Page 1

2017

SUOMI

MATKAILUESITE

Jyväskylä & seutu

SISÄLTÄÄ ETUKUPONKEJA! 1

visitjyvaskyla.fi


SISÄLLYSLUETTELO Tervetuloa: Jyväskylä on the move...............................3 Jyväskylä tutuksi............................................................4 Ikuista itsesi Jyväskylässä – pakko nähdä, kokea & ikuistaa......................................................5–13 Liiku & voi hyvin Jyväskylässä..............................14–17 Seutukartta..................................................................18 Keskustakartta......................................................19–21 Puhtainta Suomea – voimaa hiljaisuudesta, puhtaasta luonnosta & saunasta.......................22–23 Tapahtumien Jyväskylä.........................................24–25 Kulttuuria, Aallon arkkitehtuuria ja Unescoa �����26–29 Jyväskylä lapsiperheille.........................................30–31 Ostokset, majoitus & ravintolat...........................32–34

Koko Jyväskylän seutu yhdessä osoitteessa: visitjyvaskyla.fi

Jaa lomatunnelmasi Jyväskylän seudulta: #visitjyvaskyla

Etukupongit matkailijoille....................................35–38 Helpottaaksemme vierailuasi Jyväskylän seudulla olemme merkinneet kohteiden etäisyydet keskustan Kompassiaukiolta seuraavilla symboleilla:

Kävelymatka minuuteissa ja kilometreissä.

Bussi- tai automatkan arvio minuuteissa (ilman liikennettä) ja kilometreissä. Matkan keston arviossa ei ole huomioitu yleisten kulkuneuvojen pysähdyksiä. (Lähde: GoogleMaps)

Mikäli kohde ei ole keskustakartan alueella, kohteen osoite on merkitty tekstiin.

Julkaisija: Visit Jyväskylä / Jyväskylän kaupunki • Toimitus: Sini Tirronen, Susanne Sarvilinna • Esitteen tiedot kerätty elo–syyskuussa 2016, muutokset mahdollisia • Toteutus: Zeniitti • Kannen iso kuva: Tero Takalo-Eskola • Kannen pienet kuvat: Tero Takalo-Eskola, Walmari/ Kalevi Korhonen, AKK Sports Oy/ Taneli Niinimäki • Muut kuvat: Visit Jyväskylän, Jykes Oy:n ja Jyväskylän kaupungin kuvapankit, matkailutoimijoiden kuvaaineistot • Painopaikka: Lönnberg Print & Promo • Painosmäärä: 78 000 kpl (suomi, englanti, ruotsi, saksa, venäjä)

Lähes 185 000 asukkaan Jyväskylän seutuun kuuluu seitsemän kuntaa: Jyväskylä, Hankasalmi, Laukaa, Muurame, Petäjävesi, Toivakka ja Uurainen.

22

kuva: Tommaso Fornoni


:N in a ku va

H

sm ui

an

JYVÄSKYLÄ on the move

visitjyvaskyla.fi

Jyväskylä on noin 140 000 asukkaan rohkea ja vetovoimainen kaupunki keskellä kauneinta Järvi-Suomea. Jyväskylä tunnetaan vilkkaana opiskelu- ja liikuntakaupunkina sekä monipuolisena tapahtumien keskuksena. Kaupunki kulkee Alvar Aallon ja sivistyksen viitoittamalla tiellä ja on tutkitusti erinomainen kasvuympäristö lapsille. Jyväskylässä yhdistyvät harvinaisella tavalla kaupungin syke ja luonnon läheisyys. Upea luonto, monipuoliset liikunnan ja vapaa-ajan mahdollisuudet, sekä vilkas kulttuurielämä hemmottelevat kaupungissa vierailevia ja asuvia. Resurssiviisaassa Valon kaupungissa panostetaan myös arjen turvallisuuteen ja elinkeinoelämään. Jyväskylään on helppo tulla ja jäädä. Jyväskyläläiset tunnetaan ystävällisyydestään ja avuliaisuudestaan. Jyväskylä jää sydämiin. Haastamme sinut mukaan virkistävään liikkeeseen, joka jättää jäljen – jokaiseen omanlaisensa.

Bongaa esitteestä liikunnalliset haasteemme! Tee perässä ja voita! Lisätietoja liikunta- ja hyvinvointihaasteista löydät osoitteesta visitjyvaskyla.fi/liikkeessa

Parasta Jyväskylässä? Kerro se meille! visitjyvaskyla.fi/ parastajyvaskylassa

33


JYVÄSKYLÄ tutuksi

Liikunnan edelläkävijä ja huippu-urheilun pohjoiseurooppalainen osaamiskeskittymä. Kaupungissa on muun muassa Suomen ainoa yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta, Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus, Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö, noin 360 liikuntapaikkaa, 500 kilometriä kunto- ja hiihtoratoja sekä 230 liikunta- ja urheiluseuraa.

Nuorekas ja innovatiivinen opiskelukaupunki. Joka kolmas asukas on opiskelija. Kaupungissa on kaikkiaan noin 47 000 opiskelijaa.

Suomen Valon kaupunki. Jyväskylästä löytyy jo yli 100 pysyvästi valaistua kohdetta; muun muassa siltoja, taideteoksia ja rakennuksia.

Suomen toiseksi suurimman järven, Päijänteen äärellä.

Jyväskylän aikuisväestön vapaa-ajan liikuntaaktiivisuus on tutkitusti korkealla tasolla valtakunnallisesti. Noin joka kolmas harrastaa vapaa-ajan kuntoliikuntaa vähintään 4–6 kertaa viikossa.

Suomen seitsemänneksi suurin kaupunki, jossa asuu noin Maailman 140 000 ihmistä. saunamaakunnan Asukasmäärän pääkaupunki. Ota kasvu on sauna ja uinti -haaste Suomen vastaan: nopeimpia. kuva: Suomen Ilmakuva Oy

Sivistyksen kehto. Jyväskylään perustettiin aikoinaan Suomen ensimmäinen suomenkielinen oppikoulu, kansakoulun opettajaseminaari ja tyttökoulu. Kaupunki kannustaa elinikäiseen oppimiseen. Opinnälkäisille on tarjolla esimerkiksi Ikääntyneiden yliopisto.

Arkkitehti Alvar Aallon kaupunki. Aalto asui ja opiskeli Jyväskylässä. Hänen suunnittelemiaan rakennuksia löytyy Jyväskylän seudulta lähes 30, esimerkiksi Alvar Aalto –museo, Muuramen kirkko ja Säynätsalon kunnantalo, jota pidetään yhtenä Aallon merkittävimmistä töistä.

Suomen toiseksi suosituin messukaupunki ja viidenneksi suosituin kongressikaupunki.

4

Tapahtumakaupunki. Jyväskylä seutukuntineen on yli 5 000 erikokoisen tapahtuman näyttämö.


IKUISTA ITSESI Jyväskylässä

#visitjyvaskyla

‘Alvar Aallon kohteet – check!‘ #alvaraalto #jyväskylä #visitjyvaskyla

‘Rallifiilis is in the air!’ #rallifiilis #jyväskylä #visitjyvaskyla

‘Me kaksi Valon kaupungissa.’ #jyväskylä #valonkaupunki #visitjyvaskyla

‘Mahtava fiilis, eka Finlandia Marathon äidin kanssa.’ #finlandiamarathon #visitijyvaskyla

‘Hei me lennetään.’ #nokkakivi #visitjyvaskyla

‘Ensimmäinen sintti on aina paras. Ja ne isot, jotka pääsi karkuun, harmittaa.’ #päijänne #kalaonni #visitijyvaskyla

‘Ihana ilta Tuomiojärvellä :)’ #tuomiojärvi #tavinsulka #visitjyvaskyla ‘Mun sisko, Lutakon satama, auringonlasku ja Harjun iltasoitto. Not bad.’ #lutakonsatama #visitjyvaskyla

‘Silence and beauty.’ #päijänne #lakeland #visitjyvaskyla kuva: Ingmar Wein

visitjyvaskyla.fi

‘Legendaarisella Harjun stadionilla kohtasivat tänään JJK-FC Jazz ja Messi.’ #ootmunjjk #harju #visitjyvaskyla

Anna Jyväskylän liikuttaa.

on sinua ja Jyväskylä ikimuistoisia hetkiäsi varten.

kuva: Tero Takalo-Eskola

Ikuista itsesi ja seurueesi lempipaikassasi tai -hetkelläsi. Jaa se hashtagilla #visitjyvaskyla. Vinkkejä kivoihin kuvauspaikkoihin ja elämyksellisiin hetkiin Jyväskylässä saat seuraavilta sivuilta. 5


MISTÄ TUNNISTAT Jyväskylän?

#visitjyvaskyla

Kuvaa itsesi Jyväskylän seudulla ja jaa kuva #visitjyvaskyla

New Yorkin Vapaudenpatsas, Lontoon Big Ben, Rooman Colosseum, Tampereen Näsinneula… Jokaisella kaupungilla on omat maamerkkinsä, tunnistettavat rakennukset tai monumentit, jotka matkailija haluaa kaupungissa vieraillessaan nähdä ja kokea. Täällä matkailijoita tervehtivät muun muassa Kuokkalan silta, Harjun Vesilinna, Alvar Aallon arkkitehtuuri ja Unescon maailmanperintökohteenakin tunnettu Petäjäveden vanha kirkko. Monet Jyväskylän maamerkeistä hehkuvat varsinkin syksyisin kaupungissa vierailevalle aivan erityisellä tavalla, sillä rakennukset ovat usein myös valotaideteoksia. #jyväskylä kutsuu!

1. #harju #vesilinna Jyväskylän Harju on legendaarinen maamerkki. Sen laella on Vesilinnan näkötorni, josta aukeaa upea näköala. Vesilinnassa sijaitsevat myös erinomainen Ravintola Vesilinna sekä Keski-Suomen luontomuseo. Harju on reippailijoiden suosiossa, sillä sen ympäri kiertää viihtyisä pururata.

6. #kärkistensilta Kun haluat taltioida kuvagalleriaasi jotain taianomaisen kaunista, kannattaa suunnata kohti Korpilahdella sijaitsevaa Kärkisten siltaa. Päijänteen järvimaisemassa komeileva Kärkisten silta on Suomen kolmanneksi pisin silta. Vuonna 1997 käyttöönotetulla sillalla on pituutta lähes 800 metriä ja korkeutta lähes 100 metriä. Silta sijoittuu Suomen kauneimmaksi maisemareitiksi valitun tien varrelle ja sen alta kulkee muun muassa Jyväskylän ja Lahden välinen laivareitti.

2. #kuokkalansilta Kaupunkimme kuvissa usein komeileva Kuokkalan silta yhdistää kaupunginosia. Se on valaistu poikkeuksellisen upeasti; iltahämärässä se on kuin taideteos. Sillan alla riippuu Seppo Uuranmäen Keinuja -taideteos. Ensi näkemältä sitä saattaa helposti luulla oikeaksi ihmiseksi!

7. #kuokkalanvesitorni Kuokkalan vesitorni näkyy kauas. Se komeilee uljaana Jyväskylän Lutakon satamasta katsottuna. Iltahämärässä torni muodostaa valaistuksineen hienon yhdistelmän Kuokkalan sillan kanssa. Ei tarvitse olla scifi-harrastaja nähdäkseen tornissa ufon piirteitä!

3. #alvaraalto Jyväskylä ja Aalto – erottamattomat! Täällä näet Alvar Aallon kädenjäljen monipuolisimmillaan, aivan varhaisimmista töistä loppuvaiheen klassikoihin. Koe itse esimerkiksi Aalto-sali, Seminaarinmäki, Muuratsalon koetalo, Valtiontalo, Viitatorni ja Säynätsalon kunnantalo, jota pidetään yhtenä Aallon merkittävimmistä töistä. Tutustu lisää: visitjyvaskyla.fi/alvaraalto

8. #mattinykäsenmäki Matti Nykänen lienee niitä kaikkein kuuluisimpia Jyväskylän poikia. Nykäsen mäeksi tai Nykäsen hyppyriksi nimetyn mäen löydät Laajavuoresta. Se otettiin käyttöön 1965 ja sai nykyisen nimensä 1988, kun Nykänen saavutti kolme olympiakultaa Calgaryssa.

4. #jyväskylänkaupunginkirkko Jyväskylän Kaupunginkirkko valmistui vuonna 1880. Sen on suunnitellut arkkitehti L.I. Lindqvist. Komeiden patsaiden ja kauniiden kukkien koristama Kirkkopuisto on yksi kesäkaupungin suosituimmista oleskelualueista. Käy nappaamassa jykevä selfie esimerkiksi Kain Tapperin dramaattisen Yö-teoksen äärellä.

9. #petäjävedenvanhakirkko #unesco Unescon maailmanperintökohde Petäjäveden vanha kirkko on ainutlaatuinen kohde, jossa aika pysähtyy! Kirkko valmistui vuosina 1763–1765 ja se liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon pohjoismaisen puuarkkitehtuurin muistomerkkinä vuonna 1994. Kyseessä on kauniin ja kestävän puurakentamisen mestarillinen taidonnäyte.

5. #jyväskylänkaupungintalo Hiljattain täydellisesti vanhaan loistoonsa remontoitu Jyväskylän kaupungintalo valmistui vuonna 1899. Se löytyy Kirkkopuiston laidalta. Lääninarkkitehti Karl Viktor Reiniuksen suunnittelema rakennus edustaa puhdasta uusrenessanssityyliä.

6


1

Vesilinna, kuva: Valon kaupunki / Antti Aarnio

2

10 min | 650 m

Kuokkalan silta, kuva: Walmari/Kalevi Korhonen

16 min | 1,4 km

Kuokkalan silta eri vuodenaikoina »

Kaupunginkirkko, kuva: Keijo Penttinen

4

Alvar Aallon arkkitehtuurikohde, Säynätsalon kunnantalo, kuva: Keijo Penttinen

21 min | 16,4 km

Tutustu Aallon kohteisiin »

Matti Nykäsen mäki, kuva: Jussi Jäppinen

8

24 min | 6,9 km

3 min | 280 m Kaupungintalo, kuva: Merja Huovelin

5

3

6

Kärkisten silta, kuva: Keijo Penttinen

Petäjäveden vanha kirkko

9

5 min | 450 m 7

Kuokkalan vesitorni, kuva: Juhana Konttinen

33 min | 2,6 km

8 min | 3,4 km

26 min | 32 km

30 min | 33 km

7

Symbolit kertovat kohteen etäisyyden Jyväskylän keskustan Kompassiaukiolta.


Kulje kesäisessä JYVÄSKYLÄSSÄ

#visitjyvaskyla

Kuvaa itsesi Jyväskylän seudulla ja jaa kuva #visitjyvaskyla

Jyväskylästä ei turhaan sanota, että se on ihmisen kokoinen kaupunki. Kompaktissa kaupungissa lähes kaikki on kävelymatkan päässä – ja vähintään helposti saavutettavissa. Kesällä Jyväskylä hurmaa sinut runsaalla tapahtumatarjonnallaan, viihtyisillä käyntikohteillaan, liikuntamahdollisuuksillaan ja ainutlaatuisella, sykkivällä tunnelmallaan. Jyväskylässä on sitä jotain…

Bongaa kesäiset haasteemme!

#kompassiaukio #jyväskylänkävelykeskusta

Harjun portaat, kuva: Keijo Penttinen

Kaupungilla on yksi kohtauspaikka ylitse muiden: Kompassiaukio. Se on Jyväskylän kävelykeskustan ydin ja kaupungin sydän. Kompassiaukiolta on helppo suunnistaa kaikkiin suuntiin, eikä mihinkään ole turhan pitkä matka! : Atacan Ergin

Kompassiaukio, kuva

8 min | 550 m

#harju #harjunportaat #jklmoving

kuva: Tiina Ruotsalainen

kuva: Hanna Har

tikk a

Harjulle kannattaa suunnata jo pelkästään historiallisten Neron portaiden vuoksi. Upean maiseman lisäksi ne tarjoavat paikan rapsakalle treenille. Ota siis Visit Jyväskylän liikuntahaaste vastaan – tyyli on vapaa ja hengästyminen sallittua. Ja kun kesäaurinko alkaa laskea, Harjun tornista kajahtaa tuttu kotiinkutsu: Harjun iltasoitto.

Kaupungin katuihin ja taajamiin liittyy monta mielenkiintoista, hauskaa ja yllättävääkin tarinaa! Kesän opastetuilla kävelykierroksilla pääset sukeltamaan pintaa syvemmälle kaupungin kiehtovaan historiaan, arkkitehtuuriin, nykymaisemiin ja tulevaisuuden suunnitelmiin.

Kuuntele Harjun iltasoitto »

8


Kirkkopuisto, kuva: Tiina Ruot

salainen

unki/maankäyttö Ari

kuva: Jyväskylän kaup

Heinonen

#kirkkopuisto

Piknik-tunnelma ja viltti-selfie mielessä? Kirkkopuiston nurmikoilla, puistonpenkeillä, terassikahvilassa ja kukkaloiston keskellä löytyy kaikille tilaa. Suunnista siis Kirkkopuistoon, ota evästä mukaan, nauti elämästä ja yhdessäolosta! Kirkkopuiston mobiilioppaasta löydät tietoa puiston, patsaiden, muistomerkkien ja rakennusten taustoista, sekä muutaman hauskan tehtävän: tarinasoitin.fi/jyvaskylankirkkopuisto s n. 13 km

Reitin kokonaispituu

3 min | 250 m

#lutakonaukio

Lutakonaukio, kuva: Merja Huovelin

Lutakonaukio on lunastanut nopeasti paikkansa kovan luokan tapahtumapaikkana. Jyväsjärven rannassa, aivan sataman ja Paviljongin kupeessa olevalla aukiolla voit kokea muun muassa Neste Rallin tunnelmaa, Suomipop-festarifiiliksiä sekä muiden huippukonserttien ja -tapahtumien sykettä.

#rantaraitti #jklmoving

ku v

a:

alm W

ari/Kalevi Ko rh o

Haluatko Päijänneristeilylle? PäijänneRisteilyt Hilden ja Rhea Shiplines Oy risteilevät koko kesän ajan Päijänteen aalloilla. Tarkista risteilyaikataulut osoitteesta: jyvaskyla.fi/tapahtumat

11 min | 850 m Jyväskylän Lutakon satama, kuva: Walmari/Kalevi Korhonen

kuv a:

Satama on jyväskyläläisten kesäinen olohuone ja portti Päijänteelle. Satamassa voit istahtaa laiturille jäätelön kanssa tai kiivetä ravintolalaivaan huurteiselle. Satamasta löydät myös Päijänteen perinteiset risteilyalukset. Satamassa ei tule kellään aika pitkäksi: oletko muuten koskaan kokeillut SUPlautailua tai kiitänyt wakeboard-radalla?

At a

#lutakonsatama

11 min | 1 km

9

n ca

Erg

in

Miten olisi saunahetki omalla lautalla? Harvemmin sitä pääsee saunomaan keskelle järveä aivan kaupungin edustalla, mutta Jyväskylässä se onnistuu! Lutakon satamasta – kätevästi ja helposti. Ks. lisää »

Symbolit kertovat kohteen etäisyyden Jyväskylän keskustan Kompassiaukiolta.

n ne

Jyväskylä on the move! Jyväsjärveä kiertää upea Rantaraitti, jota pitkin viiletät raikkaan urbaanissa järvimaisemassa polkupyörällä, rullaluistimilla, lenkkitossuilla tai millä vaan muulla hauskalla vekottimella, jota liikuttaa lihasvoima. Ota samalla vastaan Rantaraitin liikuntahaaste ja jätä tyylinäytteesi!


Wanha Woimala, kuva: Keijo Penttinen

Toivolan Vanha Piha, kuva: Tiina Ruotsalainen

#naissaari

Vaajakosken kuohuista on mukava nauttia Naissaaressa. Kauniin vehreä miljöö, idyllinen kahvila, Design Puoti Wanha Paja, uimaranta hyppytorneineen sekä iki-ihana Wanha Woimala tarjoavat nähtävää ja elämyksiä kaikille. Naissaaressa on myös mukava seurailla veneiden ja sisävesilaivojen etenemistä kanavan sulussa.

9 min | 750 m

#toivolanvanhapiha

11 min | 8,7 km Tuomiojärven ranta,

kuva: Keijo Penttinen

#tuomiojärvi #jklmoving

Jyväskylän historiallinen helmi, sykähdyttävä käsityöläispiha, kaupungin kaunein ostoskeskus... Rakkaalla lapsella on monta luonnehdintaa. Valtavan suosittu Toivolan Vanha Piha on matka nostalgiseen menneisyyteen. Valokuvauksellisen kauniissa pihapiirissä voit herkutella kahvilassa tai tehdä löytöjä esimerkiksi maankuulussa lankakaupassa. Pihassa järjestetään vuoden mittaan paljon erilaisia tapahtumia. Kesäisin piha toimii myös teatterinäyttämönä.

Kun sää suosii ja kaipuu letkeään tunnelmaan yllättää, suuntaa seurueinesi Tuomiojärven rantaan. Se on huippupaikka uida, pelata rantalentistä tai ottaa kanootti alle ja lähteä melomaan. Tuomiojärven rannalle on mukava päätyä myös rennon pyöräilyhaasteen päätteeksi.

at in

16 20

, ku

va: Tiina Ruotsalain en

Kansainvälise

t Su

urm ar

kk

24 min | 1,8 km

ahtuu! Kesällä tap Useat kohteet muuttuvat Jyväskylässä kesäisin tapahtumanäyttämöiksi. Kesän koko tapahtumatarjonta avautuu osoitteessa: jyvaskyla.fi/tapahtumat

8 min | 2,2 km

#laajavuori #jklmoving

kuva: Laajis

Kesäinen Laajavuoren ulkoilualue on ihanteellisen monipuolinen. Alueella onnistuu fiiliksen mukaan lenkkeily, maastopyöräily, alamäkipotkulautailu tai vaikka frisbeegolf. Yksi paikan ehdottomia suosikkeja on kuitenkin Laajavuoren seikkailupuisto, jonka 13 rataa tarjoavat liikunnan riemua kaikenikäisille seikkailijoille. Laajavuoressa voit suorittaa myös yhden Visit Jyväskylän liikuntahaasteista. Tasapainoile, taiteile, liu’u ja haasta itsesi – liikunta saa olla hauskaa! 10 min | 4,7 km

10

Symbolit kertovat kohteen etäisyyden Jyväskylän keskustan Kompassiaukiolta.


Viihdy talvisessa JYVÄSKYLÄSSÄ

#visitjyvaskyla

Kuvaa itsesi Jyväskylän seudulla ja jaa kuva #visitjyvaskyla

Talvella Jyväskylässä lasketellaan, hiihdetään ja luistellaan, nautitaan laadukkaista teatteri- ja museoelämyksistä, villiinnytään liikuntakaupungin jännittävissä otteluissa ja tapahtumissa, nautitaan kylpylöiden lämpimistä vesistä sekä tehdään ostoksia vaivattomasti Valon kaupungin tunnelmallisessa kävelykeskustassa. Liikkeellä ollessa pysyy lämpimänä! 2

Joulukadun avajaiset, kuva: Jiri Halttunen

Toivolan Vanha Piha, kuva: Tiitu Design

Joulukylä Jyväskylä

Joulun aikaan Jyväskylä muuttuu lukuisten tapahtumien värittämäksi Joulukyläksi. Joulun avaus, konsertit, laulajaiset, markkinat, näyttelyt, myyjäiset, työpajat ja Harjulta iltaisin kajahtava joulusoitto luovat aitoa joulun tunnelmaa. Katso: visitjyvaskyla.fi/joulu @joulukylajkl #joulukyläjkl

Joulukylä Jyväskylä

3

kuva: Pirjo Ala-Hynnilä

4

kuva: Touho Häkkinen

5

kuva: Irina Lehtonen

6

kuva: Jiri Halttunen

Koe ainakin nämä joulun aikaan: 1. Heittäydy joulun tunnelmaan Jyväskylän joulun avauksessa Kävelykadulla (perinteisesti marraskuun puolivälin jälkeen). 2. Shoppaile jouluherkkuja ja joululahjoja esimerkiksi Toivolan Vanhalla Pihalla ( 9 min | 750 m), Käsityöläisten joulutorilla (Suomen käsityön museo, 2 min | 140 m) tai Jyväskylän Paviljongin joulumarkkinoilla ( 11 min | 850 m) marras– joulukuussa. 3. Osallistu seurakunnan järjestämiin Kauneimpien joululaulujen laulutilaisuuksiin – myös englanniksi!

11 11

4. Ihaile kaupungin suurta joulukuusta Kirkkopuistossa ( 3 min | 250 m). 5. Nauti jouluinen glögijuoma ja pipari Jyväskylän seudun kahviloissa ja ravintoloissa. 6. Ota selfie joulupukin, tontun tai rakentamasi lumiukon kanssa :). 7. Kuuntele Harjulta kajahtava jouluinen iltasoitto ( 10 min | 650 m). 8. Ota uusi vuosi vastaan ilotulituksen ja tinan valamisen saattelemana.

kuva: Ingmar Wein

1


Jyväskylän kaupunginteatterin näytelmä ’Diivat’, kuva: Jiri Halttunen

Teatterit & musiikki

Näyttämöiden hehkuvaa tunteen paloa, stand up -klubin kutkuttavia naurunpyrskähdyksiä ja laadukasta musiikkia. Kaikkea tätä tarjoaa Jyväskylän vireä kulttuurielämä. Lue lisää sivuilta 28–29 tai osoitteesta visitjyvaskyla.fi

Museoelämykset

Sukella menneeseen ja kiehtoviin tunnelmiin museoiden luvatussa kaupungissa! •• Alvar Aalto -museo tihkuu tyyliä ja klassikoita. 16 min | 1,3 km 5 min | 1,8 km •• Jyväskylän taidemuseon kätköissä on kokonainen 60-luvun koti! 3 min | 200 m •• Suomen käsityön museo rohkaisee tekemään ja kokeilemaan. 2 min | 140 m

am

eo us

kuva: Suom en Il

ma v

oi m

•• Suomen Ilmavoimamuseo koukuttaa kulttuurin äärelle aikuiset ja lapset. (Tikkakoskentie 125, Tikkakoski, Jyväskylä) 18 min | 19,4 km

kuva: Kylpylähotelli Peurunka

Uinti & kylpylät

Uinti on luonnollinen osa elämää keskellä kauneinta Järvi-Suomea. Täällä voit uida järvessä kesät talvet. Avantouinnin autuuden voi kokea ilman saunaa tai saunan kanssa eri matkailukohteissa. Jos kyyti ”luonnon ulkoaltaissa” on liian kylmää, suosittelemme seuraavia: •• Vesiliikuntakeskus AaltoAlvari 19 min | 1,5 km 8 min | 2,1 km •• Cumulus Resort Laajavuoren panoramakylpylä 11 min | 5,2 km •• Kylpylähotelli Peurungan avaruusteemainen kylpylä (Peurungantie 85, Laukaa) 31 min | 27,3 km •• Wellamo (Savonmäentie 7, Vaajakoski, Jyväskylä) 11 min | 8,1 km

Ostokset

Ostoksilla voi käydä missä tahansa, mutta hyvän fiiliksen shoppailupaikkana Jyväskylä on vertaansa vailla! Keskellä talveakin lämmitysjärjestelmän ansiosta sulana pysyvä Kävelykatu ja sitä ympäröivä kävelykeskusta johdattaa sinut helposti lukuisiin erikoisliikkeisiin. Ostoskeskuksiakin löytyy keskusta-alueelta useampi, esimerkiksi: •• Kauppakeskus Forum •• Jyväskeskus

tu äty ja ihas l l y , u t u k i Va

Tutustu Jyväskylän seudun koko museotarjontaan osoitteessa: visitjyvaskyla.fi/nae-koe/ museot-galleriat

•• Torikeskus •• Hoviraitti

1 min | 40 m

Riihivuori, kuva: Kalle Jokinen

Hiihtokeskukset

Sporttailu lumilla – hupia parhaimmillaan! Jyväskylän seudulta löytyy kolme hiihtokeskusta: •• Laajis – Laajavuoren hiihtokeskus 10 min | 4,7 km •• Riihivuori (Riihivuorentie 313, Muurame) 23 min | 22,2 km •• Häkärinteet (Pieksämäentie 262, Hankasalmi) 41 min | 53,8 km

Jyväskylän retkiluistelurata

Pakkasten paukkuessa Jyväsjärven pinta muuttuu monipuoliseksi talviurheilu- ja ulkoilupaikaksi. Sataman ja keskustan edustalle luodaan leveä, komea retkiluistelurata. Satamasta on saatavilla kahvia, lämmintä mehua ja makkaraa sekä vuokravälineitä talvireippailuun! Retkiluistelurata komeilee myös keskiaukeaman kartalla, ks. s.19–21. 11 min | 1 km 5 min | 1,8 km

Muut talviset liikuntaelämykset

Pulkkailun lisäksi talvisia liikuntaelämyksiä voi kokea myös moottorikelkka-, lumikenkä- tai huskysafareilla. Näihin elämyksiin pääset käsiksi vaikkapa Laukaan Varjolan tilalla. 33 min | 30 km kuva: Varjola

1 min | 60 m 3 min | 230 m 1 min | 60 m

Katso ostospaikkavinkit: visitjyvaskyla.fi/nae-koe/ostokset ja sivulta 32.

12

Symbolit kertovat kohteen etäisyyden Jyväskylän keskustan Kompassiaukiolta.


Tutustu koko valaistuskohdekarttaan osoitteessa valonkaupunki.jyvaskyla.fi ja lähde kierrokselle. Katso kohteet »

Häikäisevä Valon kaupunki #valonkaupunki

PS. Kamera kannattaa ottaa mukaan!

Suomen Valon kaupunki, Jyväskylä, hehkuu vaikuttavana syksyn ja talven hämäryydessä: huipputaiteilijoiden luomat valoteokset tekevät kaupungista yllätyksellisen gallerian! Jyväskylästä löytyy jo yli sata pysyvästi valaistua kohdetta.

ku

va

:K

eijo

Penttinen

Valon kaupunki 2016 -tapahtuma, kuva: Jiri Halttunen

2

3

1

kuva: Ant ti

4

Aa rn io

io kuva: Antti Aarn

7

6 en k uv a: Juhana Konttin

5

n

Ju ha na Ko ntt ine

kuva: io Antti Aarn

a:

Ke

8 ijo

Pe

ntti nen

: va ku

Esimerkkejä valaistuskohteista: 1. Kompassin magneetti-valoteos

5. Harjun portaat

2. Kuokkalan silta ja Kari Alosen Kajo-teos

6. Vesilinna

3. Ruusupuisto

7. Kivääritehdas

4. Veturitalli

8. Yliopiston portti

13

v ku

Syksy ja talvi ovat otollista aikaa yhdistetylle valo- ja ruokaelämykselle. Valolla viritetty Jyväskylä-illallinen -mobiiliopastuskierros johdattaa sinut tutustumaan pysyviin valaistuskohteisiin, kuulemaan paikallisesta historiasta ja nauttimaan lopuksi harmoonisen ruokaelämyksen. Kierros on varattava etukäteen. Lue lisää »

v ku

Valolla viritetty Jyväskylä-illallinen

a:

Ju h

an

aK ontt inen


LIIKU & VOI HYVIN Jyväskylässä Jyväskylä on todellinen liikuntakaupunki, joka haastaa sinut liikkumaan – vaivattomasti ja monipuolisesti ympäri vuoden. Kaupungissa lähes kaikki on kävely- tai pyöräilyetäisyydellä ja arkiliikunnan mahdollisuudet ovat erinomaiset – nautit sitten raikkaasta ulkoilmasta tai innostut enemmän sisäliikunnasta. Hyvän olon voit viimeistellä kylpylöiden lämpimissä poreissa ja hemmotteluhoidoissa. Katso vinkkimme alta ja anna Jyväskylän liikuttaa!

Lenkkeile

Melo

Jyväskylän melontareitit

Jyväskylän seudulla pääset nauttimaan kauniista vesistöstä monin eri tavoin. Yksi luonnonläheisimmistä on melonta. Käänny esimerkiksi Tavinsulan ( 31 min | 2,4 km 9 min) ohjelmapalveluiden puoleen, niin seikkailu suhisevissa kaislikoissa voi alkaa.

Jyväskylän sisäjärvien melontareitit uimarantoineen ja levähdyspaikkoineen löytyvät kootusti yhdestä oppaasta. Nouda omasi (hinta 5 €) Jyväskylän kaupungin liikuntainfosta tai Jyväskyläinfosta, Asemakatu 7. Voit myös ladata tai lukea esitteen sähköisesti »

E loka Ta

la sko

kuva: Tero Takalo-Eskola

ku v

a: Te ro

Ylös, ulos ja… Jyväskylään! Täällä on valtavasti valinnanvaraa lenkkeilijälle: esim. tasainen Rantaraitin lenkki järvimaisemineen, Harjun pururata männikköineen keskustan kupeessa tai Laajavuoren metsäiset ja vaihtelevat maastot ( 10 min | 4,7 km). Valitse ja nauti. Valinnassasi auttaa Jyväskylän seudun ulkoilukartta, jonka voit ostaa mm. Jyväskylä-infosta ( 1 min | 20 m) tai voit selailla sitä netistä veloituksetta osoitteessa kartta.jkl.fi

14

Symbolit kertovat kohteen etäisyyden Jyväskylän keskustan Kompassiaukiolta.


kuva: Laajis

Kiipeile

Seikkailetko pitkin seiniä vai halajatko vauhdikkaita vaijeriliukuja? Jyväskylässä on erinomaiset mahdollisuudet niin boulderointiin ja kiipeilyyn TrueBlue-varmistulaitteen avulla (Boulderpaja, 33 min | 2,6 km 9 min), seinäkiipeilyyn valjailla (Liikuntakeskus Hutunki, Reinontie 7, Jyväskylä, 12 min | 9 km) kuin seikkailuratakiipeilyyn Laajavuoren ulkoradoilla (Laajavuoren seikkailupuisto, 10 min | 4,7 km). Haasta itsesi!

Parkouraa

Kangaslammen toimintapuiston yhteydestä löytyy Suomen ensimmäinen parkour-puisto (Taimistontie 6, Jyväskylä, 12 min | 5,8 km). Mikä parhainta, se on kaikkien käytettävissä. Tiesitkö muuten, että Jyväskylä on Parkour Akatemian kotikaupunki. Lajilla on täällä vankat perinteet. Lue lisää: visitjyvaskyla.fi/liiku-voi-hyvin/ parkour : va ku

o Ta Ter

kalo-Eskola

Heitä frisbeetä

Frisbeegolf on supersuosittua, eikä ihme – sehän on superkivaa! Tätä mainiota trendilajia voit harrastaa mm. Laajavuoressa ( 10 min | 4,7 km), Harjulla ( 10 min | 650 m), Peurungassa (Peurungantie 85, Laukaa, 31 min | 27,3 km) tai Naissaaressa (Saltuntie 23, Jyväskylä, 10 min | 8,4 km). Ja eipä unohdeta perinteistä frisbeen heittelyä kaverilta toiselle. Se onnistuu vaikka Mattilanniemen ( 20 min | 1,7 km 9 min) upeilla nurmikentillä Jyväsjärven rannassa. Tutustu myös frisbeegolf-teemareittiin »

Suppaile

SUP-lautailu (stand up paddling) on valloittanut myös Jyväskylän! Suppailemaan pääset esimerkiksi Jyväskylän keskustan tuntumassa Jyväsjärvellä, Tuomiojärven Kivelänrannassa tai Laukaan Peurunkajärvellä. Suppailu sopii kaikille ja on helpompaa kuin miltä se näyttää! Go for it!

Jyväskylä

on liikkeessä joka hetki!

Viihdy liikunnallisen matkailukaupungin ajankohtaissivun äärellä: visitjyvaskyla.fi/ liikkeessa Luvassa on liikuntahaasteita, kiinnostavia blogitekstejä, tarinoita paikallisista urheilutähdistä ja liikuntaosaajista, sekä tietysti parhaimmat vinkit hyvinvointilomallesi.

• Lutakon satama ( 11 min | 1 km, välineitä esim. houseboat.fi ja vuokrajetti.fi) • Tuomiojärven Kivelänranta (Taulumäentie 47, Jyväskylä, 31 min | 2,4 km 9 min, välineitä: tavinsulka.com) • Laukaan Peurunkajärvi (Kylpylähotelli Peurunka, Peurungantie 85, Laukaa, 31 min | 27,3 km, välineitä: peurunka.fi).

15

kuva: Walmari/Kalevi Korhonen

Hutunki, kuva: Iida Liimatainen


Golfaa

Golftaitojaan voi harjoittaa 9–18-reikäisillä luonnonkauniilla kentillä Laukaassa (Peurunka Golf, Valkolantie 68, 30 min | 33,7 km), Muuramessa (Muurame Golf, Pyyppöläntie 316, 19 min | 16,8 km), Hankasalmella (Revontuli Golf, Revontulentie 1, 38 min | 47,8 km) ja Jyväskylän Sippulanniemessä (Jyväs-Golf, Keljonlahdentie, 8 min | 4 km).

Minigolfaa

Minigolf on laji, joka saa aina hymyn lomailijan huulille. Eikä pelaajan iällä ole väliä. Tarvitset vain mailan, pallon ja sopivan porukan ympärillesi. Minigolfia voi pelata vuoden ympäri esimerkiksi Liikuntakeskus Hutungissa Vaajakoskella (Reinontie 7, Jyväskylä, 12 min | 9 km). Kesäisin Hutungin Fun Fun -radoille on lisätty myös suosittuja Crazy-esteitä, jotka tekevät pelaamisesta entistä hauskempaa. Talvisin tarjolla on hohtominigolfausta.

Pyöräile

Jyväskylässä pyöräilet Suomen vuoden 2016 pyöräilykunnassa – ei hullumpaa! Saavutettu tunnustus kertoo myös siitä, että näillä leveysasteilla pyöräily on helppoa, turvallista ja harvinaisen mukavaa! Rantaraitti ja muut erinomaiset pyöräilyreitit antavat mahdollisuuden joko kovavauhtiseen kuntoiluun tai rennompaan kruisailuun. Laajis ( 10 min | 4,7 km) puolestaan on vauhtia pelkäämättömien alamäkiajajien ykköspaikka.

a ro T : Te va ku

kalo-Eskola

Pyöräilykarttaan pääset tutustumaan sähköisesti täältä: kartta.jkl.fi (vapaa-aika ja liikunta -osio).

telli Peuru läho nk lpy a Ky kuva: Tero Takalo-Eskola

Jyväskylässä olet myös IhanNaisten sisäpiirivyöhykkeellä. Kaupunki tarjoaa naisporukoille räätälöityjä lomavinkkejä ja -tarjouksia hemmotteluun, virkistymiseen ja liikkumiseen. Tutustu lisää ja liity IhanNaisten sisäpiiriläiseksi osoitteessa visitjyvaskyla.fi/ihannaiset

16


kuva: Tero Takalo-Eskola

Lisää liikuntavinkkejä: visitjyvaskyla.fi » Liiku ja voi hyvin

• AaltoAlvariin ( 19 min | 1,5 km 8 min | 2,1 km),

Hiihdä, laskettele, pulkkaile…

• Jyväskylän keilahallissa Pupuhuhdassa (Pupuhuhdantie 4, Jyväskylä, 9 min | 4,1 km), • Lomakeskus Revontulessa (Revontulentie 1, Hankasalmi, 38 min | 47,8 km) vai • Kylpylähotelli Peurungassa (Peurungantie 85, Laukaa, 31 min | 27,3 km)?

Laske koskea

Laukaan Varjolan tilalla (Vilppulantie 51, Kuusa, 33 min | 30 km) pääset kuohuvan kosken vietäväksi turvallisesti, mutta jännittävästi. Voit voittaa itsesi myös ylittämällä kosken kuohut kuivana, vaijeria pitkin rannalta toiselle.

Tanssi, ratsasta, luistele…

Jyväskylässä voit olla liikkeellä omalla tyylilläsi. Tutustu mm. tanssi-, ratsastus-, luistelu-, tennis-, sulkapallo- ja suunnistusmahdollisuuksiin osoitteessa visitjyvaskyla.fi

Katso laskettelukeskukset sivulta 12. Symbolit kertovat kohteen etäisyyden Jyväskylän keskustan Kompassiaukiolta.

17

n

k jää

koseura JYP, ku iek va : Ji

än yl

r

ura JJK allose kap jal

kuva :

Kei jo

Pe nt ti

ne

n

Ladulle ja lumille, hop hop! Jyväskylän seudulla on satoja kilometrejä latuja, joista kymmeniä kilometrejä on valaistu. Laajavuori ( 10 min | 4,7 km) tarjoaa mäkisiä haasteita, Päijänteen aavat retkiladut puolestaan kevättalven piristävää aurinkoa. Voit myös treenata hiihtotaitoja koko perheen Hiihtomaassa Halssilassa ( 10 min | 5,8 km). P.s. Pulkka mukaan!

• Liikuntakeskus Hutungissa Vaajakoskella (Reinontie 7, Jyväskylä, 12 min | 9 km),

en tun

• Peurunkaan (Peurungantie 85, Laukaa, 31 min | 27,3 km).

• Cumulus Resort Laajavuoressa ( 11 min | 5,2 km),

Jyväskylä on todellakin liikkeessä – tämä on urheilukaupunki isolla sydämellä. Lähde katsomaan Jyp-liigakiekkoa Synergia-Areenalle ( 23 min | 1,8 km 7 min | 2,9 km), huuda Happeen salibandyjoukkue voittoon ”Monnarilla” ( 25 min | 1,9 km 7 min | 2,6 km) ja nauti JJK:n ja JyPK:n pallotaituroinnista Jyväskylän viheriöillä. Vai onko vielä Kirittärien ottelu naisten superpesiksessä Hippoksella ( 23 min | 1,8 km 8 min | 2,8 km) näkemättä livenä? Vain muutamia mainitaksemme…

alt

• Vaajakosken Wellamoon (Savonmäentie 7, Vaajakoski, Jyväskylä, 11 min | 8,1 km) tai

• Keskustan Hollywood Bowling & Billiardsviihdekeitaassa ( 1 min | 120 m),

Penkkiurheile

iH

• Cumulus Resort Laajavuoreen ( 11 min | 5,2 km),

Keilojen kalke, se on yllättävän rentouttava ääni. Missä sinä haluat tehdä täyskaatosi?

ylä

Vilukissoja sekä muita nautiskelijoita pyydämme kurvaamaan lähimpään kylpylään tai uimahalliin:

Keilaa

Jy v ä sk

Jyväskylä sijaitsee Järvi-Suomen sydämessä. Se tarkoittaa sitä, että silmiä hivelevän kaunis vesistö ympäröi seutukuntaa oikeastaan joka suunnasta. Luonnonvesi rauhoittaa ja virkistää samaan aikaan – sinun täytyy vain valita itsellesi sopivin uimaranta lukuisista vaihtoehdoista.

kuv a: J yv äs k

Ui


JYVÄSKYLÄN SEUTUKARTTA

Uurainen UURAINEN

4

Hankasalmi

9

Vihtavuori

Leppävesi

PETÄJÄVESI

Petäjävesi

HANKASALMI

LAUKAA Laukaa

Tikkakoski

18

Lievestuore 23

MUURAME

9

Muurame

Jyväskylä

9 23

JYVÄSKYLÄ Säynätsalo Muuratsalo

TOIVAKKA Toivakka

4

Korpilahti

karttapohja: Karttakeskus Oy

Etäisyyksiä Jyväskylästä: Helsinki Joensuu Kuopio Lahti Oulu Rovaniemi Tampere Turku Vaasa

271 km 244 km 141 km 170 km 340 km 582 km 151 km 305 km 283 km

Unescon maailmanperintökohteet Petäjäveden vanha kirkko Vanhankirkontie 9, Petäjävesi 30 min | 33 km Oravivuoren kolmiomittaustorni Struven ketju – Puolakka, Korpilahti 41 min | 44 km

18 18


JYVÄSKYLÄN KESKUSTAKARTAN KOHDELUETTELO. Kartta seuraavalla aukeamalla. Majoituskohteita keskusta-alueella

Kirkot keskusta-alueella

1. Boutique Hotel Yöpuu 2. Hotelli Alba FH 3. Cumulus City Jyväskylä 4. Hotelli Milton 5. Hotelli Pension Kampus 6. Cumulus Resort Laajavuori 7. Hotelli Scandic Jyväskylä 8. Original Sokos Hotel Alexandra 9. Hotelli Verso 10. Solo Sokos Hotel Paviljonki 11. Omenahotelli 12. Outdoor Hostel Laajis ja Laajavuori Caravan 13. Kesähotelli Harju 14. Kesähotelli Rentukka 15. Jyväskylän Kristillinen Opisto 19. Harmooni

32. Kaupunginkirkko, Kirkkopuisto 33. Taulumäen kirkko 34. Katolinen Pyhän Olavin kirkko 35. Ortodoksinen kirkko 36. Kuokkalan kirkko

Esitteessä mainitut keskusta-alueen ravintolat & kahvilat 1. Ravintola Pöllöwaari 16. Ravintola Revolution 17. Ravintola Figaro & Winebistro 18. Ravintola Vesilinna 19. Ravintola Harmooni 20. Viikinkiravintola Harald 21. Vaffeli 41. Kahvila Muisto 22. Paahtimo Papu 23. Wilhelmiinan konditoria 24. Kahvila-konditoria Miriam’s

Museot & näyttelyt keskusta-alueella 25. Keski-Suomen luontomuseo 26. Alvar Aalto -museo 27. Keski-Suomen museo 28. Suomen käsityön museo ja Suomen kansallispukukeskus 29. Jyväskylän taidemuseo 30. Galleria Ratamo, Grafiikka- ja valokuvakeskus 31. Galleria Becker 41. Keski-Suomen museon käsityöläismuseot

Esitteessä mainitut Alvar Aallon kohteet keskusta-alueella 26. Alvar Aalto -museo 27. Keski-Suomen museo 37. Karpion huvila 38. Viitatorni 39. Jyväskylän työväentalo/Aalto-sali 55a. Yliopisto, Seminaarinmäki 57. Kaupunginteatteri 63. Uimahalli (nyk. AaltoAlvari) 85. Tietotalo (ent. Poliisitalo) 86. Rakentajantalo (ent. Rakennusvirasto) 87. Suojeluskuntatalo 88. Aira-talo

Esitteessä mainitut ostoskohteet keskusta-alueella 40. Kauppatori 41. Toivolan Vanha Piha 42. Viherlandia, puutarhakeskus 43. Taito Shop Aivia 44. Harjun Paperi 45. Pienikamari 46. Kauppakeskus Forum 47. Jyväskylän Torikeskus 48. Jyväskeskus 9. Kauppakeskus Tawast

Muita esitteessä mainittuja kohteita keskusta-alueella 30. Veturitalli 49. Kuokkalan silta 50. Kari Alosen Kajo-teos 51. Ruusupuisto 52. Kivääritehdas 53. Yliopiston portti

19

54. Jyväskylän Paviljonki, messu- ja kongressikeskus 54. Lutakonaukio ja Messuaukio 55a. Yliopisto, Seminaarinmäki 55b. Yliopisto, Mattilanniemi 55c. Yliopisto, Ylistönrinne 56. Kaupungintalo 57. Kaupunginteatteri 58. Huoneteatteri 59. Harju: Neron portaat, urheilukenttä, Vesilinna: Keski-Suomen luontomuseo, näkötorni, näköalaravintola 60. Laajavuoren ulkoilualue ja talviurheilu keskus, kesäteatteri, Seikkailupuisto 61. Hippoksen alue: ”Monnari”/Monitoimi- talo, Hipposhalli, Synergia-areena/jäähalli 62. Uimarantoja (EU-varustelu) 63. Vesiliikuntakeskus AaltoAlvari 64. Killerin hevosurheilukeskus & Killerin liikuntakeskus 65. Mäki-Matin perhepuisto 66. Viitaniemen liikennepuisto 67. Kuokkalan kartano 68. Tourujoen luontopolku 69. Jyväskylän Boulderpaja 70. Kuokkalan vesitorni 71. Matti Nykäsen mäki 72. Halssilan Hiihtomaa 73. Tavinsulan melonta 74. Harjun stadion 75. Hollywood Bowling & Billiards

Liikenne & palvelut keskusta-alueella Matkakeskus: rautatieasema, linja-auto asema 77. Paikallisbussien lähtöpysäkit 78. Taksi 79. Forex, valuutanvaihto 80. Satama 81. Kaupunginkirjasto – maakuntakirjasto 82. Tilausajolaituri 83. Posti 84. Poliisi

Matkailuneuvonta ja paikallisliikenteen liput Tämä kohde on myös Valon kaupungin pysyvä valaistuskohde!


71 6

73

60 12 62

66

35

38 14

34 13

88

64

58

P

74 82

40 78

47 75 24 20 9 1 22 48 2 45 28 79 43 46 21 29 87 77 32 57 5 56 85 86 81

18 25 59

62

65 44 55a 61

P 53 31

63

51 27 26 37

P

55b

TAMPERE 9 E63 18

23

PORI, SEINÄJOKI

20

1

2

55c

41


69

4

33

E75 72

13 68

OULU

Matkailuneuvonta / Jyväskylä Info Jyväskylän lentoasema, Tikkakoski (20 km Jyväskylästä) TAXI

52

JYTAKSI p. 0100 6900 Sairaala Hätänumero: 112

P

5 39 16 P 11 3 23 83

17 8 4

Kompassiaukio Magneetti-valoteos

HELSINKI, LAHTI 4 E75 KUOPIO 9

7

P84

30

E63

Matkakeskus

MIKKELI 13 VARKAUS 23

P

Jyväskylän yliopiston kampus Satama

19 78

P 54 10 P

P

Pysäköintitalo (Jyväs-Parkki) Kävelykeskusta

50

Jyväsjärveä kiertävä rantaraitti reitin pituus n. 13 km Jyväsjärven retkiluistelurata reitin pituus 1,6 km

80

Harjun pururata reitin pituus 3 km

49

42

70

36

15

21

67

Opaskarttapohja: ©Jyväskylän kaupunki, kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö, lupa nro 16027


PUHTAINTA SUOMEA Voimaa hiljaisuudesta, puhtaasta luonnosta & saunasta Shh... kaipaatko hiljaisuutta? Kaupungin syke vaihtuu Jyväskylän seudulla hetkessä rentouttavaan luonnon rauhaan. Jyväskylä sijaitsee Keski-Suomessa, joka tunnetaan kauniista vesistöistä ja puhtaasta luonnosta – meillä olet Järvi-Suomen sydämessä. Luonnon äärelle pääset jo keskustan tuntumasta. Lutakon satama-alueelta suuntaat kätevästi Päijänneristeilylle tai Rantaraitin virkistävälle ulkoilureitille. Matkailijana pääset nauttimaan alueen luonnosta monin eri tavoin – mökkeilemällä, melomalla, uimalla, risteilemällä, patikoimalla, saunoen…

Nauti luonnosta... Patikoiden

Jyväskylän seudun vaihtelevat ja mäkiset maastot tarjoavat ihanteelliset mahdollisuudet patikointiin. Pelkästään Jyväskylässä on jo kaikkiaan 13 luontopolkua. Kaupungin ylläpitämiä luontopolkuja on kymmenen ja lintutorneja viisi. Ehdottomasti kokemisen arvoinen luontoreitti on esimerkiksi Vaarunvuoret ( 38 min | 45 km), jonka alueella elää noin 70 uhanalaista eliölajia. Oravivuoren laelta ( 41 min | 44 km), 193 metrin korkeudesta avautuu puolestaan upea Päijänteen maisema – Unescon maailmanperintäkohteen tuomalla lisäarvolla. Lisätietoa: visitjyvaskyla.fi » Liiku & voi hyvin

Mökkeillen

Miksi tulisit mökkeilemään Jyväskylän seudulle? Koska mökkeily vaihtelevan luonnon äärellä keskellä kauneinta Järvi-Suomea on kokemus, jota ei kannata jättää väliin. Keski-Suomessa kesämökkejä onkin yli 35 000. Tutustu vuokrattaviin mökkivaihtoehtoihin ja valitse omiin tarpeisiisi juuri se sopivin vaihtoehto: visitjyvaskyla.fi/ majoitu-nauti/majoitus

Maisemia ihaillen

Lähde narraamaan kaloja! Jyväskylän seudulla on useita vaativan kalastajan erikoiskohteita, kuten esimerkiksi upea Kapeenkoski ( 37 min | 37 km). Jyväskylän kaupungin virkistyskalastustoiminnan piiriin kuuluvat Köhniönjärvi ( 8 min | 4,7 km) ja Tuomiojärvi ( 24 min | 1,8 km 8 min | 2,2 km). Kalastuslupia myyvät Pelimies ( 10 min | 8,5 km) sekä Liikuntapalvelut Hippoksella Monitoimitalossa ( 25 min | 1,9 km 7 min | 2,6 km)!

Rauhoitu auringonlaskua ihaillen Tuomiojärven rannalla ( 24 min | 1,8 km 8 min | 2,2 km). Luo katsaus kaikkiin suuntiin Harjun Vesilinnan näkötornista ( 12 min | 800 m). Kiipeä Laajavuoren laelle huikean luontonäkymän ääreen ( 10 min | 4,7 km). Lumoudu Päijänteen järvimaisemasta Vaarunvuorten ( 38 min | 45 km) jylhissä maisemissa. ku v

a: At a

c

an gin Er

Tiesitkö, kuva: Tero Takalo-Eskola

Kalastaen

että Jyväskylän kokonaispintaalasta viidesosa on vettä ja rantaviivaa 1 500 km? Pelkästään Jyväskylän alueella on jopa 330 järveä ja kaikkiaan 35 kaupungin ylläpitämää uimarantaa.

Vieraaksi Hyvän olon kylään? Pure Toivakka tarjoaa matkailijalle hyvinvoinnin elämyspolun, jonka varrella voi nauttia mm. laadukkaasta lähiruoasta, saunaelämyksistä, hemmotteluhoidoista, luonto- ja melontaretkistä, nokipannukahveista ja ihastuttavista majoituksista. Tutustu lisää »

22


lo

kuva: Varjola

k uv a: Te ro

Ta k

a

Tupaswilla, kuva: Petri Blomqvist o la sk -E

ku v

a: K

ei

j

o

Tupaswilla, kuva: Petri Blomqvist

en tin nt Pe

akeskus Revo : Lom ntu li

SaunaRegion of the World -

gm In

Sauna ja järvi – voittamaton hyvän olon yhdistelmä, joka ei selittelyjä kaipaa. Se pitää ja sen saa kokea, yhä uudelleen ja uudelleen. Suomalaisen saunan sydän sijaitsee Keski-Suomessa ja Jyväskylässä olet maailman saunamaakunnan pääkaupungissa. Täällä pääset kokemaan saunakokemuksen puhtaimmillaan.

in We ar

ku

va :

a kuv

KOE SUOMALAINEN SAUNA AIDOIMMILLAAN

k u va : Lo

ma ke s

Miten olisi löylyt vaikkapa maailman suurimmassa savusaunassa tai saunalautalla keskellä kauneinta järvimaisemaa? Tai ehkä ihastut saunajoogaan, Kelosaunaan, Telttasaunaan, Loitsu-saunaan tai saunapolkuun.

ku s vo Re

li ntu

Lue lisää: visitjyvaskyla.fi/sauna Tutustu myös keskisuomalaiseen saunamaailmaan »

Symbolit kertovat kohteen etäisyyden Jyväskylän keskustan Kompassiaukiolta.

23

Authentic Finnish Sauna Experience -laatusertifikaatti kertoo puhtaudesta, moniaistisuudesta, aitoudesta ja huipputasosta. Sertifikaatin myöntää Sauna from Finland. Laatusertifioiduista löylyistä Jyväskylän seudulla voit nauttia esimerkiksi Varjolan tilalla (Vilppulantie 51, Kuusa, Laukaa, 33 min | 30 km) ja Lomakeskus Revontulessa (Revontulentie 1, Hankasalmi, 38 min | 47,8 km). kuva: Varjola


TAPAHTUMIEN Jyväskylä

MM-tason hurmaa Jyväskylässä 2017

Vuosi lähtee liikkeelle vauhdikkaalla jännitysnäytelmällä, kun Red Bull Crashed Ice -alamäkiluistelun MM-osakilpailu valtaa Jyväskylän Laajavuoren 20.–21. tammikuuta. Heinäkuussa vaihdetaan hevosvoimiin, kun kaupunkiin saapuu pohjoismaiden suurin autourheilu-tapahtuma, kansainvälisestikin palkittu rallin MM-sarjan Suomen osakilpailu, Neste Ralli.

Jyväskylä on liikunta- ja opiskelukaupungin lisäksi myös tapahtumakaupunki isolla sydämellä. Kaupungissa järjestetään yli 5 000 erikokoista ja -teemaista tapahtumaa ympäri vuoden Pop up -tapahtumista MM-tason kilpailuihin. Toivotamme sinut tervetulleeksi kansainvälisiin suurtapahtumiin, virkistäviin urheilu- ja liikuntatapahtumiin, tunnustettujen artistien tähdittämille teatteri- ja musiikkifestivaaleille, tunnelmallisille markkinoille, mielenkiintoisille messuille, laadukkaasti järjestettyihin

d Re

Bu l

l Cra

shed Ice 2016, kuva: R ed Bu ll

kokouksiin ja antoisiin kongresseihin. Mikä saa juuri sinut liikkeelle?

ita’, kuva: La Str , ‘Infi n ada Flöz Gra z

STIVAALI KAUPUNKIFE KESÄ ÄN JYVÄSKYL 5.–11.7.

Jyväskylän Paviljongissa ( 11 min | 850 m 7 min | 1,9 km) järjestetään vuosittain noin 850 erilaista tapahtumaa, jossa vierailee 350 000 osallistujaa. Monipuoliseen tapahtumatarjontaan voit tutustua osoitteessa: www.paviljonki.fi

NKI Jännitysnäytelmää seurasi vuonna 2016 paikan päällä 11 000 katsojaa.

m Fa

ilie

VALON KAUPU 28.–30.9.

ASHED ICE RED BULL CR . .1 21 .– 20

al Oy, kuva: Jani Räis äne estiv osF n Him

ka up un ki

2016 -tapahtuma, kuva:

i Sa Ra m

ar

r iko

Ihastutti vuonna 2016 lähes 75 000 tapahtumavierasta.

pi

y

O

ALI P-FESTIVA SUOMIPO 15.7. 13.–

on

rts po KS AK

©

Va l

a: kuv

Jyväskylän Kesä 2016, kuva: Ville Munter

Paikalla vuonna 2016 lähes 18 000 kulttuurin ystävää.

NESTE RALLI 27.–30.7.

/T on i

Ol lika

ine n

Vauhtitapahtumasta nautti vuonna 2016 noin 234 000 rallifania.

Viihdytti vuonna 2016 yhteensä 24 000 festivaalivierasta.

24


Poimintoja tapahtumista vuonna 2017

Katso Toivolan Vanha Pihan teemaviikot osoitteesta: www.vanhapiha.fi

Katso tarkat päivämäärät ja lisää Jyväskylän seudun tapahtumia osoitteessa jyvaskyla.fi/tapahtumat

Tammikuu • Jyväskylän Häämessut • Red Bull Crashed Ice • JKL Metal Festival • Keski-Suomen Urheilugaala

Varaa kevään parhaat naurut Seisomapaikkaklubilta! www.seisomapaikka.com

Helmikuu

Maaliskuu

Huhtikuu

Toukokuu

• Viherpäivät ja Vihertekniikka

• Jyväskylän Rakennusmessut

• Hyvinvointi-, Kädentaitoja Antiikkimessut 2017

• Arktisen Upeeta – Pohjoismaisen elokuvan festivaali

• Vaajakosken Talvikohinat

• Pääsiäispiha (Toivolan Vanha Piha)

• Jyväskylän päivät

• Snow Rugby

• ShowlinkPets 2017 -lemmikkitapahtuma

• Yleisurheilun SM-hallikisat

• Jyväskylän Kirjamessut

Varaa liput kevään Jyväskylä Sinfonian konsertteihin! www.jyvaskylasinfonia.fi

• Jyrock-festivaali

• Jyväskylän ruoka- ja viinimessut

kuva: Tero Takalo-Eskola

Heinäkuu

Suomi juhlii satavuotista taivaltaan tarjoamalla suomalaisille ja Suomen ystäville monipuolista ja kansainvälistä ohjelmaa. Tutustu Jyväskylän seudun juhlavuoden ohjelmaan osoitteessa: visitjyvaskyla.fi/suomi100 Lue lisää 100-vuotiaasta Suomesta: suomifinland100.fi

• Yhteinen maailmanperintömme -näyttely (31.7. saakka) • Yläkaupungin yö • Voimistelun SM-kilpailut • Kesäpihan avajaiset (Toivolan Vanha Piha) • Keski-Suomen Kalamarkkinat • Toukofest • Yhdyskuntatekniikka 2017 -messut • Kuljetusmessut

Muista kesäteatteriliput!

Finlandia Marathon, kuva: Tero Takalo-Eskola

Suomi juhlii vuonna 2017!

Kesäkuu

Elokuu

• Sataman Yö • Sata vuotta, tuhat tulkintaa -näyttely (8.10. saakka) • Poikien jalkapalloturnaus/ Jyväskylä Cup • Suomen Voimistelupäivät • Jyväsjärvi-soutu • Karjalan Liiton kesäjuhlat

Päijänteen aalloille, ihanalle iltaristeilylle

Jyväskylän Kesä 2016, kuva: Antti Maaninka

Syyskuu

• Saunamaakuntaviikko

• Vaajakosken Kesäkohinat (Naissaari)

• WaterXfest

• Kansainväliset Suurmarkkinat

• Valtakunnalliset kotiseutupäivät

• Extremerun (Laukaa) / Peurunka

• Kaupunkifestivaali Jyväskylän Kesä

• Laukaan Satama Festival

• Takomarkkinat (Petäjävesi)

• Harrastajateatterikesä

• Tyttöjen jalkapallo-turnaus/ Hippo-turnaus

• Johan on markkinat (Petäjävesi)

• Finnish Sauna Festival

• Finlandia Marathon ja SM-Maraton

• Katusoiton MM-kisat (Petäjävesi)

• Ween Maan Wiljaa -tapahtuma

• Päijänteen Palvipäivät

• Riihivuori Unplugged -musiikkitapahtuma

• Suomipop-festivaali

• Perinnepäivät Laukaan Tupaswillassa

• Tanssin Aika -festivaali

• Muuramen antiikki- ja käsityömarkkinat

• KeMut

• Puumessut ja Bioenergiamessut

• Uuraisten viikko

• Ponikuninkuusravit

• Päijännepurjehdus

• Lounaispuisto-festivaali

• Hansapiha (Toivolan Vanha Piha)

• Valon kaupunki-tapahtuma

Varaa kaupunginteatterin talven esitykset!

• Neste Ralli

Marraskuu

Lokakuu • Kansainvälinen koiranäyttely

Varaa SM-liigan liput, JYP voittoon!

25

Joulukuu

• Joulun avaus

• Joulumarkkinat 2017 (Jyväskylän Paviljonki)

htumat Kurkista koko joulunajan tapa Joulukylä Jyväskylä -sivuilta visitjyvaskyla.fi/joulu

• Joulupiha (Toivolan Vanha Piha)

Muutokset mahdollisia.


A JATUKSIA HERÄTTÄVÄÄ KULTTUURIA Jyväskylässä

tuurikohde: y arkkiteh liopi llon sto nk am pu s, ku va :

a ar A Alv

ko ik M

en itin La

Alvar Aallon jalanjäljissä kulkeva Jyväskylän seutu on arkkitehtuurin kehto isolla A:lla ja kahden Unescon maailmanperintökohteensa ansiosta uniikki isolla U:lla! Kaupunki tarjoaa ajatuksia herättävää, rosoisen nuorekasta ja laadukasta kulttuuria. Ammattiteattereiden lisäksi kaupungissa on paljon harrastajateattereita, mielenkiintoisia museoita, menestyneitä kuoroja, valtakunnallisesti tunnustettua tanssitaidetta ja konserttien täyttöasteen perusteella mitattuna Suomen suosituin sinfoniaorkesteri. Sanotaan myös, että suomalainen stand up on kotoisin Jyväskylästä – ei siis liene ihme, että maailman hauskimmaksi ihmiseksi valittu koomikko Ismo Leikola on kotoisin juuri Jyväskylästä…

Unescon maailmanperintökohteet Jyväskylän seudulla voit kokea jopa kaksi Unescon maailmanperintökohdetta saman loman aikana – how cool is that!

Petäjäveden vanha kirkko – puurakentamisen taidonnäyte

Tiesitkö,

että Jyväskylästä löytyy löytyy Alvar Aallon arkkitehtuurikohteiden lisäksi myös toistakymmentä Suomen ensimmäisen naisarkkitehdin, Wivi Lönnin, suunnittelemaa rakennusta. Hänen tuotantoaan ovat muun muassa Kuokkalan Kartano (v. 1904) ( 10 min | 6,5 km), Keski-Suomen Kirjailijatalo (ent. Stooren talo, v. 1906) ( 13 min | 1 km, 4 min | 1,2 km), Yliopiston hallintorakennus (v. 1851, ent. kaupunginkirjasto) ( 11 min | 850 m) sekä edelleenkin alakouluna toimiva Puistokoulu (v.1912) ( 7 min | 550 m).

mittaustor nin kolmio

hu ipu lta

la köa nä va tu u va

n ore ivu av Or

(Puolakka, Korpilahti, 41 min | 44 km) Oravivuoren huipulla, Korpilahden henkeäsalpaavan kauniissa maisemissa, sijaitsee kolmiomittaustorni. Kyseessä on yksi Suomen kuudesta Struven ketjun pisteestä. Kyseinen ketju on Mustaltamereltä Pohjoiselle jäämerelle ulottuva kolmiomittausketju, jolla 1800-luvulla selvitettiin Maan muotoa.

a

(Vanhankirkontie 9, Petäjävesi, 30 min | 33 km) Petäjäveden vanha kirkko valmistui vuosina 1763–65 ja liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon pohjoismaisen puuarkkitehtuurin muistomerkkinä vuonna 1994. Kyseessä on kauniin ja kestävän puurakentamisen mestarillinen taidonnäyte, jonka ainutlaatuisuutta käyvät ihailemassa vuosittain 14 000 matkailijaa ympäri maailman.

Oravivuoren kolmiomittaustorni – 1800-luvun tutkimusasema

eden vanha kirkk äjäv o Pet

visitjyvaskyla.fi/nae-koe/unesco

26


Säynätsalon kunnantalo, kuva: Keijo Penttinen

Mestarillinen Alvar Aalto Jyväskylä tunnetaan Alvar Aallon kaupunkina – eikä suotta. Jyväskylässä näet poikkeuksellisen laajan kattauksen Aallon töitä. Mestarin jäljille pääset tutustumalla Aallon kohteisiin itsenäisesti arkkitehtuurikartan ja mobiilisovellusten avulla tai matkailuneuvonnasta varattavan oppaan ohjauksessa.

Lisää Alvar Aallon kohteita »

Pyöräretki Alvar Aallon arkkitehtuuriin » Jyväskylän kaupunginteatteri, kuva: Jussi Jäppinen

Alvar Aallon kohteita Jyväskylän seudulla: Jyväskylän yliopiston päärakennus (ent. Kasvatusopillinen korkeakoulu) 1956 Seminaarinkatu 15, Jyväskylä 15 min | 1,2 km 5 min Nuoran talon muutostyö 1924 Hongikontie 9, Jyväskylä 19 min | 1,4 km 6 min | 1,8 km Yksityiskäytössä Työväentalo 1925 Väinönkatu, Kauppakatu, Jyväskylä 2 min | 180 m Muuramen kirkko 1929 Sanantie 7, Muurame 16 min | 15,8 km Aira-talo 1926 Tapionkatu 2, Jyväskylä Yksityiskäytössä

9 min | 650 m

Suojeluskuntatalo 1929 (myöh. Valtiontalo) Kilpisenkatu 8, Jyväskylä 4 min | 300 m Ulkopuolelta nähtävissä Säynätsalon kunnantalo 1952 Parviaisentie 9, Säynätsalo 20 min | 16,5 km Karpion huvila 1923, muutostyö Lehtisenkuja 1, Jyväskylä 20 min | 1,6 km 6 min | 2 km Yksityiskäytössä Symbolit kertovat kohteen etäisyyden Jyväskylän keskustan Kompassiaukiolta.

Muuratsalon koetalo 1954 Säynätsalo 25 min | 19,9 km Yksityiskäytössä, pääsy oppaan kanssa Keski-Suomen museo 1961, 1990 Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä 16 min | 1,3 km 5 min | 1,8 km Viitatorni 1961 Viitaniementie 14, Jyväskylä 18 min | 1,3 km 5 min Yksityiskäytössä

Työväentalo, kuva: Tiina Ruotsalainen

Kaupunginteatteri (1964–1982) Vapaudenkatu 36, Jyväskylä 4 min | 350 m Poliisitalo (nyk. Tietotalo) 1970 Kilpisenkatu 1, Jyväskylä 5 min | 500 m Alvar Aalto -museo 1973 Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä 16 min | 1,3 km 5 min | 1,8 km Rakennusvirasto (nyk. Rakentajantalo) 1978 Hannikaisenkatu 17, Jyväskylä 6 min | 500 m Uimahalli (nyk. AaltoAlvari) 1956–1990 Pitkäkatu 2, Jyväskylä 19 min | 1,5 km 5 min Lisää Alvar Aallon kohteita osoitteessa: visitjyvaskyla.fi/alvaraalto

27

Jyväskylän arkkitehtuurikartan avulla pääset tutustumaan eri aikakausien ja suunnittelijoiden merkittäviin arkkitehtuurikohteisiin ja aluekokonaisuuksiin. Nouda omasi Jyväskyläinfosta, Asemakatu 7, Alvar Aalto-museosta, Alvar Aallon katu 7 (hinta 4 €) tai tutustu karttaan sähköisesti osoitteessa: visitjyvaskyla.fi/alvaraalto


Jyväskylän kaupunginteatterin Ansa-musikaali, kuva: Jiri Halttunen

Jyväskylän kaupunginteatteri

Jyväskylän kaupunginteatteri ( 4 min | 350 m), arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemassa teatteritalossa, tarjoaa vuosittain kuudesta kahdeksaan omaa ensi-iltaa, sekä lukuisia huipputason vierailuja. Esitykset tavoittavat vuosittain noin 60 000 katsojaa. Tutustu ohjelmistoon »

Jyväskylän kaupunginteatterin ( 4 min | 350 m) lisäksi Jyväskylän seudulla toimii useita muitakin timantinkovia teattereita ja teatteriryhmiä, kuten esimerkiksi • Ad Astra, • Huoneteatteri (

12 min | 850 m),

7 min | 550 m),

• Ylioppilasteatteri ( 6 min | 1,7 km),

15 min | 1,2 km

• Teatterikone ( 12 min | 950 m) sekä lukuisat kesäteatterimme. Tutustu lisää teatteritarjontaan: visitjyvaskyla.fi/nae-koe/teatterit-naytokset

Symbolit kertovat kohteen etäisyyden Jyväskylän keskustan Kompassiaukiolta.

Musiikinnälkään suosittelemme esimerkiksi • legendaarisen Lutakon Tanssisalin ( 12 min | 1 km 7 min | 2 km) keikkoja, • Paviljongin ( 11 min | 850 m 7 min | 1,9 km) viihdekonsertteja, • Peurunka Areenan ( 31 min | 27,3 km) Suomen ykkösartisteja sekä • tietysti – kirsikkana kakun päällä – upean Jyväskylä Sinfonian monipuolista ohjelmaa, kapellimestarinaan Ville Matvejeff. Tutustu konserttitarjontaan: visitjyvaskyla.fi/ nae-koe/musiikki-ja-musiikkipalvelut

28

ku va :P eu r

ka un

• Teatteri Eurooppa Neljä (

or k

ri te es

Teatterit & musiikki

Jyvä sky lä S inf on ian


kuva: Alvar Aalto -museo

Suomen käsityön museo

Keski-Suomen luontomuseo

Museot

Jyväskylässä satsataan elämyksellisiin ja interaktiivisiin museoihin. Nauti ja ylläty! • Alvar Aalto -museo ( 16 min | 1,3 km

5 min | 1,8 km)

• Keski-Suomen museon käsityöläismuseot (Toivolan Vanha Piha, 9 min | 750 m) • Jyväskylän taidemuseo ( • Suomen käsityön museo (

3 min | 200 m) 2 min | 150 m)

• Suomen Ilmavoimamuseo (Tikkakoskentie 125, Tikkakoski, Jyväskylä, 18 min | 19,4 km) • Keski-Suomen luontomuseo Harjun Vesilinnassa ( 12 min | 800 m)

Tutustu lisää Jyväskylän seudun museoihin, gallerioihin sekä ajankohtaiseen näyttelytarjontaan osoitteessa: visitjyvaskyla.fi/nae-koe/museot-galleriat

Kirkot

Kaunis kirkko ihastuttaa estetiikallaan, rauhoittaa mieltä ja on aina yhtä mielenkiintoinen vierailukohde. Jyväskylän seudun kirkoista kannattaa bongata ainakin: • upea Taulumäen kirkko ( 4 min | 1,3 km)

17 min | 1,3 km

• tunnelmallinen Kaupunginkirkko ( 3 min | 280 m) • pysäyttävän komea ja arkkitehtuuriltaan moderni Kuokkalan kirkko ( 8 min | 3,7 km)

Stand Up

Jyväskyläläisellä stand up -viihteellä on pitkät perinteet. Seisomapaikkaklubin hulvattomat showt ovat omaa luokkaansa. Täällä stand up -uraansa ovat aloitelleet monet tunnetut suomalaiset koomikot. Lyhyesti sanottuna: Jyväskylässä kuulet parhaimmat jutut – ja nauru on sallittua!

• Alvar Aallon jo 1920-luvulla suunnittelema suunnittelema italialaistyylinen Muuramen kirkko (Sanantie 7, Muurame, 16 min | 15,8 km) • Unescon maailmanperintökohteena tunnettu Petäjäveden vanha kirkko (Vanhankirkontie 9, Petäjävesi, 30 min | 33 km) Lisää Jyväskylän seudun kirkkoja: visitjyvaskyla.fi/nae-koe/kirkot

visitjyvaskyla.fi/tapahtumat/stand-up

29

Taulumäen kirkko


Lasten Löytöretket

– SEIKKAILUJA, LIIKUNTAA, HUPIA JA HAUSKAA YHDESSÄOLOA KOKO PERHEELLE! Lapsiperheet ovat Jyväskylän seudulla sydämen asia. Siksi seudulla onkin tarjota lapsiperheille myös oma ympärivuotinen matkailukokonaisuus, Lasten Löytöretket. Heittäydy yhteisiin seikkailuihin vaikka hurvittelemalla huvipuistossa, kiipeilemällä köysiradoilla, mittelemällä frisbee- tai minigolfin parissa, taiteilemalla laskettelurinteillä, polskimalla lämpimissä kylpylävesissä, huiskuttelemalla risteilylaivan kannelta tai

Liittymällä maksuttomaan Löytöretkiklubiin saat ainutlaatuisia tarjouksia, ajankohtaisia vinkkejä ja iloisia yllätyksiä perheesi yhteiseen vapaa-aikaan: www.lastenloytoretket.fi

kuva: Tero Takalo-Eskola

ratkomalla museoiden arvoituksia.

Peurunka telli ho ylä p l Ky

o

ku va :T er

la ko Es loka Ta

”Kiitos perheemme puolesta mukavasta kokemuksesta, palvelusta ja ohjauksesta Seikkailupuistossa!”

Laajis, kuva: Jouni Kallio

– Tuula, perheenäiti, Laajiksen asiakas

”Tänne tullaan uudestaan! Koko perhe viihtyi kylpylässä erittäin hyvin. Siisti paikka.” – Miia, nelihenkisen perheen äiti, Kylpylähotelli Peurungan asiakas

30


AaltoAlvari, kuva: Jouni Kallio

”AaltoAlvari uima-altaineen ja kuntosaleineen on loistava paikka lapsiperheelle.” – Viisihenkinen perhe, AaltoAlvarin asiakkaita

– Tiina, kahden lapsen äiti, JP Action Training Centerin Jumpparkin asiakas

Päijänne-Risteilyt Hilden

“Vuoden parhaat pomput muksuille.”

”Tämä risteily on kyllä meidän kesän paras reissu.” – Lapsen suusta, Päijänne-Risteilyt Hildenin asiakas

”Kerrankin koko perhe voi ottaa mittaa toisistaan ja paras voittaa aina:). Hieno paikka ja vuoden kovimmat skabat.”

”Korkeanpaikankammoiselle kotiäidille boulderointi vaikutti epätodennäköiseltä lempiharrastukselta, mutta nyt puoli vuotta myöhemmin olen koukussa! Innostava, haastava laji, joka vahvistaa niin kehoa kuin mieltä. Rento tunnelma, kivaa porukkaa ja parasta musiikkia.”

– Isä 39 v., Jyväskylä Karting Centerin asiakas

”Mahtava liikuntapaikka! Keilailu ja seinäkiipeily osui ja upposi kaikille.”

– Perheenäiti, Boulderpajan asiakas

– Susanne, kolmen lapsen (5, 10 ja 13 v.) äiti, Liikuntakeskus Hutungin asiakas

”Reilusti rinteitä ja sopiva paikka myös lapsille. Hyvä paikka aloitella harrastusta, mutta kyllä haasteitakin löytyy. Kiitettävä palvelu kaikkineen.”

v ku

Nokkakiven huvipuisto

ylän jalkapalloseu äs k ra Jy v JJK

Boulderpaja

– Lapsiperheen asiakaspalaute, Häkärinteet

a:

”Todella viihtyisä huvipuisto, joka ylitti kaikki odotukset. Hauskaa tekemistä ja lapsille riittävästi laitteita.” – Isoäiti Lahdesta, Nokkakiven huvipuiston asiakas

Visit Jyväskylän löytöretkisivuilta saat myös lapsiperheille räätälöidyt vinkit:

Tutustu näihin ja muihin perheiden suosittelemiin löytöretkikohteisiin lisää osoitteessa www.lastenloytoretket.fi

31

• • • • •

kivoista ostospaikoista museoista lasten teattereista puistoista lapsiystävällisistä majoitus- ja ravintolakohteista • ajankohtaisista tapahtumista ja urheiluotteluista • mobiilireiteistä ja -korttieduista Jyväskylän seudulla


Ostokset, majoitus & ravintolat JYVÄSKYLÄSSÄ Jyväskylän kävelykeskusta on matkailevan shoppailijan unelmakohde. Kompaktista keskustasta löydät viihtyisät kauppakeskukset, kansainväliset ketjut ja yksilölliset erikoisputiikit. Ostosreissulle on helppo suunnata aivan Jyväskylän keskustan sydämestä. Kauppakadun ja Asemakadun risteyksessä sijaitseva Kompassiaukio on suosittu kohtaamispaikka. Myös keskustan ulkopuolelta löytyy houkuttelevia ostoskohteita, jotka ihastuttavat ympäristönsä vuoksi jo käyntikohteenakin. Nautiskelu – hyvä ruoka, juoma ja makoisat unet – on osa onnistunutta lomaa. Omaan makuusi sopivimmat ruokapaikat ja majoitusvaihtoehdot löydät parhaiten osoitteesta visitjyvaskyla.fi

Toivolan Vanha Piha, kuva: Tiitu Design

Samuli Alosen Citybird-veistokset (Design Alonen)

Puttipaja

Tuliaisia ja ihastuttavia putiikkeja • Toivolan Vanha Piha käsityöpuoteineen ja -pajoineen 9 min | 750 m • Kävelykadulla, Suomen käsityön museon kainalossa sijaitseva Taito Shop Aivia. Suomalaista design-osaamista ja kujeilevaa Suomi-teemaa 2 min | 140 m • Pykälistön viehättävässä pihapiirissä sijaitseva Design Alonen (Laukaantie 30, Jyväs12 min | 6,7 km kylä) • Korpilahden sataman Höyrygalleria ja Emalipuu-kauppa (Korpilahdentie 10, Korpi25 min | 29,8 km lahti, Jyväskylä) • Alvar Aalto Museum Shop – mm. laadukkaita designtuotteita ja Alvar Aalto -kirjallisuutta 16 min | 1,3 km 5 min | 1,8 km

• Naissaaren Puttipaja Design Puoti Wanha Paja (Naissaarentie 1, Vaajakoski, Jyväskylä) 10 min | 8,3 km • Pandan tehtaanmyymälä (Asematie 2, Vaajakoski, Jyväskylä) 10 min | 8 km • Legendaarinen hyvän tuulen korttikauppa Harjun Paperi 10 min | 700 m • Jyväskylän oma puutarhakeskus Viherlandia 8 min | 5 km • Pienikamari: kaunista, laadukasta ja inspiroivaa kivaa pikkuväelle ja vähän isommillekin 4 min | 300 m

32

Kävelykatu, kuva: Pauliina Isohella

Jyväskylän keskustassa, aivan kompassin kulmilla, sijaitsee useita laadukkaita ja monipuolisia kauppakeskuksia, kuten esimerkiksi Jyväskeskus, Forum, Torikeskus sekä Kauppakeskus Tawast. Keskustan kauppakeskuksista löytyy yli sata erikoisliikettä, jotka tarjoavat loistavat apajat tuliaisten metsästämiseen – niin itselle kuin muillekin.


Cumulus Resort Laajavuori

Hou seb oa t, k uv

Majoitusvaihtoehdot keskustahotelleista aittamajoitukseen löydät osoitteesta: visitjyvaskyla.fi/ majoitu-nauti/majoitus

i m To a:

ta ran uli Tu

Poimintoja majoituskohteista Jyväskylän ydinkeskustassa sijaitseva uutukainen, Hotelli Verso, on hurmannut asiakkaansa ennätysnopeasti raikkaalla ja omaperäisellä tyylillään. Tämä perheyritys takaa sinulle tuoreen ja kodikkaan tunnelman sekä palvelualttiutta 24/7. Versossa pääset myös nauttimaan aamuisin paljon kiitosta saaneen suomalaisen aamiaisen. 1 min | 60 m

u

Palkittu, tyylikäs ja omaleimainen Solo Sokos Hotel Paviljonki sijaitsee sataman välittömässä läheisyydessä. Hotelli on TripAdvisorissa jyväskyläläisten hotellien sijalla 1 ja koko Suomen hotellivertailussa sijalla 4 (Traveller’s Choice 2016). Solo Sokos Hotel Paviljonki on valittu myös The Luxury Travel Guide Awards 2016 -kilpailussa Suomen parhaaksi cityhotelliksi. Vuonna 2015 hotelli nappasi maakohtaisessa sarjassa sekä Luxury Hotel- että Luxury Design Hotel -palkinnot. 11 min | 850 m

Ho te ll

iY öp u

Hotelli Yöpuu on vakuuttavan hurmaava huippukohde ja Suomen paras boutique-hotelli 2014 (World Travel Awards). TripAdvisorissa Yöpuu on valittu Suomen 7. parhaimmaksi B&B /majatalo paikaksi (Traveller’s Choice 2016). Yöpuusta löytyy myös uniikki Alvar Aalto -hotellihuone. 6 min | 500 m

Upea Taulun Kartano (Tauluntie 596, Kankainen, Toivakka) sijaitsee Toivakassa ja kuuluu Symbolit kertovat kohteen etäisyyden Jyväskylän keskustan Kompassiaukiolta.

Hotelli Verso, kuva: Tero Takalo-Eskola

33

ECEAT-luomumatkailuyhdistykseen. Taulun Kartanossa nautitkin ekologisesti ja eettisesti tuotetuista palveluista menneen ajan juhlavassa hengessä. 31 min | 37,2 km Kylpylähotelli Peurunka (Peurungantie 85, Laukaa) tarjoaa monipuolisen vapaa-ajan ohjelmiensa lisäksi majoitusvaihtoehtoja hotellihuoneista rivitalohuoneistoihin ja järvenrantamökkeihin. Avaruusteemaisen kylpylän vetonaula on 14 m korkeudesta lähtevä 130 m pitkä sisävesiliukumäki. 31 min | 27,3 km Cumulus Resort Laajavuori tarjoaa mukavat puitteet rentoutumiselle: herkullisten ravintola-annosten äärellä ja panoraamakylpylässä, ainutlaatuisen maiseman avautuessa aivan vesirajasta kauas horisonttiin. 11 min | 5,2 km Ränssin Kievarissa (Kuikantie 340, Kuikka, Jyväskylä) pääset kokemaan aitoa kievaritunnelmaa melkein 200 vuotta vanhassa maalaistalossa järven rannalla. Voit yöpyä idyllisessä maalaistalossa, tunnelmallisessa aitassa, täysin varustellussa mökissä tai vaikka omassa asuntoautossa. 21 min | 20,9 km Rent a Houseboat! Sauno, istu iltaa, herkuttele ja nuku yösi hyvin järvellä, ylellisellä vesihuvilallasi. Houseboat on nimensä veroisesti talo Päijänteen aalloilla – tästä eivät majoituskohteen näköalat parane. 11 min | 1 km 5 min | 1,8 km


Vinkkejä nautiskelijalle Korkeatasoisessa ja Chaine des Rotisseurs -palkitussa ravintola Pöllöwaarissa vaalitaan kotimaista ruokakulttuuria, maailman makuja unohtamatta. Pöllöwaari on palkittu myös juomavalikoimastaan useasti. Ravintolan rinnalta löytyy tunnelmallinen Viinibaari sekä kesäisin avoinna oleva Viinipiha. 6 min | 500 m Ravintola Figaro & Winebistro – tätä parivaljakkoa et halua missata! Chaine des Rotisseurs -palkittu, Lonely Planetin Suomen ravintolalistan kärkipaikalle noussut Figaro ja vuonna 2014 ja 2015 Suomen parhaaksi viiniravintolaksi valittu Winebistro; Asemakadun aarteet! 3 min | 230 m Ravintola Vesilinnassa ruokailet legendaarisen Harjun laella, josta aukeaa upea kaupunki- ja järvinäköala. Tämän Chaine des Rotisseurs -laatuisen ravintolakokemuksen päätteeksi voit nauttia pohjakerroksessa sijaitsevan Keski-Suomen luontomuseon tarjoamia elämyksiä. 12 min | 800 m Viikinkiravintola Harald vie sinut aitoon viikinkitunnelmaan! Maistele ronskin runsaita makuja pohjoisten metsien, vesien, maan ja

Jyväskylän sataman ravintolalaivoilla voi seurustella kesäisin pikkupurtavan ja janonsammuttajien parissa. Päijänne-risteilyillä pääset nauttimaan à la carte –listan antimista tai seisovan pöydän klassikoista. 11 min | 1 km Tyylikkyyden ja rentouden omaleimaisella tavalla yhdistävä Ravintola Revolution Jyväskylän keskustan ytimessä valittiin Radio Cityn äänestyksessä kaupungin parhaaksi baariksi 2015. Ravintolassa pääset nauttimaan grillinkatkuista cross-kitcheniä pohjoismaisin maustein ja pubin puolella näet tv-urheilut laidasta laitaan. 2 min | 140 m Vanhaan Halosen Harmoonitehtaaseen perustettu jugendhenkinen Ravintola Harmooni on erikoistunut lähiruokaan ja paikallisen, kausittain vaihtelevan sadon hyödyntämiseen sekä teemaillallisiin. Kesäkaudella makunautintoihin voi sukeltaa puistomaisella sisäpihalla. Harmooniin voi jäädä myös yöksi – uudet huoneistot avautuivat marraskuussa 2016. 5 min | 450 m

ld ra Ha

Herkutteluhetken 50-luvun nostalgisessa tunnelmassa tarjoilee Forumin kauppakeskuksessa sijaitseva vohvelikahvila Vaffeli. Makeiden ja suolaisten vohvelien ainutlaatuiset makuyhdistelmät tarjoillaan taattuun Vaffelin tyyliin: ystävällisen palvelun kera. 2 min | 100 m kuva: Ravin tola Ha rm oo

Toivolan Vanha Piha kuuluu Jyväskylän matkailukohteiden kirkkaimpaan kärkeen. Pihan Kahvila Muisto kutsuu herkuttelemaan maistuvilla ruoka-annoksillaan ja ihanilla vanhan ajan leivoksilla. Täällä teet huikean aikamatkan kauas 1800-luvun lopun Jyväskylään. 9 min | 750 m Paahtimo Papu on vuonna 2014 perustettu Keski-Suomen ensimmäinen kahvipaahtimo. Se on yksi Suomen harvoista luomupaahtimoista ja kuuluu Eviran luomuvalvonnan piiriin. Huumaavan hieno tuoreen kahvin tuoksu ja maku kannattaa käydä kokemassa paikan päällä Yliopistonkadulla! 3 min | 240 m Historiaa henkivä Nikolainkulma on keskustan koristeellinen karkki. Vaaleanpunaisen puurakennuksen katutasossa toimii Wilhelmiinan konditoria, joka tarjoilee maukkaita, tuoreista raaka-aineista valmistettuja leivonnaisia ja muita herkkuja. 2 min | 180 m Kahvila-konditoria Miriam’s on keskieurooppalaistyylinen kahvila Jyväskylän ydinkeskustassa. Viihtyisän kahvilan valikoima koostuu suussasulavista laadukkaista raaka-aineista valmistetuista leivonnaisista, salaateista sekä lähiruokalounaasta. Kaikki herkut tarjoillaan asiakkaille pöytiin. 2 min | 120 m kuva:

ni

kuva: Varjola

Ravintola Pöllöwaari

Koko ravintola- ja kahvilatarjonnan löydät osoitteesta visitjyvaskyla.fi/majoitu-nauti/ ravintolat-kahvilat

34

Kah vila -ko n

iam’s Mir ria to di

a

kuva: Viik ink ira vin to l

ilman parhaista antimista, nauti huumorilla maustetusta palvelusta ja ihastu muinaishenkiseen miljööseen. 1 min | 30 m


MATKAILIJA, nappaa tästä edut taskuusi!

Tällä kupongilla Harjun Paperista –15% alennus yhdestä yli 30€:n kertaostoksesta.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGINTEATTERI JYV ÄSKYLÄ US! HUIPPUTARJOUS! JO AR UT IPP HU ! US JO AR UT HUIPP NELJÄ KATSOO - KOLME MAKSAA! TÄLLÄ ETUSETELILLÄ

-15%

3 EURON ETU PÄÄRUUASTA

(Alennus normaalihintaisista tuotteista, ei koske postimerkkejä.) Kuponki on voimassa 31.12.2017 asti.

Harjun Paperi Yliopistonkatu 6 B, 40100 Jyväskylä Avoinna ma–pe 10–17.30 ja la 10–14

1 ETU / PÄÄRUOKA

Koskee koko pöytäseuruetta.

Varjolan tila tarjoaa elämyksiä kaikille aisteille. Tule ja kokeile!

Tällä etukupongilla Iittala outlet Jyväskylästä ja Palokasta 20 % alennus 1- ja 2-laadun normaalihintaisista tuotteista.

Vaijeriliuku 20 € / henkilö (norm. 25 €) Liu’u Kuusaankosken kuohujen yli.

Etu on voimassa 1.1.–31.12.2017. Ei koske etuhintaisia tuotteita, tilaustuotteita, valikoituja taidelasiesineitä tai Suomi100-tuotteita. 1 etu /asiakas.

-20 %

Iittala outlet Jyväskylä, Viherlandia, Kammintie 6 Iittala outlet Palokka, Palokan kauppakeskus, Saarijärventie 52

Varjolan Tilan Matkailu Oy, Vilppulantie 51, 41370 Kuusa | Puh. 020 792 8080, sähköposti: varjola@varjola.com

Tällä etukupongilla 4-6 hlön lomamökki toinen vrk

Tällä kupongilla keilailu Hutungissa

-20 %

-50 %

voimassa 15.12.2017 saakka

(kengät veloituksetta, arvo 1 e/henkilö)

Lomakeskus Revontuli Revontulentie 1 Hankasalmi www.revontuli.fi 35

p. 014-8448 200


NELJÄ KATSOO - KOLME MAKSAA!

Siis neljä lippua kolmen hinnalla! Etuhinta lasketaan peruslipun hinnasta, ei yhdistettävissä muihin alennuksiin. Voimassa teatterin omissa vuoden 2017 esityksissä (ei ensi-illoissa). Etuhintaiset liput vain Jyväskylän kaupunginteatterin omasta lippumyymälästä (Vapaudenkatu 36, p. 014 266 0110). Katso ajantasainen ohjelmisto osoitteesta www.jyvaskyla.fi/kaupunginteatteri

TERVETULOA TEATTERIIN!

Tarjous on voimassa 31.12.2017 asti Jyväskeskuksen ja Kirkkopuiston Rossoissa.

Tarjous on voimassa Jyväskeskuksen Rossossa 7.6.–31.8.2016. Jyväskylän kesäiset joukkueurheilutapahtumat Harjun Paperista löydät laajan valikoiman persoonallisia yhdestä osoitteesta kortteja kaikkiin elämän juhliin sekä yllätyksiä arkea facebook.com/kaikkipeliinjkl ilahduttamaan. Myynnissä myös runsaasti sesongeittain vaihtuvia paperituotteita: julisteita, lahjapapereita, kiiltokuvia, muistikirjoja, joulukalentereita,

Ei voi yhdistää muihin etuihin ja alennuksiin.

askartelutarvikkeita sekä sisustus- ja kattaustuotteita.

Rosso Jyväskeskus, Asemakatu 9, Jyväskylä Rosso Kirkkopuisto, Kauppakatu 19, Jyväskylä

Harjun Paperi Yliopistonkatu 6 B, 40100 Jyväskylä Avoinna ma–pe 10–17.30 ja la 10–14

RAFLAAMO.fi/rosso

Löytämisen iloa ja rakastettuja brändejä. Arabia, Fiskars, Hackman, Iittala.

Ihastele koskimaisemia ja pistäydy kesällä kahville Maalaisbistro Sylviin. Varjolan Tilan Matkailu Oy, Vilppulantie 51, 41370 Kuusa | Puh. 020 792 8080, sähköposti: varjola@varjola.com

Hankasalmella vain ½ tuntia Jyväskylästä

hotelli lomamökkejä golf keilahalli lounas ja a la carte american diner saunoja uimaranta aktiviteettejä

p. 014 8448 200

Ihminen on luotu liikkumaan monipuolisesti. Liikuntakeskus Hutungista löytyy toistakymmentä eri lajia mm. keilailu, mailapelit, golf ja minigolf. Tutustu tarkemmin upeaan lajivalikoimaamme www.hutunki.fi. Liikuntakeskus Hutunki Reinontie 7 | 40800 Vaajakoski, JYVÄSKYLÄ Puh. 040 124 4300 | hutunki@hutunki.fi

www.revontuli.fi 36


        Â?  Â? Â?Â?    ­­­€

   ���   � � 

Puh. (014) 311 0086 Kuikantie 340, 41140 Kuikka, Jyväskylä

KYLPYLĂ„Ă„N KAKSI YHDEN HINNALLA

Tule saunomaan Savutuvan Apajalle! Tällä kupongilla kaikki saunat -40% tammi–huhtikuussa 2017.

Tällä kupongilla edullisempi pääsymaksu veloituksetta. Voimassa 31.12.2017 saakka.

Tarjous on voimassa vain uusiin varauksiin. Kysythän saatavuutta ennakkoon.

Tutustu kylpylään osoitteessa peurunka.fi

Savutuvan Apaja | Vaajakoski, Jyväskylä | p. 014 262 022 tunnelma@savutuvanapaja.fi | www.savutuvanapaja.fi

Tervetuloa viihtymään M/s Rhealle Päijänteen aalloille!

Tällä kupongilla emalikoruista ja puukulhoista 10% alennus

Tällä kupongilla

HĂśyry-galleria & Emalipuu-kauppa Korpilahdentie 10 (Korpilahden satama) 41800 Korpilahti

Tällä kupongilla

PERHELIPPU 40 â‚Ź

(norm. 48 ₏) 2 aikuista + 2 lasta Etu voimassa klo. 15–18 iltapäiväristeilyillä 2017 Aikataulut: matkarhea.fi

www.hoyrygalleria.fi www.emalipuu.fi p. 050 4121 611 / p. 040 5289 076

-10%

Tällä setelillä lasten annos lasten listalta

normaalihintaisista Seikkailupuisto-lipuista

4,00â‚Ź

Voimassa vuoden 2017

laajis.fi +358 207 436 437 info@laajis.fi

SL

(norm. 8â‚Ź)

eikkailupuisto aa jav uo ri 37


  

   

  

 Â 

Â?  

  

Puh. (014) 311 0086 Kuikantie 340, 41140 Kuikka, Jyväskylä

KYMPILLĂ„ KEILAAMAAN!

Tule ja koe Savutuvan Apaja.

Tällä kupongilla keilarata 10₏/h, max. 2 rataa/varaus. Voimassa 31.12.2017 varaustilanteen mukaan, ei ennakkovarauksia.

Toteutamme tunnelmallisia tilaisuuksia yritys- ja yksityisryhmille tilauksesta, virkistymistä uniikeissa saunoissamme Päijänteen rannalla sekä tarjoamme nautintoja herkullisen ruoan ja juoman parissa ainutlaatuisissa tiloissamme.

Päijänteen syleilyssä, luonnonsuojellussa Haapasaaressa sijaitseva Savutuvan Apaja tarjoaa kokonaisvaltaisia kokemuksia vierailleen ympäri vuoden.

Olemme vain 12 km päässä Jyväskylästä tai 4 km vesitse Jyväskylän satamasta. Muistoja rakentaen jo vuodesta 1981

M/s Rhea risteilee Pohjois-Päijänteen luonnonkauniissa saaristossa.

HÜyry-galleria ja Emalipuu-kauppa sijaitsevat uljaalla paikalla Korpilahden satamassa. Ulla Huttusen ja Arto Salmisen ylläpitämä taidegalleria ja kauppa sijaitsevat entisessä vuonna 1897 rakennetussa hÜyrysahan voimalaitoksessa. Galleriassa näyttelyt vaihtuvat kuukausittain.

Tervetuloa viihtymään! M/s Rhea, Jyväskylä p. 0400 706 691 sari.wigell@pp.inet.fi matkarhea.fi

Avoinna ympäri vuoden (Tammikuu suljettu) Katso ajankohtaiset näyttelyt ja aukioloajat: www.hoyrygalleria.fi ja www.facebook.com/hoyrygalleria

Tällä kupongilla

Seteli käy vain Jyväskylän Fransmannissa ja on voimassa 31.12.2017 asti. Ei voi yhdistää muihin etuihin / tarjouksiin.

FRANSMANNI Hannikaisenkatu 24, Jyväskylä RAFLAAMO.fi/fransmanni

-10%

normaalihintaisista tunti- ja päivälipuista

Onhan meillä vielä se leikkihuonekin!

Voimassa kauden 2016-17

laajis.fi +358 207 436 437 ski@laajis.fi 38

HĂśyry-galleria & Emalipuu-kauppa Korpilahdentie 10 (Korpilahden satama) 41800 Korpilahti www.hoyrygalleria.fi www.emalipuu.fi p. 050 4121 611 / p. 040 5289 076


kuva: Nina Huisman

Mist채 pidit ja mit채 j채it kaipaamaan esitteess채? Kerro mielipiteesi:

39


JYVÄSKYLÄ

:

gm In

ar

We

in

La

a ji

s,

ku

va

i/Kalevi Korhon almar en a: W ku v

Katso sijaintimme

Matkailuneuvonta Jyväskylä-info Asemakatu 7, 40100 Jyväskylä p. 014 266 0113 matkailu@jkl.fi

@visitjyvaskyla @visitjyvaskyla #visitjyvaskyla Visit Jyväskylä

40

visitjyvaskyla.fi

Visit Jyväskylä 2017  

Visit Jyväskylä 2017 esite Suomi

Advertisement