Page 1

Nederlandstalige printversie

CafĂŠ Gent

V. u: Annelies Storms, schepen van Cultuur, Toerisme en Feesten. Stadhuis, Botermarkt 1, 9000 Gent. - 2013

71 CAFES GEKOZEN DOOR 9 GENTENAARS 36070


Van Gent wordt gezegd dat het een van de meest bruisende steden van België is. Het is al enkele jaren de grootste studentenstad met 70.000 studenten en de stad heeft een cultureel aanbod die in vergelijking met vele andere Europese steden zijn gelijke niet kent. Elk jaar trekt onze stad meer en meer toeristen die het nachtleven weten te appreciëren. Het centrum telt meer dan 320 cafés en onderscheidt twee duidelijke delen, in het historisch centrum tref je echte Gentse cafés en een bruisend uitgaans-leven, in het zuiden bevinden zich voornamelijk de studentencafés in het kunstenkwartier. Op dit plan maken 9 Gentenaars een selectie met 71 cafés binnen de kleine stadsring. Dit plan wil een wegwijzer zijn voor wie onze stad bezoekt, maar weet wel, dit is slechts een selectie. Mogelijks stuit je tijdens je cafébezoek op cafés die niet op dit plan staan. Wij Gentenaars geven dan ook niet alle geheimen van onze stad prijs.

CAFÉBUURTEN GRASLEI-KORENLEI Vanaf de 11e eeuw werd dit de havenplaats van de stad Gent en bijgevolg ook dé ontmoetingsplaats voor handelaars. En nog steeds zijn de Koren- en Graslei een ontmoetingsplek voor velen. Bij schoon weer is het er over de koppen lopen. Jong en oud zitten er samen aan de Leie, drinken en filosoferen over het leven. Of men nu aan de kade zit of op één van de vele terrasjes, het uitzicht op middeleeuws Gent kan niet anders dan betoveren.

VLASMARKT Tijdens de Gentse Feesten kan men op dit plein tot vroeg in de morgen de straatstenen kussen. En ook de rest van het jaar komt de feestvierder hier zeker aan zijn trekken. Dit is het epicentrum van het Gentse nachtleven. Centraal ligt de ‘Charlatan’, een groot alternatief danscafé met elke week verschillende optredens, ernaast ligt de ‘Kinky Star’ een kleine alternatieve club en tevens een platenlabel. Aan de overkant van dit plein zijn nog enkele zware nachtcafés. Tijdens het ochtendgloren gaat iedere vrijdag, zaterdag en zondag de rommelmarkt van start op het Sint-Jacobsplein. Perfect voor koffie en schattenjacht. Caféplan Stad Gent - 2013

KORENMARKT KLEIN TURKIJE De Korenmarkt ligt midden in het historisch centrum van Gent. Vanaf hier kan men naar alle andere buurten uitzwermen. Maar blijf gerust wat langer: het nieuw aangelegde plein is een trekpleister voor terrasjesmensen en de historische gebouwen errond zorgen voor een adembenemend zicht. Naast de St-Niklaaskerk ligt Klein Turkije. Dit steegje heeft niets te maken met Turkije, wel met de uitdrukking ‘ter keie’, aan de grond zitten. Hier werden vroeger immers openbare verkopen georganiseerd, na een faillissement. Heden ten dage komt men in dit caféstraatje echter voor vertier. Of hoe het kan verkeren!

OVERPOORT Deze straat is het centrum van het studentenleven in Gent. Met meer dan 35 cafés naast elkaar is het dan ook de cafébuurt die traditioneel door studenten bezocht wordt. Hier vindt men het ene dans- en drinkcafé na het andere, met nachtwinkels, frietkoten en pittazaken ertussen. Donderdagavond is dé studentenavond, dan is het hier werkelijk over de koppen lopen en worden alle remmen losgelaten.

OUDE BEESTENMARKT Zoals de naam al doet vermoeden, kan men hier op zondagvoormiddag terecht voor ‘beesten’: kippen, konijnen en dergelijke. Ook tweedehandsfietsen (zeer handig in Gent!) zitten dikwijls in het assortiment. Dit plein is echter in de eerste plaats gekend als een uitgaansbuurt. De bekende Belgische band ‘Das Pop’ begon ooit café ‘Video’ en het muziekfestival ‘Boomtown’ vond hier zijn oorsprong. In de hippe Gentse ‘Club 69’ tref je de grootste concentratie van schoon Gents vrouwvolk aan.

PATERSHOL - OUDBURG Het Patershol is vooral gekend voor zijn gezellige straatjes en uitmuntende restaurants. Toch zijn ook hier zeker leuke café’s te vinden. Zo ligt ietwat verborgen in het Patershol de ‘White Cat’, een ondergrondse danstempel. Of wat dacht je van café ‘Folklore’, met jukebox, volkse atmosfeer en ‘kroakemandels’: erwten in de olie gebakken, overgoten met zout. Maar ook Oudburg is aan een opmars bezig. Dit folkloristisch aandoend straatje, dat al veel als filmdecor werd gebruikt, ligt vol met bars en cafés die de moeite waard zijn. Van koffie- tot cocktailbars, iedereen wordt bediend in deze bijzonder mooie hoek van Gent.


’T ZUID

1 CHARLATAN (°1989) Vlasmarkt 6

Deze buurt werd ontworpen eind Populair uitgaans- en muziekcafé, epicentrum van het Gentse nachtleven; de plek om 19e, begin 20e eeuw en ziet er in het weekend te gaan dansen; elke donderdan ook anders uit dan de rest dag en zondag gratis optredens; open tot in de vroege uurtjes; groot binnen- en rooktervan Gent. ’t Zuid is zowaar aan ras bij goed weer; en nog zoveel meer … een opmars bezig. Trendy cafés ✺ “Huis van verderf” en koffiebars schieten er als pad2 CLUB 69 (°2011) denstoelen uit de grond en floreOude Beestenmarkt 4-5-6 ren naast de klassiekers. Zo is er Trendy dansclub met sexy volk, straffe dj’s, vette beats en strenge buitenwippers. de Martino, een restaurant waar men tot laat een stevig maal kan 3 DECADANCE (°1996) bestellen. Of wat dacht u van wat Overpoortstraat 76 Zuid-Amerikaanse ritmes in de ‘El Populaire dans- en afterpartyclub met Jan - 35 jaar drie ruimtes met verschillende muziek en Negocito’? Ook de vrouwenliefverschillende dj’s, een vaste waarde in het art director gadgetfreak hebbers komen hier aan hun trekzware Gentse nachtleven. ♫ Funky house, techno, ragga, r’n’b, elektro, ken, want te midden van deze drum’n’bass, minimal, ... 4 DE ROERKUIP (°2006) charmante wijk is ook de Gentse Oude Beestenmarkt 8 Eclectisch muziek- en danscafé met verhoog- 4 CULTURE CLUB (°2003) hoerenbuurt gevestigd.

WALPOORTSTRAAT LAMMERSTRAAT

de danszaal, waar men terecht kan voor zowel een rustige babbel als een stevig feestje. ✺ Elke vrijdag en zaterdag dj’s. ♫ Van chanson over disco naar electro.

Afrikalaan 174

Grote hippe club met internationale allure en drie grote zalen met verschillende muziek. ♫ Nationale en internationale dj’s en programmatie.

5 MARIMAIN (°±1946) Dit is een belangrijke passage Walpoortstraat 17 5 BAR DES AMIS (°2007) tussen de studentenbuurt en het Café naast de Minardschouwburg, voor Vlasmarkt 5 stamgasten en jonge gasten, met het popuGentse stadscentrum. Cafés, Groot ambitieus rendez-vous café met de lairste terras van Gent om passanten te langste toog van Gent van de mannen van koffiehuizen en kledingwinkels keuren (m/v). Polé Polé (zie ook de cafés in de (Lammer✺ Naam komt van de vroegere bazin Mary zorgen voor een bonte mengeling. straat), met twee verdiepingen en twee bars. Brouillard en de Gentse komiek Romain ♫ Dj’s in het weekend. En er is ook theater. Zo ligt de Mi- Deconinck. nard, één van de oudste schouwbur6 WHITE CAT (°2005) gen van Gent, op een boogscheut 6 JIGGER’S (°2012) Oudburg 16 Drongenhof 40 cocktailbar die de sfeer ademt Populair Gents alternatief muziek- en keldervan dat andere monument, de Exclusieve van de speakeasy bars uit de jaren ‘20 in de met vintage meubilair en dj’s. De zaak ‘Vooruit’, een prachtig gebouw dat V.S. toen alcohol illegaal was. Enkel toegan- café bevindt zich midden het historische kelijk na aanbellen, er wordt aangeraden om dienst deed als feest- en cultuur- op voorhand te reserveren: 09 335 70 25 Patershol. ✺ Live optredens op zaterdag en soms jamtempel voor de Gentse arbeidersbe- ✺ De kaart is beperkt en wordt geregeld sessies - vaste instrumenten in het café zijn weging. Dit is nog steeds het geval, veranderd, andere klassiekers in het cocktail- hammondorgel, piano en drum. gamma worden op aanvraag gemaakt. al staat de Vooruit nu open voor ie- ✺ Eén van de bazen, Olivier Jacobs, heeft al ♫ Soul, funk, lounge, ... dereen met een hart voor cultuur. twee jaar op rij de prijs ‘beste cocktailmaker van de Benelux’ gewonnen. 7 CLUB CENTRAL (°2000) Om de hoek, in de Lammerstraat, Hoogpoort 32 Grote salsabar met cocktailbar, loungebar liggen de meer zuidersgeörien7 KAAIMAN (°2011) Reep 9 en imposante middeleeuwse danskelder Cirq Modern stadscafé met een warm interieur, teerde cafés, zoals de gekende Central (kelder is enkel te huur). afgelegen maar toch zeer dicht bij het uit✺ Elke dag salsalessen. cocktailbar ‘Polé Polé’. gaanscentrum. ♫ Rustige elektronische muziek.

1 DE ONVRIJE SCHIPPER (°2000) Korenlei 7a

♫ Latino, salsa, merengue, bachata, reggaeton, ...

8 VIDEO (°2000) Oude Beestenmarkt 7

Zuiders aandoend eet- en cocktailcafé in de gewelfde kelder van het voormalige gildenhuis van de Onvrije Schippers, met prachtig terras aan de Korenlei. ✺ Populairste en kleinste wc van de Gras- en Korenlei. ♫ Jazz, latino, reggae, ska, soul

Gekend alternatief muziekcafé met de grootste concentratie schone mensen uit het Gentse nachtleven, elke week optredens en in het weekend dj’s. ♫ De betere alternatieve muziek.

1 AFSNIS (°±1965) Bij Sint-Jacobs 10

2 MISTERIOS0 (°2010) Krommewal 96 Alternatief praat- en jazzcafé met één van de weinige resterende tapbiljarts in Gent, een lange toog en een populair terras langs de straatkant.

Bruin praatcafé voor de echte bierdrinker, een vaste waarde in Gent. Op vrijdag, zaterdag en zondag open vanaf 8 uur ‘s morgens voor standhouders en klanten van de rommelmarkt.

3 CHAMPAGNEBAR CHEZ DE BEIR (°2007) Onderbergen 33

2 DE GEUS VAN GENT (°2001) Kantienberg 9

Champagne- en tapasbar gespecialiseerd in eigen import. ✺ 10 soorten champagne per glas en 40 verschillende champagnes. ✺ Keuze tussen Brut, Blanc de Blancs, Rosé Brut, Extra Brut, Brut Nature en tal van Millésimés.

Barbara - 28 jaar make-up artieste - fuifbeest

Prachtig praatcafé in het Geuzenhuis met zithoek en eigenaardig bolvormig plafond, ontmoetingsplaats voor vrijzinnigen (zowel gelijk- als andersgezinden) en terras aan het water. ✺ Elke eerste zondag van de maand is er een optreden.


3 EL NEGOCITO (°2005) Brabantdam 120

Eigenzinnig Chileens eet- en muziekcafé in de rosse buurt met elke week verschillende optredens; thuisbasis van de Gentse jazzscene met eigen muzieklabel; interieur ziet er uit als een mislukt renovatieproject; unieke mengeling van buurtbewoners, muzikanten, schone nachtmensen en het juiste soort studenten. ✺ Eerlijke producten van kleine producenten (geen cola). ✺ Meer dan 40 soorten rum en ook berucht om zijn Pisco Sour. ♫ Jazz en wereldmuziek.

4 VOLKSHUIS (°1990) Sleepstraat 33

Eigenzinnig volks- en muziekcafé voor alternatievelingen en krullenbollen, met oude socialistische tekeningen boven de toog; in het weekend wordt hier zwaar gedanst op oude klassiekers en leert men de betekenis van het Gentse woord ‘uitvijzen’. ♫ Coleman over Howlin’ Wolf tot Jacques Brel.

✺ Donderdag live optreden van beginnende groepen, zaterdagmiddag dj-sets. ✺ Elke zondag brunch.

1 LIMONADA (°2000) Heilige Geeststraat 7

Druk bezochte cocktailbar met futuristisch ‘Clockwork Orange’ lounge interieur. ✺ Electro, lounge.

2 ZOO (°2002) Oudburg 2

Cocktailbar - loungecafé verbonden met het restaurant “De Acht Zaligheden”.

3 ROCOCO (°1987) Corduwaniersstraat 57

Intiem praatcafé in huiskamerstijl met enkel kaarsen als verlichting; temperamentvolle cafébazin Betty doet open als ze ‘goesting’ heeft, sluit als ze ‘goesting’ heeft en bedient als ze ‘goesting’ heeft. ✺ Hier kom je niet voor de grote dorst, maar om te genieten. ✺ Droge worsten en Elixir d’Amour. ♫ Recitals live op piano als er iemand ‘goesting’ én talent heeft.

4 DE BROUWZAELE (°1986) Ter Platen 17

Bier- en eetcafé waar je een pint drinkt na de film; met imposant interieur, indrukwekkende tapinstallatie en een grote ronde toog onder een oude brouwketel. ✺ Grote bierkaart met meer dan 100 bieren. ✺ Traditioneel ligt hier nog witzand op de vloer om het parket te onderhouden, vandaar de uitdrukking “Moet er nog zand zijn?”.

5 DE PLANCK (°1995) Ter Platen

Binnenschip omgevormd tot praat-, eet- en biercafé, recht tegenover cinema Kinepolis, met groot zomerterras op het dek. ✺ Uitgebreide bierkaart met 140 bieren.

Eduardo - 24 jaar ex-Erasmusstudent - street artist 5 POLÉ POLÉ (°1998) Lammerstraat 8

Afrikaans cocktailcafé voor het jonge volk en de studenten, ook gekend van het gelijknamige festival tijdens de Gentse Feesten. ♫ Afro - latin – zuiders.

6 TROLLEKELDER (°1983) Bij Sint-Jacobs 17

Bruin biercafé met 15e-eeuwse kelder voor een rustige en intieme babbel. ✺ Géén gewone pinten te verkrijgen, enkel het betere Belgische speciaalbier!

6 PINK FLAMINGO’S (°1997) Onderstraat 55

Het enige echte kitsch- en rariteitencafé van Gent, de muren zijn bezaaid met kleurrijke plastieken en kitscherige prullaria, alsook een luster met barbiepoppen. ✺ Het café is beschermd door de Heilige Rita, patrones der hopeloze gevallen. ♫ Alternatief en retro, geen platte beats.

SPHINX (°2000) Sint-Michielshelling 3

Stijlvol praatcafé van cinema Sphinx voor de minder commerciële film met terras waar het schoon volk passeert.

Populair nachtelijk keldercafé bij de sympathieke walrussen Igor en Bert. ✺ Maandelijks weerkerende controversiële satirische uitspattingen van uitbater Igor in de vitrine.

2 DEN DRUMMER (°2007) Stalhof 39

Enig overblijvend hardrock- en metalcafé in Gent met de volbloed rocker Nico aan de tapkranen, bestaat nog maar enkele jaren maar is nu al legendarisch in de scène. ✺ Iedere maand optredens en armworstelen kickertoernooien. ♫ Hardrock, metal, punk, hardcore, stonerrock, hairmetal, doommetal, grunge, …

3 FATIMA (°1945) Struifstraat 3

Eigenzinnig volkscafé met trouwe jonge alternatieve en artistieke klandizie, het plafond in de kleur ‘nicotine-wit’, muren in het ‘nicotine-bruin’, met een formica toog en tafels in de stijl van goedkope Vlaamse volkscafés uit de jaren ‘60. ✺ Dit volkscafé behoort tot het cultureel erfgoed van Gent.

4 TREFPUNT (°1993) Bij Sint-Jacobs 18

Klein muziek- en theatercafé uitgebaat door vzw Trefpunt, oprichter van de vernieuwde Gentse Feesten in 1970. Dé vaste stek voor oude hippies, wereldverbeteraars, krullenbollen en muziekliefhebbers. ✺ Elke maandag gratis optreden. ♫ Blues, chanson, jazz, volksmuziek.

5 KINKY STAR (°1997) Vlasmarkt 9

Alternatief muziek- en nachtcafé, berucht voor de Irish coffees. ✺ Thuishaven van het Gentse Kinky Star platenlabel. ✺ Wekelijkse optredens en meestal dj’s. ♫ Swingend alternatief.

Jazz- en praatcafé midden het historische centrum, ideaal voor een babbel met een caïpirinha begeleid door getokkel op een ongestemde piano. ♫ Enkel jazz.

Exotisch en kleurrijk reis- en eetcafé met aangename binnenkoer en zonnig dakterras, verzamelpunt voor trekkers en wegdromers. ✺ Wereldkeuken, wereldbibliotheek en info-avonden over verre landen. ✺ Reisbureau op dezelfde locatie voor als de goesting té groot wordt.

7 HOTSY TOTSY (°1973) Hoogstraat 1

8 WASBAR (°2012) Nederkouter 109

Caféplan Stad Gent - 2013

1 GLORIA (°2011) Vlasmarkt 17

6 MANTECA (°1992) Cataloniëstraat 2

7 MOSQUITO COAST (°1999) Hoogpoort 28

Indrukwekkend wassalon annex bar. Zowel jonge toeristen, Erasmus-studenten als jonge Gentenaars komen hier hun was doen terwijl ze ondertussen aan de toog zitten met een frisse pint of een koffie. ♫ Jazz

Zorro - 43 jaar rock ’n roll zangeres

Cedric - 27 jaar fotograaf - filmfreak

Praatcafé met een roemrijk verleden en prachtig interieur. Deze zaak is gekend voor zijn poëzievoorstellingen, conférences, stand-up comedy, cabaret, jazzconcerten. ✺ Werd opgericht door de gebroeders Claus, en in 1984 werd een van de hoogtepunten van de Vlaamse literatuur ‘Het Verdriet van België’, één van Hugo Claus’ meesterwerken, er voorgesteld. ✺ Pooltafel en veel gezelschapsspellen. ♫ Jazz, variété, chanson.


8 HET SPIJKER (°2003) Pensmarkt 3-5 Bruin muziek- en praatcafé met jonge klandizie. ✺ Heeft samen met het ernaastgelegen café ‘’t Gouden Mandeke” een zeer populair zomerterras.

1 OR ESPRESSO BAR (°2009) Walpoortstraat 26

7 MOKABON (°1937) Donkersteeg 35

Recht tegenover de Minardschouwburg ligt koffiebar OR Espressobar. De eigenaars hebben ook een eigen artisanale koffiebranderij in Aalst, dus de koffie moet niet van ver komen. Hun barista haalt internationale prijzen binnen. Maar naast de koffie, komt men hier ook voor de gezellige drukte, voor het lezen van de krant maar vooral ook voor het ongegeneerd naar buitenkijken aan de lange toog aan het venster.

Dezer dagen verrijzen er tal van koffiebars. Dit is echter dé oerkoffiezaak van Gent, met zijn oud afgeleefd art-decointerieur van 1937. Pal in het centrum, wordt er hier al jaar en dag excellente koffie geserveerd, overigens ook te koop, altijd voorzien van de nodige verse slagroom. Het is soms moeilijk om plaats te vinden in deze kleine zaak, maar het is dan ook de gewoonte geworden om bij elkaar aan te schuiven. Gezelligheid verzekerd.

2 VOORUIT KAFEE (°1914) Sint-Pietersnieuwstraat 23

8 HUIZE COLETTE (°2010) Belfortstraat 6

Groot cultureel praat- en eetcafé in art-deco-interieur, oorspronkelijk hart van de Gentse socialistische beweging. Cultuurtempel voor theater, concerten, dans en fuiven.

3 LABATH (°2010) Oude Houtlei 1

Michiel - 41 jaar zaakvoerder - netwerkt op café 1 CAFÉ THEATRE (°2003) Schouwburgstraat 7

Stijlvolle cocktailbar voor aperitieven en digestieven gelinkt aan het gelijknamige restaurant. ✺ Boven is er een grote ruimte met zetels, beneden een op een hamam geïnspireerd toilet.

Pal aan kunstschool Sint-Lucas ligt koffiebar Labath. Dit hoekpand, met zijn gigantische uitkijk, doet enorm grootstedelijk aan. Hier komt men voor het lezen van de gazet, wat werken op de laptop, babbelen op het terras, maar vooral ook voor de koffie. Zowel Thomas als Valentien zijn echte koffiekenners. Hier dus alleen maar topkwaliteit, of het nu over een gewone koffie of een ‘slow coffee’ gaat.

Indrukwekkende whiskybar in middeleeuwse kelder van whiskykenner Bob Minnekeer met enorm aanbod van in totaal 1.350 verschillende single malt whisky’s. ✺ Tot vier keer per week degustaties. ✺ De cafébaas geniet internationale faam op het gebied van whisky en doedelzak. ✺ Grootste whiskyclub van Europa met meer dan 1400 leden.

Grote Ierse pub - restaurant - hotel zoals je ze in elke grote Europese stad wel vindt. ✺ Grote schermen voor voetbal, tennis, rugby en hurling.

Natasha - 40 jaar lerares - boekenworm 4 SIMON SAYS (°2007) Sluizeken 8

Kleine exclusieve en chique cocktailbar in Hotel Reylof. Gentse zusje van gelijknamige Amsterdamse bar. ✺ prijzige cocktails van 9 tot 15 euro.

5 VOLTA COCKTAILBAR (°2010) Nieuwewandeling 2b

5 PARELS (°2000) Nieuwpoort 24

Exclusieve cocktailbar boven het gastronomische restaurant Volta, ondergebracht in het gebouw van het voormalige omvormingsstation aan de Nieuwewandeling.

Rustig en lichtelijk bizar champagnesalon in een gezellige pluizige huiskamer. ✺ Cava-cocktails met vers fruit. ♫ Loungemuziek.

6 POPPI BAR (°2007) Korenlei 10

6 BARISTA (°2008) Hippoliet Lippensplein 25

Kleine exclusieve cocktail- en loungebar te midden van het Marriott Hotel. Wordt voornamelijk gefrequenteerd door de hotelgasten, maar is ook toegankelijk voor niet-gasten.

7 GRUUT (°2009) Grote Huidevettershoek 10

Gentse stadsbrouwerij dat vijf verschillende soorten bieren brouwt. Brouwerij kan bezocht door groepen vanaf 8 tot maximum 100 personen. Uiteraard wordt er tijdens het bezoek van de bieren gedegusteerd.

Kleine drukbezochte chocoladebar met een ontembare passie voor chocolade, zijn cultuur en geschiedenis. ✺ Tientallen verschillende chocolademelken en milkshakes worden vers gemaakt met

1 CAFÉ DEN TURK (°±15th century) Botermarkt 3

2 FOLKLORE (°1945) Lange Steenstraat 69

Koffiebar uitgebaat door twee hier gestrande Britse jongemannen. De koffie is hier meer dan top, maar het is ook het interieur, deels van de hand van Panamarenko, de art-decogevel en het grote terras dat deze zaak berucht maakt. Het is hier een va et viens van schoon Gents volk.

4 NJOY (°2011) Hoogstraat 36

9 QUETZAL GENT (°2001) Sint-Pietersnieuwstraat 99

Oudste café van Gent met een prachtig bruin interieur en een typisch Gentse arrogantie, gekend voor de best getapte pinten van Gent. ✺ Whisky’s, cognacs en boterhammen ‘mee uufflakke’ oftewel Gentse kop. ✺ Ook het stamcafé van veel gemeenteraadsleden die na de zitting hier een pint komen drinken. ♫ Jazz en blues.

2 THE GLENGARRY (°1996) Sint-Baafsplein 32

3 PATRICK FOLEY’S (°1997) Recollettenlei 10

Klein chocoladehuis en tweedehandsboekwinkel. Een echte oase van rust in hartje Gent. Verschillende soorten warme chocolademelk vergezeld van zelfgemaakt gebak. ✺ Elke morgen kunt u hier terecht voor een sober of royaal ontbijt.

De naam barista, koffiesommelier, zegt het zelf, hier weten ze wat goeie koffie is en hoe die te zetten. Hier staat de koffie centraal, maar ook het gebak en brood wordt met zorg gebakken in de eigen biologische bakkerij. Gezeten aan lange tafels achter de enorme ruiten, heeft men hier zicht op de bruisende Zuid-buurt van Gent. Enkele jaren geleden werd ook Barista 2 geopend, pal in het centrum, bij het brugje tussen de Lange Munt en Oudburg.

Eén van de laatste rasechte bruine volkscafé’s van Gent-centrum waar cafébaas Jacques al 30 jaar zijn goesting doet en waar we naar aloude traditie gekookte eieren eten bij het drinken. ✺ Gebouw uit 1667 met historische eigenaars, vol verhalen en met pispotten aan het plafond. ♫ Jukebox met zes swingers of plakkers voor 1 euro.

3 ’T KANON (°1970) Meerseniersstraat 17

Echt Gents volkscafé bij Nadia en Gerard, voor de oude garde van het nachtleven. ✺ Cafébazin Nadia geeft taalcursus Gents.

4 DE DULLE GRIET (°1977) Vrijdagmarkt 50

Bruin café in een oud, maar prachtig middeleeuws interieur met karrenwielen. Café met het grootste bieraanbod van Gent: meer dan 250 verschillende bieren uit binnen- en buitenland. ✺ Je schoen in ruil voor een Max-bier, geschonken in een laarsvormig glas.

5 ’T DREUPELKOT (°1985) Groentenmarkt 12

Bruin klein jeneverkot bij Pol gelegen op een van de mooiste plekken van Gent. Zelfs echte kenners vinden nog verrassend nieuwe smaken onder de meer dan 200 jeneversoorten. ✺ 215 soorten jenevers, waarvan een 50-tal huisbereide jenevers. ✺ Vanille-, kokos- en cactusjenever, maar natuurlijk ook de echte graanjenever.


6 ’T GALGENHUISJE (°1776) Groentenmarkt 5

18-eeuws bruin café en tevens het kleinste café van Gent, non-stop café sinds 1776. ✺ Het terras is groter dan het café. ✺ Twee kelderzalen voor feesten, ook weer groter dan het eigenlijke café.

7 HET TRAPPISTENHUIS (°1986) Brabantdam 164

Bruin praat- en biercafé met een grote bierkenner als baas. ✺ Meer dan 170 Belgische speciaalbieren, volgens iemand die ze allemaal al proefde.

8 ’T CAFEETSE VAN ‘T MUSEETSE (°1997) Kraanlei 65

Authentiek klein volkscafeetje van het voormalige volksmuseum, nu ‘Huis Van Alijn’ genaamd (enkel overdag open en ‘s avonds op de laatste donderdag van de maand), zeer groot rustig tuinterras op een prachtige middeleeuwse binnenkoer. ✺ Kaas en droge worsten met Tierenteyn mosterd.

Jeroen - 37 jaar jazzviolist - toogfilosoof 5 IN DEN HEMEL (°1982) Muinkkaai 120

Legendarisch bruin praat- en muziekcafé in de buurt van het cinemacomplex Kinepolis. ✺ het oudste Gentse gebouw in gewapend beton. ✺ vervormd spiegelbeeld aan de muur (trompe l’oeil).

6 WATERHUIS AAN DE BIERKANT (°1978) Groentenmarkt 9

Bruin café, zeer populair bij bierkenners en toeristen, hopbellen hangen boven de toog. ✺ 165 bieren op de kaart, waarvan drie huisbieren: Gandavum, Klokke Roeland en Mammelokker. ♫ Jazz, blues en oldies.

Stefaan - 52 jaar ploegbaas - bierkenner 1 HET ONVERWACHT GELUK (°2008) Burgstraat 59

Stijlvol bruin jazz- en praatcafé, met swingend retrointerieur en dito ambiance. Er is een zaaltje waar al eens een danske kan geplaceerd worden. ✺ Regelmatig optredens. ♫ Swing, bebop en cooljazz van de jaren ‘40 en ’50.

2 DAMBERD (°1750) Korenmarkt 19

Legendarisch Gents intercultureel jazzcafé, al meer dan 30 jaar een vaste waarde en naar eigen zeggen al sinds de 18e eeuw een kroeg. ✺ Regelmatig optredens. ♫ Jazz, wereldmuziek, funk, soul.

3 HOT CLUB DE GAND (°2005) Schuddevisstraatje

Zeer goed verstopt jazzcafé met zuiderse sfeer en een klein binnenterras, in een smal zijsteegje van de Groentenmarkt. ✺ 5 optredens per week: van zondag tot donderdag om 21u. ♫ Jazz, blues, swing.

4 MINOR SWING (°2001) Ottogracht 56 Klein maar fijn bruin jazzcafé met de betere wijnen en whisky’s en een zeer klein maar populair terras. ✺ Café met piano en regelmatig jazz-optredens.

Caféplan Stad Gent - 2013

7 JAN VAN GENT (°2009) Annonciadenstraat 1

Gezellig bruin praat- en ambiancecafé met pooltafel en populair zomerterras, berucht om zijn bizarre evenementen. ✺ Tuinterras voor 50-60 personen.

8 PAARD VAN TROJE (°2012) Kouter 113-114

Boekhandel annex koffiehuis met groot zomerterras op de Kouter. Santé!


Visit Gent | cafés gekozen door 9 Gentenaars  

cafés gekozen door 9 Gentenaars