a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade
8 minute read

Fietsen

Ontdek Dalarna OP DE FIETS

Dalarna heeft veel te bieden voor alle type fietsers. Van rustige landwegen voor langeafstandsrijders en toerfietsers tot uitdagende mountainbikeroutes en downhill-hellingen. Een fiets kun je op meerdere plaatsen huren. Kom naar Dalarna en ontdek de regio op je tweewieler!

Fietsen is een van de beste manieren om de mooie natuur en bezienswaardigheden te ontdekken. Je vindt in Dalarna dan ook volop mogelijkheden om afwisselende toertochten te maken, waarbij je over rustige asfalten steenslagwegen door de afwisselende natuur rijdt. Een gewone toerfiets is voor dit soort tochten voldoende. Bij vrijwel alle uitgestippelde tochten is er onderweg gelegenheid om iets te eten en drinken, te zwemmen of een van de vele bezienswaardigheden te bezoeken. Voor mensen die graag op de mountainbike de natuur in trekken raden we Biking Dalarna aan (zie pagina 18). Dat is een samenwerkingsverband tussen verschillende bestemmingen in Dalarna die samen mountainbikeroutes beheren en onderhouden. Zij zorgen tevens voor een goede markering en een gezamenlijke indeling naar moeilijkheid.

Boerenland en een culinaire ervaring

De 23 km lange Säter-Södersätra-Bispberg-route (H10) neemt je mee door groene weides en open boerenland en langs meerdere pittoreske dorpjes. Fiets over de Dalälvenrivier richting Stora Skedvi voor een stop bij Kulinariet, een koophal med lokaal geproduceerde producten. Hier wordt ook knäckebröd gemaakt in open vuurovens. Eindig de tocht met een klim naar de top van Bispberg waar je wordt beloond met een fantastisch uitzicht.

Culturele en industriële bezienswaardigheden

Husbyringen (I9) is Zwedens eerste ecomuseum. Het 60 km lange cultuur- en natuurpad leidt je via smalle wegen door een prachtig boerenland. Op deze makkelijk te fietsen rondtoer kom je zo’n 25 industrie- en cultuurhistorische stops tegen. In Stjärnsund kom je langs Stjernsunds Brygghus, een brouwerij in een beschermd industriehuis. Hier wordt op een duurzame manier bier van hoge kwaliteit gebrouwen. In dit mooie ge- bouw kun je een rondleiding en een bierproeverij boeken. Onderweg kom je langs meerdere café’s, restaurants en accommodaties. Långshyttans Brukshotell bijvoorbeeld is een landhuis waar je kunt overnachten in lieflijke kamers.

Download de Husbyringen-app en laat het landschap tot leven komen.

Oude bruggentocht

Rond Gagnef (G9) vind je meerdere traditionele Daladorpjes en plaatsen die zeker een bezoek waard zijn. Fiets over de drijvende bruggen en maak een omweg naar het punt waar de westelijke en oostelijke Dalälven overgaan in de Dalälvenrivier.

Aan de zuidkant van het meer Flosjön, in een idyllisch da- lamilieu, ligt Dala-Floda Värdshus. Een oud, charmant pension waar in het restaurant bijna alles met ecologische ingrediënten wordt bereid.

Van Mora naar Nusnäs

Als je in de buurt van Mora (F7) bent en meer wilt weten over het Dalapaardje dan adviseren we je om de tocht naar Nusnäs te maken. Deze route is ook erg geschikt als je onderweg wilt pauzeren en zwemmen. Je start in Mora, waar je een bezoekje kunt brengen aan het museum van de Wasaloop, het grootste en oudste langlaufevenement van Zweden. Waterliefhebbers kunnen onderweg op meerdere plaatsen stoppen voor een duik, bijvoorbeeld bij Sanda Båthamn, Färnäs Badplats of in Nusnäs. Daar staat de fabriek en werkplaats waar de Dalapaardjes worden gemaakt. Beschilder hier je eigen paardje of koop een van de paardjes met traditionele motieven als souvenir. Deze makkelijke tocht is 23 km lang.

Dalhallarondje

Dit is een mooie tocht om te maken als je op een van de campings in Rättvik (G7) verblijft. Deze goed gemarkeerde fietstocht loopt rond Dalhalla, het beroemde concertpodium dat net buiten Rättvik in een voormalige steengroeve is gebouwd. Via rustige asfalt- en steenslagwegen kom je langs meerdere geologisch interessante plaatsen. Onderweg passeer je verschillende bezienswaardigheden, zoals de Wasasteen, de houten kerkhuisjes en kerk van Rättvik en de Rättviks Gammelgård, een landhuis van rond 1830. Bezoek Nittsjö Keramik waar ze ook een winkeltje hebben en eet een hapje in Solgårdskrogen, een typisch Zweeds zomerrestaurant. Deze tocht is 26 km lang.

Het grootste Dalapaard ter wereld en bizons Ben je in het zuiden van de provincie dan kunnen we je deze toertocht rond Avesta (I11) aanbevelen. Deels fiets je door de gezellige stad en kun je een bezoek brengen aan verschillende bezienswaardigheden. Je komt langs het Avesta Wisent (bizons) park waar je de met uitsterven bedreigde Europese bizons in hun natuurlijke omgeving kunt bezoeken. Of je rijdt naar het grootste Dalapaard ter wereld, dat met 13 meter overal boven uittorent. Voor kunstliefhebbers is er de Avesta-kunsttentoonstelling Verket. Vergeet niet een bezoekje te brengen aan Gamla Byn, het oude stadsdeel met zijn mooie houten huizen, gelegen langs de brede Dalälvenrivier. De route is in totaal 33 km lang.

Fietsen, maar dan anders: Trolleyfietsen bij Vansbro

Met een trolleyfiets rijd je via oude spoorlijnen zo de ruige natuur rond Vansbro (E9) in. Dit avontuur voor de hele familie neemt je mee naar het platteland rond Vansbro: een aaneenschakeling van bossen, meren en beken. Je kunt een hele of halve dag op pad of zelfs een meerdaagse tocht maken op de railfiets, met overnachting onderweg. Vergeet je zwemspullen niet voor een duik onderweg.

Norra Barken rond

Een rondtoer in gevarieerd terrein met als startpunt het mooi gelegen havengebied aan het Barkenmeer in Smedjebacken (H11). Hier begint ook het Strömsholmkanaal, het tweede langste kanaal van Zweden. Rond het havengebied vind je onder meer een restaurant, café en een minigolf. Houd je van kunst en cultuur? Breng dan zeker een bezoek aan Arkivhuset en cultuurhuis Meken in Smedjebacken.

Biking Dalarna – Heerlijk fietsen vanuit prachtige plaatsen

Biking Dalarna is een samenwerking tussen verschillende bestemmingen in Dalarna. We bieden onze bezoekers meer dan 20 fietsgebieden aan met gezamenlijk een grote hoeveelheid gemarkeerde paden in verschillende moeilijkheidsgraad en verschillend terrein, van de stad tot bergen en wildernis.

Alle routes zijn volgens hetzelfde systeem ingedeeld in zwaarte en hebben allemaal dezelfde "Biking Dalarna"-markering. Op de vertrekplaatsen vind je allerlei voorzieningen zoals fietsverhuur, douches, een plek om je fiets te wassen en eetgelegenheden. Sommige bestemmingen zijn ook erg geschikt voor fietstochten met kinderen.

Lees meer over Biking Dalarna en actuele route-informatie op bikingdalarna.se.

Van eenvoudig plat tot sensationele parcoursen

Idre en Idre Fjäll (B3) liggen in Zwedens meest zuidelijke gebergte. Er zijn meerdere mountainbikeroutes door prachtig bergachtig gebied, uitdagende beklimmingen en spannende bospaden, geschikt voor alle leeftijden en niveaus. De routes zijn zo uitgestippeld dat je er makkelijk met het hele gezin opuit kunt trekken. Vergeet niet de Pump Track of de Skills area te testen!

Mountainbike: 6 routes, totaal 39 km Over de weg: 2 routes, totaal 128 km Huurfietsen: Ja Lift: Ja

Mountainbiken in een langlauf WK-arena

Falun (H9) is de grootste stad van Dalarna en een geliefde fietsbestemming in Zweden. Het glooiende landschap rondom het skigebied Lugnet net buiten Falun is een heerlijk gebied om met een mountainbike te verkennen. In deze WK-arena voor langlaufen vind je diverse goed gemarkeerde, speciaal aangelegde routes in verschillende moeilijkheidsgraden.

Mountainbike: 8 route, totaal 35 km Toertocht: 1 route, 20 km Huurfietsen: Ja

Een onverhard fietsparadijs

Rond Öje (D8) fiets je voornamelijk op toegankelijke grindpaden in een prachtige natuuromgeving. De tochten lopen langs drie zomerboerderijen. In het mooie dorpje Öje vind je een camping en kun je vissen, zwemmen, wandelen en kanoën.

Mountainbike: 2 routes, totaal 85 km Toertocht: 1 route, 15 km

Uitzicht over Siljan

In Siljansnäs, westelijk van het Siljanmeer, vind je routes met variatie in aantal hoogtemeters en met afentoe een fantastisch uitzicht over het Siljanmeer. Hier zijn drie routes op bospaden en -wegen en een makkelijke route op steenslagwegen, zeer geschikt voor families.

Mountainbike: 4 routes, totaal 32,5 km Huurfietsen: ja

In het spoor van de Wasaloop

Mora (F7) ligt aan het Siljanmeer en biedt verschillende mogelijkheden voor mooie tochten, zowel met het hele gezin als voor de meer avontuurlijke mountainbiker. Ontdek al fietsend de prachtige natuur in de omgeving. Een van de mountainbikeroutes volgt een deel van het traject van de beroemde Wasaloop, het grootste langlaufevenement van Zweden. Alle routes beginnen en eindigen bij hotel Moraparken.

Mountainbike: 5 routes, totaal 99 km Over de weg: 2 routes, totaal 100 km Toertocht: 2 routes, totaal 56 km Huurfietsen: Ja

DE WASALOOP PER FIETS De bekende Wasaloop kun je ook helemaal op de fiets doen. Vanaf de start in de bergen bij Sälen (C6) fiets je 90 km naar Mora (F7). De fietswedstrijd vindt elk jaar plaats in augustus en trekt duizenden deelnemers en kijkers. Het parcours is het hele zomerseizoen geopend voor fietsers.

Voor ieder wat wils

In Säfsen (E11), net buiten Ludvika in het zuiden van Dalarna, vind je een gevarieerd aanbod aan fietsmogelijkheden. Je vindt er een groot aantal goed gemarkeerde mountainbikeroutes. Of kies je voor een toertocht over de weg of voor één van de kindvriendelijke routes? Er is voor iedereen een geschikte route te vinden in Säfsen!

Mountainbike: 12 routes, totaal 336 km Over de weg: 2 routes, totaal 96 km Toertocht: 1 route, 35 km Huurfietsen: Ja

Afwisseling en uitdaging voor de hele familie

Fietsen in de omgeving van Orsa (F6) is leuk en uitdagend voor het hele gezin. De indrukwekkende wilde natuur en de nabijheid van het Siljanmeer maken dat er hier voor iedereen wel iets te beleven valt. En als je geluk hebt, kun je vanaf de fiets een glimp van de enige ijsberen in Zweden opvangen.

Mountainbike: 5 routes, totaal 63,5 km Huurfietsen: Ja