Page 33

iz zgodovine medicine tudi v Avstriji, Švici in južni Nemčiji. Slavni zdravnik Aetius iz Amide je že v 5. stoletju poročal o tem obredu. Sv. Blaža navadno predstavljajo kot starejšega škofa z orodjem njegovega mučenja, nihalom (zato je tudi zavetnik tkalcev in klobučarjev).

Sv. Pantaleon, mučenec iz Nikomedije, je zgodovinska oseba. Bil je osebni zdravnik cesarja Maksimiliana. Ob preganjanju kristjanov leta 305 so ga privezali na drevo in ga po raznih mučenjih obglavili. Zelo zgodaj je že mogoče na Vzhodu dokazati njegovo čaščenje. Bil je sin poganskega očeta in krščanske matere. Legenda pravi, da so ga njegovi nevoščljivi kolegi zdravniki izdali, da je kristjan. Pantaleon je zavetnik zdravnikov, pomaga posebno proti glavobolu, ker so ga obglavili. Navadno ga upodabljajo s posodami zdravil in drugimi zdravniškimi simboli, privezanega k palmi ali k drevesu. Lepa in redka predstavitev je v evangeliju sv. Pantaleona, ohranjena v Kölnu. Uporablja splošni simbol klistirne brizgalke za označbo zdravnika. Relikvijo svetnikove roke moremo videti v cerkvi sv. Marka v Benetkah. Sv. Ciriak je bil rimski diakon, ki je zagovarjal kristjane, ki jih je Dioklecijan prisilil, da so gradili kopališča. Okrog leta 309 je pretrpel mučeniško smrt. O njem poročajo, da je ozdravil dve princesi, ki so ju obsedli zli duhovi. Zato ga kličejo na pomoč pri duševnih boleznih. Opis izganjanja teh duhov je dramatičen vrhunec Legende Auree. Zgodba pripoveduje: Zdaj se je zgodilo, da je Artemizijo, hčer cesarja Dioklecijana, obsedel hudobni duh in satan je kričal iz nje rekoč: »Ne bom je zapustil, dokler ne bodo pripeljali k njej Ciriaka.« Ko je diakon zahteval, naj satan odide iz nje, je ta odgovoril: »Če hočeš, da grem, mi daj osebo, v katero morem iti.« In Ciriak je govoril: »Tu je moje telo, vstopi, če moreš.« »Ne morem iti v to posodo, ker vidim, da je popolnoma zapečatena in zaprta zame, a če me spustiš, te bom prisilil, da prideš v Babilon.« Ciriaku se je posrečilo izgnati satana in Artemizija je bila ozdravljena. Malo pozneje je perzijski kralj prosil, da bi mu poslali Ciriaka, ker je njegovo hčer obsedel hudi duh. Zato je diakon potoval v Babilon. Komaj se je prikazal pred princeso, že je satan zakričal: »Ali si sedaj naveličan, Ciriak?« Nato je Ciriak odgovoril: »Nisem naveličan, kajti božja pomoč je vedno z menoj.« Satan se je rogal svetniku: »Vendarle sem te pripeljal sem, kot sem obljubil,« a Ciriak je odvrnil: »Moj gospod Jezus Kristus ti ukazuje, da odideš.« Potem je bila princesa ozdravljen.

metode preprečevanja in zdravljenja bolezni ter s tem preprečujejo trpljenje, bolečine in zgodnje umiranje. Pa vendarle ostaja v medicini veliko odprtih vprašanj: pred nami so nove bolezni, novi problemi, ki terjajo drugačne pristope, spremenjeno optiko raziskovanja, sveže ideje, nove aparature, zdravila in drugo. Tukaj pa je še kako pomembna bolnikova psiha, ki jo že rahli dvomi lahko omajejo, da se od znanstveno dokazanega obrne k mističnemu. Zato je velikega pomena, da poskušamo bolniku z dobrim terapevtskim transferom dati vse, kar sodobna medicina zmore in zna, duhovna pomoč pa bolniku dodatna pomaga pri upanju in zaupanju v proces zdravljena. Literatura:

1. Francesco G. Saint in Medicine. Ciba Symposium 1939; 1: 103–18. 2. Gerlitt J. Cosmas and Damian, the Patron Saints of Physicians. Ciba Symposia 1939; 1: 118–22. 3. ME Brockhaus Enc. 4. Leto svetnikov 5. Slovenski svetniki 6. Cevc A. Valentin Metzinger. Ljubljana: Narodna galerija, 2000.

E-naslov: zvonka.slavec@gmail.com

Sv. Erazem, pomočnik proti črevesnim in trebušnim boleznim, dolguje svoje zavetništvo nekemu nesporazumu. Častili so ga sredozemski mornarji kot svojega svetniškega zavetnika. Svetlikanje morja so imenovali »ogenj sv. Elma« (Elmo = Erasmus). Vreten za dviganje jader in vrvi za vlečenje ladij, s katerimi je bil običajno naslikan Erazem, na kopnem niso uporabljali. Zato je nastala legenda, da so mučenčevo črevesje potegnili iz telesa s pomočjo vretena. Sv. Jernej naj bi bil zavetnik pred kožnimi boleznimi.

In kako je danes? Sodobna medicinska znanost je podprta s dosežki številnih naravoslovnih, tehničnih, pa tudi humanističnih ved. Znanstveniki poskušajo s sistematičnim znanstvenoraziskovalnim delom naravi iztrgati še nepoznane skrivnosti in uvajajo vse uspešnejše

Jurij Šubic: Sv. Barbara in sv. Blaž; olje/platno, 127 x 92 cm; Narodna galerija, inv. št. NG S 452. © Narodna galerija, Ljubljana (foto: Bojan Salaj). Sv. Blaž je zavetnik bolezni grla (in vratu). Revija ISIS - Februar 2013

33

Profile for VISART studio, Kvants-Visart d.o.o.

Strokovna revija ISIS | leto XXII. številka 2 | 1. februar 2013  

Strokovna revija ISIS | leto XXII. številka 2 | 1. februar 2013

Strokovna revija ISIS | leto XXII. številka 2 | 1. februar 2013  

Strokovna revija ISIS | leto XXII. številka 2 | 1. februar 2013

Advertisement