Page 30

iz zgodovine medicine so se prenehala preganjanja kristjanov in ni bilo več mučencev, so bili kanonizirani zaslužni škofje in kralji. Tako so bili med svetniki kralji (Ludovik), vitezi ( Jurij), berači (Aleš), zdravniki (Pantaleon), pravniki (Yves) in drugi.

Kozma in Damijan – zavetnika zdravnikov Konec 3. stoletja, v času vladanja rimskega cesarja Dioklecijana, sta bila brata Kozma in Damijan menda obglavljena, ker nista hotela žrtvovati poganskim bogovom in sta spreobračala pogane v kristjane. Kot pravi legenda, so bili njuni starši kristjani iz Arabije. V Siriji sta študirala medicino in sta kasneje iz pobožnosti brezplačno opravljala svoj poklic. Zato so ju imenovali Anargyroi (po grški besedi argyros = srebro).

Nesebična predanost medicini in občudovanja vreden uspeh njunega zdravljenja ljudi in živali jima je prinesel sloves čudodelnikov. Tri izročila, ki še niso popolnoma pojasnjena, imenujejo Azijo, Rim in Arabijo za njuno domovino. Posebno v Aleppu je legendo o bratih Kozmi in Damijanu menda že možno dokazati ob koncu 5. stoletja. Tudi v Konstantinoplu je menda legenda obstajala že od 5. stoletja, pozneje v Rimu, v Azijo pa se je razširila v 9. stoletju. Na vsak način se je tekom časa zgodba o bratih pojavila neodvisno na treh različnih koncih sveta in je grška cerkev slavila njun spomin 1. julija, 17. oktobra in 1. novembra, odgovarjajoča obletnica v rimsko-katoliški cerkvi pa je bila 26. septembra. Zaradi splošnega pomanjkanja zgodovinske jasnosti iz življenja obeh bratov, imajo tudi zgodbe njunega mučeništva nasprotujoče

si ugotovitve. Po neki verziji sta bila mučena v Rimu. Legenda poroča, da se je med njunim sodnim procesom pred cesarjem Carinusom (282–284), ko sta se brata zagovarjala, cesarjeva glava nenadoma tako zasukala, da je gledal nazaj. Med preganjanjem kristjanov pod Dioklecijanom (284–305) ju je mučil Lizija, guverner v Ciliciji. Med tem dogodkom se je zgodil čudež, ki je bil cela stoletja povezan z imenoma Kozme in Damijana ter njunega življenja v številnih kipih Sv. Luka, zdravnik in in slikah. Brata so križali in streljali evangelist (vir: google nanju s puščicami – puščice pa so se odbijale v krvnike. Kamenjali so ju – pictures). kamni pa so padali nazaj na krvnike. Ko so ju zvezali z verigami in vrgli v morje, so valovi raztrgali verige in brata sta se rešila. Poskusili so ju sežgati na grmadi, a veter je pogasil plamene. Končno so ju obglavili. Njuni trupli so najprej prepeljali v Cyrus v Siriji, nato v Azijo in končno v Evropo. Leta 963 ju je nadškof Adaldag v slovesnem obredu pokopal v bremenski stolnici. Leta 1400 so zanju pripravili zlato skrinjico za relikvije. Približno 250 let pozneje, leta 1648, so ju prenesli v jezuitsko cerkev v Münchnu. Na Vzhodu so Kozmo in Damijana častili že v 5. stoletju in mnogo cerkva je bilo posvečenih njunemu spominu. Cesar Justinijan (482–565), ki sta ga ozdravila, je zgradil cerkev njima v čast v Konstantinoplu, kamor so množično prihajali bolniki po ozdravitev. Pogosto je bilo za ozdravitev potrebno veliko dni ali mesecev.

V Aleppu je bila kapela Kozme in Damijana in tam je okoli leta 400 škof Rabulas iz Edese videl, da je slepec spregledal. V Rimu je papež Feliks IV. (526–530) naročil, naj zgradijo baziliko sv. Kozme in Damijana nedaleč od Foruma pacis, kjer so se zdravniki zbirali že v antični dobi, saj naj bi tam živel veliki rimski zdravnik, grškega rodu, Galen. Apsida svetišča vsebuje mozaično sliko, ki kaže oba svetnika, ki ju Peter in Pavel vodita h Kristusu. Napis pravi, da zdravnika sv. Kozma in sv. Damijan prinašata upanje in ozdravljata ljudi.

Valentin Metzinger: Sv. Agata; olje/olje na platno, 40 x 30 cm. Župnijska cerkev sv. Trojice v Ljubljani; Narodna galerija, 1749. © Narodna galerija, Ljubljana (foto: Bojan Salaj). Sv. Agata na pladnju običajno drži prsi, atribut svojega mučeništva, zaradi česar je postala priprošnjica proti boleznim dojk, velja pa tudi za zaščitnico pred ognjem in potresom. Goduje 5. februarja. 30

Revija ISIS - Februar 2013

Freska v cerkvi sv. Maria Antiqua v Rimu iz 8. stoletja tudi prikazuje oba svetnika. V poznem srednjem veku ju je slikar Hans von Kulmbach upodobil kot zavetnika zdravnikov in lekarnarjev na dveh oltarnih krilih v Nürnbergu. Slikar Fra Angelico je naslikal njuno križanje in pogosto predstavljal prizor, ko sta svetnika prišila nogo umrlega črnca h krnu drugega bolnika (slika iz leta 1438), kar zgodovinarji medicine interpretirajo kot zgodnji prikaz transplantacijske medicine. Ena izmed Tizianovih slik v cerkvi St. Maria della Salute v Benetkah ju upodablja kot pomočnika v kugi. Lesorezi svetnikov, ki ju kažejo z meči in zdravilnimi posodami, so v Essnu.

Zaradi čaščenja Kozme in Damijana kot zdravnikov so ju navadno umetniki portretirali v obleki zdravnikov. Srednjeveške slike in kipi ju navadno predstavljajo kot mladeniča brez brade

Profile for VISART studio, Kvants-Visart d.o.o.

Strokovna revija ISIS | leto XXII. številka 2 | 1. februar 2013  

Strokovna revija ISIS | leto XXII. številka 2 | 1. februar 2013

Strokovna revija ISIS | leto XXII. številka 2 | 1. februar 2013  

Strokovna revija ISIS | leto XXII. številka 2 | 1. februar 2013

Advertisement