Page 23

Forum

Saj ni res, pa je Marjan Fortuna

91-letna bolnica je dan pred pregledom padla, ne da bi prej čutila kakršne koli težave. Zavesti ni izgubila, saj se dogodka dobro spominja in ga natančno tudi opiše. Udarila se je v desno koleno. Zaradi kronične atrijske fibrilacije je jemala le aspirin, poleg tega pa še prenesso in concor. Prvi zdravnik jo je iz zdravstvenega doma (ZD) napotil k travmatologu v regijsko bolnišnico.

Drugi zdravnik je opravil klinični pregled, pri katerem je ugotovil »balottement« desne pogačice in opravil punkcijo kolenskega sklepa, pri kateri je izpunktiral 90 ml krvi. Rentgensko slikanje kolena ni pokazalo znakov za svežo poškodbo skeleta, vidna je bila le artroza. Dobila je longeto do sredine stegna, fragmin 5000 E/24 ur s.c. ter bergle (!!!).

Deseti zdravnik na jutranji viziti ugotovi, da je bolnica povsem normalno pogovorljiva, orientirana, krvavega blata ne odvaja več, rektalni pregled je brez posebnosti. Toži o bolečini v desni spodnji okončini, ki je v longeti, stopalo je obrnjeno navzven in noga je vsaj 10 cm krajša od leve. Stegno je oteklo, skozi kožo proseva modrikasta barva podkožja. Ponovno poslana k travmatologu, ki odredi rtg slikanje celotne stegnenice in slika pokaže sledeče:

Naslednji dan so svojci opazili, da odvaja večje količine krvi, postala je odsotna in po poškodbi še ni stopila na noge, kar niti ne bi mogla in kar bo jasno v nadaljevanju opisa primera.

Tretji zdravnik jo je iz ZD napotil na internistično prvo pomoč, ker so svojci opazili, da odvaja večje količine krvi. Od kod? Ni podatka. Četrti zdravnik jo je pregledal in napisal, da je upočasnjena, evpnoična, RR 85/? (torej šokirana!).Vratne vene primerno (?) polnjene. Koncentracija hemoglobina 59 (!). Prejme voluven 500 ml 2x. O rektalnem, kaj šele ginekološkem ali urološkem pregledu niti besedice, ker verjetno niso bili napravljeni. Napotena na gastroskopijo.

Peti zdravnik ugotovi, da v zgornjih prebavilih ni krvavitve. Kaj pa v spodnjih? Zopet nič. Šesti zdravnik jo napoti v 24-urni hospital. Krvni tlak je 133/85.

Sedmi zdravnik ji odredi tri enote koncentriranih eritrocitov, po katerih naraste koncentracija Hb na 85. Zaradi nemira prejme nekajkrat dormicum in haldol. Osmi zdravnik jo napoti na oddelek za urgentno interno medicino.

Deveti zdravnik ob sprejemu nadaljuje z infuzijo fiziološke raztopine 500ml/8 ur ter haldol in dormicum p.p.

Šesti dan po poškodbi je bila uspešno operirana. Tri tedne kasneje je bila s kolonoskopijo ugotovljena divertikuloza debelega črevesja, od koder pa ni več krvavela. Štiri mesece po poškodbi je prišla na kontrolni pregled, ko pa je res še potrebovala bergle. Namesto komentarja: »Napaka, zmota ali…?« Nesprejemljiva površnost!

Hoja po robu Nina Mazi

Zdravnikom politiki, ekonomisti, finančniki in sociologi, zlasti pa pravniki pogosto očitajo, da hodijo po robu. Pri tem zlasti slednji pogosto resignirano dodajo, da so zdravniki izredno spretni, domiselni in iznajdljivi ter da vse (ali vsaj skoraj vse) počnejo tako, da jim je (skoraj) nemogoče stopiti na prste.

Hkrati pa nihče ne omeni, da je »hoja po robu« za zdravnika običajno ultimativna izbira in izhod v sili, ko so v želji, da bi pomagali ljudem, izčrpana vsa sredstva in ostane samo še poskus, ki je sicer (vsaj navidezno) legalen, ni pa vedno in povsod povsem legitimen. V skladu z legendarno krilatico, da namen Revija ISIS - Februar 2013

23

Profile for VISART studio, Kvants-Visart d.o.o.

Strokovna revija ISIS | leto XXII. številka 2 | 1. februar 2013  

Strokovna revija ISIS | leto XXII. številka 2 | 1. februar 2013

Strokovna revija ISIS | leto XXII. številka 2 | 1. februar 2013  

Strokovna revija ISIS | leto XXII. številka 2 | 1. februar 2013

Advertisement