__MAIN_TEXT__

Page 1

OFFISIELL GUIDE FOR BERGEN OG REGIONEN

NORSK

BERGEN INNGANGEN TIL FJORDRIKET

Bergensregionen Nord og Vest | Hardanger | Voss | Flåm | Sunnhordland

PLAN & BOOK:

visitBergen.com

2019

World Heritage City


2

OPPLEVELSER

Uptown Bergen

Åpningstider 09.00 - 21.00

Ulriksbussen 09.00 - 18.00 13,0 km Fjelltur Aktiviteter Både for barn og voksne Buss og bane t/r: Voksne: 285,Barn: 180,Familier (2+2): 740,-

Velkommen til toppen av Bergen by! Ulriken er en av de mest besøkte attraksjonene i Bergen. Høyfjellsnatur, fjellturer, lokal mat og aktiviteter for hele familien. Nyt turen opp med vår svevebane eller ta en forfriskende tur opp den nye turstien Oppstemten, steintrapper laget av sherpaer som følger fjellsiden til toppen. Uansett får du en nydelig tur med magisk utsikt i unike omgivelser. Fra toppen har du utsikt over hele byen innrammet av fjell, fjorder, innsjøer og kystlandskap. Her kan du også prøve ulike drop-in aktiviteter for store og små, inkludert Norges raskeste zipline.


DID YOU KNOW? Restaurants Here is there more details Uptaqui nit,room nimofor voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus.

OPPLEVELSER

Restaurant

Se s. 52-55

Fjellrestauranten I Sky:skraperen serveres lokal og tradisjonell mat med en moderne vri, med et panorama over byen og Vidden som bakteppe. Vårt utvalg av småretter og lunsjretter kan spises inne eller tas med på turen. Vi har også utendørsservering på vår fantastiske terrasse.

Ulriken By Night På kveldstid forvandler en del av restauranten seg til en gourmetrestaurant med et moderne og spennende menykonsept fra kl. 18:00. Våre kokker serverer nydelige smaker basert på sesongens beste, lokale råvarer. Maten presenteres i en moderne innpakning i en serie ulike serveringer.

Reservasjon og ytterligere opplysninger om menyen: ulriken643.no / booking@skyskraperen.no / +47 53 643 643

3


4

OPPLEVELSER

OPPLEV: PINGVIN- OG OTER-FÔRING - SJØLØVETRENING - FÔRING AV DYRENE - STOR REPT

ÅPNINGSTIDER: 1. SEP - 30. APRIL: ALLE DAGER 10-18 | 1. MAI - 31. AUG: ALLE


DID YOU KNOW? Restaurants Here is there more details Uptaqui nit,room nimofor voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus.

OPPLEVELSER

TIL- OG SLANGEAVDELING - HAVAKVARIUM - OVER 60 AKVARIER - LEKEPLASS - GRATIS WIFI

Møt en typisk bergenser... Torsken en klassisk bergensk hipstertype. Selvstendig, liberal med arty skjeggfrisyre og kledd i varme jordfarger. Som bergensere flest liker torsken å diskutere høyrøstet på kafe, men er en temmelig vennlig skapning når du blir kjent med den. På Akvariet treffer du over 400 skjeggete, artistiske, iskalde, akrobatiske og fargesprakende skapninger. Helt vanlige bergensere med andre ord. Et besøk her kan gi deg venner for livet. Velkommen!

akvariet.no

E DAGER 09-18 (STENGT PÅ 17. MAI, JULAFTEN, 1. JULEDAG, NYTTÅRSAFTEN)

Se s. 52-55

5


OPPLEVELSER

Aktiviteter Sykkelutleie

fra NOK 400 daglig fra 1. mai - 1. okt.

Kanoutleie

gratis daglig fra 22. jun. - 26. aug. FOTO: Sverre Hjørnevik

6

Fløistuen

butikk og kafé åpent hver dag hele året

#kun6m

Vetrlidsalmeningen Tel.: +47 55 33 68 00 / E


DID YOU KNOW? Restaurants Here is there more details Uptaqui nit,room nimofor voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus.

OPPLEVELSER

Se s. 52-55

r på Fløyen Zipline Park

fra NOK 150 daglig fra 22. jun. - 26. aug.

Fløibanen

daglig fra 07:30/08:00 - 23:00

minunna

n 23A, N-5014 Bergen E-mail: info@floyen.no

Se s. 52-55

floyen.no

7


8

OPPLEVELSER

Se s. 52-55

Opplev og utforsk! Vitensenteret VilVite byr på en stor utstilling som engasjerer både barn og voksne. I helger og ferier har vi vitenshow og verksted. VilVite er for alle som liker å utforske naturvitenskap og teknologi – eller bare vil ha det gøy sammen.

Åpent

22.06.-18.08. Mand-søn 10-17 19.08.-21.06. Tir-fre 9-15, lør-søn 10-17 Ferier: se vilvite.no

Ta gjerne Bybanen eller buss til stopp Florida. Velkommen!


INNHOLD

9

Bryggen (The Wharf)

Velkommen til opplevelser Bergen som Europeisk Kulturby, Verdensarvby og Unesco Matby gir deg opplevelser og kultur i fremste linje. Som innfallsport til de norske fjordene gir Bergensregionen deg den ideelle kombinasjon av natur, kultur og interessante byopplevelser. Uansett årstid.

OM BERGEN

2–19

Turistinformasjonen

10–11

Historikk

12–15

Det skjer

16–19

Nyttig informasjon

146-147

OPPLEVELSER

20-85

Sightseeing

20–27

Bergen er en internasjonal by full av historie og tradisjon. En stor by med en småbys sjarm og atmosfære. Bergen liker besøk. Og Bergen er verdt et besøk. Velkommen!

Fjordturer

28–47

Kultur og opplevelser

48–51

Bergenskortet

52–55

Museer og attraksjoner

56–79

Underholdning

80–81

Vennlig hilsen Bergen Reiselivslag

Sport & Fritid

82–85

OVERNATTING

86–91

Prislister

88–91

KART

24, 74–75, 122

TRANSPORT

94–101

Transport til attraksjoner

Anders Nyland Reiselivsdirektør

102–109

RESTAURANTER / UTELIV

110–119

REGIONEN

120–145

Bergensregionen Vest

124–131

Bergensregionen Nord

131–139

Region Sør

140

Region Øst

141–143

Sognefjorden

144–145

Se etter dette merket i butikker, spisesteder og på hoteller. Member of Bergen Tourist Board

76

SHOPPING

Vi setter pris på at våre besøkende benytter våre medlemmers tilbud. PLAN & BOOK:

visitBergen.com


i Turistinformasjonen

10 INFORMASJON

Vågen

Turistinformasjonen i Bergen Midt i sentrum, på Fisketorget, finner du Bergensregionens Vertskapssenter for kultur, opplevelser og reiseliv – Turistinformasjonen.

Øvre

BRYG

oret

Tourist Information

Scandic Strand

T Rådhus

T IE AT E S G

PHUS

Thon H. Bristol

gen

Scandic P Neptun Klostergarasjen

Galleriet

R IS

EN

T GA D AN S T R Kløverhuset

Wallendahl

N

Se detaljert kart s. 74-75.

5

55

in enn

ate

dts g

. Sun

C Best Western H. H.Augustin Hordaheimen

N

alm

Bussparkering sommer

AIE

CH

Bilparkering

DK

Torg

S

N TRA

ition Xhib

Hotell

Domkirken

s gat e

Korskirken

Torget Fish Market

gen Vå Clarion H. Admiral

T Taxiholdeplass

Ko ng Os car

T

585

GEN

kont

Havne

Rosenkrantztårnet

585

Det Hanseatiske H.

T

n H.

gt. dbru

llectio

San

n Co

T

PHUS

Radisson Blu Royal Hotel

Clario

Thon H. Bergen Brygge

Håkonshallen

n

Thon H. Rosenkrantz First H. Marin

Mariakirken

585 E16 E39

gate

Vetrlids alm.

sveien

S

e

ndvik

Her kan du også veksle og betale med de vanligste typer valuta.

Fløibanen

PHUS

Ny

Sa

I annen etasje i Mathallen på Fisketorget, har du panoramautsikt over havnen og Bryggen. Her finner du utstillinger og presentasjoner av opplevelsestilbud i Bergen og Fjord Norge. Foruten gratis råd og veiledning, kan du også kjøpe en rekke produkter og tjenester.

Radisson Blu

T Hotel Norge

585 E16 E39

I Turistinformasjonen kan du bestille alle typer overnatting; hoteller, Bed & Breakfast og vandrerhjem. Du kan velge mellom mer enn 40 hoteller i sentrum eller i regionen, alt fra små sjarmerende hoteller og pensjonater til store kjedehoteller med gode fasiliteter. Vi er også behjelpelig med bestilling av overnatting i regionen.


INFORMASJON 11

BILLETTER TIL SIGHTSEEING, FJORDTURER OG KONSERTER Vi har gode forslag til bysightseeing og havneturer, og tilbyr billetter til alle de kjente rundturene og fjordturene med Bergen som utgangspunkt. Startsted for flere av turene er like ved Turistinformasjonen. BERGENSKORTET Kultur- og opplevelseskortet gir deg en rekke fordeler enten gratis eller med god rabatt. Mer informasjon på side 52-55. Kjøp ditt Bergenskort i Turistinformasjonen. Se etter i guiden. GRATIS BROSJYREMATERIELL Vi har brosjyremateriell fra Bergen og Fjord Norge, samt utstillinger som veileder og inspirerer deg videre på reisen.

VALUTAVEKSLING Vi har byens beste åpningstider for valutaveksling. Du kan veksle de vanligste typer valuta til norske kroner. BESTILL ONLINE Våre nettsider er alltid oppdatert og guider deg enkelt mellom de ulike tilbudene. Bestill dine opplevelser online på visitBergen.com • • • •

Fjordturer Overnatting Aktiviteter Bergenskortet Bergenskortet – praktisk og rimelig!

GODE ÅPNINGSTIDER HELE ÅRET

www.visitBergen.com

Juni, juli og august daglig 08.30-22.00 Mai og september daglig 09.00-20.00 Resten av året mandag-lørdag 09.00-16.00 Stengt 24. og 25 desember. Turistinformasjonen i Bergen Strandkaien 3, NO-5013 Bergen, Norge (+47) 55 55 20 00 – info@visitBergen.com www.visitBergen.com

Gratis App for Bergen og hele Norge!

i

visitNorway – Official Travel Guide PLAN & BOOK:

visitBergen.com


12 OM BERGEN

Grieghallen

ÉN BY – GRENSELØSE OPPLEVELSER Det som virkelig har gjort Bergen kjent rundt om i verden, er byens helt spesielle sjarm og atmosfære. Den må bare oppleves! Bergen er en vandring verd. Det å rusle rundt i gamle gater og smau kan være et eventyr. Her har folk bodd og virket i hundrevis av år. Små trehus ligger tett i tett, brosteinene går over i trapper på det bratteste og blomstergleden ser man overalt. Ta turen til Fisketorget og opplev det yrende folkelivet. Besøk Akvariet og se fiskene, pingvinene, sjøløvene og selene enda nærmere sitt Composer Edvard Grieg rette element. Krokodiller, slanger og edderkopper finner du også der. Spaser langs de fredede Bryggehusene til den gamle festningen Bergenhus. Ta gjerne turen innom ett av de mange museene og galleriene. Det er ikke langt fra sentrumsgatene til Fløyen, Ulriken eller et av de andre byfjellene som omkranser Bergen. Her får du panoramautsikt over byen, fjorden og havet. HISTORIE OG STOLTE TRADISJONER Bergen ble grunnlagt av Olav Kyrre i 1070. I det 13. århundre ble Bergen Norges første virkelige rikshovedstad. Byen var Følg visitBergen på

fram til 1830-årene den største i landet, og en tid i middelalderen også den største i Skandinavia. Dette fordi Bergen var en handels- og sjøfartsby av europeisk betydning og blant de fire viktigste utenlandske handelsstasjoner for de hanseatiske kjøpmenn. Bergen har i dag ca. 275 000 innbyggere og handel og sjøfart er fremdeles en viktig del av det bergenske næringsliv. Industri, håndverk, reiseliv, fiskeri og olje- og gassvirksomhet er andre viktige næringsgrener. Bergen er også en sentral universitetsby. EN EUROPEISK KULTURBY Det er mange gode grunner til at Bergen ble utpekt til Europeisk Kulturby i år 2000. Byen har fostret store sønner som har gjort både seg selv og sin by verdensberømt. Edvard Grieg, Ole Bull, Harald Sæverud har alle gjort det, hver på sin måte. Kulturbyen står også for det nyskapende og trendy innenfor musikk og design. Her dyrkes det frem musikk som har fått hele Europa til å spisse ører; Sissel Kyrkjebø, Kings of Convenience, Röyksopp, Kurt Nilsen, Sondre Lerche, Alan Walker og Kygo. Byens musikalske tradisjoner kjennetegnes også ved at Bergen Filharmoniske Orkester ble startet allerede i 1765, og er Europas eldste i sitt slag. Norges første permanente teater, Den Nationale Scene, ble grunnlagt i Bergen i 1850. De internasjonalt anerkjente Festspillene som finner sted i mai/juni gir sammen med 60 andre festivaler og store konserter Bergensregionen en selvsagt plassering på det musikalske verdenskartet.


OM BERGEN 13

Bryggen (The Wharf)

BRYGGEN – ET VERDENSARVSTED Bergens aller første bebyggelse lå på Bryggen som gjennom århundrer har vært en livlig og sentral del av byen. Bryggen har vært herjet av mange branner og storbrannen i 1702 la hele byen i aske. Da bebyggelsen ble gjenreist, ble det gamle byggemønsteret fulgt slik at Bryggens profil står som den har stått fra 1100-tallet, uberørt av skiftende tider. Bryggen er blitt en del av vår felles kulturarv med plass på Unescos Verdensarvliste, og Bergen er blitt en World Heritage City. Verdenskulturminnet er rester av gammel havnebebyggelse og et av de mest kjente bystrøk fra middelalderen i Norge. Hanseatene, det tyske kjøpmannsforbundet, opprettet utenlandskontor på Bryggen i 1360, og i nesten 400 år dominerte de bydelen. En spasertur gjennom de trange passasjene og mørke svalgangene er som å bevege seg bakover i tiden, inn i historiens halvmørke fra middelalderen til nåtid. Bryggen fremstår som et levende kulturminne som er i bruk i en aktiv historisk bydel. I dag finner du over 20 attraksjoner på Bryggesiden, fra Fisketorget til Bergenhus festning. Velg mellom en rekke ulike spisesteder, restauranter og butikker, mange av dem innen tradisjonelt og unikt kunsthåndverk.

Meeting Point Bryggen – Bryggens Museum Meeting Point Bryggen på Bryggens Museum er startstedet for å oppleve alle attraksjonene på Bryggen. Museet er et kulturhistorisk museum med materiale fra de omfattende arkeologiske utgravningene på Bryggen fra 1955. Du kan få en innføring i Bryggens historikk og se presentasjoner av ulike opplevelser. Be om brosjyren som guider deg gjennom alle attraksjonene på Bryggen. Du finner også et eget besøksenter midt på Bryggen, i Bryggestredet. Bryggen Guiding har Meeting Point Bryggen som startsted for sine guidede vandreturer gjennom Bryggens fortid. Mer informasjon om Bryggen Guiding på side 25.

DREGGEN

ØVRE

G AT E

N

DET H AN S E AT IS K E MUSEUM

BERGENHUS M AR IAK IR K E N FESTNING MEETING POINT BRYGGEN/ BRYGGENS MUSEUM

BRYGGEN VÅGEN

PLAN & BOOK:

visitBergen.com

TORGET


14 OM BERGEN

INNFALLSPORTEN TIL FJORDRIKETS OPPLEVELSER Bergen ligger omkranset av en av verdens mest populære attraksjoner, de norske fjordene. Fjordene er oppført på den berømte UNESCOs Verdensarvliste og utpekt av National Geographic til verdens beste uberørte reisemål. Fra Bergen har du det beste utgangspunktet for å utforske Aurlandsfjord fjordene. Her finner du en rekke organiserte sightseeingtilbud og fjordturer med kortere og lengre varighet som vil gi deg minnerike opplevelser. Billetter kjøper du i Turistinformasjonen, eller på visitBergen.com.

Et utvalg av de mest attraktive turene; • Norge i et nøtteskall® (hver dag, hele året) • Sognefjorden • Hardangerfjorden • Fjordturer • Fisketurer Se side 28 til 47 for flere detaljer.

Følg visitBergen på

AKTIVE OPPLEVELSER I HELE BERGENSREGIONEN Bergen er en unik by, ikke minst på grunn av sin praktfulle beliggenhet og de verdensberømte omgivelsene: Syv flotte fjell, omkringliggende fjorder og en fantastisk kystlinje med tusenvis av øyer gir byregionen en eksepsjonell nærhet til naturelementene. Byen har alle forutsetninger for aktive opplevelser. Med base i Bergen kan du ta del i en rekke aktiviteter som fjord- og elverafting, dykking, havrafting, seiling, kajakk, klatring, rapellering, paragliding, fjell- og brevandring, sykkelturer, golf og gps-vandring mm. HANDELSBYEN Bergen har sterke tradisjoner som handelens by. Du finner et stort og fristende utvalg av butikker, fra de små og spesialiserte til de store varehusene. Blant de beste sentrene i bykjernen kan vi nevne Kløverhuset i Strandgaten (D5), Galleriet på Torgallmenningen (D4) og Bergen Storsenter ved trafikkterminalene for buss, jernbane og parkering (E4). Syd for sentrum, i retning flyplassen, ligger det største – Lagunen Storsenter. Når du vandrer omkring vil du oppdage mindre og spesialiserte forretninger over hele den sentrale delen av byen: langs Bryggen (C4), i Øvregaten og Lille Øvregate (C/D4), på Vetrlidsallmenningen, Torget og Vågsallmenningen (D4), langs Strandkaien, i Strandgaten og området rundt Torgallmenningen (D5). Mer informasjon om shopping på side 100-109.


OM BERGEN 15

Bryggen (The Wharf)

MATBYEN Bergen ble i 2015 medlem av UNESCOs nettverk for kreative byer (UNESCO Creative Cities) innen området gastronomy. Matbyen Bergen bygger på over tusen års historie som møteplass og handelssentrum for kultur- og mattradisjoner. Omgitt av hav, dype fjorder og høye fjell har naturen skapt et miljø for matproduksjon i rene, mektige omgivelser.

Bergen har et kompakt sentrum med korte avstander, nærhet til tilbudene i regionen, gode muligheter for sosiale arrangementer, et fantastisk musikk- og revymiljø, teater og festivaler og storslåtte naturomgivelser med massevis av utfluktsmuligheter.

MØTEBYEN BERGEN Bergen og byregionen er stedet for store så vel som små arrangementer, og fremstår i dag som et møtested med internasjonal karakter hvor det ene store arrangementet avløser det andre. Forståelig nok, for byen er lett å nå fra både inn- og utland, har gode fasiliteter og et stort utvalg av komfortable hoteller med stor kapasitet. Byen har også nødvendig kompetanse og erfaring som gjør at du som arrangør kan kunne føle deg trygg og avslappet.

Det er det allsidige og det Grieghallen særegne som gjør byen attraktiv. Likevel er det kanskje den unike og smittende stemningen som får stadig flere til å velge Bergen som møtested. Mulighetene er mange i møtebyen Bergen. Nesten best av alt er vår gjestfrihet. Vi vil at du skal trives godt i byen vår – så godt at du gjerne kommer igjen.

VI ER HER FOR DEG Vi gir gratis, uforpliktende råd og assistanse til enhver arrangør av events, møter, kurs, konferanser og kongresser. Vi bidrar velvillig med å: • • • • • •

Gi fullstendig informasjon om hoteller og møtelokaler, samt innhente tilbud Foreslå sosiale programmer, utflukter og ledsagerprogrammer Assistere ved visningstur til Bergen Formidle gratis utlån av presentasjonsmateriell Presentere byen for beslutningstakere og formidle kontakt med kongressbyråer For mer informasjon se side 146.

Er du medlem i en organisasjon, forening eller i et forbund nasjonalt eller internasjonalt, engasjert i foreningsvirksomhet, idretts- eller kulturarbeid, arrangør av møter, kurs, konferanser eller incentiveturer eller bare interessert i å legge et arrangement til Bergen – så ta kontakt! Bergen Reiselivslag – Møte- og arrangementsavdelingen Strandkaien 3, NO-5013 Bergen, Norge (+47) 55 55 20 00 – convention@visitBergen.com – www.visitBergen.com

PLAN & BOOK:

visitBergen.com


Kultur og opplevelser 2019

16 DET SKJER

Konserter | Festivaler | Teater | Messer | Marked | Aktiviteter HELE ÅRET

Jan -Jun Aug – Des Jan – Jun Aug – Des Jan – Des

Teaterstykker for voksne og barn på tre scener, Den Nationale Scene – www.dns.no Ukentlige konserter med Bergen Filharmoniske Orkester, torsdager, Grieghallen – www.harmonien.no Ukentlige jazzkonserter, fredager, vår & høst, USF Verftet – www.bergenjazzforum.no

12.01 12.01 19.01 26.01 – 27.01 28.01 31.01 – 02.02

Konsert med Dr. Hook, Grieghallen – www.grieghallen.no JANUAR Konsert med Raga Rockers, USF Verftet – www.bergenlive.no Nyttårskonserten med Schönbrunn Slottsfilharmoniker fra Wien, Grieghallen – www.grieghallen.no Hobbymessen, Turnhallen – www.hobbymessen.no Ballett: Svanesjøen, Grieghallen – www.grieghallen.no Bergen International Whiskey & Beer Festival, Scandic Bergen City – www.thetastingroom.no

06.02 08.02 – 09.02 22.02 24.02 27.02

Konsert med Robyn, USF Verftet – www.bergenlive.no NM Brass for musikkorps, Grieghallen – www.musikkorps.no Konsert med Smokie, Grieghallen – www.grieghallen.no Konsert med 10CC, Grieghallen – www.bergenlive.no Show med Dylan Moran – “Dr. Cosmos”, Grieghallen – www.grieghallen.no

06.03 – 10.03 07.03 14.03 – 15.03 16.03 – 22.03 23.03 29.03

Borealis – festival for eksperimentell musikk, Bergen sentrum – www.borealisfestival.no Konsert med Avatar, USF Verftet – www.bergenlive.no Konsert med Highasakite, USF Verftet – www.bergenlive.no Opera: «Werther» av Massenet, Grieghallen – www.bno.no Led Zeppelin Masters: Stairway to Heaven, Grieghallen – www.grieghallen.no The Andrew Lloyd Webber Gala, Grieghallen – www.grieghallen.no

MARS

13.04 – 14.04 27.04

Konsert med Manowar, USF Verftet – www.usf.no Bergen City Marathon, Bergen sentrum – www.bergencitymarathon.no

APRIL

01.05 – 13.10 05.05 08.05 – 10.05 14.05 17.05 22.05 – 05.06 24.05 – 01.06 25.05 26.05 31.05

Lunchkonserter på Troldhaugen, Troldhaugen – www.griegmuseum.no MC Vårmønstringen, Bergen sentrum – www.rollingthundermc.no Nordiske Mediedager, Bergen sentrum – www.mediedager.no Show med Dara Ò Briain – «Voice of Reason», Grieghallen – www.grieghallen.no Nasjonaldag: 17. maifeiring i Bergen, Bergen sentrum – www.17-mai.no Festspillene i Bergen, Bergen sentrum – www.fib.no Nattjazz, USF Verftet – www.nattjazz.no Ulriken Opp – motbakkeløp, Ulriken – www.ulrikenopp.no 4-fjells og 7-fjellsturen, Byfjellene – www.bergenoghordalandturlag.no Bjørgvin Marknad – viking- og middelalderfestival, Hordamuseet – www.bjorgvinmarknad.no

01.06 04.06 05.06 – 07.06 06.06 08.06 08.06 09.06 10.06 12.06 – 15.06 16.06 – 08.09

Sykkelrittet Bergen – Voss, Bergen – Voss – www.bergenvoss.no JUNI Elton John: Farewell Yellow Brick Road Tour, Koengen – www.bergenlive.no Eggstockfestivalen – musikkfestival for nye band, Det Akademiske Kvarter – www.eggstock.no Bergen Fjellmaraton, Montana – www.bergenfjellmaraton.no Konsert med Mark Knopfler, Bergenhus Festning – www.bergenlive.no Torgdagen i Bergen, Torget – www.torgdagenibergen.com Coastman Norway – triathlon, Øygarden – www.coastmannorway.com Konsert med Phil Collins, Bergenhus Festning – www.bergenlive.no Bergenfest – musikkfestival, Bergenhus Festning – www.bergenfest.no Kveldskonserter på Troldhaugen (søndager), Troldhaugen – www.griegmuseum.no

Følg visitBergen på

FEBRUAR

MAI


DID YOU KNOW? Restaurants Søk på nettet

DET SKJER 17

Here there details Uptaqui nit,room nimo voluptur, et veruptur si quaecae ni på dendae Se is oppdatert listefor påmore www.visitBergen.com og klikk Søk-knappen vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus.

Medio juni – medio august 19.06 21.06 27.06 – 30.06 27.06 02.07 – 25.08 21.07 – 24.07 26.07 – 04.08

JUNI

Grieg in Bergen – konsertserie, Korskirken – www.grieginbergen.com Konsert med Beth Hart, Bergenhus Festning – www.bergenlive.no Konsert med Bob Dylan, Bergenhus Festning – www.bergenlive.no Bergencup – håndballturnering, Varden – www.bergencup.no Konsert med Foo Fighters, Bergenhus Festning – www.bergenlive.no Bergen Orgelsommer, kirkekonserter, Kirker i Bergen sentrum – www.kirkemusikkibergen.no Tall Ships Races 2019, Bergen sentrum Bergen Spillfestival, Bergen sentrum – www.bergensjakk.no/bergen_spillfestival.no

JULI

AUGUST

08.08 – 10.08 09.08 – 10.08 16.08 Medio august – medio sept. 18.08 24.08 25.08 30.08 – 01.09 30.08 – 01.09

Kristin Lavransdatter, Bergenhus Festning – Plenen, www.dns.no Osfest – musikkfestival, Os – www.osfest.no Konsert med Sigrid, Bergenhus Festning – www.bergenlive.no

Primo sept. 07.09 13.09 14.09 14.09 15.09 18.09 – 29.09 Medio sept. 21.09 – 22.09 25.09 – 29.09 25.09 – 03.10 27.09 – 28.09 27.09 – 29.09 28.09 – 29.09

Bergen Ølfestival, Skostredet/Vågsbunnen – www.bergenolfestival.no Konsert med The Hollies, Grieghallen – www.bergenlive.no Kulturnatt i Bergen, Bergen sentrum – www.kulturnatt-bergen.no Bergen City Milen, Bergen sentrum – www.bergencitymarathon.no Trolljegerprøven – Norges råeste terrenghinderløp, Fløyen – www.trolljeger.no Trolljeger junior, Fløyen – www.trolljeger.no Forskningsdagene, Bergen sentrum – www.forskningsdagene.no Raptus – Bergen Tegneseriefestival, Bergen sentrum – www.raptus.no Thank You For The Music – Vi elsker ABBA, Grieghallen – www.grieghallen.no Bergen kirkeautunnale – festival for kirkekunst og -musikk, Bergen sentrum – www.kirkemusikkibergen.no BIFF – Bergen Internasjonale Filmfestival, Bergen kino – www.biff.no Stoltzeklevien Opp – motbakkeløp, Stoltzekleiven – www.stoltzen.no Bergen Strikkefestival, Norsk Trikotasjemuseum – www.strikkefestival.com Modelljernbanemessen, Turnhallen – www.mjmessen.no

17.10 – 26.10

Meteor – scenekunstfestival, Bergen sentrum – www-bit-teatergarasjen.no

01.11 16.11 – 31.12 21.11 – 24.11 23.11 28.11 – 22.12

Konsert med Janove, Håkonshallen – www.bergenlive.no NOVEMBER Verdens største Pepperkakeby, Bergen sentrum – www.facebook.com/pepperkakebyen PIKSEL – festival for elektronisk kunst og fri teknologi, Piksel Studio 207 – www.piksel.no Bergens Tidendes Lysfest – tenning av julegranen på Lille Lungegårdsvann, Bergen sentrum – www.bt.no Bergen Julemarked, Bergen sentrum – www.bergensentrum.no

Primo desember 19.12 – 22.12

Putti Plutti Pott, Grieghallen – www.grieghallen.no Julekonsert med Kurt Nilsen, Grieghallen – www.bergenlive.no

Kystsogevekene – kystkulturfestival, Hordaland – www.kystsogevekene.no Bjørn West-marsjen, Matre – www.bjornwest.no Konsert med Karpe, Bergenhus Festning – www.bergenlive.no John Cleese: «Last time to see me before I die», Grieghallen – www.grieghallen.no Knarvikmila – mosjonsløp, Knarvik – www.knarvikmila.no Bergen Matfest – Bønder i by’n, Bergen sentrum – www.matfest.no

PLAN & BOOK:

SEPTEMBER

OKTOBER

DESEMBER

visitBergen.com


18 DET SKJER

Kultur og opplevelser 2019

Konserter | Festivaler | Teater | Messer | Marked | Aktiviteter GRIEGHALLEN & BERGEN FILHARMONISKE ORKESTER Grieghallen er blitt Norges ledende integrerte kultur-, konferanse- og utstillingssenter, kjent verden over for sin fremragende akustikk. Et kulturhus med ballett, opera, symfonisk musikk, pianokonserter, kor, pop og rock, jazz og korpsmusikk hele året. Ukentlige konserter med Bergen Filharmoniske Orkester, et av verdens eldste orkestre med historie tilbake til 1765. Grieghallen – grieghallen.no / harmonien.no

BERGEN NASJONALE OPERA Bergen Nasjonale Opera presenterer opera og musikkteater på høyt internasjonalt nivå. Storslåtte operaer settes opp i Grieghallen i samarbeid med Bergen Filharmoniske Orkester.

Grieghallen / Bergen sentrum – bno.no

BIT TEATERGARASJEN & CARTE BLANCHE BIT Teatergarasjen co-produserer og presenterer norsk og internasjonal scenekunst som stimulerer til internasjonalt samarbeid og arbeid på tvers av kunstneriske sjangre. Carte Blanche er Norges eneste faste kompani for moderne dans. Uttrykket er ungt og ekspressivt. Studio USF / Nøstegaten – bit-teatergarasjen.no / carteblanche.no

LUNSJKONSERTER PÅ TROLDHAUGEN & GRIEG IN BERGEN FESTIVAL En konsertopplevelse på Troldhaugen er noe alle bør få oppleve. Profesjonelle pianister presenterer en halvtimes program med noen av de stykkene som gjorde Edvard Grieg til verdens mest kjente nordmann. Konsertselskapet MusicaNord presenterer hvert år en 10 ukers sammenhengende festival fra juni til august med cirka 40 konserter med fokus på Edvard Grieg og andre komponister. Troldhaugen – troldhaugen.com | 01.05 – 13.10 / Korskirken – grieginbergen.com | Juni-Aug.

FESTSPILLENE I BERGEN Festspillene i Bergen ble etablert i 1953 og er Norges eldste og viktigste festival for musikk og teater. 250 forestillinger innen musikk, opera, teater og dans på 20 arenaer over 15 dager. Festivalen har også et gratis uteprogram. Bergen sentrum – fib.no | 22.05 – 05.06

NATTJAZZ – JAZZ FESTIVAL NATTJAZZ er Nord-Europas lengste jazz festival. Den musikalske profilen favner vidt, og byr på rundt 80 konserter fra tradisjonell jazz til world music.

USF Verftet – nattjazz.no | 24.05 – 01.06

BERGENFEST – MUSIKKFESTIVAL & BERGEN LIVE Bergenfest er Vestlandets største musikkfestival. På Bergenhus Festning, i midten av juni hvert år, byr Bergenfest på 5 dager med det aller beste av internasjonale og norske artister. Bergen Live arrangerer ukentlige konserter innendørs og utendørs hele året. Bergenhus Festning – bergenfest.no | 12.06 – 15.06 | Bergen – bergenlive.no | Jan.-Des.

Følg visitBergen på


DID YOU KNOW? Restaurants Søk på nettet

DET SKJER 19

Here there details Uptaqui nit,room nimo voluptur, et veruptur si quaecae ni på dendae Se is oppdatert listefor påmore www.visitBergen.com og klikk Søk-knappen vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus. THE TALL SHIPS RACES BERGEN

For femte gang skal Bergen være vertskapsbyene for The Tall Ships Races og byen blir igjen fylt av verdens vakreste seilskuter, festglade mennesker og seilglad ungdom. The Tall Ships Races Bergen 2019 vil være en folkefest med fokus på ungdom og miljø i havet, ispedd mange kulturinnslag, musikk og opplevelser for hele familien. Bergen Sentrum Vågen – tallshipsbergen.no | 21.07 – 24.07

BERGEN MATFESTIVAL, NORSK SIDERFESTIVAL OG BERGEN ØLFESTIVAL Velkommen til en av Norges største lokalmatfestivaler i Bergen. 140 lokalmatprodusenter, siderprodusenter og Bergens beste kokker står klare til å skape en fantastisk mat- og drikkeopplevelse. På Bergen Ølfestival får man oppleve en blomstrende ølkultur med en herlig miks av tradisjon og innovasjon fra over 40 mikrobryggerier. Bergenhus Festning – matfest.no / bergenolfestival.no | 30.08 – 01.09

NOEN STØRRE IDRETTSARRANGEMENTER Bergen har mange sportsarrangementer, spesielt vår, sommer og høst. Her er noe for mosjonister, familier og de virkelig spreke. Bergen City Marathon – et løp i en vakker og inspirerende løype med start og mål på Bryggen, bergencitymarathon.no – 7-fjellsturen – en tur der du opplever store deler av den bergenske fjellverden med praktfull utsikt over byen langs store deler av løypen. Knarvikmila – et kultur- og idrettsarrangement med mange ulike løp for elite og mosjonister, knarvikmila.no – Stoltzekleiven Opp – verdens bratteste motbakkeløp, stoltzen.no

BERGEN INTERNATIONALE FILM FESTIVAL - BIFF Bergen internasjonale fi lmfestival presenterer årlig over 150 dokumentar- og fi ksjonsfi lmer, og er med dette omfanget den største fi lmfestivalen i Norge.

Bergen Kino – biff.no | 25.09 – 03.10

DEN NATIONALE SCENE & OLE BULL SCENE Den Nationale Scene viser et bredt utvalg av teaterstykker på tre scener. Fra klassikere til samtidsdrama, komedier og tragedier, for voksne og barn. Ole Bull Scene er Bergens største private revy, teater -og musikkscene med restaurant, bar, tre scener og nattklubb. Den Nationale Scene – dns.no, Ole Bull Scene – olebullhuset.no | Jan. – Jun. / Aug. – Des.

VERDENS STØRSTE PEPPERKAKEBY Hvert år kan du besøke Verdens Største Pepperkakeby i Bergen! Miniatyr hus, tog, biler og skip, laget av pepperkaker. Barnehager, skoler, bedrifter og mange tusen privatpersoner bidrar med å lage en miniatyrutgave av Bergen – alt i pepperkaker! Bergen sentrum, pepperkakebyen.org | 16.11–31.12

BERGEN JULEMARKED Bergen Julemarked byr på håndlaget, hjemmelaget, noe spiselig og eget juletorg med kunsthåndverkere. Karusell og pariserhjul. Gratis inngang.

Bergen sentrum, bergenjulemarked.no | 28.11–22.12

PLAN & BOOK:

visitBergen.com


20 OPPLEVELSER

Stølen


OPPLEVELSER 21

Fløyen

Sightseeing Bergen er verdenskjent for sin spesielle sjarm og atmosfære, som rett og slett bare må utforskes. Vi hører det hvert eneste år. Besøkende fra hele verden har bare én ting å utsette når de drar: At oppholdet ikke varte lenger. Mangfoldet gjør byen unik og umulig å kategorisere. Å rusle rundt i gamle gater og smau, langs Bryggen og Torget og ta turen opp på et av de 7 fjell, er en opplevelse i seg selv. Byen kan by på flere ulike guidede turer, både til fots, med buss, med sightseeing-tog eller med båt. For å få mer ut av opplevelsen kan du bestille din egen guide. Bestem selv hvilke tema og attraksjoner du vil fokusere på. La en av våre autoriserte guider ta deg med til det beste denne regionen har å by på. De kjenner attraksjonene, historiene, anekdotene og de vakreste perlene. Hvorfor ikke se Bergen og kysten fra luften? Kom nærmere den storslåtte norske naturen i et helikopter. Variasjonen mellom fjord, fjell, fosser og isbreer er en dramatisk forestilling i seg selv. PÅ EGEN HÅND MED BERGENSKORTET! Dersom du ønsker å utforske Bergen på egen hånd, kjøp Bergenskortet! Kortet gir deg gratis eller rabattert adgang til museer, attraksjoner, sightseeing, kulturtilbud, bussreiser, flybussen,

parkering og mye mer. Kortet gir deg en ekstra grunn til et lengre opphold, og du får oppleve byen og regionen på en praktisk og rimelig måte. Bergen er også kjent som inngangen til Fjordriket. Bruk Bergen som base, og dra på ulike oppdagelsesturer. Byen, kysten og fjordene i vår region tilbyr deg den ideelle kombinasjon av natur, kultur og aktiviteter som vil gi deg opplevelser for livet. BESTILL ONLINE ELLER KJØP I TURISTINFORMASJONEN Mange av opplevelsene kan du bestille online. Billetter til fjordturer og sightseeing kan du også kjøpe i Turistinformasjonen som har åpent hver dag helt til kl. 22 om sommeren. GUIDESELSKAPER Bestill egen guide: BERGEN BY EXPERT, (+47) 55 70 60 88 – bergenbyexpert.no BERGEN GUIDE SERVICE, (+47) 55 30 10 60 – bergenguideservice.no BERGEN TOUR GUIDES, (+47) 907 85 952 – info@bergentourguides.no RUSSISK GUIDE – Lidia Kleiberg, (+47) 90 69 01 52 – kleiberg.ru TYSK GUIDE – Martin‘s Bergen Tours (+47) 462 41 200 – martinsbergentours.com

PLAN & BOOK:

visitBergen.com


22 OPPLEVELSER

Sightseeing

Stangebakken

Vandring i Bergen – la en guide vise vei GUIDET TUR I SMITT OG SMAU Bergen er full av små og idylliske smitt og smau. Bare noen få skritt fra det pulserende bylivet befinner du deg midt i de trange brosteinsbelagte gatene, omgitt av fargerike og blomsterpyntede sjarmbobler av noen bygninger. En herlig blanding av bolighus, små butikker og Kaféer skaper en lun og fin bystemning. Bli med en ekte bergensguide fra et av Bergens guideselskaper og få et unikt innblikk i arkitektur og folkelivet i Bergen fra Middelalderen og frem til i dag. Fjellsiden og Nordnes er eksempler på områder som bærer på unike hemmeligheter. Her ligger de gamle trehusene tett i tett. Få alt fortalt på ditt språk, og lær om hvordan de ulike byggestilene bærer på helt særegne historier som på mange måter er med å prege byen slik den er i dag.

Følg visitBergen på

BRYGGEN – ET HANSEATISK EVENTYR På Verdensarvstedet Bryggen kan du lære om Hanseatene som i sin tid gjorde Bergen til en av Europas største handelsbyer. En guidet fottur mellom de skjeve bygningene forteller om livet på Bryggen i Middelalderen og byens tidligste historie. En fornemmelse av fortidens slit og strev, høytid og fest. På Bymuseets guidede tur «En vandring i Middelalderen til fots», opplever du i tillegg Mariakirken – byens eldste stående bygg fra 1100-tallet, som har den rikeste kirkekunsten av alle middelalderkirker i Norge. Du får også oppleve Rosenkrantztårnet, som var bolig for kongene Magnus Håkonsson og Erik Magnusson frem til 1299.


OPPLEVELSER 23

Vidden

SMAKSVANDRING OG GATEKUNST I MATBYEN BERGEN Bergen fikk i 2015 status som UNESCOmatby, og i dag står matreiser på menyen hos guideselskaper som Bergen Food Tours og Bergen Guide Service. På bare tre timer kan du bli med på en smaksreise med mat, krydret med kulturelle opplevelser som definerer Bergen som en matby. Guider navigerer deg gjennom Bergens smakfulle matkultur, gir deg kunnskap om råvarer og historiene bak de kulinariske opplevelsene som er med å bygge opp Bergens matarena. Herlige sjømatopplevelser fra stjernerestauranter, street-food, lokalt øl og akevitt er med å prege den smakfulle vandringen som blant bergenserne er sett på som en hyllest til byens kulinariske opplevelser. Bergen Food Tours tilbyr også en byvandring gjennom Bergens levende gatekunst og grafitti, der du lærer om ulike stilarter, og hvordan lokale og internasjonale artister har transformert kjedelige vegger til kunstneriske mesterverk! Kanskje får du også oppleve en artist i full utfoldelse? For en mer privat matreise kan vi anbefale Fjord & sin egenguidede tur med en mobil app som tar deg til steder der du får smake de lokale spesialitetene i de mest unike delene av byen. MED NATUREN SOM KULISSE Bergen er heldig som har Fløibanen og Ulriken643 som tar deg opp på høyfjellet på få minutter. Her finner du aktiviteter for hele familien, flere serveringssteder som tilbyr smakfulle lokale retter og herfra tilbys et bredt utvalg fotturer som passer alle nivåer og aldersgrupper. Fra Fløyen finner du turer på grusveier og stier som tar deg til fantastiske utsiktspunkter der du kan nyte synet av fjord,

fjell og bylandskap. Fra Ulriken, byens høyeste fjell, kan du også velge mellom ulike vandreturer med utsikt over kyst, fjellandskap, by og fjorder som du ikke finner maken til noe annet sted. På en guidet 3-timerstur tar Bergen Base Camp deg med til Turnerhytten. Underveis kan du nyte spektakulær utsikt og spennende kulturhistorie fortalt av de dyktige guidene. Vidden er Bergens mest populære fjelltur, som tar deg mellom de to byfjellene Fløyen og Ulriken. Klassikeren på ca 5 timer er godt merket, og underveis får du en komplett høyfjellsopplevelse med fantastisk utsikt over kysten og regionen rundt Bergen. På enkelte klare dager kan du skimte isbreen Folgefonna i det fjerne! Er du klar for en liten treningsøkt? Da kan en tur opp Stoltzekleiven være et bra alternativ. Turen tar deg opp steintrappene på den bratte fjellsiden og opp på Stoltzen, der du enkelt kan ta deg videre på lengre fotturer om du ikke vil gå samme veien ned igjen. Husk at et opphold i Bergen blir rimeligere med Bergenskortet. Jo mer du opplever, jo mer sparer du. De guidede turene kan enten bestilles i Turistinformasjonen i Bergen, eller bookes online på www.visitBergen.com.

PLAN & BOOK:

visitBergen.com


Sightseeing

24 OPPLEVELSER

Åpent også i vintersesongen

BERGEN FOOD TOURS La deg forvandle til en vaskeekte Bergenser, på en av våre unike eventyr! Her får du sjansen til å oppleve noe av det beste Bergen har å by på av mat og drikke! Hvis du har en lidenskap for mat, kunst eller håndverksbrygg – har vi en utflukt som passer for deg! Få en smak av Bergen du sent vil glemme! Bradbenken 1

(+47) 960 44 892

info@bergenfoodtours.com

Guidede omvisninger daglig, fra kl. 11. Varighet: Mellom 3-4 timer. Private omvisninger og gruppeomvisninger kan også arrangeres. Kontakt oss for mer informasjon. NOK For mer detaljer om priser, tider og bestilling, besøk siden bergenfoodtours.com

bergenfoodtours.com

BERGEN GUIDE SERVICE Våre autoriserte guider, som snakker til sammen 20 språk, viser deg gjerne rundt i Bergen. Vi skreddersyr turer etter ditt behov, hele året. Faste vandreturer: Lørdager 4. mai-14. september kl. 14-16 (norsk og engelsk). Start: Holmedalsgården 4, bak Julehuset på Bryggen. Holmedalsgården 4

(+47) 55 30 10 60

info@bergenguideservice.no

Kontor: kl. 9-15 (mandag-fredag) Faste vandreturer: NOK

150 NOK p.p. Barn under 10 år gratis

bergenguideservice.no

BERGEN SEGWAY Bergens orginale og eneste autoriserte Segway turoperatør. Eneste operatør med ”Certificate of Excellence” fra Tripadvisors mange brukere. Våre turer passer for alle. Vi garanterer deg en morsom og minnerik opplevelse. Vår tur dekker hele Bergen sentrum inkl. en fantastisk utsikt fra fjellsiden. Bontelabo 2, 5003 Bergen

(+47) 471 471 00

contact@bergensegway.no

BRYGGEN GUIDING – til fots

(+47) 55 30 80 32 / 478 79 585

NOK 495 / 695 / 945 Minimumsalder 16 år

bergensegway.no

Se s. 59

Turen starter på Bryggens Museum der en kan se restene av byens eldste verdslige bygninger fra tidlig 1100-tallet. Deretter går en til Vinkjelleren, byens første rådhus, videre gjennom trehusbebyggelsen på Bryggen og avslutter i Schøtstuene. For billetter og mer info: www.bymuseet.no Dreggsallm. 3

1.3.2019-30.10.2019: kl. 10, kl. 12.30, kl. 15, kl. 17.15, kl. 18.30 og kl. 21

booking@bymuseet.no

1.6-31.8: Daglig engelsk tur kl. 10, 11 og 12 1.7-31.7: Daglig norsk tur kl. 14 Oppmøte Bryggens Museum NOK

200

under 16 gratis

bymuseet.no

FISKETURER OG SIGHTSEEING MED JANDIS Prøv fiskelykken! Vi kjører til øyen Sotra og fisker i havet fra en motorbåt. Det blir spenning, naturopplevelser på nært hold og mulighet til å få flere slags atlanterhavsfisk. Inkludert er guide, alt nødvendig fiskeutstyr samt beskyttende klær/sko. Vi tilbyr også transport og guidete turer med Mercedes V class og Tesla Model X. Bergen

+47 55 18 40 99

Følg visitBergen på

info@jandis.no

jandistours.com

1.4.-31.10.: daglige turer kl. 8-15 (hvorav 4 timer på sjøen) henting fra deres hotell i Bergen sentrum NOK

2050 1050 min. 2 voksne


DID YOU KNOW? Restaurants Sightseeing

OPPLEVELSER 25

Here is there for more details Uptaqui nit,room voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae Åpent også inimo vintersesongen vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus.

FONNAFLY – HELIKOPTER SIGHTSEEING

Vi tilbyr helikopter sightseeing fra Bergen sentrum året rundt. Sightseeing med helikopter er den beste måten å oppleve Vestlandet og den fantastiske naturen som kun er tilgjengelig fra lufta. Vi har turer til Trolltunga, Folgefonna Isbre og de mange fjorder og fjell.

Kristiansholm 14 Sandviken, 5035 Bergen

(+47) 880 01 313

Alle dager – Så lenge det er dagslys

NOK For mer detaljer om priser, tjenesten og turene se, fonnafly.no

bergen@fonnafly.no

fonnafly.no

KIRKE OG KONGEMAKT I MIDDELALDEREN – til fots Engelsk guidet tur som starter på Bryggens Museum med arkeologiske funn fra middelalderens Bergen. Videre går man til Mariakirken, et av byens eldste stående bygg før en avslutter med et besøk i Rosenkrantztårnet som fungerte som kongebolig fram til 1299. For billetter og mer info: www.bymuseet.no Dreggsallm. 3

(+47) 55 30 80 32 / 479 79 585

booking@bymuseet.no

3.6-30.8: Man.-fre.: kl. 13 Oppmøte på Bryggens museum Engelsk guidet tur NOK

200 u/16 år gratis

bymuseet.no

LIDIA SIGHTSEEING Velkommen til sjarmerende Bergen! Oppdag byens trange gater og hemmelige krinkler og kroker. Guiding til fots eller med transport. Ha en aktiv ferie i Bergen: fjellvandring, sykling, fisketurer og mye mer.

Bispengsgaten 12 B, 5018 Bergen

(+47) 906 90 152

1.4-31.10: Daglig Ellers på forespørsel

NOK Fottur fra 450 per time

kleiberg.ru/

MUSEET GAMLE VOSSEBANEN Reis tilbake i tid! Om sommeren kjører veterantoget strekningen mellom Garnes og Midttun stasjoner. Ruten kjøres av vårt vakre damplokomotiv bygget i 1913 og gamle teakvogner. Flere søndager kan du oppleve turer med et eget program eller spisevogn i toget. Her er det opplevelser som passer for alle! Tunesvegen 8

(+47) 940 53 037

gvb@njk.no

Alle søndager fra 9.6 til 8.9 NOK

200 100 Familiebillett: (2 voksne og 2 barn) 500 For rutetider og praktisk informasjon besøk: www.njk.no/gvb

njk.no/gvb

SEILSKIPET STATSRAAD LEHMKUHL Opplev den flotte bergenske skjærgården på fjordtur med verdens vakreste seilskip! En velsmakende sjømatbuffet og levende musikk garanterer for en uforglemmelig sommerkveld på fjorden. Vi tilbyr også spennende seiltokt i både inn- og utland. Ingen forkunnskaper er nødvendig, alle kan seile med oss! Velkommen om bord! Bradbenken 2, skur 7

(+47) 55 30 17 00

lehmkuhl@lehmkuhl.no

For informasjon om skjærgårdsturer og seiltokt, besøk vårt nettsted: www.lehmkuhl.no

lehmkuhl.no PLAN & BOOK:

visitBergen.com


26 OPPLEVELSER

Sightseeing

AKVARIET

BRYGGEN

FLØYEN

Bussen kjører rundt i Bergen og passerer flere av byens kjente attraksjoner som Bryggen, Fisketorget, Akvariet, Bergen Museum, Grieghallen, Fløibanen og en rekke andre. Utforsk Bergen slik du selv velger. Hopp av og på ved et av stoppene. Bussen har avgang hver halve time fra 2. mai til 30. sept.

Vi kan tilby gu

Se s. 52-55

iding på 8 for

skjellige språk

.

FISKETORGET

Priser og billetter Voksen: NOK 300 / Barn: NOK 200 / Familie*: NOK 800 Inkludert billett til Fløibanen (Forbi billettkø): Voksen: NOK 400 / Barn: NOK 250 / Familie*: NOK 1000 Priser med Bergenskortet™: Voksen: NOK 200 / Barn: NOK 150

Vi aksepterer Euro og de fleste kredittkort *2 voksne + 2 barn

Book online: www.sightseeingbergen.no

Våre busser er moderne og holder alltid høyeste standard. Vi tilbyr også pakker hvor en kan kombinere turer med buss, limousine og båt.

(+47) 48 10 31 00 or (+47) 56 30 99 80, post@osbuss.no


DID YOU KNOW? Restaurants Sightseeing

Here is there more details Uptaqui nit,room nimofor voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus.

BRYGGENS MUSEUM

NYÅPNING 23. mai 2019

OPPLEVELSER 27

Ved hjelp av arkeologisk og historisk forskning fra de siste tretti årene forteller vi om livet i middelalderens Bergen med en ny og dypere forståelse. Utstillingen inneholder over tusen gjenstander som aldri før har blitt vist frem! Bryggens Museum ligger på Bryggen, midt i hjertet av byen. For mer informasjon om våre museer og utstillinger i Bergen, se bymuseet.no.

Se s. 52-55

BERGEN BIKE RENT Bergen er en sjarmerende by, som er lett å oppleve på sykkel. Hos Bergen Bike Rent får du garantert nye sykler og topp utstyr. En sykkeltur gir deg en fantastisk mulighet til å se Bergen fra sine beste sider. Minimum leietid er to timer. Utstyr: Sykkel / Elsykkel – Hjelm – Kart – Bag – Verktøy – Lås. Bontelabo 2, 5003 Bergen

(+47) 410 68 000

post@bergenbikerent.no

Se s. 52-55

OPPDAG DEN HANSEATISKE HISTORIEN PA BRYGGEN

Mai – September: kl. 9-17 Utenfor sesong: Kontakt Booking NOK 100 pr time (min. 2 timer) 300 Halv dag ( 4 timer) 500 Hel dag ( 8 timer) Elsykkel 150 pr time (min. 2 timer) 2 eller flere dager: på forespørsel.

bergenbikerent.no

Beveg deg gjennom århundrer med historie på UNESCO verdensarvstedet Bryggen og besøk hanseatenes unike forsamlingshus, Schøtstuene. Daglige omvisninger lar deg utforske alle sider ved hanseatenes liv, fra det internasjonale handelssamarSCHØTSTUENE beidet til dagliglivet i Bergen. Se også side 57 og bakside. For kveldsvandring se museumvest.no

BRYGGEN


28 OPPLEVELSER

Aurlandsfjorden


VERDENS BESTE REISEMÅL

OPPLEVELSER 29

De Norske fjordene er kåret til verdens beste reisemål av magasinet National Geographic Traveler. Med sin unike plassering mellom Sognefjorden og Hardangerfjorden er Bergen det beste utgangspunktet for å oppleve fjordene. Det er ikke uten grunn at fjordene i vår region er oppført på UNESCOs berømte Verdensarvliste.

Inngangen til Fjordriket Fjordene er Skandinavias største attraksjon. Som innfallsport til fjordene er Bergen det beste utgangspunktet for å oppleve det som tilreisende fra hele verden søker. Bergen ligger unikt plassert midt mellom de to største fjordene på Vestlandet – Sognefjorden og Hardangerfjorden – omringet av en fantastisk kystlinje med tusenvis av større og mindre øyer, et yrende kulturliv og et eldorado for aktive opplevelser. Øyriket danner en åpen invitasjon til fjordene som strekker seg majestetisk inn i landskapet og har gitt oss en natur med mange fasetter. Her kaster fossene seg ned langs fjellsidene, evig snø kler fjelltoppene og små gårdsbruk klamrer seg fast til de stupbratte fjellsidene. Det er ikke uten grunn at fjordene i vår region er oppført på UNESCOs berømte Verdensarvliste. Med sin unike plassering mellom Sognefjorden og Hardangerfjorden er Bergen det beste utgangspunktet for naturopplevelsene. Små lokalsamfunn hviler langs fjordene, og ut mot havet klamrer fiskebrukene seg fast til fjæresteinene. Fra det myke og milde til det barske og ville – dette er kontrastenes land. Alt like ekte og naturlig, og lett tilgjengelig fra Bergen.

aktive opplevelser. Sykling langs fjorden eller langs Flåmsbana, kajakkpadling på fjordarmene, fjelltur til Trolltunga og skiturer på breen er bare noen av mulighetene man har hvis man vil komme enda tettere på naturen. Avstanden til alt dette er kort. Med Bergen som utgangspunkt kommer du til selv de innerste fjordarmene og tilbake på én dag. Du finner dagsturer og rundturer til blant annet Sognefjorden – Norges lengste og dypeste fjord som inkluderer Nærøyfjorden, også den på verdensarvlisten. Eller til Hardangerfjorden – også kalt dronningen blant de norske fjordene. Fjorder, fjell og fossefall kan også oppleves med et 3-timers Fjord Cruise til Mostraumen, som er tilgjengelig gjennom hele året. En rundtur langs kysten i kystkulturens tegn kan anbefales på det sterkeste. Billetter kjøper du blant annet i Turistinformasjonen eller på visitBergen.com.

Naturen er ikke bare en visuell opplevelse. For de som ønsker en mer unik opplevelse av landskapet finnes det PLAN & BOOK:

visitBergen.com


30 OPPLEVELSER

Fjordturer

Stegasteinen

Dykk inn i fjordlandskapet – bli en del av postkortet De norske fjordene er en av verdens mest spektakulære naturattraksjoner. Omgitt av stupbratte fjellsider, buldrende fossefall, spektakulære isbreformasjoner og små idylliske landsbygder som går i ett med naturlandskapet, har fjordene blitt et utgangspunkt for aktiviteter og naturopplevelser man ikke finner noe annet sted i verden. Følg visitBergen på

Som innfallsport til de norske fjordene er Bergen det beste utgangspunktet for å oppleve essensen av norsk natur. Inntrykkene står i kø, og i Bergen kan du velge mellom et bredt utvalg av fjordturer, aktiviteter og overnatting som passer for alle. Enten du er av den aktive typen som søker aktiviteter og nærkontakt med fjordlandskapet, eller om du foretrekker en rolig rundtur for å beundre utsikten i Norges lengste og mest spektakulære fjorder, får du garantert opplevelser som tar pusten fra deg!


OPPLEVELSER 31

Hardangerfjorden

SKAPELSEN AV ET MEKTIG NATURFENOMEN Men hva er egentlig en fjord? Spørsmålet dukker til stadighet opp når man ser naturfenomenet på nært hold. I flere tusen år, og gjennom flere istider, har opptil tre kilometer tykke istunger skåret seg gjennom fjellandskapet og dannet gigantiske og dype U-formede undersjøiske dalfører. Skuer du opp mot fjelltoppene fra de smale fjordarmene, aner du de enorme naturkreftene som har vært i sving da ismassene trakk seg tilbake. Restene etter istidene finnes fortsatt i form av isbreer som strekker seg fra fjorden til toppen av fjellene. I Norge finnes det over 1000 små og store fjorder. De norske fjordene er innlemmet i UNESCOs verdensarvliste, og mange av de mest berømte finner man langs Norges vestkyst. Fra Bergen har du enkel tilgang til to av Norges vakreste og lengste fjorder, Hardangerfjorden og Sognefjorden. Det er her man finner postkortmotivene som Vestlandet er så godt kjent for. DAGSTURER FRA BERGEN – HELE ÅRET Det er mange gode grunner til at vi sier at Bergen er Inngangen til Fjordriket. Tilgjengeligheten og utvalget av aktiviteter og opplevelser er noen av de viktigste. Fjordene kan oppleves hele året, og det går hurtigbåter, busser og tog inn til fjordene flere ganger om dagen. Om morgenen står hurtigbåtene nærmest i kø på Strandkaiterminalen, klar for å ta deg med til det vakre kystog fjordlandskapet rundt Bergen.

Har du bare tid til en halvdagstur, kan et fjordcruise til Mostraumen være det perfekte valget. Her blir du guidet gjennom en komplett fjordopplevelse på bare tre timer, gjennom den 27 km lange Osterfjorden, med bratte fjell, strie strømmer og vakre fossefall. Eller hva med en fire timers rundtur fra Bergen gjennom den magiske Alverstraumen til Skjerjehamn? Her får du se en kystperle med vakker natur, gamle bygninger fornyet med moderne kunst, vennlig service og lekker lokal mat og drikke. Du trenger ikke reise langt fra Bergen sentrum for å få en fullverdig fjordopplevelse. Hver dag hele året tilbyr Scandinavian Yachters turer i den bergenske skjærgården og fjordene rundt. Har du noen timer, har du tid til en fjordtur! Har du en hel dag til disposisjon, er tilbudene mange. På dagsturen til Fjærland blir du med inn i en av de smale armene i Sognefjorden, og du får samtidig se Bøyabreen og besøke Norsk Bremuseum. Øyriket rundt Solund, Bulandet og Værlandet er vakkert. Her kan du besøke de naturskjønne perlene med ekte kystkultur og aktiviteter som sykling, vandring og kajakk.

PLAN & BOOK:

visitBergen.com


32 OPPLEVELSER

Hardanger

Hardangerfjordekspressen tar deg med sørover mot Rosendal, der du kan oppleve rosehagen i Baroniet. Eller hva med brekajakk og brevandring på Folgefonna? Profesjonelle guider viser vei til de største attraksjonene, og du velger selv blant et bredt utvalg av aktiviteter og komplette dagspakker fra Bergen som gir deg den ultimate fjord- og kystopplevelsen. Mange velger sjøveien til Bergen, og allerede på veien til Vestlandets hovedstad får du vestlandskysten og fjordene på nært hold. Fjord Line har daglig skip som seiler mellom Danmark, Stavanger og Bergen. Fra dekk får du en fantastisk fin utsikt til kystlandskapet og fjordene. Uansett hvilket skip du reiser med, kan du være sikker på at du befinner deg på et topp moderne fartøy som legger forholdene til rette for en drømmetur på havet med panoramautsikt til holmer, skjær, smale sund og svaberg langs den berømte kystlinjen mellom Bergen og Stavanger. For ikke å snakke om innseilingen til Bergen og Bergensfjorden, som er en stor opplevelse i seg selv!

Følg visitBergen på

I Turistinformasjonen i Bergen kan du hente inspirasjon og få hjelp til å lage et eget program for å dykke inn i fjordenes opplevelsesrike. Uansett når på året du velger å komme. Turene er også tilgjengelig for booking på visitBergen.com, der du kan planlegge hele ditt opphold. RUNDTURER FRA BERGEN – ALT ER TIMET OG TILRETTELAGT Glem stresset med tidtabeller, ulike programmer og plassreservasjoner. Med én billett i hånden kan du bli med på en rundreise der opplevelsene venter. Flere av dagsturene har daglige avganger fra Bergen, og du får med én billett oppleve noe av det mest unike innen natur, kultur og aktiviteter fjordene har å by på. Det eneste du trenger å gjøre, er å nyte. Norge i et nøtteskall® er Norges mest berømte fjordtur, og her blir du med gjennom et av Norges mest billedskjønne områder med UNESCO fjord- og fjellandskap, samt en tur på en av Norges mest spektakulære togturer – Flåmsbanen. Hardangerfjorden i et nøtteskall tar deg med inn til vakre Hardanger, med fruktblomstring, den brusende Vøringsfossen og besøk på Hardangervidda Natursenter der du får norsk fjordkultur på nært hold. Hvis du ønsker en mer aktiv rundtur, kan du velge en opplevelsespakke fra Norway Active, som inkluderer sykling, rafting eller kajakk underveis. Felles for rundturene er at de er komprimerte og innholdsrike, og det er mange inntrykk å fordøye på én dag. Det anbefales derfor å gjøre litt planlegging på forhånd for å tilpasse rundturene med opplevelser underveis som beriker din reise i fjordene.


OPPLEVELSER 33

Nærøyfjorden

Det er også mulig å legge inn ekstra overnattinger etter eget ønske. Med andre ord, mange gode grunner til å bli noen dager ekstra i Bergen og fjordene. AKTIVE FJORDOPPLEVELSER For mange er et vakkert skue ikke nok. Man skal gjøre noe mer, en aktivitet som gjør at du fysisk blir involvert i det stedet du besøker. I Bergen finner du en rekke selskaper som tilbyr aktive opplevelser som du kan knytte opp mot din fjordtur. Opplevelsespakker kan for eksempel kombinere transport og overnatting med fart og spenning til lands, til vanns eller oppe i luften. Du kan for eksempel legge inn fotturer eller sykkelturer langs fjordene, klatring eller via ferrata i fjellsidene, brevandring eller sommerski på isbreene, fjordkajakk, rafting eller coasteering for deg som liker det våte element. Eller hva med å se fjordene fra oven med zipline? Fra en RIB-båt får du fart og spenning gjennom de trange fjordene. Fellesnevneren for alle de aktive fjordturene er at fjordlandskapet, er kulissene. Og du er hovedpersonen! GENUIN NORSK FJORDKULTUR Fjordene er i dag et viktig grunnlag for bosetning, lokalsamfunn og kultur, og i de små og store bygdene langs fjordarmene kan du i dag besøke museer, kirker og gårdsbruk som gir et innblikk i livet langs fjordene gjennom historien. Her finner du lokale, kortreiste og spennende matopplevelser, noe som er et stort satsingsområde for de fastboende. Du kan oppleve vakker fruktblomstring eller smake på frisk frukt og lokale råvarer fra bønder som legger sjela si i å få frem de beste smakene. Ved fjordens munning,

ved havgapet på vei inn mot fjordene, og langs den bergenske kyststripen, kan du oppleve vakker kystnatur, aktive og friske opplevelser, et rikt kulturtilbud og sjømat i verdensklasse. Tusenvis av gode grunner til å forlenge ferien din! SKREDDERSY DIN FJORDOPPLEVELSE! Turistinformasjonen i Bergen hjelper deg gjerne med å skreddersy et program som passer for deg, enten du bare skal bli noen dager, eller om du lar deg friste til å dykke dypere ned i fjordopplevelsene som vekker alle sansene. Vi skreddersyr ditt opphold, og du velger selv overnattingssteder etter din smak. I fjordregionen kan du bo på familieeide hoteller med unik sjarm, eller overnatte på klassiske hoteller eller campingplasser i hjertet av fjordriket. På visitBergen.com kan du enkelt bestille fjordturer, aktiviteter eller overnatting, og planlegge hele ditt opphold i Bergen og fjordene. Husk at du ved å kjøpe Bergenskortet får gode rabatter på alt fra transport til aktiviteter og overnatting som gjør ditt opphold rimeligere. Fjordene venter på deg!

PLAN & BOOK:

visitBergen.com


Bergensregionen 5

Krokane

Naustdal Askrova

JOSTEDALSBREEN

Skei

Stavang E39

611

Svanøybukt

NIGARDSBREEN

et tn Jølsterva 5

Førde 609

13

rd

Gaularfjellet

Viken

n

Dale

611

E39

57

55

Hafslo

en

L

Solvorn

Ornes

rla

607

mds fjor

Fure

de

13

Bulandet

Gaupne

Fjærland

Eikenes

Askvoll Gjervik

Værlandet

55

604

Moskog

trafjo

Florø

us

34 KART

Høyanger

Rysjedalsvika

ORDEN NEFJ SOG

Lavik 607

Daløy

Ortnevik

Rutledal

Hardbakke

Oppedal Sollibotn Flolid Eivindvik

E39

Steinsland

570

Mjømna

Gulen

13

Sløvåg

Mo

Duesund

Leirvåg

E39

Masfjordnes

Flesland kai

12

Hjellestad

555

Glesvær Kafe

Klokkarvik Krokeide Panorama Hotel

Nordtveitgrend 48

Nymark

Vikane

48

Furebergfossen

Løfallstrand Folgefonna Nasjonalpark

E39 Nordhuglo Sunde

Dyranut

To Geilo, Oslo

Lofthus

13

HARDANGERVIDDA N AT I O N A L PA R K

Tyssedal Odda

13

Kvinnherad

Låtefoss

Skare

Haukelifjell E134

Utåker

Røldalsfjellet

Røldal

Haukeliseter

Matre

E134

Skånevik

Valevåg

520

Etne

Utbjoa 543

13

National tourist route E16

Sauda

Langevåg

Road number

13

Tunnel

Buavåg

Ølen

Sveio

E134

541

To Stavanger

9

Railway

Hylen

Sandeid 46

Ferry

Vikedal

Ropeid 46

513 E134

n

551

Langfoss

Halsnøy Fjelberg Sydnes Borgundøy

HAUGESUND

Må bød ale

HARDANGER

Husnes

Ranavik

Leirvik

Espevær

7

Kinsarvik

Herøysund

Jektevik

E39

Eidfjord

Utne

Uskedal SUNNHORDLAND Jøsendal

Hodnanes

Kuleseid

N

Trolltunga

Rosendal

Bømlo

Bruravik

550

Sunndal

Dimmelsvik

Stord

Finse

Hardangerjøkulen

Hardanger Folk Museum

Aga

48

Varaldsøy

Sandvikvåg

545

To Geilo, Oslo

Osa

Herand

Jondal

Gjermundshamn

Tysnes

Fitjar

Ulvik

Brimnes

550

Nestunet

49

Mosterhamn

DE

Mundheim

Halhjem

Bekkjarvik

541

E

OR

Venjaneset Solstrand Hotel & Bad

Malknes Våge

Rubbestadneset

G

J RF

A Tørvikbygd

Strandebarm

Husavik

Brandasund

N

7

Eikelandsosen

Austevoll

Slåtterøy fyr

Øystese

Hatvik

Bjørnafjorden

Austevollshella Møkster

Norheimsund

Tysse

E39

7

Steinstø

48

Os

Hufthamar

Litlakalsøy

Trengereid

Arna

10

11

Marstein

Fyksesund

Sørfjo rden

7 9 15 8

Sotra

572

Kvanndal

Botnen

RD

Tourist Information at Sartor Storsenter

Glesvær

Vaksdal

BERGEN 6 5

14

Hallingskeid

Park Hotell 13 Vossevangen

HA

Straume

Øvstebø

50

To Oslo

7 13

566

17 13

Marken Gjestehus

Flåmsbana the Flåm Railway

Granvin

E16

1 18 2 3 4

Flåm

Stanghelle

Breistein

Kleppestø

E16

Aurland

Gudvangen

Voss Klatrepark

Lonevåg

16

Askøy

en

Myrdal

FO NA LG TI EFO ON N AL NA PA RK

561

VOSS

Dale

Osterøy

T

Knarvik OS 567 Hamre Valestrand

Blomvåg

or d

Vossevangen

E16

RD

JO

F ER

r jo

Oppheim

Voss Rafting Center

Evanger

Tjeldstø

Øygarden

Håbakken

Styvi Undredal

E16

Lindås EN

Telavåg

Vinje

Lyngheisenteret på Lygra

Manger

Ågotnes

Nesheim Eksingedalen

569

565

Stalheim Hotel

yf rø

Myrkdalen Stalheim

n

NORDHORDLAND

Vestnorsk Sletta Utvandringssenter

Hellesøy

al e

Mostraumen

57

Lindås

Hellisøy fyr

M od

æ N

Vikafjell

STØLSHEIMEN Matre

Fedje Sævrøy

de

n

Brekke

Skjerjehamn

sfj and

Nåra

Lærdal

Frønningen

Vik

Finden

Bjordal

Mannheller Fodnes

Aurl

Utvær

5

Kaupanger

55

Vangsnes

55

el en

Ytrøy

Balestrand Måren

E39

Sogndal Leikanger

nn

Krakhella 606

æ

Hella

al st u

Sula

Fj

Dragsvik

Nordeide

rd

Vadheim

Salbu Gåsvær

Sand

13

Express boat 0

10

® Adachi Map, 3DD AS

20km


Fjordturer og utflukter

OPPLEVELSER 35

ENKELT OG GREIT: KJØP DINE FJORDTURER I TURISTINFORMASJONEN Fjordene er Skandinavias største attraksjon. Fra Bergen tar du dagsturer og rundturer til blant annet Sognefjorden – Norges lengste og dypeste fjord, som inkluderer Nærøyfjorden, også den på Verdensarvslisten. Eller til Hardangerfjorden – også kalt dronningen blant de norske fjordene. Noen av turene er en kombinasjon av båt, tog og buss. Alle starter i og returnerer til Bergen, og har varighet fra en halv til en hel dag. Noen av turene kan utvides med en eller flere overnattinger underveis. BESTILL ONLINE PÅ: visitBergen.com Dato

Ukedager

Tid

Hele året

Daglig

06.51, 08.39, 09.59 og 12.57 tog

02.01-14.05 16.09-31.12

Daglig

12.00 båt

15.05-15.09

Daglig

Hele året

Man.-fre.

01.05-30.09

Varighet

Turens navn Norge i et nøtteskall®

9-12 t 2t

Opplev Bergen fra fjorden

11.00 båt

2t

Opplev Bergen fra fjorden

08.50 båt

7,5 t

Rosendal (Hardangerfjordekspressen)

Lør.-søn.

11.00 båt

7,5 t

Rosendal (Hardangerfjordekspressen)

18.05-01.09

Daglig (Mai: Tir.-Søn.)

08.50 båt

7,5 t

Fjordcruise til Baroniet i Rosendal

01.01-28.02

Daglig Lør.-søn.

10.00 båt 14.00 båt

3t

Fjord cruise Bergen-Mostraumen

01.03-31.12

Daglig

10.00 og 14.00 båt

3t

Fjord cruise Bergen-Mostraumen

01.07-31.08

Tor.-Lør

18.00 båt

3t

Fjord cruise Bergen-Mostraumen

01.04-30.09

Daglig

08.00 båt el. 06.51, 08.39 og 09.59 tog

10-14 t

01.05-30.09

Daglig

07.25 buss, korr. m. båt i Norheimsund

12 t

Båttur på Hardanerfjorden inkludert fossevandring ved Vøringsfossen

01.05-30.09

Daglig

07.25 buss el. 08.39 tog

11 t

Hardanger i et nøtteskall

01.04-30.09

Man.-lør. Man.-fre.

08.00 båt 16.30 båt

4-5 t

Halvdagstur til Skjerjehamn med båt

01.06-15.09

Daglig

08.00 båt

13 t

Tur til Jostedalsbreen

01.04-05.07 01.09-30.09

Daglig

08.00 båt 10.00 buss

9-11 t

Fjordtur fra Bergen inkludert Sognefjord, Vik og Voss

06.07-31.08

Daglig

10.00 båt 10.00 buss

9t

Fjordtur fra Bergen inkludert Sognefjord, Vik og Voss

24.06-12.08

Daglig

07.25 buss

12 t

Brevandring på Folgefonna

24.06-11.08

Daglig

07.25 buss

12 t

Sommerski på Folgefonna

01.05-26.08

Daglig

07.25 buss

12 t

Sykkeltur i Hardanger

01.04-30.09

Daglig

08.00 båt

13 t

Fra Bergen til Flåm med båt

17.06-23.08

Man.-fre.

08.00 båt

13 t

Båttur fra Bergen til Øyperlene

01.04-24.09

Daglig

06.53 tog (April: 08.39 tog)

9-14 t

Norway Active - Roundtrips for Active People

20.05-31.08

Daglig

08.00 båt

4t

Båttur til Lygra med kortreist frokost på Lyngheisenteret

10.00 buss

8t

Båttur Hellesøy-Fedje

Medio juni Tir. og tor. medio august

Sognefjord i et nøtteskall

PLAN & BOOK:

visitBergen.com


36 OPPLEVELSER

Fjordturer

Daglig til Stavanger fra

250,per person

Prisen inkluderer overfart mellom Bergen og Stavanger én vei. Tillegg for bil.

Bergen

Forbehold om trykkfeil og endringer.

Oslo Sandefjord Stavanger

Bestill din reise på fjordline.com ⁄⁄ + 47 51 46 40 99

Langesund Kristiansand

Strømstad

Hirtshals

000814_135x180mm_Guide Bergen.indd 5

22.01.2019 15:33


DID YOU KNOW? Restaurants Fjordturer

OPPLEVELSER 37

Paal Audestad/www.fjordtours.com

Here is there more details Uptaqui nit,room nimofor voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus.

Norge i et nøtteskall® Opplev Norges mest populære rundtur Fra kr. per person

Høydepunkter på turen • Den tradisjonsrike Bergensbanen • Den spektakulære Flåmsbana • Fjord cruise på Nærøyfjorden (UNESCO) og vakre Aurlandsfjorden • Busstur ned den stupbratte og svingete Stalheimskleiva (mai - september)

1 740

Prisen gjelder rundturbillett med start i Bergen (tog, båt og buss) Varighet: 1,2,3 + dager Daglig: hele året Kjøp billett på: fjordtours.no, Bergen Turistinfomasjon

Gudvangen Voss

Bergen

Flåm Myrdal Finse Geilo

Vintertur varierer noe

Oslo


Fjordturer

Paal Audestad/www.fjordtours.com

38 OPPLEVELSER

Hardangerfjorden i et nøtteskall Rolig og vakker dramatisk og røff Fra kr. per person

Høydepunkter på turen • Den tradisjonsrike Bergensbanen • Bussturer mellom frodige frukthager, fjell og isbreer i Hardanger • Sightseeing tur til Vøringsfossen og Norsk Natursenter Hardanger • Båttur på Hardangerfjorden

1 570

Prisen gjelder rundturbillett med start i Bergen (tog, båt, buss og sightseeing) Varighet: 1,2,3 + dager Daglig:  1. mai – 30. september Kjøp billett på: fjordtours.no, Bergen Turistinfomasjon

Bergen

Voss Norheimsund

Finse Ulvik Geilo Eidfjord

Lofthus

Vøringsfossen

Oslo


DID YOU KNOW? Restaurants Fjordturer

OPPLEVELSER 39

Terje Nesthus / Fjord Norge

Here is there more details Uptaqui nit,room nimofor voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus.

Hardangerfjorden i et nøtteskall & Rosendal En reise fra kyst til fjord Fra kr. per person

1 970

Prisen gjelder rundturbillett med start i Bergen (tog, båt og buss, og sightseeing) Varighet: 2 dager eller mer Daglig: hele året Kjøp billett på: fjordtours.no, Bergen Turistinfomasjon

Høydepunkter på turen • Den tradisjonsrike Bergensbanen • Båttur fra kysten til Hardangerfjorden • Busstur mellom frodige frukthager, Bergen Voss fjell og isbreer Lofthus • Sightseeing tur til Vøringsfossen og Norsk Natursenter Hardanger Odda Rosendal • Turen kan kombineres med en

Finse Ulvik Geilo Eidfjord Vøringsfossen Trolltunga

tur til Trolltunga

Oslo

Vintertur varierer noe


Fjordturer

Paal Audestad/www.fjordtours.com

40 OPPLEVELSER

Sognefjorden i et nøtteskall En av verdens vakreste destinasjoner Fra kr. per person

Høydepunkter på turen • Vakker kystskjærgård utenfor Bergen • Båttur på Sognefjorden er spesielt vakkert, omringet av høye fjell, dype daler, fossefall og trolske skoger • Den spektakulære Flåmsbana • Den tradisjonsrike Bergensbane Vintertur varierer noe

1 810

Prisen gjelder rundturbillett med start i Bergen (tog og båt) Varighet: 1,2,3 + dager Daglig: hele året Kjøp billett på: fjordtours.no, Bergen Turistinfomasjon

Sognefjord

Balestrand Leikanger

Voss

Bergen

Flåm Myrdal Finse Geilo

Oslo


DID YOU KNOW? Restaurants Fjordturer

OPPLEVELSER 41

Paul Edmundson / Fjord Nroge

Here is there more details Uptaqui nit,room nimofor voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus.

Sognefjorden & Nærøyfjord i et nøtteskall Nyt en Norgesferie i fjordene Fra kr. per person

1 950

Prisen gjelder rundturbillett med start i Bergen (tog, båt og buss) Varighet: 1,2,3 + dager Daglig: 1. juni - 31. august (man-fre) Kjøp billett på: fjordtours.no

Høydepunkter på turen • Den tradisjonsrike Bergensbanen • Busstur ned den stupbratte og svingete Stalheimskleiva • Fjord cruise på Nærøyfjorden (UNESCO), vakre Aurlandsfjorden og Sognefjorden • Vakker kystskjærgård utenfor Bergen

Sogndal Kaupanger Sognefjord Nærøyfjord Leikanger

Gudvangen Voss

Bergen

Finse Geilo

Oslo


42 OPPLEVELSER

Fjordturer

Eventyrlige fjordopplevelser. Hver dag. Hele året.

Fjordcruise Bergen-Mostraumen 365

Zachariasbryggen ved Fisketorget

Hele året**

Daglig

Juli og august

Torsdag-lørdag 18.00

10.00 /14.00*

*

3 timer

Ikke 14.00 mandag-fredag i jan., feb., nov. og des. ** Ikke 24. og 25. desember.

Fordel Bergenskortet: 20 % rabatt på voksen- og barnebillett. Billetter kjøpes på rodne.no, ved landgangen før avgang eller hos Turistinformasjonen.

Januar, februar, novem Voksen 550 kroner | Ba Barn under 4 år gratis (2 voksne + inntil 4 ba

Mars-oktober: Voksen (4-15 år) 350 kroner | B Familebillett 1 600 kro


DID YOU KNOW? Restaurants Fjordturer

Here is there more details Uptaqui nit,room nimofor voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus.

OPPLEVELSER 43

Modalen Mostraumen

O

d

or

rfj

e st

Osterøy

Nordhordaland bro

BERGEN

Foto: Iren Igesund

Opplev fantastisk fjordlandskap med bratte fjell, mektige fossefall og sterke strømmer!

Se s. 52-55

mber og desember: arn (4-15 år) 350 kroner | | Familiebillett 1 500 kroner arn)

650 kroner | Barn Barn under 4 år gratis | oner (2 voksne + inntil 4 barn)

Våre moderne båter seiler mellom stupbratte fjellsider og styrer trygt gjennom den strie strømmen i den grunne og smale Mostraumen. Enkelte steder er det så smalt at du føler at du kan ta på fjellveggene hvis du bare strekker armene langt nok ut. Norge er også kjent for sine vakre fossefall. Når vannføringen er stor, kan de som vil få en forfriskende, naturlig dusj av vann i ansiktet og smake på det kalde, friske fjellvannet. På ekstra kalde vinterdager vil det ligge is på fjorden og gjøre opplevelsen ekstra spesiell.

Telefon: +47 51 89 52 70 | mail@rodne.no | rodne.no


44 OPPLEVELSER

Fjordturer

Hardangerorden og Rosendal Fjordcruisepakke fra Bergen, Flesland og Os

Slottet fra 1665 mellom fjord, fonn, fjell og fossefall

810,-

fra NOK per person inkl. lunsj

7,5 timers tur med 3,5 timer i Rosendal. Inkludert i prisen: Hardangerordcruise Os/Flesland/Bergen - Rosendal Entré Rosendal Have: Renessansehage med et vell av roser, Romantisk Landskapspark, Kjøkken & Urtehage. Omvisning i herskapsetasjen på Slottet fra 1665 E Entré kunstutstilling i Vinkjelleren Varm 2-retters lunsj i Hagecaféen med friske råvarer fra Kjøkken & Urtehagen og lokale produsenter Daglige avganger: mai-september Mer informasjon og billetter: www.baroniet.no, Bergen Turistinformasjon og Strandkaiterminalen. Turen kan utvides med overnatting: kontakt 53 48 29 99 / info@baroniet.no

Hardangerfjordekspressen til vakre Rosendal Båtturen går gjennom skjærgård og fjord, omkranset av majestetiske fjell ved inngangen til Hardangerfjorden. Daglige avganger. Hele året. Telefon: +47 51 89 52 70 | mail@rodne.no | rodne.no


DID YOU KNOW? Restaurants Fjordturer

Here is there more details Uptaqui nit,room nimofor voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus.

Guided Sea Kayak Tour

Guided Via Ferrata Tour

NOK 1090,- Voksen NOK 850,- Barn

Daglig avgang kl. 10:30* & 14:00**

Aktivitetsvarighet= 3½ timer Total varighet= 6 ½ timer

OPPLEVELSER 45


Fjordturer

Photo: Eivind Senneseth

Photo: Eivind Senneseth

46 OPPLEVELSER

Båttur på Hardangerfjorden inkludert fossevandring ved Vøringsfossen Gled deg til et fjordcruise omgitt av åpne fjordarmer, snøkledde fjell, små bygder og det overveldende faktum at du befinner deg under det største høyfjellsplatået i Nord-Europa – Hardangervidda. 1. mai - 30. september Voksen

Barn (0-4)

Barn (4-16)

1240,-

310,-

910,-

Mer informasjon på gofjords.com


DID YOU KNOW? Restaurants Fjordturer

OPPLEVELSER 47

Here is there more details Uptaqui nit,room nimofor voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus.

Fjordtur fra Bergen inkludert Sognefjord, Vik og Voss Fantastiske fossefall, levende bygdesamfunn, en flott fjellovergang og et fotogent fjordcruise. Dette er noen av ingrediensene i dagsturen som kombinerer noe av det beste området har å by på fra både fjord og fjell. Fotoapparater og mobiler vil gå seg varm ved flere anledninger. Blant annet når fjordcruiset tar deg igjennom verdenskjente Sognefjorden, og øyet kan hvile på fjell, vann og lokalt fugleliv. Det er ikke uten grunn at den mektige fjorden, som er den lengste i Norge betegnes som «the king of the fjords».

Photo: Eivind Senneseth

1. april - 30. september Voksen

Barn (0-4)

Barn (4-16)

1400,-

690,-

1090,-

Fra Bergen til Flåm med båt Du er herved innvilget audiens hos Kongen av Fjordene – nærmere bestemt Norges lengste og dypeste fjord, Sognefjorden. Den ligger majestetisk plassert i midten av Fjord-Norge, fra kysten og helt inn til foten av en annen kjempe: Jotunheimen.

1. april - 30. september Voksen

Barn (0-4)

Barn (4-16)

1490,-

0,-

890,-


48 OPPLEVELSER

Follow visitBergen on

Bergen Philharmonic Orchestra, Fløibanen funicular


OPPLEVELSER 49

Bergenhus Fortress – Koengen

Kultur og Opplevelser En Verdensarvby og Europeisk Kulturhovedstad. En by full av liv og røre – hele året!

Trebyen Bergen gir byen sjarm og særpreg, og inviterer til rusleturer i omgivelser der du kommer tett på byens befolkning.

Bergen var Europeisk Kulturhovedstad i år 2000. Hele byregionen fremstår i dag med et unikt og bredt tilbud innen opplevelser og kultur. Daglig vil du kunne velge mellom revy og teater, dans, show og internasjonale konserter med verdensstjerner på en rekke scener.

Byen har mer å by på. Ta gjerne turen opp til noen av byens 7 fjell som er utmerket for vandreturer, og gir deg en fantastisk utsikt til byen, fjellene, fjordene og havet utenfor. Turer i byfjellene har varierende vanskelighetsgrad. Be om kart i Turistinformasjonen. Fisketorget er plassert midt i sentrum, og Bryggen med sin gamle trehusbebyggelse like sentralt.

Søk i opplevelseskalenderen på www.visitBergen.com for å finne det som passer til dine interesser. Bergensregionen har mer enn 60 attraksjoner med en stor bredde i tilbudet. For de som vil utforske lokale tradisjoner og historie, er det uante muligheter for både unge, voksne, barn og familier. Bergens Kunstgate viser deg samlinger med unike skatter fra inn- og utland, fra fortid og nåtid.

Delta gjerne på noen av våre guidede turer med buss, til fots og på sjøen. For å friste deg til bedre opplevelser og et lengre opphold, anbefales Kultur- og Opplevelseskortet Bergenskortet. Kommer du som familie med store og små, har vi samlet alle opplevelsene med Akvariet, Fløibanen, Vannkanten og VilVite i spissen under Barnas Bergen på www.BarnasBergen.no.

Musikkbyen har alltid en konsert som passer for deg. Edvard Griegs Museum på Troldhaugen, verdenskomponistens hjem, er kjent arena for tilreisende fra hele verden. Byen har for øvrig en rekke konsertarenaer, alt fra små klubber til utendørsscener og regionens storstue Grieghallen, hvor Bergen Filharmoniske Orkester holder til. Orkesteret feiret i 2015 sitt 250-års jubileum. Høsten 2015 tok britiske Ed Garner over som orkesterets sjefsdirigent.

PLAN & BOOK:

visitBergen.com


50 OPPLEVELSER

Attraksjoner i Bergen

Transport til attraksjoner utenfor Bergen, se side 76 SIGHTSEEING108 Bergen Bike Rent .................................................................................... 27 Bergen Food Tours ................................................................................. 24 Bergen Guide Service ............................................................................. 24 Bergen i Middelalderen .......................................................................... 24 Bryggen Guiding ..................................................................................... 24 Bergen Segway ....................................................................................... 24 Fonnafly ................................................................................................... 25 Jandis Sjøfiske ......................................................................................... 25 Lidia Sightseeing ..................................................................................... 25 Seilskipet Statsraad Lehmkuhl .............................................................. 25 Veterantog – Jernbanemuseum ............................................................ 25 MUSEER – BRYGGEN108 Bryggens Museum ............................................................................ 57, 59 Hanseatisk Museum og Schøtstuene ............................................ 57, 148 Håkonshallen .................................................................................... 57, 58 Mariakirken, guidede turer .................................................................... 57 Rosenkrantztårnet ............................................................................ 57, 58 MUSEER – KUNSTGATEN108 Private Kunstgallerier ............................................................................ 60 Bergen Kunsthall .................................................................................... 61 KODE: Kunstmuseene i Bergen ....................................................... 61, 62 S12 Galleri ............................................................................................... 61 Kunsthall 3,14 ......................................................................................... 61 MUSEER – MUSIKKBYEN108 Edvard Grieg Museum, Troldhaugen ............................................... 63, 65 Harald Sæverud Museum, Siljustøl ....................................................... 65 Lysøen med Ole Bulls villa ..................................................................... 65 Bergen Filharmoniske Orkester ............................................................. 65 MUSEER – TREBYEN108 Damsgård Hovedgård ............................................................................. 67 Fantoft Stavkirke ..................................................................................... 67 Gamle Bergen Museum .................................................................... 58, 67

Følg visitBergen på


aten Nyg

at en

5 58 ten

n

a te øst eg

Drag

s

te

ate

j

n Syd

Bo

erg

ga

Ro

eskleiven

.bk.

ns gate t i a n Mi ch els e

ri s

Ch

Kri sti an ho lm

å

et

Bonterabo

dg

ts

rfo

Ba

sje

te

ga

N

sa

s

Ber hrs

b en

ga es

Jekte

sg

ate

s

a rA

Iva

s vik

te

ug

ha

es

dn

Sy

n

ga

ins

ste

Øy

Ber T

n ate

urd

sg

ten

e err Sv te ic ga cand l S ote H

as

P-H ten ga H. ns Basicgen gaten

rgg

Sig

s

R-P

s

otel

To

ko

Juss-bygget

P

e str

nu ef

R

Ve

K

1

27

Sydn

Ø

BN

ven

te en ga Bergo in

ag

es

nK

N

n uet TE v ie sma G A n e egge E Ba H ST

n

TE

a

s nn

M

rga

ke

TE

GA

n ate rgg lvTo ele t sk ue Va sma

ien

n

ES

n

ska

se

GA

RR

ge

nn

las

S

nin

dt

en

KY

TIE

gt.

stp

RIS

Fe

us

n Su

m

rvh

n

CH

all

gru

KA

n ate

t

lte

sg

rie

Sk o

u dh

lle

AV

ate

Vask

um Ne o in

Be

ate

ev

Jekt

sg

Sta

rge

Te

No No dn es bo de n

n

err Sv

ate

n ke

ei iksv

12

tu Bads M a s gt. e feld otz P.M

itio

OL

ib Xh

hu

257

n

ge

En

en

P

b S

58

n te ga ke

sg

F

ive

Tverrgt.

k Dom

ør

E

Sk

l.

te

erel

18

Nøste Nøstebukten

en kk b a Dokken

T o rbor g Ned r e aa s g at

Sydnes

A J

Puddefjorden

C

KIRKER108 Bergen Domkirke Menighet ................................................................... 79 UNDERHOLDNING .................................................................................. 81 SPORT & FRITID108 AdO Arena svømmehall .......................................................................... 85 Klatreparken Høyt & Lavt, Bergen ........................................................ 85 Vannkanten .............................................................................................. 85 Øvre-Eide Gård – Guidet ridetur ............................................................ 85

visitBergen.com

D

jærs

kesk

Dok

Jekteviken

ATTRAKSJONER108 Arboretet og Botanisk Hage.................................................................... 71 Akvariet i Bergen ............................................................................. 4-5, 71 Bergen Vitensenter – VilVite .............................................................. 8, 71 CityHunt ................................................................................................... 71 Escape Bryggen ...................................................................................... 71 Fisketorget .............................................................................................. 72 Fløibanen ......................................................................................... 6-7, 72 Magic Ice ............................................................................................ 72, 73 Ulriken643, Ulriksbanen ................................................................ 2-3, 72

PLAN & BOOK:

rg

5

ak ieb

vei

lp Asy

ien dre ve H. Ne ss te e rke Thon stol n l so org s ga pla Bri ote dis . NI nn H ulls Ra LU H hl Bru 19 ity vre B B orda InC Ø Ole N

Ma

Den Nationale Scene

n ate sg o ll sv

55

en

gat

ste

d Rå

To

300 m

t

n ra

Ga

0

Sm

Hotel

©AdachiMap

trede - s Hans

ten

ga

ien

ve

rke

Ma

Kal m

P

n

ate

eg

t ås Sm

n ite Ve

AutoPASS

Public Building

P

0

St.

en ga t fts

n

pes

en

vei

ga Basic H. n t. Marke n Victoria Marke us lfsg ir Gjesteh Ma jeru et H.K ed t te str e ga ko ed ns e Ø.S ostr lg k rk gt. he nk V.S Alle Ba Rådhusn. allme plassen Rådhus Vågs

I

dic

Scan

B WC AIE K

27

ott

Georgenes

Bergen Light Rail

G 8 ET 13

en tun

Hotel

6

n

alle

rgh

nd Valke dic Scanptun Ne

14

veie arke

Cap

10 Domkirken 11

det stre Sko

.

USF-Verftet

Høgskolen i Bergen, AHS

WC R

The Fish market

rFo

k

16

ll Ho

17

allm.

G

rlids

ve

en lmenning irkeal Korsk

ge

n Mu sm

ar esp Nordn Fredriksberg

Klos

Munkelivsg

au

TO

t. derg

orfs-

e au bek Sk e k n i e Klosterhagen t -

H en k ak r eb Ve Galg Verft es en rg eo

en

et mau hn lers Jo Kjel llm. ura jen rgaras estre M V Kloste at e uet sg sma ann ss e Frim Kn ø us len Cla rgaten tesa Kloste Skot

ien ve

M Lille

30 terett

eien kev et ar mau M ters Klos

9

Korskirken

re en Øst ning en allm auet Mur ebysm Henn

a

re Yt

Akvariet

Nordnes sjøbad

s g. Lepp

ndg

n

berg

ol

H.H

Bjørgvinn v.g.skole

te

Nordnes skole

KART108 Kart Bergen sentrum ....................................................................... 74-75 Transport til attraksjonene utenfor sentrum ....................................... 76 A B Tegnforklaring til kart ............................................................................ 77

Lodin

det

n

akke

te ls ga

esb

Abe

27

tastre

n d eie an sv em ne rd Tid No

Stra

ga

te ga nd n te

es dn n Nor gate gs Fredriksber

dTorboingen nn allme

V e t Hanseat. H. n sgate gård Finne

a te sg

0

rdn

Havforskning Inst.

ten

0

27

Hordaland Kunstsenter

n rgs- ge lbe nin Ho lmen al

r

No

P

ga

are Marg

St

n ke ar sp ne rd

d an

Ny

dts

a Str

en

PillCort uet . sma

r

t

15

te

nagt

be

ge

en

Sli

ård

elg

Nag

a ts g und C.S

S

gg

ien

a

ek

k kir

bry

n

aie

rgk

Ho

ke

H. ion Clar miral e Ad g at ts nd rn H. Su Westemen C. Bestrdahei ten H. tin Ho - ga d us Aug tran

lien

Bratte

Bispengsgaten

regaten

N Strasndet u erh løv EN ND WC K AT G RA ST ndahl ND A le R Wal TårnST 5 plass 55

C

lie n

scars 263 Kong O Basic H.

To

Vågen

lbe

un

un C. S

Nykirken

6 Hanseatisk Museum

as ari ch en Za rygg b D

aien

ken

g.

D

N

Alto

M

odka

J

GE

ek regg

dben

Bra

iene

Tollb

den

J

P

gen

Fe

YG

Fj el

Lille Øv

7

264

TEN

D

585

ien

ska stning

J

J

B

2

Håkonshallen

BR

aten

sg Slott

tårnet

P

I

GA

Thon H. tzRosenkrantz kran n- First H. Rose Marin

ennin

E39

J

RE-

lgår

Th on B H.B Bra rygg erg db en en en ke Rosenkranzn

E16

Hegreneset

nd Sa

585

ien

Nikolaismauet

ØV

Enge

s

ve

g. nin en llm H. t sa n re gg lariokonto n te Dre C vne ga Ha bro

e

4

kealm laikir Niko

4

smau

re n

K. W

len

Stø

dre

Ne

Kroken

Christi Krybbe skole

F

Mariakirken Bryggen 3 Bryggen Museum Bergenhus Festningsmuseum Raddisson 5 BLU H. 2A

Sverreborg

Fjell

lie n Fj el Proms gate

Skansen

akken Søndre Blekeveien Blekeb Ve Øv.Fjellsm v. Fjellgaten tlids yers Langveien allm Bernh.Me . Nd.Fjellsm

k.

rgspl.ibe sm. berg sen We

eviksv. Lamberts vei s ie n N.SkutBøkker ks ve en auet te vi es Sm S ku lg ens evik He Skut

eien

ansemyrv

bakken

Steinkjellergaten Steinkj.b .sm. ost

e

t ga

Sk

n

Ga ml eN

kk

lv ie

Skanse

arg.

en

egat

ten

er r

st

Ba

neng s

bs H. Jaco . sm llen Mø

gate

iksveien

n

Sandv

år

te

ergaten Hans Hauige s

Nye

vn

Heg

Ladeg

Fj el

Skanselien gaten gt. Krohnengen Claus Fastings barnaskole gate . Dahls Prof s gate Tordenskjold gate elands Werg veien nrik smauet vreNBeleke B d re . He Ø

Kroh

26

N

te

ga

TE

Kristiansholm

ad egård

ns ga

Jon

dersø

Repslag

au gen a sg Rothaugen ssen a ud.skole

OPPLEVELSER 51

Fjellveien

le Pe

gate

Ko me d

rgaten

Gjeb

t ti

Tarta

Beyers

Edvardsens gate

L

Ny ha

1

Sjøfly og Helikopterhavn

Elsero

Absalon

lK Hu lep rtig pe Be rute stø rg te rm ha en in vn og ev Om ale es la n en n d

sg

Fløygaten

rd

ds

30

veien

g

585

SJØG A

ns Nyhav

Måseskjæret

Lagde

Roth

Gamle Bergen museum

Brannst.

Johan Mohrs gate

ien

yrve

Skan

Fløyveien

n gate Skanse

E39

t

Sandviken Kystkultursenter Norges Fiskerimuseum

my

anse

e Sk

Nodr

sem

øv eie n

Ver

Lagdegårdsen sykehjem

Sandviks kirken

te

gt.

orge

rei st

ls ga

Here is there more details Uptaqui nit,room nimofor voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus. ANDRE MUSEER108 Nyhavn 4 Skuteviken Bergenhus Festningsmuseum ............................................................... 68 Bergens Sjøfartsmuseum ......................................................................Bergenhus 68 Gamlehaugen .......................................................................................... 68 Hordamuseet ........................................................................................... 68 Lepramuseet, St. Jørgens Hospital ....................................................... 68 Byfjorden 5 Norges Fiskerimuseum .......................................................................... 69 Norsk Trikotasjemuseum ....................................................................... 69 Oleana Économusée ............................................................................... 69 Universitetsmuseet i Bergen, De Kulturhistoriske Samlinger ........... 69 Nordnes Ytre Arna Museum .................................................................................. 69 Sa

Vindeggen Hestebergveien

us Pih

gt.

ikst

en

Soph

Nils Klims

akk

Ole Eides

ien

Stø le

enb

gsve

rd

Fløysvingene

k.

nber

tu

ftb

Gute

Mulesmauet

Ek Ekrebakken re Gørbitz gate gat 264 S en and viksve ien San dv

ivesm.

ik

s

pe

S.K le

ei

sv

Bergen I E Arkitekt Skole N

Sandviken

ndv

Norsk Lærerakademi v e i Aad Gjelles gate

alie Skram

No

Fløydalen Br e ist ø le n

Beffen

et

leit

3

Am

VE

Martin Vahls gate

iks

KS

en

sl

VI

P e rs

B

vik

ND

n

Sand

SA

Mulen

te

dv

k s veien

d

rd

Fo rm an ns ve ve i i

veien

vi

eg år

egå

ga

rv ei en

istin

ns

ke

es kjæ

an

K ir

en

n

H.Sandviken Brygget

M ås

skjæret

Sa

E3

Måse

Sandviken sykehus

n

Chr

Form

Tip

n

b ot ke un M

Hele n

ien

bot

te

Helen

ei

vei

Ur en

Munke

ei

Sand

9

Restaurants t

DID YOU KNOW?

For man ns

585

ve

Amalie Skrams vei

Mulebakken

sv

nns vei Sundma

Sandviksbatteriet

at

re

Gar man Rosesmauet Elvegate n

db

ell

h il

Fj

nn

nn

Gu

J


52 OPPLEVELSER

Bergenskortet

Kjøp online på visitBergen.com

Kultur- og Opplevelseskortet Opplev Kulturbyen Bergen på en praktisk og rimelig måte! Har du Bergenskortet i lommen, reiser du gratis med Bybanen og buss i sentrum og regionen. Du får gratis eller rabattert adgang til museer og attraksjoner, mange etablerte kulturtilbud, ulike sightseeingtilbud, restauranter, Flybussen og parkering. Start dagen med ett av våre mange sightseeingtilbud som gir deg en innføring i hva Bergen har å by på. Bergenskortet er inngangsbilletten til attraksjoner i sentrum, og til de som ligger litt ute i regionen. Bergen har mange museer, noen med unike kunstsamlinger og andre som viser bredden i byens historie.

Ta turen til Fløyen og nyt utsikten over byen, fjorden og havet. Kom tett på seler, pingviner, krokodiller og slanger i byens stolte akvarium, og la hele familien utforske vitenskap og teknologi på vitensenteret. Avslutt gjerne dagen med en middag og en kulturopplevelse på en av byens mange scener. Reis gratis med: • Bybanen – mellom sentrum og Bergen Lufthavn Flesland • Rutebusser i Bergen og Hordaland (Skyss) • Båt – Standkaiterminalen til Kleppestø (Askøy)


OPPLEVELSER 53

Florø

5

Krokane

JOSTEDALSBREEN

Skei

Stavang Naustdal Askrova

et tn Jølsterva

E39

611

Svanøybukt

5

Førde 609

Dale

Høyanger

Vadheim

Krakhella

Lavik

SOG

607

Daløy

Oppedal

Vangsnes

Ortnevik

13

Matre Mo E39

Masfjordnes

Malknes Våge

48

AN

Sørfjo rden

Dimmelsvik

E134

520

543

E39

Sauda

Buavåg

Ølen E134

Hylen

Sandeid 46

Vikedal

Ropeid 46

513

HAUGESUND

E134

Se mer informasjon om Bergenskortet og fordelene på visitBergen.com/Bergenskortet og neste side. i guiden = gratis / rabattert med Bergenskortet VIKTIG OM BRUK AV KORTET For at Bergenskortet skal være gyldig, må salgsstedet påføre dato og klokkeslett. Kortet gjelder til påført dato / klokkeslett og i angitt antall timer. Bergenskortet er personlig. Ha alltid kortet med deg og vis det frem uoppfordret. Kontroll ved brukerstedene. På de neste sidene kan du se hva du sparer på å besøke byens mange attraksjoner og opplevelser med Bergenskortet. 24-TIMERS KORT

48-TIMERS KORT

72-TIMERS KORT

Voksen

NOK 280

NOK 360

NOK 430

Student/Honnør*

NOK 224

NOK 288

NOK 344

Barn (3-15 år)

NOK 100

NOK 130

NOK 160

* Personer over 67 år må fremlegge legitimasjon som gyldig dokumentasjon.

PLAN & BOOK:

Skare

Røldalsfjellet

Røldal

Skånevik

Langevåg

To Stavanger

Låtefoss

Matre

Etne

Utbjoa

Sveio

Tyssedal Odda

13

Haukelifj Langfoss

Utåker

Halsnøy Fjelberg Sydnes

Valevåg

541

HARDANGERVIDD N AT I O N A L PA R K

551

Kvinnherad

Husnes

Ranavik

Borgundøy Mosterhamn

13

Herøysund

E39 Nordhuglo Sunde

Leirvik

Måbøda

Lofthus

HARDANGER

Uskedal SUNNHORDLAND Jøsendal

Hodnanes

Jektevik

Stord

7

Trolltunga Sunndal

Furebergfossen

Folgefonna Nasjonalpark

Eidfjord

Kinsarvik

550

48

Løfallstrand

Rosendal

Fitjar

Utne

Aga

48

Varaldsøy

Vikane

Tysnes

545

Osa

Harda

Brimnes

N

Hardanger Folk Museum

Jondal

Gjermundshamn

Nymark

49

Kuleseid

Espevær

DE

550

Nestunet

Nordtveitgrend

Bjørnafjorden

Bømlo

Ulvik

Bruravik

Herand

RD

Halhjem

Hufthamar

Husavik

541

OR

Mundheim

Sandvikvåg

Rubbestadneset

FJ

HA

Tørvikbygd

Eikelandsosen

Bekkjarvik

Slåtterøy fyr

ER

Venjaneset Solstrand Hotel & Bad

Austevoll

Brandasund

G

Hatvik

Os

Austevollshella Møkster Litlakalsøy

Øystese

7

Strandebarm

Marstein

Andre utsalgssteder: • Comfort Hotel Bergen Airport • Fjord Line: MS Bergenfjord / MS Stavangerfjord • Klosterhagen Hotel • Montana Vandrerhjem • Panorama Hotell & Resort • Quality Hotel Edvard Grieg • Radisson Blu Royal Hotel • Solstrand Hotel & Bad • Statsraad Lehmkuhl • Thon Hotel Bergen Airport

7

Steinstø

Norheimsund

Tysse

E39

Hjellestad

Klokkarvik Krokeide

Hallingskeid

572

Kvanndal

Fyksesund

Arna

48

Flesland kai

Flåmsbana the Flåm Railw

Myrdal

Park Hotell 13 Vossevangen

Botnen

Trengereid

Panorama Hotel

Flåm

7 13

BERGEN

555

Aurland

Gudvangen

Granvin

Sotra

Glesvær Kafe

E16

Oppheim

Vossevangen

VOSS

en

Stanghelle

Vaksdal

E16

Marken Gjestehus

or d

Styvi Undredal

Voss Klatrepark

Voss Rafting Center

Evanger

Dale

Osterøy

Kleppestø Straume

Tourist Information at Sartor Storsenter

Glesvær

Vinje

Lonevåg 566

Breistein

Askøy

Telavåg

Nesheim

E16

DEN

561

r jo

E16

OR

FJ

ER

Knarvik OST 567 Hamre Valestrand

Blomvåg

Stalheim

yf rø

Myrkdalen Hotel Stalheim

n

Eksingedalen

Lindås

565

Manger Tjeldstø

Øygarden

Ågotnes

al e

NORDHORDLAND Lyngheisenteret på Lygra

FO NA LG TI EFO ON N AL NA PA RK

Hellesøy

M od

Mostraumen 569

æ N

Vikafjell

STØLSHEIMEN

Gulen

Duesund

57

Lindås Vestnorsk Sletta Utvandringssenter

de

n

Steinsland

Sløvåg Leirvåg

Fedje Sævrøy

Hellisøy fyr

F Frønningen

Vik

Finden

Bjordal

E39

Brekke

570

fj nds

Sollibotn Flolid Eivindvik

5

Kaupanger

55

Aurla

Skjerjehamn

Sogndal Leikanger

55

ORDEN NEFJ

Rutledal

Hardbakke Nåra

æ

Hella

Balestrand Måren

E39

Rysjedalsvika

606

Ytrøy

Utvær

Fj

Dragsvik

Nordeide Sula

Turistinformasjonen i Bergen Online: visitBergen.com/Bergenskortet Bergen Lufthavn Flesland: Deli de Luca Campingplasser: de fleste campingplassene i Bergen

Priser 2019

Solvorn

rla

Salbu Gåsvær

Mjømna

• • • •

55

Hafslo

mds fjor

611

E39

57

607

de

13

Fure

Gaupne

Gaularfjellet

Viken

n

Askvoll

Bulandet

Her kjøper du Bergenskortet

604 13

Fjærland

Gjervik

Værlandet

Moskog

Eikenes

visitBergen.com

Sand

13

13

Haukeli


54 OPPLEVELSER

Bergenskortet – fordeler

BRUKERSTEDER MUSEER / ATTRAKSJONER Akvariet i Bergen 01.11-28.08 01.03-31.10 Beffenfergen Vågen-Norges Fiskerimuseum (tur/retur) Bergen Kunsthall Bergens Sjøfartsmuseum Bergen Vitensenter - VilVite 19.08-21.06 22.06-18.08 Bjørn West Museum Bryggens Museum Damsgård Hovedgård Fantoft Stavkirke Fjell Festning Fløibanen* 01.10-30.04 01.05-30.09 Gamle Bergen Museum Lyngheisenteret på Lygra Hanseatic Museum og Schøtstuene Herdla Museum Hordamuseet Håkonshallen KODE – Kunstmuseene i Bergen Lepramuseet, St. Jørgens hospitala Lysøen - Ole Bull Museum Mariakirken Nordsjøfartmuseet Norges Fiskerimuseum Norsk Trikotasjemuseum Osterøy Museum Rosenkrantztårnet Siljustøl, Harald Sæveruds hjem Troldhaugen, Edvard Griegs hjem Kystmuseet i Øygarden Ulriksbanen inkl. Ulriken Expressbuss Universitetsmuseet i Bergen • Kulturhistorisk Museum • Naturhistorisk Museum** Vestnorsk Utvandringssenter UNDERHOLDNING Bergen Fillharmoniske Orkester (tors., fre.) Bergen Internasjonale Teater (BIT) Bergen Jazzforum Bergen Kino Kveldskonserter i Troldsalen inkl. buss tur/retur med guiding Den Nationale Scene alle forestillinger unntatt musikaler og barneforestillinger Grieg in Bergen Concert Serie Lunsjkonserter i Troldsalen (Troldhaugen) Inkl. buss tur/retur Følg visitBergen på

Ordinær pris voksen

Med Bergenskortet

NOK

Du sparer NOK

235/285 235/285 130 50/0 90/0

gratis 25 % 10 % gratis gratis

235/285 59/71 13 50 90

180/190 190 70 100 100 65 100/0

gratis 50 % gratis gratis gratis gratis gratis

180-190 95 70 100 100 65 100

95 125 120 40 160 80 100 100 130 100 110 75 80/0 90/0 90/0 60 100 110 110 80 185 285

gratis 65 gratis gratis 20 % 50 gratis gratis 25 % gratis gratis gratis gratis gratis gratis gratis gratis 50 % 50 % gratis 20 % 20 %

95 60 120 40 32 30 100 100 40

60/0 60

gratis gratis

60 60

Fra 365

290 390

Fra 285 40 % Medlemspris Fra NOK 15 (på fullprisbillett) 250 350

15 40 40

180 290

Gruppepris 20 % 20 % 120 240

110 75 80 90 90 60 100 55 55 80 37 57


DID YOU KNOW? Restaurants i guiden = gratis / rabattert med Bergenskortet

OPPLEVELSER 55

Here is there more details Uptaqui nit,room nimofor voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus. BRUKERSTEDER AKTIVITETER Alexander Dale Oen Arena – Ado Arena Bergen Bike Rent Sykkelutleie på Fløyen *** CityHunt Escape Bryggen Escape Hunt Guidede fotturer på Fløyen *** Magic Ice The Spy Game SIGHTSEEING Beffen ferry Fjord cruise to Mostraumen 01.11-28.02 01.03-31.10 Fonnafly On & Off City Sightseeing (Osbuss) On & Off Citysightseeing (Open Top) Scandinavian Yachters - Opplev Bergen fra fjorden

Ordinær pris voksen NOK

225 Fra 375

25 % 20 % 15 % 20 % 20 % 20 % 15 % 20 % 20 %

30

20 %

550 650

20 % 20 % 5% 33 % 32 % 20 %

299 299-469 Fra 330

300 350 690

RESTAURANTER / KAFÉER Amalies Hage Cafe Opera Cornelius Seafood Restaurant

Starbucks TGI Friday`s SHOPPING Audhild Viken og Julehuset KODE-butikker

LEIEBIL Avis Bilutleie (leie fra kontor i sentrum Flesland flyplass) PARKING ByGarasjen

* ** *** ****

Du sparer NOK

60 60-94 66 45 75

110 130 100 112 138

10 % rabatt på mat og drikke 10 % rabatt på mat og drikke 15 % rabatt på middag og 3-retters lunsjmenyer 10 % rabatt på mat og drikke 10 % rabatt på mat 10 % rabatt på mat og drikke 4-retters meny til prisen av 3-retters meny 15 % rabatt på mat 10 % rabatt på mat

Don Pippo Fish Me Pingvinen Sky:Skraperen Restaurant

TRANSPORT / BUSSER I BERGEN Rutebuss og bybanen - SKYSS Gyldig i Bergen og Hordaland fylke. Se kart side 53. Flybussen

Med Bergenskortet

10 % 5% 38 (60****)

gratis

38 (60)

115

20 %

25

12 % dagspris/weekend

15 %

En reise t/r pr. døgn Stengt i 2019 Bare i sommersesongen Gjelder kjøp ombord

NB! Forbehold om endringer.

PLAN & BOOK:

visitBergen.com


56 OPPLEVELSER

Museer – Bryggen

Bryggen (The Wharf)

Bryggen – et verdensarvsted Bergens første bebyggelse lå på Bryggen som gjennom århundrer har vært en livlig og sentral del av byen. Bryggen har vært herjet av mange branner. Storbrannen i 1702 la hele byen i aske. Da bebyggelsen ble gjenreist, ble det gamle byggemønsteret fulgt slik at Bryggens profil står som den har stått fra 1100-tallet, uberørt av skiftende tider.

Bryggen er blitt en del av vår felles kulturarv med plass på UNESCOs Verdensarvliste. En spasertur gjennom de trange passasjene og mørke svalgangene er som å bevege seg bakover i tiden, inn i historiens halvmørke fra middelalderen til nåtid. Bryggen fremstår som et levende kulturminne som er i bruk i en aktiv historisk bydel. I dag finner du over 20 attraksjoner på Bryggesiden, fra Fisketorget til Bergenhus Festning. Velg mellom en rekke ulike spisesteder, restauranter og butikker, mange av dem innen tradisjonelt og unikt kunsthåndverk.


DID YOU KNOW? Restaurants Museer – Bryggen

OPPLEVELSER 57

Here is there for more details Uptaqui nit,room voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae Åpent også inimo vintersesong Se side 78 vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus.

BRYGGENS MUSEUM – Bymuseet i Bergen

Bryggens Museum er ett arkeologisk museum, bygget over restene av Bergens eldste bebyggelse fra midten av 1100-tallet. Museet åpner etter rehabilitering 23.mai med en ny og moderne utstilling sentrert rundt handel, håndverk, daglige og kulturelle forhold i middelalderens Bergen. Museumsbutikk/kafé. Dreggsallm. 3

(+47) 55 30 80 32 / 479 79 585

booking@bymuseet.no

23.5-31.08: Daglig kl. 10-16 1.9-30.12: Daglig kl. 11-15 NOK

100 under 16 år gratis. Stud.: 50 Arrangement egne priser Grupper ved forespørsel Med Bergenskortet: Gratis

bymuseet.no

DET HANSEATISKE MUSEUM OG SCHØTSTUENE – Museum Vest Oppdag den hanseatiske verden (1360-1754)! Omvisninger på UNESCO verdensarvstedet Bryggen, utstillinger på Schøtstuene – de tyske kjøpmennenes unike forsamlingsrom. Omvisning NO/ENG/TY/FR/SP (15.6-15.8), NO/ENG (resten av året). Inkl. gratisbillett til Norges Fiskerimuseum. Øvregaten 50, 5003 Bergen

(+47) 53 00 61 10

1.1-7.5: Stengt pga. restaurering 8.5-31.5: kl.9-17, 1.6-31.8: kl.9-18, 1.9-30.9: kl.9-17, 1.10-31.12: kl.11-15 NOK

hanseatisk@museumvest.no

160 gratis. Stud.: 140 Grupper: 85 Med Bergenskortet: 128 (20 % rabatt)

schøtstuene.no

HÅKONSHALLEN – Bymuseet i Bergen Håkonshallen ble reist av kong Magnus Håkonsson mellom 1247 og 1261, som den største og staseligste bygningen i kongsgården i Bergen, det politiske rikssentrum i datidens Norge. Daglige omvisninger 22.06-18.08 kl.10.00 og 14.00 engelsk, 11.00 norsk, ellers på forespørsel. Bergenhus Festning

(+47) 55 30 80 36 / 55 30 80 30

16.9-14.5: Daglig kl. 12-15 15.5-15.9: Daglig kl. 10-16 NOK

booking@bymuseet.no

100 under 16 år gratis. Stud.: 50 Arrangement egne priser Tillegg på omvisning kr 30 Grupper på forespørsel hele året Med Bergenskortet: Gratis

bymuseet.no

MARIAKIRKEN Mariakirken er den eldste bevarte bygning i Bergen. Kirken er bygget en gang på 1100-tallet, mest sannsynlig mellom 1130 og 1170. Det praktfulle inventaret gjør Mariakirken til en severdighet. Kirken ble gjenåpnet etter omfattende rehabilitering i 2015 og resultatet er storslått. Dreggsalmenningen

(+47) 55 59 71 75

maria.bergen@kirken.no

20.5-13.9: man-fre kl. 9-16 Utenfor sesong: tir. og fre.: kl. 12-14 NOK

75 under 16 år gratis. Stud.: 60 Honnør: 60. Grupper: 60 (min. 10 pers) Mer informasjon om Mariafestdagene og Bergen Orgelsommer på kirkemusikkibergen.no

bergendomkirke.no

ROSENKRANTZTÅRNET – Bymuseet i Bergen Rosenkrantztårnet ble oppført i 1560-årene av Erik Rosenkrantz som ett forsvars- og residenstårn. To eldre anlegg ble bygget inn i tårnet, bl.a. kong Magnus Lagabøtes kastell fra 1270. Daglige omvisninger 22.06-18.08, engelsk kl.10.00 og 14.00, norsk kl.13.00, ellers på forespørsel. Bergenhus Festning

(+47) 55 30 80 38 / 55 30 80 30

post@bymuseet.no

2.1-14.5: Lør., søn. kl. 12-15 15.5-15.9: Daglig kl. 10-16 16.9-20.12: Søn. kl. 12-15 NOK 100 under 16 år gratis. Stud.: 50 Arrangement egne priser Tillegg for omvisning kr. 30 Med Bergenskortet: Gratis

bymuseet.no PLAN & BOOK:

visitBergen.com


58 OPPLEVELSER

Museer – Bryggen

VELKOMMEN TIL BYMUSEET I BERGEN OPPLEV 1800-TALLETS BERGEN

Foto: Tove Breistein

Gamle Bergen Museum er en rekonstruert by fra 1800-tallet med ca 50 trehus, og er et idyllisk minne om gamle dagers Bergen. Møt mennesker som gjør historien levende. 12.05 - 08.09: Daglig 9-16 – Opplev Levende Museum fra kl. 10 Voksen 120,- / student 60,- / barn gratis (Egne priser på arrangement) Bestilling for grupper: Tlf 55 30 80 34/55 30 80 30 Restaurant Gamle Bergen Tracteursted 01.06 til 31.08: Daglig 12-17, mandager stengt

BERGENHUS FESTNING Bergenhus Festning er en av de eldste og best bevarte festningene i Norge. På området ligger Håkonshallen og Rosenkrantztårnet.

16.09 - 14.05: 15.05 - 15.09:

Foto: GSfoto.no

Håkonshallen er syv hundre og femti år gammel og ble bygget av kong Håkon Håkonsson som kongebolig og festsal. Daglig 12-15 Daglig 10-16

Rosenkrantztårnet regnes som det viktigste renessansemonumentet i Norge. 02.01 - 14.05: 15.05 - 15.09: 16.09 - 20.12:

Søn 12-15 Daglig 10-16 Søn 12-15

Se s. 52-55

Foto: GSfoto.no

Voksen 100,- / stud. 50,- / barn gratis (Egne priser på arrangement) Omvisning 30,Bestilling for grupper: Tlf 55 30 80 30


DID YOU KNOW? Restaurants Museer – Bryggen

Here is there more details Uptaqui nit,room nimofor voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus.

– BYHISTORISKE OPPLEVELSER VANDRING PÅ BRYGGEN Bryggen står på UNESCOs liste over verdens kulturminner. Bryggen Guiding tilbyr daglige vandringer gjennom Bryggens fortid, fra Bryggens Museum til Det Hanseatiske Museum. 01.06 til 31.08: Engelsk kl 10, 11 og 12 01.07 til 31.07: Engelsk kl 10, 11 og 12, Norsk kl 14 Varighet ca 1 1/2 time. Voksen 200,- / barn u/16 år gratis. Fremmøte ved Bryggens Museum. Billetten gir adgang til Bryggens Museum og Schøtstuene samme dag.

MO RI

NIO MUN D

L IA

PA T

Bestilling for grupper: tlf 55 30 80 30 / booking@bymuseet.no

I

N

R

AG

E

MO

E WORLD H

NDIAL •

IT

United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization

E

PATRIM

O

Bryggen inscribed on the World Heritage List in 1979

BRYGGENS MUSEUM Bryggens Museum er bygget over restene av den første bebyggelsen på Bryggen og gir deg en opplevelse av livet i middelalderens Bergen. 23.05 til 31.08: Daglig 10-16 01.09 til 30.12: Daglig 11-15 Voksen 100,- / stud. 50,- / barn gratis Bestilling for grupper: Tlf 55 30 80 30 / booking@bymuseet.no Gullskoen Museumskafé og museumsbutikk

www.bymuseet.no

OPPLEVELSER 59


60 OPPLEVELSER

Museer – Kunstgaten

Lille Lungegårdsvann

Bergens kunstgate Bergen har en imponerende samling unike kunstskatter fra inn- og utland, fra fortid og nåtid. Samlingene ligger som perler på en snor langs idylliske Lille Lungegårdsvann midt i sentrum. Faste og skiftende utstillinger hele året. Store samlinger fra Munch, Tidemand og Gude, Picasso, Miró og Astrup,

sammen med samtidskunst og KunstLab, et eget kunstmuseum for barn og unge, finner du på KODE. Her ligger også Bergen Kunsthall, hvor man kan oppleve samtidskunst, performance, m.m. Kunstgaten har også flere gode spisesteder å by på. Det finnes også mange private kunstgallerier spredt rundt i byen.

Private kunstgallerier GALLERI ALLMENNINGEN – Vetrlidsallmenningen 8 (C4), (+47) 41 45 96 99 – www.galleriallmenningen.no GALLERI NYGATEN – Nygaten 7 (D4), (+47) 920 84 612 – www.gallerinygaten.no


DID YOU KNOW? Restaurants Museer – Kunstgaten

OPPLEVELSER 61

Here is there for more details Uptaqui nit,room voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae Åpent også inimo vintersesong Se side 78 vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus.

BERGEN KUNSTHALL

Bergen Kunsthall er et internasjonalt senter for samtidskunst som presenterer utstillinger, konserter, klubber og arrangementer. Bygget huser utstillingsrom, kafé, bokbutikk og bar. Omvisninger hver søndag kl. 14.00 og kl. 13.00 (for barnefamilier).

Rasmus Meyers allé 5

(+47) 940 15 050

bergen@kunsthall.no

Tir-søn kl. 11-17 Tors kl. 11-20 (gratis 17-20) Kafé: Man-søn kl. 11-17 Bar: Se program eller nettside NOK

50 gratis. Stud. 25. Pensj. 25 Med Bergenskortet: Gratis

kunsthall.no

KODE – KUNSTMUSEENE I fire bygg i hjertet av byen vises mesterverk av bl.a. Edvard Munch, Pablo Picasso, Nikolai Astrup og J. C. Dahl. Daglige omvisinger i Munch og Astrup samlingene i juni, juli og august. I KunstLab, museets egen avdeling for barn, er det verksted og utstilling. Fire bygg, én billett. Rasmus Meyers allé 3, 7 og 9

(+47) 53 00 97 04

1.9-19.5: kl. 11-16. Lør-søn: kl. 11-17 20.5-31.8: kl. 11-17. (KODE 3 kl. 10-18) NOK

post@kodebergen.no

130 gratis. Stud.: 60 Grupper over 10 stk.: 95 Guidete turer (juni, august) Med Bergenskortet: 25 %

kodebergen.no

KUNSTHALL 3.14 – Samtidskunst Kunsthall 3.14 stimulerer til dialog og refleksjon om forskjellige aspekter ved dagens internasjonale samfunn, fremmer høyt anerkjente kunstnere på lik linje med nye yngre talenter. Kunsthall 3.14 ligger i det tidligere Norges Bank bygning fra 1845 i 2. etasje, med utsikt over det populære Fisketorget. Vaagsallmenningen 12, 5014 Bergen

(+47) 55 36 26 30

1.1-30.6: Tir.-fre: Kl. 11-17 Lør.-søn.: Kl. 12-16. Man. stengt 3.7-4.8: Ons.-søn.: Kl. 11-16. Man. stengt. 6.8-15.12: Tir.-fre.: Kl. 11-17 Lør.-søn.: Kl. 12-16. Man. stengt NOK Gratis

info@kunsthall314.art

kunsthall314.art

S12 GALLERI OG VERKSTED S12 Galleri og Verksted er et grenseoverskridende senter for glasskunst. Her kan du oppleve utstillinger eller se demonstrasjoner som utfordrer og belyser glassets plass i kunsten! Vi holder også kurs og har en galleributikk. Du finner oss i 10 minutter gåavstand fra fisketorget.

Åpent: Hele året Tor.-søn. kl. 12-16 og etter avtale. Åpningstider kan variere etter årstid og aktiviteter, se www.s12.no NOK Gratis

Bontelabo 2, 5003 Bergen

(+47) 930 33 510

post@s12.no

s12.no

Med Bergenskortet reiser du gratis med Bybanen og med buss i sentrum og regionen. Se side 52-55. PLAN & BOOK:

visitBergen.com


Museer – Kunstgaten Edvard Munch, Landgangsbroen, 1903

62 OPPLEVELSER

KUNSTMUSEENE I BERGEN Opplev en av verdens viktigste Munchsamlinger, mesterverk av Pablo Picasso og en stor samling av Nikolai Astrup og J.C. Dahl i våre fire museumsbygg i hjertet av Bergen. Alt på èn billett. ÅPNINGSTIDER 20. MAI – 15. SEPTEMBER KODE 1,2,4 : kl. 11–17 alle dager KODE 3: kl. 10–18 alle dager

16. SEPTEMBER – 19. MAI KODE 1–4: tirs–fre 11–16, lør–søn 11–17 Mandager stengt

BILLETTER Inngangsbillett: kr. 130 Studenter: kr. 60

Se s. 52-55

Daglige omvisninger på engelsk juni–august Omvisning og inngang: kr. 150

KODE 1–4 • Rasmus Meyers allé 9 • Bergen • post@kodebergen.no • tlf: +47 53 00 97 04

KODEBERGEN.NO


DID YOU KNOW? Restaurants Museer

Here is there more details Uptaqui nit,room nimofor voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus.

OPPLEVELSER 63

EDVARD GRIEG MUSEUM TROLDHAUGEN Besøk komponisten Edvard Griegs villa, komponisthytte og unike gravsted i naturskjønne omgivelser på Hop i Bergen. Vi tilbyr daglige, halvtimes lunsjkonserter i Norges aller vakreste kammermusikksal, Troldsalen.

ÅPNINGSTIDER

LUNSJKONSERTER

6. januar – 30. april: 10–16 1. mai – 30. september: 9–18 1. oktober – 13. desember: 10–16

Alle dager 1. mai – 13. oktober kl 13.00 Billetter: kr. 180/120 (inkludert inngang til museet og Griegs villa)

Se s. 52-55

KVELDSKONSERTER

UTFLUKT TIL TROLDHAUGEN MED KONSERT

Søndager 9. juni – 8. september, kl. 18 Konsert med busstransport: Buss fra Turistinformasjonen kl. 16.30 Omvisning i Griegs villa Konsert i Troldsalen kl. 18 Retur til Bergen sentrum kl. 20: Pris: kr. 390/350/100 Konsertbillett uten transport: kr. 290/250/50

Alle dager 1. mai – 13. oktober Buss fra Turistinformasjonen kl. 11 Omvisning i Griegs villa Lunsjkonsert i Troldsalen kl. 13 Retur til Bergen sentrum kl. 14 (ankomst 14.25) Pris: kr. 290/250 (barn under 16: kr. 100) Åpen kafé

Troldhaugveien 65, 5232 Paradis • info@troldhaugen.no • tlf: 55 92 29 92

TROLDHAUGEN.NO


Museer – Musikkbyen

64 OPPLEVELSER

MUSIKKBYEN – ALLTID EN KONSERT SOM PASSER FOR DEG Byen vår har fostret berømtheter som komponistene Edvard Grieg og Harald Sæverud og violinvirtuosen Ole Bull. Troldhaugen, Siljustøl og Lysøen var hjemmene til disse kultur personlighetene og stedene er i dag åpne for publikum. Det blir også holdt konserter der, bl.a er det daglige lunsjkonserter på Troldhaugen hele sommeren. Konserttilbudet i Bergen er variert, også på andre scener: Den Nationale Scene, Logen Teater, Ole Bull Scene, Ricks, Grieghallen og Gunnar Sævig Sal m.fl. Bergen Filharmoniske Orkester har ukentlige konserter i Grieghallen fra august til juni. For oppdatert program på ulike scener, se www.visitBergen.com. ©Netmaps,2012 www.mapscd.com

Pers

1

enB

akk en

Fje

llve ie

sgaten

aten Ladegards g

Hans Hauges

Korskirken – Grieg in Bergen konsertserie

Den Nationale Scene Ole Bull Scene

4

Logen Teater

5

USF Verftet

6

Det Akademiske Kvarter

Skansebakken

Gt.

myren

anse

re Sk

Nord

3 n

Kroh neng

7

Grieghallen

2

eien yrsv

sem

8

Bergen Filharmoniske Orkester

9

Madam Felle

10

Bergenhus Festning – Koengen

11

Bergenhus Festning – Plenen

Skan

eien Fjellv

en iban

t ge or st ík ev ut Sk

ie ve iks ov an eS Nv

Flø

ten

ega Øvr

Jernbanetasjon

n

s

7 Mariakirken

Ch

ga

3

te

6

4

1 g

s rd

ga

Ny

n ate

Logen n Teater kerelve Vas

2

s

u

h

n

Ole Bulls Plass

e at

es ør Sm

a Str

n

ate

g nd

sg

n ge

n Jo

Ole Bull Scene

te ga es il l sH r La

tie ris

in

Skutevikstorget

n

8 Grieghallen

Festplassen

n en

St

Lille Lungegardsvann

Ch

n ra

lm

dg

St

ate

d

n ra

en at

te ga

n

mi

er ait

dk

an Str

en

i ka

al rg To

Håkonshallen

n ale

es rr Ky

Vågen

ail

tR

igh

nL

e rg Be

e at sg

av

Ol

tie ris

T GE OR ET

11

n te

iga

Ka

gen

ennin

allm Vågs

g øm Str

N

GGE BRY

SK

9

FI

10

Den Nasjonale Scene

e

g r

e

Kom e

5

k. eb di

en at

n

ie eve

t.

sg

ll vo ns

Jo

erg

ralm

Tollboden

t Tea

u V. M

Ny Church

en at

sg

n ko Ha

Johannes Church

ng

Ha

Harald Sæverud Museum, Siljustøl, side 65.

Kulturhist. Sand.

Lysøen med Ole Bulls villa, side 65.

t ste Nø

Edvard Grieg Museum, Troldhaugen, side 63 og 65.

H. F. Bygget

Dokkeveien

s

n ave

lh We

Jusbygget

Prof. Hansteens Gate

te

ga


DID YOU KNOW? Restaurants Museer – Musikkbyen

OPPLEVELSER 65

Here is there for more details Uptaqui nit,room voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae Åpent også inimo vintersesong Se side 78 vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus.

EDVARD GRIEG MUSEUM TROLDHAUGEN

Se s. 63

Den verdenskjente komponisten Edvard Griegs villa Troldhaugen er som den var i 1907. I tillegg består museet av Komponisthytten, Griegs gravsted, konsertsal og utstillingsbygg med kafé/butikk. Daglige konserter fra mai til oktober gjør det mulig å oppleve Griegs musikk i de omgivelsene den ble til. Troldhaugveien 65, 5232 Paradis

(+47) 55 92 29 92

info@troldhaugen.no

Daglige konserter fra mai-oktober NOK

110 gratis. Stud.: 50 % Grupper: 75 Med Bergenskortet: 50 % på voksen/stud. billetter

troldhaugen.no

HARALD SÆVERUD MUSEUM SILJUSTØL Komponisten Harald Sæverud sto selv for oppføring av dette særegne bygget i 1939. Det som i sin tid var Norges største private hjem er bygd i tre og naturstein, med stilelementer fra tradisjonsrik norsk byggekunst. Om sommeren byr spillende guider på en spennende reise gjennom Sæveruds verden. Siljustølsveien 50, 5236 Rådal

(+47) 55 92 29 92

6.5-26.8: Søndager kl. 12-16 NOK

booking@troldhaugen.no

110 gratis. Stud.: 50 % Grupper: 75 Med Bergenskortet: 50 % på voksen/stud. billetter

siljustol.no

OLE BULL MUSEUM – LYSØEN Fiolinisten Ole Bulls villa på Lysøen ble bygget i 1873. Hans «lille Alhambra» med løkkuppel, eksotisk ornamentering og musikkhall er eventyrlig. Øyen byr på fantastisk natur, 13 km skjellsandbelagte turstier, badeviker, lysthus og utsiktstårn. Båt til øyen fra Buena kai. Kafé, butikk, gjestekai. 5215 Lysekloster

(+47) 56 30 90 77

lysoen@kodebergen.no

18.5-31.8: kl. 11-16 1.9-30.9: Søndager kl. 11-16 NOK

Museum: 110 gratis. Stud.: 50 % Båt t/r: 80 Med Bergenskortet: Gratis inngang museum

lysoen.no

BERGEN FILHARMONISKE ORKESTER Et av Norges nasjonalorkestre, og et av de eldste i verden med historie som strekker seg tilbake til 1765. Spiller konserter i inn- og utland. Internasjonalt anerkjente dirigenter og soloartister. Edvard Grieg var nært knyttet til orkesteret, og var kunstnerisk leder i 1880-82. Konserter torsdager og noen fredager, september-mai. Edvard Griegs Plass 1, 5015 Bergen

Billettkontor (+47) 55 21 61 50

Konsert tor.: kl. 19.30. Fre.: kl. 19.30 Avvik kan forekomme. Billettkontor: Hverdager: kl. 10-17 Lør.: kl. 11-14 NOK

harmonien.no

GUIDET TUR OG KONSERT

HVER SØNDAG I JULI OG AUGUST

Trollbundet av Ole Bull

Buss fra Turistinformasjonen kl. 10.45 Omvisning i Ole Bulls villa Musikk Konsert i villaen kl. 12.45 av Ole Bull Retur til Bergen sentrum og Edvard kl. 15.00 (ankomst kl. 15.45) Grieg

Eksklusiv rundtur til Lysøen med konsert.

fra 365 fra 100. Stud.: fra 100 Med Bergenskortet: fra 285

PLAN & BOOK:

Se s. 52-55

visitBergen.com


66 OPPLEVELSER

Museer – Trebyen

Fjellsiden

Trebyen Bergen – Storby med småbysjarm Småhusbebyggelsen er med på å gi Bergen sjarm og særpreg. Mange av de gamle trehusene stammer fra 17- og 1800 tallet, og er de siste årene blitt restaurert og pusset opp med respekt for fortiden.

Gode eksempler på dette er sentrumsbydelene Nordnes, Nøstet og Fjellsiden, med sine trange smau og brosteinsbelagte gater. Her har folk bodd i hundrevis av år, og det er vel verd å ta en rusletur i disse sjarmerende strøkene for å utforske byen.


DID YOU KNOW? Restaurants Museer – Trebyen

OPPLEVELSER 67

Here is there more details Uptaqui nit,room nimofor voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus.

DAMSGÅRD HOVEDGÅRD – Bymuseet i Bergen

Damsgård Hovedgård er bygget på 1770-tallet som Bergens flotteste lystgård. Hovedgården er rokokkoarkitekturens hovedverk i Norge og Europas best bevarte trebygning fra denne perioden. Originale interiører. Hagen er gjenskapt med opprinnelig artsutvalg. Kafé. Buss nr. 16 og 17 fra sentrum. Hageutstilling tilgjengelig hele åpningstiden, inngang i huset kun med omvisning. Alléen 29

(+47) 479 79 584 / 55 30 80 30

damsgard.hovedgard@bymuseet.no

1.6-31.8: Tir.-søn. kl. 12-15, man. stengt Fast omvisning kl.12.30 og 13.30 NOK

100 gratis under 16 år. Stud.: 50 Arrangement egne priser Grupper ved forespørsel mai-sept Med Bergenskortet: Gratis

bymuseet.no

FANTOFT STAVKIRKE Den gamle stavkirken på Fantoft, opprinnelig bygget i Fortun i Sogn i 1150, flyttet til Fantoft i 1883, totalskadet av brann 6.6.1992. Stavkirken er gjenreist slik den var før brannen, ble åpnet mai 1997. Enklest å nå kirken med Bybanen til Fantoft, følg skilting videre, ca.500 m.

Fantoftveien, Paradis

NOK

65 30. Stud.: 50 Grupper over 20: 10 % rabatt Kredittkort foretrekkes Med Bergenskortet: Gratis

(+47) 55 28 07 10

GAMLE BERGEN MUSEUM – Bymuseet i Bergen Gamle Bergen Museum er en rekonstruert by fra 1800-tallet med ca 50 trehus, og er et idyllisk minne om gamle dagers Bergen. Møt mennesker som gjør historien levende. 7 minutter med buss fra sentrum. Stengt 17. mai. Gamle Bergen Tracteursted restaurant 1.6-31.8, daglig kl. 12-17, stengt mandager. Nyhavnsveien 4

15.5-15.9.: Daglig: kl. 10.30-18 Stengt 17.5.

(+47) 479 79 576 / 55 30 80 30

butikkgb@bymuseet.no

Se s. 58 Daglig: kl. 9-16, med levende museum fra klokken 10.00 NOK

120 gratis under 16 år Stud.: 60 Grupper på forespørsel Med Bergenskortet: Gratis

bymuseet.no

De vanligste valutasortene kan du raskt og enkelt veksle til norske kroner i Turistinformasjonen på Fisketorget.

i

PLAN & BOOK:

visitBergen.com


Andre museer

68 OPPLEVELSER

Åpent også i vintersesong

Se side 78

BERGENHUS FESTNINGSMUSEUM – Forsvarets Museum i Bergen og på Vestlandet Hovedutstillinger: Motstandskampen i Bergensområdet 1940-1945, samt Bergenhus Festnings historie. Andre utstillinger: Kvinners innsats for Forsvaret, Bergenspressen og den illegale pressen 1940-1945, Norske avdelinger utenlands og Enigma. Skiftende temporærutstillinger. Koengen, Bergenhus Festning

(+47) 55 54 63 87

bhusmus@gmail.com

10.1.-30.4.: Tir-søn kl. 11-17 Mai-september: Åpent 7 dager i uken kl. 11-17 1.10.-10.12: Tir-søn kl. 11-17 NOK Gratis

forsvaret.no

Bergenhus Festningsmuseum

BERGENS SJØFARTSMUSEUM Viser skipsfartens utvikling og betydning for Bergen og Norge, fra jernalder og vikingtid til i dag. Båter, skipsmodeller, utstyr og malerier av høy kvalitet. Et vakkert og barnevennlig museumsbygg, midt i byens universitetsområde. Busstopp: Møhlenpris. Guidede turer på engelsk i juni, juli og august. Haakon Sheteligs plass 15

(+47) 55 54 96 00

post@sjofartsmuseum.no

15.5-31.8: Man-fre: kl. 10-16 Lør-søn: kl. 10-17 1.9-14.5: kl. 11-15 NOK

90 (u/16 år): gratis. Stud.: 50 Grupper min. 10 pers.: 70 Med Bergenskortet: Gratis

sjofartsmuseum.no

GAMLEHAUGEN – Museum Vest Gamlehaugen ble bygd i 1900 av statsminister Christian Michelsen. Eiendommen har vært nasjonaleiendom med offentlig park, museum og kongebolig siden Michelsens død i 1925. Huset er bygd som en skotsk middelalderborg og blir ofte omtalt som «slottet». Parken er offentlig tilgjengelig kl. 06-22. Gamlehaugveien 10, 5231 Paradis

(+47) 53 00 61 15

8.6.-11.8: Ons., tor., lør.: kl. 12-15 Søn.: kl. 11-15 Omvisning hver hele time Engelsk ved behov kl.12 NOK

100 60. Stud.: 80 Grupper: 80

gamlehaugen@museumvest.no

museumvest.no

HORDAMUSEET – Bymuseet i Bergen Gjennom samlingane av tradisjonelle hus, båtar, reiskapar og tekstilar formidlar Hordamuseet noko av den særeigne levemåten til folket på bygdene. Museet har ei friluftsavdeling med 20 bygningar og rike arkeologiske kulturminne, ei båthall som husar 26 båtar samt ni stølsbygningar på Fanafjellet. Museumsbutikk/kafé. Bybane til Lagunen, buss nr. 60, 61 og 62 til Stend. Hordnesvegen 24

(+47) 479 79 580 / 55 30 80 30

hordamuseet@bymuseet.no

7.4-15.12: Søndag: kl. 12-16 NOK

100 gratis under 16 år. Stud.: 50 Arrangement egne priser Grupper på forespørsel hele året Med Bergenskortet: Gratis

bymuseet.no

LEPRAMUSEET, ST. JØRGENS HOSPITAL – Bymuseet i Bergen Byens eldste leprasykehus står som ett moment over mange tusen personlige tragedier, men er også en viktig arena for formidling av norsk lepraforskning etter legen Gerhard Armauer Hansens oppdagelse av leprabasillen i Bergen i 1873. Omvisninger 22.06-18.08: Engelsk kl.11, norsk kl.13. Kong Oscarsgt. 59

(+47) 55 30 80 30/481 62 678

Følg visitBergen på

lepramuseet@bymuseet.no

15.5-31.8: Daglig: kl. 11-15 Stengt: 1.9-14.5, samt 17.5 Grupper på forespørsel mars-sept. NOK

100 gratis under 16 år. Stud.: 50 Grupper: min. 10 pers. 25 % rabatt

bymuseet.no


DID YOU KNOW? Restaurants Andre museer

OPPLEVELSER 69

Here is there for more details Uptaqui nit,room voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae Åpent også inimo vintersesong Se side 78 vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus.

NORGES FISKERIMUSEUM

– Museum Vest

I autentiske sjøboder fra 1700-tallet lærer du om havet, felles marine ressurser, og norske fiskeres levevilkår gjennom tidene. Aktiviteter og kajakkpadling for barn. Spisested med uteservering. Butikk. Robåtutleie. Veteranbåthavn. Bademuligheter. Båttur fra Vågen i sommersesong. NO. ENG. TY. FR Sandviksboder 23

(+47) 53 00 61 60

fiskeri@museumvest.no

5.1-30.4: kl. 11-15 – man. stengt 1.5-30.5: kl. 10-17 1.6-31.8: kl. 10-18 1.9-30.9: kl. 10-17 1.10-20.12: kl. 11-15 – man. stengt NOK

90 gratis. Stud.: 70. Grupper: 70 Med Bergenskortet: Gratis

museumvest.no

NORSK TRIKOTASJEMUSEUM – Museumsenteret i Hordaland Velkommen til Bergens eneste nasjonale industriminne, tekstilfabrikken Salhus Tricotagefabrik (1859-1989). Kom og bli kjent med historien til den norske tekstilindustrien som i årtier var landets største industri. Vi byr på film, kafé og barneaktiviteter. Museumsbutikk med lokale varer. Galleri. Salhusvegen 201

(+47) 55 25 10 81

norsk.trikotasjemuseum@muho.no

27.1-23.6: tir-fre kl. 11-15, søn 12-17 24.6-30.8: søn-fre kl. 12-17 1.9-8.12: tir-fre kl. 11-15, søn 12.17 NOK

90 gratis. Stud.: 50. Grupper: 70 Grupper min. 10 pers. Med Bergenskortet: Gratis

muho.no/salhus-trikotasjefabrikk

OLEANA ÉCONOMUSÉE På Oleana inviterer vi deg til en innholdsrik vandring gjennom produksjonen der du kan følge prosessen fra garn til ferdig produkt. Det betyr at vår produksjon er åpen for besøkende og at du kan komme å se håndverksteknikker i praksis. Guidet omvisning for grupper tilbys på forespørsel. Ivar Aasgaardsv. 1, 5265 Ytre Arna

(+47) 55 39 32 20

Åpningstider butikk: Man.-fre.: kl. 9-16. Tors.: kl. 9-18 Lør.: kl. 11-15 Åpningstider fabrikk: Man.-fre.: kl. 9-15 Se oleana.no for informasjon om åpningstider i høytider.

oleana@oleana.no

oleana.no

UNIVERSITETSMUSEET I BERGEN – HISTORISK MUSEUM Utstillingene på Historisk museum omfatter arkeologi, etnografi, kirkekunst og by- og bygdehistorie fra steinalder til i dag, særlig fra Vestlandet. Faste utstillinger om steinalder, folkekunst, kirkekunst, Inntrykk fra koloniene, Ibsen i Bergen, Christierommet og Evig liv fra gamle Egypt. Haakon Sheteligs plass 10

(+47) 476 70 932 / 55 58 29 49

1.6.-31.8.: Lør. og søn.: 1.9.-31.5.: Lør. og søn.: NOK

publikum@um.uib.no

Tir.-fre. kl. 11-16. Tir-fre. kl. 11-16.

kl. 10-16 Man. stengt kl. 10-15 Man. stengt

60 gratis, Stud. gratis Pensj. 30 Med Bergenskortet: Gratis.

uib.no/universitetsmuseet

YTRE ARNA MUSEUM Lokalhistorisk museum for Ytre Arna. Industrialiseringen av Vestlandet startet her, da Peter Jebsen grunnla en tekstilfabrikk i 1846. Arne Fabrikker var landets største tekstilfabrikk med over 1300 tilsette på 1950-tallet. Opplev industrihistorie og utvikling av et lokalsamfunn kombinert med et besøk på tekstilfabrikken Oleana som holder til i samme bygning. Se side 68. Ivar Aasgaardsv. 1, 5265 Ytre Arna

(+47) 975 69 518

Feb-nov: Tir.-søn. kl. 12-15 Stengt jan og des.

NOK

post@ytrearnamuseum.no

50 gratis

ytrearnamuseum.no

PLAN & BOOK:

visitBergen.com


70 OPPLEVELSER

Attraksjoner

Ulriken634

La deg forføre av byen som pulserer hele året Bergens unike beliggenhet mellom 7 fjell gir store muligheter til naturopplevelser. Fløibanen tar deg på få minutter opp til sentrums nærmeste fjell, mens Ulriksbanen tar deg opp på vårt høyeste fjell. Nyt utsikten, stillheten og roen mens du skuer ut over byen. Torgets delikatesser lokker alle, og på Akvariet kan du tilbringe timevis blant fisk, pingviner, sjøløver og seler. På VilVite kan hele familien utforske vitenskap og teknologi.

Kommer du som familie med store og små, har vi samlet alle opplevelsene med Akvariet, Fløibanen, Vannkanten og VilVite i spissen under Barnas Bergen på www.BarnasBergen.no.


DID YOU KNOW? Restaurants Attraksjoner

OPPLEVELSER 71

Here is there for more details Uptaqui nit,room voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae Åpent også inimo vintersesong Se side 78 vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus.

ARBORETET OG BOTANISK HAGE – Universitetsmuseet i Bergen Flotte utstillinger med mange planteslag fra inn- og utland. Arboretet med rhododendron, rosehage, lynghage og historisk hage. Botanisk hage med fjellhage, japansk hage, kjøkkenhage, Fægris vannvisjon og Lystgården med Arkimedes’ labyrint. Ca. 600 mål og velegnet for turgåing. Gode badeplasser. Arrangementer og hagevandringer i sesongen. Buss nr 53 til Milde.

Milde

(+47) 55 58 72 50

post@arboretet.uib.no

AKVARIET I BERGEN

(+47) 55 55 71 71

Se s. 4 og 5

post@akvariet.no

post@vilvite.no

* Student/honnør fra 67 år: pris som barn

Med Bergenskortet: Mars-oktober: 25 % rabatt. Nov-feb.: gratis

Se s.8

Vitensenteret VilVite er for små og store som vil utforske naturvitenskap og teknologi. Den store utstillingen er full av engasjerende opplevelser. Opplev vanneksperimenter, undervannsfartøy, sykle 360 grader, delta på verksted og vitenshow. Kafé og butikk. Ta Bybanen til Florida eller gå 15 min. fra sentrum. (+47) 55 59 45 00

1.5.-31.8.: kl. 9-18 / 1.9-30.4: kl. 10-18 NOK Lavsesong: 235 175* Helg (lør/søn): 285 195* 285 195* Høysesong:

akvariet.no

BERGEN VITENSENTER – VilVite

Thormøhlensgate 51

NOK Gratis adgang Omvisning kan bestilles (NOK 50 pr. pers.)

uib.no/arboretet

Har over 50 små og store akvarier hvor du kan se mange av skapningene som lever under havoverflaten. Tropisk avdeling med skilpadder, slanger, øgler og krokodiller. Det bor og pingviner, oter og sjøløver der. Det er noe på programmet hver time. Lekeplass. Du kan være ute og inne. 15 min å gå fra sentrum. Kafè og butikk. Nordnesbakken 4

Åpent hver dag hele døgnet Kafé i Blondehuset (åpent i helgene fra påske ut sept.)

22.6-18.8: Man-søn kl. 10-17 / 19.8-21.6: Tir-fre kl. 9-15, lør-søn kl. 10-17, man stengt 190 fra 160. Fam. fra 600 NOK Helg og ferie: Ukedag (tirs-fre): 180 150. Fam. 580 Student: pris som barn Med Bergenskortet: 22.6-18.8: 50 % rabatt 19.8-21.6: gratis

vilvite.no

CITYHUNT Opplev Bergen på en helt ny måte - løs et mysterium ute i gatene i Bergen sentrum ved å løse spennende gåter som den kryptiske Professor M har laget. Klarer dere å fange gjerningsmannen i tide, før han får gjort århundrets store kupp?

Bryggen 35

(+47) 47-ESCAPE (47-372273)

mayor@cityhunt.no

20.5-20.9: kl. 10.30-21 21.9-19.5: Fre kl. 16.30-19.30 Tilleggsturer tilgjengelig ved direkte kontakt via epost NOK

299 236. Stud.: 21 % rabatt Med Bergenskortet: 20 % rabatt

cityhunt.no

ESCAPE BRYGGEN Opplev Bryggen fra innsiden! Med flere rom i Bergen Sentrum, er Escape Bryggen topprangert på TripAdvisor. Her må dere løse gåtene, knekke kodene, vri hjernen – alt som kreves for å komme dere ut fra det låste rommet før deres 60 minutter løper ut.

Bryggen 35 / Veiten 3

(+47) 47-ESCAPE (47-372273)

20.5-20.9: kl.10.30-21 21.9-19.5: Man-fre: kl.15.30-20.45 Lør: kl.10.30-21 Søn: kl 12.45-18 NOK

mastermind@escapebryggen.no

299-469 per pers. Stud.: 21 % rabatt Med Bergenskortet: 20 % rabatt

escapebryggen.no

PLAN & BOOK:

visitBergen.com


Attraksjoner

72 OPPLEVELSER

Åpent også i vintersesong

Se side 78

FISKETORGET Fisketorget i Bergen er Norges mest kjente og besøkte utendørsmarked. Midt i hjertet av byen selges et bredt utvalg av havets delikatesser, men også lokale spesialiteter som ost, noe frukt og grønt og spekeprodukter. I Mathallen, en innendørs del av fisketorget kan man oppleve dette hele året.

FLØIBANEN AS

kl. 8-23 kl. 9-23 kl. 10-23 kl. 9-23 kl. 11-23

Se s. 6 og 7

Fløibanen ligger sentralt i Bergen sentrum og frakter deg hver dag hele året til Fløyen. På Fløyen nyter du kontrasten mellom hektisk byliv og skogens ro. Fra 22.06 – 26.08. kan du leie sykkel eller zipline, eller padle kano gratis på Skomakerdiket. Fløistuen butikk og kafe frister med en variert og deilig meny. Vetrlidsallmenningen 23 A

Fisketorget 1.5-30.9: Man-søn Mathallen 1.5-30.9: Man-søn 1.10-30.4: Man-tor Fre-lør Søn

(+47) 55 33 68 00

info@floyen.no

1.1.-23.12.: kl. 7.30-23 Lør-søn: kl. 8-23 NOK 1.1.-30.4. / 1.9.-31.12: Bergenskortet: Gratis

95 50

1.5.-30.8.: 125 65 Bergenskortet: 65 / 35

floyen.no

MAGIC ICE BERGEN En magisk eventyrverden laget av is! La deg fortrylle av iskunst i verdensklasse, skiftende lys, lyder og god drikke servert i isglass: en opplevelse utenom det vanlige! Åpent hver dag, hele året. Gruppepris kan sendes på etterspørsel.

ULRIKEN643 – Ulriksbanen

NOK

225 110. Stud.: 180 Med Bergenskortet: 180

Se s. 2 og 3

Opplev høyfjellet midt i byen! Ta gondolbanen til toppen hvor du finner et fantastisk landskap, aktiviteter for hele familien og unike måltidsopplevelser i Sky:skraperen panoramarestaurant. Ulriken643 har også egen buss fra sentrum med avgang hver halve time (kl. 09-18 i perioden 1. april-1. september). Haukelandsbakken 40, 5009 Bergen

15.05-14.09: kl. 11.00-23.00 man-tors + søn: (kl. 24.00 fre-lør) 15.09-14.05: kl. 16.00-23.00 man-tors+søn: (kl. 24.00 fre-lør)

(+47) 53 643 643

post@ulriken643.no

2.2-1.4: tir-søn: 10-17 1.4-1.9: alle dager: 9-21 NOK

185 115 Med Bergenskortet: 20 % rabatt Med BT kortet: Gratis lør. og søn. 9-11

ulriken643.no

Med Bergenskortet reiser du gratis med Bybanen og med buss i sentrum og regionen. Se side 52-55. Følg visitBergen på


DID YOU KNOW? Restaurants Attraksjoner

Here is there more details Uptaqui nit,room nimofor voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus.

OPPLEVELSER 73

EN UNIK ATTRAKSJON I BERGEN Magic Ice er et eventyrlig vinterland bygget av flere tonn norsk natur-is. Verdensberømte isskulptører har for hånd laget en bar, et kunstgalleri, skulpturer, bord og benker av isen! Magic Ice tar deg med langt fra hverdagen – før du vet ordet av det er du over polarsirkelen! Vi låner deg en god varm poncho og hansker før du entrer isbaren! Se s. 52-55

www.magicice.no MAGIC ICE BERGEN

ÅPNINGSTIDER VINTER: Man-Tors, Søn: 16:00-23:00 – Fre-Lør: 16:00-24:00 ÅPNINGSTIDER SOMMER (15 mai-15 sep): Man-Tors, Søn: 11:00-23:00 – Fre-lør: 11:00-24:00 C. Sundts Gate 50, 5004 Bergen. Tlf: +47 930 08 023

Magic Ice har bergtatt besøkende i Nord-Norge, Oslo og Karibia i over 13 år. Inngangsbillett kr 225.-,

som inkluderer en god og varm poncho, hansker og en drikke servert i et isglass. Du finner MAGIC ICE i Oslo - Bergen - Svolvær - Tromsø - København - Reykjavik


gate

Edvardsens gate

ll ie n

at en

dg

ns t i a n Mi ch els e

n

a te

Ga mle N

øst eg

Jon

ri s

Ch

Kom ed

ivesm.

n

gate

arg.

P

n

veie

iks

tev

Jek

N

Hu rti g Be rute rg t ha en ermi vn og n ev Om alen es la en nd

ten

Verf

rga

k.

Be

S ic te ga cand l S ote H

ate

Nøstet

en

rg

Te

n ke

um Ne no Ki

M

es

ftb

n

err Sv

n

ge

ien

nin

ns ka

en

olt eg run

m n

ite

Ve

ak ieb

ØS

od en

all

AV

rg

N

No No rdn es b

ibit

Xh

iet

To

«Beffe

k Dom

OL

ller

Ga

n te ga

t TE e n ue v i sma GA n e egge TE H

5

n

ge

En

Ba

300 m

rk

Hotel

a enm

Public Building

to D

AutoPASS

det

s o ll sv

257

Den Nationale Scene

Jussb

P

Sydnes

A

y Ferr

Bergen Light Rail

stre

m

55

18

n

S

n eie . ev n H l ark ho to M T Bris eana Ol re tel Øv le O Ho

te

Kal

n

te

ga

ga

F

K

eie

ev

ark

M

Nøstebukten

Georgenes Verft

Sko

P

17

6

C

0

n te ga . otte ke t au bek Sk trede - s Klosterhagen et kHans Hotel St. ten ga ste Nø n e gat ts

16

0

ien

P

USF-Verftet

Høgskolen i Bergen, AHS

ndorf Valkeic nd Scaptun Ne

ø rs

e V G a l g Verft s ne ge r eo

14

Sm

er

n

en

G

tun

ar esp Nordn Fredriksberg

r-

ba

kk

ie

WC A G RA ST endahl ND A ll a R W T TårnS 5 plass 55 sFo

e ev ug Ha en

i en ve es dn n Nor gate gs Fredriksber

ll Ho

ndg

Nordnes skole

©AdachiMap

n

a n en at

Stra

eien kev et ar mau M ters Klos re

s

Klo

I

B

t aue hn ersm Jo Kjell llm. sjen Mura ergaraVestre Klost e gat tre en uet ns Øs ning sma n n a ss e me t Frim Kn ø rall aue us Mu ysm n Cla alen neb rgate ttes Kloste Sko

Yt

Hen

n

13

27

30 teret

n Mu sm

te

olb

Li

C

11

34

8

ve arke lle M

Munkelivsg

a dg

erg

H.H

Cort Pietllau t. sm

0

Hordaland Kunstsenter

Akvariet

Nordnes sjøbad

sgate

g.

gen

en

27

33

Str

A

gg

t ga

en lmenning irkeal Korsk

egård

Lepps

nnin

bry

llm. lidsa V e t r Hanseat. H.

Finn

Lodin

e alm

ien

n rgs ge lbe nin Ho men all

e

n

e akk

gat

esb

ls Abe

rdn

Havforskning Inst.

27

et stred

0

No

P

ke

n

Bjørgvinn

dts

Str

odTorbningen n allme

n a te n sg eie nd sv ma e ne d rd Ti o N

ra

un C. S

areta Marg

t

St

dg

n ate

rle

No

Ho

irk

k Ny

15

te

H. rion Cla miral Ad gate . ts nd ternnH e Su t Wesim C. Beosrdahe aten H . g H tin s and ugu nag

er

a sp ne rd

ne

a ts g

ass

P d–

rg lbe

ie

a ek

pe

Alto

en

Slib

ård

gelg

Na

ge

en rk

M/

Nykirken v.g.skole e

und

n

ge

å SV

E

lep

il K

åt t

rb asje

ka

dkaie

C.S

ke laikir Niko

aien

un

J

Vågen

en

db Bra

9

D

enk

585

10

D

I

M

o Tollb

n

J

6

B

ingsk

Festn

J

rde elgå

5

2

Håkonshallen

Eng

g. nin en m . all H ret gs ion to eg lar ekon C en at vn Ha og br nd Sa

Dr

useum erim Fisk ges

2A

Bergenhus

5

B

F je

7

rgspl.ibe sm. berg sen We

Nor

4

3

J

Nordnes

ie n F je ll Proms gate

Skansen

Stø le

egat

n

en

ten

te

4

s mau

Skuteviken

J

ansem

Skan

t.

. Dahl Prof te jolds ga Tordensk s gate rgeland ien Wem k e u t i a Blekeve r n s vreN e B He

26

N

4

ergaten

neng s gaten

Sk

ie n

n sebakke

sg Krohnengen Claus Fasting barneskole s gate

år

ll v e

Skanselien

kebakken au Søndre Blekeveien Ble gen a Ve Øv.Fjellsm . Hans Hauige sg Bispengsgaten v ellgaten tlids j s F g d . e r yers n a Rothaugen sse te Ø Langveien allm Bernh.Mem a ud.skole . Nd.Fjells . k k k iksveien b Ba ad rd Sandv Steinkjellergaten Steinkj. t.sm. Christi Krybbe Domkirk regaten egå s Lille Øv Nye te Fo skole K. W ga viksv. Lamberts vei n n 4 lai ko s le 6 Ni ie N.Skute 2 n Bøkker sve Stø et Osca t g au n o K e ik e N sm e s 263 au dr tev TE Sm Ne ge Sku GA ens el ir g. evik H t Thon H. E z u t R et Sk kran Rosenkrantz ed Korskirken ØV str Kroken en- First H. ko red Ros ic S g . Mariakirken Marin t e n rgt. Sverreborg Maotel t. Ø kos de P P Hanseatisk H nkg Bryggen .S TO Museum BaOPUS XVIV Bryggen Museum Bergenhus en. R m R WC l l Festningsmuseum a Radisson p G 585 Vågs BLU H. ET n tel s Th ria rge Ho on cH E16 ha n The Fish Be ørs n agi EN ac ygge Br H.B B a Z market G tr M br Br ygg erg YG en ås E39 ad en e all BR n be Sm ndic ten rgh n» nk Sca nd To en Rosenkranzffe tsga t tra e S lo N B S « tårnet n WC IE otel set u kaie H u dh gge KAagic øverh EN Rå Dre P ND M Kl T stø L

TE

sholm

Kroh

ga

Sjøfly og Helikopterhavn

Ladeg

Repslag

gate

ds

SJØG A

1

øns

v

Fløyveien F je

Fløygaten

Beyers

øv eie n

gt. Ole Eides

Absalon

ders

m

Hestebe rgveien

Fjellveien

le Pe

a eK

Fløysvingene

n

Gjeb

dr or

Vindeggen

gt. Nils Klims

en

at å

L ad e g

Johan Mohrs gate

sg

ate

rgate

Bontelabo

585

rd

ihls g

Tarta

er r

Sandviken Kystkultursenter Norges Fiskerimuseum

Sandvikskirken Brannst.

re ist

st

t

Ga rm an Rosesmauet Elvegate n

rge

ken us P

Lagdegården sykehjem

Sk

olm nh

eien

t

n gate Skanse

tia

rgsv

Soph

Roth

Kris

nbe

bak

pe

B

sto

veien

Breistølen

uev e i e n

Gute

sen

Martin Vahls gate

Gørbitz gate gat

dviks

en

dvik

ndviken

Ek Ekrebakken re en

Per

at

San

Mulesmauet

eg

264 S an

E

i

rk

s alie Skram

Bergen I E ekt Skole N

i

ve

Ki

Norsk Lærerakademi v e i Aad Gjelles gate

ve

Fo rm an ns

N

Fløydalen Tip

ns

Mulen

ård

ien

an

neg

rd

ve

U re n

Form

isti

egå

ell

ve i

Chr

is t in

D

n

Fj

He len

3

Am

SV

ei

len

ge Mulesvin

et

n

Fo rm an ns

Øvre H e

an

sv

n

E39

C eien

ke

fm

74 KART

Fjellv

S.K le

B

Beffe

Chr

of

Eventyrskogen barneskole

veie

Mulebakken

Fjell

80 H

IK

120

100

J Jekteviken

Puddefj D


r fa

ms

g

n

eien alsv end

n su

sv ård

de

lu

nb

øl

ien

G

hns gate Kro M . eie n sv nd

Møll

ien

ve ns

sve

s

øl så Dam

år

ds

v

M

O

s pri

yl

d

IC

H

L AE

Ru lav

ve

i

p en

G

ris

ve

sti

KR es

ga

N OH

te

Lo

S ftv

T GA

HA rg

eie

n

No

rd

n dlie n ran lien ims St ndlie lhe ra t So S

Gyldenpris n

F

re

Sk

og

ve

ie

n

og

lie

S

en

S

n

e olh

at

re ønd

en Sk

St. Markus kirke

ien

ie ve ien ve npris ris np ylde e G yld

Li

E

im

sl

V

IC

n

M

e ei

E

ie

n

6

-S

Granbakken

am

sg

n

t

eien

G yl

2

nse

ala

rd

n

58

Ha

nd

Da

Ny

E

ds

5

de

d pu

å

e

ie n

Krohnviken

BI

Sm

gr

29

VILVITE P Bergen Vitensenter

Nansensenteret

gat

rrve

te

lf f s

te

D Tve

s

Legevakt

n Solheimsviken ie ve

D

Wo

ga

m

å sg

de

am

ga

ns

Solh eim sg

582

lffs

orden

rm

ø

e hl

at sg

FJØ

256

Furubakken

sg

2

sv

en

2

ate

n ee

58

d går

N

bro

58

M t

Ar

en

gate

Wo

ate

Da

n

e ei

rds

Høyteknologisenteret

te

h

J

jø r n

te ga ø j es Mo A s b en g r Jø e gat Zinken Hopps

gt

sg

ga

aie

k nes

Frie

Th

n ate rdg n Fjo kaie ris p len

ochs Mø

ebakken

Ny

or

ub

5

J

te

St

55 O. J.

le

A

Jan

ate sg len Møhlenpris øh skole m

ga

n

Br

TE

e

u

Asb

e

m

us

eu

aten Nyg

5 58

ve

Bruns gate

Ny

Florida sykehjem

Å

Kla

M

Høgskolen i Bergen

9

NYG

Platous

te

rke

ma

Ko

rs

Florida

SG

rg

E

ate

ga

te

ul

Tonningsneset

E3

Høgskolen i Bergen, AI

t ss an .H of Pr Møhlenpris Idrettsplass

zg

ø

ate

ten

GAT

ester

tlit

sg

ls

ga

B

g

Ze

orm

se

.bk.

E16

ate

ns

ve

a elh

St

es

s

ns

e J O. s gat h roc

ei sv

W

n hle

m

ien

4

Nygårdsparken

Møhlenpris te ga

or

ien

KART 75

Brannstasjon

RD

Borgem

te Tanks ga

gate

Rye

te

Th

ve

t ge

Relfagbygget

en

eien

Olav

W

gs

k Dok

m

ala

en Industrihus

272

or

llin

ed Br

ark

gat

gate

Parkv

n

a sg

Tu

ss

Drag

EN

e

EN

v

pla

red

m als

LES

Hans

gat

es

gs

St

Kulturhistoriske samlinger

le

ien

rska

s Reins

ens

AT

te

Ry

t.

rve

kk

AdO Arena

n

Johannes

s gate

A ll é

ga

sg

Dokken

jæ esk

Jona

Sag

MG

es

le .Frie

veie

lfa

ali

Nygårdstangen

I

Maritime Skole

Hulen

Villa

jer

9

er

bo

av

Studentsentret

27

teli

B

M e l tz e r

n Pa rk ve ie

ei

Ka

eid

Lungegårdsvannet E

Parking for bus and truck

SG A TE N

kels Fosswinc

H.Park

ien

Br

r

Nygårdshøyden

Ol

J

She

T o rbor g Nedr e aa s g ate

Lyd

lm

te ga ss f gt Proers ys Ke

.

D

veien

en okkebakk

aten

Allégat en

Sjøfartsmuseum

jes

Dokke

C

28

g at e

en kk b a Dok ken

D 256 N YG Å R

Ho

Fo

g ns se Sydneshaugen Aa skole ar

Iv

ns

an

ate

e dn

Sy

s vik

Johanneskirken

en

ug

a sh

.pl

Jekte

a

sg

ein

x itybo

eg ekk

Naturhistoriske samlinger

dn

bygget

e

Sy te

EN

26

La en

ss

la sp

EV

rdskaie

gate

Hansens

S a te el s g nck wi s s o erik F F re d

en

s

las

Vin

a sg

25 dn

st

Øy

n

iel

aien

e a t Bergen. sg r a l d H å r f a r g r e Steen H. Ha

ate sp s g Mu nge

Sy

te

ne Syd

te

en

kon Hå

se

rg

ga

te ga es

Ro

e nb

a sg

s

G

rm

ten ga org

te

ga

Bo

Ro

DS

AT

He

eT

ts

rfo

err Sv

Ba

j

Be hrs

P

en

r be

gs

t ga

E.G

ÅR

St. Paul skole

str

k

Sy d neskleiven ef

Ve

1

tels

o -H

a . sg sic H n en on Ba rge gat

s

us gn Ma

o

27

n te

P-

urd

Sig

K

YG

N

l. sp

g rie

N

S Videregående St.Jacobs Skole kirke H I L

E16

Grieghallen

IL

Vektertorget

ls

te Ho

Dan

Ha

TE

TE

n ate lvele t sk ue Va sma

rgg

GA

To

m

an

g e o ns B in

TE

GA

ømk

LAR

GA

ES

n

e n at rge

HGrieg-

dic an ken Sc ypar B E16

k

Vas

7

Al

s

G

N E16 G E R V VEeIE stre FJ Ø S AkaN Str ien

24

21 L E S PP

er

LA

19

en erelv

ey

A

WC Bussterminalen P

ST

n

S

t

I

m

M

20 S akademiet R

s Ra

el Hot

se

IE

nd

RR

Su

dre Ne ss e gat la l s p Hoterge runns l l No hl B Bu rda o N

us

K der Zan

las

ST

t.

stp

RI

sg

ods

Lungegå

V.Strøm Scandic Ørnen Hotel

rve

N

ub

b be

ak

3

sb ier Se

Kalfaret

K

n eie rv

I P ByGarasjen

Bergen

23

22

S

jeg

Bibliotek Storsenter

EN

Lille Lungegårdsvann

Fe

hu

EN

lfa

Fylkesmannen i

WC K a

t

un

Mo

a alf

AL

E SV

n

n ke

Store

Å Lijn

iga

AT

n

CH

arv

te

KY

St

ga

Ka

Jernbanest. Hordaland Railway st. t e n

MG

ten

K

o

AT

aa

G AI

Ze

Atførigsinst.

s

ST

ga

us

n

tio

us

t. ks g rdra

e sm.

gt.

dh

es

Rådhus

te

ga

5

n

N

IE

VE

Assistentkirkegården Stadsporten

K er

nd

H

v ne Grøn

r. ust Ma

rk

feld

elg

eh All Rådhusplassen tel Ho

M

AL

R FA

O erminu ng rand T inus Ko GVilla Term s gate e

s gt.

te

ga

otz P.M

ten ga ke

s en

n arke

t Bads

je

H.K

t

a sc

Lepramuseet Grønnesm.

12

Tverrgt.

r t

de

t.

sg

rulf

rs

R.No

t.

585

gate Marken hus Gjeste

pidan

hns g

lpl. Asy

ken

ntop

D.Kro

sm. llen Mø

C

et

Leit

K

en kk ba s g. i v e Jørgen k S St.

vei

E.Po

es app

en

vei

KA

LV

ED

kke

FI E

E3

elien

Bratt

. bk egårds Endr

lle n

Fjell

ars

85

s For

els e

en

ik Ulr

Ka a lf

lsen

ne kjøn

Forskjønn

en

arli Kalf

Øvre lien lfar

Mowin ckels

n

Be

veie

Grønn esm.

myr

n

Ka

n de år

En d

. gårdsv Endre

eie

e ml

Ka

lve

s da l

eba

u llev Be n e i N ve

ien

re g

Skansemyren

ien

yrve

sem

Skan

llv

Fje

Ga

31

re Øv

Agne s

kans

re S

Nod

Skansemyren Idrettsplass

ien

rve emy

n

Ka l

Kalfaret

n lie

v

hm

7

o

WC

Be ite ve ien

i

ns’

Irge

ie Fjellve

Kjerringen

Fl

ve

fjellet øy

Ole

Th

Fløyen

Irg

Ole

E

ien

27 2

eve

en

an

ko

gv


76 TRANSPORT

Transport til attraksjonene utenfor sentrum – Se kart side 34

Denne informasjonen er gyldig fra 23. april 2019. ARBORETET: Buss nr. 53 fra Bergen Busstasjon til Milde Snuplass, retning syd. 12 Eventuelt buss nr. 50E fra Lars Hilles gate til Birkelandsskiftet B, derfra buss nr. 53 til Milde Snuplass. Med bil: E39 sydover ca. 7 km, følg videre rv. 580 til Birkelandskrysset. Følg deretter rv. 556 til Hjellestad, og følg skilting til Arboretet. DAMSGÅRD HOVEDGÅRD: Buss nr. 16 og 17 fra Lars Hilles gate, retning vest til Laksevåg skole. 2 Med bil: Følg rv. 555 mot Sotra over Puddefjordsbroen, ta til høyre mot Damsgård straks etter broen, rv. 582. Følg skilt til Damsgård Hovedgård. FANTOFT STAVKIRKE: Bybanen til Fantoft. Forbi supermarkedet, ta til venstre og følg skilt merket Stavkirke. 5 Eventuelt Bybanen til Paradis, gå opp Birkelundsbakken ovenfor tunnelen til parkeringsplassen på venstre side. Skilt merket Stavkirke. Liten, bratt sti fører derfra til stavkirken. Eventuelt Buss nr. 21 fra Busstasjonen til Fantoft Stavkirke. Med bil: Følg rv. 582 mot Nesttun ca. 5 km, ta av til venstre ved skiltet merket Fantoft. GAMLE BERGEN: Buss nr. 3, 4, 5, 6 eller 83 fra Festplassen, Torget eller Bryggen retning nord. 1 Gå av på stoppestedet Gamle Bergen og følg skiltene merket Gamle Bergen. Med bil: Følg rv. 585 (E16/39) nordover ca. 3 km. Rett etter tunellen tar man av motorvegen til høyre (følg skiltet). GAMLEHAUGEN: Buss nr. 51, 53 og 67 fra Bergen Busstasjon til Fjøsangerkrysset, derfra er det gåavstand. 6 Med bil: Følg E39 sørover fra Bergen sentrum, ca. 5 km. Ta av i rundkjøringen til venstre mot Paradis. HORDAMUSEET: Bybanen til Lagunen. Fra Lagunen terminal D buss nr. 60, 61, 62 eller 64 til Stend. 8 Med bil: Følg E39 sørover ca. 5 km, så rv. 580 til Lagunen, deretter rv. 546 (Fanavegen), til avkjørsel skiltet Hordamuseet. KLATREPARKEN HØYT & LAVT BERGEN: Buss nr. 600 fra Bergen Busstasjon til stoppested Kirkebirkeland. 15 Klatreparken ligger 100 meter opp i gaten. Med bil: Følg E39 fra Bergen Sentrum mot Os i ca. 12 km. Ta til høyre ved Osvegen 141. Gratis parkering. LYSØEN: Bybanen eventuelt buss nr. 67 til Lagunen, så buss nr. 62 til Buena. 11 Alternativt buss nr. 600 fra Busstasjonen til Tøsdalskiftet, derfra buss nr. 601 til Buena. Fra Buena kai båttransport over fjorden til Lysøen (10 min.). Med bil: Følg E39 sørover ca. 7 km, deretter rv. 580. Ta til venstre i rundkjøringen (skiltet Fana) og følg rv. 546 over Fanafjell til Sørestraumen. Følg skilt mot Lysøen. Båttransport til fra Buena kai til Lysøen. NORGES FISKERIMUSEUM: Buss nr. 3, 4, 5, 6 eller 83 fra Festplassen, Torget eller Bryggen til Sandvikstorget, 18 kryss gaten og gå til venstre. Med bil: Følg Rv. 585 nordover til Sandvikstorget. NORSK TRIKOTASJEMUSEUM: Ta buss nr. 3, eller 4 fra Torget nordover til Åsane Terminal. 16 Derfra buss nr. 35 til Salhus kai. Med bil: Følg E39 nordover til Åsane, deretter rv. 564 til Salhus. SILJUSTØL: Buss nr. 53 fra Bergen Busstasjon (9) til Rådal, derfra 10-15 min. til fots. Eventuelt Bybanen til Råstølen. 9 Derfra ca. 10 min. til fots. Med bil: E39 sørover ca. 7 km, så rv. 580 til Lagunen. Ved rundkjøring kjør mot Fana, deretter mot høyre, følg skilt merket Siljustøl. TROLDHAUGEN Edv. Griegs hjem: Bybanen til Hop. Gå til høyre mot lyskrysset (retning nord), ta så Troldhaugsveien til venstre. 7 Følg skiltene derfra. 20-30 min. til fots. Eventuelt buss nr. 53, 60 eller 67 fra Bergen Busstasjon til Hop Sjølinjen, derfra ca. 20 min. å gå. Med bil: Følg E39 sydover ca. 7 km, ta av fra hovedveien til høyre, følg skilt til Troldhaugen ULRIKSBANEN: Buss nr. 2, 3 eller 80 fra Småstrandgaten v/Xhibition retning sør. Gå av på stoppet Haukeland Sjukehus N. 3 Følg skilting derfra. Med bil: Følg rv. 585 mot Haukeland sykehus, ta til venstre rett før Haukelandstunnellen og følg skilting opp Haukelandsbakken. YTRE ARNA MUSEUM: Buss nr. 3 eller 4 nordover til Åsane Terminal, deretter nr. 91 til Ytre Arna kirke. 17 Eventuelt tog fra Bergen stasjon til Arna stasjon, deretter buss nr. 91. Med bil: Følg E39 nordover mot Åsane. Ta til høyre i rundkjøringen i Vågsbotn, E16 mot Ytre Arna. Se skyss.no for rutetider.

Følg visitBergen på


Tegnforklaring til kart

KART 77

Se kart side 74-75 HOTELLER Augustin Hotel (C5) Basic Hotel Bergen (D5) Bergen Børs Hotel (D4) Best Western Plus Hotell Hordaheimen (C5) Best Western Sandviken Brygge Hotel Citybox Bergen (E5) Clarion Collection Hotel Havnekontoret (C4) Clarion Hotel Admiral (C5) Clarion Hotel Bergen Airport Comfort Hotel Bergen Airport Comfort Hotel Holberg (C5) Det Hanseatiske Hotel (D5) First Hotel Marin (D4) Grand Hotel Terminus (E4) Hotel Norge by Scandic (D5) Hotel Oleana (D5) Hotel Park (E5) Klosterhagen Hotel (C5) Magic Hotel Solheimsviken

1 2 2a 3 4 5 6 7 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22

Magic Hotel Korskirken (D4) Magic Hotel Kløverhuset (D5) Magic Hotel, Xhibition (D4) Opus XVI AS - Edvard Grieg Heritage Hotel (D4) P-Hotels Bergen (D5) Quality Hotel Edvard Grieg Radisson Blu Royal Hotel (C4) Scandic Bergen Airport Scandic Bergen City (D5) Scandic Byparken (D5) Scandic Flesland Airport Scandic Neptun (D5) Scandic Strand (D4) Scandic Ørnen (E4) Thon Hotel Bergen Airport Thon Hotel Orion (C4) Thon Hotel Bristol (D5) Thon Hotel Rosenkrantz (C4) Villa Terminus (E4) Zander K Hotel (E4)

HOVEDATTRAKSJONER

23

Turistinformasjonen Norges Fiskerimuseum. Kystkultursenteret Håkonshallen (13. århundre) og Rosenkrantztårnet (16. århundre) Bergenhus Festningsmuseum Mariakirken (12. århundre). Schøtstuene – hanseatenes møterom Bryggens Museum/Meeting Point Bryggen Hanseatisk Museum Fløibanen – kabelbane på skinner til Fløyfjellet Fløyen – utsiktspunkt. Restaurant, kafé, varmestue Torget. Salg av fisk, grønnsaker og frukt Korskirken (17. århundre) Skolemuseet/Holbergmuseet (stengt) Domkirken (deler av kirken er fra 12. århundre) Lepramuseet. St. Jørgens Kirke Startsted for sightseeingturer Buekorpsmuseet Nykirken (fra tidlig 18. århundre) Akvariet i Bergen USF Verftet Kulturhus Den Nationale Scene (fra 1909) KODE 1 – Kunstmuseene i Bergen: Vestlandske Kunstindustrimuseum KODE 2 – Kunstmuseene i Bergen: Stenersens Samling Bergen Kunsthall KODE 3 – Kunstmuseene i Bergen: Rasmus Meyers Samling

24 25 26

27 28 29 30 31 32 33 34

A B C

D E F G H I J K

KODE 4 – Kunstmuseene i Bergen: Lysverket Grieghallen, kultur- og kongress senter Johanneskirken Universitetsmuseet i Bergen: De naturhistoriske samlinger. (Stengt til slutten av 2019) Botanisk Hage Universitetsmuseet i Bergen: De kulturhistoriske samlinger Bergens Sjøfartsmuseum VilVite Hordaland Kunstsenter Ulriken643, svevebane til Ulriken St. Jacobs kirke Magic Ice Kunsthall 3.14 TRANSPORT Ferge til Danmark Avgangsted for turer med tradisjonsbåter (C4) Strandkaiterminalen. Expressbåt til Sognefjord og Nordfjord, Hardangerfjord, Sunnhordland og Knarvik (D5) Sightseeingbåter. Småbåthavn (D4) Hurtigbåt til Askøy (D5) Hurtigruten til Nord-Norge (D6) Busstasjonen (E4) Jernbanestasjonen (E4) Flybuss Cruisehavn Buss til Ulriken643 PLAN & BOOK:

visitBergen.com


78 OPPLEVELSER

Informasjon – Avvik åpningstider

ATTRAKSJON / AKTIVITET / MUSEER

AVVIK ÅPNINGSTIDER

Bergens Sjøfartsmuseum

Stengt 1. januar, 30. mars, 1. april, 1., og 17. mai, 24.-26. og 31. desember

Bryggens Museum - Bymuseet i Bergen

Stengt 24.-26. desember, 31. desember og 1.januar.

Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene

Stengt 17. mai, 24.-26. desember

Gamle Bergen museum

Stengt 17. mai

Herdla Museum - Museum Vest

Stengt 17. mai, 18. april kl.12-17, 22. april kl. 12-17, 30. mai kl. 12-17, 10. juni kl. 12-17

Hordamuseet - Bymuseet i Bergen

Stengt 21. april

Håkonshallen - Bymuseet i Bergen

Stengt 19.-21. april, 1. mai, Stengt 17. mai, 22. mai - 5. juni, 21. desember - 1. januar. Stengt også ved spesielle anledninger.

Klatreparken Høyt & Lavt Bergen

Ekstra åpningsdager (kl. 11-17) 18.-22. april, 1. mai, 30. mai-2. juni, 8.-10. juni, 7.-13. oktober

Kystmuseet i Øygarden, Museum Vest

Stengt 1. og 17. mai

Lepramuseet, St. Jørgens hospital

Stengt 17. mai

Norges Fiskerimuseum

Stengt 17.mai

Rosenkrantztårnet - Bymuseet i Bergen

Stengt 20.-21. april, 1. mai, 17. mai, 21.desember - 1. januar

De vanligste valutasortene kan du raskt og enkelt veksle til norske kroner i Turistinformasjonen på Fisketorget.

i


DID YOU KNOW? Restaurants Kirker

OPPLEVELSER 79

Here is there more details Uptaqui nit,room nimofor voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus.

BERGEN DOMKIRKE

Bergen Domkirke har stått, falt og blitt gjenreist i snart 900 år. Den startet sin tilværelse viet til Olav den Hellige rundt år 1150. Siden har den brent fem ganger, og til overmål blitt truffet av en kanonkule i 1665. Kanonkulen står fremdeles i kirketårnet som et minne fra et slag på Vågen. Domkirkeplassen 1

(+47) 55 59 71 75

Gudstjeneste søndag kl. 11 Bergen Orgelsommer konsertserie søndager i juli/august. Kirkemusikkibergen.no Ingen omvisninger grunnet rehabilitering.

bergendomkirke.menighet.bergen@kirken.no

bergendomkirke.no

JOHANNESKIRKEN Johanneskirken er med sin beliggenhet på Nygårdshøyden godt synlig i bybildet. Kirken har Bergens høyeste tårn på 61 meter, og det største kirkerommet i byen. Kirken er bygget i 1894 i nygotisk stil. Den særpregede altertavlen, klokkespillet og det store orgelet bak er med på å gjøre kirken til en severdighet. Nygårdshøyden

(+47) 55 59 71 75

11.6-23.8: kl. 10-16 Gudstjeneste søndag: kl. 11 Bergen Orgelsommer - konsertserie onsdager i juli/august. Mer informasjon på Kirkemusikkibergen.no NOK Gratis

bergendomkirke.menighet.bergen@kirken.no

bergendomkirke.no

MARIAKIRKEN Mariakirken er den eldste bevarte bygning i Bergen. Kirken er bygget en gang på 1100-tallet, mest sannsynlig mellom 1130 og 1170. Det praktfulle inventaret gjør Mariakirken til en severdighet. Kirken ble gjenåpnet etter omfattende rehabilitering i 2015 og resultatet er storslått. Dreggsalmenningen

(+47) 55 59 71 75

maria.bergen@kirken.no

20.5-13.9: man-fre kl. 9-16 Utenfor sesong: tir. og fre.: kl. 12-14 NOK

75 under 16 år gratis. Stud.: 60 Honnør: 60. Grupper: 60 (min. 10 pers) Mer informasjon om Mariafestdagene og Bergen Orgelsommer på kirkemusikkibergen.no

bergendomkirke.no

NYKIRKEN Nykirken er Barnas katedral der barn får utfolde seg på ulike måter. Dette vises blant annet i kirkekunsten laget av skolebarn fra hele Bergen. Under Nykirkens gulv ligger fremdeles ruinene av den gamle erkebispegården fra slutten av 1200-tallet. De gamle murveggene er delvis intakte. Strandgaten 197B

(+47) 55 59 71 75

11.6-16.8: kl. 10-14 Se våre hjemmesider for mer informasjon om gudstjenester, konserter og leie av lokaler NOK Gratis

bergendomkirke.menighet.bergen@kirken.no

bergendomkirke.no

ST. JAKOB KIRKE St. Jakob kirke er kulturkirken for unge i Bergen. I løpet av de siste årene har den sjarmerende småkirken på Nedre Nygård fått en ny ungdommelig drakt. Med lydstudio, scener, medierom, lyd- og bildelinjer i hele kirken fremstår kirken i dag som et unikt og levende kulturhus. Jonas Reins gate 2

kontakt@stjakob.no

Se hjemmeside for mer informasjon om åpningstider, utleie og arrangement.

stjakob.no / bergendomkirke.no PLAN & BOOK:

visitBergen.com


80 OPPLEVELSER

Underholdning

Bergen Nasjonale Opera

Bergen – En fest i seg selv – Hele året Bergen har et meget allsidig underholdningstilbud som spenner fra kultur på høyt nivå til livlige fotballkamper på Brann Stadion.

Byen har et profesjonelt ballettensemble, spennende jazz- og bluesmiljø, flere teatre og gode konsertlokaler og frodige revyer. Byen har for øvrig en rekke konsertarenaer hvor det er underholdning for små og store hele året rundt, alt fra små klubber til utendørsscener og regionens storstue Grieghallen.


DID YOU KNOW? Restaurants Underholdning

OPPLEVELSER 81

Here is there more details Uptaqui nit,room nimofor voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus.

Diverse – Se også s. 16-19

BERGENFEST – musikkfestival. Bergenhus Festning,

(+47) 55 21 50 60, www.bergenfest.no

BERGEN FILHARMONISKE ORKESTER – Edvard Griegs plass 1,

(+47) 55 21 61 50, www.harmonien.no

BERGEN LIVE – arrangør www.bergenlive.no BERGEN INTERNASJONALE KULTURSENTER – BIKS. Kong Oscarsgt. 15 (Fensal), www.biks-bergen.no CARTE BLANCHE – ballett/samtidsdans. Studio Bergen. Nøstegt. 119 (D6), COLUMBI EGG – Folkemusikk. Augustin Hotel. (D4),

(+47) 53 51 03 40 / 55 55 80 39,

(+47) 55 30 86 80, www.carteblanche.no

(+47) 55 13 62 41, www.columbiegg.org.

FESTSPILLENE I BERGEN – www.fib.no GRIEGHALLEN – Edvard Griegs Plass 1,

(+47) 55 21 61 00, www.grieghallen.no

GRIEG I BERGEN – klassisk musikkfestival.

(+47) 56 33 30 23 / 900 48 872, www.grieginbergen.com

KONSERTER PÅ TROLDHAUGEN – Daglig lunsjkonsert om sommeren. Kveldskonserter søndager. NATTJAZZ – internasjonal jazzfestival. www.nattjazz.no KINO – www.bergenkino.no SJØFORSVARETS MUSIKKORPS – www.forsvaret.no/sfmk,

(+47) 55 54 62 55.

Arenaer – scener BERGEN BYSPILL – Vandreteater,

(+47) 992 35 653. www.bergenbyspill.no

BERGEN INTERNASJONALE TEATER (BIT) – CAFÉ OPERA – Engen 18,

(+47) 55 23 22 35, www.bit-teatergarasjen.no

(+47) 55 23 03 15, www.cafeopera.org

DET AKADEMISKE KVARTER (KVARTERET) – Olav Kyrresgt. 49, DEN NATIONALE SCENE (DNS) – Engen (D5), GRIEGHALLEN – Edvard Griegs Plass 1,

(+47) 55 58 99 10, www.kvarteret.no

(+47) 55 60 70 80. www.dns.no

(+47) 55 21 61 00, www.grieghallen.no

LANDMARK – Rasmus Meyers allé 5,

(+47) 55 55 93 10, www.kunsthall.no

LYSVERKET – Rasmus Meyers allé 3,

(+47) 55 60 31 00. www.lysverket.no

LOGEN TEATER – Øvre Ole Bulls pl. 6, MADAM FELLE – Bryggen 43,

(+47) 55 23 20 15. www.logen-teater.no

(+47) 55 54 30 58. www.madamfelle.no

OLE BULL SCENE – Øvre Ole Bulls plass 3. www.olebullhuset.no SCRUFFY MURPHY – Torget 15,

(+47) 55 30 09 20. www.planetbergen.no

USF VERFTET – Georgernes Verft 12,

(+47) 55 30 74 10. www.usf.no

Med Bergenskortet reiser du gratis med Bybanen og med buss i sentrum og regionen. Se side 52-55. PLAN & BOOK:

visitBergen.com


82 OPPLEVELSER

Ulriksbanen


OPPLEVELSER 83

Fløyen

Sport & Fritid – Aktive opplevelser At Bergen ligger i en av verdens mest naturskjønne omgivelser, gir muligheter for aktive opplevelser, for liten og stor.

Kajakk kan du leie hos Bruvoll Camping med utflukter i Norges mest fantastiske skjærgårdsområde, kort vei unna Bergen, eller hva med dykking i Gulen og i Sund?

Uansett hvor du er i Bergensregionen har du tilgang til naturen innen kort avstand. Men ønsker du heller å holde deg innendørs, er det også mange tilbud.

Mulighetene for en runde golf er mange. Her finnes både 9- og 18-hulls baner; alle med unik beliggenhet blant skoger, innsjøer og fjell.

Byfjellene er bergensernes største rekreasjonsområde. Tar du Fløibanen eller Ulriksbanen til topps, kan du vandre i timesvis i merkede løyper i storslått natur, med panoramautsikt til byen. I Kystregionen kan du velge mellom mange alternativer i Nordsjøløypa. Foretrekker du vandreturer i byen, foreslår vi en av våre mange spennende guidede turer. Har du eget sportsutstyr med deg, er det mange muligheter i denne regionen innenfor sykkel, dykking, fiske, båtliv og kajakk. Vil du dele opplevelsene med andre, foreslår vi rafting på Voss, rundreiseruten Norway Active med sykkel, kajakk og rafting eller fisketurer med båten Weller fra sentrum. Bergen Base Camp kan ta deg med på rappellering, gps-vandring i sentrum og på fjellet og paragliding fra Ulrikens topp.

Kommer du med egen båt, kan du velge å ankre opp i et eldorado med tusenvis av øyer i regionen eller søke en av de mange trygge gjestehavnene. Sørg for å skaffe deg vår egen båtguide som viser deg mulighetene. For leie av båt, kajakk og kano, se listen på side 84. For familier, se våre nettsider www.BarnasBergen.no. Vil du bade innendørs, er en tur til Vannkanten en god opplevelse. Ellers vil du finne gode tilbud for bowling, squash, havfisketurer m.m. i Bergensregionen. For øvrig, besøk uansett Turistinformasjonen for informasjon om alle tilbudene og kjøp av turene.

PLAN & BOOK:

visitBergen.com


84 OPPLEVELSER

Sport & Fritid - Aktive opplevelser Fritidsbåter | Havner | Badeplasser | Aktiviteter

FOR BÅTFOLK Bergensregionen er et eldorado for båtfolk. Her kan du oppleve fjorder omkranset av høye fjell og et mangfold av øyer og holmer som ligger som en perlerad og beskytter mot havet. Med egen båt kan du enkelt nå de fleste opplevelser og aktiviteter som regionen har å by på. Gjestehavnene ligger på rekke og rad med sine gode fasiliteter. Gjestehavnen i Vågen, i sentrum av Bergen, har alle fasiliteter. Besøk også Turistinformasjonen og hent med deg Bergen Havn-folderen. SERVICESENTER for småbåter ligger på Zachariasbryggen ved Fisketorget innerst i Vågen. Åpent medio april-okt. Adgangskort til servicesenteret kan kjøpes på automat. Tilgang til toalett, dusj, vaskemaskin og tørketrommel. HAVNEAVGIFT: Havneavgift og strøm for fritidsbåter betales på betalingsautomaten på Zachariasbryggen.

Noen frilutsområder – Badeplasser Nordnes sjøbad (B6) og Ballastbryggen ved Akvariet (buss nr. 11) nær sentrum. Grønevika ved Arboretet på Milde. Buss nr. 53 fra Busstasjonen. Mjølkevika, Stend. Bybanen til Lagunen og derfra med buss nr. 60, 61 og 62.

Helleneset. 15 min. med buss nr. 5 og 6 fra Torget. Sandviken sjøbad, ved Gamle Bergen. Buss nr. 3 og 4 fra Torget. Sydnes sjøbad, ved Nøstet nær sentrum. Tømmervågen. 25 min. med buss nr. 5 fra Torget. Vollane, Eidsvåg. 15 min. med buss nr. 3 og 4 fra Torget.

Aktiviteter BERGEN BASE CAMP – Fjellvandring og sykling med GPS, zipline, m.m. – www.bergenbasecamp.no, (+47) 55 32 55 00 BERGEN BIKE RENT – Bontlabo 2, 5003 Bergen, se s. 27. (+47) 410 68 000 – www.bergenbikerent.no www.travparken.no. Travløp vanligvis hver tors. 17.30. BERGEN SEGWAY – guidede turer på segway – www.bergensegway.no. (+47) 47 14 71 00. Se s. 24. ESCAPE BRYGGEN – (+47) 473 72 273 – www.escapebryggen.no ESCAPE HUNT BERGEN – (+47) 923 10 970 – www.escapehunt.com FOTTURER – Bergen og Hordaland Turlag (Den Norske Turistforening), Tverrgaten 4/6 (D4). (+47) 55 33 58 10, åpen man.–fre. 10–16, tors. til 18, lør. 10-15. Info. om fotturer, hytter og fjellturer over hele Norge. Arrangerer felles helge- og søndagsturer. Salg av utstyr – www.bergenoghordalandturlag.no GOLF – Meland Golfklubb, Beitingveien 50, Frekhaug, nord for Bergen, 18 hulls internasjonal bane. (+47) 56 17 46 00 – www.melandgolf.no HAVFISKETURER BERGEN FJORDTOURS. Bestill i Turistinformasjonen eller (+47) 408 25 828. www.bergenfjordtours.no Sotra Rorbusenter arrangerer havfisketurer. Leie av båt. (+47) 56 31 79 76 – www.rorbusenter.no HAVRAFTING – Maritime Tours – (+47) 55 30 80 80 – www.maritimetours.no

Følg visitBergen på

HESTERIDNING – Øvre-Eide Gård. Guidede rideturer – (+47) 908 43 412 – www.ovre-eide.no KAJAKK – AdO Arena, Lungegårdskaien 40. (+47) 53 03 62 22 – www.adoarena.no Bruvoll Camping – (+47) 909 25 035 – www.bruvoll-camping.no KANO – Kan leies hos Sotra Rorbusenter, Glesvær. (+47) 56 31 79 76 – www.rorbusenter.no Bruvoll Camping – (+47) 909 25 035 –www.bruvoll-camping. no. Fløyen se s. 6 og 7. LEKELAND – Leo’s Lekeland, Kokstaddalen 18, Kokstad, (+47) 55 52 04 50 – www.leoslekeland.no RAFTING – Daglig mai-sept. Voss Active. 1 time fra Bergen. (+47) 56 51 05 25 – www.vossactive.no RIB SIGHTSEEING – (+47) 922 12 583 – www.brsh.no SKØYTEBANE – Bergenshallen (innendørs), Slettebakken. (+47) 53 03 54 90. Slåtthaug Kunstisbane (utendørs), Fana – www.fanail.no. Iskanten (innendørs), Loddefjord. (+47) 55 50 77 77 – www.vannkanten.no/iskanten SYKKELUTLEIE – Bergen Base Camp, Holmedalsgården 3, (+47) 55 32 55 00 – www.bergenbasecamp.no Fløyen, se s. 6 og 7. TRAVLØP – Bergen Travpark på Breistein i Åsane, 16 km nord ved E39. (+47) 55 39 68 00 – www.travparken.no. Travløp vanligvis hver tors. 17.30.


DID YOU KNOW? Restaurants

OPPLEVELSER 85

Here is there for more details Uptaqui nit,room voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae Åpent også inimo vintersesong Se side 78 vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus.

ALEXANDER DALE OEN ARENA – AdO arena I AdO arena kan du svømme i vårt hovedbasseng som er 50m. I stupebassenget er det moro for liten og stor. Her kan alle utfordre seg selv på stupetårnene som er 1m, 3m, 5m, 7,5m og til slutt 10m. Vi har også to vannsklier, opplæringsbasseng, barnebasseng og varmekulp. I vår nye butikk kan du dessuten kjøpe både mat, drikke og svømmeutstyr.

Lungegårdskaien 40, 5015 Bergen

(+47) 53 03 62 22

ado@adoarena.no

Hverdager: kl. 6.15-21 Helger/ferier: kl. 10-18 NOK «Uti til Lunsj». Hverdager (utenom ferier) kl.11-14 får du enkeltbillett til vår beste pris! Med Bergenskortet får du 25 % på enkeltbilletter alle dager.

adoarena.no

KLATREPARKEN HØYT & LAVT BERGEN Vestlandets største klatrepark er plassert i naturskjønne omgivelser på Nesttun. Vi byr på en spennende og aktiv dag i tretoppene. Klatreløypene er plassert i trær og stolper med over 120 gøye hindre og over 20 fartsfylte zip-liner. Passer for alle fra 3 til 99 år og alle ferdighetsnivåer. Osvegen 141, 5227 Nesttun

(+47) 55 10 20 00

bergen@hoytlavt.no

Helger: 2.3-27.10: kl. 11-17 Hverdager: 24.6-15.8: kl. 11-17 NOK

340 160, 290, 340 (etter høyde) Stud.: 290. Grupperabatt: 50 i avslag pr. pers. ved min. 15 pers. Familierabatt: Se nettside

hoytlavt.no/bergen

VANNKANTEN BADELAND Badeland byr på friske muligheter for liten og stor. Prøv Norges lengst vannsklie på 120 meter. Ellers har vi herlige bassenger inne og ute, rutsjebaner, klatrevegg, stupebrett, boblebad mm. I perioden juli tom 15. august utvidede åpningstider se www.vannkanten.no Loddefjord

(+47) 55 50 77 77

post@vannkanten.no

Mandag Tirsdag-fredag Lørdag Søndag

kl. 16-21* kl. 10-21* kl. 10-18 kl. 12-18

*20-21 Kun voksne

vannkanten.no

ØVRE-EIDE GÅRD – GUIDET RIDETUR PÅ BYFJELLENE Opplev Bergens vakre omegn på en guidet ridetur i byfjellene. Se en annen side av byen, og opplev flott natur og nydelig utsikt mot sentrum, skjærgården og Nordsjøen. “Anbefales absolutt! Beste rideturen i Bergen!” – Tripadvisor Øvre-Eide 36, 5105 Eidsvåg i Åsane

(+47) 908 43 412

Ta kontakt for mer informasjon om tider og priser, se www.ovre-eide.no

post@ovre-eide.no

ovre-eide.no

Med Bergenskortet reiser du gratis med Bybanen og med buss i sentrum og regionen. Se side 52-55. PLAN & BOOK:

visitBergen.com


86 OVERNATTING

VÃ¥gen


OVERNATTING 87

Overnatting Bergen byr på et variert tilbud av overnatting, gjerne i kombinasjon med et kulturtilbud som gir deg en total opplevelsespakke. Det er alt for mye å oppleve i hele Bergensregionen for kun en dag. Heldigvis kan vi tilby et variert spekter av overnatting som passer hver smak og lommebok. Velg mellom hoteller med utsikt over Vågen eller hoteller som er omkranset av ærverdige Bergenshus. Byen har alt fra de fineste og moderne hotellene til enkle steder med rom/ frokost, gjerne også i private hus. Velger du å bo i sentrum, har du kort avstand til attraksjoner, historie, bymiljø og folkeliv. Overnattingstilbudene utenfor sentrum har alle gode forbindelser til byen, og parkering for deg som kommer med bil. Her er utvidede fasiliteter og god kapasitet. Velger du å bo sør for Bergen eller på Os, har du kort avstand til flyplassen og attraksjoner som Edvard Grieg Museum, Troldhaugen og Fantoft Stavkirke. For ikke å glemme alle tilbudene til Lagunen Storsenter.

Velger du å bo nord for Bergen i Nordhordland, på øyene vest for Bergen eller langs de nærmeste fjordene, er du i nærheten av fantastisk kyst- og fjordnatur hele året. Uansett hvilket formål du har med besøket, så har Bergensregionen alltid et tilbud: En familieferie, en vennetur for å oppleve revy, teater, shopping og det gode måltid, en yrkesreise for å treffe dine forretningsforbindelser, en natt på byen med gode venner eller for å delta på en av de mange arrangementer og konferanser som holdes her. BESTILL ONLINE De fleste overnattingsstedene i Bergensregionen kan du bestille på visitBergen.com. Her finner du god informasjon, karthenvisninger og kan bestille trygt, raskt og til enhver tid. BESTILL I TURISTINFORMASJONEN Har du ikke fått bestilt deg et rom, har Turistinformasjonen alltid en oversikt over hvor du kan finne ledig plass, enten på hoteller eller på andre overnattingssteder. Vi foretar med glede en bestilling for deg.


88 OVERNATTING

Prisliste hoteller Prisene er FRA-priser i NOK

PRISER PR. PERS INKL. FROKOST 2019

Hotell Augustin Hotel Basic Hotel Bergen Bergen Børs Hotel Bergen Harbour Hotel Best Western Plus Hotell Hordaheimen Clarion Collection Hotel Havnekontoret Clarion Hotel Admiral Clarion Hotel Bergen Airport Comfort Hotel Bergen Airport Hotel Oleana Comfort Hotel Holberg Det Hanseatiske Hotel First Hotel Marin Grand Hotel Terminus Hotel Norge by Scandic Hotel Park Klosterhagen Hotell Magic Hotel Solheimsviken Magic Hotel Korskirken Magic Hotel Kløverhuset Magic Hotel Xhibition Opus XVI - Edvard Grieg Heritage Hotel Ole Bull Hotel & Apartments P-Hotels Bergen Quality Hotel Edvard Grieg Radisson Blu Royal Hotel Scandic Kokstad Scandic Bergen City Scandic Byparken Scandic Flesland Airport Scandic Neptun Scandic Strand Scandic Ørnen Steens Hotel Thon Hotel Bergen Airport Thon Hotel Orion Thon Hotel Bristol Bergen Thon Hotel Rosenkrantz Villa Terminus Zander K Hotel

Adresse C. Sundts gate 22 Håkonsgaten 27 Vågsallmenningen 1 Finnegårdsgaten 6 C. Sundtsgate 18 Slottsgaten 1 C. Sundts gate 9 Flyplassvegen 551 Lønningsvegen 45 Øvre Ole Bulls plass 5 Strandgaten 190 Finnegården 2A Rosenkrantzgaten 8 Zander Kaaes gate 6 Nedre Ole Bulls plass 4 Harald Hårfagresgate 35 Strangehagen 2 Bøhmergaten 42 Nedre Korskirkealmenning 1A Strandgaten 13-15 Småstrandgaten 3 Vågsallmenningen 16 Øvre Ole Bulls plass 4 Vestre Torggaten 9 Sandsliåsen 50 Bryggen 5 Kokstadflaten 2 Håkonsgaten 2-7 Christiesgate 5-7 Lønningsvegen 9 Valkendorfsgate 8 Strandkaien 2-6 Lars Hilles gate 18 Parkveien 22 Kokstadvegen 3 Bradbenken 3 Torgalmenningen 11 Rosenkrantzgaten 7 Zander Kaaes gate 6 Zander Kaaes gate 8

HOTELLER I REGIONEN Alver Hotel Fjordslottet Hotell Panorama Hotell & Resort Skjerjehamn Hotel og Konferanseresort Solstrand Hotel & Bad Westland Hotel

Alvervegen 100 Osterøyvegen 2715 Austefjordveien 165 Nordre Sandøyna Solstrandveien 200 Kvalen 30

Km avstand 0 0 0 0 0 0 0 15 16 0 0 0 0 0 0 0 0 1,7 0 0 0 0 0 0 12 0 15 0 0 16 0 0 0 0 13 0 0 0 0 0 25 42 36 95* 30 49

E-post booking@augustin.no bergen@basichotels.no booking@bergenbors.no booking@bergenharbourhotel.no booking@hordaheimen.no cc.havnekontoret@choice.no cl.admiral@choice.no cl.bergen.airport@choice.no co.bergen.airport@choice.no seeyou@hoteloleana.no co.holberg@choice.no frontdesk@finnegaarden.no booking.marin@firsthotels.no booking@grandterminus.no hotelnorge@scandichotels.com booking@hotelpark.no post@klosterhagenhotell.no post@magichotels.no korskirken@magichotels.no kloverhuset@magichotels.no xhibition@magichotels.no booking@opusxvi.no booking@olebullhotel.no bergen@p-hotels.no q.bergen@choice.no info.royal.bergen@radissonblu.com kokstad@scandichotels.com bergencity@scandichotels.com byparken@scandichotels.com fleslandairport@scandichotels.com neptun@scandichotels.com strand@scandichotels.com ornen@scandichotels.com post@steenshotel.no bergen.airport@olavthon.no orion@olavthon.no bristol.bergen@olavthon.no rosenkrantz@olavthon.no booking@villaterminus.no booking@zanderk.no post@alverhotel.no fjordslottet@fjordslottet.no booking@panoramahotell.no post@skjerjehamn.no hotel@solstrand.com post@westlandhotel.no

ORDINÆRE PRISER: Dette er ordinære priser pr. pers. i dobbeltrom for individuelle reisende. (Turoperatører kan be om priser for grupper.) Følg visitBergen på


DID YOU KNOW? Restaurants Bestill online

OVERNATTING 89

Here is there more details Uptaqui nit,room nimofor voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae www.visitBergen.com vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus.

ORDINÆRE PRISER

Prisene er oppgitt som “fra priser” per person

(+47) 55 30 40 00 81 52 27 42 55 33 64 00 55 30 09 10 55 33 50 00 55 60 11 02 55 23 64 00 56 10 00 00 55 52 98 00 55 21 58 70 55 30 42 00 55 30 48 00 53 05 15 00 55 21 25 00 55 55 40 00 55 54 44 00 53 00 22 00 55 90 01 50 55 90 01 40 55 90 01 30 55 90 01 20 53 01 22 00 55 23 16 13 55 21 00 00 55 98 00 00 55 54 30 00 21 61 44 00 55 33 33 00 55 54 56 00 55 14 03 00 55 30 68 00 55 59 33 00 55 37 50 00 55 30 88 88 55 92 00 00 55 30 87 00 55 55 10 00 55 30 14 00 55 21 25 00 55 36 20 40

Antall Senger 250 72 246 94 161 236 424 400 608 194 301 80 316 250 790 62 30 468 177 86 104 138 126 230 995 684 478 615 248 850 528 396 786 40 498 450 200 237 36 498

56 34 38 00 56 39 50 90 56 93 90 00 57 78 40 40 56 57 11 00 56 34 21 00

83 110 146 73 176 130

H H H H nei H H H H H H nei H H H nei nei H H H H H nei nei H H H H H H H H H nei H H nei H nei H

Enkeltrom fra NOK 890 449 1390 1226 1150 1190 1220 1040 799 1175 949 1090 995 990 1690 990 890 749 899 849 799 1390 1295 459 645 1295 799 799 899 999 899 1399 999 790 845 945 1095 1045 1190 950

Dobbeltrom fra NOK 545 299 795 752 675 720 610 570 450 638 849 645 598 595 895 690 645 475 550 525 499 795 648 299 373 748 449 499 499 525 499 749 525 445 523 573 547 673 695 575

Extra seng fra NOK 300 275 300 400 300 300 300 250 200 300 250 300 300 300 200 300 200 375 275 275 200 300 250 200 200 200 200 200 200 200 200 250 200 300 200 300 300

H H H nei H H

750 1195 845 1290 1695 750

475 648 648 1850 1345 475

250 130 350 460 250

Frokost ikke inkludert

Frokost ikke inkludert Frokost ikke inkludert

Gjenåpner 3. juni 2019

* med ferge

H = Rom tilrettelagt for bevegelseshemmede

PLAN & BOOK:

visitBergen.com


90 OVERNATTING

Prisliste andre overnattingssteder Prisene er fra-priser i NOK

GJESTEHUS | PENSJONATER | VANDRERHJEM

Bergen Vandrerhjem Montana, Johan Blytts vei 30, 5096 Bergen Bergen YMCA Hostel, Nedre Korskirkeallm. 4, 5017 Bergen Biologen AS, Laxeneset, 5315 Herdla Gullaksen Gjestehus, Olav Kyrres gate 32, 5015 Bergen Intermission Hostel, Kalfarveien 8, 5018 Bergen Kalfarlien Gjestehus, Kalfarlien 4, 5022 Bergen Marken Gjestehus, Kong Oscars gate 45, 5017 Bergen Riplegården, Willy Valentinsens vei 4 b/c, 5161 Bergen Stordalen Fjellstove, Bjørn West vegen 180, 5984 Matredal

Km avstand fra sentrum

Antall senger

(+47)

5 0 45 0 0 1 0 4 99

250 120 26 9 28 6-7 104 16 60

55 20 80 70 55 60 60 55 56 15 08 45 478 77 777 55 30 04 00 55 31 21 35 55 31 44 04 913 17 559 56 36 62 05

bergen.montana@hihostels.no / montana.no booking@bergenhostel.com / bergenhostel.com post@biologenherdla.no / biologenherdla.no booking@gullaksen-gjestehus.no / gullaksen-gjestehus.no post@intermissionhostel.no / intermissionhostel.no axel@algaard.com / kalfarlienguesthouse.com post@marken-gjestehus.com / marken-gjestehus.com tasommer54@gmail.com / riplegaarden.com post@stordalenfjellstove.no / stordalenfjellstove.no

0 0 45 0 20 2 70 7 10 30 0

10 14 44 11 20 80 100 35 110 42 6

970 94 593 412 01 780 56 58 77 40 55 60 60 55 90 99 04 11 55 30 21 70 948 53 975 967 46 555 55 10 39 00 56 31 79 76 412 01 780

aa@strangehagen.no / aa.strangehagen.no apartments.skansen@gmail.com post@bjorkheim.no / bjorkheim.no booking@bryggenpanorama.no / bryggenpanorama.no fanafjor@online.no / fanafjorden.no booking@harbourapartments.no / harbourapartments.no post@kilstraumen.com / kilstraumen.com bookings@micasatucasa.no / micasatucasa.no midtmot@online.no / mmcamp.no post@rorbusenter.com / rorbusenter.com apartments.skansen@gmail.com

E-post / www.

LEILIGHETER | ROM | HYTTER Amunds Appartement, Strangehagen 26, 5011 Bergen Apartments Skansen, Nedre Blekeveien 6, 5003 Bergen Bjørkheim Kro og Motell, Bjørkheim 5, 5652 Årland Bryggen Panorama Suites, Nedre Korskirkeallm. 2, 5017 Bergen Fanafjorden Hytteutleie, Krokeideveien 264, 5244 Fana Harbour Apartments, Sandviksboder 9-10, 5035 Bergen Kilstraumen Brygge AS, Kilstraumen 1, 5943 Austrheim Mi Casa Tu Casa, Lyder Sagens Gate 28b, 5008 Bergen Midttun Motell & Camping AS, Midtunheia 3, 5224 Nesttun Sotra Rorbusenter, Glesnesvegen 12a, 5381 Glesvær Villa Skansen, Claus Fastings gate 8, 5031 Bergen

CAMPING

(+47) Bergen Camping Park AS, Nordre Brurås 26, 5111 Breistein Bratland Camping, Brattlandsvegen 6, 5268 Haukeland Bruvoll Camping og Hytter, Hundvinsvegen 10, 5956 Hundvin Grimen Motell & Camping, Hardangervegen 265, 5226 Nesttun Lone Camping, Hardangerveien 697, 5268 Haukeland Midttun Motell & Camping AS, Midtunheia 3, 5224 Nesttun Skogtun Camping, Skogtunveien 19, 5357 Fjell Solneset Gård, Unnelandsvegen 319, 5268 Haukeland

55 24 88 08 55 10 13 38 90 92 50 35 55 10 25 90 55 39 29 60 55 10 39 00 56 33 48 66 90 70 87 05

E-post / www. post@bcp.no / bcp.no post@bratlandcamping.no / bratlandcamping.no jkonglev@online.no / bruvoll-camping.no booking@grimencamping.no / grimencamping.no booking@lonecamping.no / lonecamping.no midtmot@online.no / mmcamp.no helgnils@online.no / skogtun-camping.no post@solnesetgard.no / solnesetgard.no

BOBILER: PARKERING: Det er dessverre ikke parkeringsmuligheter for bobiler innenfor bompengeringen i Bergen. (+47) 55 56 88 50. På campingplassene hele året. Bobilparkering 01.04-31.08. ved Bergenshallen. TØMMING AV BOBILTOALETTER: Bergen Camping Park, Breistein i Åsane. Midttun Camping og Grimen Camping.


DID YOU KNOW? Restaurants Bestill online

OVERNATTING 91

Here is there more details Uptaqui nit,room nimofor voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae www.visitBergen.com vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus. ENKELTROM DOBBELTROM PR. PERSON

Delt dusj/bad

500 495

Egen dusj/bad

Med flere senger

567/720

369/446

225/257/302

790

495

Familierom: 1690

275/350 Leilighet 1950-2100 300 375 180 2 leiligheter med inntil 3 soverom. Pris fra kr. 1.000

Egen dusj/bad

595

ENKELTROM

Delt dusj/bad

F = Frokost K = Kjøkken

Periode

F/K

02.01-22.12

Nei

250

F

Hele året

Nei

150 215

K K K

Stengt jul/påske Stengt jul/påske Hele året

Nei Nei

K K F

Hele året 24.06-18.08 Hele året

K K K K K K K

Hele året Hele året Hele året Hele året Hele året Hele året Hele året

Ekstra seng

DOBBELTROM PR. PERSON 5 leiligheer for inntil 4 voksne + 2 barn. Fra kr. 1.000 per natt 3 leiligheter for 4-6 personer fra kr. 600 pr. natt 1.150 2 eksklusive suiter for maks 11 pers. Fra 1.500 pr. natt 5 hytter for inntil 6 personer. 950/1.200 pr. natt. 24 leiligheter i meget høy standard. Fra 1.700 pr. natt Rorbu, hytter og leiligheter for inntil 2 voksne + 4 barn. Fra 2.000 pr. natt Leiligheter for inntil 4 voksne fra 800-1.800 pr. natt Rom med dusj/bad for kr. 730-890 pr. natt Leiligheter for inntil 8 voksne + 2 barn fra 900 pr. natt Hus for inntil 6 personer fra kr. 1.000 pr. natt

790

Avstand fra sentrum

Antall hytter/ rom

Pris hytte fra – til

Antall bobil/teltplasser

14 16 40 14 19 10 30 20

42 37 9 17 40 6 8 11

600-1200 475-1600 650-1200 565 585-1500 550-720 450-800 500

45/12 70/30 20 35-40/10-15 125/75 20 20/30 30

Pris teltplass fra 170 250 160 135 160 190 150 125

CAMPINGGASS: GASS SERVICE AS, Kanalveien 88. (+47) 55 20 83 40. www.gasservice.no Gass på flaske, også drivstoff. Åpent man.-fre.: 07.30–16. Tors. til 18. Lør.: 10–14. CIRCLE K stasjonene bytter gassflasker av alle størrelser.

Pris bobil fra

Periode

260 295 260 235 270 270 200 250

Hele året 15.04-01.10 Hele året Stengt påske Stengt jul og påske Hele året Hele året Hele året

Nei


92 OVERNATTING

Fleischer’s byr på overnatting i sentrum av Voss med enkel tilgang til alt av opplevelser. Med flott utsikt over Vangsvatnet kan du velge mellom leilighet i motellet, standardrom på stasjonen eller oppgraderte rom i hotellet. Som gjest på Fleischer’s er du alltid velkommen i vår badeavdeling, med svømmebasseng, boblebad og badstuer.

#TogInnTogUt Enkel tilgang fra øst og vest via Bergensbanen.


DID YOU KNOW? Restaurants

OVERNATTING 93

Here is there more details Uptaqui nit,room nimofor voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus. Krokane

Florø

Stavang Askrova

Skei

Naustdal

JOSTEDALSBREEN

et Jølstervatn

NIGARDSBREEN

Moskog

Fjærland Gaupne

Håbakken n alstu Lærd

Aurland Øvstebø

n

rafj o

lam ds fjo r

de

Lavik

Balestrand

Måren

Kaupanger

Vangsnes

Ortnevik

Oppedal Bjordal

Brekke

Finden

st

Leikanger

EFJORDEN SOGN

Rutledal

Sollibotn Flolid Eivindvik

Mannheller

M o d al

Mostraumen

Frønningen

e

n

N

Vikafjell

Mo

Masfjordnes

Myrkdalen Stalheim

en

yfj rø

or d

Lærdal

or d

Styvi Undredal

Daløy

Øvstebø Oppheim

Hardbakke

Utvær Norheimsund

HA

BERGEN

JO

Skjerjeham

n

Herand Norheimsund Bergen

HARDA NGERV IDDA N AT I O N A L PA R K

Mosterhamn

Valevåg

Halsnøy Fjelberg

Hylen

Leirvåg

Ropeid

HAUGESUND

Stavang

Askrova

Førde Askvoll

Eikenes

Øygarden

Moskog

Gjervik Dale

Bulandet

Viken

Fure

Dale

Fjærland Gaupne

Gåsvær

Hafslo Solvorn

Dragsvik

Sogndal

Hella

Gone Paddling AS

REGION WE

gic stream

s to Skjerje

Marstein

Austevollshella Møkster

Litlakalsøy

Nordtveitgrend

Varaldsøy

Malknes Våge

Gjermundshamn

Furebergfossen

Vikane

Uskedal

Herøysund

Nordhuglo

Langfoss

Utåker

Fjelberg

Mosterhamn

Valevåg

Borgundøy

Låtefoss

Skare

Jøsendal

Sunde Husnes

Ranavik

Leirvik

Glesvær

Matre

Klokkarvik

Haukeliseter

Sydnes

Skånevik

Utbjoa

Etne

Langevåg

Buavåg

Sauda

Ølen

National tourist

Sandeid

E16

Hylen

Vikedal

13

Ropeid

HAUGESUND

Ferry

0

10

® Adachi Map,

Express boat

20km

To Bergen © Stiftinga

Island hop

Sandvikvåg

Slåtterøy fyr Bergen Solund Værlandet

SOGNEFJO

Brandasund

545

Rubbestadne

set

Jensbua

Stord

Bømlo

ping to Sol

und, Buland

Experience Magazines the westernmost island have Island hopping as s in Norway, on this Join the local one of the daytri 10 best experi p/round trip from follows the post boat in Solun Bergen. Lonely ences in Norwa Experience local mail delivery d on a guided trip BERGEN Planet y! among the route before with more the everyday life of many island taking a headin than 2000 the s far out g north to at one of the islands! Take people living on Gåsvær, Bulanat sea. The boat the island islands. the trip as s and det and Værla a day trip Practical from Berge get close to the specta ndet. information: n, or split Price: Adult: Monday-Frid it up by stayincular nature ay, 18 JuneDeparture NOK 1,470. Childr g over night 25 August. from Berge en/Senior: Starting point: NOK n at The Strand 08.00, return at 20.40.885. Tickets and kai Terminal. inform ation: Booking: Online bookin Bergen Touris t Inform g at fjordc ruise.norled ation, Norled at Strandkai .no Terminal.

et and Væ

Mosterhamn

541

E39 Nordhuglo

Valevåg E39

Langevåg

Espevær

48

Vikane

Hodnanes

Leirvik

Kuleseid

rlandet

550

48 Varaldsøy

mn

Furebergfossen

Løfallstrand

Rosendal

Fitjar Jektevik

RDEN

1

Nestunet

d

Gjermundsha Nymark

Tysnes

opping

Aga

HARDANGER

Nordtveitgren

Malknes Våge 49

Uskedal

Dimmelsvik

Herøysund

Kvinnher

Ferry to Denmark

541

Sunde Husnes

E134

513

21

r

n

rafj o

lam ds fjo r

st

n

Bergen

(Balestrand) Flåm

Myrdal Voss Bergen

Flåm Myrdal

To Bergen

Os 13 Bjørnefjorden Venjaneset

11

12

Gjestetun Solstrand Hotel & Bad

The Lysøen Museum

3a

9

17

Nestunet

Bjørnafjorden

Austevoll

Mundheim

Halhjem

Hufthamar

May and September: Open daily Dyranut

Lofthus

To Geilo,

4

Tyssedal

Valevåg

9

Matre

09.00 - 20.00

9

Espevær

Florø

Express boat

20km

3DD AS

alstu

10

R

N DA

GE

RF

Sauda

Ølen

Hardbakke

E134

National touris

t route

Sand

570

20km

NIGARDS20km BREEN

3DD AS

604

OG 13 S

NEFJORDEN

55

Bjordal

Kaupanger

STØLS

HEIME

Mannheller

Frønningen

Lærdal

Håbakken

n

N

nnele

Matre

alstu

E16

Mo

Masfjordnes

n

Fodnes

Vik

Steinsland

Gulen

de

Lu

Ornes

5

55

Vangsnes

Finden

55

55

Solvorn

Sogndal

Leikanger

Ortnevik

Oppedal

Brekke E39

Hafslo

r Fj æ

Hella

Lærd

E39

Hamre

Lonevåg

BERGEN Os

Bekkjarvik

R

Fitjar

Rubbestad

neset

Leirvik Fjord cruise to the Har and Baroni dangerfjo et Rosend al

Beautiful fjord sights including eeing to the a famous Harda Gardens. guided tour at the ngerfjord You on the Boat tickets can also book a Manor House and a stay nice valid for 14 days. Cyclisat the Home Farm hot lunch Practical at Baron ts are welco information: me on board iet Prices: From Daily depar . Bergen: tures (Children under 4 free.)Adults NOK 895, from Bergen and Os From Os: Seniors NOK from Adults NOK 795, Childr Booking: 795, Senio en Booking: Bergen Tourisrs NOK 695, Childr en (ages 4–15) t Information or www.baronie t.no HAUGESUND Florø Krokane

Stavang

Askrova

Naustdal

Svanøybukt

Askvoll

Værlandet

Eikenes

Gjervik

Dale

Bulandet

Fure

Gåsvær

Salbu

Rysjedalsvika

Daløy

Hardbakke

Vadheim

Krakhella

Ytrøy

Nordeid

Lavik

Rutledal

Nåra

Skjerjehamn

Oppedal

Sollibotn Flolid Eivindvik

Bjordal

Brekke

Mjømna

Steinsland

BERGEN Os

RD

AN

GE

RF

Skipavik

JO

RD

Ulvik Eidfjord

EN

Lofthus

Rosendal Odda Lofthus Lofthus Eidfjord Ulvik Ulvik Voss

Odda

Brandasund

Bergen Rosendal

Stord

541

E39

Matre

Duesund Masfjordnes

Mo

Hellesøy

(+47) 52 www.kystbus70 35 26 sen.no Tjeldstø

Manger

Blomvåg

Knarvik

Lonevåg

BERGEN Os

Voss Bergen

Ranavik

Leirvik

Mosterhamn

Valevåg

E39

Langevåg

Haukelifjell

Halsnøy Fjelberg

Haukeliseter

Sydnes

Borgundøy

Skånevik

Utbjoa

E134

Etne

543

520

Buavåg

Sveio

13

National tourist

Sandeid

46

513

E134

Sauda

Ølen

E134

To Stavanger

HAUGESUND

Sløvåg

Leirvåg

545

Rubbestadneset

FROM COAS T Experience TO THE INNER FJORD the magn The tour includ ificent Norwe S gian coast Hardangerfj es a journey on and scene the ord. Comb ine this tour coastal express boat ry of the inner reach Tour highli with a hiking from es ghts trip to TrolltuBergen to beaut of the Hardangerfj • Costal fjord iful Rosen ord. nga in Odda! cruise and dal in the • Bus trip fjord cruise through scenic on the stunn • Sightseeing weste ing Harda • The deligh trip to the Vøring rn mountain terrain ngerfjord tful little village sfossen water , fruit and farmland fall and Norwe of Ulvik Practical information: gian Natur by the fjord Price: NOK e Centre Harda 1860/1130 Season: Daily, 1 May-3 nger Starting point: (childr Strandkaiter en 4-15 years). 0 September. Durat Booking & ion: 2 days minalen Information: or more. (ticket office) www.fjordto (see map). urs.com, Bergen Touris t Information or Bergen Railway Statio n Espevær

Fedje Sævrøy

Hamre

HARDA NGERV IDDA N AT I O N A L PA R K

Rosendal Hardanger & Rosendalfjord in a nutshell

E16

13

Hylen

Vikedal

46

route

Road number Tunnel

Railway

Ropeid

Sand

13

9

Ferry

0

10

Express boat

20km

3DD AS

FJORDS – din guide til fjordene med kart over fjord regionen og forslag til fjordturer og aktiviteter fra Bergen. Brosjyren kan du få gratis og du kan kjøpe dine billetter i Turistinformasjonen i Bergen eller

visitBergen.com

Tour Rose Stord More baron

Knarvik

Utvær

Øvstebø

Myrdal

® Adachi Map,

3DD AS

Express boat

10

® Adachi Map,

Gaupne

13

Dragsvik

Balestrand

Voss

541

Express boat

Ferry

0

Fjærland

Gaularfjellet

Måren

Duesund

57

route

Road number Tunnel

JOSTEDALSBREEN

13

611

Høyanger

Nordeide

607

Rutledal

Sollibotn Flolid Eivindvik

Leirvåg

Duesund

Manger

Tjeldstø

Norheimsund Bergen

Railway

Skei

et Jølstervatn

5

Moskog

Viken

Bømlo

er

9

13

Ropeid

Førde

E39

Vadheim

E39

Lavik

Lindås

Kuleseid

Road numb

Ferry

E16

Hylen

Vikedal

Naustdal

57

Sløvåg

Fedje Sævrøy

13

National tourist

Sandeid

5

To Stavanger 611

E39

Utvær

Sløvåg Leirvåg

Hellesøy

Blomvåg

Haukelifjell

Dale

Hellisøy fyr

La

Brekke

Skipavik

Masfjordnes

Lofthus

Matre

Salbu

Rysjedalsvika

Sollibotn Flolid Eivindvik

Mjømna

Fedje Sævrøy

Voss Ulvik Ulvik Eidfjord Lofthus Norheimsund

Haukeliseter

Eikenes

607

Krakhella

606

Salbu

Rysjedalsvika

Skjerjehamn

Skånevik

609

jell

Stavang

Eikenes

Fure

Rutledal

Nåra

Bergen Voss

Ulvik Eidfjord

J

Krokane

Svanøybukt

Askvoll

Krakhella

Hardbakke

Utvær

Øvstebø

Etne

Stavang

Skare

Florø

Askrova

Gjervik

Værlandet

Bulandet

Gåsvær

Ytrøy

Daløy

Lærd

Follow visitBergen on

Sydnes

Krokane

Svanøybukt

Askvoll

10

en

Buavåg

Flaggruten

® Adach i Map,

Styvi Undredal

10

® Adachi Map,

Håbakken

nnele

HARDA NGERV IDDA N AT I O N A L PA R K

Utåker

Halsnøy Fjelberg

Borgundøy

Utbjoa

Askrova HAUGESUND

Tunnel Railway

Lærdal

BE

Bergen-Mo stra

FJORD SPLEN Cruise from DOR; NARROW narrow that the heart of BergeMOSTRAUMEN STRA n in magn you can almos strong curren ificent fjord t reach idyllic island ts to the picturesque out and touch land village of of a water s, small farms and Modalen fall you to taste. as the crew edges tiny hamlets is enthra with just 380 Then we sail past the bow almost unde remot residents, before returne and lovely Moda Practical ing to Berge inform n thr Prices: Janua ation: Year round ry, February, departures. NOK 350, Durat Novem Childr March-Octob en under 4 free, ber and Decem ion Family ticket er: Adults NOK 600,Family ticket NOKber: 1500 NOK 1600 Children Boarding: All trips depar(2 adults + up to (ages 4-15) N Tickets: Buy 4 children) tickets at t from Zachariasbr rodne.no, at the pier yggen quay b before depar

Ranavik

Valevåg

Gjervik

Sula

13

route

Road number Tunnel

Ferry

0

Norwegian Wild Salmon Centre

n

or d

shell

Leirvik

Mosterhamn

Værlandet

E16

e

Aurland

Voss Granvin Norheimsund ORDEN

BERGEN

Daløy

Hylen

or d

Gudvangen

Myrkdalen

Manger

Bulandet

13

13

Mannheller

Fodnes

Frønningen

yfj rø

Blomvåg

Ytrøy

Ropeid

National tourist

Railway

Kaupanger

Vangsnes

10

Øygarden

09.00 - 16.00

Bømlo

Låtefoss

Sandeid

n

E16

Ornes

Sogndal

Leikanger

Sand

Vik

11

Vikafjell

CALM AND BEAUTIFUL Experience , DRAMATIC AND ROUG orchards, a journey through H on your way a landscape to the beaut of Tour highli iful Queen majestic mountains, ghts of fjords. roaring water • The scenic falls and idyllic Bergen Railwa • Bus trip World Heritage City y through scenic • Fjord cruise weste • Sightseeing on the stunning rn mountain terrain , fruit and • The deligh trip to the VøringHardangerfjord farmland tful little village sfossen water by the fjord fall and Norwe of Ulvik Practical information: gian Natur Price: NOK e Centre Harda Seaso n: 1570/950 nger Starting point: (children Daily, 1 May-30 Septe 4-15 years) mber. Direct Bergen Railwa Booking & . ion y Statio optional. Durat Information: (ticket office) www.fjordto n or the Strandkai ion: 1 day or more. urs.com, Terminal Bergen Touris (see map). t Information or Bergen Railway Statio n

13

Sauda

Hylen

de

Lu

Solvorn

Flåmsbana the Flåm Railway

Kuleseid

Hau kelif

Hafslo

Hella

Balestrand Ropeid

N

8

Leirvåg

Langevåg

Røldal

Vikedal

Finden

5

6Steinsland

H7 EIME

Hellesøy

Tjeldstø

Haukeliseter

Dale

Gaupne

Ortnevik

Bjordal

STØLS

4

Sløvåg

Fedje Sævrøy

NIGARDSBREEN Haukelifjell

Røldal

fjellet

r Fj æ

Dragsvik

Måren

To Stavanger

Brekke

2

3

Skipavik

Røldals-

Sauda

Sandeid

EFJORDEN SOGN

Oppedal

1 Sollibotn Flolid Eivindvik

Mjømna

Låtefoss

Skare

9JOSTEDALSBREEN

Langfoss

Fjærland

Ølen

Nordeide

Lavik HAUGESUND

Rutledal

Nåra

visitBergen.com

Odda

Odda

10

Jøsendal

Skei

Matre

Skånevik

Etne Gaularfjellet

Viken

Høyanger

Vadheim

Rysjedalsvika

Hardbakke

08.30 - 22.00

Rosendal

Dimmelsvik

et Jølstervatn

Utåker

Halsnøy Fjelberg Moskog Sydnes Borgundøy

• TRAIN TICKETS • INFORMATION

Utbjoa

Buavåg

Flaggruten

Hardanger fjord in a nut

HARDA NGERV IDDA N AT I O N A L PA R K

PLAN & BOOK:

Tyssedal

Hardanger Hotel

Folgefonna 15 Steinparken Nasjonalparksenter

Uskedal

Herøysund

Sunde Husnes

Ranavik

Leirvik Førde

Mosterhamn

Salbu

Krakhella

Daløy

n

Løfallstrand

HARDA NGERV IDDA N AT I O N A L PA R K

Trolltunga

Sunndal

Furebergfossen

3a

Vikane

3a

• CONCERT TICKETS Nordhuglo

Stord

Dale

Hodnanes

Jektevik

Naustdal

Bømlo

Kuleseid

Langevåg

Espevær

bød ale

9

Varaldsøy

Gjermundshamn

Flaggruten

Fitjar

9

Rubbestadneset

Eikenes

Fure

Sula

Utvær

rvik

3a

Nordtveitgrend

Malknes Våge Nymark

Krokane Brandasund

Askvoll

Gjervik

Værlandet

rd

V

O

Fjord cruise

Hatvik

Krokeide

Panorama Hotel

9

Bulandet

7 June, July and August: Open daily Må Kinsa

0

PLAN & BOOK:

de

Lu

20

Sandvikvåg

Skånevik

Sand

Dale Gaupne

Voss EXCHANGE • CURRENCY

Gåsvær

Skjerjehamn

46

Norwegian Glacier Museum

Sognefjord • Europe’s SUNNHORDL with amazin top scenic ng mountain AND Railway journe scenery and Practical ys; the Berge information: waterfalls Price: NOK n Railway diving into 1750/860 Season: Daily, 16. and the breath Starting point: (children taking Flåm 4-15 years)April–14. October. Bergen Railwa Booking & Railway Direction . y Statio Information: optional. Durat (ticket office) www.fjordto n or the Strandkai ion: 1 day or more. urs.com, Terminal Bergen Touris (see map). t Information or Bergen Railway Statio n

Mjømna

Vikedal

1

RDEN

Flåm Myrdal

From Bergen

Nåra

Ølen

Fjærland

Gaularfjellet

Balestrand

Ytrøy

Haukeliseter

520

de

Viken

Stavang

rjøkulen

HAUGESUND

1

2

3

4

NIGARDSBREEN

Førde

SOGNEFJO

Svanøybukt

Hardange

Bruravik

Etne

543

20km

3DD AS

JOSTEDALSBREEN

Dale

Florø

7 13

OPENING HOURS Brimnes Eidfjo

Flaggruten

Express boat

10

Skei

Naustdal

Eikenes

Klokkarvik

Oslo Rest of the year: Monday-Saturday

fjelle t

10

® Adachi Map,

10

Stavang

et Jølstervatn

Øvstebø

Langevåg

Espevær

11

7

8

9

50

M

route

Road number Tunnel

Ferry

0

5

6

Krokane

Florø

Svanøybukt

Flåmsbana the Flåm Railway

Be

Bømlo

Kuleseid

Railway

1

Askrova

13

Rølda ls-

E134

13

Sand

2

Aurland

Sydnes

Borgundøy

E134

To Stavanger

E16

valley Gudvangen

E16

Hylen

Ropeid

3

Fure

Matre

National tourist

Sandeid

4

Gåsvær

Langfoss

Utåker

Utbjoa

46

D

als

rd

ad Jøsendal

Ranavik Halsnøy Fjelberg

Sveio

Ølen

To Stavanger

ele

nn

tu

en

13

Trolltunga

Sunndal 551

Buavåg

HAUGESUN

9

Au

Rubbestadn

Haukeliseter

Sauda

Pan Hote

Austevol Møkster

Brandasund

Haukelifjell

Røldal

fjellet

Skånevik

Etne

HAUGESUND

Glesvær Kafe

N DE

48

Røldals-

Matre

20

13

Litlakalsøy

Låtefoss

Skare

9

Langfoss

Utåker

Sydnes

Sognefjord in a nutshe & Nærøyf ll Marstein

Odda

10

Jøsendal

Sunde Husnes

Halsnøy Fjelberg

Borgundøy

Utbjoa

Marstein

d

Jondal

Mundheim

en

l

Husavik Bekkjarvik

Askvoll Værlandet Bulandet Gåsvær Sula

Eikelandsosen Venjaneset

Solstrand Hotel & Bad

Hardanger Hotel

Buavåg

i Tourist Information Bergen

R Norheimsund Øystese JO HardangUtne er 7 RF Folk Museum GE 550 AN Heran RD

Tysse

Tyssedal

Rosendal

Dimmelsvik

Ranavik

Leirvik

Valevåg

HARDA NGERV IDDA N AT I O N A L PA R K

Trolltunga

Sunndal

Furebergfossen

3a

Løfallstrand

Folgefonna 15 Steinparken Nasjonalparksenter

Uskedal

Herøysund

Nordhuglo

Stord

Mosterhamn

Husavik

48

3a

9

Varaldsøy

Vikane

3a

IMAGINE YOURSELF HERE. ADD Experience MORE F the beaut valleys, tower iful ing peaks UNESCO-protect and deepe and breath taking w longing forst fjord! The Sogne fjord the full fjord package! & Nærø • Europe’s • Bus tour top scenic Railwa y journey, down the • Fjord cruise the steep hairpi Sognefjord on the world famoun bends o • The beaut – the world’s longes s Nærøyf iful coasta l archipelagot fjord Practical outside o information: Price: NOK Seaso n: Monday-Fri 1850/ 940 Starting point: (children 4-15 years) d Bergen Railwa Booking & y Inform Statio n (see ation: www.f (ticket office) jordtours.co m m, Glesvær Kafe

17

Nestunet

Gjermundshamn

Nymark

Sognefjord in a nutshe THE KING OF THE FJORD ll • FJORD TOURS The Sogne fjord, Norwa S BERGEN Hallingskeid of the Jotun y’s longes Strandkaien 3, NO-5013 Bergen, Norway • SIGHTSEEING TICKETS in the world heimen mountains. t and deepest fjord, , and this This area extends more To Geilo, tour will take is said Tour highli 572 (+47) 55 55 20 00 you throug to be one of the than 200 km inland Oslo BERGEN CARD most beaut h the • • The beautghts Ulvik heart Osa iful travel to the foot of it. destinations • Extensive iful coastal archip elago outsid info@visitBergen.com – visitBergen.com fjord cruise on the fjord e of Berge• ACCOMMODATION Granvi the Finse

7

Steinstø

Mundheim

Nordtveitgrend

Malknes Våge

Hodnanes

Tysnes

Bjørnafjord

la

Austevol

Gjestetun Solstrand Hotel & Bad

9

Bekkjarvik

Halhjem

Hufthamar

Austevollshel

Møkster Litlakalsøy

More inform ation: mail@fjordkys (+47) ten.no – www.fj57 73 90 20 ordkysten.no/ islandh

12

Halhjem

Bjørnafjorden

Flaggruten

Jektevik

Bømlo

Myrdal

Kvanndal

Fyksesund

Tørvikbygd Strandebarm

3

3a

Fitjar

Langevåg

Espevær

Litlakalsøy

Hatvik

Os

Marstein

3DD AS

Os 13 Bjørnefjorden Venjaneset

11

The Lysøen Museum

Hufthamar

Kuleseid

n

Botnen

E39

Krokeide

Panorama Hotel

route

Road number Tunnel

Railway

Sand

13

Vaksdal Trengereid

Høyt&Lavt

Hjellestad

555

Røldal

2 Park Hotell Vossevangen

566

Arna

BERGEN

Flesland kai

Hatvik

Krokeide

9

j dsf

Hodnanes

Jektevik

Rubbestadneset

Sotra Telavåg

Dimmelsvik

21

Austevoll

Tysnes

Askrova

Marken Gjestehus

Trolltunga

Tyssedal

Odda

Løfallstrand

Rosendal

Fitjar

Espevær

Sunndal

Nymark

Sandvikvåg

Kuleseid

hamn

Mundheim

Halhjem

Hufthamar

Husavik

Bekkjarvik

Klokkarvik

Panorama Hotel

Austevollshella Møkster

Austevollshella Møkster

E16

7

VOSS

Voss Bergen

20

13

Aurlan

Go by Expre ss boat throug have 50 minut h the magic streams to with chang es to explore before Skjerjeham ing exhibi salmon, souve tions, on your you can take the n boat back from Bergen, where way to majestic monunirs and snacks are for sale,the old shop on the to Bergen. Stop by the you at Skjerjeham ment of King Olav dock and gallery V reigns. This take a walk in our where homesmoke n harbour. d garde 4 hour round Practical information: trip includ n, where the departure es coffee and waffle 16.30 Mon-F Mon-sat, 16 AprilPrice: Adult: 14 October. ri. Departure NOK 560. Starting point: Children: 08.00 Mon-S at, Tickets: Berge Strandkai Termi NOK 400. Senior/Stude nt: NOK 430. More inform n Tourist Inform nal. ation, Norle * not availa ation: Contact: bookin d at Strand ble 01.th, kai g@nor Terminal or led.no – 10.th, 17.th, fjordcruise. (+47) 51 86 21.th May norled.no and 22.-30 87 00. . July Brandasund

Breistein

Kleppestø Straume

BERGEN

Glesvær Kafe

Marstein

9

To Oslo

Vossevangen

Dale

a nutshell®

NORW

AY’S MOST This legend POPULAR and moun ary tour takes you TOUR tain scene through Norwa ry, as well Tour highli as a trip on y’s most breath ghts Europe’s top SUNNHORDLtaking UNES • The scenic CO-protecte scenicANDrail d fjord journeys. • The breath Bergen Railway • Fjord cruisetaking Flåm Railwa y on the • Bus tour down the world famous Nærø steep hairpi yfjord (UNES Practical n bends of CO) and the information: Stalheimskle magn Price: From iva (May-Septe ificent Aurlandsfjor NOK 1600/Season: Daily, all year. Starting point: mber) d 810 (childr Direction en 4-15 years) Bergen Railwa optional. Durat Booking & . y Statio Information: ion: 1 day Station (ticket or more. www.fjordto n (see map). office) urs.com, Bergen Touris t Information or Bergen Railway Sandvikvåg

n

or d

Bergen Myrdal Myrdal Flåm Flåm Gudvangen Gudvangen Voss

Vikedal

Flåm

Voss Klatrepark

Voss Rafting Center

Stanghelle

Lonevåg

e

Vinje

Evanger

E16

Osterøy

567

or d

Håbakken

Flåm

Voss

Flaggruten

Styvi Undredal

Lærdal

BERGEN

Litlakalsøy

Håbakken

Norwegian Wild Salmon Centre

Myrdal

Tjeldstø

Brandasund

Lærdal

Oppheim

JO

RF

OS

Askøy ST

Ågotnes elsfoto

Nesheim

y fj rø

Viking

Myrkdalen Stalheim

en

Eksingedalen

E RD

Hamre Valestrand

© Samferds

Through the ma

569

E16

TE

Knarvik

561

13

M o d al

Mostraumen

RTH

13 Hellesøy

Blomvåg

n

Ornes

Mannheller

Fodnes Frønningen

den fjor

Øygarden

de

Lu

Solvorn

Kaupanger

Vik

Gudvangen Nærøy Stalheim

Rubbestadneset

Frønningen

Vikafjell

Lindås

Ornes

Bergen Skjerjehamn Bergen

N

N

Blomvåg

Salbu

Skjerjehamn

E39

REGION NO

Lyngheisenteret på Lygra

Manger

Tjeldstø

Skei

Naustdal

Svanøybukt

6

565

Vik

Finden

Fedje Sævrøy

EXPERIENCE

Mannheller Fodnes

Steinsland

Mo

Masfjordnes

57

Vestnorsk Sletta Utvandringssente r

Hellesøy

Kaupanger

Dale

Gaupne

Hafslo

Leikanger

Vangsnes

Ortnevik

Bjordal

Sogndal

Hella

Balestrand

Måren

Oppedal

Husavik

Matre

Lindås

Hellisøy fyr

NIGARDSBREEN

Norwegian Glacier Museum

1

Fjærland

r Fj æ

Dragsvik

Lavik

EFJORDEN SOGN

Rutledal

Nåra

Bekkjarvik

Duesund

Sand

Krokane

Utvær

Gaularfjellet

Nordeide

Rysjedalsvika

Daløy Hardbakke

Høyanger

Vadheim

Krakhella

Ytrøy

Norway in

5

55

Vangsnes Finden

HEIME

Ornes

j

Sandeid

Vikedal

Florø

STØLS

Sløvåg

Fedje Sævrøy

Sauda

Ølen

Værlandet

Gulen

Matre

Skånevik

Etne

Buavåg

To Stavanger

55

Ortnevik Bjordal

Sydnes

Borgundøy

Utbjoa

Langevåg

NEFJORDEN

Brekke E39

n

Lu

Solvorn

Leikanger

dsf

Kuleseid

Utåker

you are provid Bergen to Norhe imsund. From ed with to explore Norheimsun the heart a bicycle for the trip. d you take of Hardanger You We recom the boat to on the 25-kil now have approximate mend you Utne where ometre long ly village. From make stretch betweseven hours at your Herand quay time for a short stay disposal en Utne and the trip goes in Heran Practical Herand. information: to Norheimsun d, which has been Price: Adult: Daily, 2 May-2 voted Norwa d and on to NOK 940. Bergen by y’s finest 6 August. Starting point: Children: bus. NOK Bus 595. station in Tickets: Berge Bergen. More inform n Tourist Inform ation, Norle ation: Conta NB! Not suitab d at ct: le for childr booking@norled.no Strandkai Terminal en under or fjordcruise. (+47) 51 86 the age of – norled.no 87 00. 12 year Espevær

570

Ranavik

Leirvik

OG 5 S Oppedal

Sollibotn Flolid Eivindvik

Mjømna

ks of the Har dangerfjor d

Bømlo

607

Rutledal

Nåra

Bergen

Norheimsund Norheimsund Utne

EN Utne Herand

RD

FO LG EF ON N

ay.com

ng the ban

from

A

RF

Hafslo Sogndal

Hella

Balestrand

Måren

55

Aurlan

Go by bus

RD

© CH – Visitnorw

E NG

E39

Lavik

Viken

Salbu

Sula

de

Moskog Dale

Fure

Gåsvær

r Fj æ

Dragsvik

Nordeide

Rysjedalsvika

alstu Lærd

Aurland

Vinje

Høyanger

Vadheim

Krakhella

606

nnele

en

Gudvangen

Nesheim Eksingedalen

Ytrøy

Håbakken n

j dsf

HEIME

Matre Duesund

Aurlan

Sløvåg Leirvåg

Sula

Fodnes

Vik

Steinsland

STØLS

Skipavik

Salbu

Sør ørfjo rden

Hardbakke

Gåsvær

n

Ornes

Mjømna

Fedje Sævrøy

de

Lu

Solvorn

Sogndal

Hella

JOSTEDALSBREEN

et Jølstervatn

13

N

Daløy

Nåra

Hafslo

r Fj æ

Dragsvik

Nordeide

Rysjedalsvika

Skjerjehamn

Høyanger

Vadheim

Krakhella

Skei

Naustdal

Førde

611

Eikenes

Fjord Tours AS, Møllen dalsveien (+47) 55 1A, www.fjordtou55 76 60 – More inform N-5009 Bergen, Norway facebook.comrs.com, fjordtours@fjo ation & booking at rdtours.com, /fjordtours

Bulandet

55

Gaupne

de

Gaupne

Salbu

Sula

Cycling alo

E39

Fjærland

Gaularfjellet

r

Viken

Gåsvær

Ytrøy

Utvær

57

Moskog

Dale

Fure

Stavang Svanøybukt

Askvoll

Fjærland

llet

r

Eikenes

Bulandet

Krokane

Florø

Askrova

Gaul arfje

rafj o

Førde

Askvoll

Gjervik

Værlandet

607

NIGARDSBREEN

Gjervik

Værlandet

Viken

Fure

JOSTEDALSBREEN

et Jølstervatn

FOL GEF ONN

Skei

Naustdal

Svanøybukt

FOL GEF ONN

Stavang

Askrova

NIGARDS BREEN

604

n

Sand

r

Bulandet

Ropeid

Krokane

Florø

13

Dale

Hylen

Vikedal

HAUGESUND

JOSTEDA LSBR

5

Moskog

de

Sandeid

Eikenes

Gjervik

Værlandet

Sauda

Ølen

rafj o

Etne

Buavåg

To Stavanger

Skei

EEN Fjord tours & Excursions in the Bergen region

lam ds fjo r

Utbjoa

Langevåg

FJORDS

n

Askvoll

Skånevik

et Jølstervatn

E39

Førde

609

Matre

Sydnes

HA

Utåker

Halsnøy Fjelberg

Borgundøy

lam ds fjo r

Valevåg

Naustdal

611

Ranavik

Leirvik

Mosterhamn

Espevær

Svanøybukt

n

Askrova

Go by bus from Berge inner reach n to Norhe the inner es of what is called imsund. From Norhe part “the queen by majestic of Hardangerfjorden of Norwe imsund you take the experience mountains with snow- you will see manygian fjords”. On this boat all the way the fruit trees beautiful village incredible fjord to the covere in full blosso d peaks. If you cruise s and settlem Practical take m. Guidin information: ents encirc to g in severa the trip in May and Price: Adult: Daily, 1 May-3 led l languages June, you NOK 820. 0 Septe will Starting point: is provided Children: during the also NOK 495. mber. Tickets: Berge Bus station in Senior: NOK tour. Bergen. 495. Stude More inform n Tourist Inform nt: NOK 630. ation, ation: Conta ct: bookin Norled at Strandkai g@norled.no Terminal or – fjordcruise. (+47) 51 86 norled.no 87 00. Kuleseid

5

Stavang

& Excu rs io ns

Fjordcruise Hardangerfjord Norheimsund Bergen

HARDA NGERV IDDA N AT I O N A L PA R K

n

fjord

Bergen Norheimsund

EN

de

RD

lam ds fjo r

JO

HA

RF

HA

elsfoto

e Hardanger Bømlo

GE

L AT G E IO FO N A NN L A PA RK

© Samferds

Fjordcruis

AN

FO LG EF ON N

HA

RD

r

Krokane

Florø

Eidfjord

Norheimsund

BERGEN

st

F J O R D TO URS

Oppheim

© Paal Audestad /www.fjordtours.c om

Vinje

r

Nesheim Eksingedalen

nnele

en

rafj o

or d

st

or d

Styvi Undredal

© Paal Audestad /www.fjordtours.c om

yfj rø

/www.fjordtours.c om

Næ Gudvangen

© Paal Audestad

Vikafjell

Myrkdalen Stalheim

en

FO

M o d al

Mostraumen

Fjord Norway

N

Mo

Masfjordnes

e

n

HEIME

Matre Duesund

j dsf

Sløvåg Leirvåg

Aurlan

STØLS

Skipavik

Norway

Lærdal

© Paul Edmunds on/Fjord

Mannheller Fodnes

Frønningen

© Terje Nesthus/

Kaupanger

Vik

st

n

de

st

Ornes

Leikanger Vangsnes

Finden

Steinsland

Fedje Sævrøy

n

Lu

Solvorn

Sogndal

Hella

de

rafj o

lam ds fjo r

Hafslo

r Fj æ

Dragsvik

Balestrand

Ortnevik Bjordal

Brekke

Mjømna

n

Gaularfjellet

Måren

EFJORDEN SOGN Oppedal

Sollibotn Flolid Eivindvik

r

Viken

Nordeide Lavik

Nåra

Skjerjehamn

Høyanger

Vadheim Rysjedalsvika

Rutledal

2019

Buy your tickets at the Tourist Information

Dale

Salbu

Krakhella

Hardbakke

rafj o

Førde Eikenes

Fure

Sula Daløy

st

Svanøybukt

Askvoll Gjervik

Værlandet Bulandet

Gåsvær

Ytrøy

Utvær

To Stavanger

Leirvik The Kystbu comfort thrssen coastal expres ough a bea s utiful coabus – stal l

The coasta Haugesund centre. Thel express bus betwe en bus journe capped moun y along the Bergen and Stavan tains, shimm ger takes beautiful between Berge you coast n and Stavanering fjords and small of Western Norwastraigh 45 minutes) ger y In addition and one crossing includes two ferrypicturesque farms offer and the Bokna stops alongto Bergen City of Cultur fjord (approcrossings, one crossi v x. 20 minut ng e and Norwa perhaps you the route. Hauge es). y’s sund, oil will capital Stavan the be tempt The Kystbu ‘home ger, th ssen coasta ed to stop at Stord, of the Viking Kings’ are very mode l expres is worth s rn, with top-cl s bus departs a great base for explor around 5 about once ass hours ing the an hour Ferry tickets . Just lean back comfort, power outlet and relax, are includ s and a WC throughou and ed in the on the Practical board driver will ticket price. inform get you safely . at kystbussen.n ation: Detail t s about depar o ture times , prices and how to buy


94 TRANSPORT

Fjord Line


TRANSPORT 95

N

O

RW

A

Y

Kirk e

nes

ISLAND

FINLAND

FJORD NORWAY

Bergen

Oslo

Stockholm

FAROE ISLAND

FJORD NORWAY

Copenhagen

London

SWEDEN

SHETLAND SUMBURGH Fly: THE ORKNEY til Bergen Lufthavn, Flesland ISLANDS Utland: KIRKWALL Fra over 40 destinasjoner i Europa og Japan FRANKRIKE

SPANIA

PORTUGAL

BERGEN

OSLO

GOTHENBURG HIRTSHALS DENMARK

Hurtigruten: NEWCASTLE Bergen-Kirkenes-Bergen – hver dag

STOCKHOLM

STAVANGER

ABERDEEN

Innland: SCOTLAND Fra over 20 destinasjoner EDINBURGH

HELSINKI

NORWAY

COPENHAGEN

Ferge: Hirtshals-Bergen (Fjord Line) IRLAND Bergen-Stavanger (Fjord Line)

ENGLAND Tog: LONDON Bergensbanen Oslo-Bergen København-Gøteborg-Oslo

Bergen – lett å nå FRANKRIKE

Bergen er tilgjengelig fra hele verden. Direkte til byens kulturelle opplevelser og gjerne i kombinasjon med det vakreste Norge har å by på – de norske fjordene. Du kan fly direkte til Bergen fra en rekke SPANIA sentrale destinasjoner i Europa. Fra de største knutepunktene som Amsterdam, København, London og Oslo er det PORTUGALflere daglige avganger. Oslo – Bergen er en av Europas mest trafikkerte ruter med over 30 daglige avganger, mens det er 6 daglige avganger fra København. I sommerhalvåret går det charterfly både fra de Greske øyer og Tokyo. Se oversikt alle direkteruter til Bergen på visitBergen.com/transport og neste side.

Når været er klart, er Bergen og fjordregionen fra luften et eventyrlig syn – spesielt om man flyr langs kysten. Bergen har fergeforbindelse med kontinentet. Fjord Line tar deg sjøveien fra Danmark og fergen legger til i gåavstand til sentrum. Norge er ideelt for rundreiser og de aller fleste legger turen innom Bergen. Kommer du med egen bil vil alle veier mot Bergen ta deg på en reise i et fantastisk landskap med fjorder, fjell og fossefall. Bergensbanen mellom Oslo og Bergen er rangert som en av verden største opplevelsesreiser med tog. Mange tar denne turen som en del av Norges mest populære rundreise Norge i et nøtteskall®.

PLAN & BOOK:

visitBergen.com


96 TRANSPORT

REYKJAVIK

NEW YORK

MAD

MALA

GRAN CANARIA

Fly direkte fra Bergen til over 70 destinasjoner Bergen Airport avinor.no/bergen


DID YOU KNOW? Restaurants Here is there more details Uptaqui nit,room nimofor voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus.

TRANSPORT 97

TROMSØ

K BODØ TRONDHEIM

KRISTIANSUND MOLDE ÅLESUND SHETLAND FLORØ

FÆRØYENE

KIRKWALL STAVANGER INVERNESS ABERDEEN

HELSINKI OSLO

STOCKHOLM KRISTIANSAND GÖTEBORG RIGA BILLUND KAUNAS KØBENHAVN GDANSK HAMBURG SZCZECIN BERLIN AMSTERDAM WARSZAWA

EDINBURGH LIVERPOOL MANCHESTER LONDON

KATOWICE KRAKÓW PARIS SALZBURG ZÜRICH NICE BARCELONA

DRID

ALICANTE MURCIA AGA

WIEN MÜNCHEN

BUDAPEST

PULA MILANO SPLIT DUBROVNIK ROMA

PALMA ANTALYA ALANYA CHANIA TEL AVIV


98 TRANSPORT

Moderne hurtigbåter med panoramautsikt tar deg langs kysten og inn til de berømte fjordene – som er på World Heritage liste over naturopplevelser. Det er også ruter med ekspressbusser i nær sagt alle retninger. Nyt det varierte landskapet på din reise til Bergen.

Bergen er snuhavn for den verdensberømte Hurtigruten, også kalt ”Verdens vakreste sjøreise” som går hele veien langs Norges kyst til den russiske grense i nord. Et par dager i Bergen før eller etter sjøreisen hører med til turen.

Flyplass

BERGEN LUFTHAVN, Flesland ligger 18 km sør for byen på rv. 580. www.avinor.no – Se s. 96-97.

Flyselskap – med direkteruter til Bergen

Foto: Nils Olav Mevatne

ATLANTIC AIRWAYS – (+298) 341000 - www.atlantic.fo FINNAIR – (+47) 810 01 100 / (+358) 9 818 0800 – www.finnair.com ICELANDAIR – (+47) 22 03 40 50 – www.icelandair.no KLM/AIR FRANCE – (+47) 22 64 37 52 – www.klm.com LOGANAIR – (+44) 0344 800 2855 – www.loganair.co.uk NORWEGIAN – (+47) 21 49 00 15 / 21 49 00 15 – www.norwegian.com SAS – (+47) 05400 / 915 05 400 – www.sas.no WIDERØE – (+47) 810 01 200 / 671 20 551 – www.wideroe.no WIZZAIR – (+47) 820 59 052 – www.wizzair.com VUELING AIRLINES – (+44) 090 507 81000 – www.vueling.com

Internasjonale båtruter

Fra Danmark: HIRTSHALS/ STAVANGER/BERGEN og v.v. Ankomst Jekteviken. Daglige seilinger hele året. FJORD LINE, Jekteviken – (+47) 815 33 500 – www.fjordline.com – Se s. 36.

Fjord- og kystruter

Bergensbanen og Flåmsbanen er rangert som noen av verdens største opplevelsesreiser med tog. Følg visitBergen på

HURTIGRUTEN – går nordover fra Hurtigruteterminalen i Jekteviken – (+47) 77 59 71 17 – www.hurtigruten.com SUNNHORDLAND/NORDHORDLAND: Hurtigbåter går fra Strandkaiterminalen. SKYSS – 177 – www.skyss.no HARDANGERFJORD/ROSENDAL: RØDNE – hurtigbåt til Rosendal går fra Strandkaiterminalen – (+47) 51 89 52 70 – www.rodne.no – Se s. 42-44. SOGNEFJORD/SUNNFJORD OG NORDFJORD: Hurtigbåter går fra Strandkaiterminalen. NORLED – (+47) 51 86 87 00 – www.norled.no – Se s. 46-47. STAVANGER-BERGEN: Fjordline avgang fra Jekteviken – (+47) 815 33 500 – www.fjordline.com – Se s. 36.

Tog / Jernbanestasjon

Dag- og natt tog til Oslo (Bergensbanen). Lokaltog. Bagasjeoppbevaring. Kafé. Rutetider og bestilling: NSB – (+47) 815 00 888 – www.nsb.no FLÅMSBANA – (+47) 57 63 21 00 – www.visitflam.no – se s. 143.


DID YOU KNOW? Restaurants Here is there more details Uptaqui nit,room nimofor voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus. BILUTLEIE

TRANSPORT 99

Avis, Agnes Mowinckels gate 5, (+47) 55 55 39 55 / 815 33 044. www.avis.no Budget, Agnes Mowinckels gate 5, (+47) 55 55 39 55 / 815 60 600. www.budget.no BUSS- MINIBUSS OG LIMOUSINLEIE Fjordhesten, (+47) 41 32 71 62. www.fjordhesten.no Kystbussen – www.kystbussen.no. Se side 100. Osbuss, (+47) 56 30 99 80/481 03 100. www.osbuss.no – se side 26. Tide, (+47) 05505. www.tide.no BUSSTASJON (E4) – Strømgaten 8. Ruteopplysninger 177. Busser til noen av bydelene og distriktet rundt Bergen, til Hardanger samt ekspressbussene går fra Busstasjonen. Noen har også holdeplass i sentrum. Ved busstasjonen ligger Bergen Storsenter, et moderne kjøpesenter. Bagasjeoppbevaring. BUSS OG BYBANE – Skyss Rutetider 177 / (+47) 55 55 90 70. www.skyss.no – Se side 99. BYBANEN – går mellom sentrum (Byparken) og Bergen Lufthavn Flesland. www.skyss.no FERGE – Kontinuerlig fergeforbindelse med “Beffen” over Vågen som vist på kartet (C5). Man.-fre. 07.30–16., lør. i perioden mai-august: 11-16, søndag ingen avgang.*Akvariefergen M/F Vågen, fra Fisketorget til Tollbodkaien ved Akvariet hver dag 10-18 i perioden mai-september. FLYBUSS – Hyppige avganger fra Radisson BLU Royal Hotel på Bryggen via Fisketorget, Olav Kyrres gate og Busstasjonen. www.flybussen.no. Avgangstider oppgis på 177. Se side 100. LUFTTRANSPORT Helikopter: Fonnafly AS, (+47) 88 00 13 13. www.fonnafly.no. Se side 25. Sjøfly: Scandinavian Skies, (+47) 941 22 208- www.scandinavianskies.net PARKERINGSHUS BIRKEBEINERSENTERET P-HUS, Nye Sandviksveien 9 (C4). (+47) 22 05 75 00 (Europark). BYGARASJEN, Fjøsangerveien (E4). (+47) 55 56 88 70 (Bergen Parkering) – Se side 101. CITY PARK, Markeveien 7 (D5). (+47) 21 00 76 70 (Q-park). GRIEG PARK, Lars Hilles gate 3 (E5). (+47) 21 00 76 70 (Q-park). HANSAGÅRDEN P-HUS, Kalfarveien 72. (+47) 22 05 75 00 (Europark). KLOSTERGARASJEN – Vestre Murallmenning 14 (D5). (+47) 55 56 88 70 (Bergen Parkering) – Se side 101. NORDNESGARASJEN, Nordnesgaten 46 (B6). (+47) 55 56 88 70 (Bergen Parkering) O.J. BROCHSGATE 16, O.J. Brochsgate 16 (E6). (+47) 21 00 76 70 (Q-park) PALEET P-HUS, Teatergaten (D5). (+47) 21 00 76 70 (Q-park). ROSENKRANTZ P-HUS, Rosenkrantzgaten 12 (C4). (+47) 22 05 75 00 (Europark). SENTRUM P-HUS, Jon Smørs gate 7 (D5). (+47) 21 00 76 70 (Q-park). SOLHEIMSGARASJEN, Solheimsgaten 29. (+47) 55 56 88 70 (Bergen Parkering) VEIASSISTANSE – NAF - Redningstjeneste – Assistanse: (+47) 08 505 / 92 60 85 05. VIKING REDNINGSTJENESTE, Bilhjelp – bilberging, (+47) 06000 (hele døgnet). RUTETIDER – For Hordaland, ring 177. Kundesenter: (+47) 55 55 90 70. www.skyss.no TAXI – Bergen Taxi. 07000. www.bergentaxi.no Taxi1, 05501 / (+47) 55 70 00 00. www.taxi1.no FART- OG PROMILLEGRENSE – 50 km/t i tettbygd strøk og 80 km/t utenfor tettbygd strøk. Noen motorveier har grense på 90/100 km/t, det vil da være skiltet. Promillegrensen er 0,2.

Reis med rutebuss, båt eller Bybane når du skal oppleve Bergen og Hordaland! Sjå skyss.no for rutetider og meir informasjon. skyss.no PLAN & BOOK:

visitBergen.com


100 TRANSPORT

BERGEN

LEIRVIK

HAUGESUND

KARMØY

STAVANGER

Nyt utsikten og la tankene fly!

Vi tar deg trygt sørover Vi kjører nesten én gang i timen, og tar deg enkelt fra sentrum til sentrum, i topp moderne busser med høy komfort, gratis internett, strømuttak og WC ombord. For de rimeligste billettene samt informasjon om rutetider og trasé, se kystbussen.no

NOR•WAY Kystbussen

Bergen sentrum til flyplassen hvert 15. minutt* Se s. 52-55

Flybussen kjører deg raskt og enkelt til og fra flyplassen, med reisetid til/fra busstasjonen på ca. 20 minutter. Vi stopper ved de fleste hoteller i sentrum og rett utenfor ankomst- og avgangshallen på flyplassen så lenge det går fly. Kjøp billett på forhånd og se rutetider på flybussen.no.

*Reisetid og hyppighet varierer noe etter ukedag og tid på døgnet.


DID YOU KNOW? Restaurants Here is there more details Uptaqui nit,room nimofor voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus.

TRANSPORT 101

SENTRAL PARKERING FOR LOKALE OPPLEVELSER

Se s. 52-55

KlosterGarasjen: Innkjøring i Jonsvollsgaten 940 parkeringsplasser ByGarasjen Fjøsangerveien 4 v/Bergen Storsenter 2205 parkeringsplasser bergenparkering.no


102 SHOPPING

Oleana


BRYGGEN – MER ENN EN ATTRAKSJON

SHOPPING 103

Allerede i middelalderen var Bryggen kjent som handelssted med stor aktivitet. Også nå, mange hundre år etter, står handelen i høysetet. Bryggens lokaler huser et bredt spekter av kunstnere som produserer klær, smykker, keramikk og billedkunst med verksted og tilhørende utsalgssted.

Handelsbyen Handel har alltid hatt stor betydning for Bergen. For deg som gjest betyr det at du finner et stort og fristende utvalg av butikker – fra de små og spesialiserte til de store kjøpesentrene. Byen har også flere spennende handlegater; Strandgaten, ”Gågaten”, Torgallmenningen, Marken, Hollendergaten, Øvregaten, Bryggen og Skostredet, for å nevne noen. Det er også et stort utvalg av mindre nisjebutikker over hele sentrum. På Torget i Bergen finner du det meste innen fisk og sjømat, frukt og grønnsaker. Blant de største og beste kjøpesentre i sentrum finner du Kløverhuset i Strandgaten, Galleriet på Torgallmenningen og Bergen Storsenter, nær buss-og tog-

I de fleste butikkene kan man kjøpe varer Tax Free og få mva refundert når man reiser ut av Norge. Det gjelder for de som bor utenfor Skandinavia. Se etter Tax free-skilt i butikkene og be om entaxfree-sjekk.

stasjonen. Utenfor sentrum i retning flyplassen, finner du Lagunen Storsenter, et av Norges største kjøpesentre. Kjøpesentrene er åpne mandag til fredag 9-21, lørdag til 18. De mindre butikkene er stort sett åpne 10-16, noen til 17, lørdag til 15 eller 16. I de fleste butikkene kan man kjøpe varer Tax Free og få mva refundert når man reiser ut av Norge. Det gjelder for de som bor utenfor Skandinavia. I Bergensregionen kan du kjøpe blant annet kvalitetsvarer av ypperste kvalitet fra kjente lokale tekstilbedrifter og merkenavn som Dale of Norway, Janus og Oleana. I tillegg til interiørartikler og smykker fra gull – og sølvvarefabrikken Arven. La deg friste til shopping i Handelsbyen på www.visitBergen.com/shopping


104 SHOPPING

HÅNDLAGET I BERGEN

150 ÅR MED MØYSOMMELIG ARBEID, KUNNSKAP OG ERFARING

Arven gull- og sølvvarefabrikk. Kom innom vår butikk og fabrikk og se våre dyktige håndverkere lage tidløst sølvbestikk, interiørprodukter og vakre smykker.

Design: ANDREAS ENGESVIK

S A NDBR OG A T EN 11. , 50 03 BERGEN, ARVEN.NO


DID YOU KNOW? Restaurants Here is there more details Uptaqui nit,room nimofor voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus.

SHOPPING 105

Skobutikken

i hjertet av

Shop-in-shop Strandgaten 5

Bergens ECCO butikk Nr.1.

Bergen med

stort utvalg av merkevarer!

Shop-in-shop Strandgaten 5

Strandgaten 5 www.haalandsko.no


106 SHOPPING

Ullbutikken på undertøysfabrikken Helt siden 1895 har Janus produsert varme og slitesterke ullplagg, og er et kjent og kjært merkenavn for de fleste nordmenn. Janus har ulltøy til hele familien, og kolleksjonene spenner fra det mykeste undertøy til slitesterke ytterplagg. Alt er selvsagt laget i myk, varm og kløfri ull. Janusfabrikken ligger idyllisk til ved elven på Espeland, like utenfor Bergen sentrum, og et besøk her gir

deg et innblikk i en lang og stolt tekstilhistorie. Av de mange tekstilbedriftene som hadde sin storhetstid på Vestlandet i forrige århundre, er Janus den siste igjen i sitt slag i Norge. Siden 1895 har Janusfabrikken produsert ullklær på Espeland, og er en viktig hjørnesteinsbedrift i denne lille bygden. I dag selges ca. 85 % av klærne i Norge, resten eksporteres til både Europa, USA og Asia.

På fabrikkens område finnes blant annet den ærverdige direktørboligen fra 1894, gamle Espeland togstasjon, samt Janus Kultursenter og fabrikkbutikk. Kultursenteret og butikken ligger i den originale fabrikken fra 1895. Dette er en flott trebygning, idyllisk plassert på bredden av elven som opprinnelig forsynte strikkemaskinene med kraft. www.janus.no

Adresse: Stephansens veg 35, 5267 Espeland Åpningstider: Mandag-onsdag: 09-17 Torsdag: 09-18 Fredag: 09-17 Lørdag: 10-14


DID YOU KNOW? Restaurants Here is there more details Uptaqui nit,room nimofor voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus.

SHOPPING 107

Velkommen til vår hjemby! Oleana er stolte av at vi både syr og strikker alt på vår egen fabrikk her i Bergen. Vi kan garantere for bærekraaige råmaterialer og produksjon. Oleana er Really Made in Norway! Velkommen til vår aggskipbutikk ved Fisketorget eller til vår fabrikk ved orden i Ytre Arna. Velkommen til Oleana! BUTIKK: STRANDKAIEN 2A - FABRIKK: IVAR AASGAARDSVEG 1 - www.oleana.no


©Netmaps,2012 www.mapscd.com

108 SHOPPING Pers

enB

akk en

myren

anse

re Sk

Nord

OPPLEV HANDELSBYEN

eien yrsv

sem

Skan

Fje

llve ie

n

Du går aldri tomhendt hjem fra en shoppingrunde i Bergen. Midt i den kompakte bykjernen finner du alt fra fasjonable merkevareforretninger og store shoppingsentre til små nisjebutikker med varer du ikke finner noe annet sted i verden. Bergen har et butikkutvalg få andre norske byer kan måle seg med. Kroh neng

Skansebakken

sgaten

eien Fjellv

aten Ladegards g

Hans Hauges

Gt.

anen

eS Nv

Fløib

ten

u Sk

i ov an

ega Øvr

rget sto vík te

ks vei e

Jernbanetasjon s

n Mariakirken

7

sg tie ris Ch

en

es ør Sm

n

te ga

d

an Str

ga

Hi rs La

e at

n Jo

Ole Bull Scene

Grieghallen

Festplassen

ng ni en

Skutevikstorget

Ole Bulls Plass

n

e at

te

ga

2

ate

sg

n

6 dgate

n ra

St

Lille Lungegardsvann

B

llm

a Str

a

dk

n ra

St

a rg To

len

na

mi

er ait

k nd

1

n ie

s re yr vK

Håkonshallen

a Ol

Vågen

ail

tR

igh

nL

ge er

mg

tie ris

Ch

Våg

ET

3

n te

iga

Ka

en

ning

en sallm

ø Str

N

GGE BRY

G OR ET SK

4

FI

5

e at sg lle

Ricks

te

ten

ga

s rd

ga

Ny Logen n Teater kerelve Vas

s

u

h

n

Den Nasjonale Scene

e

g r

e

t.

sg

ll vo ns

erg k. eb di

en at

Jo

Kom e

Tollboden

t Tea

ralm

u V. M

Ny Church

en at

sg

n ko

Ha

Johannes Church

t ste Nø

Kulturhist. Sand.

1

Oleana

4

Juhls` Silvergallery

Følg visitBergen på

2

Galleriet

5

Arven Gullog sølvvarefabrikk

H. F. Bygget

www.windfjord.com

Slottsgaten 3 N-5003 Bergen, Norway

Dokkeveien

3

Jusbygget

Prof. Hansteens Gate

100% Pure wool Top quality Sweaters in 100% Pure Wool. Large selection with more than 200 models. All major credit cards and currencies welcome.

ns

ave

lh We

te

ga

Windfjord

6

Haaland Eurosko


DID YOU KNOW? Restaurants Here is there more details Uptaqui nit,room nimofor voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam APOTEK iderunt delenimus.

SHOPPING 109

Ditt Apotek Bryggen

Vetrlidsallmenningen 11

www.dittapotek.no

KJØPESENTRE Galleriet Kløverhuset Lagunen Storsenter

Torgallmenningen 8 Strandgaten 13-15 Laguneveien 1

www.galleriet.com www.kloverhuset.no www.lagunen.no

Klær Dale of Norway AS Fresh Pepper Janusfabrikken AS Oleana AS

Sandlivegen 2 Christiesgate 9 Stephansens veg 35 Strandkaien 2

www.daleofnorway.com www.pepperstores.com www.janus.no www.oleana.no

Gaver, Souvenirer, Klær, Strikk Audhild Viken AS Bryggen Husflid Husfliden i Bergen Julehuset Nilssen På Bryggen Røst Schøtt Småting Ting Windfjord AS

Bellgården Bryggen 19 Vågsallmenningen 3 Holmedalsgården 1 Bryggen 3 Bryggen 15 Holmedalsgården 1 Bryggen 9 Bryggen 13 Slottsgaten 3

www.gifts.no www.sweaterspecialist.com www.norskflid.no www.gifts.no

Sko Haaland Sko Gågaten AS

Strandgaten 5

www.eurosko.com

Sølv/Gullhandel Arven Gull- og sølvvarefabrikk Juhls Silver Gallery AS Pandora Bergen Theodor Olsens Eftf.

Sandbrogaten 11 Bryggen 39 Torgalmenning 1A Chr. Michelsensgt. 2B

www.arven.no www.juhls.no www.pandora.net www.theodor-olsen.no

Optiker Optiker Svabø AS

Strandgaten 18

www.optikersvabo.no

Interiør Hjertholm AS Jens Chr. Berle AS Wallendahl AS

Torgallmenningen 8, Galleriet Bryggen 5 Strandgaten 17

www.hjertholm.no www.berlebergen.no www.wallendahl.no

Valuta Forex Bank Norge Ria Financial Services AS Turistinformasjonen i Bergen

Strandkaien 2 B Torget 11 Strandkaien 3

www.forex.no www.riafinancial.com www.visitBergen.com

Kunst Speil & Ramme AS

Øvregaten 4

www.speilogramme.no

www.butikkenrost.no www.smaating.no www.ting.no www.windfjord.com

7

PLAN & BOOK:

visitBergen.com


110 UTELIV

Altona Vinbar


UTELIV 111

Restaurant og uteliv Et godt måltid gjør ditt besøk i Bergen fullkomment, en runde nattestid gir deg fornyet energi. I Bergen finner du det meste, fra kaffebarer til fiskerestauranter og smakfulle internasjonale kjøkken, fra små kunstkaféer til diskoteker, barer og nattklubber. Spør du en bergenser om hvor du skal gå, vil du kanskje bli vist vei til ett av de ”klassiske” utestedene som har trukket folk i mange årtier. Bergen har flere av Norges vakreste restaurantlokaler og noen av landets beste spisesteder – det er bare å velge etter lyst, smak og lommebok. Den majestetiske naturen i regionen skjenker oss de beste råvarer for matproduksjon. Fisken fra havet gir deg opplevelser kjøkkensjefer over hele verden lengter etter. Besøker du steder med merket ”En smak av Kysten”, er du garantert det beste som kan skaffes. Fra grønnkledde åser mellom de dype fjordene serverer vi den beste frukten.

Mange spisesteder legger sin ære i å tilberede maten slik at ingrediensenes naturlige smak og særpreg fremheves. Vestlendingene har lenge kunnet nyte godt av et førsteklasses spiskammer, og vi er stolte av å kunne tilby de herligste fristelser fra lokal mat og drikke. Noen av de mest forførende nytelser i vår region slipper du å tilberede – store søte jordbær rett fra åkeren, kjøttfulle mørkerøde moreller, saftige plommer og smakfulle Hardanger-epler. Ferske fjordreker kan du nyte fredelig på bryggekanten mens båtene glir inn og ut av havnen. Utelivet i Bergen gir deg mangfoldige opplevelser for en vellykket aften. Ønsker du en rolig kveld finner du mange utsøkte kaffebarer med avslappende atmosfære. Stikk gjerne også innom en revyscene eller få med deg en spennende konsertopplevelse. Veien er heller aldri lang til en av byens mange nattklubber. Prøvesmak på utelivet i Bergen på www.visitBergen.com/restauranter

Fisketorget


112 RESTAURANTER

Restauranter

NAVN / ADRESSE EKSKLUSIVE 1877 RESTAURANT, Vetrlidsallmenningen 2 BARE RESTAURANT, Torgallmenningen 2 COLONIALEN 44 RESTAURANT, Kong Oscars gate 44 ENHJØRNINGEN, Enhjørningsgården 29 RESTAURANT NOVA, Nedre Ole Bulls plass 4 TO KOKKER, Enhjørningsgården 29, Bryggen TYPISK BERGENSKE BARE VESTLAND, Vågsalmenningen 1 (1. mai-31. sept.) BIEN BAZAR, Vetrlidsallmenningen 2 BRYGGELOFTET & STUENE, Bryggen 11 BRYGGEN TRACTEURSTED, Bryggestredet 2, Bryggen FLØIEN FOLKERESTAURANT, Fløyfjellet GAMLE BERGEN TRACTEURSTED Elsesro 1A, Sandviken (1. juni-31. juli) INTERNASJONALE BIEN CENTRO, Nordahl Bruns gate 9 BIEN SNACKBAR, Fjøsangerveien 30 BRASILIA, Olav Kyrres gate 39 CASA DEL TORO, Rosenkrantzgt. 6 CHINA PALACE, Strandgt. 2 HARBOUR CAFÉ, Torget 9 MAHARAJA INDISK RESTAURANT, Rosenkrantzgt. 5 NAMA JAPANESE FUSION, Lodin Leppsgt. 2B NAOMI RESTAURANT, Nedre Korskirkeallmenningen 2 OLIVIA, Zachariasbryggen, Torget 2 SOYA, Finnegårdsgaten 6 T.G.I Friday’s, Nedre Ole Bulls Plass 4 VILLA BLANCA, Nedre Korskirkeallmenningen 1A ANDRE 26 NORTH, Bryggen 47 ÁCIDO COCKTAIL BAR & RESTAURANT, Bergen, Øvre Ole Bulls plass 5 AMALIE, Scandic Bergen City, Håkonsgt. 2 BERGTATT, Bøhmergaten 42-44 BIG HORN STEAK HOUSE, Lodin Leppsgt. 2B BRASSERIE X, Quality Hotel Edvard Grieg, Sandsli CAFÉ OPERA, Engen 18 COLONIALEN LITTERATURHUSET, Østre Skostredet 5-7 CORNELIUS PÅ HOLMEN DON PIPPO, Christiesgate 11 DR. WIESENER AS, Nye Sandviksveien 17a, Bergen DUGGFRISK BAR & SPISERI, Strandkaien 12 FG RESTAURANT & BAR, Finnegårdsgaten 2a FISH ME, Mathallen, Strandkaien 3, Bergen FJELLSKÅL FISK & SKALLDYR, Mathallen, Strandkaien 3, Bergen HOGGORM, Nygaardsgaten 29 JACOB AALL BRASSERIE OG BAR, Xhibition Kjøpesenter, Småstrandgt. 3 KITCHEN & TABLE, Clarion Admiral Hotel, C. Sundtsgt. 9 LINDBERGH, Thon Hotel Bergen Airport, Kokstad LOKALT OG LEKKERT, Mathallen, Strandkaien 3, Bergen LYSVERKET, Rasmus Meyers Allé 9 MANDELHUSET, Våge, Tysnes MARG & BEIN, Fosswinkels gate 18, Bergen MICHELSEN SPISEBAR, Christiesgt. 10 PASCAL MAT & VIN, Scandic Neptun, Valkendorfsgt. 8 PEPPES PIZZA, Olav Kyrresgt. 11 PINGVINEN, Vaskerelven 14 PYGMALION ØKOCAFÉ & GALLERI, Nedre Korskirkeallmenning 4 SKY:SKRAPEREN, Ulriken STORM Brasseri, Øvre Ole Bullplass 3 VISTA BAR OG BRASSERIE, Kløverhuset, Strandgaten

Kart ref.

(+47)

D4 D4 D4 C4 D5 C4

92 87 18 77 40 00 24 55 55 90 16 00 55 30 69 50 55 55 40 36 55 30 69 55

D4 D4 C4 C4 E3

91 90 04 56 55 59 11 00 55 30 20 70 55 33 69 99 55 33 69 99 55 30 80 30

D5

55 59 11 00 55 59 11 00 48 30 55 55 55 55 03 10 55 21 28 38 55 30 09 00 55 31 25 55 55 32 20 10 53 50 01 86 23 11 54 70 56 90 12 55 55 56 32 40 92 02 84 43

D5 D4 D5 D4 D4 D4 D4 D4 D4 D4 D4 C4 D5 D5 F5 D4 D5 D5 D4 D5 D5 C4 D5 D4 D4 D4 E5 D4 C5 D4 E4 E5 D5 D5 D5 D5 D4 F3 D5 D5

47 71 04 67 55 21 58 73 55 33 33 00 92 28 26 02 55 36 60 60 55 98 00 00 55 23 03 15 55 90 16 00 56 33 48 80 55 31 30 33 98 12 77 32 93 89 48 64 55 55 03 02 45 02 30 00 98 90 58 98 55 30 71 00 55 23 65 10 55 92 00 00 98 90 55 55 55 60 31 00 53 43 21 00 55 32 34 32 92 87 29 49 55 30 68 00 22 22 55 55 55 60 46 46 55 32 33 60 53 64 36 43 55 32 11 45 41 76 66 40

Lunsj X = Ja

Barnemeny X

Fre-lør

X

X X Sommer Sommer

X X X X X X X X X X X X X X X X

X

X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X

X X X X

X

X X X X X X X X

X X X X X X X


DID YOU KNOW? Restaurants Kaféer | Barer | Nattklubber

RESTAURANTER 113

Here is there more details Uptaqui nit,room nimofor voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus. NAVN / ADRESSE Kart ref. KAFEER BAKER BRUN, Søstergården, Bryggen 47 COLONIALEN FETEVARE, Strandgaten 18 COLONIALEN KRANEN, Solheimsgaten 9B GLESVÆR KAFÉ, Handelstaden Glesvær på Sotra LIE NIELSEN, Christian Michelsens gate 6 LIE NIELSEN, Strandgaten 21 CAFÉ NORGE, Nedre Ole Bulls plass 4 STARBUCKS, Vetrlidsallmenningen 2 STARBUCKS, Neumanns gate 25

BARER / PUBER / NATTKLUBB AFTER DARK GENTLEMEN’S NIGHTCLUB, Torggaten 5 ALTONA VINBAR, Augustin Hotel, C. Sundtsgt. 24 BAKLOMMEN BAR, Bryggen BAR X, Quality Hotel Edvard Grieg, Sandsli BRYGGEN NIGHTCLUB, Bryggen 45 CITY BAR, Scandic Bergen City DARK & STORMY, Kong Oscars gate 12 DUNS MINIBAR, Kong Oscars gate 12 KAVA ROOFGARDEN, Strandgaten 15 LUDVIG VIN & CHAMPAGNEBAR, Scandic Neptun, Valkendorfsgt. 8 LUKKET SELSKAP, Magnus Barfots gate 5 MADAM FELLE, Bryggen 43 MAGDA, Kong Oscars gate 5 NO STRESS, Hollendergaten 11 RØVERDATTER, Naumannsgate 5 SCRUFFY MURPHYS, Torget 15 SJENERØS, Vågsallmenningen 1. SKIPPERSTUEN, Torggt. 9 STORM BAR, Øvre Ole Bulls plass 3, Bergen TERMINUS WHISKY BAR, Grand Terminus, Zander Kaaesgt. 6 THE LOBBY, Nedre Ole Bulls plass 4 TONGA BAR, Torget 9 VASKERIET, Magnus Barfots gate 4 VINYL, Kong Oscars gate 8

C4 D5 F5 D5 D5 D5 D4 D5

D5 C5 C4 C4 D5 D4 D4 D5 D5 D5 C4 D4 D4 D5 D4 D4 D5 D5 E4 D5 D4 D5 D4

(+47)

Lunsj

55 31 65 12 55 90 16 00 55 90 16 00 56 33 90 80 55 93 31 20 56 90 41 50 55 55 40 00 46 74 25 47 46 61 19 48

X X X X X X X

55 90 23 90 55 30 40 00 55 32 27 47 55 98 00 00 55 96 15 00 55 33 33 00 46 93 83 21 46 93 83 21 92 29 79 91 55 30 68 00 46 93 83 21 55 54 30 00 46 93 83 21 46 93 83 21 41 00 47 64 92 07 19 19 46 93 83 21 55 90 28 05 55 32 11 45 55 21 25 00 55 55 40 00 55 30 09 00 46 93 83 21 46 93 83 21

Med Bergenskortet reiser du gratis med Bybanen og med buss i sentrum og regionen. Se side 52-55. PLAN & BOOK:

visitBergen.com


114 RESTAURANTER

En reise i Norge i matverden i gamle dager og i nuet

Vetrlidsallmenningen 2 • Kjøttbasaren i Bergen booking@restaurant1877.no • +47 92 87 18 77 • www. restaurant1877.no


DID YOU KNOW? Restaurants

CORNELIUS ER EN FØRSTEKLASSES SJØMATRESTAURANT

RESTAURANTER 115

Se s. 52-55

Restauranten ligger idyllisk til i sjøkanten på Holmen like utenfor Bergen

DAGLIGE AVGANGER FRA BRYGGEN Lunsj kl. 11.30 Middag kl. 18.00

booking@cornelius-restaurant.no | (47) 56 33 48 80 | www.corneliusrestaurant.no

www.limedrop.no

Here is there more details Uptaqui nit,room nimofor voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus.


116 RESTAURANTER

Sky:skraperen

Se s. 52-55

Velkommen til toppen av Bergen by! I vår fjellrestaurant Sky:skraperen serveres lokal og tradisjonell mat med en moderne vri, med et panorama over byen og Vidden som bakteppe. Vårt utvalg av småretter og lunsjretter kan spises inne eller tas med på turen. Vi har også utendørsservering på vår fantastiske terrasse.

Ulriken By Night På kveldstid forvandler en del av restauranten seg til en gourmetrestaurant med et moderne og spennende menykonsept fra kl. 18:00. Våre kokker serverer nydelige smaker basert på sesongens beste, lokale råvarer. Maten presenteres i en moderne innpakning i en serie ulike serveringer.

Reservasjon og ytterligere opplysninger om menyen: ulriken643.no / skyskraperen@ulriken643.no / +47 53 643 643


DID YOU KNOW? Restaurants Here is there more details Uptaqui nit,room nimofor voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus.

RESTAURANTER 117

I BERGENS HJERTE Med beliggenhet på Torgallmenningen, like ved Torget og Turistinformasjonen, kan man med sikkerhet si at China Palace ligger i Bergens hjerte. Vi serverer mat av høy standard i eksklusive omgivelser til moderate priser. Vår meny har et stort utvalg av retter. Alle rettigheter. Bordbestilling etter kl. 12.00. VELKOMMEN! Åpningstider: Mandag–torsdag: 12-23. Fredag–lørdag: 12-23.30. Søndag: 13-23 TLF. (+47) 55 21 28 38 eller (+47) 55 21 28 39 – STRANDGATEN 2


118 RESTAURANTER

I n d I s k r e s ta u r a n t & b a r EKTE INDISK MATGLEDE · ALLE RETTIGHETER Åpningstider: Mand.–Torsd. 15–23, Fred.–Lørd.15–24, Sønd. 14–22

✆ 55 31 25 55

www.maharajas.no · Rosenkrantzgt. 5 · 5003 Bergen

Det er alltid godt med hjemmelaget italiensk! KOM INNOM OSS TIL LUNSJ ELLER MIDDAG - VI HAR ÅPENT HVER DAG!

DU FINNER OSS PÅ ZACHARIASBRYGGEN • TORGET 2, 5014 BERGEN


DID YOU KNOW? Restaurants Here is there more details Uptaqui nit,room nimofor voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus.

PÅ BRYGGEN I BERGEN

ENHJØRNINGEN er Bergens eldste fiskerestaurant – stor à la carte meny med alt du kan tenke deg av fisk og skalldyr. Åpningstider alle dager kl. 16.00–23.00. September-mai: Stengt søndag. Bestill gjerne bord på telefon +47 55 30 69 50 www.enhjorningen.no

TO KOKKER – vi bruker ekte, norske råvarer – og tilbereder dem slik de fortjener det! Åpningstider: Mandag-lørdag 17.00-23.00. Bestill gjerne bord på telefon +47 55 30 69 55 www.tokokker.no

Etter et godt måltid – slapp av på BAKLOMMEN. Baren vår er helt unik – ekte Bryggemiljø. Finn deg en godstol og bestill fra vår velutstyrte bar – eller kanskje du bare ønsker å nyte en kopp kaffe i hyggelige omgivelser.

RESTAURANTER 119


120 REGION

Trolltunga


REGION 121

Hardangerfjord

Opplevelser i Bergensregionen Fjordene er Skandinavias største attraksjon, og tiltrekker besøkende fra hele verden. Bergen og regionen ligger i hjertet av de verdensberømte fjordene. Det er ikke uten grunn at fjordene i vår region er oppført på UNESCO sin berømte verdensarvliste. Mellom verdens lengste fjord og en av verdens vakreste, Sognefjorden og Hardangerfjorden, ligger Bergen og regionen som det beste utgangspunktet for naturopplevelser. Bergensregionen har en fantastisk kystlinje med tusenvis av større og mindre øyer, et rikt kulturliv og mange muligheter for aktive opplevelser. Øyriket danner en åpen invitasjon til fjordene som strekker seg majestetisk inn i landskapet og har gitt oss en natur med mange fasetter. Her kaster fossene seg ned langs fjellsidene, det skinner evig snø på toppene og gresset lyser irrgrønt mot fjorden.

Se dramatikken i de dype fjordene med stille vann som speiler fjell og isbre. Nyt de grønnkledde åsene og forsyn deg av fristelser fra lokal mat og drikke. Ta aktiv del i de naturgitte aktivitetene som vandring, seiling , sykling, kajakk, rafting, fiske, paragliding og sommerski, for å nevne noe. Fra den aktive som søker det “ekstreme” og til vennegjengen som søker samhold i hva naturen gir oss. Her finner du alt. Avstandene er korte og du rekker mye selv om du bare har et par dager til rådighet. Hvor enn du kommer fra så er det lett å komme seg hit, enten med båt, tog buss eller bil. Rundturen Norge i et nøtteskall® gir deg fjord og fjell på én dag, hele året. Se oversikt over Fjordturer fra Bergen på side 35.

Frodige, små bygder ligger som perler langs fjordene og ut mot havet finnes fremdeles små, tradisjonelle fiskerlandsbyer. Dette er kontrastenes land. Fra det myke, milde til det barske og ville. Alt like ekte og naturlig. Naturen er ikke bare til beskuelse for trette byøyne. Opplev kombinasjonen av den fantastiske naturen og det store tilbudet av aktive, friske og spennende opplevelser. Besøk noen av kystens tusenvis av øyer i skjærgården. PLAN & BOOK:

visitBergen.com


Bergensregionen 5

Krokane

Naustdal Askrova

JOSTEDALSBREEN

Skei

Stavang E39

611

Svanøybukt

NIGARDS BREEN

22

et tn Jølsterva 5

Førde 609

13

rd

Gaularfjellet

Viken

n

Dale

611

E39

57

55

Hafslo

en

23L

Solvorn

Ornes

rla

607

mds fjor

Fure

de

13

Bulandet

Gaupne

Fjærland

Eikenes

Askvoll Gjervik

Værlandet

604

Moskog

trafjo

Florø

us

122 REGION

Høyanger Nordeide

Lavik

SOG

607

ORDEN NEFJ

Ortnevik

Rutledal

Hardbakke

Oppedal

Nåra

12

570

Mjømna

Steinsland

Gulen

6

Matre

7

M

E39

Masfjordnes

le od a

Lindås

Nesheim

Vinje

NORDHORDLAND

Sletta

Håb

rd

or d

21

en

Styvi Undredal

18 19

Flåm

E16

17

Aurland

Flåmsbana the Flåm Railway

24

Øvs

50

To O

Oppheim

Eksingedalen

569

jo

Myrkdalen Stalheim

n

Mostraumen

57

Hellisøy fyr

Mo

yf rø

Gudvangen

13

Duesund

Leirvåg

æ N

Vikafjell

STØLSHEIMEN

Sløvåg

Fedje Sævrøy

e

n

Brekke

E39

fj nds

Sollibotn Flolid Eivindvik

Skjerjehamn

Lærdal

Frønningen

Vik

Finden

Bjordal

Fodnes

Aurla

Utvær

Vangsnes

55

20

Mannheller

Kaupanger

55

en

Rysjedalsvika

Daløy

5

Leikanger

Måren

E39

606

Ytrøy

Hella

Balestrand

un ne l

Krakhella

Sogndal

st

Sula

æ

rd al

Vadheim

Gåsvær

Fj

Dragsvik

Salbu

Myrdal

E16

10 Lindås

Evanger

N

3 Øygarden

11

RF

561

Vaksdal

4

Flesland kai

Glesvær

555

5

Marstein

Tørvikbygd Strandebarm

Hjellestad

48

48

Gjermundshamn

Nymark

Vikane

Tysnes

Løfallstrand

13 14

Rosendal

Sandvikvåg

Dimmelsvik

HARDANGER

Stord

HARDANGERVIDDA N AT I O N A L PA R K

Husnes E39 Nordhuglo Sunde Ranavik

Leirvik

Tyssedal

National tourist route

Odda

E16

Tunnel

Kvinnherad

Halsnøy Fjelberg

Langfoss

E134

Utåker

Matre

Road number

13

Railway

13

Ferry

Låtefoss

Skare

Express boat

Herøysund

Jektevik 545

13

551

Uskedal SUNNHORDLAND Jøsendal

Hodnanes

Dyranut

To Geilo,

Lofthus

Aga 15

Sunndal

Furebergfossen

Må bø da len

Herand

Jondal

Varaldsøy

Eidfjord 7

550

Nordtveitgrend

Malknes Våge

16

Kinsarvik

Trolltunga

Bjørnafjorden

Fitjar

Brimnes

15

Hardanger Folk Museum

Mundheim

49

Hardangerjøkule

Utne

550

Halhjem

Husavik

Bømlo

FJ

Venjaneset

Bekkjarvik

Rubbestadneset

ER

EN

Hatvik

Os

Austevoll

Brandasund

G

D OR

48

Eikelandsosen

E39

Øystese 15

15

7

48

Austevollshella Møkster

Slåtterøy fyr

Norheimsund

Tysse

BERGEN

7

Steinstø

Arna

Hufthamar

Litlakalsøy

Fyksesund

Trengereid

Klokkarvik Krokeide

F

Bruravik

7 13

Kvanndal

Botnen

E16

Sørfjo rden

Telavåg

15

RD

1

Sotra

To G O

Osa

Ulvik

Granvin

9

Breistein

Straume

572

Lonevåg

Kleppestø

Ågotnes

VOSS

13

Stanghelle

566

Askøy

Hallingskeid

15

Dale

Osterøy

TE

Knarvik OS 567 Hamre Valestrand

2

Blomvåg

JO

Vossevangen

E16

E RD

AN

8

HA

565

Manger Tjeldstø

FO NA LG TI EFO ON N AL NA PA RK

Hellesøy

Røldalsfjellet

0 Røldal

10

20km

Haukelifjell ® Adachi Map, 3DD AS

Haukeliseter

National E134 tourist route


DID YOU KNOW? Restaurants

REGION 123

Here is there more details Uptaqui nit,room nimofor voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus.

BERGENSREGIONEN VEST

124–131

1 Fjell Festning

131

2 Herdla Museum

131

3 Kystmuseet i Øygarden

131

4 Nordsjøfartmuseet

131

5 Panorama Hotell & Resort

131

BERGENSREGIONEN NORD

132–139

7 Bjørn West Museet, Matredal

139

8 Lyngheisenteret på Lygra

139

9 Osterøy Museum

139

10 Vestnorsk Utvandringssenter

139

11 Économusée Hillesvåg Ullvarefabrikk

139

REGION SØR – Sunnhordland

140

13 Folgefonna Nasjonalparksenter, Rosendal

140

14 Steinparken, Rosendal

140

REGION ØST – Aurland – Flåm – Hardanger – Voss

141

15 Hardanger og Voss Museum

141

16 Hardangervidda Natursenter, Eidfjord

142

18 Fjordsafari

142

19 VisitFlåm

143

20 SOGNEFJORDEN

144

21 Nærøyfjorden

145

22 Nigardsbreen, Jostedalen

145

23 Urnes Stavkyrkje, Luster

145

24 Flåmsbana, Flåm

145 PLAN & BOOK:

visitBergen.com


124 REGION VEST

BERGENSREGIONEN VEST Fjell | Sund | Øygarden

Marstein fyr


REGION VEST 125

Sotra

Kystens fornøyelsespark Bergenskysten med Sotra, Fjell og Øygarden er stedet for aktiv, frisk og spennende opplevelse. Bare et flyndrekast unna storbylivet får du spektakulære kystaktiviteter, magiske sjømatopplevelser og en av Norges mest spennende krigshistorier. Her bor du med panoramautsikt mot havgapet, i en liten rorbu eller førsteklasses hotell. Bare noen minutters kjøretur vest av Bergen sentrum åpner fjordlandskapet seg opp. Isen trakk seg tilbake for 10.000 år siden og etterlot seg tusenvis av øyer som perler på en snor. Når vinterstormene slår inn mot land blir du liten i møtet med havets voldsomme naturkrefter. Marstein fyr ligger bare få kilometer fra Panorama Hotell & Resort. Dette landemerket er helt unik med sin spektakulære beliggenhet.

EN AV NORGES STØRSTE KRIGSSKATTER Området er et skattkammer for deg som liker krigs- og okkupasjonshistorie. I tillegg viser museene i Museum Vest en autentisk kystkultur, et nært møte med menneskene som har livnært seg av havets ressurser helt siden steinalderen. Den sterke historien fra Nordsjøfartsmuseet, Fjell Festning, Kystmuseet i Øygarden og Herdla Museum forsterkes av de vakre omgivelsene – naturen, utsikten, luften og havet. Lær om en av de mest kjente motstandskampene som endte med Telavåg-tragedien. Vandre i de spennende tunnelene og det tyske forsvarsanlegget på Fjell Festning. På Herdla Museum finner du utstilling fra den tyske flybasen. Historiene fra Fjell, Sund og Øygarden gir denne regionen en helt spesiell sjel som man bare kan oppleve ved å være her.

Fjell Festning


Flolid Eivindvik

Steinslan

BERGENSREGIONEN VEST

126 REGION VEST

STØLSHEIME

570

Mjømna Fjell | Sund | Øygarden

Matre Sløvåg Leirvåg

Fedje Sævrøy

Mo

Duesund E39

Masfjordnes

al e

n

Mostraumen

57

Eksing

569

Lindås

Hellisøy fyr

M od

Sletta

Hellesøy

Lindås

565

Manger

EN

Tjeldstø

3

FJ

Øygarden

R TE

Knarvik OS 567 Hamre Valestrand

2

Blomvåg 561

E16

D OR

Dale

Osterøy

Stanghelle Lonevåg 566

Askøy

Straume

1

Sotra

Trengereid

Arna

BERGEN

Flesland kai 555

5

7

Hjellestad

Hufthamar Austevollshella Møkster

Litlakalsøy

Tørv Strandebarm

Klokkarvik Krokeide

Marstein

Eikelandsosen

E39

Hatvik Venjaneset

Os

Mundheim Halhjem

Bjørnafjorden Malknes Våge

Austevoll Husavik Bekkjarvik

Følg visitBergen på

Norh

Tysse 48

24

Glesvær

E16

Kleppestø

Ågotnes

Telavåg

Vaksdal

Breistein

Sandvikvåg

49

Nymark

Tysnes

Nordtveitgrend 48

Varaldsøy

Gjermundshamn Vikane

Løfa

R

Dim


REGION VEST 127

Rongesundbro, Øygarden

I havørnens rike Fra Marstein fyr i sør til Hellesøy nord i Øygarden kan du følge horisonten i det fantastiske øyriket. Du befinner deg i havørnens rike, opplev verdens største rovfugl på nært hold på dine vandringer i kystlandskapet. Med sine over 236 ulike fuglearter er Øygarden et av landets beste steder for fugletitting.

Nautnes

Bare i Tjeldstrømarka naturreservat er 195 av dem! Lei sykkel i Bergen og dra på øyhopping. Fra 15. juni til 25. august kan du ta med deg sykkelen på båtruten mellom Hellesøy og Fedje – landsbyen i havet. Se informasjon om rutetider på side 138.

Glelvær café. Glesvær rorbu


128 REGION VEST

BERGENSREGIONEN VEST Fjell | Sund | Øygarden

Sotra

Med havet som lekegrind Regionen vest for Bergen tilbyr en mengde aktiviteter som tar i bruk det fascinerende kystlandskapet til det fulle. Kjenn hvordan det er å få noe stort på kroken i de fiskerike områdene utenfor Sotra og Øygarden, som er ideelle for dypvannsfiske. I en havkajakk kan

du bli i ett med skjærgården og det våte element. Føl på kreftene og ri på bølgene som knuser mot land. Søk ly for natten, opplev de lange lyse nettene og stjernehimmelen malt på et panorama lerret.


REGION VEST 129

Sotra

Gå på kyststier på Golta og få utsyn over hele horisonten. Bli med på klippevandring og kast deg ut i havet med coasteering. Panorama Hotell & Resort tilbyr et bredt utvalg av aktiviteter, opplevelser og overnattinger. Ta en guidet tur med Dive Bergen i havets gigantiske

naturakvarium, og dykk ned mellom fiskestimer, bunndyr, gamle skipsvrak og fascinerende fjellformasjoner. Et sant eventyr for skjellsankere, sports-, fritids- og vrakdykkere. Selv de mest eventyrlystne kan få det ultimate kicket i en av Norges råeste klatrevegger.


130 REGION VEST

Cornelius Sjømatrestaurant

Smakene som forsterker opplevelsene Alle sansene må i sving for å nyte kysten til det fulle. På en holme ute i øyriket kan du begeistre smaksløkene med noe av det mest eksotiske kysten har å by på. Cornelius Sjømatrestaurant er en av Norges beste, der du får sekundferske råvarer rett fra havet og en unik meteorologisk meny som tilpasses været og råvarene. Cornelius har daglige båtavganger fra Bryggen, og turen tar 20 minutter. Nok til å lade smakssansene til det herlige måltidet.

Florø

5

Krokane

SLIK KOMMER DUStavang DEG RUNDT: Naustdal

Askrova 555 vestover fra Bergen Bil: Riksvei Svanøybukt mot Sotra. Leiebil tilgjengelig i Bergen sentrum.

E39

611

Førde

609

Moskog

Båt: Sommerbåtrute fra Hellesøy til Fedje. Dale Gjervik SeVærlandet www.gulenskyss.no Bulandet

13

Eikenes

Askvoll

Fure

E39

Buss: Lokale bussruter tilgjengelig – Salbu www.skyss.no Vadheim 57

607

Viken 611

Høyanger

Gåsvær

Nordeide

Du gratis med Bergenskortet Krakhella Sula reiser i hele Hordaland.Rysjedalsvika Lavik RDEN EFJO

Måren

E39

606

Ytrøy

SOG

607

Daløy

Oppedal

Utvær Nåra

N

Ortnevik

Rutledal

Hardbakke

Skjerjehamn

Sollibotn Flolid Eivindvik

Brekke

Bjordal

E39

Steinsland

STØLSHEIMEN

570

Mjømna

Matre

På holmene ut mot havet beiter villsau. Smaken av lynghei, havsalt og frisk sjøluft setter en fantastisk ramme på Strilalammet, som er på vei til å bli en ettertraktet råvare for Bergenskysten. Men den store matopplevelsen blir ikke kun til av de gode råvarene. Å nyte måltidet i det rette miljøet, forsterker opplevelsene. I finværet åpnes skyvedørene, og bordene på kaien dekkes med lett og frisk mat. I ruskevær tennes lysene i stuene, fyr i peisen og mer kraftige smaker på tallerken.

Sløvåg Leirvåg

Fedje Sævrøy

Mo

Duesund

Hellisøy fyr

M od

al e

n

N

Mostraumen Eksingedalen

569

Lindås Sletta

Hellesøy

Lindås

565

Evange

Manger

EN

Tjeldstø

3

561

Dale

Osterøy

TE

Knarvik OS 567 Hamre Valestrand

2

Blomvåg

E16

D OR

J

RF

Øygarden

Stanghelle Lonevåg 566

Straume

1

Sotra

Botn

E16

Fy

Trengereid

Kleppestø

Ågotnes

Telavåg

Vaksdal

Breistein

Askøy

Arna

BERGEN

Norheimsund

Tysse

7

48

24

Glesvær

Flesland kai 555

5

Hjellestad

Hufthamar Austevollshella Møkster

Litlakalsøy

Tørvikbygd Strandebarm

Klokkarvik Krokeide

Marstein

Husavik

Sandvikvåg

48

Eikelandsosen

E39

Hatvik Venjaneset

Os

Mundheim Halhjem

Bjørnafjorden Malknes Våge

Austevoll Bekkjarvik

Følg visitBergen på

E39

Masfjordnes 57

49

Nymark

Tysnes

Nordtveitgrend 48

Gjermundshamn Vikane

Varaldsøy 48

Furebergfoss

Løfallstrand

Rosendal Dimmelsvik


DID YOU KNOW? Restaurants

REGION VEST 131

Here is there for more details Uptaqui nit,room voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae Åpent også inimo vintersesong Se side 78 vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus.

FJELL FESTNING

– Museum Vest

Fjell festning ligg i eit populært turområde omlag 25 kilometer frå Bergen. Som ein av Norges sterkaste festningar bygga i den andre verdskrigen, vakta den Bergen mot åtak frå vest. Mykje av festninga svært godt bevart. Det er mogleg å få omvisning inne i fjellanlegget til faste tider. Kafé. Festningsvegen, 5357 Fjell

(+47) 53 00 61 23

HERDLA MUSEUM

fjell@museumvest.no

1.4.-30.9.: Tir-søn: kl. 11-16 1.10.-31.3.: Lør-søn: kl. 11-16 NOK

fjellfestning.museumvest.no

(+47) 99 38 73 94 / 97 09 47 29

herdla@museumvest.no

KYSTMUSEET I ØYGARDEN

1.10-31.3: Søn: kl. 12-17, 1.4-30.4: Lør-Søn: kl. 12-17, 1.5-15.8: Tys-Søn: kl. 12-17, 16.8-30.9: Lør-Søn: kl. 12-17 NOK

(+47) 53 00 61 40

2

– Museum Vest

kystmuseet@museumvest.no

NORDSJØFARTMUSEET

80 gratis. Grupper: 70 Torpedobatteriet/fugleturar: 120 Grupper min. 20 pers.: 100 Med Bergenskortet: 50

museumvest.no

Vi fortel historiene om kystkultur, fiskeri- og havbruksnæringa, olje- og gasseventyret med utstillingar, filmar og aktivitetar. Guida tur til Øygarden visningssenter for havbruk søndag-fredag kl 12 og 13 i hovudsesongen. Museumskafé og butikk. Utleige av kano, sykkel og robåt. Tur-, fiske og bademoglegheiter. Open etter avtale utanom sesong. Museumsvegen 9, 5337 Rong

1

– Museum Vest

Heilt ytst på Askøy ligg moreneøya Herdla, der held museet til i eit nytt, spennande bygg. Her viser me vraket av eit tysk jagarfl y frå 2. verdskrigen. Me kan også tilby guida tur til det freda torpedobatteriet. Vil du gå tur i flott natur, fiske eller drive fuglekikking er Herdla staden! 5315 Herdla

100 under 16 år gratis Stud.: gratis. Grupper: 80 Med Bergenskortet: Gratis

Apr-okt: Søn: kl. 12-17 2.5-30.8: Man-fre: kl. 11-16 15.6-17.8: Lør: kl. 11-16 NOK Museet:

80

Gratis

Visningssenter: 140 75 Med Bergenskortet: gratis (museet)

museumvest.no

3

– Museum Vest

1.2-30.4: Søn. kl. 12-17 Utstillinger om Telavågtragedien og Nordsjøfarten mellom 1.5-31.8: Man.-lør. kl. 11-16, Norge og Storbritannia under andre verdenskrig. Telavåg søn. kl. 12-17 – 1.9-30.11: Søn. kl. 12-17 ble utslettet og befolkningen sendt i tysk fangenskap. Ellers etter avtale hele året Appen Virtuell vandring i Telavåg forteller historien. Film. Panoramakafé og butikk. 40 min fra Bergen RV 555, NOK 80 gratis. Honnør: 80 Buss nr. 450-459. Grupper: 70. Min. gruppe 20 stk. Med Bergenskortet: Gratis

Årvikadalen 20, 5380 Telavåg

(+47) 53 00 61 50

nordsjofartmuseet@museumvest.no

museumvest.no

4

Med Bergenskortet reiser du gratis med Bybanen og med buss i sentrum og regionen. Se side 52-55. PLAN & BOOK:

visitBergen.com


132 REGION NORD

BERGENSREGIONEN NORD Nordhordland

Osterfjorden


REGION NORD 133

Lyngheisenteret

En naturhistorisk perle Over vakre lyngheier med gamle sjarmerende steingårder, gjennom trange sund og strømmer fra havgapet inn mot fjorder og høye fjell. Nordhordland nord for Bergen er en perle av naturopplevelser, spennende utvandrerhistorie og aktiviteter som garantert gir deg gode røde kinn, vind i håret, latter og glede. FJORD LIKE VED BERGEN Mange tror man må reise langt fra Bergen for å få spektakulære fjordopplevelser. De har ikke vært i Nordhordland. Sjøveien er kanskje det vakreste måten å ta seg frem på i denne regionen. Hver dag, hele året, går det sightseeing-båter på dags- eller heldagsturer fra Fisketorget i Bergen til fjordområdene like nord for selve byen. Rødne Fjord Cruise tar deg med

til vakre Modalen – til den smale og strie Mostraumen. Naturopplevelsene starter fra du setter deg på båten, og til du passerer Nordhordlandsbroen, Alverstraumen og Osterøy. Her får du en perfekt fjordopplevelse, med stupbratte fjell og fossefall, idylliske gårdsbruk og små tettsteder, dyreliv og frisk sjøluft. HISTORISKE KULTURLANDSKAP MOT ATLANTERHAVET Nordhordland er kjent for sine vakre lyngheier, en naturtype som står i fare for å forsvinne. Lyngheiene ble brukt som mat for sauene for å sikre nok mat gjennom vinteren. Lyngheisenteret på Lygra driver en aktiv gårdsdrift på tradisjonelt vis, med beite av villsau, lyngbrenning og slått. Senteret ble til for å ta vare på kystens kulturlandskap og for å verne om kunnskap og tradisjoner som er tilknyttet bruk av naturlandskapet. På Lyngheisenteret kan du både kjøpe garn og smake på det smakfulle kjøttet av lokal villsau fra Nordhordland.


Bulandet

Fure

BERGENSREGIONEN NORD

134 REGION NORD

57

607

Nordhordland

611

E39

Salbu

Høyanger

Vadheim

Gåsvær

Nordeide Sula

Krakhella Rysjedalsvika

606

Ytrøy

DEN FJOR E N SOG

Lavik 607

Daløy

Oppedal

Utvær Nåra

Sollibotn Flolid Eivindvik

Skjerjehamn

Brekke

570

E39

Steinsland

STØLSHEIMEN

Gulen

6

Matre

7

Sløvåg Leirvåg

Fedje Sævrøy

E39

Masfjordnes

Lindås

10 Sletta 565

Tjeldstø

FJ

R TE

E16

Stanghelle Lonevåg

9

Vaksdal

E16

Trengereid

Arna

BERGEN

Tysse 48

Flesland kai

Dale

Osterøy

Breistein

Sotra Telavåg

Eksingedalen

EN

D OR

Kleppestø Straume

Mostraumen

Ev

566

Askøy

n

Lindås

Knarvik OS 567 Hamre Valestrand

561

al e

NORDHORDLAND

11

Blomvåg

M od

569

8

Øygarden

Ågotnes

Mo

Duesund

57

Manger

Bjordal

12

Mjømna

Følg visitBergen på

Ortne

Rutledal

Hardbakke

Hellesøy

Måren

E39

Norheimsun 7

Tørvikbygd Strandebarm

E39

48


REGION NORD 135

Stølsheimen

Vandring i vakre Stølsheimen I Masfjorden mellom Sognefjorden og Vossefjellene ligger Stølsheimen som gir både natur- og historiske opplevelser. I Matre finner du Bjørn West museet hvor du får vite mer om de dramatiske kampene som fant sted i Stølsheimen i sluttfasen av andre verdenskrig.

Stølsheimen byr på en variert og majestetisk natur, med fossefall og spektakulære vandringer fra fjord til fjell. Et godt utgangspunkt for vandringer er Stordalen Fjellstove, som også tilbyr guidede turer, overnatting og god mat. Bestill online på visitBergen.com.

Stordalen Fjellstove


136 REGION NORD

BERGENSREGIONEN NORD Nordhordland

Austrheim

Øyhopping ytterst i havgapet Fra Hellesøy helt nord i Øygarden kan du i sommer reise med båt tur/retur Fedje – landsbyen i havet. Reis med båten begge veier eller bli igjen på Fedje og opplev øyen ytterst i havgapet. Stikk gjerne innom turistinformasjonen hos den nostalgiske landhandleren ved kaien. Gå tur på kyststien og nyt den 360 graders

utsikten på øyens høyeste punkt, 41,9 meter. Fra Fedje kan du reise videre til Nordhordland med buss eller sykkel, før du kommer tilbake til Bergen.

Kilstraumen

Knarvik Mila

Båtruten mellom Hellesøy og Fedje går tirsdag, onsdag og lørdag fra juni til august.


REGION NORD 137

Tingveggen

Gulatinget – vikingenes parlament og domstol Vestlandet nord for Bergen var et historisk viktig område allerede i Vikingtiden. I Gulen stiftet kong Harald Hårfagre Gulatinget (konge fra ca. 872-931). Gulatinget er et av de eldste og største lagtingene i Norden, og Gulatingsloven er den eldste lovsamlingen i Norden. Vikinger fra hele Vestlandet samlet seg hvert år for å møte kongen, drøfte politiske spørsmål, vedta lover og dømme i saker. I Eivindvik står et anglisk og ett keltisk kors fra 1000-talet. De markerer plassen man mener Gulatinget først var samlet. I minneparken Tusenårsstaden Gulatinget på Flolid, den andre plassen i Gulen som er forbundet med Gulatinget, finner du de majestetiske installasjonene «Tingveggen», «Tinghella» og «Eldsirkelen» laget av kunstneren Bård Breivik. Parken er åpen for publikum hele året. Det er mulighet for guidet omvisning for grupper hele året. Lunsj med Vikingtapas etter avtale (min 15 pers). Om sommeren er det også mulighet for guidet omvisning for enkeltbesøkende på faste tider.

OPPLEV DEN INDRE FARLEIA MED BÅT Den indre farleia fra Bergen til Sognefjorden var hovedveien da fjordabåtene stod for transport av folk og fe. De sterke straumene og smale sund gir en unik mulighet til å oppleve det vakre og varierte øyriket i Nordhordland. Om sommeren går det daglige avganger med hurtigbåt til det gamle idylliske handelsstedet Skjerjehamn, og til Fedje – landsbyen i havet. Du kan også velge å gå av på Lygra og legge inn et stopp på Lyngheisenteret. Smak på den fantastiske villsauen som gresser i de vernede kystlyngheiene omkring senteret.

Det er etablert Kulturvandringsløyper begge steder der enkeltbesøkende guides gjennom 10 stopp, ved bruk av mobilen eller Ipad.

PLAN & BOOK:

visitBergen.com


138 REGION NORD

Havsport og sjøfiskerens paradis I denne regionen kan du få så mye fartsfylt moro som selv ønsker. Alt er tilrettelagt i trygge omgivelser av erfarne havsportentusiaster. Hva med å prøve fridykking og snorkle i vannskorpen, mens du ser fisken svømme forbi under deg? En godt skjult hemmelighet i Nordhordland er å padle kano på lange og rolige ferskvann. Lei kano hos Bruvoll Camping på Hundvin og utforsk dem helt for deg selv!

Bil: E39 nord til Nordhordlandsbrua. Herfra kan du dra vestover til Meland, østover til Modalen/Masfjorden og nordover til Radøy, Lindås, Austrheim og Fedje. Leiebil tilgjengelig i Bergen sentrum. Krokane Båt: Sommerbåtrute mellon Hellesøy og Florø Fedje. RundturStavang Bergen-Fedje-HellesøyNaustdal Bergen, se www.gulenskyss.no Askrova Svanøybukt for booking. Fjordcruise BergenFørde Mostraumen med 2 avganger hele året, se Moskog www.rodne.no 5

609

13

Eikenes

Askvoll

Dale Gjervik Buss: Lokale bussruter tilgjengelig – www.skyss.no

G

Viken

Værlandet Bulandet

Fure

E39

57

607

611

Du reiser gratis med Bergenskortet Salbu Høyanger Vadheim i hele Hordaland. Gåsvær Nordeide

Sula

Krakhella Rysjedalsvika 607

Daløy

Oppedal Sollibotn Flolid Eivindvik

Skjerjehamn

Brekke

12

570

Mjømna

Steinsland

STØLSHEIMEN

Gulen

6

Matre

7

Sløvåg Leirvåg

Fedje Sævrøy

E39

57

EN

11

561

Dale

Osterøy

Stanghelle Lonevåg 566

Breistein

Askøy

E16

D OR

J

RF

TE

Knarvik OS 567 Hamre Valestrand

Blomvåg

9

Vaksdal

Botnen

E16

Fyksesund

Trengereid

Kleppestø

Stein

Arna

BERGEN

Tysse

Sotra

48

555

Nesheim Eksingedalen

Evanger

8

Øygarden

Glesvær

n

Lindås

565

Flesland kai

al e

NORDHORDLAND

10 Sletta

Straume

M od

Mostraumen 569

Lindås

Ågotnes

Mo

Duesund Masfjordnes

Manger

Finden

Bjordal

E39

Norheimsund

Tørvikbygd Strandebarm

Hjellestad

Klokkarvik Krokeide

Eikelandsosen

E39

Hatvik

Øystes

7

AN

Nåra

Telavåg

Ortnevik

Rutledal

Hardbakke Utvær

Hellesøy

55

ORDEN NEFJ SOG

Lavik

RD

Ytrøy

Måren

E39

606

Tjeldstø

Følg visitBergen på

Jølste

E39

611

HA

Nyhet! Båttur til Lygra med kortreist frokost på Lyngheisenteret Frå 20. mai til 31. august åpner en ny båtrute mellom Bergen og Lygra gjennom den indre farleia i Nordhordland. Turen til Lygra tar 40 minutter, og du blir møtt på kaien av lokal guide som forteller om det 5000 år gamle historiske landskapet. I restauranten i Matstova er kommer du til dekket frokostbord med lekre kortreiste råvarer fra de omkringliggende gårdene.»

SLIK KOMMER DU DEG RUNDT:

48

Jond


DID YOU KNOW? Restaurants

REGION NORD 139

Here is there for more details Uptaqui nit,room voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae Åpent også inimo vintersesong vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus.

BJØRN WEST MUSEET – Museum Vest

Historia om geriljagruppa Bjørn West er ei spanande lokal krigshistorie om dei siste kamphandlingane i Europa i 1945. Museet har ei omfattande utstilling med utstyr, bilete, film og spørsmål til undring. Skilta for bilvandring. Fleire arrangement i samband med 75og 25- årsjubileum. Ekspressbuss. Matre 41, 5984 Matredal

(+47) 56 36 63 00

1.5-16.6: Lør-søn: kl. 11-17 17.6-18.8: Tir-søn: kl. 11-17 19.8-30.9: Lør søn: kl. 11-17 1.10-30.4: Etter avtale NOK

bjornwest@museumvest.no

70 gratis. Grupper: 60 Grupper med guide: 80 Med Bergenskortet: gratis

bjornwest.museumvest.no

7

ÉCONOMUSÉE HILLESVÅG ULLVAREFABRIKK – Lindås Møt håndverkere i arbeid hos familiebedriften Hillesvåg Ullvarefabrikk. Vi inviterer til et innholdsrikt besøk i fabrikken der du kan følge ullen gjennom hele prosessen fra fiber til garn. I butikken finner du et stort utvalg av våre garnkvaliteter og oppskrifter, ull til filting, samt ferdigprodukter i ull. Leknesvegen 259, 5915 Hjelmås

(+47) 56 35 78 00

post@ull.no

Åpningstider butikk: Mandag-fredag kl. 9-16 Torsdag kl. 9-19 Lørdag kl. 10-14 Omvisning for grupper etter avtale, mandag –fredag, NOK 100,- pr. pers

ull.no

11

LYNGHEISENTERET PÅ LYGRA – Museumsenteret i Hordaland Gjennom aktiv drift skal Lyngheisenteret verne lyngheilandskapet og formidle vestnorsk kystkultur. Restaurant, lokalmat, kinosal, turområde, frisk luft, utsikt, stillheit, sykkelutleige, guiding, overnatting. Nyheit: «FjordFrukost» – båttur & lokalmat. For meir info, sjå lyngheisenteret.no Lurevegen 1575, 5912 Seim

(+47) 56 35 64 10

post@lyngheisenteret.no

14.4.-30.9.: Ons-fre: kl. 11-15.30 Sundag: kl. 12-17 Vi tek i mot grupper heile året

lyngheisenteret.no

8

OSTERØY MUSEUM – Museumssenteret i Hordaland Friluftsmuseum med bygningar attende til 1600-talet. Utstillingar om byggeskikk, håndverk, drakt. Kulturlandskapssti med gravhaugar. Søndagskafe i juli.

Gjerstad

(+47) 950 98 845

osteroymuseum@muho.no

27.5.-22.8. man.-tors.: kl. 11-15 Juli også søn. kl. 11-15

NOK

60 gratis Stud./honnør/grupper: 50 Ope etter avtale heile året

muho.no

9

VESTNORSK UTVANDRINGSMUSEUM – Museumsenteret i Hordaland Vestnorsk utvandringssenter er en Prærielandsby med kirke, rådhus og fengsel, bygget i Amerika av norskamerikanere på slutten av 1800-tallet, og flyttet fra Minnesota og Nord-Dakota til Sletta på Radøy rundt år 2000. Her forteller vi utvandrerhistorie. Ca. 50 min å kjøre på rv 565 nordvest for Bergen. 5939 Sletta, Radøy

(+47) 55 25 18 09 / 917 12 961 / 55 25 10 80

Sesongåpning 26.5: kl. 12-15 1.6-23.6: Lør-søn: kl. 12-15 25.6-18.8: Tir-fre: kl. 12-17 Lør og søn: kl. 12-15 Ellers åpent etter avtale NOK

60 gratis. Stud.: 40 Gruppe: 50 (minimum 10 pers.)

muho.no/vestnorsk-utvandringssenter PLAN & BOOK:

10

visitBergen.com


Nåra

Skjerjehamn

REGION SØR

140 REGION SØR

Sollibotn Flolid Eivindvik

Brekke

E39

Steinsland

Vikafjell

STØLSHEIMEN

570

Mjømna

13

Matre

Sløvåg Sunnhordland og kommunene Os, Fusa, Samnanger Leirvåg

Fedje Sævrøy

E39

Masfjordnes

M od

al e

n

Nesheim

Mostraumen

57

FRA HAV TIL BRE

Mo

Duesund

Myrkdalen Stalhe Vinje

Opph

Eksingedalen

569

Lindås

E16

Sletta Området sør for Bergen – ved innløpet tilHellesøy Hardangerfjorden og Bjørnefjorden – er en kontrastfylt Lindås Evanger region som strekker seg fra blankskurte øyer utManger mot havet, til noe av det vakreste fjordlandskapet Voss EN D i Fjord Norge, med majestetiske fjell, dypeTjeldstø fjorder og et fruktbartJOinnland. Fra tusen øyer i R F Dale Øygarden R Osterøy havgapet, til Folgefonna – Norges tredje største isbre, som kronen på verket. Et mangfoldig og TE Knarvik OS Blomvåg Stanghelle Hamre utfordrende rike, der historie, natur og kultur spiller sammen. HerLonevåg kan du svømme mellom lune Valestrand skjær, gå på ski på evig snø, fiske aure i elven og sei i fjorden – alt på en dag! 565

E16

13

567

Gr

561

566

Norheimsund

Tysse

7

555

Klokkarvik Krokeide

Marstein

Hufthamar Austevollshella Møkster

Litlakalsøy

Tørvikbygd Strandebarm

Hjellestad

Herand Aga

Jondal

Mundheim

Nordtveitgrend 48

Vikane

Tysnes

Sunndal

Varaldsøy 48

Gjermundshamn

Nymark

49

Furebergfossen

Løfallstrand

13 14

Rosendal

Sandvikvåg

Dimmelsvik

551

Uskedal

E39

13

Jøsendal

Langfoss

E134

541

Sk

Røldals fje

520

543

E39

E134

541

46

46

513

E134

Flotte attraksjoner i Sunnhordland er Baroniet i Rosendal, utstillingen om kristningen av Norge i Moster Amfi og Ryvarden kulturfyr. Av naturattraksjoner kan nevnes Folgefonna Nasjonalpark, Langfoss, Furebergfossen. Sunnhordland er og kjent for sitt blomstrende kulturliv, med museer, utstillinger, festivaler og konserter. Hele året er det en rekke tilstelninger av ulike slag, og i spissen et nytt Kunst og Kultursenter i Os med et variert tilbud gjennom hele året.

Tyss

Odda

Kvinnherad

SUNNHORDLAND Fitjar Hodnanes Fra sykkelsetet blir Brandasund Herøysund Jektevik opplevelsene sterkere Husnes Nordhuglo Sunde Rubbestadneset Stord og nærere. Brusende Ranavik Utåker Bømlo Matre fosser, flokker av Halsnøy Leirvik Fjelberg sauer langs veikanten, Sydnes Kuleseid Borgundøy Skånevik duften av ramsalt hav. Valevåg Mosterhamn Etne Utbjoa Nordsjøsykkelruten som er Sauda verdens lengste sykkelrute Langevåg Buavåg med 600 km rundt hele Ølen Espevær Sandeid Nordsjøen, går gjennom To Stavanger Vikedal deler av Sunnhordland. Ropeid TRANSPORTMULIGHETER I REGIONEN: Sand Opplev skjærgård den ene Bil: • E39 Bergen-Stavanger. dagen – fjord og fjell den HAUGESUND Ulike fergesamband. Fjord1.no – andre. Her er det naturen norled.no – fosennamsos.no som tar pusten fra deg! Båt: • Sunnhordland-Bergen-Austevoll545

13

550

Halhjem

Bjørnafjorden

Utne

550

Venjaneset

Malknes Våge

Bekkjarvik

EN

Hardanger Folk Museum

Hatvik

Os

Austevoll Husavik

RD

48

Eikelandsosen

E39

JO

Sørfjo rden

Flesland kai

G

F ER

RD

48

Telavåg

Øystese

AN

BERGEN

7

Steinstø

Arna

Sotra

Glesvær

Fyksesund

Trengereid

HA

Straume

Botnen

E16

Kleppestø

Ågotnes

Kvanndal

FO NA LG TI EFO ON N AL NA PA RK

Askøy

I dette særegne og varierte landskapet er det utallige muligheter for en aktiv og spennende ferie. Sunnhordland har et mangfold av turløyper, hvor du kan velge mellom turer i fjellet, på breen, langs fjorden eller i kystlandskapet. Turene er delt opp i ulik vanskelighetsgrad.

Vaksdal

Breistein

norled.no • Hardangerfjord Sightseeing fra Norheimsund til Eidfjord – norled.no • Hardangerfjordekspressen Bergen-Rosendal – rodne.no Buss: • Kystbussen Bergen-Stavanger (Fitjar, Stord, Sveio) – kystbussen.no • Haukeliekspressen Haugesund-Oslo (Etne) – Haukeliekspressen.no • Lokale bussforbindelser – skyss.no Bergenskortet er gyldig til Os. Se www.visitsunnhordland.no

Hylen

13


Krokane

Naustdal 611

Svanøybukt

5

Førde 609

13

rd

Gaularfjellet

Viken

Hafslo

mds fjor

611

E39

57

55

en

L

Solvorn

Ornes

rla

607

de

13

BulandetOG SPENNENDE AKTIV, FRISK Fure

Gaupne

Fjærland

Dale

Gjervik

55

REGION ØST 141 604

Moskog

Eikenes Aurland | Flåm |Askvoll Voss | Hardanger Værlandet

NIGARDSBREEN

trafjo

REGION ØST

E39

et tn Jølsterva

us

Askrova

JOSTEDALSBREEN

Skei

Stavang

n

Florø

Området øst for Bergen – medSalbudestinasjonene Hardanger, Voss og Dragsvik Flåm –Fjæer noe avSogndal det mest Høyanger Hella Vadheim Gåsværprofilerte som Norge kan by på ute i den store verden. Allerede anerkjente og på 1800-tallet Leikanger Nordeide Balestrand MannKaupanger Måren Krakhella Sula kom turister til Hardanger fra hele Europa. I dag er naturopplevelsene like storslåtte som denheller Vangsnes Fodnes Rysjedalsvika N E Ytrøy D R Lavik O gang med fjord, fosser, fonn og fjell. Voss ligger NEFJ midt mellom de mest berømte fjordene i Norge; SOG Ortnevik Daløy Frønningen Hardangerfjorden og Sognefjorden, og Vakre Flåm finner du Finden helt innerst Viki en sidearm av verdensLærdalHåbakken Rutledal Hardbakke Oppedal Bjordal Utvær dypeste fjord; Sognefjorden. lengste og 5

55

E39

55

606

607

Steinsland

Hardanger er enMjømna av de vakreste regionene S T Ø L S H E I M E N i Norge. Her finner du et bredt tilbud med Matre aktiviteter, gode museerSløvåg og spennende Mo Duesund Fedje Sævrøy naturopplevelser. Her Leirvåg kan du oppleve fullMasfjordnes stendig ro på Hardangervidda, ta guidede Mostraumen Lindås breturer fra Jondal eller Odda, klatre via Sletta ferrataruter Hellesøy i Tyssedal eller gå på fjelltur til Trolltunga. I Eidfjord er det etLindås bredt tilbud Manger EN Tjeldstø med rafting, havkajakk, elvekajakk m.m. RD JO 570

M od

E39

57

al e

Nesheim

F ER

T

Knarvik OS

Vinje

Evanger

e

or d

17

18 19

Flåm

E16

Aurland

Flåmsbana the Flåm Railway

Øvstebø

50

To Oslo

Oppheim Myrdal

Hallingskeid

To Geilo, Oslo

15

VOSS

13

572

Ulvik

Osa

Finse

567

Blomvåg Stanghelle På Voss er det et aktivt miljø somHamre lar deg Granvin 15 Lonevåg Valestrand Bruravik ta del i de sterke opplevelsene fra “soft til Vaksdal Breistein Kvanndal Botnen ekstrem”, i luften, i elvene, Askøy i skog og mark, Brimnes Fyksesund EN eller til fjells. Aktuelle aktiviteter kan være;Trengereid Kleppestø Steinstø Ågotnes RD Utne15 Øystese 15 JO Arna F tandem fallskjermhopping og paragliding, Straume Norheimsund ER Kinsarvik G Tysse BERGEN rafting, elvebrett, padling, juving, fjell- og 15 Herand Sotraog vandring. Vindtunfisketur, golf, sykkel Lofthus Tørvikbygd Aga 15 Flesland Strandebarm nel og klatrepark. Om vinteren er Voss et Eikelandsosen kai Telavåg HARDANGER Jondal Hjellestad skieldorado. Glesvær Hatvik 561

Hardangerjøkulen

7 13

566

E16

7

16

Eidfjord 7

Hardanger Folk Museum

Må bød ale

550

RD

To Geilo, Oslo

HA

48

n

Dyranut

AN

7

48

Sørfjo rden

E39

555

Klokkarvik Krokeide

en

Styvi Undredal

Vossevangen

Dale

Osterøy

rd

E16

E16

Øygarden

jo

Myrkdalen Stalheim

n

565

yf rø

Gudvangen

13

Eksingedalen

569

æ N

Vikafjell

rd al st un ne le n

E39

n

Brekke

Sollibotn Flolid Eivindvik

fj nds

Skjerjehamn

Aurla

Nåra

Venjaneset

Os

13

Mundheim HARDANGERVIDDA Omkranset av stupbratte fjellsider, Halhjem bulN AT I O N A L PA R K Trolltunga Hufthamar er Flåm et drende fossefallMarstein og trange daler, Nordtveitgrend Bjørnafjorden Sunndal Varaldsøy Austevollshella Tyssedal paradis for den somMøkster søker naturopplevelser Malknes Våge Austevoll Odda Gjermundshamn Litlakalsøytil i hele verden! En det ikke finnes maken Husavik Nymark Løfallstrand tur med Flåmsbana fra fjord Bekkjarvik til høyfjell er Vikane Tysnes TRANSPORTMULIGHETER I REGIONEN: kåret til en av verdens vakreste togreiser, Rosendal Sandvikvåg Bil: • Rv7 til Hardanger – Dimmelsvik og det er flotte muligheter til å sykle eller Skare Jøsendal Uskedal Fitjar Hodnanes Nasjonal turistvei Brandasund Herøysund vandre langs de mange turløypene i FlåmsJektevik Haukelifjell • E16 til Voss og Flåm dalen eller i fjellheimen. Flåm er ogsåNordhuglo Sunde Husnes RøldalsRøldal Haukeliseter Rubbestadneset fjellet Stord inkludert i Norges mest populære rundreise Tog: • Bergensbanen til Voss og Myrdal Ranavik Utåker Bømlo – Norge i et nøtteskall®. Matre Halsnøy National tourist route Leirvik (for Flåmsbana) – nsb.no 550

551

48

Furebergfossen

49

FO LG EF ON N

48

13

Låtefoss

545

E39

Langfoss

E134

E134

Fjelberg Sydnes Borgundøy

Kuleseid

541

Mosterhamn

Valevåg

Skånevik 520

Etne

Utbjoa E39

E16

(+47) 404 34 100

post@hvm.museum.no

Express 9boat

Ølen

E134museum Avdelingane i 541 Hardanger og Voss Sandeidgjev deg To Stavanger varierte opplevingar. Du kan fylgje handverkarar i 46 Vikedal Ropeid arbeid, sjå kunst av høg internasjonal kvalitet, oppleve 46 fargesterk bunadstradisjon og 513 hardangersaum, vandreHAUGESUND i museumstun m.m. Me har koselege kafèar, E134 museumsbutikkar og artige barnetilbod. Velkomen!

Ferry

Sauda

Langevåg

Buavåg

Tunnel

13

Railway

543

HARDANGER OG VOSS MUSEUM Espevær

Road number

13

0

10

Hylen Sjå nettsider eller Facebook for individuelle opningstider. ® Adachi Map, 3DD AS 13

Sand

NOK

100 60. Stud.: 60. Honnør: 60 Grupper: 90

hardangerogvossmuseum.no PLAN & BOOK:

15

visitBergen.com

20km


142 REGION ØST Åpent også i vintersesong

Se side 78 16

EIT SPENNANDE OPPLEVINGSSENTER FOR NORSK NATUR, KLIMA OG MILJØ.

VELKOMEN TIL Å UTFORSKA DET VAKRASTE NORSK NATUR HAR Å BY PÅ Norsk Natursenter / Øvre Eidfjord / Telefon: + 47 53 67 40 00 post@norsknatursenter.no / www.norsknatursenter.no

Båt:

• Hardangerfjord Fjordcruise – norled.no • Bergen-Flåm rundtur – norled.no • Gudvangen-Flåm – visitflam.com Buss: • Lokale bussforbindelser – skyss.no • Nor-Way Bussekspress – nor-way.no Se www.hardangerfjord.com www.visitflam.com www.visitvoss.no

Med Bergenskortet reiser du gratis med Bybanen og med buss i sentrum og regionen. Se side 52-55

FJORDSAFARI – Flåm Guideservice AS - Flåm Bli med på tur innover den imponerande Nærøyfjorden, Daglige avganger 365 dager i året! Frå 1,5 – 3 timar og nyt den storslegne naturen frå våre RIB-båtar. Undervegs vert det guida stopp medan me speidar etter sel, nise og ørn. Besøk den vesle geitebygda Undredal for å smaka på den kjende Undredalsosten. Bli med på vandreturar NOK frå 710 frå 530 frå fjord til fjells, eller vinteraktivitetar som trugeturar under 4 år gratis og vinterfjordsafari! Flåm

Booking (+47) 99 09 08 60

post@flamguide.no

fjordsafari.com

18


DID YOU KNOW? Restaurants Here is there more details Uptaqui nit,room nimofor voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus.

FJORD CRUISE NÆRØYFJORD “UNESCO fjordlandskap”

FLÅMSBANA

“En av verdens vakreste togreiser”

I HJERTET AV FJORDENE

STEGASTEIN UTSIKTSPUNKT

“Aurlandsfjorden panoramautsikt”

FLERE SPEKTAKULÆRE OPPLEVELSER

www.visitflam.com

REGION ØST 143

19


144 SOGNEFJORDEN

Velkommen til | Welcome to | Willkommen am | Bienvenue à | Welkom aan de | B Velkommen til Sognefjorden – hjarta av Fjord Norge – med UNESCO verdsarv Nærøyfjorden, UNESCO Urnes Stavkyrkje, og nasjonalparkane Jotunheimen og Jostedalsbreen. Den lengste fjorden, den største breen og dei høgste fjella – verdas vakraste fjordopplevingar! 1 Fjordar: UNESCO Nærøyfjorden (1A), Fjærlandsfjorden (1B). 2 Brear: Jostedalsbreen (2), Nigardsbreen (2A), Bøyabreen (2B), Supphellebreen (2C), Bergsetbreen (2D), Austerdalsbreen (2E). 3 Fossar: Vettisfossen (3A), Feigumfossen (3B), Kjosfossen (3C), Kjelfossen (3D), Kvinnafossen (3E), Drivandefossen (3F). 4 Kyrkjer: UNESCO Urnes Stavkyrkje (4A), Borgund Stavkyrkje (4B), Hopperstad Stavkyrkje (4C), Kaupanger Stavkyrkje (4D), Undredal Stavkyrkje (4E), Hove steinkyrkje (4F), St. Olafs kyrkje (4G), Dale steinkyrkje (4H), Gaupne gamle Kyrkje (4I).

Nærøyfjorden (UNESCO)

Nigardsbreen, Jostedalen

5 Vandring: Aurlandsdalen (5A), Utladalen (5B), Jotunheimen/Hurrungane (5C), Kongevegen (5D), Stølsheimen (5E), Rallarvegen (5F), Saurdal (5G), Florø Molden (5H), Keipen (5J). 6 Attraksjonar: Flåmsbana (6A), Aurlandsskoen (6B), Den Norske Bokbyen (6C), Ciderhuset (6D), Ægir Bryggeri & Pub (6E), Gamle Lærdalsøyri (6F), Utsikten (6G), Sogn Tours (6H), Galleri Walaker 300 (6I), Magiske kvite grotter (Gudvangen 6J), Otternes Bygdetun (6K), Trappene i Høyanger (6L), Tindevegen (6M), Fridtjov den Frøkne Statue (6N), Stegastein Utsiktspunkt (6O), Lærdalstunnelen, verdas lengste tunnel (6P), Kajakk (6Q), RIB (6R), Rafting (6S), SUP (6T), Vesterland Leikeland (6U), Juving (6V), Fjord Angling (6W), Lustrabadet (6X), Høyangerbadet (6Y), Friluftsbadet (6Z), Vikøyri historisk strandsitjarstad (6AA), Njardarheimr Vikingelandsby (6AC).

Førde

7 Nasjonale Turistvegar: Sognefjellet (7A), Aurlandsfjellet (7B), Gaularfjellet (7C).

Dale

8 Museum og senter: De Heiberske Samlinger – Norsk Folkemuseum (8A), Norsk Villakssenter (8B), Norsk Bremuseum (8C), Breheimsenteret i Jostedalen (8D), Jernbanemuseum (8E), Kristianhus Båt- og motormuseum (8F), Høyanger Industristadmuseum (8G), Sognefjord Akvarium (8H), Norsk Reiselivsmuseum (8I), Post- og Telemuseum (8J), Munthehuset (8K), Safthuset (8L), Refsdal Kraftstasjon 1913 (8M), Sogn Kunstsenter (8N).

Flekke

M

Sande

6L 6Y

Høyanger 8G

Nordevik

Berge Måren

Heggebøen

Korleis kome til Sognefjorden? Bil: Frå Bergen E 16 via Voss og til Gudvangen / Nærøyfjorden (162 km) Lærdal, (205 km), eller via Voss over Vikafjell riksveg 13 til Vik og Høyanger (240 km) eller E 39 til Lavik og Balestrand (255 km). Kart og vegbeskrivelse: www.vegvesen.no og www.maps.google.no Fly: Fleire daglege direkte ruter frå Bergen (30 min) til Sogndal lufthamn Haukåsen. Rutetider: www.wideroe.no Matre Ekspressbåt: Daglege avgangar frå Bergen sentrum til Sogndal sentrum. Båten er også innom Vik, Balestrand, Lavik, Høyanger og Leikanger. Rutetider: www.norled.no. Sommarrute Bergen-Flåm, daglege avgangar. Ekspressbuss: Fleire daglege avgangar frå Bergen, Oslo, Lillehammer, Ålesund og Trondheim. Rutetider: www.kringom.no, www.nettbuss.no og www.nor-way.no. "Norge i et nøtteskall"/"Sognefjorden i et nøtteskall": www.fjordtours.no

6H

So

n erge

B

Lavik

Ortnevik

Bjordal

Oppedal

Bergen

Haugsvær

Stølsheimen

Matre Øvrehelland Mo


DID YOU KNOW? Restaurants

SOGNEFJORDEN 145

Here is there more details Uptaqui nit,room nimofor voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus.

Bienvenido a | Benvenuti a

Sognefjorden Stryn Loen Skåla

Innvik

Utvik Lodalskåpa

Sandane

Flåmsbana, Aurland Snønipa

Byrkjelo

2

en

Nigardsbreen

Jostedalsbreen Nasjonalpark / National Park Austerdals-

Bøyabreen

Grovebreen

2C

6T

Dragsvik

Balestrand

6W 4G 8H 8I 6D 6R

55

Nuken

Hella

Leikanger

6T

6Q

rd

4C Hopperstad Stavkyrkje

fjorde n

st

4A

Urnes

Tyin

6F 6T 8B 8J 8N

je sf

Lærdal

nd

7B

Styvi

l/O

6J

Gudvangen

6AC 3D

6R 6T 6Q 6E 8E

n tu

6O

www.sognefjord.no

Aurland 6K

5A

Aurlandsdalen

ilo Ge

l/

ana 3C

Østerbø

50

Ho

6A

Flåmsb

5F

slo

l ne

s

al

rd

6Q 6B

Flåm Stalheim

en

6P

Stavkyrkje

Borlaug

52 Go

n

Bakka

5D

Steinklepp Borgund 5D Stavkyrkje

4B

rla

Au

rd e yfjo rø Undredal Næ 1A Undredal 4E

Maristova

Lærdalsøyri t

lle

Fresvik

Vikafjellet

rnes Fage Oslo

Naddvik

Mannheller

Fresvikbreen

5E

Årdalstangen

Indre Offerdal

6U 8A Kaupanger 4D

Arnafjord

Voss/ Bergen

6M

53

Frønningen

steinkyrkje

Myrkdalen

5B

Øvre Årdal

Vindedal

4F Hove

n

3A

Fodnes

Vik

13

Lu

Urnes Stavkyrkje

Haukåsen

6R 6AA 8M 8F

Vettisfossen

Hjelle

6Z

8K

Fimreite

Feios

en r den

F

Finnabotn

en

Solvorn

3B

Kroken

Kjørnes

55 Slinde

Kvamsøy

Arna fj o

jo

55

5C

Sogndal

3E

6N

ef

5H

6I

Hodlekve

Vangsnes

5G

i nn afjo rd

ogn

Hafslo

rla

Sørheim

Feigumfossen

Molden

Jotunheimen Nasjonalpark / National Park

Store Skagastølstind Hurrungane

53

8L

6Q

Dalavatnet

6Q

Nes

Marifjøra Anestølen

nd Fj æ

Farnes

Gaupne

5

1B

Sværaskaret 5J Keipen

Låne

Luster

Berge

s f j ord en

Moskog

Y

4H

4I 6X Høyheimsvik

Veitastrondsvatnet

Fanaråken Turtagrø

Fortun

Skjolden

6R

er

Mundal 7C

55 Fuglesteg

Myklemyr

8C

13

Sognefjellet 7A

Mørkridsdalen

Veitastrond

Fjærland

6G

en

eg

sv

ell

efj

gn

So

3F

6V

Gaularfjellet

Nørdstedalseter

Jostedalen

Leirdalen

6C 6Q

he nd Tro slo O

Spørteggbreen

Gjerde

6S

/

im

8D

Tunsbergsbreen

Tungestølen

2B

Haukedalen

Harbardsbreen

6Q

2A

Bergsetbreen 2D

breen 2E

Supphellebreen

Stegastein, Aurland

Styggevatnet

bre

als

ted

Jos

Skei

Lom

Breheimen Nasjonalpark /Norsk Bremuseum, Fjærland National Park

Gamle Lærdalsøyri, Lærdal

Tindevegen

Urnes Stavkyrkje, Luster

Tel 99 23 15 00 | info@sognefjord.no


146 INFORMASJON

Nyttig informasjon

Aktivitetsarrangører | Båtutleie | Møte- og kongressarrangører | Turoperatører | DMC

Aktivitetsarrangører BERGEN BASE CAMP – (+47) 55 32 55 00. www.exin.no BERGEN FJORDTOURS – (+47) 40 82 58 28. www.bergenfjordtours.no FJORD TOURS – (+47) 81 56 82 22. www.fjordtours.no GONE PADDLING – (+47) 91 53 81 33. www.gonepaddling.no GREEN HAT PEOPLE (+47) 405 381 60 www.greenhatpeople.com MARITIME TOURS AS – (+47) 55 30 80 80. www.maritimetours.no NORDIC VENTURES – (+47) 56 51 00 17. www.nordicventures.com SKJELBREID POIRÉE – (+47) 95 25 51 01. www.skjelbreidpoiree.com

Kongressbyrå (PCO) BERGEN LIVE EVENT – (+47) 55 21 50 60. www.bergenlive.no FIRST UNITED, NORWAY – (+47) 55 23 00 70. www.fi rstunited.no FJELL OG FJORD KONFERANSER AS – (+47) 55 11 04 20. www.fjellogfjord-konferanser.no KONGRESS & KULTUR AS – (+47) 55 55 36 55. www.kongress.no KULTUROPERATØRENE (+47) 40 00 79 41 www.kulturoperatorene.no MEDVIND VEST (+47) 55 11 59 00 www.medvind.no

DMC AMAZING FJORDS – (+47) 48 08 23 65. www.amazingfjords.com AUTHENTICORE (KARIN FURST) – (+47) 22 06 50 20. www.authenticore.no BERGENBASECAMP – (+47) 55 32 55 00. www.exin.no DMC NORWAY – (+47) 47 61 13 13. www.dmcnorway.no FIRST UNITED – (+47) 55 23 00 70. www.fi rstunited.no GOVISIT – (+47) 97 00 48 70. www.govisit.no JANDIS AS – (+47) 55 18 40 99. www.jandis.no LOST IN NORWAY – (+47) 97 62 77 14. www.lostinnorway.no TIMEOUT TRAVEL – (+47) 55 31 06 90. www.timeout-travel.no

Møte og Eventplanleggere BERGEN LIVE EVENT – (+47) 55 21 50 60. www.bergenlive.no BEST EVENT – (+47) 91 34 69 35 www.best-event.no COEVENT – (+47) 53 69 53 00. www.coevent.no EGENCIA – (+47) 23 15 75 15. www.egencia.no SCANDINAVIAN ENTERTAINMENT SERVICE – (+47) 55 60 66 00. www.entertainment.no UNISON (+47) 957 58 833 www.unison.as

Båtutleie – Båter med og uten mannskap BERGEN FJORD ADVENTURES AS – (+47) 95 16 12 24. www.bergenfjordadventures.com BERGEN FJORDTOURS – (+47) 40 82 58 28. www.bergenfjordtours.no FJORDCHARTER NORWAY – 907 90 818 / (+47) 56 39 10 20. www.fjordcharter.no FJORDGUIDING – (+47) 47 80 20 10. www.fjordguiding.no MARITIME TOURS AS – (+47) 55 30 80 80. www.maritimetours.no NORLED – (+47) 51 86 87 88. www.norled.no SCANDINAVIAN YACHTERS – (+47) 926 95 688. fi rstplayer.no SOTRA RORBUSENTER – (+47) 56 31 79 75. www.rorbusenter.com STATSRAAD LEHMKUHL – (+47) 55 30 17 00. www.lehmkuhl.no TOP THE FJORDS – (+47) 932 36 868. www.topthefjords.com

Følgende byråer kan hjelpe til med planlegging og gjennomføring EXCLUSIVE SCANDINAVIA – (+47) 56 52 95 90. www.exclusivescandinavia.no FERIEREISER BERGEN AS – (+47) 55 32 32 00. www.frbergen.no FJORD TRAVEL NORWAY – (+47) 55 13 13 10. www.fjordtravel.no NORWEGIAN ADVENTURE – (+47) 22 44 17 00. www.norwegian-adventures.com OS TRAVEL AS – (+47) 56 30 43 00. www.ostravel.no TRY NORWAY – (+47) 32 81 62 00. www.trynorway.no


DID YOU KNOW? Restaurants

INFORMASJON 147

Here is there more details Uptaqui nit,room nimofor voluptur, et veruptur si quaecae ni dendae vel inullestem volupta que voluptas eos magni nostrunt re sam iderunt delenimus.

VIKTIGE TELEFONNUMRE

FJORDINFORMASJON – www.fjordnorway.com INTERNETT & PC – BERGEN OFFENTLIGE BIBLIOTEK,

AMBULANSE: 113 BRANN: 110 POLITI: 112

LEGEVAKT, Solheimsgaten 9. Åpent hele døgnet.

Strømgt. 6 (E4). se ovenfor.

(+47) 55 56 87 00.

TANNLEGEVAKT, Solheimsgaten 18 B. (+47) 57 30 31 00. Hverdager 18–20.30. Lør., søn.- og helligdager: 15.30–20.30.

APOTEKVAKT: Vitusapotek Nordstjernen, Bergen

Storsenter (ved Busstasjonen). (+47) 55 21 83 84. Åpent 08–23. Søn. og helligdager 13-23. Ditt Apotek Bryggen, Vetrlidsallmenningen 11 – www.dittapotek.no (+47) 55 96 27 80 Vinter: Hverdager 10-18. Lør.:10-18. Søn. 12-16 Sommer: Alle dager 9-19

BERGEN KOMMUNE – Bergen Rådhus ved Lille Lungegårdsvann. 05556. www.bergen.kommune.no BERGEN OFFENTLIGE BIBLIOTEK – Strømgaten 6 (E4) (+47) 55 56 85 00. www.bergenbibliotek.no Man.–tors. 10-20. Fre. 10-17. Lør. 10-16. Fra sept. til april også åpent søn. 12-16. Gratis Internett. Trådløst nettverk. Musikkavdeling. Griegsamlingen - Henv. Musikkavdelingen. Reduserte åpningstider fra ca. 15.05-31.08.

(+47) 55 56 85 00. Åpningstider,

TELEFON – Fjernvalg til utlandet 00 + landets nummer. Bergen fra utlandet: +47 + nr.

VALUTAVEKSLING

De mest vanlige valutasorter kan veksles i Turistinformasjonen på Strandkaien (D4). Åpningstider, se side 11.

REISELIVSINFORMASJON FOR PUBLIKUM: Turistinformasjonen i Bergen, Strandkaien 3, NO-5013 Bergen (+47) 55 55 20 00. info@visitBergen.com – www.visitBergen.com Se side 10 og 11.

ELEKTRONISK NYHETSBREV:

Meld deg på vårt nyhetsbrev på www.visitBergen.com

INFORMASJON FOR BRANSJE OG PRESSE: Bergen Reiselivslag, Slottsgaten 3, Postboks 4055 Sandviken, NO-5835 BERGEN. (+47) 55 55 20 00. mail@visitBergen.com – www.visitBergen.com

DEN OFFISIELLE GUIDEN FOR BERGEN OG REGIONEN 2019 Opplag: ca. 600.000 eks. Språk: norsk, engelsk, tysk og spansk. Utgiver og redaksjonelt ansvar: Bergen Reiselivslag. Produktansvarlig Eirik B. Lervik, tlf. (+47) 55 55 20 00. Annonsering: annonse@visitBergen.com Layout: Knowit. Produksjon: Frank Modahl Grafisk. Trykk: Bodoni. Guiden er trykket på miljøvennlig papir i februar 2019 for fri distribusjon i Norge og utlandet. Bergen Reiselivslag tar ikke ansvar for eventuelle feil i brosjyren. Redaksjonen ble avsluttet i februar 2019 og det tas forbehold om endringer. Photo credits Front page: Bergen Tourist Board / Robin Strand, Panorama Hotell & Resort / Johanne K. Holm, Bergen Tourist Board / Bergen Philharmonic Orchestra / Oddleiv Apneseth, Martin Håndlykken / Visitnorway.com, Rødne Fjord Cruise. – p. 9: Bergen Tourist Board / Girish Chouhan. – p. 10: Bergen Tourist Board / Robin Strand. – p. 11: Bergen Tourist Board / Per Eide. – p. 12: Lars Svenkerud, Skånevik Bluesfestival, Edvard Grieg Museum Troldhaugen. – p. 13: Bergen Tourist Board / Oddleiv Apneseth, CH / Innovation Norway.– p. 14: Bergen Tourist Board / Girish Chouhan, Frithjof Fure, Event1. – p. 15: Terje Rakke / Nordic Life / visitnorway.com (x2). – p. 18: Bergen Philharmonic Orchestra / Oddleiv Apneseth, Magnus Skrede / DNO, Thor Brødreskift / BIT Teatergarasjen, Bergen Tourist Board / KODE / Dag Fosse. FIB / Sem Johnsson, USF Verftet, Bergen Live / Jarle Hovda Moe. – p. 19: Bergen Food Festival / Matarena, Knarvikmila, BIFF / E.W. Breistein, Tingvollost / Alexander Hagstadius, Til DNS / Magnus Skrede, Bergen Tourist Board / Kristoffer B. Fürstenberg, Bergen Tourist Board / Robin Strand. – p. 20: Bergen Tourist Board / Robin Strand. – p. 21: Bergen Tourist Board / Robin Strand. – p. 22: Bergen Tourist Board / Robin Strand. – p. 23: Bergen Tourist Board / Robin Strand, Lerøy_Foto / Øystein Klakegg, Bergen Tourist Board / Espen Haagensen – p. 28: Bergen Tourist Board / Robin Strand. – p. 30: Sverre Hjørnevik / www.fjordnorge. com. – p. 31: Sverre Hjørnevik /www.fjordnorge.com, Kjartan Pettersen / Samarbeidsrådet for Sunnhordaland, Rødne Fjord Cruise, Bergen Tourist Board / Kristoffer B. Fürstenberg. – p. 32: Sverre Hjørnevik / www.fjordnorge.com, Norled, Bjarne Øymyr / Samarbeidsrådet for Sunnhordland, Fjord Line / Espen Gees. – p. 33: Fjord Norway / Paul Edmundson, Ståle Sundfjord / www.fjordnorge.com, Fjord Norway / Sverre Hjørnevik, Bergen Tourist Board / Per Eide. – p. 48: Bergen Tourist Board / Bergen Philharmonic Orchestra / Oddleiv Apneseth. – p. 49: Vidar Langeland / Bergensavisen. – p. 50: Bergen Tourist Board / Akvariefergen / Oddleiv Apneseth / Gjertrud Coutinho / Dag Fosse / Oddleiv Apneseth / Statens Vegvesen / Svein Magne Tunli / Espen Haagensen / Dag Fosse. – p. 51: Bergen Tourist Board / Matjaz Inthar, Bergen Tourist Board / Jan Løtvedt / Vannkanten. – p. 52: Floyen.no / Sverre Hjørnevik. – p. 53: Pål Hoff, Old Bergen Museum / Bergen City Museum, CH / Innovation Norway, Kristin Svarstad / Musica Nord. – p. 56: Bergen Tourist Board / Oddleiv Apneseth. – p. 60: Bergen Tourist Board / Gjertrud Coutinho. – p. 64: Bergen Tourist Board / KODE / Dag Fosse. – p. 66: Bergen Tourist Board. – p. 70: Bergen Tourist Board / Robin Strand. – p. 80: Gullhanen / Magnus Skrede / Bergen National Opera. – p. 82: Bergen Tourist Board / Espen Haagensen. – p. 83: Bergen Tourist Board / Espen Haagensen, Terje Rakke / Nordic Life AS / Fjord Norge AS, Terje Rakke / Nordic Life AS / Innovation Norway, Voss Rafting Senter. – p. 86: Bergen Tourist Board / Eivind Senneset. – p. 87: Bergen Tourist Board / Espen Haagensen / Kitchen & Table Bergen / Clarion Hotel Admiral. – p. 94: Fjordline / Espen Gees. – p. 98: Bergen Tourist Board / Jan M. Lillebø, AVINOR / Nils Olav Mevatne, Norled, NSB. – p. 102: Oleana. – p. 101: Arven. – p. 108: Terje Rakke / Nordic Life AS / Fjord Norway. – p. 110: Martin Håndlykken / Visitnorway.com, Eder Biesel Arkitekter. – p. 120: Scott Sporleder / Matador Network / Fjord Norway. – p. 121: Dahle / Destination Hardanger Fjord AS, Paal Audestad / Fjord Tours. – p. 124: Panorama Hotell & Resort / Johanne K. Holm. – p. 125: Fjord Norway / Sverre Hjørnevik, Gaute Hatlem, Museum Vest / Fjell Festning. – p. 127: Bergen Tourist Board / Silje Alden, Per Eide / www.fjordnorge.com, Glesvær Cafe / Torbjørn Aasheim. – p. 128: Bergen Tourist Board / Northern Exposure x3. – p. 129: Fjord Norway / Sverre Hjørnevik, Bergen Tourist Board / Northern Exposure x2. – p. 130: Cornelius Sjømatrestaurant, Matarena / Janneche Strønen, Lerøy_Foto / Øystein Klakegg, Anita Elèn Langøy / Lygra Villsaulag. – p. 132: Rødne Fjord Tours. – p. 133: The heathland Centre at Lygra, Rødne Fjord Tours, Anita Elèn Langøy / Lygra Villsaulag. – p. 135: Stordalen Oppleving x3. – p. 136:. Helge Dyrkolbotn, Kilstraumen Brygge, Knarvik Mila. – p. 138: Northern Exposure, Gaute Hatlem, Spurkeland Vikinggard, Fjord Norway / Sverre Hjørnevik.

PLAN & BOOK:

visitBergen.com


SCHØTSTUENE MARIAKIRKEN

Besøk Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene, og oppdag århundrer med hanseatisk historie på Bryggen gjennom våre guidede turer.

For guidede turer, se museumvest.no MUSEUMSBUTIKK

|

UTSTILLINGER

|

UNESCO BRYGGEN

Se også side 27 og 57

G U I D E T E T E M AT U R E R

BILLETTER

|

AKTIVITETER

|

SMAKSPRØVER

Profile for visitBergen.com

Bergen Guide 2019 - Norsk