Page 1

OUTDOOR

DAL AR NA

SO M M AR 2017

Hitta ut och hitta hem bland Dalarnas rödfärgade gårdar, fjäll och orörda skogar.

VAND RIN G , CYKL I N G , F I SK E , VIL DM ARK , ÄVE NTY R, E VE NE M AN G


Härliga fjällsommar! Boka 7 nätter betala för 5

EN SEMESTER på Idre Fjäll är spännande fjällupplevelser, roliga aktiviteter och skön avkoppling. Vi erbjuder forsränning, ridning, vandring, fiske, bäversafari, golf, klättring, minigolf, pooler, vattenrutsch, skyttestig, 6-stolslift, trampolin, butiker, fäbod med djur och mycket mera. Idre Fjäll är även ett eldorado för dig som älskar mountainbike. Prova våra roliga och inspirerande cykelleder och förbättra din teknik i vår pumptrackbana samt skills area.

Boka på idrefjall.se, tel. 0253-410 00 eller bokning@idrefjall.se 2

idrefjall.se


Så mycket mer än Falukorv, dalahästar och rödmålade hus… I Dalarna finns historia och starka traditioner. På din resa genom landskapet möter du lämningar som minner om en annan tid. Här vandrar du längs leder i Carl Larssons och Gustav Vasas spår, här klättrar du i resterna av nedlagd gruvdrift och i fjällen möter du samernas berättelser. I Dalarna finns kontrasterna – de böljande rullstensåsarna i skogen, de öppna vidderna och den orörda vildmarken med urskog. Historien hålls levande och kulturen kan verka tidlös, den överlever alla trender. Dina nyvunna kunskaper och upptäckter berikar både dig och din närhet. Äventyret finns närmare än du tror – Dalarna väntar på dig i sommar!

Grövelsjön Grövelsjön

Idre

Idre Särna

Särna

Stockholm

Stockholm Göteborg

Göteborg

Sälen

Sälen Rörbäcksnäs

Älvdalen

Älvdalen

Grönklitt

Malmö

Grönklitt Orsa

Malmö

Orsa

Rörbäcksnäs

Mora

Mora Malung

Malung

Rättvik

VANDRING ................... 6

Leksand Rättvik

CYKLING................... 1 0

Leksand Vansbro

Vansbro

Falun

Gagnef

Gagnef

Säfsen

Säfsen

FISKE......................... 1 4

Falun

VILDMARK................ 1 8

Borlänge

Säter

Borlänge

Hedemora

Säter

Ludvika

Ludvika

INNEHÅLL

Avesta

Hedemora

Smedjebacken

Avesta

ÄVENTYR.................. 2 2 BOENDE ..................... 2 6 KALENDARIUM. . . . . . 34

Smedjebacken

omslagsbild: Mikael Karlsson, musiker med stort vildmarksintresse. foto: Per Eriksson. ansvarig utgivare: Birgitta Bogren, Visit Dalarna AB. redaktör och skribent: Jonna Fischer Matz. foto: AIM Challenge, Åsa Ehlis, Per Eriksson, Fjälläventyr, Kola Productions, Kajaktiv, Bengt Luthman, Jonna Fischer Matz, Angeliqa Mejstedt, Tobbe Nilsson, Håkan Olsén, Ulf Palm, Patrik Persson, Renbiten, Nisse Schmidt, Skistar, Markus Tysk, Vansbro Kommun, Vasaloppet, Stefan Ågren . grafisk form: Carina A Östlund. tryck: Ruter, februari 2017. Magasinet är tryckt hos svanenlicensierat tryckeri på papper som uppfyller svanenkriterierna. Vi reserverar oss för eventuella tryckfel, pris- och programförändringar samt slutförsäljning. kontakt: www.visitdalarna.se | mail info@visitdalarna.se


Jag längtar till Dalarna. Till stubben i skogen där jag vilar mina trötta fötter. Till vidderna på fjället där jag tankar energi och till mötet med människorna som berikar mig.”

4


5


FJÄLLVANDRA BLAND RENAR OCH VRAK I GRÖVELSJÖN

Där allmän väg tog slut började mitt fjällkantade äventyr i Grövelsjön. Jag upplevde traditionell samekultur, såg ett havererat flygplansvrak och upptäckte den milsvida vildmarken till fots. Jag upplevde total Hikefulness.

G

rövelsjön är en plats där jag snabbt kände mig som hemma över en långhelg i slutet av sommaren. På kvällarna sov jag i en varm säng på ett av traktens fjällhotell, vaknade sedan upp till en dignande frukostbuffé där jag plockade med vandringslunch i en papperspåse. Gick rätt ut genom dörren och var bara några minuter senare uppe på kalfjället. Enkelhet. Efter en lång dags vandring var det avkopplande att glida ner i badtunnan tillsammans med lite bubbel och blicka ut över fjällandskapet i solens sista strålar. På kvällen serverades en trerätters meny tillagad av lokala råvaror och med mycket omtanke. Om du hellre föredrar att vandra med tält,

laga din egen mat på kök och njuta av kvällar framför en öppen eld rekommenderar jag att du går i riktning mot Tänndalen. Då når du efter ett tag det norska Rogenområdet som hitintills är en ganska oupptäckt vandringspärla. Där kan du njuta av tystnaden och de orörda vidderna, vandra genom urskog och om du har tur kan du få se en myskoxe. Historiens vingslag i Grövelsjön Sedan urminnes tider har dessa områden varit en plats för samer, renar och livet nära årstiderna. Idag finns den minsta och sydligaste samebyn i trakterna. Sommartid rör sig flera hundra renar över Långfjället när de går på bete. Här kan du ta del av den samiska

kulturen och traditionerna, besöka samernas kåta och dricka kokkaffe med en bit renkött i koppen, lyssna till berättelser om livet som renskötare, köpa egenproducerat renkött från gårdsbutiken i Storsätern eller vandra tillsammans med tama renar i väglöst land. Från Grövelsjöns södra strand kan du följa Linnéstigen, några kilometer längs med samma väg som Carl von Linné vandrade upp mot Salsfjället och vidare mot Røros 1734. Om du tar båten M/S Sylöra från Grövelsjön kan du se vrakdelarna av det tyska planet Heinkel 111 som sticker upp ovanför vattenytan. Flygplanet havererade under andra världskriget och påminner om Tysklands ockupation av Norge.

Jag kallar det för Hikefulness, den där känslan av att allt faller på plats.”

6


Möte på fjället

Jag hade precis vandrat ut genom ett område med snirkliga, korta träd när fjällandskapet öppnades upp framför mig med hela sin storhet. Myrar, stenformationer, lingonris i mustiga orangebruna toner. Snart känner jag en närvaro bredvid mig och när jag lyfter blicken mot en utav fjällsidorna så ser jag en ensam vit ren som står där och

blickar ned på mig när jag vandrar genom landskapet. Varje rörelse fryser. Vi står där länge och tittar på varandra, är i varandras sällskap. Så bryts magin och vi fortsätter gå åt varsitt håll. Bakom siluetten av den lommande renen syns kontrasterna av en regnbåge. Jag vet att det här kommer bli en bra helg.

ANGELIQA MEJSTEDT Ålder: 30 Bor: Västerås Aktuell: Naturälskande loppisfantast som driver Sveriges största blogg om vandring sedan 2013. Krönikör, konsult inom digital kommunikation och marknadsföring för företag inom friluftsområdet, vice ordförande Bushcraft Sverige och manager för ett Community med syfte att matcha vandringsintresserade med varandra.

Från hektisk kontorsmiljö till lugnet framför lägerelden Jag kallar det för Hikefulness, den där känslan av att allt faller på plats, det bara finns här och nu. Brottstycken utav tid mellan utmaning i att vandra och balansen som kommer av naturens storhet. När jag sitter på en mosstäckt sten bredvid vandringsleden, känner hur vinden blåser i ansiktet, hör hur trädens lövverk prasslar bakom mig och känner doften av bark och jord i näsan. Det är att hitta hem och skapa ordning. Med 420 högskolepoäng och ett utvecklande jobb hos en av Sveriges största arbetsgivare trodde jag att framtiden som HR-specialist skulle vara utstakad. Någonstans mellan en bottenlös mejlkorg, otaliga tjänsteresor och timslånga avdelningsmöten insåg jag att det inte var hur jag ville leva mitt liv. Det tog mig två långa pilgrimsvandringar innan jag till slut bestämde mig för att byta ut den hektiska vardagen på kontoret mot den totala friheten att bestämma över min egen tid. Idag kan jag förflytta mitt kontor vart jag vill geografiskt, kontoret får plats i ena fickan på vandringsbyxorna och jag kan enkelt koppla upp mig från fjällstugan eller till och med från en stubbe längs med leden. För mig är det

definitionen av lycka, att leva en vardag nära naturen och arbeta med något som ligger mig så varmt om hjärtat som vandring. Angeliqa Mejstedt, Vandringsbloggen

ANGELIQAS VANDRARTIPS Ta båten M/S Sylöra över Grövelsjön, se flygplansvraket på vägen och vandra sedan tillbaka i lugn och ro. Bo gott på något av de fjällhotell och anläggningar som finns i området. Unna dig SPA eller lyxig trerättersmiddag när du kommer tillbaka efter en lång dag på fjället. Åk hit under den färgsprakande hösten och se de krispiga löven i morgonfrosten. Använd stabila vandringsskor eller kängor och ta med sittunderlag och kaffetermos till rasten.

VANDRINGSWEEKEND PREMIUM GRÖVELSJÖN Att vandra på mjuka ljunghedar över fjäll med milsvid utsikt är något som måste upplevas. STF Grövelsjön tar dig med på två dagsturer. Du bor bekvämt 3 nätter med helpension, intar stärkande frukostar, lunchpaket på fjället och avnjuter härliga middagar i god gemenskap på kvällarna. Lån av ryggsäck, stavar, termos, kängor och liggunderlag ingår. Priset gäller 14–17 sep 2017, del i dubbelrum.

Boka på visitdalarna.se

Pris från

4 500:- /person 7


5

VACKRA VANDRINGSLEDER

Snöra på dig vandringskängorna och berika dig med en vandringsresa. I natursköna Dalarna väntar vandringsleder som tar dig genom historisk mark bland fäbodar, bruksmiljöer och världsarv.

8

Vasaloppsleden Sälen–Mora – Klassisk terräng

Lederna går till toppar med vidunderlig utsikt, genom flerhundraårig urskog och längs stigar intill brusande vattenfall. Med en vandringskarta i handen får du svar på var lederna går, svårighetsgraden och vilka sevärdheter som finns längs vägen. Eller så slår du följe med en lokal naturguide för att utforska Dalarnas unika natur. Här följer ett urval av Dalarnas vackraste vandringsleder.

Hela 90 km lång och tio meter bred, tillgänglig, vacker och inramad av små fäbodar och tallskog – Vasaloppsleden följer klassisk mark från Berga-By i Sälen till Vasaloppsmålet vid Siljans strand i Mora. På lagom avstånd längs leden finns nio övernattningsstugor i kända byar som Mångsbodarna och Risberg. Kika in i Evertsbergs kapell med altarskåp daterat till 1490. Väl framme i Oxberg kan Axistugan och kvarnen vara värda ett besök liksom Gopshusberget med sin fina utsikt. Den sista biten går genom grönskande fäbodvallar i Hökberg och Eldris innan du når Mora med Zornmuseet och inte minst målportalen vid Vasaloppets Hus.

Städjan, Idre – Äventyrligt

Vattnets väg till gruvan, Falun – Världsarv

Testa en berikande toppbestigning upp på Dalarnas mest berömda fjälltopp, 1 131 meter över havet. Följ kryssmarkerad led från Gränjesåsvallen genom urskog och vidare upp på kalfjället. Den sista biten vandring sker i starkt motlut och den stora belöningen fås väl uppe på toppen av Städjan. Leden är 6 km lång vilket motsvarar en medelsvår halvdagstur.

Rinnande vatten var en förutsättning för att driva pumpar och vattenhjul vid Falu Gruva och för att bearbeta malmen vid hyttorna. Vandringsleden har sitt ursprung i de vattenvägar som tidigare försörjde gruvan. Upplev stadsnära vandring, i kulturhistorisk miljö i Världsarvet Falun, längs välskyltade leder. Lederna är 3–30 km långa med närhet till parkering.

≥ För fler vandringsleder, besök visitdalarna.se


En aktiv semester för hela familjen HYR EN HUND UNDER SEMESTERN Att få vandra med en hund som sällskap, kan det vara något för dig? Hos Fjälläventyr i Sälen ges möjligheten att få hänga med en polarhund under en dag, en helg eller en vecka. Hundarna, som genomgått en särskild utbildning, visar en öppen tillgivenhet och anpassar sig omedelbart till dig. Du får givetvis all nödvändig information samt mat och utrustning för hunden. Hundar älskar lek, motion och kärleksfullt sällskap. Ge din semester lite mer av det!

Beläget i vildmarken, på toppen av Siljans­ bygden erbjuder Orsa Grönklitt en fullständig semester för alla smaker. Här finns allt från mountainbikeleder och fiske till mysigt stug­ boende och härliga bad med familjen. Kombinera aktiviteterna med ett spännande besök på Orsa Rovdjurspark. Här möter du rovdjur som björn, tiger och Sveriges enda isbjörnar.

Pråmleden – Bruksmiljö De skyltade lederna, i trakterna mellan Hofors och Hedemora, följer grusvägar och stigar vid och omkring Pråmledens sjösystem som är sammanlagt ca 65 km. När du vandrar längs med Pråmleden kan du uppleva historiska miljöer som vid Silfhytteå där den fantastiska natur- och kulturleden Husbyringen även passerar. Sjösystemet användes förr i tiden som transportväg för malm och järn. På fyra olika ställen efter leden finns strandnära vindskydd och grillplatser. En bra utgångsplats för Pråmleden är Stjärnsund. Här finns boende, caféer, kiosk, museer, små butiker och badplats.

Vandringsleder i Gagnef – Fäbodar Gagnefs unika kulturmiljö välkomnar dig till välbevarade fäbodar och bruksmiljöer. Här finns ett 48 mil långt nät av märkta vandringsleder. Spännande och lättillgängliga miljöer finns i kulturreservatet Kvarna i Dala-Floda samt i naturreservatet Lortån, som namnet till trots har så rent vatten att du kan få se flodpärlmusslan. Vi rekommenderar även ett besök i Trolldalen med både ättestupa och trollkyrka. I anslutning till lederna finns raststugor, slogbodar och kolarkojor. Guidade vandringsturer anordnas vid ett flertal tillfällen under vandringssäsongen.

t

cykel- och kano

960 kr

med Outdoorpaket

under ing av 4 pers rson vid bokn ga vecka 25–27. Gäller per pe stu i lse te vis tre dygns

Rovdjurspaket, från

1 625 kr

Gäller två dygns vistelse i stuga inklusive familjeentré för 2 vuxna och 2 barn (3–12 år).

NY BOK – UPPTÄCK DALARNA Följ med på en resa genom gammelskogar, gruvor och över fjäll, via matsafaris och cirkusläger. Under två år har fotografen Håkan Olsén åkt runt i Dalarna och hittat platser man inte trodde fanns. Resultatet är en spännande bok med upplevelser och utflyktsmål samt en skildring av mänskliga möten som berör.

nklitt.se boka på orsagro


BIKING DALARNA - SVERIGES STÖRSTA CYKELPARADIS

Välmarkerade leder, tydliga vägbeskrivningar och kringservice är viktigt för möjligheten till en bra cykelupplevelse. Genom satsningen Biking Dalarna har kvaliteten höjts avsevärt för cyklingen i länet. Vissa kallar det för rena cykelparadiset – med kända platser som Idre, Rörbäcksnäs och Vasaloppsarenan. Syftet med satsningen Biking Dalarna är att erbjuda dig som besökare högkvalitativa cykelupplevelser. Leder har märkts ut, på ett enhetligt sätt, för att du ska känna dig trygg med att du är på rätt led och att du vet hur lång leden är. För leisure cycling och landsvägsleder finns bra vägbeskrivningar och ibland stödskyltning. En gemensam gradering har tillämpats

Dalarnas bästa leder Vi lät cykelexperter från hela Dalarna välja ut sina favoritleder. Här är listan på de leder du bör testa i sommar.

Orsa Grönklitt – Fryksåsrundan I familjevänliga Orsa Grönklitt finns alla tänkbara bekvämligheter och nöjen samtidigt som du snabbt tar dig ut i vildmarken. Absolut finaste leden är Fryksåsrundan (6 km) - en rolig och varierad tur med både fantastisk utsikt och goda möjligheter till fikastopp. Underlaget varierar mellan naturliga stigar, grusvägar och handbyggda singel tracks. För den inbitne cyklisten erbjuder leden en fartfylld och rolig cykling utan större fysiska utmaningar.

10

för att du lättare ska kunna välja led och även jämföra leder på olika destinationer. Bra kringservice är en viktig del av cykelupplevelsen. På alla destinationer inom Biking Dalarna ska det finnas möjlighet att hyra en cykel, att äta och bo samt att tvätta dig och din cykel efter turen. Studera utbudet på bikingdalarna.se och välj den destination som passar dig bäst.


Idre – AllaKan Utforska omgivningen runt fjället i varierad terräng längs Blå led (9 km) som erbjuder hela sju delsträckor, bland annat en klättring genom Sagoskogen. När fikapausen är klar vid ledens rastplats väntar en lång utförslöpa i doserade kurvor, terrängvågor och med mindre hopp som får det att dra i smilbanden. Leden passar hela familjen samt den erfarna cyklisten, svårighetsgraden beror på hur fort du cyklar.

Rättvik – Dala Ledstång och Snickeri Området vid Jarlstugan i Rättvik erbjuder leder för motionären som söker träningsrundor. Lederna går på tallhedar och tack vare att det oftast är torrt i marken, kan du få en härlig fartupplevelse på de snabba stigarna. Leden Dala Ledstång och Snickeri (9 km) är både jobbig och snabb och något tekniskt krävande så du bör ha lite erfarenhet.

Rörbäcksnäs – Kalugapasset

Säfsen – Stackberget

Mora – Eldristuren

Gillar du cykling på stigar är Kalugapasset (15 km) en riktig höjdpunkt. Leden innehåller det mesta, trixiga utförskörningar, jobbiga klättringar och framförallt fantastisk stigcykling på främst singel track. Rörbäcksnäs erbjuder utöver cyklingen möjligheterna till vildmarksliv och fiske. Även närhet till hela Sälens utbud.

Du bör testa leden Stackberget (20 km), speciellt om du är ovan MTB-åkare. En lättcyklad grusvägstur för hela familjen. Räkna med en halv dag inklusive stopp för fika. Turen passerar bland annat Lisjöns fågeltorn och Älgsjöbadet, vilket ger ett ypperligt tillfälle för ett dopp. Förutom ett stort antal leder erbjuder Säfsen en anläggning med aktiviteter, boende och restaurang. Om du tröttnar på cykling kan du göra annat som att paddla kanot, fiska och vandra.

Det är helt stenfritt i lederna runt Mora vilket gör det lätt för alla att cykla här. En stor favorit och den led med mest bergodalbanekänsla är Eldristuren (24 km). Den stora tallskogen flyger förbi dig längs de smala stigarna. Leden startar vid Hotell Mora Parken och passerar Eldris för att sedan följa det klassiska Vasaloppsspåret tillbaka igen till Mora. Ju högre fart desto snävare stigar och mer utmanande åkning.

Falun/Lugnet arena – ”Gamla mormor” Vi rekommenderar dig att testa stigcykling med mountainbike i leden ”Gamla mormor” – en flowled som erbjuder fin utsikt över Falun och sjön Runn. Ta bergbanan upp och cykla ner. Leden passar alla – barn och nybörjare kan rulla lugnt och tryggt på det släta underlaget, medan erfarna cyklister kan utmana sig själva i doserade kurvor och kullar som inbjuder till hopp och lek. När du kommer ner är det bara att hoppa in i bergbanan och snart är du uppe på toppen igen för ett nytt härligt åk!

PÅ TVÅ HJUL – TRÄNING OCH GOURMETUPPLEVELSE Unna dig sköna träningspass i skogarna runt Orsa Grönklitt och bo två nätter på närliggande Fryksås Hotell & Gestgifveri. I paketet ingår frukost, 3-rätters middag och 7-rätters avsmakningsmeny samt möjlighet att delta i gruppledd träningstur. Priset gäller 1 maj – 30 okt 2017. Del i dubbelrum.

Boka på visitdalarna.se

Pris från

2 490:- /person

≥ All information om leder och service hittar du på bikingdalarna.se

11


CYKELFANTASTEN SOM SKÖRDAR GULD

Han är tränare för OS-guldmedaljören Jenny Rissveds, han är tidigare svensk mästare i landsväg och velodrom och han lever drömmen. Fredrik Ericsson lät passionen för cykling ta honom till Dalarna.

E

fter flera år i USA återvände Fredrik till Sverige. Den amerikanska dieten hade satt sina spår och han behövde hitta en lustfylld träningsform. Valet föll på cykling och snart utvecklades intresset till en passion som tog honom till Falun i Dalarna. – Jag valde att flytta till Falun för idrotten och studierna. Alla förutsättningar för träningsmöjligheter finns i Dalarna. Landsvägscyklingen är bra med fina vägar och här finns en stor variation för terrängcykling, lägg därtill höjdskillnaderna. Det finns bara en velodrom* i Sverige och den finns i Falun, säger Fredrik stolt.

Framgångsrik som tränare Efter stora framgångar inom idrotten har den egna träningen och tävlandet lagts på is. Nu ligger fokus på att träna andra, främst

inom mountainbike. Adepterna finns bland annat i Åre, Ystad, Frankfurt och i Falun. Och framgångarna är många, inte minst för Jenny Rissveds som förra året blev olympisk mästarinna i mountainbike. – Jenny är en fantastisk cyklist. Hon har sin bas i Dalarna, en nyckelfaktor till varför det gått så bra, menar Fredrik som fortsätter med ordval som trygghet, bredd och utbyte med andra idrottare. Om Jennys bragd har påverkat cykelsporten i Sverige återstår att se. – Intresset på ungdomssidan ökar och om några år kommer en ny generation tävlingscyklister, siar Fredrik som anser att förutsättningarna finns i Dalarna både vad det gäller tränare och miljö. – Det finns tusentals upptrampade stigar i de vidsträckta skogarna. Här finns också kuperad terräng som är en förutsättning för

utförsåkning med mountainbike, fortsätter Fredrik.

Genom Dalarna på fem dagar Det varierade landskapet är något som Fredrik och cyklisten Emil Lindgren fick känna på när de tog sig igenom hela systemet, inom satsningen Biking Dalarna, via leder och anläggningar från Säfsen i söder till Idre i norr. – Jag och Emil tog oss 73 mil under fem dagar. Oj, vilka leder det finns i Säfsen och den sandiga jorden i Rättvik har sin charm. Hemus i Mora har helt otroligt fina sandstigar och mest överraskande var Lima, mellan Malung och Sälen, där vi fann de bästa naturstigarna. Målgången var på Idre Fjäll med utsikt över Städjan. Om jag är tvungen att välja en plats i Dalarna väljer jag att besöka Idre för de byggda stigarna som finns där. Riktigt rolig cykling, intygar Fredrik. *Velodrom = Oval cykelbana med doserade kurvor.

12


Det finns tusentals upptrampade stigar i de vidsträckta skogarna. Här finns också kuperad terräng som är en förutsättning för utförsåkning med mountainbike.”

Mitt i Vasaloppsarenan När du bor på Mora Parken har du nära till allt du behöver för en aktiv semester. Här finns Vasaloppsarenan strax utanför dörren, ett enormt nätverk av vandrings- och löpleder samt 79 km cykelled inom Biking Dalarna. Passa också på att utforska områdets härliga fiske- och paddlingsvatten. Med hotell, parhuslägenheter och camping; shopping, natur och kultur finns det alternativ för alla att utforska det bästa bygden har att erbjuda. Välkommen till Mora! Läs mer på www.moraparken.se

Motion och upplevelser fr. 1 095 kr

FREDRIK ERICSSON Ålder: 38 år Meriter: Tävlat inom cykelcross, landsväg, mountainbike och velodrom. Meritlistan innehåller över 20 SM-medaljer, topp 20 placeringar vid VM samt segrar i klassiska lopp som CykelVasan och Birkebeinerrittet. Gör: Är för tillfället föräldraledig, annars tränare för bland andra Jenny Rissveds, föreläsare och skribent inom cykling. Framtidsplaner: Fortsätta arbeta med cykling, men förhoppningsvis hinna cykla lite mer själv framöver. Det bästa med Dalarna: Variationen och mångfalden av terräng, idrotter och friluftsliv, samtidigt med närheten till Stockholm och Arlanda. Följ Fredrik: Instagram @crossfirekinde

Boka dubbelrum på Mora Parkens Hotell med frukost och matsäck inkl. termos och ledbeskrivning. Erbjudandet gäller under 2017, dock ej vecka 8–9 samt 10–12 aug 2017. Boka på telefon 0250-276 20.


FÅNGAD

AV SITT STORA INTRESSE

Hon har vadat genom vattendrag över hela världen och upplevt nära möten med naturen genom sitt stora intresse. Bland Emilie Björkmans absoluta favoritvatten återfinns flera i Dalarna. Möt en av Sveriges stora profiler inom flugfiske.

F

isket i Dalarna är varierat och erbjuder allt från öring i fjällvattnen i norr till harr i de stora älvarna och mindre åarna, sjöfiske i alla former samt bra abborr- och gäddvatten. En av Emilie Björkmans favoriter är Storån i Idre, ett klassiskt flugfiskevatten. Med anledning av att området klassas som naturreservat är fisket kvoterat och därmed begränsat för max 20 personer per dygn. – Fjällmiljön lockar i norra Dalarna. Endast några få ges möjligheten att fiska i Storån. Ett begränsat antal fiskare kan medföra större chanser att få fisk, berät-

14

Jag rekommenderar att du tar hjälp för att köpa rätt utrustning, går en kurs och sen tar dig ut i naturen med andra fiskare och lär av dem. Fiske är jätteroligt!” tar Emilie som hoppas på att bli en av de utvalda i sommar att få testa lyckan. Förutom Väster- och Österdalälven är Unån i Orsa en stor favorit. Vattendraget som löper längs vägen mot Untorp har restaurerats för fisket och återfått stenar och block i vattnet. Under den tidsepok då vattnet användes för flottning av timmer rensades nämligen dessa bort. – Unån, som har restaurerats erbjuder bra harrfiske och det är enkelt att ta sig dit. Där finns också flera tjärnar i området och fin natur. Jag känner ofta smårädsla för björn när jag går runt där. Jag inbillar mig att jag har hört björn en gång, ett blåsljud bakom mig i ett buskage när jag satt på en

stubbe och fikade vid en tjärn. Då klev jag ut i vattnet och stod där i en timme. Tålamod – en viktig egenskap Intresset för flugfiske i synnerhet kom under gymnasietiden, då Emilie studerade inriktning fisketurism, men intresset för fiske i allmänhet väcktes mycket tidigare än så. Med båda föräldrarna tävlandes på högsta nivå inom pimpling och mete, kantades uppväxten av fiskeresor och tävlingar. – När jag var tillräckligt gammal, runt tio år, att jag fick fiska på egen hand stod jag en dag och kastade vid forsen i min hemby, strax utanför Falun. Då kom en gädda! Jag höll emot en stund men sen tog gäddan mitt drag, det enda jag hade, och stack iväg. Jag gick hem och grät. Under flera dagar återvände jag för att få upp gäddan, jag skulle bara ha tillbaka mitt drag… att jag är lite fisketokig visade sig redan då. – När jag är hemma i Dalarna händer det att jag åker och metar med systerdöttrarna. Sjuåringen kommer också att bli en storfiskare, hon har tålamodet som jag hade som


EMILIE BJÖRKMAN Ålder: 30 år Familj: Sambo Stefan Ågren Bor: Umeå Född: Falun Gör: Studerar på skogskandidatprogrammet, jobbar som vaktmästare och driver egna företaget vid sidan av där Emilie håller i fiskekurser och skriver fiskeartiklar. Har även studerat två år på Sportfiskeakademin. Intressen: Jakt och fiske Drömmer om: Att flytta tillbaka till Falun och driva fiskekurser. Följ Emilie: Facebook @dalkullansfiske, Instagram @emilie.bjorkman

barn. Tålamod är rätt bra att ha, speciellt inom flugfiske, intygar Emilie. Borta bra men hemma bäst Fiskeintresset har tagit Emilie ut i världen. Bland annat har det blivit två turer till Nya Zeeland tillsammans med sambon som också hyser ett stort intresse för flugfiske. – Vi har varit på sydön i Nya Zeeland, det är

som att gå runt i miljöer från filmen Sagan om Ringen. Vi backpackade, tältade vid vattendrag och fick utöva öringsfiske i världsklass. Där löste vi ett fiskekort som innefattade hela sydön. Detta är något Sverige borde ta efter, anser Emilie som också gärna ser en ökad digitalisering vid försäljning av fiskekort. Framtidsplanerna innehåller en flytt tillbaka till Dalarna och satsning på det egna företaget

med kurser och guidning inom flugfiske. – En helg i fjällen med Emilie! Kan det vara något? Jag vill även kunna erbjuda fiskekurser för tjejer med flugbindning. Det är faktiskt inte så svårt att börja. Jag rekommenderar att du tar hjälp för att köpa rätt utrustning, går en kurs och sen tar dig ut i naturen med andra fiskare och lär av dem. Fiske är jätteroligt, försäkrar Emilie med ett leende som smittar av sig.

≥ För mer information om fiskeaktiviteter, fiskevatten och var du kan köpa fiskekort – besök visitdalarna.se.

15


Flugan landar med precision strax ovanför den tilltänkta ståndplatsen. Precis i ögonblicket då flugan passerar känner du det välkända rycket och mothugget kommer som en reflex. Kanske är det öringens hårda kamp som väntar? Förutom de fina förutsättningarna för flugfiske i Dalarna ges även möjligheten till övriga fiskemetoder. Både för dig med stor erfarenhet och för dig som är nybörjare. Här följer fem exempel på fina vatten att utforska.

5

FINA FISKEVATTEN

Runn – Trolling

Nedre Dalälven – Stor artrikedom

Runn benämns ofta som ”skärgårdssjön” med alla sina drygt 80 öar och ca 4 000 fritidsbåtar. Här finns mycket bra fiske, speciellt gädda och abborre. Strax utanför Falun ligger Främby Udde Resort, en aktivitetsanläggning vid Runns strand, som erbjuder såväl boende som uthyrning av båt. I den härliga Grosshandlarvillan från 1897 finns restaurang med uteservering intill sjön. Marinan erbjuder plats för ca 30 fritidsbåtar. Om du har med dig båt, finns det flera iordninggjorda isättningsramper samt naturramper runt sjön.

Vid Djurås i Gagnef rinner Västerdalälven och Österdalälven samman och bildar Dalälven. Nedre Dalälvsområdet, längre söderut, är känt som ett av Sveriges tio bästa fiskeområden. Älven passerar Bysjön och här lurar många fiskar. Ett vatten med djup, strömmar och grunda vikar vilket ger goda möjligheter till gädda och gös i större format, abborre, brax, id, sutare och sarv med flera. Men Bysjön bjuder inte bara på stor fisk. Fiskgjusen häckar här, havsörn spanar regelbundet av området och det finns en etablerad bäverstam i sjön som framför allt på försommaren kan ge extra krydda åt en stilla fisketur.

Österdalälven i Älvdalen – Flugfiske Älvdalen lockar framför allt för sitt fina harrfiske, men även fisket efter öring kan vara riktigt bra. Det är främst flugfiske som bedrivs i den passerande Österdalälven, som i allmänhet är mycket lättvadad. Fiskeplatserna längs älven är lättåtkomliga och ett antal slogbodar och lägerplatser har byggts längs vattnet. På Älvdalens Fiskecenter ligger fokus på flugfisket. I det omfattande flugsortimentet, som omfattar ett par hundra mönster, hittar du allt du behöver för flugfisket i Älvdalen. Fiskecentret har även utrustning för metet eller spinnfisket. Personalen som besitter mångårig kunskap och erfarenhet hjälper dig att hitta rätt bland flugor, utrustning och fiskevatten i området.

Västerdalälven Malung-Sälen – Harr och Öring Ett spännande fiske i flera mil strömmande vatten fyllt med huggvillig harr och öring. Västerdalälven erbjuder allt från familjefiske efter abborre till ett fantastiskt flugfiske för den inbitne samt ett gäddfiske av rang. Utforska gärna traktens exklusiva flugfiskesträckor – Malungs kvoterade sträcka i skön natur med chans till riktigt stor öring och harr samt Sälens flugfiskesträcka Ersbo, drygt 2,5 km lång, med både strömmande vatten och lugnt flyt.

16

Orsa Grönklitt – Put and take Om du önskar prova på fiske eller vill introducera en familjemedlem för aktiviteten, är Orsa ett bra alternativ. Intill Orsa Grönklitts anläggning finns put-and-take-sjöar, det vill säga sjöar där man kontinuerligt planterar ut fisk vars syfte är att den relativt omgående ska fångas. Utrustning finns att hyra. När intresset tryter finns närhet till andra aktiviteter, som ett besök på Orsa Rovdjurspark.

FISKEWEEKEND Fiskeweekend i Nedre Dalälvsområdet, känt som ett av Sveriges tio bästa fiskeområden. Boende i stuga med sjöutsikt på Falkuddens Camping & Stugby. Hyra av motorbåt och flytväst samt bensin och karta ingår. Priset gäller för 3 personer under perioden 1 maj-15 okt 2017. Kostnad för fiskekort 150: -/person tillkommer.

Boka på visitdalarna.se

Pris från

2 300:- /person


17


VILDMARKSLIV HITTA UT OCH HITTA HEM

Fulufjället och Njupeskär Fulufjällets nationalpark är ett nästintill orört naturområde i södra delen av fjällkedjan. Ledsystemet är väl utbyggt med 140 km markerade leder och femton stugor för övernattning eller rast. Här växer Old Tjikko - världens äldsta träd med sina 9 550 år. Många besökare väljer att vandra till Njupeskärs vattenfall, det högsta i Sverige med sina 93 meter. Fallet nås via en naturstig som löper genom trolsk natur längs Njupåns dalgång med 400 år gamla granar. Den 4 km långa stigen som startar vid naturum Fulufjället är grusad, spångad och lättvandrad. 18


Ta med dig ull, termos och tändstickor ut i skogen. Många tar på barnen bomullsstrumpor som snabbt blir fuktiga och kalla. Med ullstrumpor och vattentäta kängor eller stövlar blir äventyret mycket mer njutbart. Termos med varm dryck, mackor och frukt går alltid åt. Planera in en paus för mellanmål med varm dryck och mackor och en fikapaus med frukt och russin. Då har alla något att se fram emot och man orkar vara ute mycket längre innan man längtar hem. Tänd en mysig lägereld, det uppskattar alla.” Marcus Eldh, Wild Sweden

BEKVÄMA BJURSÅS GODA KULLOR Den goda smaken från de naturliga råvarorna och vattnet från den egna källan är grunden till nyheten från Leksands Knäckebröd – Tre Kullor är bakat i en helt ny del av bageriet där degarna sätts för hand och gräddas på plåtar i konditoriugnar. Perfekt att packa med på färden ut i vildmarken.

Bjursås Jacket från Haglöfs skyddar mot vind och väder, är lätt och packbar samtidigt som den har en snygg urban design. Lätt att ta med och den är lätt att se bra ut i!

POPULÄRA ELDRIS Den lilla modellen från Morakniv med fast blad får plats i fickan eller kan hängas runt halsen. Eldris är designad för vandringen, campingturen, jakten, klättringen eller närhelst du behöver en flexibel kniv. Erbjuds i ett antal klara färger och finns bland annat till försäljning på Morakniv Concept Store i Mora.

LINGONDRICKA En hållbar, god och läskande dryck som också passar bra som stomme i drinkar och bål. 2 liter rensade lingon 8 dl vatten ½ skivad citron 350g socker/ liter avrunnen saft Mosa bären med en potatisstöt eller kör dem i en mixer. Lägg bären i en bunke eller hink, lägg på citronskivorna. Koka upp vattnet och slå över. Täck med lock eller plastfolie och låt stå svalt till nästa dag. Sila av saften. Häll saften I en kastrull och tillsätt 350g socker/ liter avrunnen saft och rör om. Hetta upp till ca 86 grader. Slå upp saften på väl rengjord flaska och förslut. Lägg flaskorna ner för att svalna. Flaskorna diskar du noga och värmer i ugnen på 100 grader i 15 minuter. Nu har du en steril flaska och din saft möglar inte. Yvonne på Björgårdens Syltmakeri

19


4

FRÅGOR

till musikern Mikael Karlsson, i Rättvik, som har ett utpräglat intresse för jakt och fiske.

20

Vad är det som lockar dig ut i naturen? – Jag tycker det är skönt att skärma av mig från samhället, att ibland få komma långt bort från civilisationen. Det händer ofta att jag stannar en hel vecka ute i naturen. Jag kommer att tänka på den gången då jag kom hem från en längre vistelse i vildmarken. Mobiltäckningen hade varit bristfällig och kommunikationen med familjen sporadisk. Det visade sig att jag blivit med hus i Dalarna – min fru hade nämligen vunnit en budgivning och vi skulle därmed lämna Stockholm för en framtid i Dalarna.

till både fjällmiljö, skogar och sjöar och jag uppskattar närheten till naturen – kan ta bössan på armen och kliva rakt ut i skogen eller fiska bäcköring runt knuten med mina barn.

Som musiker har du hela världen som arbetsplats, varför Dalarna? – Jag gillar att det är fyra årstider. Alla har sin speciella charm. Jag ges möjligheten att ägna mig åt flugfiske från våren till hösten, sen tar jaktsäsongen över fram till januari. Under vårvintern plockar jag fram skidorna och så småningom blir det dags att dra igång fiskesäsongen igen. Det är dessutom stora skillnader i landskapet, jag har närheten

Det sägs att maten smakar bättre utomhus, kan du hålla med om det? – Ja, allt som lagas till i naturen smakar bättre, det gäller även kaffet. Jag lagar gärna till kolbulle i panna över öppen eld och avslutar med kokkaffe. Alternativt tar jag med mig ett litet spritkök och lagar till goda måltider. Det är en stor del av naturupplevelsen.

Vad packar du alltid med dig när du ska ut i naturen? – Kniven är absolut viktigast! Har jag fått fisk använder jag kniven för att rensa fångsten. Släpper för det mesta tillbaka fisken men är jag ute en hel helg händer det att jag sparar och lagar till en fisk, så länge det är tillåtet. Använder även kniven för att spänta ved när jag gör upp eld.

≥ Hitta ut i Dalarnas vildmark. På visitdalarna.se finner du information om turer.


Fotograf. Tommy Andersson

Välkomna till Dalarna

Försäsongsträning i fäbodmiljö Det händer ofta att jag stannar en hel vecka ute i naturen”.

MIKAELS VIKTIGA TIPS Städa efter dig. När du lämnar ett läger och gjort upp en eld ska nästa person som kommer till platsen inte se ett spår. Det är viktigt för den orörda vildmarksupplevelsen och för naturen.

Mitt i skidsäsongen, högtid att boka och planera för kommande träning. Hos oss på Fryksås Hotell hittar du perfekta möjligheter. Närheten till Grönklitts skidcentrum ger både elitåkaren och motionären passande utmaningar i barmarksträning. Unna dig några sköna dagar med träning och mat av högsta klass. Halvpension från 995:-/p p o dygn. Öppet alla dagar.

Ha koll på var du är någonstans. Om du har mobiltäckning, markera i mobilen var du till exempel har parkerat bilen innan du beger dig ut i skogen. Annars använd karta och kompass. Ska du ut i skogen själv, meddela en anhörig att du ska ut och vart du ska. Snåla aldrig in på tält och sovsäck. Satsa på god kvalitet. Går tältet sönder på fjället är du utan skydd.

www.fryksashotell.se 0250 - 460 00, 460 20


UNDERJORDISKT

ÄVENTYR I GRUVAN Sveriges vackraste rum och världens bästa gruva att dyka i. Så omtalas den nedlagda järnmalmsgruvan i Tuna Hästberg som idag tjänstgör som anläggning för stora äventyr.

B

esökarna beskriver miljön i Äventyrsgruvan som ett månlandskap med djupa svarta hål. Här finns underjordiska salar minst åttio meter ner i berget, sjöar med kristallklart vatten och isfyllda rum trots att det är mitt i sommaren. – De som tittar ner i de översvämmade schakten har ofta svårt att förstå att det verkligen är en vattenyta som de tittar på, eftersom sikten är obegränsad trettio meter ner till botten. Det händer att besökare kliver rakt ut i vattnet, eftersom vattenytan är så plan, berättar verksamhetschef Daniel Karlsson som fann gruvan 1998 med sina vänner. Som besökare får du vandra omkring utan avspärrningar och uppleva gruvan så som den lämnades vid nedläggningen på 1960-talet efter att den tjänstgjort, för framställning av järnmalm, sedan mitten av 1700-talet. Är du dykare ges möjligheten att utforska mycket spännande delar av gruvan.

22

– Under vattenytan har tiden stått stilla och man simmar runt bland dynamitlådor, verktyg och elcentraler. I lokverkstaden hänger verktyg fortfarande kvar på väggarna, berättar Daniel. Säkerheten viktig Någon erfaren klättrare behöver du inte vara för att besöka gruvan. Tack vare säkerhetssystemet Via Ferrata, som används världen över, kan du på ett säkert sätt ta dig förbi farliga passager i gruvan. – Vi har precis färdigställt en femtio meter lång hängbro. Vi bygger även ut systemet över flera sjöar, där man ska kunna titta ner på dykarna under vattnet, berättar Daniel. En annan satsning som genomförts är en gästabudssal, utanför ett gammalt dynamitförråd, där mat kan förtäras under turen. – Det kanske inte låter som något stort men känslan av att sitta på ett gammalt

Känslan av att sitta på ett gammalt stockbord med en kaffekopp i handen, åttio meter under markytan omgiven av berg, är en känsla som få glömmer.” stockbord med en kaffekopp i handen, åttio meter under markytan omgiven av berg, är en känsla som få glömmer. Äventyrsgruvan, som drivs helt ideellt, lockar både nybörjare och världselit inom isklättring. – Den stora drivkraften att utveckla den här verksamheten är gensvaret vi får från besökare. När det lyser i deras ögon och jag förstår att de har fått en upplevelse för livet.


Äventyrsturen Både äldre och yngre kan delta i gruvans guidade turer, men du bör ha normal kondition för att orka med den populära Äventyrsturen på fyra timmar. Temperaturen håller sig stadigt på fyra grader året runt, så varma kläder behövs. Även kortare turer erbjuds. Säkerheten ansvarar de utbildade guiderna för som även berättar gruvans fascinerande historia. Fika serveras på samtliga turer. Om du hellre vill stanna ovan jord, kan du spendera tiden på intressanta naturstigar med informationsskyltar.

≥ Besök visitdalarna.se för fler äventyrliga aktiviteter.

23


ÄVENTYRLIGA UTMANINGAR Låt adrenalinet pumpa och testa dina gränser. I Dalarna finns gott om aktiviteter som utsätter dig för krävande prövningar. Du kommer garanterat att lära känna nya sidor hos dig själv och hos dina vänner.

Aktiv i kajak Paddla forskajak är både roligt, lärorikt och spännande. Kajaktiv erbjuder kurser i lokala vatten med professionella instruktörer. Om du är nyfiken på hur det är att fiska från kajak erbjuds möjligheten att testa. Fiske från kajak har snabbt blivit en stor del av kajakmarknaden i Nordamerika med ett flertal specialdesignade kajaker för fiske. Både amatörer och professionella fiskare använder numera kajaken som ett hjälpmedel för att fånga fler och större fiskar. Kajaktiv, Dala-Floda

Bågskytte från hästryggen Det krävs många timmars träning för att kunna rida i full galopp. Tänk dig att samtidigt skjuta iväg pilar mot ett eller flera mål. På en dalagård utanför Rättvik ges chansen att prova på denna krävande sport – Beridet bågskytte. Upplevelsen börjar med att en erfaren handledare går igenom grunderna innan du får sätta dig upp på hästryggen. Lån av häst, hjälm, pilar och båge ingår på kursen. Dalecarlian Horse Adventures, Rättvik

På hög höjd Prova en spännande kombination av klättring, sport, lek och äventyr högt över marken i Sälen. En utbildad instruktör håller i säkerhetsinstruktionerna samt guidar och coachar dig i banan som innehåller 16 stationer. Stationerna går att gå med olika svårighetsgrad så det spelar ingen roll om du är ung eller gammal, höjdrädd eller en adrenalinsökande våghals. Höghöjdsbanan, Sälen

24


Utmana dig själv och dina vänner 30/6 - 1/7

Tough Race – Borlänge

Våga testa terränglöpning med hinder. Du tar dig över åkermark, på stigar, genom skog, över myrar och vattendrag. Hindren, som exempelvis är balansgång, armgång och höga klätterhinder, är utformade för att skapa ytterligare utmaningar. Exakt hur banan och hindren ser ut hålls hemligt fram till tävlingsdagen. Förbered dig på att bli rejält blöt och lerig. www.toughrace.se

1–9/7

www.frambyudde.com • info@frambyudde.com • Tel: 023-129 00

Vansbrosimningen – Vansbro

I Vansbro arrangeras årligen Sveriges största öppet vatten-evenemang med närmare 16 000 deltagare. Med stort mod kliver du ned i Vanåns kalla och mörka vatten för en simtur på 3 000 m, både medströms och motströms. Utöver lopp i öppet vatten erbjuds tävlingar i triathlon, swimrun och cykel. En riktig folkfest. www.vansbrosimningen.se

5/8

AIM Challenge – Sälen

Utmana dig själva och en kamrat i Skandinaviens största multisporttävling. Lag om två personer samlar under sex timmar så många kontroller som möjligt. Totalt finns 60 kontroller utplacerade och ger olika poäng beroende på svårighetsgrad och nås genom cykling eller löpning. En del kontroller innehåller moment som rappellering, klättring, paddling och simning. Elit eller motionär, du bestämmer din egen rutt och svårighetsgrad. www.aimchallenge.com

19/8

Ultravasan 45 – Oxberg-Mora

Som ett maraton, fast tuffare! Ultravasan 45 passar dig som vill testa ett lopp som är hårdare än ett maraton, men som ännu inte är redo för den fulla distansen i Ultravasan 90 från Sälen till Mora. Loppet utgår från Oxberg och du får vara ute i terrängen i max 11 timmar. www.vasaloppet.se

RESTAURANG • FEST • KONFERENS • EVENT Njut av goda måltider och personlig service i den härliga grosshandlarvillan vid Runns norra strand.

HOTELLSTUGOR

Bekvämt boende på vår camping eller i stugor för 2–6 personer med en underbar utsikt över skärgårdssjön Runn.

AKTIVITETER

Vi erbjuder både fartfyllda och avkopplande äventyr året runt. På området har vi paddling, segling, vattensport, naturgym, utomhusSPA, långfärdsskridskor, teambuilding, snöskor, guidade turer och mycket mer. I närregionen finner ni allt ifrån alpinskidåkning, längdskidor, vildmarkssafari, velodromcykel och en mängd besöksmål inom kultur, friluftsliv och shopping. Vår samarbetspartner Äventyrs Service erbjuder ett brett urval av oförglömliga aktiviteter och events. Kombineras med konferenser, middagar och bröllop i evenemangskåtan.

Följ oss på Facebook

≥ Hitta fler utmanande aktiviteter och tävlingar på visitdalarna.se

Främby Udde Resort ligger 4,5 km från Falu centrum. GPS: Lat: N 60º 34’ 51.85” Long: E 15º 40’36.86” X= 6718191 Y= 1492972 System: WGS 84 | RT90

FALUN

25


JAG VAKNAR… Slår sakta upp mina ögon. Blicken fastnar i taket. Undrar hur gammalt virket är… kanske ett par hundra år. Vänder blicken mot fönstret med den tunna gardinen som släpper igenom ljus. Det är en solig dag. Sakta, sakta sätter jag mig upp på sängkanten med stöd av armen – gårdagens vandringstur känns i benen. Utanför fönstret breder det kuperade landskapet ut sig. Ser trädtopparna, de är stilla. Min mage kurrar. Kokt ägg, grovt bröd och kanske en våffla… Trappan ner till matsalen ger ifrån sig knarrande ljud. Kaffedoften drar mig in mot buffén. Jag stannar ändå till vid ytterdörren, öppnar upp den på glänt och sticker ut huvudet. Temperaturen känns behaglig. Fågelsång… kan det vara en lövsångare? Drar in några djupa andetag av sommardoften. Det här kommer att bli en bra dag!

Välj ditt sommarboende och boka direkt på visitdalarna.se Ta del av hela utbudet, jämför priser och välj det boende som passar dig bäst. Om du har frågor vänligen kontakta oss på info@visitdalarna.se

26


God mat, bekvämt boende och milsvid, orörd vildmark. Upptäck Grövelsjöfjällens enda fyrstjärniga hotell när fjällvärlden är som allra vackrast. Läs mer om våra paket på www.storsatra.se

FJÄLLVANDRA I SOMMAR!

TTTT HELPENSION 3 DYGN FRÅN ENDAST

3990:Vandra tryggt längs miltals av leder eller upplev äventyret bortom dem i landets sydligaste fjäll. På STF Grövelsjön Fjällstation bor du bekvämt med fjället utanför entrén. I vår KRAV-certifierade restaurang kan du avnjuta dygnets alla måltider. Mer information och bokning på svenskaturistforeningen.se/grovelsjon E-post: fjallbokning@stfturist.se Telefon: 0253 - 59 68 80

STORSÄTRA FJÄLLHOTELL

Grövelsjöfjällen. Tel 0253-23 150. storsatra.se

SCANDIC I DALARNA -

Välkomna till oss på Lövåsgården i sommar! Boende med helpension eller i självhushåll, 804 m.ö.h. med bedårande utsikt över fjäll och myr!

Ett smart hotellval! Tillgängligt och prisvärt boende för arbete och fritid, inspirerande mötesrum med flexibla lösningar, välutrustat gym, pool & bastu, lekrum, fritt WiFi, frukost, lunch, middag. När du bokar hos oss bidrar du även till en bättre miljö. Scandic Lugnet, Falun 023-669 22 00 Scandic Borlänge 0243-79 90 00

Läs mer på www.lovasgarden.se eller ring oss på 0253-29029 så berättar vi mer vad vi kan erbjuda! Varmt välkomna önskar Linda & Anders med personal!

scandichotels.se Grövelsjöfjällen


falu fängelse vandrarhem centralt boende i falun - nära outdoor arena - lugnet sportarena

Grupper, kompisgäng, träning • Guidade event/cykel/vandring • Cykelmekverkstad, cykeltvätt • Vallabod, vallahjälp • Enkelt anpassat billigt boende • FALU FÄNGELSE VANDRARHEM Frukost, lunchpaket, helpension •

• MTB banor, Biking Dalarna • Familjecykling/Landsvägscykling • Vandringsleder start Lugnet • Paddling på Runn/Forspaddling • Friluftsliv/Naturreservat/Historia • Långfärdsskridskor/Skidor

BOKA ONLINE

www. falufangelse . se |

Upplev vår snöfria säsong Njut av sköna utedagar i storslagen natur. Cykla, fiska, vandra eller bara va och ät gott i våra restauranger.

023 - 79 55 75 | villavägen 17, 791 37 falun

Ett hemtrevligt och personligt boende! NYHET! Bäversafari med grillning. Fiske i Vinäs.

Fantastisk natur med fina möjligheter till vandring, cykling, paddling, bär- och svampplockning. www.moravandrarhem.se info@moravandrarhem.se 0708-98 61 07

Boka Säfsen 0591 77 50 00 www.safsen.se

Stiftsgården Rättvik ÄT & BO VID SILJANS STRAND Egen badplats och flera roliga aktiviteter på gården. Fina vandrings- och cykelleder utanför knuten.

FIRST HOTEL BRAGE // SUPERIOR ROOM

Välkommen!

FIRST HOTEL GRAND // SUPERIOR ROOM

VÄLKOMMEN TILL FIRST HOTELS MED NÄRHET TILL AKTIVITETER, NATUR OCH NÖJESLIV HITTAR DU OSS I HJÄRTAT AV DALARNA. TILLSAMMANS HAR VI 283 CENTRALA HOTELLRUM I FALUN OCH BORLÄNGE. VARMT VÄLKOMNA TILL FIRST HOTEL GRAND FALUN OCH FIRST HOTEL BRAGE I BORLÄNGE. BOKA DIN VISTELSE DIREKT PÅ FIRSTHOTELS.SE YOUR SECOND HOME IS FIR ST

I

FIRST H OT ELS.SE

www.stiftsgarden.orgi010-160 80 00iinfo@stiftsgarden.org


ÅKERBLADS HOTELL • SPA • GÄSTGIVERI

Bo fint med närhet till skog, vatten och berg. Vandra, paddla, cykla i fantastiskt fin omgivning.

Tel: 070-255 04 18 info@orsavandrarhem.se www.orsavandrarhem.se

Boka en aktivitetsrik campingsemester! Tillsammans erbjuder Svenska Campingpärlor en mängd lokala campingupplevelser över landet. Bo mitt i Vasaloppsarenan i Mora, nära Orsas vildmark och evenemangsspäckade Rättvik. Upptäck varje lokal campingpärla och njut av närheten till sommarens alla aktiviteter. Varmt välkommen!

Välkommen hälsar 19:e–22:a generationen Åkerblad. Förmånliga priser och paket hela året. Besök hotellets Spa-avdelning under en spaweekend eller en dag. Se vår hemsida för hela utbudet, vi ses ... Telefon 0247-508 00

TÄLLBERG

www.akerblads.se

Läs mer om pärlorna på campingparlor.se och följ oss på @campingparlor

Boka nu!

Se till att säkra semestern i tid! Ring +46 (0)250-462 00 för mer information och bokning.


Bäst på flugfiske! Kurser, guidningar, butik och logi. www.greenowltravel.comi073-616 11 10iinfo@greenowltravel.com

Älvdalens fiskecenter och camping www.alvdalenfiske.se

Kvalitetstid när det är som bäst!

Natursköna banor – från fjäll till dal

Semester i Dalarna?

Packa golfklubborna!

Avesta GK Dalsjö GK Falun-Borlänge GK Furudals Bruks GK Gagnefs GK Hagge GK Hedemora GK Idrefjällens GK Leksands GK

visitdalarna.se/golf

Malungs GK Mora GK Rättviks GK Samuelsdals GK Snöå GK Sollerö GK Sälenfjällens GK Säters GK Tällbergsbyarnas GK Älvdalens GK


”Ett ypperligt familjenöje!” Anna från Göteborg

s äldsta t e d n a l En av

rk a P e k i B a d n u s Ge 3 juni! Premiär

gesu

get.se ndaber

1–9 juli 2017 vansbrosimningen.se

Cykla Vasaloppet. Anmäl dig på vasaloppet.se.


ZORNGÅRDEN Makarna Zorns unika konstnärshem

ÖPPET ÅRET OM

75

ZORN

GÅRDEN

ÅR

ZORNMUSEET

MORA 0250-59 23 10 | www.zorn.se

Nyhet! Ekologiskt knäckebröd bakat i Leksand

Hos oss här i Leksand bakar vi vårt goda knäckebröd. Sedan starten på 1800-talet har hållbar produktion och hög kvalitet varit en självklarhet för oss. Nu bakar vi även ett ekologiskt knäckebröd som är bakat av enbart svensk ekologisk råg. Det goda har blivit godare skulle man kunna säga.


TA TÅGET

till ditt outdoor-äventyr VÄLJ EN ENKEL, BEKVÄM OCH MILJÖVÄNLIG RESA

Var inte ute och cykla på väg till ditt outdoor-äventyr. Välj tåget, som tar dig ut i naturen. Och ja, Tåg i Bergslagens tåg har cykelställ ombord. tagibergslagen.se KÖP DIN RESA PÅ SJ.SE


1-9/7 13/8

11-12/8

KALENDARIUM 29/4 KLIPPINGRACET XCO Mountainbiketävling, Säter.

1–9/7 VANSBROSIMNINGEN Simning, Triathlon, Swimrun, Cykel, Vansbro.

5–6/8 MORA TRIATHLON Simning, cykling, löpning, Mora.

18/5 VÅRRUSET

3-7/7 GOLF RUNT SILJAN

7–13/8 LEKSANDSRUNDAN

Löpning för alla tjejer, Falun.

Partävling golf, fem orter runt Siljan.

Motionscykling, sex lopp under en vecka, 30–130 km, Leksand.

20/5 XBASE LIMSJÖN MARATHON Välgörenhetslopp, Leksand.

8-9/7 MÖRKSUGGEJAKTEN Långlopp cykel 70 eller 40 km, Rättvik.

20/5 RÄTTVIKSJAKTEN Motionslopp mountainbike med poängjakt i lag om två-tre, Rättvik.

9/7 MORA TRAIL Löpning 9–45 km, Mora

27/5 FLUGFISKETS DAG Fiskepremiär i Österdalälven, Älvdalen. 27-28/5 LILLA OCH LÅNGA LUGNET Mountainbiketävling, Falun. 2/6 KARNEVALSLOPPET Löpning och gång, Avesta 3/6 SILJAN RUNT Cykellopp, Sollerön, Mora. 3/6 JÖRGENS LIVSLOPP Välgörenhetslopp cykel, Sälen-Mora. 3–4/6 JONAS I SÄLEN GAME FAIR Jakt- och fiskemässa i Lindvallens Fäbod, Sälen. 10-11/6 GESUNDA GIANT ENDURO Mountainbiketävling, Gesunda, Mora. 17/6 LUDVIKA STADSLOPP Löpning 6–10 km, Ludvika. 23/6 ORSAKAJT´N OCH ORSABAJK´N Mountainbiketävling och löptävling, Orsa. 30/6–1/7 TOUGH RACE SWEDEN Terränglöpning med hinderbana, Borlänge.

34

15/7 SPORTKULLAN ADVENTURE RACE Löpning, cykling, madrasspaddling m.m., för tjejer i lag om tre personer, Älvdalen. 15/7 SÄTER TRIATHLON Simning, cykel, löpning, Säter. 16/7 FÄBODLOPPET Mountainbiketävling mellan sju fäbodar, Särna. 19/7 BUGGRUSET Löplopp under Dansbandsveckan, Malung.

11–12/8 CYKELVASAN Cykellopp i Vasaloppsleden, även kortare distanser, Sälen-Mora. 12/8 STORA STÖTEN SWIMRUN Simning och löpning i historisk miljö, Falun. 13/8 ORNÄS TRIATHLON Simning, cykling och löpning, motionslopp med kortare distanser, Borlänge. 19/8 ULTRAVASAN Löpning flera distanser, Sälen-Mora. 25–26/8 BAGHEERA FJÄLLMARATON Löpning 10–42 km, Sälen. 26/8 SATMARAN Mountainbikelopp för tjejer, 41 km, Ludvika.

21-22/7 MASTERS OF WATERS Forspaddling, Dala-Floda. 29/7 MUDLIFE OCR Löpning med hinderbana, Älvdalen. 5-6/8 FINNMARKSTUREN Sveriges äldsta mountainbiketävling, Ludvika. 5/8 TÄLLBERG HALVMARATHON Löpning, även kortare distanser, Tällberg. 5/8 AIM CHALLENGE Multisporttävling i lag om två, Sälen.

26/8 SKÖRDELOPPET Löpning i kulturmiljöer, Hedemora. 2/9 VILDMARKSLOPPET Terränglöpning 32 eller 17 km, Bjursås. 2-3/9 SCANDINAVIAN DOWNHILL CUP Mountainbiketävling, Gesunda, Mora. 30/9 SKINNARTRAMPET Mountainbiketävling, Öje, Malung. 14-15/10 DALA-DUBBELN Orienteringstävling, Falun

≥ Fler evenemang hittar du på visitdalarna.se


FYRSTJÄRNIG RESORT 400 campingplatser 222 stugor

LEKSAND STRAND CAMPING & RESORT Kom till Dalarna och upplev alla de spännande aktiviteter som finns att upptäcka runt Siljan. Oavsett vilket äventyr som är just din reseanledning erbjuder Leksand Strand det perfekta boendet för din vistelse. På vår fyrstjärniga resort med camping och stugbyar i olika prisklasser och storlekar hittar du det bästa alternativet för just ditt resesällskap. Välj bland 400 campingplatser och 222 stugor i naurskön miljö, alla med utsikt över Siljan. Läs mer och boka på leksandstrand.se

Camping & stugor med vacker utsikt över Siljan

STÖRSTA MÖJLIGA UPPLEVELSE FÖR ALLA


Turistbyråer i Dalarna Avesta

Ludvika

Malung–Sälen

Borlänge

Leksand

Säter

Falun

Mora

Vansbro

Gagnef

Orsa

Älvdalen

Hedemora

Rättvik

Idre

Smedjebacken

Kungsgatan 32 774 30 Avesta 0771-62 62 62

Sveagatan 1 784 33 Borlänge 0771-62 62 62

Trotzgatan 10–12 791 83 Falun 0771-62 62 62

Lindberghallen, Djurås 785 80 Gagnef 0771-62 62 62

Hökargatan 8 776 30 Hedemora 0771-62 62 62

Framgårdsvägen 1 790 91 Idre 0253- 59 82 00

Bergslagsgatan 10 771 82 Ludvika 0771-62 62 62

Norsgatan 28 793 30 Leksand 0248-79 72 00

Köpmannagatan 3 B 792 30 Mora 0248-79 72 00

Dalagatan 1 794 30 Orsa 0248-79 72 00

Centrumhuset 780 67 Sälen 0280-187 00

Salutorget Rådhuset 783 27 Säter 0771-62 62 62

Lokstallet 780 50 Vansbro 0771-62 62 62

Dalgatan 47 796 31 Älvdalen 0251-410 10

Riksvägen 40 795 32 Rättvik 0248-79 72 00

Hamnen 777 30 Smedjebacken 0771-62 62 62

www.visitdalarna.se | info@visitdalarna.se

36

Visit Dalarna Outdoor Magasin – Sommar 2017  

Inspireras inför sommarens aktiviteter. Vandring, cykling, fiske, vildmark, äventyr och evenemang.

Visit Dalarna Outdoor Magasin – Sommar 2017  

Inspireras inför sommarens aktiviteter. Vandring, cykling, fiske, vildmark, äventyr och evenemang.

Advertisement