Page 1

BARNENS

DAL AR NA

SO M M AR 2017

På besök

I FÄBODEN

CYKELÄVENTYR

runt fjället

SKAPARVERKSTAD

hos Carl Larsson

T OMT AR & TR OL L , SKA P ARL UST, DJUR & NATUR, VATTE NL E K

1


Tomteland presenterar

Alla känner Tomten. Men få vet att Tomten bor i Mora, i de magiska Dalaskogarna vid foten av ett berg. Välkommen hem till hans eget magiska sagoland med upplevelser och äventyr du sent kommer att glömma!

Sagopaket Öppet 24 juni–13 aug kl. 10.00–16.00, alla dagar.

En aktiv semester bland rovdjur Boka en sommar utöver det vanliga! I Orsa Grönklitt finns allt på ett ställe med boende, mat och aktiviteter. Cykla, vandra, paddla kanot eller bada – och besök Europas största rovdjurspark. Häng med på dagliga matningar, informationer och upplev nära möten med mäktiga rovdjur från norra halvklotet. Välkommen!

Rovdjurspaket med boende Entré till Orsa Rovdjurspark för 2 vuxna och 2 barn samt två dygn i utvalt boende i Orsa Grönklitt. För mer info och bokning, ring 0250-462 00.

1 625 kr/familj

2

Läs mer på www.orsarovdjurspark.se

Boka entré till Tomteland och boende på Mora Parken från 539 kr/person Boka på 0250-276 00.


Sprallig sommar i Dalarna Aktivitetsutbudet är stort i Dalarna, avstånden är nära och du kan lätt fylla en sommarvecka med alla ingredienser som gör en lyckad semester med barn – tid att umgås, äkta upplevelser och nya upptäckter. Föreställ dig barn och vuxna sittandes på trappan till stugan i dalaromantisk stil med hallonsnåren precis utanför dörren. Hur känns pirret i magen när ni cyklar dressin på den nedlagda järnvägen? Hur reagerar barnen när ni färdas underjord i Falu Gruva? Och hur går snacket efter att ni vandrat med renarna på fjället? Kom ihåg att skapa möjligheter till pauser under resans gång, för bad och en och annan glass. Den sköna sommarkänslan finns närmare än du tror – Dalarna väntar på er i sommar!

Grövelsjön

Grövelsjön

Idre

Idre

Särna

Särna Stockholm

Stockholm Göteborg

Rörbäcksnäs

Sälen

Älvdalen

Grönklitt

Malmö

Orsa

Grönklitt

Malmö

Mora Orsa

Rörbäcksnäs

Mora Leksand

Leksand Vansbro Vansbro

Bad & äventyr. . . . . . . . . . . 32 Cykla. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36

Säter Hedemora

Borlänge

Säfsen

Skaparlust.................. 18

Falu Gruva.. . . . . . . . . . . . . 30

Falun

Borlänge Falun

Full fart. . . . . . . . . . . . . . . . . . 40

Avesta

Boende. . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42

SmedjebackenHedemora

Kalendarium. . . . . . . . . . . . 50

Ludvika Säter

Säfsen

Teater.......................... 16

Natur........................... 26

Rättvik

Gagnef

Gagnef

Tomtar & troll............. 12

Djur............................. 22

Rättvik

Malung

Malung

På fäboden.................. .. 6

Göteborg

Älvdalen

Sälen

INNEHÅLL

Ludvika

Avesta

Smedjebacken omslagsbild foto: Per Eriksson/Visit Dalarna. ansvarig utgivare: Carl Johan Ingeström, Visit Dalarna AB. redaktör: Jonna Fischer Matz. skribenter: Agneta Barle, Ewa Brobäck, Jonna Fischer Matz. foto: Hansa Andersson, Lasse Arvidsson, Carl Larssongården, Elisabet Asp Christiansson, Lars Dahlström, Per Eriksson, Jonna Fischer Matz, Framtidsmuseet, Grönklittsgruppen, Johanna Halvardsson, Sofia Hampus, Henrik Hansson, Owe Hållmarker, Idre Fjäll, Eva-Lena Karlsson, Kola Productions, Eva Lammi, Per Leijström, Richard Lindor, David Lundberg, Malin Mattsson, Håkan Olsén, Ulf Palm, Renbiten, Fredrik Ritzén, Rättviks bildarkiv, Pia Rydberg-Wallner, Skistar, Tatjana Summermatter, Säfsen Resort, Mickan Thor, Visit Dalarna, Zornmuseet . grafisk form: Carina A Östlund. tryck: Ruter, maj 2017. Magasinet är tryckt hos svanenlicensierat tryckeri på papper som uppfyller svanenkriterierna. Vi reserverar oss för eventuella tryckfel, pris- och programförändringar samt slutförsäljning. kontakt: www.visitdalarna.se | mail info@visitdalarna.se


Jag längtar till Dalarna. Till stugan med utsikten över sjön, till den fartfyllda cykelutflykten på de slingrande stigarna och till alla möjligheter för fika och pratstunder.”

4


5


LEVANDE BERÄTTELSER FRÅN FÄBODEN

Att besöka en fäbod är det bästa pillret för att bota skogsrädsla. Skogen är en vän och det blir uppenbart när du gör ett besök på en fäbod, menar Täpp Lars Arnesson som varje sommar lever med sina två barn och boskap i Arvselens fäbod. 6


7


B

arnen springer runt de små timrade byggnaderna med anor från 1600-talet. Fjällkorna strövar fritt omkring i markerna runt bebyggelsen och hönsen pickar i gräset utanför ladugården. – Det händer någonting med besökarna som kommer hit till fäboden, de släpper taget. Här finns ett lugn som även besökarna upplever, ett naturligt lugn. Det är skogen som låter, det är vinden som hörs i träden, det är fåglarna som kvittrar och bäcken som porlar, berättar Täpp Lars. I början av maj flyttar han med sina två barn, Kerstin och Erik, den dryga milen från hemmet i Malung till Arvselens fäbod. Flytten går till fots i sällskap av familjens kor och getter. Det är starten på en fem månader lång vistelse, utan el och rinnande vatten. – Det är den bästa dagen på hela året. Vi älskar att komma till fäboden, säger Täpp Lars med stor entusiasm. En händelserik miljö De dagliga rutinerna följer ett visst mönster där getterna och korna mjölkas, ostar produceras och besökare välkomnas. Men det händer alltid någonting nytt. Som den dagen förra sommaren då besökarna fick vara med om att förlösa en kalv. – Vi hade fäboden full med besökare och en ko som snart skulle kalva drog iväg in i skogen. Efter ett par timmar kom en annan ko hem och började råma och råma, och råma. Jag sa till min dotter Kerstin att gå till den råmande kon. Kerstin följde med kon ut i skogen och efter en stund hörde jag Kerstins kulning på håll. Jag förstod på hennes lockrop att jag behövde söka efter dem i skogen. Kalven satt fast och kon behövde få hjälp – det var därför den andra kon hämtade hjälp. Just den dagen hade vi massor av besökare och de fick vara med om att dra ut kalven. Det är sånt som kan hända på fäboden, berättar Täpp Lars. Barnen Kerstin och Erik är uppvuxna med livet på fäboden. Det är en stimulerande miljö som inbjuder till lek. Istället för tid med mobiltelefoner och datorspel har de byggt vattenhjul i bäcken, byggt kojor,

8

spelat kort när det regnat och fått historier berättade för sig på kvällen. Och att guida besökare började de med tidigt, på eget initiativ. – Det är underbart att se vad ett barn berättar. Erik ville absolut guida när han var fem år, han visade oredan i ett förråd och berättade en anekdot om när jag råkade trampa i en hink med sur mjölk. En annan dag hittade jag honom med en hel grupp inne i fäbodstugan där han visade upp sina bilar. Samtidigt som han har guidat och berättat allt han hört sen han var liten så lägger han till sina egna pärlor, och det är rätt underbart. Barn som kommer till fäboden blir oftast kreativa och vill börja leka. Barn sysselsätter sig själva, för allt är spännande. När de kommer till en plats där de kan leka själva så gör de det, menar Täpp Lars. – Jag tror att den kunskap som finns i fäbodbruket är viktigt för framtiden. Det är viktigt att vi vuxna visar naturen och att vi gör barnen delaktiga. När barnfamiljer kommer till fäboden, kan barn och vuxna dela upplevelsen med varandra. Testa fäbodlivet Om du känner dig inspirerad att utforska fäboden ytterligare erbjuder Täpp Lars möjligheten att testa på fäbodlivet på riktigt. Under två dygn deltar du i de dagliga sysslorna från tidig morgon till kväll. – I paketet ”Mjölka en ko” äter och lever du med oss här i fäboden. Antingen bara njuter du av lugnet eller så deltar du i det dagliga arbetet som att mjölka korna, plocka ägg från hönsen och att baka bröd. Miljön på fäboden inbjuder till dialog och berättandet är en viktig del av upplevelsen. Äldre som besökt fäboden genom åren har förmedlat sina historier och Täpp Lars för i sin tur berättelserna vidare, bland annat genom sagoböcker för barn. – Sagorna utspelar sig i fäboden och har du läst böckerna kan du känna igen miljön när du kommer hit. Alla barn får gå ner till bäcken och plocka en trollguldklimp. Tar man en betyder det tur, tar man flera betyder det otur och man får tandvärk.


Det är viktigt att vi vuxna visar naturen och att vi gör barnen delaktiga. När barnfamiljer kommer till fäboden, kan barn och vuxna dela upplevelsen med varandra.”

– När hösten kommer och det blir långa skuggor i naturen känns historierna om trollen väldigt nära, berättar Täpp Lars. På frågan om familjen saknar någonting från den moderna världen under deras sommarvistelse på fäboden, kommer svaret omedelbart och tydligt. – Ingenting! Inte ett dugg. Däremot när vi flyttar hem på hösten, då njuter vi av att kunna klicka på en knapp och tända en lampa, vrida på en kran och få varmt vatten, men det är ingenting vi saknar.

Öppettider Arvselens fäbod Arvselens fäbod håller öppet sommartid tisdag-lördag kl. 10-17. Entré 80 kr för vuxna, 50 kr för barn (under 15 år), skitungar gratis. (Dubbelt betalt för skitgubbar). Täpp Lars bjuder på fikabuffé med kaffe, saft, bullar och kakor. Oftast kan man få hälsa på djuren om djuren är hemma..

TÄPP LARS ARNESSON Född: 1973 Bor: Malung och i Arvselens fäbod under sommarhalvåret. Titel: Berättare. Även fäbodbrukare, barnboksförfattare, designer, skådespelare och föredragshållare. Familj: Barnen Täpp Kerstin 13 år och Täpp Erik 11 år. Motto: ”Jag gör det jag tror på och det jag finner lust i.” Kontakt: www.arvselen.se, sommartid endast per telefon 070-690 44 89.

≥ Läs mer om levande fäbodar i Dalarna på visitdalarna.se

9


Att besöka en fäbod är att göra en resa tillbaka i tiden. Samtidigt är fäbodlivet modernare än någonsin med tanke på vår samtida strävan efter mindfulness, miljömedvetenhet och att äta lokala råvaror.

HITTA LUGNET I FÄBODEN Torrlids levande fäbod – Älvdalen Varje sommar sedan 1600-talet har djur och människor flyttat till fäboden i Torrlid för möjligheten att ta del av betet i skogen. När skolan slutar för vårterminen flyttar grundskolläraren Johanna Halvardsson med familj till Torrlids fäbod. – Under juli månad har vi öppet för besökare och det är trevligt. Som besökare får du ta del av fäbodens levande historia och hälsa på alla djuren, berättar Johanna. På fäboden finns möjlighet att sitta ner, njuta av en kopp kaffe med hembakat bröd och ta in den harmoniska atmosfären. Känna samklangen mellan djur, natur och människa. – Att lyssna till bjällrorna på korna som betar i skogen, höra fågelsången som bryter tystnaden och känna den söta doften från den sjudande grytan vassle, det är fäbodlivet på riktigt, säger Johanna. Fäboden är öppen hela juli kl. 11-17 (stängt torsdagar).

Fryksås fäbod – Orsa

Säterdalens fäbod – Säter

Vyn över Orsasjön och Siljan är storslagen i högt belägna Fryksås. Hos Anna och Samuel på Restaurang Lissäng, Smidgården, serveras god fika och maträtter lagade till stor del på lokala råvaror. Om du söker en matupplevelse på en av Sveriges bästa restauranger finns Fryksås Hotell och Gestgifveri strax intill.

Natursköna Säterdalens naturreservat består av en halvmil långt ravinsystem med unik flora. Här finns Barnens dal, en populär lekplats i naturmiljö, och Säterdalens fäbod. I fäboden finns sommartid djur och fäbodcafé där sortimentet till stor del är ekologiskt och närproducerat.

Lindvallens fäbod – Sälen I Sälen kan hela familjen få en dos av fäbodlivet. Strax intill upplevelsevärlden Experium i Lindvallen lever hästar, grisar, kaniner och nyfikna getter. I fäbodens café erbjuds lokalproducerad mat, kokkaffe och våfflor.

FÄBODFRID I SOMMARTID – all inclusive Incheckning förmiddag med härlig bondfrukost på Wålstedts gård i Dala-Floda. Med vägbeskrivning och färdigpackad matsäck startar vandringen (ca 5 km) i vacker natur till fäboden. I jordkällaren väntar hemlagade godsaker när ni anländer och efter måltiden sover ni gott i sköna sängar, bäddade med linnelakan. Priset gäller 15 maj – 1 september 2017.

Boka på visitdalarna.se

10

Från

1 700: -/person

≥ Besök visitdalarna.se för öppettider och tips på fler fäbodar att besöka.


Hos oss är historia roligt!

Ett spännande besöksmål för hela familjen. Här finns upplevelser för alla åldrar. Upptäck, lek och lär i våra spännande ”prova på-utställningar” eller följ med oss ner i underjorden på en guidad tur i 1600-talets spännande gruvgångar och mäktiga salar. Hör berättelsen om det stora raset och den förstenade gruvdrängen Fet-Mats. På gruvområdet hittar du hantverk, inredning, vintage, trädgårdshandel, silversmide, byggnadsvård, caféer, restaurang med mera.

GUIDADE GRUVTURER

Förbokning rekommenderas på alla våra gruvturer!

Guidade turer under jord för alla åldrar. För barn som är 3 år eller äldre finns särskilda gruvturer. Prova ”Skrock- och sägenturen” som bjuder på spännande historier och sägner blandat med lite historia.

LILLA GRUVTÅGET Lilla Gruvtåget går alla dagar 17 juni till 20 augusti. Turen tar 15-20 min och går runt på gruvområdet.

FIKA LUNCHA SHOPPAa

tuell Se våra ak på g eveneman e falugruva.s

INTERAKTIVT GRUVMUSEUM Många olika prova på-aktiviteter för både unga och gamla i vårt nya interaktiva gruvmuseum. Här får du en tidsresa från vikingatiden och fram till 2001 då Falun och gruvan blev världsarv.

LILLA GRUVBYN Experiment och sagor för hela familjen i Lilla Gruvbyn, vår interaktiva gruvby. Lek, klättra, lyssna och testa dig fram till kunskap om de elva metaller och mineraliska produkter som utvunnits ur Falu Gruva.

Välkomna till en historisk plats med massor att uppäcka! Tel 023-78 20 30 | www.falugruva.se


Tomten och hans vänner bor vackert beläget i skogarna utanför Mora. Varje sommar öppnar han upp dörren till sitt hem och välkomnar besökare. Följ med på en magisk resa bland troll, häxor och busiga tomtenissar.

MAGI OCH TROLLSAFARI PÅ TOMTELAND

S

ommarens teater ”Den Magiska Striden” äger rum på Tomtelands utomhusspelplatser och tar er med på ett äventyr i skog och mark. Alven, naturens beskyddare blir genom en björntjänst av med sin mycket speciella pilbåge. I fel händer blir pilbågen ett mäktigt vapen som kan ställa till med mycket oreda. Då skogarna kring Sagolandet Tomteland vimlar av både goda och onda invånare gäller det för Alven, Sagofén, Häxan och Nissarna att få tag på bågen före någon annan. Kommer de att lyckas? Om de inte gör det, vad händer då? Förutom Den Magiska Stridens tre akter händer en hel del annat i Sagolandet Tomteland, vad sägs om trollsafari bland livs levande troll, svängig häxrock, sångstund för de minsta eller bus och skoj med Tomtelands innevånare. Det finns även en hel del att upptäcka på egen hand, som skogstomtestigen, stortrollens hus, Tomtens lilla djurpark med kaniner, höns, ankor, getter och så förstås renar!

12


LITEN TROLLPARLÖR Öva dig på trollens språk! Tänk vad förvånade de kommer att bli när du ropar ”Horra Horra, Akki Makki?” Horra Horra! Hej! Akki Makki!

Vad gör du/ni?

Traski Fungi

Går i skogen

Fann Fann Kali!

Vilken lång och fin svans du har!

Snoffa Rot

Vilken stor näsa du har!

Oita, Toita, Ress

Ett, två, tre

Glutti Glutti Titta Tomtilomti Tomten

SAGO- & ISBJÖRNSPAKET Hotell Mora Parken ligger perfekt beläget mellan två familjeattraktioner. I priset ingår entré till Orsa Rovdjurspark och entré till Sagolandet Tomteland, boende 2 nätter i 4-bäddsrum inkl frukost för 2 vuxna + 2 barn (3–12 år). Gäller 24 juni-9 augusti 2017.

Boka på visitdalarna.se

Pris från

3 395:-

Hallå där... Tomten! Men hejsan! Vad gör du just nu? Nu är det massor att stå i må du tro. Dels att få allt i ordning för alla besökare på Tomteland, så att alla ska få en så bra dag som möjligt här i parken.

Har du körkort? Ja, körkort har jag och viktigast av allt är att jag även har slädkort, både för flygning och för att köra på marken.

Vad är det bästa med att vara tomte? Det är att få träffa alla glada barn, både här på Tomteland när de kommer hit på besök och på Julafton när jag är ute och besöker dem.

Var ska jag lämna min önskelista? Ja, antingen kommer du och lämnar den direkt till mig här på Tomteland. Jag har mitt eget lilla postkontor där jag bruka sitta och läsa önskelistor. Eller så postar du den till mig. Lättast är då att använda adressen: ”Till Tomten i Sverige” så kommer den till mig i Mora.

Vilken är din favoritfärg? Favoritfärg? Jag gillar nog de flesta färger, men om jag ska välja en så får det bli röd för det är ju kärlekens och vänskapens färg.

Sagolandet Tomteland Ligger i Gesunda, Mora. Öppet 24 juni–13 augusti kl 10-16.

13


BLAND NATURVÄSEN OCH TROLL Närheten till skogarna och den magiskt vackra naturen i Dalarna har gett upphov till sägner, sagor och myter. Dessa berättelser förs vidare från generation till generation och fortsätter att locka barnens uppmärksamhet. Framförallt trollen hävdar sin plats i landskapet. Troll- och clownstigen – Mora Strax utanför Mora centrum finns en perfekt aktivitet för de mindre barnen med mycket spring i benen. På Troll- och clownstigen får barnen ta sig fram i skogen och passera roliga stationer längs vägen. Här finns plats för fika och sång. Rundan utgår från löpspåren vid fotbollsplanen i Östnor, i närheten av bystugan.

Trollstigen – Grövelsjön Trollen och jätten Jacobs kompisar håller till längs en slinga på 1 km. En given favorit bland vuxna och barn som övernattar på STF Grövelsjön. Alltid finns det något nytt väsen i skogen, så se upp! (och ned förstås). Ta med lite fika och rasta vid häxan Agatha så blir hon glad.

Mörksuggan är ett magiskt väsen enligt gammal folktro i Dalarna. Berättelserna om Mörksuggan användes för att skrämma barn när de ville ränna ute för länge på kvällarna. ”Akta dig för Mörksuggan!”. Detta väsen kom att tolkas av konstnären Verner Molin från Rättvik och lever idag vidare som souvenir och tillverkas i Avesta av Janersgården Hantverk.

Trollbröllopet – Äppelbo På Lämåsens naturscen i Äppelbo spelas årligen ett av Sveriges äldsta bygdespel – Trollbröllopet. Spelet, som passar alla åldrar, handlar om hur Äppelbo fick sin brudkrona. Enligt den lokala sägnen blev en fäbodkulla på 1600-talet klädd till brud av skogens troll för att vigas med ett av trollen. Dock lyckades hon räddas från att bli bergtagen och hade då guldkronan kvar på sitt huvud. Trollbröllopet spelas alltid andra helgen i augusti.

14

Trolldalen – Gagnef

Trollskogen – Hundfjället

I naturreservatet Trolldalen möts onekligen naturens och sagans värld. Här finns raviner, gamla slåttermarker och en trolsk skog. Förmodligen får du inte se några troll, de är skygga både för dagsljus och människor, men att de har sin hemvist här känns ändå inte som en omöjlig tanke. Ta på rejäla skor, packa matsäck och bege er ut på upptäcktsfärd.

Packa fikakorgen och gör en utflykt till Trollskogen i Sälen. Trollen spelar och sjunger varje dag under sommaren. Stigen på 2 km går bra att vandra med barnvagn och längs vägen finns hel del troll och roliga figurer, fina grillplatser och våffelstuga. Strax intill parkeringen på Hundfjället finns även en lekplats samt två stora hoppkuddar.

≥ Besök visitdalarna.se för fler trolska tips.


#morasweden

Välkommen till en plats där upplevelserna alltid är nära. Att leva här ger möjlighet till det bästa av två världar; Närheten till ett aktivt liv året om och tillgång till det moderna samhällets service. Varför inte ta första steget och kom hit och ta del av allt som Mora erbjuder? Välkommen! www.mora.se 15


BERGTAGNA – EN SKRÖNA I MIDSOMMARTID

Modiga hjältar, mystiska väsen och ett och annat troll. Bergtagna är en myllrande familjeföreställning för alla från sex år. Inspirationen har hämtats från de klassiska folksagorna. – Det handlar om mod, fördomar och om rädslan för det okända. Men också om att allt kanske inte är som det ser ut att vara – till att börja med, säger Johanna Huss, som står för manus och regi.

16


En myllrande familjeföreställning om mod, fördomar och rädslan för det okända.

D

et är midsommartid i den lilla byn som ligger i skuggan av ett berg. Byborna är glada och förbereder sig för festen. Luften är fylld av förväntan, men kanske också av något annat. Det viskas i snåren och det tisslas och tasslas i stugorna. Vem kommer att försvinna nästa gång? Johanna Huss berättar att föreställningen bygger på teman som myter, skrock och hierarkier. Det är en förställning med utgångspunkt i de svenska folksagorna, om vårt kulturarv som behöver ”reclaimas” från krafter som hävdar att det står för något annat. – Det var när Sverigedemokraterna började vandra runt i folkdräkt som jag kände att det var dags att sätta ner foten. Vår gemensamma urgamla folkkultur; dräkterna, musiken och dansen, har alltid hämtat inspiration från andra kulturer och traditioner, menar Johanna, som bar på idén till förställningen i flera år innan hon och Dalateatern fann varandra och förvandlade hennes tankar till verklighet. Hon berättar att Bergtagna är en svulstig föreställning där både Näcken, skogsrår och ett och annat småknytt också syns till. – Själva berättelsen handlar om systrarna Idel och Leva och om den lilla människans kamp mot de stora jättarna – som inte är troll, utan människor med makt. Cool, suggestiv musik Föreställningen spelas utomhus, vid ung-

≥ Boka biljetter, mat och boende på visitdalarna.se

domsbackarna på Lugnet i Falun. Scenografin kommer att vara enkel, men mycket tid, möda och kreativitet har lagts på kostymerna som de 60 skådespelarna framträder i. Under våren har Dalarnas Hemslöjdsförbund, Dalateatern, Dalarnas museum och Folkmusikens hus arbetat med olika projekt för att lyfta fram olika aspekter av vårt kulturarv för att bidra till att skapa den här historian, den om det okända. Också musiken är ny och specialskriven. Det är musikern Stefan Brisland Ferner, känd från folkmusikgruppen Garmarna, som har skrivit ”folkmusik”, men så att det känns att det är 2017. – Musiken är tung, cool och suggestiv, säger Johanna som lovar att alla åldrar kommer att få sitt lystmäte. – För barnen kommer föreställningen att kännas rolig och fantasifull med dans och musik och mycket spännande att titta på. Men berättelsen har flera lager och den som är lite äldre kommer att uppfatta ett djupare budskap, som är på blodigt allvar, förklarar hon. Folkensemble i olika åldrar Johanna har skrivit manus tillsammans med Emma Broström. Till vardags är Johanna frilansande regissör och dramatiker och i många år har hon regisserat Enskedespelet i Gamla Enskede.

– Jag gillar att jobba med stora ”folkensembler”, med skådespelare i olika åldrar, berättar hon. I Falun kommer åtta professionella skådespelare att stå på scen tillsammans med 45 amatörer i åldrarna 10-73 år. Tre musiker kommer också att vara med på utomhusscenen. – Vi kommer att dra på för fullt, det blir liksom extra allt, skrattar Johanna som kommer att bo i Falun under tiden som föreställningen spelas. – Då ska jag också försöka passa på att vara turist, åka runt och kolla på några av de sevärdheter som Dalarna har att bjuda på under sommaren, säger hon.

SOMMARTEATER I FALUN Bergtagna spelas den 10 juni–2 juli. Vardagar kl. 18.30, helger kl. 15.00. Pjäsen spelas utomhus i Falun, vid hoppbackarna på Lugnet. Syntolkad föreställning den 17 juni (bokas via Dalateatern). Rullstol kan bokas via Dalateatern. Grillbuffé 195 kr/vuxen serveras före föreställningen. Bokas samtidigt som biljetterna. Begränsat antal. Barnportion köps på plats.

17


Lilla Hyttnäs, den berömda Carl Larsson-gården i Sundborn, har alltid varit barnvänlig. Här bodde konstnärsparet och kändisarna Carl och Karin Larsson och deras stora familj. När de kom hit första gången 1888, var det bara en liten timrad stuga. Allt eftersom familjen växte byggde de ut och till slut bestod hemmet av 14 rum och kök.

SKAPARVERKSTAD OCH SKATTJAKT I SUNDBORN

C

arl Larsson blev en av våra mest älskade konstnärer men Karin slutade måla när barnen kom. Då ägnade hon all sin kreativa energi till hemmet i stället. Hon ritade möbler, broderade, vävde, sydde kläder, arbetade i trädgården och lagade mat som ingen i Sundborn hört talas om då, till exempel makaroner. Tillsammans utformade och inredde de sitt hem på ett alldeles unikt sätt. Det såg inte alls ut som de flesta borgerliga hem gjorde vid den tiden. Här var det ljust, färgrikt och fullt av oväntade detaljer. Det bästa Carl Larsson visste var att måla av sin familj, till vardags och till fest. Familjens medlemmar tittar intresserat ner från sina porträtt lite varstans i huset. Redan till höger om ingången, sitter porträtt av barnen

Vår fyraåring har redan varit på Carl Larsson-gården två gånger. Hon älskade att få måla som en riktig konstnär och ville aldrig gå därifrån. Vi fick locka med en glass i kiosken bredvid för att få med oss henne hem.” Malin Olofsson

Suzanne, Ulf, Pontus och Lisbeth, målade av sin far. De hälsar alla välkomna. Carl Larsson-gården lockar folk från hela världen till Sundborn. Huset ser precis ut som det gjorde på Carl och Karins tid. Hemkänslan och den positiva stämningen sitter kvar i väggarna. – Även om Lilla Hyttnäs är ett museum är barn naturligtvis välkomna, säger Caroline Edman, publikansvarig. Så har det alltid varit, Larssons barn fick vara överallt, även i pappa Carls ateljé. Men det är viktigt att gå försiktigt och inte röra någonting - förstås. Tur på barnens villkor På somrarna avlöser visningarna varandra och under sommarveckorna erbjuder man även särskilda turer för barn mellan 6 och 9 år. De får klä ut sig i tidsenliga kläder och tillsammans med guiden läsa en ramsa som tar dem bakåt i tiden. Vandringen är uppbyggd som en skattjakt, man hittar en nyckel som leder… vart då? Gruppen får gå runt i hela huset och leta efter ledtrådar. När de kommit fram till skatten får de trolla sig tillbaka och gå ut till nutiden. Konstnär för en dag En annan uppskattad barnaktivitet är skaparverkstaden. Här spelar åldern nästan

18

ingen roll, alla kan bli konstnärer. – Vi dukar upp stafflier, penslar och färger i trädgården. Barnen får klä sig i speciella målarrockar och måla sin egen tavla, säger Caroline Edman. Det är mycket populärt och det är själva upplevelsen som är viktigast. Det tar bara en kvart att köra med bil från Falun till Sundborn. Lilla Hyttnäs ligger vackert omgivet av lövträd och vattendrag. Bara att få vistas i trädgården är värt en resa, det är ett allkonstverk i sig. Man kan antingen köpa med sig fika från restaurang Hyttstugan eller ha med sig egen picknickorg och slå sig ner var man har lust i trädgården.

CARL LARSSON-GÅRDEN Barnverkstaden och barnvisningar dagligen 1/7-7/8 2017. Sommarens utställning i Kvarnen, Carl Larsson-gårdens lokal för tillfälliga utställningar, heter ”Karin Konsten Kamraterna. Kvinnliga målarpionjärer”.


Det bästa Carl Larsson visste var att måla av sin familj. Redan till höger om ingången, sitter porträtt av barnen Suzanne, Ulf, Pontus och Lisbeth, målade av sin far. De hälsar alla välkomna.

19


Fantasifullt på Verket och Avesta Art På inlevelsemuseet Verket i Avesta kan stora och små diskutera konstens spännande värld och skapa tillsammans i konstverkstaden. Barnboksförfattaren och illustratören Pernilla Stalfelt medverkar i sommarens utställning och skapar en lekfull familjevärld med grund i böckerna ”Vem är du?” och ”Alla barns rätt”. Verket visar även utställningarna Optik Tivoli- en sagolik inlevelse i ljuset som fenomen och Bagdads matematik där barnen får möta matematikern Alkwarizmi, skapa mönster, lösa gåtor och spela kluriga spel. Varje sommar arrangeras konstutställningen Avesta Art som samlar konstnärer från hela världen för att tolka ett givet tema. Årets tema är Identitet. Muséet är stort så kom ihåg att stanna upp för en fika i caféet. Öppet dagligen 20 maj – 17 september, kl. 10-18 (ej midsommarafton). Entré. verket.se

SKAPARLUST Dalarna bär på en lång och spännande kulturhistoria som i högsta grad lever. Låt kreativiteten få blomma och skapa med dina händer. Färgsätt en egen dalahäst, måla akvarell i trädgårdarna på Hildasholm eller utmana fantasin i Järnfjärdrars rike.

Sommar på Sätergläntan Gammal som ung mår bra av att skapa med händerna. På Sätergläntan, i Insjön, kan hela familjen inhämta kunskaper inom slöjd och hantverk. Här drivs utbildningar inom bland annat vävning, sömnad, trä

och smide. I juli hålls kurserna Skogsslöjd och Återbruksslöjd för barn 8–12 år. Under en, två eller fem dagar får barnen prova på att slöjda tillsammans med professionella ledare. saterglantan.se

Kreativt hos konstnären Zorn Sommartid ges möjligheten att måla och pyssla i den fina barnverkstaden på Zornmuseet, i Mora. En handledare tar väl hand om barnen under tiden anhöriga tittar på årets sommarutställning Zorn och Frankrike eller går en guidad tur på Zorngården. Tillsammans kan ni efteråt fika på Café Zorn och prata om alla era nya intryck. Barnverkstaden passar för barn 4–10 år. Öppet 4 juli – 6 augusti, tisdag-lördag kl. 12-16. Entré. zorn.se

20


Trädgårdskonst på Hildasholm Att bege sig ut på upptäcktsfärd i de labyrintiska trädgårdsgångarna på Hildasholm är ett riktigt äventyr. Gården i Leksand byggdes som ”sommarstuga” åt Axel Munthe och hans engelska hustru Hilda Pennington-Mellor under tidigt 1900-tal. I sommar ges barnen möjligheten att utforska, se, tänka och skapa längs en runda som passerar ett antal platser i omgivningen runt gården. Skapandet sker genom akvarellmålning och barnens verk presenteras under hela säsongen i en egen utställning. I Hildas Café får du beställningen packad i en korg som förslagsvis tas med ut till ekotemplet eller brunnsträdgården. Öppet 10 juni – 3 september, dagligen kl. 10-17. Helgöppet under september. Entré. hildasholm.org

Dalahäst i egen design Hos Nils Olsson Dalahästar i Nusnäs tillverkas Sveriges mest kända souvenir. På plats går det att följa hela kedjan − från enkla träbitar till dekormålade pållar, i alla storlekar. Kanske vill du prova på att måla din egen dalahäst? Härma originalet eller släpp loss fantasin! Öppet året runt. nilsolsson.se

En resa i tiden Vill du färdas genom historien? Följ då med på ett lustfyllt och spännande äventyr som börjar i medeltiden och som leder fram till 1870-tal, den tid då Anders Zorn var barn. Platsen för Tidsresan är Zorns gammelgård i Mora. Tillsammans med din guide och reskamrat får du se och känna på hur livet kunde vara förr i tiden. Stig in i de gamla timmerhusen, möt människorna som levde där, ät deras mat, lyssna till deras musik, ta del av deras vardagssysslor och prova hur det känns att gå i deras kläder. Kort sagt, upplev historien på riktigt! Öppet 15 juni–15 augusti 2017, alla dagar kl. 11-16. Entré. zorn.se

≥ Besök visitdalarna.se för fler tips på kreativa aktiviteter.

21


I AVESTA FINNS

VISENTERNA På en gård i Avesta vandrar stora ståtliga djur tillsammans i flock. Deras muskulösa, kraftiga nackar och rundade horn för tankarna till bisonoxar i vilda västern-filmer. Men i själva verket rör det sig om den utrotningshotade arten visenter.

V

isenten, eller europeisk bison som den även kallas, var nära att utrotas under tidigt 1900-tal. Det är vid den här tiden som historien om Avesta Visentpark tar sin början. – I Europa sköts den siste visenten, som levde i det fria, år 1920. Det fanns då 54 djur kvar i anläggningar runt om i Europa. De visenter som idag lever härstammar från 12 av dessa individer, berättar Mikael Jansson, driftansvarig på Avesta Visentpark. Han intygar att arten fortfarande är utrotningshotad, även om beståndet är större idag. På gården strax utanför Avesta lever idag ett 30-tal visenter. Förutom djuren finns café med godsaker, våfflor och enklare maträtter. Här finns också ett lekområde för barnen med gungor, styltor och käpphästar. – Det är en lugn och trivsam miljö på gården med möjlighet att komma väldigt nära en utrotningshotad djurart. Du får komma öga mot öga med visenten, berättar Mikael Jansson som samtidigt vill påminna om att detta är vilda rovdjur som inte ska klappas.

22

Arbetar för artens överlevnad Syftet med parken är att öka beståndet av visenter i det fria. Under försommaren går en transport med några djur från gården i Avesta hela vägen till Rumänien. Där får visenterna först vistas i ett hägn under ett år innan de slussas ut i det fria. Mikael Jansson ser hoppfullt på framtiden för visenten. – Jag hoppas att vi ska få ännu fler projekt för möjligheten att sätta ut fler visenter i det fria. Alla intäkterna på gården går till bevarandet av arten. Parken lockar besökare från både när och fjärran och responsen är positiv. Förra sommaren reste en familj från Umeå med målet att besöka Avesta Visentpark. – Besökarna som kommer hit till gården får möta friska djur. Det föds flera kalvar varje år och det är ett tecken på att visenterna trivs, säger Mikael Jansson som ser fram emot att fler människor får lära känna gårdens visenter i sommar.


Visste du att visenten… … kan väga upp till 1 ton. … lever på gräs, örter, bark och kvistar. … har blå tunga. … är Europas största landlevande däggdjur. … lever fritt i bland annat Ryssland, Ukraina, Rumänien och Polen. … förekommer i Avesta kommuns logga.

AVESTA VISENTPARK Öppet 21 maj-17 september 2017, alla dagar kl. 10.00-16.30 (stängt midsommarafton). Entré vuxen 80 kr, ungdom (13–17 år) 40 kr, barn gratis. Guidade turer lördag och söndag kl. 13.15. Guiden berättar om gårdens historia, visenternas nutid och framtid. 40 kr. Ingen föranmälan krävs. Hundar får inte medföras in på området. Drivs av Avesta Kommun.

≥ Besök visitdalarna.se för fler tips på gårdar med djur att besöka.


BLAND TAMA KANINER OCH VILDA ROVDJUR Lärorikt om djuren på Orsa Rovdjurspark I skogen utanför Orsa hittar du Europas största rovdjurspark. Här lever djuren i stora inhägnader med naturliga skogsmiljöer. Parken har valt en inriktning med stora rovdjur från norra halvklotet och flera av dem är utrotningshotade. Här lever Sveriges fyra stora rovdjur – brunbjörn, varg, järv och lodjur tillsammans med ett antal utrotningshotade rovdjur som bland andra isbjörn, snöleopard och Sibirisk Tiger. Parken erbjuder dig att följa en djurvårdares arbete på nära håll genom en rad olika guidade visningar. Här finns ett flertal lekplatser och stationer som är utformade för att barnen på ett lekfullt sätt ska kunna ta till sig kunskap om djur och natur. Orsa Rovdjurspark, Grönklitt, öppet dagligen från kl. 10.

Mata och klappa skogens konung På familjevänliga Långshyttans älgpark får alla besökare klappa och mata älgarna! Parkens ägare, Daniel Svensson, guidar gärna och berättar om dessa härliga djur och deras egenskaper. Älgparken ger både vuxna och barn möjligheten att komma riktigt nära skogens konung Elvis, hans fru Frida och deras kalvar.

I parken finns grillmöjligheter och badplats vid sjön, souvenirbutik och café. Rullstolsburna kan deltaga. Entré 80 kr vuxna, 40 kr barn (upp till 15 år). Långshyttans älgpark, Långshyttan 20 maj – 20 augusti 2017, mån-fre kl. 10-17, lör-sön kl. 10-16.

Visste du att älgar gillar bananer. Om det och mycket mer får du veta under besöket på Långshyttans älgpark.

Fika bland fåren Ta fikastunden till en helt ny nivå. I Dala-Järna finns möjligheten att ta en paus och äta hembakat, bland alla djuren på bondgården, hemma hos familjen Gustafsson. Här springer hönsen om benen på dig och har du tur kanske det finns några nyfödda kattungar att gosa med. Förutom fika och smörgåsar kan du handla fårprodukter av olika slag som tillverkats på gården. Café i Fårhus, Dala-Järna, öppet 13 juni - 16 augusti från kl. 13.

24


Familjen Sahlins strutsar På Svedens gård, strax utanför Borlänge, lever hundratalet strutsar i olika åldrar. Familjen Sahlin startade strutsuppfödning 1994 och har sedan dess lärt sig nästintill allt om strutsar. Uttrycket ”från jord till bord” förverkligas på gården som tar emot 30 000 besökare per år. Här kan du prova på glass gjord på strutsägg, gå en guidad tur anpassad för barnen och leka på den härliga lekplatsen. Sahlins Struts, sommarsäsong 1 juni – 31 augusti, mån-fre kl. 11-17, lör-sön kl. 11-16 (stängt midsommarafton).

Vackra påfåglar och mjuka kaniner Hälsa på Tage och Maria på gården Stora Lunån ett par mil utanför Falun. Passa på att besöka djuren, som de mjuka kaninerna, de pratsamma kalkonerna, de vackra påfåglarna och åsnorna som vill bli borstade. Under parasollet i trädgården kan du äta Farmors ostkaka med sylt och vispgrädde. Ostkakan är gjord i det lilla mejeriet på gården. I cafét finns även en ostdisk med olika sorters ostar. Entré 60 kr vuxna, 40 kr barn. Stora Lunån Gårdsmejeri, sommarsäsong 10 juni - 20 augusti alla dagar kl. 11-17.

VANDRA TILLSAMMANS MED RENAR Detta är en favorittur bland barnen! Upplev vandring i sällskap av tama renar i vacker fjällmiljö. I priset ingår fika och fascinerande berättelser om den samiska kulturen. Arrangör: Renbiten, Grövelsjön. Barn -12 år 250 kr. Priset gäller 26 juni. Boende 2 nätter i 4-bäddsrum inkl frukost för 2 vuxna + 2 barn (3–12 år).

Boka på visitdalarna.se

Från

350: -/person

≥ Besök visitdalarna.se för fler tips på lantliga caféer och platser med djur att besöka.

25


En stor meteor färdades genom världsrymden, in i jordatmosfären och slog ned med enorm kraft i en sandöken. Berggrunden krossades och bergarterna reste sig vertikalt. Därmed bildades sjön Siljan och dess unika omgivning.

DEN STORA SMÄLLEN V

id meteoritnedslaget för 377 miljoner år sedan reste sig de sedimentära bergarterna vertikalt till skillnad från andra delar av Sverige där dessa bergarter ligger horisontellt. Som en följd av nedslaget bevarades kalken i marken vilket gav upphov till en unik flora i området. Siljansringen drar i vår tid till sig omvärldens intresse för dess säregna natur och kultur, inte minst genom den enastående konsertarenan Dalhalla som byggts i ett nedlagt kalkbrott. Egendomliga Styggforsen Än i dag kan vi se tydliga spår av händelsen, till exempel vid Styggforsens naturreservat i Boda, utanför Rättvik. Styggforsen är enligt sakkunniga en av de absolut bästa platserna om du vill berätta historien om Siljansringens uppkomst. I centrum för upplevelsen, efter en kort promenad, väntar det brusande vattenfallet. Små broar och bäckar bjuder in till lek och spännande sägner finns beskrivna på skyltar som lockar till högläsning. Det är många trappsteg att gå i och höjdrädda besökare bör möjligen undvika de högsta utsiktspunkterna, men på pigga och nyfikna ben klarar de flesta denna utmaning. Något som ytterligare förhöjer värdet på upplevelsen är att det vid parkeringen till naturreservatet finns en kaffestuga som är öppen sommartid.

26


I Siljansbygden finns en spännande blandning av dramatisk geologi, natursköna platser och en rik historia som tilltalar mig. Det är också ”lagom” nivå på vildmarken som tilltalar barnfamiljer. Att bo och vara verksam i dessa trakter är verkligen en lyx.” Naturguide Lotta Backlund, Green Owl Travel

3 tips för att utforska Siljansringens geologi RÄTTVIKS NATURMUSEUM I kulturhuset visas, på ett pedagogiskt sätt, vad som hände när meteoriten slog ned. De permanenta utställningarna presenterar vilka spår vi än idag kan se i landskapet. Fri entré.

NATURUM DALARNA På Björkberget i Siljansnäs naturreservat erbjuder Naturum utställningar om Dalarnas natur och kultur, geologi, ett utsiktstorn och flera naturstigar. Framför naturum finns en grod- och salamanderdamm. Fri entré.

AMTJÄRNSBROTTET I det nedlagda kalkbrottet norr om Nittsjö, utanför Rättvik, finns möjligheten att studera Siljansringens fossila djurvärld på egen hand. Här kan du få se sjöliljor, kristalläpplen och armfotingar. Stövlar eller rejäla skor rekommenderas för promenaden fram till brottet. Och var försiktig, tänk på rasrisken!


VANDRA TILL SVERIGES HÖGSTA VATTENFALL

– UTFORSKA NJUPESKÄR 28


Fulufjällets magiska natur fortsätter att locka besökare som söker spänning och dramatik. Det höga vattenfallet Njupeskär kan knappt beskrivas med ord, du behöver uppleva känslan på plats.

F

ulufjällets nationalpark är ett nästintill orört naturområde i södra delen av fjällkedjan. Ledsystemet är väl utbyggt med 140 km markerade vandringsleder och 15 stugor för övernattning eller rast. Här störtar det pampiga fallet Njupeskär som faktiskt är det högsta i Sverige med sina 93 meter. Många besökare med barn väljer att starta vid Naturum Fulufjället och vandra stigen fram till Njupeskär. Den 4 km långa stigen, som är grusad och spångad, passerar genom trolsk skog med granar som är över 400 år gamla. Det är helt klart en minnesvärd strapats för både små och stora. Väl tillbaka på Naturum kan ni titta på utställningarna, känna på ett älghorn, gissa bajset och ta en fika i serveringen. Om du gärna tar följe av en naturguide arrangeras guidade turer till fallet onsdag, torsdag och fredag under juli och augusti. Samma dagar går även turer till Old Tjikko – världens äldsta träd med sina 9 550 år, som växer i nationalparken. Varje tur tar cirka 2 timmar.

En besökare berättar På vägen till vattenfallet är det lustigt hur naturen skiftar. Först gick vi på spångar över myrar, sen på stigar i gammelskog med porlande vattendrag och på slutet i fjällmiljö med branta klippväggar. Framme vid vattenfallet blev vi häpna över hur mäktigt det känns när tusentals liter vatten forsar över kanten och ner i ravinen. Vi satt en stund i tystnad och njöt av den vackra synen och av vattendimman på huden. På vägen tillbaka fikade vi vid en av många rastplatser och såg snurrande träd som hade vridit sig efter solen. Vi spenderade en lång tid på naturum där barnen lyssnade på djurläten, ritade och tittade på naturfilm. Vi vuxna satt mest och tittade ut genom det stora panoramafönster på Fulufjället. Innan vi gick till bilen lekte barnen tatt på naturhinderbanan. Tatjana Summermatter

Naturum Fulufjället, öppet juni och september, varje dag kl. 10-17 (stängt på midsommarafton). Juli och augusti kl. 9-18.

STUGA I FULUFJÄLLSBYN Ett vacker beläget boende på stor naturtomt med utsikt över Fulufjället. Stugan är fullt utrustad med kyl/frys, diskmaskin, micro, TV och vedkamin. Priset avser stugan Järven, 4 bäddar, 2 vuxna + 2 barn, under perioden 18/6-19/8 2017.

Boka på visitdalarna.se

Från

860: -/natt

≥ Besök visitdalarna.se för fler tips på naturupplevelser.

29


FALU GRUVA LOCKAR STORA SOM SMÅ

Egyptens pyramider, Stonehenge, Kinesiska muren och Falu gruva har en sak gemensamt. De finns alla med på Unesco:s Världsarvslista och anses så viktiga att de ska bevaras för eftervärlden i eviga tider.

G

ruvan, Falu stad och det omgivande bergsmanslandskapet blev världsarv 2001. Falu Gruva har varit en viktig arbetsplats i över tusen år, både ovan och under jord. Någon gruvdrift pågår inte längre men en intressantare plats får man leta efter.

Varför ska man besöka Falu gruva? – Alla borde unna sig upplevelsen att gå ner under jord, säger verksamhetschef Anna Björkman. Både barn och vuxna blir berörda, det är en häftig känsla att ta sig långt ner i berget och vandra i gångarna där människor har slitit och släpat i hundratals år. Det är fascinerande och lite kusligt, men våra erfarna guider tar väl hand om alla besökare. Idag tar man trappan ner i berget och får en strålande utsikt över hela dagbrottet på köpet. Upp till markytan tar man hissen. Alla utrustas med hjälm och regncape. Barnen får gula hjälmar. Grova skor och varma kläder rekommenderas. Förr var det mörkt, rökigt, varmt och smutsigt ner i gruvgångarna. Idag är det ungefär lika svalt som i ett kylskåp, runt + 5 grader, året om och inte rökigt alls.

Det var superspännande. Man fick lyssna till typ sagor. Fast mer historier, för de var ju sanna. Den roligaste historien var den där killen som såg ung och nydöd ut. Men var gammal.”

30

Ebba


Som en häftig förlängning av gruvbesöket finns ett nytt Gruvmu­seum. Den interaktiva utställ­ningen bjuder både på skratt och aha-upplevelser.

Äventyrlig sagovandring Det finns en guidad tur som är särskilt lämplig för barn mellan 3 och 7 år: Skrock- och sägenturen. Den går genom sagans värld och barnen hittar en magisk sten som de får med sig upp. Spännande och lärorikt Som en häftig förlängning av gruvbesöket finns ett nytt Gruvmuseum, som både är lekfullt, handgripligt och innehållsrikt. Utställningen bjuder både på skratt och aha-upplevelser. Anna Björkman är mycket nöjd med resultatet: – Nu har vi äntligen en kronologisk utställning om gruvans utveckling som passar både barn och vuxna. I sommar öppnar vi den tredje etappen som berättar om allt från miljöförstöring och arbetsmiljöfrågor till storföretag och världsarvsstatus. Vi visar också en teckenoch syntolkad film nerifrån gruvan för den som inte vill eller kan ta sig ner. I anslutning till Gruvmuseet ligger Lilla Gruvbyn som består av elva stugor där barn kan leka, känna, testa, klättra och lyssna. Här berättar man lekfullt om alla metaller och mineraliska produkter som utvunnits i Falu Gruva.

FALU GRUVA Öppet 1 maj till 16 juni och 21 augusti till 30 september. Måndag – Fredag 10.00 – 16.00. Lördag – Söndag 10.00 – 15.00 17 juni till 20 augusti. Måndag – Söndag 09.30 – 17.30 Entré till aktiviteter ovan jord, 90 kr per vuxen, 50 kr per barn (3-15 år) Familjebiljett 250 kr, 2 vuxna + 2 barn (3-15 år) Guidade turer i besöksgruvan Information om tider och priser samt möjlighet att förboka biljett finns på falugruva.se

Promenad runt dagbrottet Som om inte detta vore nog finns det massor av roliga saker att göra på gruvområdet för nyfikna besökare i alla åldrar. I Världsarvshuset finns en fin Gruvbutik, fler utställningar och en filmsal. – Tag en gruvpromenad runt Stora Stöten, säger Anna Björkman. Den är fantastisk, man byter perspektiv och flera av de historiska byggnaderna är öppna för besök. I Creutz lave finns bland annat Sveriges högsta bro, där du kan blicka 208 meter ner i det djupa schaktet. Hisnande!

≥ Besök visitdalarna.se för bokning av boende.

31


FARTFYLLT PÅ LEKSAND SOMMARLAND

Vackert beläget intill Siljans strand ligger Leksand Sommarland, parken som vägrar att bli vuxen. Innanför grindarna väntar familjens blötaste och mest galna äventyr.

T

änk dig att du färdas högt över det stora vattenlandet, i flera hundra meter, hängandes endast i en smal vajer. Eller att du tar dig fram, svingandes bland trädkronorna, i höghöjdsbanan. På Leksand Sommarland finns karuseller som får det att kittla i magen, motorland med snabba gokarts och ett härligt poollandskap med rutschkanor, forsar och fritt fall. Nya attraktioner Varje sommar presenteras en nyhet och i sommar lanseras faktiskt två nya attraktioner i parken. Whipeout Siljan – en uppblåsbar hinderbana där deltagarna utmanar varandra under 15 minuter i kluriga passager och höga hopptorn.

32

NYHET 2017

Wipeout Siljan – Sveriges största hinderbana på vatten.

Pumptrack BMX – en bana som består av många små kullar där man förutom att trampa får upp farten genom att pumpa cykeln upp och ner. Detta kräver att man får in tekniken, men efter ett halvt varv sitter den nog!

Minidisco och familjeshow Efter en intensiv dag med bad och lek är det skönt att varva ner med god mat och underhållning. Direkt granne med parken ligger Leksand Strand med stugor och campingplatser, vackert beläget med direkt anslutning till Siljan. Du hinner med en promenad längs strandpromenaden innan underhållningen drar igång. Kvällen inleds med minidisco för de yngsta gästerna och därefter startar en fartfylld familjeshow med musik för alla smaker och åldrar. Leksand Sommarland håller öppet 24 juni–19 augusti 2017. sommarland.nu


”Min dag på Leksand Sommarland” – Ivar, 5 år

Fick en kram av bävern.

Jag bara hoppade, plask.

Jag var pirat med massor av guldpengar.

Mamma och brorsan åkte bil. Jag åkte egen bil.

Sen kom et

t skepp.

Nästa gång vill jag också spela golf.

Pappa vågade inte åka i den där karusellen. Mina kusiner hade hjälm när dom klättrade. Såå högt!

33


BADA, BADA, BADA… Umgås, utmana varandra och finn lugnet. Dalarna erbjuder häftiga äventyrsbad och kilometerlånga sandstränder med friskt vatten. Experium

Aqua Nova Äventyrsbad

Experium är en unik upplevelsevärld i Lindvallen, Sälen. Här kan du uppleva allt från äventyrsbad och surfing inomhus till 3D-bio, shopping, god mat och avkopplande spabehandlingar. Bor gör du bekvämt på det hemtrevliga lägenhetshotellet Ski Lodge eller i stugbyn Ski Lodge Village. Äventyrsbadet i Experium är ett av Nordens häftigaste, med inomhussurfing, vattenrutschbanor, vågor och mycket mer. Allt inbäddat i en spännande havsmiljö.

I anslutning till Maserhallen i Borlänge hittar du Aqua Nova, ett av Sveriges främsta upplevelsebad. Här finns tre rutschkanor som passar alla smaker, en vildfors, vågbassäng och en utebassäng med virvelström. Här finns också en stor underbar varmpool med bubblor, en utmanande klättervägg och piratbad för de allra minsta.

5

BADPAKET Låt familjen spendera en dag i Avestas mysiga lilla äventyrsbad Metropoolen. Övernatta i ett av de moderna familjerummen på Bjurfors Hotell & Konferens med utsikt över trädgården. Frukostbuffé och entré till badet ingår. Priset gäller 2 vuxna + 2 barn.

Boka på visitdalarna.se

Från

1 395:-

fina badplatser

Grundsand, Älvdalen – naturskönt, barnvänligt och med tiometers hopptorn. Orsa Camping, Orsa – även kallad Dalarnas Riviera med kilometerlång sandstrand. Långbryggan, Rättvik – långgrund strand med närhet till lekpark, stort grönområde och glass. Dammsjöbadet, Säter – långgrund sandstrand, servering och kiosk. Kyrkviken, Grängesberg – beachvolleyplan, lekpark och kiosk.

34

≥ Besök visitdalarna.se för fler tips på natursköna badplatser och fartfyllda inomhusbad.


STORA SOMMARLANDSPAKETET LOGI 3 NÄTTER + 2-DAGARS ENTRÉ

CAMPING v 27-32 FR.

3 275 kr

STUGA v 27-32 FR.

4 660 kr

(PRISEXEMPLEN GÄLLER 2 VUXNA + 2 BARN)

NYHETER 2017! Whipeout Siljan

Pumptrack BMX

VÄLKOMMEN TILL SVERIGES ROLIGASTE FAMILJERESORT I SOMMAR! Leksand Sommarland erbjuder ett fantastiskt vattenland med tempererade pooler och actionfyllda aktiviteter för hela familjen. Utmana varandra i nya Whipeout Siljan, trampa upp farten i pumptrackbanan och kasta er utför kittlande vattenrutschbanor. Dessutom finns zipline, go-cartbanan, fun laser tag, höghöjdsbanan, studsmattor, minibilar, karuseller och annat skoj. Och givetvis Billy Bäver som gärna vill ha en kram. På Leksand Strand har ni alla bekvämligheter en fyrstjärnig camping och resort kan erbjuda. Här finns bl.a. restaurang med stor ny uteservering, äventyrsgolf, minilivs, sandstrand, pool, lekpark och vårt eventtält där barnen kan dansa minidisco med Billy Bäver och familjen njuta av god mat, dryck och proffsiga familjeshower. Leksand Sommarland och Leksand Strand med 450 campingplatser och 222 stugor ligger vackert beläget med en fantastisk utsikt över sjön Siljan. Tillsammans tar vi emot ca 250 000 besökare per år. Vi hoppas vi får träffa dig och din familj i sommar! LÄS MER OCH BOKA PÅ LEKSANDSOMMARLAND.SE

äver

... och träffa Billy B


SVERIGES STÖRSTA

CYKELPARADIS Ta med hela familjen på en cykelresa där allt från cyklar, boende och middag till plåster ingår. I Dalarna väntar välmarkerade leder och kringservice som bidrar till att upplevelsen blir förstklassig. Genom satsningen Biking Dalarna har kvaliteten höjts avsevärt för cyklingen i länet och här följer några tips på platser du bör testa i sommar.

36


Bekvämt i Orsa Grönklitt I familjevänliga Orsa Grönklitt finns alla tänkbara bekvämligheter och nöjen samtidigt som du snabbt tar dig ut i vildmarken. Absolut finaste leden är Fryksåsrundan (6 km) - en rolig och varierad tur med både fantastisk utsikt över Siljansbygden och goda möjligheter till fikastopp. Underlaget varierar mellan naturliga stigar, grusvägar och handbyggda singel tracks. För den inbitne cyklisten erbjuder leden en fartfylld och rolig cykling utan större fysiska utmaningar. I Fryksås finns både café och restaurang. Samtliga leder utgår från Längdcentrum där även cykeluthyrning, verkstad och sportshop finns. Förutom 60 km cykelleder finns ett brett utbud av aktiviteter på anläggningen med sjö- och poolbad, fiske, äventyrsstig och framför allt närheten till Orsa Rovdjurspark. Bor gör ni bekvämt i modern stuga, lägenhet eller på campingen.

Biking Dalarna är ett samarbete mellan flera destinationer i Dalarna som erbjuder en högkvalitativ cykelupplevelse med gemensam ledgradering och välmarkerade leder. I anslutning till lederna finns det bra kringservice i form av cykeltvätt och dusch, samt möjligheter att hyra cykel, bo och äta.

Vildmarksliv i Säfsen Närmaste möjliga vildmark finns endast tre timmar från Stockholm, i natursköna Säfsen. Du bör testa leden Stackberget (20 km), en lättcyklad grusvägstur för hela familjen, särskilt lämplig om du är ovan MTB-åkare. Räkna med en halv dag inklusive stopp för fika. Turen passerar bland annat Lisjöns fågeltorn och Älgsjöbadet, vilket ger ett ypperligt tillfälle för ett dopp. Förutom ett stort antal leder erbjuder Säfsen en anläggning med aktiviteter, boende och restaurang. Om du tröttnar på cykling kan du alltså göra annat som att paddla kanot, fiska och vandra. Bor gör ni i moderna och fullutrustade timmerstugor med allt vad man kan begära i komfort. Efter dagens alla aktiviteter och avkoppling kan ni njuta av en skön SPA behandling och en trerätters middag.

37


Naturskönt i Idre Fjäll Sommaren på Idre Fjäll erbjuder härliga fjällupplevelser, roliga aktiviteter och skön avkoppling. Här hittar du flera mil preparerade mountainbikeleder med tillhörande skills area med balans- och hoppövningar. Utforska gärna omgivningen runt fjället i varierad terräng längs Blå led (9 km) som erbjuder hela sju delsträckor, bland annat en klättring genom Sagoskogen. När fikapausen är klar vid ledens rastplats väntar en lång utförslöpa i doserade kurvor, terrängvågor och med mindre hopp som får det att dra i

smilbanden. Leden passar både barnfamiljen och erfarna cyklister, svårighetsgraden beror på hur fort du cyklar. På Idre Fjäll kan du välja att bo i stuga, lägenhet, hotell eller camping. Oavsett vilket alternativ som passar dig ligger allt boende inom räckhåll till alla Idre Fjälls aktiviteter, som fjällridning, höghöjdsbana, inom- och utomhuspooler med rutschbanor, milsvida vandringsleder och obegränsat med frisk fjälluft.

Vårt första besök i Idre fjäll. Fin anläggning som har det mesta. Pool inne och ute, djur att besöka i hagen, bra cyklar att hyra och fina turer.” Linda Karlberg, Stockholm

Fartfyllt i Sälen När det är sommar finns det tid att upptäcka en helt ny sida av Sälen – upplev fjällvärlden från cykelsadeln med frisk luft i lungorna. Här finns cykling som passar alla i familjen. Ledsystemet bjuder på kortare och enklare turer för att komma igång såväl som tuffare alternativ i fjällmiljö. Här finns även fullsorterad verkstad som utför service på cyklar samt har försäljning av reservdelar och tillbehör. I närliggande Kläppen finns en downhillbana med låg hastighet, en lätt hopplinje och olika spänger att öva balans på. Här finner du även flertalet familjevänliga leder. Passa på att stanna till vid en slogbod för en fikapaus. Bor gör ni direkt på anläggningen med närhet till lederna på morgonkvisten eller på någon av de övriga anläggningarna i Sälen.

38

≥ Besök visitdalarna.se för fler tips på cykelleder.


Härliga fjällsommar! Boka 7 nätter betala för 5

EN SEMESTER på Idre Fjäll är spännande fjällupplevelser, roliga aktiviteter och skön avkoppling. Vi erbjuder forsränning, ridning, vandring, fiske, bäversafari, golf, klättring, minigolf, pooler, vattenrutsch, skyttestig, 6-stolslift, trampolin, butiker, fäbod med djur och mycket mera. Idre Fjäll är även ett eldorado för dig som älskar mountainbike. Prova våra roliga och inspirerande cykelleder och förbättra din teknik i vår pumptrackbana samt skills area.

Boka på idrefjall.se, tel. 0253-410 00 eller bokning@idrefjall.se

idrefjall.se


Satsar på skateparker Sveriges näst största skatepark hittar du i Avesta. Den stora parken är designad och byggd av världens bästa skapare av skateparker i betong, Stefan Hauser från Oregon, USA. Parken ligger granne med badpalatset Metropoolen med badmöjligheter och café. Här ligger också Sportparken, Avestas allaktivitetspark där du kan krypa, klänga och hoppa i parcour-parken, ratta radiostyrda bilar på bana, spela på en niohåls frisbeebana eller spela det nya fotbollsspelet i en rund pannabur! Falun skatepark har blivit uppmärksammad för sin unika utformning och är helt klart ett härligt ställe att hänga på. Här kan du åka på banks, rails, curb, mm. Intill parken finns graffitiväggar, fotbollsplan och såklart klassiska Falu gruva. Även i Leksand satsas det på skatepark och under sommaren byggs en av Sveriges största skateparker. Bakom initiativet står LEIF – Leksands extrema idrottsförening som hoppas att Betongcupen, Sveriges största skatetävling, ska hållas i Leksand på sikt. Parken beräknas vara klar i september 2017.

FULL FART FRAMÅT

Engagera familjens medlemmar genom fartfyllda aktiviteter. Kanske kan en skatepark locka till rörelse, en gokartbana väcka fartfantasten och ett rodelåk skapa pirr i magen. Barnsligt roligt med rodel Ett populärt besöksmål för den äventyrslystne är den 725 meter långa sommarrodelbanan placerad i slalombacken, strax ovanför Rättviks centrum. Vill du åka med bra fart så tar det oftast några åk att få kläm på tekniken. Rodeln är automatiskt bromsad, så det är ingen risk att du åker fortare än vad du själv vill. Dubbelrodel finns för möjligheten att åka tillsammans, vuxen och barn. Oömma kläder rekommenderas. Sommarrodel i Rättviksbacken, öppet 3/6-27/8 2017. rattviksbacken.se

Eldorado – en laddad bilupplevelse Under sommarlovet kan barn 6–12 år köra elbilar på bana i parken utanför Framtidsmuseet i Borlänge. Barnen får veta mer om förnybar energi, vägmärken och testa att köra elbilar i en spännande miljö. Här får de ha roligt tillsammans, lära sig hur man beter sig i trafiken och ta ett miljökörkort. Biljetterna köps i receptionen och kostar 60 kr per pass. Museet har utställningsrum inom olika teman med interaktiva experiment för möjligheten kan utforska, upptäcka och fascineras av naturvetenskap och teknik. Roligt och lärorikt för alla åldrar. Framtidsmuseet, Borlänge, 10 juni–20 augusti 2017 (stängt midsommarafton och midsommardagen). framtidsmuseet.se

40


ljan med omnejd

Gokartarenan bygger tvåvåningsbana I Vikmanshyttan, strax utanför Hedemora, finns Dalarnas största inomhushallar för gokart. Anläggningens elektriska gokartbilar, Stinger Electric, bygger på modern teknik som tar hänsyn till miljön. På storbildsskärm kan alla följa loppen. Hjälmar, overaller och handskar finns för utlåning. Minsta längd för att köra är ca 140 cm, från 8 år. Just nu byggs här Sveriges första tvåvåningsbana som beräknas vara klar till slutet av sommaren. När banan väl är klar kommer 10 personer att kunna köra samtidigt. Gokartarenan erbjuder också utomhusbana som är öppen från maj. hedemoragokart.se

Milsvid utsikt över Si

DROP-IN dagligen 3/6–27/8

FAMILJEVÄNLIG CAMPING

SEGWAY • PAINTBALL SOMMARRODEL Tillgång till gungor, studsmatta, kubb, familjelagskidor, WiFi med mera. Trampa dressin Att färdas utmed den nedlagda inlandsbanan mellan Mora och Vansbro, på dressin, är en storslagen naturupplevelse som lämpar sig bra för barnfamiljer. Från omkring tolv års ålder kan barnen trampa själva – det går lättare att trampa dressin än att trampa en vanlig cykel, så begränsningen sitter i om barnen når ner till tramporna. Från Vika beger ni er söderut, i riktning mot Vansbro. Efter cirka en halvtimmes färd når ni slogboden vid Ryssån, där kan ni göra upp en brasa och grilla korv eller äta er medhavda matsäck. Nästa slogbod, dryga timmen från Vika, ligger vid Kättbosjön, där ni även kan bada. En lagom utflykt kan vara till just Kättbosjön och tillbaka, då hinner ni även med ett besök vid Siljansfors skogsmuseum, där det finns både trollstig, mat, glass och fika. Det går även fint att starta i motsatt riktning med start i Vansbro.

2 st parallella rodelbanor med 725 meter åkglädje!

dressiner.se

DRESSINPAKET Heldagstur med dressin på den nedlagda Inlandsbanan med övernattning på Vandrarhemmet Station Sågen i Vansbro. Frukost och picknickkorg ingår. Även sänglinne och handdukar.

Boka på visitdalarna.se

Från

625:-/person

≥ Besök visitdalarna.se för fler tips på fartfyllda aktiviteter.

Sommarcafé med glassbuffé Öppet 23/6–13/8 www.sommar.rattviksbacken.se 0768-101106 info@rattviksbacken.se


JAG ÄR VAKEN … alla andra sover fortfarande. Milen längs slingrande stigar i skogen känns i benen. Barnen blev garanterat trötta av den cykelturen! Fåglarna är närvarande i träden och vattenytan i sjön ligger stilla. Dricker mitt morgonkaffe, den bästa koppen på hela dagen! Fräsch luft. Jag är barfota. Det är min tur idag att köpa frukostfrallor… bäst att göra det innan resten av klanen vaknar. Efter frukost vevar vi upp stödbenen och beger oss vidare på vår upptäcktsresa genom Dalarna. Jag vill gärna se Falu Gruva, bada i Siljan och vandra fram till vattenfallet i Njupeskär.

Boka campingplats och övrigt sommarboende på visitdalarna.se

42


FJÄLLÄVENTYR FÖR FAMILJEN!

Barnens nyfikenhet och upptäckarlust är utgångspunkten för våra familjefjällveckor. Olika veckor att välja mellan beroende på barnens ålder och familjens förkunskaper.

Vi erbjuder boende i stugor, rum eller camping på en av Dalarnas vackraste platser vid Siljans Strand.

Varmt välkommen

Ingår: Logi, avslutningsmiddag, guide och viss utrustning. Pris från: Vuxen 4590 Kr Barn 900 Kr

………….…………………………....……………. Mer information och bokning på svenskaturistforeningen.se/grovelsjon E-post: fjallbokning@stfturist.se Telefon: 0253 - 59 68 80

0250-133 42 • info@moralife.se Åmåsängsvägen 90, 792 34 Mora

Välkomna till oss med hela familjen. Spännande upplevelser för alla åldrar. Orsa Rovdjurspark, Camp Wild, Kanot, Fiske, Tomteland och mycket mer.

0250 460 00 www.fryksashotell.se


SCANDIC I DALARNA Ett smart hotellval! Tillgängligt och prisvärt boende för arbete och fritid, inspirerande mötesrum med flexibla lösningar, välutrustat gym, pool & bastu, lekrum, fritt WiFi, frukost, lunch, middag. När du bokar hos oss bidrar du även till en bättre miljö. Scandic Lugnet, Falun 023-669 22 00 Scandic Borlänge 0243-79 90 00

Åkerblads Hotell Välkommen hälsar 19:e–22:a generationen Åkerblad! Förmånliga priser & paket hela året. Besök hotellets nya SPA-avdelning under en spaweekend eller en dag. Se vår hemsida för hela utbudet, vi ses... 0247-508 00 | TÄLLBERG | www.akerblads.se

scandichotels.se

Upplevelser & njutning i vackra Tällberg Tällberg är fantastiskt med sin storslagna natur och hos oss njuter du av rofyllda behandling och spännande middagar. Njutning och upplevelser, långt bort från stress och vardag. Under årets alla dagar erbjuder vi spapaket för alla sinnen. Spapaket med 20 min behandling från 1.690 kr per person Middagspaket med 3-rätters A la carté middag från 1.295 kr per person

För mer information....dalecarlia.se | 0247-89100

QUALITY HOTEL

Dalecarlia

DALECARLIA


BARNVÄNLIGA STIFTSGÅRDEN Egen badplats, lekplats och roliga aktiviteter för hela familjen. Trivsamt boende och välbesökt restaurang i lugn miljö. Välkommen!

FIRST HOTEL BRAGE // SUPERIOR ROOM

FIRST HOTEL GRAND // SUPERIOR ROOM

VÄLKOMMEN TILL FIRST HOTELS MED NÄRHET TILL AKTIVITETER, NATUR OCH NÖJESLIV HITTAR DU OSS I HJÄRTAT AV DALARNA. TILLSAMMANS HAR VI 283 CENTRALA HOTELLRUM I FALUN OCH BORLÄNGE.

Stiftsgården Rättvik www.stiftsgarden.org010-160 80 00

VARMT VÄLKOMNA TILL FIRST HOTEL GRAND FALUN OCH FIRST HOTEL BRAGE I BORLÄNGE. BOKA DIN VISTELSE DIREKT PÅ FIRSTHOTELS.SE YOUR SECOND HOME IS FIRST

I

FIRSTHOTELS.SE

H

otell Lerdalshöjden ligger i underbara Rättvik, med en makalöst

vacker utsikt över Siljan. Njut av vällagad mat, koppla av i lugnet och upptäck områdets alla smultronställen. Du har dessutom nära till allt du vill se och uppleva i Dalarna. Hos oss får du en garanterat händelserik och avkopplande semester!

Höjdens minipaket Njut av utsikten över Siljan och en välkomponerad trerättersmeny. Besök vår relaxavdelning och unna dig en avslappnande stund för den där extra guldkanten! • Trerätters middag, exkl. dryck • Logi, del i dubbelrum • Vår härliga frukostbuffé • Lån av morgonrock och tofflor och tillgång till vårt gym och relaxavdelning PRIS FRÅN

1 095 kr PER PERSON

BOKA NU! E-post: info@lerdalshojden.se Tfn: 0248-511 50 www.lerdalshojden.se


Boka Fest, Kickoff, Konferens, Boende och Aktiviteter

FRÄMBY UDDE RESORT

Backlunds Boende i Dalarna Bed & breakfast • Stugor & rum

Marie 070-749 35 78

för Välkomna ut paddling!

vikarbyn.dalarna@gmail.com www.vikarbyn.com

25% rabatt

på kajak/kanothyran

för en eller hela sällskapet, vid uppvisande av denna annons. Gäller hela 2017.

FRÄMBY UDDE RESORT

023-129 00 | info@frambyudde.com | www.frambyudde.com

Boka en aktivitetsrik campingsemester! Tillsammans erbjuder Svenska Campingpärlor en mängd lokala campingupplevelser över landet. Bo mitt i Vasaloppsarenan i Mora, nära Orsas vildmark och evenemangsspäckade Rättvik. Upptäck varje lokal campingpärla och njut av närheten till sommarens alla aktiviteter. Varmt välkommen!

Läs mer om pärlorna på campingparlor.se och följ oss på @campingparlor

Boka nu!

Se till att säkra semestern i tid! Ring +46 (0)250-462 00 för mer information och bokning.


Bonde för en dag!

Kom till Fallängetorp och upplev en svensk bondgårdssemester, för stora och små. Som Bonde för en dag får du mata, klappa och gosa med gårdens alla djur. För mer information: Tel: 073-091 87 81 eller besök www.fallangetorp.se

Välkomna till Fallängetorp – boende och upplevelser mitt i naturen!

MÖT VÅR TIDS DINOSAURIER – ett äventyr för hela familjen! LÄRORIKT – guidad tur, från världens största ägg till tvåmetersfågel.

www.greenowltravel.comi073-616 11 10iinfo@greenowltravel.com

ROLIGT – kör trampbil och gräv i strutsarnas lekland.

Kvalitetstid när det är som bäst!

SPÄNNANDE – mata strutsarna. Vågar du?

Har du barnen har vi upplevelsen.

GOTT – ät strutsglass och strutsburgare. HANDLA – allt från eget öl till strutstvål i vår gårdsbutik. 0243-23 31 37 | www.sahlinsstruts.se

15 juni - 15 augusti Upplev äventyret TIDSRESAN på Zorns gammelgård eller låt kreativiteten flöda i vår fina BARNVERKSTAD.

ZORNMUSEET

MORA 0250 - 59 23 10 | www.zorn.se


Möt urtidsdjur & fantasifulla utställningar i Avesta!

Upplev konsten i Avesta Art, lekfull matte i Bagdad och utforska Optik-Tivoli. Möt urtidsdjuret Visenten öga mot öga och njut av en trädgårdsfika i Avesta Visentpark. Välkommen att besöka Avestas två största besöksmål till familjepris! Familjepris från 300 kr. (2 vuxna, 2 barn). Öppettider: Avesta Art 20/5–17/9 kl. 10.00–18.00 (ej midsommarafton) Avesta Visentpark 21/5–17/9 kl. 10.00–16.30 (ej midsommarafton) www.verket.se www.avestavisentpark.se

Planerar ni för en semester i Dalarna? Upptäck Dalarna med bil oavsett om du tar flyg, buss eller tåg så har vi alltid en bil väntandes på dig vid slutstationen. Önskar du ta bilen hela vägen från ditt hem till Dalarna så har vi uthyrningsstationer på 135 platser spridda över hela landet.

Boka din semesterbil på europcar.se

DRESSIN dressiner.se

FAMILJ • VÄNNER • FÖRETAG

19

Presenter till som räcker i

barnen

04

LEKSANDS HEMSLOJD

generationer! Måndag till Fredag

10-18

Lördag

10-15

WEBSHOP w w w. l e k s a n d s h e m s l o j d . s e

f


slöjd för barn juli 2017

skogsslöjd återbruksslöjd saterglantan.se • 0247-645 70

För barn 8-12 år Välj 1, 2 eller 5 dagar Anmälan via vår hemsida

för alla barnen BARNVERKSTADEN, OCH BARNVISNINGAR DAGLIGEN 1 JULI–7 AUGUSTI

Experimentera & Upplev Rymden! Naturvetenskap & teknik för alla! Roligt! Fascinerande! Lärorikt! Galaxen Borlänge

CARLLARSSON.SE ÖPPET DAGLIGEN 1 MAJ–30 SEP, KL 10–17

KONSTHALLEN KVARNEN

0243-79 39 00

www.framtidsmuseet.se

Kryssningar i trivsam miljö på Siljan, med god mat och fantastisk utsikt. Dagligen lunch och middag/räkkryssning från vår mångsidiga meny. 120 sittplatser vid dukade bord, med fullständiga rättigheter. Boka för flytande konferens, bröllop eller festvåning. Meny och turlista finns på turistbyråerna.

Kryssningar Leksand-Rättvik-Mora maj-september Charter & turlista Information och bokning 070-542 10 25 www.wasanet.nu

Vi ses på Siljan, välkommen ombord!

ÖPPET DAGLIGEN 20 MAJ–20 AUG, KL 11–17


MUSIK

MARKNAD

TEATER

KALENDARIUM 25-28/5 LEKSANDS MEDELTIDSMARKNAD

5/7-2/8 ORSAYRAN

11-13/8 TROLLBRÖLLOPET

Tornerspel, eldshow, musik och gyckel m.m.

Gatumusikfestival under fem onsdagar, Orsa.

Ett bygdespel för alla åldrar, Äppelbo.

2-4/6 AVESTA VÅRFESTIVAL

7-9/7 MORA MARKNAD

11/8 LEKSANDSRUNDAN

Knallar, tivoli och underhållning

Försäljare och tivoli. Kajen, Mora.

– CYKELLOPP FÖR BARN

15/6-15/8 TIDSRESAN

8/7 LILLA VANSBROSIMNINGEN

Historieäventyr på Zorns Gammelgård, Mora.

Simtävling i bassäng, Vansbro.

11/8 UNGDOMSCYKELVASAN

19-30/6 LUDVIKA MINICIRKUS

13-15/7 PUTTE I PARKEN

Startplats Oxberg, målgång Mora. 30 km. Ungdomstävlingen 11-16 år.

Sommarcirkusskola för barn.

Musikfestival, Leksand.

20/6-8/8 TISDAGSKUL

16/7 PETTSONS GÅRD

Cykellopp med start i Sälen samt i Mora.

Familjeaktiviteter i centrum varje tisdag, Rättvik.

Jubileumsföreställning med sång och musik. Säterdalens Folkpark, Säter.

17-20/8 AUGUSTIFESTEN, SMEDJEBACKEN

Alla får medalj och fika. Leksand.

12-13/8 BARNENS CYKELVASA

Aktiviteter till sjöss, på land och under jord.

22-24/6 MIDSOMMARFIRANDE

i hela Dalarna.

17-21/7 BARNTEATERVECKAN

Munthes Hildasholm, Leksand. 24/6-13/8 SAGOLANDET TOMTELANDS

19/8 BARNENS VASALOPP LÖPNING . Start utanför Centrumkyrkan, Mora samt i Sälen.

SOMMARSÄSONG

21-23/7 ORSA BARNFESTIVAL

Årets teateräventyr ”Den Magiska Striden”.

Tivoli och underhållning, Orsa Camping.

25/6 TIVOLI

23/7 BARNTEATER

Karuseller m.m. på Säterdalens Folkpark, Säter.

– MAGI, LÅTAR OCH SAGOR

26/8 SKÖRDELOPPET

Säterdalens Folkpark, Säter.

Stadslopp för alla åldrar, Hedemora.

PÅ ORSA CAMPING

23-30/7 ÄLVDALENS BYGDEVECKA

26-27/8 BARNENS DAG

Musik tisdagar och torsdagar, Orsa.

Hantverk, musik, utställningar m.m., Älvdalen.

Familjedagar med artister, tivoli mm. Liljeqvitska parken, Borlänge.

29/6-17/8 ROLIGA TORSDAN’

23-30/7 BY SLÅNVICKU

Familjeaktiviteter i centrum, Leksand.

Kultur- och naturvecka i By socken, Avesta.

2/9 GRANNY GOES STREET – FESTIVAL

29/6-1/7 LUDVIKAFESTEN

28-30/7 SILJAN CLASSICS

Ett kulturkalas för alla åldrar. Musik, teater, konst och roliga aktiviteter. Fri entré, Falun.

Artistuppträdanden, tivoli och servering, Ludvika.

Veteranbåtsfestival, Mora.

1-2/7 TUNA TING – MEDELTIDSMARKNAD

5/8 FAMILJEDAG PÅ SVEDEN

Rommehedslägret, Borlänge.

Musik, ponnyridning, hantverkare m.m., Falun.

En folkfest där tradition möter nya impulser, Leksand.

1-9/7 HUSAN OCKSÅ!

8-12/8 NÄR TROLLEN FLYDDE GAGNEF

6-8/10 RÄTTVIKS HÖSTMARKNAD

Musikalisk föreställning för familjen, Dala-Husby.

Teaterföreställning, Gagnef.

En av de tre stora marknaderna i Sverige.

2/7 BARNTEATER – BARBAROSSA

11-20/8 HISTORISK VECKA I SÄTER

28-29/10 AVESTA HÖSTMARKNAD

OCH SVARTE JACK

Sång, dans, musik och teater.

Försäljare och förtäring på gågatan.

26/8 INSJÖDAGEN

Artister och evenemang på Hjultorget i Insjön.

27/6-10/8 FAMILJEUNDERHÅLLNING

2/9 KULTURKALASET

på Säterdalens Folkpark, Säter.

50

≥ Fler evenemang hittar du på visitdalarna.se


NYHET!!! – PIZZA MED MYCKET GOTT SAMVETE! Har du aldrig testat KNÄCKEPIZZA® är det dags nu. Den finns färdig i frysdisken och tar bara 10 minuter i ugnen. Den hälsosamma kombinationen av tomat, ost och 100% fullkorn (21% fiber) gör att du kan njuta den med gott samvete. Hemligheten med en bra pizza, sitter ju som bekant i degen.

Svensk

o st

från Dalarna

FINNS ÄVEN SOM VEGE TARISK...

... OCH GIVE T VIS SOM TACO.


Turistbyråer i Dalarna Avesta

Ludvika

Malung–Sälen

Borlänge

Leksand

Säter

Falun

Mora

Vansbro

Gagnef

Orsa

Älvdalen

Hedemora

Rättvik

Idre

Smedjebacken

Kungsgatan 32 774 30 Avesta 0771-62 62 62 Sveagatan 1 784 33 Borlänge 0771-62 62 62 Trotzgatan 10–12 791 83 Falun 0771-62 62 62 Lindberghallen, Djurås 785 80 Gagnef 0771-62 62 62 Hökargatan 8 776 30 Hedemora 0771-62 62 62 Framgårdsvägen 1 790 91 Idre 0253- 59 82 00

Bergslagsgatan 10 771 82 Ludvika 0771-62 62 62 Norsgatan 28 793 30 Leksand 0248-79 72 00 Köpmannagatan 3 B 792 30 Mora 0248-79 72 00 Dalagatan 1 794 30 Orsa 0248-79 72 00 Riksvägen 40 795 32 Rättvik 0248-79 72 00 Hamnen 777 30 Smedjebacken 0771-62 62 62

www.visitdalarna.se | info@visitdalarna.se

52

Centrumhuset 780 67 Sälen 0280-187 00

Salutorget Rådhuset 783 27 Säter 0771-62 62 62 Lokstallet 780 50 Vansbro 0771-62 62 62 Dalgatan 47 796 31 Älvdalen 0251-410 10

Barnens Dalarna – Sommar 2017  
Barnens Dalarna – Sommar 2017  

Din guide till semester med barn i Dalarna.

Advertisement