Page 1

Ilomantsi 2013

Kiertele ja katsele n채ht채vyyksi채, sivu 6 Viihdy pogostan bessodoilla, sivu 4 L채hde luontoon, sivu 12 Makoisille unille, sivu 16 Herkuttelua karjalaisittain, sivu 22


Ilomantsi – karjalaisuutta ajassa Ilomantsi on valloittava sekoitus itää ja länttä, nykyaikaa ja historiaa, luonnon rauhaa ja aktiivista tekemistä. Ilomantsi tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa kulttuurikulkijoille, makoisaa ja maittavaa hyvän ruuan ystäville, kulttuuria ja tapahtumia kaiken ikäisille! Pogostalla kohtaa hiljaisuuden kauniissa kirkoissamme. Kädentaitoja pääsee ihailemaan Nukke- ja nalletalossa ja Piirolan Pihassa, taidetta ja kulttuuria Katri Vala Kulttuurikeskuksessa, upeita maisemia ja makuja Hermannin Viinitornissa. Parppeinvaaralla yhdistyvät karjalaisen kulttuurin ominaispiirteet: kantelemusiikki, käsityöt, ortodoksisuus ja perinneruoka. Samalla vaaralla on lisäksi sotahistoriaa ja ilomantsilaista luontoa ja eläimistöä. Möhkössä voi nauttia Savottakahvila Möhkön Mantan antimista ja kesäteatterista sekä tutustua Möhkön ruukilla raudanvalmistuksen historiaan ja savottaperinteeseen. Petkeljärven harjumaisemissa mieli ja sielu lepää. Hattuvaarassa esittäytyy sotahistoria Taistelijan Talolla ja Makkolan museotilalla ja rajan läheisyys EU:n mantereen itäisimmällä pisteellä, Virmajärvellä. Kulttuurikulkijan matkan kruunaavat paikalliset herkut; Ravintola Parppeinpirtin uunituoreet piiroot ja vatruskat sekä Hermannin Viinitilan tuotteet – joko paikan päällä nautittuna tai kotiin vietynä tuliaisina. Katsele, kuljeskele, kuuntele - Kulttuurikulkijan Ilomantsi tarjoaa omaleimaisia kohteita. Keräämällä 5 leimaa pääsymaksun tai ostoksen yhteydessä ja täyden passin palauttamalla saa itselleen muistoksi kulttuurikulkijan kassin.


Sisällys Tapahtumat.................................................................................................. 4 Nähtävyydet................................................................................................. 6 Nähtävyydet · infotaulukko................................................................. 8 Tervetuloa kirkkoon................................................................................. 10 Hyvä tietää.................................................................................................... 11 Luonto ja retkeily....................................................................................... 12 Majoitus.......................................................................................................... 16 Ostospaikat................................................................................................... 20 Ravintolat, kahvilat ja grillit................................................................ 22 Sotahistoriaan ............................................................................................ 25 Liikkuminen rajavyöhykkeellä........................................................... 26 Keskustan kartta........................................................................................ 27 Maakunnan kartta.................................................................................... 28

Valokuvat:Parppeinvaaran kehittämishanke/Topi Ylä-Mononen, Möhkön matkailuyhdistys ry, Karelia Expert Matkailupalvelu Oy.

Matkailuneuvonta, ryhmävaraukset, majoitus- ja lomamökkivälitys Kalevalantie 13 82900 Ilomantsi Puh. 0400 240 072 ilomantsi@visitkarelia.fi


Visitkarelia.fi • Ilomantsi 2013

Viihdy pogostan bessodoilla Helmikuu

Heinäkuu

23.–24.2. Taksien ja SKAL:n SM-hiihdot

3.–28.7. Kesäteatteriesitys Sankarin Viitta Möhkön teatterissa

Maaliskuu 16.–17.3. Pogostan Hiihto 23.–24.3. Pelimannipäivät Maukkulan Mustikkamäellä 28.3.–1.4. Karjalainen pääsiäinen

3.7., 10.7., Työnäytökset Piirolan Pihassa ja iltatorit Ilomantsin torilla 17.7., 24.7. Työnäytökset Piirolan Pihassa ja iltatorit Ilomantsin torilla 14.7.

Möhkön ruukkipäivä

Toukokuu

17.7.

Rajakenraalin päivä Parppeinvaaralla

1.5.

Möhkön Wappu

19.-20.7. Iljan Praasniekka Pyhän Elian kirkossa

18.5.

Kansainvälinen museopäivä Möhkön ruukilla

20.7.

Piiroovestivaali Parppeinvaaralla

21.7.

Matelin päivä Parppeinvaaralla

Kesäkuu

28.7.-2.8. Karelia Soutu

2.6.

Parppeinvaaran praasniekka

8.6.

Pikkuväen Parppei-päivä

Elokuu

22.6.

Möhkön Juhannustapahtuma

3.8.

Juhannuspäivän karaoketanssit alk. klo 20 Erämatkailu-keskus Käenkoskella

Blueberry Hill blues & jazz Maukkulan Mustikkamäellä

31.8.

Valon yö Möhkössä

24.–28.6. Nukke- ja nalleleiri Iljalan Pappilassa Kalevala-viikko, Ilomantsin Kalevalaiset Naiset 50-vuotta 24.6.

Suden aika -konsertti, Runonlaulajan pirtti, Parppeinvaara

25.6.

Runonlaulukurssi, Runonlaulajan pirtti, Parppeinvaara

26.6.

Iänellä itku -kurssi, Runonlaulajan pirtti, Parppeinvaara

27.6.

Yhteislauluilta, Runonlaulajan pirtti, Parppeinvaara

28.6.

Pääjuhla, Runonlaulajan pirtti, Parppeinvaara

28.–29.6. Petrun praasniekka Hattuvaarassa 29.6.

Akkojen vappaa Möhkössä

Syyskuu 7.-8.9.

Emän praasniekka Mutalahdessa


Tapahtumat


Visitkarelia.fi • Ilomantsi 2013

Nähtävyydet

Katso aukioloajat ja yhteystiedot s. 8 taulukoista

Möhkön ruukki

Parppeinvaaran Runokylä

Hermannin Viinitila

Runonlaulajan Pirtti on nykyaikaistettu karjalaistalo, jossa kantelesävelet hiljentävät kiireisenkin kulkijan. Runokylässä on lisäksi Mateli Kuivalattaren ja Korhosen museoaitat, Kaikkien Pyhien tsasouna, Rajakenraalin maja, Luontopirtti Mesikkä sekä Ravintola Parppeinpirtti.

Hermannin Viinitilan viinimyymälä viini- ja lahjavalikoimineen palvelee ympäri vuoden. Viinitilalla järjestetään ryhmille tilauksesta maistelu- ja esittelytilaisuuksia. Viinitornin viinibaari Huippu tarjoaa unohtumattomia elämyksiä kesäaikaan (avoinna kesäkuusta elokuun puoliväliin).

Nukke- ja Nalletalo

Möhkön ruukki

Nukkeja ja nalleja eri aikakausilta, käsintehtyjä ja teollisesti valmistettuja. Vanhimmat nuket ja nallet ovat 1920-luvulta. Talossa on yli 3000 asukasta.

Möhkön ruukki on koko perheen käyntikohde. Aika kuluu huomaamatta tutustuessa rautaruukin toimintaan, sotatapahtumiin ja Möhkön metsäiseen aikaan. Näyttelyt sijaitsevat ruukinkartano Pytingissä ja kaupparakennus Ambarissa. Kesäkaudella teemanäyttelyitä ja tapahtumia.

Katri Vala Kulttuurikeskus Ilomantsin Pogostalla entisen Ilomantsin kirkonkylän kansakoulun tiloissa sijaitseva kulttuuritalo. Talossa toimii pysyvä Sininen ovi – Katri Vala näyttely. Talon alakerrassa on koko kansan kokoustila Pogostan tupa. Rakenteilla laaja karhunäyttely. Katri Vala oli suomalainen opettaja, runoilija ja suomentaja. Hän toimi opettajana Ilomantsissa vuosina 1925-1929. Tulenkantajatryhmän tunnetuimpiin runoilijoihin kuulunut Katri Vala julkaisi esikoiskokoelmansa 1924.

Taitokeskus Ilomantsi, Piirolan Piha Piirolan Piha, Suomen itäisin Taitokeskus, tarjoaa kulttuuria ja kädentaitoja. Piirolan Pihaan voi tulla oppimaan kädentaitoja, tutustumaan näyttelyihin ja ostamaan käsityötuotteita, joissa yhdistyy perinne ja persoonallisuus, käsintehtyjen tuotteiden kauneus ja kestävyys.

6

Mekrijärven Sissola Sissola on aito runonlaulajan kotitalo alkuperäisellä paikallaan Mekrijärven rannalla. Simana Sissosen pirtin jyhkeitten seinähirsien suojassa voi palata laulajan elinpiiriin ja menneisyyteen. Pirtissä on runonlauluperinteestä kertova näyttely. Sissola on varattavissa myös kokous- ja juhlatilaksi.

Asesepän paja 200 vuotta vanha Asesepän paja sijaitsee Naarvassa n. 50 km Ilomantsin keskustasta. Paja on ainutlaatuinen Suomessa. Suurin osa esineistöstä ja koneista on omassa pajassa tehtyjä. Avoinna sopimuksen mukaan.


Nähtävyydet

Taistelijan Talo Taistelijan Talo on rakennettu kunnianosoitukseksi sotiemme veteraaneille. Taistelijan Talon palveluihin kuuluvat museo-, ravintola- ja ohjelmapalvelut. Kauttamme saat myös majoituspalvelut Hattuvaarassa. Talolla on monta tarinaa kerrottavanaan Suomen sota-ajasta erilaisten näyttelyjen muodossa. Sotahistoriallisissa näyttelyissä on erityisesti esillä Ilomantsin ja Hattuvaaran taistelut. Varsinkin jatkosodan v. 1944 kesän mottitaisteluiden käynnistyminen korostuu. Uutena esillä on Lauri Törni -osasto. Lauri Törni palveli syksyllä 1944 Ilomantsissa tiedustelutehtävissä. Talolla on Suomen toiseksi paras tykistömuseo sekä monipuolinen asiasta kertova päivitetty video- ja valokuvanäyttely. Hattuvaarasta alkaneisiin torjuntavoiton taisteluihin voi tutustua myös Taistelijan Taival -polulla, jonka n. 1,5 km:n matkalle on pystytetty autenttiseen maastoon 13 taulua kuvaamaan kesän 1944 heinäkuun 30 päivän yöllisen vihollisen hyökkäyksen odotusta ja ankaria taisteluita silloin taisteluissa mukana olleiden sotaveteraanien toimesta ja kertomana.

Makkolan museotila Ilomantsin Hattuvaarassa sijaitseva Makkolan museotila on rakennettu 1800-luvun alussa. Makkola henkii paitsi historiaa, myös jännittäviä tarinoita - ovathan sen seinien sisällä pitäneet sotaaikana majaa mm. presidentti Mauno Koivisto sekä kapteeni Lauri Törni. Upea vanhanajan pihapiiri rakennuksineen on jo itsessään elämys ja nähtävyys. Makkolassa onkin kuvattu useita elokuvia, viimeksi lottaelokuvaa Lupaus (2005). Makkolan näyttelyt kietovat yhteen tilan ja kylän historian eri vaiheita sekä antavat hyvän yleiskatsauksen vanhanajan elinkeinoihin. Päärakennuksen näyttelykierros yltää 1800–1900-luvun käyttöesineistöstä sotavuosien läpi aina 1950–60-luvulle, jota uudemman puolen iloinen keittiö edustaa. Näyttelyesineistö on koottu Makkolan omista sekä lähiseudulta kerätyistä museoesineistä. Makkolassa on esillä myös sotasankari Lauri Törnin tarina. Kokonaisuutta täydentävät esineistön lomaan sijoitetut valokuvanäyttelyt. Erillisnäyttelyitä on esillä kesäisin aitassa ja riihessä.

Manner-EU:n itäisin piste Euroopan Unionin mantereen itäisin piste sijaitsee Virmajärvellä, 19 km Hattuvaaran kylästä itään. Rotaryjen pystyttämältä merkkipaalulta näkyvät pienessä saaressa olevat Suomen ja Venäjän rajapaalut. Karhunkämmen-kota on vuokrattavissa nuotiokahvittelua varten (varaukset Taistelijan Talolta, puh. 0400 273 671). Muistoksi vierailusta voi ostaa diplomin (myytävänä Taistelijan Talolla).

Parppeinvaaran Runokylä

7


Visitkarelia.fi • Ilomantsi 2013

Kohde

avoinna

pääsymaksut

Parppeinvaaran Runokylä

1.6.-31.8.2013 Kesä- ja elokuu ma-su klo 10-16 Heinäkuu ma-su klo 10-18

7 €/aikuiset, 5 €/lapset (7-15 v) 5 €/min. 10 hlö ryhmä Erikseen järjestettävä opastus ryhmille 60 €. Erikseen järjestettävä opastus ja kanteletuokio 80 €. Aukioloajan ulkopuolinen avausmaksu 30 €. Veteraanit veteraanitunnuksella ilmaiseksi.

Nukke- ja Nalletalo

1.6.-31.8.2013 ma-pe klo 10-12 ja 13-16 Kohteessa on mahdollisuus vierailla tilauksesta ympäri vuoden.

3 €/aikuiset 1 €/lapset Ryhmissä matkanjohtaja ja kuljettaja vapaat

Katri Vala Kulttuurikeskus

1.6.–1.9.2013 ti-la klo 10-16

5 €/aikuiset 2 €/lapset (7-15 v) ryhmissä 1 ilmainen jokaista 20 kävijää kohden

Taitokeskus Ilomantsi, Piirolan Piha

Avoinna ympäri vuoden. ma-pe klo 10-17 Heinäkuussa myös lauantaisin klo 10-14

Parppeintie 4C, 82900 Ilomantsi Puh. 050 375 8787 parppeinvaara@ilomantsi.fi , www.parppeinvaara.fi

Kauppatie 30, 82900 Ilomantsi Puh. 040 778 7502, 013 881 268

Katri Valan tie 1 a, 82900 Ilomantsi Puh. 050 469 1520 anjakangas@suomi24.fi , www.msl.fi/katri_vala

Kauppatie 26, 82900 Ilomantsi Puh. 050 315 6950 ilomantsi@taitopohjoiskarjala.fi, www.taitopohjoiskarjala.fi

Hermannin Viinitila Käymiskuja 1, 82900 Ilomantsi Puh. 0207 789 230 info@hermanninviinitila.fi, www.hermanninviinitila.fi

Viinimyymälä avoinna ympäri vuoden. 1.9.-31.5. ma-pe klo 9-16, 1.6.-31.8. ma-pe klo 9-17, la klo 10-17, heinäkuussa myös sunnuntaisin klo 12-17. Viinitornin viinibaari Huippu avoinna kesä-elokuu ma-su klo 10-22. Pe ja la jatkoaika klo 23:een saakka.

Luontopirtti Mesikkä, Parppeinvaara

8


Kohde

avoinna

pääsymaksut

Möhkön ruukki

1.5.-31.8.2013 Toukokuu pe-su klo 10-16, kesä-heinäkuu ma-su klo 10-18, elokuu ti-su klo 10-16

7 €/aikuiset, 5 €/lapset (7-15 v) 5 €/min. 10 hlö ryhmä Veteraanit veteraanitunnuksella ilmaiseksi. Aukioloajan ulkopuolinen avausmaksu 30 € Opastus ryhmille ennakkovarauksella 60€ Kausikortti 15 €

Möhköntie 209, 82980 Möhkö Puh. 050 342 8825 mohkonruukki@ilomantsi.fi , www.mohkonruukki.fi

21.6. suljettu, 22.6. klo 12-20, 23.6. klo 12-16

Mekrijärven Sissola

Avoinna pyydettäessä ja sopimuksen mukaan.

Esittelyt ryhmille työaikana 4 € sekä työajan ulkopuolella 94 €

Asesepän paja

Avoinna tilauksesta.

2 €/aikuiset

Taistelijan Talo

1.5.-30.9.2013 1.-23.6. päivittäin klo 10-18, 24.6.-11.8. päivittäin klo 10-20, 12.-31.8. päivittäin klo 10-18. Toukokuussa ja syyskuussa tarkista aukioloajat.

8 €/aikuiset, 4 €/lapset (7-15 v)

1.6.-31.8.2013 ti-su klo 11-16 Avoinna tilauksesta myös muina aikoina. Sovithan opastuksen ryhmille etukäteen.

5 €/aikuiset 2,50 €/lapset (7-15 v) Pääsylippuja myy Hattuvaarassa Taistelijan Talo ja Hattuvaaran kyläkauppa. Ryhmien pääsyliput ja esittelyt ennakkotilauksesta.

Mekrijärventie 22 b, 82900 Ilomantsi Puh. 02944 53684 mekri@uef.fi, www.uef.fi/mekri/sissola

Naarvantie , 81470 Naarva Puh. 050 369 7673

Hatuntie 387 A, 82967 Hattu Puh. 0400 273 671, 050 492 5380 kauko.puruskainen@taistelijantalo.fi www.taistelijantalo.fi

Makkolan museotila

Hatuntie 392, 82967 Hattu Puh. 045 678 8821 museoseura@kiinet.com, www.kiinet.com/makkola

Ryhmille Talolla pääsylipun hintaan sisältyy näyttelyn esittelyt. Opastettu retki Talolta EU:n itäpisteelle ja takaisin 6 €/hlö. Tsasounan opastus koko ryhmältä 30 €.

Manner-EU:n itäisin piste Virmajärvi, 82967 Hattu Puh. 0400 240 072 ilomantsi@visitkarelia.fi , www.visitkarelia.fi

Taistelijan Talo

Savottakahvila Möhkön Manta

9


Kirkot Visitkarelia.fi • Ilomantsi 2013

Tervetuloa kirkkoon Ilomantsin evankelis-luterilainen kirkko Sadan enkelin kirkko. Rakennettu 1796. Yksi Suomen värikkäimmistä kuvakirkoista. Henrikintie 1, 82900 Ilomantsi, puh. 0400 364 200 ilomantsin.seurakunta@evl.fi, www.ilomantsinseurakunta.fi

Kivilahden rajaseutukirkko Avoinna sopimuksen mukaan. Taivaanpankontie 1, 81430 Kivilahti, puh. 0400 364 200

Naarvan rajaseutukirkko Avoinna sopimuksen mukaan. Naarvantie 354, 81470 Naarva, puh. 0400 364 200

Ortodoksinen Pyhän Elian kirkko Pyhän profeetta Elian kirkko on Suomen suurin ortodoksinen puukirkko. Viisikupolinen kirkko on vuodelta 1892. Kirkkotie 15, 82900 Ilomantsi puh. 013 881 084, ilomantsi@ort.fi, www.ort.fi/ilomantsi Avoinna 24.6.–18.8.2013 ma-su klo 11.30-17.30. Aukioloajan ulkopuolinen opastus 15 € Kirkon vieressä sijaitseva Lähimmäispalvelukeskus Iljala on ortodoksisten arvojen pohjalta toimiva kohtaamispaikka. Avoinna ma-pe klo 8-16, puh. 040 778 7502. Kokonniemen kalmisto on osa ortodoksista kulttuurimaisemaa. Kalmisto muodostaa yhdessä Pyhän Elian kirkon ja Lähimmäispalvelukeskus Iljalan kanssa omaleimaisen, toisiaan täydentävän ortodoksisen kulttuuripiirin.

Kaikkien Pyhien tsasouna Avoinna Parppeinvaaran Runokylän aukioloaikoina (ks. s. 8). Kesällä palvelukset ilmoituksien mukaan.

Hattuvaaran tsasouna Avoinna 29.6.-28.7. ti–su klo 12–17, ma suljettu. Tsasounan aukioloajan ulkopuolisesta vierailusta opastusmaksu.

Sonkajan ristin tsasouna Avoinna sunnuntai-iltaisin 30.6.-28.7. klo 18–18.30, jolloin maallikon toimittama hetkipalvelus.

Ilomantsin Helluntaiseurakunta Säännölliset tilaisuudet: tiistaisin klo 19 Rukouksen ilta, torstaisin klo 9 Aamurukous, sunnuntaisin klo 11 Hetki Sanan ääressä. Ruskosillantie 19, puh. 040 728 3510, ilomantsinhelluntaiseurakunta @gmail.com, www.ilomantsinhelluntai.seurakunta.net

Ilomantsin vapaaseurakunta ”Seurakunta sinua lähellä” Kauppatie 33, puh. 0400 186 085, ilomantsi@svk.fi, www.ilomantsi.svk.fi

10


Hyvä tietää

Hyvä tietää Alko • Mantsintie 1-3, puh. 020 711 2708 Avoinna ma-to klo 9-18, pe klo 9-20, la klo 9-16. Ambulanssi • Ylätie 20, puh. 112 Apteekki • Mantsintie 8, puh. 013 314 501 Avoinna ma-pe klo 9-18, la klo 9-15, su klo 11-14. Kaksoispyhien jälkimmäisenä pyhäpäivänä klo 11-14. Elokuvat • Kino Mantsi Kauppatie 9, puh. 040 104 3124, www.kinomantsi.net Elokuvia esitetään elokuun puolesta välistä toukokuun loppuun. Näytökset pääasiassa pe ja su klo 19. Eläinlääkäri • Ylätie 20, puh. 040 104 3512 Ensiapu / Terveyskeskus • Ylätie 20, puh. 112, 040 104 3500

Huoltamot • Neste Ilotuuli · Kalevalantie 2, puh. 0400 892 877, huolto: 0400 976 878. Avoinna ma-pe klo 6-21, la-su klo 7-21. • Teboil Ilomantsin Auto Oy · Ruskosillantie 18. Liikenneasema puh. 0400 605 305, huolto: 0400 259 770. Avoinna ma-pe klo 6-21, la klo 7-21, su klo 8-21. Kirjasto • Ilomantsin kunnankirjasto Mantsintie 11, puh. 040 104 3121, paakirjasto@ilomantsi.fi, www.ilomantsi.fi/Resource.phx/sivut/ sivut-ilomantsi/palvelut/kirjasto.htx Kivikautinen näyttely, ilmainen nettiyhteys asiakkaille (myös V-lan) Avoinna ma-ti klo 10-19, ke-to klo 13-19, pe klo 10-15. Kunnanvirasto • Soihtulantie 7, puh. 040 104 3000, kirjaamo@ilomantsi.fi, www.ilomantsi.fi. Ilomantsin kunnan ja KELA:n yhteispalvelupiste avoinna arkisin klo 8-15.

Pankit • Ilomantsin Osuuspankki Mantsintie 5, puh. 010 257 8601 Avoinna ma-to klo 9-16, pe klo 9-15.30. Posti • Postitoimisto sijaitsee S-Marketin tiloissa Mantsintie 2, puh. 0200 71 000 Avoinna ma-pe klo 7-21, la klo 7-18, su klo 12-18. Poliisi • Poliisiasema, Soihtulantie 5 A, puh. 071 875 6062. Avoinna ma-pe klo 9-12 ja 13-15.45. Rajavartioasema • Vepsänmäentie 4, puh. 071 872 3305 Asiakaspalvelu arkisin klo 9-12 ja 12.30-15. Rajavartioston vaihteen numero 071 872 3000 palvelee ympäri vuorokauden. Taksi • Kalevalantie 13, puh. 013 881 111

11


Visitkarelia.fi • Ilomantsi 2013

Luonto ja retkeily Retkeily Petkeljärven Kansallispuisto Petkeljärven kansallispuisto on kuin maisema postikortissa. Kauniiden ja kapeiden harjujen päältä aukeaa lumoavat näkymät alhaalla pilkistäville järville ja metsälammille. Päiväretkille sopivat reitit lähtevät Petkeljärven retkeilykeskukselta. Taitajan Taival Taitajan Taival, 35 km, on Pohjois-Karjalan vanhin retkeilyreitti, joka alkaa Petkeljärven kansallispuistosta ja päättyy Mekrijärven kylään. Reitille on 7,5 km yhdyspolku Ilomantsin keskustasta, Parppein liikuntakeskuksesta. Reitti on viitoitettu ja reittimerkintänä on oranssi ympyrä. Pääasiassa metsäpolku, joka osin helppokulkuista, osin kivikkoista. Upeata harjumaisemaa. Reitin varrella laavuja ja tulentekopaikkoja. Tapion Taival Tapion Taival on aarniomainen, Koitajokea myötäilevä 21 km pituinen vaellusreitti Niemijärveltä Hoikan tielle. Reitin varrella on autiotupia sekä varaustupa. Merkitty maastoon oranssein maalimerkein. Alueella myös rengasreittejä. Susitaival Hiljaisuudesta pitäville lähes sadan kilometrin pituinen harjujen ja jokilauttojen taival Möhköstä Patvinsuolle. Möhkön ja Patvinsuon alueet soveltuvat lapsiperheille. Möhkössä lyhyt luontopolku ja koskikalastusalue. Patvinsuolla useita rengasreittejä ja Suomunjärvellä hienot hiekkarannat. Lähtöpaikka: Ilomantsi, Möhkö. Päätepiste: Lieksa, Patvinsuon kansallispuisto. Pituus: 97 km, kävelyaika 4-7 päivää (23-15 km/pv).

Koitajoen Natura-alue Suomen itäisin Natura-alue, joka tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet retkeilyyn ja luonnon tarkkailuun. Alueella on yhteensä noin 50 km merkittyjä patikointireittejä, joista osa on rengasreittejä. Koitajoki on myös mainio melontakohde. Koitajoen alue on erinomainen retkeilykohde, jonka salomaisissa maisemissa voi virkistäytyä luonnonrauhan keskellä. Alueella on myös mielenkiintoinen historia. Aiemmin siellä on asunut metsänvartijoita perheineen ja metsätyömiehiä savottakämpissä. Nykyisin retkeilijät voivat valita yösijakseen jonkin alueen kolmesta autiotuvasta, jotka ovat entisiä savottarakennuksia. Alueen patikointireittien varsilla on myös laavuja retkeilijöiden yösijoiksi. Alueen halki virtaa rauhallinen Koitajoki pienine koskineen. Joki polveilee ja mutkittelee tehden melontaretkestä kiehtovan. Pitkä Koitajoki käy välillä rajanaapurin puolella. Osa luonnonsuojelualueesta onkin rajavyöhykettä, ja yhteistä rajaa Venäjän kanssa on 3,4 km. Koitajoen alue koostuu Ruosmesuon-Hanhisuon soidensuojelualueesta ja kauniista Koivusuon luonnonpuistosta sekä niiden välisestä alueesta mutkaisen Koitajoen varrella. Koivusuon luonnonpuisto Luonnonpuistoalue, jonka tarkoituksena on säilyttää itäsuomalaista suo- ja metsäluontoa koskemattomana tutkimusalueena. Alueella liikkuminen sallittu ainoastaan merkityllä retkeilyreitillä. Koitajoen Natura 2000-aluetta. Hautaniemen ulkoilualue Noin 9 km Ilomantsista itään. Ruhkaranta Holiday Villagen naapurissa oleva ulkoilualue, jossa kota ja laavu ovat vapaasti kaikkien käytettävissä. Alueella helppokulkuinen ulkoilupolku. Kesonsuon luonnonsuojelualue Kesonsuo on Pohjois-Karjalan merkittävin luonnontilainen keidassuo, josta pääosa rauhoitettiin 1976. Alueeseen voi tutustua vain Säkäsaaressa sijaitsevasta lintutornista. Paikalle johtaa tie Hakovaarasta, liikkuminen vain pitkospuita pitkin.

Kalastus Koitereen kalastusalue Koitereen viehelupa kattaa kuuluisan, satasaarisen kirkasvetisen erämaajärven. Hohtavien hiekkarantojen järvestä uistellaan suuria kuhia, haukia ja taimenia sekä nuotataan muikkua. Vetouistelu, heitto- ja perhokalastus, pilkintä ja onginta. Lupamyynti mm.: • Kesport Kortelainen, puh. 0400 264 100 • Mantsin Rauta-Sport Laatikainen, puh. 010 229 1514 • Erämatkailukeskus Käenkoski, puh. 040 739 6384

12


Luontoaktiviteetit

Koitajoen kalastusalue Koitajoen alue muodostaa pitkän vesireitin, joka kiertää välillä Venäjän puolella. Koitajoessa kutee Suomen ainoa puhdas luonnonvarainen planktonsiikakanta. Alueen pienvesistä osa on kirkasvetisiä, erinomaisia siika- ja taimenvesiä. Kalastusalue on 17 700 hehtaaria. Alueelle on istutettu mm. kuhaa, järvitaimenta ja -lohta, siikaa, harjusta sekä rapuja. Lupamyynti mm. • Kesport Kortelainen, puh. 0400 264 100 • Mantsin Rauta-Sport Laatikainen, puh. 010 229 1514 • Neste Ilotuuli, puh. 0400 892 877 • Savottakahvila Möhkön Manta, puh. 040 861 6373 Möhkönkoskien virkistyskalastusalue Kosken luontaisia saalislajeja ovat hauki, ahven ja siika. Istukaslajeina ovat kirjolohi, taimen sekä kuha. Sallittuja kalastusmenetelmiä koskessa ovat heitto- ja perhokalastus. Lupamyynti mm: • Savottakahvila Möhkön Manta, puh. 040 861 6373 • Möhkön Rajakartano, puh. 0500 649 150 • Lomakylä Möhkön Karhumajat, puh. 040 501 1770 • Kesport Kortelainen, puh. 0400 264 100

Ohjelmapalvelut Erämantsi Ay Erä- ja luontopalvelut sekä ruoka- ja majoituspalvelut. Metsästys, kalastus, melonta, patikointi ym. Myös valmismatkat Venäjän Karjalaan sekä leiri- ja rippikoulut.

Kalevalantie 52, 82900 Ilomantsi, puh. 050 343 0155, heikki.lyhykainen@eramantsi.inet.fi, www.eramantsi.fi Savottakahvila Möhkön Manta, Mantan Luontopalvelut Esteettömät luontopalvelut tilauksesta ympäri vuoden. Luontolomat, melonta-, vaellus- ja kalastusretket, lauttaristeilyt Koitajoella, täyden palvelun kurssi- ja leirijärjestelyt, virkistyspäivät. Opastukset. Möhkönraitti 3 a, 82980 Möhkö, puh. 040 861 6373, mohkonmanta@luukku.com, www.mohkonmanta.net Taistelijan Talo Taistelijan Taival -polku, jonka n. 1,5 km:n matkalle on pystytetty autenttiseen maastoon 13 taulua kuvaamaan jatkosodan v. -44 heinäkuun 30 päivän yöllisen vihollisen hyökkäyksen odotusta ja ankaria taisteluita silloin taisteluissa mukana olleiden sotaveteraanien toimesta ja kertomana. Taistelijan Talon aukioloajat ja pääsymaksut ks. s. 8. Hatuntie 387 A, 82967 Hattu, puh. 0400 273 671, 050 492 5380, kauko.puruskainen@taistelijantalo.fi, www.taistelijantalo.fi Möhkön Rajakartano Luontoretket, lemmenloitsut, savusauna. Mustakorventie 11, 82980 Möhkö, puh. 0500 649 150, tesveka@sci.fi, www.rajakartano.com Lomakylä Möhkön Karhumajat Melonta, metsästys, patikointi, lumikenkäily. Jokivaarantie 4, 82980 Möhkö, puh. 013 844 180, 040 501 1770, karhumajat@pp1.inet.fi, www.ilomantsi.com

>>

13


Visitkarelia.fi • Ilomantsi 2013

Erämatkailukeskus Käenkoski Oppaat, retket ja välineistö alihankintana luotettavilta toimittajilta. Melonta, metsästys, kalastus, marjanpoiminta, luontokatselu, patikointi. Naarvantie 194 b, 81460 Käenkoski, puh. 040 739 6384, kaenkosken.era@kaenkoski.info, www.kaenkoski.info Koitare ky Mökki- ja kanoottivuokrausta, veneretkiä satasaarisella Koitereella sekä turvehoitoja. Palvelut sijaitsevat luonnonkauniissa Koitereen ja Koitajoen sekä metsien maisemissa tarjoten monipuoliset ajanvietto- ja harrastusmahdollisuudet, mm. kalastus, metsästys ja marjanpoiminta. Huhuksentie 57, 81450 Huhus, puh. 0400 375 403, seppo.lehtinenpp8@saunalahti.fi, http://personal.inet.fi/yritys/koitare/ Mantsin Retki / Puuretki Oy Veneretkiä Koitereella ja Koitajoen jokimaisemassa. Täyden palvelun matkailupalvelut sisältäen majoituksen (max. 15 henk.), ruuat, saunat, ohjelman ja monipuolisen luonnon. Lisäksi ohjatut luontoretket ja retkiuistelut. Veneretkiä ryhmille toivomusten mukaan. Pihlajakiventie 4, 82900 Ilomantsi, puh. 013 835 403, 0500 182 060, heimo.ihalainen@ilomantsi.fi, www.joenerikoiskaluste.fi/mantsinretki

14

Puustilan maisematila Kulttuuriluontopolku 1,5 km vapaasti omatoimisesti kierrettävissä, tilauksesta opastettuna ryhmille. Natura 2000 niitty ja hakamaa. Luonto-opastusta. Rosvopaistitarjoilut ryhmille 20-34 henkeä tilauksesta. Opastus 28 €/h. Kulttuuriluontopolku opastettuna 38 €/20 henkilöä Vehnävaarantie 11, 82820 Maukkula, puh. 050 490 8613, 050 595 5924, iloniekka@puustilanmaisematila.fi, www.puustilanmaisematila.fi Issakan talli SRL:n hyväksymä harrastetalli, joka tarjoaa ohjattuja ratsastustunteja kaiken ikäisille ja tasoisille ratsastajille. Ratsastuksen opetuksesta vastaa ratsastuksenohjaaja Hanne Puumalainen. Issakan talli tarjoaa myös täyshoitopaikkoja yksityishevosille. Issakantie 41a, 82820 Maukkula, puh. 0500 131 775, piia.issakantalli@gmail.com, www.issakantalli.net KäsPunos Matkailijoille ja yritysryhmille paikallisoppaan palvelut Ilomantsin maisemissa. Möhköntie 3 S, 82900 Ilomantsi, puh. 050 306 4726, hilja.kekkonen@luukku.com, www.kaspunoshilja.com


Villi-Ilo Näe villisikoja silmästä silmään niiden omassa kasvuympäristössä. Noin kaksi tuntia kestävällä villisikasafarilla tutustutaan villisikatarhaan sekä nautitaan nokipannukahvit laavulla. Maistiaisia tilan omista ja muista pakallisista tuotteista. Villisikasafareista voidaan rakentaa erilaisia kokonaisuuksia ryhmän toiveiden mukaan. Virkistyskäyttöön on tarjolla mm. laavu, kota ja sauna pienen lammen rannalla. Erilaisia luontopolkuja. Kesäaikaan marjoja: mansikoita, herukoita ja vadelmia – mahdollisuus itsepoimintaan. Riihijoentie 7, 82900 Ilomantsi, puh. 0400 279 199, villi-ilo@luukku.com, www.villi-ilo.net

Välinevuokraus Kanootteja/veneitä • Erämantsi Ay, puh. 050 343 0155/Heikki Lyhykäinen • Kuntoutuskeskus/Hotelli Pääskynpesä, puh. 0400 357 200 • Ruhkaranta, puh. 045 138 9077 • Petkeljärven retkeilykeskus, puh. 041 436 1790 • Lomakylä Möhkön Karhumajat, puh. 0400 606 156, 040 501 1770 • Seppo Lehtinen, puh. 0400 375 403 Polkupyörät • Kuntoutuskeskus/Hotelli Pääskynpesä, puh. 0400 357 200 • Ruhkaranta, puh. 045 138 9077 Lumikenkiä • Kuntoutuskeskus/Hotelli Pääskynpesä, puh. 0400 357 200

Parhaat reitit retkeilyyn • www.visitkarelia.fi | www.vaellus.info | www.luontoon.fi

15


Visitkarelia.fi • Ilomantsi 2013

Majoitus Kohde

Varustus

Kuntoutuskeskus, Hotelli Pääskynpesä

CD

DVD

TV

Henrikintie 4, 82900 Ilomantsi Puh. 0400 357 200 myyntipalvelu@paaskynpesa.fi www.paaskynpesa.fi

Hotelli Ilomantsi

Kalevalantie 12, 82900 Ilomantsi Puh. 045 886 7367 info@ruhkaranta.fi www.ruhkaranta.fi

TV

WC

Anssilan maatilamajoitus

TV

Anssilantie 7, 82900 Ilomantsi Puh. 040 543 1526, 050 434 8082 anssila.ilomantsi@gmail.com www.ilomantsi.com/anssila

huone/hinta

muuta

1 hh 75 € 2 hh 57 €/hlö 4 hh 55 €/hlö perhehuone 139 € (2 aik. ja 1-2 alle 13v. lasta)

Hyvinvointikeskus, jossa tarjolla kuntoutus-majoitus- ja hyvinvointipalveluita. Kauniit maisemat Ilomantsinjärven äärellä ja puhdas luonto tarjoavat erinomaiset puitteet hyvään oloon ja rentoutumiseen.

8 x 2 hh 79-91 € 6 x 1 hh 65 € 3 x perhehuone 117 € (2 aik ja 1-2 lasta)

Keskustahotelli, jossa 17 kpl 1-2-hengen huoneita, 3 perhehuonetta. Ravintola ja disco baari.

30-40 €/hlö/vrk

4 km Ilomantsin keskustasta Joensuun suuntaan. Upeissa vaaramaisemissa kodikasta aamiaismajoitusta ympäri vuoden. Perinteisiä maatilan eläimiä. Kesällä pihaleirintää. Majoitusta myös aitoissa ja Ansalan talossa. Tilauksesta ruokailut, perhejuhlat ja kokoukset.

2-10 hengen huoneita

10 km Ilomantsin keskustasta Joensuun suuntaan. Majoitusja leipomopalvelut, pitopalvelua. Kesäisin kahvila ja lapsille kotieläinpiha. Hyvinvointipaketteja. Tilauksesta juustontekokursseja.

4 x 2hh

10 km Ilomantsin keskustasta Joensuun suuntaan. Lammastila ilomantsilaisessa vaaramaisemassa. Majoitushuoneet päärakennuksessa, jossa kaksi suihkullista wc:tä yhteiskäytössä.

WC

Maukkulan Mustikkamäki

CD

Toukka-ahon tie 9 a-b, 82820 Maukkula Puh. 040 740 3002 info@maukkulanmustikkamaki.fi www.maukkulanmustikkamaki.fi

TV

35-40 €/hlö/vrk WC

WC

Puustilan maisematila

Vehnävaarantie 11, 82820 Maukkula

WC

27 €/hlö/vrk

Puh. 050 490 8613, 050 595 5924 iloniekka@puustilanmaisematila.fi www.puustilanmaisematila.fi

Varpopirtit

CD

Varporannantie 3 C, 82830 Haukivaara Puh. 050 594 9059 anita.riikonen@varpopirtit.fi www.varpopirtit.fi

TV

2 x 10-12 h huvila 680-860 €/vko

***

Liinavaatteet 13€/hlö Loppusiivous 80€/120€/huvila

WC

Kuuksenkaari

Kuuksenvaarantie 20 C, 82900 Ilomantsi Puh. 050 560 2844 eija.hiltunen@kolumbus.fi www.kuuksenkaari.fi

16

TV WC

1 x 1-4h huoneisto 1 hlö 45 € (52 € aamiaisella)/vrk 2 hlö 70 € (84 € aamiaisella)/vrk 3-4 hlö 90-100 € (105-120 € aamiaisella)/vrk.

17 km Ilomantsista Joensuun suuntaan. Kaksi korkeatasoista, laadukasta loma-asuntoa 10-12 henkilölle. Ruokailut tilauksesta, erikoisuutena villisikaa. Hyvinvointipalveluahermoratahierontaa.

Majoitus- ja juhlatila Kuuksenvaarassa, 7 km Ilomantsista Möhkön suuntaan. Lapset alennuksella. Pyydä tarjous. Omatoimisuus ja pitempiaikainen majoitus edullisempaa.


Majoitus

Kohde

Varustus

Ruhkaranta Holiday Village

Ruhkarannantie 21, 82900 Ilomantsi Puh. 045 138 9077 info@ruhkaranta.fi www.ruhkaranta.fi

TV

huone/hinta

muuta

25 x 4h mökki alk. 71 €/vrk

9 km Ilomantsista Möhkön suuntaan. Vuokrattavana nelisenkymmentä eritasoista mökkiä. Telttailu- ja matkailuvaunualue. Oma puhdas hiekkaranta, lukuisat retkeilyreitit ja polut, erinomaiset kalastusmahdollisuudet. Ruhkarannan vieressä kulkee Taitajan Taival -patikointipolku. Hautaniemen ulkoilualue sijaitsee aivan lomakylän lähellä.

Liinavaatteet 8 €

WC

Mustikkapaikka Oy

CD

Kaunisniementie 8, 82900 Ilomantsi Puh. 0400 807 409 helena.tahvanainen@mustikkapaikka.fi www.mustikkapaikka.fi

10-12h huvila 600-650 €/vrk, 700-850 €/3 vrk, 1000-1500 €/vko

TV

***

Hintaan sisältyy liinavaattet pedattuina, pyyhkeet ja loppusiivous.

WC

Petkeljärven Retkeilykeskus

10 x 4hh, 1 x 8hh, 1 x 6h mökki

TV

Petkeljärventie 61, 82900 Ilomantsi Puh. 041 436 1790 petkeljarvi@gmail.com www.petkeljarvi.fi

40-152 €/huone/vrk

WC WC

Nietakartanon Loma Oy

CD

Haapovaarantie 89, 82900 Ilomantsi Puh. 040 507 5883 loma@nietakartano.fi www.nietakartano.fi

DVD

TV

Aamiainen 8 € Liinavaatteet 7 €

Möhkön Rajakartano

27 km Ilomantsista Möhkön suuntaan. Nietakartano tarjoaa itäsuomalaiseen luontoon tutustuvalle ja siellä liikkuvalle mahtavat majoitusmahdollisuudet. Kartano on entisestä raja-asemasta kunnostettu iso talo. Nietakartano on oiva paikka isommallekin porukalle vaikka kokous- ja neuvottelupäivien tapahtumapaikkana.

2 x 2hh (yksiöt) 90 €/vrk/2 hlöä

23 Ilomantsista. Yksilöllinen ja tasokas kokous-, koulutus-, majoitus- ja virkistäytymispaikka rajavyöhykkeen tuntumassa kauniin Koitajoen rannalla. Palvelemme asiakkaitamme kaikkina vuodenaikoina ennakkotilauksesta. Lisävuode 20 €. Aamiainen 10 €. Sähkösauna 50 €/2 h, rantasauna kesällä 60 €/3 h, talvella 100 €/3 h, savusauna 320 €

***

TV WC

5 x 2hh (kaksiot) 160-170 €/vrk/4 hlöä sviitti 190 €/vrk/2 hlöä sviitti + yksiö (koko kerros) 270 €/vrk/4 hlöä 1 hh 60 €/vrk

Lomakylä Möhkön Karhumajat

Jokivaarantie 4, 82980 Möhkö Puh. 013 844 180, 040 501 1770 karhumajat@pp1.inet.fi www.ilomantsi.com

10 x 4-6h mökki 75-150 €/vrk 5 x 2h aitta 35-40 €/vrk

23 km Ilomantsista itään. 10 hirsirakenteista lomamökkiä 4-6 hengelle. 5 aittaa 2 hengelle, sähköt ja sähkölämmitys. Camping-alue, leirikeittiö, suihkuhuoneet, WC-rakennus. 25-paikkainen kahvila, EU:n itäisin terassi. 2 rantasaunaa.

Kaikissa huoneistoissa 1-2 hlö 35 €/hlö/vrk, 3-5 hlö 30 €/hlö/vrk Suuremmat ryhmät eri sopimuksella.

Kaksio 82 m2: tupakeittiö, 2 mh, wc ja suihku. Vuodepaikat 7 + 2. Yksiö 48 m2: keittiö, 1 yhdistetty olo- ja makuuhuone, wc ja suihku. Vuodepaikat 4 + 1. Yksiö 42 m2: keittiönurkkaus, 1 yhdistetty olo- ja makuuhuone, wc ja suihku. Vuodepaikat 4 + 1 lisävuode.

WC

Mantan Majatalo Möhkönraitti 3 A, 82980 Möhkö Puh. 040 861 6373 mohkonmanta@luukku.com www.mohkonmanta.net

TV

WC

25 km Ilomantsista. Petkeljärven kansallispuisto on kuin maisema postikortissa. Kauniiden ja kapeiden harjujen päältä aukeaa lumoavat näkymät alhaalla pilkistäville järville ja metsälammille. Päiväretkille sopivat reitit lähtevät Petkeljärven retkeilykeskukselta.

9 huonetta, joissa majoitustilaa yht. 22 henkilölle.

WC WC

Mustakorventie 11, 82980 Möhkö Puh. 0500 649 150 tesveka@sci.fi www.rajakartano.com

17 kilometriä Ilomantsista Möhkön suuntaan. Oma, puolentoista hehtaarin tontti, josta avautuu upea järvimaisema kolmeen suuntaan. 153-neliön päärakennuksessa on mm. kolme makuuhuonetta, olohuone, tasokas keittiö ja sauna..

17


Visitkarelia.fi • Ilomantsi 2013

Kohde

Varustus

Mekrijärven tutkimusasema

TV

Yliopistontie 4, 82900 Ilomantsi Puh. 02944 53684 mekri@uef.fi www.uef.fi/mekri

Erämatkailukeskus Käenkoski

Naarvantie 194 b, 81460 Käenkoski Puh. 040 739 6384 kaenkosken.era@kaenkoski.info, www.kaenkoski.info

TV

WC

WC WC

WC

Ulvovan Suden Majatalo

DVD

TV

***

CD

32 km Ilomantsista. Aitoa pohjoiskarjalaista vieraanvaraisuutta, hyvää ja mutkatonta palvelua hienon luontomaiseman keskellä lähellä vaellus- ja vesireittejä. Majoitus kodikkaissa ja savuttomissa tiloissa. Maistuvia aterioita kotiruuasta juhlabuffettiin. A-oikeudet.

Aamupala ja liinavaatteet sopimuksen mukaan.

N. 40 km Ilomantsista. Maatilamajoitusta kesäisin (talvella sopimuksen mukaan) ja mökkivuokrausta Koitereen rannalla. Kalastus-, metsästys-, marjastus- ja sienestysmahdollisuus.

Hinta sopimuksen mukaan. Sauna sisältyy asuntojen ja telttapaikan hintaan

50 km Ilomantsista, Majoituspalveluita upeassa vaaramaisemassa Susitaival-retkeilyreitin varrella.

5 x 4-8h huoneisto 40- 176 €/huoneisto/vrk

60 km Ilomantsista pohjoiseen. Avoinna ennakkotilauksesta. Sijaitsee aivan itärajan tuntumassa keskellä mahtavia erämaita. Siivouksesta vastaa jokainen vuokralainen itse.

alk. 130 €/vrk

Loma-asunto hyvien retkeily- ja kalastusalueiden äärellä 6 km päässä Ilomantsin keskustasta. Majoitustilaa jopa 8 henkilölle.

1 x 15h lomamökki

Vuodepaikat: päärakennus 5 henk, hirsiaitat 8 henk, saunarakennus 2 henk

WC

Mantsin Retki

18

7 x 2-5 hh, 6-8h maisemahuoneisto alk. 30 €/hlö/vrk

Hinta vaihtelee kausittain ja viipymän mukaan. Hinta sis. pihakodan ja saunan käytön.

WC

Loma-asunto Mylly-Matti

Pihlajakiventie 4, 82900 Ilomantsi Puh. 013 835 403, 0500 182 060 heimo.ihalainen@ilomantsi.fi www.joenerikoiskaluste.fi/mantsinretki

15 km Ilomantsin keskustasta Hattuvaaran suuntaan. Soluhuoneistoja, joissa 4-6 kpl huoneita, yhteinen keittiö, wc ja suihku.

mökit 4h ja 6h, talo 10h alk. 30 €/hlö

TV

Maatilamatkailu Hirvola

Karvilantie 18, 82900 Ilomantsi Puh. 013 882 088, 040 702 8933 matti.karvinen@tili.inet.fi www.myllymatti.com

35 x 2 hh 32 €/hlö/vrk 12 x 1 hh 42 €/vrk

Hintaan sisältyy liinavaatteet ja aamiainen, sauna.

Lapiovaarantie 12, 81460 Käenkoski Puh. 0500 180 950 www.nettimokki.com/ilomantsi/2578, www.nettimokki.com/ilomantsi/2311

Kivivaarantie 34, 81470 Naarva Puh. 0400 240 072, 050 348 5605 ilomantsi@visitkarelia.fi www.ulvovasusi.fi

muuta

Lisävuode 18 huoneessa, a’ 19 €/vrk

WC

Sammakkovaaran Maatilamajoitus

Naarvantie 346 B, 81470 Naarva Puh. 0500 368 300, 0400 368 300 juha.hirvonen@pp6.inet.fi

huone/hinta

WC


Majoitus

Varustelumerkkien selitykset asuntovaunu

pyykkikone

telttapaikka

kuivauskaappi/-rumpu

grillikatos/-kota

savuton tila

keittomahdollisuus

hiustenkuivaaja

takka

astianpesukone

CD cd-soitin

vene

internet/laajakaista

radio

soveltuu liikuntaesteisille

kokoustilat/-varustus

paistouuni

TV televisio

jääkaappi

DVD

*** pakastin

DVD puhelin

kylmä vesi

mikroaaltouuni

sähkö

kahvinkeitin

WC WC

perusastiasto

WC ulko-WC

sähköliesi

WC eko-WC

kohteessa ravintola

Luonnonrauhaa ja aitoa karjalaista vieraanvaraisuutta Monipuoliset majoitus-, ateria-, kokous- ja juhlapalvelut, A-oikeudet, kioski-kahvio, kalastus- ja vesilinnustusluvat ym. Tilaa myös asuntovaunuille. Kodikas ja mutkaton palvelu. Auki ympäri vuoden. Keidas erämaassa kutsuu, tervetuloa! Erämatkailukeskus Käenkoski

suihku

lemmikit sallittu

Naarvantie 194 b, 81460 Käenkoski, puh. 040 739 6384

sauna

lemmikit kielletty

kaenkosken.era@kaenkoski.info,

www.kaenkoski.info

Majoitusta Ilomantsissa • 4–8 hengen huoneistoja mukavuuksilla + sauna, kota ja koiratarhat. • Rauhallinen majapaikka keskellä erämaata puhtaan luonnon ympäröimänä metsästysmaastojen ja moottorikelkkareitin läheisyydessä.

Maukkulan Mustikkamäki

Avarassa vaaramaisemassa

• Kesän aukioloajat: ma-pe klo 10-17, muina aikoina tilauksesta

• Kodikasta majoitusta alk. 30 €/hlö/vrk • Perinteisiä maatilan kotieläimiä • Pihaleirintää • Helppo tulla, 4 km keskustasta päätien 74 varrella • Tilauksesta perhejuhlat, kokoukset…

• Tule kahville tai syömään ja tutustumaan eläinpihaamme • Leivomme perinteistä ruis- ja kauraleipää • Majoitus 35-40 €/hlö/vrk • Lisäksi vuokraamme rantamökkia Kauniinjärvellä.

Varaukset puh. 0400 240 072, 050 348 5605.

Ulvovan Suden Majatalo Kivivaarantie 34, 81470 Naarva www.ulvovasusi.fi

Tervetuloa kesällä ja talvella!

Maukkulan Mustikkamäki Oy

Anssilan maatila

Toukka-ahontie 9 A, 82820 Maukkula, puh. 040 740 3002

Anssilantie 7, 82900 Ilomantsi puh. 040 543 1526, 050 434 8082

info@maukkulanmustikkamaki.fi www.maukkulanmustikkamaki.fi

anssila.ilomantsi@gmail.com, www.ilomantsi.com/anssila

19


Visitkarelia.fi • Ilomantsi 2013

Ostospaikat Matkamuistot ja erikoisliikkeet Villi-Ilo Villisika- ja marjatila, mm. mansikoita, herukoita ja vadelmia itsepoimintana. Riihijoentie 7, 82900 Ilomantsi, puh. 0400 279 199, villi-ilo@luukku.com, www.villi-ilo.net Pogostan Lahja & Löytö Paikallisia käsitöitä, sisustustarvikkeita, leluja. Avoinna ma-pe klo 10-17. Kalevalantie 26, 82900 Ilomantsi, puh. 050 541 0421 KäsPunos Paju- ja risu- ym. luonnonmateriaalista valmistetut tuotteet. Kukkakimput ja kukkalaitteet niin iloon kuin suruun. Kesäkukkamyynti. Kasvihuonemansikka ja -kurkku. Avoinna 1.5.-31.8. ma-pe klo 9-17, la klo 10-13. Möhköntie 3 S, 82900 Ilomantsi, puh. 050 306 4726, hilja.kekkonen@luukku.com, www.kaspunoshilja.com Osuuskunta ItäMaito Valion tuotteiden myynti: raakapakasteet, kasvikset, suurpakkaukset... - Maatalouden tuotteet: rehut, lannoitteet, siemenet, jalkineet ja työvaatteet - Kukkapiste, pajuja risutöitä. Avoinna ma-pe klo 8.30-17. Teollisuustie 9, 82900 Ilomantsi, puh. (0)10 381 5212, hilja.kekkonen@valio.fi

Kukka- ja Hautauspalvelu Hassinen Ky Täyden palvelun kukkakauppa ja hautaustoimisto. Avoinna ma-pe klo 9-17, la klo 8-13. Mäkitie 10, 82900 Ilomantsi, puh. 013 881 017, 0400 139 685, kukkajahautauspalvelu.hassinen@pp.inet.fi, http://personal.inet.fi/yritys/hassinenky Salakan Puutarha Viherostoksia kotiin, pihaan ja puutarhaan. Sidomme kukkalaitteita, seppeleitä ja kukkakimppuja toiveittesi mukaisesti. Heinä-maaliskuussa ma-pe 8-17, la 8-15, su 11-15, huhti-kesäkuussa ma-pe 8-18, la 8-15, su 11-15. Muina aikoina itsepalvelusta kukkia joka päivä klo 21 saakka. Ruskosillantie 8, 82900 Ilomantsi, puh. 013 881 055, salakan.puutarha@pp.inet.fi, www.salakanpuutarha.fi Uusi Kuva Valokuvauspalveluja ja -tarvikkeita. Avoinna ma-pe klo 10-16. Kalevalantie 15, 82900 Ilomantsi, puh. 013 881 041.

Pogostan Asuste ja Luontaistuote Naisten vaatteiden erikoisliike. Luontaistuotteita ja -kosmetiikkaa, urheiluravinteita. Homeopaattisia valmisteita. Samoissa tiloissa toimii myös Matkahuolto. Avoinna ma-pe klo 9-17, la klo 9-13. Matkahuolto avoinna ma-pe klo 8-17 Mantsintie 8, 82900 Ilomantsi, puh. 013 7130 872, www.pogostanasuste.fi Kesport-Kenkä-Tekstiili Kortelainen Kengät, vaatteet ja asusteet sekä urheilu-, metsästys-, kalastus- ja retkeilyvälineet. Kalastus -ja metsästyluvat. Avoinna ma-pe klo 9-17, la klo 9-13. Kalevalantie 11, 82900 Ilomantsi, puh. 0400 264 100. Mantsin Rauta-Sport Laatikainen Palveleva rautakauppa. Valikoimaa rakennustarvikkeista ja kodinkoneista aina kilpasuksiin asti. Kalastuslupamyynti. Avoinna ma-pe klo 8.30-17, la klo 9-13. Kalevalantie 6, 82900 Ilomantsi, puh. 010 229 1510, www.mantsinrautasport.fi Mantsin Kehys Ay Kehystyspalvelut, taiteilija-, askarteluja käsityötarvikkeet. Lahjatavaraliike. Marimekko-myymälä. Avoinna ma-pe klo 9-18, la klo 9-13. Kalevalantie 18, 82900 Ilomantsi, puh. 013 881 597, mantsinkehysay@pp.inet.fi Karin Rauta Ky Avoinna ma-pe klo 8-17, la klo 9-13. Kalevalantie 1, 82900 Ilomantsi, puh. 0207 920 510, karinrauta@hotmail.com, www.karinrauta.fi Ilomantsin Optiikka Oy Avoinna ma-pe klo 9-17. Mantsintie 1-3, 82900 Ilomantsi, puh. 050 303 8952, www.ilomantsinoptiikka.fi Ilomantsin Kultakeidas Avoinna ma-ti ja to-pe klo 9-17. Mantsintie 8, 82900 Ilomantsi, puh. 013 881 028. Ilomantsin Kirja ja Kemikalio Ky Avoinna ma-pe klo 10-17, la klo 10-13. Kalevalantie 21, 82900 Ilomantsi, puh. 013 881 844.

20


Ostospaikat

Pogostan Puukkopaja Erilaiset käsin taotut visatuppipuukot. Avoinna ma-pe klo 8-16. Teollisuustie 7, 82900 Ilomantsi, puh. 040 732 7363 Taitokeskus Ilomantsi, Piirolan Piha Käsityötuotteita, joissa yhdistyy perinne ja persoonallisuus, käsintehtyjen tuotteiden kauneus ja kestävyys. Avoinna ma-pe klo 10-17, heinäkuussa myös lauantaisin klo 10-14. Kauppatie 26, 82900 Ilomantsi, puh. 050 315 6950, ilomantsi@taitopohjoiskarjala.fi, www.taitopohjoiskarjala.fi Hermannin Viinitila Viinimyymälä viini- ja lahjavalikoimineen palvelee ympäri vuoden. Avoinna 1.9.-31.5. ma-pe klo 9-16, 1.6.-31.8. ma-pe klo 9-17, la klo 10-17, heinäkuussa myös su klo 12-17 Käymiskuja 1, 82900 Ilomantsi, puh. 0207 789 230, info@hermanninviinitila.fi, www.hermanninviinitila.fi Suora & Käsityömyymälä Käsitöitä ja leivonnaisia. Avoinna ma-pe klo 9-17, la klo 9-13. Kalevalantie 15, 82900 Ilomantsi, puh. 0440 240 065.

Kelopirtti Matkamuistomyymälä, paikalliset tuotteet, käsityöt. Avoinna 15.5.-15.9. päivittäin klo 9-18. Asematie 6, 82900 Ilomantsi, puh. 040 518 1677 Möhkön Puttiikki & Serviisi Vanhan ajan kesäkauppa ja kahvila. Paikkalliset tuotteet, päivittäistavarakauppa, käsityöt. Avoinna 1.5.-31.8. ma-su klo 10-19, 1.9.-31.10. to-ma klo 12-16, ti-ke suljettu. Möhkönraitti 3 b, 82980 Möhkö, puh. 040 772 6057, www.mohkonputtiikki.com

Päivittäistavarakaupat R-Kioski Elokuvavuokraus, totopiste, noutopiste, Nordean maksuautomaatti. Avoinna mape klo 8-21, la klo 9-21, su klo 10-21. Mantsintie 1-3, 82900 Ilomantsi, puh. 013 881 403. Tokmanni Avoinna ma-pe klo 9-18, la klo 9-15. Kalevalantie 24, 82900 Ilomantsi, puh. 020 728 6180

S-Market Ilomantsi Avoinna ma-pe klo 7-21, la klo 7-18, su klo 12-18. Mantsintie 2, 82900 Ilomantsi, puh. 010 762 2941. Siwa Avoinna ma-la klo 8-21, su klo 9-21. Kalevalantie 18, 82900 Ilomantsi, puh. 020 700 2760 K-Market Kortelainen Avoinna ma-pe klo 7-21, la klo 8-21, su klo 10-21. Kalevalantie 11, 82900 Ilomantsi, puh. 013 882 733 Haukivaaran Kyläkauppa Avoinna ma-pe klo 9-17, la klo 9-13. Haukivaarantie 98 A, 82830 Haukivaara, puh. 040 187 6300 Hatun kauppa M & M Purmonen Ay Päivittäistavaraliike, kahvio, lääkekaappi. Avoinna ma-pe klo 9-17, la klo 9-13. Hatuntie 388, 82967 Hattu, puh. 013 830 106, 050 346 7398.

Parhai koimaisi kuohuviinejä, viinejä j liköörejä j vuodes 1989. Viinimyymälä

Viiniorn

• Hermanni kuohuviinit j viinit • lahjauoeet j lahjapakkaukset

Anniskelupaikk A-oikeuksi: • Hermanni kaikk uoeet • kahvi j virvokkei • pikkusuolais j -makea • Ilomansi korkeaasoisi erass, upeat näköalat Venäjäll saakk

Avoinn: Kesä-elokuuss m-p 9-17, l 10-17 Heinäkuuss myö s 12-17 muun aikan m-p 9-16

Avoinn: 1.6. - 18.8.2013 jok päivä 10-22

Hermannin Viinitila / Viinimyymälä / Wineshop - Käymiskuja 1, Ilomantsi p. 0207 789 230 Hermannin Viinitorni / Wine tower - Kappalaisentie 1, Ilomantsi p. 0207 789 233

21


Visitkarelia.fi • Ilomantsi 2013

Ravintolat, kahvilat ja grillit Ravintola Parppeinpirtti Kesäaikaan nykykarjalainen pitoateria katettuna päivittäin, syys- ja talviaikaan sunnuntaisin. Syys- ja talviaikaan kotiruokalounas ma-pe. Katso ajankohtaiset aukioloajat www.parppeinpirtti.fi Parppeintie 4 C, 82900 Ilomantsi, puh. 010 239 9950, parppeinpirtti@ elisanet.fi, www.parppeinpirtti.fi Ravintola Pääskynen Ravintola Pääskysen buffet-pöytä on katettu päivittäin: aamiainen klo 7-9.30, lounas klo 11-13, päivällinen klo 16-17.30. Henrikintie 4, 82900 Ilomantsi, puh. 0400 357 200 (vastaanotto), vastaanotto@paaskynpesa.fi, www.paaskynpesa.fi/fi/hotelli/ravintola/ Hotelli Ilomantsi Ravintola ja disco-baari. Kalevalantie 12, 82900 Ilomantsi, puh. 045 886 7367, info@ruhkaranta.fi, www.ruhkaranta.fi

22

Suora & Käsityömyymälä Leivonnaiset, kahvilapalvelut. Avoinna ma-pe klo 9-17, la klo 9-13. Kalevalantie 15, 82900 Ilomantsi, puh. 0440 240 065.

Maukkulan Mustikkamäki Pitopalvelu, kesäisin kahvila, ruokailut tilauksesta. Avoinna 1.6.-30.8. arkisin klo 10-17. Sop. mukaan ympäri vuoden.

Hatun kauppa M & M Purmonen Ay Kahvio. Avoinna ma-pe 9-17, la klo 9-13. Hatuntie 388, 82967 Hattu, puh. 013 830 106, 050 346 7398

Toukka-ahon tie 9 a-b, 82820 Maukkula, puh. 040 740 3002, info@maukkulanmustikkamaki.fi, www.maukkulanmustikkamaki.fi

Varpopirtit Ateriapalveluja tilauksesta. Erikoisuutena villisikaa. Varporannantie 3 C, 82830 Haukivaara, puh. 050 594 9059, anita.riikonen@ varpopirtit.fi, www.varpopirtit.fi

Kahvio Seija Avoinna ma-pe klo 6-14. Kalevalantie 13, 82900 Ilomantsi, puh. 050 537 3635.

Kuuksenkaari Juhlatila 50 vieraalle. Pitopalvelu hoitaa tarjoilun tarvittaessa. Kuuksenvaarantie 20 C, 82900 Ilomantsi, puh. 050 560 2844, eija. hiltunen@kolumbus.fi, www.kuuksenkaari.fi

Lounasravintola Megri Aamiainen arkisin klo 7.15 - 8.30, lounas klo 11 -13. Lisäksi tilauksesta saatavana kaikki ateriapalvelut lämpimistä maastoaterioista juhlaillallisiin. Kaikkien aterioiden ajat ovat myös sovittavissa. Yliopistontie 4, 82900 Ilomantsi, puh. 02944 53681, mekri@uef.fi, www.uef.fi/mekri


Ravintolat, kahvilat ja grillit

Hermannin Viinitorni Viinitornin viinibaari Huippu avoinna kesä-elokuu ma-su klo 10-22. Pe ja la jatkoaika klo 23:een saakka. Paikallisia marjaviinejä, kuohuviinejä ja marjaliköörejä. Kahvilapalvelut. Näköalaterassi. Kappalaisentie 1, 82900 Ilomantsi, puh. 0207 789 233, info@hermanninviinitila.fi, www.hermanninviinitila.fi Erämatkailukeskus Käenkoski Maistuvia aterioita kotiruuasta juhlabuffettiin. A-oikeudet. Avoinna ympäri vuoden. Kesäkaudella ma ja talvikaudella ma-ti suljettu päiväliikenteeltä. Ateriat tilauksesta pienillekin ryhmille. Naarvantie 194 b, 81460 Käenkoski, puh. 040 739 6384, kaenkosken.era@ kaenkoski.info, www.kaenkoski.info

Ravintola Parppeinpirtissä • Palvelemme kesä- ja elokuussa päivittäin klo 10-17 (pitoateria katettuna 12-16) ja heinäkuussa päivittäin klo 10-18 (pitoateria katettuna 12-18). • Kahvila • Piirooleipomo • A-oikeudet! Ravintola Parppeinpirtti Parppeintie 4, 82900 Ilomantsi www.parppeinpirtti.fi, puh. 010 239 9950

23


Visitkarelia.fi • Ilomantsi 2013

Möhkön Rajakartano Ravintolapalvelut tilauksesta. Heinäkuussa illallismenu tarjolla. Kuulumme Karelia à la carte -lähiruokaverkostoon.

Neste Ilotuuli Lounaskahvila. Keittiö auki joka päivä klo 11-17. Kalevalantie 2, 82900 Ilomantsi, puh. 0400 892 877

Mustakorventie 11, 82980 Möhkö, puh. 0500 649 150, tesveka@sci.fi, www.rajakartano.com

Ilomantsin Leipomo Oy Konditoria ja kahvila. Avoinna ma-pe klo 6-18, la klo 8.30-14. Kalevalantie 10, 82900 Ilomantsi, puh. 013 881 273

Ruhkaranta Holiday Village Avoinna 1.6.-31.8.. Ruhkarannantie 21, 82900 Ilomantsi, puh. 045 138 9077, info@ruhkaranta.fi, www.ruhkaranta.fi Taistelijan Talo Lounas noutopöydästä kesäaikaan. Ks. aukioloajat s. 8. Hatuntie 387 A, 82967 Hattu, puh. 0400 273 671, 050 492 5380, kauko.puruskainen@ taistelijantalo.fi , www.taistelijantalo.fi Teboil Ilomantsin Auto Oy Kahvio-lounasravintola. Avoinna ma-pe klo 6-21, la klo 7-21, su klo 8-21. Ruskosillantie 18, 82900 Ilomantsi, puh. 0400 182 823, www.ilomantsinauto.fi

24

Malahvin Kotileipomo Kotileipomo, konditorio. Havelintie 2 B, 82900 Ilomantsi, puh. 013 883 901 Mendin Kebab Pizzeria Baari Avoinna ma-to klo 10.30-20, pe klo 10.30-21, la klo 11-21, su 11-20. Mantsintie 1-3, 82900 Ilomantsi, puh. 013 881 424, www.mendin.fi Murginapirtti Ruokaravintola ja pitopalvelu. Lounas ma-pe 10-15, viikonloppuisin ja muina aikoina tilauksesta. Pitopalvelu. Yhtiöntie 12, 82900 Ilomantsi, puh. 013 881 250, 040 584 8386, www.murginapirtti.fi

Pub-Ravintola Monttu A la carte ruokaa aina valomerkkiin asti. Avoinna ke-to 16-24, pe 18-02, la 12-02, su 15-21. Kalevalantie 18, 82900 Ilomantsi, puh. 013 882 260, www.ravintolamonttu.fi Savottakahvila Möhkön Manta Avoinna 1.-31.5. pe-su klo 10-16. 1.6.-31.7. päivittäin klo 10-18. 1.-31.8. ke-su klo 10-16. Muuna aikana sopimuksen mukaan. Möhkönraitti 3 a, 82980 Möhkö, puh. 040 861 6373, mohkonmanta@ luukku.com, www.mohkonmanta.net Möhkön Puttiikki & Serviisi Vanhan ajan kesäkauppa ja kahvila. Paikkallinen tai lähiruoka, pitopalvelu, kahvila. Avoinna 1.5.-31.8. ma-su klo 10-19, 1.9.-31.10. to-ma klo 12-16, ti-ke suljettu. Möhkönraitti 3 b, 82980 Möhkö, puh. 040 772 6057, www.mohkonputtiikki.com


Sotahistoriaan talvi- ja jatkosodan taistelupaikoille Joku kaatui, joku palasi... Sota jätti jälkensä jokaiseen. Tutustu paikkoihin, joissa taistelut elettiin, pelättiin, koettiin – anna historian koskettaa. Ilomantsissa sotahistorian keskeisiä kohteita ovat Rajakenraalin maja ja Taistelijan Talo. Rajakenraalin majan kesällä 2010 avattu näyttely valottaa rajakenraalin persoonaa niin taitavana sota-strategina kuin luonto- ja koiraharrastajanakin. Näyttelyn kuvakoosteessa on nähtävillä myös alkuperäistä TK-filmimateriaalia Erkki Raappanan komentopaikalta Rukajärveltä. Hattuvaarassa sijaitseva Taistelijan Talo (tie 522), taas vaalii viime sotien ja erityisesti kesän 1944 Ilomantsin taisteluiden muistoa. Talon palveluihin kuuluvat sotahistoriallisten näyttelyiden ja asekokoelmien ohella majoitus-, ateria-, ohjelma- ja retkipalvelut. Taistelijan Talon läheisyydessä sijaitsee Ratsumieskillan veteraanien opastauluin merkitsemä 1,5 km:n pituinen polku Taistelijan Taival, joka vie kulkijan 30.7.1944 käydyn taistelun tapahtumapaikoille. Möhkössä mielenkiintoinen käyntikohde on ’Teppanan motiksi’ kutsuttu Kaatiolammen ja Öykkösenvaaran taistelualue (tie 5004), jonka puolustusrakenteita on kunnostettu matkailijoita varten. Möhkön ruukissa kerrotaan myös kylällä toimineen rautaruukin historiasta.

keineen (tie 5004). Kesän 1944 taistelupaikkoja sijaitsee Möhkön, Hattuvaaran ja Ilajanjärven alueilla.

Talvisodan taisteluiden mielenkiintoisia vierailukohteita Ilomantsissa ovat Taivallammen ja Oinassalmen taistelualueet muistomerk-

Ilomantsin sotahistoriasta löydät kattavan tietopaketin http://mekri.uef.fi/sotahistoria

Palovaaran levähdyspaikalta avautuvat laajat näkymät taistelualueelle Vellivaaran suuntaan (tie 522). Ilomantsin alueella on myös kymmeniä muita sotamuistomerkkejä.

25


Visitkarelia.fi • Ilomantsi 2013

Rajavyöhyke

Ohjeita rajavyöhykkeellä liikkuvalle Yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi on Suomen itärajalla rajavyöhyke. Rajavyöhykkeen takaraja on merkitty maastoon keltaisilla tauluilla, puihin maalatuilla keltaisilla renkailla tai puihin kiinnitetyillä muovinauhoilla. Vesistöissä merkkeinä käytetään keltaisia poijuja, viittoja ja tauluja. Rajavyöhykkeellä liikkuva henkilö tarvitsee rajavyöhykeluvan, jonka myöntää Rajavartiolaitos. Rajavartiolaitoksen yleisohjeissa on kerrottu rajavyöhykemääräykset, joita on noudatettava liikkuessa raja-vyöhykkeellä.

Rajan asiakaspalvelut Ilomantsissa Ilomantsin rajavartioalueella palvelee asiakaspalvelupiste rajavartioalueen johtopaikalla osoitteessa Vepsänmäentie 4. Asiakaspalvelupiste on avoinna arkisin kello 9-12 ja 12.30-15.. Yhteyden rajavartiomieheen saa ympäri vuorokauden soittamalla rajavartioston numeroon 071 872 3000. Rajavyöhykelupahakemusten osalta suositellaan sähköisen verkkopalvelun käyttämistä. Suomi.fi -verkkopalvelun kautta lähetetty sähköinen hakemus käsitellään Rajavartiolaitoksen tietojärjestelmässä ja lupapäätös lähete-tään takaisin pääsääntöisesti muutamassa päivässä hakijalle suomi.fi -verkkopalveluun, josta se on tulostettavissa paperille. Lupapäätöksestä lähetetään tarvittaessa tieto myös hakijan sähköpostiin. Näin asiakkaalta säästyy vaiva luvan hakemisesta tai noutamisesta ja paikan päällä odottamiselta. Verkkopalvelun lisäksi asiakas voi jatkossakin hakea rajavyöhykelupaa rajavartioston esikunnasta ja rajavartioalueen johtopaikalta. Hakemus voidaan toimittaa myös postin, lähetin, asiamiehen, avustajan tai sähköisen tiedonsiirron välityksellä.

26

Yhteystietoja Rajavyöhykeluvan sähköinen hakeminen internetissä: www.suomi.fi tai www.raja.fi. Pohjois-Karjalan rajavartiosto: PL 5, 80511 Onttola, puh. 071 872 3000, fax 071 872 3009. Ilomantsin rajavartioalueen johtopaikka: Vepsänmäentie 4, 82900 Ilomantsi, puh. 071 872 3305, fax 071 872 3309 Asiakaspalvelu arkisin klo 9-12 ja 12.30-15. Rajavartioston vaihteen numero 071 872 3000 palvelee ympäri vuorokauden


Kaunislahti

2 Pomonkuja 1 4 Leimaajankj. 1

1

atie m 2

Su

ren

10

tka

u 14 inm om Pu 3

k 50

Ku 1

22

7

8

uja 9

enk

2 mieh o Jak 1

6

o En

Ilomantsinjärvi

Palstatie

e 11

nti aa nk 5 ka

m 1

Pötön

Ev. Lut hautausmaa

joki

ntie

Ilja

11

ie ät

pp m Laa vu

C

kuja

55

tie

2 Tervaniem 8 entie 1

2 Hatelotie 1

Ko tit 4 ie 2

2

M äk itie

8

e

1 sillantie 7

tulanti

sko Ru

33

Ik 1 olant ie 8 11 5 Iko 22 lan tie

2 S 1 22 oih

14

ellontie

9

e

Pogostantie

tie tan vo Sa

32

1 kuja 2

17

Varissuo

26

Ampumarata

olk u

4

3

1

15

2

1

n i Vala Katr

Le

16

2 Pötö 8 n 1 tie

13

9

sip

lku

17

Parppein urheiluja hiihtokeskus

4

1

Sis 14

2

15. Hotelli Ilomantsi

12

Roivaanpo

17. Kunnan ja valtion virastot, kirjasto 18. Hermannin Viinitila ja myymälä 19. Terveyskeskus

Parppeinvaara

28

20. Hermannin Viinitorni

7

38

Kuntorata - latu

39

22. Kuntoutuskeskus/Hotelli Pääskynpesä

3

24

37

21. Ilomantsin ev.lut.kirkko

Siss u

ipolk

23. Sankarihautausmaa

5

49

25. Lähimmäispalvelukeskus Iljala

52

24. Ilomantsin ort. kirkko

2

55

Rauhanlehto

öntie Möhk3

10

Joensu u

6 2 Vep 2 äätäk N 5 1 12 4 entie ä änm ikj. s

1

1

Sus

An ssil anti e

6

uj a

52

27. Karelia Expert Matkailupalvelu, matkailuneuvonta

tie

pein

Parp

26. Kokonniemen kalmisto

73 km

16 18 2 1 Mat eli nti e

4

3 kk 4 o 6 1 stie Ku

ie nt tö 27

e nn Ri 3

u

olk

rp

14. Katri Vala Kulttuurikeskus S ittapu ro ja Murginapirtti

28. Kelopirtti

np

j. uk

13. Nukke- ja nalletalo

16. Pogostan Lahja- ja Löytö

Särkkäp

2

kj.

Rauh n a 8

12. Piirolan Piha

1

ati

em

4 As

8

Ylätie 1

18 is

Va

ie

ie

nt

12 tie a em 5 As

10

28

13

ta

vo

Sa

T

1

6

tie

tkä

20

2

6

2

1

Kiertotie

10

13 ie at

11. Tori

ym

1 Pajatie 2

Al

10

1 ie Alatie ot 2 kk Ko

8

13

9

Sittalahti Leipomo 9. Ilomantsin

Ko 9

ie

ie

7. Neste Ilotuuli -huoltoasema 8. Mantsin Kehys

ie nt 7 ie 2 aidu nt L 6 43 tula 2 1 h i e i So ot 51 kk

7

10

km

2

st

uu llis eo 10

nt

19

13

at

nt

2

la

28

Ra

1 tie

ko

t No

tie 7

1

2

11

6. Teboil-huoltoasema

4

lan

va

le

13

28

1 3

e

tie

40 ara uva tt a H

1

CC

Ka

10

Kauppatie

C

2 Piha ti

Hatun 16

6

8

ie

24

5

4 4. Parppein Urheilukeskus 0

92

5

ie

7 äkit M

15

2 rintie Ti 1

37

at 3 1 Al 38

Niittytie

151

7 Kanneltie

20

sil sko Ru 3

ie

19

1 3. Parppeinvaaran Runokylä tie Rajakenraalin (Runonlaulajan Pirtti, Hutunniemi tie 15 iitty N tsasouna, tsin maja, Matelin aitat, 20 an M Ravintola Parppeinpirtti, 8 1 Luontopirtti Mesikkä)

ie

e 12

26

tie

7

27

int

nts

Ma

nt

15

nti

17

19

29

un 2. Ilomantsin 2 rajavartioasema ut 7

e inti 2 nts Ma 4

8

2

11

23

11

6

ie ät 24

15

1. Anssilan Maatilamajoitus H

43

18

Yl

Kapp 26

e nti se 17 oisti 14 K 8 1

ie nt pi Pa

32

ent. alais

28

12

ula

30

20

15

28

1 tie on 2

5 amm S

iht

Y

4

pa 31 tie

lja

1

63

So

ie lät

2

11

46

up

40 13

24

7

tie pa 51 up 16 Ka 8

.

nt

2

Pil 1

Ka

Pi

ie

ilä ss Ni

10 6 tie jan

12

1 kj. ivu Ko 2

8 Ki r 12 kko t

2 pi m Ky 1

26

5 Pi 1 6 lketie 2

e 5 nti

4 tie n

2 ansa K 1

Pötönvaara

7

hl

1 tie aja 2

14 e nti 11

tiö

Yh

1 e nti tiö Yh

10

Pi

Pie

8

11

18

Pi

ink

tar

ie nt ala

24 tie

ja hla

14

uja

9

13

uja ä enk 7

35

2 Jyrin tie 1

e

sti

10 kko Ku 15

htot 16 ie

20

21

14

lev Ka

22

5 Mustan-1 1 mäent. 6 2 2 tim Ko 1 1 Karsikkotie 2

23

1 Iirontie 8 2 H 6 en rikintie 2

8

20

5

48

an 1 tie 2

C

Palopohja

10 uja nk 9 a j oh 1 alop P 12 2 ja u k 2 i tt Mo 1 e i t jo Ah

42

54

14

Si m 6 an

C

Kalevalantie

33

15 Kirkkotie 44

24

7

22

26

16

ntie

17

25

C C

1 e jati 2 Ma 10

Ortodoksinen hautausmaa

o En

Kokonniemi

2 tatie

6 2 mie j. Ajohenk 1 6 2 ieTek omnkj. 1 he

2

Pals

1

Vepsänmäki

unkj.2

9

Karh

Möhkö 23

km

13

16


MATKAILUNEUVONTA · RYHMÄVARAUKSET · MAJOITUS- JA LOMAMÖKKIVÄLITYS · KARTAT, OPPAAT

Karelia Expert Matkaiupalvelu Oy

Kun kaipaat lisätietoja pohjoiskarjalaisesta matkakohteesta tai etsit räätälöityä matkapakettia ryhmällesi, Karelia Expert Matkailupalvelu on oikea osoite. Palvelemme kaikkia Pohjois-Karjalan matkailijoita ympäri vuoden, karjalaisella vieraanvaraisuudella!

Kalevalantie 13 82900 Ilomantsi ilomantsi@visitkarelia.fi Puh. 0400 240 072 Matkailuneuvonta avoinna ma-pe klo 9-16 kesä-elokuu 9-17 © Karttakeskus Oy, Lupa L9501/12 Esitteen tiedot kerätty marraskuussa 2012. Emme vastaa mahdollisista muutoksista tai virheistä. Karelia Expert Matkailupalvelu Oy | 12/2012

Rovaniemi

Oulu Kajaani

Nurmes Lieksa Vaasa

Kuopio

Koli Ilomantsi Joensuu

Jyväskylä

Pori

Tampere Lappeenranta Lahti Turku Helsinki

Kotka

Ilomantsi 2013  

Ilomantsin matkailun palveluopas 2013.