Page 44

Intervju

Afganistan. za dosego aseptičnih pogojev? Ni zato medicinska tehnologija vedno manj dostopna? Na misiji oprema nikakor ne sme biti izgovor za slabo medicino.

Poleg naglavne luči sem sam v skrajni sili uporabil navadne klešče – littermanke za puljenje zoba. Po izpuljenju zoba sva bila vesela oba, bolnik in jaz, ker sem izpulil zob brez zapletov. Na helikopter za obisk pri zobozdravniku v večji bazi bi čakala več kot teden dni. Na predavanju ste povedali pretresljivo zgodbo o deklici, ki zaradi velikanske bule na spodnji okončini ni mogla hoditi. Prosim, da zgodbo obnovite. Kako ste postavili diagnozo, indikacijo, kako ste zmojstrili spornost posega – in kako se Vam je zahvalil dekličin oče? Šlo je za 6-letno deklico, ki ji je tumor ohromil levo stegno in nogo. Rašča je presegala obseg stegna. Z ameriškim kolegom kirurgom sva opravila ultrazvok in ugotovila, da je rašča v predelu mišic, ločena od živčno-mišičnega snopa, neostro omejena, deloma septirana. Najverjetneje je šlo za maligno raščo stegenskih mišic. S težavo sva se odločila, da deklico operirava in odstraniva tumor v zdravo. Amputacije v Afganistanu iz verskih razlogov niso dovoljene. Deklica je imela le enkratno priložnost za obisk v naši vojaški bolnišnici. Čeprav brez zamejitve obolenja in histologije sva sprejela tveganje. Izrezala sva tumor v zdravo, vrzel prekrila z režnjem in prepustila deklico usodi. Uspelo nama jo je dobiti na kontrolo po štirinajstih dneh. Zopet je hodila, koža se je celila. Skupaj z dekličinim očetom sva delila neizmerno veselje, zavedajoč se, da sva ravnala mimo naših kliničnih poti in norm. Upoštevala sva verjetnost dekličine usode in sreče, da bi prišla še kdaj do bolnišnice in kirurga.

Opišite, prosim – najbolje ekstenzivno – zaporedje dogodkov, prek katerih ste vzpostavili stik z ameriškimi zdravniki oz. kirurgi in ste kmalu postali dobri sodelavci. Predstavljam si lahko začetno zadrego in začudenje ameriških kolegov, ko sem stopil v ameriško vojaško bolnišnico in 44

Revija ISIS - Julij 2013

Baza Arena v Heratu. se predstavil kot kirurg iz Slovenije, ki bi želel operirati. Na srečo je bil ameriški kolega izredno odprt človek, vedrega duha. Njegov mlaši kolega je bil mlad specialist, ki je nabiral kirurška znanja. V trenutku najinega seznanjanja je nekomu mina raztgala roko. Ameriški kolega, sicer polkovnik in poveljnik bolnišnice, je z nasmehom dejal: »It is your call buddy.« Po oskrbi raztrganine roke smo si operacije delili, poškodbe so bile bolj dodeljene meni, sam pa je operiral vse drugo, predvsem elektivne operacije. Iz dneva v dan je bila povezanost vse tesnejša, vzdušje odlično. Presenetil me je odnos osebja do dela. Celotna vojaška bolnišnica je delovala kot izredno usklajen stroj. Vsak je vedel za svoje mesto, vse je bilo opravljeno brez besed. Prav tako me je presenetila želja osebja po pridobivanju novih znanj, imeli so izredno spoštovanje do kirurgov. Kmalu smo dneve v ameriški bolnišnici delili na dneve z zelo umazanimi vici, umazanimi in le nedolžnimi vici. Nad našimi so bili navdušeni.

Stavim, da kirurg doktor Strahovnik zelo drugače razmišlja kot njegov ameriški kolega. Kakšne so te razlike, prednosti in pomanjkljivosti? Tole stavo bi zgubili, vendar imate tudi prav. Omenjeni ameriški kolega je bil precej drugačen, celotno osebje v vojaški bolnišnici je bilo drugačno od drugih Američanov.

Razlike med našimi in ameriškimi vojaki pa so bile ogromne. O vojaških zadevah ne bom govoril, vsi smo bili vojaki koalicijskih sil. So pa bile med nami zelo opazne razlike v kulturi bivanja, odnosa do sodelavcev, odnosa do lokalnega prebivalstva in še in še. Američani so vajeni ravnati po predpisih, pa naj bodo uporabni ali ne, imajo zelo dodelan sistem položajev in poveljevanja, vsak natančno ve, kaj dela. Vse daje vtis, da so zelo profesionalni. Zunaj teh okvirov se težko znajdejo. Morda so nas videli v prav nasprotni luči, včasih nimamo dorečeno, kaj kdo počne, kdo je za kaj odgovoren, vendar se znajdemo v vsaki situaciji. Razen povsem službenih zadev so med nami razlike glede na položaj dokaj zabrisane. Zame je

Profile for VISART studio, Kvants-Visart d.o.o.

Strokovna revija ISIS | leto XXII. številka 7 | 1. julij 2013  

Strokovna revija ISIS | leto XXII. številka 7 | 1. julij 2013

Strokovna revija ISIS | leto XXII. številka 7 | 1. julij 2013  

Strokovna revija ISIS | leto XXII. številka 7 | 1. julij 2013

Advertisement