__MAIN_TEXT__

Page 18

Tekst: Bjørn Harry Schønhaug

Telemark er softis og kystidyll for krimkongen Jørn - Skuespillene hans er mysterier fra fortida som rulles opp gjennom flere akter, forklarer Jørn. Det er mange skriveføre telemarkinger Jørn setter pris på. En av favorittene er Vidar Sundstøl fra Drangedal og Bø. Han liker det gode språket. - Bøkene hans er noe mer enn ren krim. En av de aller, aller første Jørn møtte da han kom til verden, var Porsgrunns-forfatteren Bjørg Vik. - Jeg ble født samme natt som sønnen hennes. Jørns mor og Vik lå på den samme fødestua på sykehuset i Porsgrunn.

Suksessforfatteren Jørn Lier Horst fra Bamble forsøker å legge inn et hint om Telemark i alle bøkene sine. Selv husker han barndommens somre på Rognstranda. På Rognstranda, ute i havgapet langs Telemarkskysten, lærte Lier Horst å svømme. - Jeg husker kveldsturene til Rognstranda for å bade på sommeren, forteller han. Familien hadde med seg loff og banan som niste, og på veien ut kjøpte de en kurv med røde og friske jordbær. 50 bøker Bare i Norge har den 49 år gamle forfatteren solgt over tre millioner bøker. Historiene om William Wisting, Detektivbyrå nr. 2 og Clues-serien, er en stor suksess. - Jeg har utgitt 50 bøker, sier han stolt. Vinteren 2019 kom den 13. boka i Clue-serien for ungdom ut, og det var nummer 50 totalt. Han debuterte som forfatter i 2004, og bare i 2018 kom han med seks utgivelser for voksne, barn og ungdom. - Skal jeg først holde på med noe, så liker jeg å få maks ut av det. Jeg gjør det fullt og helt.

Softis og konsert Selv om Jørn aldri har flyttet hjem til Telemark igjen etter at han dro i militæret, har han fortsatt et hjerte for fylket. - Nå har jeg bodd halve livet på den andre siden av fjorden, men Telemarkskysten er finere enn Vestfoldkysten, mener han. - Vestfoldkysten er rett ut i horisonten, mens Telemarkskysten er full av holmer, viker, øyer og skjær, som skaper idyll, konstaterer Jørn. Hver sommer prøver han å få med seg minst en konsert på Wrightegaarden i Langesund. - Langesund, softis og Postgirobygget hører sammen. Postgirobyggets mest kjente sang heter jo «Idyll», og det kan nok hende Jørn synger med på nettopp denne. Som barn skulle Jørn av og til reise til byen. For de som vokste opp på Rugtvedt i Bamble, er det Brevik som er byen. Der fikk Jørn tak i alt han skulle. - I dag er det fortsatt en liten og sjarmerende kystby, enten om du kommer med båt eller bil. En liten uoppdaget perle, sier han.

Krimforfatteren Ibsen En som ikke gjorde det stykkevis og delt, var Telemarks egen Henrik Ibsen. I stykket «Brand» forekommer det kjente sitatet: «Det som du er, vær fullt og helt, Og ikke stykkevis og delt» Bøkene til Jørn Lier Horst er oversatt til 33 språk. Når han er i utlandet, snakker han ofte om Henrik Ibsen som en kriminalforfatter. 18

Profile for Visit Telemark

Telemarkskatalogen 2019  

Et magasin utgitt av Visit Telemark med ferietips, aktiviteter, attraksjoner og gode opplevelser i Telemark, vår, sommer, høst og vinter.

Telemarkskatalogen 2019  

Et magasin utgitt av Visit Telemark med ferietips, aktiviteter, attraksjoner og gode opplevelser i Telemark, vår, sommer, høst og vinter.