Page 1

Welkom in Limburg “Deze ontdekkingsgids loodst je door de groene Limburgse Kempen. Met het Nationaal Park Hoge Kempen – het enige Nationaal Park van België – als topper. Na een ontspannende wandeling door het bos of het platteland heb je een heerlijk diner met lekkere streekproducten verdiend. Dat is genieten van het goede buitenleven. De verschillende mijnsites in de Limburgse Kempen nodigen je uit voor een stap in het ondergrondse verleden of kunstzinnige heden. En de kinderen? Die ravotten in de speelbossen of in de vele substropische zwembaden. Veel plezier op je ontdekkingstocht.” Igor Philtjens, Limburgs gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed

limburgse kempen 3


Praktische reisgezel

Je weg vinden door deze gids? We helpen je graag. Ook dat is nu eenmaal gastvrijheid. Op pagina 105 vind je de lijst van infokantoren: dĂŠ plek voor informatie, fiets- en wandelkaarten. Op zoek naar info over een attractie? Laat je dan leiden door de trefwoordenlijst op pagina 107. Topattracties krijgen een groen nummer 1 in deze gids ĂŠn op het kaartje van de voorflap. Kidsactiviteiten herken je aan dit icoon:

KIDS

Inhoud Limburg, dichtbij en gastvrij Blik op Limburg Blik op de Limburgse Kempen

6 7 8

Fietsparadijs Limburg

12

Puur natuur Nationaal Park Hoge Kempen Bosland De Wijers Bossen van de Merode Natuurlijke uitsmijters

20 21 30 36 41 42

Het goede buitenleven Proeven van het platteland Levendig verleden Op de boerderij Wandelen door het platteland Op pad met huifkar of koets GrensPark Kempen~Broek Volbloed paardenprovincie

44 45 48 50 53 54 56 58

Mijnwereld 64 Beringen 65 Genk 68 Heusden-Zolder 71 Maasmechelen 73 Houthalen-Helchteren 74 Ontdek de mijnstreek 74

De Sahara | Lommel

Recreatie 76 Shoppen 77 Markten 77 Speeltuinen 78 Zwembaden 82 Wellness 86 Vespa 86 Golf 87 Filmzalen 89 (Zoek)tochten 89 Culturele attracties 91 Voor durvers 94 Beeldentuinen en kunstateliers 95 Watersport 96 Evenementen

98

Hasselt, Hoofdstad van de Smaak

100

Praktisch Toeristische infokantoren De Limburgse Kempen: hoe geraak je er? Trefwoorden

104 105 106 107

haspengouw_5

limburgse kempen 5


Limburg, dichtbij en gastvrij

Blik op Limburg

Limburg in vogelvlucht

‘De Limburgers heten u welkom’: het zijn geen holle woorden. Limburgers zijn gastvrije mensen. Waar je ook binnenstapt, ze verwelkomen je met de glimlach. In de logies leggen de gastheer en gastvrouw je in de watten met welkomstgeschenkjes, toeristische tips, … Tegelijk is Limburg ook dichtbij. Brussel-Hasselt rij je in een uurtje, van Antwerpen naar Hasselt heb je maar 50 minuten nodig. De rijtijden naar Hasselt vanuit Maastricht en Eindhoven bedragen 35 en 70 minuten.

»» Limburg is de meest oostelijke provincie van Vlaanderen. »» In het noorden grenst Limburg aan de Nederlandse provincie Noord-Brabant. »» In het oosten aan de Nederlandse provincie Limburg. »» In het zuiden aan Luik. »» In het westen aan Vlaams-Brabant en Antwerpen. »» De hoofdstad is Hasselt. »» Op een oppervlakte van 2 442 km² wonen zo’n 827 000 inwoners. »» De Maas, Demer, Jeker en Dommel zijn de belangrijkste waterlopen. »» In Remersdaal in de Voerstreek ligt het hoogste punt van Vlaanderen: 287,50 m boven de zeespiegel.

Historische tweeling 175 jaar geleden vormden Belgisch- en NederlandsLimburg het verenigde Limburg met Maastricht als hoofdstad. In 1839 werden beide Limburgen gescheiden. Sindsdien vormt de Maas de natuurlijke landgrens. De Limburgse identiteit blijft echter grensoverschrijdend. Ze kenmerkt zich door de streektaal, het Limburgs. Maar ook door de vele harmonieorkesten en fanfares, de voorliefde voor carnaval en culinaire specialiteiten zoals Limburgse vlaai en Limburgse kaas.

Streek met streken

»» In het noorden ligt de Limburgse Kempen met zijn purperen heide, gouden zandvlaktes, vijvers, bossen en Nationaal Park Hoge Kempen, het enige Nationaal Park van België. »» In het oosten bevindt zich het Maasland. Hier vormt de Maas de grens tussen Belgisch- en NederlandsLimburg. De regenrivier stroomt door groene vlaktes en creëert rivierarmen en uiterwaarden met planten, kruiden en watervogels. Langs de Maas ligt een snoer van charmante Maasdorpjes. »» In het zuiden krijgt Limburg een glooiend karakter. Haspengouw kenmerkt zich door zijn heuvels met kastelen, vierkantshoeven, kerkdorpjes, holle wegen, hagen en fruitboomgaarden. In het voorjaar is de regio één bloesemzee, in het najaar hangen er miljoenen appels en peren aan de bomen. »» De Voerstreek is één groot natuurreservaat en monumentenpark met zes Voerdorpjes die zich over de heuvels draperen. »» Hasselt, de hoofdstad van Limburg, ligt centraal in de provincie. Deze ‘Hoofdstad van de Smaak’ is het perfecte decor voor een shoppingtrip met vriendinnen of een romantische citytrip. Limburgse Kempen Haspengouw Maasland Voerstreek Hasselt

Limburg is de groenste provincie van Vlaanderen en hét Fietsparadijs. Het noorden en oosten zijn vlak, het zuiden glooit. welkom

limburgse kempen 7


Blik op de Limburgse Kempen De Limburgse Kempen in vogelvlucht

»» De zanderige Limburgse Kempen ligt in het noorden van Limburg. »» De streek kenmerkt zich door uitgestrekte natuurgebieden met heide, bossen, mijnterrils, vijverlandschappen, vennen en landduinen. »» Het grootste natuurgebied is het Nationaal Park Hoge Kempen, het enige Nationaal Park van België. »» Tussen de groene zones liggen historische stadjes met een rijk cultureel verleden. »» De Limburgse Kempen maakt deel uit van het Kempens Plateau. »» In het oosten en het noordoosten begrenst de Maasvallei het Kempens Plateau. »» In het westen zijn het de zijrivieren van de Schelde. »» Op een oppervlakte van 1 224,67 km² leven 421 640 inwoners.

Industrie

Steenkoolmijnen

Op maat van gezinnen

Ook militairen en industriëlen lieten hun oog vallen op de uitgestrekte heidevelden. Het leger bouwde verschillende kampen. Eind 19de eeuw openden metaalverwerkende fabrieken en later ook logistieke bedrijven de deuren. Gevolgd door ondernemingen uit de auto-industrie. De Limburgse Kempen had namelijk ruimte én goedkope arbeidskrachten in overvloed.

Tussen 1917 en 1939 openen zeven steenkoolmijnen de fabriekspoorten in Winterslag, Beringen, Eisden, Waterschei, Zwartberg, Zolder en Houthalen. De migratie van gastarbeiders bezorgt de Limburgse Kempen zijn multicultureel karakter. De mijnbouw verandert het landschap ingrijpend. Maar de kolencrisis in de jaren 50 leidt de ondergang in: de mijn van Zwartberg sluit als eerste de deuren in 1966, die van Zolder als laatste in 1992. Een deel van dat mijnpatrimonium krijgt nu een nieuwe bestemming. Zoals bijvoorbeeld C-mine in Winterslag, een hippe bakermat voor creativiteit en design. Midden in de rijke smeltkroes van mediterrane eethuisjes, handelszaken en gebedshuizen.

Plonsen in het water of zoeven van glijbanen in subtropische zwemparadijzen. De Limburgse Kempen heeft heel wat te bieden voor een vakantie met het hele gezin. Zowel in buitenlucht als overdekt. In de gezonde buitenlucht zandkastelen bouwen of op schattenjacht gaan. Of indoor snowboarden en minigolfen. Terwijl de kinderen zich amuseren komen ouders tot rust. Logeren kan in vakantieparken, campings en vakantiewoningen. En heel wat restaurants bieden extra service voor kinderen.

Het goede buitenleven Hou je meer van het bourgondische plattelandsleven? Ook dan is de Limburgse Kempen een echte aanrader. De typische bossen liggen tussen akkers en weides. Proef de heerlijke ambachtelijke kazen en streekbieren, gebrouwen in een van de vier lokale brouwerijen. Of het zuivel, de lekkere ijsjes en de gezonde blauwe bessen. Pieter Bruegel de Oude liet zich graag inspireren door het levensgenot van zijn streekgenoten: de wereldberoemde schilder werd waarschijnlijk geboren in de buurt van Peer.

Heide en dennen Eeuwen geleden groeiden er loofbossen in de Limburgse Kempen. Door overexploitatie veranderde het landschap in uitgestrekte heidevlakten. Landbouwers temden deze ‘woeste gronden’ in de 18de en 19de eeuw. Waar geen gewas wilde groeien, plantten houtvesters grove dennen – vaak voor de mijnindustrie die eerst in Wallonië en daarna ook in Limburg hoogtij vierde.

welkom

Heide | Nationaal Park Hoge Kempen

Volbloed paardenregio Vijftien grote stoeterijen, dertig maneges, rijverenigingen, ponyclubs en ruitershops: de Limburgse Kempen is een echte paardenregio. Thuishaven van internationaal befaamde springruiters zoals Ludo Philippaerts en Jos Lansink. De regio is al jarenlang een populaire bestemming voor paardrijvakanties: het ruiter- en menroutenetwerk presenteert meer dan 650 km van de mooiste (meestal onverharde) paden in de omgeving.

limburgse kempen 9


Afwisselende landschappen De Limburgse Kempen bulkt van de variatie. Groene bossen, waardevolle heidevlakten, landduinen en zandvlakten, meer dan duizend vijvers, beekvalleien, woeste natuur, stilte, het enige Nationaal Park van BelgiĂŤ en bijzondere fauna en flora bieden gevarieerde en uitzonderlijke landschappen.

Logeren in gastvrij Limburg Streekproducten Ondanks de vele woeste gronden is de Limburgse Kempen ook een bron van kwaliteitsvolle lekkernijen. De regio staat bekend om zijn ambachtelijke brouwerijen en prijswinnende kaasmakerijen. Je vindt hier zelfs een authentieke trappist. Andere specialiteiten van het platteland zijn de lokale blauwe bessen en het ambachtelijk gedraaide ijs met verse melk. In de voormalige mijngemeenten serveren de vele mediterrane restaurantjes zuiderse gerechten uit Griekenland, ItaliĂŤ, Turkije en Marokko. Scan de QR-code en ontdek de filmpjes van Limburgse streekproducten.

welkom

Waar je ook logeert, de ontvangst is hartelijk. In de Limburgse Kempen vind je veel logiesmogelijkheden. Aanrader? Het hoeve- en plattelandstoerisme: verblijf met je gezin op een (actieve) boerderij en help de dieren verzorgen. Maar er zijn ook B&B’s en kleine hotels in de steden en dorpjes. De uitbaters ontvangen je met een warm thuisgevoel. In paardvriendelijke verblijven krijgt zelfs je viervoeter een comfortabel onderdak. Voor gezinnen met kinderen zijn er de campings en vakantieparken. En voor fietsers zijn er de vele fietsvriendelijke logies, aan of in de buurt van het fietsroutenetwerk. Je vindt alle logeeradresjes op www.toerismelimburg.be

limburgse kempen 11


Fietsparadijs Limburg

Fietsroutenetwerk Limburg: de bakermat van het knooppuntfietsen Limburg is voor het zevende jaar op rij verkozen tot populairste fietsprovincie van België. Via het fietsroutenetwerk fiets je van knooppunt tot knooppunt over goed onderhouden, verharde, duidelijk bewegwijzerde en meestal autovrije fietspaden. 2000 km fietsroutes doorheen een verscheidenheid aan groene landschappen. De fietsvriendelijke cafés en logies, picknickplaatsen, rustbanken, oplaadpalen voor elektrische fietsen en een vlotte pechverhelping bieden een ongekend fietscomfort. De Limburgse Kempen is een heerlijke fietsomgeving. Je trapt over vlakke paden door een decor van bossen, vijvergebieden, kanalen, heidelandschappen, weilanden en boerderijen.

Het knooppuntfietsen werd uitgevonden in Limburg, door voormalig mijningenieur Hugo Bollen. De uitvinding won eind 2013 nog de prestigieuze ‘Design for Function Award’ omwille van de kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Intussen wordt het netwerk wereldwijd gekopieerd. Elk knooppunt heeft een eigen nummer. Blauwe rechthoekige fietsbordjes geven duidelijk de weg naar jouw knooppunt aan. Je volgt gewoon het juiste nummer. Alle routes zijn in twee richtingen bewegwijzerd. Aan elk knooppunt vind je een overzichtsbord. Verloren rijden kan niet.

Fietskaart Limburg De fietskaart op schaal 1:65 000 geeft een totaaloverzicht van het Limburgse fietsroutenetwerk. Met behulp van de fietskaart stippel je eenvoudig je parcours uit en maak je je fietstocht net zo lang als je zelf wil. Ze vermeldt alle routes, knooppunten met onderlinge afstanden, straatnamen, stations, parkings, fietsonthaal- en servicepunten, centrumverbindingen, bezienswaardigheden, wandelstartplaatsen, picknickplaatsen, hellingen, veerponten en onverharde wegen. Het fietsinfoboekje bij de fietskaart biedt een overzicht van alle fietsvriendelijke cafés en logies en andere faciliteiten van het fietsroutenetwerk.

Fietsbox Limburg met 9 themakaarten Ontdek de mooiste fietsroutes van het Fietsparadijs Limburg. De Fietsbox Limburg bevat negen themakaarten, samen goed voor meer dan 30 knooppuntroutes. Bij elke route krijg je unieke bezoektips, lekkere haltes, fotogenieke locaties en knooppunterkaartjes.

Info: de fietsbox kost € 17,50 en is te koop bij Standaard Boekhandel, de toeristische infokantoren en Toerisme Limburg, + 32 11 30 55 00. Een aantal kaarten neemt je mee langs de mooiste plekjes van de Limburgse Kempen (zie pag. 17).

Fietsonthaal- en servicepunten: de ideale startplaatsen Je fietstocht comfortabel starten? Dat doe je in de Limburgse fietsonthaal- en servicepunten. Deze fietsvriendelijke plekken hebben een ruime parking voor je auto, horeca, toiletten, toeristische informatie, fietsverhuur en zelfs een volledige fietsherstelplaats. In de Limburgse Kempen zijn er vier fietsonthaal- en servicepunten.

Info: de fietskaart mét fietsinfoboekje kost € 9,50 en is te koop bij alle toeristische infokantoren en via Toerisme Limburg, + 32 11 30 55 00

limburgse kempen 13


TIP Huur een Fietsparadijs Limburg-fiets

Geen fiets? Geen nood! Huur een flitsend groene Fietsparadijs Limburg-fiets via het gratis nummer 0800 96 96 7 (optie 2) of buiten BelgiĂŤ via + 32 11 33 27 56. We zetten je fiets klaar bij het door jou gekozen fietsonthaal- en servicepunt of fietsverhuurpunt. Je krijgt altijd een herstelkit mee. Handig om kleine fietsongemakken zelf op te lossen. Heb je een ernstig defect aan je Fietsparadijs Limburg-fiets? Bel dan naar het gratis servicenummer 0800 96 96 7 (optie 2) en we helpen je. Op www.toerismelimburg.be vind je een overzicht van de beschikbare fietsmodellen en de prijzen. Naast gewone en elektrische fietsen zijn er op sommige locaties ook tandems, kinderfietsjes en -zitjes verkrijgbaar. Vergeet zeker niet om je fietshelm mee te brengen!

Info en fiets reserveren: 0800 96 96 7 (optie 2) of vanuit het buitenland + 32 11 33 27 56

Fietsonthaal- en servicepunten

Extra fietsverhuur

Domein Kattevennen | Genk 1 Planetariumweg 18, 3600 Genk

Je kunt ook terecht bij lokale fietsverhuurders. Reserveer je fiets telefonisch via het nummer achter de bedrijfsnaam. Het 0800-nummer is alleen voor de Fietsparadijs Limburg-fietsen. Bij deze huurfietsen is dus geen pechverhelping inbegrepen. Meestal is er wel een lokaal alternatief.

De Soeverein | Lommel 2 Sportveldenstraat 10, 3920 Lommel Orshof | Meeuwen-Gruitrode 3 Heymansweg 2, 3670 Meeuwen-Gruitrode (Neerglabbeek) Breugelhoeve | Peer 4 Weyerstraat 1, 3990 Peer (Grote-Brogel)

Fietsverhuurpunten Toerisme Beringen | Beringen Koolmijnlaan 203, 3582 Beringen (open: elke dag van 9.30 - 17 u.) C-mine | Genk C-mine 10 bus 2, 3600 Genk (Winterslag) Station Genk | Genk Europalaan 45, 3600 Genk Station Neerpelt | Neerpelt Stationsstraat 84, 3910 Neerpelt

Fietsen Bijloos | Beringen Koolmijnlaan 409, 3581 Beringen, + 32 11 45 16 40 Open: maandag t.e.m. vrijdag van 9 - 12 u. en van 13.30 - 18.30 u.; zaterdag van 9 - 12 u. en van 13 - 17 u. VR.M Fietsen | Beringen Diestersesteenweg 149, 3583 Beringen, + 32 11 42 85 07 Open: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 13 18 u.; zaterdag van 9 - 17 u.

Fietsverhuur Pro-Fitness | Heusden-Zolder Broederspad 11, 3550 Heusden-Zolder (Zolder), + 32 11 25 21 29 Open: elke dag van 8 - 20 u. Hengelhoef | Houthalen-Helchteren Tulpenstraat 141, 3530 Houthalen-Helchteren, + 32 89 38 25 00 Open: 19 april t.e.m. 26 oktober: elke dag van 10 - 17 u. Toegangspoort Lieteberg (Nationaal Park) | Zutendaal Stalkerweg, 3690 Zutendaal, + 32 89 25 50 60 Open: november t.e.m. maart: elke dag van 10 - 17 u.; april t.e.m. oktober: elke dag van 10 - 19 u.

De Watermolen | Bocholt Monshofstraat 9, 3950 Bocholt (Reppel), + 32 89 48 00 00 Open: elke dag van 8 - 22 u. VVV Hamont-Achel | Hamont-Achel Gen. Dempseylaan 1, 3930 Hamont-Achel (Achel), + 32 11 64 60 70 Open: mei t.e.m. september: maandag t.e.m. vrijdag van 9 - 16.30 u.; zaterdag en zondag van 9.30 - 15.30 u.; oktober t.e.m. april: maandag t.e.m. vrijdag van 9 - 12 u. en van 13 - 16.30 u.; zaterdag van 9.30 - 12 u.

Toerisme Peer | Peer Markt 3 bus 2, 3990 Peer

Open: april t.e.m. september: elke dag van 10 - 18 u. fietsparadijs limburg

limburgse kempen 15


Tip Online fietsrouteplanner

Fietsvriendelijke cafés en logies Fietscafés liggen op maximaal 1 km van het fietsroutenetwerk en zijn er op maat van fietsers! Je herkent ze aan het Fietscafé Fietslogies Fietslogies Deze fietsvriendelijke paarse labelschildje. www.toerismelimburg.be www.toerismelimburg.be www.toerismelimburg.be horecazaken bieden drankjes, een kleine snackkaart én speciale faciliteiten voor fietsers. Je vindt er een goede fietsenstalling, propere toiletten, een EHBO-kit en een fietsreparatieset. De fietscafés i i met oplaadmogelijkheden voor elektrische fietsen Fietscafé Fietscafé Fietscafé www.toerismelimburg.be www.toerismelimburg.be www.toerismelimburg.be hebben een apart icoontje op de fietskaart. Ze staan ook aangeduid in het fietsinfoboekje.

Stippel jouw fietsroutes uit met de handige online routeplanner van Toerisme Limburg. Surf naar www.toerismelimburg.be, duid op de kaart aan hoe je wil rijden en de planner berekent automatisch je route. Of klik een van de themaroutes aan. Print daarna je route uit of download ze rechtstreeks op je gps. Zo kom je goed voorbereid aan de start. Je kunt je route ook delen via de website. Handig om samen met fietsgenoten de leukste fietsplekjes van Limburg te ontdekken.

Fietslogies liggen op maximaal 5 km van het fietsroutenetwerk. Hier beschik je over een overdekte en afgesloten fietsenstalling, een EHBOFietscafé Fietslogies Fietslogies Fietscafé Fietslogies www.toerismelimburg.be www.toerismelimburg.be www.toerismelimburg.be www.toerismelimburg.be www.toerismelimburg.be koffer, een fietsreparatieset, fietsinfo en de mogelijkheid om je kleren te drogen. ’s Morgens krijg je een stevig fietsersontbijt.

Online routeplanner: www.toerismelimburg.be

FIETSVRIENDELIJK LOGIES

2014 toerism e

vlaanderen

i i logies staan met Info: alle fietsvriendelijke cafés en Fietscafé Fietscafé Fietscafé Fietscafé een icoontje aangeduid op de fietskaart. Een volledig overzicht vind je ook in het fietsinfoboekje bij de fietskaart (zie pag 13) of via www.toerismelimburg.be www.toerismelimburg.be

www.toerismelimburg.be

www.toerismelimburg.be

www.toerismelimburg.be

i

Fietscafé www.toerismelimburg.be

Fietsen door de vlakke Limburgse Kempen

Fietslogies

www.toerismelimburg.be

De Limburgse Kempen is een fietsregio voor iedereen. Hier zijn de paden vlak en fiets je in de schaduw van bossen en bomen, door heidevlakten, langs kanaaltjes en vijvers, … Onderweg verpoos je in een fietscafé en i Fietscafé proef je van streekbieren.

www.toerismelimburg.be

De themafietskaarten Ontdek het platteland per fiets. Je passeert uitgestrekte akkers met landbouwbedrijven, kanalen, bossen en groene beekvalleien met watermolens. Lekkerbekken genieten onderweg van stops aan smakelijke brouwerijen en kaasmakerijen. Zo verwent Hamont-Achel je smaakpapillen met trappist van de Achelse Kluis en Grevenbroecker blauwschimmelkaas. In MeeuwenGruitrode ontdek je heerlijk ambachtelijk roomijs en blauwe bessen. Het Nationaal Park Hoge Kempen is het enige Nationaal Park van België. Je fietst van toegangspoort naar toegangspoort, door een decor van dennenbossen, paars bloeiende heide, waterplassen, mijnerfgoed ... De toegangspoorten tot het Nationaal Park hebben elk een eigen thema en gezinsvriendelijke attracties zoals de Waterburcht in domein Pietersheim en de Cosmodrome in Genk. Kortom: ideale startplekken.

TIP App met 10 topfietsroutes

Download de gratis app 'Fietsparadijs Limburg' met 10 topfietsroutes. Laat je leiden door de rijke Limburgse wielergeschiedenis of fiets vanuit de stad naar de groene natuur. Er zijn ook routes voor sportievelingen. Deze offline applicatie navigeert via de gps-functie van je toestel en verwittigt je onderweg bij interessante stopplaatsen of fietscafés.

Fietsen in De Wijers? Elke route laat je een ander facet ontdekken van De Wijers. Dit unieke vijvergebied telt meer dan 1000 vijvers, heidelandschappen, beekvalleien, graslanden, zeldzame dieren en planten. De routes loodsen je door de natuur en langs cultuurhistorische domeinen zoals Bokrijk, Kiewit, Bovy en Kelchterhoef. Je passeert ook topplekken zoals de mijnterril van Heusden-Zolder, de Kluis van Bolderberg, C-mine en de abdijsite Herkenrode. Bosland is het grootste aaneengesloten bosgebied van Vlaanderen. Met fietspaden die door de naaldbossen, over de open vlaktes en langs landduinen meanderen. Kies jouw lus en kom op de mooiste plekjes van Overpelt, Hechtel-Eksel en Lommel. Proef in de fietscafés en eethuizen van de lokale biertjes en smakelijke streekgerechten. De nieuwste themafietskaart neemt je mee naar de mijnsites in Limburg. De steenkoolmijnen hebben het landschap de afgelopen jaren geboetseerd. Je fietst langs begroeide mijnterrils, imposante schachtbokken, kleurrijke wijken, … Onderweg houd je halt aan de verschillende mijnsites (C-mine, be-MINE, …). Zij vertellen het verhaal van het industriële verleden en creatieve heden.

Info: de themafietskaarten kosten € 3 en zijn te koop bij de lokale toeristische infokantoren of via Toerisme Limburg, + 32 11 30 55 00. Ze zijn ook gebundeld in een fietsbox (zie pag. 13).

Info en downloaden: www.toerismelimburg.be (zowel App Store als Google Play) Prijs: gratis fietsparadijs limburg

limburgse kempen 17


Mountainbikenetwerk Noord-Limburg Dit gevarieerde netwerk loopt door een groene landelijke omgeving en over mooie bospaden in Lommel, Neerpelt, Overpelt, Hechtel-Eksel, Bocholt, Peer en HamontAchel. Het bestaat uit 14 volwaardige lussen en een aantal verbindingsroutes en inrijtrajecten. Het decor is hoofdzakelijk vlak, maar de zanderige kronkelpaden en talrijke lussen stellen je toch stevig op de proef. Op verschillende plekken sluit je aan op de Nederlandse MTB-routes.

Prijs: kaart: € 6, te koop bij Toerisme Lommel, Toerisme Overpelt, Jeugdlaan 2, 3900 Overpelt en Toerisme Hechtel-Eksel, Don Boscostraat 5, 3940 Hechtel-Eksel (Hechtel)

Nog meer fietsen Grensoverschrijdende Kempenfietskaart Met deze grensoverschrijdende fietskaart ontdek je de Kempen ook voorbij de provincie- en landsgrenzen tot in de provincie Antwerpen en de Nederlandse provincie Noord-Brabant.

Prijs: € 5,95; te koop bij de lokale toeristische infokantoren en logies

Grensoverschrijdende fietskaart naar Duitsland en Nederland De grensoverschrijdende fietskaart van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland loodst je vlot van de Kempen en het Maasland naar Nederlands-Limburg en het Duitse Heinsberg. In totaal meer dan 1000 km fietspaden waarvan 300 km volledig autovrij. De fietsroutes sluiten mooi aan op elkaar, maar verschillen wel wat van uitzicht. Zo zijn de Nederlandse knooppunten aangeduid in het groen en de Duitse in het rood.

Prijs: € 6; te koop in de toeristische infokantoren van het Maasland en via www.rlkm.be

Fietsroutenetwerk Groote Heide | Neerpelt Met deze grensoverschrijdende fietskaart ontdek je de Kempen ook voorbij de landsgrens. Ze voert je tot in de Nederlandse provincie Noord-Brabant en een stukje Nederlands-Limburg. In Belgisch-Limburg fiets je door de regio van Neerpelt, Bocholt en Hamont-Achel.

Prijs: kaart: € 4,95; te koop bij Toerisme Neerpelt, Kerkplein 1, 3910 Neerpelt, UiTpunt Hamont-Achel, Wal 26, 3930 Hamont-Achel (Hamont) en VVV HamontAchel, Gen. Dempseylaan 1, 3930 Hamont-Achel (Achel)

KIDS

Happen & trappen | Overpelt Dit is dé fietstocht voor levensgenieters. Op deze toegankelijke fietstocht van 15 km voor het hele gezin ontdek je alle mooie plekken van Overpelt. Onderweg geniet je op een paar tussenstops van heerlijke gerechten.

Info en reservering: Toerisme Overpelt, Jeugdlaan 2, 3900 Overpelt, + 32 11 51 69 64 www.overpelt.be Prijs: € 22,50; <12 jaar: € 12,20

Bruegelfietsroute | Peer Schilder Pieter Bruegel de Oude werd waarschijnlijk geboren in de buurt van Peer. Op deze fietstocht van 28 km ontdek je waar hij de inspiratie haalde voor zijn taferelen. Het parcours voert je door de Peerse bossen over vooral autoluwe wegen. Zo geniet je ongestoord van de schilderachtige vergezichten en de landelijke decors.

Start: Toerisme Peer Prijs: kaart: gratis; verkrijgbaar bij Toerisme Peer en via www.toerismepeer.be Fietsevenementen »» 18 mei 2014 - Teutenroute | noorden van Limburg Info: www.teutenroute.be »» 17 augustus 2014 - Ter Dolen Fietshappening Houthalen-Helchteren Info: www.terdolenfietshappening.be

KIDS

Suske en Wiske en het Bruegelmysterie | Peer Een belevingsvol fietsavontuur met de verhalenfluisteraar. Deze interactieve gps dompelt je onder in een spannend verhaal met Suske en Wiske en toont videofragmenten. Onderweg leer je de omgeving en haar geschiedenis kennen. De fietsroute is 32 km lang. Via www.storynations.com download je de route op je smartphone met gps of op je mp3-speler.

Start en info: Breugelhoeve, Weyerstraat 1, 3990 Peer (Grote-Brogel), + 32 11 63 13 31, www.breugelhoeve.be Suske en Wiske en het Bruegelmysterie

fietsparadijs limburg

limburgse kempen 19


Puur Natuur

De natuur in de Limburgse Kempen is veelzijdig: zandgronden, heidelandschappen, kabbelende beekjes, landduinen, stiltegebieden, vijvers, beekvalleien en eeuwig groene dennenbossen. Hier heb je jouw favoriete landschap maar voor het uitkiezen: de natuurlijke verscheidenheid van het Nationaal Park Hoge Kempen. Of Bosland, het grootste avonturenbos van Vlaanderen, en De Wijers met meer dan 1000 vijvers. Of een van de vele andere natuurlijke parels.

Nationaal Park Hoge Kempen

5

Het Nationaal Park Hoge Kempen is het enige Nationaal Park van België. Het strekt zich uit over Dilsen-Stokkem, Zutendaal, Maasmechelen, Lanaken, Genk en As. Met zijn 5700 hectare puur natuur staat het park garant voor dagenlang wandel-, fiets en paardrijplezier. Je vindt er paarse heidevlakten, bossen, vijver-, ven- en veengebieden, rotsen, hoge toppen en zeldzame planten en dieren.

1 Nationaal Park, 6 keer anders Het Nationaal Park Hoge Kempen verken je best via één van de zes toegangspoorten, elk met een eigen thema. Je vindt er een bezoekerscentrum, parking, horeca en bijkomende attracties. Drie toegangspoorten liggen in de Limburgse Kempen: Kattevennen (Genk), Lieteberg (Zutendaal) en Station As (As). De andere poorten bevinden zich in het Maasland: Pietersheim (Lanaken), Mechelse Heide (Maasmechelen) en Connecterra (Maasmechelen).

Info: www.visitnationaalpark.be

Hamont-Achel

Lommel

Wandelen in het Nationaal Park Hoge Kempen

Neerpelt Overpelt Bocholt Kinrooi Bree

Hechtel-Eksel Peer

Leopoldsburg

Maaseik

Ham

Meeuwen-Gruitrode Beringen

Tessenderlo

Heusden-Zolder Houthalen-Helchteren Lummen

Opglabbeek Dilsen-Stokkem As

Zonhoven

Maasmechelen

Genk Halen

Het Nationaal Park Hoge Kempen is een wandelparadijs. 43 lusvormige wandelingen van 3 tot 14 km loodsen je naar de mooiste plekjes. Starten doe je best aan één van de 6 toegangspoorten. Hier vind je de nodige info, ruime parkings, horeca, … Of vertrek aan één van de vele instapplaatsen met een eerder bescheiden infrastructuur.

Zutendaal

Voor verre stappers Ga je geen uitdaging uit de weg? Dan is de lange afstandswandeling een aanrader. Deze tocht van 72 km loopt in en rond het Nationaal Park Hoge Kempen en verbindt alle toegangspoorten behalve Connecterra.

Lanaken

Nationaal Park Hoge Kempen

limburgse kempen 21


Handige wandelbox De wandelkaarten van het Nationaal Park zitten verzameld in een handige wandelbox, inclusief bezoekersgids. Zo ben je volledig geïnformeerd. Als extraatje in de box vind je ook de wandelkaarten van enkele gebieden ‘bijzonder nabij het Nationaal Park’; zoals Oudsberg, Donderslag, Solterheide ... Deze wandelgebieden liggen op een boogscheut van het Nationaal Park, maar tonen je ook de typische landschappen van de Hoge Kempen.

Prijs: wandelkaarten: € 2, wandelbox: € 10, langeafstandswandeling: € 5, te koop in de toegangspoorten en de lokale toeristische infokantoren Op stap met een Ranger Je bezoek net dat tikkeltje extra geven? Ga op pad met een Ranger. Zo ontdek je het Nationaal Park in kleine groepjes op een ontspannen, soms actieve, maar altijd verrassende manier. Kies een Ranger-activiteit uit de activiteitenkalender of reserveer er een exclusief voor jou. In dat geval bepaal je volledig zelf datum, locatie én inhoud van de activiteit. Je kiest uit meer dan 20 verschillende thema’s.

Info: Regionaal Landschap Kempen en Maasland, + 32 89 65 56 65, www.nationaalpark.be Rangertocht: elke eerste en derde zondag van de maand of elke dag mits reservering Prijs: € 2 p.p.: gezin: € 5

puur natuur

Tip Beestige Boel in het Nationaal Park Hoge Kempen KIDS ‘Beestige Boel’ brengt mens en dier samen in een avontuurlijk bosparcours. Je kruipt in de huid van lokale dieren en voert beestig leuke opdrachten uit. Imiteer de dierenmanieren, leer speels bij over de natuur en amuseer je rot. Er zijn zes ‘Beestige Boel’ parcours, één aan elke toegangspoort rond het Nationaal Park.

Prijs: kaart: € 2; te koop aan de toegangspoorten van het Nationaal Park

Toegangspoort Kattevennen | Genk

6

Deze toegangspoort staat in het teken van de macrokosmos. De Cosmodrome opent de poort naar de sterren en planeten. Of blijf met de voeten op de grond. Je kunt hier wandelen, fietsen, mountainbiken, skiën en snowboarden. Voor kinderen is er een ruime speeltuin en minigolf. En in de shop kun je een leuk aandenken kiezen.

Bezoekerscentrum: Planetariumweg 18, 3600 Genk, + 32 89 65 55 55, www.toegangspoortkattevennen.be Open: maandag t.e.m. vrijdag van 9 - 17 u., zondag van 13 - 17 u.; februari t.e.m. september: ook op zaterdag van 13 - 17 u. Cosmodrome

Prijs: volwassene: € 7,50; gezin: € 20; <16 jaar: € 6; <5 jaar: gratis in gezinsverband

KIDS

Observatorium – turen naar de sterren Piep door de telescoop van het observatorium in Kattevennen en geniet van het mooist denkbare uitzicht: de sterrenhemel. Of het nu dag is of nacht, hier droom je weg bij de oneindigheid van het heelal.

Planetariumweg 18, 3600 Genk, + 32 89 65 55 55, www.cosmodrome.be Open: na de voorstellingen van Cosmodrome en vrijdag van 20 - 21 u. (waarnemingen) Prijs: gratis bij een Cosmodrometicket op woensdag en zondag; gratis op vrijdagavond (waarnemingen)

KIDS

Met zijn 360° full dome projectiesysteem van 400 m² houdt de Cosmodrome je volledig in de ban. Haarscherpe 3D-beelden en levensechte geluiden geven je het gevoel dat je door het heelal vliegt, recht naar het internationale ruimtestation ISS. Of ga helemaal op in een natuur- of animatiefilm of bekijk de wervelende Cosmodromeshow. Op de permanente interactieve tentoonstelling ontdek je alles over het heelal.

Planetariumweg 18, 3600 Genk, + 32 89 65 55 55, www.cosmodrome.be Voorstellingen Cosmodrome: woensdag en zondag om 14 u. en 16 u.; schoolvakanties: zondag t.e.m. vrijdag om 14 u. en 16 u.; juli en augustus: maandag t.e.m. vrijdag extra voorstelling om 11 u.

limburgse kempen 23


KIDS

Heempark In de heemtuin ontdek je inheemse planten en bloemen, geniet je van geuren, kleuren én … totale rust. Intussen ravotten de kinderen in de speeltuin of knuffelen ze met de neerhofdieren.

Hoogzij 7, 3600 Genk, + 32 89 65 46 15, www.heempark.be Open: januari t.e.m. half juli en van half augustus t.e.m. december: maandag t.e.m. donderdag van 9 - 12 u. en van 14 - 17 u., vrijdag van 9 - 12 u. en van 14 - 16 u.; half juli t.e.m. half augustus: maandag van 9 - 12 u. en van 14 - 16 u., dinsdag t.e.m. vrijdag van 8.30 - 13 u. Prijs: gratis

KIDS

Ponyritjes Kattevennen is dé plek om voor het eerst op een viervoeter te rijden. Zet je kapoen op de pony en vertrek met een monitor. Onderweg hou je zelf de teugels vast. Zo kan er niets misgaan. Kattevennen 12, 3600 Genk, + 32 89 35 49 66, www.ruiterclubgenk.be Open: juli (behalve op 20/07/2014), augustus en de twee eerste zondagen van september: om 10 u. en om 11 u. Prijs: € 6,50

KIDS

Fietsarrangement Kattevennen - Lieteberg Huur je fiets en rij door de weelderige natuur van Kattevennen naar Lieteberg. Zo combineer je de unieke attracties van twee toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Op het blotevoetenpad ervaar je ongekende prikkels. In de Cosmodrome met zijn 360°-projectiekoepel vlieg je door de ruimte of duik je naar de diepzee.

kriebeldiertjes, je neemt het zelfs tegen hen op in een wedstrijdje.

Open: Pasen tot Allerheiligen: elke dag van 10 - 19 u.; Allerheiligen tot Pasen: elke dag van 10 - 17 u. Prijs: € 6; kind <120 cm: € 4

KIDS

Insectenpad Volg het insectenpad op weg naar de Beestentoren. Onderweg krijg je interessante weetjes over de inheemse krachtpatsers van de natuur. Na 2,5 km bereik je de toren. Die is opgebouwd uit snoeihout en houtafval. Een knus onderkomen voor insecten, vogeltjes en zoogdieren. Het krioelt er van de bedrijvigheid. Maar niet iedereen is even vlijtig: in de holen onderaan de toren overwinteren padden en kikkers.

Info en reservering: bezoekerscentrum Kattevennen (zie pag. 23) Wanneer: Pasen t.e.m. half oktober: elke weekdag van 9 - 17 u., zaterdag en zondagen van 13 - 17 u. Prijs: € 12; kind: € 6 (incl. fiets, ticket Cosmodrome, ticket blotevoetenpad)

Toegangspoort Lieteberg | Zutendaal

7

Aan deze toegangspoort verken je de fascinerende wereld van de kriebeldiertjes. Hier bevindt zich het bijencentrum, het insectencentrum en het eerste blotevoetenpad van Vlaanderen. Er zijn ook traditionele wandelingen. Het bezoekerscentrum pronkt dan weer met het enige panoramische schilderij in Vlaanderen.

Bezoekerscentrum: Stalkerweg, 3690 Zutendaal, + 32 89 25 50 60, www.lieteberg.be Open: Pasen tot Allerheiligen: elke dag van 10 - 19 u.; Allerheiligen tot Pasen: elke dag van 10 - 17 u.

KIDS

Blotevoetenpad Twee km blootsvoets wandelen over hout, stenen, boomsnippers, gras, leem en door waterpartijen, over zandheuvels en langs een labyrint: elke stap prikkelt je voeten en zintuigen. Vanaf de 18 meter hoge uitkijktoren zie je hoe mooi de omgeving is. Rust even uit op een van de schommelbanken. Klaar voor avontuur? Wandel over de touwenbrug die de hoofdtoegang naar het bezoekerscentrum overspant.

Open: Pasen tot Allerheiligen: elke dag van 10 - 19 u. (laatste vertrek om 17.30 u.) Prijs: € 3; kind <120 cm: € 2,50

KIDS

Entomopolis - Fascinerende microkosmos Dit interactieve museum legt de klemtoon op de relatie tussen mens en insect. Hier ontdek je het belang van insecten in ons dagelijkse leven. Je bekijkt er niet alleen puur natuur

Open: vrij toegankelijk Prijs: gratis Stiltewandeling - Pad der zinnen Hier wandel je de stilte tegemoet. Je komt langs de mooiste plekken in het Zutendaalse stiltegebied Zwarteput. Ontdek de literaire teksten die letterkapper Jef Geusens in de zwerfkeien beitelde. Goed voor 21 km inspirerende ontspanning die je eventueel in stukken van zo’n 7 km opdeelt. Met de wandelkaart en het informatieboekje beleef je alles nog intenser. Het boekje geeft uitleg over alles wat je tegenkomt en bevat bezinningsteksten over stilte, rust en traagheid.

Start: toegangspoort Lieteberg Prijs: boekje: € 3; te koop in het bezoekerscentrum aan de toegangspoort limburgse kempen 25


Toegangspoort Station As | As

8

Aan deze toegangspoort speelt het mijnverleden een belangrijke rol. Hier fiets je tot in het hart van het Nationaal Park. Er vertrekken ook landschapswandelingen die je door de decors van de Hoge Kempen loodsen. De weidse heidevelden van vroeger hebben intussen plaatsgemaakt voor uitgestrekte dennenbossen en grote akkers. In het bezoekerscentrum, ingericht in een authentieke treinwagon, vind je alle info over het Nationaal Park.

Bezoekerscentrum: Stationsstraat 124, 3665 As, + 32 89 62 28 97, www.stationas.be Open: maandag t.e.m. vrijdag van 9 - 17 u. Uitkijktoren Deze 31 meter hoge uitkijktoren geeft je prachtige panorama’s over het Nationaal Park Hoge Kempen. De toren is een houten replica van de boortoren waarmee André Dumont in 1901 de Kempense steenkool in As ontdekte. Je moet er een paar trappen voor over hebben, maar het uitzicht loont écht de moeite.

Open: maandag t.e.m. vrijdag van 9 - 17 u. Prijs: gratis

puur natuur

Toegangspoort Pietersheim | Lanaken Een belevingsvol startpunt voor een verkenningstocht door het Nationaal Park Hoge Kempen. De lokale parel is de recent gerenoveerde 12de-eeuwse waterburcht met zijn interactieve bezoekerscentrum. Kinderen amuseren zich op het kabouterpad, in de speeltuin en op de kinderboerderij. Het huis van Lotte en Giel is een educatieve knuffelruimte met pluimvee en konijntjes.

Bezoekerscentrum: Waterstraat 52, 3620 Lanaken, + 32 89 77 25 34, www.pietersheim.be Open: januari t.e.m. 4 april en 3 november t.e.m. december: maandag t.e.m. vrijdag van 10 - 16 u., zaterdag van 13 - 16 u., zon- en feestdagen van 10 - 16 u.; 5 april t.e.m. 2 november: elke dag van 10 - 16 u. Waterburcht De 12de-eeuwse waterburcht werd in 2010 heropend. Het is een stille getuige van het bewind van de Heren van Pietersheim. Een film met 3D-animaties toont je hoe de middeleeuwse burcht in de 16de eeuw een heus kasteel werd. In het bezoekerscentrum vind je meer info over het Nationaal Park. De interactieve spelletjes in dit bezoekerscentrum vertellen je de tofste weetjes. Leuk voor het hele gezin.

KIDS

Gezinsspeurtocht Ridders Gezocht Jan van Pietersheim beschermt al zijn hele leven de geschiedenis van de waterburcht en van zijn voorouders. Maar als ook Jan er niet meer is, gaan alle verhalen over de waterburcht en haar bewoners verloren! Daarom is hij op zoek naar nieuwe Heren van Pietersheim. Verken Pietersheim met de opdrachten uit het spelboekje en leer de waterburcht en haar bewoners kennen. Alleen de beste burchtverkenners krijgen een gepersonaliseerde oorkonde van de Heren van Pietersheim.

Waterstraat 52, 3620 Lanaken, + 32 89 77 25 34, www.pietersheim.be Open: januari t.e.m. 4 april en 3 november t.e.m. december: zaterdag van 13 - 16 u., zon- en feestdagen van 10 - 16 u.; 5 april t.e.m. 2 november: elke dag van 10 - 16 u.

Prijs: spelboekje: € 3 (voor max. 6 kind.); toegang waterburcht: volwassenen: € 2,50; 6-12 jaar: € 1; <6 jaar: gratis; gezin (2 volw. + min. 2 kind.): € 7

KIDS

Kinderboerderij Op de kinderboerderij zorgen het boerenpaard, de pony, geitjes, schaapjes, herten en ezels voor knuffel- en aaimomenten.

Neerharenweg 12, 3620 Lanaken, + 32 89 71 21 20, www.pietersheim.be Open: elke dag van 9 - 18 u. Prijs: gratis

Waterstraat 52, 3620 Lanaken, + 32 89 77 25 34, www.pietersheim.be Open: januari t.e.m. 4 april en 3 november t.e.m. december: zaterdag van 13 - 16 u., zon- en feestdagen van 10 - 16 u.; 5 april t.e.m. 2 november: elke dag van 10 - 16 u. Prijs: volwassenen: € 2,50; 6-12 jaar: € 1; <6 jaar: gratis; gezin (2 volw. + min. 2 kind.): € 7 limburgse kempen 27


KIDS

KIDS

Het Huis van Lotte & Giel Een kleinveestal met 18 inheemse kippen- en konijnenrassen. Kleurrijke infopanelen en interactieve spelen wijden de kinderen in de wondere wereld van Konijn Lotte en Haan Giel in. Lotte & Giel vertellen over hun vriendjes. Een Vlaamse Reus, Izegemse koekoek, patrijzen, het steenkonijn, een Parelgrijs van Halle ... ze zijn er allemaal. Onder begeleiding mogen de kinderen zelfs een konijn aanraken of knuffelen.

Kaboutertocht Je kinderen volgen 3 km lang het spoor van eekhoorn Kwip en zijn kaboutervrienden. Onderweg maken ze een muts met zand, knutselen ze aan de grote familieboomstam, knuffelen ze een boom en doen ze mee aan een quiz. Ze koken in de grote broodoven en soeppot en sluipen door een natuurtunnel. Ze ontdekken zelfs hoe ze muziek maken op echte kabouterinstrumenten. Kleurrijke informatieborden geven meer uitleg.

Neerharenweg 12, 3620 Lanaken, + 32 89 71 21 20, www.pietersheim.be Open: april t.e.m. half oktober: maandag t.e.m. vrijdag van 9 - 16 u.; zaterdag, zon- en feestdagen van 12 18 u.; half oktober t.e.m. maart: zaterdag, zon- en feestdagen gesloten Prijs: gratis

Neerharenweg 12, 3620 Lanaken, + 32 89 71 21 20, www.pietersheim.be Open: elke dag van 9 - 18 u. Prijs: gratis

KIDS

Speeltuin Een superleuke speeltuin om te ravotten. Voor kinderen met een handicap zijn er aangepaste speeltuigen. Op zonnige dagen biedt de waterpartij lekker plensplezier. Mama en papa houden hun oogappels comfortabel in het oog van op het ruime terras van de cafetaria.

Neerharenweg 12, 3620 Lanaken, + 32 89 71 21 20, www.pietersheim.be Open: elke dag van 9 - 18 u. Prijs: gratis

puur natuur

Toegangspoort Mechelse Heide | Maasmechelen Dé wandelpoort bij uitstek. Verschillende routes leiden je door de uitgestrekte heidevelden van het Nationaal Park Hoge Kempen. Van half augustus tot half september staat de heide hier volledig in bloei. Eén prachtige purperen zee. Sommige routes laten je stevig klimmen. De beloning? Vergezichten tot in Nederland en bij helder weer zelfs tot in Duitsland en de Hoge Venen. Met de wandelkaart combineer je vlot routes of stukken van wandelingen.

Startpunt: Joseph Smeetslaan 280, 3630 Maasmechelen, + 32 89 76 98 88, www.visitnationaalpark.be

Toegangspoort Connecterra | Maasmechelen Connecterra op de voormalige mijnterreinen van Eisden biedt je een indrukwekkend uitzicht over het Nationaal Park Hoge Kempen. Hier wandel je naar het mooiste panorama van Vlaanderen in een verrassend landschap van heuvels en meren. Je kiest uit vijf routes die je moeiteloos combineert via ‘wandelwissels’. Je hebt ook directe toegang tot de extra wandelingen van ‘Mechelse Heide’ en ‘Station As’.

Bezoekerscentrum: Zetellaan 54, 3630 Maasmechelen (Eisden), + 32 471 08 35 67, www.connecterra.be Open: juli t.e.m. oktober: dinsdag t.e.m. zondag van 10 - 18 u. Prijs: € 2,50

limburgse kempen 29


Wandelen in Bosland

Landart, De boom in!

KIDS

Resterheide | Hechtel-Eksel

Bosland

9

Wie Bosland zegt, zegt eindeloze bossen. Maar ook bijzondere natuurlandschappen zoals heideparels, zandduinen, vruchtbare beekvalleien, heldere vennen en bloemrijke graslanden. Zij herbergen een levende schat aan zeldzame fauna en flora. De routes voor wandelaars, fietsers en ruiters loodsen je langs alle bijzondere plaatsen van de streek. Bosland heeft een boon voor kinderen: de bosbeschermers van morgen. Voor hen zijn er speelbossen, avontuurlijke kinderwandelingen en andere spannende verrassingen. Bosland wordt dus niet voor niets het grootste avonturenbos van Vlaanderen genoemd.

Info: www.bosland.be puur natuur

Lommel

Tip Landart

Neerpelt Overpelt Bocholt

Bree

Hechtel-Eksel Peer

Leopoldsburg Ham

Meeuwen-Gruitrode Beringen

Tessenderlo

Heusden-Zolder Houthalen-Helchteren Lummen

Opglabbeek

As

Zonhoven Genk

KIDS

Start: Kiefhoekstraat, 3940 Hechtel-Eksel Open: vrij toegankelijk Prijs: wandelkaart: € 2,50, te koop bij Toerisme HechtelEksel, Don Boscostraat 5, 3940 Hechtel-Eksel (Hechtel)

Info: Regionaal Landschap Lage Kempen, Grote Baan 176, 3530 Houthalen-Helchteren, + 32 11 78 52 59, www.wandeleninlimburg.be Prijs: wandelkaart: € 2,50; box: € 18; te koop bij de lokale toeristische infokantoren of via www.wandeleninlimburg.be Hamont-Achel

Bosland beleven

Pijnven | Hechtel-Eksel Dé speelplek voor kinderen. Laat ze naar hartenlust ravotten en kampen bouwen in het speelbos en op de -weides. Volg met je allerkleinste ukkies de blauwe bosbewonersroute. Onderweg meten ze zich met de dieren in het bos.

De wandelbox verzamelt acht mooie wandelingen door Bosland. De routes voeren je van het ene wandelgebied naar het andere. In den Brand en Pijnven in HechtelEksel; de Dommelvallei, Holven - ’t Plat in Overpelt; of Heuvelse Heide, Kattenbos, de Sahara en de Blauwe KeiDe Maat in Lommel. Welk gebied je ook kiest, de natuur verwent er je volop.

Speciaal voor Bosland maakte beeldend kunstenaar Will Beckers drie monumentale en natuurlijke beeldhouwwerken uit levend organisch materiaal. Zijn ode aan de continu veranderende natuur vind je terug langs de wandelroutes. ‘De boom in!’ ligt langs de route door het Pijnven in Hechtel-Eksel. In de Overpeltse Dommelvallei kom je ‘Terug naar de wortels’ tegen. In het Lommelse Kattenbos passeer je 'Bijt in het zand'.

Digitale wandeling Pijnven | Hechtel-Eksel Download de oranje route op je smartphone en trek samen met je kinderen op digitaal en interactief avontuur. De wandeling is uitgestippeld door de experts van het Agentschap voor Natuur en Bos. Zij gidsen je tussen de bomen langs de meest markante plaatsen en bezienswaardigheden.

Start: Kiefhoekstraat, 3940 Hechtel-Eksel (Eksel), Prijs: gratis; te downloaden via www.natuurenbos.be (Domein Pijnven)

Info: www.bosland.be

Halen Zutendaal

limburgse kempen 31


KIDS

KIDS

Resterheide | Hechtel-Eksel en Peer Wandelgebied op de grens van Hechtel-Eksel en Peer met kindvriendelijke routes. Het Bosleerpad en Reigerpad (5 km) zijn kindvriendelijke wandelingen met 14 speelse en leerrijke elementen zoals een boomtelefoon en reuzenxylofoon. De Eekhoorntjeskronkel (0,5 km) leidt je kapoenen naar een avontuurlijk hindernissenparcours. Het Lieveheersbeestjespad (2,5 km) is een verkorte route voor buggy’s.

In den Brand | Hechtel-Eksel Een duinengebied midden in Limburg. Vroeger sprokkelden de inwoners van Hechtel-Eksel hier hun brandhout. Vandaag is het met zijn metershoge duinen de grootste zandbak van Vlaanderen. Maak een wandeltocht over de bewegwijzerde paden. Goed voor 11 km langs mooie stuifduinen en door loof- of naaldbossen. Parkeer je wagen aan de informatieluifel en lees er over het ontstaan van het gebied.

Start: Begijnenstraat, 3940 Hechtel-Eksel (Hechtel) Prijs: wandelkaart: € 2,50; te koop bij Toerisme HechtelEksel, Don Boscostraat 5, 3940 Hechtel-Eksel (Hechtel) en Toerisme Peer

Start: Kamertstraat, 3940 Hechtel-Eksel Prijs: wandelkaart: € 2,50; te koop bij Toerisme Peer en Toerisme Hechtel-Eksel, Don Boscostraat 5, 3940 Hechtel-Eksel (Hechtel)

KIDS

Stermolen en molenhuisje | Hechtel-Eksel Al ruim 100 jaar staat het Molenhuisje in de schaduw van de Stermolen. Het deed dienst als magazijn, woonhuis en mechanische maalderij. Vandaag laat het je kennismaken met de boeiende molengeschiedenis. Met het molenspel probeer je zelf uit hoe een molen maalt. Tijdens de draaidagen zie je de molen in actie.

Windmolenstraat, 3940 Hechtel-Eksel (Eksel), + 32 11 73 35 65, www.hechtel-eksel.be Open: elke tweede zaterdag en vierde zondag van de maand van 13 - 17 u. Prijs: gratis

KIDS

KIDS

10 De Sahara | Lommel Dit woestijnachtige landschap van 200 hectare met zijn helderblauwe meertjes en geurende naald- en loofbossen is een uniek wandeldecor. Twee wandelingen van 4 en 7 km voeren je door dit gebied. De Sahara bevat een grote natuurlijke diversiteit: weidse landschappen wisselen af met heidestroken, vijvers en een kanaal. Een trappenpartij en voetgangersbrug schenken je grootse uitzichten. Hoogtepunt is een ruime zandstrook met zicht op grote waterplassen. Start: Sportveldenstraat 10, 3920 Lommel Prijs: wandelkaart: € 2,50; te koop bij Toerisme Lommel

KIDS

Museum De Kolonie | Lommel De Limburgse Kempen gonst al eeuwen van de bedrijvigheid. Dat ontdek je in het archeologisch en historisch museum. Met prachtige foto’s, films, teksten en unieke voorwerpen. Luister naar de verhalen over de ‘colonie agricole’, de zinkindustrie, de zandwinning en de teuten. Tijdelijke thematentoonstellingen presenteren je telkens een ander aspect van de geschiedenis – ook voor kinderen. Vanaf 26 april 2014 opent het duurzaam gerenoveerde museum opnieuw de deuren.

Leen een hangmat | Lommel Wegdromen in de Sahara, daarvoor hoef je niet ver te reizen. Span je hangmat tussen twee bomen in Lommel. Aan de balie van de Soeverein lenen ze je graag een comfortabel en kleurrijk fairtrademodel uit. Samen met de bevestigingskoorden zit alles handig verpakt in een Bosland-rugzak. Laat je leiden door de suggesties op de gebruiksaanwijzing en vind dé relaxplek langs het wandelpad. Het prachtige uitzicht over het water en het rustgevende windgeritsel krijg je er gewoon bovenop.

Kolonie 77, 3920 Lommel, + 32 11 80 34 10, www.erfgoedlommel.be Open: 26 april t.e.m. oktober: maandag t.e.m. vrijdag van 10 - 17 u., zondag van 14 - 17 u., zaterdag: na reservering; november t.e.m. maart: zondag t.e.m. vrijdag van 14 - 17 u., zaterdag en feestdagen: na reservering Prijs: € 1; <18 jaar: gratis

Sportveldenstraat 10, 3920 Lommel, + 32 11 54 84 00, www.bosland.be Uitlenen: 15 maart tot 15 oktober: elke dag van 9 - 22 u.; reserveren aangewezen Prijs: gratis mits borg

In den Brand

puur natuur

limburgse kempen 33


Crème de la crème Lommel Fiets en wandel langs de opnamelocaties van de televisiereeks Crème de la Crème. Onderweg ontdek je uitspraken van de cast en werp je een blik achter de schermen van de productie. In 13 Lommelse horecazaken kun je smullen van de enige echte Coupe Romi: 1 bol vanille-ijs, 1 bol op basis van Lommelse koffielikeur en 1 bol op basis van Lommelse zandkoek.

Info: www.toerismelommel.be Wandelgebied De Blauwe Kei - De Maat | Lommel Tussen Mol en Lommel ligt een uitzonderlijk stukje natuur met hooilanden, loofbossen, heide, vennen, ondiepe vijvers en zelfs moerassen. Neem op je wandeling zeker een verrekijker en fototoestel mee. De kans is groot dat je zeldzame broedvogels tegenkomt: de ijsvogel, wespendief en havik zijn hier kind aan huis. Als je geduldig wacht, poseren ze gracieus voor de lens van je camera.

Start: Blauwe Kei, 3920 Lommel Prijs: wandelkaart: € 2,50; te koop bij Toerisme Lommel

KIDS

Kijkwandeling Kattenbos | Lommel Als je kijkt, dan zie je méér. Lijkt logisch, maar het werkt wel. Probeer het zelf tijdens de Kijkwandeling in het Kattenbos. Deze boeiende ontdekkingstocht voert je langs tien landschapsspots. Daar ontdek je de schoonheid van puur natuur

het gevarieerde landschap. De speelse en verrassende aankleding van deze kijkpunten nodigt je uit om met andere ogen naar de omgeving te kijken.

Start: Zandstraat 18, 3920 Lommel Prijs: wandelkaart: € 2,50; te koop bij Toerisme Lommel

KIDS

Geocachen | Lommel Gebruik je GPS-ontvanger en speur naar de schat of cache. De schat gevonden? Dan is het jouw beurt om het kistje met logboek en ruilspulletjes te verstoppen. Geef andere gelukszoekers via internet een bruikbare tip. Een leuke manier om samen met de kinderen op avontuur te trekken in de gezonde buitenlucht.

Info: Toerisme Lommel of www.geocaching.com Leyssensmolen | Lommel De wieken van deze molen draaien al sinds 1797 in de Olmense wind. De familie De Clippele uit Aalst bouwde de staakmolen met een gewone rechthoekige molenkast. Via een eiken spil op een driehoekige voet draait het monument zich zelf naar de windrichting. Niet zolang geleden stond de molen tussen de bomen. Om meer wind te kunnen vangen, kreeg ze een nieuwe plek.

Zandstraat, 3920 Lommel, + 32 11 54 02 21, www.toerismelommel.be Open: elke eerste zondag en derde zaterdag van de maand van 13 - 17 u. Prijs: gratis

KIDS

KIDS

Bijenhal aan het Wateringhuis | Lommel Honing: een superlekker natuurproduct. Maar hoe gaan honingbijen eigenlijk tewerk om deze lekkernij te maken? En hoe is hun vernuftige maatschappij georganiseerd? Imkers vertellen het je in de bijenhal van het Wateringhuis, een klein en gezellig natuurmuseum.

Kindvriendelijke wandelingen Volop genieten van de natuur en de gezonde buitenlucht, zonder de kinderen thuis te laten? Kies voor een van de vier kindvriendelijke wandelroutes in Overpelt, Lommel of Hechtel-Eksel. Speciaal aangelegd voor buggy’s. Er zijn routes van 1,9 tot 2,5 km.

Oude Maai 80, 3920 Lommel, + 32 11 54 26 75 Open: elke eerste zondag van mei t.e.m. september van 14 - 17 u. Prijs: gratis

Start: Gortenstraat, 3900 Overpelt; Breugelweg, 3900 Overpelt; Zandstraat 19, 3920 Lommel; Begijnenstraat, 3940 Hechtel-Eksel

Dommelvallei | Neerpelt en Overpelt De kabbelende Dommel vormt de natuurlijke grens tussen Overpelt en Neerpelt. De rivier creëerde een prachtig landschap voor wandelingen. Ontdek de vallei en haar molens op wandelroutes van 1,9 tot 6,6 km. Elke wandeling is geschikt voor buggy’s.

Speelbossen Kinderen en ravotten in het bos: een perfecte combinatie. Bosland telt twaalf speelbossen. Hier bouwen de kinderen kampen, klimmen en klauteren ze. Met begeleiding mogen ze van de paden af. Voor het speelbos in de Sahara en in Kattenbos ontwierp natuurkunstenaar Will Beckers speelelementen in natuurlijke materialen (zie pag. 31).

Start: Breugelweg 250, 3900 Overpelt Prijs: wandelkaart: € 2,50; te koop bij Toerisme Overpelt, Jeugdlaan 2, 3900 Overpelt en Toerisme Neerpelt, Kerkplein 1, 3910 Neerpelt

Locaties: www.bosland.be Open: vrij toegankelijk Prijs: gratis

Holven - ’t Plat | Overpelt Vergezichten over zanderige vlaktes, afwisselende landschappen met een rijke fauna en flora: het is goed vertoeven in dit natuurgebied. Zo spot je in ’t Plat gegarandeerd libellen en (water)vogels. Een kleine kudde grazende schapen houdt de heide kort en voorkomt zo dat ze opnieuw bebost.

Start: Bremstraat 2, 3900 Overpelt Prijs: wandelkaart: € 2,50; te koop bij Toerisme Overpelt, Jeugdlaan 2, 3900 Overpelt

KIDS

TIP Wandelbox Limburg

Deze box bevat een topselectie uit het totale wandelaanbod van Limburg. De Regionale Landschappen en Toerisme Limburg hebben acht themakaarten uitgekozen, goed voor 33 afwisselende wandellussen en niet te missen bezoektips.

Prijs: € 14,50, te koop in de lokale toeristische infokantoren, Standaard Boekhandel en Toerisme Limburg, + 32 11 30 55 00. limburgse kempen 35


Wandelen in De Wijers De Wijers is dé biotoop voor watervogels en amfibieën. In en om de meer dan duizend vijvers leven heel wat zeldzame soorten zoals de roerdomp en de boomkikker. Je kiest uit zeven wandelgebieden. Elk gebied heeft een eigen wandelkaart. Een handige wandelbox bundelt ze allemaal. Start of eindig je tocht in een van de toeristische topattracties zoals Domein Bovy, Domein Bokrijk, Kiewit of de Abdijsite Herkenrode.

Prijs: wandelbox: € 15; te koop in de lokale toeristische infokantoren en via www.wandeleninlimburg.be

De Wijers

Hamont-Achel

11

Dit uitzonderlijke natuurgebied strekt zich uit over Zonhoven, Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder, Diepenbeek, Lummen, Genk en Hasselt. Het telt meer dan 1 000 vijvers en huisvest heel wat zeldzame plantenen diersoorten. Wijer is dialect voor vijver. Ooit kwam hier onder impuls van de abdij van Herkenrode een bloeiende viskweek tot stand. Vandaag verken je deze biotoop via één van de zeven wandelkaarten, thematische fietsroutes of met de Segway.

Info: www.dewijers.be

Lommel Overpelt

Bocholt

Bree

Hechtel-Eksel Peer

Leopoldsburg

Meeuwen-Gruitrode Beringen

Tessenderlo

Heusden-Zolder Houthalen-Helchteren Lummen

Genk Halen

Hasselt Diepenbeek

puur natuur

Opglabbeek

As

Zonhoven

Regionaal Landschap Lage Kempen selecteerde voor jou de twintig mooiste landschappen. Die kregen een quotering met sterren. De zeldzame drie-sterrenplekjes zijn stuk voor stuk een must. Voor twee sterren maak je graag een omweg. Plekken met één ster zijn een stop waard als ze op je traject liggen. Met die aanduidingen mis je niets van het mooie Limburg.

Info: www.landschapssterren.be Prijs: brochure: gratis; verkrijg bij de lokale toeristische infokantoren

De Wijers beleven

Neerpelt

Ham

Tip Landschapssterren

Zutendaal

Domein Bokrijk | Genk 12 550 hectare pure beleving. De bossen zijn ideaal voor natuurwandelingen, zoektochten en andere buitenavonturen. Bezoek ook het Arboretum. Het Openluchtmuseum voert je terug naar het Vlaamse platteland van vroeger, met authentieke huizen en hun inboedel, demonstraties van ambachtslui en acteurs die het verleden tot leven wekken. Bokrijk stelt ook de jaren ‘60 aan je voor in de sixties-expo. Tijdens de Holderdebolderroute galopperen de kleinsten op een houten Bokrijkpaardje langs de leukste kinderplekjes van het museum.

9 - 21 u.; oktober t.e.m. maart van 9 - 19 u. Prijs: € 10 (€ 15 incl. De sixties); >60 jaar en andersvaliden: € 8,50 (€ 13 incl. De sixties); 3-12 jaar: € 1 (€ 2 incl. De sixties); <3 jaar: gratis Belevingscentrum Abdijsite Herkenrode | Hasselt Ooit stond op abdijsite Herkenrode de rijkste vrouwenabdij van de Nederlanden. De bewoners speelden een belangrijke economische rol. In de middeleeuwen stimuleerden ze de viskweek. Vandaar de vele vijvers in deze regio. Het recent gerestaureerde complex heeft zijn eigen kruidenpark en een interactieve expo over het rijke verleden van de abdij en De Wijers.

Herkenrodeabdij 4, 3511 Hasselt (Kuringen), + 32 11 23 96 70, www.abdijsiteherkenrode.be Open: belevingscentrum, abdijwinkel en inspiratietuinen: dinsdag t.e.m. zondag van 10 - 17 u. (inspiratietuinen alleen van april t.e.m. oktober) Prijs: domein: gratis; belevingscentrum mét luistergids: € 5; lerarenkaart, >65 jaar of andersvaliden: € 4; 12-18 jaar of student: € 3; <12 jaar: gratis

Bokrijklaan 1, 3600 Genk, + 32 11 26 53 00, www.bokrijk.be Open: Openluchtmuseum: 29 maart t.e.m. 28 september: dinsdag t.e.m. zondag van 10 - 18 u. (ook feestdagen); juli en augustus: elke dag van 10 - 18 u. (ook feestdagen). Speeltuin: april t.e.m. september van limburgse kempen 37


Tip Pinksterweekend met sages en straattheater Hasselt en Genk KIDS

Info: www.abdijsiteherkenrode.be en www.bokrijk.be

Putvennestraat 108, 3500 Hasselt, + 32 11 21 08 49, www.hasselt.eu Open: vrij toegankelijk Prijs: gratis

puur natuur

Terlaemen 30, 3550 Heusden-Zolder, + 32 11 85 88 88, www.circuit-zolder.be Open: fietsen op het circuit: dinsdag, woensdag en donderdag van 18.15 - 21.30 u. BMX-parcours vrij trainen: woensdag van 16.30 - 18.30 u. en zaterdag van 10 - 12 u. Prijs: fietsen: € 3, fietshelm verplicht; BMX: € 40 voor 3 beurten, inclusief fiets en helm

Galgeneinde 22, 3550 Heusden-Zolder (Zolder), + 32 11 91 62 10, www.domeinbovy.com Prijs: gratis

Off Road Segways Experience | Heusden-Zolder De Segway is een tweewieler die je aanstuurt door met je lichaam naar voor of achter te leunen. Met de offroadversie kun je ook op zandpaden rijden. Na een korte initiatietraining volg je een route door het prachtige natuurgebied De Wijers.

KIDS

Op Pinksterzondag, 8 juni, herleven de middeleeuwen op de Abdijsite Herkenrode. De Sage van de Eenhoorn is een dag vol boeiende vertellingen, creatieve workshops en verrassend theater. Op maandag beleef je de magie van het straattheater in Bokrijk. Het openluchtmuseum biedt je een mix van straattheater, muzikale en acrobatische acts en voorstellingen voor kinderen. Boek het arrangement voor een leuk en voordelig weekendje weg.

Domein Kiewit | Hasselt Met meer dan 130 hectare is natuurdomein Kiewit de groene long van Hasselt. Snuif er de gezonde lucht op en leer de fauna en flora kennen. Wandel door de oudste natuurtuin van Vlaanderen, ontdek de kruidentuin, insectentuin en bijenhal en vlij je neer op de vijveroevers voor een picknick. Bezoek ook Natuurpunt Limburg in het 19de-eeuwse herenhuis. Je kinderen knuffelen de boerderijdieren en ravotten volop in de vernieuwde speeltuin en in het avontuurlijke speelbos.

Domein Bovy - kinderwandeling met Martin de IJsvogel | Heusden-Zolder Wandel samen met je kinderen tussen de bomen van Domein Bovy. Met zijn prachtig gekleurde veren is Martin de IJsvogel jullie gedroomde gids. Volg hem naar de mooiste plekjes in het domein. Hij stelt je voor aan de andere bosbewoners en houdt jullie verkenningstocht spannend met leuke doe- en zoekopdrachten.

Domein Bovy | Heusden-Zolder 13 In 1134 stond hier al een boerderijencomplex. Toen waren de 34 hectare nog eigendom van de Abdij van Averbode. Domein Bovy ademt nog altijd die authentieke sfeer uit. Op het karakteristieke binnenplein vind je een 18de-eeuwse vakwerkhoeve, een hotel, een pannenkoekenrestaurant met maar liefst 200 verschillende soorten en gezellige terrassen met speeltuintje. Bezoek ook de kruidentuin, de heerlijk geurende rozentuin en de bijenhal. Voor de kleinsten is er aan de Sint-Jansvijver een kabouterpad. Aan de overkant bewaart de Golem zowel kleine als grote geheimpjes.

Galgeneinde 22, 3550 Heusden-Zolder (Zolder), + 32 11 91 62 10, www.domeinbovy.com Open: vrij toegankelijk Prijs: gratis

Evenementendomein Circuit Zolder 14 Heusden-Zolder Auto- en motorcircuit met internationale raceweekends en clubraces. ’s Avonds krijgen fietsers en skaters de vrije baan op dit traject van 4 km. Er is ook een BMX-parcours. Het EK BMX gaat hier door op 4 en 5 april 2014. Circuit Zolder is ook de thuis-basis van de Vlaamse Wielerschool Marc Wauters.

Kerkstraat 31, 3550 Heusden-Zolder, + 32 479 59 47 67, www.iventura.be Open: na reservering Prijs: op aanvraag

KIDS

15 Domein Kelchterhoef | Houthalen-Helchteren Wandel rond of zelfs … dwars over de vijvers: vanop de vlonderpaden heb je een prachtig zicht op de natuur. De historische kastanjedreef is de plek om een specht te spotten. Op het Beestige Bomenpad vertelt Norbert de Eik je speels over de geschiedenis van het (natuur)park. Laat je kinderen ravotten in het speelbos aan De Bosberg of in de ecologische natuurspeeltuin aan Hoeve Jan. Kelchterhoefstraat, 3530 Houthalen-Helchteren (Houthalen), + 32 11 49 21 40, www.toerismehouthalen-helchteren.be Prijs: gratis limburgse kempen 39


Picknicken@Kelchterhoef | Houthalen-Helchteren Een picknick met familie of vrienden in het groen: in Kelchterhoef kan dat op een reuzenboombank of op de gloednieuwe picknickvlonder in het riet. Of zit je liever in een van de vijf kunstsofa’s? Misschien hou je het allemaal het liefst simpel: met een picknickdekentje op het groene gras … Wij zorgen voor je rijkelijk gevulde picknickmand, jij voor het dekentje.

Open: mei t.e.m. oktober: dinsdag t.e.m. zaterdag Manden bestellen: Hoeve Jan, + 32 89 38 00 76; volwassene: € 15, <12 jaar: € 10; donderdag gesloten. De Bosberg, + 32 89 38 38 83; volwassene: € 10, <12 jaar: € 8. Abdijhoeve, + 32 89 38 01 69; volwassene: € 15, <12 jaar: € 10 Heidestrand | Zonhoven De vele vijvers van De Wijers kwamen er door de middeleeuwse viskweek. Intussen is die nijverheid stilgevallen. Tenminste, zo goed als stilgevallen. Want in het Zonhovense Heidestrand tref je nog altijd een actieve viskwekerij. De camping rond de kweekvijvers is dé plek om je tentje op te slaan. Neem daarna een frisse duik in de zwembaden en zwemvijvers.

Zwanenstraat 105, 3520 Zonhoven, + 32 11 52 01 90, www.heidestrand.be Open: elke dag bij mooi weer van 10 - 19 u. Prijs: € 5; 3-12 jaar: € 3; <3 jaar: gratis

Start: Zavelberg 10, 3980 Tessenderlo Prijs: wandelkaart: € 8; te koop bij de lokale toeristische infokantoren en in het Bosmuseum

Zonhovense viskwekerijen | Zonhoven Om vis te kunnen kweken, groeven de voormalige inwoners honderden vijvers. Die maken De Wijers vandaag tot een echt cultuurlandschap. Ideaal gelegen tussen het Kempens plateau en de Demer. De kronkelende beken verzekeren dat de vijvers perfect op peil blijven. Je gids vertelt hoe dat werkt tijdens je bezoek aan de Zonhovense viskwekerij: een kennismaking met vissen kweken – vroeger en nu.

Bossen van de Merode beleven Bosmuseum Gerhagen | Tessenderlo Alles wat je altijd al wilde weten over vogels: je ontdekt het hier. Het Bosmuseum schijnt zijn licht op onze lokale én uitheemse gevleugelde vrienden. De permanente tentoonstelling ‘Van ei tot ei’ verwent je met leuke weetjes.

Boomsteeg 60, 3520 Zonhoven, + 32 11 81 04 80, www.zonhoven.be Open: rondleiding: april t.e.m. oktober: elke 2de zaterdag van de maand om 14 u.; juli: enkel op donderdag om 14 u. of na reservering Prijs: € 2; <12 jaar: gratis Cultuurhistorische dorpswandeling | Zonhoven Deze 4 km lange wandeling door het centrum van Zonhoven laat je kennismaken met de rijke geschiedenis van de gemeente. De route is niet bewegwijzerd. Bij de toeristische dienst vind je een gratis brochure met routebeschrijving.

Start en info: UiTpunt Zonhoven, Heuvenstraat 4, 3520 Zonhoven, + 32 11 81 04 80, www.zonhoven.be/toerisme Prijs: brochure: gratis; verkrijgbaar bij UiTpunt Zonhoven

Bossen van de Merode

16

Een fantastische brok groen in het grensgebied van de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg. Hier ontdek je 1250 hectare ongerepte natuur. Bezoek de permanente tentoonstelling ‘Van ei tot ei’ in het Bosmuseum en leer alles over lokale of uitheemse vogels. Aan de voet van de Zandberg ravotten je kinderen naar hartenlust in de speeltuin.

Info: www.demerodeonline.be

Wandelen in de bossen van de Merode De bossen van de Merode is ruim 500 km platteland. Die natuur ontdek je het best te voet, via het wandelroutenetwerk met knooppuntensysteem en met de wandelkaart.

puur natuur

Zavelberg 10, 3980 Tessenderlo, + 32 13 67 38 44 www.gerhagen.be Open: februari t.e.m. november: zon- en feestdagen van 14 - 17 u.; april t.e.m. oktober: maandag t.e.m. vrijdag van 14 - 17 u. Prijs: gratis Stiltepad Gerhagen | Tessenderlo In het eerste officiële stiltegebied van Vlaanderen hoor je alleen vogelgefluit en bladergeruis. Leen in het Bosmuseum een stilterugzakje vol mooie teksten, opdrachten en stille hulpmiddeltjes en vertrek op een stiltewandeling van 3,5 of 6 km. Of kies voor een stiltewandeling met gids, een meditatieve wandeling of kunstzinnige natuurbeleving.

Start: Zavelberg 10, 3980 Tessenderlo Prijs: kaart: gratis verkrijgbaar bij het Bosmuseum Gerhagen en te downloaden via www.tessenderlo.be

limburgse kempen 41


Natuurlijke uitsmijters Vallei van de Zwarte beek | Beringen Een van de meest waardevolle beekvalleien in WestEuropa. Van Hechtel-Eksel over Beringen en Lummen tot in Halen stroomt deze waterloop. Vijf wandelkaarten (Koersels Kapelleke, Paal, Venusberg, Resterheide en Zelem) houden je op het juiste pad. De interactieve tentoonstelling in bezoekerscentrum De Watersnip vertelt je wat dit 1500 hectare grote gebied zo uniek maakt.

Start: bezoekerscentrum De Watersnip, Grauwe Steenstraat 7 bus 2, 3582 Beringen (Koersel), + 32 11 45 01 91, www.dewatersnip.be Open: bezoekerscentrum: april t.e.m. oktober: dinsdag t.e.m. zondag van 13 - 17 u.; november t.e.m. maart: zon- en feestdagen van 13 - 17 u. behalve Kerstmis en Nieuwjaar Prijs: wandelkaarten: € 2,50; te koop bij het bezoekerscentrum, de lokale toeristische infokantoren en via www.rllk.be

Holle wegen in Hagelandse heuvels | Halen Al eens 12 meter diep gewandeld? Dit is je kans: hier loop je door de diepste holle weg van Vlaanderen. Bovendien kom je langs wijnranken en prachtige boomgaarden in een heuvelachtig landschap.

Start: Hagelandstraat 1 (Museum De Reinvoart), 3545 Halen (Loksbergen) Prijs: wandelkaart: € 1,50, te koop bij Toerisme Halen, Markt 14, 3545 Halen en via www.rllk.be puur natuur

Hoeve van Hengelhoef | Houthalen-Helchteren

Schulensmeer | Lummen

Hageven | Neerpelt

Dit bezoekerscentrum bevindt zich in het voormalige boswachtershuisje tussen de bomen van natuurgebied Hengelhoef. Je komt er alles te weten over de streek en proeft er van (h)eerlijke drankjes. Een paar stappen verder geniet je van het uitzicht over de graslanden in de vallei van de Roosterbeek. Uitgestippelde wandelroutes voeren je door de heide- en bosgebieden in de buurt.

Een van de grootste Vlaamse natuurreservaten. Hier smelten open ruimte, water en verre horizonten perfect samen. Je waant je in een polderlandschap. Omdat er zoveel beken samenvloeien, werd het Schulensmeer aangelegd: een kunstmatig wachtbekken voor 11 miljoen kubieke meter water. Hier spot je 250 vogel- en 400 plantensoorten. Volg de uitgestippelde wandelingen naar de mooiste plekjes van dit natuurgebied.

Samen met domein Plateaux in Nederland is Hageven vermaard voor zijn unieke heide- en venvegetaties. Een uitzonderlijke habitat van 500 hectare waar zeldzame dieren en planten zich thuis voelen. Vanaf de uitkijktoren zie je de Dommel stromen en watervogels vliegen. In het bezoekerscentrum leer je alles over de lokale fauna en flora. Kies daarna je wandeling van 2,4 tot 14 km of ga elke derde zondag van de maand met een natuurgids op pad.

Hengelhoefdreef 6, 3530 Houthalen-Helchteren (Houthalen), + 32 11 53 02 50, www.limburgs-landschap.be Open: april t.e.m. oktober: woensdag, donderdag, vrijdag en zondag van 13.30 - 17.30 u.; juli en augustus ook open op dinsdag Prijs: gratis

Duizendjarige Eik | Lummen

Start: ’t Vloot, Demerstraat 60, 3560 Lummen (Linkhout) Open: vrij toegankelijk Prijs: wandelkaart: € 2,50; te koop bij Toerisme Lummen, Dr. Vanderhoeydonckstraat 56, 3560 Lummen, ’t Vloot en via www.rlh.be

Start: Tussenstraat 10, 3910 Neerpelt Open: bezoekerscentrum De Wulp: woensdag van 13 17 u., zaterdag en zondag van 14 - 18 u.; gids: elke derde zondag van de maand Prijs: gratis

17

Een recent gerenoveerd domein met een meer dan duizend jaar oude eik. De infoborden leren je alles over eiken en over het rijke verleden van deze oude reus. Hou een gezellige picknick onder zijn immense bladerdak en beklim de uitkijktoren: het prachtige zicht over de Vallei van de Zwarte Beek is een onvergetelijke bonus voor elke natuurliefhebber.

Vallei van de Zwarte Beek

Dikke Eikstraat, 3560 Lummen, + 32 13 39 05 15, www.duizendjarigeeik.be Open: vrij toegankelijk Prijs: gratis

limburgse kempen 43


Het goede buitenleven

Proeven van het platteland De Limburgse Kempen is rustiek én bourgondisch. Hier maken ze nog altijd de lekkerste kazen en ijsjes. En brouwen ze smaakvolle streekbieren. Ook de geschiedenis smaakt naar meer. Schilder Pieter Bruegel de Oude werd waarschijnlijk geboren in de buurt van Peer. In de landelijke regio vind je prehistorische grafheuvels uit 800 tot 500 v.C. Ook de teuten (rondreizende 17de-eeuwse handelaren) zorgden voor indrukwekkend erfgoed in de teutendorpen. De regio is bovendien een volbloed paardenprovincie vol stoeterijen, maneges en topruiters.

Blueberry Fields | Beringen Een van de grootste Belgische blauwbessenbedrijven telt 15 hectare bessenstruiken. Kom op smakelijke én gezonde ontdekkingstocht. Wandel dwars door de plantage. Ontdek de geheimen van de blauwbessenen veenbessenteelt. Zie ze bloeien, help ze snoeien en kom ze zelf plukken – van midden juli tot eind augustus. Twee uur bessenplezier met als afsluiting een ijsje met blauwbessencoulis. Of ander lekkers uit het winkeltje.

Schomstraat 145, 3582 Beringen (Koersel), + 32 11 42 15 52, www.toerismeberingen.be Open: mei t.e.m. september: elke dag na reservering Prijs: bezoek met bosbessensap en ijsje: € 3,50; bezoek met consumptie en ijsje: € 2,70; gidsvergoeding: € 50

Bocholter Brouwerijmuseum | Bocholt 18 Belgen hebben iets met bier. En zeker in Bocholt. Daar vind je het Bocholter Brouwerijmuseum, met zijn 4000 m² meteen het grootste brouwerijmuseum van Europa. In het historische Brouwershuis – recht tegenover de gistingstanks van Brouwerij Martens – ontdek je alle geheimen van het bier brouwen. Leer hoe de familie Martens van 1758 tot midden 19de eeuw tot zijn heerlijke gerstenat kwam.

St.-Benedictusabdij De Achelse Kluis | Hamont-Achel 19 Ooit brouwden de middeleeuwse monniken hier hun bier – tot aan de Franse Revolutie. Sinds 1998 vloeit er opnieuw een authentiek trappistenbier uit de leidingen. Proef het, vers van het vat. De Kluisherberg in de voormalige stallen is dé plek om te genieten van een biertje of een andere drank met een stukje gebak of een bord abdijsoep. De brouwerij kun je niet bezoeken, maar vanuit de herberg heb je zicht op de brouwketels.

De Kluis 1, 3930 Hamont-Achel (Achel), + 32 11 80 07 60, www.achelsekluis.org Open: mei t.e.m. september: dinsdag t.e.m. zondag van 11 - 17.30 u.; oktober t.e.m. april: dinsdag t.e.m. zondag van 12 - 17 u. Prijs: galerie, boekhandel en voedingswinkel: gratis Scan de QR-code en bekijk de filmpjes over Limburgse streekproducten.

Dorpsstraat 53, 3950 Bocholt, + 32 89 48 16 76, www.bocholterbrouwerijmuseum.be Open: juli en augustus: elke dag van 13 - 18 u. Prijs: rondleiding: € 5 incl. consumptie het goede buitenleven

limburgse kempen 45


zowat het wereldkampioenschap voor kaasmaken. Loop zeker eens binnen in de lokale kaaswinkel en proef zelf hoe lekker hij is.

Blauwe bessen aan Domein de Bever | Hamont-Achel Tijdens de zomermaanden smaken de Amerikaanse blauwe bessen opperbest. Koop ze of pluk ze zelf aan de Beverplak tegenover domein De Bever. Breng bij zelfpluk je emmer mee. Vanaf half juli tot half september hangen de bessen in weelderige trossen aan de struiken. Heb je ze liever in kant-en-klare bereidingen? Maak dan je keuze uit de lekkerste blauwbessenproducten zoals gelei, likeur en bessensap.

Beverbekerdijk 50, 3930 Hamont-Achel (Achel), + 32 495 49 36 29, www.blauwebessenbudel.nl Open: blauwbessen plukken: half juli t.e.m. eind augustus: elke dag van 9 - 18 u. Prijs: gratis

Kaasmakerij Catharinadal | Hamont-Achel 20 Het voormalige franciscanessenklooster Catharinadal uit 1432 is de historische locatie voor Kaasmakerij Catharinadal. Voor hun ambachtelijke kazen gebruiken de gebroeders Boonen melk van hun eigen vee. Met succes: hun Achelse Blauwe Grevenbroecker viel in de prijzen tijdens de Caseus Award-wedstrijd in Lyon. Dat is het goede buitenleven

Catharinadal 5, 3930 Hamont-Achel (Achel), + 32 11 64 13 09, www.catharinadal.be Open: rondleiding: woensdag- en donderdagnamiddag na reservering; winkel: dinsdag t.e.m. vrijdag van 9 12.30 u. en van 13.30 - 18 u., zaterdag van 9 - 17 u. Duur: 1,5 uur Prijs: rondleiding: € 5 (met een min. van € 75)

Hamont-Achel | ambassadeur Vlaanderen Lekker Land 2011-2012 Tot 2012 was Hamont-Achel Ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land. In deze gemeente proef je nog altijd streekmenu’s en gerechten met unieke lokale ingrediënten zoals de Achel trappist en de Grevenbroecker, een blauwe schimmelkaas. Twee authentieke culinaire toppers. De menu’s vind je ook terug in een stijlvol receptenboekje. Na het eten even de benen strekken? Kies dan een van de zeven trappistenwandelingen (zie pag. 53).

Info: UiTpunt Hamont-Achel, Wal 26, 3930 Hamont-Achel (Hamont) en VVV Hamont-Achel, Gen. Dempseylaan 1, 3930 Hamont-Achel (Achel), www.hamont-achel.be Prijs: receptenboekje: gratis, verkrijgbaar bij UiTpunt en VVV Hamont-Achel en verschillende horecazaken

Kasteelbrouwerij Ter Dolen | Houthalen-Helchteren 21 Dit middeleeuws kasteeldomein is op zich een bezoekje waard. In het historische decor vind je een hypermoderne kasteelbrouwerij. De bakermat van het Erkend Belgisch

Abdijbier Ter Dolen Blond, Ter Dolen Donker, Ter Dolen Tripel en Ter Dolen Kriek – het enige abdijkriekbier ter wereld! Tijdens de rondleiding van 45 minuten ontdek je de bierbrouwersgeheimen en de kasteelgeschiedenis. Proef van de lekkere biertjes in het café.

Eikendreef 21, 3530 Houthalen-Helchteren (Helchteren), + 32 11 60 69 99, www.terdolen.be Open: april, mei, juni en september: donderdag t.e.m. maandag vanaf 12 u.; juli en augustus: woensdag t.e.m. maandag vanaf 12 u.; oktober t.e.m. maart: vrijdag vanaf 20 u., zaterdag, zon- en feestdagen vanaf 13 u. Prijs: rondleiding: € 5 incl. consumptie

Meeuwen-Gruitrode laureaat Vlaanderen Lekker Land 2013-2014

KIDS

Deze laureaat is één van de smakelijkste plekken van het land. Specialiteit? Blauwe bes gecombineerd met ambachtelijk roomijs. Op het menu van de toeristische brochure staan heerlijke verhalen over de laureaatgemeente. Volg een van de drie fiets- of twee wandellussen langs twaalf horecazaken. Zo beleef je de streek en smul je van het unieke decor: beekvalleien, weiden, akkers en uitgestrekte bossen – met zelfs de hoogste landduin van Vlaanderen. En je kids van 6 tot 12? Die kunnen op kookworkshop.

Info: Toerisme Meeuwen-Gruitrode, Phil Bosmansplein 1, 3670 Meeuwen-Gruitrode, + 32 89 85 59 46, www.meeuwen-gruitrode.be Workshops: woensdag- en zaterdagnamiddag na reservering Prijs: workshops: € 6; brochure: gratis; verkrijgbaar bij Toerisme Meeuwen-Gruitrode

Blauwe bessenplantage Schrijnwerkers Meeuwen-Gruitrode

15 ha grote blauwe bessenplantage. Van half juli tot eind augustus pluk je er zelf je bessen (aan zo’n € 4/kg). Lekkernijen op basis van deze gezonde bessen vind je in het winkeltje. De automaten aan de ingang bieden je de klok rond lekkers van bessen.

Weg naar As 121, 3670 Meeuwen-Gruitrode (Gruitrode), + 32 89 85 89 33, www.blauwebessen.be Open: winkel: oktober t.e.m. juni: woensdag en zaterdag van 10 - 17 u., maandag, dinsdag en donderdag na reservering; september: maandag t.e.m. zaterdag van 9 - 17 u.; winkel en pluk: 15 juli t.e.m. augustus: maandag t.e.m. zaterdag van 9 - 17 u., zondag van 13 - 17 u.

Paardenmelkerij Greevenhof | Meeuwen-Gruitrode Iris Greeven heeft een passie voor paarden. 20 merries zorgen voor melk die hier tot kwalitatieve producten wordt verwerkt: van gefilterde paardenmelk over likeur tot verzorgingsproducten. Nieuwsgierig? Breng een bezoek aan de paardenmelkerij en proef zelf hoe lekker een gezond glas paardenmelk of paardenlikeur is.

Weg naar As 95, 3670 Meeuwen-Gruitrode, + 32 476 83 25 65, www.greevenhof.be Open: maandag t.e.m. vrijdag van 9 - 18 u.; zaterdag van 9 - 16 u. Prijs: gratis

limburgse kempen 47


Levendig verleden Torenverplaatsingsmuseum | Bocholt Bocholtenaren dragen de bijnaam ‘Torenkruiers’. De reden? In 1910 lichtte ingenieur Weiss en aannemer Morglia de lokale kerktoren 2 cm van zijn funderingen. Daarna zetten ze hem 9,4 meter verder neer. In het Torenverplaatsingsmuseum beleef je dat huzarenstukje opnieuw. Aan de hand van foto’s, plannen en voorwerpen krijg je een klare kijk op de manier waarop deze Torenkruiers aan de slag gingen.

Kerkplein 1, 3950 Bocholt, + 32 89 20 19 30, www.bocholt.be Open: juli en augustus: zaterdag en zondag van 14 - 17 u. Prijs: gratis

Stadswandeling | Bree Bree heeft een rijke geschiedenis. Dat merk je alleen al aan de drie stadhuizen. Het oudste siert de Markt met zijn merkwaardig rococofronton. Het tweede ligt op het Stadsplein en heeft een balkon waarop ooit Boudewijn en Fabiola, Prins Filip, Prinses Mathilde en Kim Clijsters stonden. Het huidige stadhuis is een zeventiende-eeuwse parel op het Vrijthof.

Open: vrij toegankelijk Prijs: kaart: gratis; verkrijgbaar bij Toerisme Bree, Vrijthof 10, 3960 Bree

het goede buitenleven

Stadswandeling Hamont | Hamont-Achel

Wandeling Sint-Huibrechts-Lille | Neerpelt

De teuten waren rondreizende 17de-eeuwse handelaren die heel wat rijkdom verzamelden. Daarvan geniet je nu nog altijd: maak een stadswandeling van 2,5 km door Hamont en struin langs twaalf historische monumenten. Zoals de neogotische Sint-Laurentiuskerk met zijn beeldenschat, de oude teutenhuizen op het marktplein, het graf van de uitvinder van het gipsverband en de majestueuze Napoleonsmolen die ook herinnert aan de teuten.

In het teutendorp Sint-Huibrechts-Lille beleef je de echte landelijke rust. Kies tussen drie wandellussen van 5 tot 11 km. De paden slingeren langs open landschappen met veel houtkanten, bospercelen, stille landweggetjes, weilanden en de kronkelende Warmbeek. De langste route voert je naar het Kempisch kanaal met zijn idyllische platanendreef en rietzomen.

Prijs: wandelkaart: € 2; te koop bij UiTpunt HamontAchel, Wal 26, 3930 Hamont-Achel (Hamont) en VVV Hamont-Achel, Gen. Dempseylaan 1, 3930 HamontAchel (Achel) Kaasmakerij Catharinadal

Dorpswandeling Achel | Hamont-Achel Ook in Achel vind je een schat aan historisch erfgoed. Verken het via de monumentenroute van 2,3 km. Loop door het historische verleden en ontdek 25 monumenten die de rijke geschiedenis tastbaar maken. Zoals de neogotische Monulfus- en Gondulfuskerk, de kloosterrestanten Catharinadal (nu ambachtelijke kaasmakerij, zie pag. 46), het kasteel Grevenbroek en de teutenwoning Simonshuis (nu VVV en historisch museum).

Prijs: wandelkaart: € 2; te koop bij UiTpunt HamontAchel, Wal 26, 3930 Hamont-Achel (Hamont) en VVV Hamont-Achel, Gen. Dempseylaan 1, 3930 HamontAchel (Achel)

Archeologisch park De Rieten | Meeuwen-Gruitrode 22 De Limburgse Kempen werd al bewoond in de prehistorie. In het archeologisch park De Rieten maak je kennis met het verhaal van deze verre voorouders. In de jaren tachtig ontdekten archeologen er enkele Keltische grafheuvels. Volg de 26 stapstenen door de voorchristelijke begraafplaats en keer 2 450 jaar terug in de tijd. Er is ook een zoektocht voor kinderen (zie pag. 90)

Rietenstraat, 3670 Meeuwen-Gruitrode (Wijshagen), + 32 89 85 59 46, www.meeuwen-gruitrode.be Open: vrij toegankelijk, kan ook met gids Prijs: gratis; rondleiding met gids: € 60 (max. 25 p.), reserveren is nodig

Start: Bosuilstraat 4, 3910 Neerpelt (Sint-Huibrechts-Lille) Prijs: brochure: € 2,50; te koop bij Toerisme Neerpelt, Kerkplein 1, 3910 Neerpelt

Beleef al stappend het platteland | Peer Een breugeliaans landschap herken je aan het weelderige groen. Dat heb je volop rond Peer. Brueghel is afgeleid van Brogel, een Peerse deelgemeente. Meteen een verklaring van de link tussen schilder en regio. Het rijke landbouwleven garandeert hier een rustiek uitzicht. Drie bewegwijzerde wandeltochten loodsen je erdoor: de plattelandsroute, bosroute en boerderijenroute zijn van 15 tot 18 km lang. Er zijn ook verkorte routes.

Start: Breugelhoeve, Weyerstraat 1, 3990 Peer Prijs: kaart: € 2,50; te koop bij Toerisme Peer

limburgse kempen 49


Bruegelmuseum | Peer 23 Welke schilderijen maakten Pieter Bruegel de Oude tot wereldnaam? In het museum zie je reproducties van al zijn werken op ware grootte. Individuele bezoekers krijgen een inleidende video vol achtergrondinfo. Daarna vertelt de audiogids hen meer over de schilderijen, hun culturele waarde en de technieken die de grootmeester gebruikte. Er is ook een leuke familiezoektocht (zie pag. 91).

Markt 3 bus 2, 3990 Peer, + 32 11 61 16 02, www.toerismepeer.be Open: april t.e.m. september: maandag t.e.m. vrijdag van 9 - 12.30 u. en van 13 - 17 u., zaterdag en zondag van 10 - 12.30 u. en van 13 - 17 u.; oktober t.e.m. maart: maandag t.e.m. vrijdag van 9 - 12.30 u. en van 13 - 17 u.; zaterdag en zondag van 11 - 15 u.

Grafheuvels | Peer Zelfs in de vroege oudheid had je in Peer al een bloeiende samenleving. Stille getuigen daarvan zijn de vijf prehistorische grafheuvels in het Peerse gehucht Molhem. De graven dateren uit de periode van 800 tot 500 voor Christus. Een wandelpad verbindt ze: ontdek de geschiedenis via de infoborden aan de grafheuvels.

Molhemstraat 1, 3990 Peer, + 32 11 61 16 02, www.toerismepeer.be Open: vrij toegankelijk Prijs: brochure: gratis; verkrijgbaar bij Toerisme Peer of via www.toerismepeer.be

het goede buitenleven

Op de boerderij KIDS Boerderijbezoeken Bezoek een boerderij achter de schermen. Je leert hoe het leven er bij de boer aan toe gaat. Knuffel katjes en konijntjes, ga langs bij de geiten en shetlandpony's. Of leer meer over biggetjes en kalfjes. Elke boerderij heeft zijn eigen specialiteit.

Open: mei t.e.m. augustus, reserveren is nodig: »» Broekxhof, Mgr. Broekxstraat 6, 3990 Peer, + 32 497 42 15 80, www.broekxhof.be, € 2, elke zondag om 10.30 u. »» De Blijlever, Blijlever 7, 3990 Peer, + 32 474 68 32 07, € 2, elke maandag om 14 u. »» Torenhoeve, Torenstraat 7, 3990 Peer, + 32 474 62 28 42, € 2, elke donderdag om 14 u. »» Broekheidehoeve, Oude Weyerstraat 25, 3990 Peer, + 32 479 46 91 86, € 3,50 (incl. beschermkledij), elke zaterdag om 14 u. »» Kruiskenshoeve, Kruiskesweg 1, 3990 Peer, + 32 498 53 67 16 (voormiddag), + 32 11 63 14 71 (namiddag), € 2, elke dinsdag om 13.30 u.

Alpacaboerderij | Bocholt Vanuit de skybox in de Alpacaboerderij zie je de stallen van de alpaca's. Hier ontdek je waarom alpacawol zo kostbaar is. Een film geeft nog extra info. Daarna is het tijd om de dieren van dichtbij te bekijken. Je kunt hier ook terecht voor een partijtje boerengolf of een heuse alpacawandeling. In de boerderijwinkel vind je alpacaproducten.

Lillerbaan 104, 3950 Bocholt (Kaulille), + 32 11 60 13 94, www.alpacaboerderij.be Open: elke dag na reservering; juli en augustus: rondleiding op woensdag; skybox: elke dag van 10 - 17 u. Prijs: rondleiding: € 5; skybox: gratis

Franciscushof | Neerpelt Franciscushof ligt midden in het groen, vlakbij het centrum van Sint-Huibrechts-Lille. Een droomplek voor je kleine rakkers. In de kinderboerderij lopen ze rond tussen twintig verschillende dieren. Nadat ze die naar hartenlust geknuffeld hebben, wacht er hen een overheerlijk hoeve-ijsje.

Fierkens-Heikant 53, 3910 Neerpelt (Sint-HuibrechtsLille), + 32 11 66 36 65, www.franciscushof.be Open: maart t.e.m. november: elke dag van 14 - 22 u. of na reservering; december t.e.m. februari: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 14 - 17 u., zaterdag en zondag van 14 - 22 u. Prijs: gratis

Ponyverhuur | Peer en Neerpelt Ponypret is meer dan rijden alleen. Kinderen mogen hier ook hun pony vertroetelen. Ze leren alle pony’s kennen, kiezen hun favoriet en ontdekken allerlei weetjes over hun viervoeter. Borstelen, knuffelen, eten geven, drinken voorzien: ze zijn er een poos mee bezig. Alsof ze een halve dag lang een nieuw huisdier hebben. Natuurlijk is er ook tijd voor een ritje: stapvoets en onder begeleiding. Zo kan er niets misgaan. Een avontuur waarvan je kleine ruitertjes nog wekenlang nagenieten.

Startlocaties: »» Breugelhoeve, Weyerstraat 1, 3990 Peer (Grote-Brogel), + 32 11 63 13 31 »» Franciscushof, Fierkens-Heikant 53, 3910 Neerpelt (Sint-Huibrechts-Lille), + 32 11 66 36 65 Open: elke dag mits reservering Prijs: korte tocht op het domein of in de bossen: € 20; lange tocht in de bossen: € 25 Info en reservering: min. 1 dag op voorhand op www.toerismelimburg.be/pony

Den Houben | Peer Kinderboerderij met minipaardjes, schapen en geiten. Een wandelpad van 2 km voert ook langs minikoeien, ezeltjes, alpaca’s, minigallowayrunderen en zeboes.

Weyerstraat 6, 3990 Peer (Grote-Brogel), + 32 478 63 97 14, www.denhouben.be Open: maandag t.e.m. zaterdag van 12 - 20 u., zondag van 14 - 20 u. Prijs: € 2

limburgse kempen 51


Boerentoer | Peer

Pieter Bruegelkinderspelen | Peer

Trappistenwandelingen | Hamont-Achel

Een interactieve wandeling met iPad door het prachtige gebied rond de Breugelhoeve. Boer Frits neemt jou en je familie mee op een opwindende en grappige speurtocht langs landbouwbedrijven. Via filmpjes, geluidsfragmenten en een quiz leer je verschillende soorten landbouwbedrijven kennen. De interactieve kaart houdt je op het juiste pad! Je kunt iPads huren of de gratis applicatie via de App Store downloaden op je eigen iPad.

Een 4 km lange lusvormige Bruegelwandeling rond Center Parcs Erperheide met kleurrijke schilderijen onderweg. De kinderen proberen zes speeltuigen uit die Bruegel afbeeldde op zijn beroemde schilderij ‘De Kinderspelen’. Geschikt voor kinderwagens.

Trappisten zijn devote mannen van bezinning en bier. Combineer die twee ingrediënten tot je eigen recept: volg een van de zeven wandelroutes tussen 7 en 11 km dwars door de prachtige natuur. Of zet je in het spoor van je lievelingstrappist. Tot inkeer gekomen? Geniet van een fris trappistenbier met streekgerecht op een van de smakelijke adresjes langs de routes.

Start en info: Breugelhoeve, Weyerstraat 1, 3990 Peer (Grote-Brogel), + 32 11 63 13 31, www.breugelhoeve.be Open: vrij toegankelijk Prijs: huur iPad: € 10 (max. 4 p. per toestel)

Start: Erperheidestraat 1, 3990 Peer Prijs: wandelkaart Erpekom-Ellikom: € 2,50, te koop bij Toerisme Peer

Tip Pocket Genieten van het goede buitenleven

Het noorden van de Limburgse Kempen laat je graag proeven van het goede buitenleven. Met de vijf wandelingen in dit boekje ontdek je het platteland van Meeuwen-Gruitrode, Peer, Bocholt, Bree, Neerpelt en Hamont-Achel. Het boekje zoomt in op enkele markante haltes en fotogenieke locaties en geeft een aparte kijk op het landschap en het leven in de regio. Elke wandeling is zorgvuldig bewegwijzerd.

Mullemer Bemden | Peer Het Natuur- en Milieuleerpad Mullemer Bemden kronkelt langs de oevers van de Dommel. Infoborden leren je meer over landbouw, waterzuivering en de oorspronkelijke loop van de beek. Je loopt langs prachtige bossen met wilgen, elzen, eiken en populieren en verneemt meer over hooilanden, poelen en de begrazing van weilanden. D gaan. Of hoe landbouw en natuur hand in hand kunnen

it boekje zoomt in op markante haltes en fotogenieke locaties. Het geeft je een aparte kijk op het landschap en het leven in de regio. Het is een gids voor onderweg die je helpt om in alle rust nog meer te genieten van alles wat het goede buitenleven te bieden heeft.

Limburgse Kempen GENIETEN VAN HET GOEDE BUITENLEVEN

Ontdek het goede buitenleven op de fiets

Wil je het goede buitenleven in de Limburgse Kempen per fiets ontdekken? Dan is de themafietskaart ‘Proef en beleef het platteland op de fiets’ een aanrader. 4 knooppuntroutes nemen je mee langs watermolens, brouwerijen, natuurlijke topplekjes, … Ideaal voor een ontspannende fietstocht. De kaart kost € 2. Alle themafietskaarten zijn gebundeld in een fietsbox (€ 12,50).

... of te paard

De Limburgse Kempen is ook een volbloed paardregio boordevol maneges, stoeterijen en paardenweides. Heerlijk voor ruiters, menners en landschapsontdekkers. Huur een paard of boek een huifkar en trek eropuit!

Meer informatie? www.toerismelimburg.be

limburg.be

het goede buitenleven

LEUKE WEETJES TAL VAN TIPS

GENIETEN VAN HET GOEDE BUITENLEVEN

Het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland Een initiatief van de provincie Limburg

Cover Pocket buitenleven.indd 1

5 WANDELINGEN

Limburgse Kempen

Start: Steenweg Wijchmaal 66, 3990 Peer Prijs: gratis; brochure verkrijgbaar bij Toerisme Peer

Info: www.toerismelimburg.be Prijs: brochure: € 3; te koop bij de lokale toeristische infokantoren

Warmbeek

Wandelen door het platteland Wandelingen Warmbeekvallei | Hamont-Achel Tussen Hamont en Achel ligt een groot natuurgebied vol historische restanten uit een rijk verleden. In het prachtige groene decor verschijnt plots de mysterieuze Tomp, de ronde toren van Grevenbroek. Voor elk wandelgebied in de vallei heb je een specifieke wandeling – van 1,9 tot 13,9 km. Alle routes vertrekken aan de Achelse Kluis (zie pag. 45). Meteen ook een ideale aankomstplaats: trakteer jezelf op een frisse trappist of een heerlijk stukje kaas.

Prijs: wandelkaart: € 5; te koop bij UiTpunt HamontAchel, Wal 26, 3930 Hamont-Achel (Hamont); VVV Hamont-Achel, Gen. Dempseylaan 1, 3930 HamontAchel (Achel); de winkel van de abdij Achelse Kluis en verschillende horecazaken

Wandelen in de Duinengordel| Meeuwen-Gruitrode Een gevarieerd duinen- en boslandschap van 3000 hectare. Hier vind je de Oudsberg, de grootste en hoogste landduin van Vlaanderen. Maar ook mooie vennen en bossen waar planten en dieren zich thuis voelen.

Prijs: wandelkaarten: € 2,50; te koop bij Toerisme Meeuwen-Gruitrode, Phil Bosmansplein 1, 3670 Meeuwen-Gruitrode (Gruitrode) Info: www.duinengordel.be

Start: De Kluis 1, 3930 Hamont-Achel Prijs: wandelkaart: € 5; te koop bij UiTpunt HamontAchel, Wal 26, 3930 Hamont-Achel (Hamont) en VVV Hamont-Achel, Gen. Dempseylaan 1, 3930 HamontAchel (Achel)

€3

20/09/12 09:50

limburgse kempen 53


Wandelingen Erpekom-Ellikom KIDS Peer en Meeuwen-Gruitrode

In dit wandelgebied ontdek je de valleien van de Abeek en de Jongemansbeek. Vier uitgestippelde routes zijn samen goed voor 35 km wandelplezier. Stap langs en over de grens van Peer en Meeuwen-Gruitrode. Hou je voeten droog en doorkruis comfortabel het Abeekgebied via het plankenpad. Voor kinderen zijn er twee themawandelingen: Spelen met Bruegel en het Natuurleerpad.

Start: Ellikommerdijk 3, 3990 Peer (Grote-Brogel) Prijs: wandelkaart: € 2,50; te koop bij Toerisme Peer en Toerisme Meeuwen-Gruitrode, Phil Bosmansplein 1, 3670 Meeuwen-Gruitrode (Gruitrode)

Wandelgebied Hoksent-Molhem | Peer Dit wandelgebied is een bijna onbewoond stukje natuur in de vallei van de Dommel. Ideaal voor wie houdt van rust en stilte. Zes wandelingen met afstanden tussen 3 en 12 km leiden je door dit gebied waar de Dommel en de Bolliserbeek stromen.

Start: Rustoordlaan, 3990 Peer Prijs: wandelkaart: € 2,50: te koop bij Toerisme Peer en Toerisme Hechtel-Eksel, Don Boscostraat 5, 3940 Hechtel-Eksel (Hechtel)

het goede buitenleven

Op pad met huifkar of koets Ontdek Bocholt per koets | Bocholt Info en reservering: Toerisme Bocholt, Dorpsstraat 16, 3950 Bocholt, + 32 89 20 19 30, www.bocholt.be Prijs: vanaf € 50 voor een tocht van twee uur, zonder lunch

Huifkartochten | Hamont-Achel Info en reservering: UiTpunt Hamont-Achel, Wal 26, 3930 Hamont-Achel (Hamont) en VVV Hamont-Achel, Gen. Dempseylaan 1, 3930 Hamont-Achel (Achel), + 32 11 64 60 70, www.toerisme-hamont-achel.be Prijs: op aanvraag

Huifkartochten | Kinrooi Info en reservering: Toerisme Kinrooi, Maasstraat 82 bus 3, 3640 Kinrooi (Ophoven), + 32 89 56 47 36, www.toerismekinrooi.be Prijs: vanaf € 40

Huifkartochten | Lommel Info en reservering: Lutlommel 126, 3920 Lommel, + 32 11 54 68 68, www.toerismelommel.be Prijs: op aanvraag

Huifkartochten | Maaseik Info en reservering: Toerisme Maaseik, Markt 1, 3680 Maaseik, + 32 89 81 92 90, www.maaseik.be Prijs: op aanvraag

Koetstocht De Blauwe Maaten | Meeuwen-Gruitrode Info en reservering: Roesstraat 13, 3670 MeeuwenGruitrode (Gruitrode), + 32 89 84 49 51, www.deblauwemaaten.be Prijs: € 25 p.p.

Huifkartochten | Peer Info en reservering: Toerisme Peer, Markt 3 bus 2, 3990 Peer, + 32 11 61 16 02, www.toerismepeer.be Prijs: op aanvraag

Huifkartochten Pietersheim | Lanaken

Peer per koets | Peer

Start en reservering: Pietersheim, Neerharenweg 12, 3620 Lanaken, + 32 89 71 21 20, www.pietersheim.be Open: april t.e.m. oktober: elke dag na reservering Prijs: vanaf € 60

Info en reservering: Toerisme Peer, Markt 3 bus 2, 3990 Peer, + 32 11 61 16 02, www.toerismepeer.be Prijs: eerste uur: € 35, elk bijkomend uur: € 30 (max 5p.)

Huifkartochten Peerdenposterij | Tessenderlo Info en reservering: Gerhees 14, 3980 Tessenderlo, + 32 475 55 48 92 Prijs: op aanvraag

Huifkartochten | Zonhoven Info en reservering: Sint Kwintensheideweg 33, 3520 Zonhoven, + 32 11 82 31 94 Prijs: op aanvraag

limburgse kempen 55


GrensPark Kempen~Broek

24

Op de grens van Belgisch- en Nederlands-Limburg en Noord-Brabant ligt het GrensPark Kempen~Broek, een groot eigenzinnig landschap dat zich niet aan grenzen stoort. Het is de restant van een uitgestrekt moeras, een vlakte waarin verschillende beken samenvloeien. Na gedeeltelijke ontginningen is het uitgegroeid tot een mozaïek van moerassen, stuifduinen, bossen, heide, vennen en landbouwgebieden. Het herbergt nog een zeldzame eigenschap in Vlaanderen: de stilte. Kempen~Broek is ook een van de rijkste libellengebieden in Europa. Via bewegwijzerde routes genieten wandelaars, fietsers, ruiters, menners en mountainbikers op hun eigen tempo van het landschap, de natuur, de cultuurelementen en de rust.

Info: http://kempenbroek.bree.be Onthaalpunten Kempen~Broek: »» Toegangspoort Pollismolen, Molenstraat 56, 3960 Bree »» Onthaalpunt Smeetshoeve, Smeetshofweg 1, 3950 Bocholt »» Onthaalpunt Woutershof, Grootbroekstraat 46, 3940 Kinrooi »» Toegangspoort De IJzeren Man, Van Geurtvenweg 1, 6006 SN Weert (NL)

het goede buitenleven

Wandelbox

Op stap met een Verkenner

Het GrensPark Kempen~Broek zit vol met verborgen landschapsparels. Om die te ontdekken volg je de bewegwijzerde wandelingen: Sint-Maartensheide, De Luysen, Smeetshof en Itterdal. De wandelkaarten brengen je naar het hart van elk natuurgebied. Via de handige wandelbox heb je ze meteen allemaal bij de hand.

De Verkenner brengt je naar de mooiste en stilste plekjes van het GrensPark Kempen~Broek. Met gebruiksklare tips schoolt hij je om tot een echte spoorzoeker. Proef van de wildernis en geniet van de uitgestrekte natuur. Kom met je eigen groep en maak het net zo avontuurlijk als je zelf wil. Of schrijf individueel in voor een van de kalenderactiviteiten in het GrensPark.

Prijs: wandelkaarten: € 2,50; wandelbox: € 16; te koop bij de lokale toeristische infokantoren, toegangspoorten en onthaalpunten van GrensPark Kempen~Broek en www.wandeleninlimburg.be

Info en reservering: http://kempenbroek.bree.be Prijs: vanaf € 2,40

Sporenzoekkaart KIDS Toegangspoort Pollismolen | Bree KIDS Aan de toegangspoort tegenover restaurant-brasserie De Pollismolen starten vier bewegwijzerde wandelingen door GrensPark Kempen~Broek. Op de infowand ontdek je interessante weetjes over de natuur in de vallei van de Wijshagerbeek. Bekijk er ook de videofragmenten en foto’s uit het gebied. Op zolder wijst hoofdpersonage Wipo je kinderen de weg in speelmuseum het Wipobos.

Molenstraat 56, 3960 Bree (Opitter), + 32 89 84 85 62, http://kempenbroek.bree.be Open: zie website Prijs: gratis

Speur samen met je kids naar sporen van dieren en naar de daders zelf. Wie de meeste sporen vindt, kroont zich tot superspeurneus. Maak de zoektocht nog leuker en koop bij de lokale toeristische infokantoren een leuke rugzak met hulpmiddelen en een sporenkaart met extra informatie. Vergeet niet om na afloop je gratis certificaat met mooie 'superspeurneus'-button af te halen.

Prijs: sporenkaart en certificaat met button: gratis; sporenrugzakje: € 5, verkrijgbaar in de lokale toeristische infokantoren, toegangspoorten en onthaalpunten van GrensPark Kempen~Broek

limburgse kempen 57


Ruiter- en menroutenetwerk

Paardvriendelijke cafés en logies

Ruim 650 km ruiter- en menpaden door Kempense bossen, over heide, langs beken en door het Nationaal Park Hoge Kempen. Meestal onverhard: paard én ruiter genieten van de zanderige ondergrond. De lussen raken elkaar via knooppunten. Gebruik de kaart om zelf jouw favoriete parcours samen te stellen. De routes sluiten ook perfect aan op het netwerk van Nederlandse en Antwerpse ruiterpaden.

Cafés op minder dan 1 kilometer van het ruiter- en menroutenetwerk mét speciale paardenfaciliteiten krijgen een kwaliteitslabel. Stap even af en maak je paard vast aan de bindpaal in het zicht van het café. Er staat al een emmer water voor je viervoeter klaar. Overnacht in een erkend paardvriendelijk logies: jij binnen in een comfortabel bed en je ros in de weide, of in een box op een veilig erf mét aangepast voedsel.

Prijs: kaart en infoboekje: € 6, te koop bij de lokale toeristische infokantoren en via www.paardenprovincie.be

TIP Online routeplanner Volbloed paardenprovincie

Internationale topruiters zoals Ludo Philippaerts en Jos Lansink wonen in de Limburgse Kempen. In de bossen achter hun stoeterijen en maneges bereiden ze zich graag voor op hun wedstrijden. Gelukkig moet je geen medaillewinnaar zijn om te genieten van het mooi uitgebouwde ruiter- en menroutenetwerk met zijn zanderige paden.

het goede buitenleven

Stippel je liever op de computer je parcours uit? Dat kan op www.paardenprovincie.be. De online module bevat alle paden van het ruiter- en menroutenetwerk. Aangevuld met een aantal uitgestippelde themalussen. De korte omschrijvingen van interessante locaties langs de route maken het je gemakkelijk om de juiste stops te voorzien: paardvriendelijke cafés en logies, startplaatsen, ...

Online routeplanner: www.paardenprovincie.be

20111637_Paardvriendelijk_label_def.indd 1

1/08/11 12:00

Info: www.paardenprovincie.be.

Lokale ruiter- en menroutes Equidroom | Bocholt en Peer Deze lokale ruiter- en menroute is 24 km lang, bestaat voor 95% uit onverharde wegen en gaat door de bossen en open velden van Bocholt en Grote-Brogel in Peer. De route brengt je via de mooiste bospaadjes naar open vlakten, geurende velden en bomen in volle pracht. Elk seizoen verrast op zijn manier.

Prijs: kaart ruiter- en menroutenetwerk: € 6, te koop bij de lokale toeristische infokantoren en via www.paardenprovincie.be

Paardrijden in en om het Pijnven | Hechtel-Eksel De afwisseling tussen dennen- en loofbossen verzekert een uniek decor. Het Pijnven geldt als aanloop naar de grote boscomplexen van de Limburgse Kempen. Kies uit vier bewegwijzerde lussen door 934 hectare natuur van Hechtel-Eksel, Overpelt en Lommel. Samen goed voor 42 km ruiterplezier op bijna uitsluitend onverharde paden.

Prijs: brochure: gratis; verkrijgbaar bij Toerisme HechtelEksel, Don Boscostraat 5, 3940 Hechtel-Eksel (Hechtel) Menparcours Breugelhoeve | Peer Hindernissenparcours voor menners in een weide van manege Breugelhoeve.

Weyerstraat 1, 3990 Peer (Grote-Brogel), + 32 11 63 13 31, www.breugelhoeve.be Open: na reservering Prijs: € 10 per uur Paardrijden | Lommel Er zijn verschillende lokale paardrijroutes in Lommel »» Oude Maairoute (16 km), startplaats De Meerpaal, Boskantstraat 60, 3920 Lommel »» Soevereinroute (10 km), startplaats De Lossing, Lossingsweg 21, 3920 Lommel »» Kattenbosroute (10 km) en Hoeverdijkroute (18 km), startplaats parking molen Kattenbos, Zandstraat, 3920 Lommel

Info: Toerisme Lommel Prijs: gratis; te downloaden via www.toerismelommel.be

limburgse kempen 59


Hippische centra

Pleisterplaatsen

Bloso Centrum Kattevenia | Genk Het Bloso Centrum Kattevenia ligt in domein Kattevennen, één van de toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Dé plek om te leren paardrijden, deskundig begeleid door erkende Bloso-instructeurs. Je vindt hier ook alle faciliteiten om de omgeving te ontdekken met je eigen paard.

In de vrije natuur van Noord-Limburg vind je drie pleisterplaatsen, aangevuld met verschillende rustpunten in het Nationaal Park Hoge Kempen. Verspreid langs het netwerk ontdek je nog eens tien nieuwe toppleisterplaatsen langs horecazaken. Deze plekken hebben drie picknickbanken, drie bindbalken en een paddock voor je viervoeter. Ideaal voor een verkwikkende pauze.

Kattevennen 15, 3600 Genk, + 32 89 86 91 30, www.bloso.be Open: elke dag van 8 - 17 u., na reservering; gesloten: Nieuwjaar en Kerstmis Prijs: les volwassene beginners: € 10,50 per half uur; huur paard: € 5; paardengewenning: € 5,50 per half uur. Er mag niet worden gereden zonder monitor. Breugelhoeve | Peer De manege van Breugelhoeve is goed uitgerust: twee binnenpistes, een buitenpiste, menparcours, een cafetaria, comfortabele verblijfsaccommodatie en stallen. Boek je verblijf en verfijn je ruiter- en menvaardigheden. Heb je een eigen paard? Parkeer je trailer op het domein en zet je paard in een van de weides of in een box. Vers stro, fris water en een aangepaste voeding zijn voorzien.

Weyerstraat 1, 3990 Peer (Grote-Brogel), + 32 11 63 13 31, www.breugelhoeve.be Open: maandag t.e.m. vrijdag van 9 - 12 u. en van 13.30 17 u.; april t.e.m. september: ook zaterdag en zondag van 10 - 18 u. Er mag niet worden gereden zonder monitor. Prijs: € 25 per uur (incl. huurpaard)

het goede buitenleven

Tochten voor kleine groepen – Goolderheide | Bocholt Paardenverhuur met begeleiding voor gezinnen in de Kempense bossen. Voor gezinnen met kinderen vanaf 12 jaar zijn er ritjes op quarters (schofthoogte tussen pony en paard).

Bosstraat 1, 3950 Bocholt, + 32 89 46 36 40, www.goolderheide.be Open: elke dag Prijs: paardenverhuur met begeleiding: individueel: € 80 voor halve dag of € 100 voor hele dag; 2 tot 4 p.: € 60 p.p. voor halve dag of € 80 p.p. voor hele dag Reserveren: minstens één dag op voorhand via www.toerismelimburg.be/pony

Info: www.paardenprovincie.be

Paardverhuur Paardenverhuur Orshof | Meeuwen-Gruitrode Ben je een ervaren ruiter maar heb je geen eigen paard of heb je weinig zin om met je trailer te zeulen? Maak het jezelf gemakkelijk en huur een viervoeter. Een rijvaardigheidstest bepaalt welk paard het best bij je past. Leg je die test succesvol af? Vertrek dan zelfstandig en zonder extra begeleiding voor een tocht door de Kempense bossen.

Heymansweg 2, 3670 Meeuwen-Gruitrode (Neerglabbeek), + 32 89 81 08 00, www.orshof.be Open: elke dag van 9 - 21 u. Prijs: paardenverhuur: € 50 voor max. 3 uur; € 75 per dag; € 110 per weekend Reserveren: minstens één dag op voorhand via www.toerismelimburg.be/pony

Begeleide tochten Rangers te paard | Nationaal Park Hoge Kempen Een Ranger te paard begeleidt je tijdens een dagtocht door het Nationaal Park Hoge Kempen. Via het ruiter- en menroutenetwerk maak je kennis met de mooiste plekjes van het park.

Info en reservering: Winterslagstraat 87, 3600 Genk, + 32 89 65 56 65, www.nationaalpark.be Open: april t.e.m. september: na reservering Prijs: € 80

Tochten te paard – Flaming Star Ranch | HamontAchel Voor beginnende en gevorderde ruiters. Boek een begeleide buitenrit en laat je leiden door weidse akkers en dichte bossen. Zo dicht tegen de Nederlandse grens is het lekker rustig. Draaf door de beekvalleien en langs het water. De afwisseling in het landschap zorgt voortdurend voor aangename verrassingen.

Info en reservering: Winter 17, 3930 Hamont-Achel (Hamont), + 32 11 44 70 34, www.flamingstar.be Open: na reservering Prijs: € 10 p.p. voor 1 uur; € 25 p.p. voor halve dag; € 50 p.p. voor hele dag

limburgse kempen 61


Manege Paddock Terlaemen | Heusden-Zolder Ervaren ruiter of beginneling? Helemaal alleen of in groep? Reserveer je privé-uitstap met specifieke begeleiding. Jij bepaalt het tempo. Je gids loodst je langs de mooiste paden van vijvergebied De Wijers en de bossen van het Kasteel van Vogelsanck en Terlaemen. Geniet voluit van het beste wat de natuur te bieden heeft.

Info en reservering: Molenveld 1, 3550 HeusdenZolder (Zolder), www.paddockterlaemen.be, + 32 11 25 22 84 Open: na reservering Prijs: op aanvraag Ervaar het Belgisch Trekpaard | Meeuwen-Gruitrode Een stukje draven of galopperen in een decor met ongerepte vergezichten: dat is volop genieten voor jou en je paard. Met een lekkere beloning voor de fijne rit. Heb je familie of vrienden die niet meerijden? Trakteer ze op een rit in de koets. Zo genieten zij even intens van de natuur.

Info en reservering: Roesstraat 13, 3670 MeeuwenGruitrode (Gruitrode), + 32 89 84 49 51, www.deblauwemaaten.be Open: elke dag, na reservering Prijs: € 30; koets: € 25 p.p. Trektochten te paard | Lommel Trektochten te paard voor ervaren en onervaren ruiters. Onder professionele begeleiding in de prachtige Lommelse bossen van Kattenbos.

het goede buitenleven

Info en reservering: Nieuwe Vosvijvers 10, 3920 Lommel, + 32 479 26 94 04, www.foxrivertrailhorses.be Open: elke dag, na reservering Prijs: € 30 per rit van 3 uur Tochten te paard | Zutendaal Ruiterclub Bosscherhof ligt aan het ruiter- en menroutenetwerk. Huur een paard voor enkele uren of een volledige dag en maak een begeleide rit door de mooie bosrijke omgeving.

Info en reservering: Genkerweg 36, 3690 Zutendaal, + 32 89 61 11 07, www.bosscherhof.com Open: vrijdag t.e.m. woensdag Prijs: vanaf € 11,90 per uur Evenementen voor ruiters en menners »» 2 maart 2014 en 27 april 2014 – Duinentocht voor ruiters en menners | Meeuwen-Gruitrode Info: www.meeuwen-gruitrode.be »» 9 maart 2014 – De Drie-dorpen-route | Bocholt Info: www.dedriedorpen.be »» 24-26 oktober 2014 – Slipjacht Wiemesmeer | Zutendaal Info: www.slipjacht.be »» 2 november 2014 – Sint-Hubertusfeest Meeuwen-Gruitrode (Neerglabbeek) Info: www.meeuwen-gruitrode.be

limburgse kempen 63


Beringen

Mijnwereld

In het begin van de 20ste eeuw luidde de ontdekking van steenkool een bruisende periode in voor de Limburgse mijnstreek. Na de sluiting van de zeven mijnen blijft er nog altijd een rijke nalatenschap. De terrils met hun unieke fauna en flora, de imposante mijntorens, de gezellige tuinwijken, de multiculturele bevolking in de mijncités met hun gebedshuizen en mediterrane restaurants, het Mijnmuseum … De oude mijngebouwen van Winterslag zijn vandaag omgevormd tot C-mine, een hedendaags inspiratie- en designcentrum. mijnwereld

Beringen onderging begin vorige eeuw plots een ingrijpende verandering. Op aangeven van André Dumont boorden mijningenieurs verschillende kolenlagen aan op de grens met Koersel. En toch duurde het tot 1922 voor de eerste steenkool naar boven kwam. Na de sluiting bleven de meeste mijngebouwen van Beringen bewaard – in tegenstelling tot ander mijnpatrimonium. Sinds 1993 zijn ze beschermd als monument. In het Mijnmuseum krijg je een zicht op het werk en leven van de mijnwerkers.

Info: Toerisme Beringen, Koolmijnlaan 203, 3582 Beringen, + 32 11 42 15 52, www.toerismeberingen.be Evenementen »» 7 september 2014 – Mijnhappening | Info: www.mijnhappening.be »» 7 september t.e.m. 26 oktober 2014 25 jaar mijnsluiting Beringen | Info: www.toerismeberingen.be

Mijnsite Ontdek hoe het leven van een mijnwerker eruit zag in een van de best bewaarde mijnsites uit de regio. Hier vind je het grootste aantal beschermde gebouwen. Het patrimonium bestaat uit de schachtbokken, de douchezalen en een kolenwasserij. Op het mijnterrein zie je de nieuwe en de oude mijnterril of steenberg. De kerken, gebedshuizen en het park van de directeur zijn ook zeker een bezoek waard. Mijnmuseum 25 Beleef je eigen mijnavontuur in een nagebouwde schacht. En ontdek daarna wat er boven de grond gebeurde via een maquette met klank- en lichtspel. Luister naar de enthousiaste verhalen van ervaren gidsen: ze brengen de kameraadschap onder de koolputters tot leven. Ontdek ruimtes waarin je alleen tijdens de Mijnzondagen binnen mag: de badzaal, lampenzaal, bezettingszaal, schacht, het ophaalmachinegebouw en de elektriciteitscentrale. Als afsluiter maak je een ritje in een authentieke mijntrein. Open: elke dag van 10 - 17 u.; gesloten 23 december t.e.m. 1 januari; Mijnzondagen: elke eerste en derde zondag van de maand (behalve 20 april en 7 september) van 11 - 13 u. en van 14 - 16 u. Prijs: volwassene: € 6; >60 jaar: € 5; 6-18 jaar: € 4; <6 jaar: gratis; ondergrondsimulatie: € 2 extra

limburgse kempen 65


Mijnmuseum iPod-tour Ex-mijnwerker Roberto Pasquali neemt je tijdens de virtuele iPod-tour op sleeptouw door het mijnmuseum. Volg zijn levensverhaal en ontdek zo de schatten in de negen museumzalen. Verzamel de interessante weetjes en persoonlijke belevenissen van de mijnwerkers. Een originele manier om het Mijnmuseum te beleven. De iPodtour in het Nederlands, Frans, Engels, Duits, Turks en Italiaans is helemaal gratis, inclusief de uitleen-iPod.

Open: elke dag van 10 - 16 u. Prijs: gratis (inbegrepen bij toegang tot mijnmuseum)

KIDS

Mijnverhaal Via achttien personages beleef je verschillende avonturen in en rond de mijn. Zo stap je letterlijk binnen in de leefwereld van de mijnwerkers. Ga in het mijnmuseum op zoek naar de antwoorden op de verschillende opdrachten. Dat garandeert avontuur: luister naar de spannende verhalen over paarden in de mijn, werken in de ondergrond en ontspanning na de uren. Gebruik de uitvouwbare kaart en speel met je kids.

Open: elke dag van 10 - 16 u. Prijs: gratis (inbegrepen bij toegang tot mijnmuseum)

mijnwereld

Mijnterril Deze mijnterril kreeg twee sterren van het Regionaal Landschap Lage Kempen (zie pag. 37) omwille van zijn unieke fauna en flora. De mijnberg steekt 100 meter boven de omgeving uit. Volg een van de twee bewegwijzerde wandelpaden (2 of 3,5 km) naar de top. Daar heb je een weids uitzicht over de hele mijncité. Zoom met de spotter in op de omgeving. Deze periscoopachtige kijkbuis geeft je ook achtergrondinformatie via filmpjes, foto's en geluidsfragmenten.

Grieks-orthodoxe kerk Iconen zijn opmerkelijk: ze tonen altijd gelijkaardige afbeeldingen van Christus, Maria, heiligen en gedenkdagen. Bewonder ze op de beeldenwand in de orthodoxe kerk. Die iconastasis verdeelt de kerk in tweeën, met drie deuren tussen de altaarruimte en de liturgieruimte. Door de middelste deur mag alleen de priester. Voor de rest ben je overal welkom om de rijke geschiedenis van de Grieks-orthodoxe eredienst te beleven.

Open: een half uur voor zonsopgang tot een half uur na zonsondergang Prijs: terril, 3D Wereld en spotter: gratis; terrilwandeling met gids: € 50 (reserveren via Toerisme Beringen)

Sorbebomenstraat, 3582 Beringen, + 32 11 42 15 52, www.toerismeberingen.be Open: na reservering Prijs: € 1,50; kind: € 1; gidsvergoeding: € 50 (max. 25 p. per gids)

Op ontdekkingstocht door de mijncité Rond de mijnzetel werden veel arbeiderswoningen gebouwd. Maar ook scholen, huizen, winkels, sportvelden, hotels, een cultureel centrum, een ziekenhuis ... Al snel ontstond er een arbeidersdorp of mijncité. Je wandelt door de straten en langs de pleintjes. De gids neemt je mee naar de mooiste plekken en je bezoekt een Turkse kruidenier. Je gaat naar het mijnstadion, het casino ... Vul de wandeling aan met een bezoek aan de moskee of mijnkathedraal.

Open: vrij toegankelijk, kan ook met gids Prijs: gidsvergoeding: vanaf € 50 (reserveren via Toerisme Beringen)

Mijnkathedraal Sint-Theodardus In de arbeiderswijken van de Limburgse Kempen bouwden de mijnmaatschappijen indrukwekkende mijnkathedralen. Imposante en rijk aangeklede kerken waarin de arbeiders baden om bescherming. De kathedraal van Beringen verrees tussen 1939 en 1943, en is volledig opgetrokken in Byzantijnse stijl. Architect Henri Lacoste leverde prachtwerk met fonkelende glasramen in betonnen frames.

Koolmijnlaan, hoek Kerkstraat, 3582 Beringen, + 32 11 42 15 52 Open: vrij toegankelijk, kan ook met gids na reservering Prijs: gratis; rondleiding: gidsvergoeding: € 50 (max. 25 p. per gids)

Fatih moskee Deze Turkse moskee geeft een uniek accent aan de multiculturele uitstraling van Beringen. De Ottomaanse bouwstijl is duidelijk herkenbaar aan de twee minarettorens en de grote koepel. Mooie handgeschilderde wandtegels bepalen het interieur. Een gids vertelt je alles over de geloofsbelijdenis en de Vijf Pilaren van de Islam. Je verneemt hoe de bouw tot stand kwam en ontdekt binnen hoe het gebed plaatsvindt. Alleen even je schoenen uitdoen.

Klimopstraat 1, 3582 Beringen, + 32 11 42 15 52, www.toerismeberingen.be Open: na reservering (niet op vrijdag en tijdens de ramadan) Duur: 1,5 uur Prijs: € 1,50; kind: € 1; gidsvergoeding: € 50 (max. 25 p. per gids)

limburgse kempen 67


Genk

Met de ontdekking van steenkool groeide Genk uit van slaperige gemeente tot industriestad. Vandaag is het ook een bruisende shoppingstad. Met gezellige handelsstraten met mediterrane inslag en met drie shoppingcentra. Het centrum pronkt met moderne architectuur zoals het Carbon Hotel, het eerste designhotel van Vlaanderen. De bekende Franse architect Claude Vasconi ontwierp de nieuwe bibliotheek. Genk telde 3 mijnzetels: Zwartberg, Waterschei en Winterslag. De mijnsite van Winterslag kreeg een nieuw kleedje en werd omgedoopt tot C-mine, een centrum voor creatieve kunsten.

Info: bezoekersonthaal C-mine, C-mine 10 bus 2, 3600 Genk (Winterslag), + 32 89 65 44 90, www.c-mine.be

C-mine 26 De overgebleven beschermde mijngebouwen van de site van Winterslag kregen een nieuwe culturele en toeristische bestemming. Onder de naam C-mine biedt het complex onderdak aan creatieve geesten zoals de Media, Arts & Design Faculty, Studio Pieter Stockmans en een designcentrum. Maar er is ook ruimte voor een bioscoop en brasserie. In het bezoekersonthaal vind je alle info over de site en omgeving. Met de ontdekkingskaart trek je er zelf op uit. Gebruik de plattegrond van de site én de omgeving om de mooiste plekjes te spotten. Bij de kaart krijg je ook leuke weetjes. Daarmee leer je het verhaal van de mijn en de geschiedenis van de omliggende tuinwijken kennen. mijnwereld

C-mine 10 bus 2, 3600 Genk (Winterslag), + 32 89 65 44 90, www.c-mine.be Open: bezoekersonthaal: maandag van 13 - 17 u.; dinsdag t.e.m. zondag en feestdagen van 10 - 17 u.; gesloten met Kerstmis en Nieuwjaar Prijs: ontdekkingskaart: € 5; te koop in het bezoekersonthaal

Open: april t.e.m. 3 november: dinsdag t.e.m. zondag van 10 - 17 u., feestdagen van 13 - 17 u.; 4 november t.e.m. maart: woensdag van 13 - 17 u., zaterdag en zondag van 10 - 17 u., schoolvakantie: dinsdag t.e.m. zondag van 10 - 17 u. Prijs: volwassene: € 6; >60 jaar en andersvaliden: € 4,50; 6-18 jaar en studenten: € 3,50; <6 jaar: gratis

C-mine guide – iPod-tour Ontdek C-mine op eigen houtje en eigen tempo met de C-mine guide, een iPodtour die je in het Nederlands, Frans of Engels door de site gidst. Dankzij de boeiende verhalen in woord en beeld maak je kennis met het leven op de site. Samen met mijningenieur Leblanc en mijnwerker Rocco vlieg je heen en weer in de tijd. Je kunt de wandeling ook maken met je eigen smartphone.

Waar is Cyriel? Doe de expeditieriem om, hou je boekje in de aanslag en ga samen met je ukkies op avontuur. Doel? Ontdek wie Cyriel is en wat hij uitspookt in de mijn van Winterslag. Ontrafel het mysterie en maak kans op een medaille als aandenken aan deze bijzondere tocht. Pret gegarandeerd voor kinderen vanaf 6 jaar. Mét extra knutselpagina’s in het expeditieboekje om thuis verder te spelen.

Open: maandag van 13 - 17 u., dinsdag t.e.m. zondag en feestdagen (behalve Kerstmis en Nieuwjaar) van 10 - 17 u. Prijs: huur iPod: € 3; combinatie iPod met ontdekkingskaart: € 6

Open: zie C-mine expeditie Duur: 1,5 uur Prijs: gezin (2 volw. en 2 kids): € 19; 6-18 jaar: € 5 (incl. toegang C-mine expeditie en het Mijn expeditieboekje)

KIDS

C-mine expeditie Volg het unieke en gloednieuwe belevingsparcours vanuit het Energiegebouw via de ondergrondse gangen. Onderweg herbeleef je de mijnbedrijvigheid via interactieve installaties. Jouw avonturentraject eindigt boven op de 60 meter hoge schachtbok. Het fenomenale uitzicht over de regio is je onvergetelijke beloning. Wedden dat je onder de indruk bent?

KIDS

KIDS

Mijnspel ONDERsteBOVEN De mijncité van Winterslag verbergt geheimen. Wil je de mysteries ontrafelen? Speel dan mee met ONDERsteBOVEN. Via tips en suggesties vind je oplossingen voor de raadsels die de mijn kenmerken – boven én onder de grond. Ben je sowieso al een fervente gamer? Dan is dit spannende spel zeker iets voor jou. Op het einde wacht er een mooie verrassing als beloning voor je speurwerk!

Open: tijdens openingsuren van bezoekersonthaal C-mine, laatste start om 15 u. Duur: 1,5 uur Prijs: € 4 (4 tot 20 p. per spel)

Studio Piet Stockmans De bekende keramist Piet Stockmans woont en werkt op C-mine. Ook zijn dochter Widukind is in het atelier aan de slag. Porselein is hun specialiteit. Stockmans ontwerpt installaties, vazen, juwelen en exclusief servies. Zijn porselein is zo dun als papier, maar steenhard als porselein. Zijn kleur Stockmansblauw siert vandaag wereldwijd huiskamers en tafels van sterrenrestaurants.

Info: + 32 89 38 23 62, www.pietstockmans.com Open: elke eerste zondag van de maand van 14 - 17 u. of met gids; reserveren is nodig Duur: 1,5 uur Prijs: rondleiding: € 5 Ingrediëntentocht Kumpir, fiori di zucca, granapadano, feta en olijven: in de multiculturele Vennestraat in de tuinwijk van Winterslag vind je de beste ingrediënten van de zuiderse keuken. De culinaire route neemt je mee naar winkeltjes, cafés en restaurants uit alle windstreken. Het staat allemaal in het boekje ‘Ingrediëntentocht Vennestraat’.

Info en start: bezoekersonthaal C-mine Prijs: boekje ingrediëntentocht: € 2 limburgse kempen 69


Tuinwijken Waterschei en Winterslag Geïnspireerd door de populaire Engelse tuinwijken bouwde de mijndirectie groene cités dichtbij de mijnzetels. Daarin kregen de mijnwerkers een woning. Ook na de sluiting van de mijnen bleven de wijken bewoond. Ze behielden hun bijzondere charme. Verken de tuinwijken op je eentje met een wandelkaart of ga rond met een stadsgids. De ligging, architectuur en inrichting illustreren de strenge hiërarchie waarin het mijnpersoneel leefde.

Prijs: kaart wandeling Waterschei: € 1,50; wandeling Winterslag geïntegreerd in ontdekkingskaart C-mine: € 5, te koop bij bezoekersonthaal C-mine

Goalmine Het allereerste voetbalbelevingscentrum van België bevindt zich in het stadion van KRC Genk. Doorkruis het interactief parcours met games, audiovisuele toepassingen, filmbeelden, foto’s, geluiden, interviews en interactieve displays. Zo ontdek je de ijzersterke band tussen voetbal en de vroegere steenkoolmijnen. Een must voor wie van voetbal houdt.

mijnwereld

Stadionplein 4, 3600 Genk (Waterschei), + 32 89 84 96 68, www.goalmine.be Open: oktober t.e.m. maart: woensdag van 10 - 17.30 u. en zaterdag van 13 - 17.30 u.; april t.e.m. september: ook vrijdag van 10 - 17.30 u.; schoolvakanties: ook donderdag en vrijdag van 10 - 17.30 u. Prijs: volwassene: € 7, 6-12 jaar en >55 jaar: € 5; familiepakket (2 volw. + 2 kind. t.e.m. 16 jaar): € 20

Citygame - The Target Het stadscentrum van Genk op een spannende manier verkennen? The Target is een spel over een ontsnapte gangster die de stad terroriseert. Met vier gsm's ga je in de achtervolging!

Reserveren: iChallenge, + 32 478 07 66 79, www.ichallenge.be Open: elke dag mits reservering Prijs: € 15 p.p. (min. groepsprijs: € 165 – max. 20 p. per groep)

Emile Van Dorenmuseum en Living History De Brusselse kunstenaar Emile Van Doren verhuisde rond 1890 naar Genk. Toen was het nog een dorpje op de hei. Wat er sindsdien veranderde, ontdek je in het Emile Van Dorenmuseum. Acteurs brengen Emile Van Doren en Neel Doff opnieuw tot leven. Waan je heel even in het 19de-eeuwse Genck met zijn spiegelende wijers en glooiende heides. En luister naar de geheimen van de landschapsschilders uit die tijd.

Henri Decleenestraat 21, 3600 Genk, + 32 89 65 38 10, www.visitgenk.be Open: zondag van 14 - 18 u. (behalve op feestdagen) Prijs: museum: gratis; Living History: € 3

Terrilwandeling Waterschei De oude steenberg van de mijn van Waterschei is één van de bakens in het landschap. De terril ontstond in de buurt van de mijn door de opstapeling van stenen die uit de verschillende lagen van de steenkooladers werden bovengehaald. Beklim de terril tot aan de top met gids of op je eentje. Stevig schoeisel is zeker aangeraden.

Start: André Dumontlaan 79, 3600 Genk (Waterschei) Open: vrij toegankelijk, kan ook met gids (reserveren bij bezoekersonthaal C-mine) Prijs: gratis; gids: vanaf € 50

Heusden-Zolder

Net zoals in Genk en Beringen getuigen de oude mijnwijken, schachtbokken en mijnterrils van het mijnverleden in Heusden-Zolder. Een verleden dat ook nog altijd merkbaar aanwezig is door het multiculturele karakter van de gemeente. Je vindt er de eerste moskee van West-Europa.

Info: Toerisme Heusden-Zolder, Vrunstraat 6, 3550 Heusden-Zolder, + 32 11 80 80 88, www.heusden-zolder.be

Mijnsite 27 De mijn sloot hier in 1992. Maar de site bruist opnieuw. Bezoek de Monnoyerschouw, de Schachttoren en het Ophaalgebouw: stuk voor stuk beschermde monumenten. Zie hoe het nagelnieuwe De Verdieping vorm krijgt. In het voormalige badhuis vind je nu al het Centrum voor Duurzaam Bouwen. Het administratieve hoofdgebouw herbergt vandaag moderne bedrijven. En elke tweede en vierde woensdag van de maand garandeert de multiculturele markt hier een unieke belevenis.

Marktplein 13, 3550 Heusden-Zolder (Zolder) Open: openbare site: vrij toegankelijk; gebouwen: afhankelijk van hun openingsuren Prijs: gratis

limburgse kempen 71


Mijnarchitectuurwandeling

Zebrapad

Enkele belangrijke gebouwen van de voormalige mijnzetel werden in 1993 als monument beschermd. De meeste kregen een andere bestemming en zijn open voor bezoekers. De bewegwijzerde wandeling (7,5 km) voert je langs de gebouwen op de mijnsite. Daarna bezoek je de mijncité van Berkenbos met zijn verschillende huizentypes. Die verwijzen naar de rangorde: hoe hoger je functie, hoe dichter je bij de mijnsite woonde en hoe groter je huis was.

De mijnen zorgden voor een multiculturele smeltkroes. Die kun je nu nog altijd ontdekken. Volg daarvoor het Zebrapad (9,5 km), duidelijk herkenbaar aan de zwart-wit gestreepte paaltjes. Loop door het werkmanshart van de mijngemeente. En merk hoe de moskee, de multiculturele handelszaken en het Volkerenplein uitnodigen om actief kennis te maken met de culturele rijkdom.

Start: Marktplein, 3550 Heusden-Zolder Prijs: brochure: gratis; verkrijgbaar bij Toerisme Heusden-Zolder of bij Eetkaffee Den Lavaar op de mijnsite

De belangrijkste mijngebouwen in Maasmechelen kregen een nieuwe bestemming na een grondige restauratie. In de oude magazijnen huist vandaag de Academie voor Muziek en Beeldende Kunsten. De tuinwijk bleef ook bewaard. Alle huizen zijn (opnieuw) bewoond – behalve dat van het Museum van de Mijnwerkerswoning.

Start: Marktplein 17, 3550 Heusden-Zolder Open: afhankelijk van de gekozen handelszaken Prijs: brochure: gratis; verkrijgbaar bij infokantoor Toerisme Heusden-Zolder of bij Eetkaffee Den Lavaar op de mijnsite

Info: Toerisme Maasmechelen, Zetellaan 35, 3630 Maasmechelen (Eisden), + 32 89 76 98 88, www.toerismemaasmechelen.be

Selimiye moskee

Vijfentwintig jaar geleden stoomde het nog op de mijnterreinen van Eisden. Nu krijgt de natuur er opnieuw alle groeikansen. Connecterra is vandaag de zesde toegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen (zie pag. 29). Wandel via een van de vijf bewegwijzerde paden naar de mooiste panorama’s van Vlaanderen. Laat je verrassen door het landschap. Zeker met een Ranger (zie pag. 22) als gids is dit een onvergetelijke ervaring. Hij neemt je op sleeptouw en vertelt honderduit tijdens je tocht naar het hart van de natuur.

De mijndirectie bouwde deze dinayet-moskee in 1963. Later verbouwde de Turkse gemeenschap het gebouw volledig. Er worden vooral religieuze activiteiten georganiseerd: gebedsdiensten, koranlessen, het offerfeest en religieuze uitwisselingen met de katholieke gemeenschap. De moskee is altijd open en bezoek is welkom. Trek wel je schoenen uit vóór je binnengaat.

Valentinusstraat 61, 3550 Heusden-Zolder (Heusden), + 32 11 80 80 88, www.heusden-zolder.be/toerisme Open: elke dag (behalve tijdens het gebed); met gids na reservering Prijs: gratis; gids: € 80

mijnwereld

Maasmechelen

Terril van Eisden – Connecterra Terrilwandeling Een bewegwijzerd pad (2,5 km) leidt je door het geklasseerde natuurreservaat tot op de top van de terril (155 m). Leem en mineralen verzekeren de perfecte voedingsbodem voor zeldzame, zelfs mediterrane planten. Focus op het omringende landschap met de periscoopachtige spotter. En leer de geschiedenis kennen via filmpjes, foto’s en geluidsfragmenten. Wandel vervolgens door de nabijgelegen wijk Lindeman, een van de eerste tuinwijken in Limburg.

Start: Halstraat, 3550 Heusden-Zolder (Heusden) Open: van zonsopgang tot zonsondergang Prijs: gratis

Zetellaan 54, 3630 Maasmechelen (Eisden), + 32 471 08 35 67, www.connecterra.be Open: juli t.e.m. oktober: dinsdag t.e.m. zondag van 10 - 18 u. Prijs: € 2,50

limburgse kempen 73


Museum van de Mijnwerkerswoning Het Museum van de Mijnwerkerswoning is de ideale locatie om het hart van de oude tuinwijk te leren kennen. De tweewoonst stamt uit 1925 en is een schoolvoorbeeld van de Engelse garden city-architectuur. Beleef hoe de mijnwerkers hier in de dertiger jaren woonden. Mét de originele meubels, binnendeuren, schilderwerken en behangtechnieken. Er is altijd een gids aanwezig die met plezier ‘put’ uit een brede waaier aan boeiende weetjes.

Marie-Joséstraat 3, 3630 Maasmechelen (Eisden), + 32 89 76 98 88, www.erfgoedeisden.be Open: april t.e.m. september: zaterdag en zondag van 14 - 18 u.; oktober t.e.m. maart: zondag van 14 - 18 u. Prijs: gratis

Houthalen-Helchteren

Cleantech dienstencentrum Greenville Vroeger was dit het hoofdgebouw van de Kempische Steenkoolmijnen. Vandaag vind je hier hét centrum voor ‘cleantech’diensten. Ontdek in de gerenoveerde gebouwen alles over het mijnverleden. Maar ook over een toekomst vol energievriendelijke en duurzame oplossingen. Kom je graag in groep? Reserveer dan vooraf je gids, een volbloed CleantechAmbassadeur. Hij vertelt je hoe we tegen 2050 in Limburg en Vlaanderen tot een slimme kringloopeconomie komen. Op de toekomst!

Centrum-Zuid 1111, 3530 Houthalen-Helchteren (Houthalen), + 32 11 39 72 83, www.cleantechpunt.be Open: maandag t.e.m. vrijdag van 9 - 17 u. Prijs: gratis; gids: € 80 (reserveren is nodig)

Ontdek de mijnstreek

Mijnwerkers die het leven in de steenkoolmijnen meemaakten gaan met jou op pad. Ze delen hun levensverhaal en vertellen je hoe het er in de ondergrond aan toe ging. Je wordt ontvangen in zijn cité, thuis, club- of gebedshuis en getrakteerd op een drankje. Of maak met een kleine groep een rondrit in een minibus langs het mijnerfgoed. Je rijdt door de tuinwijken, langs industriegebouwen en bezoekt zuiderse winkels vol geuren en smaken. Kies voor een korte (4 uur) of lange rit (6 uur) en luister naar het enthousiaste verhaal van jouw chauffeur/gids.

Info: + 32 11 60 30 19, www.miningandmore.be Open: na reservering Prijs: vanaf € 25

C-mine | Genk

mijnwereld

limburgse kempen 75


Shoppen

Recreatie

In de Limburgse Kempen vult iedereen zijn dagen op zijn eigen manier. Eropuit met de kids. Een sportieve of avontuurlijke uitdaging. Een filmpje meepikken. Ronddolen op lokale markten. Mogelijkheden zat en … jij beslist!

Bree »» Centrum: vrijdagvoormiddag

Shoppen in Genk

Genk

Genk telt verschillende winkelgebieden, elk met zijn eigen accenten. Dat maakt shoppen aangenaam en sfeervol. In het centrum vind je drie overdekte shoppingcentra, ideaal als het weer even tegenzit. Rust in de gezellige winkelstraten even uit op de aangename terrasjes. En ontdek rond het gloednieuwe Stadsplein nog veel meer aantrekkelijke winkels.

»» Winterslag: multiculturele versmarkt in de Vennestraat (wandelafstand van C-mine): zaterdagvoormiddag »» Centrum: donderdagvoormiddag »» Centrum: snuisteren in retrospulletjes: zondagvoormiddag in juli en augustus

Info: bezoekersonthaal C-mine

»» Centrum Achel: dinsdagvoormiddag »» Centrum Hamont: dinsdagnamiddag

Hamont-Achel

Shoppen in Lommel

Heusden-Zolder

De winkels in Lommel zijn sowieso een bezoekje waard. Tijdens de Funky Saturdays zijn er extra activiteiten.

»» Mijnsite: multiculturele markt: elke tweede en vierde woensdagnamiddag van de maand

Info: Toerisme Lommel

Houthalen-Helchteren »» Centrum: woensdagvoormiddag

markten Beringen »» Centrum Beringen: woensdagvoormiddag »» Centrum Paal: zondagvoormiddag »» Centrum Beverlo: vrijdagvoormiddag

Leopoldsburg »» Koningin Astridplein: zaterdagvoormiddag »» Centrum: rommelmarkt: zondagvoormiddag van april t.e.m. november

Lommel »» Centrum: woensdagnamiddag »» Centrum: Teutenmarkt: gezellige brocante-, rommelen antiekmarkt van april t.e.m. oktober: elke zondag van 8 - 16 u.

limburgse kempen 77


Neerpelt

Recreatiepark Boneput | Bree

Recreatiecentrum 't Vlietje | Ham

»» Centrum: zaterdagvoormiddag

Speeltuin, picknicktafel, sportvelden, skatepark, Finse piste, zandbak, ... Sommige speeltuigen zijn op maat van andersvaliden.

Gezellige speeltuin aan recreatiecentrum ’t Vlietje.

Peer »» Centrum: maandagvoormiddag »» Deusterstraat: rommelmarkt: zondagvoormiddag van april t.e.m. oktober

Tessenderlo »» Zwarte Markt (Transportstraat): grote overdekte rommelmarkt met optredens: zondag van 10 - 18 u.

Zonhoven »» Centrum: zondagvoormiddag

Speeltuinen KIDS Recreatieoord ‘t Fonteintje | Beringen Speeltuin met klimrots, avonturenpad, speeldorp en speelzones voor kleuters. Ook toegankelijk voor andersvaliden.

Fonteintjesstraat 30, 3582 Beringen, + 32 11 43 03 31, www.beringen.be Open: Pasen t.e.m. juni en september t.e.m. oktober: woensdag, zaterdag, zon- en feestdagen van 13 - 18 u.; juli en augustus: elke dag van 10 - 20 u. Prijs: gratis

recreatie

Watertorenstraat 14, 3960 Bree, + 32 89 84 85 61, http://toerisme.bree.be Open: vrij toegankelijk Prijs: gratis

Speeltuin Bokrijk | Genk 12 De grootste gratis openluchtspeeltuin van het land. Met plezante uitdagingen voor grote en kleine avonturiers. Met glijbanencomplex, het dradencircus en de Hoplaspeelhoek.

Bokrijklaan 1, 3600 Genk, + 32 11 26 53 00, www.bokrijk.be Open: april t.e.m. september: elke dag van 9 - 21 u.; oktober t.e.m. maart: elke dag van 9 - 19 u. Prijs: gratis

Sportlaan, 3945 Ham (Kwaadmechelen), + 32 13 61 10 10, www.ham.be Open: vrij toegankelijk Prijs: gratis

Speeltuin stadspark | Hamont-Achel Speeltoestellen en peuterspeeltuin in het stadspark van Hamont.

Sleutjes, 3930 Hamont-Achel (Hamont), + 32 11 44 50 40, www.hamont-achel.be Open: elke dag van 9 u. tot zonsondergang Prijs: gratis

Speeltuin Bovy | Heusden-Zolder 13 Wandelpark van 34 hectare met speeltuintjes, een kabouterpad, reuzenvriend Golem, een vlonderpad en een dierenweide met kleine neerhofdieren.

Galgeneinde 22, 3550 Heusden-Zolder (Zolder), + 32 11 80 80 88, www.domeinbovy.com Open: vrij toegankelijk Prijs: gratis

Speelpaleis Villa Victor - Hengelhoef | HouthalenHelchteren 28 Indoor speeltuin met torenhoge speeltoestellen en een pamperzone voor de allerkleinsten. Speeltuin geschikt voor kinderen tot en met 12 jaar.

Tulpenstraat 141, 3530 Houthalen-Helchteren, + 32 89 38 25 00, www.vakantieparkhengelhoef.be Open: maandag t.e.m. vrijdag van 11 - 16 u., zaterdag en zondag van 11 - 18 u.; schoolvakanties: elke dag van 11 - 20 u. Prijs: kind: € 3; ouders: gratis

Speelparadijs Kids Valley - Park Molenheide Houthalen-Helchteren 29 Indoorparadijs vol speeltuigen, klimtorens, een Gun House met schuimballen, een spookhuis en een piratenhuis.

Molenheidestraat 7, 3530 Houthalen-Helchteren (Helchteren), + 32 11 52 10 44, www.molenheide.be Open: zie www.molenheide.be Prijs: <15 jaar: € 9,70; volwassene: € 3,30; <1 jaar: gratis; >55 jaar en andersvaliden: € 3,20; andersvaliden kind: € 9

limburgse kempen 79


Recreatiedomein De Merel | Leopoldsburg

Recreatiedomein Scoutsrally | Neerpelt

BALUBA - Center Parcs Erperheide | Peer 31

Avonturenspeeltuin en speelbos.

Speeltuin in bosrijke omgeving met terras en dierenpark met reeën, geitjes, eenden en konijntjes.

Overdekte speelwereld voor kinderen met glijbanen, klimrekken, trampolines, minicars en een Foam Factory voor schuimbalgevechten.

Zwarte Spechtstraat 59, 3971 Leopoldsburg (Heppen), + 32 11 40 21 84, www.toerismeleopoldsburg.be Open: vrij toegankelijk Prijs: gratis

Ralleylaan 5, 3910 Neerpelt, + 32 11 57 59 30, www.scoutsrally.be Open: vrij toegankelijk Prijs: gratis

Het speelboerderijtje | Leopoldsburg

Recreatieoord Wilhelm Tell | Opglabbeek 37

Binnenspeeltuin voor kinderen tussen 0 en 12 jaar. Met ballenbad, blokkenzone, trampolines, ...

Faytlaan 1 F, 3970 Leopoldsburg, + 32 11 76 38 03, www.hetspeelboerderijtje.be Open: elke dag van 10 - 19 u. Prijs: kind: € 6; kruipertjes en volwassenen: gratis

Speeltuin Dol-fijn | Lommel Moderne speeltuin in het bos met houten speeltuigen en carrousel.

Sportveldenstraat 10, 3920 Lommel, + 32 11 55 13 17, www.desoeverein.lommel.be Open: vrij toegankelijk Prijs: gratis

recreatie

Discovery Bay - Center Parcs De Vossemeren | Lommel 30 Indoorthemawereld met een exotische baai, scheepswrak, waterkanon en avontuurlijke touwbanen die 7 meter boven de grond bungelen.

Elzen 145, 3920 Lommel, + 32 11 54 82 00, Open: www.dagjevossemeren.be Prijs: volwassene: € 3; 3-12 jaar: € 6; <2 jaar: gratis

Speeltuin tussen het groen voor kinderen van 2 tot 14 jaar. Zowel binnen als in openlucht.

Speeltuin Breugelhoeve | Peer

Hoeverweg 87, 3660 Opglabbeek, + 32 89 85 44 44, www.wilhelmtell.com Open: vrij toegankelijk Prijs: september t.e.m. juni: gratis; juli en augustus: <12 jaar: € 4,50, volwassene: € 6,50 (incl. toegang Waterparadijs, zie pag. 85)

Weyerstraat 1, 3990 Peer (Grote-Brogel), + 32 11 63 13 31, www.breugelhoeve.be Open: vrij toegankelijk Prijs: gratis

Gezellige speeltuin met houten speeltuigen en een spinnenweb.

Speeltuin 't Pelterke | Overpelt

Grote moderne speeltuin met apart ingerichte peutertuin.

Avontuurlijke speeltuin met piratenthema voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Afzonderlijke speelhoeken per leeftijdscategorie.

Bosuilstraat 4, 3910 Neerpelt (Sint-Huibrechts-Lille), + 32 11 64 29 85, www.opdebosuil.be Open: vrij toegankelijk Prijs: gratis

Jeugdlaan 4, 3900 Overpelt, + 32 11 64 14 65, www.pelterke.be Open: vrij toegankelijk Prijs: gratis

Recreatiedomein De Bosuil | Neerpelt

Erperheidestraat 2, 3990 Peer, + 32 11 61 62 63, www.dagjeerperheide.be Open: elke dag van 10.30 - 19 u. (sluitingstijd kan variëren) Prijs: volwassene: gratis; 3-12 jaar: € 6,50; <3 jaar: gratis

limburgse kempen 81


Aqua Mundo | Center Parcs Erperheide

Zwembaden KIDS Camping Goolderheide | Bocholt 32 Camping in de dennenbossen met drie openluchtzwembaden, waarvan twee voor de kleinsten en een strandbad met speeltuin.

Bosstraat 1, 3950 Bocholt, + 32 89 46 96 40, www.goolderheide.be Open: Hemelvaart t.e.m. juni: elke dag van 10 - 17 u.; juli en augustus: elke dag van 9 - 21 u. Prijs: € 5

Camping Kempenheuvel | Bree 33 Camping met speeltuin, twee openluchtzwembaden waarvan één verwarmd, een grote ligweide, twee visvijvers, tennisbanen, jeux de boules- en sportterrein.

Heuvelstraat 8, 3960 Bree (Gerdingen), + 32 89 46 21 35, www.kempenheuvel.be Open: elke dag van 11 - 19 u. Prijs: >12 jaar: € 3; <12 jaar: € 2,50

Openluchtzwembad ’t Wilgenhof | Hamont-Achel

De Plas - Kelchterhoef | Houthalen-Helchteren

Camping met openluchtzwembad met een grote ligweide en ruime terrassen.

Zwemvijver van 20 hectare en een zandstrand met afgebakende zwemzone.

Lozenweg 95, 3930 Hamont-Achel (Hamont), + 32 11 44 81 22, www.hetwilgenhof.be Open: half juni t.e.m. half september: elke dag van 10 - 21 u. Prijs: >10 jaar: € 4; 4-9 jaar: € 3; <3 jaar: gratis

Binnenvaartstraat, 3530 Houthalen-Helchteren (Houthalen), + 32 11 49 21 40, www.toerismehouthalen-helchteren.be Open: juli en augustus: elke dag (bij mooi weer) van 10 - 18 u. Prijs: gratis

Camping De Lage Kempen | Hechtel-Eksel 34 Verwarmd openluchtzwemparadijs van 33 op 15 meter met spectaculaire glijbaan en stroomversnelling. Zonnepanelen zorgen in de zomer voor een gemiddelde watertemperatuur van 23 graden.

Kiefhoekstraat 19, 3941 Hechtel-Eksel (Eksel), + 32 11 40 22 43, www.lagekempen.be Open: half mei t.e.m. half september: elke dag van 10 - 18 u. Prijs: volwassene: € 4,50; kind: € 3,50

Openluchtzwembad Terlaemen | Heusden-Zolder Verwarmd openluchtzwembad met glijbaan van 60 meter. Apart peuterbad, grote ligweide, terras, terrein voor beachvolley en minigolf.

Aquapolis – Park Molenheide | Houthalen-Helchteren 29 Indoor zwemparadijs met een 25-meterbad, vier grote waterglijbanen en verkwikkende hot-whirlpools. Met een kinder- en kabouterbad vol borrelende paddenstoelen en waterspuwende dieren.

Molenheidestraat 7, 3530 Houthalen-Helchteren, + 32 11 52 10 44, www.molenheide.be Open: zie www.molenheide.be Prijs: volwassene: € 4,95 (€ 9,25 tijdens weekends, feestdagen en schoolvakanties); kind <1,50 m: € 4,20 (€ 8,25 tijdens weekends, feestdagen en schoolvakanties); <1 jaar: gratis

Kerkstraat 110, 3550 Heusden-Zolder, + 32 479 88 20 14, www.heusden-zolder.be Open: 23 juni t.e.m. 31 augustus: elke dag van 12 - 19.30 u. Prijs: volwassene: € 2,50; 5 jaar: gratis

recreatie

limburgse kempen 83


Vakantiepark Hengelhoef | Houthalen-Helchteren 28 Overdekt subtropisch zwemparadijs met reuzenwaterglijbanen, golfslagbad, wildwaterbanen, kriebelbeek, kleuter- en peuterbad, whirlpool, sauna en Turks stoombad. Plonzen in openlucht kan aan het strandbad.

Tulpenstraat 141, 3530 Houthalen-Helchteren, + 32 89 38 25 00, www.vakantieparkhengelhoef.be Open: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 14 20 u., woensdag van 13 - 20 u.; zaterdag, zondag en schoolvakanties van 10 - 20 u. Prijs: volwassene: € 8 (€ 10 tijdens weekends en schoolvakanties); kind: € 6 (€ 7 tijdens weekends en schoolvakanties)

Aqua Mundo - Center Parcs De Vossemeren | Lommel 30 Indoor subtropisch zwemparadijs met wildwaterbanen en spectaculaire glijbanen zoals de Monkey Splash.

Elzen 145, 3920 Lommel, + 32 11 54 82 00, www.dagjevossemeren.be Open: elke dag van 10.30 - 21 u. Prijs: volwassenen: € 18,95 vanaf 10.30 u., € 12,50 vanaf 16 u.; 3-12 jaar: € 15,95 vanaf 10.30 u., € 9,95 vanaf 16 u.; <2 jaar: gratis

Recreatiepark Parelstrand | Lommel 35 Buitenzwembad met reuzenglijbaan, kleuter- en peuterzwembad, speel- en spuittoestellen, kinder-glijbanen, ligweide en natuurlijk zandstrand.

Luikersteenweg 313 A, 3920 Lommel, + 32 11 64 93 49, www.parelstrand.be Open: O.L.H. Hemelvaart t.e.m. september: elke dag van 10 - 17 u. Prijs: € 3,50, <2 jaar: gratis

Recreatiepark Blauwe Meer | Lommel 36 Recreatiepark met twee verwarmde zwembaden, een verwarmd kleuter- en peuterbad, een superwaterglijbaan, midgetgolf, sportterreinen, speeltoestellen, zandstrand en een treintje voor de kinderen.

Open: O.L.H. Hemelvaart t.e.m. september: wisselende openingsuren, informeer je telefonisch Prijs: € 3,50; <2 jaar: gratis

Waterparadijs Wilhelm Tell | Opglabbeek 37 Waterparadijs met buitenbad, golfslag, waterglijbaan, waterspeeltuin, stroomversnelling, overdekt zwembad en whirlpool.

Hoeverweg 87, 3660 Opglabbeek, + 32 89 85 44 44, www.wilhelmtell.com Open: binnenzwembad: elke dag van 9 - 22 u.; buitenzwembad: juli t.e.m. augustus: elke dag van 10 - 20 u. Prijs: binnenbad: volwassenen: € 4,50; <12 jaar: € 3,50. Buitenbad: volwassenen: € 6,50; <12 jaar: € 4,50

Waterbelevingscentrum Dommelslag | Overpelt 38

Aqua Mundo - Center Parcs Erperheide | Peer 31 Sfeervol subtropisch zwemparadijs met waterglijbanen en golven. Snorkel langs tropische vissen, plets met de allerkleinsten in het kinderdoebad. En dat allemaal overdekt.

Erperheidestraat 2, 3990 Peer, + 32 11 61 62 63, www.dagjeerperheide.be Open: elke dag van 10.30 - 20.45 u. Prijs: volwassene: € 17,95; 3-12 jaar: € 14,95; <3 jaar: gratis

Camping Heidestrand | Zonhoven Camping en recreatiedomein met openluchtzwembad, twee waterglijbanen, duiktoren tot 7 meter, zwemvijver, speeltuin en visvijver.

Zwemparadijs met overdekt sportbad, kleuter- en peuterbad, golfslagbad, wildwaterbaan, stroomversnelling, sauna, Turks stoombad, ligweide, zwemmersterras en rest-eau-café.

Zwanenstraat 105, 3520 Zonhoven, + 32 11 52 01 90, www.heidestrand.be Open: elke dag bij mooi weer van 10 - 19 u. Prijs: € 5; 3-12 jaar: € 3; <3 jaar: gratis

Weidestraat 12, 3900 Overpelt, + 32 11 60 64 44, www.sr-pelt.be Open: schooljaar: maandag t.e.m. vrijdag van 8.30 21.30 u.; zaterdag van 10 - 19 u.; zondag van 9 - 18 u.; schoolvakanties: maandag t.e.m. vrijdag van 10 - 21.30 u.; zaterdag van 10 - 19 u.; zondag van 9 - 18 u. Prijs: volwassene: € 8,40; 3-15 jaar: € 5,50; <3 jaar: gratis

Narvik HomeParc Mooi Zutendaal | Zutendaal 39 Gezellig en rustig familieterrein diep in het bos. Grote speeltuin, binnenzwembad en openluchtzwembad, restaurant en bar, animatie voor jong en oud, en een avonturenbos.

Kattenbos 169, 3920 Lommel, + 32 11 54 45 23, www.blauwemeer.be recreatie

limburgse kempen 85


Gijzenveldstraat 75, 3690 Zutendaal, + 32 89 73 06 00, www.mooi-zutendaal.be Open: maandag t.e.m. vrijdag van 9 - 17 u.; zaterdag van 9 - 16 u.; zondag van 10 - 15 u. Prijs: volwassene: € 4; <12 jaar: € 2

Wellness

De Limburgse Kempen is een ideale locatie om volledig tot rust te komen. Bubbelen, stomen en baden: de lokale kuuroorden bezorgen je een heerlijk ontspannen gevoel. De toeristische infokantoren van de Limburgse Kempen helpen je graag verder met specifieke aanraders.

Vespa Elektrische scooters | Beringen Geniet een dag lang van de mooie mijnstreek in en rond Beringen. Toer met je elektrische scooter van Beringen naar Oostham en Leopoldsburg.

Koolmijnlaan 409, 3581 Beringen (Beverlo), + 32 11 45 16 40, www.efun.be Open: elke dag behalve de 2 laatste weken van augustus Prijs: scooter: € 50 per dag; scooter met 3 stops (incl. eten en drinken): vanaf € 80

Vesparoutes | Genk Kies C-mine of een andere plek als vertrekpunt. Volg je Delizioso Genk XL-roadbook naar dertig smakelijke hotspots. Of volg de Smaak van Limburg-route naar Hasselt over rustige en pittoreske wegen.

Info: bezoekersonthaal C-mine Reserveren: tweewielshop@telenet.be of info@vesparoute.com Open: elke dag na reservering Prijs: vanaf € 34,50 p.p. recreatie

Golf Millennium Golf | Beringen Dit is het recentste grootschalige golfproject in België. Pas open sinds 2000 – vandaar de naam. Golfbanenarchitect Bruno Steensels hertekende het moerassige gebied naast de gigantische vijver tot een mooie en uitdagende baan. Meet je golfvaardigheden op de veeleisende zes holes aan de Paalse Plas.

Donckstraat 30, 3583 Beringen (Paal), + 32 13 61 89 50, www.millenniumgolf.be Open: voor leden, na reservering of met Golf Pass Limburg Prijs: Golf Pass Limburg

Spiegelven | Genk De Amerikaanse signatuur van Spiegelven garandeert spektakel en lengte. Zeker in het tweede deel van de Genkse Championship Course. Daar kun je niet zonder driver. De out-ronde slingert dan weer door typische Limburgse bossen. De blikvanger? De zevende hole met het beruchte Spiegelke van de hemel-waterhindernis.

Wiemesmeerstraat 109, 3600 Genk, + 32 89 35 96 16, www.spiegelven.be Open: voor leden, na reservering of met Golf Pass Limburg Prijs: Golf Pass Limburg

Flanders Nippon | Hasselt Golfclub op 5 minuten van het centrum. Het mooi aangelegde parcours van 18 holes slingert zijn fairways rond een oude Demerarm met vijvers en grachten met streekgebonden flora. Een weelderig landschap dat je een technisch zeer exact spel oplegt. De 9-holesbaan is toegankelijk voor spelers die niet over een handicap beschikken en/of niet aangesloten zijn bij de golffederatie.

Vissenbroekstraat 15, 3500 Hasselt, + 32 11 26 34 82, www.flandersnippongolf.be Open: voor leden, na reservering of met Golf Pass Limburg Prijs: Golf Pass Limburg

Limburg Golf & Country Club | Houthalen-Helchteren Door het Amerikaanse Golf Digest verkozen tot nummer één onder de golfbanen in de Benelux. De prachtige heidebaan van Limburg Golf & Country Club combineert uitdagende holes met een uniek uitzicht.

Golfstraat 1, 3530 Houthalen-Helchteren (Houthalen), + 32 89 38 35 43, www.lgcc.be Open: voor leden, na reservering of met Golf Pass Limburg Prijs: Golf Pass Limburg limburgse kempen 87


Golfforum | Lummen Golfforum telt negen holes. De lay-out bekoort zowel de beginnende als de meer ervaren golfer. Langs de baan vind je bomen, afgewisseld met heide en waterpartijen. De ideale afwisseling voor de vier Limburgse achttien holes-banen.

Golfweg 1 b, 3560 Lummen, + 32 13 52 16 64, www.golfforumlummen.be Open: voor leden, na reservering of met Golf Pass Limburg Prijs: Golf Pass Limburg

Tip Golf Pass Limburg

De combinatie van kwaliteit en het prachtige decor maakt de Limburgse banen tot de beste van de Benelux. Probeer ze allemaal uit: gebruik je Golf Pass Limburg om overal je birdies te slaan, zonder eerst lid te moeten worden. Kies voor een kant-en-klaar golfarrangement met een luxueuze overnachting én persoonlijke pas. Ideaal voor een volwaardige golfvakantie.

Info: www.toerismelimburg.be

Planetariumweg 18, 3600 Genk, + 32 89 65 55 70, www.toegangspoortkattevennen.be Open: april, mei, juni en september: zaterdag, zon- en feestdagen van 11 - 19 u.; woensdag, schoolvakanties en brugdagen van 13 - 19 u.; juli en augustus: maandag t.e.m. vrijdag van 13 - 19 u., zaterdag, zon- en feestdagen van 11 - 19 u.; oktober: enkel zondag van 11 - 19 u. Prijs: volwassenen: € 3; <12 jaar: € 2,50

Piratenminigolf | Ham KIDS Put het balletje in de 18 holes, verspreid over het rotsdecor. Rustig parcours op een ideale ondergrond diep in de Hamse bossen. Een must voor avontuurlijke kids.

Gerhees 34, 3945 Ham, + 32 11 34 71 69, www.piratenminigolf.be Open: maart t.e.m. december: woendag t.e.m. zaterdag van 10 - 18 u.; zon- en feestdagen van 10 - 19 u. Prijs: € 3 Indoor Minigolf | Park Molenheide

Indoor Minigolf - Park Molenheide | Houthalen-

Euroscoop | Genk

Helchteren

Sfeervolle bioscoop met tien zalen in C-mine, op de oude mijnsite van Winterslag.

KIDS

29

De 18 holes van indoor minigolf De Mijn liggen op verschillende niveaus. De licht-, geluids-, rook- en geureffecten maken het parcours extra avontuurlijk.

Molenheidestraat 7, 3530 Houthalen-Helchteren (Helchteren), + 32 11 52 10 44, www.molenheide.be Open: zie www.molenheide.be Prijs: € 10,80; >55 jaar: € 9,50; 3-8 jaar: € 7,10; <3 jaar: gratis

Filmzalen KIDS The Roxy Theatre | Beringen Gezellige bioscoop met drie zalen.

Pieter Vanhoudstraat 39, 3582 Beringen (Koersel), + 32 11 22 10 03, www.theroxytheatre.be Open: zie www.theroxytheatre.be Prijs: € 7; <18 jaar, student, >60 jaar: € 6 (films >2.15 u.: + € 0,50)

Walkino | Bree Gezellige filmzaal met twee zalen in het centrum van Bree.

Minigolf Kattevennen | Genk KIDS Sportief ontspannen voor jong en oud door een balletje te slaan op het vernieuwde minigolfterrein in Kattevennen (18 banen). recreatie

Witte Torenwal 31, 3960 Bree, + 32 89 84 55 70, www.walkino.be Open: zie www.walkino.be Prijs: € 6

C-mine 1, 3600 Genk, + 32 89 30 80 00, www.euroscoop.be/genk Open: zie www.euroscoop.be/genk Prijs: € 7; <12 jaar: € 5; dinsdag = filmdag: € 5

Utopolis | Lommel Bioscoop met vijf zalen.

Adelbergpark 2, 3920 Lommel, + 32 11 55 29 00, www.utopolis.be Open: zie www.utopolis.be Prijs: € 8,50; <18 jaar, >60 jaar, student: € 7,50; 3D-film: + € 1; maandag (behalve feestdagen en schoolvakanties): € 6

(Zoek)tochten KIDS Met de Boeboeks op avontuur | Beringen Marc de Bel bedacht de Boeboeks Piepel en Soeza. Ze nodigen je uit voor een avontuur in de natuur. Met de gratis Boeboekstas vertrek je voor keutelleuke opdrachten op het Boeboekspad De Watersnip. De route is 1,5 km lang en berijdbaar met een terreinbuggy. Ideaal voor families met kinderen tussen 5 en 10 jaar.

limburgse kempen 89


Grauwe Steenstraat 7 bus 2, 3582 Beringen (Koersel), + 32 11 45 01 91 Open: pad: vrij toegankelijk; bezoekerscentrum: april t.e.m. oktober: dinsdag t.e.m. zondag van 13 - 17 u.; november t.e.m. maart: zon- en feestdagen van 13 17 u. behalve Kerstmis en Nieuwjaar Prijs: gratis; waarborg Boeboekstas: € 20

Wandelen en handelen | Bocholt Geniet van een belevingsvolle wandelroute met doeopdrachtjes voor kinderen. Kies je favoriete route: er is er een in elk kerkdorp.

Dorpsstraat 16, 3950 Bocholt, + 32 89 20 19 30, www.bocholt.be Open: vrij toegankelijk; kinderwandeling in Kaulille: van mei t.e.m. oktober Prijs: € 0,20 per zoektocht; te koop bij Toerisme Bocholt, Dorpsstraat 16, 3950 Bocholt

Stadszoektochten | Bree Zoektocht voor speurneuzen van 6 tot 16 jaar.

Open: vrij toegankelijk Prijs: brochure: gratis; verkrijgbaar bij Toerisme Bree, Vrijthof 10, 3960 Bree

Fietszoektocht Opitter | Bree Speur de leukste plekjes van de regio bij elkaar. Fiets van opdracht naar opdracht en ontdek de rijke watergeschiedenis van Tongerlo en Bree. recreatie

Open: vrij toegankelijk Prijs: brochure: gratis; verkrijgbaar bij Toerisme Bree, Vrijthof 10, 3960 Bree of via http://toerisme.bree.be

Speurneuzen – Archeologisch park De Rieten Meeuwen-Gruitrode 22

Volg de 26 stapstenen naar de prehistorische grafheuvels en ontdek hoe onze Keltische voorouders leefden. Op de infoborden staan de antwoorden die de code kraken.

Rietenstraat, 3670 Meeuwen-Gruitrode (Wijshagen), + 32 89 85 59 46, www.meeuwen-gruitrode.be Open: maandag t.e.m. donderdag van 8 - 12 u. en van 13 - 16.30 u.; vrijdag van 8 - 12 u. Prijs: brochure: gratis; verkrijgbaar bij Toerisme Meeuwen-Gruitrode, Phil Bosmansplein 1, 3670 Meeuwen-Gruitrode of via www.meeuwen-gruitrode.be

Fotozoektocht | Overpelt Wandel ongeveer 2 km langs 18 plekken, gefotografeerd op je deelnameformulier. Noteer het nummer van elke foto op de juiste plaats en … win een mooie prijs.

Open: vrij toegankelijk Prijs: formulier: gratis; verkrijgbaar bij Toerisme Overpelt, Jeugdlaan 2, 3900 Overpelt en via www.overpelt.be

Kinderpoëzieroute | Overpelt Verspreid over je pad van 3 km ontdek je inspirerende gedichten. Dorpsdichter Lieze Mondelaers schreef ze samen met schoolkinderen uit Overpelt. Mét leuke opdrachten om je eigen (dicht)vaardigheden te tonen.

Info: Toerisme Overpelt, Jeugdlaan 2, 3900 Overpelt, + 32 11 51 69 64, www.overpelt.be Open: vrij toegankelijk Prijs: boekje: gratis; verkrijgbaar bij Toerisme Overpelt, Jeugdlaan 2, 3900 Overpelt en via www.overpelt.be

Familiezoektocht Bruegelmuseum | Peer 23 In het Bruegelhuis ontdekken je kids de wondere wereld van Pieter Bruegel de Oude. Beleef de spannende verhalen achter de schilderijen via creatieve opdrachten.

Markt 3 bus 2, 3990 Peer, + 32 11 61 16 02, www.toerismepeer.be Open: oktober t.e.m. maart: maandag t.e.m. vrijdag van 9 - 16 u., zaterdag van 11 - 14 u.; april t.e.m. september: maandag t.e.m. vrijdag van 9 - 16 u., zaterdag en zondag van 10 - 14 u. Prijs: € 5

Culturele attracties Stadsmuseum | Bree De recentste aanwinst is een Vlaamse barokke huiskamer, volledig gereconstrueerd in het stadsmuseum. Je ziet er ook foto’s van Breese bouwwerken en een unieke verzameling aardewerk uit het oude Egypte en Etrurië. Een digitaal gestuurde tentoonstellingskast toont je de oorkondeschat met 23 originele perkamenten uit de periode 1423 tot 1667.

Markt, 3960 Bree, + 32 89 84 85 61 Open: maandag t.e.m. vrijdag van 10 - 12 u. en van 14 16 u.; eerste en derde zondag van de maand: van 14 - 17 u. Prijs: gratis

Museum Slag der Zilveren Helmen | Halen Halen was het decor voor De Slag der Zilveren Helmen. We schrijven 12 augustus 1914. Het was het laatste grote gevecht op ruiterijdivisieniveau en de enige Belgische overwinning zonder hulp van geallieerden tijdens W.O.I. Na de slag werden er veel blinkende helmen gevonden. Zo kwam de slag aan zijn naam. Het museum vertelt je alles over dit gevecht.

Rotemstraat 14, 3545 Halen, + 32 13 44 10 14, www.slagderzilverenhelmen.be Open: mei t.e.m. oktober: dinsdag t.e.m. zondag van 14 - 17 u. Prijs: € 5

limburgse kempen 91


Berenhuis en -wandeling | Heusden-Zolder KIDS

Museum van het Kamp van Beverlo | Leopoldsburg

Het Glazen Huis | Lommel 40

Dommelhof | Neerpelt

Het succesvolle kinderkunstboek ‘Ik zag twee beren…’ leverde de inspiratie voor het Berenhuis. Stap tijdens de interactieve wandeling in de sporen van Beer en Teddy. Ze wijzen de weg langs prikkelende beelden, verhalen en opdrachten. Lees de infoborden op de dertien vertelpunten of … luister naar je beresterke berengids!

De langste gang van België ligt in het oude militaire hospitaal van het legerkamp Beverlo: goed voor 850 meter. Nu zijn de voormalige ziekenboegen museumzalen. Daarin herbeleef je de geschiedenis van het kamp en de gemeente. Van open vlakte in de zanderige woestenij tot militair opleidingscentrum en thuisbasis voor duizenden gezinnen.

Ontdek hoe je glas maakt van het zuiverste witte zand uit Lommel en omstreken. In het glasatelier blazen glasartiesten de hete brij in wonderlijke vormen. Leer zelf de basisprincipes van glaskunst tijdens cursussen en workshops. Haal daarvoor inspiratie uit de drie wisseltentoonstellingen over glaskunst. Of uit het gebouw zelf, want dat is al een glazen kunstwerk op zich.

Dommelhof is de thuisbasis van Theater op de Markt, het internationaal theaterfestival voor openlucht- en circustheater. Een absolute aanrader. Want de bezoekers zijn telkens razend enthousiast. Dommelhof is ook een productiecentrum dat podiumkansen biedt aan (jong) talent.

Koerselsebaan 30, 3550 Heusden-Zolder, + 32 497 08 57 24, www.ikzagtweeberen.com Open: wandeling: vrij toegankelijk; Berenhuis: na reservering Prijs: wandeling: gratis; Berenhuis: op aanvraag

MKOK | Leopoldsburg KIDS Geïnteresseerd in authentieke legervoertuigen en uniformen? Bezoek de tentoonstelling in de K-blokken en de Oscarkapel. Ontdek het hachelijke lot van politiek gevangenen. En herbeleef de geschiedenis in een gereconstrueerde troepenkamer. In de bunker verderop voel je de spanning tijdens een gesimuleerd bombardement.

Walhemstraat 131, 3970 Leopoldsburg, + 32 11 40 21 84, www.museum-mkok-leopoldsburg.be Open: elke dag behalve zon- en feestdagen van 9 - 17 u.; reserveren is nodig Prijs: € 3; 6-12 jaar: € 1; <6 jaar: gratis

recreatie

Hechtelsesteenweg 9, 3970 Leopoldsburg, + 32 11 34 48 04, www.museumkampvanbeverlo.be Open: maandag t.e.m. vrijdag van 13 - 17 u.; januari: gesloten Prijs: € 2,50

Wandeling Leopold I-route | Leopoldsburg Maak een cultuur- en erfgoedwandeling langs 28 militaire herinneringsmonumenten. Elke halte heeft zijn informatiebord. Ontdek wat het gebouw of monument telkens zo bijzonder maakt.

Start: Albert I-plein 28, 3970 Leopoldsburg Open: vrij toegankelijk Prijs: brochure: € 0,50; te koop bij Toerisme Leopoldsburg, Hechtelsesteenweg 7, 3970 Leopoldsburg

Dorp 14 B, 3920 Lommel, + 32 11 54 13 35, www.hetglazenhuis.be Open: dinsdag t.e.m. zondag van 10 - 17 u.; Kerstmis, Nieuwjaar, opbouw en afbraak tentoonstellingen: gesloten Prijs: € 3; <12 jaar: € 2,50; <6 jaar: gratis

Klankenbos | Neerpelt KIDS 41 De permanente collectie klankinstallaties in openlucht is uniek in Europa. Altijd open, dus loop er eens langs. Of volg een georganiseerde rondleiding door Musica: een bijzondere (klank)kunstervaring in het Provinciaal Domein Dommelhof.

Toekomstlaan 5, 3910 Neerpelt, + 32 11 80 50 00, www.dommelhof.be

Museum voor muziekinstrumenten | Peer KIDS Het Peerse Impulscentrum voor Muziek ‘Musica’ stelt je een unieke collectie instrumenten voor. Luister naar de uitleg op je mp3-speler. Tijdens specifieke workshops ontdekken je kinderen hun favoriete notencomposities via verhalen door ervaren musici.

Scherpesteenstraat 1, 3990 Peer, + 32 11 61 16 02, www.toerismepeer.be Open: elke dag na reservering, minimum 1 dag op voorhand reserveren bij Toerisme Peer Prijs: € 1,50

Toekomstlaan 5, 3910 Neerpelt, + 32 11 61 05 10, www.musica.be Open: vrij toegankelijk Prijs: gratis; klankcatalogus te downloaden via www.musica.be Klankenbos | Neerpelt

limburgse kempen 93


Voor durvers Karting Genk | Genk KIDS Karting Genk is het grootste outdoor kartingcircuit van België. Met twee circuits: een professioneel competitiecircuit en een recreatief huurkartcircuit voor alle leeftijden.

Damstraat 1, 3600 Genk, events@kartinggenk.be, www.kartinggenk.be Open: november t.e.m. februari: woensdag t.e.m. maandag van 10 - 12 u. en van 13.30 - 18 u.; maart t.e.m. oktober: woensdag t.e.m. maandag van 10 - 12 u. en van 13.30 - 19 u.; ook open op feestdagen Prijs: fun karts: € 15 per 15 min.; pro karts: € 25 per 15 min.; expert karts: € 185 per 60 min.

Evenementendomein Circuit Zolder | Heusden-Zolder 14 Reserveer een rondleiding en kijk achter de schermen van het auto- en motorcircuit voor internationale raceweekends en clubraces. Kick naast een professionele piloot of scheur zelf met je (huur)wagen over het asfalt. Verbeter je motorvaardigheden, volg een slipcursus of leer driften.

recreatie

Terlaemen 30, 3550 Heusden-Zolder, + 32 11 85 88 88, www.circuit-zolder.be Open: rondleiding: juli en augustus: donderdag om 9.30 u.; karting: tijdens evenementen, schoolvakanties: elke dag van 10 - 18 u. (behalve groene dagen – www.kartingzolder.be) Prijs: rondleiding: gratis

Luna's IJsstadion | Lommel KIDS Indoorschaatsbaan met disco- of avondschaatsen en een verhuurdienst met kunst- en ijshockeyschaatsen.

Luikersteenweg 315, 3920 Lommel, + 32 11 64 37 08, www.lunas-ijsstadion.be Open: zie www.lunas-ijsstadion.be Prijs: volwassene: € 5; <12jaar: € 4; huur kunstschaatsen: € 2,50; huur ijshockeyschaatsen: € 3,50

Racelandkart | Meeuwen-Gruitrode KIDS Hét attractiecentrum voor liefhebbers van indoorkarting. Ga de uitdaging aan en kroon je tot behendigste piloot van jouw vriendenkring. Op de kinderkarting mag je al achter het stuur vanaf 8 jaar. Zin in een extra portie avontuur? Speel een spannend partijtje lasergame, een intensieve wedstrijd botsvoetbal of een bloedstollende sessie lasersniper.

Kerkhofstraat 18 bus 2, 3670 Meeuwen-Gruitrode, + 32 11 79 45 99, www.racelandkart.be Open: woensdag van 14 - 23 u.; donderdag van 19 - 23 u.; vrijdag van 19 - 24 u.; zaterdag 14 - 24 u.; zondag van 14 - 22 u. Prijs: zie www.racelandkart.be

Beeldentuinen en kunstateliers Beeldentuin Albert Vaesen | Bocholt

Snow Valley | Peer KIDS 42

Beeldentuin met koperen beelden in een oase van groen.

De indoorskihelling is 235 meter lang en 30 meter breed: een uitdaging voor iedere skiër – beginneling of routinier. Vijf skiliften en een rolmat brengen je boven. Op de kinderpiste van 100 meter leren je kinderen de juiste basisvaardigheden. Terwijl je boardende tieners hun tricks showen op de rails, big air, fun box en quarterpipes in het Fun Park.

Lillerbaan 106, 3950 Bocholt (Kaulille), + 32 11 44 52 30, www.koperwerkvaesen.be Open: april t.e.m. oktober: elke dag van 10 - 18 u. of na reservering Prijs: gratis

Deusterstraat 74 E, 3990 Peer, + 32 11 61 14 90, www.snowvalley.be Open en prijs: zie www.snowvalley.be

Railbike spoorfietsen | Tessenderlo KIDS Huur je railbike en trek eropuit met z'n vieren. Twee krachtpatsers trappen, terwijl de twee passagiers genieten van het uitzicht. Fiets over de sporen van station Tessenderlo tot aan het Albertkanaal en terug: een traject van 8 km door bos, beemd, heide en weide.

Spoorwegstraat, 3980 Tessenderlo, + 32 13 35 33 31, www.tessenderlo.be Open: Pasen t.e.m. oktober: zaterdag en zondag om 10.30, 13.30, 15.30 en 17.30 u.; juli en augustus: elke dag om 10.30, 13.30 en 15.30 u. Prijs: € 18 voor een wagen van vier personen limburgse kempen 95


Kunstgalerij De Mijlpaal | Heusden-Zolder Dit dynamische kunstencentrum vindt de raakvlakken tussen beeldende kunst, fotografie, mode en design. De verzameling bestaat uit authentieke stukken.

Brugstraat 45, 3550 Heusden-Zolder (Heusden), + 32 11 43 52 02, www.demijlpaal.com Open: vrijdag t.e.m. zondag van 14 - 18 u. of na reservering; voor wisselende tentoonstellingen en meer openingsdagen: zie www.demijlpaal.com Prijs: www.demijlpaal.com

Beeldentuin Staf Timmers | Houthalen-Helchteren Kunstenaar Staf Timmers ontvangt je in zijn idyllische tuin vol waterpartijen, planten en dieren. Op bankjes en in zithoeken geniet je van een ongerept en uniek zicht op de prachtige kunstwerken in het natuurlijke decor.

Herebaan-Oost 113, 3530 Houthalen-Helchteren (Houthalen), + 32 11 52 35 02, www.staftimmers.be Open: juni, juli en augustus: zaterdag en zondag van 13 tot 19 u. Prijs: gratis

Glasatelier Het Glazen Huis | Lommel Bewonder de mooiste glaskunst en zie hoe die ontstaat. In het professionele atelier creëren studenten en kunstenaars prachtige ontwerpen uit de vloeibare glasmassa. Daarvoor bestuderen en gebruiken ze eeuwenoude technieken. Voel je zelf een artistieke drang opwellen? Volg een workshop of cursus en ontdek de beeldende mogelijkheden van glas. recreatie

Dorp 14 B, 3920 Lommel, + 32 11 54 13 35, www.hetglazenhuis.be Open: dinsdag t.e.m. zondag van 10 - 17 u. Prijs: zie www.hetglazenhuis.be

Passantenhavens

Dommelafvaart | Neerpelt

Heuvelzicht | Bocholt Schipperstraat 1, 3950 Bocholt, + 32 89 20 19 30, www.bocholt.be

Beeldentuin en kunstatelier Fryart | Overpelt

De Kieper | Bree Keyartstraat 2, 3960 Bree, + 32 89 84 85 61, http://toerisme.bree.be

Trakteer jezelf op 15 km kano- of kajakplezier tussen Neerpelt en Valkenswaard. De Neerpeltse Watersportclub zorgt ervoor. Goed voor drie uur intensief peddelen zonder al te lange rustpauzes. Doe je het graag rustiger aan? Kies dan voor een ingekort traject.

Rita Lambrechts en Freddy Briers heten je welkom in hun romantische tuin en galerie met heel diverse beeldhouwwerken. Ze zetten de deuren van hun kunstatelier open: stap er eens binnen, zonder verplichting. De kunstenaars geven er ongedwongen uitleg over hun werken.

Leliestraat 18, 3900 Overpelt, + 32 11 64 17 44, www.fryart.be Open: juni, juli en augustus: zondag t.e.m. donderdag van 13 - 17 u. en na reservering Prijs: gratis

Watersport Willemsroute Kies bewust voor de rust van de Willemsroute: hét alternatief voor het drukke Julianakanaal. Vaar ontspannen tussen Roermond of Den Bosch en Maastricht. Achter elke bocht ontdek je een nieuwe verrassing. Koop je een vaarvignet bij Sluis 18 in Bocholt (onder Weert)? Dan begin je meteen met korting aan je tocht.

Info: www.dewillemsroute.eu

Kanaalkom | Bree Kanaalkom, 3960 Bree, + 32 89 84 85 61, http://toerisme.bree.be Leopoldsburg Antwerpsesteenweg 129, 3970 Leopoldsburg, + 32 11 39 35 95, www.jkl.be

Lommelsakker 7, 3910 Neerpelt, + 32 479 59 91 28, www.nwc.be Open: april t.e.m. oktober: dagelijkse afvaarten na reservering Prijs: € 10 per eenpersoonskajak, € 20 per twee- of driepersoons Canadese kano

De Meerpaal | Lommel Boskantstraat 60, 3920 Lommel, + 32 11 40 36 57, www.lommelsejachthaven.be Welvaart | Neerpelt Kanaalsdijk - Jaak-Tassetstraat, 3910 Neerpelt (SintHuibrechts-Lille), + 32 11 80 97 46, www.neerpelt.be

Domein Paalse Plas | Beringen Op de oevers van de 40 hectare grote plas vind je alles voor een heerlijk dagje waterpret: beleef jouw plezier met zwemmen, windsurfen of zeilen.

Holststraat 85, 3583 Beringen (Paal), + 32 11 37 86 84, www.beringen.be Open: vrij toegankelijk; zwemmen: juli en augustus van 10 - 18 u. bij groene vlag en meer dan 25° Prijs: op aanvraag

limburgse kempen 97


Evenementen

Limburgers houden van leuk gezelschap, feesten en samenkomen. Geen wonder dat er het hele jaar door bruisende evenementen plaatsvinden. Binnen of buiten, kunst of sport, cultuur of muziek, mode of natuur … Je kan altijd wel een onvergetelijk evenement in je agenda aankruisen. Met als bonus de prachtige historische decors en groene landschappen die vaak een onvergetelijke indruk nalaten.

»» 10 - 12 juli 2014 – Lachfestival | Houthalen-Helchteren Info: + 32 11 49 20 00, www.lachfestival.be

»» 1 mei 2014 – O–Parade | Genk Info: + 32 89 65 48 65, www.genk.be

»» 18 - 20 juli 2014 – Belgium Rhythm ‘n Blues Festival | Peer Info: + 32 11 61 16 02, www.brbf.be

»» 2 - 4 mei 2014 – Europees muziekfestival voor de jeugd | Neerpelt Info: + 32 11 66 23 39, www.emj.be

KIDS

»» 5 juli - 31 augustus 2014 – 33ste zandtapijtententoonstelling | Lommel Info: + 32 11 54 02 21, www.toerismelommel.be

»» 28 mei - 1 juni 2014 - Think-Pink Ladies Only Plus | Lommel Info: www.bikeforthink-pink.be

»» 3 augustus 2014 – Paal op stelten | Beringen Info: + 32 11 42 15 52, www.paalopstelten.be

»» 31 mei - 14 september 2014 – Zomerzoektocht Davidsfonds | Genk en Hasselt Info: + 32 16 31 06 00, www.davidsfonds.be

»» 31 augustus 2014 – Dag van het Zand | Lommel Info: + 32 11 54 02 21, www.toerismelommel.be

»» 7 - 9 juni 2014 – Mars– en showwedstrijd | Hamont–Achel Info: + 32 11 44 77 08, www.marsenshow.be

»» 20 - 22 juni 2014 – Afro Latino Festival | Bree Info: + 32 477 43 68 32, www.afro–latino.be

Deze agenda bevat slechts een selectie van evenementen. Voor een volledig overzicht kun je terecht op www.toerismelimburg.be

»» Juli en augustus 2014 – Lommel Leeft | Lommel Info: + 32 11 39 97 99, www.lommelleeft.be

»» 18 mei 2014 – Opendeurdag legerbasis | Leopoldsburg Info: www.opendeurleopoldsburg.be

»» 14 - 15 juni 2014 – Beeldig Lommel | Lommel Info: + 32 11 54 02 21, www.beeldiglommel.be

TIP Nog meer evenementen?

KIDS

»» 20 april 2014 – Flora: bloemen– en plantenmarkt | Lommel Info: + 32 11 54 02 21, www.toerismelommel.be

»» 27 - 29 juni 2014 – Genk on stage | Genk Info: + 32 89 65 48 65, www.genkonstage.be »» Elke zondag in juli en augustus 2014 - Bokrijkdag | Genk Info: + 32 11 26 53 00, www.bokrijk.be

»» 13 - 14 september 2014 - Walk for Think-Pink | Genk Info: www.walkforthink-pink.be »» 13 - 14 september 2014 – Belgian Air Force Days | Peer Info: + 32 11 51 22 09 »» 14 september 2014 – Keramiekmarkt | Lommel Info: + 32 11 54 02 21, www.toerismelommel.be »» 31 oktober t.e.m. 2 november 2014 – Samhain | Neerpelt Info: www.musica.be »» 8 november 2014 – Sint–Maarten | Overpelt Info: + 32 11 51 69 64, www.overpelt.be

»» 6 juli 2014 – Lekkerbekkenmarkt | Peer Info: + 32 11 61 16 02, www.toerismepeer.be limburgse kempen 99


Hasselt, Hoofdstad van de Smaak

Hasselt staat bekend als Hoofdstad van de Smaak. Niet alleen vanwege de Hasseltse jenever, speculaas en chocolade. Ook op vlak van mode en design is Hasselt een voorbeeld. Hasselt is een waar shoppingparadijs met boetieks, concept stores en juwelierszaken in prachtige oude panden. Cultureel verrast de Hoofdstad van de Smaak je eveneens met een eigenzinnig aanbod in musea en kunstgalerijen. In de groene omgeving rond Hasselt ontdek je heel wat verborgen pareltjes. Via het fietsroutenetwerk ben je er zo!

hasselt

SMAAKBELEVENISSEN Routes met smaak

Met de Smaakroute leer je het echte Hasselt kennen. Je ontdekt smaakvolle adresjes met tips van locals. Kies je voor een focus op creatief, exclusief, bohemien of trendy Hasselt? Vier ontdekkingskaarten loodsen je naar de plekken die aan jouw smaak beantwoorden. De stad staat ook bekend om haar specialiteiten. Met het Happetijtje, een bonnenboekje, smul je voordelig van al het lekkers: chocolade, speculaas, jenever… De Smaakfietsroute toont je de groene rand van Hasselt met smaakvolle eetadresjes en ontspannende rustpunten.

Prijs: Smaakroute en ontdekkingskaarten: gratis, Happetijtje: € 12,50; Smaakfietsroute: € 2; te koop in de Smaakwinkel, toeristisch infokantoor Hasselt, Maastrichterstraat 59, 3500 Hasselt, + 32 11 23 95 40, www.hasselt.eu

KUNST EN CULTUUR IN DE STAD Jenevermuseum

Het Jenevermuseum wordt in een nieuw jasje gestoken. Vanaf het najaar kun je hier het unieke verhaal van onze nationale drank ontdekken. In het proeflokaal - vrij toegankelijk - proef je van het uitgebreide smakenpalet aan jenevers. Tijdens de sluiting ontdek je het verhaal van de jenever met de app van de Hasseltse jeneverroute.

Witte Nonnenstraat 19, 3500 Hasselt, + 32 11 23 98 60, www.jenevermuseum.be Open: najaar: dinsdag t.e.m. zondag van 10 - 17 u. Prijs: museum: € 6 (incl. consumptie), app Jeneverroute: gratis (Google Play en Appstore)

TIP Jeneverfeesten

Op 18 en 19 oktober 2014 is Hasselt 2 dagen in de ban van spektakel, muziek en jenever. Straattheater en muziek fleuren straten en pleinen op.

Info: www.jeneverfeesten.be

Modemuseum Hasselt

Het Modemuseum Hasselt benadert zo breed mogelijk mode en modegeschiedenis. Van 1 maart tot 14 september wordt met de tentoonstelling ‘Collectie 02(5)’ het 25-jarige bestaan van vzw Vrienden van het Modemuseum Hasselt gevierd. Een eigen collectie met meer dan 16 000 stukken.

Gasthuisstraat 11, 3500 Hasselt, + 32 11 23 96 21, www.modemuseumhasselt.be Open: dinsdag t.e.m. zondag van 10 - 17 u. Gesloten: 10 t.e.m. 28 februari; 15 september t.e.m. 3 oktober; 24, 25, en 31 december Prijs: € 6

limburgse kempen 101


Bampslaan 35, 3500 Hasselt, + 32 11 22 26 24, www.literairmuseum.be Open: woensdag t.e.m. zaterdag en elke eerste zondag van de maand van 14 - 17 u. Gesloten: feestdagen Prijs: € 2,50; < 18 jaar: € 2

Z33 – huis voor actuele kunst

Markt | Hasselt

Het Stadsmus

In het stadsmuseum van Hasselt maak je in vogelvlucht kennis met de stad, haar geschiedenis en inwoners. Het ideale startpunt voor een bezoek aan Hasselt.

Guido Gezellestraat 2, 3500 Hasselt, + 32 11 23 98 90, www.hetstadsmus.be Open: april t.e.m. oktober: dinsdag t.e.m. zondag van 10 - 17 u., november t.e.m. maart: dinsdag t.e.m. vrijdag van 10 - 17 u., zaterdag en zondag van 13 - 17 u. Gesloten: 24, 25 en 31 december Prijs: gratis; huur audiogids: € 1

Literair museum

Een bezoek aan het Literair Museum is een ontdekkingsreis. Elke kamer in het grote oude herenhuis verrast je met telkens weer een andere tentoonstelling rond boeken en illustraties. Een heerlijk museum voor kinderen en volwassenen. hasselt

Z33 brengt projecten en tentoonstellingen die je aanmoedigen om op een andere manier naar dagelijkse dingen te kijken. Van 2 maart tot 22 juni loopt er de tentoonstelling ‘Sense of Sound’ waarin 6 kunstenaars de relatie tussen geluid en beweging exploreren.

Zuivelmarkt 33, 3500 Hasselt, + 32 11 29 59 60, www.z33.be Open: dinsdag t.e.m. zaterdag van 11 - 18 u., zondag van 14 - 17 u. Prijs: gratis

TIP De Unie Hasselt - Genk

21 juni – 5 oktober De Unie Hasselt – Genk, een initiatief van Z33, is een hedendaagse kunstroute tussen Hasselt en Genk. Een twaalftal nationale en internationale kunstenaars, gevestigde waarden en beloftevol talent, creëren een nieuw werk. Hiermee leggen ze verborgen verhalen bloot en tonen ze nieuwe, onvoorspelbare verbanden. Je volgt de kunstroute al wandelend, fietsend, met de trein of met de boot.

DE GROENE RAND ROND HASSELT Abdijsite Herkenrode

Na een grondige restauratie straalt de 100 ha grote Abdijsite vandaag weer als vanouds. Het belevingscentrum vertelt de geschiedenis van 600 jaar vrouwen op Herkenrode. In de Inspiratietuinen ontdek je het verhaal van kruiden en de manier waarop mensen van alle tijden en culturen ze in hun leven gebruiken.

Herkenrodeabdij 4, 3511 Hasselt (Kuringen), + 32 11 23 96 70, www.abdijsiteherkenrode.be Open: abdijsite: vrij toegankelijk; belevingscentrum en shop: dinsdag t.e.m. zondag van 10 - 17 u.; Inspiratietuinen: april t.e.m. oktober: dinsdag t.e.m. zondag van 10 - 17 u Gesloten: 24, 25 en 31 december Prijs: abdijsite: gratis; belevingscentrum mét luistergids: € 5; inspiratietuinen: € 4 Abdijsite Herkenrode | Hasselt

Japanse tuin

De Japanse tuin is met zijn 25.000 m² de grootste authentieke Japanse tuin van Europa. Een wandeling is er een aaneenschakeling van verfijnde beelden: rotsen, water, bruggetjes en beplanting vormen voortdurend nieuwe composities in het landschap.

Gouverneur Verwilghensingel 23, 3500 Hasselt, + 32 11 23 95 40, www.hasselt.eu Open: april t.e.m. oktober: dinsdag t.e.m. vrijdag van 10 - 17 u., zaterdag, zon- en feestdagen van 14 - 18 u. Gesloten: Pasen Prijs: € 5

TIP Zomerzoektocht Davidsfonds Hasselt en Genk

31 mei – 14 september Met de Davidsfonds Zomerzoektocht, een autoen fietszoektocht, maak je op een ontspannende manier kennis met de mooiste plekjes in Hasselt en Genk.

Info: www.davidsfonds.be Prijs: deelnemingspakket: € 19, pakket met Davidsfonds Cultuurkaart: € 14

Info: www.uniehasseltgenk.be limburgse kempen 103


Toeristische infokantoren

Het Toeristisch Onthaal Limburg is dĂŠ plek voor meer informatie bij je vakantie in Limburg: tips, logeeradressen, brochures, kaartmateriaal en inspirerende boeken. Maar ook interactieve suggesties via filmpjes en audio. Kijk en beleef wat de regio voor je in petto heeft. Handig als je geen enkel hoogtepunt wilt missen.

Toerisme Beringen Wil je maximaal genieten van je bezoek aan de Limburgse Kempen? Heb je nog meer advies nodig? Aarzel niet en neem contact op met het toeristisch infokantoor.

Praktisch praktisch

Toeristisch Onthaal Limburg Koolmijnlaan 203, 3582 Beringen, + 32 11 42 15 52, www.toerismeberingen.be Open: maandag t.e.m. vrijdag van 9 - 17 u.; zaterdag, zon- en feestdagen van 9.30 - 17 u. Gesloten: 1 januari en 25, 26 december

Bezoekersonthaal C-mine Genk Toeristisch Onthaal Limburg C-mine 10 bus 2, 3600 Genk, + 32 89 65 44 90, www.visitgenk.be Open: maandag van 13 - 17 u.; dinsdag t.e.m. zondag van 10 - 17 u. Gesloten: 1 januari en 25 december

Toerisme Lommel Toeristisch Onthaal Limburg Dorp 14, 3920 Lommel, + 32 11 54 02 21, www.toerismelommel.be Open: maandag t.e.m. vrijdag van 9 - 17 u.; zaterdag en zondag van 10 - 17 u., 24 en 31 december open tot 15 u. Gesloten: 1 januari en 25 december

Toerisme Peer Toeristisch Onthaal Limburg Markt 3 bus 2, 3990 Peer, + 32 11 61 16 02, www.toerismepeer.be Open: april t.e.m. september: maandag t.e.m. vrijdag van 9 - 12.30 u. en van 13 - 17 u., zaterdag en zondag van 10 - 12.30 u. en van 13 - 17 u.; oktober t.e.m. maart: maandag t.e.m. vrijdag van 9 - 12.30 u. en van 13 - 17 u., zaterdag en zondag van 11 - 15 u. Gesloten: 1, 2 januari, 11 november en 25, 26 december

Toerisme Heusden-Zolder Vrunstraat 6, 3550 Heusden-Zolder, + 32 11 80 80 88, www.heusden-zolder.be Open: april t.e.m. september: elke dag van 9 - 12 u. en van 13 - 16 u.; oktober t.e.m. maart: maandag t.e.m. vrijdag van 9 - 12 u. en van 13 - 16 u. Gesloten: 1, 2, 11 en 15 november en van 25 december t.e.m. 1 januari

VVV-Toerisme Houthalen-Helchteren Pastorijstraat 30, 3530 Houthalen-Helchteren, + 32 11 49 21 40, www.toerismehouthalen-helchteren.be Open: maandag t.e.m vrijdag van 10 - 12 u. en 14 - 19 u.; zaterdag en zondag van 10 - 12 u. Gesloten: op feestdagen

limburgse kempen 105


De Limburgse Kempen: hoe geraak je er? Met de wagen De Limburgse Kempen is vlot bereikbaar via de autosnelwegen E313 en E314. De beide snelwegen kruisen elkaar bij het knooppunt Lummen. De N69/ N74/N715 verbindt Hasselt met Eindhoven en is ook een goede invals- en uitvalsweg.

Met trein of bus Kom je met de trein? Neem dan de lijn NeerpeltOverpelt-Lommel, Hasselt-Zolder-Heusden-BeringenLeopoldsburg of Genk-Bokrijk-Kiewit-Hasselt. Meer info over de dienstregelingen vind je op www.nmbs.be. Ook met de bus is de Limburgse Kempen goed bereikbaar. Meer info over de lijnen en dienstregelingen vind je op www.delijn.be

praktisch

TIP jouw mening is een overnachting waard

Vul onze online-enquête in. Het duurt maar enkele minuutjes. Zo maak je kans op een gratis verblijf in Limburg ter waarde van € 250! www.toerismelimburg.be/jouwmeningtelt

Trefwoorden Limburg App met 10 topfietsroutes en online routeplanner 17 Fietsbox Limburg en fietskaart Limburg 13 Fietsonthaal- en servicepunten 13 Fietsroutenetwerk Limburg 13 Fietsverhuur Limburg 14 Fietsvriendelijke cafés en logies 16 Golf Pass Limburg 88 Paardvriendelijke cafés en logies 59 Pleisterplaatsen ruiter- en menroutenetwerk 60 Ruiter- en menroutenetwerk en online routeplanner 58 Themafietskaarten 17 Wandelbox Limburg 35 Wellness 86 Willemsroute 96 Limburgse Kempen Beestige Boel in het Nationaal Park Hoge Kempen 22 KIDS Boerderijbezoeken 50 KIDS Grensoverschrijdende fietskaart naar Duitsland en Nederland 18 Grensoverschrijdende Kempenfietskaart 18 Kindvriendelijke wandelingen Bosland 35 KIDS Landart Bosland 31 Landschapssterren 37 Mountainbikenetwerk Noord-Limburg 18 Ontdek de mijnstreek 74 Op stap met een Ranger in het Nationaal Park Hoge Kempen 22 Op stap met een Verkenner in Kempen~Broek 57 Rangers te paard in het Nationaal Park Hoge Kempen 61 Speelbossen Bosland 35 KIDS Sporenzoekkaart Kempen~Broek 57 KIDS Wandelbox Bosland 30 Wandelbox De Wijers 36 Wandelbox Kempen~Broek 57 Wandelbox Nationaal Park Hoge Kempen 22 Wandelkaart Bossen van de Merode 41 Wandelpocket Genieten van het goede buitenleven 52 As Toegangspoort Station As 26 Uitkijktoren 26

Beringen Blueberry Fields 45 Domein Paalse Plas 97 Elektrische scooters 86 Fatih Moskee 67 Fietsverhuur Fietsen Bijloos en VR.M Fietsen 15 Fietsverhuurpunt Toerisme Beringen 14 Grieks-orthodoxe kerk 67 Met de Boeboeks op avontuur 89 KIDS Mijnkathedraal Sint-Theodardus 67 Mijnmuseum iPod-tour 66 Mijnmuseum 65 Mijnsite 65 Mijnterril 66 Mijnverhaal 66 KIDS Millennium Golf 87 Op ontdekkingstocht door de mijncité 66 Recreatieoord ‘t Fonteintje 78 KIDS The Roxy Theatre 89 KIDS Toerisme Beringen – Toeristisch Onthaal Limburg 105 Vallei van de Zwarte Beek (Bezoekerscentrum De Watersnip) 42 Wekelijkse markt 77 Bocholt Alpacaboerderij 50 KIDS Beeldentuin Albert Vaesen 95 Bocholter Brouwerijmuseum 45 Camping Goolderheide 82 KIDS Equidroom 59 Fietsverhuur De Watermolen 15 Ontdek Bocholt per koets 54 Passantenhaven Heuvelzicht 97 Tochten voor kleine groepen - Goolderheide 61 Torenverplaatsingsmuseum 48 Wandelen en handelen 90 KIDS Bree Camping Kempenheuvel 82 KIDS Fietszoektocht Opitter 90 KIDS Passantenhavens De Kieper en Kanaalkom 97 Recreatiepark Boneput 78 KIDS Stadsmuseum 91 Stadswandeling 48

limburgse kempen 107


Stadszoektochten 90 KIDS Toegangspoort Pollismolen 56 Walkino 89 KIDS Wekelijkse markt 77 Genk Bezoekersonthaal C-mine – Toeristisch Onthaal Limburg 105 Bloso Centrum Kattevenia 60 Citygame - The Target 70 C-mine expeditie 68 KIDS C-mine Guide – iPod-tour 68 C-mine 68 Cosmodrome 23 KIDS Domein Bokrijk 37 Emile Van Dorenmuseum en Living History 70 Euroscoop 90 KIDS Fietsarrangement Kattevennen – Lieteberg 24 KIDS Fietsonthaal- en servicepunt Domein Kattevennen 14 Fietsverhuurpunten C-mine en Station Genk 14 GoalMine 70 Heempark 24 KIDS Ingrediëntentocht 69 Karting Genk 94 KIDS Mijnspel ONDERsteBOVEN 69 KIDS Minigolf Kattevennen 88 KIDS Observatorium - turen naar de sterren 23 KIDS Ponyritjes 24 KIDS Speeltuin Bokrijk 78 KIDS Spiegelven 87 Studio Pieter Stockmans 69 Terrilwandeling Waterschei 71 Toegangspoort Kattevennen 23 Tuinwijken Waterschei en Winterslag 70 Vesparoutes 86 Waar is Cyriel? 69 KIDS Wekelijkse markt 77 Halen Holle wegen in Hagelandse Heuvels 42 Museum Slag der Zilveren Helmen 91 Ham Piratenminigolf 88 KIDS Recreatiecentrum ’t Vlietje 79 KIDS

praktisch

Hamont-Achel Ambassadeur Vlaanderen Lekkerland 2011-2012 46 Blauwe bessen aan Domein de Bever 46 Dorpswandeling Achel 48 Fietsverhuur VVV Hamont-Achel 15 Huifkartochten 54 Kaasmakerij Catharinadal 46 Openluchtzwembad ‘t Wilgenhof 83 KIDS Speeltuin stadspark 79 KIDS St.-Benedictusabdij De Achelse Kluis 45 Stadswandeling Hamont 49 Tochten te paard - Flaming Star Ranch 61 Trappistenwandelingen 53 Wandelingen Warmbeekvallei 53 Wekelijkse markt 77 Hechtel-Eksel Camping De Lage Kempen 83 KIDS In den Brand 32 KIDS Paardrijden in en om het Pijnven 59 Pijnven en digitale wandeling Pijnven 31 KIDS Ponywandeling op minishetlanders 32 KIDS Resterheide 32 Stermolen en molenhuisje 33 KIDS Heusden-Zolder Berenhuis en -wandeling 92 KIDS Domein Bovy en kinderwandeling met Martin de IJsvogel KIDS 38 en 39 Evenementendomein Circuit-Zolder 39 en 94 Fietsverhuur Pro-Fitness 15 Kunstgalerij De Mijlpaal 96 Manege Paddock Terlaemen 62 Mijnarchitectuurwandeling 72 Mijnsite 71 Off Road Segways Experience 39 Openluchtzwembad Terlaemen 83 KIDS Selimiye moskee 72 Speeltuin Bovy 79 KIDS Terrilwandeling 73 Toerisme Heusden-Zolder 105 Wekelijkse markt 77 Zebrapad 72

Houthalen-Helchteren Aquapolis – Park Molenheide 83 KIDS Beeldentuin Staf Timmers 96 Cleantech dienstencentrum Greenville 74 De Plas – Kelchterhoef 83 KIDS Domein Kelchterhoef 39 Fietsverhuur Hengelhoef 15 Hoeve van Hengelhoef 42 Indoor minigolf – Park Molenheide 89 KIDS Kasteelbrouwerij Ter Dolen 46 Limburg Golf & Country Club 87 Picknicken@Kelchterhoef 40 Speelparadijs Kids Valley – Park Molenheide 79 KIDS Speeltuin Villa Victor – Hengelhoef 79 KIDS Vakantiepark Hengelhoef 84 KIDS VVV-Toerisme Houthalen-Helchteren 105 Wekelijkse markt 77 Leopoldsburg Het Speelboerderijtje 80 KIDS MKOK 92 KIDS Museum Kamp van Beverlo 92 Passantenhaven 97 Recreatiedomein De Merel 80 KIDS Wandeling Leopold I-route 92 Wekelijkse markt 77 Lommel Aqua Mundo - Center Parcs De Vossemeren 84 KIDS Bijenhal aan het Wateringhuis 35 KIDS Crème de la crème 34 De Sahara 33 KIDS Discovery Bay - Center Parcs De Vossemeren 80 KIDS Fietsonthaal- en servicepunt De Soeverein 14 Geocachen 34 KIDS Glasatelier Het Glazen Huis 96 Het Glazen Huis 93 Huifkartochten 55 Kijkwandeling Kattenbos 34 KIDS Leen een hangmat 33 KIDS Leyssensmolen 34 Luna’s IJsstadion 94 KIDS Museum De Kolonie 33 KIDS Paardrijden 59

Passantenhaven De Meerpaal 97 Recreatiepark De Blauwe Meer en Parelstrand 84 KIDS Speeltuin Dol-Fijn 80 KIDS Toerisme Lommel – Toeristisch Onthaal Limburg 105 Trektochten te paard 62 Utopolis 89 KIDS Wandelgebied De Blauwe Kei - De Maat 34 Wekelijkse markt 77 Lummen Duizendjarige Eik 42 Golfforum 88 Schulensmeer 43 Meeuwen-Gruitrode Archeologisch park De Rieten 49 Blauwe bessenplantage Schrijnwerkers 47 Ervaar het Belgisch Trekpaard 63 Fietsonthaal- en servicepunt Orshof 14 Koetstocht De Blauwe Maaten 55 Laureaat Vlaanderen Lekkerland 2013-2014 47 Paardenmelkerij Greevenhof 47 Paardenverhuur Orshof 60 Racelandkart 94 KIDS Speurneuzen - Archeologisch park De Rieten 90 KIDS Wandelen in de Duinengordel 53 Wandeling Erpekom-Ellikom 54 KIDS Neerpelt Dommelafvaart 97 Dommelhof 93 Dommelvallei 35 Fietsroutenetwerk Groote Heide 19 Fietsverhuurpunt Station Neerpelt 14 Franciscushof 51 KIDS Hageven 43 Klankenbos 93 KIDS Passantenhaven Welvaart 97 Ponyverhuur 51 KIDS Recreatiedomein Scoutsrally 81 KIDS Speeltuin De Bosuil 80 KIDS Wandelingen Sint-Huibrechts-Lille 49 Wekelijkse markt 78

limburgse kempen 109


Opglabbeek Recreatieoord Wilhelm Tell 81 KIDS Waterparadijs Wilhelm Tell 85 KIDS Overpelt Beeldentuin en kunstatelier Fryart 96 Dommelvallei 35 Fotozoektocht 90 KIDS Happen & trappen 19 KIDS Holven – ’t Plat 35 Kinderpoëzieroute 91 KIDS Speeltuin ‘t Pelterke 81 KIDS Waterbelevingscentrum Dommelslag 85 KIDS Peer Aqua Mundo - Center Parcs Erperheide 85 KIDS BALUBA - Center Parcs Erperheide 81 KIDS Beleef al stappend het platteland 49 Boerentoer 52 KIDS Breugelhoeve 60 Bruegelfietsroute 19 Bruegelmuseum 50 Den Houben 51 KIDS Equidroom 59 Familiezoektocht Bruegelmuseum 91 KIDS Fietsonthaal- en servicepunt Breugelhoeve 14 Fietsverhuurpunt Toerisme Peer 14 Grafheuvels 50 Huifkartochten 55 Menparcours Breugelhoeve 59 Mullemer Bemden 52 KIDS Museum voor muziekinstrumenten 93 KIDS Peer per koets 55 Pieter Bruegelkinderspelen 52 KIDS Ponyverhuur 51 KIDS Resterheide 32 KIDS Snow Valley 95 KIDS Speeltuin Breugelhoeve 81 KIDS Suske en Wiske en het Bruegelmysterie 19 KIDS Toerisme Peer – Toeristisch Onthaal Limburg 105

praktisch

Wandelgebied Hoksent-Molhem 54 Wandeling Erpekom-Ellikom 54 KIDS Wekelijkse markt 78 Tessenderlo Bosmuseum Gerhagen 41 Huifkartochten Peerdenposterij 55 Railbike spoorfietsen 95 KIDS Stiltepad Gerhagen 41 Wekelijkse markt 78 Zonhoven Camping Heidestrand KIDS 40 en 85 Cultuurhistorische dorpswandeling 40 Huifkartochten 55 Wekelijkse markt 78 Zonhovense viskwekerijen 40 Zutendaal Blotevoetenpad 25 KIDS Entomopolis – Fascinerende microkosmos 25 KIDS Fietsverhuur Toegangspoort Lieteberg 15 Insectenpad 25 KIDS Narvik HomeParc Mooi Zutendaal 85 KIDS Stiltewandeling – Pad der zinnen 25 Tochten te paard 62 Toegangspoort Lieteberg 24 Net even buiten de Limburgse Kempen Belevingscentrum Abdijsite Herkenrode 37 Domein Kiewit 38 Flanders Nippon 87 Huifkartochten 54 Museum van de mijnwerkerswoning 74 Toegangspoort Connecterra, terril van Eisden 29 en 73 Toegangspoort Mechelse Heide 28 Toegangspoort Pietersheim 26

limburgse kempen 111

Ontdekkingsgids Limburgse Kempen 2014  

“Deze ontdekkingsgids loodst je door de groene Limburgse Kempen. Met het Nationaal Park Hoge Kempen – het enige Nationaal Park van België –...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you