Page 89

Zdr avniki v prostem času je dar neba in vabljiva obala morja, je dragulj ljubečega sočutja.

Preostane nam le še predstavitev mlade slikarke Urške Kocmur Gorjanc, ki hodi po stopinjah mame slikarke, ki premaguje bolezen in se s svojimi čudovitimi slikami konj pojavlja v velikih galerijeha, trenutno razstavlja v galeriji Salusa v Ljubljani. Urška je diplomantka Visoke strokovne šole za risanje in slikanje. Svojo prvo likovno nagrado je prejela leta 1998 v Mariboru, ko je njena slika zasedla prvo mesto na mednarodnem natečaju srednjih šol na temo »Strpnost do drugačnih«. V času študija se je ukvarjala z risanjem karikatur, aranžiranjem daril, organiziranjem in pripravljanjem razstav … Četudi rada kipari, je na mnogih samostojnih in skupinskih študentskih razstavah sodelovala le s slikarskimi deli.

V njenem opusu opažamo različne teme in slikarske tehnike ter številne slogovne in avtorske pristope. Avtorica ima v svojih delih izrazito jasne, tople barve. Zanjo pa je značilna tudi poudarjena svetlobnost, ki daje slikam simbolni akcent; gre za svetlobo kot nasprotje teme: za optimizem, jasnost, veselje … za mističnost in magičnost, s katero ta ožarja njena dela. Še največkrat pa svetlobno žarijo kar slike same, njihovi viri in izviri svetlobe. V delih Urške Gorjanc Kocmur vlada praviloma simetrija in uravnoteženost. V slikarkinih delih ali njenih posameznih elementih je zaznati posebno dinamično in vrtinčasto krožno gibanje. Avtorica se v svoji prihodnosti vidi kot ilustratorka otroških knjižic. Barve, ki jih je izbrala za ilustracije, pa so še bolj tople in žive. Dobimo občutek, da so pravljični junaki resnično živi in otroka, ki jih gleda, kar posrkajo v domišljijski svet. Ilustrirala je zbirko pesmi »Pesem neba«. Kmalu pa bo izšla otroška knjižica »Frizerstvo pri zelenem zmaju«, katere avtorica in ilustratorka je Urška sama. Sama zase pravi: »Potovanje v otroško fantazijo me izpopolnjuje. Sploh če ima zgodba tudi določeno sporočilo. Moje otroško življenje me je vedno znova in znova opominjalo, da je treba čim prej dozoreti in biti pripravljen na svet odraslih. Z rojstvom mojih dveh sinov pa sem ponovno našla samo sebe in stik s pravljičnim svetom. Zame je pomembno, da so moji otroci deležni moje ljubezni in da dajem v njihovo vzgojo sebe celo. Prav tako čutim, ko napišem zgodbo s sporočilom in jo z ilustracijami skušam kar se da približati otroku, ki jo gleda. To je neprecenljivo in mi pomeni vse. Trudim se biti duhovna oseba in tako vzgajam tudi svoja sinova. Vsak dan jih odpeljem v svet fantazije in jima povem, naj nikoli ne rečeta zbogom otroku v sebi!« Ker pa je pred nami dolgo poletje, časi pa ne ravno rožnati, je vodja programa in predsednica KUD-a zbrane v poletni čas pospremila s Pavčkovimi rimami spodbude:

Anestezijska medicinska sestra Zmaga Donkov je doživeto interpretirala svoje pesmi. Ne verjemite njim, ki vam pravijo: Ta svet je grozen, grob, grd. Ni res. Res je, da je lahko še hujši. Toda za vas je to vaš edini svet, edini, ki v njem živite, da se v njem udomite in ga v dobrem naravnate po svoji podobi. Ne verjemite tudi njim, ki vam pravijo: Življenje je trdo, trpko in težko. Ni res. Res je, da je lahko še hujše. Toda za vas je to življenje edino, enkratno in neponovljivo. ... Vaše je, da iz njega naredite vse, kar je v dobrem mogoče.

Ne verjemite komurkoli in karkoli. Verjemite pa, če morete, moji zgodbi:

Nekoč, pred leti, ko me je kot strela z jasnega zadelo hudo, mi je star mož, živi modrec, dejal: »In nikar se odslej ne boj življenja!«

Tako zdaj jaz govorim po njem podobne besede za vas: »Ne bojte se življenja! Naj pljuska v vas z vso silo in v vse žile, naj vas nese ali zanese, le ne pustite, da vas spodnese. In imejte ga radi, da bo tudi ono, življenje, imelo rado vas!« E-naslov: Ksenija.slavec@gmail.com

Revija ISIS - Julij 2013

89

Profile for VISART studio, Kvants-Visart d.o.o.

Strokovna revija ISIS | leto XXII. številka 7 | 1. julij 2013  

Strokovna revija ISIS | leto XXII. številka 7 | 1. julij 2013

Strokovna revija ISIS | leto XXII. številka 7 | 1. julij 2013  

Strokovna revija ISIS | leto XXII. številka 7 | 1. julij 2013

Advertisement