Page 75

146

147

lier en het pallieterland

Heist-op-den-berg In Heist-op-den-Berg bekijk je de regio vanuit de hoogte. Maak je een boeiende natuurwandeling in De Averegten. Ontdek je een fraai opgeknapte molen, landhuis of hoeve. Bekijk je een verrassende verzameling miniatuurtreinen. En tik je tijdens de populaire rommelmarkt misschien wel een fantastisch koopje op de kop. Meer info op www.heist-op-den-berg.be

Berg- en Neteroute

FIETS TIP

De fietslus Berg- en Neteroute loodst je door Heist-op-den-Berg en deelgemeenten Booischot, Hallaar, Itegem en Wiekevorst. Vertrekpunt vormt het statige Hof van Riemen, het oudste burgerlijke gebouw van de gemeente. Andere blikvangers zijn Kasteel La Garenne en het Pelgrimhof, net als enkele eeuwenoude hoeven, waaronder de Wimpelhoeve. De Heerebossen, in de buurt van de Grote Nete, zorgen voor een mooi groen intermezzo. De Berg- en Neteroute (56,6 km) vertrekt aan het Hof van Riemen, Orshagenstraat. Verkortingen van 27,1 en 38,4 km. Begeleidende flyer bij de dienst toerisme.

Treinmuseum en Heem- en Radiomuseum

p 77 & 93

Van de postkoets tot de TGV... Pieter Nombluez was een verwoed verzamelaar van miniatuurtreinen. In het Treinmuseum bekijk je zijn indrukwekkende collectie schaalmodellen. Via een audioguide leer je het verhaal achter legendarische treinen als de Oriënt Express. In de knusse filmzaal (een oude treinwagon met zitjes eerste en tweede klasse) draait een film over het maatschappelijke belang van de trein. Een treinachtervolging met Buster Keaton in de hoofdrol brengt je aan het lachen. In Nazi-Duitsland kreeg een treinreis een lugubere betekenis. In heemmuseum Die Swane wandel je door het Kempense verleden. Aan de computerzuil leer je o.a. wat een ‘heet hangijzer’ en een ‘bakermat’ echt zijn. Op de zolder ontdek je naast de eerste zelfbouwtransistors en prachtige kapelradio’s ook grappige gadgetradio’s. Kerkplein 1 en 24, www.heist-op-den-berg.be Open: 1/3 - 31/10: zo 14-18 u.

Heemerf Kaasstrooimolen en Pandoerenhoeve

p 99

Rond 1900 telde de heerlijkheid Mechelen vele windmolens. Vandaag is de Kaasstrooimolen de laatste nog werkende molen in deze regio. Op zondag (bij wind) draaien de wieken vrolijk en is de molenaar aan het werk. Vanuit het bakhuis komt de geur van ambachtelijk gebakken brood je tegemoet. In de schaduw van de Kaasstrooimolen vind je een erf met de 17de-eeuwse Pandoerenhoeve, een langgevelhoeve met het typische vakstucwerk. Je kunt er ’s zomers op het terras of ’s winters bij de open haard genieten van een streekbiertje of Kempense lekkernijen. Bruggeneindse Heibaan 13, tel. 015 24 15 21 en www.heemkring-dieswane.be Open: zo 14-22 u.

Provinciaal Groendomein De Averegten

p 25 & 29

In Provinciaal Groendomein De Averegten (100 ha) gaan natuurbescherming en natuurbeleving hand in hand. Wandelaars kunnen kiezen uit vier fraaie trajecten. De volledig verharde groene wandeling is een aanrader voor families met kleine kinderen en rolstoelgebruikers. Voor de gele route trek je best je laarzen aan. Vanuit de knusse boshut vertrekken verrassende natuurwandelingen. Kinderen kunnen heerlijk ravotten in de milieuvriendelijke speeltuin, het Speelbos of de nieuwe natuurspeelplaats Hobbeldonk, met een uitdagend decor van zand, water, wilgenhutten en boomstammen. Verder vind je in De Averegten een bijenhal, een picknickweide en een tuin met wilde, inheemse planten. Het hele jaar door lopen er originele evenementen.Taverne Het Boshuis vormt de ideale plek om je honger of dorst te stillen na al die actie. Langendijk 17, Hallaar, tel. 015 24 89 47 en www.averegten.be Open van zonsopgang tot zonsondergang.

Antwerpse kempen brochure  

Hier vind je het allemaal: actief genieten in het groen, fietsen en wandelen, charmante stadjes en spannende pretparken.

Antwerpse kempen brochure  

Hier vind je het allemaal: actief genieten in het groen, fietsen en wandelen, charmante stadjes en spannende pretparken.

Advertisement