Page 1

CYKELOPLEVELSER

VisitAssens

VESTFYN - ferie på to hjul 2018

VISITASSENS.DK

Få inspiration til cykelture på ferien og find cykelruter i det smukke landskab langs Lillebælts kyst. Med skiltede cykelruter, flotte udsigtspunkter, gode overnatningssteder, færger og hyggelige fynboere er Assens og hele Fyn et fantastisk sted at feriere på jernhesten.


VELKOMMEN TIL VESTFYN

Vi synes, at vi har det hele på Vestfyn. Smukke børnevenlige strande, bakker, dybe skove, unikke attraktioner, hyggelige byer med stolte traditioner og masser af aktiviteter og kulturelle oplevelser. Her kan du både finde ro og tid til samvær og holde aktiv ferie til lands og til vands. Vestfyn og Assens ligger midt i Danmark. Du kan nå til det hele på et par timer, men du kan også bare blive her og nyde ferien. Vi har oplevelser for alle – og her er så smukt.

Turistkontoret i Assens

Besøg os i Tobaksgaarden og lad os inspirere dig til natur-oplevelser og kulturelle aktiviteter. Og få vores insider-tips til de små lokale perler, hvor vi selv lader op og nyder vores fantastiske egn. Vi glæder os til at møde dig og din familie, for vi vil så gerne dele det hele med jer.

Ferie på to hjul

Skiltede cykelruter med flotte udsigtspunkter, gode overnatningssteder og hyggelige fynboere gør Vestfyn til et fantastisk sted at feriere på jernhesten. Det er nemt at finde rundt, og langt størstedelen af ruterne er på mindre veje uden meget trafik. Hvis du har cyklen med bag på bilen eller i båden, har vi forslag til halv- eller heldagsture, som bringer jer ud i naturen til nogle af vores dejligste steder. I kan selvfølgelig også leje cykler her. Prøv en anderledes cykeloplevelse for hele familien på vores skinnecykler. Ruten går mellem Tommerup St. og Assens, og undervejs nyder I udsigten til Dreslette kirke, Helnæs Bugten og det gamle fiskeleje Thorø Huse. Skinnecyklerne har plads til tre eller fire personer og er lette at træde. Langs med banen er der rastepladser med borde og bænke

Læs mere på VisitAssens.dk, find os på Facebook og bliv inspireret på Instagram #VisitAssens. VisitAssens Tobaksgaarden 7, 5610 Assens Tlf.: 2337 8466 info@visitassens.dk

VisitAssens Photos: Andreas Schnalke, Colourbox.com, Danmarks Fugle Zoo etc.


MOUNTAINBIKE OPLEVELSER

MTB-ruten i Haarby Mountainbikeruten i Trunderupskoven, Haarby Assens Kommune har i samarbejde med Haarby Bicycle Club (HBC) anlagt MTB-sporet. Trunderupskoven i Haarby er kuperet med varierende beplantning af både løv- og nåletræer. Her er åbne skrænter og områder med skov, sø og overdrev, så du har rig mulighed for at udfolde dig. Den afmærkede rute veksler mellem kørsel på grus, skovbund og græs. Der er snoede strækninger gennem tæt skov, mere åbne strækninger på bredere stier, hårnålesving og mange stejle stigninger. Ruten er åben for alle og gratis. Når du benytter MTB-sporet i Trunderupskoven, skal du være opmærksom på, at rollespilsforeningen Fantasiverden bruger skoven hver onsdag kl. 18-21 og den 1. lørdag i hver måned kl. 11-15. Parkering: P-plads ved hundeskoven på Akkerupvej, 5683 Haarby (572.302,6 m; 6.120.450,9 m).


MTB-ruten i Assens Mountainbikeruten omkring Assens Stadion og Brunebjerg, Assens Assens Kommune har i samarbejde med MTB Assens anlagt MTB-sporet. Skovene omkring Assens Stadion og Brunebjerg er kuperede med varierende beplantning af både løv- og nåletræer. Her er åbne skrænter og områder med skov, åer og overdrev, så du har rig mulighed for at udfolde dig. Ruten er tydeligt afmærket med hvide/røde reflekspile og veksler mellem kørsel på grus, skovbund og græs. Der findes snoede strækninger (single track) gennem tæt skov, mere åbne strækninger på bredere stier, hårnålesving og flere stejle stigninger. Ruten er åben for alle og gratis. Parkering og start/mål: Assens Stadion Stadionvej 24 5610 Assens

Rutedata: Længde: 4,49 km Højdemeter: 80 m Max højde: 27 m


Glamsdalens Bikepark Assens kommune og Glamsdalens idrætsefterskole har samarbejdet om etablering af det ca. 3 km. lange mountainbikespor. Sporet veksler mellem kørsel på grus, skovbund og græs. Der findes snoede strækninger gennem tæt skov, mere åbne strækninger på brede stier, hårnålesving, og mange stejle op og nedkørsler. Mountainbikesporet er åben for alle og gratis. Al færdsel foregår på eget ansvar, og der kan være uforudsete forhindringer. Kør, hvor du må - kør ansvarligt - vis hensyn. Hvide, røde og sorte pile guider dig rundt på sporet. Hvid pil: hovedspor Rød pil: avanceret Sort pil: ekstrem

Parkering: Langbygårdsvej 14, 5620 Glamsbjerg


TURFORSLAG CYKELRUTER

TUREN GÅR TIL HELNÆS Den smukkeste tur langs vandet! Heldagstur - længde ca. 47 km 1 Start - Assens Havn: Kør ad Sdr. Ringvej forbi Assens Rådhus/ Gl. Sukkerfabrik til Torø Huse, som er et gammelt fiskerleje. 2 Torø: Torø er kendt for sin smukke og uberørte natur. Der er parkeringsplads ved Torø Huse Forsamlingshus. Gå evt. en tur på Torø, der trods navnet ikke længere er en ø men grundet tilsanding nu er landfast med Fyn. Den lille bro fører over en afvandingskanal fra Noret, der ligger længere mod syd. Øen har en spændende historie, sjove bygninger og huser tre kolonier, som kan lejes til lejrskoler, familiefester eller lign. Der kan arrangeres guidede vandreture på Torø. Der er meget sand på stierne, så øen er ikke velegnet til cykelture. Fortsæt ad cykelruten og oplev de fantastiske udsigter og meget slyngede veje. På den anden side af Lillebælt ses Aarø ved indsejlingen til Haderslev Fjord, længere mod syd anes Aabenraa og endnu sydligere ses Als samt tangen mod Helnæs. 3 Saltofte: Langs Strandvejen er der mange gode udsigtspunkter over Lillebælt og mange muligheder for vandring langs stranden. 4 Sønderby Klint: Sønderby Klint er et virkeligt eldorado for stensamlere. Klinten er næsten 30 m høj og udformet af istids-aflejringer. På klinten ses talrige væld, stejle og ubevoksede vægge, nøgne skråninger under udskridning og mere eller mindre stabile græs- og urtebevoksede eller kratklædte skrænter og dale. 5 Slots Alle: Du passerer her den gamle slotsbanke og den gamle stråtækte vandmølle. Besøg evt. fangehullet, det eneste bevarede fra den gamle middelalderborg, der brændte i 1741. På Helnæsvej passerer du bindingsværksgården ”Flenstofte”, opført i 1746.

Lidt længere fremme kommer du forbi Gl. Brydegaard og Gl. Avernæs Sinatur Hotel & Konference, hvor der er mulighed for at spise frokost, nyde en skøn middag eller overnatte. 6 Helnæs: Lige efter vejdæmningen ud til Helnæs ligger Bobakkerne som en kæmpevold, der om sommeren er klædt i et farverigt blomsterdække. Helnæs er en utrolig spændende halvø. Med sin prægtige natur, sit aktive kultur- og kunstnerliv samt spændende fortid er der nok at fordybe sig i og se på. Besøg f.eks. Helnæs Gl. Præstegård, Helnæs Antik og Helnæs Kirke. Vest for Helnæs by ligger det vældige engområde Maden. Næsten 300 ha enge og marker ligger bag strandvoldene ud mod Lillebælt. På Denmark Fishing and Outdoor Lodge eller på Helnæs Kro kan man få stillet sin sult. Der er mulighed for at overnatte på Helnæs Camping, Denmark Fishing and Outdoor Lodge eller på Helnæs Mølle ”Naturskole”. 7 Hagenskov Slot, tidligere Frederiksgave: Fortsæt gennem det flotte slotsanlæg med Hagenskov slot fra 1775, tegnet af arkitekt Rosenberg. Slottet anses for at være et af landets fineste klassicistiske bygninger. Til venstre ses det store ladegårdsanlæg med ridebane i midten. Her blev en del scener i filmen og tv-serien ”1864” optaget, så måske forekommer det bekendt. Ved alleen til landevejen ligger den gamle smedje et stykke fra de øvrige bygninger på grund af brandfaren. Kør tilbage til Å Strandvej og følg ruten retur til Assens eller kør et smut via Ebberup.


d Ny

j

sv e Nyd am

Hjortholm-

e

e ru pv

Strandg ade

en

ark

Kir

Sarup

H

e Gravke Ban

Strandby vej

Strandby se

o m lle Nellemose Ne All ee Nabben n

en bb

gyden

ve j

Lysemosegyden

yÅ arb Ha

St r a k S

HELNÆS BY V E J

Skovkrogen

ej Søbrov

Sarup Sø

Bynkeslette

A ALG DE

se Mo

Nelle mosevej

AS SE NS V j EJ Tøjsted ve

kem

Skåru pve j

323

Strærup Strærupvej

ose Løgism skov

Nymarksvej Skovkrogen

j e rg e

Hill

ej tev of

Voldtofte

sevej Kragemo

ler

Ung er

n

e ve

j

g g ad

Lan

væ Søb ng yet

t V o ld

Vo ldtofte V ænge

Nø rrelundsv.

Elle mos ha v

Søndermark

ej

Stængelrisvej

pe n bje rgv

op Trollesøvej Smedegyden

Bi r ke

J

HEL NÆ SVE

Gyde

ev ej

t Søll es

h ol

Johan Rantzaus Vej

n

ÅS t rand ve

Kroge

ej

Na

Brohusgyden Vone b jergvej

Ve

Sogne So gneve j vej

M gy ylle de r u n p-

ej

ling Kjel etoftev ej

T hi ng gy lts

j

e

ov

Løgismose

n

Damsbo Str

e- j Elmrg ve bje

6 HE LN

ÆS

HELNÆS BUGT

BY

V EJ

NØRREFJORD

HELNÆS

H e gni ngen

VIGØ erd rev e t

Stæ

s g e s kov vej

ILLUM nd St rab e t dy

Lindhov e dve j Lindehoved

HORSEHOVED

vej

Helnæs By

e vn

Ryet

Ov

-

Bjø

Ruer ne

ergsve j

Ry b

ve j erg ebj Bod

j b o ve Kaste

Kallehave gyden -

G am j

t e ve

G amtof

ft e v ej

Gamto

E g eru p

Sømarksvej

n

s

n yde

Gud øgy de

J

ve j Holme

Bjer geg yde n

tofteve j

Sk o vhus

e

EJ

TV ve j

Follesled

Å Stran d v ej

Blangs

Ma rk gyden-

Lan gsted gyden -

D y bvad

Sm ej gydrup en

FA R

E

RIN GV EJ

Al lé

T RE

O

ØS

B FÅ

Egemarksvej

La n g stedgyden

Tor u vej p-

sg yd e

n

Tageb æks gyden-

Skovhaveve j

Hellegårdsvej

t Strandheg ne

ej

Mariendalsv

r

ADE DERG

To r ø Huse Vej

j

Krengerupvej

N SØ

Gla

RG VE

e stemark n Præ

os e g

Skæ srendej v

Gl. S k olevej

j

BroMullerød vej Mul ø dvej

sb

ej pv

E

A lenb æ k Flad Køng mo s e vej

Flemløse

j

æk ve

Ungersbjerge

Ny r u

RR

Karle mo

Søh

HÅR BY V EJ

Søb ro ve Skårup

Mulle rødve j

Brunshuse

AS S E NSVEJ

yvej H årb

Dreslette

Ørb

Bryd egaa rd s ve j Enemærket

ej dv øe

Snave

H

d Ol

j

VanddeMo værks Gy vgård se - vej e ej s ng

Sna La vev ej

ej upv

m Vese

H K irk

D ær

168

323

Ruegyd e

ej

Holtegå

S pringenbjergvej rgv e

EB B E R UP V E J

Hø ed v

AGERNÆS

Koveje

Dæ Gra

d lan

Gl. Avernæs

Glamsbjerg

osen Stim

b je

Hjo ho

GLAMSBJERG HEGN j ve rup ge GA n e DE Kr

n

j

merTømyden g ej Dresletteev vej

E ge A ll é KOBBERSKOV

Brydegård

BUKKERUP KOHAVE

v erup

H

sbjerg rred He

5

byv e

esse l

j

ULVEMOSEHULE SKOV

ÅÅ

329

168

ose nsm Br u

Nyvej

rksv e

ve j

Lillefald Bukkerup BO GENSE V EJ

Dærup

e Sø

SKANNES HAVE

FJÆLLEBRO HOLT

K

Billesvej

os e

j Tylleve

eTrollsø vej

ma

Allé

EJ Slots

e

Hagenskov Herregård

Ul v e m

ej

N årupvej

GRØNNEFALD

329

Stig m ose

Grøfte bjergvej-

v en

se Mo

PRINS E V

d Langegy

mosevej 7 rn Hagenskov

Kirk

Kirke Søby

FÅBORGVEJ E RUPV EJ Vinte rgårdsvej

Ebberup

Teglskov

Engelsvej

gyd e n

ve Ro Rævesko

v ed

GRØFTEN

VOESBJERG SKOV

329

EJ ENSEV OD

j

de

Nårupvej

Nårupvej

stedSølle ej v Søllested

Sø Søby vej Sø Boelsb jerg yve Søb

ærvej

Snave n

de n

Skovsbjergvej

Ravnek

323

EB B

ej orpv Vist

gy

ej

ODENSE VEJ

Br yllegyden

Hestehave

Vedtofte

Halstedvej

an H Vej øyas

bje gler vej gs-

ÅKROG BUGT

Bo

V i esø ve j

Voldvej bro

Øxne b j ergv

Jo h

Hes tenha ve

y

Hes t

Søvej

Nør gyrem arksden U

Å St ran dvej

m

j ve

sg yd e

Nyrupve

j

n

Bo g

Højd vej als-

j sve am

Nyrupv e

Vedtoftevej

nd ange e n Sj o dv

yden

ø ll

Rybjerg vej ft dto

Præste- Je gyden

J esg

VEJ BOGENSE

307

Frøbjerg

S æ dholmvej

J VE Punge m UP R TU

Vistorp Dam

t

t en

Å

LILLEBÆLT

rhøjvej

gne Bre rgvej bje

n de

t of irke

n Sørebys Nordej V

Sønderby Klint

j

168

en

an dv ej

Turup

Gamtofte Lille o ftev ej

J

Sø va ng e egyd Lang

Saltofte

en

4

K

Nordby Kærum Sø FÅB ORG VE J rg bj e r ej e L Sønderærv de k by Flæ

g Kro

Å

Str

ø

Å

3

e Saltoftvej Strand

ev ej

kk

vej

um

e rksv rm a

Voldbro vej

m

Salt oftevej

Torø Huse

j

TORØ SUND

ve

je t

TORØ

Nyhuse

g jer

Dr e

eb Eg

2

323

j h es b org ve

K ær u

E

Torø

Kæ r

EJ PV RU TU

l leg y

Brahesborg Gods

Melby OD ENS E VE

Møllerhuse

J

lø lle

SØN D R

TORØ VIG

GVE J

Melby Huse

168

eg ø ll

vej år d s

pv tru Heslevej

Frøbjergv ej

Ørsted Dy

307

Ga

Korsgade

)

RI N

ASSENS

B ra hes V

9 mi n

B Sk ov OR GV ve j E

Bra

Bæring

dgi n d My lun

e Langeløkk Allé

gø (2 N

ej æs v

Lundag ager

dte

M

ej

ej er v

-Bå

1

L

307 313

j

TURU PVEJ Jørgen

By s tævnevej

s en

START

D ID

Lun d

Mygind ve j

Bæ vej k age r-

313

Lundbankevej

M

313

Ra ah aven

in de ve j

Lille Lundager

Mariendal j e ev nd mi s n de rre Kil Nø

Smejrup

Myllerup

M

Kærsm

vej årds Nyg

Ass

Stumpen

Karupvej

Aborg Ab org Stran dvej Aborgvej Strand Aborg Mariendalsvej

Bågø (29 min)

j

j

Mi

rgyden

j

se

devej

Ø

eve

ve j Barløsevej Bæri ngve

ad ve up

or

Rørmos

Kild e ve

hø jev ej

strupvej

v se

ng

Lange mo

SalbroSm vad ejr

Sal brov

Ab

g mi n

r lø Ba

y

Sandage r Kirkevej

V EJ

alte K k bje rg e g pla ir dse d en n

Kort - Turen går til Helnæs Ba Sandager un ev ej å Pug e Møll e

Bla

Barløse j e

v

ej

Dy r

Barløse vej

os e M

nd

lve Fils h us e jen

ndsm

ART VEJ

u Or el

err tn e n Ga gyd

Sandager Næs Strandgårdsvej H u

-

Helnæs Strand

Hesseløje Fruerlu Bøjden-

HOR


KULTURELLE OPLEVELSER Godser, museer og unik natur! Heldagstur - længde ca. 45 km 1 Start - Assens Havn: Kør ad Kildensmindevej og fortsæt herefter ud af Brahesborgvej.

Bemærk, at Strøjer Samlingen kun er åben hver tirsdag i juli samt for grupper efter forudgående aftale. Se Strøjer Samlingens kommende events på www.strojersamlingen.dk.

2 Galleri Sulegården: Tag en lille afstikker ad Lundagervej og besøg Galleri Sulegaarden. Gården er en fin repræsentant for de fynske sulegårde. En sulegård har en speciel konstruktion af tømmer, der bærer tagkonstruktionen. Det giver stor loftshøjde og mulighed for at give laden runde hjørner. Galleriet blev startet i september 1991 af billedkunstneren Carl Henning Aarsø. På 5 skiftende udstillinger om året vises aktuel billedkunst af danske og udenlandske kunstnere.

6 Krengerup Gods: Fortsæt turen mod Vedtofte og kør af Nårupvej/Krengerupvej til det fantastiske Krengerup Gods. Godset er omkranset af Krengerup Skov. Der er gratis adgang til parken, hvor man skal følge de afmærkede ruter. Om sommeren er der slotskoncerter med offentlig adgang. I tilknytning til Krengerup Gods ligger Hørvævsmuseet og Skoda Museet.

3 Brahesborg Gods: Fortsæt mod Gamtofte til Brahesborg Gods. I middelalderen lå her en lille hovedgård Bispbo, som i 1638-1656 blev nyopført til det nuværende Brahesborg. Jørgen Steensen Brahe, ejer af Brahesborg i 1600-tallet, fik tilnavnet ”Den lille konge af Fyn”, da han var en stor godssamler. Navnet Brahesborg stammer fra hans tid som ejer af herregården. I 1828 blev Brahesborg købt af højesteretssagfører F.W. Treschow og har siden været i slægtens eje. 4 Gamtofte kirke: Kirken er opført i 1100-tallet på granitkvadre på en smuk profileret sokkel. Kirken har i årenes løb undergået store forandringer. Koret er blevet forlænget ca. 7 meter mod øst. På korets sydside findes en granitudsmykning kaldet ”Den spillende engel”. Englen spiller på en gige, og man mener i øvrigt, at dette er den ældste udsmykning af et strengeinstrument i Danmark. 5 Strøjer Samlingen: Fra Gamtofte mod Søllested ligger Strøjer Samlingen. En levende bilsamling i konstant udvikling. Se bilerne og oplev atmosfæren i en af Danmarks mest spændende privatsamlinger.

- Hørvævsmuseet Hørvævsmuseet er et arbejdende museum med maskinvæve, håndvæve og gamle redskaber til hørforarbejdning. Der er en årlig temaudstilling, og cafeen har skiftende udstillinger af kunsthåndværk og butik med salg af egne produkter. - Skoda Museum Museets samling spænder vidt. Lige fra den første masseproducerede Škoda 420 Popular fra 1937 til Skoda Felicia fra 1996, som var den første bil i samarbejde med VW. 7 Øksnebjergstenen: Fortsæt ud af Dærupvej og drej til højre af Odensevej. Hvis du kører en kort tur opad Johan Rantzaus Vej ses mindestenen for slaget ved Øksnebjerg i 1535. Herfra er der mod nord udsigt over det meste af Vestfyn. Mod syd er der en fin udsigt over Ebberup Banker. 8 Kærum Kirke: På turen tilbage kan man tage en afstikker til Kærum Kirke. En stor landsbykirke med 250 pladser - indviet til Sct. Laurentius. Kirken har romansk kor, og skibet har krydshvælv fra 1400-tallet. Efter en brand i januar 1981 fandt man enestående kalkmalerier af slygende ranker og blade fra omkring 1570. Kirken er gennemgribende restaureret i 1981-82.


d Ny

G

j sv e Nyd am

Hjortholmvej

OD EN ej

bj

l ev

Do

n

j

e ve

e ru pv

A lun

Akkerup

Fil st

rup

LINIEN

d

ær

Sarup

Strandg ade

en

kem

Kir

yÅ arb Ha

Si hu lk ve sj

UP ER J 323 SKA L LE K E AK V

A ALG DE

ark

Bynkeslette

Trunder upv ej

Haarby

J

329

LA

e Gravke Ban

Strandby vej

Engha v e Strandby

db

n ov

ve j

y

Løgismose Damsbo Herregård

LANDEVEJEN

se

en bb

gyden

o m lle Nellemose Ne All ee Nabben n

Bækvej

Strandby ve j

Lysemosegyden

Storsk

Elle mos ha ve e

Søndermark

e

g g ad Lan

væ Søb ng yet

Vo ldtofte V ænge

Skåru pve j

AS SE NS V j EJ Tøjsted ve

Signekær

VE

Kallehave gyden -

323

St r a k S

j e rg e

S igne k

se Mo

Ung er

Aug uste borg

Kirkegyden

Frøb Væ

E LU ej

Stængelrisvej

pe n bje rgv

op Nø rrelundsv.

Gyde

ev ej

Ve

t Søll es

Trollesøvej

Ruer ne

Bi r ke

J

Hill

ej tev of

E ND

HEL NÆ SVE

Højrup ve Høj j

E GV

ÅS t rand ve

de n

329

ej

Na

Brohusgyden Vone b jergvej

h ol

Johan Rantzaus Vej

n

T hi ng gy lts

j

329 SMUTTEHAVER

Koveje

n

Damsbo Strand

e- j Elmrg ve bje

æk

HE LN

ÆS

HELNÆS BUGT

BY

ø

NØRREFJORD

V EJ

HELNÆS

TJÆREHAV

H

e

Sko vgy

OR AB FA

Smedegyden

ergsve j

Ry b

Sogne So gneve j vej

Kas l

ej

ling Kjel etoftev ej

tofteve j

G am j

t e ve

G amtof

ft e v ej

Gamto

E g eru p

Sømarksvej

n

j

v

Gud øgy de

Bjø

ve j

ve erg

j

Gummerup

ej

Sarup Sø

k Ak

egy den

J

Kroge

Holmev

Bjer g

Blangs

Ma rk gyden-

Sk o vhus

e

EJ

Langsted gyden -

Sm ejr gyd up en

TV

FA R

E

Follesled

Å Stran d v ej

La n g stedgyden

Tor u vej p-

n

Tageb æks gyden-

sg yd e

D y bvad

Skovhavevej

Hellegårdsvej

t Strandheg ne

Al lé

RIN GV EJ

gen

T RE

ekro ed

Holtevej

ØS

j

Egemarksvej

ve te

O

ej Søbrov

ose Løgism skov

Nymarksvej Skovkrogen

HELNÆS BY V E J

Skovkrogen

vs S ko

Ho

B FÅ

RG VE

Voldtofte

Strærup Strærupvej

VEJ SE

erod Lang

168

ve j erg ebj

Bregnem

Glamsdal

e stemark n

Bod

j b o ve Kaste

ler

Nelle mosevej

ej

ej

vvej Sko

Hol tev

rd

Mariendalsv

j ve ov Sk

Krengerupvej

ADE DERG

t V o ld

sevej Kragemo

BroMullerød vej Mul ø dvej

Ungersbjerge

ej pv

N SØ

Flemløse

j

Mulle rødve j

sb

Ny r u

E

s

n yde

Søb ro ve Skårup j

H

Holte

Søholm Sø

HÅR BY V EJ

Gl. S k olevej

æk ve

l

sv ej

d Ol

A lenb æ k Flad Køng mo s e vej Præ

os e g

Vand-

Ørb

Brunshuse

Karle mo

yvej H årb

Dreslette

Snave

Bryd egaa rd s ve j Enemærket

AS S E NSVEJ

m Vese

vej ed

merTømyden g Dreslettevej

Sna L vev ej

168

323

eM værks ydgår ose vej ve ds- j

j

j

ej ev

G ge an

e upv

e rupvej

Nårup

RR

rgv e

Hø K irk

D ær

S pringenbjergvej

ose nsm Br u

ej

jerg

Dæ Gra

b je

Hjort holmj ve

Holtegå

n

j

K reng

SKANNESHAVE

GLAMSBJERG HEGN ej pv eru GA ng e r DE K

Glamsbjerg v erup

H esse l

To r ø Huse Vej

j

Hes tenha ve

n 329

osen Stim

byv e

EB B E R UP V E J

Hø ed v

AGERNÆS

H e gni ngen

VIGØ Ov

erd rev e t

s ov

HORSEHOVED

vej

Helnæs By

Fa

-

g es k vej

SØNDERFJO

nd St rab e t dy

Lindhov e dve j Lindehoved

SØNDERFJORD

Stæ e vn

Ryet

LILLEBÆLT

Lillefald Bukkerup BO GENSE V EJ

168

Stig m ose e Sø

6

FJÆLLEBRO HOLT

BUKKERUP KOHAVE

NÅR

N årupvej

GRØNNEFALD

Dærup

SEVEJ

S

Skovstrup

GRØFTEN

VOESBJERG SKOV

329

Tem

Sko have mesvs

Nyrupve

Nårupvej

Nårupvej

K

Billesvej

Skæ srendej v

Gl. Avernæs

j Tylleve

Engelsvej

d lan

ÅÅ

ej

Ruegyd e

sb rred He

E ge A ll é KOBBERSKOV

Brydegård ÅKROG BUGT

j

ULVEMOSEHULE SKOV

Allé

Å

EJ Slots

Teglskov

Å St ran dvej

Nyvej

ma

PRINS E V

e

Hagenskov Herregård

Ul v e m

j Trolle sø-j ve

rksv e

ve j os e

Kirk

Grøftebjergvej

en

se Mo

Ebberup

v ed

EN OD

Kirke Søby

FÅBORGVEJ EB B E RUPV EJ Vinte rgårdsvej

Snave n

ø ll

yve Søb

ærvej

gyd e n

e

323

Hestehave

stedSølle ej v Søllested

Sø Søby vej Sø Boelsb jerg

Skovsbjergvej

Ravnek

de

Rævesko v

mosevej rn Hagenskov

de n

gy

ej

ODENSE VEJ

v Ro

ej orpv Vist

Frøbjerg

Nyrupve j

sg yd e

329

LILLESKOV

rgvej Frøbje

j sve am

Vedtofte

Halstedvej

7

Br yllegyden

VEJ BOGENSE

Bo

V i esø ve j

an H Vej øyas

gne Bre rgvej bje

y

Øxne b j ergv

Jo h

307

Præste- Je gyden

strupvej

Hes t

yden

Bræ

vej trup

ng

j ve

J esg

Rybjerg vej ft dto

k Ban

S æ dholmvej

EJ Pung em PV RU U T

5 m

rhøjvej

m rt e a rk

Frøbjergv ej

Ørsted

Vistorp Dam

Bo g

t

d Langegy

en

Sønderby Klint

an dv ej

Højd vej als-

bje gler vej gs-

Sønderby en

g Kro

Å

Str

J

hø jev ej

Søvej

Voldvej bro

bj e Le r ærvej de k Flæ

Saltofte

n de

RGV E

em

Vedtoftevej

nd ange e n Sj o dv

Nør gyrem arksden U

n Sørebys Nordej V

FÅB O

J VE UP

Turup

168

8 KærumNordby Sø

rg

R TU

ø

Å

ld Ki

Dy

pv tru Heslevej

Gamtofte Lille o ftev ej

J

Sø va ng e egyd Lang

e Saltoftvej Strand

vej

Torø Huse

um

ket

en of t

Voldbro vej

m

Salt oftevej

j

TORØ SUND

ve

je t

TORØ

Nyhuse

g jer

Dr e

Møllerhuse

323

Kir

Melby OD ENS E VE

168

Kæ r

4

Brahesborg Gods

ej Brah es b org v

Melby Huse

eb Eg

Torø

2

ev ej

3

K ær u

E TORØ VIG

Lundag ager

ej rksv rm a

kk

SØN D R

ASSENS

GVE J

lø lle

Korsgade

)

RI N

dgi n d My lun

ej

307 313

J

307

L

eg ø ll

vej år d s

l leg y

Ga

9 mi n

B Sk ov OR GV ve j E

Lun d

Bæring

M

e Langeløkk Allé

gø (2 s ve j

D ID

ej er v

-Bå Næ

Mariendal j e ev ind sm n de rre Kil Nø

M

dte

TURU PVEJ Jørgen B ra hes V

s en

START 1

Lille Lundager

Bæ vej k age r-

313

Lundbankevej

Mygind ve j

Myllerup

M

in de ve j

By s tævnevej

Ass

Ra ah aven

vej årds Nyg

Kærsm

Aborg Ab org Stran dvej Aborgvej Strand Aborg Mariendalsvej

ssens-Bågø (29 min)

Smejrup 313

ve j

Mi

j

rgyden

devej

j

se

or

BÅGØ

eve

Stumpen

Karupvej

v se

Kild e ve

ve

j Barløsevej Bæri ng

j

ej

Bla

Lange mo

SalbroSm vad ejr

ad ve up

Ab

Rørmos

r Ba

alte K k bje rg e g pla ir dse d en n

y

Sandage r Kirkevej

Sal brov

Ba Sandager un ev ej å Pug e Møll e

g mi n

Barløse j e

v

ej

M

nd

T VEJ

u Or el

err tn e n Ga gyd

Kort - Kulturelle oplevelser lve Fils h us e jen

Dy r M gy ylle de r u n p-

Barløsev

S MO

j

ej os e v

Basselundvej

ej ev os

hø Bavne

Grin dsm

ovgyden

js

BILLESKOV

NSE V EJ B O GE

gy er sde gn Kaslunde

gsvej

MIDDELFAR

dvej

EMTEKÆR Å Sandager Næs Strandgårdsvej H u

æk eb

-

Helnæs Strand

d

e ndsv nellaa Bøn

Hess

j

BØJD B ØJD E N t

HO

B jd

All A

BøjdenFynshav (45 min)

ANDE V E LLA

J

8

n de sgy Eg


Historiske oplevelser En fantastisk tur omkring Assens! Heldagstur - længde ca. 26.5 km

1 Torø Huse: Følg Sdr. Ringvej fra Assens mod Torø Huse, der er et lille, gammelt fiskerleje med små stræder, som bedst ses til fods. Der er toilet og parkering ved Torø Huse Forsamlingshus.

6 Spinderhuset: På vej mod Ebberup ligger Spinderhuset på højre hånd. Det var portbygning i alleen til Hagenskov. Fra Prinsevej drejes først til venstre og lige efter til højre over jernbanesporene fra jernbanen mellem Assens og Tommerup. Her kan man i dag køre på skinnecykler.

2 Torø: Gå evt. en tur på Torø, der trods navnet ikke længere er en ø, men grundet tilsanding nu er landfast med Fyn. Den lille bro fører over en afvandingskanal fra Noret, der ligger længere mod syd.

7 Spindeskolen: Vejen går ad Ravnekærvej. I nr. 48 var den gamle spindeskole fra dengang hørproduktionen havde sin storhedstid på Fyn i begyndelse af 1800-tallet. Besøg evt. Hørvævsmuseet på Krengerup og få mere at vide.

Øen har en spændende historie, sjove bygninger og huser tre kolonier, som kan lejes til lejrskoler, familiefester eller lign. Der kan arrangeres guidede vandreture på Torø. Der er meget sand på stierne, så øen er ikke velegnet til cykelture. Fortsæt ad ruten og oplev de fantastiske udsigter og meget slyngede veje. På den anden side af Lillebælt ses Aarø ved indsejlingen til Haderslev fjord, længere mod syd anes Aabenraa og endnu sydligere ses Als samt tangen mod Helnæs.

8 Gamtofte Kirke: Kør lige over krydset ved Odensevej og fortsæt gennem Voldbro til Gamtofte Kirke, der er en 1100- tals kirke med mange fine detaljer. I kirken kan man bl.a. se de meget smukke og moderne kirkeruder af Peter Brandes, som giver kirkerummet et helt specielt lys.

Start - Assens Havn:

3 Å Strandvej: Fører til en dejlig badestrand ud for campingpladsen, der ligger ved det tidligere badehotel. 4 Fangehullet på slotsbanken: Længere fremme går ruten til højre gennem Slots Allen, tag evt. en afstikker til den store borgbanke og se det gamle fangehul på toppen af banken. Her sad biskop Jacob Erlandsen fanget i 1259. 5 Hagenskov Slot, tidligere Frederiksgave: Fortsæt gennem det flotte slotsanlæg med Hagenskov Slot fra 1775, tegnet af arkitekt Rosenberg. Slottet anses for at være en af landets fineste klassicistiske bygninger. Til venstre ses det store ladegårdsanlæg med ridebane i midten. Her blev en del scener i filmen og tv-serien ”1864” optaget, så måske forekommer det bekendt. Ved alleen til landevejen ligger den gamle smedje et stykke fra de øvrige bygninger på grund af brandfaren. Kør til venstre ad Prinsevej, der har navn efter Prins Frederik den Syvende, der var guvernør over Fyn, inden han blev konge. Han brugte Hagenskov (dengang Frederiksgave) som sommerresidens og har spadseret her på vejene med sin Grevinde Danner.

9 Mindesmærke: Overfor kirken ligger en mindesten for en flybesætning på 8 mand, som blev dræbt under et flystyrt i maj 1944. Propellen fra flyet står ved stenen. Lancasterflyet havde ikke fået lagt miner ved Kiel som planlagt men blev ramt af Luftwaffe og faldt ned i præstegårdshaven og efterlod et stort hul, som stadig kan anes. Præstegården udbrændte sammen med 2 stråtækte gårde i byen, og kirkens tag blev slemt beskadiget. Fortsæt mod Assens af Brahesborgvej. 10 Brahesborg: Her passeres på højre hånd herregården Brahesborg, bygget som renæssanceborg i 1656 af Jørgen Brahe og ombygget i klassicistisk stil i 1756. Tag en afstikker gennem avlsanlægget og bemærk striberne i brolægningen helt oppe ved hovedbygningen. Det er hoveri-båse. Hver fæstegård havde sit felt på brolægningen, så fogeden let kunne overskue, om alle var mødt til hoveriarbejde. 11 Sulegården: I Lundager ligger Galleri Sulegården. Gården er en fin repræsentant for de fynske sulegårde. En sulegård har en speciel konstruktion af tømmer suler, der bærer tagkonstruktionen. Det giver stor loftshøjde og mulighed for at give laden runde hjørner. Følg ruten retur til Assens.


d Ny

j

sv e Nyd am

Hjortholm-

e

e ve

j

g g ad

Lan

væ Søb ng yet

e ru pv

yÅ arb Ha

Sarup

Strandg ade

en

A ALG DE

ark

Kir

ej Søbrov

H

e Gravke Ban

Strandby vej

Strandby gyden

St r a k S

en bb

se Mo

o m lle Nellemose Ne All ee Nabben n

HELNÆS BY V E J

ose Løgism skov

Nymarksvej Skovkrogen

ve j

Sarup Sø

Bynkeslette

se

ler

Nelle mosevej

AS SE NS V j EJ Tøjsted ve

kem

Vo ldtofte V ænge Skåru pve j

323

Strærup Strærupvej

Lysemosegyden

Kallehave gyden -

Hill

Voldtofte

sevej Kragemo

BroMullerød vej Mul ø dvej

j e rg e

n

op Nø rrelundsv.

Smedegyden

Elle mos ha v

Søndermark

ej

Stængelrisvej

pe n bje rgv

t Trollesøvej

Ruer ne

Bi r ke

Gyde

ev ej Sogne So gneve j vej

Ve

Søll es

h ol

Johan Rantzaus Vej

n

T hi ng gy lts

j

ÅS t rand ve

Skæ srendej v

HEL NÆ SVE

j

Mulle rødve j

Ung er

e

ov

Løgismose

n

Damsbo Str

e- j Elmrg ve bje

HE LN

ÆS

HELNÆS BUGT

BY

V EJ

NØRREFJORD

H e gni ngen

VIGØ erd rev e t

Stæ

s g e s kov vej

ILLUM nd St rab e t dy

Lindhov e dve j Lindehoved

HORSEHOVED

vej

Helnæs By

e vn

Ryet

Ov

-

Bjø

t V o ld

j b o ve Kaste

Søb ro ve Skårup Gl. S k olevej

J

ergsve j

Ry b

Kroge

ej

Na

Brohusgyden Vone b jergvej

ej

ling Kjel etoftev ej

G am j

t e ve

G amtof

ft e v ej

Gamto

E g eru p

Sømarksvej

J

ve j Holme

n

ve j erg ebj Bod

ej tev of

n yde

Gud øgy de

s

os e g

Bjer geg yde n

tofteve j

Sk o vhus

e

EJ

TV ve j

Follesled

Å Stran d v ej

Blangs

Ma rk gyden-

Lan gsted gyden -

D y bvad

Sm ej gydrup en

FA R

E

RIN GV EJ

Al lé

T RE

ØS

O

RG VE

e stemark n Præ

HÅR BY V EJ

Skovkrogen

HELNÆS

Gla

B FÅ

Egemarksvej

La n g stedgyden

Tor u vej p-

sg yd e

n

Tageb æks gyden-

Skovhaveve j

Hellegårdsvej

t Strandheg ne

ej

Mariendalsv

r

Søh

A lenb æ k Flad Køng mo s e vej

Flemløse

j

æk ve

Krengerupvej

ADE DERG

To r ø Huse Vej

ej pv

Karle mo

yvej H årb

Dreslette

sb

Ny r u

ej dv øe

Ungersbjerge

AGERNÆS

N SØ

H

Ørb

Brunshuse

AS S E NSVEJ

d Ol

j

Snave

Bryd egaa rd s ve j Enemærket

ej upv

n

VanddeMo værks Gy vgård se - vej e ej s ng

Sna La vev ej

168

323

Ruegyd e

K irk

D ær

S pringenbjergvej rgv e

H

E

b je

ej

Holtegå

RR

168

j

EB B E R UP V E J

Hø ed v

byv e

Hjo ho

GLAMSBJERG HEGN j ve rup ge GA n e DE Kr

Glamsbjerg

m Vese

d lan

Koveje

BUKKERUP KOHAVE

osen Stim

e Sø

merTømyden g ej Dresletteev vej

Allé

E ge A ll é KOBBERSKOV

Gl. Avernæs

329

v erup

H

sbjerg rred He

4

Brydegård

Lillefald Bukkerup BO GENSE V EJ

Dærup

esse l

j

ULVEMOSEHULE SKOV

ÅÅ

329

ose nsm Br u

Nyvej

rksv e

ve j

Kirk

SKANNES HAVE

FJÆLLEBRO HOLT

K

Billesvej

os e

j Tylleve

Engelsvej

eTrollsø vej

ma

e

5

Ul v e m

ej

N årupvej

GRØNNEFALD

329

Stig m ose

Grøfte bjergvej-

v en

se Mo

mosevej rn Hagenskov

EJ Slots

d Langegy

PRINS E V

6

v ed

GRØFTEN

VOESBJERG SKOV

Dæ Gra

j

ærvej

gyd e n

Nårupvej

Nårupvej

EJ ENSEV OD

Kirke Søby

FÅBORGVEJ E RUPV EJ Vinte rgårdsvej

Ebberup

Teglskov

yve Søb

de

ve Ro Rævesko

Hestehave

stedSølle ej v Søllested

Sø Søby vej Sø Boelsb jerg

Skovsbjergvej

Br yllen

7gyde

Hagenskov Herregård

de n

gy

ej

Ravnek

Snave n

ej orpv Vist

an H Vej øyas

ODENSE VEJ

Hes tenha ve

Bo

V i esø ve j

Øxne b j ergv

Jo h

n

y

t

Voldvej bro

323

EB B

ÅKROG BUGT

Hes t

Søvej

bje gler vej gs-

Å St ran dvej

m

j ve

sg yd e

Nyrupve

j

Vedtofte

Halstedvej

Vistorp Dam

Bo g

Højd vej als-

Nyrupv e

Vedtoftevej

nd ange e n Sj o dv

yden

ø ll

Rybjerg vej ft dto

j sve am j

J esg

J VE Punge m UP R TU 307

Frøbjerg

S æ dholmvej

VEJ BOGENSE

n de j

Nør gyrem arksden U

Å 3

LILLEBÆLT

rhøjvej

gne Bre rgvej bje

ø

en

en

Sønderby Klint

Turup

168

Sø va ng e egyd Lang

Saltofte

an dv ej

n

J

Nordby Kærum Sø FÅB ORG VE J rg bj e r ej e L Sønderærv de k by Flæ

g Kro

Å

Str

K

9 te

t of irke

n Sørebys Nordej V

j

e Saltoftvej Strand

kk

ve

Salt oftevej

Torø Huse

Å

EJ PV RU TU

Gamtofte Lille o ftev ej

Voldbro vej

vej

Nyhuse

um

j h es b org ve

m

323

g jer

TORØ SUND

Kæ r

8

10

Melby OD ENS E VE

Møllerhuse

eb Eg

1

Melby Huse

e rksv rm a

ev ej

Brahesborg Gods

K ær u

E je t

TORØ

Dr e

Bra

168

J

lø lle

SØN D R

Torø

2

307 313

pv tru Heslevej

l leg y

Ga

Korsgade

)

TORØ VIG

GVE J

B ra hes V

9 mi n

RI N

ASSENS

Lundag ager

eg ø ll

vej år d s

Dy

307

dgi n d My lun

e Langeløkk Allé

gø (2

B Sk ov OR GV ve j E

M

ej

ej er v

-Bå N

ej æs v

L

11

Bæring

TURU PVEJ Jørgen

By s tævnevej

s en

START

D ID

Lun d

Mygind ve j

Bæ vej k age r-

313

Lundbankevej

M

313

Ra ah aven

in de ve j

Lille Lundager

Mariendal j e ev nd mi s n de rre Kil Nø

Smejrup

j

dte

M

Kærsm

vej årds Nyg

Ass

Stumpen

Karupvej

Aborg Ab org Stran dvej Aborgvej Strand Aborg Mariendalsvej

Bågø (29 min)

j

j

Mi

rgyden

j

se

devej

Ø

eve

ve j Barløsevej Bæri ngve

ad ve up

or

Rørmos

Kild e ve

Myllerup

Frøbjergv ej

Ørsted

strupvej

Lange mo

SalbroSm vad ejr

Sal brov

Ab

g mi n

r lø Ba

y

Sandage r Kirkevej

M gy ylle de r u n p-

ng

v se

Kort - Historiske oplevelser Ba Sandager un ev ej å Pug e Møll e

hø jev ej

Præste- Je gyden

alte K k bje rg e g pla ir dse d en n

V EJ

Bla

Barløse j e

v

ej

Dy r

Barløse vej

os e M

nd

lve Fils h us e jen

ndsm

ART VEJ

u Or el

err tn e n Ga gyd

Sandager Næs Strandgårdsvej H u

-

Helnæs Strand

Hesseløj eløj Bøjden-

rlu

OR


KULTUR OG NATUR

Ådalens kirker, baunehøj og udsigtspunkter Heldagstur - længde ca. 26,7 km Start - Assens Havn: 1 Mariendalsstranden: Lige efter havnen ligger Mariendalsstranden med badebroer. Fortsæt ad Mariendalsvej Assens` ”Sølvkyst” det ny flotte villakvarter med udsigt til Bågø. 2 Aborg: Aborg er fra gammel tid en stor og betydende landsby med mange gårde og huse. Tag’ evt. en afstikker til Aborg Strand, der har en fin badebro. Ruten fortsætter mod Tvingsbjerg Fyr. Umiddelbart kan man ikke se et fyrtårn, idet fyret består af et forfyr i en privat bolig ved Aborg Minde og et bagfyr ved Baunet længere inde i landet. 3 Aborg Nor: (kun cykelsti) Længere fremme passeres dæmningen og pumpestationen ved Aborg Nor. Puge Mølle Å løber her ud i Lillebælt. I Vikingetiden kunne man sejle op ad Puge Mølle Å, og navnet Aborg viser, der har været en borg i hvert fald på sydsiden, men man har også fundet ruiner på Nord-siden. Dæmningen blev etableret i 1913 for at forhindre oversvømmelser med saltvand fra Lillebælt. Noret har et rigt fugleliv og der er blandt andre observeret både havørn, bekkasiner, mudderklire og forskellige ænder og gæs. 4 Baunet: Ved Baunevej drejes til højre. På venstre hånd findes ”Baunet” en baunehøj med shelter og bålplads på toppen. For foden af højen, er der et godt picnicområde med borde og bænke samt en lille legeplads. På den anden side af vejen ligger Tvingsbjerg bagfyr, et sortmalet tårn. I hele området omkring ådalen dyrkes mange forskellige grøntsager, som asparges, løg, jordbær, ærter, kartofler, kål, majs, der i sæsonen sælges fra Torup Bakkegård på Middelfartvej lige nord for Sandager. 5 Sandager Kirke: Fra bakketoppen på vejen ses hele Puge Mølle Ådal med både Sandager og Barløse Kirker. Spiret på Sandager kirke er opsat som sømærke af Fyr og Vagervæsenet. Kør ad Langemosevej og Barløsevej.

I Sandager Kirke findes en madonnastatue skåret af Claus Berg i begyndelsen af 1500-tallet. Kør til højre ad Sandager Kirkevej og lige over Middelfartvej til Barløse kirke. 6 Barløse Kirke: Højt over landskabet ligger kirken, der er fra 1100-tallet og en af de første romanske kirker. Barløse Kirke på sin bakketop er også et officielt sømærke. Fra kirken kan man lave en afstikker til Barløseborg Golfklub. Fra Barløse Kirke køres ad Langstedgyden. Drej til højre ad Bæringvej og derefter til venstre ad Barløsevej. 7 Puge Mølle: Lige før man kommer til det gamle vadested Salbrovad ligger Puge Møllegård på Barløsevej nr. 2. Fra landevejen kan man skimte den gamle bindingsværksbygning, der huser vandmøllen. Puge Mølle har eksisteret på stedet siden 1500-tallet. Fortsæt til Salbrovad og kør til venstre ad Middelfartvej mod Assens. 8 Holevad Kirke: På venstre hånd ligger Holevad Kirke. Fra Middelfartvej køres ad Bækagervej og Jørgen Brahesvej til Brahesborg. 9 Brahesborg: Vejen går gennem avlsgården, og på gårdspladsen er der fin udsigt til hovedbygningen. Renæssancehuset blev i 1756 ombygget til klassicistisk stil. Kør til venstre ad Brahesborgvej og bemærk den flotte hængebro over voldgraven. 10 Galleri Sulegården: Galleri Sulegården er en fin repræsentant for de vestfynske sulegårde. En sulegård har en speciel konstruktion af tømmer, suler, der bærer tagkonstruktionen. Det giver stor lofthøjde og mulighed for at give laden runde hjørner. Følg ruten tilbage til Assens.


ebj

Eng

de ndvej

ds en

Ja

Kas lu

Pi n

M gy ylle de r u

ej

j

G am t e ve

Ry b

Blangs

h

j

ergsve j

f t e v ej

Gamto

EB B

Snave n

n

T hi ng gy lts

gyd e n

Ro Rævesko

FÅBORGVEJ E RUPV EJ Vinte rgårds

Ebberup

rk

E ge A ll é KOBBERS

Skæ srendej v

HEL NÆ SVE

J

ÅÅ

Brydegård ÅKROG BUGT

ve j

ULVEMOSE SKOV

ÅS t rand ve

Å

os e

j

e

Bjø

Teglskov

Ny

Allé

Hagenskov Herregård

Ul v e m

EJ Slots

mosevej rn Hagenskov

Å St ran dvej

v en

ma

n

323

de

ve

PRINS E V

Gud øgy de

Br ylle gyden

bje gler vej gs-

e

Bjer geg yde n

G amtof

E g eru p

Sømarksvej

ve j

Foll esle d

ODENSE V

se Mo

Å Stran d v ej

llingeto Kje fteve

Ma rk gyden-

Lan gsted gyden -

Sk o vhus

e

EJ

TV

FA R

E

RIN GV EJ

Al lé

tofteve j

Tor u vej p-

Sm ej gydrup en

Skovhaveve j

D y bvad sg yd en

Tageb æk gydens-

et Strand hegn

La n g stedgyden

Mi dd Asse elfa n

Hellegårdsvej

T RE

an H Vej øyas

ærvej

Egemarksvej

ej

ØS

Hes t

Øxne b j ergv

Jo h

Ravnek

To r ø Huse Vej

V i esø ve j

ej

y

Gamtofte Lille o ftev ej t

Mariendalsv

Prinsehøjsv ej

strupvej

Bo g

Højd vej al s-

Nør gyrem arksden U

n Sørebys Nordej V

yd Lang eg

en

Sønderby Klint

Ve

nd ange e n Sj o dv

168

en

an dv ej

o ket

n ft e

J

Nordby Kærum Sø FÅB ORG VE J rg e j b Le r ærvej Sønderde k by Flæ Saltofte

VE UP

Turup

j

Voldvej bro

Å

g Kro

Å

Str

Ki r

Sø va ng e egyd Lang

e Saltoftvej Strand

j

Torø Huse

vej

ve

Salt oftevej

um

ksve

Voldbro vej

m

g jer

je t

TORØ SUND

eb Eg

Dr e

Nyhuse

Brahesborg

K ær u

E

Torø

323

ev ej

9Gods

Melby OD ENS E VE

Møllerhuse Kæ r

m ar K ær

ej Brah es b org v

168

n de

SØN D R

TORØ VIG

GVE J

Melby Huse

R TU

ø

Korsgade

ASSENS

TORØ

307 313

J

M

)

RI N

Lund-

rg yden

9 mi n

B Sk ov OR GV ve j E

ej

ag 10 ager

ej rd sv

l leg y

kk

Mariendal j e ev nd i m ns de l i rre K Nø

M

Lun d

å eg ø ll

pv tru Heslevej

307

dgi n d My lun

e Langeløkk Allé

gø (2 s ve j

D ID

Bæring

TURU PVEJ

L

ej er v

-Bå

START

Lundbankevej

j

Myllerup

dte

M

ve j

lø lle

s en 1

Lille Lundager

Bæ vej k age r-

313

Mi

Ga

Ass

313 8 My gind

B ra hes V

By s tævnevej

Assens-Bågø (29 min)

Smejrup

Ra ah aven

in de ve j

Aborg Ab org Stran dvej Aborgvej Strand Aborg Mariendalsvej

Fiskerhusene

Stumpen

Karupvej

Kærsm

l

alte Kirk bje rg g pla d esen d en

e ev øs

Kild e vej

ve

Jørgen

Fiskern- e huse

j

r Ba

Sk

Barløse vej

Barløse 6j

j Barløsevej Bæri ngve 7

j

vej årds Nyg

2

eve

ej os e v

Lange mo

SalbroSm vad ejr

Tv b in gy jer gsde gn Kaslunde

ng

5

Bak mo ke se

y

Sandage r Kirkevej

rl

Bla

ej

gyd e

M

Rørmos

BÅGØ

Grin dsm

se

devej

se in Pr s- ej h v

øj

K lintende

BILLESKOV

ad Sal brov ve up

or

ø By

v ej

v

Ab

en dd ro

g mi n

Hje r up

T VEJ

nd

lve Fils h us e jen

Ba Sandager un 4 ev ej å P3ug e Møll e Noret

ov

MIDDELFAR

u Or el

Sandager Næs Strandgård svej H u

err tn e n Ga gyd

k bæ e l Å

EMTEKÆR

Bille

rup

sk

O re

ek r e æ

Hj e

angsvej Skovv

Em t a d G

Kort - Kultur og natur

un mm ne o u rt K m m o sK Stubberup Nakke j Blåkildev e

Ta

gvej

ej

or

t Hø s

Gl. Avernæs

B

Bruns huse


VISSENBJERG OMRÅDET Oplevelser for hele familien! Heldagstur - længde ca. 35 km 1 Start - Vissenbjerg Storkro: Kør til højre ad Søndersøvej og fortsæt ligeud. Herefter kommer parkeringen til Terrariet Vissenbjerg og Vissenbjerg Bakker på højre hånd. 2 Terrariet Vissenbjerg: Terrariet er en specialzoo med en af Skandinaviens største samlinger af krybdyr, padder, skorpioner, edderkopper, insekter m.m. 3 Vissenbjerg Bakkerne: Tag på en fynsk bjergtur. Her på toppen af Fyn har gletsjerne efterladt et stort område med mægtige bakker, stejle skråninger og dybe slugter. Ved ”Udsigten” er du nået 129 meter over havet. Her åbner sig en fantastisk udsigt mod Brændholt Bjerg og Frøbjerg Bavnehøj. 4 Lilleskov Teglværk: Fortsæt turen mod Tommerup Stationsby. Kør en lille afstikker ud af Lilleskovvej og se Lilleskov Teglværk. Museet blev stiftet i 1985 for at bevare og drive Lilleskov Teglværk som museum. Der er kun åbent få dage i løbet af året, men grupper kan efter særlig aftale komme på besøg.

5 Naturlegeplads Galaksen i Nårup: Turen går videre til landsbyen Nårup, som kan fremvise den fornemme Bystævne Galakse - en naturlegeplads, som er blevet til ved en fænomenal frivillig arbejdsindsats, og som virkelig er et besøg værd. Sammen med byens forsamlingshus udgør den nu Nårups absolutte fællessted, hvor både lokale og gæster kan boltre sig. Der er boldplads, svævebane, legeplads, 2 petanquebaner, bålplads og borde/ bænke. Et hyggeligt sted at spise den medbragte mad.

6 Danmarks Fugle Zoo: Fra Nårup køres der videre ad Skovvej. Her kommer man forbi Danmarks smukkeste og mest idylliske fuglepark. I parken kan man opleve ca. 800 forskellige fugle fra hele verden - blandt andet storke, strudse, papegøjer, svømmefugle og ugler. 7 Frøbjerg Bavnehøj - Fyns højeste punkt: Fortsæt videre til Frøbjerg og Bestig Frøbjerg Bavnehøj, som er Fyns højeste punkt på 131 meter. Fra top­pen af Bavnehøjen er der en fantastisk udsigt over Fyn. Landskabet er dannet af istiden. I gamle dage blev der tændt bål (bavner) på højene rundt om i landet for at kommunikere med hinanden. Bavnehøjen er en del af et karakteristisk dødislandskab. Bakkerne er flade på toppen med meget stejle sider og markante smeltevandsslugter. Det 12 ha store område omkring Frøbjerg Bavnehøj ejes af Naturstyrelsen og blev fredet i 1947. Området består af to bakker, selve Bavne­højen på 131 meter og den lille høj på 122 meter. På Frøbjerg findes bl.a. en mindelund for besættelsestidens ofre og flere andre mindesmærker. I det gamle is­hus ved bunden af Frøbjerg Bavnehøj er en lille sommer-åben udstilling, som fortæller om bavnehøjens historie. Frøbjerg har fået sit navn efter frugtbarhedens gud, Frø eller Frej. I oldtiden var Frøbjerg et helligt sted, hvor der, før foråret kom, blev holdt offerfest. Ved den lille høj lig­ger festpladsen, hvor Frøbjerg Festspil siden 1986 har lavet friluftsteater. Hvert år trækker festspillene op mod 25.000 mennesker ud i naturen. Indtil 1910 var bakkerne græsklædte uden træbevoks­ning, og de blev brugt til græsning for både får og kreatu­rer. Bavnehøjselskabet plantede i 1911-1912 mange af de eksisterende træer, men der er kommet mange flere træer og buske til, som siden er blevet beskåret for at bevare den enestående udsigt. I dag græsses bakkerne af får, som hjælper med at holde træer og buske nede.


Elv e

SØ ND

Rø nh

elb j

L

e rg

ve j

EJ

ØV

lmvej

VEJ

KIRK E

K

j e rg

yb

T

Vesterlaugsvej

pv ej

e nd

VE RN IIN N GEEVEJ VEJ

Kivsmosevej vej Langsted

ke ve u pj

Am e

Mo se

Ak

K

v ej

He s

t

ehav

oL øk

eM øllev

ke

Ste

Brobyvær Brob obyv yvær ær Sko vve j

Tø Tørr Ha

eerrg et v

ej ov Søb Søbo Søbo Sø

evej

323

BROBY SKOV

Toft e

OD EN SE VE J

n sb je

M ve elle j m -

Fil st

rup

lun

d

ær

LINIEN

Nørremarksvej Gu n

Storskov v ej Gra m bo

bj

Do

n

e ru pv

Strandg ade

D

OD EN ej

l ev

Højrupgyd en

Hjortholmvej

Gyde

r

PVEJ

Ma gt e nb vej ø lle-

ej

Pejr

Elle mos ha ve e

j

en

ark

kem

Kir

vej

DE

jen

e ve

Aug u borsteng

Kirkegyden

d Ny sv e Nyd am

j

e ve

vv ej

Ko

Havelu ndv

ADE

RR EG

S VE J

ERSØV ER E

els

-

Bø g lu ebje nd r g

enk

AS SE N

Frøbjerg Vænge Søndermark

e

g g ad

Lan

væ Søb ng yet

Vo ldtofte V ænge Skåru pve j

n

Ve ste

rg a

de

sen n

r øb

emosegyden

Sø b

Jordløse

Dortheej lun dsv

ej

Jo r dlø s

e bj

j ve

LA

r up

yn d

ve j jerg Bob

Helle

e nd

329

JEN VE

Kallehave gyden -

bje

r

V

H im m

Ornebjerglund

Ålem osevej

Andebø mosevellej

ldve j

Ro

se

V EJ

LE

ds Å

gå r

ej

op Nø rrelundsv.

o

Spr a

Ro ldvej

J VE

SE

BO

AS

v ej

o se

M

L

NDV EJ

E LU

Stængelrisvej

h ol

Ruer ne

33

Allerup A llerup p PVEJ

Trunderup Brusbje rg v

Bi r ke

aveejj r ik

Alleru Allerup Alle rup Have Ha ve

u Tr

J

E ND

J

Ro lL ille dvej

J

VE

ev ej

t Søll es

Trollesøvej

ft e v ej

Johan Rantzaus Vej

n

T hi ng gy lts

E OD

-

ve j

j

ko

Nr. oby oby

A

323

nKare vej dals

Trunder upv ej

ePræstget væn

HEL NÆ SVE

ense Å

Gamto

Od

SØLUNG SØLU SØ LUNG NG

ve j

Skallebjerg

E GV

ÅS t rand ve

Lu

trupve vej Vøjsstr Kasb æ k

r

up

OR AB FA

Smedegyden

tofteve j

G am j t e ve

pe n bje rgv

M gy ylle de r u n p-

ej

Brohusgyden Vone b jergvej

Ve

Sogne vej

Kas lu

Pi n

ling Kjel etoftev ej

Blangs

SE

EN B OG

DE

es t

je rg v

Ør sb

ndvej

ds en

Ja

BRE DGA

ark erm N ed

l le sh

Ko en gyd

La n g stedgyden

Ma rk gyden-

GE N

FJ

Saltmos

lle

ev e n ghøjvej

Lu

Ør Sk os bje vve

Engvej

ebje rg

de

So gneve j

Agerst ien

EJ en

egy d

vej Hønne rup ru

mK

S ø nderga

G amtof

EJ

E g eru p

j ve jer g

V DS 335

ommune Assens K mune yn Kom dtfyn iid Midt g--M Faaborg Bøgh Bøgholm gholm m Fa

Si hu lke ve sj

ke Ak

e

L ind e b

FL

ÅR

den Gravergy

gen

n La Langsted

Hje l m er u Hje

Verninge

Sydmarksvej

vej t ed gs

j

G DE LUN

k Fugle

n eg Br

ekro ed

ve j Holme

Bjø

Ma 168

ej ild ev

Birkevej

ARREBOR GVE J KN

e vej løkk

S- 16 EN ASSVEJ seve Oden

v. PV EJ RG E RU 323 SK J B E J A L LE K E AK V

Haarby

neg

e ve j

J

ej ilyv

Kr

r

Signekær

k

Deg

eb

335

Hov

evej

T

RY TTERGADE Ø L LEBA K KEN e n Brylle yd n Holme hav e gyde

ej

e

J VE RO gå rdsv

j

Holtevej 329

e Gravke Ban

Ma

em o s evej

Højrup ve Højrup j

A ALG DE

j ve

ej ov Tob

ej p ev

EB Dyre h a ve

Sk o vhus

j

Ap

T SOR

Lan gsted gyden -

e ov

J

vej

ve te

Gummerup

Akkerup

M

gholm

de n Sko vgy

Render de n Brunseg y

Gundestrup ej v rup st de

K ir

NÅRUP BJERGE

vej erg

ej Tof te v

b To

TALLERUP V E

Neversvej

o vsb S ko

Ho

rd

H

de un e e St

J

vvej Sko

ej

O

Strandby vej

VE RG

j ve ov Sk

Hol tev

B FÅ

yÅ arb Ha

es ko vv

Ske l hus e bakke

OV

vej trup

j

Krengerupvej

Sarup Sø

Sarup

øj

se

ELL

j

AS SE NS V j EJ ed Tøjst ve

j b o ve Kaste

Gl. S k olevej

Broj

ej Søbrov

erod Lang

S igne k

323

p eru e ng

VEJ SE

Hill

Bynkeslette

vej olm

K IRK E H

u

J

ej

HÅR BY V EJ

Tommerup

VE E NS ASS

ne ej øn v Gr ose m

om

e ve ejj

Tallerup Huse

Ne ver Hessel- svej hoved

Bregnemose

Glamsdal

Voldtofte

Strærup Strærupvej

vej

Kr

sen s

Stærmose vej Stærm Stærmose

FREDSKOV

stru p vej

H

168

Hu

VE GA

5

Søholm Sø

RG VE

h

Brøundser nget væ

me

to V o ld

yvej H årb

Søb ro ve Skårup j

sv ej

Kroge ve j jerg b e d

vej ft e

b e j j er g

335 HØGSHOLT

e rupvej

l

e stemark n

Bo

BJ E

4

Nårup

Holte

ADE DERG

Flemløse

EN

ej pv Præ

s Karle mo

j

æk ve

K reng

d Ol

A lenb æ k Flad Køng mo s e vej

n

n yde

merTømyden g Dreslettevej

Skæ srendej v

Mulle rødve j

Ny r u

AS S E NSVEJ

os e g

Dreslette

Ørb

hø Bavne

j

N SØ

e upv

H ov

fteb j Grø j e rg v e

Ga m

j lleve Gadsb ø

ergsve j

v

Ry b

ve e a

ø l le

u se vh Skovej

ej dv øe

Snave

Bryd egaa rd s ve j Enemærket

168

323

H

6

Hjort holmj ve

GLAMSBJERG HEGN j ve rup ge GA n DE Kre

j

VandeM værks ydgår ose vej G ge vej ds- an

Sna L vev ej d n la

D ær

ej

k S ke l b æ

NÅRUPSKOV

Holtegå

S pringenbjergvej rgv e

EB B E R UP V E J

K irk

åd

Glamsbjerg

n

j olmve Rav nh

s k o vve j

Skov

Skovstrup

E

j

Tem

Sko have mesvs

RR

b je

ej

byv e

Ruegyd e

Hø ed v

j øjv e

O js Ve

BUKKERUP KOHAVE

168

H

sbjerg rred He

E ge A ll é KOBBERSKOV

e øll

e Sø

ej ev

Brydegård

j

ULVEMOSEHULE SKOV

ÅÅ

329

v erup

Lille

LF

161

LILLESKOV

SKANNESHAVE

Lillefald Bukkerup BO GENSE V EJ

m Vese

rksv e

SEVEJ

j lt ve ho nd æ Br

m

Attebovej

Tommerup Stationsby

N årupvej

FJÆLLEBRO HOLT

osen Stim

ma

KROG BUGT

ve j os e

Allé

Å

Ul v e m

EJ Slots

Hagenskov Herregård

Nyvej

lER Ske G AD huvseej E VIS S

Brændholt vej

GRØFTEN

VOESBJERG SKOV

329

rg-

Nyrupve

Nårupvej

-

u

Lyh

Magtenbøllevej

upvej

rgvej Frøbje

GRØNNEFALD

329

ose nsm Br u

se Mo

PRINS E V

mosevej rn Hagenskov

Teglskov

eTrollsø vej

FÅBORGVEJ E RUPV EJ Vinte rgårdsvej

Ebberup

n dvej

v en

Magtenbølle

Magtenbølle Mark

Skalbjerg

j

Nårupvej

Stig m ose

Grøfte bjergvej-

A

Teglvær ksv Kådeej kilde

7

D yre

Ko

bølle

335

evej

Ped

ej

Husemose se

ODE NSEVEJ

Kirkeskov

E

vej

k Ban

Dærup

esse l

gyd e n

Kirk

bjerg

Frøbjerg

Hestehave

K

Billesvej

EB B

Snave n

de

ve Ro Rævesko

Kirke Søby

j Tylleve

323

Engelsvej

ærvej

n Sørebys Nordej V

bje gler vej gs-

dery

ODENSE VEJ

Skovsbjergvej

Ravnek

Br yllegyden

j ve

EN OD

j

ej

Voldvej bro

N rdby øgrrem y d e arksSø n U

sg yd e

stedSølle ej v Søllested

Sø Søby vej Sø Boelsb jerg

an H Vej øyas

168

nb As s e

Søvej

Jo h

ed

ØST E R G

2 Vissenbjerg 3

j sve am

Dæ Gra

Hes t

Øxne b j ergv

de n

yve Søb

Voldbro vej

j ve

gy

t en

m

Bo

of ket

Gamtofte Lille o ftev ej t

Kir

V i esø ve j

kk

sborg

Højd vej als-

ej orpv Vist

eve kk

Pejr p ve j

Hes tenha ve

nd ange e n Sj o dv y

ø lel

ev ej

Orte

n

Halstedvej

Vistorp Dam

Bo g

ej rksv rm a

ov

n de

ind d lun

ST DEERj

Le rgyden

e kild

Koelbjerg Kelstr u p v ej RS DE j Kelstrup N eve v SØ a teh SkalleHe s

Grøftebjerg

K

m rt e a rk

Vedtofte

307

J

en

J J VE Punge P m U

Rybjerg vej ft dto

Vedtoftevej

ov

verod d Elverod de Elve Skov Sk ov

START1

je Hes tb lund

Orte Byvej

Nyrupv e

ø

Turup

d es gy en

ø ll

M

TU

EJ PV RU

307

Ska l

S æ dholmvej

rhøjvej

R TU

Ornebjerg

Lad eg ård M ark

Frøbjergv ej

Ørsted Dy

pv tru Heslevej

l leg y

Degnegyden

VEJ BOGENSE

vej år d s

307

S MO

gne Bre rgvej bje

g lle

hø jev ej

vej

Præste- Je gyden

dte

Bæring

Basselundvej

strupvej

j

em

sk

vej A ar u p gjer eb n vr d e Ha gy

ng

j

Myllerup

y

ngve

Mi

ld Ki

N Ø Ba

Bred

de La Ladegård GÅRDE AD E

Orte

Sk ovgyden

Dy r Bla

alte K k bje rg e g pla ir dse d en n

rgyden

Kild e ve

Skydebjerg

329

ej ev os

Røverskov

ve j

s ård

Bak mo ke se

Barløse vej

v se

j

BØ L

L a deg

Aarup

ej

Kaslundvej

rl

M

V

Ørsbjerg

Tv b in gy jer gsde gn Kaslunde

rløse j e

e rgv

SEN

re Ind v ej Ri ng

ade erg

NSE V EJ B O GE

angsvej Skovv

gyd e

ej os e v

r Ba

je dsb Sta

161

307

ASSENSVEJ

Hje r up

j

ær M o

J Assenbølle PVE ÅR U

ERH OLMVEJ

j ve

u er Hj

v. us

Kerte

Kertevej

ej pv

en

k n app e

Nederen mark evej Ål ø kk

vv e

ØRSBJERG SKOV

o Tokes k

j

N

Ø

Erholm

rg de bje

deb An

j

org

kk Kohav e ba

vej

er

Li n

55

ØSTERSKOV

329

SØNDEGÅRDE SKOV

Ny f æ ste

EJ LE V329

Vædeve j

Sk

ebanke eban an Skov

e Farbjerg Farb Fa rbjerg rbjerg pv ov Nord Skov tru Kom fyns mun A Komssens e AndeÅRLIGM ÅR L Himmelstrup Himme mmelstr trup up mun SK j e ej bølle v Skov e Rold ølle b e An d ej v t Højbjerg ol Huse FYNSKE MOT 335 E20 O R VE J Skovs- S MID Gadsbølle j kov DE by e E20 Brønses b ej Kelstrupv L yv ær rod j FAR skov ve T v l lu æ V o o p k t s k nd EJ r ru Dyregrraav v La n gesøvej rs t v o ls 54 e e j S st Ke eve rk

eve

eled

Kronb

løkken -

ls ag

kantvej Tre

uh

ÅLSBO BANKER

e m os

år d

Tro ld

E

Sønderg

EJ

ru lodp

Sk e

Dybmosegårds vej

E20

Hække bø Hække- ll e v e j bølle

DV

iels h øj vej

j

Spratten- ej borghuse

Etterupgårds vej

HO GL VE . DV EJ

en

m men

E N SEV

LS T GE

Etterup

SKO

Rørup Ålsbovej

Ålsbo

Da

-

Grønne161 mose

Rørup Ma rk

VE J

g yd

ovej

ej

G

ne far t del mmu Mid ens Ko s s A

Fjellemosemo vejj ve

rup-

Røds

lle bø a rk

er

den gy ks ar

rup gstrup ber obose-j

OT OR

E

Kort - Vissenbjerg området

ej

Ag

TO R

Ålsbo

FY N

m

ds v rrd

ønnerup

j pve

Lill e

ndvej

gå Hovgå

eru nn Hø

Tø rv

Vester


Ø HOP TAG EN TUR TIL BAAGØ

BAAGØ ER DEN ENESTE BEBOEDE Ø I ASSENS KOMMUNE - DER ER 25 INDBYGGERE PÅ DEN LILLE Ø I LILLEBÆLT CA. EN HALV TIMES FÆRGESEJLADS FRA ASSENS. Baagø kan være forblæst og har til tider et barskt klima om vinteren, men det er en idyllisk ø, når foråret melder sit komme. Der er masser af natur, der kan give ro og harmoni til naturelskeren, der sagtens kan få flere dage til at gå på Baagø. Baagø ligger i et Fuglebeskyttelsesområde, så der er gode muligheder for at studere fugle f.eks. fra de to fugleskjul. Baagø byder bl.a. på flade strækninger med udsigt til Lillebælt, Fyn og Jylland. Cykelruten fører gennem øens landsby med de velbevarede gårde og ud til flotte naturområder og fuglereservater. Der er flere stier, som indbyder til, at man lader sin cykel få et hvil, mens man udforsker øen til fods. Inde i Baagø by findes der et lokalhistorisk museum. Cykeludlejning Cykler udlejes ved selvbetjening på havnen. Der er 30 cykler til voksne og 20 til børn. Læg pengene i kassen, tag en cykel og aflever den igen samme sted. Pris: 20 kr. pr. cykel, trailer 5 kr. Telefon 6471 2527.

Transport til Baagø Man kommer til Baagø med færge fra Assens, og turen varer 1/2 time. Færgen kan udover ca. 50 passagerer have et lille antal biler. Husk pladsbestlling på telefon 6471 4142. For færgetider samt mere generel information omkring Baagø: www.baagoe.info og www.visitassens.dk


Kort - Ø HOP TIL BAAGØ Udsigten

Baagø Kirke

Hestestalden

Højvandsstenen

Baagø Færgen Baagø Fyr Baagø by Midt på øen ligger den hyggelige og velholdte Baagø by, som kan spores helt tilbage til 1200-tallet. Den oprindelige ”byplan” er bevaret med store gårde på begge sider af den brede bygade. Der er ikke foretaget nogen egentlig jordudskiftning, men fem af gårdene er flyttet ud som følge af brand eller pladsmangel. I tidens løb har der kilet sig forskellige servicefunktioner ind blandt gårdene: købmand, mejeri og smedje, som i dag er væk, men bygningerne kan stedfæstes.

Kirken Baagø Kirke er opført i 1861 og placeret her så Wedellsborggreven, der havde ydet et stort økonomisk bidrag, kunne have frit udsyn til den. Inventar og udsmykning er enkel, men et par ting skiller sig ud, bl.a. de rigt ornamenterede lysekroner samt kirkeskibet ”Fredericus Quartus”, der blev skænket til kirken af en københavner, som afbigt for den baagøpige, han havde ”bortført” fra øen.


SKINNECYKLING OPLEV NATUREN PÅ EN HELT NY MÅDE

EN ANDERLEDES OPLEVELSE FOR HELE FAMILIEN! Fra 29. marts til 21. oktober kan I køre på skinnecykel fra Tommerup St. til Assens, en strækning på ca. 30 km. I kan starte turen fra Assens, Glamsbjerg eller Tommerup. Undervejs på turen kan I f.eks. nyde udsigten til Dreslette kirke, Helnæs Bugten og det gamle fiskeleje Torø Huse. Skinnecykler er lette at træde. Der er plads til tre eller fire på cyklen, og så er der endda plads til bagage og proviant. Proviantering kan også ske undervejs. Langs med banen findes rastepladser med borde og bænke. For at køre på skinnecykel skal I være fyldt 15 år, og for at leje cyklen skal I være fyldt 18 år. Der er helt særlige regler for ”overkørsler”, som I får udleveret, når I lejer cyklen. Skinnecyklerne skal altid køres tilbage til udgangspunktet. Det frodige landskab kan nydes i fred og ro fra skinnecyklen, uden at der opstår problemer med trafikken. Skulle I få lyst til at gøre ophold under turen, stopper I bare op og holder pause. Turen går gennem den skønneste fynske natur med åbne marker og skove.

Booking: GLAMSBJERG Circle K Odensevej 14, 5620 Glamsbjerg Telefon 6472 2202

SUPERBRUGSEN TOMMERUP ST. Tallerupvej 16, 5690 Tommerup Telefon 6476 1418 Åbningstider: 09:00 - 19:00 eller efter aftale

ASSENS CampOne Assens Strand Næsvej 15, 5610 Assens Telefon 6360 6362 info@assensstrand.dk


Bed + bike er et nyt kvalitetsmærke for overnatningssteder, der har særlige faciliteter til cyklister. Certificeringsordningen sikrer dig de bedste cykelvenlige overnatningssteder. Bed + bike overnatning Vestfyn: Billeskov - Overnatning for cykelgrupper - www.billeskov.info LøgismoseStrand Camping - www.logismosestrand.dk Gl. Avernæs Sinatur Hotel & Konference - www.gl-avernaes.dk Vissenbjerg Storkro - www.vissenbjergstorkro.dk Gl. Brydegaard - www.gammelbrydegaard.dk

CYKELUDLEJNING LøgismoseStrand Camping Løgismoseskov 7 DK-5683 Haarby Telefon 6477 1250 info@logismosestrand.dk Cyklerne udlejes med hjelm og taske. - Kildemoes El-cykel kr. 140,- pr. døgn - Kildemoes Bike Island kr. 90,- pr. døgn Et døgn er i tidsrummet kl. 08.00 - 08.00. Reservering nødvendig.

Cykeludlejning Baagø Baagø 5610 Assens

Fri Bikeshop Assens Vagtelvænget 1 5610 Assens

Der er 30 cykler til voksne og 20 til børn til udlejning fra 1. april til 1. november.

Telefon 6471 4510/ 23285022 info5610@fribikeshop.dk www.fribikeshop.dk/Find-butik/Fyn/assens.aspx

Cyklerne udlejes ved selvbetjening på havnen - læg penge i kassen, tag en cykel og aflever den igen samme sted. Telefon 6471 2527

Reservering nødvendig senest dagen før.


De fynske cykelruter Besøg en af nordens bedste cykeldestinationer – BIKE ISLAND I hjertet af Danmark ligger grønne og cykelvenlige Fyn og venter på at blive udforsket. Fyn og Øhavet er BIKE ISLAND, fordi området med sine 1200 km skiltede cykelruter giver både store og små cyklister mulighed for at køre på opdagelse i et vidt forgrenet cykelterræn, som veksler mellem flade strækninger helt tæt på kysten, bakkede landeveje der bugter sig mellem marker, skove, idylliske landsbyer og købstæder. Tag cyklen med på øhop og mærk ølivet på de mange småøer, som omkranser Fyn eller opdag cykelvenlige Odense, som både byder på 1000-årige historie og moderne storbyliv i rivende udvikling. Fyn og Øhavet er desuden kåret til UCI Bike Region. En pris, som UCI (Den Internationale Cykelunion) giver til byer eller destinationer, der har særligt gode forudsætninger for cykelturisme og som har evnen til at tiltrække og afvikle store cykel-events. Fyn og Øhavet er perfekt for dig – uanset om du er til en cykeltur med familien, kører MTB eller medbringer racercyklen til de lange seje stræk. Find ruter, overnatning, cykler og service Planlæg din næste cykelferie på www.bikeislandfyn.dk

BRUG FOR HJÆLP? FÅ YDERLIGERE INFORMATION OM CYKELRUTER, CYKELLEJE, ATTRAKTIONER, AKTIVITETER OG EVENTS VisitAssens Tobaksgaarden 7, 5610 Assens Telefon 2337 8466 info@visitassens.dk www.visitassens.dk

Cykeloplevelser Vestfyn 2018  

Få inspiration til cykelture på ferien og find cykelruter i det smukke landskab langs Lillebælts kyst. Med skiltede cykelruter, flotte udsig...

Cykeloplevelser Vestfyn 2018  

Få inspiration til cykelture på ferien og find cykelruter i det smukke landskab langs Lillebælts kyst. Med skiltede cykelruter, flotte udsig...

Advertisement