Page 1

DĂœSSELDORF

Stadsgids

www.duesseldorf-tourismus.de


RONCALLI’S APOLL O V A R I E T É

»Een van Europa’s mooiste varieté theaters!«

I N F O R M A T I E

0211/828 90 90 www.apollo-variete.com

Roncalli’s Apollo Varieté . Apollo-Platz 1 . 40213 Düsseldorf


Inhoud

Metropool aan de Rijn

2

Lifestyle Rijnland

4

Mode, Shopping, Königsallee

6

Winkelgalerijen

8

Kunst, Cultuur, Architectuur

9

Eten & Drinken

14

Düsseldorf WelcomeCard (DWC) 16 Sightseeing

18

Stadtrondritten

20

Traditie & Gebruiken

22

Düsseldorf in één uur

23

Kastelen, Parken & Burchten

26

Excursies/uitstapjes in de omgeving

28

Souvenirs

30

Uw servicepartner

31

Streekvervoer Legenda Impressum + Kaart binnenstad in omslag

32


DÜSSELDORF –

Metropool aan de Rijn

Een stad – twee rivieren. De Düssel gaf de stad haar naam, de Rijn maakte de stad belangrijk. Het voormalige vissersdorp aan de monding van de idyllische Düssel in de stroom van Rijn kan terugzien op een bewogen geschiedenis van meer dan 800 jaar. Graven en keurvorsten stonden aan de wieg van de huidige metropool. Het bezoek van Goethe liet sporen achter in ‘Dichtung und Wahrheit’, het bezoek van Napolon de bijnaam ‘Klein-Parijs’. De dichter Heinrich Heine roemde zijn geboorteplaats, deze was ‘bijzonder mooi’.

4


En nu... ... is Düsseldorf internationaal: het op twee na grootste luchthaven van Duitsland. Van hieruit bedienen 64 luchtvaartmaatschappijen 183 bestemmingen wereldwijd. Vanuit alle grote Europese metropolen bereikt u Düsseldorf in slechts 1 uur vliegen.

Onze TIP

... is de beurs Düsseldorf: gastheer voor meer dan 40 internationale beurzen per jaar – waarvan 23 toonaangevend in hun branche. ... is Düsseldorf een geslaagde combinatie van de vrolijkheid van het Rijnland en kosmopolitische charme – samen met een groot aantal beziens­waardige attracties die de moeite waard zijn om te beleven. Düsseldorf – Een stad om te ontdekken en beleven!

Blijf staan bij de Rijn en maak een onvergetelijke zonsondergang mee. Geniet van het einde van de dag, voordat het bruisende nachtleven begint. Waar? Natuurlijk aan de Rijn in de MedienHafen! 5


Lifestyle Rijnland

Düsseldorf – een geslaagde combinatie van traditie en trends, een stad met vijf seizoen: In het ‘carnavalsseizoen’ bruist de Rijn-metropool van levensvreugde. De stad bruist, dat merk je overal. Vooral in de Altstadt, de oude binnenstad, die legendarische vierkante kilometer aan de Rijn met zijn 260 cafés, kroegen, rustieke brouwerijen en lunchrooms, die haar de naam ‘langste bar van de wereld’ hebben bezorgd. Hier komt het ‘Altbier’ vandaan. Nergens smaakt het met bovengisting gebrouwen bier zo goed als in de historische huisbrouwerijen.

6

Maar de oude binnenstad is meer: stille stegen met kinderkopjes, de oude kasteeltoren groet de voorbij­ trekkende rijnaken, de scheven toren van St. Lambertus geeft de toeschouwer raadsels op, de oude prachtige burgerhuizen herinneren aan het roem­rijke verleden. De Rijnoeverpromenade heeft de stad teruggebracht bij de Rijn, ze nodigt uit tot flaneren en pauzeren. Tot aan de nieuwe wijk van de creatievelingen, de MedienHafen, voert de promenade. Architectuurfans zijn hier


waar ze wezen moeten: spoorwegin­ stallaties onder monumentenzorg staan in een spannend contrast met de glazen paleizen van nu. Met populaire bars, discotheken en restaurants. Nachtvlinders kunnen kiezen tussen de luxueuze discotheken op de ‘Kö’, uitdansen in de ultramoderne MedienHafen of in oude industriehallen in het stadsdeel Lierenfeld. Populair is de partystraat ‘Ratinger Straße’, die in de zomer één grote open-airparty is. Düsseldorf – een buitengewone metropool.

Wist u dat?

Düsseldorf is de stad van de korte wegen. Van het vliegveld naar de beurs, ESPRIT arena of naar de ISS Dome: 10 minuten. Van de beurs naar de binnenstad: 15 minuten. En in de city liggen de bezienswaardigheden, de kunstas met zijn musea en culturele instanties ‘deur aan deur’. 7


Mode, Shopping, Königsallee

De modestad Düsseldorf is één van de elegantste shopping-bestemmingen in de hele wereld. Garant voor internationale flair en de meest actuele trends in de etalages staan de wereldwijd toonaangevende modebeurzen, die de meest prominente modeontwerpers naar Düsseldorf trekken. Tweemaal per jaar wordt de metropool aan de Rijn het ontmoetingspunt van de modebranche. Dan gaan de deuren van het beursterrein open voor de internationale vakbeurs voor Womenswear en accessoires, de CPD.

De elegante Königsallee behoort tot de kleine groep internationaal bekende straten, die terecht boulevard worden genoemd. Door de inwoners van Düsseldorf liefdevol ‘Kö’ genoemd – behoort ze met haar exclusieve en luxueuze winkels en winkelpassages naast 5th Avenue, Ginza en ChampsÉlysées tot de ‘droomstraten van de wereld’. De namen van modeontwerpers, die hier een filiaal hebben, laten zich lezen als een uittreksel uit het ‘Who’s Who’ van de modebranche. Armani, JOOP, Burberry, Hermès, Kenzo... Beleef live het motto van deze bijna 1 km lange ‘loopplank’: ‘Zien en gezien worden!’

8


De Schadowstraße, de winkelstraat met de meeste omzet van heel Duitsland, de legendarische oude binnenstad met haar cultachtige boetieks en de classicistische Carlstadt, een eldorado voor de liefhebbers van kunst en antiek, vervullen bijna iedere wens. In de talrijke winkelpassages is winkelen ook als het regent een waar genoegen. Schadow Arkaden, Sevens, Kö-Galerie, Stilwerk en Düsseldorf Arcaden maken van shopping een belevenis!

Onze TIP

Wat denkt u van een heel bijzondere shopping-tour? Een personal shopper begeleidt en adviseert u exclusief op het gebied van mode, stijl en kleur. Informatie en reservering Düsseldorf Marketing & Tourismus GmbH T +49 211 17 202-854 welcome@duesseldorf-tourismus.de www.duesseldorf-tourismus.de 9


Winkelgalerijen

Kö-Galerie/Kö-Karree Königsallee 60 Met haar ca. 130 exclusieve speciaalzaken en internationale designer- labels geldt de Kö-galerie als top-adres van de shopping-events. Tot het exquise aanbod op 15.000 m2 behoren ook buitengewone culinaire hoogstandjes. www.koegalerie.com Sevens Königsallee 56 In een spectaculaire omgeving presenteert dit trendy warenhuis ca. 40 shops en restaurants, op zeven etages, gebundeld in inhoudelijk verwante assortimenten: food-, designer-, lifestyle-, multimedia-level etc. www.sevens.de Stilwerk Grünstraße 15 ‘Een plek om te kijken’, dat is dit thema-warenhuis in een zijstraat van de Kö allereerst. Op 17.500 m2 is van designer-teelepel tot en met een stijlvol interieur is over het onderwerp ‘inrichting en design’ alles te vinden. www.stilwerk.de Schadow Arkaden Schadowstraße 11 De stervormig aangelegde passage is een uitstekend shopping-adres. 70 winkels, lunchrooms en restaurants van boekhandel tot en met woninginrichtings- en lingeriewinkels, van trattoria tot en met sushi-bar. Bovendien is in het gebouw een theater gehuisvest en worden er attractieve muziekevents en kunstexposities georganiseerd. www.schadow-arkaden.com Düsseldorf Arcaden Friedrichstraße 129 – 133 20.000 vierkante meter – 120 winkels op drie etages: alles onder het dak van de Düsseldorf Arcaden. Behalve kledingwinkels vindt u van elektronicamarkt tot en met versmarkt een omvangrijk shopping-aanbod. Hier zijn zelfs een fitness- en wellness-aanbieder en een zwembad gevestigd. www.duesseldorf-arcaden.de

10


Kunst, Cultuur, Architectuur

Düsseldorf is de stad van de kunst. Aan de wereldberoemde kunstacademie – voortgekomen uit een tekenschool van de keurvorst – leerden en doceerden internationaal gerenommeerde kunstenaars zoals Joseph Beuys, Gerhard Richter en Jörg Immendorff. Hier begint de kunstas Düsseldorf, die met haar grote expositiegebouwen door de stad loopt:

De Kunsthalle Düsseldorf met de Kunstverein für die Rheinlande und Westfalen nodigt u uit voor wisselende exposities van moderne en hedendaagse kunst, K20 Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen aan de Grabbeplatz presenteert als een van de toonaangevende musea de kunst van de

Het Museum Kunstpalast in het cultureel centrum Ehrenhof herbergt zowel oude kunst als de kunst uit de 19e eeuw en het glasmuseum Hentrich. Eveneens im Ehrenhof ligt het NRW Forum für Kultur und Wirtschaft, waarin tentoonstellingen over de onderwerpen media, fotografie, architectuur, mode en design worden gepresenteerd.

11


Kunst, Cultuur, Architectuur

20e eeuw, terwijl K21 Kunstsammlung NRW in het Ständehaus de blik richt op de toekomst en internationale hedendaagse kunst van de 21e eeuw presenteert. Onder de drukke en geliefde Rijnoeverpromenade – in een ruimte die tussen de tunnelbuizen voor het autoverkeer ligt – ontstond met ‘KIT – Kunst im Tunnel’, een van spectaculairste expositieruimtes. Bovendien zijn er – behalve de 17 stedelijke musea en expositiegebouwen – talrijke particuliere musea en meer dan 100 galerieën en kunstruimtes, over de hele stad verdeeld.

12


Acteurs, regisseurs en schrijvers ontplooien zich op de grote podia van de stad. Met de insceneringen van de Deutsche Oper am Rhein (opera), de Tonhalle Düsseldorf (concertgebouw) en het Düsseldorfer Schauspielhaus (schouwburg) baart Düsseldorf veel opzien. De voorstellingen van het Boulevardtheater zijn bekend en geliefd. Legendarisch is ‘Kom(m)ödchen’, het eerste politieke cabaret van Duitsland, opgericht door Kay en Lore Lorentz. Musical-Theater Capitol en Roncalli’s Apollo Varieté brengen het internationale publiek in verrukking.

Onze TIP

Vraag gratis de Duits/Engelse brochure ‘Culture Guide’ aan. Daarin staat alle informatie over musea, culturele instellingen en evenementenhallen info@duesseldorf-tourismus.de T +49 211 17 202-842 Evenementen- en tentoonstellingsinformatie vindt u op www.duesseldorf-tourismus.de 13


Kunst, Cultuur, Architectuur

Beroemde architecten hebben in Düsseldorf hun stenen sporen achtergelaten. Jugendstil-kunstenaars zoals Joseph Maria Olbrich en Peter Behrens creëerden in het begin van de 20e eeuw markante bouwwerken.

14

De winkelstraat van de avantgarde is de MedienHafen. Op indrukwekkende wijze heeft zich hier, op het oude haventerrein, een spannende verandering voltrokken. Waar eerder silo’s en magazijnen de skyline vormden, staan vandaag de creaties van internationale sterarchitecten. Claude Vasconi, David Chipper­ field, vooral echter Frank O. Gehry met zijn drie ‘dansende’ bouwwerken kenmerken het nieuwe gezicht van de stad. Zijn bijzondere charme dankt de haven aan de geslaagde mengeling van ‘oud en nieuw’: oude kademuren, trappencomplexen en spoorwegin­ stallaties zijn bewaard gebleven en staan onder monumentenzorg.


Onze TIP

„Art in Düsseldorf“ De kunstacademie vormt de kern van het museumlandschap en de meer dan 100 galerieën en kunst­ ruim­tes. Internationaal gerenommeerde kunstenaars zoals Joseph Beuys, Gerhard Richter en Jörg Immendorff zijn uit de academie voortgekomen. Bijna alle grote culturele instellingen bevinden zich op een as van de Ehrenhof naar het Ständehaus. Een wandeling langs deze kunst­as geeft inzicht in de ont­ wikkeling van de kunststad. ‘Art in Düsseldorf PLUS’ – incl. bezoek van Düsseldorfer galerieën Een aanvulling op de wandeling langs de kunstas zijn spannende bezoeken aan vier uitgelezen Düsseldorfer ga­ lerieën, waar er gelegenheid is voor een gesprek met de galeriehouders. Düsseldorfs galerieën hebben internationaal een uitstekende reputatie: Het programma loopt van de klassiek moderne kunst tot de meest uiteenlopende hedendaagse posities. Ze zijn bovendien het forum van de le­ven­dige plaatselijke kunstscene. Informatie en reservering Düsseldorf Marketing & Tourismus GmbH T +49 211 17 202-854 welcome@duesseldorf-tourismus.de www.duesseldorf-tourismus.de 15


Eten & Drinken

De traditionele wijsheid, dat ‘eten en drinken lichaam en ziel bij elkaar houdt’, is in Düsseldorf op vruchtbare bodem gevallen. In het lucullische assortiment zitten rustieke brouwerijen, waar plaatselij­ ke specialiteiten zoals Rheinische Sauerbraten (Rijnlands stoofvlees), Haxe (schenkel), Flönz (bloedworst) of erwtensoep, die ze hier ‘Äh-zezupp’ noemen, op het menu staan. Hier komt de ‘Halve Hahn’ vandaan– geen halve kip, maar een handkaas met komijn en uien, waarbij een ‘Röggelchen’, een klein roggebroodje, wordt gegeten. Daarbij wordt het lekkere ‘Altbier’ gedronken, het donkere bier, dat op traditionele bovengistende wijze in de vier Düsseldorfer huisbrouwerijen (zie legenda) wordt gebrouwen. Voor fijnproevers toveren koks de sterren van de gastronomische hemel. Een aantal daarvan behoren onom­ streden tot de beste van Duitsland. Een tafelreservering is aan te bevelen, vooral als er beurzen zijn!

16


In de afgelopen jaren is het aantal horecabedrijven in de MedienHafen verdubbeld. Dit is in de avonduren een geliefd ontmoetingspunt van de scene, de afterwork-parties in de haven hebben een cultstatus. Na het werk komt hier de vraag op: Een stuk Italië, Cubaanse sfeer, designer-restaurant of sushi? Voor de middagpauzes zijn er leuke bistro’s en restaurants langs de Hammer Straße te vinden.

Onze TIP

Met onze partners, de huisbrouwerij ‘Zum Schlüssel’, bieden we drie typische locale specialiteiten aan, zoals • ‘Schlüssel-Krüstchen’ (Varkensschnitzel à la maison) • Rheinischer Sauerbraten (Rijnlands stoofvlees) • Schweinshaxe mit Sauerkraut (Varkenspoot met zuurkool) in het kader van een menu Informatie en reservering T +49 211 17 202-854 welcome@duesseldorf-tourismus.de www.duesseldorf-tourismus.de/ menues 17


DÜSSELDORF

Gratis Rijden met de bus en de trein binnen Düsseldorf

Kunsthalle Düsseldorf

Aquazoo

Kunstverein für die Rheinlande und Westfalen

Filmmuseum Düsseldorf

Rheinturm Düsseldorf (gebruik van liften)

Flughafen Düsseldorf International (bezoekersterrassen) Galopprennbahn Grafenberg Goethe-Museum Düsseldorf Heinrich-Heine-Institut Hetjens-Museum Düsseldorf KIT – Kunst im Tunnel

Stadtmuseum Düsseldorf (speciale tentoonstellingen) Theatermuseum Düsseldorf (tentoonstellingen) Drankjes in • Carsch-Haus • Holiday Inn Düsseldorf City Centre-Königsallee • Maredo Steak-Restaurants • Tucan‘s Rodizio-Restaurant • Restaurant „Brauerei Zum Schiffchen“

Verkooppunten Tourist-Information • Altstadt (Oude binnenstad), Marktstr./hoek Rheinstr. • Op het Centraal Station, Immermannstraße 65 b veel Düsseldorfer hotels, culturele instellingen 18en in de Rheinbahn Kundencenters.


ontdekken

ab 9  Korting Chinese gourmetrestaurant Jinling in het Düsseldorf China Center Deutsche Oper am Rhein Düsseldorfer MarionettenTheater Düsseldorfer Schauspielhaus HopOn HopOff CityTour Junges Schauspielhaus

nextbike – het fietsenverhuursysteem Openbare golfbaan Lausward Roncalli‘s Apollo Varieté SchifffahrtMuseum Düsseldorf Stiftung Schloss und Park Benrath Corps de Logis Museum für Europäische Gartenkunst Museum für Naturkunde

Kunstsammlung Stadsrondrit Nordrhein-Westfalen, Düsseldorf compact K20 Grabbeplatz, K21 Ständehaus Stadsrondleiding met boottocht Köln-Düsseldorfer Deutsche naar de MedienHafen Rheinschifffahrt AG tanzhaus nrw Kom(m)ödchen Düsseldorf JEVER SKIHALLE Museum Kunstpalast (Neuss) Neanderthal Museum (Mettmann) Informatie T +49 211 17 202-854 welcome@duesseldorf-tourismus.de www.duesseldorf-tourismus.de/welcomecard Let erop dat in veel musea en instellingen op feestdagen andere openingstijden gelden.

19


Sightseeing

Te land, op het water of vanuit de lucht, te voet of op vier wielen – ontdek de Rijnmetropool op uw eigen manier en krijg spannende indrukken.

Stadsrondleidingen Tocht

Seizoen/dag

Duur in min.

Rondleiding Altstadt (D/GB) medio oktober tot maart alleen op zaterdag

ca. 90 min.

Rondleiding Altstadt (D/GB) april tot medio oktober met boottocht van 30 min dagelijks naar de MedienHafen

ca. 90 min.

Rondleiding Altstadt PLUS (D/GB) incl. 60 minuten boottocht naar de MedienHafen

april tot medio oktober alleen op zaterdag

ca. 120 min.

Tocht

Seizoen/dag

Duur in min.

Rondvaart van 60 min naar de MedienHafen

april tot medio oktober dagelijks

ca. 60 Min.

Rondvaart van 120 min naar de MedienHafen

april tot medio oktober dagelijks

ca. 120 Min.

Rondvaarten

20

Prijzen stand april 2011. Alle gegevens onder voorbehoud. Informatie


Korting met DWC *

trefpunt/start

Prijzen in e

Tourist-Information Altstadt (Marktstraße / hoek Rheinstraße)

Volwassene: e 10,00

e 8,00

Kinderen (6-12): e 5,00

e 4,00

Volwassene: e 10,00

e 8,00

Kinderen (6-12): e 5,00

e 4,00

Volwassene: e 13,00

e 10,40

13.00 uur

Kinderen (6-12): e 6,50

e 5,20

trefpunt/start

Prijzen in e

KD-aanlegplaats Burgplatz, Altstadt

Volwassene: e 7,80

14.30 uur Tourist-Information Altstadt (Marktstraße / hoek Rheinstraße) 14.30 uur Tourist-Information Altstadt (Marktstraße / hoek Rheinstraße)

10.30, 12.00, 14.00, 18.00 uur KD-aanlegplaats Burgplatz, Altstadt 15.30 uur

Korting met DWC * e +6,24

Kinderen (4-13): e 5,00 Volwassene: e 11,10

e 8,88

Kinderen (4-13): e 5,00 * DWC = DüsseldorfWelcomeCard zie pagina 16

via T +49 211 17 202-854 of www.duesseldorf-tourismus.de

21


Stadsrondritten Een eerste indruk van Düsseldorf en haar talloze bezienswaardigheden krijgt u bij onze stadsrondritten. Door onze HopOn HopOff Tour hebt u de mogelijkheid bij iedere halte uit te stappen en in alle rust uw lievelingsplaatsen te ontdekken. „Düsseldorf compact“ combineert een stadsrondrit met de beklimming van de Rheinturm; met het combiticket kunt u de stad bovendien tijdens een rondvaart vanaf het water ervaren.

HopOn HopOff met de CabrioBus Tour

seizoen/dag

HopOn HopOff City Tour

januari tot december dagelijks

Eenvoudige rondritt zonder uitstappen

duur

ca. 90 min.

Dagticket HopOn HopOff

Combiticket 2 dagen HopOn HopOff incl. rondvaart

april tot medio oktober dagelijks

Düsseldorf kompact Tour

seizoen/dag

duur

Stadsrondrit incl. beklimming van de Rheinturm

april tot december

ca. 90 min.

Stadsrondrit incl. beklimmingvan de Rheinturm + rondvaart van 60 min

april tot medio oktober

22

Prijzen stand april 2011. Alle gegevens onder voorbehoud. Informatie


De dienstregeling en de halteplaatsen vindt u in de actuele flyer “Stadsrondritten” Gratis aanvragen: T +49 211 17 202-0 start

prijzen in e

01-01 – 31-03 11.00, 13.00, 15.00 uur zaterdag bovendien om 17.00 uur

Volwassene:

01-04 – 23-12 elk uur 11.00 - 15.00 uur zaterdag bovendien om 16.00 en 17.00 uur

trefpunt/start 10,00 uur Kö-Brücke (Steinstraße) 10,15 uur tegenover Tourist-information Centraal station

korting met DWC *

e 12,00

e 10,00

vanaf 3e kind (4-13): e 5,00

e 4,00

Volwassene:

e 15,00

e 13,00

vanaf 3e kind (4-13): e 5,00

e 4,00

Volwassene:

e 19,00

e 17,00

vanaf 3e kind (4-13): e 9,00

e 8,00

prijzen in e Volwassene:

korting met DWC * e 15,00

e 12,40

vanaf 3e kind (4-13): e 9,00

e 4,00

Volwassene:

e 19,00

e 16,40

vanaf 3e kind (4-13): e 9,00

e 8,00

* DWC = Düsseldorf WelcomeCard zie pagina 16

via T +49 211 17 202-854 of www.duesseldorf-tourismus.de

23


Traditie & Gebruiken De Düsseldorfers zijn een traditiebewust volkje en houden het hele jaar de gebruiken van het Rijnland in ere.

beleven op negen dagen op de Oberkasseler Rheinwiesen de ‘Grootste kermis aan de Rijn’: Sensatie en nostalgie, ademberovende kermisattracties en historische carrousels en bovendien een gigantisch vuurwerk, dat de bezoekers fascineert. Precies op 11/11 begint met het ‘Ontwaken van Hoppediz’ het 5e seizoen – carnaval. De ‘Dolle dagen’ beginnen op donderdag met de ‘Weiberfastnacht’, wanneer ‘Möhnen’ het Rathaus (raadhuis) bestormen, de macht grijpen, stropdassen afknippen en netjes ‘bützen’ (kussen). De zondag is voor de carnavalsoptocht op de Kö en geldt als ‘warmlopen’ voor het hoogtepunt van de carnavalsdrukte, de grote carnavalsoptocht op maandag, die elk jaar miljoenen bezoekers naar de Rijnmetropool - maar ook voor het beeldscherm - lokt.

In de herfst bereiden de kinderen zich voor op het traditionele feest van Sint-Maarten op 11 november, maken lantarens en oefenen de liedjes, die bij de prachtige lantaarnoptochten worden gezongen. Wanneer korte tijd later de kerstmarkt zijn poorten opent, dan wordt het echt gezellig. De heerlijke marktdrukte in het schijnsel van duizenden lichtjes trekt over pleinen en straten van de binnenstad. Een winters sprookje met allemaal verschillende marktkramen.

Juli is de maand van de schutters. Zeer bezienswaardig is de historische optocht, die met meer dan 3.000 geüniformeerde schutters, muziekkapellen, spannen paarden en koetsen tot de grootste in Duitsland behoort. Meer dan vier miljoen bezoekers 24


Düsseldorf in één uur U hebt maar weinig tijd en wilt toch graag veel zien? De volgende rondgang leidt u in een uur langs de highlights. Voor een betere oriëntatie is de rondgang ingetekend in de kaart van de binnenstad. Of informeer bij de Tourist-Information naar de spannende voetgangersrally voor volwassenen (Duits of Engels) en kinderen (Duits).

Königsallee U start bij de ingang van de Kö-galerie en flaneert langs de exclusieve winkels. Laat u fascineren door de sfeer van de prachtboulevard. Na de historische ‘paardevijgworp’ in het jaar 1848 naar König Friedrich Wilhelm IV werd de straat, die oorspronkelijk Kastanienallee heette, in 1851 tot Königsallee omgedoopt - om het weer goed te maken. Aan het einde van de ‘Kö’-gracht- ter hoogte van de Schadowstraße - de Triton-fontein, het symbool van de ‘Kö’. Het is de moeite waard om hier een poosje te blijven. U hebt een prachtig uitzicht op de hele ‘Kö’-gracht en op het Kaufhof-gebouw ertegenover. Dit was begin 20e eeuw één van de eerste warenhuizen van Duitsland (architect Josef Maria Olbrich). Op de hoek de ‘slanke Mathilde’, de klok die generaties lang als een van de meest

geliefde ontmoetingspunten van de stad gold. Op weg naar de oude binnenstad komt u bij de Heinrich-Heine-Allee. Links ziet u Duitslands eer­ ste kantoorflat, het Wilhelm-MarxHaus (1922-24). Een bezoekje aan de idyllische binnenplaats (Stadtbrückchen) van dit gebouw is de moeite waard - alleen al om de leuke lunch­ rooms. Het Carsch-Haus van de Jugendstil-architect Otto Engler is bij de bouw van de metro afgegraven en 23 m naar achteren weer opgebouwd. Oude binnenstad Weer op de Flingerstraße neemt u na het Carsch-Haus de Hunsrückenstraße. Aan het eind hiervan ontvangt u St. Andreas, een van fraaiste barokkerken in het Rijnland, die beslist een kort bezoek waard is. De Bolker Straße: Hier bevindt zich het geboortehuis van Heinrich Heine, 25


Düsseldorf in één uur

de beroemdste zoon van de stad, die door het Loreley-lied wereldberoemd werd. Hiertegenover staat de evangelische Neanderkirche, waarvan de bouw door keurvorst Jan Wellem werd toegestaan. Om 11/13/15/18 en 21 uur is een bezoekje aan het carillon in de Schneider-Wibbel-Gasse de moeite waard. Aan het eind van de Bolkerstraße komt u op het marktplein met het Rathaus (raadhuis) van Düsseldorf. Hier troont hoog te paard keurvorst Jan Wellem. Het monument voor hem is niet slechts het symbool van Düsseldorf, maar ook het belangrijkste ruiterstandbeeld noordelijk van de Alpen. Nu bent nog maar een paar stappen van de Rijn verwijderd.

26

Burgplatz/ Rijnoeverpromenade Op de Burgplatz - met de Radschläger-put onder de platanen - daar klopt het hart van de stad Düsseldorf. Hier mondt de ‘naamheilige’ van de metropool, het riviertje Düssel, in de Rijn uit. Op de achtergrond verheft zich de voormalige kloosterkerk St. Lambertus met de schrijn van de heilige Appolinaris. Naast de Düsselbrug brengt het ‘Stadt­ erhebungsmonument’ op indrukwekkende wijze meer dan 700 jaar stadsgeschiedenis tot leven


(verlening van de stadsrechten in 1288). Beheerst wordt het plein door de oude Schlossturm (scheepvaartmuseum), de laatste getuige van het oude keurvorstelijke slot uit de 13e eeuw, dat in 1872 aan een brand ten prooi viel. Welkom bij Vader Rijn, de belangrijkste stroom van West-Europa! De royaal aangelegde Rijnoeverpromenade geldt als een van de mooiste aan de Rijn. Rijnopwaarts glijdt de blik naar de MedienHafen met zijn buitengewone architectonische creaties. Aan de overzijde groeten u de Jugendstilgevels van het luxueuze stadsdeel Oberkassel. Langs de historische Pegeluhr, een peilschaal met klok, en de gerestaureerde oude Rijnhaven slentert u over de speciaal voor de Rijnoeverpromenade ontworpen golfvormige bestrating. U neemt bij de Schulstraße afscheid van de Rijn. Carlstadt De Carlstadt is de exquise galerieënen antiekwijk van de stad. Langs het Film- und am Hetjens-Museum/Deutsches Keramikmuseum komt u bij een architectonisch kleinood van de stad: In de Citadellstraße met zijn elegante paleizen uit de 18e en 19e eeuw; door het bijna onveranderde straatbeeld van die dagen lijkt de tijd hier te hebben stilgestaan.

Een bredere kijk op de geschiedenis van Düsseldorf geeft u het Stadtmuseum op de hoek Bäcker-/Bergerstraße. De intieme tuin geldt als geheime tip! De romantische Bäcker- en de Orangeriestraße leidt u via de Benrather Straße naar de Carlsplatz, waar van maandag tot en met vrijdag een levendige marktdrukte heerst. Van hieruit nodigt de bezienswaardige Bilker Straße u uit voor een be­ zoek aan het Heinrich-Heine-Institut. Deze leidt – langs het woonhuis van Robert en Clara Schumann – naar de Bastionstraße, een must voor alle liefhebbers van antiek. Königsallee Verder rechtdoor komt u weer op de ‘Kö’. Aan alle design-liefhebbers wordt een uitstapje naar de Grünstraße naar het Stilwerk, het warenhuis voor exclusief design, aanbevolen. 27


Kastelen, Parken & Burchten

Groen is een dominante kleur in Düsseldorf. Bijna een vijfde van het totale oppervlakte van de stad is recreatiegebied, openbaar groen of bosgebied. Düsseldorfs traditie als tuinstad gaat tot ver in de 18e eeuw terug. In die tijd legde Nicolas de Pigage met zijn kasteeltuin het eerste openbare park in Duitsland aan. Düsseldorfs groene as begint in het Nordpark met zijn Japanse tuin tot en met het beschermde natuurgebied Urdenbacher Kämpe in het zuiden van de stad. De Duits/ Engelse brochure Kastelen, Parken &

Burchten, die u via info@duesseldorf-tourismus.de gratis kunt aanvragen, beschrijft niet alleen de ‘groene longen’ van de stad, maar ook burchten en kastelen in de omgeving en de ‘Weg van de Tuinarchitectuur’ tussen Rijn en Maas. 28

Schloss en Park Benrath Schloss Benrath werd als lust- en jachtslot voor de keurvorst Carol Theodor gebouwd. Het complex geldt tegenwoordig, met zijn artistieke eenheid van bouwwerken, interieurs en de 60 hectare grote tuinen, als een van de in Europa zeldzaam geworden totale kunstwerken uit de late rococo. Het hoofdkasteel (Corps de Logis) ge­eft met meubels, porselein, schilderijen etc. een indruk van het hoofse leven in de 2e helft van de 18e eeuw. In de oostelijke vleugel bevindt zich het ‘Museum für Europäische Gartenkunst’ (tuinarchitectuur) en in de westelijke vleugel het Museum für Naturkunde. Adres en informatie Benrather Schlossallee 100 – 106 T +49 211 89-9 38 32 www.schloss-benrath.de


Barbarossa-Pfalz Kaiserswerth Aan de rand van de schilderachtige centrum van Kaiserswerth verheft zich vlakbij de Rijnoever de machtige ru誰ne van de Middeleeuwse Kaiserpfalz (keizerburcht) van de legendarische keizer Friedrich Barbarossa, ooit een van de belangrijkste kastelen aan de Rijn. De burcht werd door Kaiser Barbarossa uitgebreid, nadat hij de Rijntol van Nederland naar Kaiserswerth had verplaatst en een vesting nodig had die de Rijn beheerste. Machtige trachietblokken werden stroomafwaarts per schip van de Drachenfels in het Zevengebergte naar Kaiserswerth gebracht. Meer dan 50 meter lang is de imposante ru誰ne nu nog, die een deel van de destijds veel grotere Kaiserpfalz laat zien. Tot vierenhalf meter dik zijn de muren van het keizerlijke bolwerk.

Onze TIP

Adres en informatie Burgallee T +49 211 17 202- 854 www.duesseldorf-tourismus.de Combineer een bezoek aan Kaiserswerth met een romantische boottocht op de Rijn! T +49 211 17 202-854 welcome@duesseldorf-tourismus.de www.duesseldorf-tourismus.de

29


Excursies/uitstapjes in de omgeving

Vesting Zons Het zich in bijzonder goede staat bevindende complex uit de 14e eeuw geldt als de best bewaard gebleven voorbeelden van een versterkte stad aan de Rijn. Met zijn historische kern en de compleet bewaard gebleven stadsmuur is het ‘Rothenburg in het Rijnland’ een grote attractie in de directe nabijheid van Düsseldorf. In de zomer verbindt een plezierboot het park van Schloss Benrath met het middeleeuwse kleinood. Talrijke gastronomische bedrijven zorgen voor een historische sfeer. Adres en informatie: Schloßstraße 2 – 4, 41541 Dormagen-Zons T +49 2133 2 76 28 15, www.zons.de Neanderthal Museum De neanderthaler: wereldwijd een begrip. Slechts een paar stappen verwijderd van de huidige stadsmuur van Düsseldorf is in de 19e eeuw een legendarische vondst gedaan. Maak een spannende tijdreis vanuit het verleden naar de toekomst, in een van de populairste en modernste musea van Europa. Adres en informatie: Talstr. 300, 40822 Mettmann T +49 2104 97 97 15, www.neanderthal.de Museum Insel Hombroich – Kunst parallel zur Natur Tussen knotwilgen, beekjes en historische tuinen staan twaalf expositiepaviljoe­ nen van de kunstenaar Erwin Heerich met kunstwerken uit twee millennia en verschillende culturen: schatten van de klassieke oudheid en de klassiek moderne kunst tot en met de hedendaagse kunst. Adres en informatie: Minkel 2, 41472, Neuss-Holzheim T +49 2182 20 94, www.inselhombroich.de 30


Langen Foundation Volgens de plannen van Tadao Ando gebouwd, behoort het areaal tot het cultuurgebied Hombroich. Het gebouw is een forum voor wisselende tentoonstellingen en werken uit de collectie Viktor en Marianne Lange en voor particuliere collecties, die tot nu toe voor het publiek bijna niet toegankelijk waren. Adres en informatie: Raketenstation Hombroich 1, 41472 Neuss-Holzheim T +49 2182 5 70 10, www.langenfoundation.de

Schloss Burg an der Wupper Het weerbare kasteelcomplex uit de 12e eeuw diende eens als stamslot voor de Graven von Berg. Versterkingen, ridderzaal, wapenkamer, kerker, slotkapel en galerij met familieportretten geven inzicht in geschiedenis en cultuur van de Middeleeuwen. Vanuit de onderburcht voert een stoeltjeslift naar het slot en op de burchttoren wordt u beloond met een prachtig uitzicht op het Bergische Land. Adres en informatie: Schlossplatz 2, 42659 Solingen-Burg T +49 212 2 42 26-26, www.schlossburg.de JEVER SKIHALLE 365 dagen pisteplezier & après-ski in de modernste skihal van Europa! Een wintersportparadijs met ideale omstandigheden voor beginners en plank-liefhebbers. O.a. 2 sleepliften, 1 stoeltjeslift, tubing-rodelen, ijsstokschieten en een veelzijdig culinair aanbod. Leenuitrusting mogelijk. Adres en informatie: An der Skihalle 1, 41472 Neuss-Holzheim T +49 2131 1 24 40, www.allrounder.de Stiftung Schloss Dyck Het imposante waterslot Dyck geldt als een van de belangrijkste cultuurmonumenten aan de Nederrijn en kan op een bijna 10000-jarige geschiedenis terugzien. Het op vier eilanden gebouwde kasteelcomplex vormt het belangrijkste deel van de royale parken en tuinen rondom Schloss Dyck. Wateroppervlakten, wegen en de opmerkelijke collectie van zeldzame en prachtige boomsoorten vormen een schitterend geheel, dat als monument van de cultuurgeschiedenis in het Rijnland geldt. Adres en informatie: 41363 Jßchen T +49 2182 82 40, www.stiftung-schloss-dyck.de 31


Souvenirs – Typisch Düsseldorf Er zijn een aantal plaatselijke symbolen en specialiteiten die uitstekend geschikt zijn om mee te nemen of als herinnering. Bijvoorbeeld ‘Killepitsch’, een fijne maaglikeur. Een ruime keuze vindt u bij Busch aan de Flingerstraße 1. Op de Bergerstraße 29 bevindt zich het Senfmuseum (mosterdmuseum), met de originele Düsseldorf Löwensenf en nog veel meer mosterdspecialiteiten. In de brouwerijen kan men in flessen het lekkere Altbier kopen. De Düsseldorfer radslag-figuren zijn bij Franzen aan de Königsallee als hoogwaardig porseleinen figuur en bij de banketbakker Heinemann in marsepein verkrijgbaar. Het meest omvangrijke aanbod aan souvenirs van Düsseldorf hebben de Tourist-Informationen, Altstadt (Oude binnenstad), Marktstraße/ hoek Rheinstraße en op het Centraal station, Immermannstr. 65 b.

Wist u dat?

De gewoonte van het maken van een radslag gaat terug op het jaar 1288, toen de Düsseldorfer kinderen na de gewonnen slag van Worringen ‘van blijdschap ronddraaiden’. Ook nu kunt u de kleine rad­ slagfiguren in de oude binnenstad en op de Königsallee vinden, waar ze de bezoekers hun kunst al vanaf ‘eene Penning’ demonstreren. 32

Altbier-glas met de Gehry-gebouwen in de Düsseldorf MedienHafen of met kasteeltoren, Lambertustoren en peilschaal. Per stuk € 1,90

De ‘scheve’ mok uit Düsseldorf. Het kultsouvenir met de scheve Gehry-gebouwen uit de MedienHafen. € 7,00

Radslag-figuur paraplu De kleurige automatische paraplu met afdruipeffect, dankzij Teflon® en ‘windproof’-systeem. € 14,90


Uw service-partner in Düsseldorf Tourist-informatie T +49 211 17 202-844 Altstadt (Oude binnenstad) Marktstraße/hoek Rheinstraße ma – zo 10.00 – 18.00 uur Am Hauptbahnhof (Op het Centraal station) Immermannstraße 65 b ma – za 9.30 – 19.00 uur Tickets www.dticket.de T +49 1805 644 332 € 0,14 /min via het Duitse vaste telefoonnetwerk; max. € 0,42 / min. via het Duitse mobiele telefoonnetwerk ma – vr 9.00 – 20.00 uur, za 10.00 – 18.00 uur Officiële bemiddeling bij de verhuur van hotel- en beurskamers Reserverings-hotline T +49 211 17 202-851 Hotelgids • online reservering www.duesseldorf-tourismus.de Stadsrondritten • Rondleidingen • Gidsbemiddeling • Dagarrangementen • Weekend­ programma‘s • Transfers • Excursies • Boot-excursies Rondvaarten T +49 211 17 202-854 Business Travel & Convention Service T +49 211 17 202-839 Düsseldorf Souvenirs T +49 211 17 202-856 Uitgever Düsseldorf Marketing & Tourismus GmbH Postfach 10 21 63, 40012 Düsseldorf T +49 211 17 202-0 F +49 211 17 02-32 50 info@duesseldorf-tourismus.de www.duesseldorf-tourismus.de Alle gegevens onder voorbehoud. Wij maken geen aanspraak op volledigheid. Foto’s: Düsseldorf Marketing und Tourismus GmbH, luchtfoto Schloss Benrath: Katasteramt Stadtverwaltung Düsseldorf 04/2011-NL/25.000 33


Musea

Theaters/schouwburgen

Akademie Galerie – Die neue Sammlung

Forum Freies Theater: Juta

Aquazoo/Löbbecke Museum

Forum Freies Theater: Kammerspiele

Düsseldorfer Senfladen

Kom(m)ödchen

Filmmuseum

Komödie

Goethe-Museum/Schloss Jägerhof Sammlung Ernst-Schneider

Roncalli's Apollo-Varieté

Haus des Karnevals

Savoy Theater

Heinrich-Heine-Institut

tanzhaus nrw

Hetjens-Museum/ Deutsches Keramikmuseum

Theater an der Kö

KIT – Kunst im Tunnel

17

Kunsthalle Düsseldorf/ Kunstverein für die Rheinlande und Westfalen Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen K20 Grabbeplatz

Theater an der Luegallee Tonhalle Düsseldorf

Bezienswaardigheden/Architectuur Carlsplatz

Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen K21 Ständehaus

Carschhaus

Mahn- und Gedenkstätte

Dreischeibenhaus

Museum Kunstpalast/ Glasmuseum Hentrich

Heinrich-Heine-Geburtshaus

NRW-Forum Düsseldorf

Heinrich-Heine-Monument

Schifffahrt-Museum im Schlossturm

Jan-Wellem-Denkmal/ Rathaus

Stadtmuseum

7

Kaiserpfalz, Kaiserswerh

Theatermuseum/ Dumont-Lindemann-Archiv

Königsallee

Stiftung Schloss und Park Benrath

Kunstakademie

Theaters/schouwburgen

Landtag Nordrhein-Westfalen

Capitol Theater

MedienHafen/Gehry-Bauten

Deutsche Oper am Rhein

Ratinger Tor

Düsseldorfer Marionetten-Theater

Rheinturm

Düsseldorfer Schauspielhaus

Stadterhebungsmonument


Winkelcentrum/- straten

Bezienswaardigheden/Architectuur Stadtmodell

Königsallee

Stadttor

Altstadt (Oude binnenstad) Carlstadt

Wilhelm-Marx-Haus

Friedrichstraße

Kerken Bergerkirche

Immermannstraße/ Japanisches Viertel

Johanneskirche

Schadowstraße/ Am Wehrhahn

Kreuzherren-Kirche

Huisbrouwerijen

Lambertus-Basilika Neanderkirche St. Andreas St. Maximilian

A

Brauerei Schumacher

B

Im Füchschen

C

Kürzer

D

Uerige

E

Zum Schlüssel

Fonteinen

Tactiele stadsplattegrond

Jröner Jong Radschlägerbrunnen

Buiten het kaartfragment

Tritonenbrunnen 7

Oberhausen

Duisburg

Kaiserswerth

A44 A52 A3

B9 B7 A52

Altstadt City StadtCentre mitte

Mönchengladbach

Hafen

B8

Karlstadt

Neuss B1

B8 Wuppertal

A46 A59 Benrath A57

Köln


ESPRIT arena/ Messe Nord

Leo -

Victoriaplatz

r.

nst

ufe

H

brüc

Neu

Tonhallenufer

Joseph- Beuys- Ufer

e

str.

ern kas

Reu terSchlossufer

Ring

lm Wil he

er Ka is

k

sse

r Straß

Lambe rtusstr.

3

Burg platz

rga

mo ur

B er

g Ratin

Liefe

en-

.

rstr

Ritte

g.

raf

lerstr.

u Urs

rkg

Eiskel

EmilieSchneidert stad Platz Alte Stiftspl. sserchlö M.-S Gasse

d’a en Br

P

Fritz- Roeber-

str.

Ma

e

Oberkasseler Brücke

Luegplatz

Salier-

str.

-G.

immer

Jos.-W

len-

5

Müh

tr.

C

Andreass

r.

Kurze St

e

g.

Mertens

nge

Str.

ries tr.

Carlsplatz

P

Benrather Str.

ufer Rh ei nu fe rp ro Rath me aus na de Cit ade llst r. Bäc ker g.

13

Ora

ufer

Grabe

r.

.

str.

Mittelst

tr.

R h e i n

Str.

.

ll-

Wa

r.

ies

em

ad

str.

Berger St

Ak

tr ns afe str H . Maxpl.

P Schul.-

ker

D

1

E

Flinger

str.

Rhein

str.

Kapuzinerg

Zollstr.

Bäc

SchneiderWibbel-G.

Marktstr.

Festwiese

Bolker-

Marktplatz

Allee

str.

Bastion-

nie

Man

nes

k ein Rh

man n

A.-M.-L.Medici-Pl.

sels tr.

str.

TouristInformation Voetgangerszones

dtto

r

Bilker

Ständehausstr.

Reic

z kor dia Kon

ll

str.

nsp wa

str.

g

Sta

Kaiserteich

hs-

.

n-

St r

n-

tr.

lat

ste

oß-

Ka . Str

er uss

Für

Jür ge

E rn

Gn

hss

Mo

P

st-

Reic

str.

Ne

P

Schwanenspiegel

we

o

s-

Lah

Str

Neuer Zollhof r. enst Brü ck Lip pes tr.

m-

be rtu

tr.

P

en

haf

Zoll

Hu

Wassers

Platz des Landtages

2

Haroldstr.

Haroldstr.

va lle str rie.

ApolloPlatz

Schwanenmarkt

Hohe

P

P

Siegfri Klein Str.

str.

Südtor

Joha Rau-Pnneslatz

Spee´s Graben Carls-

Horionplatz

.

er

asstr

Berg

e ck

brü Tho m

Post-

ldorfe

alle

Tonhalle

str.

Luegallee Teut on en str .

U70, U74, U75, U76, U77

Luegplatz

en-

e ib

Hofgarte

Oeder-

n line

Meerbusch U74, Neuss U75, Am Seestern U77, Krefeld U70, U76

17

Sch

Insel-

hof

P

Ring

str.

Burggrafenstr.

Düsse

tr.

San-Remo-S

E.ON Platz

Ehren-

P

Feldmühleplatz

. str

Brüder-

rich ried er-F Kais

sta

en oh

Metro

D üs

s e l-

Stadwandeling Düsseldorf in één uur

Excursieboten

Warenhuizen

Stadsrondrit

Winkelgalerij


Mo

Kaiserswerth/Duisburg U79

r.

Stockkampst

str.

Mintropplatz

P

Parkeerplaats voor touringcars

str.

g orr in W

.

str z lat au erP

.

H.-d.-Bahndamm

str.

Centraal station

Messe Düsseldorf

Luchthaven

Openbaar gehandicaptentoilet

Politie

ck

er

Qu

st er

r.

t

Bunsenstr.

Ondergrondse parkeergarage

- Be

Ellerstr.

str zho lt lm He

Scheuren-

Jahn-

Pionier-

str.

str .

P

W.

.

Corneliusstr.

str.

Tal-

P

s tr

Friedrich-

-Ad

en str.

str.

l le

Aders-

-A

r.

str.

Str.

P

ien

Elisabeth-

.

.

Stresemannplatz

.

str

Benrath U74, Eller U75, Holthausen U77, Oberbilk U79

str

str

Harkort-

eu Kr

str.

ntte arlo hn

14

Rud Karlolf-S t

str.

str.

str.

P

.

Ka rl-

z-

Allee

Berliner

Ost -

Huschbergerstr.

de

Ch

Jo se ph str ine . n-

str.

rtStr .

str.

Königsallee Königs-

Ebe

ello -

str

rst r.

h-

P

up

P

nra d

. s tr ten

ar

allee

allee Königsallee Königs-

Ost-

Allee H.- Heine-

Str. Breite str.

Gr

Ba

.

Ko

str .

U7 8, U

79

Eiskellerb erg

str.

Kasernenstr.

P

str

Li n

Parkeergarage

.

P

A

P

Parkeerplaats

S tr

P

P

nstr.

P

Herzog-

P

e-

dric

Luisen-

P

Stephanie

ErnstReuterplatz

.

10

Frie

str .

.

str.

ma

str

-

n-

Oststr.

-

Adolften

rstr

P

nd

P

rck

P

str.

str. Be nn

ma

n-

8 16

an

str.

Bis

an

ado

xan

Hü t

Aders-

em

P

rm

S

p tro Min

Graf-

r. rst

P

Ale

Bahn-

Str.

re s

P P

me

St

t Can

P Grünstr.

str.

P

12

P

GrafAdolfPlatz

Platz der Deutschen Einheit

me

tr.

str.

Leopold-

Im

hn

nes

ollernstr.

ien-

rha

Bör

Hohenz

Mar

Stein-

Theodor-

r.

Kloster-

Steinstr./ Königsallee

str.

P

P

rst

MartinErnstLuther-Platz SchneiderPlatz

Königsstr.

Str.

Str.

P

.

s

r

15

str

tr.

gne

P

ens

Wa

tr.

en

str.

P

Weh

hall

ngs

str.

Trinkausstr.

P

Sc

P

Ton

str.

um

Am str.

ow had

ega Lies

Neu-

Hunsrücken-

P

9

Bl

6

Str.

.

Bleichstr.

Str.

kstr.

Th.-KörnerStr.

HeinrichHeine-Platz

orte pelf Pem

tr ens

Jacobistr.

r Ratinge Mauer

H.-Heine Allee

Beu

ont-Str.

P

P

fg Ho Corneliusplatz Schadowr. platz wst ado Sch

Elberf. Str.

P

r. nst

ste

.

thstr

-

Louise-Dum

Goltsteinstr.

GustafGründgensPlatz

JanWellemPlatz

ler

Adle r

uv Co

str.

str.

g. hlen Mü M.-Ey Str.

Derendorfer

Alt rt elfo Pemp

nördl. Düssel

LudwigZimmermannStr.

-

ha

elt

ss

Hofgarten

Landskrone

Carl-

.

Jäge

Grabbepl.

iedn.

str

lka

4

P

tr.

Ma

A.-Thyssen-

P

ss

r.

St

hir

Ba

rhofstr.

P.- Klee-

enstr.

de

. str

Rochusmarkt Sc

. r Str

str.

rten

P Platz

P

Benedikt- Str. SchmittmannCa mp ha us en str .

lge

str.

eyheMax.-W Allee

Str.

ge

e burg Duis

M

ben

pe ram

Ga

P

11

tr.

s ozart

Tau

nRose

en

Str.

Bongardstr.

.

thstr

Va

-

str.

art

Prinz-Georg-Str.

-

tr.

ldFe

str. Stern

en

Hofg

str.

-

en

r Eh

erKais

str. ligra

r- str.

old

rS

P

Frei-

Schäfe

Arn

ll-

e Kap

600m

s tr.

ge

str.

Franklinstr.

s chu Ro

ur

Nordstraße

Nz

e-

Liebigstr.

isb

Nord str.

P

Du

Nord Carree

str.

Vulkanstr.

M

all arsch

ltk

.

Venloer Str.

str

h

U78


Streekvervoer Het streekvervoer van Düsseldorf (ÖPNV) staat goed voorgesorteerd. Via het centraal station rijden dagelijks meer dan 1.000 treinen naar bestemmingen dichtbij en veraf. In het streekvervoer en in het stadsgebied werken veel partners van het streekvervoer samen, waardoor de gebruiker een optimaal bus- en treinaanbod aantreft. Op de website www.vrr.­de is alle relevante informatie over het streekvervoer opvraagbaar – dienstregeling, tickets & tarieven, lijnennetkaart en nog veel meer. Voor rolstoelgebruikers en mensen die slecht er been zijn heeft de Rheinbahn AG een lijnennetkaart met speciale informatie (Duits). De klantencentra van de Rheinbahn bevinden zich in het metrostation Heinrich-Heine-Allee, Galerie, en aan de Immermannstraße 65 a – d, direct tegenover het centraal station en in de directe nabijheid van de Tourist-Information. KlantenCenter Centraal station Immermannstr. 65 a – d Openingstijden: ma – vr 8.00 uur – 19.00 uur za 9.00 uur – 14.00 uur

KlantenCenter Heinrich-Heine-Allee Openingstijden: ma – vr 7.30 uur – 19.00 uur za 9.00 uur – 14.00 uur

Info-Hotline T +49 1803 50 40 30* of www.rheinbahn.de TIP! Mocht u met de auto onderweg zijn: Het gebied in de binnenstad is milieuzone. Voor alle soorten voertuigen moeten milieustickers worden gekocht, als hiermee in de milieuzone wordt gereden. Overige informatie: www.duesseldorf-tourismus.de/tuevnord

 0,14/min via het Duitse vaste telefoonnetwerk; max.  0,42/min. via het Duitse mobiele telefoonnetwerk


2 dagen Düsseldorf à la Card per persoon vanaf

 49,-

1 overnachting per persoon in tweepersoonskamer incl. ontbijt 1 Düsseldorf WelcomeCard (24 uur) 1 Düsseldorf informatiepakket verkrijgbaar in de Tourist-Informationen Hotelcategorie  Standaard  49,- eenpersoonskamer-toeslag  Middenklasse  59,- eenpersoonskamer-toeslag  Comfort  69,- eenpersoonskamer-toeslag  First Class  95,- eenpersoonskamer-toeslag Wanneer het niet de tijd is van bepaalde beurzen!

Gewoon reserveren... T +49 211 17 202-854 • F +49 211 17 202-32 22 welcome@duesseldorf-tourismus.de www.duesseldorf-tourismus.de

 16, 18, 26, 49,-


automaten Ruim 140 geld 0 kantoren en meer dan 7 sse! van de Sparka

Altijd bij u in de buurt. Altijd tot uw dienst.

www.sskduesseldorf.de

Stadtführer NL  

Stadtführer NL

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you