Cykeloplevelser Vestfyn 2019

Page 1

CYKELOPLEVELSER

VisitAssens

VESTFYN - ferie på to hjul

VISITASSENS.DK

Få inspiration til cykelture på ferien og find cykelruter i det smukke landskab langs Lillebælts kyst. Med skiltede cykelruter, flotte udsigtspunkter, gode overnatningssteder, færger og hyggelige fynboere er Assens og hele Fyn et fantastisk sted at feriere på jernhesten.


VELKOMMEN TIL VESTFYN

Vi synes, at vi har det hele på Vestfyn. Smukke børnevenlige strande, bakker, dybe skove, unikke attraktioner, hyggelige byer med stolte traditioner og masser af aktiviteter og kulturelle oplevelser. Her kan du både finde ro og tid til samvær og holde aktiv ferie til lands og til vands. Vestfyn og Assens ligger midt i Danmark. Du kan nå til det hele på et par timer, men du kan også bare blive her og nyde ferien. Vi har oplevelser for alle – og her er så smukt.

Turistkontoret i Assens

Besøg os i Tobaksgaarden og lad os inspirere dig til natur-oplevelser og kulturelle aktiviteter. Og få vores insider-tips til de små lokale perler, hvor vi selv lader op og nyder vores fantastiske egn. Vi glæder os til at møde dig og din familie, for vi vil så gerne dele det hele med jer.

Ferie på to hjul

Skiltede cykelruter med flotte udsigtspunkter, gode overnatningssteder og hyggelige fynboere gør Vestfyn til et fantastisk sted at feriere på jernhesten. Det er nemt at finde rundt, og langt størstedelen af ruterne er på mindre veje uden meget trafik. Hvis du har cyklen med bag på bilen eller i båden, har vi forslag til halv- eller heldagsture, som bringer jer ud i naturen til nogle af vores dejligste steder. I kan selvfølgelig også leje cykler her. Prøv en anderledes cykeloplevelse for hele familien på vores skinnecykler. Ruten går mellem Tommerup St. og Assens, og undervejs nyder I udsigten til Dreslette kirke, Helnæs Bugten og det gamle fiskeleje Thorø Huse. Skinnecyklerne har plads til tre eller fire personer og er lette at træde. Langs med banen er der rastepladser med borde og bænke

Læs mere på VisitAssens.dk, find os på Facebook og bliv inspireret på Instagram #VisitAssens. VisitAssens Tobaksgaarden 7, 5610 Assens Tlf.: 2337 8466 info@visitassens.dk

VisitAssens Photos: Andreas Schnalke, Colourbox.com, Danmarks Fugle Zoo etc.


MOUNTAINBIKE OPLEVELSER

MTB-ruten i Haarby Mountainbikeruten i Trunderupskoven, Haarby Assens Kommune har i samarbejde med Haarby Bicycle Club (HBC) anlagt MTB-sporet. Trunderupskoven i Haarby er kuperet med varierende beplantning af både løv- og nåletræer. Her er åbne skrænter og områder med skov, sø og overdrev, så du har rig mulighed for at udfolde dig. Den afmærkede rute veksler mellem kørsel på grus, skovbund og græs. Der er snoede strækninger gennem tæt skov, mere åbne strækninger på bredere stier, hårnålesving og mange stejle stigninger. Ruten er åben for alle og gratis. Når du benytter MTB-sporet i Trunderupskoven, skal du være opmærksom på, at rollespilsforeningen Fantasiverden bruger skoven hver onsdag kl. 18-21 og den 1. lørdag i hver måned kl. 11-15. Parkering: P-plads ved hundeskoven på Akkerupvej, 5683 Haarby (572.302,6 m; 6.120.450,9 m).


MTB-ruten i Assens Mountainbikeruten omkring Assens Stadion og Brunebjerg, Assens Assens Kommune har i samarbejde med MTB Assens anlagt MTB-sporet. Skovene omkring Assens Stadion og Brunebjerg er kuperede med varierende beplantning af både løv- og nåletræer. Her er åbne skrænter og områder med skov, åer og overdrev, så du har rig mulighed for at udfolde dig. Ruten er tydeligt afmærket med hvide/røde reflekspile og veksler mellem kørsel på grus, skovbund og græs. Der findes snoede strækninger (single track) gennem tæt skov, mere åbne strækninger på bredere stier, hårnålesving og flere stejle stigninger. Ruten er åben for alle og gratis. Parkering og start/mål: Assens Stadion Stadionvej 24 5610 Assens

Rutedata: Længde: 4,49 km Højdemeter: 80 m Max højde: 27 m


Glamsdalens Bikepark Assens kommune og Glamsdalens idrætsefterskole har samarbejdet om etablering af det ca. 3 km. lange mountainbikespor. Sporet veksler mellem kørsel på grus, skovbund og græs. Der findes snoede strækninger gennem tæt skov, mere åbne strækninger på brede stier, hårnålesving, og mange stejle op og nedkørsler. Mountainbikesporet er åben for alle og gratis. Al færdsel foregår på eget ansvar, og der kan være uforudsete forhindringer. Kør, hvor du må - kør ansvarligt - vis hensyn. Hvide, røde og sorte pile guider dig rundt på sporet. Hvid pil: hovedspor Rød pil: avanceret Sort pil: ekstrem

Parkering: Langbygårdsvej 14, 5620 Glamsbjerg


TURFORSLAG CYKELRUTER

TUREN GÅR TIL HELNÆS Den smukkeste tur langs vandet! Heldagstur - længde ca. 47 km 1 Start - Assens Havn: Kør ad Sdr. Ringvej forbi Assens Rådhus/ Gl. Sukkerfabrik til Torø Huse, som er et gammelt fiskerleje. 2 Torø: Torø er kendt for sin smukke og uberørte natur. Der er parkeringsplads ved Torø Huse Forsamlingshus. Gå evt. en tur på Torø, der trods navnet ikke længere er en ø men grundet tilsanding nu er landfast med Fyn. Den lille bro fører over en afvandingskanal fra Noret, der ligger længere mod syd. Øen har en spændende historie, sjove bygninger og huser tre kolonier, som kan lejes til lejrskoler, familiefester eller lign. Der kan arrangeres guidede vandreture på Torø. Der er meget sand på stierne, så øen er ikke velegnet til cykelture. Fortsæt ad cykelruten og oplev de fantastiske udsigter og meget slyngede veje. På den anden side af Lillebælt ses Aarø ved indsejlingen til Haderslev Fjord, længere mod syd anes Aabenraa og endnu sydligere ses Als samt tangen mod Helnæs. 3 Saltofte: Langs Strandvejen er der mange gode udsigtspunkter over Lillebælt og mange muligheder for vandring langs stranden. 4 Sønderby Klint: Sønderby Klint er et virkeligt eldorado for stensamlere. Klinten er næsten 30 m høj og udformet af istids-aflejringer. På klinten ses talrige væld, stejle og ubevoksede vægge, nøgne skråninger under udskridning og mere eller mindre stabile græs- og urtebevoksede eller kratklædte skrænter og dale. 5 Slots Alle: Du passerer her den gamle slotsbanke og den gamle stråtækte vandmølle. Besøg evt. fangehullet, det eneste bevarede fra den gamle middelalderborg, der brændte i 1741. På Helnæsvej passerer du bindingsværksgården ”Flenstofte”, opført i 1746.

Lidt længere fremme kommer du forbi Gl. Brydegaard og Gl. Avernæs Sinatur Hotel & Konference, hvor der er mulighed for at spise frokost, nyde en skøn middag eller overnatte. 6 Helnæs: Lige efter vejdæmningen ud til Helnæs ligger Bobakkerne som en kæmpevold, der om sommeren er klædt i et farverigt blomsterdække. Helnæs er en utrolig spændende halvø. Med sin prægtige natur, sit aktive kultur- og kunstnerliv samt spændende fortid er der nok at fordybe sig i og se på. Besøg f.eks. Helnæs Gl. Præstegård, Helnæs Antik og Helnæs Kirke. Vest for Helnæs by ligger det vældige engområde Maden. Næsten 300 ha enge og marker ligger bag strandvoldene ud mod Lillebælt. På Denmark Fishing and Outdoor Lodge eller på Helnæs Kro kan man få stillet sin sult. Der er mulighed for at overnatte på Helnæs Camping, Denmark Fishing and Outdoor Lodge eller på Helnæs Mølle ”Naturskole”. 7 Hagenskov Slot, tidligere Frederiksgave: Fortsæt gennem det flotte slotsanlæg med Hagenskov slot fra 1775, tegnet af arkitekt Rosenberg. Slottet anses for at være et af landets fineste klassicistiske bygninger. Til venstre ses det store ladegårdsanlæg med ridebane i midten. Her blev en del scener i filmen og tv-serien ”1864” optaget, så måske forekommer det bekendt. Ved alleen til landevejen ligger den gamle smedje et stykke fra de øvrige bygninger på grund af brandfaren. Kør tilbage til Å Strandvej og følg ruten retur til Assens eller kør et smut via Ebberup.


pe n bje rgv

ej

op

d Ny

j

sv e Nyd am

Gyde

Stængelrisvej

e

e ve

j

g g ad

Lan

væ Søb ng yet

e ru pv

en

Vo ldtofte V ænge Skåru pve j

ark

Kir

kem

Gra Ba

Strandby vej

Strandby se

o m lle Nellemose Ne All ee Nabben n

en bb

gyden

ve j

Lysemosegyden

Kallehave gyden -

yÅ arb Ha

Sarup

se Mo

j e rg e

Sarup Sø

ose Løgism skov

Nymarksvej Skovkrogen

HEELNÆ H Skovkrogen

ej Søbrov

Bynkeslette

A ALG D Strandg ade

t Nø rrelundsv.

Smedegyden

Elle

Sønde mar

ev ej

Ve

Søll es

Trollesøvej

Ruer ne

Bi r ke

Strærup Strærupvej

sevej Kragemo

ler

Nelle mosevej

AS SE NS V j EJ Tøjsted ve

Na

Brohusgyden Vone b jergvej

n

T hi ng gy lts

ÅS t rand

323

j b o ve Kaste

Gl. S k olevej

j

Hill

ej tev

Voldtofte

j

Skæ srendej v

Ungersbjerge

Krog

ej

HÅR BY V EJ

BroMullerød vej Mul ø dvej

Ung er

e

Sogne So gneve j vej

M gy ylle de r u n

ej

ling Kjel etoftev ej

tofteve j

G am j

t e ve

G amtof

ft e v ej

Gamto

E g eru p

ergsve j

Ry b

Bjø

n

f to V o ld

n yde

Gud øgy de

h ol

Sk o vhus Sømarksvej

ve j

ej rgv bje e d Bo

Flemløse

yvej

Søb ro ve Skårup

Mulle rødve j

sb

e stemark n

ve j Holme

Bjer geg yde n

Blangs

Ma rk gyden-

Lan gsted gyden -

e

EJ

TV

FA R

E

RIN GV EJ

Al lé

T RE

La n g stedgyden

Tor u vej p-

n

sg yd e

Sm ej gydrup en

Skovhaveve j

Hellegårdsvej

D y bvad

Follesled

t Strandheg ne

ej

ØS

Å SStt

Præ

RG VE

O

Egemarksvej

B FÅ

A lenb æ k Flad Køng mo s e vej

rle mo s

os e g

merTømyden g ej Dresletteev vej

æk ve

Krengerupvej

ADE DERG

Ka

d Ol

N SØ

H årb

Dreslette

Ørb

Brunshuse

AS S E NSVEJ

m Vese

H

ej dv øe

Snave

Bryd egaa rd s ve j Enemærket

ej upv

j

VanddeMo værks Gy vgård se - vej e ej s ng

Sna La vev ej

168

323

Ruegyd e

K irk

D ær

S pringenbjergvej rgv e

ej pv

Glamsbjerg v erup

n

j

Ny r u

E

byv e

b je

ej

RR

BUKKERUP KOHAVE

Holt

GLAMSBJERG HEGN j ve rup ge GA n e DE Kr

Mariendalsv

Hes tenha ve

n

e Sø

EB B E R UP V E J

Hø ed v

AGERNÆS

LILLEBÆLT

329

Dærup

esse l

d lan

. ernæs

Lillefald Bukkerup BO GENSE V EJ

168

ose nsm Br u

Allé

EJ Slot

E ge A ll é KOBBERSKOV

Brydegård

329

Stig m ose

SKAN HA

FJÆLLEBRO HOLT

H

sbjerg rred He

ÅÅ

GRØNNEFALD

329

SEVEJ

N årupvej

VOESBJERG SKOV

osen Stim

Kirk

GRØF

Nårupvej

Nårupvej

K

Billesvej

j

ULVEMOSEHULE SKOV

5

ÅKROG BUGT

j Tylleve

Engelsvej

Nyvej

rksv e

ve j

ej

EN OD

j

os e

Hestehave

Dæ Gra

yve Søb

Skovsbjergvej

Ul v e m

sg yd e

stedSølle ej v Søllested

Sø Søby vej Sø Boelsb jerg

eTrollsø vej

ma

PRINS E V

mosevej 7 rn Hagenskov

v ed

Grøfte bjergvej-

v en

se Mo

Ebberup

Teglskov

de n

Kirke Søby

FÅBORGVEJ E RUPV EJ Vinte rgårdsvej

Hagenskov Herregård

ej orpv Vist

Nyrup

j

Vedtofte

Halstedvej

gy

ej

gyd e n

j sve am

Nyrupv e

Bo

V i esø ve j

Snave n

de

ve Ro Rævesko

yden

ø ll

y

Hes t

ODENSE VEJ

Br yllegyden

ærvej

323

Rybjerg vej ft dto

an H Vej øyas

bje gler vej gs-

EB B

Å St rraan dvveej

j ve

J esg

VEJ BOGENSE

Bo g

t

Nør gyrem arksden U

e

Sønderby Klint

an dv ej

en

4

Ravnek

g Kro

Å

Str

m

Øxne b j ergv

Jo h

307

Vistorp Dam

Søvej

Voldvej bro

en

d Langegy

e Saltoftvej Strand

n de

Sø va ng e egyd Lang

Saltofte

Højd vej als-

rhøjvej

bjerg

S æ dholmvej

J VE Punge m UP R TU

Vedtoftevej

nd ange e n Sj o dv

168

by

3

Turup

Gamtofte Lille o ftev ej

J

Nordby Kærum Sø FÅB ORG VE J rg bj e r ej e v r L Søndere kæ d

J VE UP R TU

ø

j

se

of ket

n Sørebys Nordej V

ve

Torø

vej

g jer

je t

TORØ SUND

Å

Flæ

Dr e

TORØ

um

m

eb Eg

2

Kir

t en

Voldbro vej

K ær u

Kæ r

Brahesborg Gods

Melby OD ENS E VE

Møllerhuse

se

kk

Melby Huse

ej rksv rm a

ev ej

ej Brah es b org v

168

323

lø lle

TORØ VIG Torø

307 313

J

Ga

Kors-

)

GVE J

ASSENS

B ra hes V

9 mi n

B Sk ov OR GV ve j E

Lundag ager

eg ø ll

vej år d s

Dy

pv tru Heslevej

l leg y

307

dgi n d My lun

e Langeløkk Allé

gø (2 N

æs v

M

ej

ej er v

-Bå

1

L

Bæring

TURU PVEJ Jørgen

By s tævnevej

s en

START

D ID

Lun d

Mygind ve j

Bæ vej k age r-

313

Lundbankevej

M

313

Ra ah aven

in de ve j

Lille Lundager

Mariendal j e ev ind sm n de rre Kil Nø

Smejrup

j

dte

M

Kærsm

vej årds Nyg

Ass

Stumpen

Karupvej

Aborg Ab org Stran dvej Aborgvej Strand Aborg Mariendalsvej

ø (29 min)

j

j

Myllerup

gne Bre rgvej bje

j

j Barløsevej Bæri ngve

Mi

rgyden

devej

eve

ve

ad ve up

or

Rørmos

Kild e ve

se

Tageb æks gyden-

Lange mo

SalbroSm vad ejr

Sal brov

Ab

g mi n

rl Ba

Ørsted

strupvej

Sandage r Kirkevej

y

Kort - Turen går til Helnæs Ba Sandager un ev ej å Pug e Møll e

ng

ev øs

øj ev ej

Præste- Je gyden

alte K k bje rg e g pla ir dse d en n

Johan Rantzaus Vej

Barløse j e

v

ej

M

lve Fils h us e jen

Bla

VEJ

un d

er- n de

Strandgårdsvej H u

Løgismose

vejen

Damsb

m e- vej erg

6 HE LN

ÆS

HELNÆS BUGT

BY

V

NØRREFJORD

HELNÆS

H e gni nge

VI Ov

erd rev e t

HORSEHOVED

ILLUM

g es k vej nd St rab e t dy

LLin ind dh ho ve j ovv e dve Lindehoved

vej

Helnæs

-

Helnæs Strand

Hesseløje Frue


KULTURELLE OPLEVELSER Godser, museer og unik natur! Heldagstur - længde ca. 45 km 1 Start - Assens Havn: Kør ad Kildensmindevej og fortsæt herefter ud af Brahesborgvej.

Bemærk, at Strøjer Samlingen kun er åben hver tirsdag i juli samt for grupper efter forudgående aftale. Se Strøjer Samlingens kommende events på www.strojersamlingen.dk.

2 Galleri Sulegården: Tag en lille afstikker ad Lundagervej og besøg Galleri Sulegaarden. Gården er en fin repræsentant for de fynske sulegårde. En sulegård har en speciel konstruktion af tømmer, der bærer tagkonstruktionen. Det giver stor loftshøjde og mulighed for at give laden runde hjørner. Galleriet blev startet i september 1991 af billedkunstneren Carl Henning Aarsø. På 5 skiftende udstillinger om året vises aktuel billedkunst af danske og udenlandske kunstnere.

6 Krengerup Gods: Fortsæt turen mod Vedtofte og kør af Nårupvej/Krengerupvej til det fantastiske Krengerup Gods. Godset er omkranset af Krengerup Skov. Der er gratis adgang til parken, hvor man skal følge de afmærkede ruter. Om sommeren er der slotskoncerter med offentlig adgang. I tilknytning til Krengerup Gods ligger Hørvævsmuseet og Skoda Museet.

3 Brahesborg Gods: Fortsæt mod Gamtofte til Brahesborg Gods. I middelalderen lå her en lille hovedgård Bispbo, som i 1638-1656 blev nyopført til det nuværende Brahesborg. Jørgen Steensen Brahe, ejer af Brahesborg i 1600-tallet, fik tilnavnet ”Den lille konge af Fyn”, da han var en stor godssamler. Navnet Brahesborg stammer fra hans tid som ejer af herregården. I 1828 blev Brahesborg købt af højesteretssagfører F.W. Treschow og har siden været i slægtens eje. 4 Gamtofte kirke: Kirken er opført i 1100-tallet på granitkvadre på en smuk profileret sokkel. Kirken har i årenes løb undergået store forandringer. Koret er blevet forlænget ca. 7 meter mod øst. På korets sydside findes en granitudsmykning kaldet ”Den spillende engel”. Englen spiller på en gige, og man mener i øvrigt, at dette er den ældste udsmykning af et strengeinstrument i Danmark. 5 Strøjer Samlingen: Fra Gamtofte mod Søllested ligger Strøjer Samlingen. En levende bilsamling i konstant udvikling. Se bilerne og oplev atmosfæren i en af Danmarks mest spændende privatsamlinger.

- Hørvævsmuseet Hørvævsmuseet er et arbejdende museum med maskinvæve, håndvæve og gamle redskaber til hørforarbejdning. Der er en årlig temaudstilling, og cafeen har skiftende udstillinger af kunsthåndværk og butik med salg af egne produkter. - Skoda Museum Museets samling spænder vidt. Lige fra den første masseproducerede Škoda 420 Popular fra 1937 til Skoda Felicia fra 1996, som var den første bil i samarbejde med VW. 7 Øksnebjergstenen: Fortsæt ud af Dærupvej og drej til højre af Odensevej. Hvis du kører en kort tur opad Johan Rantzaus Vej ses mindestenen for slaget ved Øksnebjerg i 1535. Herfra er der mod nord udsigt over det meste af Vestfyn. Mod syd er der en fin udsigt over Ebberup Banker. 8 Kærum Kirke: På turen tilbage kan man tage en afstikker til Kærum Kirke. En stor landsbykirke med 250 pladser - indviet til Sct. Laurentius. Kirken har romansk kor, og skibet har krydshvælv fra 1400-tallet. Efter en brand i januar 1981 fandt man enestående kalkmalerier af slygende ranker og blade fra omkring 1570. Kirken er gennemgribende restaureret i 1981-82.


Elle mos ha ve e

d Ny

j sv e Nyd am

Hjortholmvej

e

Gyde

e ve

j

OD EN ej

ær

LINIEN

Bækvej

en bb

Strandby

n ov

db

gyden

se

bj

l ev

n

e ru pv

en

ark

kem

Kir

Strandg ade

Engh

Strandby ve j

Lysemosegyden

rup

g g ad Lan

Vo ldtofte V ænge

Skåru pve j

Fil st

ej

Stængelrisvej

pe n bje rgv

væ Søb ng yet

Do

Sogne neve j vej -

op Nø rrelundsv.

Aug b

Kirk gyde Søndermark

ev ej

Ve

t Søll es

Trollesøvej

Kallehave gyden -

329

e Gravke Ban

Strandby vej

o m lle Nellemose Ne All ee Nabben n

J

LA

St r a k S

j e rg e

Trunder upv e

Haarby

se Mo

ve j

y

Ung er

A ALG DE

yÅ arb Ha

Sarup

UP ER J 323 SKA K E AK V

N

Smedegyden

Bi r ke

Bynkeslette

Akkerup

E GV

HEL NÆ SVE

AS SE NS V j EJ Tøjsted ve

Signekær

OR AB FA

ÅS t rand ve

S igne k

Na

Brohusgyden Vone b jergvej

h ol

Johan Rantzaus Vej

n

T hi ng gy lts

j

e

Bjø

Ruer ne

ergsve j

Ry b

M gy ylle de r u n p-

ej

ling Kjel etoftev ej

am tto oftevej

t e ve

G amtof

ft e v ej

Gamto

E g eru p

Sømarksv

Gud øgy de

n

egy den

de n

Højrup ve j

ej

Bjer g

Sko vgy

329

Holmev

J

Sk o vhus

e

EJ ve j

Follesled

Å Stran d v ej

Blangs

Ma rk gyden-

Langsted gyden -

Sm ejr gyd up en

TV

FA R

E

La n g stedgyden

Tor u vej p-

n

Tageb æks gyden-

sg yd e

D y bvad

Skovhavevej

Hellegårdsvej

t Strandheg ne

Al lé

IN GV EJ

gen

T

ekro ed

Holtevej

ØS

j

Egemarksvej

ve te

ej

Ho

er

j

Hill

ej tev of

j b o ve Kaste

Sarup Sø

ose Løgism skov

Nymarksvej Skovkrogen

HELNÆS BY V E J

Skovkrogen

ej Søbrov

Gummerup

ej

323

Strærup Strærupvej

sevej Kragemo

ler

Nelle mosevej

ej

Mariendalsv

vvej Sko

Hol tev

J

Kroge ve j jerg d eb

Voldtofte

j

Gl. S k olevej

Skæ srendej v

BroMullerød vej Mul ø dvej

sb

RG VE

O

t V o ld

VEJ SE

Glamsdal

e stemark n

Bo

Breg

erod Lang

168

HÅR BY V EJ

Søb ro ve Skårup j

H

Søholm Sø

B FÅ

Flemløse

n yde

merTømyden g Dreslettevej

æk ve

l

sv ej

rd

ADE DERG

s

os e g

Vand-

Ungersbjerge

ej pv

Karle mo

e rupvej

Nårup

Holte

ej pv

A lenb æ k Flad Køng mo s e vej Præ

m Vese

vej ed

Mulle rødve j

Brunshuse

AS S E NSVEJ A

yvej H årb

Dreslette

Ørb

Hjort holmj ve

d Ol

ØN

168

323

Snave

Bryd egaa rd s ve j Enemærket

ej upv

j

ej ev

Sna L vev ej

Ny r u

rgv e

K reng

ANNESHAVE

E

j

eM værks ydgår ose vej ve ds- j

D ær

n

ose nsm Br u

G ge an

GA

S pringenbjergvej

Hø K irk

RR

esse l

b je

ej

Dæ Gra

v erup

H

jerg

GLAMSBJERG HEGN

Glamsbjerg

osen Stim

Billesvej

To r ø Huse Vej

j

Hes tenha ve

n

329

168

Stig m ose byv e

6

oltegå

Dærup p

e Sø

ru vej N åårup

Lillefald Bukkerup BO GENSE V EJ BUKKERUP KOHAVE

j ve ov Sk

Præste- Je gyden

ø ll

VEJ BOGENSE

j TTyylll eve

d lan

årupvej Nåru N

FJÆLLEBRO HOLT

K

Ruegyd e

sb rred He

ÅÅ

ej

Skovstrup

GRØFTEN

GRØNNEFALD

329

Sko vs

Nyrupve

VOESBJERG SKOV

EB B E R UP V E J

Hø ed v

AGERNÆS

Løgismose Damsbo Herregård

329 SMUTTEHAVER

Koveje

n

Damsbo Strand

e- j Elmrg ve bje

HE LN

ÆS

NØRREFJORD

V EJ

HELNÆS

TJÆRE

HELNÆS BUGT

BY

H e gni ngen

VIGØ Ov

erd rev e t

s ov

HORSEHOVED

-

vej

Helnæs By

g es k vej

SØNDER

nd St rab e t dy

Lindhov e dve j Lindehoved

SØNDERFJORD

Stæ e vn

Ryet

LILLEBÆLT

gne Bre rgvej bje

ve j

j

ULVEMOSEHULE SKOV

Gl. Avernæs

Kirk

gelsj

os e

rksv e

E ge A ll é KOBBERSKOV

Brydegård ÅKROG BUGT

j

Å

Nyvej

Allé

Teglskov

Trolle sø-j ve

ma

e

Hagenskov Herregård

Ul v e m

EJ Slots

mosevej rn Hagenskov

Hestehave

ej pvej pv rupv ru Nårupvej Nåru Nå

O

Grøftebjergvej

FÅBORGVEJ E RUPV EJ Vinte rgårdsvej

Ebberup

Å St ran dvej

yve Søb

Snave n

v ed

Sø Søby vej Sø Boelsb jerg

ovsbjergvej

EB B

PRINS E V

d Langegy

en

Sønderby Klint

an dv ej

g Kro

Å

Str

323

se Mo

Sø va ng e egyd Lang

en

gyd e n ve Ro Rævesko v en

bje gler vej gs-

de n

rke Søby

de

Nyrupve j

sg yd e

steedvej llested

Te ha vm mes e -

j sve am

dtofte

Halstedvej

7

DE ODE O

Br yllegyden

307

LILLESKOV

rgvej Frøbje

Frøbjerg

S æ dholmvej

yde J esg n J VE Punge P m U

Rybjerg vej ft dto

gy

j

e Saltoftvej Strand

Nør gyrem arksden U

8 KærumNordby Sø FÅB ORG VE J g r bj e Le r ærvej Sønderde k by Flæ Saltofte

an H Vej øyas

ærvej

ve

Torø Huse

Øxne b j ergv

Jo h

Ravnek

g jer

Salt oftevej

Å

Hes t

Søvej

168

n Sørebys Nordej V

eb Eg

Nyhuse

vej

323

um

m

Kæ r

J

ve

Bo

Møllerhuse

m

ej

Melby K ær u

E je t

TORØ SUND

Voldbro vej

R TU

5

V i esø ve j

Dr e

t en

mtofte Lille o ftev ej

Voldvej bro

rs

SØN D R

Torø

of ket

Højd vej als-

Frøbjergv ej

rhøjvej

Vistorp Dam

n

k

S MO

Ørsted

strupvej

)

e Langeløkk Allé

9 mi n

TORØ VIG

GVE J

Kir

hø jev ej

Vedtoftevej

Bo

3

J VE UP

Turup

t

gø (2

Melby Huse

4

Brahesbo Gods

R TU

n de

Lundag ager

ev ej

dvej

e ev os

Dy

pv tru Heslevej

ej rksv rm a

kk

ej

2

B Sk ov OR GV ve j E

RI N

lø lle

L

168

s ve j

Ga

Lun d

307

dgi n d My lun

Jørgen B ra hes V

D ID

Marien rre Nø

ASSENS

TORØ

M

g lle

vej år d s

l leg y

TURU PVEJ

er

-Bå Næ

313

Lundbankevej

Bæring

Mygind ve j

Bæ vej k age r-

j

dte

ø

in de ve j

Lille Lundager

313

Myllerup

M

Kærsm

By s tævnevej

s en

START 1

Smejrup

Ra ah aven

vej årds Nyg

Ass

Stumpen

Karupvej

Aborg Ab org Stran dvej Aborgvej Strand Aborg Mariendalsvej

ns-Bågø (29 min)

j

ve j

Mi

rgyden

j

se

devej

eve

Kild e ve

ve j Barløsevej Bæri ng

alte K k bje rg e g pla ir dse d en n

v se

ng

Lange mo

SalbroSm vad ejr

ad ve up

or

Rørmos

ÅGØ

r lø Ba

y

Sandage r Kirkevej

Sal brov

Ab

g mi n

Barløse j e

v

ej

Ba Sandager un ev ej å Pug e Møll e

M

nd

lve Fils h us e jen

em

vej trup

u Or el

err tn e n Ga gyd

Kort - Kulturelle oplevelser ej

ld Ki

j

Barløsev

Dy r

ø avneh

n Kaslunde

ej os e v

SE V EJ GEN

Grin dsm

Bla

Sandager Næs Strandgårdsvej H u

k bæ

ej

Åe

DDELFART VEJ

EMTEKÆR

-

Helnæs Strand

d

e ndsv nellaa Bøn

Hess

j

BØJD B ØJD E N t

HO

B jd

All A

BøjdenFynshav (45 min)

ANDE V E LLA

J

sg Eg


Historiske oplevelser En fantastisk tur omkring Assens! Heldagstur - længde ca. 26.5 km

1 Torø Huse: Følg Sdr. Ringvej fra Assens mod Torø Huse, der er et lille, gammelt fiskerleje med små stræder, som bedst ses til fods. Der er toilet og parkering ved Torø Huse Forsamlingshus.

6 Spinderhuset: På vej mod Ebberup ligger Spinderhuset på højre hånd. Det var portbygning i alleen til Hagenskov. Fra Prinsevej drejes først til venstre og lige efter til højre over jernbanesporene fra jernbanen mellem Assens og Tommerup. Her kan man i dag køre på skinnecykler.

2 Torø: Gå evt. en tur på Torø, der trods navnet ikke længere er en ø, men grundet tilsanding nu er landfast med Fyn. Den lille bro fører over en afvandingskanal fra Noret, der ligger længere mod syd.

7 Spindeskolen: Vejen går ad Ravnekærvej. I nr. 48 var den gamle spindeskole fra dengang hørproduktionen havde sin storhedstid på Fyn i begyndelse af 1800-tallet. Besøg evt. Hørvævsmuseet på Krengerup og få mere at vide.

Øen har en spændende historie, sjove bygninger og huser tre kolonier, som kan lejes til lejrskoler, familiefester eller lign. Der kan arrangeres guidede vandreture på Torø. Der er meget sand på stierne, så øen er ikke velegnet til cykelture. Fortsæt ad ruten og oplev de fantastiske udsigter og meget slyngede veje. På den anden side af Lillebælt ses Aarø ved indsejlingen til Haderslev fjord, længere mod syd anes Aabenraa og endnu sydligere ses Als samt tangen mod Helnæs.

8 Gamtofte Kirke: Kør lige over krydset ved Odensevej og fortsæt gennem Voldbro til Gamtofte Kirke, der er en 1100- tals kirke med mange fine detaljer. I kirken kan man bl.a. se de meget smukke og moderne kirkeruder af Peter Brandes, som giver kirkerummet et helt specielt lys.

Start - Assens Havn:

3 Å Strandvej: Fører til en dejlig badestrand ud for campingpladsen, der ligger ved det tidligere badehotel. 4 Fangehullet på slotsbanken: Længere fremme går ruten til højre gennem Slots Allen, tag evt. en afstikker til den store borgbanke og se det gamle fangehul på toppen af banken. Her sad biskop Jacob Erlandsen fanget i 1259. 5 Hagenskov Slot, tidligere Frederiksgave: Fortsæt gennem det flotte slotsanlæg med Hagenskov Slot fra 1775, tegnet af arkitekt Rosenberg. Slottet anses for at være en af landets fineste klassicistiske bygninger. Til venstre ses det store ladegårdsanlæg med ridebane i midten. Her blev en del scener i filmen og tv-serien ”1864” optaget, så måske forekommer det bekendt. Ved alleen til landevejen ligger den gamle smedje et stykke fra de øvrige bygninger på grund af brandfaren. Kør til venstre ad Prinsevej, der har navn efter Prins Frederik den Syvende, der var guvernør over Fyn, inden han blev konge. Han brugte Hagenskov (dengang Frederiksgave) som sommerresidens og har spadseret her på vejene med sin Grevinde Danner.

9 Mindesmærke: Overfor kirken ligger en mindesten for en flybesætning på 8 mand, som blev dræbt under et flystyrt i maj 1944. Propellen fra flyet står ved stenen. Lancasterflyet havde ikke fået lagt miner ved Kiel som planlagt men blev ramt af Luftwaffe og faldt ned i præstegårdshaven og efterlod et stort hul, som stadig kan anes. Præstegården udbrændte sammen med 2 stråtækte gårde i byen, og kirkens tag blev slemt beskadiget. Fortsæt mod Assens af Brahesborgvej. 10 Brahesborg: Her passeres på højre hånd herregården Brahesborg, bygget som renæssanceborg i 1656 af Jørgen Brahe og ombygget i klassicistisk stil i 1756. Tag en afstikker gennem avlsanlægget og bemærk striberne i brolægningen helt oppe ved hovedbygningen. Det er hoveri-båse. Hver fæstegård havde sit felt på brolægningen, så fogeden let kunne overskue, om alle var mødt til hoveriarbejde. 11 Sulegården: I Lundager ligger Galleri Sulegården. Gården er en fin repræsentant for de fynske sulegårde. En sulegård har en speciel konstruktion af tømmer suler, der bærer tagkonstruktionen. Det giver stor loftshøjde og mulighed for at give laden runde hjørner. Følg ruten retur til Assens.


pe n bje rgv

ej

d Ny

j

sv e Nyd am

e

e ve

j

g g ad

Lan

væ Søb ng yet

e ru pv

Strandg ade

en

Skåru pve j

ark

kem

Kir

yÅ arb Ha

Sarup

Gra Ba

Strandby vej

se

ve j

Strandby

o m lle Nellemose Ne All ee Nabben n

en bb

Løgismose

n

Damsb

e- j Elmrg ve bje

HE LN

ÆS

HELNÆS BUGT

BY

NØRREFJORD

V EJ

H e gni ngen

VI erd rev e t

Stæ

s g e s kov vej

ILLUM nd St rab e t dy

Lindhov e dve j Lindehoved

HORSEHOVED

vej

Helnæs By

e vn

Ryet

Ov

-

HELNÆS

gyden

HELNÆS BY V E J

Skovkrogen

Bynkeslette

A ALG D

se Mo

Nelle mosevej

Sarup Sø

ose Løgism skov

Nymarksvej Skovkrogen

j e rg e

ler

Ungersbjerge

ej Søbrov Lysemosegyden

Kallehave gyden -

Vo ldtofte V ænge

Nø rrelundsv.

Smedegyden

Gyde

Stængelrisvej

op Trollesøvej

Ruer ne

Bi r ke

Elle

Sønde mar

ev ej

Ve

Søll es

t

Johan Rantzaus Vej

n

T hi ng gy lts

J

Strærup Strærupvej

sevej Kragemo

BroMullerød vej Mul ø dvej

AS SE NS V j EJ Tøjsted ve

j b o ve Kaste

HEL NÆ SVE

323

n yde

ÅS t rand

HÅR BY V EJ

Gl. S k olevej

j

Hill

ej tev

Voldtofte

yvej

Søb ro ve Skårup

Mulle rødve j

Ung er

e

f to V o ld

j

æk ve

Krog

ej

Na

Brohusgyden Vone b jergvej

ej

ling Kjel etoftev ej

tofteve j

G am G aam m

fftt e v ej

Gamto to

E g eru p

ergsve j

Ry b

ej rgv bje e d Bo

Flemløse

os e g

Bjø

n

H årb

Dreslette

sb

e stemark n

ve j Holme

ej dv øe

merTømyden g ej Dresletteev vej

Gud øgy de

Ka

m Vese

Bjer geg yde n

h ol

Sk o vhus Sømarksvej

ve j

Follesled

Blangs

Ma rk gyden-

Lan gsted gyden -

e

EJ

TV

E

RIN GV EJ

La n g stedgyden

Tor u vej p-

n

sg yd e

D y bvad

Skovhaveve j

Hellegårdsvej

Sm ej gydrup en

FA R

t Strandheg ne

ej

Al lé

Å SStt

Præ

rle mo s

RG VE

O

T RE

A lenb æ k Flad Køng mo s e vej

B FÅ

ØS

ADE DERG

Egemarksvej

N SØ

ose nsm Br u

H

Ørb

Brunshuse

AS S E NSVEJ

d Ol

j

Snave

Bryd egaa rd s ve j Enemærket

ej upv

n

VanddeMo værks Gy vgård se - vej e ej s ng

Sna La vev ej

168

323

Ruegyd e

K irk

D ær

S pringenbjergvej rgv e

Krengerupvej

Glamsbjerg v erup

168

j

ej pv

E

esse l

b je

ej

RR

BUKKERUP KOHAVE

Holt

GLAMSBJERG HEGN j ve rup ge GA n e DE Kr

byv e

Ny r u

329

Dæ Gra

Mariendalsv

Hes tenha ve

Lillefald Bukkerup BO GENSE V EJ

osen Stim

e Sø

EB B E R UP V E J

Hø ed v

AGERNÆS

Koveje

n

329

Stig m ose

SKAN HA

FJÆLLEBRO HOLT

Dærup

Billesvej

Skæ srendej v

Gl. Avernæs

LILLEBÆLT

j Tylleve

Engelsvej

d lan

ÅÅ

GRØNNEFALD

329

SEVEJ

N årupvej

VOESBJERG SKOV

H

sbjerg rred He

E ge A ll é KOBBERSKOV

Brydegård

Kirk

GRØF

Nårupvej

Nårupvej

K

EN OD

j

j

ULVEMOSEHULE SKOV

4

Teglskov

yve Søb

rksv e

ve j

ej

Nyrup

j

Hestehave

stedSølle ej v Søllested

Sø Søby vej Sø Boelsb jerg

Skovsbjergvej

Nyvej

Nyrupv e

sg yd e

ø ll

de n

eTrollsø vej

ma os e

v ed

Grøfte bjergvej-

v en

se Mo

5

Ul v e m

E

e

Hagenskov Herregård

ej orpv Vist

gy

ej

6

mosevej rn Hagenskov

ÅKROG BUGT

gyd e n

j sve am

Vedtofte

Halstedvej

Kirke Søby

FÅBORGVEJ UPV EJ Vinte rgårdsvej

Snave n

Å 3

de

ve Ro Rævesko

Ebberup

Å St rraan dvveej

Bo

V i esø ve j

bje g r vej

yden

VEJ BOGENSE

y

ODENSE VEJ

Br ylleden

7

INS E V RINS PR

d Langegy

en

Sønderby Klint

Bo g

by

en

an dv ej

t

d

g Kro

Å

Str

Nør gyrem ark den U

J esg

Rybjerg vej ft dto

an H Vej øyas

168

Sø va ng e egyd Lang

e Saltoftvej Strand

J

Nordby Kærum Sø FÅB ORG VE J rg bj e r ej e v r L Søndere kæ Saltofte

j ve

Hes t

Øxne b j ergv

Jo h

307

Vistorp Dam

m

rhøjvej

bjerg

S æ dholmvej

J VE Punge m UP R TU

Vedtoftevej

Søvej

R av

j

Torø Huse

9

of ket

n Sørebys Nordej V

ve

je t

TORØ SUND

Å

Flæ

Dr e

vej

g jer

Torø

m

eb Eg

se

Kir

Højd vej als-

Gamtofte Lille o ftev ej

t en

o Voldbro vej

K ær u

323

um

8

10

Turup

nd ange e n Sj o dv

Voldvej r bro

Kæ r

ev ej

Brahesborg Gods

Melby OD ENS E VE

Møllerhuse

J VE UP R TU

n de

Melby Huse

ej rksv rm a

kk

Lundag ager

168

J

lø lle

ej

11

rs-

GVE J

Ga

B ra hes V

)

B Sk ov OR GV ve j E

Jørgen

9 mi n æs v

TORØ VIG

TORØ

L

eg ø ll

vej år d s

Dy

pv tru Heslevej

l leg y

307

dgi n d My lun

e Langeløkk Allé

gø (2

Mariendal rre Nø

ASSENS

2

M

M

TURU PVEJ

er v

-Bå N

D ID

Lun d

Bæ vej k age r-

313

Lundbankevej

Mygind ve j

Bæring

ø

in de ve j

Lille Lundager

313

Ra ah aven

By s tævnevej

s en

START

Smejrup

j

dte

M

Kærsm

vej årds Nyg

Ass

Stumpen

Karupvej

Aborg Ab org Stran dvej Aborgvej Strand Aborg Mariendalsvej

ø (29 min)

j

j

Myllerup

gne Bre rgvej bje

j

j Barløsevej Bæri ngve

Mi

rgyden

devej

eve

ve

ad ve up

or

Rørmos

Kild e ve

se

Tageb æks gyden-

Lange mo

SalbroSm vad ejr

Sal brov

Ab

g mi n

rl Ba

y

Sandage r Kirkevej

strupvej

Kort - Historiske oplevelser Ba Sandager un ev ej å Pug e Møll e

Ørsted

Sogne So gneve j vej

ng

ev øs

øj ev ej

Præste- Je gyden

alte K k bje rg e g pla ir dse d en n

M gy ylle de r u n

Barløse j e

v

ej

M

lve Fils h us e jen

Bla

VEJ

un d

er- n de

Strandgårdsvej H u

-

Helnæs Strand

Hesseløj eløj


KULTUR OG NATUR

Ådalens kirker, baunehøj og udsigtspunkter Heldagstur - længde ca. 26,7 km Start - Assens Havn: 1 Mariendalsstranden: Lige efter havnen ligger Mariendalsstranden med badebroer. Fortsæt ad Mariendalsvej Assens` ”Sølvkyst” det ny flotte villakvarter med udsigt til Bågø. 2 Aborg: Aborg er fra gammel tid en stor og betydende landsby med mange gårde og huse. Tag’ evt. en afstikker til Aborg Strand, der har en fin badebro. Ruten fortsætter mod Tvingsbjerg Fyr. Umiddelbart kan man ikke se et fyrtårn, idet fyret består af et forfyr i en privat bolig ved Aborg Minde og et bagfyr ved Baunet længere inde i landet. 3 Aborg Nor: (kun cykelsti) Længere fremme passeres dæmningen og pumpestationen ved Aborg Nor. Puge Mølle Å løber her ud i Lillebælt. I Vikingetiden kunne man sejle op ad Puge Mølle Å, og navnet Aborg viser, der har været en borg i hvert fald på sydsiden, men man har også fundet ruiner på Nord-siden. Dæmningen blev etableret i 1913 for at forhindre oversvømmelser med saltvand fra Lillebælt. Noret har et rigt fugleliv og der er blandt andre observeret både havørn, bekkasiner, mudderklire og forskellige ænder og gæs. 4 Baunet: Ved Baunevej drejes til højre. På venstre hånd findes ”Baunet” en baunehøj med shelter og bålplads på toppen. For foden af højen, er der et godt picnicområde med borde og bænke samt en lille legeplads. På den anden side af vejen ligger Tvingsbjerg bagfyr, et sortmalet tårn. I hele området omkring ådalen dyrkes mange forskellige grøntsager, som asparges, løg, jordbær, ærter, kartofler, kål, majs, der i sæsonen sælges fra Torup Bakkegård på Middelfartvej lige nord for Sandager. 5 Sandager Kirke: Fra bakketoppen på vejen ses hele Puge Mølle Ådal med både Sandager og Barløse Kirker. Spiret på Sandager kirke er opsat som sømærke af Fyr og Vagervæsenet. Kør ad Langemosevej og Barløsevej.

I Sandager Kirke findes en madonnastatue skåret af Claus Berg i begyndelsen af 1500-tallet. Kør til højre ad Sandager Kirkevej og lige over Middelfartvej til Barløse kirke. 6 Barløse Kirke: Højt over landskabet ligger kirken, der er fra 1100-tallet og en af de første romanske kirker. Barløse Kirke på sin bakketop er også et officielt sømærke. Fra kirken kan man lave en afstikker til Barløseborg Golfklub. Fra Barløse Kirke køres ad Langstedgyden. Drej til højre ad Bæringvej og derefter til venstre ad Barløsevej. 7 Puge Mølle: Lige før man kommer til det gamle vadested Salbrovad ligger Puge Møllegård på Barløsevej nr. 2. Fra landevejen kan man skimte den gamle bindingsværksbygning, der huser vandmøllen. Puge Mølle har eksisteret på stedet siden 1500-tallet. Fortsæt til Salbrovad og kør til venstre ad Middelfartvej mod Assens. 8 Holevad Kirke: På venstre hånd ligger Holevad Kirke. Fra Middelfartvej køres ad Bækagervej og Jørgen Brahesvej til Brahesborg. 9 Brahesborg: Vejen går gennem avlsgården, og på gårdspladsen er der fin udsigt til hovedbygningen. Renæssancehuset blev i 1756 ombygget til klassicistisk stil. Kør til venstre ad Brahesborgvej og bemærk den flotte hængebro over voldgraven. 10 Galleri Sulegården: Galleri Sulegården er en fin repræsentant for de vestfynske sulegårde. En sulegård har en speciel konstruktion af tømmer, suler, der bærer tagkonstruktionen. Det giver stor lofthøjde og mulighed for at give laden runde hjørner. Følg ruten tilbage til Assens.


Kas lu

M y

ej

llingeto Kje fteve j

EB B

Ry b

Snave n

T hi ng gy lts

n

f t e v ej

Gamto bje gler vej gs-

323

de

gyd e n

ve Ro Rævesko

FÅBORGVEJ E RUPV EJ Vinte rgå

Ebberup

E ge A ll é KOBB

ÅS t rand ve

Å

ÅÅ

Skæ srendej v

HEL NÆ SVE

Brydegård ÅKROG BUGT

ve j

ULVEMO SK

j

e

Bjø

Teglskov

os e

Allé

Hagenskov Herregård

Ul v e m

EJ Slots

mosevej rn Hagenskov

Å St ran dvej

v en

m

n

de

Pi n

ergsve j

ve j

Br ylle gyden

PRINS E V

Gud øgy de

ds en

E

Ja G am

j

t e ve

G amtof

E g eru p

Sømarksvej

Nør gyrem arksden U

e

Bjer geg yde n

ODENSE

J

e

EJ

TV

FA R

Foll esle d

an H Vej øyas

se Mo

Å Stran d v ej

Blangs

Ma rk gyden-

Lan gsted gyden -

Sk o vhus

Sm ej gydrup en

D y bvad

E

RIN GV EJ

é

T RE

tofteve j

Tor u vej p-

sg yd e

n

Tageb æk gydens-

Skovhaveve j

Hellegårdsvej Hell He llegår årdsve dsvejj

et Strand hegn

La n en g stedgyd den

Mi dd Asse elfa n

ØS

ej

Egemarksvej

V i esø ve j

To r ø Huse Vej

y

nd n daallsv e ejj

Prinsehøjsv ej

strupvej

Bo g

t

Hes

Øxne b j ergv

Jo h

ærvej

en

Sønderby Klint

an dv ej

t en

Højd vej al s-

Ravnek

g Kro

Å

Str

nd ange e n Sj o dv

Voldvej bro

en

yd Lang eg

e Saltoftvej Strand

j

168

Nordby Kærum Sø FÅB ORG VE J g er j b Le r ærvej Sønderde k by Flæ Saltofte

UP

Turup

Gamtofte Lille o ftev ej

J

Sø va ng e egyd Lang

Torø Huse

j

Salt oftevej

Å

of ket

n Sørebys Nordej V

Nyhuse

um

R TU

n de

Melby OD ENS E VE vej

323

ksve

Voldbro vej

m

Kæ r

ve

je t

TORØ SUND

Ki r

168

g jer

Dr e

Melby Huse

eb Eg

Torø

GVE J

Brahesborg

9Gods

K ær u

E TORØ VIG

TORØ

307 313

ev ej

kk

SØN D R

ASSENS

Lund-

Møllerhuse

VE J

lø lle

)

RI N

ej

ej

ag 10 ager

r

pv tru Heslev

l leg y

m ar K ær

Ga

9 mi n

B Sk ov OR G v

Lun d

dgi n d My lun

e Langeløkk Allé

gø (2 Næ

D ID

L

å eg

j d sve

307

TTUR U RU PVEJ

er v

-Bå

START

M

Bæring

ll Mø

ve j

B ra hes V

s en

Mariendal j e ev nd i m ns de l i K

s ve j

313

Lundbankevej

Jørg gen

-

Lille Lundager

Bæ vej k age r-

dte

ø

in de ve j

By s tævnevej

se in

Ass

Ra ah aven

Mygind

Myllerup

M

Kærsm

Aborgvej Aborg Ab org Stran d dvej Ab Strand j vej Aborg ve ssve lsve als dal da end en rien Mari

Assens-Bågø (29 min)

Sm Smejrup 31

j

ng

j

SStumpen

Karupvej vej årds Nyg

2

Fiskern- e huse Fiskerhusene

eve

ve

rg yden

mos Rørm

BÅGØ

Mi

Kild e vej

se

devej

K lintende

l

alte K bje pla idrke- rgg sen d en

e ev øs

j Barløsevej Barl Ba rløs rl øsev øs evej ev ej Bærriin 7 gve

j

Barløse vej

Barløse e 6j

LLaange mo

SalbroSm vad ejr

Tv b in gy jer gsde gn Kaslunde

Bla

5

Bak mo ke se

ej os e v

r Ba

rl

y

Sandage r Kiirrkkeevvej K

gyd e

M

ej

ad Sal brov ve up

or

By

Grin dsm

v

Ab

n de

g mi n

BILLESKOV

T VEJ

nd

lve Fils h us e jen

Ba Sandager un 4 ager ev ej å P3ug e Møll e Noret

v ej

MIDDELFAR

u Or el

err tn e n Ga gyd

Sandager Næs Strandgård svej H u

ov

sk

O re

k bæ e l Å

EMTEKÆR

Bille

Hje r up angsvej Skovv

Em t a d G

Kort - Kultur og natur

ek r e æ

Hj

o un e rt K m om sK Stubberup Nakke j Blåkildev e

Gl. Avernæs

Bru hu


VISSENBJERG OMRÅDET Oplevelser for hele familien! Heldagstur - længde ca. 35 km 1 Start - Vissenbjerg Storkro: Kør til højre ad Søndersøvej og fortsæt ligeud. Herefter kommer parkeringen til Terrariet Vissenbjerg og Vissenbjerg Bakker på højre hånd. 2 Terrariet Vissenbjerg: Terrariet er en specialzoo med en af Skandinaviens største samlinger af krybdyr, padder, skorpioner, edderkopper, insekter m.m. 3 Vissenbjerg Bakkerne: Tag på en fynsk bjergtur. Her på toppen af Fyn har gletsjerne efterladt et stort område med mægtige bakker, stejle skråninger og dybe slugter. Ved ”Udsigten” er du nået 129 meter over havet. Her åbner sig en fantastisk udsigt mod Brændholt Bjerg og Frøbjerg Bavnehøj. 4 Lilleskov Teglværk: Fortsæt turen mod Tommerup Stationsby. Kør en lille afstikker ud af Lilleskovvej og se Lilleskov Teglværk. Museet blev stiftet i 1985 for at bevare og drive Lilleskov Teglværk som museum. Der er kun åbent få dage i løbet af året, men grupper kan efter særlig aftale komme på besøg.

5 Naturlegeplads Galaksen i Nårup: Turen går videre til landsbyen Nårup, som kan fremvise den fornemme Bystævne Galakse - en naturlegeplads, som er blevet til ved en fænomenal frivillig arbejdsindsats, og som virkelig er et besøg værd. Sammen med byens forsamlingshus udgør den nu Nårups absolutte fællessted, hvor både lokale og gæster kan boltre sig. Der er boldplads, svævebane, legeplads, 2 petanquebaner, bålplads og borde/ bænke. Et hyggeligt sted at spise den medbragte mad.

6 Danmarks Fugle Zoo: Fra Nårup køres der videre ad Skovvej. Her kommer man forbi Danmarks smukkeste og mest idylliske fuglepark. I parken kan man opleve ca. 800 forskellige fugle fra hele verden - blandt andet storke, strudse, papegøjer, svømmefugle og ugler. 7 Frøbjerg Bavnehøj - Fyns højeste punkt: Fortsæt videre til Frøbjerg og Bestig Frøbjerg Bavnehøj, som er Fyns højeste punkt på 131 meter. Fra top­pen af Bavnehøjen er der en fantastisk udsigt over Fyn. Landskabet er dannet af istiden. I gamle dage blev der tændt bål (bavner) på højene rundt om i landet for at kommunikere med hinanden. Bavnehøjen er en del af et karakteristisk dødislandskab. Bakkerne er flade på toppen med meget stejle sider og markante smeltevandsslugter. Det 12 ha store område omkring Frøbjerg Bavnehøj ejes af Naturstyrelsen og blev fredet i 1947. Området består af to bakker, selve Bavne­højen på 131 meter og den lille høj på 122 meter. På Frøbjerg findes bl.a. en mindelund for besættelsestidens ofre og flere andre mindesmærker. I det gamle is­hus ved bunden af Frøbjerg Bavnehøj er en lille sommer-åben udstilling, som fortæller om bavnehøjens historie. Frøbjerg har fået sit navn efter frugtbarhedens gud, Frø eller Frej. I oldtiden var Frøbjerg et helligt sted, hvor der, før foråret kom, blev holdt offerfest. Ved den lille høj lig­ger festpladsen, hvor Frøbjerg Festspil siden 1986 har lavet friluftsteater. Hvert år trækker festspillene op mod 25.000 mennesker ud i naturen. Indtil 1910 var bakkerne græsklædte uden træbevoks­ning, og de blev brugt til græsning for både får og kreatu­rer. Bavnehøjselskabet plantede i 1911-1912 mange af de eksisterende træer, men der er kommet mange flere træer og buske til, som siden er blevet beskåret for at bevare den enestående udsigt. I dag græsses bakkerne af får, som hjælper med at holde træer og buske nede.


Elv

SØ ND

EJ

vv ej

ØV

K

j e rg

Vesterlaugsvej

VE RN IIN N GEEVEJ VEJ

Højrupgyd en Langsted

vej

bj

ke ve u pj

Am e

Mo se

Ak

He s

oL øk

ke

n

Søb evej Søbo Søbo Sø

r

n sb je

Ste

ej ov

sen n

32

Sko vve j

Brobyv Brob obyv yv

BROBY SKOV

eerrg et v

OD EN SE VE J

t

ehav

j rgve

Toft e

M ve elle j m -

lun

rup Fil st

LINIEN

d

Sø b Jo r dlø s

D

ej

ær

Strandg ade

Nørremarksvej Gu n

Storskov v ej

Kivsmosevej

OD EN l ev

Do

e ru pv

en

ark

kem

Kir

yb

KIRK E

Pejr

Hjortholmvej

j

e ve

PVEJ

Ma gt e nb vej ø lle-

ej

VEJ

gu borsteng

Elle mos ha ve e

Gyde

n

væ Søb ng yet

Vo ldtofte V ænge

vej

DE

jen

e ve

d Ny

j

sv e Nyd am

e

Lan

g g ad osegyden

ej

Helle

e bj

Dortheej lun dsv

LA

r up

j ve

329

yn d

je Bob

e nd

Skåru pve j

Allerup A llerup p PVEJ

Trunderup Brusbje rg v

Kallehave gyden -

L

Rø nh

ve j

e rg

ERSØV ER E

els

H im m

-

Bø g lu ebje nd r g

Havelu ndv

ADE

RR EG

elb j

enk

Ko

ldve j

Ro Ro lL ille dvej

se

V EJ

LE Frøbjerg Vænge

Søndermark

ej pe n bje rgv

op Nø rrelundsv.

Ruer ne

aveejj r ik

Alleru Allerup Alle rup Have Ha ve

u Tr

J

JEN VE

Smedegyden

nKare vej dals

Bi r ke

Ålem osevej

BO

AS

M

L

NDV EJ

E LU

Stængelrisvej

t Søll es

h ol

Johan Rantzaus Vej

n

Ornebjerglund

Andebø mosevellej

Ro ld

V SE

GE N

J

ev ej

Ve

Sogne vej

M gy ylle de r u n p-

Brohusgyden Vone b jergvej

Trollesøvej

G am

o se v ej gå rd sÅ

es t

je rg v

Ør sb

ndvej

Kas lu

ej

Blangs

VE

EN B OG

DE BRE DGA

ark

erm N ed

l le sh

Ko de

ds en

Pi n

ling Kjel etoftev ej

SE

EJ en

egy d

Saltmos

lle Mø

en gyd

Ja

ebje rg

Engvej

tofteve j

T hi ng gy lts

ense Å

Nr. oby oby

A

323

E ND

J

L

Od

SØLUNG SØLU SØ LUNG NG

ve j

Skallebjerg

E GV

LN Æ SVE

335

ko

r

ePræstget væn

j

EJ

ft e v ej

V DS

Gamto

j ve jer g

Sydmarksvej

ommune Assens K mune yn Kom dtfyn iid Midt g--M Faaborg Bøgh Bøgholm gholm m Fa

ve j

ke Ak

Trunder upv ej

OR AB FA

ÅS t rand ve

L ind e b

Hje l m er u

ÅR

j t e ve

j

Verninge

den Gravergy

G amtof

S EN ASSVEJ

G DE LUN

So gneve j

vej Hønne rup ru

a Ør Sk os bje vve

n ghøjvej

gyden

La n g stedgyden

Lan gsted gyden -

ARREBOR GVE J KN

Ma

E g eru p

ej ov Tob

n Holme hav e gyde

e vej løkk

n La Langsted

ej ild ev

vej t ed gs

Kasb æ k

ergsve j

j

Hov

gen

n eg Br

ekro ed

Holtevej

Ry b

e ov

ej

k Fugle

J

Si hu lke ve sj

up

e Gravke Ban

k

e ve j

168

il

neg Deg

eb

seve Oden

v. PV EJ RG E RU 323 SK J B E J A L LE K E AK V

Haarby

e Tof te v

b To ej p ev

gå rdsv

j

Akkerup

se

es ko vv

Ap

Dyre h a ve D

ve te

Strandby vej

SO

vej

Ho

rd

yÅ arb Ha

Signekær

Kr

trupve vej Vøjsstr

r

ve j Holme

Bynkeslette

evej

e

RY TTERGADE Ø L LEBA K KEN e n Brylle yd

335

gholm

Højrup ve Højrup j

329

A ALG DE

Ma

em o s evej

vej erg

Gummerup

S igne k

AS SE NS V vej E J ed jst Tø

Sarup

o vsb S ko

ej

O

Sarup Sø

j Hø

M

j ve

NÅRUP BJERGE

VEJ SE

Hill

323

Strærup Strærupvej

Neversvej

Hol tev

B FÅ

Kroge

p eru e ng

un

Render de n Brunseg y

Gundestrup ej v rup st de

K ir

VE E NS ASS

ne ej øn v Gr ose m

de n Sko vgy

ej

vej ft e

Tommerup

Ne ver Hessel- svej hoved

Bregnemose

Glamsdal

e stemark n

Kr

H

erod Lang

Hu

vej olm

Ske l hus e bakke

OV

vej trup

j

Krengerupvej

sv ej

168

ve j erg ebj Bod

j b o ve Kaste

j

5

l

Holte

Voldtofte

ej Søbrov

stru p vvej ejj e

Nårup

Søholm Sø

HÅR BY V EJ

Gl. S k olevej

æk ve

335

j

om

e ve ejj

Tallerup Huse

ej pv

e

Brøundser nget væ

LL HE

u

to V o ld

yvej H årb

Søb ro ve Skårup

Snave

Mulle -

s

Flemløse

n yde

Vand-

Hjort holmj ve

ADE DERG

Karle mo

FREDSKOV

HØGSHOLT

e rupvej

sen s

Stærmose vej Stærm Stærmose

RUPSKOV

RG VE os e Køng vej J

Præ

os e g

Dreslette

Ørb

Flad m

b e j j er g

k S ke l b æ

6

d Ol

A lenb æ k

n

m Vese

Bjø

ve e a

fteb j Grø j e rg v e

VE GA

j

N SØ

e upv

ej

j olmve Rav nh

4

sk

Skov

Skovstrup

GLAMSBJERG HEGN j ve rup ge GA n DE Kre

AS S E NSVEJ

j

Bryd egaa rd s ve j Enemærket

ej dv øe

deMo værks Gy går se vej ve ds- j

168

323

H

Sko vs

SKANNESHAVE

j

merTømyden g Dreslettevej

ge Sna Lan vev e d j lan

D ær

161

LILLESKOV Te ha vm mes e -

E

rgv e

Ruegyd e

E ge A ll é KOBBERSKOV

BUKKERUP KOHAVE

Glamsbjerg

168

Lille

m

Ko

Tommerup Stationsby

j lt ve ho nd æ Br

Holtegå

S pringenbjergvej

EB B E R UP V E J

K irk

me

329

Husemose se

Attebovej

lSkes e-

E

K reng

D yre

æ Dyregraav v

Lyh

Magtenbøllevej

Brændholt vej

RR

b je

ej

Magtenbølle

N årupvej

GRØNNEFALD

j

rg-

GRØFTEN

Lillefald Bukkerup BO GENSE V EJ

osen Stim

Hø ed v

Ga m

Nårupvej

v erup

H

sbjerg rred He

ÅÅ

Brydegård

j

ULVEMOSEHULE SKOV

Skæ srendej v

G BUGT

rksv e

byv e

ej ev

Å

ve j os e

Allé

ej

Ul v e m

EJ Slots

Hagenskov Herregård

Nyvej

ma

PRINS E V

mosevej rn Hagenskov

e Sø

esse l

se Mo

Ebberup

Teglskov

eTrollsø vej

FÅBORGVEJ E RUPV EJ Vinte rgårdsvej

EJ

Stig m ose

Grøfte bjergvej-

v en

Hestehave

Kelstrupskov

y vej

o t rups k La n gesøvej Kels

upvej

ve j

j

Dærup

ose nsm Br u

Snave n

Kirke Søby

Kirk

335

Skov sb

bølle

Magtenbølle Mark

Nyrupve

FJÆLLEBRO HOLT

329

je Hes tb d p lun

7

VOESBJERG SKOV

329

K

Billesvej

ærvej

n Sørebys Nordej

323

gyd e n

e ov

EB B

de

R Rævesko

j ve

ENSEV OD j Tylleve

ODENSE VEJ

Br yllegyden

bje gler vej gs-

Engelsvej

an H Vej øyas

Skovsbjergvej

Ravnek

Nør gyrem arksden U

ed

evej

ÅRLIGM ÅR SK

ODE NSEVEJ

Kirkeskov

Teglvær ksv Kådeej kilde

Frøbjerg

Nårupvej

stedSølle ej v Søllested

Sø Søby ej jergv Boelsb

j

ej

Voldvej bro

Øxne b j ergv

Jo h

sg yd e

Dæ Gra

Søvej

168

y

Hes t

yve Søb

Voldbro vej

de n

gy

t en

m

j ve

Bo

of ket

Højd vej als-

Gamtofte Lille o ftev ej t

Kir

V i esø ve j

g

ej orpv Vist

TE R

ej tv ol

Kelstr u p v ej ej Kelstrup e v v a h Skalleste

GA

Skalbjer

Ny r u

nd ange e n Sj o dv y

ev ej

S

He

E

Bavn

Halstedvej

Vistorp Dam

Bo g

ej rksv rm a

Koelbjer

j sve am

Vedtofte

307

d

j lleve Gadsb ø

Vedtoftevej

START 54

2 Vissenbjer 3

k Ban

Hes tenha ve

n de

Turup

m rt e a rk

n

ø

TU

J J VE Punge P m U

Rybjerg vej ft dto

Orte

Ort Byve

Nyrupv e

M

l leg y

EJ PV RU

307

d es gy en

ø ll

pv tru Heslevej

E20

ST DEERj

vej

e pv tru

SkovsBrønse- by rod

Grøftebjerg

Pejr

Frøbjergv ej

VEJ BOGENSE

M

eg ø ll

vej år d s

R TU

ve j

Lad eg ård M ark

S æ dholmvej

rhøjvej

gne Bre rgvej bje

Bæring

S MO

Præste- Je gyden

strupvej

rgyden

dte

Degnegyden

Ørsted Dy

e kild

Farbjerg Farbjerg Farb rbjerg Skov ov

Nord Kom fy m ns Ass une Kom ens Himmelstrup Himme mmelstr trup up m une vej Skov ølle

eve kk

bjerg

u se vh Skovej

ng

Myllerup

y

Mi

evej

Basselundvej

hø jev ej

nd

d

verod d Elverod de Elve Skov Sk ov

b A n de Højbjerg Huse

K

O js Ve

Bla

M

alte K k bje rg e g pla ir dse d en n

ev øs

ej

Dy r

Barløse vej

se j e

Sk ovgyden ej ev os

sk

vej 307

329

em ld Ki

Ska l

de La Ladegård D GÅRD AD E

Orte

NSE V EJ B O GE

Tv b in gy jer gsde gn Kaslunde

j ve

Skydebjerg

Kaslundvej

Bak mo ke se

N Ø Ba

ve j

gjer eb n vr d e Ha gy

gyd e

Røverskov

L a deg

Aarup

ej

Ørsbjerg

rl

BØ L SEN

re Ind v ej Ri ng

ade erg

V

j

161

307

ASSENSVEJ

Hje r up

e rgv

ær M o

åd

je dsb Sta

So

l lu

rt

e øll

Kerte

Kertevej

EJ

nb As s e

v. us

Neve

TV

ov

u er

en

k n app e

j

k rs

v ov

s ård

ØRSBJERG SKOV

Nederen mark evej Ål ø kk

vv e

j

rg de bje o Tokes k

kk Kohav e ba

vej

er

Li n

Ny f æ ste

Gadsbølle j ve ær

J Assenbølle PVE ÅR U

ERH OLMVEJ

org

løkken -

te Øs

Erholm

SØNDEGÅRDE SKOV

Kronb

ru lodp

ØSTERSKOV

329

j

iels h øj vej

MID DE LF ej AR

Andeej bølle

FYNSKE MOT O R VE J

E20

55

rk

eve

eled

Rold

Ornebjerg

v

år d

e m os

ø l le

E

L

L 329

j øjv e

E20

ÅLSBO BANKER

Etterupgårds vej

J E VE

HO GL VE . DV EJ

Hække bø Hække- ll e v e j bølle

DV

Sønderg

Tro ld

ej pv

ebanke eban an Skov

uh

SKO

en

LS T GE

Etterup

161

Rørup Ålsbovej

Ålsbo

ls ag

kantvej Tre

deb An

Grønnemose

Rørup Ma rk

VE J

g yd

ovej

Røds

Sk e

moseds vej

er

rup-

den gy ks ar

rup berosej

ens Ass

M

mo mosevejj ve

OT OR

Kort - Vissenbjerg området

ej

Ag

FY N

m

ds v rrd

erup

rup

Lill e

ej

gå Hovgå

e nn Hø

Ve ste

rg a

de


Ø HOP TAG EN TUR TIL BAAGØ

BAAGØ ER DEN ENESTE BEBOEDE Ø I ASSENS KOMMUNE - DER ER 25 INDBYGGERE PÅ DEN LILLE Ø I LILLEBÆLT CA. EN HALV TIMES FÆRGESEJLADS FRA ASSENS. Baagø kan være forblæst og har til tider et barskt klima om vinteren, men det er en idyllisk ø, når foråret melder sit komme. Der er masser af natur, der kan give ro og harmoni til naturelskeren, der sagtens kan få flere dage til at gå på Baagø. Baagø ligger i et Fuglebeskyttelsesområde, så der er gode muligheder for at studere fugle f.eks. fra de to fugleskjul. Baagø byder bl.a. på flade strækninger med udsigt til Lillebælt, Fyn og Jylland. Cykelruten fører gennem øens landsby med de velbevarede gårde og ud til flotte naturområder og fuglereservater. Der er flere stier, som indbyder til, at man lader sin cykel få et hvil, mens man udforsker øen til fods. Inde i Baagø by findes der et lokalhistorisk museum. Cykeludlejning Cykler udlejes ved selvbetjening på havnen. Der er 30 cykler til voksne og 20 til børn. Læg pengene i kassen, tag en cykel og aflever den igen samme sted. Pris: 20 kr. pr. cykel, trailer 5 kr. Telefon 6471 2527.

Transport til Baagø Man kommer til Baagø med færge fra Assens, og turen varer 1/2 time. Færgen kan udover ca. 50 passagerer have et lille antal biler. Husk pladsbestlling på telefon 6471 4142. For færgetider samt mere generel information omkring Baagø: www.baagoe.info og www.visitassens.dk


Kort - Ø HOP TIL BAAGØ Udsigten

Baagø Kirke

Hestestalden

Højvandsstenen

Baagø Færgen Baagø Fyr Baagø by Midt på øen ligger den hyggelige og velholdte Baagø by, som kan spores helt tilbage til 1200-tallet. Den oprindelige ”byplan” er bevaret med store gårde på begge sider af den brede bygade. Der er ikke foretaget nogen egentlig jordudskiftning, men fem af gårdene er flyttet ud som følge af brand eller pladsmangel. I tidens løb har der kilet sig forskellige servicefunktioner ind blandt gårdene: købmand, mejeri og smedje, som i dag er væk, men bygningerne kan stedfæstes.

Kirken Baagø Kirke er opført i 1861 og placeret her så Wedellsborggreven, der havde ydet et stort økonomisk bidrag, kunne have frit udsyn til den. Inventar og udsmykning er enkel, men et par ting skiller sig ud, bl.a. de rigt ornamenterede lysekroner samt kirkeskibet ”Fredericus Quartus”, der blev skænket til kirken af en københavner, som afbigt for den baagøpige, han havde ”bortført” fra øen.


SKINNECYKLING OPLEV NATUREN PÅ EN HELT NY MÅDE

EN ANDERLEDES OPLEVELSE FOR HELE FAMILIEN! Fra april til oktober kan I køre på skinnecykel fra Tommerup St. til Assens, en strækning på ca. 30 km. I kan starte turen fra Assens, Glamsbjerg eller Tommerup. Undervejs på turen kan I f.eks. nyde udsigten til Dreslette kirke, Helnæs Bugten og det gamle fiskeleje Torø Huse. Skinnecykler er lette at træde. Der er plads til tre eller fire på cyklen, og så er der endda plads til bagage og proviant. Proviantering kan også ske undervejs. Langs med banen findes rastepladser med borde og bænke. For at køre på skinnecykel skal I være fyldt 15 år, og for at leje cyklen skal I være fyldt 18 år. Der er helt særlige regler for ”overkørsler”, som I får udleveret, når I lejer cyklen. Skinnecyklerne skal altid køres tilbage til udgangspunktet. Det frodige landskab kan nydes i fred og ro fra skinnecyklen, uden at der opstår problemer med trafikken. Skulle I få lyst til at gøre ophold under turen, stopper I bare op og holder pause. Turen går gennem den skønneste fynske natur med åbne marker og skove.

Booking: GLAMSBJERG Circle K Odensevej 14, 5620 Glamsbjerg Telefon 6472 2202 10234@circlekeurope.com

SUPERBRUGSEN TOMMERUP ST. Tallerupvej 16, 5690 Tommerup Telefon 6476 1418 06217@coop.dk Åbningstider: 09:00 - 19:00 eller efter aftale

ASSENS CampOne Assens Strand Næsvej 15, 5610 Assens Telefon 6360 6362 assens@campone.dk


Bed + bike er et nyt kvalitetsmærke for overnatningssteder, der har særlige faciliteter til cyklister. Certificeringsordningen sikrer dig de bedste cykelvenlige overnatningssteder. Bed + bike overnatning Vestfyn: Billeskov - Overnatning for cykelgrupper - www.billeskov.info LøgismoseStrand Camping - www.logismosestrand.dk Gl. Avernæs Sinatur Hotel & Konference - www.gl-avernaes.dk Vissenbjerg Storkro - www.vissenbjergstorkro.dk Gl. Brydegaard - www.gammelbrydegaard.dk

CYKELUDLEJNING LøgismoseStrand Camping Løgismoseskov 7 DK-5683 Haarby Telefon 6477 1250 info@logismosestrand.dk Cyklerne udlejes med hjelm og taske. - Kildemoes El-cykel kr. 140,- pr. døgn - Kildemoes Bike Island kr. 90,- pr. døgn Et døgn er i tidsrummet kl. 08.00 - 08.00. Reservering nødvendig.

Cykeludlejning Baagø Baagø 5610 Assens

Fri Bikeshop Assens Vagtelvænget 1 5610 Assens

Der er 30 cykler til voksne og 20 til børn til udlejning fra 1. april til 1. november.

Telefon 6471 4510/ 23285022 info5610@fribikeshop.dk www.fribikeshop.dk/Find-butik/Fyn/assens.aspx

Cyklerne udlejes ved selvbetjening på havnen - læg penge i kassen, tag en cykel og aflever den igen samme sted. Telefon 6471 2527

Reservering nødvendig senest dagen før.


De fynske cykelruter Besøg en af nordens bedste cykeldestinationer – BIKE ISLAND I hjertet af Danmark ligger grønne og cykelvenlige Fyn og venter på at blive udforsket. Fyn og Øhavet er BIKE ISLAND, fordi området med sine 1200 km skiltede cykelruter giver både store og små cyklister mulighed for at køre på opdagelse i et vidt forgrenet cykelterræn, som veksler mellem flade strækninger helt tæt på kysten, bakkede landeveje der bugter sig mellem marker, skove, idylliske landsbyer og købstæder. Tag cyklen med på øhop og mærk ølivet på de mange småøer, som omkranser Fyn eller opdag cykelvenlige Odense, som både byder på 1000-årige historie og moderne storbyliv i rivende udvikling. Fyn og Øhavet er desuden kåret til UCI Bike Region. En pris, som UCI (Den Internationale Cykelunion) giver til byer eller destinationer, der har særligt gode forudsætninger for cykelturisme og som har evnen til at tiltrække og afvikle store cykel-events. Fyn og Øhavet er perfekt for dig – uanset om du er til en cykeltur med familien, kører MTB eller medbringer racercyklen til de lange seje stræk. Find ruter, overnatning, cykler og service Planlæg din næste cykelferie på www.bikeislandfyn.dk

BRUG FOR HJÆLP? FÅ YDERLIGERE INFORMATION OM CYKELRUTER, CYKELLEJE, ATTRAKTIONER, AKTIVITETER OG EVENTS VisitAssens Tobaksgaarden 7, 5610 Assens Telefon 2337 8466 info@visitassens.dk www.visitassens.dk