikm

olen

PARKING CAMPING KIKMOLEN

61

AR ZUTE

t

WEG NA

stra at

He irst raa

14

P

AA

He irst raa

E314

RIJKSWEG

NDAAL

AT

TRA TES GRO

ELSLOO

Heir st

raat

BOORSEM

G WE

EN

OL DM

WIN

t

a ra st

de

i we ge

n La

OPGRIMBIE

REKEM

UIKHOVEN

52 Sch

oo

rst ra

at

15

16

GEULLE

laan

ossens

r Go Pastoo

P

53

NEERHAREN

LEGENDE

MAASTRICHT 16 KM

i

Visit Maasmechelen

10

Mechelse Heide

1

Terhills Cablepark

11

Zandloperpad

2

Maasmechelen Village

12

Kajak

3

Molen “Nieuw Leven”

13

Carnavalsmuseum

4

Connecterra

14

Kikbeekbron

5

Kasteel Vilain XIIII

15

Veerponten

6

Het Kruinenpad

16

Landbouwmuseum “De Nostalgie”

7

Museum van de Mijnwerkerswoning

8

Shoppingcenter M2

50

Fietsknooppunt

Shoppingzone Pauwengraaf

P

Parking

9

Visit Maasmechelen Zetellaan 35 3630 Maasmechelen Telefoon 0032 89 769 888 visit@maasmechelen.be www.visitmaasmechelen.com

welkom in maasmechelen


Rivierpark Maasvallei Het Kruinenpad

6

Vanaf de dijk van de Zuid-Willemsvaart vertrek je voor een unieke belevenis op letterlijk hoog niveau. Het Kruinenpad loopt tussen de boomtoppen als een echte luchtbrug in het mijnverzakkingsgebied. Vanop dit unieke spoor ben je de bevoorrechte getuige van de merkwaardige gevolgen van mijnverzakkingen. Maar ook tussen de bomen kom je met al die vogels en insecten ogen te kort. Knooppunt 55-48 Vrije toegang Bereikbaar via Kerkhofstraat z/n Eisden-Dorp (Maasmechelen)

Recreatie Terhills Cable Park

Wegwijs in Maasmechelen

Toeristisch plan

De Maas is de levensader van het Rivierpark Maasvallei. Ze boetseert er het typische landschap en in haar bedding leven planten en dieren die nergens anders voorkomen. Talloze watervogels, vlinders, libellen, wilde bijen en bijzondere bloemen en kruiden vinden er een plekje. Zelfs de bever bouwt er opnieuw zijn burchten. Veeleisende soorten zoals de otter en de visarend worden verwacht. Je ontdekt dit unieke ecosysteem te voet of met de fiets.

Rivierpark Maasvallei Kasteel Vilain XIIII met landschapspark

Nationaal Park Hoge Kempen De zes toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen vormen elk een ideaal vertrekpunt voor jouw avontuur. Hoewel ze je alle zes welkom heten en op pad helpen in en om het Nationaal Park, zijn ze toch erg verschillend. Elke poort gunt je een andere blik op het Nationaal Park. Zo beleef je het zes keer anders! Iedereen vindt hier zijn gading: wandelen, fietsen, mountainbiken, paardrijden of gewoon zorgeloos genieten. Het Nationaal Park Hoge Kempen zal ook jou betoveren.

Nationaal Park Hoge Kempen Toegangspoort Connecterra

In waterskipark Terhills Cablepark leer je waterskiën, wakeboarden en kneeboarden of relax je aan het water. Terhills Cablepark is open vanaf de paasvakantie tot de herfstvakantie.

Rivierpark Maasvallei

Deel je mooiste momenten op

5

Het kasteel kreeg zijn huidige vorm in de 18de eeuw toen Lodewijk XIV aan de mergelstenen elementen uit de 15de en 16de eeuw classicistische kenmerken toevoegde. Burggraaf Vilain XIIII legde in de 19de eeuw een Engels landschapspark aan. Het relatief goed bewaarde park strekt zich uit tussen het kasteel en de Maas en gaat prat op een lange geschiedenis. Je treft er een zeldzame bomencollectie aan die de burggraaf vermoedelijk meebracht van zijn buitenlandse reizen.

Nationaal Parklaan 5, 3650 Dilsen-Stokkem T +32 (0) 473 77 91 46 www.terhillscablepark.be

Erfgoed - Het Museum van de Mijnwerkerswoning

7

Het Museum van de Mijnwerkerswoning, een tweewoonst uit 1925, vind je in het hart van de oude tuinwijk. Dit museum neemt je mee naar het leven van de mijnwerkers in de jaren 30. De typische meubels en behang, specifieke verfen schildertechnieken, een krakende radio en een originele stroomverdeler geven je een goed beeld van het dagelijkse leven van de mijnwerker.

Shopping Shoppingcenter M2

8

4

Nationaal Park Hoge Kempen Toegangspoort Mechelse Heide

Deze fraaie galerij is een pareltje van lichte en luchtige architectuur vol speelse details. Het is er aangenaam flaneren, zeker als het buiten guur en nat is. Charmante boetiekjes, knusse cafés en gezellige restaurants wisselen elkaar af. Koninginnelaan 115, 3630 Maasmechelen www.m2shoppingcenter.be Gratis Parking

Erfgoed Landbouwmuseum De Nostalgie

16

Maak kennis met het zware maar tegelijk mooie (boeren) leven van vroeger. Je vindt in dit bijzondere museum enkele oude landbouwvoertuigen, gereedschappen en voorwerpen die vroeger op het land of in het huishouden werden gebruikt.

10

De Mechelse Heide is de toegangspoort bij uitstek om al wandelend het gebied te verkennen. Vanaf midden augustus tot midden september tovert de bloeiende heide dit landschap om tot een paars schilderij. In tegenstelling tot de andere toegangspoorten vind je hier geen bezoekersonthaal. De natuur spreekt voor zich!

Pastoor Goossenslaan 29, 3630 Maasmechelen T +32 (0) 477 67 52 12 Alleen open op afspraak

Erfgoed Molen Nieuw Leven Meeswijk

3

Deze halfopen standaardmolen uit 1801 behoorde tot het domein van de familie Vilain XIIII. Hij werd al in 1945 als monument beschermd en is één van de oudste windmolentypes. Na een grondige restauratie in 1995 geeft de molen nu twee keer per maand het beste van zichzelf. Molenstraat z/n, 3630 Maasmechelen Elke 1ste en 3de zondag van de maand van 14u tot 18u Ook op Erfgoeddag en Open Monumentendag.

Rivierpark Maasvallei Veerponten 11

Specifiek voor mindervaliden is er een zandloperpad met belevingselementen. Dit rolstoelpad van 1,5 km doorheen de voormalige zandgroeve toont de verschillende biotopen van het Nationaal Park. Een mini-Nationaal Park zeg maar. Een vogelkijkwand, een vlonder en enkele fysieke uitdagingen maken het nog leuker. Kinderen kunnen dan weer naar hartenlust ravotten op een zandduin of in het speelbos. Joseph Smeetslaan 280, 3630 Maasmechelen Schuilhut met info www.mechelseheide.be Gelegen aan fietsknooppunt 60

14

De Kikbeekbron is een 3 km2 groot deelgebied van het Nationaal Park dat voornamelijk bestaat uit een voormalige grind- en zandgroeve, heide en verlaten akkers. Vanuit deze groeve ontspringt de Kikbeek. Hier wordt geëxperimenteerd met Noorse Fjordenpaarden die in half-wilde toestand, grazend meer variatie aanbrengen in de heide. Camping Kikmolen / Aen ’t Venne Kikmolenweg 3, 3630 Maasmechelen

2

Zetellaan 100, 3630 Maasmechelen www.maasmechelenvillage.com Gratis Parking

Tussen knooppunt 56-50 Instapplaats: Dreef 148, 3630 Maasmechelen Vrije toegang (enkel kasteeltuin te bezoeken)

Bezoekersonthaal Connecterra Zetellaan 54, 3630 Maasmechelen www.connecterra.be Gelegen tussen fietsknooppunt 55 en 60

Kikbeekbron

Shopping Maasmechelen Village

In dit merkendorp beleef je een unieke shoppingervaring. Je haalt je hart op in stijlboetieks die hun collecties van afgelopen seizoen aanbieden tegen outletprijzen. Voor buitenkansjes moet je beslist in Maasmechelen Village zijn.

Marie Joséstraat 3, 3630 Maasmechelen Openingsuren: van april tot september op zaterdag en zondag van 14u tot 18u en van oktober tot maart op zondag van 14u tot 18u Inkom: vrije toegang

Laat je in Connecterra verrassen door een bijzonder stukje natuur in Vlaanderen. Waar meer dan 31 jaar geleden de steenkoolmijn van Eisden nog op volle toeren draaide, fladderen nu de zeldzaamste vlinders. Je ervaart een verrassend landschap van ‘bergen en meren’ en beklimt hoge toppen met spectaculaire panorama’s! Connecterra behoort tot het recreatiegebied Terhills!

zandloperpad

1

15

De Maas vormt geen obstakel voor een fietstocht over de grens. Veerponten verzekeren een vlotte overtocht. Het fietsroutenetwerk in Nederlands-Limburg is een beetje anders, maar de routes sluiten naadloos aan op de Belgische fietspaden. Meer informatie en dienstregeling kijk op www.rivierparkmaasvallei.eu/nl/veerpontjes Voet- en fietsveer Jung Aanlegplaats: vernieuwde dijk Uikhoven, 3630 Maasmechelen Aan fietsknooppunt 52

Shopping Pauwengraaf

9

Dit dynamische kruispunt van winkels, cafés en restaurants ligt in het bruisende handelshart van Maasmechelen.

Euregio De Euregio is het gebied waar België, Nederland en Duitsland samenkomen. Maasmechelen vormt het kloppend hart van die regio. De historische centra van Maastricht, Aken en Hasselt liggen slechts op een boogscheut van elkaar verwijderd.

Bereikbaarheid Met de wagen Gps-coördinaten: 51°00’08,36’’N / 5°42’21,62”O Per trein/bus Vanuit België: Neem de trein met als eindbestemming Genk Station. Daarna stap je op bus 45 van De Lijn richting Maaseik (niet richting Maastricht). Je komt aan op enkele stappen van ons kantoor. Vanuit Nederland: Neem de trein met als bestemming Maastricht Station. Daarna neem je bus 63 van De Lijn richting Maasmechelen Bloemenlaan (eindhalte). Hier stap je over op bus 64 richting Eisden - Maasmechelen.

Visit Maasmechelen Zetellaan 35, 3630 Maasmechelen T +32 (0) 89 76 98 88 visit@maasmechelen.be www.visitmaasmechelen.com

Veerpont Autoveer Hoal Euver Aanlegplaats: Palmenhofweg, Molenveld, 3630 Maasmechelen Aan fietsknooppunt 50

Erfgoed – Carnavalsmuseum

13

Dit vrolijk museum belicht de geschiedenis van het carnaval in Maasmechelen. De uitgebreide collectie omvat een waaier aan attributen, foto’s, affiches, afbeeldingen en beeldige kostuums. Op de bovenverdieping vinden doe-activiteiten plaats voor kleuter-, basis- en secundair onderwijs. Een museum waar je gegarandeerd goedgemutst naar buiten stapt. Deken Bernardstraat 7, 3630 Maasmechelen Enkel op afspraak voor groepen

Openingsuren Hoogseizoen april t/m september: maandag tot vrijdag, van 9u tot 17u zaterdag, zon- en feestdagen, van 9u tot 16u Laagseizoen oktober t/m maart: maandag tot vrijdag, van 9u tot 16u zaterdag, zon- en feestdagen, van 9u tot 13u Gesloten op 25/12 en 01/01

Profile for Visit Maasmechelen

Toeristisch Plan Maasmechelen  

Bestel de papieren versie door een mail te sturen naar visit@maasmechelen.be tezamen met je contactgegevens.

Toeristisch Plan Maasmechelen  

Bestel de papieren versie door een mail te sturen naar visit@maasmechelen.be tezamen met je contactgegevens.

Advertisement