Page 18

Iz evrope

Z mobilno telefonijo proti kajenju Mobilna telefonija je tako prepleteno vključena v vsakdanje življenje, da je z njo mogoče vplivati tudi na navade in obnašanje uporabnikov.

V Veliki Britaniji in na Novi Zelandiji sta bili objavljeni dve študiji, kjer so s pomočjo mobilne telefonije ob pristanku kadilcev, takih, ki so predhodno izrazili željo po prenehanju kajenja, te bombardirali s sporočili, nasveti in rezultati različnih raziskav v zvezi s kajenjem.

Številčni rezultati niso znani in se še analizirajo, videti pa je, da »intervencije z mobilnimi telefoni dolgoročno povečujejo število preiskovancev, ki so prenehali s kajenjem«. Predvsem

naj bi bili boljši trajni uspehi, taki, kjer je abstinenčno obdobje trajalo več kot šest mesecev.

Mark Twain je nekoč dejal, da se je odvaditi kajenja zelo lahko. Sam je poskusil že vsaj stokrat. Še ni poznal Mobitela.

Vir: Liječničke novine, december 2012 Boris Klun

E-naslov: boris.klun@gmail.com

Ali so bolnišnice obsojene na izgubo? Da, pravi analitičarka Maja Vehovec z Ekonomskega inštituta Zagreb, vsaj toliko časa, dokler se ne bo spremenil način financiranja. Le tri hrvaške bolnišnice so zaključile leto brez izgube. Danes zavarovalnica pokriva 90 odstotkov vseh stroškov, hkrati pa določa limite. Ker bolnišnice ne morejo predvideti števila bolnikov, poskušajo presegati limite v upanju, da se bodo ti povišali, vendar jih zavarovalnica znižuje, ker ve, da so nerealni.

Primer iskanja za pokrivanja izgub: menjava nefrostome bi po pravilniku morala biti ambulantna storitev, vendar se izplača bolnika sprejeti za en dan. Račun: 17.000 kun (okoli 2.245 evrov). Prava cena je 5.000 kun, ob spremenjenem načinu financiranja naj ne bi presegla 1.280

18

Revija ISIS - Februar 2013

kun. (Lep primer, kako kupec določa ceno.) Ker poberejo plače do 65 odstotkov vsega denarja, ni mogoče nadomeščati amortizirane opreme. Tako je Hrvaška po številu mamografov in CT-jev v Evropi le pred Romunijo.

Informatizacija naj bi bila čudežno zdravilo, optimisti menijo, da je mogoče privarčevati do 15 odstotkov. Izgub pa nimajo zasebne bolnišnice (na Hrvaškem jih je sedem), ki seveda poslujejo kot podjetja. V preteklem letu je porabilo zasebno zdravstvo okoli 1,7 milijarde kun, kar predstavlja približno 10 odstotkov vsega denarja za zdravstvo.

Vir: Liječničke novine, 15. december 2012 Boris Klun

E-naslov: boris.klun@gmail.com

Profile for VISART studio, Kvants-Visart d.o.o.

Strokovna revija ISIS | leto XXII. številka 2 | 1. februar 2013  

Strokovna revija ISIS | leto XXII. številka 2 | 1. februar 2013

Strokovna revija ISIS | leto XXII. številka 2 | 1. februar 2013  

Strokovna revija ISIS | leto XXII. številka 2 | 1. februar 2013

Advertisement