Page 1

Færøerne

Tag en dyb indånding Info om øerne GRØNLAND ISLAND

FÆRØERNE

NORGE SVERIGE

SKOTLAND

IRLAND

DANMARK

ENGLAND TYSKLAND

• Færøerne ligger mellem Norge, Island og Skotland • Befolkningen stammer fra norske vikinger, der kom til øerne omkring år 850   • Den første bosættelse fandt sted omkring år 625, da irske munke slog sig ned på øerne   • Færøernes areal er 1399 km2   • Færøerne har knap 50.000 indbyggere   • Færøernes hovedstad er Tórshavn, der har 20.000 indbyggere • Færinge taler færøsk, som stammer fra det gamle norrøne sprog   • Færøerne er en selvstyrende del af det danske rige   • Færingerne udøver deres selvstyre gennem et af verdens ældste parlamenter, Lagtinget   • Fiskeri er hovederhverv på øerne   • Færøerne har et meget rigt og unikt kulturliv   • Infrastrukturen på øerne er moderne og velorganiseret   Sådan kommer du til Færøerne: Der er gode forbindelser til Færøerne med fly og færge hele året. Få yderligere information på: www.visitfaroeislands.com

Udgivet af: Visit Faroe Islands www.visitfaroeislands.com Koncept, layout og art direction: Sansir, www.sansir.fo Hovedbilleder: Ari Magg, www.magg.is Poetiske tekster: Sissal Kampmann Faktuelle tekster: Sansir

Eivør Pálsdóttirs sublime stemme og karakteristiske optræden har rødder i den færøske sang- og visetradition, men spænder samtidig over genrer som jazz, rock, folk og pop. Besøg hende på: www.eivor.com


Nyd strikdesignerne Guðrun og Guðruns særegne stil og unikke design med dyb rod i den oprindelige færøske strikketradition her: www.gudrungudrun.com

Udfordr bjerget, indtag naturens vælde Ranke fjelde omgiver bygderne og byerne. Årtusinder bærer de på bagen. Kløvet af sorte kløfter. Formet af dybe dale, søer og bække. Af vindens voldsomme kraft. Vidner om kampen for overlevelse. Et storslået, uberørt landskab ligger uudforsket foran dine fødder. Naturen udfolder sig i al sin vælde og barskhed foran dine øjne. Indtag fjeldene. Udfordr højderne. Mød naturen.

Atten øer midt i Nordatlanten Øgruppen Færøerne består af 18 øer, der strækker sig over 118 km fra Enniberg i nord til Sumbiarsteinur i syd. Det højeste fjeld, Slættaratindur, er 882 meter højt og får hyppigt besøg af både færinger og udenlandske turister. Tunneler og broer knytter mange af øerne sammen, og det er derfor nemt at rejse rundt på Færøerne. At vandre fra ø til ø tager omkring en uge.


Færøernes moderne, klassiske komponist, Sunleif Rasmussen finder inspiration i den færøske natur, som dermed indtager pladsen som betydningsbærende element i hans værker. Lad hans kompositioner udfordre dine ører her: www.sunleifrasmussen.com 

Flyv med bjergfuglenes sang 260 fuglearter på øerne På Færøerne kan man komme meget tæt på tusindvis af smukke fugle. Ornitologer har identificeret op mod 260 arter på øerne. Af disse er 40 almindelige ynglefugle, og 40 er sjældne eller uregelmæssigt besøgende. Øen Mykines er et slaraffenland for dem, der vil opleve det fascinerende fugleliv. Her kommer man bl.a. tæt på de meget kære søpapegøjer.

Lodrette bjerge. Den svimlende dybe afgrund ligger hundredvis af meter under dig. Havets brusen og den hvide brændings øredøvende kollision mod de sorte klipper har slået tonen an år efter år. Tusindvis af fugle flyver og danner et ugrundeligt mønster. Bygger rede, fører livet videre, mens de synger deres sange i et kor du aldrig før har hørt. I et kor, du aldrig vil glemme.


En opdagelsesrejse gennem den skandinaviske arv Små græstækte huse læner sig op ad unge, strunke bygninger i glas og stål, hvor solens stråler kaster genskin over vinkler og udtryk, der varsler viljen og modet til at gå nye og anderledes veje. Modernitetens materiale og udtryk indgår i bygd og by i et til tider provokerende og skævt, andre gange humoristisk, varsomt og respektfuldt samspil med arven fra fortiden. En arv, der føres videre igennem den unge generations resonans i det, der engang var.

Den særprægede færøske arkitektur Indbyggerne på Færøerne er efterkommere af norske vikinger, der tog deres byggestil med sig. Gamle færøske huse er typisk sorte med græs på taget, hvilket isolerer godt i den barske natur. USAs forhenværende præsident Bill Clinton, bemærkede på sit besøg til Færøerne, at hvis alle byggede huse på denne måde, ville global opvarmning næppe være et problem.

Rannvá Kunoys abstrakte malerier åbner døre ind til det inderste, hvor ingen før synes at have været. Læs om hendes kunst på Wikipedia eller andre steder på internettet.


Mærk havets friske brise Mødet med havet indbyder til tanker og forundring over jordens drejning. Horisontens bevægelse. Ebbe og flod. Livets cyklus og dets skrøbelighed. Mødet mellem himmel og hav. Mødet mellem menneske og natur. Et ophold på det duvende element. En nation af fiskere gennem årtusinder. Overlevelse eller undergang. Afhængighed og overgivelse. Tro og håb. Fisken, hvalen, tangen, muslingen og havbundens dyr lever deres hemmelige tilværelse i det salte vand. Fisken er frisk, havluften er frisk, og åndedrættet er frit.

Det færøske metalband Týr har solide rødder i den nordiske mytologi og i den færøske kvadtradition. Følg dem på www.tyr.fo

Flere havstrømme mødes ved Færøerne Ved Færøerne mødes Golfstrømmen og kolde havstrømme fra nord. Mødet skaber et rigt og mangfoldigt fiskeliv omkring øerne. Hele 241 fiskearter er fanget i færøsk farvand. Den stabile, lave havtemperatur på 6 til 12 grader gør at fisken vokser langsomt. Derfor bliver kødet meget fast, og dette er årsagen til at færøsk fisk betragtes som verdens bedste.


Barbara í Gonginis avantgardistiske kollektioner er kendetegnet af en rå, mørk, nordisk eventyræstetik, der kan betragtes som kunstværker, du kan iklæde dig. Se hendes kollektioner her: www.barbaraigongini.dk

The Land of Maybe Udtrykket “The Land of Maybe” stammer fra Anden Verdenskrig, da briterne besatte øerne. Når de spurgte færingerne om noget, svarede de “maybe” eller “kanska” på færøsk. Alt på Færøerne var, og er til dels stadigvæk, afhængigt af det skiftende vejr og andre naturforhold. Færingerne har derfor altid haft et afslappet forhold til begrebet tid.

Oplev langsommelighedens luksus Tankernes hastige bevægelse aftager. Stilheden overtager dagligdagens uro og hektiske tempo. Uret går langsommere. Tiden går langsommere. Hjertet slår langsommere. Sjælens aldring stilner af. Tilværelsens lethed mærkes som en uvurderlig luksus. Stilheden sænker sig over land og menneske, og dagene går deres egne langsommelige gang. Mærker du den rolige puls fra en tilværelse, hvor forsinkelsen og roen værdsættes som en kvalitet og som en kærkommen del af livet?


Byens unge puls banker i de gamle gader Den 200 år gamle domkirke deler Tórshavns gader med moderne, funklende arkitektoniske perler, caféer, butikker, kirker, bliktage, parker, biografer, muséer og små udhuse i et betagende virvar. Gå på opdagelse i en by, hvor ansigter er genkendelige, hvor skonnerter og fiskebåde ligger og duver ved havnen, og hvor natten er fyldt med latter og eventyr. En by, hvor det gamle forts fyr kaster lys over fjorden, hvor duften af hav og tjære blander sig med nykværnet kaffe og glade stemmer.

En af verdens mindste hovedstæder Lagtinget blev grundlagt på Tinganes i Tórshavn omkring år 850 og er dermed et af verdens ældste parlamenter. Vikingerne havde tradition for at placere tinget på et neutralt og centralt sted. Tórshavn blev således knudepunkt på Færøerne. Byen er med sine 20.000 indbyggere en af verdens mindste hovedstæder.

Det færøske landshold er historien om en af verdens mindste fodboldsnationer, der formår at overraske mod de store stjerner. Følg deres utrættelige kamp for sejr her: www.fsf.fo


Mærk rytmen – hør hjertets toner og strenge Kvadene og popmusikken bevæger sig taktfast hånd i hånd, side ved side i uendelige, bugtende cirkler i en kæde. Folkefortællingerne fortsætter ind i folkedragtens snoede mønstre. Nedarves. Finder nye udtryk og genklang på tværs af generationer. De gamle riddervisers fortællinger, rytme og historier genfødes i rockmusikken. De åndelige viser genfødes på den alternative scene. Musikken, rytmerne og drømmene rejser over verdenshavene, for atter at vende hjem til fødelandet med ny inspiration. Med nye fortællinger.

Teitur Lassens repertoire spænder fra singer/songwriter til popgenren. Fra færøsk til engelsk.  Den unge komponist og sangers musik er en stilfærdig rejse ind i menneskets sjæl, tanker og iagttagelser i og af en globaliseret verden.   Nyd hans  musik her: www.teitur.com

Kædedansen overlevede på Færøerne Kædedans var almindelig over det meste af Europa i middelalderen. I de fleste europæiske lande forbød kirken dansen på grund af dens hedenske oprindelse. Færingerne bevarede dog dansen, og med den overleverede de også deres eget sprog og historie mundtligt gennem generationer. Der bliver ikke brugt instrumenter til kædedans.

Færøerne. Tag en dyb indånding  

Visit Faroe Islands www.visitfaroeislands.com

Advertisement