Page 1

Didàctica de les Ciències Informe de Laboratori curs 2010 - 2011 Nom de la persona que fa l’informe: Mar Calavera Nom de les persones membres del grup: Eli Carrasco, Lídia Puig, Noelia Torregrosa, Xènia Pelegrí. Data: 2 de novembre de 2010 Títol de la pràctica: La flotabilitat!

Quina és la proposta de treball? La pràctica d’avui ha servit per augmentar els nostres coneixements sobre la flotabilitat. Cada grup tenia diversos objectes per treballar-la. Havíem d’observar i intentar respondre a una pregunta inicial que ens havia plantejat en David. El nostre grup hem tingut dues ampolles amb líquids i havíem d’intentar saber quins components hi havia i si eren els mateixos en les dues ampolles. Després, havíem d’intentar fer surar una bola de plastilina. Per fer-ho, teníem una bola de plastilina i un recipient amb aigua.

Què hem fet? Per intentar respondre la primera pregunta: quines són les substàncies de les ampolles?, hem observat els dos recipients. En un hi havia un líquid grogós a la part de dalt i un líquid blanquinós a la part de baix. En el segon recipient hi havia un líquid grogós a la part de baix i blanquinós a la de dalt. Primer de tot ens hem plantejat: pot ser que l’oli estigui a baix i l’aigua a dalt? Què pot ser aquesta substància groguenca? A més d’observar, hem mogut una mica els recipients. Al segon recipient han aparegut bombolles i el color blanc s’ha tornat més tèrbol. A més, ha aparegut una part de líquid groguenc a la part superior i la resta s’ha quedat al fons.


En quant a la segona pregunta que havíem de respondre: La plastilina sura? Primerament unes vam dir que si que suraria i d'altres van dir que no. Per què pensàvem així? Les que vam dir que no surava ens pensàvem que la plastilina tenia més densitat que l'aigua i per tant s'enfonsava. La següent pregunta que havíem de resoldre era: com podem fer que una bola de plastilina suri? Per resoldre-la hem anat fent diferents formes amb la plastilina que teníem per anar provant que passava quan la posàvem a dins de l’aigua. La bola de plastilina es va enfonsar i si fèiem boles més petites també s’enfonsaven. En canvi, si canviàvem la forma i ho fèiem pla, o si fèiem la forma d’una barqueta, la plastilina surava. Al veure que amb la forma de la barqueta surava, vam pensar que potser era per les cantonades que feia que no entrés l’aigua. Quan l'aigua mulla la part superior de la plastilina aquesta s'enfonsa. Per això alguns trossos de plastilina plans es van enfonsar perquè no tenien la suficient cantonada perquè no pugés l’aigua a sobre.


Quina conclusió en traiem? De la primera part de la pràctica, hem arribat a la conclusió que en el primer recipient hi ha aigua amb oli. L’aigua és més densa que l’oli i per això l’oli queda a la part superior del recipient. En quant a la segona ampolla, el nostre sentit comú, la vista, ens va traicionar. Primer hem pensat que podria ser oli amb aigua i sabó, ja que al barrejar-lo han sortit bombolles. El que teníem clar era que la substància barrejada amb l’aigua feia baixar la densitat de l’aigua i per això quedava a la part superior. La segona hipòtesi que hem tingut era que fos aigua amb sal perquè al mar (aigua amb sal) veiem una part del petroli (oli) que queda a la part superior, però també hi ha petroli que queda al fons del mar. A més, al mar també s’originen aquestes bombolletes i l’aigua també té un color tèrbol. Després de parlar amb en David, ens ha dit que el primer recipient sí que hi havia aigua amb oli, però el segon contenia aigua amb colorant groc i oli corporal. Per això, l’aigua seguia sent més densa que l’oli i estava a la part de baix de l’ampolla.

Pel que fa l’activitat de la plastilina, hem arribat a la conclusió que depèn de la forma que tingui pot surar o no ja que la forma impedeix l’entrada d’aigua. Per això, si és plana amb suficient gruix per què l’aigua no pugi sura. A més, si té cantonades, també ajuda a que suri. El pes és una variable que no intervé en la flotabilitat, perquè les boles petites de plastilina no suraven i en canvi els trossos plans més grans sí ho feien. Per tant, quantitat i flotabilitat són variables que no van juntes. A més, els grans vaixells suren gràcies a la forma que tenen.

flotabilitat  

primera practica