Page 1


Turnul Croitorilor, având iniţial funcţia de turn de apărare a colţului de sud-est a incintei fortificate extinse a oraşului medieval, a fost ridicat pe parcursul secolului al XV-lea, în contextul privilegiului acordat clujenilor în anul 1505 de către regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, privind construcţia unei noi curtine de zid pentru oraş. Situat într-unul dintre cele mai expuse puncte ale sistemului de fortificare al oraşului, turnul este menţionat pentru prima dată în anul 1475, în timpul domniei regelui Matia Corvin, dată la care întreţinerea şi apărarea sa erau deja atribuite breslei croitorilor.


De-a lungul timpului, Turnul Croitorilor a avut un rol defensiv important în confruntările armate, fiind luat cu asalt de mai multe ori de către trupele care îşi disputau stăpânirea Transilvaniei, fiind chiar aruncat în aer pentru a nu cădea în mâinile imperialilor. A fost refăcut în 1718 pe cheltuiala orăşenilor care au asigurat procurarea şi transportul celor 150 de care de piatră, a lemnăriei interioare şi a celor 40.000 de bucăţi de şindrilă pentru acoperiş. O ultimă refacere capitală a turnului a fost efectuată în 1890, ocazie cu care au fost înlocuite grinzile interioare, şarpanta şi acoperişul de ţigle.


Turnul şi fragmentul de curtină adiacent acestuia au fost restauarate ori doar consolidate în mai multe rânduri pe parcursul secolului al XX-lea: 1924, 1957 – 1959, anii ‘70, anii ‘90. Restaurarea din anii ‘50 a vizat înfiinţarea unui muzeu al oraşului, iniţiativă abandonată însă în faza de proiect. Intervenţiile din anii ‘70 au presupus o serie de amenajări interioare improprii unui monument istoriic: planşee şi scară din beton, iar cele din anii ‘90, realizate asupra şarpantei, au afectat sistemul static al acesteia. Înfăţişarea actuală a turnului şi porţiunii de zid este determinată în mare parte, de lucrările de restaurare din anii ‘50.


În anul 2006, Turnul Croitorilor, aflat până atunci în administrarea Ministerului Culturii şi Cultelor, este trecut în administrarea Municipiului Cluj-Napoca şi a Consiliului Local. În septembrie 2007, la iniţiativa Ordinului Arhitecţilor din România – Filiala Transilvania, Primăria municipiului Cluj-Napoca a început un amplu proces de restauarare şi reamenajare, care a fost finalizat în mai 2009. Proiectul de reabilitare şi redare în circuitul cultural şi turistic a monumentului istoric Turnul Croitorilor a fost conceput şi elaborat în perioada 2005-2008 de Atelier de Arhitectură şi Urbanism - Cluj. În urma restaurării, Turnul a primit o nouă funcţiune publică, devenind Centru de Cultură Urbană şi fiind inclus în circuitul turistic. Ca urmare a reorganizării spaţiului interior în vederea noii destinaţii, la demisol a fost amenajată o cafenea, iar parterul şi nivelurile superioare sunt puse la dispoziţia celor interesaţi pentru organizarea unor manifestări expoziţionale, conferinţe, emisiuni media, consultări şi dezbateri publice, lansări de carte, concerte şi alte evenimente culturale.


De la deschiderea sa, în luna mai a anului 2009, Turnul Croitorilor – Centru de Cultură Urbană, organizează zeci de evenimente anual, fiind unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din oraş. Administrarea sa ca şi obiectiv turistic şi organizarea programului de evenimente se realizează prin Centrul de Informare Turistică al Municipiului Cluj-Napoca.


Evenimente: 1. Zilele filmului francofon – martie 2. Zilele artei bizantine - aprilie 3. Zilele municipiului Cluj-Napoca – mai 4. Noaptea europeană a muzeelor – mai 5. Festivalul Internaţional de Film Transilvania – TIFF – mai, iunie


6. Ziua internaţională a copilului 7. Zilele culturale maghiare - august 8. Noaptea europeană a liliecilor – august, septembrie 9. Serile de artă medievală - octombrie – noiembrie 10. Festivalul internaţional de muzică de cameră SoNoRo - noiembrie 11. Festivalul international de arte TEMPS D’IMAGES - noiembrie


Date de contact: Turnul Croitorilor – Centru de Cultură Urbană Str. Baba Novac nr. 35 Tel: +40(0)264 – 444624 Fax: +40(0)264 – 450090 Orar de vară (martie – octombrie): Luni – Vineri:10:00 – 20:00 Sâmbătă – Duminică: 10:00 – 18:00 Orar de iarnă (noiembrie – februarie): Luni – Duminică: 10:00 – 18:00

Investim in viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională. LA PAS PRIN ORAȘUL COMOARĂ © Copyright Primăria municipiului Cluj-Napoca 2011 Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Turnul Croitorilor  

Turnul Croitorilor, centru de cultura urbana Cluj-Napoca

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you