Page 68

Medicina

Letošnja izmenjava pod okriljem organizacije ENTOG Marko Culetto

Izmenjava specializantov, ki poteka v okviru organizacije ENTOG (European Network Of Trainees of Obstetrics and Gynaecology), se je letos odvijala na Slovaškem in tudi Češkem. Dodeljen sem bil v bolnišnico v Trenčinu, zgodovinskem mestecu s 60 tisoč prebivalci, ki se nahaja 120 km severovzhodno od Bratislave. Njihova bolnišnica (slovaško: nemocnica) je skupek starih stavb, za predstavo o velikosti ginekološko-porodniškega oddelka: letno število porodov je okoli 1500.

Hitro sem opazil precej razlik v primerjavi z našo Ginekološko kliniko v Ljubljani. Sam porod vodi specializant, ki ima dobrih 200 evrov nižjo plačo kot pri nas. Epiduralna anestezija je pri dovolj zgodnji fazi poroda vedno na voljo (120 evrov), za umetno prekinitev nosečnosti odštejejo 250 evrov. Njihove krtače za kirurško umivanje spominjajo na tiste za loščenje čevljev in so za večkratno uporabo, kakor tudi sterilni kirurški plašči iz blaga. Pred operacijami, ki se odvijajo v bližini sečnega mehurja, ne instilirajo metilenskega modrila, T-drena ne uporabljajo. Pred abrazijami izvedejo histeroskopijo, videl sem zelo elegantno izpeljano vaginalno plastiko s pomočjo predhodne hidrodisekcije. Dekurzuse, konziliarne preglede, odrejeno terapijo itd. pridno in sproti tipkajo na analogne pisalne stroje, kakršne sem nazadnje videl pred 20 leti. V času mojega obiska so bili brez prostaglandina za preindukcijo poroda. Pa vendar so bili krasna ekipa in kar mi je bilo glede na moje skrbi zaradi bližajočega zaključka specializacije najbolj všeč, specializanti, ki delajo v določeni bolnišnici, imajo tam praviloma zagotovljeno delovno mesto. Kot sem videl v predstavitvah ostalih kolegov, je bratislavska bolnišnica veliko bolj modernizirana. Torej gre verjetno tako za razliko med Slovenijo in Slovaško kot za regijske razlike in razlike med posameznimi oddelki, kot je vidno tudi pri nas. Ampak povsod uporabljajo stare pisalne stroje!

Kar me je zbodlo v oko, je njihov državni presejalni program, ki je za naše pojme potraten in utegne voditi v tako imenovani »overtreatment«. PAP-brise namreč jemljejo na 1 do 2 leti. Poleg tega so imeli pred leti 3-letno obdobje letnega presejanja s CA125. K sreči so slednji program ukinili.

Zadnja dva dneva smo se vsi sodelujoči specializanti zbrali v predavalnici v elitnem bratislavskem hotelu Crowne Plaza, kjer smo imeli predstavitve izmenjav, zanimiva predavanja in dva razburljiva predavateljska dvoboja na temo aktualne problematike po načelu za in proti, s končnim glasovanjem občinstva. Gladiatorski boj se je bil med zagovornikom predpisanega števila posegov specializantov in tistim, ki je prisegal na kompetentnost, četudi ob manjši kilometrini. Nastopajoča sta diplomatsko zaključila, da togo upoštevanje razvoju medicine 68

Revija ISIS - Julij 2013

Tipkanje na klasični pisalni stroj.

Kirurške krtače. velikokrat neprilagojenega števila posegov res ni potrebno, vendar pa je vseeno vaja (število posegov) tista, ki zagotavlja kompetentnost. Arena se je tresla tudi pod zagovornikom nadzora (directsupervision) posegov specializantov s strani mentorja skozi vso specializacijo in tudi do zadnjega dne pred specialističnim izpitom, kar je upravičeval z zagotavljanjem kakovosti. Njegov nasprotnik pa je tovrstni militarizem označil kot poniževalen, ki med drugim specializantu ne omogoča razvoja samostojnih odločitev in kritičnega vrednotenja opravljenega, saj se še vedno zanaša na odgovornost mentorja. Zaradi staranja specializantov (v specialiste) smo izvolili novo vodstvo, določili Nizozemsko pred Norveško kot nosilko izmenjave v letu 2015 ter izglasovali aktualni temi za naslednje

Profile for VISART studio, Kvants-Visart d.o.o.

Strokovna revija ISIS | leto XXII. številka 7 | 1. julij 2013  

Strokovna revija ISIS | leto XXII. številka 7 | 1. julij 2013

Strokovna revija ISIS | leto XXII. številka 7 | 1. julij 2013  

Strokovna revija ISIS | leto XXII. številka 7 | 1. julij 2013

Advertisement