__MAIN_TEXT__

Page 1

NORSK World Heritage City

BERGEN GUIDE OFFISIELL GUIDE FOR BERGEN OG REGIONEN 2020 Mer informasjon: visitBergen.com


Uptown Bergen

Åpningstider 09.00 - 21.00

Velkommen til toppen av Bergen by!

Ulriken Express Buss 09.00 - 18.00

Ulriken er en av de mest besøkte attraksjonene i Bergen. Høyfjellsnatur, fjellturer, lokal mat og aktiviteter for hele familien.

13,0 km Over Vidden (Ulirken til Fløyen) Aktiviteter Både for barn og voksne Buss og bane t/r: Voksne: 300,Barn: 190,Familier (2+2): 760,-

Nyt turen opp med vår svevebane eller ta en forfriskende tur opp den nye turstien Oppstemten, steintrapper laget av sherpaer som følger fjellsiden til toppen. Uansett får du en nydelig tur med magisk utsikt i unike omgivelser. Fra toppen har du utsikt over hele byen innrammet av fjell, fjorder, innsjøer og kystlandskap. Her kan du også prøve ulike drop-in aktiviteter for store og små, inkludert Norges raskeste zipline.


Restaurant

Fjellrestauranten I Skyskraperen serveres lokal og tradisjonell mat med en moderne vri, med et panorama over byen og Vidden som bakteppe. Vårt utvalg av småretter og lunsjretter kan spises inne eller tas med på turen. Vi har også utendørsservering på vår fantastiske terrasse.

Kjøp av billetter til banen og booking i restauranten gjør du enkelt på ulriken643.no

Ulriken By Night På kveldstid forvandler en del av restauranten seg til en gourmetrestaurant med et moderne og spennende menykonsept fra kl. 18:00. Våre kokker serverer nydelige smaker basert på sesongens beste, lokale råvarer. Maten presenteres i en moderne innpakning i en serie ulike serveringer.


Aktiviteter Utsikt

Spektakulær utsikt

Fløibanen

Åpen hver dag hele året Kl. 7:30/8:00 - 23:00

Fløstuen butikk & kafé Åpen hver dag hele året Suvenirer, bakverk, is, kaffe

Skomakerstuen

10 min gange til Skomakerdiket Åpen lørdag/søndag hele året Åpen daglig 21. juni til 23. august

Mer informasjon

Vetrlidsallmenningen Tel.: +47 55 33 68 00 / E


r på Fløyen Turer

Varierte turmuligheter

Sykkelutleie

Åpen daglig 1. mai - 1. oktober Booking på www.floyen.no

é

Zipline

Åpen daglig 21. juni til 23. august Kl. 11:00 - 15:00

Kanopadling

På Skomakerdiket - gratis Åpen daglig 21. juni til 23. august Kl. 11:00 - 16:00

på www.floyen.no

n 23A, N-5014 Bergen E-mail: info@floyen.no


Vitenskap for alle

Opplev og utforsk På vitensenteret VilVite utforsker du naturvitenskap og teknologi med hele deg. I den store utstillingen kan dere leke, lære og ha det gøy sammen. Kjenn på fysikken når du sykler 360 grader rundt i Sentrifugalskapen.

Ta på deg VR-brillene og opplev spennende illusjoner.

Dra på oppdagelsesferd og bli kjent med kroppen din.

Skap noe nytt på et kreativt verksted.

Lek med vanneksperimenter eller dra på ekspedisjon til havbunnen.

Bli fascinert på et vitenshow fullt av eksperimenter.

ÅPENT Tirs-fre 9-15. Lør-søn 10-17 20.06-16.08 Man-søn 10-17 Thormøhlens gate 51, Møhlenpris

6

vilvite.no


akvariet.no

Godt regntøy er et MUST i verdens våteste by Bøylepingvinene våre er som bergensere flest, født til et liv med MYE vann. De har helt spesielle fjær som holder dem tørre og varme i all slags vær (mens bergenserne som oftest tyr til GoreTex). Velkommen til en fantastisk opplevelse der du får rikelig med vann og kunnskap.

OPPLEV: PINGVIN - OTER - SJØLØVE - FÔRING AV DYRENE - TROPISK - HAVAKVARIUM HAITUNELL - OVER 60 AKVARIER - RESTAURANT - LEKEPLASS - GRATIS WIFI

7


KAPITTELÂ 1. velkommen

velkommen til bergen

8


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 1. Velkommen

Hjertelig velkommen Som europeisk kulturby, verdensarvby og UNESCO matby gir Bergen deg opplevelser og kultur på høyt nivå. Bergen er selve hjertet i de norske fjordene, og gir deg en ideell kombinasjon av natur, kultur og storbyopplevelser. Uansett årstid.

INNHOLD: Kapittel 1.

VELKOMMEN 8

1.1 Hjelp oss å ta vare på Bergen

10

1.2 Turistinformasjonen

16

1.3 Bergenskortet

18

Kapittel 2.

OPPLEVELSER 24

Kart

26

2.1 Attraksjoner

28

2.2 Museum

32

2.3 Kirker

44

2.4 Sightseeing

45

2.5 Åpningstider og priser

48

Kapittel 3.

KULTUR 54

Kapittel 4.

SHOPPING 56

Kapittel 5.

RESTAURANT 62

5.1 Eksklusiv

68

5.2 Typisk Bergen

69

5.3 Internasjonalt

70

5.4 Andre

74

Kapittel 6.

UTELIV 76

6.1 Bar/Pub/Nattklubb

Kapittel 7.

FJORDTURER 82

Kapittel 8.

VESTLAND

8.1 Øygarden

8.2 Nordhordland

102

Kapittel 9.

TRANSPORT

108

Kapittel 10.

KART 120

78 96 98

9


KAPITTEL 1.1

hjelp oss å ta

vare på bergen 10


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 1. Velkommen

Vi som bor her er glade i byen vår, og vi er glade i besøk. Hos oss er alle velkommen! Vårt slagord er at en god by å bo i er en god by å besøke.

Derfor oppfordrer vi alle som besøker Bergen og Bergensregionen til å hjelpe oss med å ta vare på byen. Vi håper du som besøker oss tar hensyn til natur, verdensarv og lokalmiljø mens du er på besøk. Her finner du syv retningslinjer vi håper du vil følge for å ta vare på byen blant de syv fjell: 1. Vis hensyn til andre Vis hensyn til både lokalbefolkningen og andre besøkende. Vis også hensyn til dem som er på jobb i butikker, på museer, spisesteder og attraksjoner. I Bergen er det ikke tillatt å røyke på bussholdeplasser, bybanestopp og på Jernbanestasjonen. Hvis du besøker fjell eller fjord, husk at stillheten i naturen er en del av opplevelsen. I Norge er det vanlig å hilse på dem vi møter langs turstiene. 2. Bruk søppelspann og offentlige toaletter Vennligst ikke sett fra deg tomgods og avfall, men bruk offentlige søppelbøtter. Vennligst gjør deg kjent med hvor det er offentlige toaletter, og benytt disse. Vi setter ikke pris på gjester som gjør sitt fornødne i byens parker.

3. Respekter privat eiendom Husk at de vakre husene du ser i Bergen er hjemmene til oss som bor her, og dermed privat eiendom. Vennligst vis hensyn til dem som bor og arbeider i byen, og respekter deres rett til privatliv. Husk at verdensarvstedet Bryggen er privat eiendom som er vernet, og at du her må opptre ekstra skånsomt for å bevare verdensarven. 4. Ha respekt for naturkreftene Naturen er vakker, men uforutsigbar. Været kan skifte raskt. Husk at mobiltelefonen din kan være uten dekning i naturområder, selv tett på byen. Bruk alltid merkede stier. Hvis du ikke er vant til å ferdes i vill natur, anbefaler vi deg å bruke en lokal guide. Ta kontakt med oss i Turistinformasjonen for tips. Skal du ut i naturen må du alltid sjekke værmeldingen på www.yr.no før du går. Ta alltid med deg ekstra klær og ekstra mat og drikke, selv på korte turer. Husk godt fottøy. 5. Ikke etterlat deg spor i naturen Det er verken søppelspann eller toaletter i naturen. Husk å gå på toalettet før du legger ut på tur. Ikke legg igjen søppel etter deg, men vær vennlig å ta med deg søppelet hjem. Om det ikke er 11


en god bY å bo i

er en god bY å besøke 12


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 1. Velkommen

Vis oss at du også bryr deg ved å følge disse syv punktene

toalettfasiliteter der du er, ber vi deg om å ta med brukt toalettpapir i en pose, og ikke etterlate dette i naturen. Benytt deg av eksisterende leirplasser, og forsikre deg om at det ikke er brannfare i området. Båltenning er forbudt mellom 15. april og 15. september. 6 Respekter dyrelivet Vis hensyn til dyrelivet, spesielt om våren når nytt liv blir født i dyrenes verden. Hold alltid god avstand til ville dyr. Husk at det er ulovlig å fjerne egg fra reder. Ha alltid hunden din i bånd, det er båndtvang i Bergen og på Byfjellene året rundt.

Vi bryr oss om byen vår! Vis oss at du også bryr deg ved å følge disse syv punktene. Nyt Bergen og Bergensregionen og velkommen tilbake!

Med vennlig hilsen Visit Bergen Anders Nyland Reiselivsdirektør

7 Fotografering og droner Det er helt OK å ta bilder de aller fleste steder i Bergen. Noen steder, hovedsakelig i kunstgallerier og på museer, kan det være skilt som sier at fotografering ikke er tillatt. Husk alltid å spørre mennesker rundt deg om det greit at du fotografer dem. Fotografering av barn i skoler og barnehager er ikke tillatt, med mindre du har en egen avtale for dette. NB! Det er spesielle regler for bruk av drone, som du må sette deg inn i. Disse kan du lese på Luftfartstilsynets nettsider 13


Visit Bergen

bergen

World 14 Heritage City


Bergen Guide 2020

visitBergen.com 15


KAPITTELÂ 1.2

TURISTINFORMASJONEN

16


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 1.2 Turistinformasjonen

Midt i sentrum, på Fisketorget, finner du Bergensregionens Vertskapssenter – Turistinformasjonen.

Her finner du utstillinger og presentasjoner av opplevelsestilbud i hele Bergen og Fjord Norge. Foruten gratis råd og veiledning, kan du også kjøpe en rekke produkter og tjenester. I Turistinformasjonen kan du også veksle de vanligste typer valuta. Billetter til sightseeing, fjordturer og konserter Vi gir deg våre beste anbefalinger til hva du bør oppleve i Bergen og hvilke fjordturer som passer til dine ønsker. Vi selger billetter til alle de kjente rundturene og fjordturene med Bergen som utgangspunkt. Startsted for flere av turene er like ved Turistinformasjonen. Bergenskortet Bergenskortet gir deg en rekke fordeler enten gratis eller med god rabatt innen både kultur og opplevelser. Mer informasjon på side 18-23. Kjøp ditt Bergenskort i Turistinformasjonen. Se etter (BK LOGO) i guiden. Gratis brosjyremateriell Hos oss finner du også brosjyremateriell om Bergen og Fjord Norge, samt utstillinger som veileder og inspirerer deg videre på reisen.

Valutaveksling Vi har byens beste åpningstider for valutaveksling. Du kan veksle de vanligste typer valuta til norske kroner. Bestill online Våre nettsider er alltid oppdatert og guider deg enkelt mellom de ulike tilbudene. Bestill dine opplevelser online på visitBergen.com • • • •

Fjordturer Overnatting Aktiviteter Bergenskortet

Gode åpningstider hele året Juni, juli og august daglig 08.30-22.00 Mai og september daglig 09.00-20.00 Resten av året mandag-lørdag 09.00-16.00 Stengt 24. og 25 desember. Turistinformasjonen i Bergen Strandkaien 3, NO-5013 Bergen, Norge (+47) 55 55 20 00 – info@visitBergen.com www.visitBergen.com

17


KaPITTEL 1.3

Bergenskortet kultur og opplevelse Kjøp Bergenskortet online på visitBergen.com

18


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 1.3 Bergenskortet

Opplev Kulturbyen Bergen på en praktisk og rimelig måte.

Har du Bergenskortet i lommen reiser du gratis med Bybanen og buss i sentrum og regionen. Du får også gratis eller rabattert adgang til museer og attraksjoner, en rekke etablerte kulturtilbud, forskjellige sightseeingtilbud, restauranter, Flybussen og parkering. Bergenskortet er inngangsbilletten både til attraksjoner i sentrum, og til de som ligger litt ute i regionen. Bergen har mange museer, noen med unike kunstsamlinger og andre som viser bredden i byens historie. Ta turen til Fløyen og nyt utsikten over byen, fjorden og havet. Kom tett på seler, pingviner, krokodiller og slanger i byens akvarium, eller la hele familien utforske vitenskap og teknologi på vitensenteret VilVite. Reis gratis med: • Bybanen – mellom sentrum og Bergen Lufthavn Flesland • Rutebusser i Bergen og Hordaland (Skyss) • Båt – Strandkaiterminalen til Kleppestø (Askøy)

b

i guiden = gratis / rabattert med Bergenskortet

Her kjøper du Bergenskortet • Turist­informasjonen i Bergen • Online: visitBergen.com/Bergenskortet • Deli de Luca, Bergen Lufthavn Flesland • Bratland Camping • Lone Camping • Montana Vandrerhjem • Radisson Blu Royal Hotel Se mer informasjon om Bergenskortet og fordelene på visitBergen.com/Bergenskortet. Viktig om bruk av kortet For at Bergenskortet skal være gyldig, må salgsstedet påføre dato og klokkeslett. Kortet gjelder til påført dato / klokkeslett og i angitt antall timer. Bergenskortet er personlig. Ha alltid kortet med deg og vis det frem uoppfordret. Kontroll ved brukerstedene. På de neste sidene kan du se hva du sparer på å besøke byens mange attraksjoner og opplevelser med Bergenskortet.

24 hours CARD

48 hours CARD

72 hours CARD

96 hours CARD

Adult

NOK 280

NOK 360

NOK 430

NOK 500

Child

NOK 100

NOK 130

NOK 160

NOK 190

19


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 1.3 Bergenskortet BERGENSKORTET RABATT

MUSEER OG ATTRAKSJONER Akvariet i Bergen - 1 nov-28 feb

100 %

Akvariet i Bergen - 1 mar-31 okt

25 %

Bergen Kunsthall

100 %

Bergens Sjøfartsmuseum

100 %

Bjørn West-museet

100 %

Bryggens Museum

100 %

Damsgård Hovedgård

100 %

Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene 1. jan-30. apr

20 %

Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene 1. mai-31.des

20 %

Edvard Grieg Museum Troldhaugen

50 %

Fantoft Stavkirke

100 %

Fjell Festning

100 %

Fløibanen 01 okt-30 apr

100 %

Fløibanen 01 mai-31 aug

Kr. 65/30

Fløibanen 01-30 sep

kr. 50/25

Gjelder kun tur/retur-billett. Kun en billett per dag, maks to billetter. Må kjøpes ved nedre stasjon Gamle Bergen Museum

100 %

Harald Sæverud Museum Siljustøl

50 %

Herdla Museum

100 %

Herdla Museum + Torpedobatteriet

100 %

Hordamuseet

100 %

Håkonshallen

100 %

KODE - Kunstmuseene i Bergen (15. sep-19. mai)

25 %

KODE - Kunstmuseene i Bergen (20. mai-14. sep)

25 %

Kystmuseet i Øygarden (museet)

100 %

Lyngheisenteret

100 %

Mariakirken (25. mai-11. sep)

100 %

Nordsjøfartmuseet i Telavåg

100 %

Norges Fiskerimuseum

100 %

Norsk Trikotasjemuseum

100 %

Ole Bull Museum Lysøen

30 %

Ole Bull Museum Lysøen inkl. båtskyss

15 %

Osterøy museum

100 %

Rosenkrantztårnet

100 %

Skolemuseet

100 %

Storeblå - Visningssenter for havbruk

25 %

Ulriken643 (priseks. tur/retur u/buss)

20 %

Universitetsmuseet i Bergen - Naturhistorisk

100 %

Universitetsmuseet i Bergen - Kulturhistorisk

100 %

Vestnorsk utvandringssenter

100 %

VilVite - Bergen Vitensenter 20. jun-16. aug.

50 %

VilVite - Bergen Vitensenter 17. aug-19. jun.

100 %

Ytre Arna museum

100 %

UNDERHOLDNING OG SHOPPING Bergen Filharmoniske Orkester Bergen Kino

25 % Fra kr. 15

BIT Teatergarasjen

40 %

Den Nationale Scene

20 %

20


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 1.3 Bergenskortet

PRISER ORDINÆR

PRISER BERGENSKORTET

VOKSNE

BARN

STUDENT

67+

VOKSNE

BARN

295

195

210

210

Gratis

Gratis

295

195

210

210

221

146

50

Gratis

25

25

Gratis

Gratis

100

Gratis

60

100

Gratis

Gratis

70

Gratis

70

70

Gratis

Gratis

100

Gratis

50

100

Gratis

Gratis

100

Gratis

50

100

Gratis

Gratis

120

Gratis

100

120

96

Gratis

130

Gratis

110

130

104

Gratis

130

Gratis

90

130

65

Gratis

65

30

65

65

Gratis

Gratis

120

Gratis

Gratis

120

Gratis

Gratis

100

50

100

50

Gratis

Gratis

130

65

130

130

65

35

100

50

100

50

50

25

120

Gratis

60

120

Gratis

Gratis

130

Gratis

90

130

65

Gratis

80

Gratis

50

80

Gratis

Gratis

120

Gratis

100

120

Gratis

Gratis

100

Gratis

50

100

Gratis

Gratis

100

Gratis

50

100

Gratis

Gratis

130

Gratis

90

130

90

Gratis

160

Gratis

110

160

110

Gratis

90

Gratis

90

90

Gratis

Gratis

50

Gratis

40

40

Gratis

Gratis

75

Gratis

60

60

Gratis

Gratis Gratis

90

Gratis

70

90

Gratis

100

Gratis

85

100

Gratis

Gratis

90

Gratis

70

70

Gratis

Gratis Gratis

130

Gratis

90

130

90

200

Gratis

170

200

170

Gratis

80

Gratis

70

70

Gratis

Gratis

100

Gratis

50

100

Gratis

Gratis

100

Gratis

50

100

Gratis

Gratis

120

Gratis

120

120

Gratis

Gratis

195

125

195

195

156

100

120

Gratis

80

80

Gratis

Gratis

120

Gratis

80

80

Gratis

Gratis

80

Gratis

50

80

Gratis

Gratis

195

165

165

195

98

98

185/195

155/165

155/165

185/195

Gratis

Gratis

50

Gratis

50

50

Gratis

Gratis

Fra 380

Fra 100

Fra 100

Fra 380

Fra 285

Fra 100

21


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 1.3 Bergenskortet BERGENSKORTET RABATT

UNDERHOLDNING OG SHOPPING Grieg i Bergen - Kveldskonsert

20 %

Grieg i Bergen - Nattkonsert

20 %

Julehuset og Audhild Viken-butikken

10 %

KODE-butikkene

5%

Troldhaugen lunsjkonsert (inkl. buss)

kr. 50

Troldhaugen kveldskonsert (inkl. buss)

kr. 40

AKTIVITETER AdO arena

25 %

Bergen Bike Rent

20 %

Escape (Escape-rom, City Hunt, The Spy Game)

20 %

Escape Hunt

20 %

Klatreparken Høyt & Lavt Bergen

20 %

SIGHTSEEING OG FJORD CRUISES Fjordcharter - Bergen-Modalen Fjordcruise

20 %

City Sightseeing - Hop on / hop off (Osbuss)

33 %

City Sightseeing - Hop on / hop off (Strømma)

33 %

Rødne - Fjordcruise Bergen-Mostraumen

20 %

Fonnafly - Helikoptersightseeing

5%

Opplev Bergen fra fjorden

20 %

Se Bergen fra Sjøsiden (én vei)

10 %

Se Bergen fra Sjøsiden (dagspass)

10 %

TRANSPORT / LEIEBIL / PARKERING Avis Bilutleie

12 %

Bergen Parkering

15 %

Skyss

100 %

Tide Flybussen (én vei/tur-retur)

20 %

RESTAURANTER / KAFÉER Amalies Hage Café Opera Cornelius Sjømatrestaurant Don Pippo Fish me Kafé Kippers Magic Ice Bergen Pingvinen Sky:skraperen

10 % på mat og drikke 10 % på mat og drikke 15 % på 5-retters middag / 3-retters lunsj 10 % på mat og drikke 10 % på mat 10 % på mat og drikke 20 % 10 % på mat og drikke 4-retters meny til prisen av 3-retters meny

Starbucks

15 % på mat

TGI Friday’s

10 % på mat

22


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 1.3 Bergenskortet

VOKSNE

PRISER ORDINÆR BARN

STUDENT

67+

PRISER BERGENSKORTET VOKSNE

BARN

320

200

255

320

255

200

265

150

210

265

210

150

290

170

250

290

240

170

390

100

350

390

350

170

125/145

70/80

-

-

94/109

53/60

350

170-350

300

350

280

136-280

590

250

450

350

500

300

300

200

300

300

200

150

350

175

350

350

235

117

680

370

680

680

544

296

690

490

690

690

552

392

65

35

65

65

59

32

130

70

130

130

117

63

39

20

39

20

Gratis

Gratis

119/199

Gratis

79/135

79/135

95/159

Gratis

225

110

180

225

180

88

23


KAPITTEL 2. Opplevellser

Fra sjøløve til historieløve 24


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 2. Opplevelser

Bergenserne er stolte av sin by og byens tradisjoner. Her finner du attraksjoner, museum og sightseeing i alle varianter.

I Bergen finner du over 60 ulike attraksjoner, museer og gallerier. Her kan du blant annet besøke både Bryggen, Akvariet, Fløibanen og Fisketorget. Bergen er også barnas by. Her finnes det beste innen spennende og lærerike opplevelser i en og samme by. Torgets delikatesser lokker alle, og på Akvariet kan du tilbringe timevis blant fisk, pingviner og sjøløver. På VilVite kan hele familien utforske vitenskap og teknologi. Tar du Fløibanen til toppen av Fløyen kan du boltre deg på lekeplassen, leke i Trollskogen, gå spennende naturstier eller padle kano på Skomakerdiket. Med gondolbanen Ulriken643 kan du sveve opp på Bergens høyeste fjell. Fra toppen har du storslått utsikt over Bergen og omland med hav, skjærgård, fjorder og fjell. Bergen er også perfekt for vandreturer fordi sentrumskjernen er liten og har samtidig svært mye å by på av historie og kultur. Kommer du med en gruppe til Bergen eller bare ønsker en egen guide, kan du bestille en guide fra en av våre guideselskaper som kan guide deg eller din gruppe på Bryggen, i sentrum eller der du måtte ønske.

Edvard Griegs Museum på Troldhaugen er et populært museum for tilreisende fra hele verden. Her kan du besøke Grieg sitt hjem, komponisthytten og gravstedet. Om sommeren er det også daglige lunsjkonserter i Troldsalen. På Bryggen finner du flere museer, blant annet Bryggens Museum, Det Hanseatiske Museum & Schøtstuene, Håkonshallen, Rosenkrantztårnet, Mariakirken og Thetamuseet. Ta en historisk vandring i KODEs omfattende samling av kunst og design i fire bygg i sentrum av Bergen. Friluftsmuseet Gamle Bergen Museum er en rekonstruert by med ca 50 trehus fra 17-, 18- og 1900-tallet. Universitetsmuseet i Bergen – Naturhistorisk Museum er også endelig gjenåpnet etter 6 år med oppussing. Museet har blant annet fått 16 nye utstillinger. I tillegg finnes det en rekke andre museum i og utenfor Bergen. Husk at med Bergenskortet får du gratis adgang eller rabatt til de fleste museer og attraksjoner i Bergen og regionen!

25


FLÃ…M

KART Attraksjoner Museum Kirker Sightseeing

SOGNEFJORDEN

MODALEN

GULEN

MASFJORDEN Alver

AUSTREIM

26

FEDJE


E N

VOSS

S W

HARDANGERFJORDEN ODDA

OSTERØY BERGEN

ØYGARDEn

27


KaPITTEL 2.1 / attraksjoner 1 AdO arena I AdO arena kan du svømme i et 50-meters basseng med høy internasjonal standard, stupe i det som allerede har blitt kalt at av Europas beste stupebasseng, lære deg å svømme i opplæringsbassenget eller fyke ned i en av våre vannsklier.

Lungegårdskaien 40 / NO-5015 / +47 53 03 62 22 / adoarena.no

2 AKVARIET I BERGEN Akvariet i Bergen er Norges største akvarium og en av Bergens største turistattraksjoner. Her kan du oppleve de rareste skapninger fra tropisk regnskog, fjæresteinene i Norge, de store havdypene og arktiske strøk. Vi har sjøløver, pingviner, oter mm. og du kan se fôring av dyrene hver dag. Cafè/butikk/lekeplass.

Nordnesbakken 4 / NO-5005 / +47 55 55 71 71 / akvariet.no/

b 3 BERGEN FILHARMONISKE ORKESTER Et av Norges nasjonalorkestre, med historie tilbake til 1765. Edvard Grieg var nært tilknyttet. Sesongen strekker seg fra september-mai, med ukentlige konserter (torsdag, fredag) med internasjonalt anerkjente dirigenter og solister. Konsertscene i Grieghallen. Gratis utendørskonserter i sentrum 26-27 august kl 19.00.

Edvard Griegs Plass 1 ( Grieghallen) / NO-5015 / +47 55 21 61 50 / harmonien.no/

b 4 BERGEN KUNSTHALL Bergen Kunsthall er et senter for samtidskunst som presenterer utstillinger og arrangementer av internasjonale kunstnere. Landmark er vår serie med live-arrangementer som inkluderer konserter og klubbkvelder i helgene. I tillegg har vi et bredt formidlingstilbud for alle.

Rasmus Meyers allé 5 / NO-5015 / +47 940 15 050 / kunsthall.no

28


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 2.1 Attraksjoner

5 BERGEN VITENSENTER – VILVITE Utforsk naturvitenskap og teknologi med hele deg! Den store utstillingen på VilVite er full av engasjerende opplevelser for barn og voksne. Dra på oppdagelsesferd gjennom kroppen, opplev VR og illusjoner, sykle 360 grader, eksperimenter med vann, delta på kreativt verksted, opplev vitenshow og m.m.

Thormøhlens gate 51, Møhlenpris / NO-5006 / +47 55 59 45 00 / vilvite.no

b 6 FISKETORGET Fisketorget i Bergen er Norges mest kjente og besøkte utendørs­ marked. Midt i hjertet av byen selges et bredt utvalg av havets delikatesser, men også lokale spesialiteter som ost, noe frukt og grønt og spekeprodukter. I Mathallen, en innendørs del av fisketorget kan man oppleve dette hele året. Torget / NO-5014 / Torgleder Margit Fagertveit-Aakre (Bymiljøetaten) Atle Jakobsen (Domstein)

7 FLØIBANEN Du har ikke sett Bergen før du har vært på Fløyen, og Fløibanen tar deg til en spektakulær utsikt. På Fløyen finner du en restaurant, Fløistuen butikk og kafé, Skomakerstuen, lekeområder og varierte turmuligheter. Om sommeren kan du prøve zipline, leie terrengsykkel eller padle kano på Skomakerdiket.

Vetrlidsallmenningen 23A / NO-5014 / +47 55 33 68 00 / floyen.no

b 8 KLATREPARKEN HØYT & LAVT BERGEN Kjenn på suget i magen når du klatrer i tretoppene i Vestlandets største klatrepark. Kort vei fra sentrum får du en gøy og aktiv dag i klatreløypene. Lek deg gjennom 120 gøye hindre og 20 fartsfylte zipliner. Flere vanskelighetsgrader, passer for alle fra 3 til 99 år. Trenger ingen forkunnskaper.

Osvegen 141 / NO-5227 / +47 55 10 20 00 / hoytlavt.no/bergen

b 29


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 2.1 Attraksjoner

9 MAGIC ICE BERGEN En magisk eventyrverden laget av is! La deg fortrylle av iskunst i verdensklasse, skiftende lys, lyder og god drikke servert i isglass: en opplevelse utenom det vanlige! Åpent hver dag, hele året. Gruppepris kan sendes på etterspørsel.

C. Sundtsgate 50 / NO-5004 / +47 930 08 023 / magicice.no

b 10 STOREBLÅ VISNINGSSENTER FOR HAVBRUK En annerledes opplevelse full av kunnskap og spenning! Visningssenteret Storeblå gir et unikt og allsidig innblikk i norsk havbruk. Utforsk og lær mer om næringen i vår moderne utstilling, og kom tett på laksen med en frisk RIB-tur til et havbruksanlegg utenfor Bergen.

Sandviksbodene 1G / NO-5035 / +47 53 00 61 60 / fiskerimuseum.museumvest.no/

11 ULRIKEN643 Opplev høyfjellet midt i byen! Ta gondolbanen opp til toppen av Bergen hvor du finner et fantastisk landskap, utsikt, aktiviteter og unike måltidsopplevelser i Skyskraperen Restuarant. Ulriken Express Buss tar deg fra sentrum til Ulriksbanen hver halve time fra 1. mai til 1. august (fra Strandgaten 1).

Haukelandsbakken 40 / NO-5009 / +47 53 64 36 43 / ulriken643.no/

b 12 VESTKANTEN OPPLEVELSER Vestkanten er størst i Norge på shopping og opplevelser. Her finner du badeland, relax-avdeling, skøytebane, curling, bowling, minigolf, butikker og restauranter. Se vestkantenopplevelser.no for mer informasjon om åpningstider.

Vannkanten, Iskanten / +47 55 50 77 77 / Bowling1, Minigolf / +47 55 50 77 80 Loddefjord / NO-5171 / vestkantenopplevelser.no

30


EN UNIK ATTRAKSJON I BERGEN Magic Ice er et eventyrlig vinterland bygget av flere tonn norsk natur-is. Verdensberømte isskulptører har for hånd laget en bar, et kunstgalleri, skulpturer, bord og benker av isen! Magic Ice tar deg med langt fra hverdagen – før du vet ordet av det er du over polarsirkelen! Vi låner deg en god varm poncho og hansker før du entrer isbaren!

www.magicice.no MAGIC ICE BERGEN

ÅPNINGSTIDER VINTER: Man-Tors, Søn: 16:00-23:00 – Fre-Lør: 16:00-24:00 ÅPNINGSTIDER SOMMER (15. mai-15. sep): Man-Tors, Søn: 11:00-23:00 – Fre-Lør: 11:00-24:00 C. Sundts Gate 50, 5004 Bergen. Tlf: +47 930 08 023

Magic Ice har bergtatt besøkende i Nord-Norge, Oslo og Karibia i over 13 år. Inngangsbillett kr 225.-,

som inkluderer en god og varm poncho, hansker og en drikke servert i et isglass. Du finner MAGIC ICE i Oslo - Bergen - Svolvær - Tromsø - København - Reykjavik


KaPITTEL 2.2 / museum 13 BERGENHUS FESTNINGSMUSEUM Hovedutstillinger: Motstandskampen i Bergensområdet 1940-1945, samt Bergenhus Festnings historie. Andre utstillinger: Kvinners innsats for Forsvaret, Bergenspressen og den illegale pressen 1940-1945, Norske avdelinger utenlands og Enigma. Skiftende temporærutstillinger.

Koengen, Bergenhus Festning / NO-5886 / +47 55 54 63 87 / forsvaret.no

14 BERGENS SJØFARTSMUSEUM Viser skipsfartens utvikling og betydning for Bergen og Norge, fra jernalder og vikingtid til i dag. Båter, skipsmodeller, utstyr og malerier av høy kvalitet. Museumsbygget er en arkitektonisk perle, beliggende i vakre omgivelser. Guidede turer (eng.) i juni, juli og august. Busstopp: Møhlenpris.

Haakon Sheteligs plass 15 / NO-5007 / +47 55 54 96 15 / sjofartsmuseum.no

b 15 BJØRN WEST-MUSEET Historia om geriljagruppa Bjørn West er ei spanande lokal krigshistorie om dei siste kamphandlingane i Europa i 1945. Museet har ei omfattande utstilling med utstyr, bilete, film og spørsmål til undring. Skilta for bilvandring. Ekspressbuss. Flotte turmoglegheiter.

Matre 41 / NO-5984 / +47 469 05 204 / bjornwest.museumvest.no/

b 16 BRYGGENS MUSEUM Arkeologisk museum, bygget over restene av Bergens eldste bebyggelse. Opplev Under Jorden, ny hovedutstilling med tusenvis av gjenstander fra middelalderen. Få et nytt innblikk i middelaldermenneskers liv og hverdag. Se runer, keramikk, våpen, sko og den unike Guddaldrakten!

Dreggsallmenning 3 / NO-5003 / +47 55 30 80 30 / 479 79 585 / bymuseet.no/

b 32


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 2.2 Museum

17 DAMSGÅRD HOVEDGÅRD Damsgård Hovedgård ble oppført i 1770-årene og er rokokkoarkitekturens hovedverk i Norge. Opplev de originale interiørene og en hage gjenskapt med opprinnelig artsutvalg. Hageutstilling tilgjengelig i åpningstiden. Inngang i huset kun ved omvisning. Buss 16 og 17 fra sentrum. Planlegg turen: skyss.no

Alleen 29 / NO-5160 / +47 55 30 80 33 / 55 30 80 30 / bymuseet.no/

b 18 DET HANSEATISKE MUSEUM OG SCHØTSTUENE Utforsk hanseatenes liv og verden (1360-1761)! Omvisninger på UNESCO verdensarvstedet Bryggen, nye utstillinger på Schøtstuene – de tyske kjøpmennenes unike storstue. Omvisning NO.ENG.TY.FR.SP (15.6-15.8), NO/ENG (resten av året). Inkl. inngang til Norges Fiskerimuseum.

Øvregaten 50 / NO-5003 / +47 53 00 61 10 / hanseatiskemuseum.museumvest.no/

b 19 EDVARD GRIEG MUSEUM TROLDHAUGEN Den verdenskjente komponisten Edvard Griegs villa på Troldhaugen står som den var i 1907. I tillegg består museet av komponisthytten, Griegs gravsted, kammermusikksal og et museum. Daglige konserter fra mai til oktober gjør det mulig å oppleve Griegs musikk i de omgivelsene den ble til i.

Troldhaugveien 65 / NO-5232 / +47 55 92 29 92 / troldhaugen.no

b 20 FJELL FESTNING Fjell festning ligg i eit populært turområde omlag 25 kilometer frå Bergen. Som ein av Norges sterkaste festningar bygga i den andre verdskrigen, vakta den Bergen mot åtak frå vest. Mykje av festninga svært godt bevart. Det er mogleg å få omvisning inne i fjellanlegget til faste tider.

Festningsvegen / NO-5357 / +47 53 00 61 23 / fjellfestning.museumvest.no/

b 33


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 2.2 Museum

21 GAMLE BERGEN MUSEUM Møt historien og menneskene fra 18- og 1900-tallets Bergen. Museet er en rekonstruert by med rundt 50 trehus fra gamle dagers Bergen. Nydelig engelsk park og et flott sjøområde. 7 minutter med buss fra Bergen sentrum. Planlegg turen: skyss.no

Nyhavnsveien 4 / NO-5042 / +47 479 79 576 / 55 30 80 30 / bymuseet.no/

b 22 HARALD SÆVERUD MUSEUM SILJUSTØL Siljustøl var hjemmet til den folkekjære komponisten Harald Sæverud og hans kone Marie. Huset med arbeidsværelse og flygel står slik han forlot det da han døde i 1992. I dag er huset et museum med et vakkert turområde på 176 mål. Velkommen til et særpreget komponisthjem med musikk og natur i fokus.

Siljustølveien 50 / NO-5236 / +47 55 92 29 92 / siljustol.no

b 23 HERDLA MUSEUM Midt i øyriket vest for Bergen ligg Herdla, ei lita øy med sitt eige museum. Her er utstillingar både om dramatiske krigsår og om det rike dyre- og fuglelivet. Hovudattraksjonen er vraket av eit tysk jagarfly frå 2. verdskrig. Flotte forhold for tur, fiske bading og fuglekikking.

Herdla fort / NO-5315 / +47 970 94 729 / herdlamuseum.museumvest.no/

b 24 HORDAMUSEET Sjå tradisjonelle hus, båtar, reiskapar og tekstilar. Folkemuseet har vekt på fiske, jordbruk, husflid og handverk, ein friluftsavdeling med bygningar, arkeologiske kulturminne og ei båthall som husar 26 trebåtar. Planlegg turen: skyss.no

Hordnesvegen 24 / NO-5244 / +47 55 30 80 35 / 55 30 80 30 / bymuseet.no/

b 34


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 2.2 Museum

25 HÅKONSHALLEN Forestill deg hvordan det var å være konge i middelalderen. Opplev en kongelig festsal fra 1200 tallet, den første i sitt slag bygget i stein. Håkonshallen var den største og staseligste bygningen i kongsgården i Bergen, og er i dag et levende nasjonalt kulturminne.

Bergenhus Festning / NO-5003 / +47 55 30 80 36 / 55 30 80 30 / bymuseet.no/

b 26 KODE KUNSTMUSEENE I BERGEN I fire museer i hjertet av byen finner du Norges nest største kunstsamling. Opplev kunst og design fra 1400-tallet frem til i dag. Kunstnere som Munch, Dahl, Klee og Picasso. Egen KunstLab for barn med verksted og utstilling. Eget program med skiftende utstillinger. Omvisninger. Alt på én billett.

Rasmus Meyers allè 3, 7 og 9. Nordahl Bruns gate 9 / NO-5015 +47 53 00 97 04 / kodebergen.no

b 27 KUNSTHALL 3,14 - Contemporary Art Kunsthall 3,14 stimulerer til dialog og refleksjon om forskjellige aspekter ved dagens internasjonale samfunn, fremmer høyt anerkjente kunstnere på lik linje med nye yngre talenter. Kunsthall 3,14 ligger i det tidligere Norges Bank bygning fra 1845, i 2. etasje, med utsikt over populære Fisketorget.

Vågsallmenningen 12 / NO-5014 / +47 55 36 26 30 / kunsthall314.art/

28 KYSTMUSEET I ØYGARDEN Vi fortel om livet ved havet før og no med utstillingar, filmar og aktivitetar. Guida tur til Øygarden visningssenter for havbruk søndag-fredag kl. 12 & 13 i hovudsesongen, billett bestilles på førehand via mail eller telefon. Utleige av kano og robåt. Tur-, fiske og bademoglegheiter.

Museumsvegen 9 / NO-5337 / +47 53 00 61 40 / museumvest.no/

b 35


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 2.2 Museum

29 LEPRAMUSEET Besøk et unikt kulturminne med en sterk historie, som gir et nært inntrykk av pasienters dagligliv gjennom over 500 år. Lær om lepra og dens utbredelse, og om innsatsen for å bekjempe den. Gjennom forskning oppdaget Gerhard Armauer Hansen leprabasillen i Bergen i 1873.

Kong Oscars gate 59 / NO-5017 / +47 55 30 80 37 / 481 62 678 / bymuseet.no/

b 30 LYNGHEISENTERET – Museumssenteret i Hordaland Lyngheisenteret tar vare på kystlyngheiene gjennom ei aktiv tradisjonell drift og formidler vestnorsk kysthistorie.Film, utstilling, restaurant, lokalmat, turområde, guiding, utsikt, stillheit, dyr på beite, sykkelutleige, overnatting. “Fjordfrokost” - båttur & lokalmat.

Lyrevegen 1575 / NO-5912 / +47 56 35 64 10 / muho.no/lyngheisenteret

b 31 MUSEET GAMLE VOSSEBANEN Reis tilbake i tid! Om sommeren kjører veterantoget strekningen mellom Garnes og Midttun stasjoner. Ruten kjøres av vårt vakre damplokomotiv bygget i 1913 og gamle teakvogner. Flere søndager kan du oppleve turer med et eget program eller spisevogn i toget. Her er det opplevelser som passer for alle!

Tunesvegen 8 / NO-5264 / +47 940 53 037 / njk.no/gvb

32 NORDSJØFARTMUSEET I TELAVÅG Utstillingar om Telavågtragedien og Nordsjøfarten mellom Norge og Storbritannia under andre verdskrig. Telavåg blei utsletta og folket sendt i tysk fangenskap. Appen “Telavåg 1942” fortel historia. Film. Open etter avtale utanom sesong. 40 min frå Bergen RV 555, Buss nr. 450-459.

Årvikadalen 20 / NO-5380 / +47 53 00 61 50 / nordsjofartsmuseum.museumvest.no/

b 36


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 2.2 Museum

33 NORGES FISKERIMUSEUM I sjøboder fra 1700-tallet kan du dykke ned i fascinerende fiskerihistorier. Lær om havet, marine ressurser og fiskeres levevilkår gjennom tidene. Familieaktiviteter ute og inne. Kafé m/uteservering. Robåtutleie. Utlån miljøkajakker. Veteranbåthavn. Båtrute i sommersesong. NO ENG TY FR SP.

Sandviksboder 23 / NO-5035 / +47 53 00 61 60 / fiskerimuseum.museumvest.no/

b 34 NORSK TRIKOTASJEMUSEUM Velkommen til Bergens einaste nasjonale industriminne. Bli med på omvising i Salhus Tricotagefabrik (1859-1989) og høyr songen frå strikkemaskinane. Skiftande utstillingar i Galleri Salhus. Kafe med heimebakst og sjøutsikt, lokale varer i museumsbutikken. Vi gir deg og barna dine gode opplevingar!

Salhusvegen 201 / NO-5107 / +47 975 28 010 / muho.no/salhus-trikotasjefabrikk

b 35 OLE BULL MUSEUM LYSØEN Museet består av fiolinisten Ole Bulls villa og selve øyen med skog og park­anlegg. Villaen fra 1873 er helt unik i norsk bygningshistorie og ligger på øyen som et eventyrslott. Her er fantastisk natur, et nett av turstier, badeviker og utsiktstårn. Daglig båt fra Buena kai. Kafé. Konserter. Gjestekai.

Lysøen / NO-5215 / +47 56 30 90 77 / lysoen.no

b 36 OLEANA ÉCONOMUSÉE Oleana er en åpen tekstilfabrikk hvor vi inviterer deg til en reise gjennom produksjonen der du kan følge prosessen fra garn til ferdig produkt. Her kan du se håndverksteknikker i praksis og lære om tekstilproduksjon. Vi har butikk og café. Guidet omvisning for grupper tilbys på forespørsel.

Ivar Aasgaardsvei 1 / NO-5265 / +47 55 39 32 25 / oleana.no

37


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 2.2 Museum

37 OSTERØY MUSEUM Friluftsmuseum og utstillingar fortel om daglegliv og handverkstradisjonar på strilelandet. Opplev den levande kulturarven formidla av tekstil­ handverkar eller på Treskoverkstaden i Hosanger.

Gjerstad 44 / NO-5282 / +47 904 19 225 / 941 72 250 / muho.no/osteroy-museum

b 38 ROSENKRANTZTÅRNET Gjennom smale dunkle trappeganger kan man bevege seg gjennom tårnets mange kammer, i kjelleren ligger det beryktede fangehullet. Prøv middelalderskjold, sverd og hjelmer. Det viktigste renessanse­monu­ mentet i Norge, oppført som et forsvars- og residenstårn i 1560-årene.

Bergenhus Festning / NO-5003 / +47 55 30 80 38 /55 30 80 30 / bymuseet.no/

b 39 S12 GALLERI OG VERKSTED S12 Galleri og Verksted er et kompetansesenter for glasskunst. Her kan du oppleve utstillinger eller se demonstrasjoner som utfordrer og belyser glassets plass i kunsten! Vi holder også kurs og har en galleributikk.

Bontelabo 2 / NO-5003 / +47 930 33 510 / s12.no/

40 SKOLEMUSEET Bli med på en spennende reise gjennom den norske skolens og det norske samfunnets historie fra middelalderen og frem til i dag. I museets latinskolebygg fra 1706-1840 sitter det fortsatt i veggene: Stille fordypning over klassikerne, kirkefedrene og katekismen.

Lille øvregate 38 / NO-5018 / +47 479 79 582 / 55 30 80 30 / bymuseet.no/

b 38


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 2.2 Museum

41 UNIVERSITETSMUSEET I BERGEN Kulturhistorie: Utstillinger innen arkeologi, etnografi og kulturhistorie. Kirkekunst – fortellinger i bilder, utstilling som viser bevarte deler fra norske stavkirker. Evig liv i det gamle Egypt - mumier og gjenstander. Skatter fra vikingtiden og vestnorsk steinalder.

Haakon Sheteligsplass 10 / NO-5020 / +47 55 58 00 00 / universitetsmuseet.no

b 42 UNIVERSITETSMUSEET I BERGEN Naturhistorie: Hva skjuler seg i dyphavet? Se en strålende verden av krystaller. Opplev en av verdens største samlinger av hvalskjelett. Nye utstillinger innen zoologi, geologi, botanikk og vitenskapshistorie i et nyrenovert museum.

Muséplassen 3 / NO-5020 / +47 55 58 00 00 / universitetsmuseet.no

b 43 VESTNORSK UTVANDRINGSSENTER – MuHo Ein ekte amerikansk prærielandsby på Radøy. Emigrantkyrkja og husa i Prærielandsbyen er reist av norskamerikanarar og flytta frå USA til Noreg! Vi fortel historia til dei norske utvandrarane, og trekk parallellar til migrasjon i vår tid. Faste og skiftande utstillingar, omvising og opplevingar.

Hellandsvegen 541 / NO-5939 / +47 917 12 961 / 55 25 10 80 / muho.no/vestnorsk-utvandringssenter

b 44 YTRE ARNA MUSEUM Lokalhistorisk museum for Ytre Arna. Industrialiseringen av Vestlandet startet her i 1846. Arne Fabrikker var landets største tekstilfabrikk på 1950-tallet. Opplev industrihistorie og utvikling av et lokalsamfunn kombinert med et besøk på tekstilfabrikken Oleana som holder til i samme bygning.

Ivar Aasgaardsvei 1 / NO-5265 / +47 975 69 518 / ytrearnamuseum.no

b 39


Byhistoriske opplevelser

Opplev 1800-tallets Bergen Gamle Bergen Museum er et rekonstruert bymiljø med ca 50 trehus, og er et idyllisk minne om gamle dagers Bergen. Møt mennesker som gjør historien levende. 10.05–06.09: Daglig 10-16 Voksen 120,- | Stud. 60,- | Barn u/16 år gratis (Egne priser på arrangement) Bestilling for grupper: gamlebergen@bymuseet.no

Lepramuseet St. Jørgens Hospital

Håkonshallen

Damsgård Hovedgård

Bryggens Museum

Gamle Bergen Museum

Rosenkrantztårnet

Hordamuseet

Skolemuseet

Alvøen Hovedbygning


Møt middelalderen på Bryggens Museum

Bryggen Guiding

Gjennom arkeologiske funn og rester av bygninger fra under jorden, får du en opplevelse av livet i middelalderens Bergen.

Bryggen står på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Bryggen Guiding tilbyr daglige vandringer gjennom Bryggens fortid, fra Bryggens Museum til Schøtstuene.

14.09-16.05: Daglig 11-15 18.05-13.09: Daglig 9-16 Voksen 100,- | Stud. 50,- | Barn u/16 år gratis Bestilling for grupper: booking@bymuseet.no

18.05-13.09: Engelsk kl 10, 11 og 12 01.06-31.08: Lørdag og søndag norsk kl 13 Varighet ca 90 min. Voksen 250,- | Barn u/16 år gratis Fremmøte i resepsjonen på Bryggens Museum. Billetten gir adgang til Bryggens Museum og Schøtstuene samme dag.

MO RI

NIO MUN D

L IA

PA T

Book online på bymuseet.no

Bergenhus Festning Bergenhus Festning er en av de eldste og best bevarte festningene i Norge. På området ligger Håkonshallen og Rosenkrantztårnet. Håkonshallen er 750 år gammel og ble bygget av kong Håkon Håkonsson som kongebolig og festsal. 14.09-16.05: Daglig 12-15 18.05-13.09: Daglig 10-16 Voksen 100 | Stud. 50,- | Barn u/16 år gratis Omvisning 30,Rosenkrantztårnet er et forsvarstårn med smale trapper, mange rom å utforske og eget fangehull. 01.11-29.02: Lør-søn 12-15 01.03-16.05: Daglig 12-15 18.05-13.09: Daglig 10-16 14.09–31.10: Daglig 12-15 Voksen 100,- | Stud. 50,- | Barn u/16 år gratis Omvisning 30,Når Håkonshallen er stengt vil Rosenkrantztårnet være åpent. Bestilling for grupper: booking@bymuseet.no

MO

E

AG

I

N

ER WORLD H

United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization

NDIAL •

IT

E

PATRIM

O

Bryggen inscribed on the World Heritage List in 1979


KODEB ERG EN.NO

KODE BERGEN KUNSTMUSEUM Vi viser norske og internasjonale kunstskatter og en av verdens største Munch-samlinger.

Edvard Munch, Kvinnene på broen, 1903


Foto: Dag Fosse / KODE

Besøk Edvard Griegs hjem. Daglige konserter mai–oktober.

EDVARD GRIEG MUSEUM TROLDHAUGEN Edvard Griegs hjem byr på store konsertopplevelser hver dag gjennom hele sommeren.

Daglig tilbud 1. mai – 11. oktober Tur-retur Bergen sentrum Kjøp billetter på troldhaugen.no eller på Turistinformasjonen

TROLDHAUGEN.NO

BUSS + KONSERT:


KaPITTEL 2.3 / kirker 45 BERGEN DOMKIRKE Bergen domkirke har stått, falt og blitt gjenreist i snart 900 år. Den startet sin tilværelse viet til Olav den Hellige rundt år 1150. Siden har kirken brent fem ganger, og blitt truffet av en kanonkule i 1665. Kanonkulen står fremdeles i kirketårnet som et minne fra et slag på Vågen.

Domkirkeplassen 1 / NO-5018 / +47 55 59 71 75 / bergendomkirke.no

46 FANTOFT STAVKIRKE Den gamle stavkirken på Fantoft, opprinnelig bygget i Fortun i Sogn i 1150, flyttet til Fantoft i 1883, totalskadet av brann 6.6.1992. Stavkirken er gjenreist slik den var før brannen, ble åpnet mai 1997. Enklest å nå kirken med Bybanen til Fantoft, følg skilting videre, ca. 500 m.

Fantoftveien, Paradis / NO-5072 / +47 55 28 07 10

b 47 JOHANNESKIRKEN Johanneskirken er med sin beliggenhet på Nygårdshøyden godt synlig i bybildet. Kirken har Bergens høyeste tårn på 61 meter, og det største kirkerommet i byen. Kirken er bygget i 1894 i nygotisk stil. Den særpregede altertavlen og det store orgelet er med på å gjøre kirken til en severdighet.

Sydnesplassen 5 / NO-5007 / +47 55 59 71 75 / bergendomkirke.no

48 MARIAKIRKEN Mariakirken er den eldste bevarte bygning i Bergen. Kirken er bygget på 1100-tallet, mest sannsynlig mellom år 1130 og 1170. Det praktfulle inventaret gjør Mariakirken til en severdighet, og rommer blant annet et gullforgylt alterskap, prekestol fra barokken og annen kirkekunst fra ulike perioder.

Dreggsallmenningen 15 / NO-5003 / +47 55 59 71 75 / bergendomkirke.no

b 44


KaPITTEL 2.4 / sightseeing 49 BERGEN BIKE RENT Bergen er en sjarmerende by, som er lett å oppleve på sykkel. Hos Bergen Bike Rent får du garantert nye sykler og topp utstyr. En sykkeltur gir deg en fantastisk mulighet til å se Bergen fra sine beste sider. Minimum leietid er to timer. Utstyr: Sykkel / Elsykkel – Hjelm – Kart – Bag – Verktøy – Lås.

Bontelabo 2 / NO-5003 / +47 410 68 000 / bergenbikerent.no

b 50 BERGEN FOOD TOURS La deg forvandle til en vaskeekte Bergenser, på en av våre unike eventyr! Her får du sjansen til å oppleve noe av det beste Bergen har å by på av mat og drikke! Hvis du har en lidenskap for mat og håndverksbrygg - har vi en utflukt som passer for deg! Få en smak av Bergen du sent vil glemme!

Bradbenken 1 / NO-5003 / +47 960 44 892 / bergenfoodtours.com

51 BERGEN GUIDESERVICE Våre autoriserte guider, som snakker til sammen 20 språk, viser deg gjerne rundt i Bergen. Vi skreddersyr turer etter ditt behov, hele året. Faste vandreturer: Lørdager 9. mai-19. september kl. 14-16 (norsk og engelsk). Start: Holmedalsgården 4, bak Julehuset på Bryggen Holmedalsgården 4 / NO-5003 / +47 55 30 10 60 / bergenguideservice.no

52 BERGEN SEGWAY Bergens første og eneste autoriserte Segway-turoperatør. Tildelt «Certificate of Excellence» seks år på rad. Turene egner seg for alle. Vi garanterer en morsom og minnerik opplevelse. Turen går gjennom hele Bergen sentrum, og du får en fantastisk utsikt fra Fjellveien.

Bontelabo 2 / NO-5003 / +47 471 47 100 / BergenSegway.no

45


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 2.4 Sightseeing

53 BRYGGEN GUIDING - Til fots Opplev Bergens historie som begynte på Bryggen – Vandringen starter på Bryggens Museum, videre til vinkjelleren byens første rådhus, gjennom trehusbebyggelse på Bryggen og avsluttes i Schøtstuene. Oppmøte Bryggens Museum. Varighet 90 minutter, delvis utendørs. Book online: bymuseet.no

Dreggsallmening 3 / NO-5003 / +47 55 30 80 30 / 479 79 585 / bymuseet.no/

54 KIRKE OG KONGEMAKT I MIDDELALDEREN – Til fots Lær mer om kirken og kongelige i middelalderens Bergen – Vandringen starter på Bryggens Museum, videre til Mariakirken med den rikeste kirkekunsten av alle middelalderkirker i Norge og avsluttes i Rosenkrantztårnet. Oppmøte Bryggens Museum. Kun på engelsk. Varighet 80 minutter, delvis utendørs. Book online: bymuseet.no

Dreggsallmening 3 / NO-5003 / +47 55 30 80 30 / 479 79 585 / bymuseet.no/

55 LIDIA KLEIBERG SIGHTSEEING Velkommen til sjarmerende Bergen! Oppdag byens trange gater og hemmelige krinkler og kroker. Guiding til fots eller med transport. Ha en aktiv ferie i Bergen: fjellvandring, sykling, fisketurer og mye mer.

Turistinformasjonen ved Fisketorget / +47 906 90 152 / kleiberg.ru, kleiberg.biz

56 MØT «NILS FRA BERGEN!” Jeg tar deg til noen av Bergens mest karakteristiske og pittoreske områder. Vandringen er fylt av historier og anekdoter om konger, kirker, læresteder, handelsmenn og borgere i krigs- og fredstid. Bli med på en unik vandring som gir innsikt og mening!

Klostergaten 28 / NO-5006 / +47 476 88 906 / nklarsen.no

46


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 2.4 Sightseeing

57 SE BERGEN FRA SJØSIDEN Stig om bord vår lille veteranbåt og opplev Bergen fra sjøsiden. Hopp på og av, og se byens største attraksjoner; Bryggen, Rosenkrantztårnet, Håkonshallen, Nordnes og sjøbodene i Sandviken. Dagspass og enkeltbillett gir 20% rabatt på inngang til Akvariet, Norges Fiskerimuseum og Gamle Bergen museum.

Sandviksboder 23 / NO-5030 / +47 53 00 61 60 / fiskerimuseum.museumvest.no/

b 58 SEILSKIPET STATSRAAD LEHMKUHL Bli med på fjordtur med Norges største og vakreste seilskip! Nyt sommerkvelden på sjøen med nydelig utsikt og livemusikk i historiske omgivelser på stordekket til “Bergens stolthet”. Reke- og sildebuffet er inkludert i billetten: kr 565,-. På kaien har vi Statsraaden Bar med byens fineste utsikt.

Bradbenken 2 / NO-5003 / +47 55 30 17 00 / lehmkuhl.no/

Se kapittel 2.5 åpningstider og priser Se side 48-53

47


KaPITTEL 2.5 / åpningstider & priser Åpningstider Attraksjoner AdO Arena

HELE ÅRET: man-fre 06.15-21, lør-søn og ferier 10-18

Akvariet i Bergen

01 MAI-31 AUG: daglig 09-18 / 01 SEP-31 OKT: daglig 10-18 / 01 MAR-30 APR: daglig 10-18.

Akvariet i Bergen

01 NOV-28 FEB: daglig 10-18.

Bergen Filharmoniske Orkester

HELE ÅRET: tor-fre 19.30-21.45.

Bergen Kunsthall

HELE ÅRET: tir-søn 11-17, tor 11-20.

Bergen Vitensenter - VilVite

17-31 AUG: man-fre 09-15, lør-søn 10-17 / 01 SEP-19 JUN: tir-fre 09-15, lør-søn 10-17

Bergen Vitensenter - VilVite

20 JUN-16 AUG: man-søn 10-17

Fisketorget

Mathallen: 01 MAI-30 SEP: daglig 08-23 / 01 OKT-30 APR: man-tor 10-22, fre-lør 09-23, søn 11-22

Fløibanen

01 OKT-30 APR: daglig 08-23

Fløibanen

01 MAI-31 AUG: daglig 07.30-23

Fløibanen

01-30 SEP: daglig 08-23

Klatreparken Høyt & Lavt Bergen

29 FEB-19 JUN: lør-søn 11-17 / 20 JUN-16 AUG: daglig 11-17 / 17 AUG-01 NOV: lør-søn 11-17

Magic Ice Bergen

15 MAI-15 SEP: søn-tor 11-23, fre-lør 11-24 / 16 SEP-14 MAI: søn-tor 16-23, fre-lør 16-24

Storeblå Visningssenter for Havbruk

20-30 APR: tir-lør 11-15 / 01-31 MAI: daglig 10-17 / 01 JUN-31 AUG: daglig 10-18 / 01-30 SEP: 10-17 / 01 OKT-30 DES: daglig 11-15

Ulriken643

01 JAN-30 APR: daglig 10-17 / 01 MAI-01 AUG: 09-21

Vestkanten Opplevelser

HELE ÅRET: man 16-21, tir-fre 10-21, lør 10-18, søn 12-18

Museum Bergenhus Festningsmuseum

10 JAN-30 APR: tir-søn 11-17 / 01 MAI-30 SEP: daglig 11-17 / 01 OKT-10 DES: tir-søn 11-17

Bergens Sjøfartsmuseum

01 MAI-31 AUG: Daglig 10-17 / 01 SEP-30 APR: Daglig 11-15

Bjørn West-museet

02 MAI-14 JUN: lør-søn 11-17 / 16 JUN-23 AUG: tor-søn 11-17 / 24 AUG-30 SEP: lør-søn 11-17

Bryggens Museum

14 SEP-16 MAI: daglig 11-15 / 18 MAI-13 SEP: daglig 09-16

Damsgård Hovedgård

02 JUN-30 AUG: tir-fre 15-18 (omvisning 15.30 og 16.30), lør-søn 12-15 (omvisning 12.30 og 13.30)

Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene

01 JAN-30 APR: daglig 11-15

Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene

01-31 MAI: daglig 10-17 / 01 JUN-31 AUG: daglig 10-18 / 01-30 SEP: daglig 10-17 / 01 OKT-31 DES: daglig 11-15

Edvard Grieg Museum Troldhaugen

01 OKT-30 APR: daglig 10-16 / 01 MAI-30 SEP: daglig 09-18

Edvard Grieg Museum Troldhaugen - lunsjkonsert

01 MAI-11 OKT: daglig 11.00

Edvard Grieg Museum Troldhaugen - kveldskonsert

09 JUN-08 SEP: søndag 16.30

Handikapp

48

Kafé

Shopping

Åpent hele året

b

Bergenskortet


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 2.5 Åpningstider & priser

Priser ordinær Voksen

Priser Bergenskortet

Barn

Student

67+

Voksen

Barn

145

80

145

145

109

60

295

195

210

210

221

146

Kommentar

295

195

210

210

Gratis

Gratis

fra 380

fra 100

fra 100

Fra 380

Fra 285

Fra 100

50

Gratis

25

25

Gratis

Gratis

185/195

155/165

155/165

185/195

Gratis

Gratis

195

165

165

195

98

83

100

50

100

50

Gratis

Gratis

Bergenskortet: En tur/retur-billett per dag. Maks to billetter.

130

65

130

130

65

35

Bergenskortet: En tur/retur-billett per dag. Maks to billetter.

100

50

100

50

50

25

Bergenskortet: En tur/retur-billett per dag. Maks to billetter.

350

170-350

300

350

280

136-280

225

110

180

225

180

88

120

Gratis

120

120

Gratis

Gratis

Gratis torsdag 17-20

Priser for barn etter høyde. saltstraumen@magicnorth.no Inkl. inngang til Norges Fiskerimuseum

195

125

195

195

156

100

150/170

140

150/170

150

X

X

Priseksempel: Tur/retur

Gratis

Gratis

Gratis

Gratis

Gratis

Gratis

100

Gratis

60

100

Gratis

Gratis

postsjofart@museumvest.no

70

Gratis

70

70

Gratis

Gratis

bjornwest@museumvest.no

100

Gratis

50

100

Gratis

Gratis

booking@bymuseet.no

100

Gratis

50

100

Gratis

Gratis

Inngang i huset kun ved omvisning. damsgard@bymuseet.no

18 års aldersgrense fra 20 til 21

bhusmus@gmail.com

120

Gratis

100

120

96

Gratis

Inkl. omvisning.

130

Gratis

110

130

104

Gratis

hanseatisk@museumvest.no

130

Gratis

90

130

65

Gratis

290

170

250

290

240

170

Inkludert buss fra Turistinformasjonen

390

100

350

390

350

170

Inkludert buss fra Turistinformasjonen

49


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 2.5 Åpningstider & priser

Åpningstider Museum Fjell Festning

01 JAN-31 MAR: lør-søn 11-16 / 01 APR-30 SEP: tir-søn 11-16 / 01 OKT-31 DES: lør-søn 11-16

Gamle Bergen Museum

10 MAI-06 SEP: daglig 10-16

Harald Sæverud Museum Siljustøl

24 MAI-30 AUG: søndag 12-16

Herdla Museum

15 AUG-30 SEP: lør-søn 12-17 / 01 OKT-31 MAR: søn 12-17 / 01 APR-14 JUN: lør-søn 12-17 / 15 JUN-14 AUG: tir-søn 12-17

Herdla Museum + Torpedobatteriet

01 APR-30 SEP: Annenhver søndag 13-17

Hordamuseet

02 FEB-13 DES: søndag 12-16

Håkonshallen

14 SEP-16 MAI: daglig 12-15 / 18 MAI-13 SEP: daglig 10-16. 20 JUN-16 AUG: daglige omvisninger

KODE Kunstmuseene i Bergen

15 SEP-19 MAI: tir-fre 11-16, lør-søn 11-17

KODE Kunstmuseene i Bergen

20 MAI-14 SEP: tir-søn 10-17

Kunsthall 3,14 - Contemporary Art

01 JAN-30 JUN: tir-fre 11-17, lør-søn 12-16 / 01 JUL-02 AUG: ons-søn 11-16 / 15 AUG-13 DES: tir-fre 11-17, lør-søn 12-16

Kystmuseet i Øygarden

01 APR-03 MAI: søndag 12-17 / 04 MAI-19 JUN: man-fre 11-16, søn 12-17 / 20 JUN-15 AUG: man-lør 11-16, søn 12-17 / 16-31 AUG: man-fre 11-16, søn 12-17 / 01 SEP-31 OKT: søndag 12-17

Lepramuseet

15 MAI-31 AUG: daglig 10.30-15.30. 20 JUN-16 AUG daglige omvisninger (engelsk 11.00, norsk 13.00).

Lyngheisenteret

05 APR-30 SEP: ons-fre 11-15.30, søn 12-17.

Museet Gamle Vossebanen

14 JUN-06 SEP: søndag

Nordsjøfartmuseet i Telavåg

01 FEB-30 APR: søndag 12-17 / 01 MAI-31 AUG: man-lør 11-16, søn 12-17 / 01 SEP-31 NOV: søn 12-17

Norges Fiskerimuseum

04 JAN-30 APR: tir-søn 11-15 / 01-31 MAI: daglig 10-17 / 01 JUN-31 AUG: daglig 10-18 / 01-30 SEP: daglig 10-17 / 01 OKT-30 DES: daglig 11-15

Norsk Trikotasjemuseum

28 JAN-21 JUN: tir-fre 11-15, søn 12-17 / 22 JUN-30 AUG: søn-fre 12-17 / 01 SEP-13 DES: tir-fre 11-15, søn 12-17

Ole Bull Museum Lysøen

18 MAI-31 AUG: daglig 11-16 / 01-30 SEP: søn 11-16

Ole Bull Museum Lysøen - båtskyss + inngang

18 MAI-31 AUG: daglig 11-16 / 01-30 SEP: søn 11-16

Oleana Économusée - Fabrikk

HELE ÅRET: man-fre 09-15

Osterøy Museum

07-30 JUN: man-tor 11-15 / 01-31 JUL: man-tor, søn 11-15 / 01-13 AUG: man-tor 11-15

Rosenkrantztårnet

01 NOV-29 FEB: lør-søn 12-15 / 01 MAR-16 MAI: daglig 12-15 / 18 MAI-13 SEP: daglig 10-16 / 14 SEP-31 OKT: daglig 12-15. 20 JUN-16 AUG: daglige omvisninger

S12 Galleri og Verksted

HELE ÅRET: ons-søn 12-16

Skolemuseet

14 MAR-16 MAI: lørdag 12-15 / 19 MAI-15 AUG: tir-lør 12-15 / 21 AUG-19 DES lør 12-15

Universitetsmuseet i Bergen - Naturhistorisk

HELE ÅRET: tir-lør 10-16, søn 11-17

50


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 2.5 Åpningstider & priser

Priser ordinær

Priser Bergenskortet

Voksen

Barn

Student

67+

Voksen

Barn

Kommentar

120

Gratis

Gratis

120

Gratis

Gratis

fjell@museumvest.no gamlebergen@bymuseet.no

120

Gratis

60

120

Gratis

Gratis

130

Gratis

90

130

65

Gratis

80

Gratis

50

80

Gratis

Gratis

herdla@museumvest.no

120

Gratis

100

120

Gratis

Gratis

100

Gratis

50

100

Gratis

Gratis

hordamuseet@bymuseet.no

100

Gratis

50

100

Gratis

Gratis

booking@bymuseet.no

130

Gratis

90

130

90

Gratis

160

Gratis

110

160

110

Gratis

Gratis

Gratis

Gratis

Gratis

Gratis

Gratis

90

Gratis

90

90

Gratis

Gratis

100

Gratis

50

100

X

X Gratis

kystmuseet@museumvest.no

lepramuseet@bymuseet.no

50

Gratis

40

40

Gratis

210

110

210

210

X

X

90

Gratis

70

90

Gratis

Gratis

nordsjøfartmuseet@museumvest.no

100

Gratis

85

100

Gratis

Gratis

fiskeri@museumvest.no

90

Gratis

70

70

Gratis

Gratis

130

Gratis

90

130

90

Gratis

200

Gratis

170

200

170

Gratis

100

Gratis

100

100

X

X

80

Gratis

70

70

Gratis

Gratis

100

Gratis

50

100

Gratis

Gratis

Gratis

Gratis

Gratis

Gratis

X

X

100

Gratis

50

100

Gratis

Gratis

skolemuseet@bymuseet.no

120

Gratis

80

80

Gratis

Gratis

Felles billett med Kulturhistorisk. Gratis for UiB-studenter.

booking@bymuseet.no

51


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 2.5 Åpningstider & priser

Åpningstider Museum Universitetsmuseet i Bergen - Kulturhistorisk

HELE ÅRET: tir-lør 10-16, søn 11-17

Vestnorsk Utvandringssenter

10 MAI-21 JUN: lør-søn 12-15 / 23 JUN-16 AUG: tir-fre 12-17, lør-søn 12-15

Ytre Arna Museum

01 FEB-31 NOV: tir-fre 12-15

Kirker Bergen Domkirke

15 JUN-14 AUG: man-fre 10-15

Fantoft Stavkirke

15 MAI-15 SEP: daglig 10.30-18

Johanneskirken

15 JUN-14 AUG: man-fre 10-16

Mariakirken

25 MAI-11 SEP: man-fre 10-16

Mariakirken

12 SEP-24 MAI: tir, fre 12-14

Sightseeing og guide turer Bergen Bike Rent

MAI-SEPT: daglig 09-17

Bergen Food Tours

HELE ÅRET: daglig 11-17.30

Bergen Guide Service

HELE ÅRET: man-fre 09-15 (kontor)

Bergen Segway

15 MAR-31 OKT: daglig 10-20

Bryggen Guiding - til fots

18 MAI-13 SEP: daglig 10, 11, 12 (engelsk) / 01 JUN-31 AUG: lør-søn 13 (norsk)

Kirke og Kongemakt i middelalderen - til fots

01 JUN-31 AUG: man-fre 13 (engelsk)

Lidia Sightseeing

HELE ÅRET: etter avtale

Møt ”Nils fra Bergen”

HELE ÅRET: etter avtale

Se Bergen fra Sjøsiden - én vei

18 MAI-06 SEP: daglig 10-16

Se Bergen fra Sjøsiden - dagspass

18 MAI-06 SEP: daglig 10-16

Seilskipet Statsraad Lehmkuhl

Skjærgårdsturer: 16.45-22

Shopping Arven Gull- og Sølvvarefabrikk

HELE ÅRET: man-ons, fre: 10-17, tor 10-18, lør 10-16

Kunstnerne på Bryggen

HELE ÅRET: 10-17

Oleana Économusée - Butikk

HELE ÅRET: man-fre 09-16, tor 09-18, lør 11-15

52


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 2.5 Åpningstider & priser

Priser ordinær

Priser Bergenskortet

Voksen

Barn

Student

67+

Voksen

Barn

Kommentar

120

Gratis

80

80

Gratis

Gratis

Felles billett med Naturhistorisk. Gratis for UiB-studenter.

80

Gratis

50

80

Gratis

Gratis

50

Gratis

50

50

Gratis

Gratis

Gratis

Gratis

Gratis

Gratis

X

X

Konserter Bergen Orgelsommer 2020: søndag 19.30. Billetter kr. 100.

65

30

65

65

Gratis

Gratis

Gratis

Gratis

Gratis

Gratis

X

X

Konserter Bergen Orgelsommer 2020: onsdag 19.30. Billetter kr. 100.

75

Gratis

60

60

Gratis

Gratis

Konserter Bergen Orgelsommer 2020: tirsdag 19.30. Billetter kr. 100.

Gratis

Gratis

Gratis

Gratis

X

X

20% rabatt

20% rabatt

X

X

fra 100 per time

180

Gratis

X

fra 695

fra 695

fra 695

X

Barn under 10 år gratis

fra 695

X

X

Utstyr inkludert.

250

Gratis

250

250

X

X

Oppmøte: resepsjonen på Bryggens Museum. booking@bymuseet.no

200

Gratis

200

200

X

X

Oppmøte: resepsjonen på Bryggens Museum. booking@bymuseet.no

550 per time (1-12 pers), 600 per time (over 10 pers)

X

X

www.kleiberg.ru / www.kleiberg.biz

1200 for 1-9 pes., vandring 2,5 time. 600 per ekstra time

X

X

nils@nklarsen.no

65

35

65

65

59

32

Billett gir 20 % rabatt på Akvariet, Fiskerimuseet og Gamle Bergen

130

70

130

130

117

63

Billett gir 20 % rabatt på Akvariet, Fiskerimuseet og Gamle Bergen

565

565

X

X

Info: www.lehmkuhl.no

Gratis

Gratis

Gratis

Gratis

X

X

Guidet omvisning: kr. 150.

Gratis

Gratis

Gratis

Gratis

X

X

Gratis

Gratis

Gratis

Gratis

X

X

53


KAPITTELÂ 3. kultur

Fra Munch

til Dolk 54


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 3. Kultur

Bergen er en Europeisk Kulturby som helt tilbake til Hansatiden har vært kjent for sitt rike og varierte kulturtilbud.

Bergen var Europeisk Kulturhovedstad allerede i år 2000 og hele byregionen fremstår i dag med et unikt og bredt tilbud innen opplevelser og kultur. Daglig vil du kunne velge mellom revy og teater, dans, show og internasjonale konserter med verdensstjerner på en rekke scener. Bergensregionen har også mer enn 60 attraksjoner med en stor bredde i tilbudet. For de som vil utforske lokale tradisjoner og historie, er det uante muligheter for både unge, voksne, barn og familier. Bergens Kunstgate viser deg samlinger med unike skatter fra inn- og utland, fra fortid og nåtid. Samlingene ligger som perler på en snor langs idylliske Lille Lungegårdsvann midt i sentrum. Faste og skiftende utstillinger hele året. Store samlinger fra Munch, Tidemand og Gude, Picasso, Miró og Astrup, sammen med samtids kunst og KunstLab, et eget kunstmuseum for barn og unge, finner du på KODE. Her ligger også Bergen Kunsthall, hvor man kan oppleve samtidskunst, performance, m.m.

konsertarenaer, alt fra små klubber til utendørsscener og regionens storstue Grieghallen, hvor Bergen Filharmoniske Orkester holder til. Orkesteret feiret i 2015 sitt 250-års jubileum. Med over 60 festivaler og store konserter har Bergen fått en selvsagt plassering på det musikalske verdenskartet. Mange velger å ta turen til Bergen under Festspillene i mai/juni, da man i tillegg til en fantastisk internasjonal festival får oppleve byen i vårprakt. Parallelt med festspillene arrangeres Nattjazz, en av Norges største jazzfestivaler med sin base på USF Verftet. Hver sommer blir historiske Koengen på Bergenhus Festning omgjort til et unikt festivalområde når store norske og internasjonale navn spiller på Bergenfest. Bergen er en opplevelsesby, og det er garantert at du aldri kommer til å kjede deg. Det skjer alltid noe som faller i smak for nettopp deg!

Musikkbyen har alltid en konsert som passer for deg. Edvard Griegs Museum på Troldhaugen, verdenskomponistens hjem, er kjent arena for tilreisende fra hele verden. Byen har for øvrig en rekke 55


KAPITTELÂ 4. shopping

Fra garn

til mote 56


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 4. Shopping

Du går aldri tomhendt hjem fra shopping i Bergen. Byen vår har et butikkutvalg få andre norske byer kan måle seg med.

Midt i den kompakte bykjernen finner du alt fra fasjonable merkevareforretninger og store shoppingsentre, til små nisjebutikker med varer du ikke finner noe annet sted i verden. Hopp av bussen i Olav Kyrres Gate, Festplassen eller Torget, og du befinner deg midt i hjertet av Bergens store handlestrøk. Her finner du de store og fasjonable kjøpesentrene som Galleriet og Bergen Storsenter, med et stort antall butikker i alle kategorier. Det er bare å velge og vrake i et shoppingeldorado med et unikt utvalg. I tillegg til kjøpesentrene i Bergen sentrum, finnes det en rekke store kjøpesentre utenfor bykjernen som er verdt å besøke. De fleste av disse er lett tilgjengelig med buss eller Bybanen.

og gjør shopping i Bergen til en opplevelse. Gå inn i butikker du ikke visste fantes. Eller finn de plaggene du vet ingen av vennene dine har i klesskapet sitt. Langs historiske Bryggen finner du flere kjente design- og suvenirforretninger, som tilbyr det beste innen norsk flid, gaveartikler og fornøyelige småting du vil ha glede av i lang tid. I områdene rundt Vågen får du kjøpt fantastiske plagg fra verdenskjente lokale klesprodusenter. Bruk gjerne litt tid og se deg rundt for å få med deg det viktigste innen shopping i Bergen. Selv om butikkene er ganske spredt rundt i byens gater, gjør den kompakte bykjernen alle butikkene lett tilgjengelig.

Er du en av dem som liker å trekke litt frisk luft mellom butikkbesøkene på shoppingrunden din? Da er en handletur i sentrumsgatene det rette for deg. I bykjernens trange brosteinsbelagte gågater og smau er de kjente kjedebutikkene byttet ut med unike nisjebutikker med varer du ikke finner maken til noen andre steder. Ta en spasertur i Strandgaten, Marken, Hollendergaten, Øvregaten eller Bryggen, 57


Ullbutikken på undertøysfabrikken Helt siden 1895 har Janus produsert varme og slitesterke ullplagg og er et kjent og kjært merkenavn for de fleste nordmenn. Janus har ulltøy til hele familien, og kolleksjonene spenner fra det mykeste undertøy til slitesterke ytterplagg. Alt er selvsagt laget i myk, varm og kløfri ull. Janusfabrikken ligger idyllisk til ved elven på Espeland, like utenfor Bergen sentrum. Et

besøk her gir deg et innblikk i en lang og stolt tekstilhistorie. Av de mange tekstilbedriftene som hadde sin storhetstid på Vestlandet i forrige århundre, er Janus den siste igjen i sitt slag i Norge. Siden 1895 har Janusfabrikken produsert ullklær på Espeland, og er en viktig hjørnesteinsbedrift i denne lille bygden. I dag selges ca. 70 % av klærne i

Norge, resten eksporteres til både Europa, USA og Asia. På fabrikkens område finnes blant annet den ærverdige direktørboligen fra 1894, gamle Espeland togstasjon, samt Janus Kultursenter og fabrikkbutikk. Kultursenteret og butikken ligger i den originale fabrikken fra 1895. Dette er en flott trebygning, idyllisk plassert på bredden av elven som opprinnelig

forsynte strikkemaskinene med kraft. www.janus.no Adresse: Stephansens veg 35, 5267 Espeland Åpningstider: Mandag-onsdag: 09-17 Torsdag: 09-18 Fredag: 09-17 Lørdag: 10-14


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 4. Shopping

59 ARVEN GULL- OG SØLVVAREFABRIKK Hos gull- og sølvvarefabrikk Arven, kan du kjøpe vakre håndlagde smykker, interiørartikler og sølvbestikk. Et besøk hos oss er en opplevelse! Gjennom en 40 meter lang glassvegg i butikken kommer du helt tett på produksjonen og får se hvordan håndverkerne våre jobber. Omvisning i fabrikken tilbys.

Sandbrogaten 11 / NO-5003 / +47 55 55 14 40 / arven.no

60 KUNSTNERE PÅ BRYGGEN Bak Bryggens fasade i det magiske hjertet av Bergen kan du møte lokale kunstnere og designere på jobb. Vandre gjennom de historiske gatene og oppdag sølvsmeder, illustratører, tekstildesignere og kunstnere i sine egne studioer og butikker. Kom og besøk oss.

Jacobsfjorden og Bellgården / NO-5003 / +47 481 01 095 / kunstnerepabryggen.no/

61 OLEANA ÉCONOMUSÉE Oleana er en åpen tekstilfabrikk hvor vi inviterer deg til en reise gjennom produksjonen der du kan følge prosessen fra garn til ferdig produkt. Her kan du se håndverksteknikker i praksis og lære om tekstilproduksjon. Vi har butikk og café. Guidet omvisning for grupper tilbys på forespørsel.

Ivar Aasgaardsvei 1 / NO-5265 / +47 55 39 32 25 / oleana.no

med bergenskortet reiser du gratis med bybanen og med buss i sentrum og regionen Se side 18-23

59


Twin ring fra Balance Collection av Vera & Kyte. Bon Bon Royal i gult gull med månesten.

I vår butikk kan du se inn i produksjonslokalene.

Kom innom å se våre 19 vakre sølvbestikk design.


Håndlaget i Bergen

150 ÅR MED KUNNSKAP OG GOD DESIGN Arven gull- og sølvvarefabrikk. Kom innom vår butikk og fabrikk og se våre dyktige håndverkere lage tidløst sølvbestikk, interiørprodukter og vakre smykker.

S AN DB R OG A T EN 1 1 . , 5 0 03 BE RGE N, A RV E N.NO


KAPITTEL 5. Restaurant

Fra pølse

til pinnekjøtt 62


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 5. Restaurant

Matbyen Bergen bygger på over tusen års historie av lokale råvarer og særegne mattradisjoner.

Omgitt av hav, dype fjorder og høye fjell, og med rikelig tilgang på saftige fjellbeiter, produserer regionen førsteklasses råvarer fra sjø og land. Den tradisjonsrike matkulturen og tilgangen på et stort mangfold av råvarer fra rene, mektige omgivelser inspirerer til et kreativt og nyskapende kjøkken. Bergensregionen har flere internasjonalt anerkjente restauranter og et kokkefaglig miljø med stadig flere utøvere i verdensklasse. Kreative matkunstnere som tar vare på, utvikler og formidler lokal matkultur og gastronomi, og som setter lokale råvarer, sesong og kreativitet i et utsøkt samspill.

av sjømatretter som gjenspeiler årstidene med sin enkelthet og ferskhet, og den gode gamle bergensretten, persetorsk, som først marineres i salt og sukker, for deretter å bli presset. I Matbyen Bergen finner du det meste, fra kaffebarer til fiskerestauranter og smakfulle internasjonale kjøkken, fra små kunstkaféer til barer og nattklubber. På delikatessebutikken. Matbyen Bergen har restauranter i verdensklasse og flere av Norges vakreste spisesteder – det er bare å velge etter lyst, smak og lommebok.

Bergen er medlem av Unesco sitt nettverk for kreative byer ”City of Gastronomy”, hvor byene skal samarbeide og dele erfaringer knyttet til mat, kreativitet og gastronomi. En internasjonal anerkjennelse av alle mulighetene og potensiale i Matbyen Bergen. Sjømat har alltid vært kjernen i bergensk matkultur, og det bugner av delikatesser i havet utenfor byen. Her får du tak i sesongens beste råvarer - blåskjell og kamskjell, kreps og krabbe, reker og sprellende fersk fisk. Her får du servert typisk bergensk fiskesuppe, et spekter 63


Idyllisk beliggenhet i sjøkanten på Holmen like utenfor Bergen

Forrett? Vi anbefaler

DAGLIGE AVGANGER FRA BRYGGEN Lunsj kl. 11.30 Middag kl. 18.00

booking@cornelius-restaurant.no www.corneliusrestaurant.no

RÅ sjømat | RÅ opplevelser | RÅ kvalitet | RÅvarer!


Skyskraperen

Velkommen til toppen av Bergen by! I vår fjellrestaurant Skyskraperen serveres lokal og tradisjonell mat med en moderne vri, med et panorama over byen og Vidden som bakteppe. Vårt utvalg av småretter og lunsjretter kan spises inne eller tas med på turen. Vi har også utendørsservering på vår fantastiske terrasse.

Kjøp av billetter til banen og booking i restauranten gjør du enkelt på ulriken643.no

Ulriken By Night På kveldstid forvandler en del av restauranten seg til en gourmetrestaurant med et moderne og spennende menykonsept fra kl. 18:00. Våre kokker serverer nydelige smaker basert på sesongens beste, lokale råvarer. Maten presenteres i en moderne innpakning i en serie ulike serveringer.


PÅ BRYGGEN I BERGEN

ENHJØRNINGEN er Bergens eldste fiskerestaurant – stor à la carte meny med alt du kan tenke deg av fisk og skalldyr. Åpningstider alle dager kl. 16.00–23.00. September-mai: Stengt søndag. Bestill gjerne bord på telefon +47 55 30 69 50 www.enhjorningen.no

TO KOKKER – vi bruker ekte, norske råvarer – og tilbereder dem slik de fortjener det! Åpningstider: Mandag-lørdag 17.00-23.00. Bestill gjerne bord på telefon +47 55 30 69 55 www.tokokker.no

Etter et godt måltid – slapp av på BAKLOMMEN.  Baren vår er helt unik – ekte Bryggemiljø. Finn deg en godstol og bestill fra vår velutstyrte bar – eller kanskje du bare ønsker å nyte en kopp kaffe i hyggelige omgivelser.


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 5. Restaurant

KaPITTEL 5.1 eksklusiv BARE RESTAURANT Bergens eneste restaurant med Michelin-stjerne. Serverer tasting-menyer på 5 og ti retter. Fremmer vestnorske råvarer i historiske lokaler. Torgallmenningen 2 / +47 400 02 455 / barerestaurant.no

CORNELIUS SEAFOOD RESTAURANT Meteorologisk sjømatmeny med et utsøkt utvalg råvarer basert på dagens fangst fra det vestlandske fjordlandskapet. Holmen, 25 min. by boat / +47 56 33 48 80 / corneliusrestaurant.no

ENHJØRNINGEN FISKERESTAURANT Enhjørningen er Bergens eldste fiskerestaurant - stor a la carte meny med fisk og skalldyr. På historiske Bryggen i Bergen i et hus fra 1702. Bryggen 29 / +47 55 30 69 50 / enhjorningen.no

FISH ME Byens nye sjømatdestinasjon i Mathallen på Fisketorget. Norske kortreiste råvarer - Fiskebutikk - Restaurant - Bar - Sushi - Bakeri. Strandkaien 3, Fisketorget / +47 450 23 000 / fishme.no

NOVA I vår moderne og uformelle fine-dining restaurant serverer vi mat- og vinopplevelser helt utenom det vanlige. Nedre Ole Bullsplass 4 / 55 55 40 00 / scandichotels.no

RESTAURANT 1877 Food with love & knowledge. A meal at Restaurant 1877 is just a few hours of your life. We hope you remember it for much longer. Vetrlidsallmenningen 2 (Kjøttbasaren) / +47 92 87 18 77 / restaurant1877.no

TO KOKKER Vi bruker ekte, norske råvarer og tilbereder dem slik de fortjener. På historiske Bryggen i Bergen i et hus fra 1702. Bryggen 29 / +47 55 30 69 55 / tokokker.no

68


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 5. Restaurant

KaPITTEL 5.2 typisk bergen ALLMUEN Lokale råvarer møter smaker fra hele verden. Kjent for grillet fisk. Valkendorfsgate 1b / +47 919 18 008 / allmuenbistro.no

BARE VESTLAND Serverer klassiske, norske retter i tapas-format med utelukkende det beste av råvarer fra Vestlandet. Fresco Hall, Vågsallmenningen 1 / +47 400 02 455 / barevestland.no

RESTAURANT BIEN BASAR En restaurant i historiske kjøttbasaren. Moderne vestnorsk mat servert som tapas. Lokale bærekraftige råvarer. Vetrelidsalmenning 2 / +47 909 57 171 / bienbar.no

BRYGGELOFTET & STUENE Med sitt tradisjonrike og særpregede interiør, er Bryggeloftet et spisested og en institusjon i Bergen, viden kjent for kvalitet og sjarm. Bryggen 11 / +47 901 79 000 / bryggeloftet.no

BRYGGEN TRACTEURSTED Bryggen Tracteursted serverer tradisjonskost med solid håndverk – et moderne kjøkken inspirert av norske og hanseatiske tradisjoner. Bryggestredet 2 / +47 55 33 69 99 / bryggentracteursted.no/

DAMSGÅRD Nabolagsrestaurant for matglade med spesielt fokus på kjøtt som tørrmodnes og grilles i den åpne kjøkkenet. Damsgårdsveien 62 / +47 489 98 309 / damsgaardrestaurant.no/

DR. WIESENER Bydelspub med kjøkken og stor uteservering. Sandviksveien 17a / +47 981 27 732 / drwiesener.no

69


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 5. Restaurant

DUGGFRISK BAR & SPISERI Unikt Bar & Spiseri med fokus på Bergenske tradisjoner med en ny vri. Våre Kjuagutter og -jenter ønsker deg velkommen til vår lune atmosfære. Strandkaien 12 / +47 938 94 864 / duggfriskbergen.no

THON HOTEL BERGEN AIRPORT RESTAURANT LINDBERGH I det åpne kjøkkenet rettes søkelyset mot moderne, nordisk mat. Kvalitet, smaksopplevelser og bærekraftige råvarer er i fokus. Kokstadvegen 3 / +47 55 92 00 00 / thonhotels.no/bergenairport

LYSVERKET ”Redefining Nordic Cuisine” - New York Times. Sjømatrestaurant med fokus på lokale råvarer. Både satt meny og a la carte. Rasmus Meyers Alle 9 / +47 55 60 31 00 / lysverket.no

MANDELHUSET Som ei kvit perla, heilt i sjøkanten på Tysnes, ligger Mandelhuset. Tidligare landhandel, no er det ein lun og koselig restaurant og bar. Hegglandsvegen 18 / +47 53 43 21 00 / mandelhuset.no

PINGVINEN Høykvalitets lokal mat. Stort utvalg håndverksøl, Møtested for lokale, kulturarbeidere, turister. Norske kvalitetsvarer. Vaskerelven 14 / +47 55 60 46 46 / Pingvinen.no

SKYSKRAPEREN RESTAURANT AS Fjellrestaurant med kafé på dagtid og uhøytidelig gourmetmeny på kveld for både fjellsko og finsko i spektakulære kulisser fra Ulrikens topp. Haukelandsbakken 40 / +47 53 643 643 / skyskraperen.no

KaPITTEL 5.3 internasjonalt BERGTATT RESTAURANT Bergtatt tilbyr smakfulle Europeisk inspirerte retter i en uformell og åpen atmosfære. Unik panoramautsikt over byen og byfjellene. Bøhmergaten 42 / +47 922 82 602 / bergtattrestaurant.no

70


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 5. Restaurant

BIG HORN STEAK HOUSE Vi ønsker å gi våre gjester en real biffopplevelse i en tradisjonell og uformell atmosfære. Lodin Leppsgt. 2 B / 55 36 60 60 / bighorn.no

RESTAURANT BIEN CENTRO Italiensk restaurant med hjemmelaget pasta og ekte napoletansk pizza. Ligger i 1 etasje i kode 1 kunstmuseum. Nordahl Bruns gate 9 / +47 55 59 11 00 / bienbar.no

RESTAURANT BIEN SNACKBAR En moderne hamburgerrestaurant med kvalitetsburgere. Beliggende noen få stopp med bybanen fra sentrum. Fjøsangerveien 30 / +47 55 59 11 00 / bienbar.no

BRASILIA Hos Brasilia får du churrasco-grillmat av høy kvalitet, med smaker du kan kjenne igjen fra det brasilianske kjøkken. Olav Kyrres gate 39 / +47 483 05 555 / brasilia.no/

CAFÉ NORGE I første etasje, i hjertet av Hotel Norge, ligger Café Norge! En hyggelig, uformell og moderne restaurant i lekkert, nordisk design. Nedre Ole Bulls Plass 4 / 55 55 40 00 / scandichotels.no/hotell/norge

CAFÉ OPERA Café, pub, klubb, kulturscene og restaurant med servering av mat til kl. 23.00 hver dag. Engen 18 / 55 23 03 15 / cafeopera.org

CASA DEL TORO Bergens eneste Tex-Mex restaurant, med fokus på ferske råvarer og god mat inspirert av den meksikanske matkulturen. Rosenkranztgate 6 / +47 55 55 03 10 / casadeltoro.no

COLONIALEN KRANEN Kranen er en nabolagsrestaurant. Klassisk, men moderne lavterskel mat, sesongbasert med fokus på lokale råvarer som blir servert for deling. Solheimsgaten 9B / +47 55 90 16 00 / colonialen.no/kranen/

71


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 5. Restaurant

COLONIALEN LITTERATURHUSET Colonialen Litteraturhuset, brasserie og kafé, serverer hverdags gastronomi. Kjøkkenet er inspirert av nordiske og kontinentale tradisjoner. Østre Skostredet 5-7 / +47 55 90 16 00 / colonialen.no/litteraturhuset/

CHINA PALACE China Palace har holdt til i Bergen siden 1986. Vi befinner oss midt i Bergen sentrum og serverer tradisjonell kinesisk mat av høy kvalitet. Torgallmenningen 3a / 97 88 88 88 / chinapalacerestaurant.no

FG RESTAURANT & BAR Et brasserie med tilhørende selskapslokaler i historiske omgivelser på Bryggen med godt utvalg av kjøtt og sjømat. Finnegården 2a / +47 55 55 03 02 / fgrestaurant.no

FINNEGAARDSSTUENE Hos oss kan du leie unike selskapslokaler, på en av byens fineste beliggenheter i Finnegaarden på Bryggen, med franskinspirert kjøkken. Finnegården 2a / +47 55 55 03 00 / finnegaardsstuene.no

FLØIEN FOLKERESTAURANT Fløien Folkerestaurant fra 1925 er en av Bergens mest særpregede restauranter med en eventyrlig utsikt over Bergen. Fløyfjellet 2 / +47 55 33 69 99 / floienfolkerestaurant.no/

HARBOUR CAFE Internasjonal restaurant og bar med panoramautsikt over Torget i Bergen sentrum og uteservering! Torget 9 / 55 30 09 00 / harbourcafe.no

MAHARAJA Vi er stolte av å kunne tilby en autentisk indisk matopplevelse. Opplev et kongelig måltid i en intim atmosfære med indisk gjestfrihet. Rosenkrantz gt. 5 / 55 31 25 55 / maharajas.no

NAMA

In

Nama er stolte av å være Bergens første sushirestaurant, og vi har med suksess servert spennende smaksopplevelser siden 2001.

EKT

Lodin Lepps gate 2B / 55 32 20 10 / namasushi.no

Ma

72


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 5. Restaurant

NAOMI AS Ethiopisk Resturant. Nedre Korskirkeallmenningen 2 / +47 908 33 702 / Facebook

OLIVIA Med fokus på italienske råvarer serverer vi pizza, pasta og andre italienske retter - med kjærlighet til det italienske kjøkken. Torget 2 / 23 11 54 70 / oliviarestauranter.no

PEPPES PIZZA OLE BULLS PLASS Peppes Pizza tilbyr ekte amerikansk pizza midt i smørøyet av Bergen. Passer godt for familier, og tar i mot grupper i alle størrelser. Olav Kyrres gate 11 / 22 22 55 55 / peppes.no

PYGMALION ØKOCAFE Organisk kafé og restaurant i hjertet av Bergen. Med kunstutstillinger og en enestående atmosfære. Nedre korskirkeallmenning 4 / 55 32 33 60 / pygmalion.no

RESTAURANT SOPHUS Koselig restaurant med enkel og god meny åpen mandag-fredag. Håkonsgt 2-7 / 55 33 33 00 / scandichotels.no

SOYA RESTAURANT Asiatisk Mat, Kinesisk Mat. Finnegårdsgaten 6 / +47 56 90 12 55 / soyarestaurant.no/

STORM BRASSERIE Storm Brasserie er perfekt for deg som vil nyte en bedre middag eller ta en lunsj med venner i en uformell og trivelig atmosfære. Øvre Ole Bulls plass 3 / 55 32 11 45 / olebullhuset.no/restaurant/

TAJ MAHAL TANDOORI RESTAURANT BERGEN Indisk restaurant. Marken 32 / +47 55 31 11 55 / tajmahalbergen.com / indiskmatbergen.no

73


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 5. Restaurant

T.G.I FRIDAY’S Fridays er full av autentiske amerikanske retter med et moderne preg. Nyt en cocktail og del med venner. Nedre Ole Bulls Plass 4 / 55 56 32 40 / fridays.no

VILLA BLANCA Maten vi tilbyr skal være folkelig, smakfull og av høy kvalitet. Enten du kommer innom for en enkel lunsj eller en bedre middag. Nedre Korskirkeallmenningen 1A / 920 28 443 / villablanca.no

KaPITTEL 5.4 andre 26 NORTH Hos oss får du «Boards from the Fjords», et lett måltid alene eller sammen med venner. Du får også hovedretter og desserter. Bryggen 47 / 47 71 04 67 / 26north.no

ACIDO COCTAIL BAR & RESTAURANT Opplev våre dyktige bartendere som lager cocktailer som passer perfekt sammen med våre søramerikanske smaker. Øvre Ole Bulls plass 5 / 55 21 58 73 / hoteloleana.com

BRASSERIE X Vi kombinerer franske brasserietradisjoner med nordisk kvalitetsmat. Vi tilbyr gode, ukompliserte og smaksrike måltider laget fra bunnen av. Sandsliåsen 50 / 55 98 00 00 / nordicchoicehotels.no

COLONIALEN 44 & MATBAR 44 serverer elegant mat i en komfortabel atmosfære. Vår meny er inspirert av tradisjonell norsk mat kombinert med internasjonale impulser. Kong Oscarsgate 44 / +47 55 90 16 00 / colonialen.no

DON PIPPO Vi håper du vil finne deg godt til rette hos oss. Vi har masse viner på glass, og gode småretter som du kan spise hvis du vil. Christies gate 11 / 55 31 30 33 / donpippo.no

74


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 5. Restaurant

FJELLSKÅL Vårt fokus er på å gi deg den best mulige sjømatopplevelsen, både når du handler fisk hos oss og når du spiser på restauranten vår. Strandkaien 3 / 989 05 898 / fjellskal.com

HOGGORM På Hoggorm får du servert pizza med norske toppings og lokale østers. I baren serveres naturvin og et godt utvalg av øl. Nygårdsgaten 29 / hoggormpizza.no/

JACOB AALL Restauranten er perfekt for å kombinere shoppingen med en god lunsj. Nyt god mat og drikke i behagelige omgivelser. Småstrandgaten 3 / 55 30 71 00 / jacobaall.no

KITCHEN AND TABLE Nyt utsikten over Bryggen, den varme atmosfæren og den unike menyen med lokale råvarer kombinert med smaker fra Manhattan. C. Sundts gate 9 / +47 55 23 64 00 / kitchenandtable.se/bergen/

MARG & BEIN Rustikk restaurant, basert på norske råvarer. Fokuserer på nose to tail eating, langtidskoking og norsk sjømat. Fosswinckels gate 18 / 55 32 34 32 / marg-bein.no

MICHELSEN KAFÉ OG BAR Michelsen det perfekte samlingspunktet for alle som vil oppleve det beste Bergen har å by på. Christies gate 10 / 928 72 949 / michelsenspisebar.no

PASCAL MAT & VIN Besøk vår populære restaurant, Pascal Mat & Vin, for en fantastisk lunsjeller middagsopplevelse på hotell Scandic Neptun i Bergen. Valkendorfsgate 8 / 55 30 68 00 / scandichotels.no

75


KAPITTELÂ 6. uteliv

Fra preik

til puls 76


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 6. Uteliv

I Bergen er utelivet en opplevelse for seg selv. Gjennom hele året har Bergen et variert uteliv som er lett å bli kjent med, og som gir deg alle forutsetninger for en stemningsfull og spennende kveld på byen. Ta deg tid en vårdag til å sette deg ned og nyte en kald forfriskning langs en av de mange uteserveringsstedene rundt Torget eller langs Bryggen.

puber eller ta en sosial prat med gode venner på en rolig bar. Eller hva med å kombinere barbesøket med noe godt å spise?

La den friske sjøluften, sammen med det yrende folkelivet fylle deg med inspirasjon og energi. Flere av barene og pubene i dette området har i likhet med restaurantene mye historie i veggene. En tur inn i disse lokalene gir deg en helt unik historisk Hanseatisk opplevelse, da sjøfolk fra alle verdensdeler satte sitt preg på serveringsstedene.

Den beste måten å avslutte en begiven­ hetsrik kveld er på en av Bergens mange nattklubber. I likhet med mangfoldet av barer og puber, kan Bergen by på et variert tilbud med nattklubber med ulike profiler og musikkgenre.

I august fargelegger studentene bergensgatene med liv og latter under fadderuken, en av studentenes store årlige begivenheter.

Alt i fra sofistikerte dansesteder og behagelige jazzklubber til pulserende stinne dansegulv på et av byens store sjekkesteder. Bergen har nattklubber i alle størrelser og fasonger, som gir et ypperlig utgangspunkt for å la festen vare langt utover natten.

Bergen er også en av Norges store musikkbyer, og gjennom hele uken kan du oppleve et variert musikktilbud med konserter og live-opptredener fra flere av barene og pubene i bykjernen. Selv om kanskje fredager og lørdager er de største utelivsdagene, er det et yrende liv i sentrum også på ukedager, med god stemning i gatene og godt besøk på barer, klubber og puber. Enten du vil trimme lattermusklene til et stand-up show, høre på din favorittmusikk på en av byens brune 77


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 6. Uteliv

KaPITTEL 6.1 Bar / pub / nattklubb AFTER DARK GENTLEMEN’S CLUB Hos After Dark kan du virkelig slappe av og nyte vår spesielle atmosfære. After Dark har full bar og har lengre åpent enn de fleste. Torggaten 5 / 55 90 23 90 / afterdark.no

ALTONA VINBAR Vi har vinperler i alle prisklasser, og på menyen finner du retter basert på råvarer som gjenspeiler kvalitet og god smak. C. Sundts gate 22 / 55 30 40 00 / augustin.no

BAKLOMMEN BAR Etter et godt måltid – slapp av i Baklommen. Unik Cocktail Bar i ekte Bryggemiljø. Bryggen 29 / +47 901 23 264 / 55 30 69 55 / tokokker.no

BAR AMUNDSEN Rad på rad i barhyllene står det beste utvalget whisky du kan tenke deg, servert av våre vennlige og usnobbete bartendere. Zander Kaaes gate 6 / 55 21 25 00 / grandterminus.no

BAR X Du finner alltid noe godt å drikke hos oss, for eksempel vår egen Blond Ale. Ta en tur innom, om du bor på hotellet eller ikke.aget fra bunnen av. Sandsliåsen 50 / 55 98 00 00 / nordicchoicehotels.no

BRIAN BORU IRISH PUB Brian Boru er den eneste ekte Irske puben i Norge. Kom innom og opplev ekte irsk stemning, musikk, sport og noe kaldt i glasset. Kong Oscars Gate 16 / +47 902 41 678 / facebook.com/BrianBoruBergen/

BRYGGEN NIGHTCLUB Feststemt nattklubb fredager og lørdager, hyggelig uteservering midt på Bryggen og visning av kamper fra Fotball-EM på storskjerm. Bryggen 43 / +47 55 96 15 00 / bryggennightclub.no/

78


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 6. Uteliv

CITY BAR Vi har et bredt vinutvalg og dyktige bartendere som lager noe for enhver smak. Hjertelig velkommen! Håkonsgt 2-7 / 55 33 33 00 / scandichotels.no

DARK & STORMY BAR DARK & STORMY er en moderne tikibar. Bakgården er en skjult juvel som er varm og koselig året rundt. Kong Oscarsgate 12 / +47 469 38 321 / darkandstormy.no/

DUN´S MINIBAR Dun er kallenavnet til Audun. Han ville ha en fotballbar for vanlige folk. ​Så da ble det sånn. Kong Oscarsgate 12 / +47 469 38 321 / dunsminibar.no

DYVEKES VINKJELLER OG FRILLE ØL & VINSTUE Bak tykke steinvegger finner du en av Norges eldste vinkjellere. Her hersker den sjel som preget en bergensk skjenkestue i middelalderen. Hollendergaten 7-9 / +47 55 32 30 60

LUDVIG VIN & CHAMPAGNEBAR Besøk vår hotellbar, Ludvig Vin & Champagnebar, og møt venner eller kollegaer på Scandic Neptun i Bergen. Valkendorfsgate 8 / 55 30 68 00 / scandichotels.no

MADAM FELLE Velkommen til Madam Felle – Bergens intime konsertscene! Bryggen 43 / 55 54 30 58 / madamfelle.no

MAGDA BAR Magda er en grønn hage med en cocktailmeny som matcher. En kveld på Magda begynner med en mugge med sangria på deling eller en Spritz. Kong Oscarsgate 5 / +47 469 38 321 / magdabar.no

NO STRESS Vi kalte baren «No Stress» av ren nostalgi. Cocktailene er vår stolthet, og vi bruker bare rene råvarer. Hollendergaten 11 / +47 469 38 321 / nostressbar.no

79


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 6. Uteliv

RØVERDATTER PUB En koselig pub med et bredt utvalg av håndverksøl. Puben eies av et hundretalls bergensere, så du er sikker på å treffe lokalinnbyggerne! Neumanns gate 5 / +47 411 07 237 / roverdatterpub.no

SALONG BAR & BILJARD Vi ville gjenskape opplevelsen av å være hjemme hos venner, der alle blir hengende på kjøkkenet. Kong Oscarsgate 5 / +47 469 38 321 / salongbar.no

SCRUFFY MURPHYS Vi tilbyr live-musikk fra profesjonelle musikere, fotballkamper og en fantastisk god atmosfære. Torget 15 / 55 30 09 20 / scruffymurphys.no

SJENERØS BAR Sjenerøs er en øl og cocktail hall med sjenerøs service, studentvennlige priser og sjenerøs servering, der du styrer musikken selv! Vågsalmenningen 1 / +47 469 38 321 / sjenerosbar.no

SKIPPERSTUEN Vi tilbyr en uformell atmosfære med levende musikk tirsdag til søndag. Inntrukket fasade med varmelamper og uteservering hele året. Torggaten 9 / 55 90 28 05 / skipperstuenpub.no

STORM BAR Våre dyktige bartendere disker opp med fantastiske drinker du kan nyte i en hyggelig atmosfære både inne og ute. Øvre Ole Bullsplass 3 / 55 32 11 45 / olebullhuset.no

THE LOBBY Den perfekte møteplassen når du skal møte gode venner for noe godt å drikke. Nedre Ole Bullsplass 4 / 55 55 40 00 / scandichotels.no

TONGA BAR Uansett regn, vind , snø eller klinkeis – i tredje etasje over fisketorget er det alltid sol og sydhavsstemning! Torget 9 / 55 30 09 00 / tongabar.no

80


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 6. Uteliv

VASKERIET BAR Stilledisco, standup, nattklubb, cocktailbar. Magnus Barfotsgate 5 / +47 469 38 321 / vaskerietbar.no

VINYL BAR Vi ville skape et sted der vi kunne fokusere på vår lidenskap for håndverksøl og vinylmusikk. Kong Oscarsgate 8 / +47 469 38 321 / vinylbar.no

81


KAPITTELÂ 7. Fjordturer

Fra Insta til minne 82


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 7. Fjordturer

Bergen ligger omkranset av en av verdens mest populære attraksjoner, de norske fjordene.

Fjordene er oppført på den berømte UNESCOs Verdensarvliste og utpekt av National Geographic til verdens beste uberørte reisemål. Fjordene er Skandinavias største attraksjon, og tiltrekker besøkende fra hele verden. Bergen og regionen ligger i hjertet av de verdensberømte fjordene og er det beste utgangspunktet for å utforske fjordene. Du kan ta fjordturer fra Bergen hele året, men det største utvalget finner du i sommerhalvåret. Fra Bergen tar du dagsturer og rundturer til blant annet Sognefjorden – Norges lengste og dypeste fjord, som inkluderer Nærøyfjorden som står på verdensarvslisten, eller til Hardangerfjorden – også kalt dronningen blant de norske fjordene. Bergen er også omringet av en fantastisk kystlinje med tusenvis av større og mindre øyer, et yrende kulturliv og et eldorado for aktive opplevelser.

Noen av fjordturene er en kombinasjon av båt, tog og buss. Alle starter i og returnerer til Bergen, og har varighet fra en halv til en hel dag. Noen av fjordturene kan utvides med en eller flere overnattinger underveis. Dette er kontrastenes land. Fra det myke, milde til det barske og ville. Frodige, små bygder ligger som saftiggrønne perler langs sjøen, og ut mot havet klamrer fiskebrukene seg fast i fjæresteinen. Og naturen er ikke bare til beskuelse for trette byøyne. Her kan man gå på ski hele året – ja, også om sommeren – rafte og vandre i fjell og på breer, sykle på rallarvei og fiske i sjø og elver. Fjordturen Norge i et nøtteskall® gir deg fjord og fjell på en dag, hele året. Men har du tid, hold gjerne cruisefart gjennom fjordriket, enten det skjer med bil eller båt. Fjord Norge er verd det.

Øyriket danner en åpen invitasjon til fjordene som strekker seg majestetisk inn i landskapet og har gitt oss en natur med mange fasetter. Her kaster fossene seg ned langs fjellsidene, evig snø kler fjelltoppene og små gårdsbruk klamrer seg fast til de stupbratte fjellsidene. 83


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 7. Fjordturer

Dagsturer fra Bergen Tur Norge i et nøtteskall®

Periode HELE ÅRET

Ukedager Alle dager

Sognefjord i et Nøtteskall

01 APR-30 SEP

Alle dager

Hardangerfjorden i et Nøtteskall Sognefjorden & Nærøyfjorden i et Nøtteskall Sidertur på Hardangerfjorden Opplev Voss med Voss Gondol og aktiviteter Go Skjerjehamn Go Sognefjord & Jostedalsbreen Go Sognefjord & Vik Go Flåm Go Flåm med buss og båt Go Hardangerfjord & Sykkeltur Go Øyhopping Bulandet Go Folgefonna Brevandring Go Folgefonna Sommerski Go Hardangerfjorden Go Hardangerfjorden & Vøringsfossen Go Oleana Go Veteranbåt Sightseeing fra Bergen Opplev Bergen fra Fjorden

01 MAI-30 SEP 02 JUN-31 AUG

Alle dager Alle dager

01 JUN-31 AUG HELE ÅRET

Alle dager Alle dager

01 APR-30 SEP 01 JUN-15 SEP 04 APR-30 SEP 01 APR-30 SEP 01 APR-30 SEP 02 MAI-31 AUG 15 JUN-21 AUG 22 JUN-09 AUG 22 JUN-09 AUG 01 MAI-30 SEP 01 MAI-30 SEP 02 JAN-04 DES 01 JUL-09 AUG 01 OKT-30 APR 01 MAI-30 SEP HELE ÅRET 01 MAI-30 SEP 05 MAI-30 AUG 05 MAI-30 AUG 01 NOV-29 FEB

Rosendal (Hardangerfjordekspressen) Baroniet, Rosendal Fjordcruise Bergen-Mostraumen

Avgangstid 06.51, 08.39, 09.59, 12.57 06.53, 08.00, 08.39, 09.59 07.25, 08.39 08.39

Varighet 9-12 t.

12 t. 4 t.

01 APR-31 OKT 01 JUL-31 AUG 01 OKT-30 APR 01 MAI-30 SEP 01 JUN-31 AUG 01 APR-01 OKT

Man-lør Alle dager Alle dager Alle dager Alle dager Alle dager Man-fre Alle dager Alle dager Alle dager Alle dager Man-fre Man-lør Alle dager Alle dager Man-fre Lør-søn Man-fre Lør-søn Alle dager Lør-søn Alle dager Lør-søn Alle dager Alle dager Lør-søn Alle dager Alle dager Alle dager

08.39 08.39, 09.59, 10.59, 11.57, 12.57 08.00, 16.30 08.00 08.00, 10.00 08.00 08.00, 08.30 07.25 08.00 07.25 07.25 07.25 07.25 09.00 08.10 12.00 13.00 08.50 11.00 08.50 11.00 10.00 14.00 10.00 12.00 10.00, 14.00 18.00 11.00 11.00 15.00 06.53

01-30 MAR

Man, fre-søn

08.00

01 MAI-30 OKT 01 NOV-31 DES 01 JUN-15 SEP

Alle dager Man, lør-søn Alle dager

HELE ÅRET 15 JUL-30 AUG HELE ÅRET 15 JUL-30 AUG 01 JUN-31 AUG

Alle dager Alle dager Alle dager Alle dager Alle dager

08.00 08.00 14.00 18.00 10.30 10.30, 14.00 10.30 10.30, 14.00

01-31 MAR

Bergen-Modalen Fjordcruise

Norway Active - Round Trips for Active People Guidet Fjordtur til Nærøyfjorden, Flåm og Stegastein

Fish Me - Fjordcruise & Sjømatbuffet Guidet kajakktur i Bergen Guidet Via Ferrata-tur i Bergen Fjordsafari med Rib-båt i Bergen

84

10-4 t. 11 t. 12 t.

4 t. 15 min 12 t. 45 min 11 t. 12,5 t. 11 t. 11,5 t. 12 t. 45 min 11,5 t. 11,5 t. 11 t. 30 min 11 t. 30 min 4 t. 15 min. 11 t. 2 t. 7 t. 30 min 7 t. 30 min 3 t.

3 t. 30 min

8-14 t. 10 t. 30 min

1 t. 30 min 2 t. 30 min 6 t. 30 min 6 t. 30 min 1 t. 10 min


Photo: ©Sverre Hjornevik

Norge i et nøeskall®

Opplev Norges mest populære og bærekra†ige tur Fra kr per person

Høydepunkter på turen • Den tradisjonsrike Bergensbanen • Den spektakulære Flåmsbana • Fjord cruise på Nærøyorden (UNESCO) og vakre Aurlandsorden • Busstur ned den stupbraƒe og svingete Stalheimskleiva (mai - september)

1 970

Prisen gjelder rundturbille med start i Bergen (tog, båt og buss) Varighet: 1,2,3+ dager Daglig: hele året Kjøp bille på: ordtours.com, Bergen Turistinformasjon

Gudvangen Voss

Bergen

Flåm Myrdal Finse Geilo

Oslo


Photo: ©Paal Audestad/www.fjordtours.com

Hardangerorden i et nø eskall Rolig og vakker, dramatisk og røff Fra kr per person

Høydepunkter på turen • Den tradisjonsrike Bergensbanen • Bussturer mellom frodige frukthager, ell og isbreer i Hardanger • Sightseeingtur til Vøringsfossen og Norsk Natursenter Hardanger • Bå…ur på Hardangerorden

1 490

Prisen gjelder rundturbille med start i Bergen (tog, båt, buss og sightseeingtur) Varighet: 1,2,3+ dager Daglig: 01. mai - 30. sep Kjøp bille på: ordtours.com, Bergen Turistinformasjon

Bergen

Voss Norheimsund

Finse Ulvik Geilo Eidord

Lohus

Vøringsfossen

Oslo


Photo: ©Sveinung Klyve

Ikoniske Fjellturer: Trolltunga

Fra kr per person

2 539

Prisen inkluderer: Tog, buss, ord cruise, valgfri fo…ur

Til toppen av den fantastiske Trolltunga

Varighet: 1,2,3+ dager Sesong: 01. mai - 30. sep Kjøp bille på: ordtours.com, Bergen Turistinformasjon Voss

Høydepunkter på turen Bergen • Valgfri fo…ur til Trolltunga • Fjord Cruise med ekspressbåt • Den tradisjonsrike Bergensbanen • Busstur gjennom Hardangerord regionen

Rosendal

Odda

Hike to Trolltunga

Oslo

Photo: ©Robin Strand

Stavanger

Sider Tur på Hardangerorden

Fra kr per person

1 690

Prisen inkluderer: Tog, buss, ord cruise, sidersmaking

Lokale smaker i et fantastisk ordlandskap

Varighet: 1,2,3+ dager Sesong: 01. jun-31. aug Kjøp bille på: ordtours.com, Bergen Turistinformasjon

Høydepunkter på turen • Sidersmaking i Hardanger Bergen • Fjord Cruise på Hardangerorden • Den tradisjonsrike Bergensbanen • Busstur gjennom Hardangerord regionen

Voss

Norheimsund

Lohus Aga

Oslo


Photo: ŠPaal Audestad/www.fjordtours.com

Sogneorden i et nø eskall

En av verdens vakreste destinasjoner

Fra kr per person

Høydepunkter pü turen • Vakker kystskjÌrgürd utenfor Bergen • Bü ur pü Sogneorden er spesielt vakker omringet av høye ell, dype daler, fossefall og trolske skoger • Den spektakulÌre Flümsbana • Den tradisjonsrike Bergensbanen

2 030

Prisen gjelder rundturbille med start i Bergen (tog og büt) Varighet: 1,2,3+ dager Daglig: 01. apr -30. sep Vinter 01. okt - 31. mar Kjøp bille pü: ordtours.com, Bergen Turistinformasjon

Sogneord

Balestrand Leikanger

Vintertur avviker noe Voss

Bergen

FlĂĽm Myrdal Finse Geilo

Oslo


Photo: ŠPaul Edmundson / Fjord Nroge

Sogneorden & NÌrøyord i et nø eskall Nyt en Norgesferie i ordene

Fra kr per person

Høydepunkter pü turen • Den tradisjonsrike Bergensbanen • Busstur ned den stupbra e og svingete Stalheimskleiva • Fjord cruise pü NÌrøyorden (UNESCO), vakre Aurlandsorden og Sogneorden • Vakker kystskjÌrgürd utenfor Bergen

2 100

Prisen gjelder rundturbille med start i Bergen (tog, büt og buss) Varighet: 1,2,3+ dager Daglig: 02. jun- 31. aug Kjøp bille pü: ordtours.com, Bergen Turistinformasjon

Leikanger Sogneord

Sogndal Kaupanger NÌrøyord Gudvangen

Voss

Bergen

Finse Geilo

Oslo


Opplev fantastisk fjordlandskap med bratte fjell og mektige fossefall Vi seiler mellom stupbratte fjellsider og styrer gjennom strie strømmer i vakre Mostraumen. Enkelte steder er det så smalt at det føles som du kan ta på fjellveggene. Du får oppleve vakre fossefall og smake på det klare, friske fjellvannet som mannskapet henter fra fossen. Tre timers rundtur. Daglige avganger fra Zachariasbryggen hele året. Om sommeren inntil tre avganger daglig.

Eventyrlige fjordopplevelser med Rødne. På fjorden siden 1956.

Photo: Robin Strand

Voksne 680 kr. Barn 370 kr. Barn under 4 år gratis. For flere detaljer, se rodne.no


Slottet fra 1665 mellom fjord, fonn, fjell og fossefall

Hardangerfjorden og Rosendal Fjordcruisepakke fra Bergen, Flesland og Os

Fra NOK 820,pr. person inkl. lunsj BARONIET ROSENDAL

7,5 timers tur med 3,5 timer i Rosendal. Inkludert i prisen: • Hardangerfjordcruise Os/Flesland/Bergen-Rosendal • Entré Rosendal Have: Renessansehage med et vell av roser, Romantisk Landskapspark, Kjøkken & Urtehage. • Omvisning i herskapsetasjen på Slottet fra 1665 • Entré kunstutstilling i Vinkjelleren • Varm 2-retters lunsj i Hagecaféen med friske råvarer fra Kjøkken & Urtehagen og lokale produsenter Daglige avganger: mai-september Mer informasjon og billetter: www.baroniet.no Bergen Turistinformasjon og Strandkaiterminalen. Turen kan utvides med overnatting: kontakt 53 48 29 99 / info@baroniet.no

Hardangerfjordekspressen Gjør som lokalbefolkningen og ta vår ekspressbåt til Hardanger, den raskeste veien til attraksjoner som Baroniet Rosendal og Trolltunga.

Hver dag. Året rundt. Phone: +47 51 89 52 70 | mail@rodne.no | rodne.no


Go Sognefjord & Vik Fjordcruise, guidet tur i Vik inkludert Hopperstad Stavkirke, lunsj og besok til Tvindefossen 11 timer

Lett

NOK 1 950,-

Go VeteranbĂĽt Sightseeing

Go FlĂĽm med Buss & BĂĽt

Dagstur pa rverdig veteranbat langs skj rgarden sor for Bergen

Sognefjord cruise, opphold i Flam og behagelig busstur

6 timer

Lett

NOK 1 750,-

11 timer

Skan koden og bestill en tur i dag eller besok gofjords.com

Lett

NOK 1 400,-


Norleds Fjordcard kan benyttes!

Foto: Tor Arne Aasen

Fjordcruise i HARDANGERFJORDEN Reis på fjordcruise langs den 179 km lange Hardangerfjorden, også kalt «Dronningen av norske fjorder». Båten starter fra Norheimsund kai og tar deg helt innerst i fjorden til bygda Eidfjord. Du kan også starte reisen med buss fra Bergen busstasjon til Norheimsund, der båten tar deg videre på Hardangerfjorden. Langs fjorden vil du oppleve vakre landsbyer og bygder omkranset av majestetiske fjell med snødekte topper. Varighet: 8,5 timer (rundtur) Sesong: 01.05-30.09 Daglig avreise fra Norheimsund

Norheimsund 0900

Eidfjord 1145

Eidfjord 1440

Norheimsund 1730

512,- tur/retur Foto: Tom Gulbrandsen

Billetter

Student 410,- Barn/honnør: 342,(Barn under 4 år gratis)

Norled.no - Turistinformasjonen i Bergen - Norled Strandkaiterminal Bergen

For informasjon om andre priser og rabatter se norled.no


Fjordcruise til MOSTRAUMEN med guide Kom og opplev fjord, fjell og vakre fossefall med oss.Vi tar deg med på et 3-timers fjordcruise fra Bergen til vakre Modalen, Norges nest minste kommune. Vårt vertskap er med og sørger for guiding og en behagelig atmosfære på hele reisen. Vi seiler fra Strandkaiterminalen, og passerer vakre Bryggen i Bergen, på vei ut byfjorden. Ferden går videre til Osterfjorden, der vi blant annet ser kirker, små bygder og fiskeoppdrett. Nyt spektakulær vestlandsnatur på vei inn til Mostraumen, der majestetiske fjell stiger bratt opp på begge sider. I Modalen nytes fossefall på nært hold, før vi returnerer til Bergen. Båten er en moderne katamaran med komfortabel salong, kiosk med salg av forfriskninger, og et stort soldekk der du kan komme tett på omgivelsene. Varighet: 3 timer Sesong: 15.06 - 13.09 Daglig avreise fra Bergen Strandkaiterminal.

Bergen 10:15

Bergen 13:15

680,Honnør/student 540,(Barn under 4 år gratis)

Barn 370,-

Norleds Fjordcard kan benyttes!

Fjordcruise til FLÅM Reis lang Norges lengste og dypeste fjord Sognefjorden, også kalt «Kongen av norske fjorder». Reisen starter fra Bergen Strandkaiterminal der du kan reise hele veien til Flåm, eller ta deg et stopp på et av de sjarmerende tettstedene langs fjorden. På båtreisen kan du nyte utsikten gjennom panorama vinduer i salongen, eller gå ut på det store soldekket for en forfriskende opplevelse midt i «hjertet» av Fjord Norge. Varighet: 12,5 timer (rundtur) Sesong: 01.04.–30.09 Daglig avreise fra Bergen Strandkaiterminal

Bergen 0800

Flåm 1325

1390,- tur/retur Foto: Tom Gulbrandsen

Barn/student/honnør 930,(Barn under 4 år gratis)

Flåm 1530

Bergen 2045


KAPITTELÂ 8. vestland

Fra kyst

til fjell 96


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 8. Vestland

Fjordene er Skandinavias største attraksjon, og tiltrekker besøkende fra hele verden. Bergen og regionen ligger i hjertet av de verdens­berømte fjordene. Det er ikke uten grunn at fjordene i vår region er oppført på UNESCO sin berømte verdensarvliste. Mellom verdens lengste fjord og en av verdens vakreste, Sognefjorden og Hardangerfjorden, ligger Bergen og Vestland som det beste utgangspunktet for naturopplevelser. Bergensregionen har en fantastisk kystlinje med tusenvis av større og mindre øyer, et rikt kulturliv og mange muligheter for aktive opplevelser. Øyriket danner en åpen invitasjon til fjordene som strekker seg majestetisk inn i landskapet og har gitt oss en natur med mange fasetter. Her kaster fossene seg ned langs fjellsidene, det skinner evig snø på toppene og gresset lyser irrgrønt mot fjorden.

Se dramatikken i de dype fjordene med stille vann som speiler fjell og isbre. Nyt de grønnkledde åsene og forsyn deg av fristelser fra lokal mat og drikke. Ta aktiv del i de naturgitte aktivitetene som vandring, seiling, sykling, kajakk, rafting, fiske, paragliding og sommerski, for å nevne noe. Fra den aktive som søker det “ekstreme” og til vennegjengen som søker samhold i hva naturen gir oss. Her finner du alt. Avstandene er korte og du rekker mye selv om du bare har et par dager til rådighet. Hvor enn du kommer fra så er det lett å komme seg hit, enten med båt, tog buss eller bil.

Frodige, små bygder ligger som perler langs fjordene og ut mot havet finnes fremdeles små, tradisjonelle fiskerlandsbyer. Dette er kontrastenes land. Fra det myke, milde til det barske og ville. Alt like ekte og naturlig. Naturen er ikke bare til beskuelse for trette byøyne. Opplev kombinasjonen av den fantastiske naturen og det store tilbudet av aktive, friske og spennende opplevelser. Besøk noen av kystens tusenvis av øyer i skjærgården. 97


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 8.1 Øygarden

ØYGARDEN KYSTENS FORNØYELSESPARK Rongesundbro, Øygarden.

98


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 8.1 Øygarden

Kysten vest av Bergen er stedet for aktive, friske og spennende opplevelser

Bare et flyndrekast unna storbylivet finner du spektakulære kystaktiviteter, magiske sjømatopplevelser.

Da isen trakk seg tilbake for om lag 10.000 år siden etterlot den tusenvis av øyer som perler på en snor. Når vinterstormene slår inn mot land blir du liten i møtet med havets voldsomme naturkrefter.

En tur i Nordsjøløypa og kyststiene i Øygarden kommer du tett på naturen. Sjansen er stor for at du får et glimt av havørnen i det den stuper mot havet på jakt etter dagens middag.

Her ute i havet står Marstein fyr som en stødig veiviser for den som kommer sjøveien til Bergen. I fyret kan overnatte og se himmelen eksplodere i farger i det solen forsvinner ned baki horisonten.

Med havet som lekegrind Regionen vest for Bergen tilbyr en mengde aktiviteter som tar i bruk det fascinerende kystlandskapet til det fulle. Kjenn hvordan det er å få noe stort på kroken i de fiskerike områdene utenfor Sotra og Øygarden, som er ideelle for dypvannsfiske. I en havkajakk kan du bli i ett med skjærgården og det våte element. Føl på kreftene og kjenn det kile i magen når du rir på bølgene. Søk ly for natten, opplev de lange lyse nettene og stjernehimmelen malt på et panorama lerret. Gå på kyststier på Golta og få utsyn over hele horisonten. Ta med

I havørnens rike Kystlandskapet har et rikt fugleliv. Her kan du finne over 236 ulike fuglearter. Øverst på tronen regjererer havørnen, en av de største rovfuglene i verden. Du befinner deg i havørnens rike. Naturreservatene i Tjeldstømarka i Øygarden og Herdla på Askøy er perfekte utgangspunkt for fugletitting.

99


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 8.1 Øygarden

Sotra.

deg hele familien og kast deg ut i havet med coasteering. Panorama Hotell & Resort tilbyr et bredt utvalg av aktiviteter, opplevelser og over­nattinger. Ta en guidet tur med Dive Bergen i havets gigantiske naturakvarium, og dykk ned mellom fiske­ stimer, tareskog, gamle skipsvrak og fasci­ nerende fjell­formasjoner. Et sant eventyr for skjell­sankere, sports-, fritids- og vrakdykkere. Selv de mest eventyr­lystne kan få det ultimate kicket i en av Norges råeste klatrevegger. En av Norges største krigsskatter Området er et skattkammer for deg som liker krigs- og okkupasjonshistorie. I tillegg viser museene i Museum Vest en autentisk kystkultur, et nært møte med menneskene som har livnært seg av havets ressurser helt siden stein­ alderen. Den sterke historien fra Nordsjøfartsmuseet, Fjell Festning, Kystmuseet i Øygarden og Herdla Museum forsterkes av de vakre omgiv­ elsene – naturen, utsikten, luften og havet. Lær om en av de mest kjentemotstands­ kampene som endte med Telavågtragedien. Vandre i de spennende 100

tunnelene og det tyske forsvarsanlegget på Fjell Festning. På Herdla Museum finner du utstilling fra den tyske flybasen. Historiene fra Fjell, Sund og Øygarden gir denne regionen en helt spesiell sjel som man bare kan oppleve ved å være her. Smakene som forsterker opplevelsene Alle sansene må i sving for å nyte kysten til det fulle. På en holme ute i øyriket kan du begeistre smaksløkene med noe av det mest eksotiske kysten har å by på. Bergen Fjord Adventure tar deg med på en spennende tur i øyriket. Gå på oppdagelsestur i fjæresteinene på jakt etter tang, tare, strandsnegler, skjell og taskekrabber, og se dem bli forvandlet til en uforglemmelig smaksopplevelse. Cornelius Sjømatrestaurant er en av Norges beste. Her får du sekund­ ferske råvarer rett fra havet og en unik meteorologisk meny som tilpasses været og råvarene. Cornelius har daglige båtavganger fra Bryggen, og turen tar 20 minutter. Nok til å lade smakssansene til det herlige måltidet.


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 8.1 Øygarden

Cornelius Sjømatrestaurant.

På holmene ut mot havet beiter det villsau. I tusenvis av år har den formet både land og folk på den værharde kysten. Smaken av lynghei, havsalt og frisk sjøluft setter en fantastisk ramme på Strilalammet, som er på vei til å bli en ettertraktet råvare fra Bergenskysten. Men den store matopplevelsen blir ikke kun til av de gode råvarene. Å nyte måltidet i det rette miljøet, forsterker opplevelsene. I finværet åpnes skyvedørene, og bordene på kaien dekkes med lett og frisk mat. I ruskevær tennes lysene i stuene, fyr i peisen og mer kraftige smaker på tallerken.

Sjømaten smaker best rett fra havet.

Kast deg ut i havet med coasteering.

101


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 8.2 Norhordland

NORDHORDLAND FJORDRIKET LIKE VED BERGEN Osterfjorden.

102


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 8.2 Norhordland

Helt siden Vikingtiden har sjøveien er hovedveien i Nordhordland

I Nordhordland mellom Bergen og Sognefjorden finner du vakre fjorder, uberørt natur og trange sund med strie straumer.

Dyr og folk har skapt et vakkert landskap med fargerike lyngheier og sjarmerende steingårder som vern mot vær og vind. Nordhordland nord for Bergen er en perle av naturopplevelser, spennende utvandrerhistorie og aktiviteter som garantert gir deg gode røde kinn, vind i håret, latter og glede. Fjord like ved Bergen Sjøveien er den vakreste veien å ta seg frem på i Nordhordland. Hver dag, hele året, kan du reise med sightseeing-båt innover det flotte fjordlandskapet i Nordhordland. Naturopplevelsene starter fra du setter deg på båten, og til du passerer Nordhordlandsbroen, Alverstraumen og Osterøy. Innerst i Osterfjorden kjører båten opp den smale og strie Mostraumen inn mot Modalen. Her får du en perfekt fjordopplevelse, med stupbratte fjell

og fossefall, idylliske gårdsbruk og små tettsteder, dyreliv og frisk sjøluft. Livredderen som formet land og folk Sporene etter de første menneskene som bosatte seg på kysten finner man blant annet i Fosenstraumen og på Skipshelleren. For om lag 4.500 år siden begynte folket med sauehold. Sauen er mesterlig tilpasset det værharde klimaet, med en regnkåpe ytterst og varmende ull innerst. Ullruta forteller historien om sauen som ble en livredder her ute på kysten. På Lyngheisenteret på Lygra lærer du hvordan bøndene dyrket lyngheiene som beite for dyrene. Osterøy museum forteller historien om hvordan Vikingene oppfant den første «regnfrakken», en Varafell. Og på Norsk Trikotasjemuseum får du vite hvordan ull ble brukt i masseprodusjon av klær. På Vestnorsk 103


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 8.2 Norhordland

Lyngheisenteret.

Utvandrersenter på Sletta hører du om nordmenn som tok med seg ull på prærien da de utvandret til Amerika. I dag oppdager nye generasjoner dette bærekraftige naturproduktet. De finner skaperglede i å lære gamle håndverksteknikker og mønster. I Nordhordland finner du de kjente merkevarene, Hillesvåg Ullvarefabrikk, Dale of Norway, Oleana og Norlender, som fremdeles bruke ull for å lage førsteklasses norsk design. Vandring i vakre Stølsheimen I Masfjorden mellom Sognefjorden og Vossefjellene ligger Stølsheimen som gir både natur- og historiske opplevelser. I Matre finner du Bjørn West museet hvor du får vite mer om de dramatiske kampene som fant sted i Stølsheimen i sluttfasen av andre verdenskrig. Stølsheimen byr på en variert og majestetisk natur, med fossefall og spektakulære vandringer fra fjord til fjell. Et godt utgangspunkt for vandringer er Stordalen Fjellstove, som også tilbyr guidede turer, overnatting og god mat. 104

Fedje – landsbyen i havet Fedje ligger er et øysamfunn med litt over 500 innbygger ytterst i havet. Her kan du bo på Hellisøy fyr, med panorama utsikt. Stikk gjerne innom turistinformasjonen hos den nostalgiske landhandleren ved kaien. Etter en flott tur i kystlyngen kan du nyte et bedre måltid på en av restaurantene. Det er også mulig å benytte svømmehallen. Til Fedje kommer du lettest til via ferge fra Sævrøy i Austrheim. Gulatinget – vikingenes parlament og domstol Vestlandet var et historisk viktig område allerede i Vikingtiden. I Gulen stiftet kong Harald Hårfagre Gulatinget (konge fra ca. 872-931). Gulatinget er et av de eldste og største lagtingene i Norden, og Gulatingsloven er den eldste lovsamlingen i Norden. Vikinger fra hele Vestlandet samlet seg hvert år for å møte kongen, drøfte politiske spørsmål, vedta lover og dømme i saker. I Eivindvik står et anglisk og ett keltisk kors fra 1000-talet. De markerer plassen man mener Gulatinget først var samlet. I


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 8.2 Norhordland

Tingveggen.

minneparken Tusenårsstaden Gulatinget på Flolid, den andre plassen i Gulen som er forbundet med Gulatinget, fi nner du de majestetiske installasjonene «Tingveggen», «Tinghella» og «Eldsirkelen» laget av kunstneren Bård Breivik. Parken er åpen for publikum hele året. Det er mulighet for guidet omvisning for grupper hele året. Lunsj med Vikingtapas etter avtale (min 15 pers). Om sommeren er det også mulighet for guidet omvisning for enkeltbesøkende på faste tider. Det er etablert Kulturvandringsløyper begge steder der enkeltbesøkende guides gjennom 10 stopp, ved bruk av mobilen eller Ipad.

Havsport og sjøfiskerens paradis I denne regionen kan du få så mye fartsfylt moro som selv ønsker. På Kilstraumen Brygge er alt tilrettelagt i trygge omgivelser med erfarne havsportentusiaster. Hva med å prøve fridykking og snorkle i vannskorpen, mens du ser fisken svømme forbi under deg? En godt skjult hemmelighet i Nordhordland er å padle kano på lange og rolige ferskvann. Lei kano hos Bruvoll Camping på Hundvin og utforsk dem helt for deg selv!

Osterøy – en reise mellom fjord og fjell Østerøy er en innlandsøy omsluttet av vakre fjorder på alle kanter. Denne er øyen for både store natur- og kulturopplevelser! Din bucket-list bør inneholde en topptur til Bruviknipa og et besøk i Mjøsvågen der du finner Mjøsvågen landhandleri, industrihistorie og Norlender.

105


Velkommen til | Welcome to | Willkommen am | Bienvenue à | Welkom Velkommen til Sognefjorden – hjarta av Fjord Norge – med UNESCO verdsarv Nærøyfjorden og Aurlandsfjorden, UNESCO Urnes Stavkyrkje, og nasjonalparkane Jotunheimen og Jostedalsbreen. Den lengste fjorden, den største breen og dei høgste fjella – verdas vakraste fjordopplevingar! 1 Fjordar: UNESCO Nærøyfjorden (1A), Fjærlandsfjorden (1B). 2 Brear: Jostedalsbreen (2), Nigardsbreen (2A), Bøyabreen (2B), Supphellebreen (2C), Bergsetbreen (2D), Austerdalsbreen (2E). 3 Fossar: Vettisfossen (3A), Feigumfossen (3B), Kjosfossen (3C), Kjelfossen (3D), Kvinnafossen (3E), Drivandefossen (3F). 4 Kyrkjer: UNESCO Urnes Stavkyrkje (4A), Borgund Stavkyrkje (4B), Hopperstad Stavkyrkje (4C), Kaupanger Stavkyrkje (4D), Undredal Stavkyrkje (4E), Hove steinkyrkje (4F), St. Olafs kyrkje (4G), Dale steinkyrkje (4H), Gaupne gamle Kyrkje (4I).

Nærøyfjorden (UNESCO)

Nigardsbreen, Jostedalen

Foto: VERI Media

Foto: Vegard Aasen VERI Media

5 Vandring: Aurlandsdalen (5A), Utladalen (5B), Jotunheimen/Hurrungane (5C), Kongevegen (5D), Stølsheimen (5E), Rallarvegen (5F), Saurdal (5G), Molden (5H), Keipen (5J). 6 Attraksjonar: Flåmsbana (6A), Aurlandsskoen (6B), Den Norske Bokbyen (6C), Ciderhuset (6D), Ægir Bryggeri & Pub (6E), Gamle Lærdalsøyri Florø (6F), Utsikten (6G), Flåm ZipLine (6H), Galleri Walaker 300 (6I), Fjærland (6J), Undredal (6K), Trappene i Høyanger (6L), Tindevegen (6M), Fridtjov den Frøkne Statue (6N), Stegastein Utsiktspunkt (6O), Lærdalstunnelen, verdas lengste tunnel (6P), Kajakk (6Q), RIB (6R), Rafting (6S), SUP (6T), Vesterland Leikeland (6U), Juving (6V), Fjord Angling (6W), Lustrabadet (6X), Høyangerbadet (6Y), Friluftsbadet (6Z), Vikøyri historisk strandsitjarstad (6AA), Njardarheimr Vikingelandsby (6AC).

Førde

7 Nasjonale Turistvegar: Sognefjellet (7A), Aurlandsfjellet (7B), Gaularfjellet (7C). 8 Museum og senter: De Heiberske Samlinger – Norsk Folkemuseum (8A), Norsk Villakssenter (8B), Norsk Bremuseum (8C), Breheimsenteret i Jostedalen (8D), Jernbanemuseum (8E), Kristianhus Båt- og motormuseum (8F), Høyanger Industristadmuseum (8G), Sognefjord Akvarium (8H), Norsk Reiselivsmuseum (8I), Post- og Telemuseum (8J), Munthehuset (8K), Safthuset (8L), Refsdal Kraftstasjon 1913 (8M), Sogn Kunstsenter (8N).

Dale

Flekke Sande

9A

9 Vinter: Skisenter (9A), Trugetur (9B), Blåisgrotte (9C), RIB (9D)

6L

Høyang 8G

Nordevik

Korleis kome til Sognefjorden?

Berge Måren

Heggebøen

Bil: Frå Bergen E 16 via Voss og til Gudvangen / Nærøyfjorden (162 km) Lærdal, (205 km), eller via Voss over Vikafjell riksveg 13 til Vik og Høyanger (240 km) eller E 39 til Lavik og Balestrand (255 km). Kart og vegbeskrivelse: www.vegvesen.no og www.maps.google.no

en

Berg

Lavik

Ortnev

Bjordal

Oppedal

Fly: Fleire daglege direkte ruter frå Bergen (30 min) til Sogndal lufthamn Haukåsen. Rutetider: www.wideroe.no Ekspressbåt: Daglege avgangar frå Bergen sentrum til Sogndal sentrum. Båten Matre er også innom Vik, Balestrand, Lavik, Høyanger og Leikanger. Rutetider: www.norled.no. Sommarrute Bergen-Flåm, daglege avgangar. Ekspressbuss: Fleire daglege avgangar frå Bergen, Oslo, Lillehammer, Ålesund og Trondheim. Rutetider: www.vy.no, www.nettbuss.no og www.nor-way.no. "Norge i et nøtteskall"/"Sognefjorden i et nøtteskall": www.fjordtours.no. Travel like the locals (mai-august): www.sognefjord.no

Bergen

Haugsvær

Stølsheim

Matre Øvrehelland Mo


m aan de | Bienvenido a | Benvenuti a

Sognefjorden Stryn Loen Skåla

Innvik

Utvik

Urnes Stavkyrkje, Luster

Flåmsbana, Aurland

Foto: Jens Henrik Nybo

Sogndal Skisenter

Foto: sverrehjornevik.com Flåm AS

Sandane

2

J

Nigardsbreen

Bøyabreen

Supphellebreen 2C

6T

9B 9A

3E

9A

Leikanger

Nuken

6T

6Q

Slinde

4C Hopperstad Stavkyrkje

Arnafjord

nd

Tyin es

rn Fage Oslo

fjorde n

n

n un

6O

Aurland

9D 6T 6Q

5A

6E 8E

Aurlandsdalen

Flåm 5F

ilo

9A 6H

Ge

3C

Østerbø

50

l/ Ho

6A

slo

e el

st

al

6Q 6B

Borlaug

52 l/O

rd

6R

5D

Go

6P

Stavkyrkje

Maristova Steinklepp Borgund 5D Stavkyrkje

4B

n

6AC 3D

Stalheim

Lærdal

7B 9B

Styvi

6T

Årdalstangen

Lærdalsøyri le el

rla

men

6Z

6F 6T 8B 8J 8N

Au

rd e yfjo røUndredal 6K Næ 1A Undredal 4E

Bakka

9B

Naddvik

j sf

Fresvikbreen

Vikafjellet

6Q

Indre Offerdal

Mannheller

Fresvik

Gudvangen

6Z

53

13

Myrkdalen

Urnes

t

5E

Voss/ Bergen

4A

Urnes Stavkyrkje

Vindedal

steinkyrkje

5B

Fodnes

Vik

9A

3A

Øvre Årdal

Frønningen

4F Hove

Vettisfossen

Hjelle

6M

8K

Kjørnes

ana

r den

F

Finnabotn

8F

Solvorn

Haukåsen

6R 6AA 8M

e

3B

Fimreite

Feios

den n Arna fj o

or

5H st 6R Lu

Jotunheimen Nasjonalpark / National Park

Store Skagastølstind Hurrungane

5C

Kroken

6U 8A Kaupanger 4D

6N

fj

55

55

Vangsnes

Kvamsøy

Sørheim 8L

Sogndal

9A

Hella

6I

Hodlekve

53

er

Dalavatnet

rla

9B

Feigumfossen

Molden

Hafslo

s f j ord en

5G 6Q

i nn afjo rd

vik

Dragsvik

6W 4G 8H 8I 6D 6R

55

Sogne

Farnes

Balestrand

Låne

Anestølen

6Q

Nes

6Q 9A Marifjøra

5

Flåmsb

ger

Fj æ

Gaupne

Berge

nd

Sværaskaret 5J Keipen

L 6Y

4H

Luster

Fanaråken Turtagrø

Fortun

Skjolden

6R 4I 6X Høyheimsvik

Veitastrondsvatnet

1B

7C

55 Fuglesteg

Myklemyr Veitastrond

8C

Mundal

7A

Mørkridsdalen

3F

Fjærland Gaularfjellet

So

Sognefjellet

Jostedalen

6V

6C 6J 6Q

en

eg

llsv

fje

e gn

Spørteggbreen

Gjerde

6S

Tunsbergsbreen

Tungestølen

2B

Haukedalen

/

Nørdstedalseter

8D

Bergsetbreen 2D

breen 2E

Harbardsbreen

6Q

2A 9C

Leirdalen

Moskog

Lo

im he nd Tro slo O

Styggevatnet

Jostedalsbreen Nasjonalpark / National Park Austerdals-

Grovebreen

13

Foto: Sverre Hjornevik

Breheimen Nasjonalpark / National Park

n

ree

b dals

e ost

6G

Stegastein, Aurland

Foto: VERI Media

Snønipa

Byrkjelo

Skei

Solvorn

Foto: Håvard Nesbø Lodalskåpa

Tindevegen

a

www.sognefjord.no info@sognefjord.no


KAPITTELÂ 9. transport

Fra hit

til dit 108


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 9. Transport

For å oppleve det beste av Bergen, er det viktig å komme seg rundt. Det handler om å reise effektivt fra A til B for å få maksimalt ut av ditt opphold.

Bybanen er blitt Bergens stolthet innen kollektivtransport, og er en sporvognlinje som trafikkerer mellom Byparken i Bergen sentrum og Bergen Flesland. Siden Bybanen i Bergen i stor grad kjører atskilt fra annen trafikk og har prioritert ferdsel i lyskryss, er Bybanen et mer effektivt fremkomstmiddel enn ordinære bytrikker. På grunn av de mange holdeplassene i sentrumsområdet, er Bybanen et hyppig brukt transportmiddel både blant fastboende, turister og tilreisende. Ved flere av stasjonene, som for eksempel endestasjonene Byparken og Lagunen, er det gode bussforbindelser for dem som ønsker å reise videre med kollektivtransport.

Med Bergenskortet reiser du gratis med Skyss sine buss- og bybaneruter i Bergen og Hordaland.

Bussen er kanskje den mest fleksible måten å reise med offentlig transport på i Bergen. Et velutviklet rutebusstilbud gjør at du kommer deg nært dit du skal, og Tide Buss har et omfattende rutenett i Bergen sentrum, på Osterøy, Bergen Nord, Bergen sør, Os, Hardanger, Voss og Austevoll. Stamlinjene dekker en stor del av bergensregionen, og ekspressbussene tar deg hurtig til bussterminalene i de ulike bydelene. Billetter kan kjøpes om bord på bussene, i kiosker eller på internett/mobil app.

Med Bergenskortet får du også rabatt på Flybussen, eller du kan reise gratis med Bybanen fra sentrum til Flesland. Hvis du ønsker å reise alene, gir Bergenskortet deg rabatt på parkering i Bygarasjen i Bergen sentrum.

I tillegg til mange penger spart, og effektiv transport til opplevelsene i regionen, kan dette være en gylden mulighet til å se områdene rundt Bergen sentrum. Med Bergenskortet i lomma står du fritt til å reise dit du vil. Når du vil. Gratis. Du kan reise med Bybanen til blant annet Troldhaugen og Fantoft Stavkirke, eller med buss når du skal besøke for eksempel Gamle Bergen, Lysøen, Voss, Hardangerfjorden eller Aurlandsfjorden. Skal du gå Trolltunga, kan du reise gratis fra Bergen til Odda med Bergenskortet.

109


Fly direkte fra Bergen til over 70 destinasjoner avinor.no/bergen


BERGEN

LEIRVIK

HAUGESUND

KARMØY

STAVANGER

Nyt utsikten og la tankene fly!

Vi tar deg trygt sørover Med våre hyppige avganger, kjører Kystbussen deg fra sentrum til sentrum gjennom Vestlandets nydelige kystlandskap. Våre dyktige sjåfører tar seg av kjøringen mens du slapper av i komfortable og regulerbare seter der du nyter utsikten, leser en bok, eller bare lukker øynene. Reisetid mellom Bergen og Stavanger fra 4 timer og 20 minutter. Se kystbussen.no for tider og priser.

NOR•WAY Kystbussen Busstasjonen

_____________________________________________________________

Festplassen

Fra Bergen sentrum hvert 20. minutt* • • • • • • •

3 avganger i timen* 6 holdeplasser i sentrum Avganger hele døgnet Kun 20 min fra busstasjonen Komfortable stoler Lad mobilen mens du reiser God plass til bagasje i og under bussen

*frekvens varierer noe etter ukedag og tid på døgnet. Sjekk flybussen.no.

Torget

Bryggen

Strandkaien

Komediebakken


SENTRAL PARKERING FOR LOKALE OPPLEVELSER

KlosterGarasjen: Innkjøring i Jonsvollsgaten 940 parkeringsplasser ByGarasjen Fjøsangerveien 4 v/Bergen Storsenter 2205 parkeringsplasser bergenparkering.no


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 9. Transport

Fly fra Bergen till over 70 destinasjoner.

FLYPLASS BERGEN LUFTHAVN, Flesland ligger 18 km sør for byen på rv. 580. www.avinor.no Flyselskap – med direkteruter til Bergen ATLANTIC AIRWAYS – (+298) 341000 www.atlantic.fo FINNAIR – (+47) 810 01 100 / (+358) 9 818 0800 – www.fi nnair.com ICELANDAIR – (+47) 22 03 40 50 – www.icelandair.no KLM/AIR FRANCE – (+47) 22 64 37 52 – www.klm.com LOGANAIR – (+44) 0344 800 2855 – www.loganair.co.uk NORWEGIAN – (+47) 21 49 00 15 / 21 49 00 15 – www.norwegian.com SAS – (+47) 05400 / 915 05 400 – www.sas.no WIDERØE – (+47) 810 01 200 / 671 20 551 – www.wideroe.no WIZZAIR – (+47) 820 59 052 – www.wizzair.com VUELING AIRLINES – (+44) 090 507 81000 – www.vueling.com

114

INTERNASJONALE BÅTRUTER Fra Danmark: HIRTSHALS/ STAVANGER/ BERGEN og v.v. Ankomst Jekteviken. Daglige seilinger hele året. FJORD LINE, Jekteviken – (+47) 815 33 500 – www.fjordline.com FJORD- OG KYSTRUTER HURTIGRUTEN – går nordover fra Hurtigruteterminalen i Jekteviken – (+47) 77 59 71 17 – www.hurtigruten.com SUNNHORDLAND/NORDHORDLAND: Hurtigbåter går fra Strandkaiterminalen. SKYSS – 177 – www.skyss.no HARDANGERFJORD/ROSENDAL: RØDNE – hurtigbåt til Rosendal går fra Strandkaiterminalen – (+47) 51 89 52 70 – www.rodne.no SOGNEFJORD/SUNNFJORD OG NORDFJORD: Hurtigbåter går fra Strandkaiterminalen. NORLED – (+47) 51 86 87 00 – www.norled.no STAVANGER-BERGEN: Fjordline avgang fra Jekteviken – (+47) 815 33 500 – www.fjordline.com


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 9. Transport

Bergensbanen.

TOG / JERNBANESTASJON Dag- og natt tog til Oslo (Bergensbanen). Lokaltog. Bagasjeoppbevaring. Kafé. Rutetider og bestilling: NSB – (+47) 815 00 888 – www.nsb.no FLÅMSBANA – (+47) 57 63 21 00 – www.visitfl am.no BILUTLEIE Avis, Agnes Mowinckels gate 5, (+47) 55 55 39 55 / 815 33 044. www.avis.no Budget, Agnes Mowinckels gate 5, (+47) 55 55 39 55 / 815 60 600. www.budget.no BUSS- MINIBUSS OG LIMOUSINLEIE Fjordhesten, (+47) 41 32 71 62. www.fjordhesten.no Kystbussen – www.kystbussen.no. Se side 100. Osbuss, (+47) 56 30 99 80/481 03 100. www.osbuss.no. Tide, (+47) 05505. www.tide.no BUSSTASJON (E4) – Strømgaten 8. Ruteopplysninger 177. Busser til noen av bydelene og distriktet rundt Bergen , til Hardanger samt ekspress­bussene går fra Busstasjonen. Noen har også holdeplass i sentrum.

Ved busstasjonen ligger Bergen Storsenter, et moderne kjøpesenter. Bagasjeoppbevaring. BUSS OG BYBANE – Skyss Rutetider 177 / (+47) 55 55 90 70. www.skyss.no BYBANEN – går mellom sentrum (Byparken) og Bergen Lufthavn Flesland. www.skyss.no FERGE – Kontinuerlig fergeforbindelse med “Beffen” over Vågen som vist på kartet (C5). Man.-fre. 07.30–16., lør. i perioden mai-august: 11-16, søndag ingen avgang.*Akvariefergen M/F Vågen, fra Fisketorget til Tollbodkaien ved Akvariet hver dag 10-18 i perioden mai-september. FLYBUSS – Hyppige avganger fra Radisson BLU Royal Hotel på Bryggen via Fisketorget, Olav Kyrres gate og Busstasjonen. www.fl ybussen.no. Avgangstider oppgis på 177. Se side 100. LUFTTRANSPORT Helikopter: Fonnafl y AS, (+47) 88 00 13 13. www.fonnafl y.no. Se side 25. Sjøfl y: Scandinavian Skies, (+47) 941 22 208 – www.scandinavianskies.net

115


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 9. Transport

PARKERINGSHUS BIRKEBEINERSENTERET P-HUS, Nye Sandviksveien 9 (C4). (+47) 22 05 75 00 (Europark). BYGARASJEN, Fjøsangerveien (E4). (+47) 55 56 88 70 (Bergen Parkering) – CITY PARK, Markeveien 7 (D5). (+47) 21 00 76 70 (Q-park). GRIEG PARK, Lars Hilles gate 3 (E5). (+47) 21 00 76 70 (Q-park). HANSAGÅRDEN P-HUS, Kalfarveien 72. (+47) 22 05 75 00 (Europark). KLOSTERGARASJEN – Vestre Murallmenning 14 (D5). (+47) 55 56 88 70 (Bergen Parkering) – Se side 101. NORDNESGARASJEN, Nordnesgaten 46 (B6). (+47) 55 56 88 70 (Bergen Parkering) O.J. BROCHSGATE 16, O.J. Brochsgate 16 (E6). (+47) 21 00 76 70 (Q-park) PALEET P-HUS, Teatergaten (D5). (+47) 21 00 76 70 (Q-park). ROSENKRANTZ P-HUS, Rosenkrantzgaten 12 (C4). (+47) 22 05 75 00 (Europark). SENTRUM P-HUS, Jon Smørs gate 7 (D5). (+47) 21 00 76 70 (Q-park). SOLHEIMSGARASJEN, Solheimsgaten 29. (+47) 55 56 88 70 (Bergen Parkering)

VEIASSISTANSE – NAF - Redningstjeneste – Assistanse: (+47) 08 505 / 92 60 85 05. VIKING REDNINGSTJENESTE, Bilhjelp – bilberging, (+47) 06000 (hele døgnet). RUTETIDER – For Hordaland, ring 177. Kundesenter: (+47) 55 55 90 70. www.skyss.no TAXI – Bergen Taxi. 07000. www.bergentaxi.no Taxi1, 05501 / (+47) 55 70 00 00. www.taxi1.no FART- OG PROMILLEGRENSE – 50 km/t i tettbygd strøk og 80 km/t utenfor tettbygd strøk. Noen motorveier har grense på 90/100 km/t, det vil da være skiltet. Promillegrensen er 0,2.

Reis med rutebuss, båt eller Bybane når du skal oppleve Bergen og Hordaland! Sjå skyss.no for rutetider og meir informasjon. skyss.no 116


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 9. Transport

Transport til attraksjonene utenfor sentrum Avstander med bil tar utgangspunkt i Bygarasjen parkeringshus. Se kart side 122. 1 ARBORETET: Buss nr. 53 fra Bergen Busstasjon til Milde Snuplass, retning sør. Eventuelt buss nr. 50E fra Lars Hilles gate til Birkelandsskiftet B, derfra buss nr. 53 til Milde Snuplass. Med bil: E39 sørover ca. 7,5 km., følg videre skilting mot flyplassen, rv. 580. Følg deretter rv. 556 ca. 7,5 km. til Hjellestad, og følg skilting til Arboretet. GPS: 60.2580, 5.2608 2 DAMSGÅRD HOVEDGÅRD: Buss nr. 16 eller 17 fra Lars Hilles gate, retning vest til Laksevåg skole. Med bil: Følg rv. 555 mot Sotra over Puddefjordsbroen, ta til høyre mot Damsgård straks etter broen, rv. 582. Følg skilt til Damsgård Hovedgård. GPS: 60.3834, 5.3020 3 FANTOFT STAVKIRKE: Bybanen til Fantoft. Gå forbi supermarkedet, ta til venstre i krysset og følg skilt merket Stavkirke. Eventuelt Bybanen til Paradis, gå opp Birkelundsbakken ovenfor tunnelen til parkeringsplassen på venstre side. Skilt merket Stavkirke. Liten, bratt sti fører derfra til stavkirken. Eventuelt buss nr. 21 fra Busstasjonen til Fantoft Stavkirke. Med bil: Følg rv. 582 mot Nesttun ca. 5 km., ta av til venstre ved skiltet merket Fantoft. GPS: 60.3394, 5.3534 4 GAMLE BERGEN: Buss nr. 3, 4, 5, 6 eller 83 fra Festplassen, Torget eller Bryggen retning nord. Gå av på stoppestedet Gamle Bergen og følg skiltene merket Gamle Bergen. Med bil: Følg rv. 585 (E16/E39) nordover ca. 3 km. Rett etter tunnelen ta av motorveien til høyre (følg skilting). GPS: 60.4182, 5.3101 5 GAMLEHAUGEN: Buss nr. 51, 53 eller 67 fra Bergen Busstasjon til Fjøsangerkrysset, derfra gåavstand. Med bil: følg E39 sørover fra Bergen sentrum, ca. 5 km. Ta av til venstre mot Paradis, rv. 556, videre på fv. 5200, følg skilting til Gamlehaugen. GPS: 60.3435, 5.3384

8 LYSØEN: Bybanen, eventuelt buss nr. 67, til Lagunen, så buss nr. 62 til Buena. Alternativt buss nr. 600 fra Bergen Busstasjon til Tøsdalskiftet, derfra buss nr. 601 til Buena. Fra Buena kai båttransport over fjorden til Lysøen (10 min.). Med bil: Følg E39 sørover ca. 7,5 km., så rv. 580 retning flyplassen. Ta til venstre i rundkjøringen (skiltet Fana) og følg rv. 546 over Fanafjell til Sørestraumen. Følg skilt mot Lysøen. Båttransport fra Buena kai til Lysøen (10 min.). GPS: 60.2180, 5.3836 9 NORGES FISKERIMUSEUM / STOREBLÅ VISNINGSSENTER: Buss nr. 3, 4, 5, 6 eller 83 fra Festplassen, Torget eller Bryggen til Sandvikstorget, kryss gaten og gå til venstre. Med bil: Følg rv. 585 nordover til Sandvikstorget. GPS: 60.4082, 5.3220 10 NORSK TRIKOTASJEMUSEUM: Buss nr. 3 eller 4 fra Torget nordover til Åsane Terminal Derfra buss nr. 35 til Salhus kai. Med bil: Følg E39 nordover til Åsane, deretter rv. 564 til Salhus. GPS: 60.5084, 5.2725 11 SILJUSTØL: Buss nr. 53 fra Bergen Busstasjon til Rådal, derfra ca. 10-15 min. til fots. Eventuelt Bybanen til Råstølen, derfra ca. 10 min. til fots. Med bil: E39 sørover ca. 7,5 km., så rv. 580 retning flyplassen til Lagunen. Ved rundkjøring kjør mot Fana, deretter mot høyre, følg skilt merket Siljustøl. GPS: 60.2940, 5.3080 12 TROLDHAUGEN, EDVARD GRIEG MUSEUM: Bybanen til Hop. Gå til høyre mot lyskrysset (retning nord), ta så Troldhaugsveien til venstre. Følg skiltene derfra. 20-30 min. til fots. Eventuelt buss nr. 53, 60 eller 67 fra Bergen Busstasjon til Hop Sjølinjen, derfra ca. 20 min. til fots. Med bil: Følg E39 sørover ca. 7,5 km., så rv. 582 mot Nesttun, følg skilt til Troldhaugen. GPS: 60.3229, 5.3342

HORDAMUSEET: Bybanen til Lagunen. Fra Lagunen terminal D buss nr. 60, 61, 62 eller 64 til Stend. Med bil: Følg E39 sørover ca. 7,5 km., så rv. 580 retning flyplassen til Lagunen, deretter rv. 546 (Fanavegen) til avkjørsel skiltet Hordamuseet. GPS: 60.2702, 5.3263

13 ULRIKSBANEN: Buss nr. 2, 3 eller 80 fra Småstrandgaten v/Xhibition retning sør, eventuelt buss nr. 3 fra Torget Q. Gå av på stoppet Ulriksdal. Følg skilting derfra, ca. 10 min. til fots. Med bil: Følg rv. 585 mot Haukeland sykehus, ta til venstre rett før Haukelandstunnelen og følg skilting opp Haukelandsbakken. GPS: 60.3738, 5.3634

7 KLATREPARKEN HØYT & LAVT BERGEN: Buss nr. 600 fra Bergen Busstasjon til stoppested Kirkebirkeland. Klatreparken ligger 100 meter opp i veien. Med bil: Følg E39 mot Stavanger ca. 12 km. Ta til høyre ved Osvegen 141. Gratis parkering. GPS: 60.2991, 5.3783

14 YTRE ARNA MUSEUM: Buss nr. 3 eller 4 nordover til Åsane Terminal, deretter buss nr. 91 til Ytre Arna kirke. Eventuelt tog fra Bergen Stasjon til Arna Stasjon, deretter buss nr. 91. Med bil: Følg E39/E16 nordover mot Åsane, følg E16 mot Ytre Arna. GPS: 60.4612, 5.4374

6

Se skyss.no for rutetider.

117


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Informasjon

nyttig informasjon VIKTIGE TELEFONNUMRE AMBULANSE: 113 BRANN: 110 POLITI: 112 LEGEVAKT Solheimsgaten 9. (+47) 55 56 87 00. Åpent hele døgnet. TANNLEGEVAKT Solheimsgaten 18 B. (+47) 57 30 31 00. Hverdager 18–20.30. Lør., søn.- og helligdager: 15.30–20.30. APOTEKVAKT Vitusapotek Nordstjernen, Bergen Storsenter (ved Busstasjonen). (+47) 55 21 83 84. Åpent 08–23. Søn. og helligdager 13-23. Ditt Apotek Bryggen, Vetrlidsallmenningen 11 – www.dittapotek.no (+47) 55 96 27 80 Vinter: Hverdager 10-18. Lør.:10-18. Søn. 12-16. Sommer: Alle dager 9-19 BERGEN KOMMUNE Bergen Rådhus ved Lille Lungegårdsvann. 05556. www.bergen.kommune.no BERGEN OFFENTLIGE BIBLIOTEK Strømgaten 6 (E4) (+47) 55 56 85 00. www.bergenbibliotek.no Man.–tors. 10-20. Fre. 10-17. Lør. 10-16. Fra sept. til april også åpent søn. 12-16. Gratis Internett. Trådløst nettverk. Musikkavdeling. Griegsamlingen – Henv. Musikkavdelingen. Reduserte åpningstider fra ca. 15.05-31.08.

FJORDINFORMASJON www.fjordnorway.com INTERNETT & PC – BERGEN OFFENTLIGE BIBLIOTEK Strømgt. 6 (E4). (+47) 55 56 85 00. TELEFON Fjernvalg til utlandet 00 + landets nummer. Bergen fra utlandet: +47 + nr. VALUTAVEKSLING De mest vanlige valutasorter kan veksles i Turistinformasjonen på Strandkaien (D4). REISELIVSINFORMASJON FOR PUBLIKUM Turistinformasjonen i Bergen, Strandkaien 3, NO-5013 Bergen (+47) 55 55 20 00. info@visitBergen.com – www.visitBergen.com ELEKTRONISK NYHETSBREV Meld deg på vårt nyhetsbrev på www.visitBergen.com INFORMASJON FOR BRANSJE OG PRESSE Visit Bergen, Strandgaten 3, P.O.Box 977 Sentrum, NO-5013 BERGEN. (+47) 55 55 20 00. mail@visitBergen.com – www.visitBergen.com

DEN OFFISIELLE GUIDEN FOR BERGEN OG REGIONEN 2020 Opplag: ca. 500.000 eks. Språk: norsk, engelsk, tysk og spansk. Utgiver og redaksjonelt ansvar: visitBergen. Produktansvarlig Eirik B. Lervik, tlf. (+47) 55 55 20 00. Annonsering: annonse@visitBergen.com Layout: Anti. Produksjon: Frank Modahl Grafisk. Trykk: Molvik. Guiden er trykket på miljøvennlig papir i mars 2020 for fri distribusjon i Norge og utlandet. Visit Bergen tar ikke ansvar for eventuelle feil i brosjyren. Redaksjonen ble avsluttet i mars 2020 og det tas forbehold om endringer. Photo credits Front page: © Endre Knudsen / Page: 8, 10, 12, 14, 15, 16, 24 © Eirik Bjørnerud / Visit Bergen / Page: 54 © Grim Berge / Natural Lights AS / Visit Bergen / Page: 56 © Oleana / Page: 62 © Lysverket / Bonjwing Lee / Page: 76 © Vaskeriet Page: 82 © Robin Strand / Visit Bergen / Page: 96 © Magnus Furset / Fjordnorway.com / Page: 100 © Silje Alden / Visit Bergen / Page: 102 © Northern Exposure / Visit Bergen / Page: 103 © Cornelius Sjømatrestaurant / © Janneche Strønen / Matarena / © Northern Exposure / Visit Bergen / Page: 104 © Rødne Fjord Tours / Page: 106 © The heathland Centre at Lygra / Muho / Page: 107 © Gulatinget / Page: 110 © Kristoffer Fürstenberg / Visit Bergen / Page: 116 © Avinor / Page: 117 © VY.

118


Visit Bergen

Bergen Guide 2020

Kapittel 10. Kart

hotell Augustin Hotel (C5) Basic Hotel Bergen (D5) Bergen Børs Hotel (D4) Best Western Plus Hotell Hordaheimen (C5) Best Western Sandviken Brygge Hotel (A3) Clarion Collection Hotel Havnekontoret (C4) Clarion Hotel Admiral (C5) Clarion Hotel Bergen Airport Comfort Hotel Bergen Airport Comfort Hotel Holberg (C5) Det Hanseatiske Hotel (D5) First Hotel Marin (D4) Grand Hotel Terminus (E4) Hotel Norge by Scandic (D5) Hotel Oleana (D5) Hotel Park (E5) Klosterhagen Hotel (C5) Magic Hotel Solheimsviken (F3) Magic Hotel Korskirken (D4)

Magic Hotel Kløverhuset (D5) Magic Hotel, Xhibition (D4) Opus XVI AS - Edvard Grieg Heritage Hotel (D4) Quality Hotel Edvard Grieg Radisson Blu Royal Hotel (C4) Scandic Bergen Airport Scandic Bergen City (D5) Scandic Byparken (D5) Scandic Flesland Airport Scandic Neptun (D5) Scandic Torget (D4) Scandic Ørnen (E4) Thon Hotel Bergen Airport Thon Hotel Orion (C4) Thon Hotel Bristol (D5) Thon Hotel Rosenkrantz (C4) Villa Terminus (E4) Zander K Hotel (E4)

HOVEDATTRAKSJONER Se kart side 26, 124 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

ADO Arena Akvariet i Bergen Bergen Filharmoniske Orkester Bergen Kunsthall Bergen Vitensenter – Vilvite Fisketorget Fløibanen Klatreparken Høyt og Lavt Magic Ice Bergen Storeblå Visningssenter for havbruk Ulriken643 Vestkanten Opplevelser

MUSEUM 13 Bergenhus Festningsmuseum 14 Bergen Sjøfartsmuseum 15 Bjørn West-Museet 16 Bryggen Museum 17 Damsgård Hovedgård 18 Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene 19 Edvard Grieg Museum Troldhaugen 20 Fjell Festning 21 Gamle Bergen Museum 22 Harald Sæverud Museum Siljestøl 23 Herdla Museum 24 Hordamuseet 25 Håkonshallen 26 Kode Museene i Bergen 27 Kunsthall 3,14 28 Kystmuseet i Øygarden 29 Lepramuseet 30 Lyngheisenteret 31 Museum Gamle Vossebanen 32 Nordsjøfartmuseet i Telavåg 33 Norges Fiskerimuseum 34 Norsk Trikotasjemuseum 35 Ole Bull Museum Lysøen 36 Olena Economusee 37 Osterøy Museum 38 Rosenkrantztårnet 39 S12 Galleri og Verksted

40 41 42 43 44

Skolemuseet Universitetsmuseet i Bergen Kulturhistorisk Universitetsmuseet i Bergen Naturhistorisk Vestnorsk Utvandringssenter Ytre Arna Museum

KIRKER 45 Bergen Domkirke 46 Fantoft Stavkirke 47 Johanneskirken 48 Mariakirken SIGHTSEEING OG GUIDE TURER 49 Bergen Bike Rent 50 Bergen Food Tours 51 Bergen Guideservice 52 Bergen Segway 53 Bryggen Guiding – til fots 54 Kirke og kongemakt i Middelalderen – til fots 55 Lidia Kleiberg sightseeing 56 Møt «Nils fra Bergen» 57 Se Bergen fra sjøsiden 58 Seilskipet Statsraa Lehmkul 59 Arven gull- og sølvvarefabrikk 60 Kunstnere på bryggen 61 Oleana Économusée TRANSPORT A Ferge til Danmark B Avgangsted for turer med tradisjonsbåter (C4) C Strandkaiterminalen (D5) D Sightseeingbåter. Småbåthavn (D4) E Hurtigbåt til Askøy (D5) F Hurtigruten til Nord-Norge (D6) G Busstasjonen (E4) H Jernbanestasjonen (E4) I Flybuss J Cruisehavn K Buss til Ulriken643 Turistinformasjonen

119


tvær

Hellisøy fyr

606

Mjømna

Fure

43

Lindås

57

Leirvåg

Sløvåg

E39

Lavik

Brekke

607

57

Dale

Masfjordnes

Gulen

Rysjedalsvika

Salbu

607

Duesund

570

Sollibotn Flolid Eivindvik

Rutledal

Krakhella

Skjerjehamn

Hardbakke

Sula

Gjervik

Eikenes

611

Nordeide

Steinsland

Bjordal

Mo

569

M od

n

13

F

E16

Vinje

Leikanger

Oppheim

Gudvangen

Vangsnes

Hella

Myrkdalen Stalheim

13

5

Fjærland

Vik

Vikafjell

Balestrand

Dragsvik

Gaularfjellet

Finden

55

Nesheim

Ortnevik

Eksingedalen

al e

E39

13

Måren

Høyanger

STØLSHEIMEN

Mostraumen

15 E39

Vadheim

E39

611

Viken

Moskog

Førde

RDEN EFJO N G SO

E39

Matre

Oppedal

609

Naustdal

et tn Jølsterva

æ N

55

JOSTEDALSBREEN

jo

rd

e

5

or d

Flåm

NIG BR

E16

L

Fodnes

Mannheller

Aurland

Myrdal

L

Orne

50

Flåmsbana the Flåm Railway

en

Frønningen

Styvi Undredal

yf rø

55

Solvorn

Kaupanger

Sogndal

604

Gaupne

Hafslo

fj nds

Fedje Sævrøy

Nåra

Daløy

Ytrøy

Gåsvær

Bulandet

Værlandet

Svanøybukt

Askvoll

Askrova

Stavang

Skei

n

rla mds fjor de

5

Krokane

u

Florø

n

trafj

us st al rd

KART Aurla


23

565

30

17

34

19

31

E16

Hjellestad

545

Hatvik

Stord

Hodnanes

Nymark

Tysnes

Tysse

Dimmelsvik

Rosendal

Løfallstrand

Sunndal

Jondal

G

551

Herand

Kvinnherad

Utne

Husnes E134

Langfoss

13

550

13

Røldalsfjellet

Skare

Låtefoss

Odda

Tyssedal

Røldal

Trolltunga

7

M åb ød al

en

0

13

Haukeliseter

10 20km Haukelifjell

Express boat

Ferry

Railway

Tunnel

Road number

® Adachi Map, 3DD AS

E16

National tourist route

To

Hardanger Eidfjord

Osa

Hallingskeid

HARDANGERVIDDA N AT I O N A L PA R K

HARDANGER

Aga

Bruravik

Ulvik

Brimnes

572

Kinsarvik

7 13

Lofthus

Granvin

Hardanger Folk Museum

550

RD

EN

Jøsendal Uskedal SUNNHORDLAND Herøysund

Vikane

48

48

Furebergfossen

Tørvikbygd

Varaldsøy 48

Gjermundshamn

Nordtveitgrend

Ranavik

7

ER

O FJ

7

Kvanndal

VOSS 13

Vossevangen

Steinstø

Øystese

Fyksesund

Botnen

Evanger

Norheimsund

E16

Strandebarm

Mundheim

E39 Nordhuglo Sunde

Jektevik

49

Vaksdal

Stanghelle

Dale

Eikelandsosen Venjaneset

48

Malknes Våge

Bjørnafjorden

Halhjem

E39

Os

Fitjar

Sandvikvåg

Bekkjarvik

Husavik

Austevoll

Hufthamar

35

24

22

37 566

Trengereid

Osterøy

D

Arna

36Breistein 61

BERGEN

Rubbestadneset

Brandasund

Slåtterøy fyr

TE

R JO RF

EN

Knarvik OS 567 Hamre Lonevåg Valestrand

Lindås

Klokkarvik Krokeide

Austevollshella Møkster

555

Flesland kai

20

Straume

Kleppestø

Askøy

Litlakalsøy

Marstein

Glesvær

32

Sotra

Ågotnes

561

Telavåg

Blomvåg

28 Øygarden

Tjeldstø

Manger

H

Sletta

AN AR D

Hellesøy

K FO N L G A TI EFO ON NN A A L PA R

Sørfjo rden


120

203

n

sl

et

leit

ve

i

iks

ik s

Ek Ekrebakken re

ien

dvik

Kris

tia

nh

Sand

vik

dv

San

57

sto

rge

t

Sandviken Kystkultursenter Norges Fiskerimuseum

Sandvikskirke

585

Brannst.

La

Johan Mohrs gate

33 10

Sjøfly og Helikopterhavn

Elsero

i

TE

Kristiansholm

N

4 Nyhavn

S Nor

e

s

ve

useum erim Fisk ges

ien

Hegreneset

J

«Beffe

He gr e n

21

s

Gørbitz gate gat 264 S en and viksve

E

Bergen I E Arkitekt Skole N

Måseskjæret

Gamle Bergen museum ien

alie Skram

ve

SJØG A

avn

Am

SV

Sandviken

v

E39

nsve Nyhav

IK

i

M

Fo rm an ns

en

nd Sa

DV

ve

ård

ård

at

n

N

ns

neg

neg

eg

en

SA

an

isti

e

rk

rv

Form

isti

Fjellv

n

Ki

e s k jæ

skjæret

Sa

Mås

e ie n

k s veien

Måse

Sandviken sykehus

H.Sandviken Brygget

vi

Chr

Norsk Lærerakademi v e i Aad Gjelles gate

olm

bot

et

tn

585

len

He len

ve i

U re n

Munke

3

t ei

bo ke un M

Sand

Fo rm an ns

ei

veie

Chr

n

Amalie Skrams vei

9 E3

sv

n

nns vei Sundma

Sandviksbatteriet

Fjell Øvre H e

an

ek

Eventyrskogen barneskole

fm

br

Sandviks lien

of

ild

ka

B

80 H

Gu

h nn

Fjellveien

Munkebotn

Ga rm an Rosesmauet Elvegate

A

åmanen

100

Byfjorden

5

J

Bergen Light Rail

AutoPASS

Public Building

Hotel

0

300 m

Nordnes

©AdachiMap

6

Nor

122

A

B


C

gen

Fj

Fløydalen

ell ergs

veie

bak

n

ken us P

en

at

en

å

ad e g

s rd

g

Absalon

Martin Vahls gate

Lagdegården sykehjem

ihls g

Tarta

ate

rgate

ders

øns

gate

øv eie n

Skanselien gaten sgt. Krohnengen Claus Fasting barneskole ate g s l h . Da Prof te jolds ga Tordensk s gate rgeland ien Wem k e u t i a Blekeve r n s vreN e B He

Kroh

neng s

ll v e

Sk

ie n

ansemyrv

. gårdsv Endre

eien

bakken

Fjell

ie n F je ll Proms gate

Skansen

Skansemyren

ien

yrve

Skan

Skanse n gate Skanse

Edvardsens gate

ka

re S

Nod

Fløyveien F je

Skansemyren Idrettsplass

yrv nsem

sem

gate

7

eien

Hestebe rgveien

Fjellveien

le Pe

m

fjellet øy

WC WC

Vindeggen

n

Gjeb

Beyers

re ist

B

Soph

a eK

i

Fløysvingene

Fløygaten

enb

t

gt. Ole Eides

Gut

sen

pe

uev e i e n

Mulebakken

ien

Per

Tip

ve

Breistølen

rdr

ve

de år

En d

Mulen Mulesmauet

D No

eien

Fløyen

Fl

Mulesvin

gt. Nils Klims

eien

nev

re g

ba

E39

vei

Endr

en

egårds

. bk

et

Leit

F je

lle n

esm.

Grønn

5

58

m

eu

us

M

t

Ar

en

rg

Be

gs

teli

ten

.bk.

ss pla

.

n

es

She

41

14

Vin

jes

Ga mle N

Ry

kon

.pl

dn

Sy

te

te ga

ga

Kom ed

av

Jon

N

Ol

ten

es

a te

egat

et

ivesm.

S.K le

n

aten Nyg

at en

dg

gate

ns t i a n Mi ch els e

Ch

te ga ss f gt Proers ys Ke

ga

te

ts

øst eg

en

ten

er r

st

Stø le

ri s

Fo

org

arg.

an

T tre

42

47

rfo Ba

ten

Verf

rm

s Ve

ga

us gn

rga

k.

lm

Ho

He

TE

Ma

err Sv ic te ga cand l S ote H

ate

ftb

ns

Beffe

Ha

TE

GA

s urd Sig

es

n

GA

26

26

n ate rgg lvTo ele t sk ue Va sma

err

Sv

S

ke

n

S

Bontelabo

4

se

IE

n

n

EN

las

ST

stp

RI

ES

ge

I

3

26

Fe

RR

t

nin

nd

ns kaie

AT

gt.

ten

KY

Su

n

ite

run

MG

es

ga

CH

AV

n

en

Sk olt eg

r. ust Ma

us

26

tio

m

Ø

t

trede

od en

ST

t Bads

dh

ibi

all

N

s areta

t TE e n ue v i sma GA n e egge TE H

Marg

N

en

Hu rti g Be rute rg t ha en erm in vn og ev Om ale es la n en nd

ate ls g

akk

sb

ne

Abe

rd No

ne sb

s gt.

H

feld

Xh

rg

Te

Ba

n

er

No No rd

ote

t.

pidan

ks g

KH

rdra

der

Zan

R.No

ntop

t.

Tverrgt.

29

otz P.M

ten ga ke

To

ate

I

Nøstet

Georgenes Verft

hns g

k Dom

t

rie

lle

sg

e ård

gelg Na

Slib

Inst.

ør

n Mu sm

Munkelivsg

56

Ve

Sm

Cort Pietllsmau gt.

9

Ga

en

tun

ona

- n rgs ge lbe nin Ho men all

J

t aue hn ersm Jo Kjell llm. ura sjen rgara estre M V Kloste at e tre en auet sg Øs nning esm ann s s me t Frim Kn ø rall aue us Mu ysm n Cla alen neb rgate ttes Kloste Sko

Hen

Alt

J

J

OL

r-

I

I

I

K

Fo

Vågen

det

55

B

C

stre

27

6

D

E

45

Sko

en lmenning irkeal Korsk

ll Ho

58

allm.

gen

g.

nnin

n

25 38

lids V e t r Hanseat. H. n gate

s egård Finn

Lepps

e alm

Lodin

ke laikir

rde elgå

Eng

g. nin en m . all H ret gs ion to eg lar kon en Dr C vne at Ha og br nd Sa

I D 57

51

I

I

50

18 60

B

49 39 52

J

13

Niko

rgspl.ibe sm. berg sen We

4

Bergenhus

54 53 16

D.Kro

n

26

smau

48

59

sm. llen Mø

te

L

Skuteviken

40

7

E.Po

ga

ergaten

Drag

år

ds

Roth

ll ie n en elien kk Bratt te i ba g. ga s v e k i v e Jørgens e p en rs kebakk S St. au Cap Søndre Blekeveien Ble ca s gen a s Ve u Øv.F in jellsm g s n g e Hans Hauige p a s i t sg e O erm n B v. s gate Fjellgaten tlids dre . yers ng rand T inus Rothaugen ssen Ø Langveien allm Bernh.Mem Ko GVilla Term s gate a ud.skole . Nd.Fjells . l . e k a lp k iksveien bk Ka Asy Ba ad rd Sandv Steinkjellergaten Steinkj. t.sm. Christi Krybbe Domkirken regaten er egå Fylk s nd Lille Øv Nye te Fo Ze skole 585 K. W ga Jernbanest. H viksv. Lamberts vei n n 4 lai e t ko Lepramuseet a s le 6 Ni g ie N.Skute 2 Railway st. t e n rs tø n Marken a ve Bøkker c s s S et O t g au Grønnesm. n o K e ik sm ue Gjestehus ga s 263 dre tev TEN ma t. WC WC K a i Ne ge Sku sS sg GA el ken iken rulf ir g. H tev H. Mar t H.Kje ntzR E - Thon e Sku a r d V k Rosenkrantz Korskirken Ø tre et te vo Kroken en- First H. os ga ne Bibliotek d Ros gic Grøn .Sk tre ns Mariakirken Marin e n rgt. Sverreborg Maotel t. Ø kos lge de P P Hanseatisk rk he H nkg . S Bryggen e N . l e sm l V T a Museum E A WC B Bryggen XVI Museum US Bergenhus OP O FJ n. RådhusAT R Festningsmuseum allme Radisson plassen V.S G Rådhus 585 IG Vågs BLU H. l ET n l WC KA Th ote ias ge Hote r r H a e on E16 h gen The Fish ic B ørs N c g n E a H a B . B Lille Z ryg market G tr a M b Br rygg Berg YG en ås E39 ad en e all GA BR n be Lungegårdsvann WC n Sm ndic rgh n» nk Sca nd gate To en s Rosenkranzffe n a t t tr e e N Sel et B at WC Slo WC « tårnet n g E t WC hus kaie AI c Ho rhus d gge . lé Rå Grieghallen WCDK Magi Kløve TEN Dre gt P Al tø N WC us s WC A S A pes vh er p Håkonshallen G E PP . R l le tar ey K T D n L S l h il e S enda M nk ten sp åt t IL AN us 585 ll ga dbe WC e jerb m HGrieg- .Grieg E N Wa Bra n TR sas . r as Tårnien H. S s H E ge d a e R akademiet n å S 5 P AT S rio plass ev n l Ne ss R S V led – 55 Cla miral ate ark ho to M/ r sg pla otel e A aien rfsM T Bris eana SG Ad gate No H org L endo ingsk l re ulls unn D lk r tn a s O V . e s B F N t hl n tel v e B ndic nd ternnH ÅR rda w aie Ho Ø Ol Scaptun ien e Su t Wesim No ss Ne rgk ic P rkeve YG Fo C. Beosrdahe ten nd n lbe a M N ca arke M Ho S un H. tin H - ga en yp E16 s lv ke d B u e n g St. Paul bry ker Au Stra Al Vas skole gg Den Nationale ien en Vektertorget n ien keve 257 Scene te e en ra ka M ar Hordaland a t a n e e e l l g n 0 H k ie 0 s ga rg ge Kunstsenter Li 27 odka kir rg 27 s Be ino otels En ls Tollb rg K H Ny be WC nn ote al m P- ten lbe t n a n K e H o r e e P Bjørgvinn H.H a . s ste ss um Klo sg sic H n en Ro Nykirken v.g.skole e pla n Ne no gat us on Ba ergersgat te P i ate ges M B h ga åk eien sg o nK Lan s l v H l t e B e t n n k o e n rg 1 n se ar und te Naturhistoriske mau te sv Be M las 27 ters n te ga ga C. S samlinger sp Klos ke re . otte ga ke gs ne ak t Yt yd er nd n au bek Sk rede eb te t S a i s a b rie r g e t e n S J.F dts at Johanneskirken e n Klosterhagen et ke ansat n i H g u g s Hotel e s 55 nd n C.S St. Ro ev ein Stra en 5 eie t Kulturhisto g g v s u u es ten odsamling Øy ha Sy d dn n Ha en ga Torbningen neskleiven n ate es Nor gate n k ste sg dn ate ge gs Nø allme ak r en Sy t dg Fredriksber j eb as Sydneshaugen a Ve f n te g g n e A l e a t Sjøfartss skole r a Ga g erf n ra ne Iva tsg ds sV t museum eie Syd St an ne g at e sv ge r em ne Nøstebukten or sp a rd Tid e e D n o o n en Ind kkeveien G n N Nord Fredriksberg ke e r ark 0 kk Jussbygget pa n 27 Nordnes lsm b a Dok ken eie es a s v n d n P e s k k skole e ik vi rd Dokkebak Br tev Jekte Havforskning USF-Verftet B Jek Høgskolen i

Ladeg

Repslag

F

Bergen, AHS

Akvariet

2 y to

k

mar

Den

C

P

272

T o rbor g Ned r e aa s g ate

Dokken

Sydnes

A

Ferr

rdnes sjøbad

P

J Jekteviken

ien

rska

kjæ

kes

Dok

J

D Puddefjorden

J


n

n

2

ie n

58

rve

G

hns gate Kro M . eie n sv nd

yl

ien

M

IC O

sv pri

n

lu

D

ver

E

dv

eien

H

L AE

Ru lav

ei

de

r np

ld Gy

isv

p en

eie

sti

KR es

ga

OH

te

ftv

eie

No

rd

re

Sk

ve

ie

5

Bo

hm

dre

-

Granbakken

at

Furubakken

rg

en

o Sk

gv

ei

en

Fird

Løv

a

rga rve

e kv

og

lie

n

S

n

e olh

im

sl

ie

ien

n

Løv

a rd

rgve

ga

sta

kk

erga

Bleke

veie

Løvst

n

nberg

n veie

akkl

ien

n

6

n dlie ien n ran imsl St ndlie lhe a r So St

n

Gyldenpris

i ien risve ve ris denp l Gy

en

F

Strandafjelletfjellet 300 m

Ju

vd

al

e

t

ie n

n t e Rogagate Solheim kirke

i Sønd F re Sk og

en gat

k

5

S ol

Ga

te ga rg

e Løv

S k r iv

Løbe

en o at ga nb Ro roh ole øreg K esk M y N arn b

sta

E3

T ve r r g a t e

ten

GATE

Solh eim sga ten

S

IC

en

Vi

en Sk

og

ENS

Citybox

n t L E ens agic Ho rgate e k M n

M

ei

58 2

sg

sv

H

A

n

Li

s v.

J.Lie

HN Oe K R gat el

Bø Lo

TE

St. Markus kirke

ro s na Jo

s gat e

rn

s

Søn

GA

e

Møll

vei

ien

ns

sve

nse

s

øl så

d gr

Dam

am

d år

n

NS

ns

ta

alsv end

sve ård

G yl

de

sv

Ha

nd

ala

gate

Mowin ckels

2

g

su

en

ms

58

ård

le

e

5

m

le

sg

Krohnviken

Li

IBS

Årstad videregåendesk.

Danmarksplass

n Solheimsviken ie ve

5

t de

n e li e P in n a t e ns g e s Ib

Krohnsminde idrettsplass

Legevakt

de

ud

åp

Krons sko

i

4

255

e

Solh eim sga ten

582

e

o

2 27

gat

55

Da

d år

sg Da

ien

am

256

Nansensenteret

Sm

at sg

ve

s

GERVEIEN FJØSAN

BI

te

h

e ei

en

VILVITE P Bergen Vitensenter

lf f s

te

ate

n

ga

n ate rdg n Fjo kaie ris p len

s

ka nes

Frie

bro

D

Wo

ate

Th

sg

rke

ma

ub

ala

O. J.

rm

ø

hl

g

Kronstad

or

St

te

te

ga

ga

gs

ate sg len Møhlenpris øh skole m

te

ga

B

och Br

a .H of Pr Møhlenpris Idrettsplass

zg

ls

ate

se

llin

ul

ns

s ør

ate

sg

en

te

s ns

ga

tlit

sg

es

Tu

ed Br

T

s

len

øh

m

r ho Ko

dustrihus e J O. s gat h oc Br

J

Møhlenpris te ga Ze

m

orm

or

av

elh

St

St

oriske ger

ga

s en

W

te

W

1

Rye

Olav

a sg

rds

n

te

Villa

Høyteknologisenteret

s en

d m a r k s v ei

ate sg ø oe s b j A nM e rg Jø gate Zinken Hopps

lffs

t.

te

ei sv

Wo

v

sg

Ny

N

e at

jø r n

oe

ga

s

ei

ele

n

ebakken

Nygårdsparken

Hulen veie

e

K

u

Asb

ei

vei

sens

ds

TE

Jan

an sH

an

s gate

WC

en

Studentsentret

al

ell

WC

Ny

Florida sykehjem

Å

GA

en

nd

Kj

NYG

Nygårdshøyden P ar kv ei

9

Høgskolen i Bergen, AI

E

Kla

M

Høgskolen i Bergen

E3

DS

P

SG AT

Florida

Relfagbygget

ien arkve

s a l d H å r f a r g r e Steen H.

E16

Maritime Skole

R

gat

Brannstasjon

gt

te

ga

H.Park t e Bergen.

Møllendal kapell

sv

ien

AdO Arena

Platous

Allé

ga

llégate n

le

au Kl

1 WC

ester

te Tanks ga

EN

es

erik

M

Tonningsneset

øl

3

ie n

lven

Grønneviksøren Studentboliger

Nygårdstangen

I

n

gate

ls v e

lase

nda

lle Mø

Brun Johannes

gate

AT

s gate M e l tz e r

nda

Lungegårdsvannet E

Borgem

Hans

e

S G A TE N

kels

Fosswinc

e

e M ø ll

ien K a a rve t lf ge jer sb ier e S

Parking for bus and truck

Agne s

n

s Reins

gat

MG

o mb

Fred

rdskaie

Jona

ens

s ga t

EV

gate

el nck wi

kken

s v ei

kaie

D 256 N Y G Å R

ST ke

Fløenba

rie g rd G

trøm

LAR

ox Cityb ten ga

d

E d va

P

G WC

Hansens

ien

Ole Lan

Bussterminalen

Sag

E16

Sek

N

S Videregående St.Jacobs Skole kirke H I L L E

er

iel

ve

r

EN

Lyd

N

Dan

kk

eien a rv

Th

el

E AT

lfa

I P ByGarasjen

WC R V E IE N E16 Ø S A NnG E Vestre S

n

A

Lungegå

kaie Strøm Scandic Ørnen Hotel

ali

ien

ods

WC

Bergen Storsenter

lf

F

en

Fløen

9 E3

S

jeg

WC WC

Ka

kk

Store

Å Lijn

kesmannen i Hordaland n

ien

ba

ve

Atførigsinst. Ka

Assistentkirkegården Stadsporten

Kalfaret

Nu

e bb

lsve

EN

I

VE

n

rve

EIE

en geil

Møllenda

K

AR

F AL

els e

lfa

Ka

u

Mo

5

58

Fo

U nt

E

SV

eid

n

a Kalf

Øvre lien lfar

en

lrik

n rlie

n

Forskjønn

LV

sv

L DA

Br

eie

re Øv

else

nn rskjø

KA

da l

en

ms

Ka

en

ml

lve

Alrek

akk

hm

llv

Fje

n eie

Ga

11

a eK

Ka l

Kalfaret

n lie

ien

beb

ue llev Be n N eie

he i

Be ite ve ien

r fa

vei

a

Fjellve

Kjerringen

ns’

Irge

st

E

Ole

År

Irgen

Ole


BERGEN CARD Opplev Kulturbyen bergen pĂĽ en praktisk og rimelig mĂĽte

24/48/72/96h Se mer informasjon om Bergenskortet og fordelene, se side 18.

World Heritage City

visitBergen.com


@visitBergen #visitBergen

World Heritage City

Strandkaien 3 NO-5013 Bergen Norway

Tel: +47 55 55 20 00 Mail: mail@visitBergen.com Web: visitBergen.com

Profile for visitBergen.com

BERGEN GUIDE - OFFISIELL GUIDE FOR BERGEN OG REGIONEN 2020 / NORSK  

Hjertelig velkommen til Bergen! Som europeisk kulturby, verdensarvby og UNESCO matby gir Bergen deg opplevelser og kultur på høyt nivå. Ber...

BERGEN GUIDE - OFFISIELL GUIDE FOR BERGEN OG REGIONEN 2020 / NORSK  

Hjertelig velkommen til Bergen! Som europeisk kulturby, verdensarvby og UNESCO matby gir Bergen deg opplevelser og kultur på høyt nivå. Ber...