Page 108

Zdr avniki v prostem času njihovega uspešnega delovanja. Zbranim je voščil vesele božične in novoletne praznike. Nove koncerte bo imel orkester spomladi. Igrali bodo glasbo italijanskih skladateljev za mandolino.

Upam, da smo vsi poslušalci skozi zvoke prelepe glasbe doživeli čudovit predbožični čas, čas, v katerem občutimo veselje, toplino in prijaznost.

O Orkestru Mandolina Ljubljana Orkester Mandolina Ljubljana je eden redkih orkestrov, ki je na svoji glasbeni poti izbral mandolino. To nežno strunsko glasbilo se vključuje v najrazličnejše zvrsti glasbe (klasična, izvirna mandolinska glasba, pop-rock in filmska glasba). Orkester Mandolina Ljubljana obstaja že 37 let in se lahko pohvali s številnimi priznanji domačih in tujih glasbenih kritikov ter z navdušenjem publike. Začetki orkestra segajo v leto 1974. Na pobudo gospoda Slavka Kokalja je bila ustanovljena manjša mandolinska skupina, ki se je z leti številčno okrepila in preoblikovala v mandolinski orkester. Sestavljajo ga prve mandoline, druge mandoline, mandole, mandolončelo, kitare, kontrabasi, bobni in tolkala. Do pred nekaj let se v glasbenih šolah ni dalo učiti mandoline kot samostojnega instrumenta, zato so se številni člani orkestra izpopolnjevali v tujini na mandolinskih seminarjih. Orkester je v svojem dolgoletnem delovanju prejel veliko nagrad. Med največje dosežke šteje številna zlata priznanja in nagrade s Srečanj tamburašev in mandolinistov Slovenije, zmage na treh mednarodnih tekmovanjih (v Frankfurtu, dvakrat v Imotskem na Hrvaškem), in udeležbo na pomembnih mednarodnih mandolinskih festivalih (v Logrognu – Španija, v Remiremontu – Francija, v Bolgariji in drugod). Orkester je izdal tri zgoščenke ob 25., 30. in 35. jubileju. Za RTV Slovenija so posneli tri videospote. Kot solisti so z

Foto: Miran Juršič 108

Revija ISIS - Februar 2013

orkestrom sodelovali številni glasbeniki iz sveta klasične in zabavne glasbe. Orkester sodeluje tudi s Slovensko filharmonijo ter Opero in baletom Ljubljana. V prispevkih nacionalnega radia in televizije je orkester dobil veliko pohval. O prepoznavnosti in priznanju orkestra pričajo tudi številna njegova gostovanja v tujini in na Slovenskem.

O dirigentu Andreju Zupanu Orkester vodi akademski glasbenik, priznan glasbeni pedagog in dirigent, docent klarineta Andrej Zupan. Deluje kot profesor klarineta na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana in je docent za klarinet na Akademiji za glasbo. Poleg klarineta predava komorno igro, specialno didaktiko pihal, pedagoško prakso in literaturo pihal, trobil in tolkal. Andrej Zupan se je rodil leta 1972 v Ljubljani. Klarineta se je učil v razredu prof. Slavka Goričarja. Šolanje je nadaljeval v srednji glasbeni šoli v razredu svojega očeta, profesorja Alojza Zupana. Pri njem je diplomiral leta 1994 ter na Univerzi Ljubljana leta 1995 končal podiplomski študij. V tujini se je izobraževal pri profesorju Vincenzu Mariozziju v Rimu ter pri profesorju Aloisu Brandhoferju v Salzburgu. Sodeloval je s simfoniki na RTV Slovenija. Leta 1993 je postal solo klarinetist orkestra SNG Opere in baleta. Posnel je številne zgoščenke, je soustanovitelj Slovenskega kvarteta klarinetov, s katerim je gostoval v številnih državah (med drugim v Italiji, Franciji, Belgiji, na Hrvaškem). Nastopal je s svojo soprogo, znano sopranistko Natašo Zupan. Je soavtor monografije o klarinetu. Leta 2009 je postal vodja mednarodnega glasbenega festivala.

O mandolini Mandolina je glasbilo, ki spada med brenkala. Ime je dobila po svoji mandljasti obliki (ital. il mandolin; ital. mandula – mandelj). Razvila se je v začetku 18. stoletja v Neaplju in tako dobila ime napolitanska mandolina. Po svoji prednici lutnji je ohranila izbočen trup, zlepljen iz posameznih reber. Število strun mandoline je omejeno na štiri pare. Ima enako uglasitev kot godala in zaradi tega je postala zelo priljubljena, saj so igranje na mandolino obvladali tako violinisti kot skladatelji. V svoje skladbe so jo vključili W. A. Mozart, Georg Friedrich Händel, Gustav Mahler, Anton Vivaldi. Postala je priljubljen ljudski inštrument, najbolj v Italiji, Nemčiji, na Hrvaškem, Irskem in ZDA.

Za potrebe mandolinskih orkestrov so se poleg mandoline razvila še druga glasbila iz družine mandolin, kot so mandola, mandolončelo in mandobas. Po registrih je enaka violini in tudi umetnost

Profile for VISART studio, Kvants-Visart d.o.o.

Strokovna revija ISIS | leto XXII. številka 2 | 1. februar 2013  

Strokovna revija ISIS | leto XXII. številka 2 | 1. februar 2013

Strokovna revija ISIS | leto XXII. številka 2 | 1. februar 2013  

Strokovna revija ISIS | leto XXII. številka 2 | 1. februar 2013

Advertisement