Page 1

www.slovakia.travel


JELMAGYARÁZAT: A VASÚTI FŐPÁLYAUDVARRAL BUSZMEGÁLLÓ INFORMÁCIÓS KÖZPONT PARKOLÁS POSTA GYÓGYSZERTÁR ATM PÉNZVÁLTÁS POGGYÁSZMEGŐRZÉS SZOBA WC REPÜLŐTÉR

ÜDVÖZÖLJÜK KASSÁN Próbáljon ki valami új, eddig fel nem fedezett dolgot. A helyet, ahol a nyugat találkozik a kelettel, a történelem és az emberi sorsok a jelennel. Fedezze fel velünk együtt Kassát – ezt az PANZIÓK *** nagyvárost, Európa Kulturális Fővárosát 2013-ban! egyedülálló közép-európai Kassa ad otthont Európa legrégebbi maratonjának, ebben a városban található Szlovákia legnagyobb műemlék-rezervátuma és a legnagyobb és legjelentősebb európai aranykincs, de elsősorban olyan hely, ahol az élet megélhető és élvezhető. Látogasson hát el hozzánk és kóstolja meg a kávénkat vagy a Kassai Arany koktélt a nyitott teraszon péntek este, amikor a kassaiak sétára indulnak a városba és az Óváros bárjaiba, látogasson el a Kelet-szlovákiai Múzeumba és csodálja meg az aranykincset (titokban irígykedve, hogy nem Ön volt az, aki felfedezte), álljon meg egy pillanatra a botanikus kert trópusi tájain, vagy egyszerűen csak céltalanul bolyongjon a város utcácskáin és üljön be valamelyik PANZIÓK ** vendéglőbe vagy bárba egy pohár kitűnő szlovák borra vagy helyi specialitásra. És ha szüksége lenne tanácsra, hogy hol lehet bevásárolni, étkezni, relaxálni, szórakozni, hol találhatók a történelmi hangulatot árasztó vagy kultúrához kötődő különleges helyek, hol lehet sportolni és kirándulni, mindezeket az információkat megtalálja ebben az útikalauzban. Majdnem mindent megtalál benne Kassáról, amit érdemes látni, megélni és minden VENDÉGHÁZAK * érzékszerével kiélvezni. Ne feledje! Az aktuális rendezvényekre és kínálatra, valamint az Ön helyfoglalására vonatkozó információkat megtalálja a www.visitkosice.eu hivatalos látogatói portálon. Örömünkre szolgál, hogy köszöthetjük Önt szeretett városunkban. Élvezze ki a kassai látogatást! CAMPING

MUDr. Richard Raši – Kassa város főpolgármestere


Tartalom 2 Fedezze fel Kassát Kassa Európa térképén és Európa Kulturális Fővárosaként 2013-ban, mindazoknak a helyeknek a jegyzékével, amelyeket nem lenne szabad kihagynia.

6 Műemlékek és városnézések Klasszikus és tematikus városnézések idegenvezetővel, önálló ismerkedés a várossal és a kassai Kelet-szlovákiai Múzeum igazgatója, PhDr. Róbert Pollák tippjei, amelyek bevezetik Önt Kassa történelmébe, történeteibe és jelenébe.

18 Múzeumok és látnivalók Mindannak a legjava, amit Kassa kínál látogatóinak, kezdve a legnagyobb múzeumokkal, egészen az olyan látványosságokig, mint az Állatkert (ZOO), a P. J. Šafárik Egyetem Botanikus Kertje, vagy a hőlégballonos sétarepülés Kassa felett.

24 Művészet és kultúra Európa Kulturális Fővárosa 2013, mint a művészet, a kultúra, a galériák, jelentős személyiségek, a kreativitás, kulturális és művészeti zónák helyszíne, a Kassa 2013 projekt művészeti igazgatója Vladimír Beskid szemszögéből.

30 Város minden évszakra A legérdekesebb rendezvények a városban, amely minden évszakban képes valamit nyújtani, és inspiráló programok a Kassán töltött napokra – Kassa város főpolgármestere MUDr. Richard Raši programajánlatával.

34 Családi programok Fantasztikus látványosságok, a hatalmas területen elhelyezkedő Állatkert (ZOO), a P. J. Šafárik Egyetem botanikus kertjének világa, a családokra fókuszáló programok és rendezvények Kassán természetesnek számítanak. Azzal kapcsolatban, hogy merre induljon el, Haliganda Ország megálmodója, Roman Sorger látja el tanácsokkal.

40 Sport A sport emberemlékezet óta része a városnak, és függetlenül attól, hogy Ön lelkes sportrajongó, vagy elkötelezett hokidrukker, Kassán biztosan megtalálja azt, ami felkelti érdeklődését. Tippjeit Peter Bartoš, a HC Košice bajnoki jégkorong klub játékosa osztja meg Önnel.

42 Élvezetek Tökéletes kényeztetés – a legjobb szállások, városi fürdő, kávé, csokoládé, ételek, ékszerek, márkák és helyek, amelyeket be kell járnia.

44 Ízletes Kassa Különböző jellegű vendéglők, helyi konyha, tippek, étel – és ital fesztiválok, piacok, a legjobb menü, egészséges ételek – mindez Peter Škripek elismert sommelier és ínyenc szemszögéből is.

50 Bevásárlómánia Vásároljon ájulásig, vásároljon úgy, mint a kassaiak, vásároljon nagyban és kicsiben, vásároljon Kassán!

52 Éjszakai élet Válasszon magának helyet hangulata és stílusa szerint, jöjjön el Kassára a legérdekesebb rendezvényekre, és maradjon kapcsolatban velünk, hogy szórakoztathassuk Önt.

56 Szállás Kassán mindenki megtalálja a neki megfelelő komfortfokozatot. A négycsillagos hotelektől a kis családi szállodákig, panziókig, hostelekig vagy kempingig. Véleményét Marián Miškov, Szlovákia legrégebbi szállodája, a Hotel Bankov tulajdonosa osztja meg Önnel.

58 Kelet-Szlovákia kapuja Töltsön el több időt a kelet-szlovákiai régióban, fedezze fel az UNESCO örökség különleges értékeit, a nemzeti parkokat és az egyedülálló tokaji szőlőültetvényeket, amelyek a francia királyt is ellátták aszúval. A tokaji régióban található családi borászatról Michaela Macíková árul el többet.

61 Hétvégi tippek Gyűjtsön inspirációt, hogyan tölthet el nálunk egy kedvére való, élménygazdag hétvégét.

62 Hasznos információk és térkép A legfontosabb helyek és elérhetőségek, ahol tanácsot és tájékoztatást kaphat a város aktuális eseményeiről.

Az ebben a kiadványban szereplő információk a kiadvány összeállításának időpontjában voltak aktuálisak és változhatnak. Az adatok a KOŠICE – Turizmus tulajdonát képezik. Bármilyen kérdés vagy változás esetén, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi címen: info@visitkosice.eu. Kiadó: Szlovák Idegenforgalmi Ügynökség, Pozsony (www.sacr.sk/www.slovakia.travel) és KOŠICE – Turizmus (www.visitkosice.eu): 2011. áprilisa Fotó: Pavel Smejkal, Martin Vysoký, Aleš Marenčík, Štefan Olšavský, Attila Tőrok, Slavomír Szabó, Jonáš Verešpej, Alexander Jiroušek, Robert Buga, Chilly art photo.

1


Fedezze fel Kassát – Kassa a térképen Kassa Kelet-Szlovákia metropolisza. A kelet-szlovákiai régión belüli központi elhelyezkedése a környékre szerveze kirándulások kiváló kiindulópontjává teszi Kassát. Kassára egyszerű eljutni. Rendelkezik saját nemzetközi repülőtérrel, közvetlen vasúti kapcsolaal elérhető minden közép-európai nagyvárosból, és kapcsolódik a főbb európai utakhoz és autópályákhoz. Ha már a városban van, a közlekedés annak kompakt központjában problémamentes.

REPÜLŐVEL

VONATTAL

A kassai nemzetközi repülőtér a város központjától hat kilométerre délre található. A fővárossal, Pozsonnyal napi légikapcsolata van. Rendszeres nemzetközi légijárattal juthat el Kassára közvetlenül Prágából vagy Bécsből. A budapesti Liszt Ferenc Repülőtér autóval három óra távolságra van Kassától. Naponta ötször rendelkezésre áll a Budapest-Kassa autóbuszos reptéri transzfer is. Foglalás: www.cassoviaexpres.sk, +421 (0) 915 115 555. A kassai repülőtér non-stop általános célú repülési szolgáltatásokat nyújt (ún. general aviation) magán és üzleti céllal utazók számára. Közelebbi információk a járatokról: www.airportkosice.sk. Az utazóközönségnek napi 24 órán keresztül rendelkezésére áll a reptér információs telefonvonala is: +421 (0) 55 683 2100. A repülőteret a városközponttal, a vasúti főpályaudvarral és az autóbuszállomással helyi járatú autóbusz (23-as számú autóbusz) köti össze, amely óránként közlekedik. Az út ezzel az autóbusszal mintegy 15 percet vesz igénybe. A központba való utazáshoz taxit is igénybe vehetnek az utasok (az elérhetőségeket a 62. oldalon találja).

A vonat Bécsből, Pozsonyból és Prágából elviszi Önt közvetlenül Kassa központjába. A kényelmes utazás EC/IC vonattal Prágából 8 óráig, Pozsonyból 5 óráig tart. Lehetőség van éjszakai utazásra fekvőhelyes vagy hálókocsis vonattal, esetleg autószállító vonattal. Kassa és Budapest között naponta kétszer – reggel és délután, közvetlen vonat közlekedik, melynek menetideje mintegy 3,5 óra. A városnak közvetlen vasúti összeköttetése van Kijevvel is. További információk a www.slovakrail.sk vagy www.cp.sk honlapon, vagy a +421 (0) 18 188 információs telefonvonalon.

PL Čadca Kysucké Nové Mesto

ŽILINA

Bytča

CZ

ŽILINSKÝ KRAJ Dolný Kubín

Púchov Považská Bystrica

Liptovský Mikuláš

Martin Ružomberok

Dubnica nad Váhom

Moravské Lieskové

TRENČIANSKY KRAJ

TRENČÍN

Prievidza Brezno

Nové Mesto nad Váhom Kúty

Partizánske

TRNAVSKÝ KRAJ

Topoľčany

Malacky

A

BRATISLAVSKÝ KRAJ Pezinok

BANSKÁ BYSTRICA

Hlohovec

TRNAVA Sereď

Zlaté Moravce

Žiar nad Hronom

Zvolen

Banská Štiavnica Lučene

NITRA Veľký Krtíš Levice

Šaľa

BRATISLAVA Dunajská Streda

NITRIANSKY KRAJ Nové Zámky Kolárovo

Komárno

2

BANSKOBYSTR KRAJ

Šahy

H


AUTÓBUSSZAL

Utazástervezés

Kassáról közvetlen autóbuszjáratok indulnak több európai nagyvárosba – Párizsba, Rotterdamba, Brüsszelbe, Londonba, Frankfurtba, Berlinbe, Münchenbe, Zürichbe, Genfbe, Rómába, Firenzébe, Velencébe, Prágába és Bécsbe. Pozsony és Kassa között naponta több járat is közlekedik. További információkat az www.eurobus.sk vagy www.cp.sk honlapon, vagy a +421 (0) 972 250 305 információs telefonvonalon kaphat.

Kassa kitűnően kiépített városi tömegközlekedési hálózattal rendelkezik. Amennyiben mégis segítségre lenne szüksége, szívesen nyújtunk Önnek baráti tanácsot a Kassai Látogatóközpontban (Návštevnícke centrum Košice) a Hlavná utca 59. szám alatt, a +421 (0) 55 625 8888 helyi telefonszámon vagy a visit@visitkosice.eu honlapon. Szívesen készítünk Önnek útitervet is itt-tartózkodása idejére és ajánlatokat adunk arra, mit érdemes Kassán meglátogatni.

GÉPKOCSIVAL A Lengyelország és Magyarország közötti észak-déli közlekedési útvonal, és a Pozsony/Prága és Ukrajna közötti nyugat-keleti útvonal kereszteződése melletti fekvésének köszönhetően Kassa minden irányból könnyen megközelíthető. Pozsonyból Kassára az E50-es számú nemzetközi főút vezet, amely nagyrészt autópálya. Budapestről az E71/E79-es autópályán és gyorsforgalmi úton érhető el a város. Minden út a várost körülvevő körgyűrűhöz csatlakozik, amelyről le lehet térni a városközpont felé, ahol gond nélkül leparkohat. A kijelölt parkolóhelyek vagy közvetlenül az utcán találhatók, vagy használhatják a sorompóval ellátott parkolókat is. A városközpontban a parkolás díjköteles (a parkolásról további információkat talál a 63. oldalon).

Stará Ľubovňa

A városban A közlekedés Kassa történelmi központjában egyszerű. Ha szeretné alaposabban megismerni Kassát, használhatja a városi tömegközlekedést. A villamos-, trolibusz és autóbuszvonalakra, a városi közlekedés áraira vagy a kiválasztott útvonalra vonatkozó információkat a www.dpmk.sk vagy a www.ke.imhd. sk honlapon talál. Tanácsokkal és információkkal a Kassai Látogatóközpontban (Návštevnícke centrum Košice), a +421 (0) 55 625 8888 helyi telefonszámon vagy e-mailben a visit@visitkosice.eu címen szolgálunk.

Svidník Medzilaborce

Bardejov Sabinov Kežmarok

PREŠOVSKÝ KRAJ

Poprad Levoča

Važec

Snina

PREŠOV

Ubľa

Spišská Nová Ves

Humenné Vranov nad Topľou

Revúca

sovec

Rožňava

KOŠICKÝ KRAJ KOŠICE

Michalovce

UA

Trebišov

CKÝ Rimavská Sobota

3


KASSA 2013 EURÓPA KULTURÁLIS FŐVÁROSA Kassa alapvető változások küszöbén áll, amelyek a város jelentőségének Európa térképén történő növekedésével, Košice is on the threshold of fundamental change related to valamint a saját múlt feldolgozásának szükségszerűségével, its growing importance on the map század of Europe and the need a természetes fejlődéssel és a 21. kihívásainak való megfeleléssel függnek össze. www.kosice2013.sk to reconcile its own past with the natural developments and

challenges of the 21st century. www.kosice2013.sk amely a kultúra folymatait és annak szerepét definiálja

Az Osztrák-Magyar Monarchia idején erős multikulturális hagyományokkal rendelkező város a múlt száThe city, with its strong multicultural tradition zad közepén jelentős iparfejlesztésen ment keresztül, stemming from the times of the Austro-Hungariamely alapvetően megváltoztatta a  város szociokulan Empire, went through significant industrializaturális profilját. kommunista diktatúra időszaka tion during the A  latter half of the last century. Thisés annak ideológiai alapú urbanizmusa a  betonrengefundamentally changed the socio-cultural profile tegekkel és torz közösségi renof the city. For koncepciójú Košice, the period of terekkel communist delkező  posztszocialista városokra urbanism jellemző problédictatorship and its ideological gave rise kialakulásához to the typical vezetett. problemsA város of post-Soviet mák azonban, cities annak with their concrete apartment complexes and köszönhetően, hogy az ország második legjelentősebb deformed concept of public The city has, városa, hogy a  schengeni határspace. közelében helyezkehowever, thankshogy to itsa legnagyobb position as the second city in dik el, továbbá, város a Kárpátok the country, its location near the Schengen border Régiójában (SK, PL, UA, HU, RO), jelentős potenciáland important position as the largest city in the lal rendelkezik ahhoz, hogy Európa egyik kulturális Carpathian Region (SK, PL, UA, HU, RO), significant központjává Kassa INTERFACE projekt potential to váljon. becomeA one of the cultural2013 centers of a holisztikus városfejlesztési koncepció vízióját kínálja, Europe. The Košice INTERFACE 2013 project offers

a város életében. Az Európa Kulturális Fővárosa 2013 a basic vision and holistic concept of development projektben Kassa elsősorban a  kreativitás, a  tehetfor the city. This concept sets out processes and ség, a tudás támogatására, a város közösségi tereinek roles of culture in the life of the city. In its EHMK felélénkítésére és azoknak városlakók aktív 2013 project, Košice focusesa above all on általi supporthasználatára összpontosít, akiknek részvétele a kultúra ing creativity, talent and knowledge; revitalizing folyamataiban küldetés egyetlen public space ine jelentős the city and activesikerének engagement of garanciája. Kassaparticipation identitását olyan városként kívánjuk citizens, whose in cultural processes is one of the guarantees of success this complex hangsúlyozni, amely Európa része, ingazdag történemission. We want to the kereszteződésén identity of Košice lemmel rendelkezik és stress a kultúrák heas a city el belonging to Europe, a city with rich lyezkedik – amely azonban elsősorban sajáta polgáhistory, which lies on a cultural crossroads. It is, rainak városa, olyan város, amely felkészült arra, hogy nonetheless, mainly a city of citizens, a city preválaszoljon az új kihívásokra, kész a  fejlődésre, képes pared to take on new challenges, willing to devela gondolkodásra, dimenzióját op itself, capablebizonyítva of thinkingezzel and,európai thus, confirming immár nemcsak földrajzi, hanem elsősorban kulturális its European character, not only geographically, értelemben. but above all culturally.

Košice 2013, n.o. | Kukučínova 2 | 040 01 Košice | Tel.: +421 55 68 54 299 | office@kosice2013.sk Košice 2013, n.o. | Kukučínova 2 | 040 01 Košice | Tel.: +421 55 68 54 299 | of fice@kosice2013.sk


Fedezze fel Kassát – Legek Kassáról Jöjjön el Kassára és fedezze fel ezt a szenvedélyekben, kultúrában, rejte kincsekben, kreativitásban, ökumenében és sportolási lehetőségekben gazdag várost.

Minden Kassán tett lépés egy gazdag történelemmel rendelkező városban tett lépés. A városközpont történelmi épületeire vetett pillantással elmerülhet a múlt porával lepett sorsokban. Ha azonban belép ezekbe az épületekbe, visszatér a jelenbe és megtapasztalja, hogyan élnek ma – forgalmas kávéházként, vagy stílusos üzletként. Ha átlépi a város határát, sokkal többet talál itt annál, mint amire számított. Kellemes nyári pihenés a tónál, korcsolyázás a jégpályákon, bevásárlási láz a bevásárlóközpontokban, műalkotások az Andy Warhol műveit bemutató magángalériában, vagy csendes séták és kerékpártúrák a parkokban és a parkerdőben. Élje át a város báját, azt az izgalmat és felfrissülést, melyet Kassa, mint a hosszú hétvégék eltöltésének ideális helyszíne, kínál Önnek. Miért ne kezdené kassai látogatását városnézéssel? Ennek során olyan helyeken járhat, amelyeket császárok, királyok, köztársasági elnökök, a pápa, művészek és írók lábai tapostak. Élvezze ki Kassát a kulináris élvezetek útvonalán, lépjen be a múzeumok és galériák világába, vagy csatlakozzon a szurkolók tömegéhez a sportrendezvényeken. Egy jó vacsora után várják a kényeztető fürdők, vagy elnyeli az éjszakai élet. Látogasson el egy koncertre, a csodálatos színházba, táncoljon egyet a helyi bárok egyikében, menjen el egy jó filmre, vagy üldögéljen el egy pohár finom bor mellett. Ha már kimerítette a város lehetőségeit, a kelet-szlovákiai régió további élményeket kínál, amelyek kedvéért megéri néhány nappal meghosszabítani itttartózkodását. Szívesen adunk tanácsot Önnek azzal kapcsolatban, hol érdemes megcsodálni a természet, vagy az emberi kreativitás szépségeit.

HOSSZÚ HÉTVÉGÉK Függetlenül attól, hogy Ön felnőtt, gyermek, kultúra-fogyasztó, ínyenc, sportoló, üzletember vagy nyugdíjas, Kassán megtalája az Önnek szóló programokat. Minden évszakban olyan kínálattal várjuk, amely megfelel az Ön ideális hétvégéről alkotott elképzeléseinek. Jöjjön el Kassára egy kulturális-, sport – vagy ínyenc hétvégére. Bármikor látogat el hozzánk, garantáljuk, hogy itttartózkodása élményekben gazdag lesz.

HANGULAT, ÉPÍTÉSZET ÉS REJTETT KINCSEK Kassa többet kínál, mint a fantasztikus műemlékekben és látványosságokban gazdag Fő utcát (Hlavná), ahol Európa egyik legkeletibb és egyben Szlovákia legnagyobb gótikus székesegyháza, a Szent Erzsébet-dóm áll. A dóm mellett további két székesegyház, a görög katolikus és a pravoszláv, valamint 11 felekezet templomai is megtalálhatók itt. A város hangulatához hozzájárulnak a keskeny utcácskák és a történelmi városközpont házainak udvarai, amelyek lenyűgöző kincseket rejtenek. Lenyűgözőek a zsidó közösség épületei is – a mai Művészet Háza vagy a Puškinova utcai zsinagóga, amelynek falai a valaha népes zsidó közösség tagjainak üzeneit rejtik. Nem szabad kihagyni az egykori középkori városfal maradványainak megtekintését sem – a Hóhérbástyát, az Alsókaput, a Krmanova utcai bástyát és a helyreállított városfalat a Hradbová utcán. Sok érdekességgel szolgál a Jakab-palota, a Mesterségek utcája a Hrnčiarska utcában, a Miklós-börtön, a Komenského utca kincsei vagy a Dominikánus kolostor és templom,

amelynek presbitériumában a szőnyeg alatt a szvasztika ősi indiai vallási szimbólumai rejtőznek (horogkeresztet formázó kultikus jelkép). Ismerje meg a várost részleteiben is – gyönyörködjön a polgárházak gyönyörű erkélyeiben. Mindegyikük egyedi homlokzatdíszítéssel rendelkezik, vagy különleges történetek kötődnek hozzájuk. Ezeket a műalkotásokat szobrok egészítik ki (például Márai Sándor ülő szobra a Zbrojničná utcán vagy a Maratoni futó szobra a Maratónu mieru téren), valamint a város szülötteinek és lakóinak emléket állító, vagy egyszerűen csak lenyűgöző szépségű plakettek és emléktáblák. A híres argentin La Recoleta kassai mása – a Rozália temető sétalehetőséget kínál a „halott város“ kincsei – a város jelentős polgárainak gyönyörű síremlékei között.

A VÁROS LÁTNIVALÓI A Kavečany városrészben található kassai Állatkert (ZOO) területét tekintve a harmadik legnagyobb állatkert Európában, ahol egy egész napot el lehet tölteni. A legnagyobb élmény az állatok etetése és a lenyűgöző méretű barnamedve megfigyelése, amelynek ötös ikrei születtek, amivel a kassai állatkert beírta magát a Guinness Rekordok Könyvébe. Nyáron az állatkert élményprogramot kat is kínál Éjszaka az állatkertben címmel a szezonális a cserkésztáborban. A legnagyobb szlovákiai botanikus kert a Mánes utcai botanikus kert, amelyben több mint 4000 növényfajt termesztenek. Inspirálóak az élő trópusi pillangó-, orchidea – és kaktuszkiállítások. A kihagyhatatlan nyári lehetőségek sorában szerepel a Csermely-völgyi gyermekvasúton való utazás, melyet a legrégebbi közép-európai működőképes gőzmozdony, a Katka vontat, a Várhegyen (Hradová) álló Kilátótorony megmászása, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik Kassára, és az egyedi összetételű Kassai Arany koktél megkóstolása.

Kassa – a kultúra és a sport városa A Európa Kulturális Fővárosa 2013 cím arra ösztönöz, hogy látogassunk el legalább egy kassai kulturális eseményre is. Hagyományos szellemben fogadja látogatóit például a Kassai Állami Színház vagy a Kassai Állami Filharmónia, rendhagyó szellemeben pedig a Kassa 2013 projekt háttere, a Kasárne/Kulturpark vagy a Tabačka Kulturfabrik kulturális terek. Kassa életében fontos a sport is. Csatlakozzon Ön is a hokirajongók táborához a felvillanyozó atmoszférájú STEEL ARÉNÁBAN, támogassa jelenlétével a kosárlabdás hölgyeket az Infiniti Arénában, vagy fussa le Európa legrégebbi és a világ második legrégebbi maratonját – a Nemzetközi Békemaratont. A Tónál lévő kitűnő hangulatú vízisí pályán működik Szlovákia három vízisí-kötélpályájának egyike.

5


Műemlékek és városnézések – Hogyan ismerjük meg a várost? Az egységes történelmi vásroközpont olyan műemlékekből áll, amelyek impozáns külsejükkel első látásra lenyűgözik az embert, de akadnak olyanok is, amelyek az árnyékban rejtőznek és fel kell őket fedezni. Mindenki megtalálja i a  neki való programot. Történelem, legendák, fantasztikus történetek és minden sarkon valami érdekesség – ez Kassa, melynek Ön is első látásra szerelmese lesz. PhDr. Róbert Polláktól, a kassai Kelet-szlovákiai Múzeum igazgatójától tippeket kaphat és elárulja Önnek, mely műemlékeket kedveli Kassán a leginkább.

„Mindannyiunknak vannak kedvenc városai és bennük helyek, amelyekre mindig szívesen tér vissza. Kassa – „a kis nagyváros“, ahogyan mindig bemutatom azoknak, akik még nem ismerik, a szülővárosom, ezért sok ilyen hely van benne. A kedvencem mégis a Fő (Hlavná) utca és annak közvetlen környéke. Szakítson magának időt arra, hogy egy békés reggelen leüljön a parkban egy padra a dóm és a színház fenséges épületei között, amelyek mindig lenyűgöznek. Itt ülve mindig magam elé képzelem a kassaiak tömegét, amint egy évszázaddal ezelőtt sétálgattak a híres korzón és bizonyára arról vitáztak, mit hoz számukra és a város számára

az új évszázad. Az ő lehetséges elképezléseiket vessék össze saját ismereteikkel és tapasztalataikkal. Minden bizonnyal nagyon tanulságos lesz. Szívesen ajánlok figyelmébe egy további érdekességet – Törökország egy kis darabját Kassán. A színháztól a keskeny Premonštrátska utcán a Lőcsei-ház mellett sétáljon el egészen a Hóhér-bástyáig. Nem mecset, vagy minaret, hanem a török Tekirdag építészetének hű mása ez az épület, és még különlegesebb, hogy a házba beépítésre kerültek a 18. század elejéréről származó, keleti ornamentikával díszített ebédlő eredetei részei, amelyet 1906-ban 29 ládában szállítottak Rodostóból Kassára.“

Öt ajánlo műemlék Szent Erzsébet-dóm Szent Mihály-kápolna Állami Színház Jakab-palota A Hóhér-bástya és a Rodostói-ház együttese, a Miklós-börtön és a Hóhérlakás

Híres emberek nyomában – szobrok és emléktáblák A Rodostói-ház Márai Sándor Gerster-ház Aurel Stodola Nepomuki Szent János kápolna Jakoby Gyula

A városi parkok java A P. J. Šafárik Egyetem Botanikus Kertje Park a zenélő szökőkútnál Anička park Városi park

6


Barangolja be Kassát és ismerje meg a műemlékekből sugárzó szépséget. Ha azonban többet kíván megtudni, van az Ön számára néhány tippünk, hogyan ismerje meg a  homlokzatok mögö megbújó történelmet és legendákat is. Induljon el egy lenyűgöző városnézésre, vagy barangolásra a városban.

SZERVEZETT VÁROSNÉZÉSEK IDEGENVEZETÉSSEL Bármikor sort keríthet egy városnézésre avatott idegenvezető kalauzolásával. A városnézések kínálatából négy útvonalat ajánlunk Önnek. Kettő közülük Kassa legnagyobb kincsein kalauzolja végig Önt. Az első lebilincselő módon mutatja be azokat a műemlékeket, amelyek az „Ezt látnia kell“ kategóriába tartoznak, a másik pedig Kassa további legendáit árulja el Önnek. Azok számára, akik szeretnék közelebberől megismerni a legérdekesebb imahelyeket, összeállítottunk egy városnéző útvonalat Kassa legszebb szakrális épületeiből. Kassa történelméhez kapcsolódóan készítettünk egy tematikus Zsidó városnézést is. A városnézéseket megrendelheti személyesen a Kassai Látogatóközpontban vagy a www.visitkosice.eu honlapon, és lehetőség van a különböző útvonalak kombinálására is.

BARANGOLÁSOK KASSA VÁROSÁBAN A város megismerésének további lebilincselő lehetőségét kínálják a barangolások, amelyek gyakran a nyilvánosság elől elzárt helyekre is elkalauzolják a látogatókat. Ezekre minden hónap első hétvégéjén kerül sor, és minden hónapban más és más útvonalon. Minden ilyen túra valamely, Kassa történelméhez vagy jelenéhez kapcsolódó érdekes témához kötődik és szlovák, magyar, angol és spanyol nyelven zajlik. A barangolások időpontjáról, a tervezett témákról és a belépődíjakról a Kassai Látogatóközpontban vagy a www.potulka.sk honlapon tájékozódhat. A barangolások az Állami Tudományos Könyvtár Fő (Hlavná) utca 10. szám alatt található épülete elől indulnak. Az alábbi témákkal várjuk az érdeklődőket: A sör és Kassa / Jelképek Kassán / Két székesegyház – a görögkatolikus és a pravoszláv / Kassa és a rádió / Kassa északi negyede / A víz és Kassa / A zsidó Kassa / A szecessziós Kassa / A föld alatti Kassa / A Szent Erzsébet – dóm / Kassa híres termei.

RENDHAGYÓ VÁROSNÉZÉSEK A hagyományos városnézések és barangolások mellett lehetőség van saját városnézés összeállítására is. Jöjjön el a Kassai Látogatóközpontba, a műemlékek listájából válassza ki azokat, amelyeket meg szeretné ismerni és alakítsa ki így a saját kassai városnéző útvonalát. Az ízek szerelmesei számára összeállítottunk egy kulináris útvonalat is, amelynek során a különböző harapnivalókon és ételeken keresztül ízlelheti meg Kassát. A látogatók rendelkezésére áll a Középkori Kassa városnéző-útvonal, vagy a közkedvelt Márai Sándor nyomában útvonal is.

Ismerje meg Kassát, mint olyan várost, amely minden érzékszerv számára tartogat valamit.

7


Műemlékek és városnézések – Kassa legszebb kincsei Fedezze fel Kassa viharos múltú, legendákkal átsző, lenyűgöző kincseit. Látogasson el azokra helyekre, ahol a város alapításától kezdve lüktete az élet, ismerje meg a város híres szülöeit, a város védőszentjét, a helyet, ahol kihirdeék a Kassai Kormányprogramot, a helyi „rádiót“, a színház hárfát formázó épületét és az Immaculata-szobocsoportot. E városnézés során nem lesz hiány szuperlatívuszokban.

Információk a városnézésről: A városnézés az Ön által kívánt időpontban kezdődik. Az idegenvezetés Kassán, Hlavná 59, a Látogatói Központnál (Návštevnícke centrum) kezdődik. Időtartama mintegy 1,5 óra. A városnézést tapasztalt idegenvezető vezeti az Ön által kiválasztott nyelven.

1. Az Alsókapu

4. A város címere A galériából kilépve egy kis parkba jutunk. Itt látható a Kassa jelenlegi címerét ábrázoló bronzplasztika. Bal oldalt alul látható a város 1369-ből származó eredeti címere is. Nagy Lajos király adománylevele a maga nemében a legrégebbi Európában.

Az Alsókapu (Dolná brána) a földalatti múzeum együttesének megnevezése, melyhez hozzátartozik a város egykori kapuja és a 13. század második feléből származó eredeti városfal részei is. Feltárásukra 1996-ban, a Fő utca rekonstrukciója során került sor. Ma ez az együttes egyedülálló hangulatának köszönhetően kiállítások, fogadások és a hagyományos szeptemberi Kassai Borünnep helyszínéül szolgál, és itt zajlik a maratoni futók regisztrációja is.

2. A Gerster-ház A kassai születésű Gerster Béla nevét talán sokan nem ismerik, de műveinek neve ismerősen cseng majd a iskolai földrajz órákról. Egy karnyújtásnyira a földalatti múzeum kijáratától Ön is megismerkedhet a zseniális kassai mérnökkel, világhírű csatornák és vasutak, például a Korinthoszi – és a Panamacsatorna tervezőjével.

3. A Vármegyeháza A paloták egyik jellemző vonása, hogy fő homlokzatukon címer látható. A Vármegyeházát az egykori közigazgatási egység, Abaúj-Torna vármegye 1558-ból származó címere díszíti, melynek épülete 1779-től a vármegyei közigazgatás céljaira szolgált. Az épület, amely ma a Kelet-szlovákiai Galéria székhelye, a kiállítási terek mellett egy gyönyörű üléstermet és Kassa legkisebb nyilvános mozitermét is rejti.

8

5. A Szent Erzsébet-dóm A Szent Erzsébet-dómban tett látogatás során megismerheti a város védőszentjének szimbolikáját. A dómot 1380 táján kezdték építeni egy korábbi templom helyén. Ez Európa egyik legkeletebbre fekvő nyugati stílusú gótikus székesegyháza és egyben a legnagyobb templom Szlovákiában. Belső terében látható a lenyűgöző szépségű Szent Erzsébet oltár, a gótika korából származó egyedülálló kettős csigalépcső – egyike az Európában található öt (látogatható) ilyen építménynek, az utolsó magyarországi Habsburg-ellenes felkelés vezetőjének, II. Rákóczi Ferencnek a síremléke (látogatható) és kívül az 1477-ből származó napóra. A székesegyház belső és külső terét a 15. századi Kassai István kőfaragómester munkái díszítik. A város központjára nyíló legszebb kilátás kedvéért érdemes megmászni a 60 méter magas északi tornyot. A legújabb kutatások a templom építésének pompáját és logikáját a 14. századi Krisztus Vére csodával hozzák összefüggésbe. A templomot évszázadokon keresztül látogatták a zarándokok és IX. Bonifác pápa 1402-ben kiadott bullájában megerősítette, hogy itt őrizték Krisztus Vérét. A vasárnap reggel 9 órakor kezdődő latin nyelvű szentmisék lenyűgöző ötvözetét nyújtják a középkori építészetnek, a középkori Európa nyelvének és a barokk zenének.


7. Az Orbán-torony Harangtorony, amelyben a Szent Orbán-harang másolata került elhelyezésre. Az 1557-ből származó eredeti harang az Orbán-torony előtt látható. Árkádsora alatt antik, gótikus és barokk sírkövek találhatók. A 45 méter magas toronyban működik Szlovákia egyetlen viaszfigura múzeuma, amely a városhoz kötődő jeles szemelyiségeken keresztül mutatja be Kassa történetét.

8. A zenélő szökőkút és a harangjáték parkja

6. A Szent Mihály-kápolna A Szent Erzsébet-dómtól délre található kápolna a 14. századból származik. A gótika csúcspontját képviseli és a szemlélőt meglepi tiszta stílusával, meghittségével és harmóniájával. A középkorban a városi temető vette körbe és csontkamra is volt benne. Mihály arkangyalnak szentelték, aki átkíséri a lelkeket a túlvilágra. A holtak lelkeinek mérlegelését ábrázoló középkorból származó szobra a bejárat felett látható. A kápolnában (egyebek mellett) angol nyelvű szentmiséket is tartanak (vasárnaponként délelőtt 11 órakor).

Minden egész órában felcsendül a parkban a 22 harangból álló, fát formázó harangjáték hangja. Májustól októberig a harangjátékot a zenélő szökőkút is kiegészíti, amely a harangjáték elhalását követően egy megnyugtató zene dallamára lép működésbe (sötétedés után világít is) minden nap 22 óráig.

9. Az Állami Színház épülete A szökőkút mellett elsétálva feltűnik a Lang Adolf építész által tervezett Állami Színház épülete. A színházban az első bemutató 1899-ben volt. A látogatót az épület szecessziós elemekkel díszített újbarokk külseje mellett a hárfát formázó íves beltér, a színház meghittsége és fensége, valamint a bécsi Gastgeb Peregrín, Shakespeare 4 drámájának jeleneteit ábrázoló mennyezeti festményei nyűgözik le. A pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház mellett ez Szlovákia egyetlen három társulattal működő színháza (opera, balett, dráma).

9


10. Az Immaculata szoborcsoport Közvetlenül a színház mellett található az 1723-ból származó Szeplőtelen Szűz Mária pestis-oszlop (Immaculata). A Mária-oszlop egy kis parkban áll és az 1709. és 1710. évi pestisjárványtól való megmenekülésnek állít emléket. Az alkotás egyaránt felvonultatja a barokk szobrászművészet szépségét, valamint a szentek és angyalok újabb kori szobrait. Történelmi dokumentumok tanúsága szerint belsejében került elhelyezésre szent Bálint ereklyéje is.

11. A Történelmi Városháza Városnézésünk utolsó állomása az 1779 és 1780 között épült régi városháza, amelynek erkélye fölött Kassa címere látható. Belsejében gyönyörű termek találhatók, amelyeket a város főpolgármestere használ reprezentációs célra és a termek egyikében láthatók a város első polgárainak portréi is. Az épület udvarán keresztülhaladva juthat a látogató az egykori Fórum/Slovan mozi felújított termébe, amely ma koncerteknek és színházi előadásoknak ad otthont. A földszinten várja Önt Kassa Látogatóközpontja.

10

Szent Erzsébet székesegyház


Műemlékek és városnézések – Óvárosi séta A Kassa legszebb kincseit bemutató városnéző útvonal kibővítésével további helyekre is eljuthat, amelyek a hétköznapi turisták elő rejtve maradnak. Folytassa Kassa középkori erődítményének és börtönének felfedezését, ismerje meg az engedetlen vezér házi őrizetének helyszínét, a folyóparti palotát, a Városi park zugait, a kassai születésű világhírű írót, a Békemaraton jelképét és a győzetesek nevét, valamint a kassai aranykincs helyét.

Információk a városnézésről: a városnézés a Fő (Hlavná) utca 59. szám alatt található Kassai Látogatóközpont elől indul, időtartama mintegy 2,5 óra. A városnézést tapasztalt idegenvezető vezeti az Ön által kiválasztott nyelven.

12. A Miklós-börtön A két gótikus ház, amelyben eredetileg fazekasműhely működött, a 17. századtól a 19. századig börtönként és kínzókamraként szolgált. A Hrnčiarska utca felé kinyúló épületrészben volt a hóhér lakása (2009-ben az év legjobb tárlata). Ma múzeum található benne a Kassai évszázadok című kiállítással, amelynek segítségével a látogató átélheti a középkor titokzatos hangulatát. A Múzeumok éjszakáján minden évben élethű módon felidézik a megkínzott rabok jajveszékelését.

14. A Jakab-palota A Mlynská utca végén, szemben a Városi parkkal, ahol egykor a varázslatos szépségű mesterséges Malom-árok húzódott, áll egy csodálatos palota. A múltban nem egy nemesi család székhelyeként, hanem Jakab Árpád híres kassai építész, az Állami Színház és a Kelet-szlovákiai Múzeum építőjének magánházaként szolgált. 1945 áprilisában több mint egy hónapig ebben a palotában székelt a Csehszlovák Köztársaság elnöke, Edvard Beneš.

13. A Hóhér-bástya és a Rodostói ház – II. Rákóczi Ferenc emlékhely A Hóhér-bástya a középkori kassai városi erődrendszer legszebb példája és a legnagyobb szlovákiai bástya, amely a város egyik bejáratát védte. A bástya udvarán áll az utolsó magyarországi Habsburg-ellenes felkelés vezetőjének, II. Rákóczi Ferencnek a törökországi száműzetésben otthont adó ház egyik fele, a Rodostói-ház, amely a titokzatos keletet hozza el Kassára. Ha saját emlékérmét szeretne készíttetni, jelezze előre a Rodostói-házban és egy különleges szuvenírrel térhet haza Kassáról.

15. A Városi park A több mint 11 hektáros Városi park a történelmi városközpont kapuja. A 18. században jött létre, közkedvelt sportpályák övezik és itt található a városi fürdő is. A park elsősorban nyáron élénkül meg, amikor multimédiás utcaszínház működik itt, valamint október első szombatján, a Fehér Éjszaka/Nuit blanche néven zajló fények fesztiválján.

11


16. Márai Sándor szobra A Városi parkból keskeny mellékutcákon keresztül jutunk el Kassa talán legjelentősebb szülötte, Márai Sándor világhírű író szobrához, aki ebben a városban élte le gyermekkorát és itt végezte középiskolai tanulmányainak egy részét. Az interaktív szobor olyannak ábrázolja az írót, amilyen a valóságban volt, a dolgok értelmén töprengőnek. Elég odaülnünk mellé...

Önnek is lehetősége nyílik arra, hogy további rajongók ezreivel együtt lefussa a mintegy 42 km-es távot. Ha erre nem érzi képesnek magát, jelentkezzen a félmaratonra vagy a minimaratonra (4,2 km). Sosem fognak Önnek egyszerre annyian tapsolni, mint amikor végigfut Kassa utcáin.

18. A Kelet-szlovákiai Múzeum Közvetlenül a maratoni futó szobra mögött áll a Kelet-szlovákiai Múzeum 1896 és 1899 között épült fenséges neoreneszánsz épülete. A rendezett kiállítások számát tekintve legaktívabb szlovákiai múzeum föld alatti trezorjában valódi kincset is rejt (ha nem járja éppen a világot) – a Kassai aranykincset. A Kelet-szlovákiai Múzeummal szemben áll a város egyik legszebb építménye – az egykori Hadtestparancsnokság épülete, amely hadicélokra épült és katonai jelképek díszítik. Napjainkban ebben az épületben van a Kassai Önkormányzati Kerület székhelye és a Kelet-szlovákiai Múzeum gótikus, barokk és reneszánsz kiállítási tárgyait és a Kárpátok természeti kincseit bemutató kiállítás.

17. A maratoni futó szobra és a Nemzetközi Békemaraton A Fő (Hlavná) utca végén található a Békemaraton nevét viselő tér (Námestie Maratónu mieru), amely Európa legrégebbi maratoni futóversenyének állít emléket. Jelképe Arpád Račko szobászművész futó férfit ábrázoló szobra és az egyes versenyek győzteseinek nevei. Minden év októberének első vasárnapján 12


Műemlékek és városnézések – A szakrális Kassa A szakrális épületek csodálói, az emlékhelyeket és csendes szemlélődésre alkalmas helyeket kereső vendégek számra állítouk össze A  szakrális Kassa elnevezésű városnéző programot. Ismerje meg a  legtöbbet látogato Szent Erzsébet-dóm, vagy a  leginkább csodált Szent Mihály-kápolna szépségeit, de ne álljon meg i. Történeteikkel, különlegességeikkel és szépségükkel minden bizonnyal lenyűgözik Önt a kevésbé ismert szakrális épületek is, amelyek a  különféle építészeti stílusokat érintő sétaként is felfoghatók  – a román stílustól és a gótikától a reneszánszon és a barokkon keresztül egészen a rondokubizmusig.

Információk a városnézésről: a városnézés a Fő (Hlavná) utca 59. szám alatt található Kassai Látogatóközpont elől indul, időtartama mintegy 2 óra. A városnézést tapasztalt idegenvezető vezeti az Ön által kiválasztott nyelven.

19. A Szentháromság-templom (premontrei templom) Az 1681-ből származó templom díszítése színekben gazdag és a reneszánsz homlokzat ötvöződik benne a berokk belsővel. Az Úrhoz való személyesebb viszony tükröződik az oltárral rendelkező elkülönülő oldalkápolnákban, ahol mindenki számára megadatik a magány az imádsághoz. A templom és a hozzá csatlakozó rendház és az egykori egyetem lenyűgözi a látogatót Schrött Erazmusnak a szentély zárófalán látható plasztikus térhatású festményével, a 17. századból származó faragott szószékkel és a csodálatos mennyezeti festményekkel, amelyek a premontrei rend alapítójához, szent Norberthez kötődő jeleneteket ábrázolnak.

21. A Dominikánus templom A Fő (Hlavná) utca templomainak megismerése után átsétálunk a közismert Dominikánus térre. Itt áll Kassa legrégebbi, a 13. század végéről fennmaradt temploma és a téren piac is működik. A templom mellett található egy kolostor is, amelyben már a 14. században illuminátor műhely működött. Számos különlegességet találunk itt: a templom falán a lenyűgöző freskók olyan illúziót keltenek, mintha az épületnek nem lenne teteje. A föld alatti részek eredetileg temetkezés céljára szolgáltak, de a második világháború végén búvóhelyként is használták őket. A szőnyeg alatt váratlanul szvasztikák tűnnek fel, a falon pedig mesterséges repedések találhatók...

5. A Szent Erzsébet-dóm 6. A Szent Mihály-kápolna

20. A Páduai Szent Antal templom (szemináriumi templom) A leghosszabb és a második legrégebbi kassai templomot a ferencesek alapították a 14. század végén. Templom, majd fegyverraktár, laktanya, élelmiszerraktár, ideiglenes székesegyház – mindezeken a stációkon kellett keresztül mennie ennek a templomnak, hogy 1995-ben immár eredeti funkciójában örvendhessen II. János Pál pápa látogatásának, aki rövid időt eltöltött a konviktus közeli épületében is. A templomban látható Szlovákia legnagyobb mechanikus rózsafüzére is. Faragott mozgó figurái fokozatosan jelenítik meg a fájdalmas, az örövendetes, a dicsőséges rózsafüzér és a világosság rózsafüzérének titkait. 13


22. A Zvonárska utcai zsinagóga az imateremmel és a mikvével – A zsidó közösség A keskeny Zvonárska utca házai között szerényen meghúzódva áll Kassa legrégebbi, 1883-ból fennmaradt zsinagógája, amely a mór stílus gyönyörű példája. Közvetlenül mellette található a kassai régi zsidónegyed bejárata az imaterem épületével. A rabbilakás, a kóser mészárszék és a sakter (a rituális vágást végző személy) lakása, a kóser étterem és a zsidó egyházközség irodái mellett az udvarban áll Szlovákia valószínűleg legrégebbi zsidó rituális fürdője is (mikve).

14

23. A Puškinova utcai zsinagóga és a zsidó iskola A városnézést a felújított ortodox zsinagóga és a szomszédos zsidó iskola megtekintésével fejezzük be. Az épületek az ismert kassai építész Oelschläger Lajos és Kabos Hugó építőmester munkái a 20. század harmincas éveiből. Az ortodox zsinagóga a historizmus, a modernség és a keleti építészet különleges kombinációja. Belül a falakon láthatók azoknak a zsidóknak a ceruzával írt üzenetei, akiket ide gyűjtöttek össze a koncentrációs táborba szállítás előtt. Az épület Kassa egyetlen zsinagógája, amelyben folyamatosan zajlottak istentiszteletek. A szomszédos Talmud Tóra zsidó iskola alagsorában működött egykor a maceszsütöde.


Műemlékek és városnézések – A zsidó Kassa Kassa a holokauszt elő Szlovákia egyik legnagyobb és legprominensebb zsidó közsségével rendelkeze. 1930ban több mint 11 500 zsidó élt i, akik, annak ellenére, hogy a zsidók csak 1840 után telepedheek le Kassán, a város összlakosságának 16,4% alkoák. 1944-ben mindössze nem egészen három hétre volt szükség csaknem az egész közösség Auschwitz-Birkenauba és más koncentrációs táborokba deportálásához. Olyan műemlékeket hagytak ránk, amelyek alakítják a város arculatát és elmesélik nekünk szomorú történetüket. A zsidó műemlékek szépségükkel, atmoszférájukkal és különlegességükkel egyedülálló élménnyé teszik ezt a városnézést.

Információk a városnézésről: a városnézés a Fő (Hlavná) utca 59. szám alatt található Kassai Látogatóközpont elől indul, időtartama mintegy 1,5 óra. A városnézést tapasztalt idegenvezető vezeti az Ön által kiválasztott nyelven.

22. A Zvonárska utcai zsinagóga az imateremmel és a mikvével – A régi zsidó negyed

24. A Művészetek Háza – a régi neológ zsinagóga

26. A bábszínház épülete – A zsidó kaszinó

Tematikus zsidó városnézésünket a Művészetek Háza előtt kezdjük, ahol 1867-től az első kassai zsinagóga csodálatos épülete állt, amelyet a 20. század hatvanas éveiben a földdel tettek egyenlővé. Mellette nőtt ki a földből 1926 és 1927 között az 1100 fő befogadására alkalmas impozáns neológ zsinagóga. Az átépített formában máig fennmaradt épület a római Pantheonra emlékeztető 21 és 24 méter átmérőjű ellipszis alakú kupolával rendelkezik. Átépítése óta a Kassai Állami Filharmónia épülete. További érdekesség, hogy a kupola csúcsát egykor hatágú Dávid-csillag díszítette, amely jelenleg a zsidó temetőben a holokausztemlékművön látható (Rastislavova utca). A csillag helyére egy lant került.

A kassai zsidók 1893-ban létrehozták a Kassai Társaskört, az ún. zsidó kaszinót és 1910-ben erre a célra megépült a szecessziós palota. Közösségi helyiségek és kávéház működött benne. A háború után, 1962-től a 20. század kilencvenes éveinek elejéig az átépített épületben működött a bábszínház.

23. A Puškinova utcai zsinagóga és a zsidó iskola

25. A zsidó iskola épülete a Tajovského utcán Az iskola épülete az első emeleten szervesen kapcsolódott zsinagógához. Az épületnek rendkívül hatásos a homlokzata és felújított formájában közvetlenül az utcáról megcsodálható. Valaha a kassai zsidók egy részének oktatási központjaként szolgált.

Igény esetén az alábbi három célpont megtekintésével folytatható a városnézés:

15


A régi és az új zsidó temető Minden zsidó egyházközség temetője nagyobb távolságra esett a zsinagógától. A kassai közösség a Tatranská utcán létesített temetőt, amely 1844 és 1877 között működött. Itt vannak eltemetve Horovitz Lipót híres zsidó származású festő szülei is. Jelenleg a temető területe mindössze 50 x 70 m. Az új zsidó temető a Rastislavova utcai Köztemető mellett található. Itt állították fel a holokauszt áldozatainak emlékművét az egykori neológ zsinagóga, a jelenlegi Művészetek Háza tetejéről származó hatágú csillaggal.

A kassai geó A mai Bajzova utca helyén, az autóbuszállomás közelében volt a második világháború idején a gettó, ahová Kassáról és a környező falvakból összegyűjtötték a zsidókat. Az utcát lezárták és az élet csak a két négyszögletes épületben és az általuk közrefogott belső udvarokban zajlott.

16


17


Múzeumok és látnivalók – A kassai múzeumok Kassán rendkívül színes a múzeumi kínálat, i mindenki megtalálhatja, amit keres. A régészet iránt érdeklődőket várja a Fő (Hlavná) utcai földalai múzeum vagy az ásatások Alsómislyén (Nižná Myšľa). Kassa kapcsolatát a jelentős középkori kereskedelmi útvonalakkal, az aranykincset, az ado kor művészetét és életét az 1872-ben alapíto legrégebbi kassai múzeum mutatja be. A  városhoz kötődő  jelentős történelmi személyiségekkel életnagyságban ismerkedhet Szlovákia egyetlen viaszfigura-múzemában, egyik jelentős szülöét pedig annak emlékszobája mutatja be. A Löffler Béla Múzeum e jelentős kassai szobrász műveinek kiállítása melle bemutatja a kortárs képzőművészet aktuális folyamatait és teret biztosít a fiatal művészek számára is. A tudomány és kutatás iránt érdeklődő látogatókat várja Szlovákia egyetlen műszaki múzeuma. A fő épületben elhelyeze kiállítások melle lehetőség van a csillagos égbolt, az órák vagy a  repülőgépek megcsodálására is. Abaúj vármegye (a  Kassa környékét magába foglaló történelmi közigazgatási egység) népszokásait és folklórját az egyedülálló HUMNO néprajzi múzeum vonultatja fel. Merüljön el Kassa különféle világaiban, ismerkedjen a természeel, a történelemmel vagy akár a csillagokkal.

ELŐTÉRBEN A RÉGÉSZET A Fő (Hlavná) utca elején található a Földalatti Régészeti Múzeum, amely a város 13. századból származó egyik eredeti kapuját, valamint a történelmi városfal, az erődrendszer és különböző épületek együttesét mutatja be. A még régebbi múltba viszi vissza a látogatót az Alsómislyei (Nižná Myšľa) Községi Múzeum, amelyben a 3500 évvel ezelőtti őskori település és temetkezési hely feltárásakor a helyszínen talált régészeti leletek láthatók.

Az Alsómislyei (Nižná Myšľa) Községi Múzeum Az egykori alsómislyei kolostorban elhelyezett múzeum a Kassához közeli Alsómislye (Nižná Myšľa) községben található, ahol 1977-ben egy kora bronzkori település és temetkezési hely, a Szlovákia területén feltárt legrégebbi település komplex régészeti kutatása zajlott. Ne hagyja ki a rénszarvas – és mammutvadászok használati tárgyainak megtekintését, amelyeket elhunyt hozzátartozóikkal együtt temettek el, így például a legismertebb és legrégebbi Szlovákia területén talált játékszert, egy agyagból készített kocsit, és járja be a kolostor földalatti katakombáit is. Elhelyezkedés: Nižná Myšľa, Kassától 10 km-re Tel.: +421 55 (0) 698 01 24 E-mail: info@niznamysla.sk, Honlap: www.niznamysla.sk, Kultúra menüpont Nyitvatartás: bejelentkezésre

TERMÉSZET, TÖRTÉNELEM, KINCS, MŰVÉSZET ÉS HÍRES EMBEREK

A Földalai Régészeti Múzeum – Alsókapu Földalatti múzeumkomplexum a város 13. – 15. századból származó eredeti bejáratával és eredeti városfalal részlettel, amelyet 1996-ban a Fő (Hlavná) utca felújítása során fedeztek fel. Elhelyezkedés: Kassán a Fő (Hlavná) utca alatt Tel.: Kassai Látogatóközpont, +421 (0) 55 625 888 E-mail: info@visitkosice.eu, Honlap: www.visitkosice.eu Nyitvatartás: május – szeptember: kedd – vasárnap 10:00 – 18:00

18

A Kárpátok természeti kincseit, Kassa művészetét és történelmét, II. Rákóczi Ferenc történelmi alakját valamint a középkori börtönt és a hóhérlakást a Kassai Kelet-szlovákiai Múzeum mutatja be. A múzeum négy, a történelmi városközpontban található épületében számos tematikus kiállítással is várja a látogatókat. A múzeum látogatói 2013-tól ismét megtekinthetik a Kassai aranykincset bemutató kiállítást. Kassa legismertebb személyiségeinek viaszfigurái alkotják az egyetlen szlovákiai viaszfigura-múzeum anyagát az Orbán-toronyban. Márai Sándor világhírű írónak állít emléket az író Mäsiarska utcai emlékszobája. Löffler Béla kiváló kassai szobrászra és a művészet támogatójára műalkotásai emlékeztetnek a róla elnevezett múzeumban.


A Kelet-szlovákiai Múzeum, Kassa

Márai Sándor emlékszoba

A Kassai aranykincs föld alatti trezorja, a Kožuchovce községből származó hagyományos fatemplom, A Kárpátok természeti kincsei és az Évszázadok a művészetben című állandó kiállítások a Hviezdoslavova utca 3. szám alatti épületben, II. Rákóczi Ferenc orientális hangulatú Rodostói-háza, Fémöntészeti és harang kiállítás a Hóhér-bástyán valamint lebilincselő kiállítás a Miklósbörtönben Kassa évszázadai címmel. Elhelyezkedése: Hviezdoslavova utca 3., Kassa

Az emlékszoba teljes felújításon esett át, melynek eredménye a modern dizájn és a korszerű technológiákat felhasználó megoldások. Az író személyes tárgyai mellett néhány további újdonság is várja a látogatókat. Interaktív panelen tekinthető meg a „Széllel szemben“ című életrajzi film és a látogatók meghallgathatják Márai műveinek legismertebb részleteit is. A kiállítás végigvezeti Önt a híres író életútjának kassai és a világ más részein található helyszínein.

Tel.: +421 (0) 55 622 03 09 E-mail: info@vsmuzeum.sk Honlap: www.vsmuzeum.sk Nyitvatartás: kedd – szombat 9:00 – 17:00, vasárnap 9:00 – 13:00

Elhelyezkedés: Mäsiarska utca 35., Kassa Tel.: +421 (0) 55 625 8888 E-mail: info@visitkosice.eu, Honlap: www.visitkosice.eu Nyitvatartás és belépődíj: látogatható bejelenkezés alapján

Viaszfigura-múzeum, Kassa

Löffler Béla Múzeum

A múzeum termeiben 23, a szlovákiai történelemhez és Kassa városához kötődő híresség, köztük a székesegyház védőszentje, Árpád-házi Szent Erzsébet, a popart óriása, Andy Warhol és a Szent Erzsébet-dóm építőmestere, Kassai István különleges viaszfigurája várja a látogatókat.

A kortárs képzőművészet művészeti és közösségi központja, amely Löffler Béla műveinek és a legjelentősebb 20. századi kassai festők különleges önarcképeinek felvonultatása mellett bemutatja és támogatja a kortárs képzőművészetet, és lehetőséget teremt a kortárs képzőművészet és a művészek új generációjának bemutatkozására.

Elhelyezkedés: Orbán-torony – Fő (Hlavná) utca, Kassa Tel.: +421 (0) 55 623 25 34 E-mail: info@waxmuseum.sk, Honlap: www.waxmuseum.sk Nyitvatartás: kedd – vasárnap 10:00 – 18:00

Elhelyezkedés: Alžbetina utca 20., Kassa Tel.: +421 (0) 55 622 30 73, +421 (0) 55 622 32 34 E-mail: lofflermuzeum@post.sk, Honlap: www.lofflermuzeum.sk Nyitvatartás: kedd – szombat 10:00 – 18:00 (péntek délelőtt a belépés ingyenes), vasárnap 13:00-17:00

19


Üvegmúzeum

Planetárium

Az üvegművészet érdekes kiállítása, amely a Hotel Zlatý Dukát kávéházának nyitvatartása idején bármikor megtekinthető.

Folytassa a csillagok vizsgálatával a planetáriumban.

Elhelyezkedés: Fő (Hlavná) utca 16., Kassa Tel.: +421 (0) 55 727 93 33 E-mail: hotel@hotelzlatydukat.sk, Honlap: www.hotelzlatydukat.sk Nyitvatartás: elő – és utószezonban 11:00 – 23:00, főszezonban 10:00 – 22:00

KUTATÁS ÉS MŰSZAKI MŰEMLÉKEK

Elhelyezkedés: Szlovák Műszaki Múzeum, Fő (Hlavná) utca 88., Kassa Tel.: +421 (0) 55 726 06 56 E-mail: planetarium.stm@stm-ke.sk, Honlap: www.stm-ke.sk Nyitvatartás: kedd – péntek 8:00-17:00, vasárnap 14:00; a planetáriumi programok megtartásának feltétele minimum 10 fizető látogató részvétele. Nyilvános programok: kedd – péntek és vasárnap 14:00; a vasárnapi időpontról előzetesen érdeklődni kell a +421 (0) 55 72 606 56 vagy +421 (0) 55 62 240 35 telefonszámon.

Eredjen Kassa jelentős személyisége, a gőzturbinák elméleti alapjainak kidolgozója és a termodinamika mestere, Aurel Stodola nyomába. Közismert, hogy előadásait Albert Einstein is látogatta. A kassai Műszaki Egyetem által támogatott tudományos tevékenységet és kutatást a Szlovák Műszaki Múzeum mutatja be, amely a maga nemében egyedülálló Szlovákiában. Legújabb kiállítása, a kassai repülőtér területén található Repülőmúzeum történelmi repülőgépek gyűjteményét vonultatja fel. A Szlovák Műszaki Múzeum részét képezi a Planetárium és a történelmi órák kiállítása is a közeli Budamér (Budimír) községben.

Szlovák Műszaki Múzeum Az egyetlem múzeum Szlovákiában, amely bemutatja például a kohászat, a gépgyártás, a bányászat, a kovácsművészet történetét, a földmérés technikájának és a térképészet vagy az írógépek fejlődését. A múzeum részét képezi az Aurel Stodola nevét viselő Energetikai részleg és az Elektromos kisülések csarnoka. Elhelyezkedés: Fő (Hlavná) utca 88., Kassa Tel.: +421 (0) 55 622 40 35 E-mail: stmke@stm-ke.sk, Honlap: www.stm-ke.sk Nyitvatartás: kedd – péntek 8:00-17:00, szombat – vasárnap 12:00-17:00

20

Repülőmúzeum, Kassa A Szlovák Műszaki Múzeum legújabb kiállítása több, mint 30 repülőgépet, repülőgép-motorokat és a repülés történetét mutatja be. Elhelyezkedés: Repülőtér, Kassa Tel.: +421 (0) 55 683 22 72 E-mail: muzeumletectva@stm-ke.sk, Honlap: www.stm-ke.sk Nyitvatartás: kedd – péntek 9:00-16:00, szombat – vasárnap 10:00-18:00; a téli időszakban, 11. 15. és 05. 01. között az idegenvezetéses látogatás csak az alábbi telefonszámokon történő előzetes egyeztetést követően lehetséges: +421 (0) 55 683 22 72 vagy +421 (0) 903 747 595.


21


A RÉGIÓRÓL MÁSKÉNT

A zenélő szökőkút parkja (9. oldal)

A régió népszokásait, a hagyományos életmódot és táplálkozási kultúrát, az öltözködési szokásokat és a népi kultúrát mutatja be a magán fenntartású formabontó HUMNO Néprajzi Múzeum. Ismerkedjen a kassai régióval például a népi kultúra estje által is.

Állatkert (36. oldal)

HUMNO Néprajzi Múzeum Elhelyezkedés: Cottbuská utca 36., KVP lakótelep, Kassa Tel.: +421 (0) 903 905 903, a népi kultúra estje megrendelése – Kassai Látogatóközpont +421 (0) 55 625 8888 E-mail: muzeum@humnoke.sk, Honlap: www.humnoke.sk Nyitvatartás: hétfő – csütörtök 15:00 – 19:00, szombat – vasárnap 9:00 – 12:00, 16:00 – 19:00

A P. J. Šafárik Egyetem botanikus kertje (36. oldal) Alejová utcai Sport – és Szabadidőközpont (38. oldal)

A SPORTOK SZERELMESEINEK Nemzetközi Békemaraton (33. oldal) Vízisízés, wakeboard és wakeskate (41. oldal)

SZURKOLÓKNAK

MÚZEUMOK ÉS LÁTNIVALÓK LÁTNIVALÓK MINDEKINEK

Jégkorong a Steel Arénában (40. oldal)

Tágra nyitni a szemet és álmodozni Kassa panorámája felett, állatokat simogatni és etetni, a legkeményebb tél idején belépni a trópusok világába, felemelni tekintetünket a csillagokhoz, eljutni teljesítőképességünk határáig, akár 50 km/h sebességgel száguldani, visszamenni az időben a középkorba, csak úgy ülni a padon egy fagylalttal a kézben és bámulni a víz és a hangok játékát, élvezni a tökéletes ízeket és a mámorító borokat vagy gőzmodonyon utazni. Kassa legszebb látnivalói minden érzékére hatnak és mindenki megtalálja itt a neki való programokat.

Gurmán Fest gasztonómiai fesztivál, Kassa (44. oldal)

AZ ÉTELEK ÉS ITALOK KEDVELŐINEK

Kassai Borünnep (44. oldal)

NYÁRI NAPPALOK ÉS ÉJSZAKÁK Kassai Arany koktél (54. oldal) Márai kávé

INSPIRÁCIÓK Planetárium (20. oldal)

„LEGEK“:

PIKNIK Parkerdő – Bankov (37. oldal) Várhegy (36. oldal)

CSODÁLATOS PANORÁMA Kilátótorony (36. oldal) Hőlégballonos sétarepülés és Hőlégballon Fieszta (38. oldal)

ADRENALIN Nyári bobpálya (36. oldal)

KÖZÉPKORI HANGULATÚ BEVÁSÁRLÁS Mesterségek utcája (51. oldal)

A LEGKISEBBEKNEK Csermely-völgyi gyermekvasút (37. oldal)

CSALÁDI PROGRAMOK HELYSZÍNEI A Csermely-patak a Fő (Hlavná) utcán 22

Kassa-Alpinka – üdülőközpont (37. oldal)

ESŐS NAPOK Minden múzeum és galéria (18.-20. és 28. oldal) Jégkorong mérkőzés (40. oldal)

További információk a látnivalókról, az odajutás módjáról, azok nyitvatartásáról, az árakról és az aktuális kínálatról a www.visitkosice.eu látogatói portálon.


23


Művészet és kultúra – Művészeti élet A  művészet és a  kultúra terén Kassa aktívan dolgozik azon, hogy 2013-ra sikeres Európai Kulturális Fővárossá váljon. Ezt bizonyítja a  kibontakozó művészeti projektek egész sora, az új fesztiválok, rendezvények és programok, amelyekkel a  város 2013-ra készül. A  nemzetközi részvétellel zajló rendezvények sokasága, de a gyarapodó alkotó közösségek is alátámasztják, hogy Kassának biztos helye van és lesz Európa kreatív térképén. Vladimír Beskid, a Kassa – Európa Kulturális Fővárosa 2013 nonprofit szervezet művészeti igazgatója megosztja Önnel, miért érdemes ellátogatni a kultúra városába, Kassára.

„Az INTERFACE 2013 projekt meghatározó ambíciója és hosszútávú célja a város megváltoztatása és fejlesztése egy erős kulturális injekció, valamint a város és a kelet-szlovákiai régió lakosainak aktív részvétele által, továbbá a köztük lévő kapcsolatok javítása. Elsősorban egy olyan platform kialakításáról van szó, amely alkalmas a kultúra 21. századi új, kreatív és aktív városának közös formálására, egy új kulturális „hot spot“ létrehozására a közép-európai térségben. A városban számos kihasználatlan objektumot revitalizáltunk és megtöltjük őket a kreativitás és együvétartozás légkörével. Kulcsfontosságúnak tartjuk egy új kulturális infrastruktúra kialakítását, amely új intézménymodellt honosít meg Szlovákiában (Kasárne/Kulturpark, Kunsthalle/Műcsarnok, a SPOTs projekt), az „intelnet“ (intelektuális network) új hálózatainak építését, a művészek és a művészi gondolatok természetes mobilitását, sok-sok innovatív projektet és rendezvényt, amelyek európai dimenzióval rendelkeznek és magukban hordozzák a további fejlődés lehetőségét.“

Ha Kassán felemelő kulturális élményeket keresünk, a dilemma nem abban áll, hogy mit csináljunk, hanem, hogy hol kezdjük. Színház vagy galéria, modernség vagy klasszikus művészet, kellemes csend vagy zajos szórakozás. Ha nem biztos abban, mi mindent szeretne átélni, fogadja meg tanácsunkat – töltsön el Kassán egy egész hétvégét és próbáljon ki mindenből egy kicsit. A Kassai Állami Színház kínálatában, amely történelmi épülete mellett a Kisszínpadon (Malá scéna) is várja a nézőket, opera, balett és drámai színházi darabok is szerepelnek. Műsorán számtalan kitűnő előadás (némelyikük elnyerte a Dosky színházi díjat) és színvonalas komédia szerepel, mint például a Tom, Dick és Harry című darab Michal Soltész kitűnő színészi játékával. A balett-társulat, amelyet ma a legjobbnak tartanak Szlovákiában, klasszikus és modern táncszínházi produkciókat is kínál. Feledhetetlen élményt nyújtanak a kassai opera előadásai, amelyek létrehozásában gyakran kiváló vendégrendezők is részt vesznek. Magyar nyelven játszik a Thália Színház 24

és a Márai Stúdió, melynek műsorán szerepelnek Márai Sándor művei is. Nem csak a különböző életkorú gyerekeknek ajánljuk a Bábszínházat az egyedülálló Jorik Színpaddal, ahol az előadások az egész teremben, és minden alkalommal más és más légkörben zajlanak. Nem állandó színházként működik az Óvárosi Színház (Staromestské divadlo), a Cassia Dance Színház és a Romathan professzionális roma színház. A Peron Színház (Divadlo Na peróne), amely részt vesz számos hazai és külföldi projektben, a független színházművészetet képviseli és innovatív módon dolgozza fel a modern témákat. A kassai színházi élet bizonyosan lenyűgözi magas színvonalával, de a vizuális művészet kétségtelenül Kassa hívévé teszi Önt. Alapját a Kelet-szlovákiai Galéria alkotja, amely két épületében (a Fő (Hlavná) és az Alžbetina utcán) a klasszikus kassai képzőművészet legjavát mutatja be (A kassai modernek és mások) széles műfaji keretek között és egyúttal teret kínál a művészek új generációjának. Az Alžbetina utcán közvetlenül a galéria épülete szomszédságában található a Löffler Béla Múzeum, amely galéria és múzeum is egyben. Egyebek mellett e jeles szobrászművész műveinek egyedülálló gyűjteményét kínálja. Egy adott művész alkotásainak tematikus gyűjteménye látható a pop-art vezető személyisége, Andy Warhol műveit bemutató mihal gallery magángalériában. A kreatív Kassát képviselik a Kasárne/Kulturpark és TABAČKA KulturFabrik innovatív kulturális terek. Érdekes kreatív helyszín a Rotunda, ahol az Alkalmazott Művészeti Iskola kiállításai mellett egyéb kiállítások is zajlanak. A kortárs művészet szerepel a Panoptikum Galéria kínálatában, fotográfiával pedig a FotoGaléria NOVA foglalkozik. Nézelődni vagy műalkotásokat vásárolni az Unicon-art-gallery, a DieloPlus.sk vagy a KMG-ART galériákban lehet.


Kassa a filmélmények kiválasztásához is több helyszínt kínál. Válassza a CineMax multiplex mozit az Optima bevásárlóközpontban, vagy a City Cinemas-t a Galéria bevásárlóközpontban. A Kelet-szlovákiai Galériához tartozó Biograf moziban is zajlanak filmvetítések. Az irodalmat elsősorban az Állami Tudományos Könyvtár és az Ifjusági Könyvtár képviseli, amely különböző workshopokat és találkozókat is szervez. A Kassai Állami Levéltár rendhagyó kirándulásokat és előadásokat rendez. A szemtől a fülhöz: a komolyzenét rendszeres hangversenyeivel (általában csütörtökönként) a Kassai Állami Filharmónia képviseli. A legkülönfélébb koncerteknek és előadásoknak ad helyet a STEEL ARÉNA (a legnagyobb sztárok, pl. a Faithless, Andrea Bocelli vagy Lenny Kravitz), az Infiniti Aréna, Cassosport csarnok, az Agentúra GeS, a Jumbo centrum, a Történelmi Városháza vagy a Collosseum Klub (alternatív zene – a reggae-től a hardcore-ig). A kiállítások, koncertek és egyéb rendezvények sorához hozzájárul az Ifjusági Könyvtár vagy a Kassai Önkormányzati Kerület Kulturális Központja is.

Az aktuális kulturális kínálatról tájékozódjon a www.visitkosice.eu honlapról is!

25


Művészet és kultúra – Kassa – Európa Kulturális Fővárosa 2013 Új fejezet képviselnek Kassa kulturális életében a Kasárne/Kulturpark és a  Kunsthalle/Műcsarnok kulturális terek, amelyek a  kreativitási potenciál megtestesítői. Platformot teremtenek a  művészek és tevékenységek, valamint mindazok fejlődéséhez, akik részesei kívánnak lenni Kassa új kultúrájának és az Európai Kulturális Fővárosa 2013 projektnek.

Kasárne/Kulturpark

A laktanyák

Az egykori katonai célú épületegyüttes átépítésével jött létre a városban korábban hiányzó kulturális funkciók új tere. A Kasárne/Kulturpark a Kassa – Európa Kulturális Fővárosa 2013 projekt szíve és az itteni terek átépítésével moder független kulturális és művészeti központ született, amely a művészet minden területét és minden korosztályát kiszolgálja. A Kasárne/Kulturpark küldetése a kezdő helyi művészek támogatása, művészi képességeik fejlesztése és bemutatkozási lehetőség megteremtése valamint a kelet-szlovákiai régió vállakozói és művészeti szférája közötti kreatív együttműködés platformjának megteremtése összhangban a 21. század kreatív gazdaságának trendjeivel. A kreativitás fejlesztésének szellemében a Kasárne/Kulturpark még tovább kíván lépni. A passzív nézőt a művészeti programok aktív résztvevőjévé kívánja változtatni, létre kíván hozni egy, a kreatív – és a kulturális ipar területén működő Oktatási Központot, valamint egy városi kiállítási teret.

A laktanyák adnak otthont a Kulturpark kulturális központnak. Minden hónapban készül egy vonzó, több műfajt felvonultató programsorozat, amely koncertekből, workshopokból, ismeretterjesztő előadásokból, színházi előadásokból, vetítésekből és kiállításokból áll. A műsor kialakítása során a Kulturpark együttműködik különböző szervezetekkel – lakossági kezdeményezésekkel, formális csoportokkal vagy cégekkel, mint pl. a Bona Fide, a Peron Színház, a Pectus Kiadó, a MakeUp collective, a Kassaboys vagy az Artarch, amelyek részt vesznek a központ működtetésében is. A Kasárne/Kulturparkban a kortárs művészethez kötődő nemzetközi rendezvények is zajlanak.

Elhelyezkedés: Kukučínova utca 2., Kassa, www.kulturpark.sk / www.kosice2013.sk

A központ célja a különböző típusú kreatív tevékenységet végző szervezetek és cégek támogatása és szinergikus hatás elérése azok térbeli koncentrációja segítségéve. A felújított egykori laktanyaépületeket kedvező feltételek mellett bérbeadják kezdő és aktív művészeknek, a kultúra, a művészet és a kreatív ipar területén tevékenykedő cégeknek és szervezeteknek, beleértve a médiát, és egyben a művek bemutatásának és a kulturális menedzsment területén megvalósuló képzések helyeként szolgálnak majd.

26

A kreatív – és a kulturális ipar területén működő Oktatási Központ


Városi kiállítási tér Ennek a projektnek a célja egy saját programkínálattal rendelkező új városi intézmény létrehozása, amely kiegészíti a város kulturális infrastruktúráját a hiányzó modern terekkel. Galériára és múzeumra különül majd el, amelyek célja a társadalomnak a demokrácia és az ember szabadsága, művészeti megnyilvánulása és reflexiója irányába zajló változásainak dokumentálása lesz. A Galéria a kreatív – és a kulturális ipar területén működő Oktatási Központ által létrehozott és a Kasárne/Kulturpark projektjei keretében születő vizuális művészeti alkotások bemutatására szolgál majd. A 2013-as év tehát a Kasárne/Kulturpark számára új kulturális és művészeti tereket és projekteket hoz majd, amelyek kreatív szellemet lehelnek a sajátos hangulatú elhagyatott katonai objektumokba. Semmiképp ne hagyja ki kassai látogatása során.

Kunsthalle/Műcsarnok A Kunsthalle – a Régi fedett uszoda rekonstrukciója című projekt egy modern kulturális – és kiállító tér kialakítását célozza meg. A projekt elsősorban a vizuális művészet, a művészi objektumok és modern média nemzetközi kiállításainak megszervezésére irányul. A víz, mint elem megőrzésével a Kunsthalléban különleges tér jön létre. Jelentős módon hozzájárul a művészet új eredeti formáinak megszületéséhez és bemutatásához, amelyek sem Kassán sem Szlovákiában nem rendelkeznek hasonló bemutatkozási lehetőséggel. A régi fedett uszoda objektuma egységes intézményként, Műcsarnokként került kialakításra – mely több, egymástól elválasztható térrel rendelkező többfunkciós kulturális központ.

27


Művészet és kultúra – Művészeti élet Színházak

Több műfajt ötvöző programok

Kassai Állami Színház /Hlavná utca 58./www.sdke.sk Kisszínpad/Hlavná utca 76./www.sdke.sk Thália Színház és Márai Stúdió/Timonova utca 3./www.thaliaszinhaz.sk Bábszínház/Alžbetina utca 38./www.bdke.sk Cassia Dance Színház/Masarykova utca 2., Jumbo centrum/www.divadlocassia.sk Óvárosi Színház/www.staromestske-divadlo.sk Romathan/www.romathan.sk Peron Színház/www.naperone.sk

Kasárne Kulturpark/Kukučínova utca 2./www.kulturpark.sk TABAČKA KulturFabrik/Gorkého utca 2./www.tabacka.sk

Irodalom Állami Tudományos Könyvtár/Hlavná utca 10./www.svkk.sk Bocatius János Nyilvános Könyvtár /Hviezdoslavova utca 5., Hlavná utca 48./ www.vkjb.sk Ifjusági Könyvtár/Tajovského utca 9./www.n.kosicekmk.sk Kassai Állami Levéltár/Južná trieda 82./+421 (0) 55 685 57 23

Zene Kassai Állami Filharmónia /Művészetek Háza – Moyzesova utca 66./ www.sfk.sk STEEL ARÉNA/Nerudova utca 12./www.steelarena.sk Infiniti Aréna/Pri jazdiarni utca 1. Cassosport/Pri prachárni utca 11./www.cassosport.sk Agentúra GeS/ L. Novomeského 13./www.ges.sk Jumbo centrum/Masarykova utca 2./www.jumbocentrum.sk Történelmi Városháza/Hlavná utca 59. Coloseum/Dominikánske námestie 35.

Galériák Kelet-szlovákiai Galéria/Hlavná utca 27./www.vsg.sk/ Nyitvatartás: kedd – vasárnap 10:00 – 18:00 Löffler Béla Múzeum /Alžbetina utca 20./www.lofflermuzeum.sk/ Nyitvatartás: kedd – szombat 10:00 – 18:00, vasárnap 13:00 – 17:00 Nyitva igény esetén és a kiállítások ideje alatt: mihal gallery/Pri prachárni utca 5./www.hotelmuza.sk Rotunda/Zbrojničná utca 6./www.suvke.sk Panoptikum Galéria /Dominikánske námestie 8. FotoGaléria NOVA/Hlavná utca 48./www.vkjb.sk Make UP Gallery/Alvinczyho utca 18./www.makeupcollective.org Pyecka Studio/Vitézov dvor, Hlavná utca 40./www.pyecka.com

Művészeti alkotások árusító helyei Unicon-art-gallery/Masarykova utca 2./www.unicon.sk DieloPlus.sk/Poštová utca 2./www.dieloplus.sk KMG – ART/Uršulínska utca 1./www.galeriaobrazov.sk

Mozik CineMax/Optima – Moldavská cesta 32./www.cine-max.sk City Cinemas/Galéria – Toryská utca 5./www.citycinemas.sk Biograf/Hlavná utca 2./www.bioke.sk 28


MAKE UP GALLERY PYECKA STUDIO

29


Város minden évszakra – Ne hagyja ki! Legyen tavasz, nyár, ősz vagy tél, mindeg egyszerű i találni valamit, amiben örömét leli. A zenei fesztiváloktól a középkori hangulatú vásáron, étel-, bor-, színházi – és filmfesztiválokon keresztül a happeningekig és „street performance-ig“. És még ennél is több! A biztonság kedvéért, hogy semmit se hagyjon ki, álljon i egy ízelítő mindabból, ami Kassán minden évben történik. Kedvenc rendezvényeit és tippeit Kassa város főpolgármestere, Richard Raši is megosztja Önnel, aki szívélyesen meginvitálja Önt Kassára.

„Számomra, mint született kassai számára, Kassa az otthont jelenti. Büszke polgára vagyok a városnak, amely elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa 2013 címet. Örülök a kihívásoknak és a fejlesztési lehetőségeknek, amelyeket az az európai elismerés hozott Kassának, mivel teret teremt új rendezvények számára is. Én személy szerint imádom a Nemzetközi Békemaraton sporttal teli hangulatát. A családommal minden évben ellátogatok a Karácsonyi vásárba is, ahol pl. megkavargattuk a Fő (Hlavná) utcán háromszáz literes kondérban fövő ún. angyali káposztalevest is. Főpolgármesterként előre örülök a Kassai Városnapoknak ínyencként pedig csak ajánlani tudom a Košice Gurmán Fest gasztonómiai fesztivált, amelyen a legjobb kassai vendéglők és szállodák mutatkoznak be. Ne hagyja ki a Kassai Borünnepet sem! A Kassa 2013 tímje által szervezett új rendezvények közül engem leginkább a Fehér Éjszaka – a fények fesztiválja varázsolt el. Nem csak fiataloknak ajánlom a Use The City fesztivált és minden generációnak szól a Nyár a parkban elnevezésű különleges kulturális hónap is, amelyen több műfaj is képviselteti magát. A színházkedvelő közönséget és a klasszikus zene barátait bizonyosan lelkesedéssel tölti el a Közép-európai Színházi Fesztivál és a Kassai Zenei Tavasz – e több mint ötven éves hagyománnyal rendelkező esemény. Egész évben szeretettel várjuk Kassára! “

Színház – és táncművészet Közép-európai Színházi Fesztivál Art Dance

Alternatív művészet Use the City fesztivál Fehér Éjszaka (Nuit blanche) Andy Warhol Kassa utcáin ISCM New Music Days Kassai Imaginációk Bazart – BAZZART – eredeti márkák fesztiválja Festival Street Art Communication New Dance Days

Adrenalin Hőlégballon Fieszta EVIL wake kemp

Klasszikus zene Kassai Zenei Tavasz Nemzetközi Orgonafesztivál Quasars Ensemble&Košice Konvergenciák Fesztivál Ivan Sokol Nemzetközi Orgonafesztivál

A multikulturális város

Gasztronómia

Mazal tov – Zsidó Kulturális Fesztivál FEMAN Fesztivál A francia kultúra napjai A cseh kultúra napjai A spanyol kultúra napjai

Košice Gurmán Fest a kulonleges izek fesztivalja Kassai Borünnep

Nem csak gyerekeknek

AJÁNLATUNK – NE HAGYJA KI!:

Hagyományos kultúra Cassovia Folk Fest

30

Kassai Városi Napok Múzeumok Éjszakája Haliganda Ország Nyár a parkban Űrkutatási Világhét


Vallás Szakrális Művészeti Fesztivál Nagypénteki ökumenikus passió

Történelem Középkori Kassa

TAVASZ A francia kultúra napjai /március – április/www.afke.sk A kassai Francia Szövetség által szervezett sokműfajú fesztivál, amely immár hagyományosan különböző nézőpontokból, koncertek, kiállítások, színházi előadások és kulináris élmények által mutatja be Kassán a francia kultúrát. Ökumenikus passió /Nagypéntek/ A valószínűleg legnépesebb szlovákiai ökumenikus felvonulás minden évben megáll a városban működő felekezetek majdnem mindegyikének temploma előtt. Az esemény a Jakab-palota előtt kezdődik 13 órakor. Kassai Zenei Tavasz /április vége – június eleje/www.sfk.sk A legrégebbi szlovákiai nemzetközi zenei fesztiválok egyike a Kassai Állami Filharmónia hangverseny évadának csúcspontját képviseli. Az esemény dramaturgiája a klasszikus és a kortárs komolyzene bemutatását célozza. Kassai Városi Napok/május eleje/www.kosice.sk Az ünnepségsorozat Kassa legmozgalmasabb fesztiváljai közé tartozik, amelyen az első városi címer adományozásáról emlékeznek meg (1369. május 7.). Az egész város a mesterségek és a külöböző rendezvények, mint például a VSE City Run, a különböző koncertek, lovagi tornák és az Állatkert megnyitásának lázában ég. Hagyományosan „felébresztik“ a Katka gőzmozdonyt is, amely nyáron a Gyermekvasút útvonalán közlekedik. Múzeumok éjszakája /május közepe/www.visitkosice.eu A múzeumok és galériák éjszakája egy, az Európa Tanács égisze alatt zajló össz-európai esemény, amelynek célja a kulturális örökség lehető legteljesebb bemutatása, melyben aktívan részt vesz Kassa is. Ne hagyja ki például a Miklósbörtön meglátogatását, amely ezen az éjszakán „életre kel“ és falai között ismét felhangzik az egykori rabok „jajveszékelése“. Use the City Fesztivál /május vége/www.kosice2013.sk Az utcaművészet új fesztiválja, amely arra biztatja a város lakóit, hogy szó szerint éljék meg a várost, menjenek ki az utcákra, aktívan kapcsolódjanak be a közéletbe és kezdjenek kommunikálni a kultúrával és a művészettel. A városi terek felkínálják a város felélénkítésének és a street-art művészekkel folytatott párbeszéd kezdeményezésének lehetőségét. Kassai Imaginációk/jún/www.staromestske-divadlo.sk Az „Imaginációk“ sokműfajú szabadtéri site-specific előadások, amelyekbe az alkotók belekomponálják az adott helyszín történelmi realitásait. Az különleges éjszakai hangulat kialakítása érdekében felhasználják a természeti környezetet és a város épített környezetét, ami kihangsúlyozza az előadás vizuális oldalát. Konvergenciák Fesztivál /június/www.konvergencie.sk Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál, a tárt karok kis ünnepe. Virvar Bábfesztivál /június/www.bdke.sk A kassai Bábszínház vendégül látja külföldi partnereit. Hőlégballon Fieszta /június/www.balon.sk A hőlégballonos repülés sok éves hagyományra visszatekintő fantasztikus

fesztiválja minden év júniusában a Kassa feletti repülés kölönleges élményével, a hőlégballonok éjszakai felfújásában való részvétel lehetőségével és kölönböző kísérőprogramokkal szolgál. Gyönyörködjön Kassa látványában a magasból az Önnel egy magasságban lévő további hőlégballonok tucatjainak társaságában a Hőlégballon Fieszta idején. Arany Koldus /június/www.festival.sk Az európai lokális televíziók első nemzetközi fesztiválja, amely 1995-ben indult. Elsősorban a helyi szintű demokráciát támogató témákkal foglalkozik. Košice Gurmán Fest – a különleges ízek fesztiválja /június/ www.visitkosice.eu Egyedülálló gasztronómiai fesztivál, amelynek során egy helyszínen mutatkoznak be a legjobb vendéglők. Az ételspecialitások elkészítését kitűnő főszakácsok mutatják be a fesztivál résztvevőinek moderált szakács show keretében. Ne habozzon, jöjjön el és élvezettel kóstoljon bele a legjobb ételekbe. CASSOVIA Folk Fest /június/www.folkfest.sk A több színpadon zajló fesztivál a városi folklórrendevzények hosszú éves hagyományainak folytatója. Célja a régió, Szlovákia és az európai országok autentikus hagyományos kultúrájának bemutatása. Vásároljon magának hagyományos ajándéktárgyat a mesterségek vásárában, csatlakozzon a fáklyás felvonuláshoz, vagy próbálkozzon meg egy hagyományos tánccal a Táncházban. Ismerkedjen meg Kassa környékének folklórjával.

31


Város minden évszakra – A legfontosabb rendezvények NYÁR

Mazal tov – Zsidó Kulturális Fesztivál / július / www.mazaltov.sk A MAZAL TOV! fesztivál, amelynek neve szabad fordításban annyit jelent „Sok szerencsét!“, az egyetlen zsidó kulturális fesztivál Szlovákiában. Július második hetében Kassán ízelítőt kínál a széles közönségnek a rendkívül gazdag zsidó kulturális örökségből. A program részét képezik a zsidó témájú barangolások a városban, koncertek, kiállítás, workshopok, film, és irodalmi estek valamint különböző előadások. 3x3 Filmfesztivál / június vége / www.visitkosice.eu Eredeti és rendhagyó filmfesztivál, amelynek során Kassa történelmi városközpontjában életre kelnek némely épületek falai, amikor filmvászonként szolgálnak. A kiválasztott épületek falára szlovák alkotók érdekes és színvonalas, egymáshoz tematikusan kapcsolódó dokumentumfilmjeit vetítik. AMFO / június / www.stm-ke.sk A fotográfia kedvelőit bizonyára érdeklődéssel tölti el az amatőr fotósok kerületi versenye és kiállítása. Kassai Kulturális Nyár / július – augusztus / www.kosice.sk Pénteki koncertek, vasárnapi rendezvények a Városi parkban, üldögélés a zenélő szökőkútnál, színházi – és táncprodukciók, amelyek feldobják a nyári délutánokat. Nyár a parkban / augusztus / www.kosice2013.sk A Nyár a parkban fesztivál egy hónapon keresztül zajló eseménysorozat, amely egyedülálló közönségrendezvényeket kínál a város parkjaiban. A filmcsütörtökök, a zenei péntekek és a gyermekes családok részére szervezett vasárnapok 32

sorozatait szabadtéri színházi előadások, koncertek és filmek gazdagítják. Andy Warhol Kassa utcáin / augusztus / www.visitkosice.eu Andy Warhol születésnapjának nagystílű megünneplése – az utcagaléria DJ-k közreműködésével és rejtett alakokkal igazi szülinapi várossá teszi Kassát. BAZZart / augusztus / www.bazzart.info BAZzART a brand market platformja. Egyedülálló módon és Kassa központjának egyedülálló környezetében mutatja be a széles közönségnek az ismert márkákat az innováció, eredetiség, minőség és a maradandó értékek jegyében. Festival Street Art Communication / augusztus / www.pyecka.com A fesztivál központi gondolata a művészet útján történő kommunikáció és az emberek megszólítása közvetlenül az utcán, a köztereken. Közép-Európa egyetlen ilyen jellegű fesztiválja elismert művészeket hoz el Kassára, akik túlnyomórészt az utcán alkotnak és előkelő galériákban állítanak ki. EVIL wake kemp / augusztus / www.evilsklub.sk A nagy múltra visszatekintő nemzetközi wakeboard camp a kassai Nad jazerom (Tó felett) városrészben, a TRIXEN Vízisí-kötélpálya közelében zajlik. Célja a résztvevők wakeboard tudásának tökéletesítése, a tapasztalatok és a szakértelem megosztása e sport művelői között, valamint a wakeboard és a wakeskate népszerűsítése. Inspirációk a fémben, Kassa / augusztus – szeptember / www.stm-ke.sk A fiatal formatervezők művészi fomaterveinek nemzetközi kiállítása és workshopja. Közép-európai Színházi Fesztivál / szeptember / www.kosicefest.eu Kassán megtekintheti a közép-európai állami színházak legérdekesebb és napjaink trendjei által inspirált előadásait. A fesztivál részét képezik nemzetközi konferenciák, előadások és workshopok is. Retro Air Show / szeptember / www.retroair.sk Repülő bemutatók, gyermekek számára szóló látványosságok és régi repülőgépek bemutatójának hétvégéje. Ivan Sokol Nemzetközi Orgonafesztivál / szeptember / www.sfk.sk Virtuóz művészek adják elő a klasszikus és az újabb kori zeneműveket Kassa és a közeli városok új és történelmi hangszerein. Kassai Borünnep / szeptember / www.kosice.sk A város a régió borászati hagyományaira épít ez a különleges fesztivál, amelynek során az Alsókapu területén és Miklós-börtön melletti utcában bemutatkoznak az érdekes szlovákiai és külföldi borászatok. Egyedi élményt nyújt a borkóstolás, amely hagyományos zene mellett és történelmi környezetben zajlik! Óvárosi vásár / szeptember / www.kosice-city.sk A Kassai Borünnephez kapcsolódik a hagyományos mesterségek vására a Fő (Hlavná) utcán, amely kiegészíti a sokadalom hangulatát. Quasars Ensemble&Košice / szeptember / www.quasarsensemble.sk A Quasars Ensemble & Košice projekt célja a világ és Szlovákia komolyzenei irodalma és a szlovák előadóművészet bemutatása. A zeneművek rendhagyó kamarazenei formációk előadásában, különböző hangszeres kombinációkban hangzanak el.

ŐSZ FEMAN Fesztivál – Az európai nemzetek és nemzetiségek fesztiválja


/ szeptember / www.feman.sk Az európai nemzetek és nemzetiségek kulturális fesztiválja az Európai nemzetek éjszakája című hagyományos záró gálakoncerttel a Kassán élő nemzetiségek kultúrájának teljes spektrumát mutatja be a művészettől a gasztronómiáig.

Ivan Sokol Nemzetközi Orgonafesztivál / szeptember / www.sfk.sk A legrégebbi szlovákiai orgonafesztivál, amely a régióban fellelhető egyedülálló történelmi orgonákat szólaltatja meg. Ne hagyja ki az isteni zenét és az orgonazene által teremtett atmoszférát, amelyet annyira csodált W. A. Mozart is. Nemzetközi Békemaraton / október első vasárnapja / www.kosicemarathon.sk A sport legnagyobb kassai ünnepének szinonimája a Nemzetközi Békemaraton – Európa legrégebbi, atraktív városi útvonallal rendelkező maratoni futóversenye, amely világviszonylatban a második a Boston Maraton mögött. A fő versenyszám mellett gazdag kulturális program, félmaraton (21 km) és a népszerű minimaraton (4,2 km) is várja az érdeklődőket, amely futásra ösztönzi a gyerekeket és a babakocsit toló anyukákat is. Fehér Éjszaka (Nuit blanche) / október első hétvégéje / www.biela-noc.sk A Fények Fesztiváljának egyedülálló projektje, amely a városközpont szokatlan helyszínein és szokatlan időpontokban – a maraton előestéjén – vonultatja fel a helyi kortárs művészek munkáit. Ez egy olyan fesztivál, amely garantálja, hogy nem alszik el! Lenyűgözi Önt az utcaművészet, a fény – és vizuális installációk és projektek, amelyeket megtekinthet egyedileg, vagy szervezett útvonalon. Nemzetközi Jazzfesztivál / október / www.ges.sk Ez a közkedvelt fesztivál minden évben az egész világból elhozza a városba a jazz színvonalas válogatását, amely rendhagyó és klub-jellegű terekben csendül fel. Moon ride / október / www.tabacka.sk Rendhagyó kortárs művészeti fesztivál, amelynek célja a független nemzetközi művészeti élet fiatal alkotóinak bemutatása a művészet minden területéről. Űrkutatási Világhét / október / www.stm-ke.sk A felfedezések hete, amely nyilvános programokat és megfigyeléseket, planetáriumi film – és videóvetítéseket, az űrhajózás újdonságaival foglalkozó előadásokat, a Jupiter megfigyelését és legkisebbeknek a csillagképekről szóló meséket kínál. A spanyol kultúra napjai / október első hete / www.gpm.edupage.org, www.visitkosice.eu A fesztivál alatt spanyol nyelvű előadásokat, spanyol alkotók kiállításait és spanyol szent misét, valamint nyílt nap rendeznek Szlovákia legnagyobb spanyol

gimnáziumában a Park mládeže 5. szám alatt. A cseh kultúra napjai / október / www.kosice.sk Egy további fesztivál keretében az egyik legnépesebb nemzetiség mutatkozik be érdekes kiállítások, koncertek, filmvetítések és más élmények által. Art Dance / november / www.brellart.sk Kassa életében egyedülálló nemzetközi kortárs színpadi tánc fesztivál, amelyet szintén nem szabad kihagynia. ARS NOVA CASSOVIAE – Kortárs művészeti fesztivál / november / www.sfk.sk A kortárs művészeti fesztivál a kortárs komolyzenei alkotásokat mutatja be. A látogatókat kamara – vagy szimfonikus hangversenyekkel és kiállításokkal, a szakembereket pedig muzikológiai konferenciákkal várja. Szakrális Művészeti Fesztivál / november / www.kosice.sk Szlovákiában az egyetlen fesztivál, amely a különféle felekezetek szlovákiai és európai szakrális művészetének széles spektrumát mutatja be, ezzel is hangsúlyozva Kassa ökumenikus jellegét. Felemelő élmény, amelyet csak Kassán élhet meg.

TÉL

Karácsonyi vásár és Kassai karácsony / december / www.kosice.sk és www.visitkosice.eu A kassaiak tudják, hogyan kell ünnepelni és örülni az életnek. Ennek bizonyítéka a Karácsonyi vásár is, amikor a város megtelik ünnepi hangulattal és programokkal, amelyek létrehozásában csaknem az egész város részt vesz. A csemegék, a forralt bor, a mézbor, a Kassai Arany nevet viselő forró ital, az eredeti kézműves ajándéktárgyak és a csodálatos faragott Betlehem mind a Kassai karácsony szinonimái. ISCM New Music Days / december / www.iscm-slovakia.org Az ismeretlen kortárs zene nemzetközi fesztiválja a Nemzetközi Kortárs Zenei Társaság (ISCM) Szlovák Szekciója szervezésében. A sokféleség bemutatására, valamint a hivatásos zenészek, zenét tanuló diákok és gyermekek közötti kommunikációra összpontosít. DJ at WORK / december / www.kosice2013.sk Az elektronikus zene bemutató – és oktatási projektje DJ-k és producerek számára szervezett workshopokkal, szemináriumokkal, előadásokkal, DJ battle versennyel és esti afterpartykkal. Szilveszter Kassán / december / www.kosice.sk Az újév hagyományos köszöntése koncertekkel és tűzijátékkal. 33


Családi programok – Családi kalandok Kassa – egy hely érdekes látnivalókkal, rendezvényekkel, sok szórakoztató helyszínnel, ahol lehet sportolni, kutatni és egy jót enni... Nem csoda, hogy a gyerekek imádják Kassát. Ismerje meg a várost és szórakozzon a gyerekekkel együ! Kassa többet nyújt, mint első látásra tűnik. Erről győzi meg Önt Roman Sorger, a Haliganda Ország elnevezésű gyermekek számára létrehozo projekt kidolgozója is.

„A gyermekeikkel Kassára látogató barátaink sok mindent irigyelnek tőlünk, ami más városban nem létezik. A lakótelepi tavat, ahol lehet sétálni, télen és nyáron egyaránt korcsolyázni, úszni és kipróbálni a vízisízést. A bábszínházban, az állami színházban, a csokoládézóban tett látogatással eltöltött vasárnapok, a korzón tett séták és a fagylaltozás a zenélő szökőkútnál gyönyörű befejezései vagy kezdetei egy hétnek. Sok gyermekes család, nemcsak Kassáról, hanem a környékről is, látogatja az immár a város arculatához tartozó rendezvényeket – a Nyár a parkban színházi előadásokkal, koncertekkel és kreatív foglalkozásokkal, a Fehér Éjszaka fénnyekkel és rendhagyó installációkkal, a Múzeumok éjszakája az éjszakai város és szülőktől és gyerekektől hemzsegő múzeumok megismételhetetlen hangulatával, továbbá a mi fesztiválunk, a Haliganda Ország, amely kiállításokat, rendhagyó gyermekkoncerteket, kreatív foglalkozásokat és lengyelországi, szlovákiai, csehországi és magyarországi színházi előadásokat kínál, vagy a kassai barangolások. Kassában az is fantasztikus, sok kis titkot rejt, amelyeket érdemes a gyerekekkel együtt felfedezni. Autóbusszal eljuthat az ember a Šaca (Saca) városrészbe, persze nem az US Steel gyára kedvéért, hanem azért, hogy felfedezzen két kastélyt és főleg az eredeti berendezéssel fennmaradt régi malmot. Más helyi buszjárattal el lehet látogatni az alsómislyei (Nižná Myšľa) régészeti lelőhelyre és a községi múzeumba. Ha hosszabb időre érkezik Kassára, feltétlenül látogasson el valamelyik anyaközpontba, amely programokat és szerzői projekteket kínál az egész család számára.“

Kassára érkezve a gyerekeknek való helyszínek csak egy ugrásra vannak egymástól. Tervezzen meg magának egy izgalmas napot vagy hétvégét. Akár süt a nap, akár esik az eső, akár egy kíváncsi kisember, akár egy igényes kamasz várja otthon, Kassa ideális hely arra, hogy közösen töltsék el az időt. 34

A legjobb, ha városnézéssel kezdi a programot, például a Kassa legszebb kincsei útvonallal, amelynek során a gyerekekkel olyan gyorsan végigjárja a Fő (Hlavná) utca legszebb helyeit, hogy nem lesz idejük unatkozni. Ha rögtön élményekre vágyik – látogasson el a Kelet-szlovákiai Múzeumba és tekintse meg a Kárpátok természeti kincsei című kiállítást. A Miklós-börtön az egykori rabok viaszfiguráival és korhű kínzóeszközökkel és a Hóhérlakás – amely 2009ben elnyerte a Szlovákia legjobb kiállítása címet, tanulságok ígéretét hordozzák magukban, de legalábbis alkalmasak a kis gézengúzok megijesztésére. A nagyobb gyerekeket és a kutatás iránt érdeklődőket a Szlovák Műszaki Múzeum kiállításai nyűgözik le, különösen az Elektromos kisülések csarnoka. A városközpontból több irányba is elindulhatunk: észak felé a botanikus kertbe, ahol minden hónapban fantasztikus kiállítások vannak (orchideék, pillangók és kaktuszok) és Kavečanyba, ahol a kassai Állatkert, nyári bobpálya és pihenőközpont (trambulin, mászóka) található. Útközben megállhat és metekintheti az egykori Kassai vár területét, amely másfélszer akkora, mint a Szepesi, és gyönyörködhet a Kilátótoronyból feltáruló panorámában. Ha a Csermely-völgy irányába indulunk el, két lehetőségünk is van: felszállhatunk a fantasztikus Gyermekvasútra és alutazhatunk vele az Alpínka üdülőövezetbe, ahol a gyerekeket csodálatos parkerdő, játszótér és a Tarzania mászópálya, az idősebbeket pedig golfpálya várja. Dombnak felfelé el lehet sétálnia a kassaiak közkedvelt kirándulóhelyére –Bankovba, ahol lehet minigolfozni, el lehet sétálni a forráshoz és a kápolnához, sütögetni, üldögélni a játszótér melletti teraszon vagy úszni Szlovákia legrégebbi szállodájának medencéjében. A város északkeleti részében a Hernád folyót a gyermekek számára kiépített résszel rendelkező közkedvelt Anička park övezi, ahol minigolf, játszóterek, labirintus és gyermek-motorkerékpár kölcsönző is van. Áprilisban, a Föld Napján ünnepélyes keretek között „megnyitják“ a Hernád vizét. Az ellenkező, déli irányban, az Alejová utcán Sport – és Szabadidőközpont várja az ifjú sportolókat. Van itt közlekedési játszótér, modern beton borítású professzionális gördeszkapark, amely egyedülálló Szlovákiában, jégpálya a korcsolya szerelmeseinek és egyéb sportpályák. Ha folytatjuk utunkat délnek, a repülőtér mellett található a Repülőmúzeum. Ennek megtekintését például be lehet tervezni szeptemberre is, amikor a régi repülőgépek repülőbemutatójával egybekötött Retro Air Show zajlik itt. Kassa déli részén, a Nad Jazerom (Tó felett) városrészben, van egy további, pihenésre és sportolásra egyaránt alkalmas hely – a Tó környéke, ahol játszóterek, sportpályák, a Hernád mentén kerékpár – és görkorcsolya út, mászópálya, strand és vízisí-kötélpálya várja a vízisízés kipróbálására és sportolásra vágyó gyerekeket. Izgalmas és szórakoztató lehet a hőlégballonos sétarepülés Kassa felett, a graffiti-, történelmi – vagy ördögi villamossal megtett utazás, az Ortáše, vagy az Alpinka melletti Zelené údolie ranchon tett látogatás és lovaglás, illetve a gyalogtúra a Lajos menedékházhoz.


A GYERMEKES CSALÁDOK SZÁMÁRA ALKALMAS VEDÉGLŐK (GYERMEKSAROK VAGY GYERMEK ETETŐSZÉK): Városközpont Olive Tree (Hotel Doubletree by Hilton), Allegro (Boutique hotel Bristol), Maraton Cafe – Restaurant, 12 apoštolov, Le Colonial, Villa Regia, Med Malina, Central Park, Pizzeria Calabria

A város más részei Lujza és Garden Restaurant (Hotel Bankov), Alpínka, Baránok A különféle egyedülálló élményt nyújtó rendezvények kedvéért is érdemes családostól ellátogatni Kassára: a legkisebbeknek a Bábszínház valamelyik előadását, a Haliganda vagy a Stonožka (Százlábú) Anyaközpontban szervezett workshopokat, játszóházakat és gyermektalálkozókat, a reménybeli művészek számára a Kelet-szlovákiai Galériában szervezett kézműves foglalkozásokat, vagy a gyerekek számára is nyitott egyéb rendezvényeket ajánljuk. Ilyenek a Kassai Városi Napok, a Košice Gurmán Fest, a Nyár a parkban, a Nemzetközi Békemaraton (fussa le például a gyerekekkel együtt a minimaratont) vagy az Űrkutatási Világhét. A nagyobb gyerekek számára a Domino Szabadidőközpont, a könyvtárak és a Kassai Állami Színház szerveznek programokat. Esős napokon elmehetnek az Optima bevásárlóközpontban található multiplex moziba egy 3D mesefilmre. A kamaszokat bizonyára leköti és inspirálja majd Use the city fesztivál, az Alejova utcán lévő Gördeszkapark vagy egy jégkorong mérkőzés a STEEL ARÉNÁBAN. Ha gyermeke komolyzene-rajongó, örömet szerezhet neki, ha elvisz valamelyik komolyzenei fesztiválra (Kassai Zenei Tavasz, Nemzetközi Orgonafesztivál vagy Kortárs Zenei Fesztivál).

35


Állatkert (ZOO)

A Kilátótorony és a Vár

A csaknem 150 örökbefogadható állatfaj megfigyelésének lehetősége, állatetetés, pónilovaglás, gyermek és kísérőprogramok (Halloween az Állatkertben, Karácsony az Állatkertben, Éjszaka az Állatkertben) a második legnagyobb kiterjedésű közép-európai állatkert kipróbált és vonzó látnivalói. Átlagos látogatási idő: 4 óra

Kassa északi végében, Hradován (Várhegy) 1986 óta egy 21 méter magas kilátótorony emelkedik a város fölé. A 99 lépcső leküzdése után inspiráló kilátás nyílik egész Kassára. A középkori vár maradványai mintegy 6,2 hektáron terülnek el, ami másfél szerese a Szepesi-vár területének. A Kilátótoronynál fekvő Hradová és a környező parkerdő ideális helyszínek piknik vagy sütögetés céljára. A környéken speciálisan kialakított tűzrakóhelyek és pihenőhelyek vannak. Átlagos látogatási idő: 2 óra

Široká utca 3., 040 06 Košice – Kavečany/www.zookosice.sk/ +421 (0) 55 796 8011/zoo@zookosice.sk Nyitvatartás: minden nap/január, február, november, december 09:00 – 16:00; március és október 09:00 – 17:00; áprilistól szeptemberig 9:00 – 19:00 Megközelíthetőség: a városközpontból (vasút – és autóbuszállomás) a 29-es számú autóbusszal az Állatkert (ZOO) felé a végállomásig.

A város felett a Hradován (Várhegy), Kavečany felé/www.visitkosice.eu/ +421(0) 55 625 88 88/ info@visitkosice.eu Nyitvatartás: április és október: szombat – vasárnap 10:00 – 16:00; május és június: kedd – vasárnap 10:00 – 18:00; júliustól szeptemberig: kedd – péntek 10:00 – 18:00 Megközelíthetőség: a városközpontból (vasút – és autóbuszállomás) a 29-es számú autóbusszal az Állatkert (ZOO) felé, a Vyhliadková veža (Kilátótorony) megállónál kell leszállni és gyalogosan továbbmenni a tanösvényen át.

A P. J. Šafárik Egyetem botanikus kertje A lenyűgöző egyetemi botanikus kert, amelyben több mint 4000 növényfajt termesztene – ebből 1200 kaktuszt és azok kultivárjait. A leggazdagabb gyűjtemény Szlovákiában és Csehországban. Látogathatóak a trópusi hőmérsékletű üvegházak, ahol őserdőben érezheti magát az ember, vagy a kert nagy kiterjedésű külső területe. Ne hagyja ki a tematikus kiállításokat, amilyen az orchidea-, a trópusi pillangó-, a kaktusz-, a húsevő növény vagy a közkedvelt bonsai kiállítás. Átlagos látogatási idő: 2 óra Mánesova utca 23., 043 52 Košice/www.bz.upjs.sk/ +421 (0) 55 234 16 67/botgard@upjs.sk Nyitvatartás: 9:00 – 15:00, a kiállítások idején 16:00 óráig; nyáron (május – október) a külső rész 18:00 óráig. Megközelíthetőség: a városközpontból (a Művészetek Házától vagy a Kuzmányho utcán lévő Főpostától) a 7-es villamossal a Műszaki Egyetem Stadionja felé a végállomásig, onnan 5 perc séta gyalog.

36

A Nyári bobpálya és a Kavečany sport – és üdülőközpont Az adrenalin szerelmeseinek, akik szeretnének 800 méteres rozsdamentes pályán egyszerű bobokban akár 50 km/órás sebességgel száguldani a szerpentinen lefelé a dombról, rendelkezésükre áll a nyári bobpálya, amely minden 9:00 és 19:00 óra között tart nyitva. Nem kell félni, a pálya biztonságos és a sebességét fékezéssel mindenki maga határozhatja meg. De a száguldást követő eufória minden pénzt megér! Átlagos látogatási idő: 1,5 óra Kavečany, a kassai Állatkert (ZOO) melletti terület /www.kavecany.sk / okolie strediska.htm/+421(0) 55 633 49 01 Nyitvatartás: április – október 9:00 – 19:00; november – március 10:00 – 15:00 Megközelíthetőség: a városközpontból (vasút – és autóbuszállomás) a 29-es számú autóbusszal az Állatkert (ZOO) felé a végállomásig.


Gyermekvasút A legrégebbi működőképes gőzmozdony Szlovákiában, amely még emlékszik az osztrák-magyar uralkodókra, egy 4,2 km hosszú pályán a Csermely-völgyből elviszi Önt az Alpínka kiránduló központba, ahol eltölthet egy különleges délelőttöt vagy délutánt. Közlekedik a nyári főszezonban május elejétől szeptember közepéig. Átlagos látogatási idő: 2 óra (csak az utazás az Alpínka központban eltöltött idő nélkül) Kassa-Csermely-völgy (Čermeľ)/ +421 (0) 905 496 426/ www.detskazeleznica.sk / kezeleznica@gmail.com Közlekedik: A kisvonat április végétől november elejéig, csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap közlekedik. http://www.detskazeleznica.sk/-cestovny-poriadok-kdz Megközelíthetőség: a városközpontból (a Művészetek Házától vagy a Kuzmányho utcán lévő Főpostától) a 2-es számú villamossal a Havlíčkova felé, onnan a 14-es számú autóbusszal Bankov vagy Jahodná irányába, leszállás a Čermeľ megállónál.

Alpínka – pihenőközpont A Csermely-völgy néhány gyönyörű piknikezésre alkalmas helyszínt kínál a Csermely-patak és a gyermekvasút pályája mellett. Átlagos látogatási idő: 3 óra Čermeľské údolie 8./+421 (0) 55 633 15 28, +421 (0) 915 859 363/ aldistro@hotmail.com Nyitvatartás: hétfő – péntek 10:00 – 22:00, szombat – vasárnap 9:00 – 22:00 Meközelíthetőség: a városközpontból (a Művészetek Házától vagy a Kuzmányho utcán lévő Főpostától) a 2-es számú villamossal a Havlíčkova felé, onnan a 14-es számú autóbusszal Jahodná irányába, leszállás az Alpínka megállónál.

Bankov – üdülőövezet (minigolf, tanösvény, piknikező hely) A kassaiak hagyományos pihenőhelye kitűnő piknikezési és sétalehetőségeket kínál, például a Jahodná irányába vezető érdekes tanösvényen. A legrégebbi szlovákiai szálloda – a Hotel Bankov – stílusos terasza pedig kellemes hely egy vasárnap délután eltöltésére. Átlagos látogatási idő: 4 óra Kassa – Bankov városrész/+421 (0) 905 386 884, +421(0) 907 869 764/ www.visitkosice.eu Nyitvatartás: április – november 10:00 – 18:00 Megközelíthetőség: a városközpontból (a Művészetek Házától vagy a Kuzmányho utcán lévő Főpostától) a 2-es számú villamossal a Havlíčkova felé, onnan a 14-es számú autóbusszal Bankov irányába, leszállás a Dolný Bankov (hotel és tanösvény) vagy a Horný Bankov (minigolf és piknikező hely) megállónál.

Anička – gyermekközpont Átlagos látogatási idő: 3 óra Pod Šiancom, 040 01 Košice/www.detskyareal.sk/ +421 (0) 903 46 99 66/+421 (0) 55 632 30 86/ info@detskyareal.sk Nyitvatartás: hétfő – vasárnap 9:00 – 21:00 Megözelíthetőség: a városközpontból (vasút – és autóbuszállomás) a 27es számú autóbusszal a Madridská felé, leszállás a Pri Hati (a park déli része) megállónál, vagy a városközpontból (vasút – és autóbuszállomás) a 16-os számú autóbusszal Podhradová felé, leszállás a Vodárenská állomáson – átszállás a 14-es számú autóbuszra a Železničná zastávka Ťahanovce felé, leszállás az Anička megállónál (a park északi része).

37


Alejová utcai Sport – és Szórakoztatóközpont

Hőlégballonos sétarepülés és Hőlégballon Fieszta

Jégfelület, közlekedési játszótér, kitűnő beton borítású gördeszkapark és további sportpályák (tenisz, kosárlabda, röplabda) várja Önt és családját. Átlagos látogatási idő: 2 óra

Fantasztikus élményt nyújtó kilátás nyílik a magasból Kelet-Szlovákia e nagyvárosára és a környező természetre az egész évben szervezett hőlégballonos sétarepülések során. Régi hagyomány Kassán a júniusi hőlégballon fieszta a ballonok atraktív éjszakai felfújásával. Az egyedülálló élmény csak egy karnyújtásnyira van. Élvezze Kassát másként! A sétarepülés átlagos ideje: 1 óra A fieszta átlagos látogatási ideje: 2 óra

Alejová utca 2., 040 01 Košice/www.kosicejuh.sk/ +421 (0) 55 642 07 45, +421 (0) 918 340 182/ info@visitkosice.eu Nyitvatartás: hétfő – vasárnap 9:00 – 19:00 Meközelíthetőség: a városközpontból (Námestie osloboditeľov) a 15-ös vagy a 16-os számú autóbusszal az OC Cassovia felé, leszállás a Železníky megállónál.

ADS Ballooning, s.r.o., Jačmenná utca 10./www.balon.sk/ +421 (0) 556 748 426, +421 (0) 421 911 166 333/ balon@balon.sk A sétarepülések kiindulópontja a Városi park, egész évben megrendelhetők és kedvező légköri viszonyok esetén zajlanak.

Nad Jazerom (Tó fele) Próbálja ki a vízisízést, a wakeboardot vagy wakeskatet a vízisí-kötélpályán, amely a Jazero (Tó) vízfelületén működik. Hasonló élményt mindössze három helyen szerezhet Szlovákiában! Felszerelés a helyszínen kölcsönözhető. Átlagos látogatási idő: 3 óra Üdülőövezet, Trixen vízisí-kötélpálya, Nad Jazerom /www.trixen.sk/ +421 (0) 903 623 112 Nyitvatartás: április – december 12:00 – 22:00, a vízisí-kötélpálya működési ideje ettől eltérő, az időpontok megtalálhatók a (www.visitkosice.eu) honlapon. Megközelíthetőség: a városközpontból (Námestie osloboditeľov) a 3-as vagy 7-es villamossal a Nad jazerom: Važecká felé, leszállás a Dneperská megállónál.

38

Utazás a graffiti, a történelmi – vagy az ördögi villamossal, vagy a történelmi autóbusszal A graffiti-villamos a Use The City fesztivált népszerűsíti és a 6-os villamos vonalán egész évben közlekedik, a történelmi villamos és autóbusz alkalomszerűen közlekedik, kövesse a www.visitkosice.eu honlapot; az ördögi villamos a Mikulással és az ördöggel december 6. táján közlekedik.


39


Sport – Kerüljön közel az eseményekhez Kassán aktív sportélet zajlik. Függetlenül aól, hogy a profi sportolóknak akar szurkolni, vagy sportolni szeretne, Kassa rengeteg lehetőséget kínál. A  kassai jégkorongsport közkedvelt alakja, Peter Bartoš megosztja Önnel tippjeit, hol találhatja meg az Önnek való lehetőségket.

Ha már a fantasztikus hangulatnál tartunk, a jégkorong mellett miért ne látogatná meg a kassai kosaras lányok európai színvonalú mérkőzéseit az Infiniti Arénában (Pri jazdiarni 1.), a pólósokét a Városi Fedett Uszodában (Protifašistických bojovníkov utca 4.) vagy a kézilabdázókét a VŠA Városi Kézilabdacsarnokban (Alejová utca 2.). Miért ne támogatná az elképesztő maratoni futókat a Nemzetközi Békemaraton során, a rally mestereit a kassai verseny idején, vagy a vízisízőket, wakeboard – és wakeskate versenyzőket, akik a szlovákiai, európai, sőt a világ élvonalához tartoznak. Ha azonban a mérkőzések és a sport-teljesítmények követése nem elég aktív tevékenység az Ön számára, vegye elő „felszerelését“ és keresse meg Kassán a saját sportélményét. Álljon itt egy válogatás a legjobb lehetőségekből:

Jégkorong és korcsolyázás

„Kassa nagyváros és én örülök, hogy csapatunknak sikerült dicsőséget szereznie a városnak. Jó feltételeket teremtettek itt számunka és a szurkolóink elképesztőek! A teltházas STEEL ARÉNÁBAN játszani inspiráló és egyben kötelezi az embert, de a boldogság, amely akkor töltött el, amikor egymás követően harmadszor emelhettem a fejem fölé a bajnoki serleget, leírhatatlan! A kimerítő jégkorong edzések mellett igyekszem a szabadidőmet a családommal eltölteni. Szeretünk síelni. Kassa környékén Jahodnára vagy Kavečanyba járunk a gyerekekkel. Nyáron kerékpártúrákkal tesszük kellemessé napjainkat, a leginkább Bankov és a Csermely-völgy környékét és erdeit és a Hernád melletti útvonalat kedveljük.“

Korcsolyázásra és jégkorongozásra az Alejová utcai Sport – és Szórakoztatóközpontban lévő nyilvános jégpályán van lehetőség, de játszhat „nagyban“ is, és egy órára kibérelheti magának vagy csapatának a STEEL ARÉNÁT is.

Síelés A téli sportok népszerűek Szlovákiában, így nem hiányozhatnak a városhoz közeli síközpontok sem. A kassaiak szívesen elugranak a Kavečany-i (www.kavecany.sk) és a Jahodná-i (www.jahodna.sk) síközpontba vagy a 20 km távolságra lévő Skipark Erika síközpontba a Kojšova Hoľán (www.skiparkerika.sk), ahol sífutó pálya is található. Kavečany és Jahodná elsősorban a kezdő sízők számára alkalmas.

Függetlenül attól, melyik sport érdekli, örömmel fogja eltölteni, milyen közel vannak Kassán a sportrendezvények. Jégkorong, kosárlabda, kézilabda, síelés, tenisz, strand vagy vízisízés a városban – mindez egy karnyújtásnyira van!

A sporthoz szurkolók is kellenek A jégkorong-szurkolók számára Kassa igazi álomhelyszín: nem csak a 2011-es jégkorong-világbajnokság vendéglátója volt Kassa, hanem a „leghűségesebb“ szurkolótáborral rendelkező hely is Szlovákiában – a helyi HC Košice klub flevillanyozó mérkőzéseit a Steel Arénában (Nerudova utca 12./www. steelarena.sk) átlagosan 6000 néző látogatja, ami azt jelenti, hogy látogatottság tekintetében Európában benne van az első harmincban! A modern Steel Aréna gyermekbarát, a jegyárak elfogadhatóak és a hangulat mindig fantasztikus! A HC Košice megjutalmazza szurkolóit a támogatásért – a 2008/2009, 2009/2010 és a 2010/2011-es szezonban megnyerte a szlovákiai bajnokságot. 40

Golf és minigolf A Csermely-völgy csodálatos természeti környezetében Alpínkán található egy kilenc lyukú golfpálya, amelynek jellemzői a rendkívül szűk fairwayek és az, hogy igényli a rövid játékot. Ideális hely egy fárasztó munkanap utáni kikapcsolódáshoz. Kassa környékén épül még egy golfpálya Malá Ida (Kisida) községben. A látogatók télen kipróbálhatják a golfszimulátort is. Minigolf pálya található Bankovban, az Anička parkban valamint a Rastislavova utca 80. szám alatt.


Kerékpározás és hegyi kerékpározás

Vízisí / wakeboard /wakeskate / windsurf

Kassa csodálatos parkerdői és a Hernád partja több tíz kilométer hosszú kerékpárúttal várja a kerékpározás szerelmeseit. A városi kerékpárosok számára érdekes lehet a Fő (Hlavná) utcán való kerékpározás egy fagylaltozással, vagy az új kerékpárút a Moyzesova utcai művészetek parkjában. A nehezebb útvonalakat kedvelők előnyben részesítik a Bankovra vagy Jahodnára, a Kojšova Hoľa irányába, Bukovecre vagy déli irányban a Szalánci-hegységbe tett túrákat. A kerékpártúra tippeket megtalálja a www.visitkosice.eu honlapon.

A vízisí-központ és vízisí-kötélpálya a Nad Jazerom (Tó felett) városrészben a Trixen vízisí klub és az Evils wakeboard és wakeskate klub otthona. Minden évben különféle versenyeket rendeznek itt. A vízisí-kötélpálya a nyári szezonban működik és ezeket a sportokat Ön is kipróbálhatja, hiszen a kötélpálya mellett van kölcsönző is. A készséges kezelő arra vonatkozó instrukciókkal is ellátja, hogyan kezdje és hogyan abszolválja sikeresen az első kört. Ne hagyja, hogy elbátortalanítsák a helyi sportolók profi ugrásai és mutatványai, a vízisí-kötélpályán barátságos, segítőkész légkör uralkodik. Kassai származású az ismert szörfös és olimpiai versenyző Patrik Pollák is. Ennek a sportnak a közkedvelt helyszíne a hernádgecsei (Geča) tó is. A városhoz közel található és kedvező szélviszonyairól ismert.

Squash és tenisz Kassa számos különféle felületű teniszpályát kínál, például a Cassosport Sportcentrumban (Alejová utca 11.), az Alejová utcai Sport – és Szórakoztatóközpontban (Alejová utca 2.), a Tenis Komplexben a KVPlakótelepen (Wuppertálska utca 4.), a BD Tenisz Clubban (Gemerská utca 3.), nyáron a TRITON strandfürdőben (Rastislavova utca 69.) és a Városi Uszodában (Rumanova utca 19.). A squasholni vágyókat néhány klub várja, amelyek közül a legnagyobb az Arcadia Sport Club a Ťahanovce lakótelepen (Americká utca 19).

Strandok A nyári fürdőzéshez és napozáshoz ideális környezetet kínál a strand a Tónál, a Városi Uszoda a városközpontban a Városi park mellett, a Ryba strandfürdő az Anička park mellett (Pod Šiancom utca 5.) és a Triton strandfürdő. Egész évben nyitva tart a Városi Fedett Uszoda. A kisgyermekek számára alkalmas a Via vitae wellness-központ (Diamantová utca 1.) enyhén sós vizű medencéje vagy a Barca és a Hotel Bankov medencéje. A horgászokat egy ugrásnyira a várostól gyönyörű természeti környezetben várja a Bukovec víztározó.

Gördeszkázás Kassán az Alejová utcán található a legmodernebb szlovákiai gördeszkapark és több kisebb gördeszka-pálya is (Ťahanovce városrész). A gördeszkázás a közkedvelt utcaművészeti fesztivál, a Use the City részét képezi.

Ejtőernyőzés Kiképzéseket, ugrásokat és sétarepüléseket is kínál a Paraklub Košice. Telefonos megrendelésre a +421 (0) 905 630 796 vagy a +421(0) 904 314 795 telefonszámon van lehetőség.

Bowling Vízi túrák a Hernádon Kassán és környékén is átélheti a kenus, kajakos vízi túrák és a raftingozás kalandját. A vizek mindenki számára mást és mást kínálnak – a felfedezés örömét és időtöltést olyan helyeken, ahová egyébként nem juthat el az ember, a páratlan kilátás élményét, vagy egyszerűen az evezést, aktív pihenést egy fizikailag nem megterhelő sport során. A Hernád-folyó ugyan alkalmas terep a kezdők számára, de nem szabad alábecsülni. A kassai vízisport szakemberek tapasztalt csapata megfelelő módon felkészíti a túrára és a túra egész itőtartama alatt elkíséri Önt. Bizonyos tapasztalatok megszerzése után veszélyesebb folyót is kiválaszthat a túrázáshoz. További információk és megrendelés: Kassai Látogatóközpont illetve www.splavujeme.sk.

A bowling egyre kedveltebb szórakozási módnak számít Kassán is. Ezt bizonyítja az a néhány színvonalas bowling klub is, ahol kellemesen eltöltheti az estét: Admiral Bowling (L. Novomeského utca 7.), Bowling spot (Čermeľská utca 1.), Bowling Vegas Club (Galéria bevásárlóközpont) vagy a Club Ležiaca bosorka (Bardejovská utca 26.).

Jöjjön hát el, és élvezze ki a várost, mely éppúgy imádja a sportot, mint Ön! 41


Élvezetek – Kényeztesse magát! Akár bevásárlásra vágyik, végkimerülésig, akár kényeztetésre a fürdőben vagy egy szépségszalonban, csak meg akarja mutatni magát, vagy elkényeztetni a  legjobb, legfényűzőbb, legfinomabb vagy legbűnösebb dolgokkal, Kassán teljesülhetnek titkos vágyai. Első pillantásra nem is gondolná, mennyi luxusban lehet i része! A sármos kassai táncosnő és ínyenc Nina Henzelyová, aki imádja az életet, elárulja Önnek, hol érdemes kényeztetnie magát.

„Ha reggel felébred és úgy dönt, hogy rendez magának egy kényeztető napot, elmondom Önnek, hogyan töltök el én egy ilyen napot Kassán. A reggeli kávémat biztosan a Cavearia Theatru kávéházban fogyasztom el. Itt nyugodt körülmények között elolvasom az újságot és elüldögélek a reggeli napsütésben. Nincs még egy hely a városban, ahol úgy ki lehetne élvezni az első napsugarakat, mint ebben a kávéházban. Megéhezem, úgyhogy követketik a reggeli: vagy klasszikus szlovák stílusban a Mäsiarska utcai Delikatesa csemegeüzletben, vagy veszek magamnak egy croissant-t a Dominikánusok terén lévő kis pékségben. Élvezettel sétálok egyet a Fő (Hlavná) utcán, benézek a művészi kovácsműhelybe a Hrnčiarska utcán. A hozzám hasonló lányoknak, akik a legjobbat szeretnék maguknak, azt javaslom, folytassák a sétát az Odette Fedorová vagy Lujza Flešár Kafka divattervezők szalonjában tett látogatással. Napi bevásárlásra betérek az Optimába. És megint megéheztem, mit kellene ebédelnem? Sok lehetőségem van. A Med Malina, a Piano Cafe, egy könnyű szendvics Jazzben, vagy pletyizni egyet a barátnőimmel a Le Colonialban. Ebéd után kényeztetem magam. A hajamat kizárólag Viktornál vágatom az MB Royalban a Moyzesova utcán, az esti sminkemet az Envy szalonban készíttetem el a Nerudován. Azután következik egy fantasztikus relax a Via Vitae centrumban, ahol valóban elkényeztetem magam – melegen ajánlom, akár egy pohár pezsgővel a kültéri pezsgőfürdőben. Aztán haza, szépen kiöltözni, majd vissza a városba egy italra. A Piano Barban kezdenék, folytatnám a Cosmopolitanben és végezetül betérnék a Retroba. Úgy fog elaludni, mint én – a bohém módon eltöltött nap érzésével!“

Hat ötlet a kényeztetésre (Wellness és fürdő) Rasajána ajurvédikus fürdő Boutique Hotel Golden Royal****/Vodná utca 8. Római fürdő Boutique Hotel Bristol****/Orlia utca 3. SPQR római fürdő Hotel Privilege/Werferova utca 3. Dharmachakra Day Spa/Bočná utca 6. Via Vitae/Diamantová utca 1. Royal Thai Massage/Kováčska utca 57. Fürdők a környéken: Stósz Fürdő/Štós 235.

Luxus szálláshelyek Hotel Doubletree by Hilton Košice/Hlavná utca 1. Hotel Yasmin/Tyršovo nábrežie 1. Hotel Bankov/Dolný Bankov 2. Boutique Hotel Bristol ****/Orlia utca 3. Boutique Hotel GOLDEN ROYAL ****/Vodná utca 8. Hotel Ambassador/Hlavná utca 101. Boutique Hotel Maraton/Strojárenská utca 21.

42


A LEGIGÉNYESEBB ÍNYENCEKNEK AJÁNLOTT HELYEK Csokoládé: Bon Bon In, Hlavná utca 20. az udvarban Kávé: Cavearia Theatru, Hlavná utca 76. (az év szlovák kávéháza 2010-ben) Tea: Amana Teázó, Alžbetina utca 55. Étel: Olive Tree Restaurant, Hlavná utca 1. Stílusos otthon: Home art, Optima bevásárlóközpont Ékszer: ALO diamonds, Hlavná utca 1. A hely, ahol meg kell mutatnia magát: Retro Cult Club, Kováčska utca 49. Az időpont, amikor meg kell mutatnia magát: bálszezon A legjobb diszkó: Ibiza Club, Ladislava Novomeského utca 7.

43


Az ízletes Kassa – Gasztronómia A városnézés, kultúra és a  családdal eltöltö szórakozás után eljö az ideje az étkezésnek. Egy biztos – a  kassai éermeket nem lehet megunni. A  kassai élmény-gasztronómia egyre bőségesebb kínálaal rendelkezik, mi pedig bemutatjuk Önnek az első helyi sztárokat. Sőt, még ennél is többet! Az étel  – és ital fesztiválokat, a piacot a Dominikánusok terén (Dominikánske námestie), hiszen a legjobb menü, az egészséges ételek és a helyi konyha egyértelműen a város vonzerejéhez tartoznak. A kassai gasztronómiáról Peter Škripko, elismert ínyenctől és sommeliertől tudhat meg többet.

„Az útkeresés és a többé vagy kevésbé sikeres, a szolgáltatások kínálatának és minőségének javítására irányuló különféle próbálkozások után, ma már elmondhatjuk, hogy a kassai gasztronómia lassan megtalálja az arculatát és a helyes irányba halad. Igaz, ezek egyelőre nagyon bizonytalan és tétova lépések, ahogyan ez az új gondolatok és módszerek kidolgozása esetén lenni szokott, de egy dolog már biztosan nem hánytorgatható fel Kassának. Egyre több vonzó hely van itt, ahol az ember megihat egy jól elkészített eszpresszót vagy cappuccinót tejszínhabot idéző tejhabbal, megkevertetheti kedvenc koktélját, elfogyaszthatja az ötletes séf által minőségi, friss és szezonális nyersanyagokból elkészített ebédet vagy megtapasztalhatja egy ínyenc vacsora megismételhetetlen hangulatát. Egyre több vendéglő megérti, hogy a vendégért meg kell harcolni, ezért versenyeznek a vendégek kényeztetésében. Ez jó, mert az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz ételeket fogyasszunk, vagy, hogy a világ által felkínált új ízek megismerésében megakadályozzon bennünket a szakács fantáziájának vagy tapasztalatainak korlátoltsága. Mivel több vendéglős hasonlóképpen gondolkodik, és, mint minden kassainak, nekik is fontos a város pozitív képe, elkezdődött egy, a szlovák viszonyokat tekintve egyedülálló együttműködés, melynek egy közös célja van: Kassát a színvonalas gasztronómia európai jelentőségű bástyájává tenni. Mindannyian hiszünk abban, hogy ezt az igényes célt csak közös erővel érhetjük el, és hogy szolgáltatásaink minősége olyan további kassai kinccsé válik, amelynek kedvéért a vendégeink mindig szívesen visszatérnek majd. Szeretettel meghívjuk ezért a törekvéseink csúcspontját képviselő, évente megrendezésre kerülő rendezvényre, mely egyben az étel legnagyobb szabadtéri ünnepe – a Košice Gurmán Festre, amelynek a kassaiak ezreivel nem csak az új ízek miatt örülhet, hanem azért is, mert a tervek szerint a közeljövőben meghívják a rendezvényre a gasztronómia nemzetközi csillagait is. Ha pedig a június túl távolinak tűnik, bátran nyisson be vendéglőinkbe, ahol egész évben szívesen látjuk. Ízlelje meg ételeinket és, kérem, adja tudtunkra, megfeleltünk-e elvárásainak. Hiszen csak Önnek és az Ön véleményének köszönhetően csinálhatjuk azt, amit a legjobban szeretünk.“

44

RENDEZVÉNYEK / ÉTEL – ÉS ITAL FESZTIVÁLOK Košice Gurmán Fest Kivételes gasztronómiai fesztivál, amely júniusban zajlik. Az étel igazi ünnepe és egyben lehetőség a kitűnő kassai gasztronómia bemutatására és megízlelésére, amelynek keretében bemutatkoznak a legjobb vendéglők és a legjobb séfek. Ne hagyja ki az inspiráló moderált szakács showt és a fesztivál egyedülálló hangulatát.

Rose Fest A finom rozé borok fesztiválja, amely május végétől július elejéig megtölti illatával a résztvevő vendéglők és vinotékák nyári teraszait.

Kassai Borünnep Fesztivál, amely a szórakozás, a régióbeli szőlőtermesztés és borkészítés régi hagyományainak folytatója. A minden év szeptemberében megrendezett Kassai Borünnep kapcsolódik a hagyományos mesterségek vásárához. Az Alsókapu terei valamint a Miklós-börtönt övező utcák átváltoznak az ismert borászatok bemutató helyeivé, ahol megkóstolhatja a népviseletbe öltözött lányok, vidám borászok vagy tapasztalt sommelier-k által kínált borokat. A fesztivál hangulatához hozzájárulnak a népművészek és a népzenészek is.


VÁLOGATÁS A HANGULATOS VENDÉGLŐKBŐL / GASZTRONÓMIAI VÁROSNÉZŐ ÚTVONAL

Piano Café, Hlavná utca 92. Modern brasserie a Fő (Hlavná) utca legforgalmasabb részén, amely három, különböző hangulatú különálló térből áll.

Olive Tree Restaurant, Hotel Doubletree by Hilton Košice, Hlavná utca 1. A Top Trend 2010 szerint a kassai kerület legjobb vendéglője cím nyertese. Ebben a vendéglőben az igényes vendég megtalálja a kizárólag friss alapanyagokból készített, finom mediterrán konyhát és a rendszeresen változó és nagyon inspiratív szezonális kínálatot.

Hotel & Restaurant PRIVILEGE, Werferova utca 3. Nagyvonalúan kialakított környezet és készséges személyzet mindazok számára, akik kellemes helyet keresnek a kitűnő étel elfogyasztásához.

Maraton Cafe – Restaurant, Strojárenská utca 21. Angolos eleganciát idéző stílusos vendéglő, amelynek étlapja tele van gasztronómiai specialitásokkal és minőségi borokkal. Le Colonial, Hlavná utca 8. Időutazás felemelő távolságokkal és franciás sármmal – és persze kitűnő konyhával. Camelot, Kováčska utca 19. Korhű vendéglő, amely hangulatában a britek uralkodója, Artúr király legendás udvarát idézi fel, eredeti receptúrákon és ételkombinációkon nyugvó étlappal. Ebben a különleges vendéglőben egész biztos megkedveli a tatárbifszeteket, a sztékeket és a grilezett húsokat. A klasszikus „pilzeni kiskocsmában“ az étel mellé jól esik a pilzeni tanksör is.

Hotel Roca, Južná trieda 117. A Hotel Roca elegáns és formatervezett belsővel rendelkező vendéglője ambiciózus, tehetséges és meglepő. Specialitásuk a minőségi és friss alapanyag. Restaurant Cafe Bar Yasmin, Tyršovo námestie 1. A formatervezett és kényelmes környezet hangulatát a nemzetközi jellegű konyha egészíti ki. Rosto Steak House, Orlia utca 6. Kényelmesen berendezett belső tér azok számára, akik szeretik a sztékeket, a keleti specialitásokat, a halakat és salátákat. Különleges rendezvényszervezési szolgáltatás: EMER Servis – Event & catering services A gasztronómia és a társasági rendezvények modern, kreatív és trendi megközelítése.

Diplomat, Hotel Ambassador, Hlavná utca 101. Kellemes business vendéglő, ahol az étel minősége sem marad el a környezet eleganciájától. Lujza Restaurant, Hotel Bankov, Dolný Bankov 2. Szlovákia legrégebbi szállodájának elegáns és stílusos vendéglője. Kazettás mennyezet, kristálycsillárok, előgelő hangulat és nemzetközi konyha, melynek mottója „Szépség az egyszerűségben“. Golden Royal Restaurant, Vodná utca 8. Ez a hely ötvözi a virágokkal övezett, vagy stílusos kis szalonokból álló levegős télikert által teremtett környezetet a gasztronómiai csemegékkel. Med Malina, Hlavná utca 81. Karakteres, otthonos stílusú belső tér hagyományos lengyel konyhával energikus igazgató keze alatt. Villa Regia, Dominikánske námestie 3. A régi Kassát idéző stílusos vendéglő eredeti ételekkel. Dália Restaurant & Savoy Café, Eco friendly Hotel Dália****, Löfflerova utca 1. Vendéglő, melyet az európai konyha specialitásai, az olaszos báj és a franciás találékonyság uralnak, de az étlapról nem hiányoznak a szlovák konyha legjobb ételei sem. Allegro, Boutique Hotel Bristol, Orlia 3 Az olasz konyha finom specialitásait kínáló kényelmes vendéglő közvetlenül a városközpontban.

TOVÁBBI HELYEK: 12 apoštolov (Kováčska utca 51.), Iris Restaurant (Hotel Zlatý dukát, Hlavná utca 16.), European Restaurant (Hotel Múza, Pri prachárni utca 5.), Grill Pub (Timonova utca 13.), Pablo restaurant (Hrnčiarska utca), Mediterran (Alžbetina utca 24.), Maiko Sushi (Hlavná utca 1.), Bamboo Restaurant (Hlavná utca 78.), Baránok (Čermeľská cesta 67.), U anjela (Jesenského utca 25.), Santa Lucia (OC Tip Top, Československej armády utca 18.), Da Vinci (Žižkova utca 13.), C33 (Čajakova utca 2.), Jazz (Kováčska utca 39.), La Ventana (Hlavná utca 90.), Zlatý Zvon (Zvonárska utca 4.), Viccolo (Optima bevásárló központ – Moldavská cesta 32.), Grace Ázsiai Vendéglő (Štúrova utca 33.), Kelt (Hlavná utca 80.), Irish Pub (Hlavná utca 92.), Levočský dom (Hlavná utca 65.), Redstone (Mlynská utca 25.), U Leva (Alejová utca 2.), Krčma Letná (Letná utca 1.), Rokoko (Gorkého utca 9.), Iron club (Rastislavova utca 80.), Passage 2 India (Kováčska utca 23.), Burekas (Vrátna utca 58.), Góvinda (Hlavná utca 117.). 45


Az ízletes Kassa – Mi a menü? Próbálja ki a  különféle ízeket a  nap bármely szakában, vagy a  menüt ebédidőben, kóstolja meg a  kitűnő fagylaltokat és süteményeket, igyon egy kávét a számtalan kávézó valamelyikében (a legjobb nyáron a nyito teraszon) és csatlakozzon az ínyenc kassaiakhoz. Fejezze be az estét egy-két pohár kitűnő szlovák vagy külföldi bor és egy sajál melle, szórakozzon a  Košice Gurmán Fest fesztiválon, vagy a  Kassai Borünnep idején, kóstoljon borokat a földalai múzeumban, szombaton pedig vidítsa fel magát a piacon a színek és az édes illatok özönével. Ez a legjobb módja annak, hogyan „ízleljük meg“ Kassát! Ne habozzon, merüljön alá az élményekbe.

MINDEN NAPRA MÁS ÍZEK – VÁLASSZON HANGULATA SZERINT Első nap – Szlovák konyha Kezdje a leghagyományosabb étellel mindazok közül, amit Szlovákia kínál és legalább rájön, hogy az általunk felszolgált sajt vagy juhtúró (brindza) egyszeri találkozás marad, vagy egész életre szóló szerelem. A juhtúróval készült legkedveltebb ételek a juhtúrós galuska és a juhtúróval töltött derelye. Ne feledkezzen meg a levesről sem, hiszen anélkül nem teljes a szlovák ebéd. Kóstolja meg a karácsonyi káposztalevest, a bablevest füstölt hússal, vagy a kevésbé ismert, de kitűnő gombás „mačankát“ (sárosi specialitás, savanyú leves). Hová menjünk? Villa Regia – Dominikánske námestie 3. (káposztaleves, mačanka, juhtúrókrém, juhtúrós galuska, juhtúróval töltött derelye, nudli), 12 apoštolov – Kováčska utca 51. (juhtúróval töltött derelye, juhtúrós galuska), Camelot – Kováčska utca 19. (káposztaleves, lazacos juhtúrókrém, juhtúróval töltött comb, három személyes tál juhtúrós és egyéb szlovák ételekből), Restaurant Maraton – Strojárenská utca 21. (juhtúrós galuska, juhtúróval töltött derelye), Med Malina – Hlavná utca 81. (juhtúrós galuska), Le Colonial – Hlavná utca 8. (juhtúróval töltött csirkemell szelet), Golden Royal – Vodná utca 8. (juhtúróval töltött derelye), Koliba – Za priekopou utca 1., Myslava (hagyományos ételek hagyományos környezetben), Stodola – Dopravná utca 5. (derelye, juhtúrós galuska, káposztás galuska, nudli).

Hová menjünk? Cseh konyha: Budvarka – Hrnčiarska utca 25., Česká hospoda – Moyzesova utca 22., Pivovar Golem – Dominikánske námestie 15.; lengyel konyha: Med Malina – Hlavná utca 81., Karczma Mlyn – Hlavná utca 82.; magyar konyha: Reštaurácia Faraón – Jesenná utca 3.

Harmadik nap – Mediterrán konyha A kalória sokk után szüksége lesz egy kis lazításra. A kitűnő ízekkel teli, egyszerű mediterrán konyhát Kassán is megtalálja. Hová menjünk? Olive Tree – Hlavná utca 3., Mediterran – Alžbetina utca 24., La Ventana – Hlavná utca 90. és Le Colonial – Hlavná utca 8.

Negyedik nap – Európai konyha A vendéglők többsége az európai konyha ételeit kínálja. Válasszon hangulata szerint, vagy aszerint, éppen hol tartózkodik. Hová menjünk? Állítsa össze a városnézés útvonalát és próbáljon ki több helyet is. Sok olyat talál, ahol kitűnő európai ételeket kínálnak. Szerezzen ihletet a gasztronómiai városnéző útvonalból (45. oldal).

Második nap – Cseh, magyar és lengyel konyha Folytassa az ismerkedést a közép-európai népek konyhájával. Először következzenek a szomszédok – a cseh konyha a knédlivel, a csípős magyar és a húsban gazdag lengyel. 46


Ötödik nap – Olasz konyha és pizza Kassán számos helyen megtalálja a közkedvelt olasz konyhát is, annak eredeti és hazai variációit. Csak Önön múlik, mit választ. Hová menjünk? Eredeti olasz konyha: Ristorante Italiano XXV – Hlavná utca 24., Riondo – Jesenského utca 15., Olive Tree – Hlavná utca 1., Forma de Gusto – Žriedlová utca 11.; a hazai ízléshez igazított, de kitűnő: Piano – Hlavná utca 92., Jazz Garden Restaurant – Kováčska utca 39., Zlatý zvon – Zvonárska utca 4., Da Vinci – Žižkova utca 13., Viccolo –Optima bevásárlóközpont, Moldavská út 32. és Pablo Restaurant – Hrnčiarska utca.

Hetedik nap – Nem hagyományos konyhák Görög Korfu Gril – Pribinova utca 2., részben orientális Emir – Hlavná utca 92. és izraeli Burekas – Vrátna utca 58., ázsiai vendéglő szushi kínálattal Grace – Štúrova utca 33., tésztaételek a világ minden tájáról Noodles – Hotel Yasmin, Tyršovo nábrežie 1., rancher Grill Pub – Timonova utca 13., speciális napok, amelyek különböző konyhák ételeit kínálják további vendéglőkben.

Hatodik nap – Vegetariánus konyha Változnak az idők és Kassán ma már minden vendéglőben megtalálja a vegetariánusoknak szóló kínálatot, sőt vannak a városban kizárólag vegetariánus ételeket kínáló vendéglők is. Hová menjünk? Hagyományos és mexikói Ajvega – Orlia utca 10. és az indiai Góvinda – Hlavná utca 117.

47


EBÉD MENÜ

NEM CSAK A BOR IDEJE

Kassán gyakori, hogy a vendéglők ebédidőben (általában 11:00 és 14:00 között) kedvező árú ebdéd vagy business menüt kínálnak. Számos vendéglő igyekszik több ételből álló választékot nyújtani. Kóstolja meg a legjobb vendéglők kitűnő csemegéit kedvező, ebédidőben érvényes áron is.

Vinotéka Villa Cassa/Pri Miklušovej väznici 2. (A Miklós-börtön mellett) Vinotéka Villa Cassa – a Vladimír Čuchran karizmatikus és nagy szívű borbarát vezetése alatt álló üzlet lenyűgözi a látogatót kellemes környezetével, kitűnő borkínálatával és professzionális kiszolgálásával. KuBo Select/ Toryská utca 5. (Galéria bevásárlózköpont) Az exkluzív szeszesitalok, csokoládé, kávé, tea, fromatervezett kiegészítők és ajándékkosarak legszínvonalasabb választéka a városban. Caffé Bel Tempo/Hlavná utca 90.

A DESSZERT IDEJE Delikatesa/Mäsiarska utca 9. Kitűnő sütemények – kóstolja meg az aszpikos-gyümölcsös süteményeket! Igazi csemege! Zákusky od Babičky (A nagyi a sütije)/Hlavná utca 60. Hagyományos szlovák sütemények – almás, túros sütemény, rétes és még sok minden más. URBAN CAFE/Vrátna utca 4. Fantasztikus sütemények és kitűnő fagylalt, hogy még jobb legyen, lehetőleg fagylaltkehelyben. Aida/Hlavná utca 44. és 81., Komenského utca 24., Optima bevásárlóközpont – Moldavská cesta 32. Négy cukrászda azonos néven és azonos sütemény – és fagylaltkínálattal. A leginkább a zenélő szökőkútnál lévőt ajánljuk.

A KÁVÉ ÉS A STÍLUS IDEJE Ambassador Cafe/Hlavná utca 101. Bristol/Orlia utca 3. Caffé Bel Tempo/Hlavná utca 90. Café Camelot/Kováčska utca 19. Café Retro/Kováčska utca 49. Cafe Terria/Kováčska utca 44. Caffe Trieste/Uršulínska utca 2. Cavearia Theatru/Hlavná utca 76. Forma de Gusto/Žriedlová utca 11. Garibaldi's/Hlavná utca 68. Intermezzo/Bočná utca 4. Jazz Pub – Café/Kováčska utca 39. Piano Cafe/Hlavná utca 92. Retro Cult Club/Kováčska utca 49. Metropolitan Retro Cult Club/ Galéria bevásárlóközpont – Toryská utca 5. Schalkhaz/Hlavná 74 Smelly Cat/ Zvonárska utca 6.

A JÓ SÖR IDEJE CAMELOT Plzeňská hospoda A CAMELOT vendéglő és kávéház 2011-ben közvetlenül Pilzenből importált és réz tankokból csapolt tanksört forgalmazó pilzeni kocsmával bővült. Budějovická hospoda/Hrnčiarska utca 25. Csak itt juthat hozzá a különleges pasztörizálatlan cseh Budvarhoz! A legjobb 12-es sör a városban! Česká hospoda/Moyzesova utca 22. Pasztörizálatlan Morva „pincei tizes“ nevű sörével, amelyet hagyományos módszerrel, kompresszorral csapolnak korsókba, joggal vezeti a 10-es sörök városi listáját. Bar Madrid/Vrátna utca 30. Tisztességes minőségű pasztörizálatlan sörök a rozsnyói Kaltenecker kézműves sörfőzdéből. A legjobb szezonális specialitások a városban. Bajor világos, Barna Brokát, Marzen, Weizen, Bock, Ale, Indian Pale Ale… Golem Sörfőzde/Dominikánske námestie 15. Ma ez az egyetlen hely, ahol sört főznek a városban, pedig Kassa hagyományai a sörfőzés terén a 15. századig nyúlnak vissza.

PIACOK A Dominikánusok tere és a Hradbová Piactér tavasztól őszig minden reggel zajos a gyümölcs, zöldség, virág és más hazai terméket kínáló árusoktól (az év más szakában is – például Mindenszentek vagy karácsony előtt). A legtöbben szombaton reggel vannak a piacon.

Élvezze ki Kassát! 48


2,5 km 0,5 km 3 km

ÁZSIAI ÉTTEREM GRACE

HOTEL & RESTAURANT PRIVILEGE HOTEL ROCA RESTAURANT CAFE BAR YASMIN EMER SERVIS i KASSAI LÁTOGATÓKÖZPONT

49


Bevásárlómánia – Vegyen magának valami különlegeset! Bevásárlásra egyértelműen Kassa a legjobb hely az egész környéken. A  kassai bevásárlóközpontok és üzletházak csak arra várnak, hogy megtalálja bennük, amit keres. A sétálóutcaként szolgáló Fő (Hlavná) utca és város formaterveze – és ajándék kincseket, valamint néhány speciális helyet rejtő mellékutcácskái a  város névjegyei, amelyek a  bevásárlás teljesen új érzését nyújtják. Ne habozzon, vegyen magának valami különlegeset, ami majd a Kassán töltö napokra emlékezteti!

BEVÁSÁRLÓKÖZPONTOK

KÜLÖNLEGES HELYEK

A kassaiak imádnak bevásárlóközpontban vásárolni – sőt, nem csak vásárolni, hanem eltölteni a szabadidejüket is. A bevásárlóközpontokban megtalálhatók az Ön érdeklődésének megfelelő különböző márkákat kínáló üzletek – a bizsutól az alsóneműn, lábbelin, sportezközökön, könyveken, háztartási kellékeken keresztül egészen a játékboltokig. Ha szeretne csatlakozni a vásárló kassaiakhoz térjen be az Aupark (Námestie osloboditeľov), Optima (Moldavská cesta 32.), Galéria (Toryská utca 5.) vagy a Cassovia bevásárlóközpontba (Pri prachárni utca 4.).

Alkalomszerűen lehet szép dolgokat vásárolni szokatlan helyeken és rendezvények idején is. A Kassától öt kilométerre fekvő Budamér (Budimír) községben minden hónap tizenötödikéhez legközelebb eső szombatján régiségbörzét tartanak, a Fő (Hlavná) utcán Óvárosi és Karácsonyi vásárokat rendeznek, és augusztusban a zajlik BAZZART nevű rendezvény, amely az eredeti márkák és dizájn fesztiválja.

NYITVATARTÁS ÉS NONSTOP BEVÁSÁRLÁS A városközpontban található üzletek munkanapokon általában 9:00/10:00 és 18:00 óra között, szombaton 8:00 és 12:00 óra között tartanak nyitva. Vasárnap zárva vannak. A bevásárlóközpontok hétköznap 10:00-től 21:00 óráig, hétvégén 9:00 és 21:00 óra között tartanak nyitva. Amennyiben sürgősen szüksége lenne valamire, a Tesco Hypermarket non-stop nyitvatartással várja a vásárlókat.

KASSA, DIVAT ÉS RUHÁZAT Helyi divaervezők

ÜZLETHÁZAK ÉS PASSZÁZSOK A FŐ UTCÁN Nagyon népszerűek a specializált bútor-, háztartási kellék – és elektronikai áruházak. A Fő (Hlavná) utcán található több üzletház, melyek tele vannak kisebb üzletekkel. (Dargov – Hlavná utca 2., Tesco áruház – Hlavná utca 111.) vagy a passzázs a Hotel Doubletree by Hilton mellett (Hlavná utca 1.).

Lujza Flešár Kafka, Divatszalon, Hlavná utca 20. Odette Fedorová, Divatszalon, Hlavná utca 58. Jitka Mikulová, Fashion Studio JKlett, Zvonárska utca 18. Ida Sandor, Obrancov mieru utca 2. Gabriela Sýkorová Hyllová, www.gabrielasykorah.com (on-line látogatás) We are not sisters, wearenotsisters.com (on-line látogatás, megtalálható a Facebookon is)

FŐ (HLAVNÁ) UTCA A Fő utca és az ottani épületek passzázsai az ékszerek, márkás és márkajelzés nélküli ruházat és lábbeli, könyvesboltok, zenemű boltok és egyéb érdekességek és kellékek kínálatát vonultatják fel.

MELLÉKUTCÁK – NÉZZEN SZÉT BENNÜK Néha a minőséget keresni kell. Igaz ez Kassára is. A szűk mellékutcák a városi formatervezők stúdióit és varázslatos kis boltokat rejtenek.

50

A legjobb márkák: Optima bevásárlóközpont, Cassovia bevásárlóközpont, Fő (Hlavná) utca A legszebb bevásárlóutca: Poštová utca Divatbemutatók: www.visitkosice.eu Stílusos sportruházat: Štúrova utca, Optima bevásárlóközpont, Cassovia bevásárlóközpont, Vítezov dvor – Hlavná utca 40., Galéria bevásárlóközpont, Aupark bevásárlóközpont Túrafelszerelés: Optima bevásárlóközpont, Mlynská utca


KASSÁRÓL SZERETETTEL Vásároljon magának valamit, ami majd a Kassán eltöltött időre emlékezteti

Ajándéktárgyak Kassai Látogatóközpont, Hlavná utca 59. / új, formatervezett és klasszikus ajándéktárgyak, Kassa 2013 szuvenírek, kiadványok / MIC Košice, Hlavná utca 2. / klasszikus szuvenírek, kiadványok / Mesterségek utcája, Hrnčiarska utca / hagyományos mesterségek ajándéktárgyai/

Könyvek (útikönyvek, kiadványok Kassáról és Szlovákiáról, idegen nyelvű könyvek) ARTFORUM, Mlynská utca 4. PANTA RHEI, Hlavná utca 72., Aupark bevásárlóközpont – Námestie Osloboditeľov

Typikus üveg és porcelán (szlovák és cseh) SKLO PORCELÁN, Hlavná utca 59. és Mlynská utca 22. BOHEMIA, Hlavná utca 26.

KÖZÉPKORI HANGULATÚ BEVÁSÁRLÁS Ki ne szeretne a hypermarketek világából egy kis időre elutazni az időben a középkorba? Kassán ez is lehetséges. A varázslatos történelmi hangulatú Mesterségek utcája korhű burkolatával és apró házaival nem csak a legkisebbeket vonzza. Vegyen kenyeret az illatos pékségben, gyógynövényeket a füvestől gyógytea vagy élénkítő tea készítéséhez, javíttassa meg bőrtáskáját a bőröndösnél... Vásároljon eredeti szuvenírt a művészi kovácstól vagy a fazekastól, hagyja magát inspirálni a művészi asztalos munkái által vagy vásároljon egy mágikus drágakövet a drágakövek üzletében, a helyen, ahol újraélednek a hagyományos mesterségek.

Ha több tippet szeretne azokról a helyekről és rendezvényekről, amelyek bevásárlási lázba hozzák, látogasson el a www.visitkosice.eu honlapra. Élvezze ki a bevásárlási lázban égő Kassát és kényeztesse magát mindenből a legjobbal!

51


Éjszakai élet – A csodálatos este garantált! Bármilyen elképzelése is van az este eltöltéséről, Kassa teljesíti. Az energiával, kényelemmel és kreativitással teli város Önnek is tartogat valamit. Nem csoda, hogy az egész régióból érkeznek ide szórakozni vágyó vendégek. Miért ne jönne hát el és próbálná ki Ön is? Garantáljuk, hogy olyan éjszakája lesz, amelyre reggel (délben) mosolyogva (halványan) fog emlékezni.

KOKTÉL VAGY PEZSGŐ ÉS... BÁJ ÉS STÍLUS Ezek a bárok stílusosak, party hangulatuk van és sosem tudhatja, hogyan ér véget az este... Többnyire azonban ellazult hangulattal kell számolni! Válogathat a trendi bárok között Piano (Hlavná utca 92.), Retro Cult Club (Kováčska utca 49.), Jazz Garden (Kováčska utca 39.) és a Garibaldi's (Hlavná utca 68.), a lazák között Little Havana (Kováčska utca 13.) és az Intermezzo Cafe (Bočná utca 4.). Intim a Glamour (Dominikánske námestie 3.), a külföldi vendégek által kedvelt a Cavearia Theatru (Hlavná utca 76.), a „koktélmennyország“ a Cosmopolitanban (Kováčska 9), míg a „tequila-paradicsom“ (nemcsak) a Cactus Pubban (Zámočnícka utca 1.) várja.

ELINDULNI AZ ÉJSZAKÁBA EGY BÉKÉS ESTE SÖR VAGY BOR MELLETT Ha szeretne csendben elüldögélni a barátaival, több olyan lehetőség és hely is van, ahol jól fogja érezni magát. Ha sörözni szeretne, itt van például a Golem (Dominikánske námestie 15.) a maga saját gyártású sörével és előételeivel, a Budějovická hospoda (Hrnčiarska utca 25.), ahol sportmérkőzéseket is közvetítenek, az eredeti The Beer House (Hlavná utca 54.), a Pub u kohúta (Hrnčiarska utca 23.) nyitott teraszával, az Irish Pub Diesel (Hlavná 92) az ír Guiness specialitással, a föld alatti AMSTERDAM (Štúrova utca 33. szemben a STEEL ARÉNÁVAL) a Česká hospoda (Moyzesova utca 22.), az F Caffé kiskocsma (Baštová utca 11.) vagy a korhű Keltská krčma (Hlavná utca 80.), a Villa Regia (Dominikánske námestie 3.) és a Camelot (Kováčska utca 19.). Nyaranta esti szórakozóhely a Cambridge (Komenského utca), valamint a Fő (Hlavná) utca nyári kiülős helyei, a Blue Bella terasz (Hlavná utca 22.) és a büfék a Tónál. Borogatni a város stílusos vinotékáiban lehet. A legjobb kiszolgálás és a legkellemesebb hangulat a Vinotéka Villa Cassa (Pri Miklušovej väznici 2.) borozóban várja, amely a kitűnő bor mellé különféle finomságokat is kínál (sajtok, isteni olivabogyó, prosciutto) és egész évben színvonalas borkóstolókat is szervez. Figyelemreméltó kínálattal rendelkezik a Camelot (Kováčska utca 19.), a Mediterran (Alžbetina utca 24.) és a Zlatý dukát (Hlavná utca 16.) vendéglő. A kellemes helyek közé tartozik a Tarantino (Hlavná utca 22. – passzázs), a Madrid (Vrátna utca 30.) és a Barista (Mlynská utca 25.). Állandó vendégkörrel rendelkezik és különféle rendezvényeket kínál a közismert alternatív szórakozóhely, a Khoi-Khoi utódja a Pokhoi (Hlavná utca 20. – passzázs).

52

Ha szeretne elindulni az éjszakába szórakozni, Kassa (nemcsak) hétvégén ideális hely a partizásra és Kelet-Szlovákia klubéletének központja! Töltse az éjszakát parti stílusban az alábbi luxus és előkelő klubokban: IBIZA CLUB (Laca Novomeského utca), EXIT CLUB (Mäsiarska utca 8.), RETRO CULT CLUB (Kováčska utca 49.) és a JAZZ CLUB (Kováčska utca 39.). Egy további hely, ahová elmet diszkóba, az Energy music hall egy kicsit távolabb, Hernádcsányban (Čaňa) található. A klasszikus stílust a BOBA BAR garantálja (Južná trieda 2/A). Latinos hangulatú bulit az Agentúra GeS (Laca Novomeského utca 13.) kínál.


53


ZENÉS ÉJSZAKA Ha koncertre szeretne menni, válogasson az esti kínálatból – látogasson el valamelyik nagy rendezvényre a STEEL ARÉNÁBA, az Infiniti Arénába vagy a CASSOSPORTba, ha klasszikus zenére vágyik, a Kassai Állami Filharmónia hangversenyére, a közismert vagy új zenei projektekre a Kasárne/Kulturparkba, a TABAČKA KulturFabrikba, a Collosseumba vagy az alkalmi koncertek valamelyikére. Elég figyelni a KONCERTPROGRAMot a www.visitkosice.eu honlapon és tudni fogja, milyen programok zajlanak Kassán aznap éjjel!

Maradjon kapcsolatban velünk a www.visitkosice.eu honlap segítségével és kövesse az aktuális PARTY PROGRAMOT és a KONCERTPROGRAMOT (Mit nézzünk és éljünk meg menüpont).

Rendezvények a határidőnaplójába Use the City/május – a fesztivál részét képezik a partik és a filmvetítés a házak falaira. Rose Fest/május-július – a könnyű nyári borok közkedvelt fesztiválja Košice Gurmán fest / június – a különleges ízek fesztiválja Nyár a parkban/augusutus – koncertek és filmestek. Andy Warhol Kassa utcáin /augusztus – lemezlovasok és nagyszabású születésnapi buli szerte a városban. Kassai Borünnep /szeptember – ünnepeljen és kóstolgasson bort... a vinotékában és a bárokban egészen reggelig.

Kassai arany – KÜLÖNLEGES, TITKOS RECEPT ALAPJÁN KÉSZÍTETT KOKTÉL, AMELYET CSAK KASSÁN ÁRULNAK ÉS AMELYET NEM SZABAD KIHAGYNIA! www.visitkosice.eu

54


VINOTÉKA CABINET VINOTÉKA FÉLIX KASSAI ÁLLAMI FILHARMÓNIA

i KASSAI LÁTOGATÓKÖZPONT

55


Szállás – Kínálat minden igényre Kassán van mit kínálnunk Önnek: szállást a stílusos vagy formaterveze szállodákban, Szlovákia legrégebbi hoteljében, a városközpont boutique-, business – és apartmanhoteleiben vagy az egyszerűbb szállodákban és panziókban kedvező árakon. Bármit is keressen, biztos lehet benne, hogy a jó ételekkel, előnyös ajánlatokkal és barátságos fogadtatással együ nálunk megtalálja. Arról, hogy a megfelelő módon fognak i gondoskodni Önről, Szlovákia legrégebbi szállodája, a Hotel Bankov tulajdonosa Marián Miškov is biztosítja Önt.

„Kassa komoly potenciállal rendelkezik ahhoz, hogy a konferenciaturizmus központjává és a történelmi örökség iránt érdeklődő turisták, az ún. „heritage travelers“ célpontává váljon. Mindannyiunk számára, akik az idegenforgalom területén dolgozunk, nagy kihívást jelent, hogyan lehet hosszú távon kamatoztatni az Európa Kulturális Fővárosa 2013 címet, amelyet Kassának sikerült elnyernie. Én személy szerint az együttműködés és a szolgáltatások folyamatos javításának és bővítésének útját tartom a sikerhez vezető egyetlen útnak. Ezt valósítjuk meg a mi szállodánkban is. Tekintettel arra, hogy a mi hotelünk történelmi épületben működik és a város szélén található csodálatos parkerdőben helyezkedik el, a vendégeink széles skálán képviselnek; az üzleti úton lévőktől a romatikus párokon keresztül a külföldi turistákig. A komportos és stílusos szobák mellett minden vendégünknek rendelkezésére állnak Relax Centrumunk szolgáltatásai és a szálloda vendéglője, a Lujza Restaurant által kínált kitűnő ételek. Konyhánk minősége a szálloda egyik vonzereje. Ma, ha egy hotel helyt akar állni a piacon, kiegészítő szolgáltatások egész sorát kell kínálnia. A Kassai Látogatóközponttal és más kassai szállodákkal közösen városnézéseket, különböző fakultatív kirándulásokat szervezünk, vendégeink számára megszervezzük az utazást, jegyeket foglalunk a kulturális és sportrendezvényekre, vagy kulturális és szórakoztató programot biztosítunk a céges és magánjellegű rendezvényekre. Örülüni fogunk, ha Kassán igénybe veszi szolgáltatásainkat és bízunk benne, hogy itt-tartózkodása kellemes lesz.“

NÉGYCSILLAGOS SZÁLLODÁK Hotel Ambassador/Hlavná utca 101./www.ambassador.sk Hotel Bankov/Dolný Bankov 2/www.hotelbankov.sk GOLDEN ROYAL Boutique hotel & SPA/Vodná utca 8./ www.goldenroyal.sk Boutique Hotel Bristol/Orlia utca 3./www.hotelbristol.sk Doubletree by Hilton Košice/Hlavná utca 1./ www.kosice.doubletree.com Boutique Hotel MARATON/Strojárenská utca 21./ www.hotelmaraton.sk Hotel Privilege/Werferova utca 3./www.privilege.sk Hotel Yasmin/Tyršovo nábrežie 1./www.hotel-yasmin.sk Hotel Zlatý Dukát/Hlavná utca 16./www.hotelzlatydukat.sk DÁLIA Eco friendly hotel ***+/Löfflerova utca 1./ www.hoteldalia.sk

HÁROMCSILLAGOS SZÁLLODÁK Hotel Alessandria/Jiskrova utca 3/www.hotel-alessandria.sk Hotel Best Western TELEDOM/Timonova utca 27./

www.hotel.teledom.sk Hotel Centrum/Južná trieda 2/A./www.hotel-centrum.sk City Hotel/Vodárenská utca 6./www.cityhotelkosice.sk Hotel Ferum/Železiarenská utca 49., Šaca/www.ferum.sk Hotel Gloria Palac/Boova utca 1./www.gloriapalac.sk Hotel MÚZA/Pri prachárni/www.hotelmuza.sk Rokoko hotel/Gorkého utca 9./www.rokoko.sk Hotel Šebastovce/Šebastovská utca 4./www.hotelsebastovce.sk Hotel U Leva/Alejová utca 2./www.penzionuleva.sk

56


KÉTCSILLAGOS SZÁLLODÁK Hotel Akadémia/Južná trieda 10./www.hotelakademia.sk City Residence/Bačíkova utca 18./www.cityresidence.sk

HÁROMCSILLAGOS PANZIÓK Barca/Gavlovičova utca 1./www.pensionbarca.sk Beryl/Mojmírova utca 2/A./www.penzionberyl.sk Grand/Kováčska utca 65./www.penzion-grand.eu Horse Inn Pension/Zvonárska utca 17./www.horseinn.sk Set/Trieda SNP 85./www.penzionset.sk Slovakia/Orlia utca 6./www.penzionslovakia.sk Villa regia/Dominikánske námestie 3./www.villaregia.sk Zlatý jeleň/Bankov 7./www.zlatyjelen.com

KÉTCSILLAGOS PANZIÓK Gazdovská pivnica/Čajkovského utca 4./www.gazdovskapivnica.sk Hradbová/Hradbová utca 9./www.penzionhradbova.sk Platz/Dominikánske námestie 23./www.platz.sk

EGYCSILLAGOS PANZIÓK Colosseo residence/Štúrova utca 2./www.colosseo.sk Krmanova/Krmanova utca 14./www.krmanova.sk Nad Bankou/Kováčska utca 23./www.penzionnadbankou.sk

KEMPING Salaš Barca – Autocamping /Alejová utca 24./www.visitkosice.eu

További szálláslehetőségek www.visitkosice.eu

57


Kelet-Szlovákia kapuja – Kirándulások a környékre Ha már Kassán van, azt javasoljuk, ne menjen haza anélkül, hogy megnézné a város varázslatos környékét. Kassa egy olyan régió kapuja, amely Önt is lenyűgözi a  világon egydülálló természeti és kulturális és történelmi látnivalóinak sokaságával. Látogasson el a  titokzatos középkorba, nézze meg a  fenséges várakat és kastélyokat, az UNESCO világörökség listáján szereplő barlangokat, a  nemzeti parkokat, ismerkedjen meg a környék népi kultúrájával. Kóstolja meg a finom tokaji borokat a szőlőültetvényeken vagy az egyedülálló középkori pincékben, ahol ismerik készítésének módját. További tippeket a  Tokaj Macík családi borászat képviselője, Miška Macíková adhat Önnek.

„Számomra a tokaji régió, ahol felnőttem, egyedülálló. Miért? A TOKAJ borvidék világviszonylatban is egyedülálló hely, ahol a nap és a föld házasságából született szőlőből az ember csodálatos bort készít. A Bodrog és a Tisza folyó összefolyásánál található vidék klimatikus viszonyai között a 13. századtól termelik a Tokajról elnevezett isteni nedűt. Imádom ezt a régiót, ahol mindig van mit megismerni, amely számtalan egyedülálló természeti kincset és élményt kínál, melyekkel én magam is megismerkedtem. Ezért nem lenne szabad kihagynia a középkori borospincében tett, borkóstolással és finom ételek elfogyasztásával összekötött látogatást, az Andrássy-kastély megtekintését, a hajózást a Bodrog folyón és a mocsári teknős megfigyelését a Tajba Nemzeti Természeti Rezervátumban. Örülök, hogy ide születtem. Az itteni táj közel áll a szívemhez. A Zempléni-hegység domboldalaira szőlőültetvények kapaszkodnak és alattuk óriási középkori pincék terülnek el, ahol a föld csendjében tölgyhordókban érlelődnek a borok. Értékük nem csak korukban, hanem elsősorban összetételükben, a bennük lévő antioxidánsokban, vitaminokban, flavonoidokban és antimikrobiális anyagokban rejlik, amelyeket a Botrytis cinerea Persson nemespenész termel. Felejthetetlen élmény a Tokaj központjában, Kistoronyán (Malá Tŕňa) tett látogatás és a tokaji borok kóstolása a föld alatt. Hiszen a tokaji bort XIV. Lajos francia király is a VINUM REGUM, REX VINORUM-nak /A királyok bora, a borok királya/ titulálta.“

1. A SZEPESSÉG UNESCO-MŰEMLÉKEI A Szepességben tett látogatás igazi ékköve lesz utazásainak. A Tátra és a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park ölében több olyan kulturális és történelmi műemlék is várja, amelyek szerepelnek az UNESCO világörökség listáján. A barangolás kiindulópontja a középkori Lőcse (Levoča) városa, ahol a történelmi városközpont kicseit a fennmaradt erődítményrendszer védelmezi. Megismerheti Lőcsei Pál mester vagy a titokzatos lőcsei fehér asszony történetét. A festői egyházi városkából, Szepeshelyről (Spišská Kapitula, amelyet Szlovák Vatikánként is emlegetnek), ahol megcsodálhatja a román és gótikus építészet remekeit, az utak egyenesen Európa egyik legfigyelemreméltóbb műemlékéhez, a Szepesi várhoz vezetnek. Végezetül pedig megcsodálhatja az egyedülálló szépségükben fennmaradt 14. századi freskókat a zsigari (Žehra) Szentlélek-templomban. A kirándulás időtartama: 10 óra

2. GÖMÖR VÁRAI ÉS UNESCO-BARLANGJAI

Induljon el Kassáról akár egy egész napos vagy félnapos szervezett túrára, amelynek során végigjárhatja a környéket. A tapasztalt idegenvezők lebilincselő vezetésével megismerheti az itteni legendákat és történeteket, megkóstolhatja a helyi specialitásokat és rengeteg élménnyel térhet haza. Az alábbi kirándulásokat állítottuk össze vendégeinknek: A Szepesség UNESCO-műemlékei, Gömör várai és UNESCO-barlangjai, Az egyedülálló tokaji borospincék és szőlőültetvények, kirándulások a Szlovák Paradicsom Nemzeti Parkba, a Pieniny Nemzeti Parkba és Kelet-Szlovákia fatemplomaihoz. 58

Fedezze fel Gömör mondákkal átszőtt táját. Ismerje meg gazdag bányász hagyományait, a híres uralkodócsaládok történetét és a barlangok föld alatti királyságában egy kis időre feledkezzen meg a földi életről. Nem messze Rozsnyó (Rožňava) városától egy sziklaszirten emelkedik Szlovákia épségben fennmaradt kevés várának egyike, Krasznahorka vára (Krásna Hôrka). A látogatás végigvezeti Önt a helyiségek egész során, amelyekben megcsodálhatja a régi fotográfiákat és bútorokat, fegyvereket és hamis pénzeket. A séta a várkápolnában ér véget, amelyben Serédy Zsófia grófnő természetes módon mumifikálódott földi maradványai nyugszanak. Folytatásként megtekintheti az Andrássy család vadászkastélyát, a Betléri (Betliar) kastélyt. Ismerje meg, hogyan élt ez a nemesi család, gyönyörködjön a kastély eredeti berendezésben, az értékes könyvtárban és a gazdag gyűjteményekben, amelyekben található egy négyezer éves


egyimtomi múmia is. A kastélylátogatás után sétáljon egyet és relaxáljon Szlovákia egyik legszebb angol parkjában. Azután már eljön az ideje, hogy felfedezze a Szlovák Karszt Nemzeti Park barlangjainak föld alatti világát. A Domica barlangban csónakázhat a föld alatti cseppkőboltozat alatt. Az egyedülálló Ochtinai aragonitbarlang hófehér aragontikristályai a csillagos ég látványát nyújtják. Ha kedveli a kalandokat, a Krasznahorkai barlang kifejezetten Önnek való. A kirándulás időtartama: 10 óra

4. A SZLOVÁK PARADICSOM NEMZETI PARK A Szlovák Paradicsom Nemzeti Park a maga kivételes természeti szépségeivel Közép-Európa legszebb nemzeti parkjai közé tartozik. Ez a kirándulás elvezeti Önt a vízesésekkel tarkított mély szakadékokhoz, végigsétálhat a nagy kiterjedésű hegyi fennsíkokon és csodálatos karsztjelenségek tanúja lehet. A varázslatos természet mellett látogasson el a középkori történelmi városba, Lőcsére is – amely a park kapuja, és az aktív napot fejezze be pihenéssel a méhárdi (Vrbov) termálfürdőben. A kirándulás időtartama: 12 óra

3. AZ EGYEDÜLÁLLÓ TOKAJI BOROSPINCÉK ÉS SZŐLŐÜLTETVÉNYEK Tokaji aszú – Finom, aranyszínű és illatos desszertbor, amelyet már XIV. Lajos francia király is iszogatott udvarában a 17. században. Először Sepsi Laczkó Maté készített aszúbort 1650-ben. Meghívjuk Önt, kóstolja meg a helyszínen, a világhírű Tokaj borvidék középkori pincéjében, ahol közelebbről is megismerkedhet születésének történetével, a tokaji borok készítésének technológiai eljárásaival és főleg a feljethetetlneül finom borok kínálatával. A bor mellett megkóstolhatja a zempléni régió specialitáasait és a szlovák vagy a magyar konyha ételeit. A kirándulás időtartama: 5 óra

5. PIENINY NEMZETI PARK Látogatás Északkelet-Szlovákia nosztalgikus csücskében, ahol ismét időutazásban lesz része. A látogatót elbűvöli a csodálatos természeti környezet, ahol több történelmi filmet is forgattak, és az ódon Vöröskői kolostorban tett látogatás, ahol a „repülő“ Ciprián szerzetes élt és amelyben a 18. század közepétől közismert patika működött. A kolostor környékén tett séta után várja Önt a tutajozás a Dunajec folyón (határfolyó Lengyelországgal) a lélegzetelállító sziklás kanyonban hagyományos tutajokon. Ezt követően a szlovák-lengyel határtól Ólubló (Stará Ľubovňa) városa felé veszi az irányt, melynek környéke két látnivalóról – Ólubló váráról és a Salaš u Franka nevű hagyományos vendéglőről simert. Ezen a kiránduláson mindkettővel megismerkedhet. A kimerítő nap után jól esik a pihenés a méhárdi (Vrbov) termálfürdőben. A kirándulás időtartama: 12 óra

59


6. AZ UNESCO JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ FATEMPLOMOK ÉS A NÉPI KULTÚRA

További kirándulási ajánlatok:

Ladomírová, Bodružal, Hervartov, Ruská Bystrá – e négy északkeletszlovákiai községet ugyanaz a nevezetesség köti össze. Itt található négy abból a nyolc fatemplomból, amelyek a Kárpátok karéjának szlovákiai részén helyezkednek el és szerepelnek az UNESCO kulturális világörökség listáján. Önnek lehetősége lesz arra, hogy belülről is megtekintse őket. Ez a kirándulás a fatemplomok mellett elvezeti Önt egy további UNESCO világörökség listán szereplő helyszínre – Bártfa (Bardejov) városába, amely gótikus főteréről és erődítményéről ismert. A népi kultúrával és a szlovák falvak egykori hagyományos életmódjával a közeli skanzenben – a bártfafürdői (Bardejovské Kúpele) Szabadtéri Néprajzi Múzeumban ismerkedhet.

Jászó (Jasov) – barokk premontrei kolostor és barlang / Herlányi gejzír (Herľany) – az egyetlen hidegvizű gejzír Európában (Izlandon kívül) / Stósz (Štós) fürdő – a szpeleoterápiáról ismert hely / Szádelői völgy (Zádielsky kaňon) / Tornai vár (Turniansky hrad) / bányászkolónia – Mecenzéf (Medzev) / Tengerszem-tó (Morské oko) a Vihorlát hegységben – a legnagyobb vulkanikus tó Szlovákiában / A Vinnéi tó és Vinna vára (Vinné) / Tajba Nemzeti Természeti Rezervátum – a Bodrog holtága és a védett mocsári teknősök lakóhelye / Szent Miklós tiszteletére szentelt görög katolikus fatemplom, Oroszsebes (Ruská Bystrá).

További információk: Kassai Látogatóközpont Tel.: +421 (0) 55 625 8888 E-mail: visit@visitkosice.sk Honlap: www.visitkosice.eu

60

A kirándulásokat megrendelheti a www.visitkosice.eu honlapon keresztül, személyesen a Kassai Látogatóközpontban vagy a szállodák recepcióin. Ne hagyja ki Kassa varázslatos környékét!

www.visitkosice.eu

Információk a kassai régióról: www.regionkosice.com


Hétvégi tippek – Szerezzen ötleteket Felkeltee a figyelmét Kassa kínálata? Úgy döntö, eltölt i egy hétvégét, de nem tudja, hogyan tervezze meg programját? I közlünk egy összeállítást arra vonatkozóan, hogyan tervezze meg a  kirándulás programját, hogy a  lehető legtöbbet lássa és maradjon ideje szórakozásra is. Szerezzen ötleteket a programtervezetből, amelyet a Kassai Látogatóközpont állíto össze Önnek.

CSALÁDI HÉTVÉGE – NYÁR Első nap: Megérkezés és a szállás elfoglalása után ne késlekedjen: induljon el a városközpont irányába egy városnézésre. A gyermekes családoknak a Kassa legszebb kincsei (8. oldal) útvonalat javasoljuk. A vacsora elfogyasztását valamelyik családi hangulatú vendéglőben ajánljuk (35. oldal). Azután üldögéljenek egy fagylaltkehely mellett a teraszon és napnyugtáig sétáljanak a Fő (Hlavná) utcán. Második nap: A bőséges reggeli után ajáljuk a Csermely-völgyi gyermekvasutazást Alpínka állomásig (37. oldal), a Tarzania kalandparkot, a golfozást és vissza ismét a kisvasúttal. Ebédelni térjenek be a közeli Baránok vendéglőbe, amely útba esik. Innen folytassák útjukat Kavečanyba – egy kis sétával a kassai Várhegyen és a Kilátótorony megmászásával (oldal). Kavečanyban ne hagyják ki az Állatkertet (36. oldal), és vigyenek magukkal egy kis sárgarépát és almát az állatok számára. Végezetül próbálják ki az izgalmas nyári bobozást (36. oldal), egy kis ugrálást a trambulinon majd jöhet a finom vacsora. A nagyobb gyerekekkel még elmehetnek moziba is. A harmadik napot a Miklós-börtön és a Hóhérlakás (19. oldal) megtekintésével javasoljuk kezdeni. Talán belefér az időbe a Szlovák Műszaki Múzeum – Elektromos kisülések csarnoka is (20. oldal). A délután a sportolás ideje. Ugorjanak ki a Tóhoz és próbálják ki a vízisízést (41. oldal).

SPECIÁLIS TIPP: Hosszabítsa meg nyaralását egy további nappal és szervezzen kirándulást Kassa környékére. A gyerekeknek Gömör várait és UNESCO-barlangjait (58. oldal) vagy a Pieniny Nemzeti Parkot (59. oldal) ajánljuk.

Második nap: Gömör várai és UNESCO-barlangjai (58. oldal) kirándulás adrenalin-verzióban – látogatás a Krasznahorkai barlangban barlangász felszerelésben. Estére válasszon magának programot az Elindulni az éjszakába fejezetből (52. oldal). Harmadik nap: Délelőtt síelés / tenisz / úszás a Városi Fedett Uszodában (40. és 41. oldal), ebéd egy elegáns vendéglőben (45. oldal), délután vízisí (41. oldal) / hőlégballonos sétarepülés a város felett (38. oldal) / ejtőernyőzés (41. oldal).

VÁROSNÉZŐ HÉTVÉGE / HÉTVÉGE NYUGDÍJASOKNAK Első nap: Érkezés Kassára, a szállás elfoglalása és indulás a Kassai Látogatóközpont elé, ahol az Óvárosi séta elnevezésű városnézés kezdődik (11. oldal). Vacsora egy elegáns vendéglőben (45. oldal), az Állami Filharmónia hangversenye / az Állami Színház előadása (28. oldal). Előadás után javasoljuk, térjen be egy pohár borra vagy Kassai Arany koktélra (52. oldal). Második nap: Reggel séta Bankovban (37. oldal) vagy a P. J. Šafárik Egyetem botanikus kertjében (36. oldal), délután kirándulás a Tokaj borvidékre – látogatás a különleges borpincékben (59. oldal). Este visszautazás Kassára. Pihenés egy fürdőben masszázzsal (42. oldal). Harmadik nap: Reggel a Zsidó Kassa (15. oldal) vagy a Szakrális Kassa (13. oldal) tematikus városnézés, ínyenc ebéd (45. oldal), kávé és desszert egy kávéházban (48. oldal). Délután látogatás a Szlovák Műszaki Múzeumban (20. oldal), a Kelet-szlovákiai Galériában és a Löffler Béla Múzeumban (28. oldal).

CSALÁDI HÉTVÉGE – TÉL A második napon tegyenek egy kirándulást Kassa környékére és nézzék meg Gömör várait és UNESCO-barlangjait (58. oldal), a harmadik nap délutánját pedig töltsék a P. J. Šafárik Egyetem botanikus kertjében (36. oldal), az Állatkertben (36. oldal) vagy a Planetáriumban (20. oldal).

AKTÍV HÉTVÉGE

SPECIÁLIS TIPP: Hosszabítsa meg nyaralását egy további nappal és szervezzen kirándulást Kassa környékére. Ideális kirándulási útvonal A Szepesség UNESCO-műemlékei (58. oldal) vagy A fatemplomok és a népi kultúra (60. oldal).

Első nap: Érkezés Kassára, városnézés a Kassa legszebb kincsei útvonalon és a Szent Erzsébet-dóm tornyának megmászása (8. oldal), este koncert / mérkőzés a STEEL ARÉNÁBAN (40. oldal) és fürdő (42. oldal). 61


Hasznos információk és térkép – Látogatóközpont, Elérhetőségek és Kassai közlekedés Kassai látogatóközpont Kassa város hivatalos tájékoztató központja FŐ (HLAVNÁ UTCA) 59., 040 01 KOŠICE Nyitvatartás: hétfő – péntek: 10:00 – 18:00 szombat: 10:00 – 15:00 vasárnap: 10:00 – 15:00 (április – október) E-mail: visit@visitkosice.eu Tel.: +421 (0) 55 625 8888 Honlap: www.visitkosice.eu

Barátságos, tájékozott és segítőkész munkatársak várják Önt a Kassai Látogatóközpontban, hogy biztosítsák arról, hogy csodálatos pillanatokat élhet át Kassán. Itt minden szükséges kérdésben kaphat tanácsot, ezért nem kell időt és pénzt vesztegetnie arra, hogy saját maga járjon utána dolgoknak. Ugorjon be személyesen, telefonáljon, vagy küldjön e-mailt.

Internet klubok: Hlavná utca 48., Poštová utca 3. Külföldi napilapok és folyóiratok: BP PRESS, Hlavná utca 102. Útlevél elvesztése esetén: Kassai Rendőrség Idegenrendészeti Osztálya, Trieda SNP 35., Non-stop telefonvonal: +421 (0) 961 931 208 UTAZÁSI IRODA KOLUMBUS Utazási Iroda, Kassa, Tyršovo nábrežie 1. (Hotel Yasmin), +421 (0) 55 622 18 34, +421 (0) 55 622 79 72, www.kolumbus.sk, letenky@kolumbus.sk, zajazdy@kolumbus.sk

HASZNOS TELEFONSZÁMOK Mentők 155, 112/Tűzoltóság 150, 112/Rendőrség 158, 112/ Városi rendőrség 159/Információ 12 111 TAXI Fizetési lehetőség bankkártyával és készpénzben:

Segítségre van szüksége?

EUROBUS BMW TAXI +421 (0) 55 17 707/ AMERICAN VIP TAXI +421 (0) 55 16 500

Az alábbi kérésekkel forduljon hozzánk bizalommal: • szállás keresése foglalása, helyfoglalás a vendéglőkben • városnézések és kirándulások szervezése a környékre • színház-, koncert – és mozijegyek, sportmérkőzésjegyek foglalása és árusítása • kalandos hétvégére vonatkozó tanácsok • aktuális speciális kínálat keresése • a helyi közlekedésre vonatkozó tanácsok, parkolójegyek, autókölcsönzés foglalása • fantasztikus ajándéktippek, könyvek és ajándékok mindenki számára.

Fizetés készpénzzel:

További tájékoztatóközpontok a városban Városi Tájékoztató Központ Dargov áruház – Hlavná utca 2., Cassovia bevásárlóközpont – Pri prachárni 4.

HASZNOS INFORMÁCIÓK ÉS TANÁCSOK Pénzváltók: Aupark bevásárlóközpont, vasútállomás, bankfiókok (ne kockáztasson, ne váltson pénzt az utcán, használja a hivatalos pénzváltók és bankok szolgáltatásait). AUTÓKÖLCSÖNZŐK: Repülőtér, Kassa: Avis Rent a car (+421 (0) 55 671 34 81), +421 (0) 55 685 36 18) / Alimex Slovakia (+421 (0) 911 911 190) / HERTZ (+421 (0) 55 789 60 41) / SIXT (+421 (0) 55 623 4949) / Rai Internacional (+421 (0) 908 513 000) / Buchbinder (+421 (0) 55 683 2397) Posta: Poštová utca 1., Komenského utca 30., Thurzova utca 1. Gyógyszertár: Hlavná utca 40., Hlavná utca 116., Mlynská utca 1., Mlynská utca 26. Orvosi ügyelet és non-stop gyógyszertár: Toryská utca 1. 62

AB TAXI +421 (0) 917 551 280/ABe TAXI +421 (0) 917 551 080/ CENTRAL TAXI +421 (0) 55 16 060/CITY +421 (0) 55 16 222/ CLASSIC +421 (0) 55 16 880/CTC +421 (0) 55 16 666/ ELÁN +421 (0) 55 16 116/EASY TAXI +421 (0) 902 122 224/ EXPRES TAXI +421 (0) 55 16 400/FUN +421 (0) 55 16 777/ LUCKY TAXI +421 (0) 55 633 00 00/MAXI +421 (0) 55 16 555/ RADIO +421 (0) 55 16 333/ROCKY TAXI +421 (0) 902 551 115 / SLOVAN +421 (0) 55 17 666


KÖZLEKEDÉS KASSÁN

Városi közösségi közlekedés A városközponttól távolabb fekvő helyekre villamossal, trolival vagy autóbusszal juthat el. Vásárolhat papír alapú jegyet (átszállásra nem jogosító: négy megálló, átszálló jegy: 30, 60 perces, éjszakai 60 perces, 24 órás és 7 napos). Megvásárolható trafikokban, jegyautomatákban vagy 1 euróért a buszvezetőnél. 60 percre érvényes viteldíjat megfizethet az 1166 telefonszámra küldött SMS útján is (csak szlovák mobilszolgáltatók), a viteldíj megfizetését azonban az utazás megkezdése előtt a szolgáltatónak válasz SMS-ben vissza kell igazolnia. 2013. január 1-től a Košice Welcome Card városi kedvezményekre jogosító kártya megvásárlásával lehetőség van ingyenes utazásra is.

Autós közlekedés / Parkolás Az autós közlekedés Kassán rendkívül egyszerű. A városon való keresztülhaladást a város két körgyűrűje teszi lehetővé. A történelmi városközpont sétáló zóna, a behajtás csak meghatározott feltételek mellett lehetséges. Figyeljen oda a belvárost övező egyirányú utcákra. A városközpontban a parkolás díjköteles (kijelölt parkoló zóna) – az utcán és sorompóval ellátott parkolókban egyaránt. Parkoláskor ellenőrizze – a parkoló zónákat kék közlekedési táblák jelzik tachométerrel. A parkolási díj 1€ óránként, illetve 8€/nap. A parkolási díjat megfizetheti a parkolóautomatában, amely kinyomtatja a jegyet, vagy a félórás vagy órás parkolójegyet megvásárolhatja elővételben az árusítóhelyeken. A jegyet hagyja jól látható helyen az autójában. A parkolási díj megfizethető SMS útján is, amelynek formátuma: KE (szóköz) a parkolási zóna megjelölése (szóköz) a parkoló autó forgalmi rendszáma, melyet a 2200 telefonszámra kell elküldeni (a válasz SMS visszaigazolja az egy órára szóló parkolási díj megfizetését). Parkolási díjat hétfőtől péntekig 7:30 és 18:00 óra között, valamint szombaton 7:30-tól 13:00 óráig kell fizetni. Egyéb időpontokban, vasárnap és ünnepnapokon a városközponban a parkolás díjmentes. A súlyosan fogyatékos és a 70 évnél idősebb személyek számára a parkolás egész héten ingyenes. Az Aupark bevásárlóközpontban (Námestie osloboditeľov) három óráig ingyen parkolhat. 63


JELMAGYARÁZAT: A VASÚTI FŐPÁLYAUDVARRAL BUSZMEGÁLLÓ INFORMÁCIÓS KÖZPONT PARKOLÁS POSTA GYÓGYSZERTÁR ATM PÉNZVÁLTÁS POGGYÁSZMEGŐRZÉS SZOBA WC REPÜLŐTÉR

PANZIÓK ***

PANZIÓK **

VENDÉGHÁZAK *

CAMPING

64

Fedezze fel kassat hu  

A város hivatalos útikalauza.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you