Page 1

Pr og

ra m

ii

zl

et

a

Regija Centralna Slovenija


Poštovani! Slovenija je privlačna turistička destinacija koja je nadasve pogodna za kraće vikend izlete za zatvorene grupe. Posebice za vas, organizatore putovanja i izleta, pripremili smo zanimljive programe izleta koji se sastoje od tri dijela: počinju u u glavnom gradu Slovenije – u Ljubljani, koja se posljednih godina izrazito promijenila i postala pravi magnet za ljubitelje kulture, doživljaja i opuštenog ugođaja lijepoga grada uz rijeku. Programi se nastavljaju obilaskom turističkih točaka regije Centralna Slovenija koje su od Ljubljane udaljene samo nekoliko desetaka kilometara. Na samome rubu grada nalaze se brojne prirodne ljepote, bogata povijesna baština i iznova oživljeni dvorci sa svojim pričama… A na kraju dvodnevnog ili trodnevnog izleta možete u program uključiti još koji od poznatih slovenskih bisera: to može biti Bled, Postojnska jama, Piran ili Portorož… Ljubljanu svakako vrijedi posjetiti jer ima povijest, tradiciju, stil, umjetnost i kulturu te ugođaj – kako centralnoeuropski, tako i mediteranski. Oni koji nas bolje poznaju, svemu tome bi zasigurno dodali i pridjeve: višejezični i gostoljubivi. Spremni smo s vama podijeliti ono najljepše što doživljavamo u našoj svakodnevnici i potaknuti vas da otkrijete jednu od najmanjih i najšarmantnijih europskih prijestolnica – grad čije ime znači – »ljubljena«.

Upoznajte Ljubljanu – razgledanje grada Dvosatno razgledanje grada možete naručiti tijekom cijele godine. Osim redovitih, možete naručiti i drukčija razgledanja: • tematska razgledanja: Antička Ljubljana, Barokna Ljubljana, Ljubljana iz razdoblja Secesije, Plečnikova arhitektura, posjet botaničkom vrtu, itd. • vožnja brodićem po rijeci Ljubljanici (izvođenje ovog programa ovisi od vremenskih uvjeta) • u vrijeme adventa je osobit doživljaj i susret s Djedom Božičnjakom; zamislite samo, kako biste se proveli, kada bi vas po blagdanski ukrašenoj Ljubljani proveo osobno Djed Božičnjak … • turistički vlak povezuje centar grada i Ljubljansku tvrđavu, polazi iz Stritarjeve ulice svaki sat. Vožnja do tvrđave traje 15 minuta. Sa tvrđave se vlak vraća u Stritarjevu ulicu nakon 1 sata i 20 minuta. • panoramska uspinjača povezuje stari dio grada s brežuljkom kojeg krasi Ljubljanska tvrđava. Polazna stanica: Krekov trg

Informacije i naručivanje razgledanja Ljubljana Tourism, www.visitljubljana.si Kontaktna osoba: gospođa Alenka Štular T +386 1 306 12 30, E alenka.stular@visitljubljana.si

www.visitljubljana.si

Ljubljana


PLEČNIKOVOM BAŠTINOM Arhitekta Jože Plečnika svrstavamo među najpriznatije slovenske arhitekte. Najviše je stvarao u Ljubljani i Pragu, a mnoštvo njegovih djela možemo naći i drugdje, diljem Slovenije i nekadašnje Jugoslavije. Slovenci su izrazito ponosni na njegova djela jer je arhitekt koristio materijale iz lokalnog okruženja i surađivao s domaćim ljudima, a njegove su tvorevine pune simbolike. Tijekom posjetit ćemo brojne spomenike koje je Plečnik stvorio u glavnome gradu Ljubljani i okolnim mjestima.

1. dan Ljubljana–Črna vas–Trzin–Domžale U prijepodnevnim satima s lokalnim vodičem razgledamo znamenitosti Ljubljane. Obilazimo znamenitosti glavnoga grada s naglaskom na Plečnikovoj baštini: Tromostovje, tržnica, jedan od najstarijih mostova – Čevljarski most, Križanke i njegovo najznačajnije djelo Narodna in univerzitetna knjižnica – NUK. Nakon razgledavanja gradskih znamenitosti i jednosatnog odmora krećemo u Črnu vas na Barju na razgledavanje crkve Sv. Mihaela. Slijedi vožnja do Trzina i ručak u lokalnoj gostionici, a nakon toga, posjet crkvi Sv. Florjana s Plečnikovom opremom. U obližnjim Domžalama, obilazak crkve Uskršenja djevice Marije s Plečnikovim pjevačkim korom. Slijedi posjet galeriji Lenček, poznatoj po proizvodima od ukrasnih medenjaka i kvašenog tijesta. Mogućnost kupnje suvenira. Zatim slijedi razgledavanje Menačenkovog imanja koje odražava način života najmanje triju generacija seljačko-obrtničke obitelji. Večera i noćenje u obližnjem hotelu.

Sv. Mihael, Črna vas

Galerija Lenček

2. dan Domžale–Kamnik–dolina Kamniške Bistrice–Komenda– Mengeš Ujutro vožnja do Kamnika, jednog od najljepših srednjovjekovnih gradova u Sloveniji. Razgledanje glavnih gradskih znamenitosti: Mali dvorac, franjevački samostan i crkva Sv. Jakoba s Plečnikovom kapelom božjeg groba, Glavni trg, ulica Šutna. U staroj građanskoj Lectarovoj kući već više stoljeća njeguju svjećarsku i medičarsku tradiciju. Tu razgledamo muzejsku sobu s očuvanom svjećarskom radionicom, Plečnikovu obiteljsku sobu, radionicu ukrašavanja svijeća po Plečnikovim nacrtima. Slobodno za kavu i kupnju suvenira. Slijedi vožnja prema dolini Kamniške Bistrice te opuštanje kraj prirodnih znamenitosti: izvor, Veliki i Mali Predaselj te šetnja do dvorca kralja Aleksandra koji je nastao po Plečnikovim nacrtima. Slijedi ručak u obližnjoj gostionici. U poslijepodnevnim satima obilazimo crkvu Sv. Petra u Komendi gdje je Plečnik dizajnirao tabernakul i uredio crkveni trg, u Mengešu crkvu Sv. Mihaela s jednim od zadnjih Plečnikovih djela – krstionicu, a dvodnevni izlet zaključujemo s razgledavanjem zanimljivih proizvoda, koje po nacrtima Jože Plečnika danas još uvijek izrađuje mještanin Peter Krušnik. Zaključak s večerom na Mengeškoj koči. Najbolje vrijeme za izlet:

tijekom čitave godine

Trajanje izleta:

2 dana

Najmanji broj putnika:

5

Izvođač programa:

Agencija za šport in turizem Kamnik: www.kamnik-tourism.si

Lectarova kuća

Dvorac Jablje 3


ZELENI SVIJET NA PRAGU PRIJESTOLNICE U zelenom svijetu Kamniško-Savinjskih Alpa otkrivati ćemo prirodne i kulturne posebnosti geometrijskog središta Slovenije.

1. dan Ljubljana–Velika planina–Kamniška Bistrica–Kamnik–Terme Snovik S lokalnim vodičem prolazimo pokraj Trzina, Mengeša i Kamnika u srce Kamniško-Savinjskih Alpa, u dolinu rijeke Kamniške Bistrice. Žičarom, a potom po želji i sjedežnicom uspinjemo se na vrh visoravni Velika planina. Planina živi tijekom cijele godine, a prije svega ljeti kada pastiri dovode stoku i stvaraju posebni kulturni krajolik. Prošetamo se pokraj pastirskih brvnara, razgledamo Preskarov muzej, i kapelu Marije Snežne. Nakon tople užine (moguća degustacija sira) i s punim plućima svježeg zraka spuštamo se u dolinu rijeke Kamniške Bistrice. Nakon degustacije rakija u prvoj slovenskoj Žganjeteki (Rakijateka, op.p.) razgledamo prirodne znamenitosti u gornjem toku jedne od najčišćih slovenskih rijeka – Kamniške Bistrice. U poslijepodnevnim satima posjećujemo Kamnik, slikoviti srednjovjekovni grad podno Kamniških planina. Tijekom šetnje se upoznajemo sa znamenitostima, penjemo se na Mali dvorac, gdje ćemo pogledati jedinstvenu dvokatnu kapelu, a o dvorcu također kruži legenda o ukletoj grofovoj kćeri Veroniki. Odatle se prostire najljepši pogled na Kamnik i veličanstvene Kamniško-Savinjske Alpe. U lokalnoj gostionici ćemo si priuštiti kasni ručak. Poslijepodne ćemo u Tuhinjskoj dolini posjetiti terme na najvišoj nadmorskoj visini u Sloveniji – Terme Snovik. Njihova ljekovita voda blagotvorno utječe na kosti, kožu i probavu. Slijedi kupanje i uživanje u bazenima i saunama te noćenje u apartmanskom naselju koje je prvo dobilo tratinčicu za turistički smještaj – znak za okoliš Europske unije.

Velika planina

Kamnik

2. dan Terme Snovik–Motnik–Trojane–Vače–Bogenšperk–Ljubljana Nakon doručka se vozimo preko prijevoja Kozjak do Motnika. Mjesto leži na krajnjem istoku općine Kamnik i ima karakterističnu arhitekturu provincijalnih kuća, a u središtu stoji pranger – stub sramote. Slijedi vožnja do točke gdje se spajaju Kranjska i Štajerska, do Trojana. Ovdje možemo po želji naručiti znamenitu trojansku krafnu koja predstavlja zaštitni znak gostionice. Slijedi vožnja i prolazak kraj Izlaka uzvodno uz rijeku Savu do Spodnje Slivne, gdje se nalazi geometrijsko središte Slovenije – GEOSS. Ovdje se nalazi simbol slovenstva i višestoljetnog truda za opstanak i razvoj korijena Slovenaca na ovim prostorima. U Vačama krenemo po Aleji stvaralaštva na Klenik gdje razgledamo povećanu kopiju brončane posude iz željeznog doba – situlu. Slijedi spuštanje u Litiju i ručak u lokalnoj gostionici. Poslijepodne ćemo obići dvorac Bogenšperk u kojem je u 18. stoljeću živio kranjski plemić, veliki istraživač i proučavatelj krajolika, prirode, životinja i ljudi svojeg vremena – Janez Vajkard Valvasor. Dolazak u Ljubljanu u kasnim poslijepodnevnim satima. Najbolje vrijeme za izlet:

tijekom čitave godine

Trajanje izleta:

2 dana

Najmanji broj putnika:

5

Izvođač programa:

Agencija za šport in turizem Kamnik: www.kamnik-tourism.si

4

Terme Snovik

Dvorac Bogenšperk


OPUŠTAJUĆA ŠETNJA PO SRCU SLOVENIJE Na našoj šetnji po srcu Slovenije, upoznat ćemo se s prepletanjem suvremenog života i tradicionalnog života na ladanju. Ovdje je duga povijest ostavila tragove, naročito uz raskršća i pokraj rijeka. Netaknuta priroda i dobro očuvana kulturna baština zovu vas u posjet.

1. dan Ljubljana–Trzin–Mengeš–Kamnik–Budnarjeva muzejska kuća–Domžale S lokalnim vodičem krećemo prema Kamniško-Savinjskim Alpama. Najprije se zaustavljamo u Trzinu koji je za Sloveniju poznat po izuzetno značajnoj bitki – 27. lipnja 1991. sukobile su se kraj mosta na Pšati vojska JNA i slovenska Teritorijalna obrana. Razgledavamo crkvu Sv. Florjana gdje je Jože Plečnik u suradnji sa svojim učenikom Antonom Bitencem uredio crkvenu opremu. Na putu prema Mengešu se zaustavljamo u renesansnom dvorcu Jablje, izgrađenom u 14. stoljeću, koji je i danas poznat po prekrasnim freskama Franca Jelovšeka. Slijedi razgledavanje crkve Sv. Mihaela u Mengešu sa znamenitom Plečnikovom krstionicom, a potom vožnja do sela Zgornje Palovče iznad Kamnika, gdje je na početku zaselka smještena 350 godina stara Budnarova muzejska kuća. Na vratima imanja će nas dočekati domaćica od koje ćemo u znak dobrodošlice dobiti po čokanj rakije te kruh i sol. Razgledavamo crnu kuhinju i središnji prostor – kuću u kojoj će nas na stolu od javora čekati domaća hrana i piće. Zatim krećemo put srednjovjekovnog gradića podno planina, Kamnika, prošetamo se do jedinstvene dvokatne kapele na Malom dvorcu, te pogledamo franjevački samostan, crkvu Sv. Jakoba i kapelu božjeg groba, Glavni trg i Trg svobode. Pauza za kupnju suvenira, odnosno kavu. Večera i noćenje.

Sv. Florijan, Trzin

Budnarova muzejska kuća

2. dan Kamnik–Arboretum Volčji Potok–Domžale–Moravče– Lukovica–Ljubljana Naša prva stanica na putu je Arboretum Volčji potok, najveća hortikulturna ustanova u Sloveniji. Prošetati ćemo se među bogatim nasadima raznovrsnog cvijeća i više od 3000 vrsta stabala iz cijeloga svijeta. Slijedi vožnja do dvorca Tuštanj iz 17. stoljeća te preko Moravči do Lukovice kraj Domžala, poznate po velebnim kočijaškim kućama iz vremena prijevozništva na konjsku zapregu i rokovnjačima, svojevrsnim razbojnicima karakterističnim za kraj 18. i početak 19. stoljeća. Razgledavanje središnjeg Starog trga. U obližnjoj gostionici priuštit ćemo si kasni ručak, a kušat ćemo i domaće pivo Rokovnjač. Slijedi razgledanje Brda pri Lukovici, rodnog sela Janka Kersnika, i Pčelarskog centra u kojem se, gledajući kratki film, upoznajemo s pčelarstvom u Sloveniji i širom svijeta. Degustacija i mogućnost kupnje suvenira. Najbolje vrijeme za izlet:

tijekom čitave godine

Trajanje izleta:

2 dana

Najmanji broj putnika:

5

Izvođač programa:

Agencija za šport in turizem Kamnik: www.kamnik-tourism.si

Arboretum Volčji potok

Pčelarski centar Lukovica 5


KOLIJEVKA SLOVENSKOG JEZIKA I DOLENJSKI KRAS Protestanski svećenik Primož Trubar u 16. je stoljeću izdao prve tiskane knjige na slovenskom jeziku. Njegov posao normiranja jezika jednog maloga naroda u 19. su stoljeću nastavili Levstik, Jurčič i Stritar. Izlet će nas povesti kroz mjesta rođenja ovih velikih ljudi. Posjetit ćemo predivan svijet kraškog podzemlja i promatrati tajnovito nestajanje vode na kraškome polju te rođenje nove rijeke.

1. dan Ljubljana–Raščica–Velike Lašče–Županova jama–Radensko polje Iz Ljubljane krećemo prema Trubarovom imanju na Raščici. Slijedi vođeno razgledanje izložbe o ocu slovenske pisane riječi i reformaciji u Sloveniji. Možemo se dogovoriti i za prikaz izrade prvih tiskanih knjiga – knjigoveške radionice. Put nastavljamo prema Velikim Laščama gdje razgledamo spomen sobu Frana Levstika i Josipa Stritara, značajnih slovenskih pisaca iz 19. stoljeća. U mjestu se nalazi poznata gostionica Pri Kuklju, gdje će nas poslužiti specijalitetima tradicionalne slovenske kuhinje. Put nastavljamo prema Županovoj jami. Vođeno razgledanje podzemnih čudesa u sedam dvorana traje oko sat vremena. Kraška priroda prati nas i za vrijeme vožnje po Radenskom polju čija je posebnost retje, područje gdje površinska voda nestaje u kraško podzemlje. Posjet humu Kopanj s crkvom. U ovdašnjem je župnom dvoru za vrijeme školovanja boravio France Prešeren, najveći slovenski pjesnik 19. stoljeća. Mogućnost šetnje po Radenskom polju. Vožnja do hotela, večera, noćenje.

Trubarjevina

Županova jama

2. dan Ljubljana–Višnja gora–Muljava–Izvor Krke–Stična Autobusom krećemo prema Višnjoj Gori, gdje čemo se upoznati sa satiričnom pripovijetkom Jareće suđenje u Višnjoj Gori. Njezin je autor pisac Josip Jurčič koji se rodio u seljačkoj obitelji u obližnjoj Muljavi. Razgledanje njegove rodne kuće koja je sačuvala svoj izvorni izgled iz sredine 19. stoljeća. Ručat ćemo na agroturizmu u blizini izvora zelene rijeke Krke. Put nastavljamo prema cistercijanskom samostanu Stična. Razgledamo Muzej kršćanstva u Sloveniji, a želimo li dodatne aktivnosti možemo sudjelovati u kaligrafskoj radionici, koju organiziraju u samostanu. Prilikom povratka zaustaviti ćemo se u BTC-u, gdje ćete imati dovoljno mogućnosti za večernju kupovinu, gledanje filma u Koloseju, kupanje u vodenom gradu Atlantis ili, jednostavno, uživanje u jednom od ovdašnjih restorana. Noćenje u izabranom hotelu. Najbolje vrijeme za izlet:

tijekom čitave godine

Trajanje izleta:

2 dana

Najmanji broj putnika:

8

Izvođač programa:

Županova jama, TOD Grosuplje, www.zupanovajama.si

Izvor Krke

Samostan Stična 6


KRAŠKE JAME I DVORCI NADOMAK LJUBLJANE Dah tajnovitosti jednako je povezan s ljepotama kraškog podzemlja, kao i s srednjovjekovnim dvorcima. Županova jama očarat će vas blistavim sigama, dok Krška jama predstavlja rodno mjesto rijeke Krke. Veličanstveni dvorac Turjak bio je dom jedne od najutjecajnijih plemićkih obitelji Vojvodine Kranjske, dok je Janez V. Valvasor iz dvorca Bogenšperk bio prvi koji je ovu pokrajinu sustavno opisao. U izlet smo uključili i tradicionalnu slovensku kulinariku.

1. dan Ljubljana–Županova jama–Cerovo–Turjak Odvest ćemo se do Županove jame u blizini Grosuplja. Razgledanje ljepota bisera dolenjskog kraškog svijeta traje nešto više od sat vremena. Slijedi posjet taboru Cerovo, utvrdi iz vremena prodora Turaka. U obližnjem Gradežu ćemo posjetiti tradicionalnu sušionicu voća, a etnografska zbirka će nas odvesti u vremena naših djedova i baka. Ručak će nam pripremiti u tipičnoj slovenskoj gostionici. Slijedi razgledavanje dvorca Turjak i grobne kapele njegovih vlasnika. U hotel se vraćamo preko prekrasnog kraškog Radenskog polja. Tu se zaustavljamo kraj ruševina dvorca Boštanj koji je od 17. stoljeća bio u vlasništvu grofova UrsiniBlagaj, obitelji koja se doselila s područja rijeke Sane. Večera i smještaj u hotelu.

Županova siga, Županova jama

2. dan Ljubljana–Višnja gora–Izvor Krke–Stična–Bogenšperk Vožnja pored zamka Praproče (rodna kuća američkoslovenskog pisca Louisa Adamiča) kroz Višnju Goru. Kratka stanka za razgledanje gradića (fontana na glavnom trgu). Vožnju nastavljamo prema Krki. Pored izvora rijeke Krke razgledavamo Kršku jamu. Put nastavljamo prema cistercijanskom samostanu Stična; slijedi jednosatno razgledavanje Muzeja kršćanstva u Sloveniji, crkve i samostanske trgovine čajevima od ljekovitog bilja. Na ručak odlazimo na agroturizam u Pristavu nad Stičnom, odakle se prostire prekrasan pogled na dolinu. Nakon ručka slijedi vožnja do dvorca Bogenšperk, negdašnjeg doma polihistora Janeza Vajkarda Valvasora. Prilikom animiranog razgledavanja dvorca i zbirke s barunicom Anom Maksimilom Valvasor i Jurijem, dvorskim slugom, s lakoćom se vraćamo u vrijeme prvoga slovenskoga povjesničara. Na povratku u Ljubljanu zaustavljamo se u BTC-u, gdje imate dovoljno mogućnosti za večernju kupovinu, gledanje filma u Koloseju, kupanje u u vodenom gradu Atlantis ili, jednostavno, uživanje u jednom od ovdašnjih restorana. Najbolje vrijeme za izlet:

tijekom čitave godine

Trajanje izleta:

2 dana

Najmanji broj putnika:

8

Izvođač programa:

Županova jama, TOD Grosuplje, www.zupanovajama.si

Turjaški dvorac

Samostan Stična

Bogenšperk – grofica Maksimiljana 7


Regija Centralna Slovenija u brojevima: • 26 općina • 930.439 noćenja i 486.965 dolazaka 2011. godine • 9,6-postotni udio noćenja u Sloveniji (regija je na 5. mjestu) • Ljubljana predstavlja 87,7 posto dolazaka i 86,1 posto noćenja u regiji • Regija ima 11.438 ležajeva (Ljubljana ima 71,57-postotni udio), od toga 4.489 hotelskih • Prosječno razdoblje boravka u regiji iznosi 1,91 dan • Godine 2010. Centralna Slovenija zabilježila je među svim regijama najviši porast noćenja (6,4 %) • Regija s najvišim udjelom stranih noćenja (91,28 %), a Ljubljana je općina s najvišim udjelom stranih noćenja (95,3 %) 8


9


PUTEVIMA GROFA BLAGAJA U 16. su se stoljeću iz Hrvatske u Kranjsku doselili knezovi Blagaj. Bili su ogranak velikaške obitelji Babonić, a sjedište im je bilo u dvorcu Blagaj na rijeci Sani. Kao izbjeglice od Turaka popeli su se među najvažnije kranjsko plemstvo, a obitelj je stekla titulu grofa da bi se kasnije preimenovala u UrsiniBlagaj. Izlet će nas povesti kroz njihove krajeve.

1. dan Ljubljana–Polhov Gradec–Ljubljana Dolazak u Ljubljanu, smještaj u hotelu u Ljubljani, lagani ručak. U poslijepodnevnim satima krećemo prema Polhovem Gradcu. Prošetati ćemo se Blagajevom pješačkom stazom i posjetiti Muzej pošte i telekomunikacija. U vremena staroga plemstva odvest će nas animirano razgledanje dvorca – »Čaj kod grofa Blagaja«. Slijedi povratak u glavni grad. U jednoj od najstarijih ljubljanskih gostionica priredit će nam »Slovensku večer«, koja pored odlične hrane uključuje i glazbu uživo te folklorni program. Povratak u hotel.

Čaj kod grofa Blagaja, Polhograjska graščina

2. dan Ljubljana–Grosuplje–Županova jama–Boštanj–Ljubljana Ujutro krećemo u razgledanje slovenske metropole. Prošetati ćemo se po povijesnoj jezgri, a možda se i popeti do Ljubljanskog dvorca. Poslije toga, moguće je samostalno istraživanje tržnice. Slijedi ručak u tipičnoj ljubljanskoj gostionici, a po želji i plovidba riječnim brodićem do Botaničkog vrta, osnovanog 1810. godine. Moguće je razgledanje tropskog staklenika. Put nastavljamo prema Grosuplju, do ruševina dvorca Boštanj, koji je bio od druge polovice 17. stoljeća u vlasništvu obitelji Ursini-Blagaj. Vodič će nam predstaviti njihovu priču. S panoramskog puta otvorit će nam se pogled na kraško Radensko polje. Slijedi posjet kraškoj Županovoj jami. Za vrijeme razgledanja, upoznati ćemo se s raskošnim podzemnim kraškim pojavama u sedam dvorana. Na povratku u Ljubljanu ćemo se zaustaviti u BTC-u, koji nudi dovoljno mogućnosti za večernju kupovinu, gledanje filma u Koloseju, kupanje u vodenom gradu Atlantis ili, jednostavno, uživanje u jednom od ovdašnjih restorana.

Županova jama – prijestol kralja Matjaža

3. dan Ljubljana–Stična–Ljubljana Nakon doručka ćemo popiti jutarnju kavicu na obali Ljubljanice. Naime, Breg se nedjeljom prijepodne pretvara u opsežnu tržnicu starinama koju svakako morate posjetiti. Slijedi vožnja do cistercijanskog samostana Stična. Samostan je osnovan u 12. stoljeću, a nakon toga je više stoljeća vršio ulogu duhovnog i gospodarskog središta tog dijela Dolenjske. Obići ćemo samostanski muzej, a možda i sudjelovati u kaligrafskoj radionici. Kasni ručak poslužit će nam na agroturizmu u Pristavi nad Stičnom, odakle se prostire prekrasan pogled na dolinu. Najbolje vijeme za izlet:

tijekom čitave godine

Trajanje izleta:

3 dana

Najmanji broj putnika:

8

Izvođač programa:

Županova jama, TOD Grosuplje, www.zupanovajama.si

Križni hodnik – Samostan Stična

Ljubljana – sajam starina 10


U ZALEĐE LJUBLJANSKOG BARJA I NJEGOVE KULTURNE OSTAVŠTINE Na našem izletu otkrivat ćemo blago kulturne i etnološke baštine Ljubljanskog barja i njegovog zaleđa. Potražit ćemo bisere kulturne ostavštine ovoga dijela Slovenije, zaustaviti se na čaju kod grofa Blagaja i otkrivati kutke koji su, do sada, bili skriveni od naših očiju.

1. dan Ljubljana–Vrhnika Dolazak u Ljubljanu u ranim poslijepodnevnim satima. Vođeno razgledanje Ljubljane, šetnja kroz lijepo obnovljeno barokno središte: Katedrala, Gradska vijećnica, secesijski grad nakon potresa, obilazak remek – djela arhitekta Jože Plečnika (Tromostovje, obala, Čevljarski most, Narodna i univerzitetna knjižnica), sve do najnovijih arhitektonskih dostignuća glavnoga grada (Breg, Kongresni trg, Opera). Moguć je obilazak dvorca i posjet tornju s vidikovcem ili plovidba brodićem. Slobodno za samostalno razgledanje i kupovinu. Večera u tipičnoj slovenskoj gostionici, smještaj u hotelu u Vrhniki.

Sunčana staza

2. dan Vrhnika–Bistra–Podlipa–Vrzdenec–Polhov Gradec–Vrhnika Dan počinjemo obilazkom rodne kuće Ivana Cankara u Vrhniki, a nakon toga nastavljamo put do Tehničkog muzeja Slovenije u Bistri. Među samostanskim zidovima I hodnicima izložene su stalne i povremene izložbe iz područja poljoprivrede, prometa, šumarstva, lovstva, ribarstva, tekstila, elektrotehnike i tiskarstva. Našu će pažnju zasigurno privući kolekcija Titovih automobila i naprave na vodeni pogon poput kovačnice alata, rekonstruiranog pogona furnirnice I pile venecijanke. Vraćamo se u Vrhniku, a odatle nastavljamo put prema selu Podlipa. Ovdje ćemo pogledati pčelinjak i kušati medenu rakiju. Nakon ručka u tipičnoj slovenskoj gostionici, nastavljamo put panoramskom cestom do sela Vrzdenec. Razgledati ćemo radionicu i muzej majstora koji izrađuje karakteristične slovenske dijatonske harmonike – »frajtonarice«. Put nastavljamo do Polhovog Gradeca, gdje će nas primiti grof Blagaj i u svojoj palači poslužiti čajem, voditi po palači i okolini te nas pozvati na razgledanje zbirke Muzeja pošte i telekomunikacija i Mjesnog muzeja. Večera u tipičnoj slovenskoj gostionici ili na agroturizmu. Najbolje vrijeme za izlet:

tijekom čitave godine

Trajanje izleta:

2 dana

Najmanji broj putnika:

20

Izvođač programa:

www.visitljubljana.si

Tehnički muzej Slovenije, Bistra

Barjanski mozaik

Čaj kod grofa Blagaja, Polhograjska graščina 11


TAJANSTVENI BISERI LJUBLJANSKOG BARJA Upoznat ćemo se s nepoznatim dijelovima ruba Ljubljanskog barja, popeti se na subalpsku visoravan Rakitnu i nastaviti put prema mjestu Logatec te do danas skrivenih arheoloških i etnoloških bisera.

1. dan Ljubljana–Vrhnika Dolazak u Ljubljanu u ranim poslijepodnevnim satima. Vođeno razgledanje Ljubljane, šetnja kroz lijepo obnovljeno barokno središte: Katedrala, Gradska vijećnica, secesijski grad nakon potresa, obilazak remek-djela arhitekta Jože Plečnika (Tromostovje, obala, Čevljarski most, Narodna i univerzitetna knjižnica), sve do najnovijih arhitektonskih dostignuća glavnoga grada (Breg, Kongresni trg, Opera). Moguć je obilazak dvorca i posjet tornju s vidikovcem ili plovidba brodićem. Slobodno za samostalno razgledanje I kupovinu. Večera u tipičnoj slovenskoj gostionici, smještaj u hotelu u Vrhniki.

Brodićem po Ljubljani

2. dan Vrhnika–Ljubljansko barje–Rakitna–Logatec–Hotedršica– Vrhnika Dan počinjemo obilazkom rodne kuće Ivana Cankara u Vrhniki i nastavljamo put prema parku prirode Ljubljansko barje, po kojem se vozimo kočijama. Slijede panoramska vožnja po rubu Barja i uspon na Rakitnu, subalpsku visoravan poznatu po ljekovitoj klimi. Šetnja oko jezera. Ručak u hotelu smještenom uz jezero. Put nastavljamo pokraj Logateca prema Hotedršici, gdje ćemo se prošetati po kružnoj stazi. Prva točka je crna kuhinja iz koje još uvijek izlazi dim, a potom nastavljamo put pokraj crkve Sv. Ivana Krstitelja (sv. Janeza Krstnika, op. p.), seoske jezgre s karakterističnim notranjskim kućama i utjecajima Jože Plečnika, kipa Sv. Janeza Nepomuka, groblja i spomenika palim borcima u Drugom svjetskom ratu, zemunica, zbirke starih predmeta, zidanog notranjskog kozolca (za Sloveniju karakteristična, od letava sagrađena sušionica sijena, op. p.), da bismo na kraju razgledali više od tristo godina star i još uvijek funkcionalan Tomažinov mlin. Mlin je sagrađen iznad ponora, što predstavlja rijetkost na svjetskoj razini. Put nastavljamo prema Lanišču na Hrušici, gdje ćemo razgledati jedinu slovensku rekonstrukciju rimske arhitekture iz 3. stoljeća, dio zatvorskog zida zvanog Claustra Alpium Iuliarum, koji je svojevremeno predstavljao posljednju prepreku prije ulaska u srce Rimskog imperija. Večera u tipičnoj slovenskoj gostionici ili na agroturizmu. Najbolje vrijeme za izlet:

od travnja do listopada

Trajanje izleta:

2 dana

Najmanji broj putnika:

20

Izvođač programa:

www.visitljubljana.si

Rakitna, jezero

Tomažinov mlin

Rimski vojnik 12


LJUBLJANICA, TAJNOVITA RIJEKA Ljubljanica predstavlja nešto posebno među slovenskim rijekama. To nije samo rijeka koja teče ispod znamenitog Plečnikovog Tromostovja i izvire pokraj Vrhnike. Ova spora i tiha rijeka izborila se za svoj put po kraškim poljima i podoljima prema ušću u rijeku Savu. Na mjestima gdje tok rijeke više nije moguć na površini, Ljubljanica kroz ponore ponire u tajnovite podzemne tokove. Budući da na svom putu više puta ponire i potom ponovno izvire, često je poetično nazivamo rijekom sa sedam imena.

1. dan Ljubljana Dolazak u Ljubljanu, smještaj u hotelu. Slijedi plovidba brodićem u Podpeč. Na brodiću poslužuju piknik ručak, povratak u grad, slobodno vrijeme za obilazak Ljubljane. Navečer smještaj u hotelu u Vrhniki.

Ljubljanica

2. dan Vrhnika–Bistra–Borovnica in Pekel–Vrhnika Ujutro će nas lokalni vodič provesti kroz znamenitosti Vrhnike, grada kojeg su prema legendi osnovali Argonauti, koji su pod vodstvom Jasona doplovili Savom i Ljubljanicom s Crnog mora. Kada su došli do izvora Ljubljanice kraj Vrhnike, morali su rastaviti brod i prenijeti ga kopnom do Jadranskog mora. Slijedi razgledavanje izvora Ljubljanice (Močilnik, Retovje i Bistra) i Tehničkog muzeja Slovenije u Bistri u kojem su unutar samostanskih zidova i hodnika izložene brojne zanimljive zbirke. Našu pažnju zasigurno će privući kolekcijaTitovih automobila i naprave na vodeni pogon poput kovačnice alata, rekonstruiranog pogona furnirnice i pile venecijanke. Nakon ručka nastavljamo put prema Borovnici, gdje obilazimo sutjesku Pekel. Sutjeska je najvjerojatnije dobila ime po starim narodnim običajima koji su nerazumljive i strašljive prirodne pojave često nazivali »peklenščkovim domovima«. Slijede panoramska vožnja po Barju, večera u karakterističnoj slovenskoj gostionici ili agroturizmu, povratak u hotel, noćenje.

Tehnički muzej Slovenije, Bistra

3. dan Vrhnika–Ljubljana Nakon doručka ćemo krenuti u Ljubljanu i s vodičem obići Katedralu, Gradsku vijećnicu, secesijski grad nakon potresa, remek-djela arhitekta Jože Plečnika (Tromostovje, tržnica, obala, Čevljarski most, Narodna i univerzitetna knjižnica) i sva najnovija arhitektonska dostignuća glavnoga grada (Breg, Kongresni trg, Opera). Također je moguće razgledanje dvorca i obilazak tornja s vidikovcem, slobodno ili posjet shopping centru. Najbolje vrijeme za izlet:

od travnja do listopada

Trajanje izleta:

3 dana

Najmanji broj putnika:

20

Izvođač programa:

www.visitljubljana.si

Tehnički muzej Slovenije, Bistra

Močilnik, izvor Ljubljanice 13


POZNATI BISERI SLOVENIJE Centralna slovenska regija odlično je polazište za obilazak ostalih slovenskih mjesta koja su stvorena za poludnevne ili cijelodnevne izlete. Među najpoznatije spadaju Bled, Postojnska jama s Predjamskim dvorcem i slovenska obala s Piranom. Svi ovi biseri udaljeni su od Centralne slovenske regije samo 50 do 120 km.

BLED Bled je jedno od najljepših alpskih ljetovališta, karakterističan po blagoj, ljekovitoj klimi i termalnoj jezerskoj vodi. Ljepota planina ogleda se na jezerskoj površini, a sunce, mir i svježi zrak pobuđuju izuzetno ugodne dojmove posjetitelja za vrijeme svakog godišnjeg doba. Među najveće znamenitosti koje uočimo odmah nakon dolaska u Bled zasigurno spada Bledski otok na Bledskome jezeru. Otok je dobro prekriven raslinjem koje gotovo da zaklanja otočne zgrade: zvonik, crkvu, kapelaniju, prepoštiju i malu puščavnicu. Iznad jezera se uzdiže Bledski dvorac, s kojeg se pruža nezaboravan pogled na okolne ljepote. Osim muzeja, na dvorcu možete posjetiti dvorsku tiskaru, dvorski podrum i dvorsku biljnu galeriju, restoran ili pogledati multiviziju. Posjet Bledu ne može proći bez bledskih kremšnita koje više od pola stoljeća predstavljaju simbol bledske kulinarike.

Bled

POSTOJNSKA JAMA Između slovenske prijestolnice i Jadranskog mora nalazi se Postojna, s jednom od najpoznatijih slovenskih znamenitosti – Postojnskom jamom. Postojnska jama je splet od 20 kilometara zakapljenih rovova, galerija i dvorana, kroz koju su iskusni vodiči u gotovo dvjesto godina proveli više od 33 milijuna posjetitelja. Pored čovječje ribice, najznamenitije stanovnice Postojnske jame, u postojnskim jamama stalno žive još 83 životinjske vrste. Jamu možete posjetiti svaki dan u bilo koje doba godine. Razgledavanje počinje jamskim vlakićem koji vas vozi prema Velikoj gori. Vožnja traje 10 minuta. Zatim slijedi jednosatna šetnja po uređenim turističkim rovovima. Temperatura jame iznosi između 8 i 10 stupnjeva Celzija, a relativna vlažnost između 90 i 100 %, stoga preporučujemo prikladnu obuću i odjeću.

SLOVENSKA OBALA – PORTOROŽ, PIRAN Slovenska obala proteže se na nešto više od 40 km, a može se pohvaliti s nekoliko veoma lijepih turističkih mjesta. Najzanimljivije stare gradske jezgre naći ćemo u Kopru, Izoli i Piranu. Dragulj među njima zasigurno je Piran. Tartinijev trg je s brojnim mletačkim palačama središte grada, a od tuda nas slikovite uske uličice vode u različitim smjerovima. Na vrhu brda možemo posjetiti crkvu Sv. Jurija ili se popeti na gradske zidine, odakle se prostire prekrasan pogled na Piran i njegovu okolinu, kao i na Piranski i Koparski zaljev. Posjet možemo uljepšati plovidbom turističkim brodićem do Portoroža.

Postojnska jama

Piran 14


Turističke informacije Ljubljanski turističko-informativni centar - TIC Adamič-Lundrovo nabrežje 2, tel. +386 1 306 12 15 e-adresa: tic@visitljubljana.si, www.visitljubljana.si Otvoreno: 01.06 - 30.09: svakog dana, od 8.00 - 21.00h 01.10 - 31.05: svakog dana, od 8.00 - 19.00h (u prosincu do 20.00h)

Slovenski turističko-informativni centar - STIC Krekov trg 10, tel. +386 1 306 45 75, +386 1 306 45 76 e-adresa: stic@visitljubljana.si, www.visitljubljana.si Otvoreno: 01.06 - 30.09: svakog dana, od 8.00 - 21.00h 01.10 - 31.05: od 8.00 - 19.00h, subotom, nedjeljom i blagdanima: od 8.00 - 15.00h (u prosincu do 19.00h)

Turističko-informativni ured Trg OF 6 (na Željezničkom kolodvoru), tel. +386 1 433 94 75 e-adresa: ticzp@visitljubljana.si, www.ljubljana.si Otvoreno: 01.06 - 30.09: od 8.00 - 22.00h 01.10 - 31.05: od 10.00 - 19.00h, subotom: od 8.00 - 15.00h nedjeljom i blagdanima je ured zatvoren

Turističko informativni centar Kamnik Glavni trg 2, 1241 Kamnik, tel: +386 1 831 82 50 e-adresa: tic@kamnik-tourism.si, www.kamnik-tourism.si Otvoreno: radnim danom: od 10:00 - 18:00h nedeljom: od 10.00 - 14.00h

Turističko informativni centar Grosuplje Adamičeva c. 15, 1290 Grosuplje, tel. +386 1 786 25 74 e-adresa: tic@gro.sik.si Otvoreno: travanj – listopad: ponedeljak, srijeda, petak od 14.00 - 18.00h subota od 9.00 - 13.00h

Turističko informativni centar Vrhnika Tržaška cesta 9, 1360 Vrhnika, tel.: +386 1 755 10 54 e-adresa: tic@zavod-cankar.si, www.zavod-cankar.si Otvoreno: radnim danom od 8.00 - 18.00h subota od 8.00 - 14.00h

Informativni ured Krajinskoga parka Ljubljansko barje Podpeška cesta 380, 1357 Notranje Gorice, tel. +386 08 205 23 50 e-adresa: info@ljubljanskobarje.si, www.ljubljanskobarje.si Otvoren: radnim danom od 8.00 - 14.00h

Priprema programa za grupe Pripremu višedevnog programa izleta možete u cjelini povjeriti nama. Razgledanje Ljubljane, noćenje, izlete po regiji Centralna Slovenija i možda i posjet nekom od bisera turističke ponude Slovenije možete naručiti na e-adresi: majda.pleskovic@visitljubljana.si ili na tel. +386 1 306 12 44.

www.visitljubljana.si Izdao i uredio: Ljubljana Tourism, Krekov trg 10, SI-1000 Ljubljana, tel: +386 1 306 45 83, e-adresa: info@visitljubljana.si, www.visitljubljana.si Za tisak pripremio: Studio DTS Fotografije: Š. Arh, Arhiv zavoda za turizam i sport Kamnik, O. Dolenc, A. Fevžer, P. Jerin, T. Jeseničnik, A. Korenč, J. Kovačič, M. Martinšek, B. Petauer, D. Račič, M. Trobec, V. Vodopivec, D. Wedam, A. K. Ziherl Tisak: Tiskarna Collegium graphicum d.o.o. Ljubljana, travanj 2012 Mi brinemo o okolišu i zato tiskamo na recikliranom papiru. Pobrinite se o njemu i vi, i podijelite ovo tiskano izdanje s prijateljima.

15


Cjenik programa izleta po regiji Centralna Slovenija Plečnikovom baštinom Regija Centralna Slovenija

• 2 dana

ZELENI SVIJET NA PRAGU PRIJESTOLNICE • 2 dana

• 2 dana

KOLIJEVKA SLOVENSKOG JEZIKA I DOLENJSKI KRAS

Kraške jame i dvorci nadomak Ljubljane

OPUŠTAJUĆA ŠETNJA po srcu Slovenije

• 2 dana

• 2 dana

Hotelski smještaj *** + doručak

1X

1X

1X

1X

1X

Ručak/večera u tipičnim slovenskim gostionicama + tople užine/ degustacije

3X

3X

3X

3X

3X

Ulazi

• Galerija Lenček, Domžale • Menačenkovo imanje, Domžale • Mali dvorac • Lectarova kuća – Svečarstvo Stele

• Žičara na Veliku planinu • Degustacija jedne rakije u Žganjeteki • Razgledavanje Preskarove kuće na Velikoj planini • Ulaz u Mali grad • Dvorac Bogenšperk

• Ulaz u dvorac Jablje • Degustacija domaćih jela na Budnarovom imanju • Ulaz u Budnarovo imanje • Ulaz u Mali dvorac • Ulaz u Arboretum Volčji Potok • Ulaz u Pčelarski centar • Ulaz u dvorac Tuštanj

• Županova jama • Trubarovo imanje • Spomen soba u Velikim Laščama • Muzej kršćanstva u Stičnoj • Kaligrafska radionica

• Županova jama • Krška jama • Tabor Cerovo • Dvorac Turjak • Muzej kršćanstva Stična • Animirano razgledanje dvorca Bogenšperk

Vođenje s lokalnim vodičem

• 2X čitav dan

• 2X čitav dan

• 2X čitav dan

• 2X čitav dan

• 2X čitav dan

Cijena (EUR) na osobu

120,00 EUR

105,00 EUR

102,00 EUR

126,00 EUR

135,00 EUR

Moguće doplate

• Radionica ukrašavanja svijeća po Plečnikovoj zamisli • Razgledanje Franjevačke knjižnice u Kamniku

• Sjedežnica na Veliku planinu • Degustacija sira u gostionici Zeleni Rob

• Radionica pečenja kruha na Budnarovom imanju

• Knjigoveška radionica • Kaligrafska radionica

• Spomen soba Louisa Adamiča


Cjenik programa izleta po regiji Centralna Slovenija Putevima grofa Blagaja Regija Centralna Slovenija

• 3 dana

U ZALEĐE LJUBLJANSKOG BARJA I NJEGOVE KULTURNE OSTAVŠTINE

TAJANSTVENI BISERI LJUBLJANSKOG BARJA

Ljubljanica, tajnovita rijeka

• 2 dana

• 3 dana

• 2 dana Hotelski smještaj *** + doručak

2X

1X

1X

2X

Ručak/večera u tipičnim slovenskim gostionicama + tople užine/ degustacije

4X

1X ručak, 2X večera

1X ručak, 2X večera

2X ručak (Ručak na brodiću uključuje i samoposluživanje pićem), 1X večera

Ulazi

• Animirano razgledanje u Polhovom Gradecu • Županova jama • Muzej kršćanstva u Stičnoj

• Cankarova rodna kuća, • Tehnički muzej Slovenije u Bistri, • Razgledanje pčelinjaka i degustacija medene rakije, • Prikaz izrade harmonika, • Dvorska čajanka s razgledanjem Mjesnog muzeja i Muzeja pošte i telekomunikacija (zbirka TMS) u Polhovom Gradecu, • Šetnja po Blagajovoj stazi

• Vožnja kočijama, • Kružna staza Hotedršica, • Kušanje čaja, voćnog kruha u crnoj kuhinji, • Kušanje domaćeg kruha i rakije

• Najam riječnog brodića, • Tehnički muzej Slovenije u Bistri • Vođeno razgledanje Močilnika, • Vođeno razgledanje Pekla, • Vođeno razgledanje izvora Ljubljanice u Bistri

Vođenje s lokalnim vodičem

• 2X pola dana, 1X čitav dan

• Vođeno razgledanje Ljubljane, vodstvo s lokalnim turističkim vodičem, drugi dan

• Vođeno razgledanje Ljubljane, Vođenje s lokalnim turističkim vodičem, drugi dan

• Vođeno razgledanje Ljubljane, vođenje s lokalnim turističkim vodičem, drugi dan

Cijena (EUR) na osobu

189,00 EUR

123,00 EUR (najmanje 20 osoba)

125,00 EUR (najmanje 20 osoba)

179,00 EUR (najmanje 20 osoba)

Moguće doplate

• Ljubljanski dvorac • Vožnja brodićem • Radionica kaligrafije

• Jednokrevetna soba • Ručak 1. dan • Doplata za vođeno razgledanje Tehničkog muzeja u Bistroj • Doplate za radionice pečenja kruha, kovačkog zanata, vožnje starim automobilima itd. • Doplate za promjene i dopune na želju naručitelja • Doplata za razgledanje privatnog zoološkog vrta u Vrzdencu • Doplata za vođeno razgledanje zbirke Muzeja pošte i telekomunikacija

• Jednokrevetna soba • Ručak 1. dan • Razgledanje Cankarove kuće

• Jednokrevetna soba • Ručak 3. dan • Doplata za vođeno razgledanje Tehničkog muzeja u Bistroj • Doplate za radionice pečenja kruha, kovačkog zanata, vožnje starim automobilima itd (Doplate za razgledavanje Postojnske jame i Cerkniškog jezera)

Napomena: Dvorska čajanka organizirana je svakoga petka u 15.30 sati.


16

Ljubljana i regija Centralna Slovenija - programi izleta  

Slovenija je privlačna turistička destinacija koja je nadasve pogodna za kraće vikend izlete za zatvorene grupe. Posebice za organizatore pu...

Advertisement